„AMURGUL UNIUNII EUROPENE?”

Astăzi, am prezentat o comunicare, cu acest titlu,  la o conferinta internatională, organizată de Universitatea „Titu Maiorescu”.  Puteti citi, mai jos, textul de bază al comunicării, text publicat in volumul lansat cu această ocazie.

AMURGUL UNIUNII EUROPENE?

Prof. univ. dr.  Adrian Năstase

Rezumat

Uniunea Europeană este în stare de convalescență după Brexit, după fluxurile de migranți, după criza greacă… Multe dintre iluzii au dispărut. Europa – putere globală, extindere, reunificare – toate acestea au nevoie, mai întâi, de cicatrizarea rănilor. Soluțiile propuse – viteze diferite, ritmuri diferite – evidențiază efortul Vestului de a se dezangaja de periferia europeană. Pentru România, proiectul european rămâne important, în măsura în care el nu se va transforma de o manieră discriminatorie (MCV-ul, spațiul Schengen sunt deja exemple). Poate că ar trebui, totuși, să adăugăm și proiecte complementare, inclusiv în ceea ce privește relațiile cu vecinii.

Cuvinte-cheie: Planul Juncker, Brexit, politici europene, România.

1. Câteva date despre Uniunea Europeană

Uniunea Europeană reprezintă, în acest moment, structura cea mai avansată a unui proiect început, după al Doilea Război Mondial, inițial doar de șase state europene. În prezent, cele 28 (27) de țări membre formează o uniune vamală, o piață unică pentru bunuri, persoane, servicii și capital. Ele au o politică agricolă comună, o politică comercială comună, o monedă unică (19 dintre ele), o zonă liberă pentru deplasarea persoanelor – Schengen – (22 dintre ele).

Suntem acum, însă, într-un moment critic în viața acestei organizații. În funcție de deciziile ce vor fi luate, în lunile, în anii următorii, și viața noastră va fi, într-un fel sau altul, influențată. Chiar dacă zidul Berlinului a fost dărâmat, pare, că alte ziduri ar putea să fragmenteze Europa iar noi să discutăm despre Europa doar în termeni geografici.

Așa cum arăta Federica Mogherini, Înaltul Reprezentant al UE, „scopul și chiar existența Uniunii noastre sunt puse sub semnul întrebării”, la un moment în care cetățenii noștri și lumea, în ansamblu, ar avea nevoie, mai mult decât oricând, de o Uniune Europeană puternică.[[1]]

Mă gândesc la opera „Amurgul zeilor”, a lui Richard Wagner. Am impresia că, la 60 de ani, Uniunea Europeană își distruge o întreagă mitologie iar „zeii” săi sunt pe cale să dispară. Ne întoarcem la întrebările de acum câteva decenii. România, spre exemplu, în perioada următoare, va rămâne în teren sau va urca în tribună? Din punctul meu de vedere, este clar că în prezent se produc schimbări importante. Pe unele poate nu le luăm în seamă. Iluzia că Uniunea Europeană va deveni, din putere regională, o putere globală s-a spulberat, odată cu această restrângere a forței sale, mai ales după Brexit. Este clar că forța sa și ambiția de a juca un rol global dispar.

Iată ce scriam în urmă cu mai mult de un deceniu: „Misiunea Europei este de a controla incredibila forță a globalizării. Rămâne Europa o putere regională sau se va afirma ca o putere globală?”[[2]]

  1. Ideea că Europa va fi reunificată pare o iluzie

 

Ideea că Europa, după Al Doilea Război Mondial, va fi reunificată, pare din nou o iluzie[[3]], mai ales dacă discutăm despre Balcanii de Vest. Este clar că Europa „începe să se retragă spre Occident”, cu regretul, parțial, de a se fi extins în Est.

În acest moment, Uniunea Europeană se confruntă cu probleme multiple, determinate de scăderea ritmului de creștere economică (inclusiv din cauza efectelor crizei economice), de nivelul înalt al ratei șomajului (în unele din statele membre dezvoltate), de creșterea sentimentelor anti-UE („euroscepticism”, populism).

La aceste presiuni se adaugă votul din iunie 2016 pentru ieșirea Marii Britanii din UE, problemele din Grecia, presiunea fluxurilor migratorii, crizele din Estul Europei (din Ucraina sau anexarea Crimeii), atacurile teroriste, tot mai frecvente, din capitalele occidentale[[4]].

La toate acestea putem adăuga anumite „neclarități” în ceea ce privește parteneriatul de securitate trans-atlantic și nivelul de implicare, în continuare, al Statelor Unite în ceea ce privește securitatea europeană[[5]].

Sunt multe alte întrebări la care nu s-a găsit un răspuns. Care vor fi partenerii politici, economici, militari ai Europei în deceniile care vor urma? Ce rol va juca China în politica externă a UE? Dar Rusia (nu am în vedere relațiile cu diferite capitale, ci relațiile cu organizația, ca atare)?[[6]] Sau poate că relația triangulară SUA – Rusia – China va duce la ignorarea Europei și a intereselor sale?[[7]]

 

  1. Ideea Europei cu două viteze este o capcană

 

Ideea celor două viteze[[8]] este o capcană. Europa pare, cumva, că ea are, de fapt, o singură viteză, și aceea este de marche arrière! Europa merge înapoi și merge spre formule geometrice cu geometrie variabilă limitată. De data aceasta, merge înapoi spre momentul său de naștere, spre zona restrânsă de atunci când Roma era „zona de periferie”, în perioada în care Truman încerca să asigure procesul de „îndiguire” („containment”) împotriva extinderii Uniunii Sovietice. Atunci când, în Italia, exista pericolul formării, sau menținerii unor guverne comuniste. În Franța, la fel. Sunt schimbări substanțiale de atunci, fără îndoială, dar este clar că ideea destinului comun, a solidarității, a unității europene, a vorbelor frumoase – toate aceste formule, practic, au fost dărâmate de ceea ce înseamnă, de fapt, în momentul de față, efectul pe care criza economică l-a generat în unele țări europene. Sau criza globalizării, care a marcat, în mod evident, și viața politică europeană. Sau criza leadership-ului european, sau cel din țările membre. Sau apariția unor forțe politice populiste xenofobe. Toate acestea creează o nevoie de găsire a unor formule de supraviețuire în țările din Occident, ceea ce, în mod evident, ne afectează și pe noi. Estul Europei, după ce a fost „consumat” timp de un sfert de secol, este trimis din nou la periferie. Practic, după ce resursele sale, piețele sale nu au mai fost atât de ușor accesibile, când forța de muncă de aici n-a mai fost atât de ieftină, când guvernele de aici și-au pus problema taxării profitului multinaționalelor acolo unde este el produs, ei bine, în aceste condiții, Estul nu mai este atât de interesant. Așa cum arăta Cristian Socol, „Substanța a fost extrasă, conturile s-au umplut, rentele s-au extras, s-a liberalizat ce era de liberalizat, s-au privatizat profiturile. Ceea ce a mai rămas nu rentează, nu merită efortul, randamentele încep să se micșoreze. Și exact când începuse un proces de ajungere din urmă sustenabil în țările din Est, clubul se reformează.”[[9]]

 

 

  1. Este important pentru noi să fim realiști

 

Eu cred că este important, pentru noi, să fim realiști. Putem să rămânem, în continuare, prizonieri ai unor formule de început dar ele, în momentul de față, nu ne vor ajuta foarte mult. Acum, pentru că discutăm și despre România ultimilor 10 ani și ce s-a întâmplat în această perioadă, aș vrea să menționez cartea pe care am publicat-o în 2007 și care se intitula „România europeană”[[10]]. Ea conținea un plan pe care eu l-am gândit atunci, pentru a fi un program amplu, conceput pentru momentul de la care România devenea membru al Uniunii Europene.[[11]]

Este evident că România a început, în mai multe rânduri, procese de modernizare ambițioase. Din păcate, nici unul dintre ele nu a fost dus până la capăt. Toate au eșuat, ca ansamblu. Începând cu pașoptiștii, parțial cu Carol I, cu elita politică de după Primul Război Mondial. În mod evident, și cu ceea ce s-a întâmplat după Al Doilea Război Mondial. Dar și cu ceea ce s-a întâmplat după încheierea Războiului Rece. De fiecare dată, s-a pus problema sincronizării României cu Occidentul. Dinamica modernizării, însă, nu a dus la rezultate notabile pentru că, pentru noi, modernizarea a însemnat reproducerea în societatea românească a instituțiilor definitorii ale civilizației occidentale dezvoltate, în condițiile în care acest proces de reproducere presupunea deja un delay, presupunea o întârziere în timp, presupunea că noi ne izolam de procesele în timp real care se dezvoltau în jurul nostru, în Europa, în lume.[[12]] Acest lucru se întâmplă și acum. Noi, încă, încercăm să funcționăm pe niște parametri care, de fapt, nu mai au sens pentru problematica europeană. Globalizarea a schimbat foarte multe din aceste lucruri. În Uniunea Europeană, noi mergem, în continuare, pe câteva formule tip mantră, pe concepte ambițioase, frumoase: democratizare, stat de drept și așa mai departe – respectabile, toate, și importante. Spre exemplu, noi ne aliniem la sancțiunile împotriva Rusiei – e în ordine – dar iată că ministrul de externe german sau secretarul de stat american merg la Moscova, fără să „încalce” sancțiunile impuse Rusiei. Președintele Putin merge la Budapesta fără ca cineva, în Europa, să sancționeze acest lucru. Pare, cumva, că noi suntem, dintr-un anumit punct de vedere, mai catolici decât toți partenerii noștri. În orice caz, este clar că fiecare nouă perioadă istorică în România a conceput un set de reforme – unele extrem de radicale – de fiecare dată, însă, perioadele respective s-au încheiat cu eșecuri. Acesta este un lucru trist, pe care trebuie să-l remarcăm în legătură cu noi înșine. Probabil, ar trebui să tragem anumite concluzii nu doar în legătură cu ceea ce se întâmplă în Europa ci, mai ales, cu ce se întâmplă la noi. Este amuzant faptul că marile puteri occidentale își arogă dreptul de a avea – să mă iertați pentru formula asta – de a avea „amante” în alte regiuni georgrafice, în timp de România trebuie să facă jurăminte de castitate. Lipsa noastră de curaj în a ne promova interesele în lumea reală în care trăim, ne crează, după părerea mea, o parte dintre probleme.[[13]]

 

 

  1. Calea României după 1989

 

Aveam o altă cale după 1989? Evident că nu.[[14]] Trebuie să pornim de aici. Dar Uniunea Europeană, ea însăși, s-a schimbat în acești ani. În primul rând și-a schimbat structura, ca atare. Trecerea de la o zonă de interes economic la o zonă de integrare politică, revenirea apoi la spații restrânse, o nouă divizare între Est și Vest, care apare tot mai evidentă. Eu cred că lucrurile acestea trebuie luate în considerare. Sigur, noi – și aici este, de fapt, chestiunea importantă – noi nu putem să discutăm doar despre Uniunea Europeană. Trebuie să începem să înțelegem și dinamica NATO care, el însuși, s-ar putea să-și schimbe o parte dintre politici. Oricum, nu poate fi vorba despre o organizație care să se bazeze pe taxă de protecție în ceea ce privește asigurarea securității membrilor săi. Uniunea Europeană va lăsa o parte dintre țările de la periferie să intre din nou în competiție între ele, așa cum o făceau în urmă cu 10-20 de ani, stabilind relații bilaterale cu puterile din Occident, la temperaturi diferite? România, în momentul de față, se găsește într-o poziție ingrată, poziție care amintește de izolarea din anii 90. Atunci, însă, Statele Unite aveau o poziție clară. Acum, riscăm ca foarte multe dintre „liniile de comunicație” să treacă pe deasupra noastră, așa cum trec coridoarele energetice. De aceea, eu cred că trebuie să observăm că Europa poate fi caracterizată prin titlul romanului lui Balzac, „Pielea de sagri”, care se restrânge tot mai mult, și, practic, să observăm că ea se fragmentează și că lucrul acesta ne va crea, în mod inevitabil, probleme.

 

 

  1. Soluții? Reformarea Uniunii Europene?

 

Soluții? Reformarea Uniunii Europene? Această reformare se va face, probabil, în interesul Occidentului european. Acest lucru trebuie să ne fie foarte clar. De aceea, eu cred că dincolo de hologramele cu care noi ne batem în plan intern – democrație, privatizări, stat de drept, anticorupție, în numele cărora capitalul străin a reușit să „digere” capitalul local din fostele țări est-europene – eu cred că, părăsind naivitatea, ar trebui să încercăm să gândim o formulă mai largă, în primul rând în ceea ce privește strategiile noastre externe. Ignorarea Rusiei, a Chinei, a altor piețe economice este o eroare. În plus, geografia noastră presupune existența unor vecini, care înseamnă Ungaria, înseamnă Ucraina și înseamnă, în zona de vecinătate, inclusiv a Mării Negre, Rusia. Această ignorare, pe care noi ne-o permitem în strategia noastră externă, inclusiv din punct de vedere economic – în timp ce Polonia, grupul Vișegrad în general, Germania, Franța, nu și le permit – este contraproductivă.

La fel, eu înclin să cred că reluarea unora dintre temele noastre de diplomație, inclusiv cea a bunei vecinătăți – care în anii ‘80 a avut o anumită rezonanță internațională – privind mai atent spre vecinătățile noastre – în condițiile în care noi am considerat că Occidentul este singura raportare a noastră, în formulă euro-atlantică – cred că aceste ajustări de politică externă sunt importante a fi făcute.

Nu vreau să transmit un mesaj pesimist. Nu cred că trebuie să luăm foarte în serios planul Juncker, care este un „plan-martir”, ca să-i spun așa. Cu alte cuvinte, el a fost lansat ca să fie „ciopârțit”, să fie pus la zid, să fie atacat, să se vadă reacțiile statelor. La reuniunea Consiliului european de la Roma, s-a realizat un fel de „pom de Crăciun”, în care fiecare, în documentul adoptat, a agățat câte ceva. Dar tema, substanța, acestei dezbateri ar trebui să ne fie clară – și cred că aici este, de fapt, problema pe care o avem. De aceea consider că în paralel cu această Carte Albă a lui Juncker, noi ar trebui, în plan intern, să lansăm un plan național care să însemne, de fapt, încercarea de a trata – în perspectiva Centenarului Marii Uniri – felul în care să asigurăm unitatea internă, înainte de a observa că unitatea europeană începe să aibă probleme.

Desigur, avem tot interesul de a vedea o Europă care să continue, în sensul unei construcții. Dar este evident, evenimentele care au avut loc în ultima decadă, în afara Europei – criza financiară internațională și criza migranților – au făcut și mai evidente deficiențele interne ale Uniunii Europene. Accentuarea sentimentelor naționaliste și a tendințelor eurosceptice pe întregul continent au silit membrii Uniunii și instituțiile acesteia să recunoască faptul că visul realizării unei Europe federale s-ar putea să nu se înfăptuiască niciodată. Chiar țări precum Germania – care au făcut din integrarea europeană piesa de rezistență a politicii lor externe – par a accepta conceptul că blocul european va fi nevoit să manifeste flexibilitate, ca să nu se rupă. Ideea de a proteja Uniunea Europeană prin transformarea acesteia într-o entitate mai flexibilă pare a fi opțiunea rezonabilă, în condițiile date. Totuși, în funcție de natura reformelor pe care membrii Uniunii vor decide să le adopte, amendarea tratatelor de bază ale Uniunii Europene ar putea fi rațional necesară. Dar, având în vedere divergențele dintre diversele regiuni ale UE – în mod deosebit între țările din Nord și cele din Sud – ajustarea tratatelor pare că nici nu poate intra în discuție. În consecință, membrii Uniunii Europene s-ar putea afla în situația în care nu vor avea decât opțiunea temperării propriilor așteptări, fiind nevoiți să-și îndrepte atenția către găsirea căilor de reformare a Uniunii, în limitele cadrului instituțional existent. Cinic vorbind, faptul că membrii Uniunii Europene pot evolua cu viteze diferite nu înseamnă că, în mod necesar, se vor îndrepta, toți, în aceeași direcție.

 

Referințe bibliografice

 

[1]Mogherini F., (2016, June28), Shared Vision, Common Action: A Stronger Union, European External Action Service, p.3.

[2]Năstase A., (2004), Europa, Quo Vadis? – Spre o Europă unită, Ediția 2, Editura MondoMedia, București, p.13.

[3]Năstase A., (2004), Europa, Quo Vadis? – Spre o Europă unită, Ediția 2, Editura MondoMedia, București, pp.22-29.

[4]Archick K., (2017, February 27), The European Union: Current Challenges and Future Prospects, Congressional Research Service, pp.1-21.

[5]Munich Security Report 2017. Post-Truth, Post-West, Post-Order?, p.16.

[6]Bond I., (2017, March), The EU, the Eurasian Economic Union and One Belt, One Road. Can they work together?, Centre for European Reform.

[7]Moravcsik A., (2016), Europe’s Ugly Future.Muddling through Austerity, Foreign Affairs, November/December issue, pp.2-3.

[8]Naumescu V., White Paper pentru 27. Ipocrizia “Europei cu două viteze”. Începe refluxul Occidentului. Rămânem pe uscat?, www.contributors.ro, pp.2-5.

[9]Socol C., (2017, martie 9), Uniunea Europeană nu mai apucă pensia? Cauze și dileme ale Europei cu două viteze, Adevărul, blog.

[10] Năstase A., (2007), România europeană, Editura MondoMedia, București.

[11] Năstase A., (2001), Viziune asupra viitorului Europei – Contribuția României, în vol. România și viitorul Europei, Monitorul Oficial, București, pp.7-23.

[12] Năstase A., (2007), România europeană, Editura MondoMedia, București, pp.67-93.

[13]Anghel I.M., (2017), Blocarea României de a intra în Schengen, în vol. Reglementări ale Uniunii Europene de un interes aparte – sui generis, pentru România, Editura Universul Juridic, București, pp.130-145.

[14] Anghel I.M., (2017), Argumentum, în vol. Reglementări ale Uniunii Europene de un interes aparte – sui generis, pentru România, Editura Universul Juridic, București, p.10.

 

 

NOTE DE SUBSOL

[1] Federica Mogherini, „Shared Vision, Common Action: A Stronger Union”, European External Action Service, 28 June 2016, p.3.

[2] Adrian Năstase, „Europa, Quo Vadis? – Spre o Europă unită”, ed. II, Editura MondoMedia, 2004, p.13.

[3] Ideea unei Europe Unite a fost sugerată, de-a lungul secolelor, de cei mai luminați intelectuali. Mențiuni ale unei Europe unite se găsesc, spre exemplu, în „Divina Comedie” a lui Dante Alighieri, care vedea realizarea unei Europe unificate construită numai sub dominația unui suveran aflat deasupra celorlalți suverani. Dante considera că populația Europei are în comun o limbă (latina) și chiar o monedă puternică (aceasta ar putea fi florinul care, datorită influenței negustorilor florentini avea o circulație întinsă în întreaga Europă). În secolul al XVII-lea, Ducele de Sully imaginează „un corp politic al tuturor statelor Europei care să poată produce între membrii săi o pace inalterabilă și un comerț perpetuu” („Grand Dessin”). Abatele de Saint-Pierre (sec. XVIII) a propus o confederație pacifică bazată pe o alianță eternă, irevocabilă, a suveranilor, condusă de o adunare a reprezentanților acestora, care să servească interesului fiecărui Stat Membru și, totodată, confederației. Immanuel Kant elaborează, în 1795, un „Proiect de pace eternă”, propunând o federație de state libere, fondate pe o constituție de tip republican. Secolul al XIX-lea, deși supranumit „secolul naționalismelor”, a adus o formulare care va fi folosită deseori de-a lungul timpului. Victor Hugo spunea: „Va veni o zi când vom vedea aceste două grupuri imense, Statele Unite ale Americii și Statele Unite ale Europei, unul în fața celuilalt, întinzându-și mâinile unul celuilalt peste mări, schimbând produse, comerț industrie, arte, genii…” (Discurs rostit la al treilea Congres Internațional de Pace, Paris, 1849). Sintagma utilizată de Hugo, „Statele Unite ale Europei” și-a găsit locul și în discursul politic al lui Aristide Briand (1929, Societatea Națiunilor) și al lui Winston Churchill (1946, Zurich). La Congresul de la Viena (1815) Talleyrand definea Europa ca fiind „un sistem permanent de garanție comună și de echilibru general”. Actul final de la Viena este, în fapt, o adevărată cartă politico-teritorială a Europei. Concertul European instituit atunci se caracteriza prin solidaritate, bazată pe legitimitate și echilibru, care este cel mai puternic punct de sprijin al păcii. Europa trebuia să garanteze frontierele și regimurile, ca și pacea pe continent. Planul lui Saint-Simon (1814) prevedea construcția Europei în jurul unei alianțe Franța-Anglia, condusă de un monarh, „lider științific și politic”. Ea era determinată de transformările survenite în relațiile dintre națiuni, ca urmare a industrializării și a extinderii relațiilor economice. Acestei alianțe i se puteau alătura și alte state, pe măsură ce se eliberau și își creau instituții reprezentative. Romanticii considerau crearea unității europene ca pasul natural care urma creării statelor naționale pentru care luptau – Mazzini, în Italia, formează în 1834 mișcarea „Tânăra Europă”, cu credința că apariția unităților naționale anticipează „marea federație europeană”. Nu voi continua cu această enumerare de proiecte. Ele sunt numeroase și ele încercau să înlocuiască conflictele de pe continent cu o formulă de unitate care să dea forță statelor europene într-o nouă configurație geopolitică a lumii. (Vezi, pe larg, Adrian Năstase, „Europa, Quo Vadis?”, pp.22-29).

[4] Vezi Kristin Archick, „The European Union: Current Challenges and Future Prospects”, Congressional Research Service, February 27, 2017, pp.1-21.

[5] Vezi Munich Security Report 2017. Post-Truth, Post-West, Post-Order?, p.16.

[6] Vezi și Ian Bond, „The EU, the Eurasian Economic Union and One Belt, One Road. Can they work together?”, Centre for European Reform, March, 2017.

[7] Oricum, situația actuală a Europei este văzută de mulți analiști ca fiind sumbră – creștere economică redusă, inegalități marcante, nemulțumiri politice. Iată un exemplu recent: „Chiar și în vremuri bune, creșterea economică în zona euro nu a fost excepțională, dar, odată cu criza financiară globală, situația a devenit cruntă. Din 2008, PIB-ul ajustat cu inflația în zona euro a stagnat, comparativ cu creșterea de peste 8 procente din țările europene care au rămas în afară. Economia Greciei este cu peste 25 la sută mai mică decât era în 2008. A Italiei, cu aproape 10 procente mai mică, iar sistemul său financiar ar putea fi următorul care se dizolvă. Pierderile provocate de diminuarea productivității europene ating aproximativ 6 trilioane de euro – cifră impresionantă care se reflectă în viețile distruse ale tinerilor șomeri, ale afaceriștilor care au dat faliment și ale cetățenilor vulnerabili, care nu-și mai pot menține standardul de viață. Pierderile suferite în urma unor perioade scurte de criză sunt, în general, compensate de rata de creștere peste medie din perioada imediat următoare. Nu același lucru se întâmplă după perioade îndelungate de criză, așa cum este cazul celei curente. În această situație, un deceniu pierdut poate lesne însemna o generație pierdută. Mai mult, moneda euro nu a redus decalajele dintre statele europene. Din 2007, economia Germaniei a crescut cu aproape 7 procente, în timp ce economiile Belgiei, Franței și Olandei au stagnat, iar cele ale Finlandei, Greciei, Irlandei, Italiei, Portugaliei s-au contractat mai mult decât au făcut-o în timpul Marii Crize. Inegalitatea a crescut și în interiorul țărilor – atingând un nivel uluitor în țările cele mai puțin performante, precum Grecia, dar fenomenul este prezent chiar și în Germania.” (Andrew Moravcsik, „Europe’s Ugly Future. Muddling through Austerity, în Foreign Affairs, 2016, November/December Issue, pp.2-3).

[8] Vezi, pe larg, Valentin Naumescu, „White Paper pentru 27. Ipocrizia „Europei cu două viteze”. Începe refluxul Occidentului. Rămânem pe uscat?”, www.contributors.ro, pp.2-5.

[9] Cristian Socol, „Uniunea Europeană nu mai apucă pensia? Cauze și dileme ale Europei cu două viteze.”, blog Adevărul, 9 martie 2017.

[10] Adrian Năstase, România europeană, 2007, Ed.MondoMedia, București

[11] Vezi și Adrian Năstase, Viziune asupra viitorului Europei – Contribuția României, în vol. „România și viitorul Europei”, București Monitorul Oficial, 2001, pp.7-23.

[12] Adrian Năstase, România europeană, 2007, Ed.MondoMedia, București, pp.67-93.

[13] Spre exemplu, atitudinea noastră în ceea ce privește abordarea discriminatorie a UE în legătură cu aderarea României la spațiul Schengen. Vezi și I.M.Anghel, Blocarea României de a intra în Acordul Schengen, în vol. „Reglementări ale Uniunii Europene de un interes aparte – sui generis, pentru România”, București, Universul Juridic, 2017, pp.130-145.

[14] Așa cum arată și prof. I.M.Anghel, “aderând la UE, România a ales singura cale rațională ce o avea și care, în mod substanțial, dar și din perspective viitorului ce voia să și-l croiască, corespundea cu logica istoriei sale…” (Ion M. Anghel, Argumentum, în vol. cit. “„Reglementări ale Uniunii Europene de un interes aparte – sui generis, pentru România”, București, Universul Juridic, 2017, p.10.

69 de gânduri despre “„AMURGUL UNIUNII EUROPENE?”

  1. Natiunea si Vecinatatea, in varful ierarhiei naturale si inviolabile a prioritatilor: “Exodul creierelor (si nu numai, n. m.) poate fi redus prin întărirea politicilor regionale” (comisar european)

    “Natiunea, in primul rand”, o stim de la America. Nu numai de la cea a lui Donald Trump, ci de la cea dintotdeauna. Este in firea lucrurilor. Propria-ti piele, ca tara vorbind, este inaintea alteia sau altora. Ori mai general spus, extinzand abordarea de la securitate la economie si cultura si la intreaga clasa de trebuinte, interesul Natiunii este primordial.

    In sfarsit, aud de la un reprezentant al centrului (Bruxelles) un principiu suta la suta adevarat, al regiunilor, al caselor regionale, aplicabil fiecarui cerc concentric al UE, pana la periferie, care trebuia de mult implementat, pe care si eu, la fel ca altii, l-am tot repetat.

    Comisarul european pentru educație, cultură, tineret și sport, Tibor Navracsics, a declarat, miercuri, la Cluj, că așa-numitul exod al creierelor ar putea fi combătut prin instrumente politice care să aibă în vedere întărirea regiunilor:

    https://www.agerpres.ro/social/2017/05/17/comisarul-european-tibor-navracsics-considera-ca-exodul-creierelor-poate-fi-redus-prin-intarirea-politicilor-regionale-21-21-05

    Pe fondul amenintarilor de securitate si scurgerilor de resurse fara echivalent in afara regiunilor, care le condamna la nesiguranta si saracie, transformarea lor in entitati unite, cu legaturi puternice de coeziune si intrajutorare, izvorand din constiinta spatiului comun, a specificului geo-climatic si a vecinatatii naturale, este o sansa nu numai de a supravietui, ci si de a dura si prospera impreuna.

    Lectia istorica a Vecinatatii este de a folosi alaturarea, apropierea statelor dintr-o regiune ca cel mai activ factor de protectie, cooperare si dezvoltare. Orice apartinator al unei regiuni, fie ca este stat, fie ca este cetatean, trebuie sa considere regiunea ca a doua casa, dupa cea nationala, ca un templu sacru si inaccesibil celor care vin cu ganduri si acte de invrajbire si asuprire, pe care toti vecinii trebuie sa ii interzica ca pe niste profanatori si raufacatori. Acesta este palierul securitar. Pe palierele educational, economic si investitional, cand in unele case nationale exista deficit sau surplus de munca sau de capital, echilibrarea se poate face in casa regionala, pe proiecte nationale sau regionale, cu sau fara fonduri europene, dar cu fluxuri si refluxuri in interiorul regiunii.

    • „Natiunea si Vecinatatea, in varful ierarhiei naturale si inviolabile a prioritatilor”
      De ce „inviolabile”? Asa de mult ne place sa ne jucam cu cuvintele!

      • Sensul este de neincalcat, de neatins, de neinlocuit, de nedepreciat, cum este orice relatie naturala, niciuna din „contraventiile” enumerate (si altele), din punct de vedere al legii naturale, neramanand nepedepsita, intr-o forma sau alta, mai devreme sau mai tarziu. Cineva vorbea de „razbunarea geografiei”… Eu cred ca legea naturala are un mod mai ciudat de a pedepsi, in acest caz ii pedepseste si pe cei care accepta falsificarea prioritatii naturale pe care Vecinatatea (subregiunea/regiunea) o are pentru orice Natiune din compunerea sa. Va mai amintiti? „Intrati peste ei, omorati-i, luatile sotiile si fiicele (…)”. Si au fost lasat sa intre ca-n branza, crezand in mod fals ca nu vor fi toti vizati, ci doar unii. Trebuie sa ne intre bine in cap la toti cei din imprejurimi, din proximitate, ceea ce i se poate intampla unei Natiuni, i se poate intampla si Vecinatatii si invers. De aceea am fost pedepsiti, ca am admis incalcarea prioritatii relatiei Natiune-Vecinatate, si probabil ca vom mai fi daca nu o vom restabili si nu o vom respecta. Este un punct de vedere, fireste, amendabil sau completabil. Oricum, va multumesc pentru remarca.

      • Cred ca a fost ‘pacatul’ geopoliticii. Si al ideologiei. In 2012, la Bucuresti rezonanta ideologica (de pozitionare pe esichier) cu Kievul era numai la nivel guvernamental. Premierul de stanga Ponta era sub puterea unui pact de coabitare semnat cu presedintele de dreapta Basescu, in timp ce la Kiev era presedintele de stanga Viktor Ianukovici. In plus, colonia noastra era (si este) diriguita de un guvernator geopolitic. Insa acum cu presedinti de dreapta in ambele capitale, Iohannis si respectiv Poroshenko, propunerea, foarte pragmatica si aducatoare de plusvaloare, ar trebui sa treaca…

  2. O CONVORBIRE INTERCEPTATĂ – TRANSCRIERE LIBERĂ

    MOTTO: „Știți ce se desprinde din tot ce vedem noi aici? Că noi n-am avut nici o șansă… și n-am avut, pentru că noi ne-am bătut cu MOARTEA…”( Mircea Badea , ANTENA 3, 18 mai 2017)
    ………………………………………………………………………………………………………
    – Alo! Domnu’ Bendei?
    – Ie, eu… să trăiți, să trăiți !
    – Ce faceți? Sănătos, voinic? Merge bine șantajul?
    – No, drept la inimă mi-o mers… M-o șantajat azi de dimineață Sorinel Alexandrescu de numa, numa… Bun șantaj, o ieșit bine la înregistrări… n-am mai tras o dublă, că o ieșit din prima… Am scris tot la DNA, dar mi-o tăt sunat mobilu’, de nici nu m-am putut concentra la diacritice și cratime… mi-e că să nu mă fac dracului de râs la ortografie…
    – Da’ lu’ doamna Iordăchiță i-ai dus mobilu’ ăla, că și ea , săraca, s-o străduit să transcrie înregistrările…să le facă și dânsa mai vibrante, mai spăimoase…
    – Dus, să trăiți, de dimineață… doamna vă salută, e aici lângă mine, la transcriere,no, de… și câte-un telefon din ăla de te plimbi cu el prin casă la bunelu’ doamnei , la cumnatu’ Săndel, la cei doi frați și două surori, lu’ tușica Aneta , lu’ verișoara Cocuța… o fost Adi și le-o dus la toți…
    – Aha, d-aia nu-l găsesc eu pe Adi … da’ bună treabă o făcut, dacă i-o mulțumit pe toți…
    – Ba nu chiar pe toți , șefu’, că doamna Iordăchiță are familie mare , săru’ mâna , doamna Iordăchiță ! … da’ rezolvăm, rezolvăm…
    – No, știți cine o fost la mine ieri ? Nea Traian…
    – Ai, lăsați-mă! Împăratul Traian? Nu-mi vine să cred…
    – Cu Răducu era și o stat până seara…
    – Cu Radu cel Frumos? Doamne…Doamne, Doamne, Doamne… Împăratul Traian , care ne-o civilizat pe noi, dacii, și Radu cel Frumos, de patru ori domnitor pe unde întindem noi astăzi fibră optică ? Așa ceva…
    – Cred că o să iasă ceva de-aici… că și doamna Nuți o zis că nu se mai poate cu ăștia de la
    ANTENA 3 …
    – Doamna Nuți? Adică Elena Lupescu? și dânsa o fost… ei, doamne , no, că nu știu ce să mai spun…
    – Păi, o zis și doamna Nuți că dacă ne străduim un pic, poate umblă și la BĂTRÂNEȚU …și rezolvam…
    – La Mircea cel Bătrân? Dar-ar Domnu’… Doamne…Doamne, Doamne, Doamne…Na, deci… că m-ați trecut prin toată istoria României, no…de! …”

    ……………………………………………………………………………………………………………………

    Râdem cetățeni? Ne „simtem” bine? Inutil să vă spun că Băsescu Traian nici nu-l cunoaște pe patronul RCS-RDS… cum nu-l cunoștea nici pe Sorin Blejnar… cum n-a fost niciodată la GRIVCO… cum n-a lovit copilul în plex, nici cu pumnul, nici cu palma … poate să se fi intersectat ei doi pe la vreun eveniment oficial, dar el, președintele, nici nu știe cum arată… așa că nu avea cum să meargă la Zoltan Teszari cu Răducu… că doar Ioana nici nu era căsătorită cu Răducu pe-atunci… dar ia stai un pic, să o întrebe pe doamna Maria când s-au căsătorit, că el nu-și mai aduce aminte… și nici Nuți Udrea nu știe cine e Teszari, cine e Răducu…a , sunt împreună într-un dosar, în legătură cu finanțarea campaniei lui prezidențiale? coincidență, doamna Nuți nu-l știe pe Radu Pricop… doar dacă s-au intersectat întâmplător la același eveniment oficial , unde s-a intersectat și dânsul cu Teszari… Nici doamna Codruța nu-l cunoaște pe Teszari… „simpla coincidență că de-a lungul timpului ” a avut un soț și-un iubit angajați la trustul dânsului, nu are nici cea mai mică relevanță…doar e lucru știut că șefa DNA nu are nici un fel de legături cu oamenii de afaceri, așa cum Alina Bica avea… doar dacă s-or fi intersectat la vreun eveniment oficial, același unde s-au intersectat Basescu Traian cu Teszari și doaman Nuți Udrea cu Radu Pricop …

    EPILOG:

    După cum merg lucrurile, dragii mei prieteni, am impresia că după VIA LUI SEBI GHIȚĂ și SUFRAGERIA LUI GABI OPREA urmează, în forță, MENAJERIA LUI ZOLI TESZARI…

  3. Motto
    ,,Poate că ar trebui, totuși, să adăugăm și proiecte complementare, inclusiv în ceea ce privește relațiile cu vecinii.”

    Imi revine un fragment de speranta citind aceste cuvine.

  4. Uau! Uau! Uau! Premierul italian Gentiloni e comunist! S-a dus la Moscova, a discutat cu Putin! A declarat că Italia trebuie să consolideze relațiile de tot felul cu Rusia!
    Săriiiți! tot Guvernul Italian e comunist, președintele Matarella e comunist, Italia merge spre Est!
    Vai! Vai! Vai! (asta poate să fie și în românește, și în italienește).

  5. Adrian B. spune (nu el, evident):
    Mai 18, 2017 la 5:22 pm ..Serios ?

    Tineri defavorizati ?
    Au in schimb telefoane mobile mai smart decat ei de sute de euro/parai si, bineinteles, feisbucul cel de toate zilele si (mai ales) noptile. Ce le mai trebuie scoala ?
    ps
    Multi locuiesc cu parintii pentru ca sunt slugariti de acestia. Am amici care si acum spala chilotii progeniturilor (inclusiv fete) in varsta de peste 20 de ani.

    • ps
      Abia acum ti-ai dat seama cat de grava este situatia cetatenilor si firmelor in relatia lor cu bancile – entitati transnationale de care nimeni nu indrazneste sa se atinga ?
      Dezbate cineva, in presa, la modul serios, o asemenea tema ultraimportanta ?

    • Ce are … cu prefectura ? Eu vorbeam de o situatie sociala grava ( tinerii n-au locuinte si job-uri ) si dumneata imi spui ca unii tineri sunt imaturi si-si cumpara sau li se cumpara telefoane high-tech . Chiar nu vad relevanta …
      In plus , telefoanele acelea de care pomenesti dumneata sunt din ce in ce mai indispensabile vietii si au devenit extrem de ieftine daca stii de unde sa le cumperi .

  6. Luminita

    Este tot mai evident ca Traian Basescu este in tot si in toate. Chiar si in subconstientul nostru.
    Un politician mediocru nu putea reusi o atare performanta.
    (Z)
    PS
    Totusi, poate vorbim si despre se intampla in PSD, sau ceva despre legea salarizarii, legile justitiei si , mai ales, despre momentul care se apropie inexorabil – cel al Marii Aniversari.
    Acel moment semnificativ in timp ne va gasi mai uniti ? Sau mai dezbinati ? In relatii mai bune cu vecinii ? Cu mai mult rerspect din partea Frantei si Germaniei ? Cu macar un singur proiect de tara viabil ?
    Sau, draga colega, acestea sunt teme mult prea insipide….nu fac rating.

  7. Interesanta prezentarea, dar daca dorim sa mai avem o sansa cred ca poate a venit vremea sa vorbim despre inceputurile Romaniei de dupa 1989.
    Mai precis sa spunem adevarul despre asa zisa Revolutie, despre mortii nerevendicati de nimeni, despre vinderea bunurilor tarii pentru atingerea unor idealuri efemere, etc., adica sa nu ne mai mintim.
    Doar dupa ce politicienii si nu numai vor discuta serios despre toate acestea, vor prezenta adevarul si vor solicita in mod public tuturor incetarii urii de orice natura (incepand cu dosarele securitatii – tot e la moda subiectul si terminand cu delatiunile), poate va veni cineva si cu o agenda noua, care sa dea un suflu nou acestei natii.
    Altfel, doar can can si vom vorbi/scrie despre subiecte asemanatoare, eventual despre viitorul drum al matasii.
    Ce spuneti domnilor si doamnelor, va bagati ori ba.

    In rest, sa fiti cu totii binecuvantati si sa luati cele mai bune decizii in interesul celor multi.

  8. Dintai Felicitari!
    In fine un material cu „greutate” (aa cum se si cuvine de la un fost ministri de4 externem fots premier, presh de partid … dublat de prof univ)

    Dar nu as fi io Ghita Bizonu’ daca nu as avea consideratiunile proprii .
    Dintai as zice ca Este important pentru noi să fim realiști noi si realismul … ati putea titra „si porcii zboara nu-i asa?” Sigur sa zboara ! Si vacile – mai ales alea Kobe!

    1) România a început, în mai multe rânduri, procese de modernizare ambițioase. Din păcate, nici unul dintre ele nu a fost dus până la capăt. Toate au eșuat, ca ansamblu
    Au esduta si nu prea..
    Dintai au esuat din prea mult ambitz. Din varii motive nu poti face din Romania o Franta sau o Germanie. Nici macar o Belgie.
    Apoi din prea mult „radicalism” . Noi umbal dupa „forma pura” si suntem ametiti de „Jocul ielelor” si vrem „totul sau nimic”. Brem sa fim mai caloitic decat papa. Pro „aoao” sunt in gnl pragmatici … asa ca radicalismul nost ne condamna sa dam cu paru-n balta
    SI sa nu uitam ca aceste proiecte sunt pe termen lung. 2 generatii daca nu 3. Deci planul conmceput sa zicem pe la 160 sau 1960 ar necrsita revizuiri majore din cadn in cand .. rezvizuiri care nu se fac ca noi deh „puristi” asa cum bine ati observat acest proces de reproducere presupunea deja un delay, presupunea o întârziere în timp, presupunea că noi ne izolam de procesele în timp real care se dezvoltau în jurul nostru, în Europa, în lume.Acest lucru se întâmplă și acum. Noi, încă, încercăm să funcționăm pe niște parametri care, de fapt, nu mai au sens pentru problematica europeană.
    Insa e ceva pe aici mai rau .. sa ne gandim doar la felul in care am ajuns sa imprtam din Rusia gaze. Fiindca minerii nu votau cum trebe , ca erau uncitori deaci „creatii ale comunismului” si ca sa scapamde infuenta ruseasca am inchis minele si am cumprata din .. Rusia!!!
    Apoi a pus problema sincronizării României cu Occidentul. DIn pacate aceasta sincronizare s-a dorit a fi pur literara plus ceva insitutii politico=adtive si vestimentatie
    In plus nu este virba despre curaj ci despre maturizare Lipsa noastră de curaj în a ne promova interesele în lumea reală în care trăim, ne crează, după părerea mea, o parte dintre probleme. Noi ne promovam interesele in maniera copilului de 3-4 ani :ne spunem poezia si asteptam recompensa . SI daca nu primim recompensa crdem ca noi suntem de vina . Exact ca un copil care crede ca fiindca el (copilul) nu si0-a baut lapticul si nu a facut nanai dupa amiza .. din caeasta cauza tatal a plecat de acasa la o amanta mai tanara …
    Intelctualii nostri nu s-au maturizat .. au ramas mental la 4 ani

  9. Bună ziua! Am citit cu interes rezumatul comunicării. Rezonez total. Dar asta nu înseamnă mai nimic. Personal consider că eforturile depuse pentru apropierea de Europa politico-economică au fost inutile pentru noi și total interesate pentru „partenerii europeni”. A fost Consiliul Europei. Au cerut privatizare într-o țară unde capitalul autohton nu exista. Cu impunerea unor condiții politice. Le-am acceptat. Și ce dacă. Mai vorbește cineva de acest Consiliu? Au urmat condițiile pentru acordarea clauzei națiunii celei mai favorizate de către SUA. La ce a folosit? NATO (OTAN) a fost o treabă serioasă. Dacă facem o balanță cum reiese? UE, o poveste fără sfârșit. Mai era ceva de luat. Petrom, Sidex și multe altele. Acum se cere anchetarea. De către DNA evident. Relațiile cu vecinii imediați? Vai mama lor! În plan intern se tot discută de SCHengen, am scris conștient așa. MCV. Deficit 3%. Vai mama noastră! Cam frust dar pe unde ne-am chinuit să intrăm cu speranțe s-a prăbușit. Sau aproape.

    • Stii vorba ca nu e prost cel care cere?
      Uite unii care nu au fots rpsti sa dea. Din Wiki
      ČEZ a.s. (acronim în cehă České Energetické Závody, în traducere, Centralele electrice cehe) este o companie cehă multinațională de stat cu sediul la Praga care produce, distribuie și comercializează energie electrică în mai multe țări din centrul și sud-estul Europei.
      Compania ČEZ a.s. a fost înființată în anul 1992, când Fondul Național de Proprietate a transformat fosta întreprindere de stat „České Energetické Závody” într-o societate comercială pe acțiuni.[9] De atunci și până la sfârșitul anilor 90, parcul de centrale electrice deținut de ČEZ a fost modernizat și extins treptat.[10] În 1993, 27% din acțiunile societății au fost vândute prin intermediul sistemului de vouchere, iar doi ani mai târziu, în 1995, au mai fost vândute alte șase procente
      On ciuda numeroaselor demersuri de privatizare, guvernul ceh, prin intermediul ministerului de finanțe, rămâne acționarul majoritar al ČEZ. La data de 25 mai 2011, Ministerul de Finanțe al Cehiei deginea 69,78 %

      Saracii cehi … au asa o dificultate .. din 2001 nu reusesc sa privatizeze CEZ
      Insa CEZ „privatizeaza” cu succesuri Electrica Oltenia, adica Staul Ceh „provatizeaza” in beneficul sau si al cetaenilor sai , vanzarea de elctricitate din Oltenia una diontre cele mai srace zone din UE. Spre beneciciul oltenilor care au mai inregistrat si niste someri in plus (ah! vremurile cadfn venea la usa sa it taie factura de buleftrica s-ua dus…)
      Au mai investt in ferme de vand prin Dobrogea si papa certificate verzi ca ;poecu laturile . Certificate verzi platite de mine si tine si aveau de gand ca cu subventia roamneasca sa faca centarala atimica la Temelin,
      Ca noi destepti da destepti mai jos ca inteligenta ca vita din grajd am des[-artit productia de transport si comercializare. Adica am dat altora partea cea mai simpla si mai profitabila. Si am seprata si producatorii ca avem de acu termolectrica, Hidrolectrica si Nuclearelecrica. Cica isi fac concurenta .. insa @@@@@ ei de voata trebe sa tuinem cel putino cntrala termolecltrica pe carbune „gata” ca daca poca vantu sau este frutuna in Dobrogea … nexam moristi nexam buleftrica pe baza de vant! Acum , in anul asta am patit ca moristeile au trebuit oprite … Si ca sa tii o centrala pe carbune „gata” inseamna sa arzi carbune de pomana, sa poluezi si sa platesti certificate verzi ca emiti bioxid de carbon!!!! Asta ptr ca daca centaraka trebe sa fie „gata de \functinare” apai trebuieste sa ai apa supraclocotita ca sa obtii cat mia rapid abur indutrial (parca 360 grade la cca 4 atm presiune)
      A da. Si ca noi estem „destepti”. Noi suntem in avans in ce priveste angajementele privind energia verde .România și-a atins cu trei ani mai devreme ținta de energie regenerabilă de 24% asumată pentru anul 2018 și a ajuns în prezent la 27%, a declarat Cristian Bușu, secretar de stat în Ministerul Energiei, potrivit unui comunicat al instituției. https://www.agerpres.ro/economie/2016/03/17/romania-a-ajuns-la-o-pondere-de-27-pentru-energia-regenerabila-secretar-de-stat–15-12-29
      România, campionul „verde“ al Europei: Energia regenerabilă a avut o pondere de 41% în consumul de electricitate al ţării în 2013, mult peste ţinta asumată Citeste mai mult: adev.ro/n2sh2l
      Avem cu ce ne lauda – munti de gunoaie si campioni la subventii ptr energie verde!
      Si fiindca noi este desteoti ca oaia cand se @@@@ Guvernul are în proiect realizarea unei hidrocentrale la Tarnița-Lăpuștești de 1.000 MW, a carei investiție se ridică la peste un miliard de euro, unitate de producție care va avea rolul de echilibrare a sistemului energetic național în contextul punerii în funcțiune a reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă (wiki) . Partea bolduita este casm miniciunica … Tarnița-Lăpuștești are sens mai ales ptr producatorii de energie verde (CEZ, Iberdrola Renovables) care fiin supuse capriciilor vremii nu pot asigira o furnizare 24/24 in 365 zile pe an . Insa in loc ca sa faca ele investitia din banii lor (adica din ce platim noi ca subventie) vom plati tot noi!
      Apopos de Tarnita se pare ca ar fi interesat si Statkraft este cea mai mare companie norvegiană de stat producătoare de electricitate[(wiki) De STAT! Ma rpg Norvedia nu face parte din UE insa De STAT!?!

      Draga cam asa stam. Adica zicem mersi ca alyii ne dau si noua cateva firmituri din ce ESTE AL NOSTRU!

  10. P.S. Vorbește acum Președintele- Meditator. Despre învătământul românesc. A tot fost reformat. De la cel care a declanșat Tg. Mureș prin segregarea de la Tg. Mureș. Sau care au introdus mascat sistemul rusesc de notare prin calificative. Nu mai vorbesc de programă. Sau curricula. Cronicarii, Văcăreștii sunt ignonorați. Am plătit cam scump. Și medicii, informaticienii și nu numai, școliți aici pleacă afară gratis. E de bine. Și european.

    • @ Ghita Bizonu’

      “Omul care desprețuiește orice ocupație de imediată utilitate și pentru el și pentru lume și se dedă la nobila profesiune de gânditor — se numește un intelectual. Sunt mii și mii de UNELTE-n lume: glonț și năvod, plug și sapă,….Intelectualul a venit în existența terestră înarmat cu o uneltă mult mai nobilă, o zestre divină: gândirea! Acu… deștept ori ba, spiritual ori nerod, cu scaun la minte ori lovit cu leuca — astea sunt întrebări absolut indiferente….” – I.L. Caragiale, pasaj din finalul fragmentului din link…

      In această materie sunt adept al lui Noica ( a scris “Sentimentul românesc al ființei” încercând să pună o stavilă “bășcăliei”…. generate si sustinute in mentalul colectiv de Caragiale…)…..Ar trebui să citiți “Reconstrucția pragamatica a filozofiei” a lui Andrei Marga ( din păcate a apărut doar vol. I ….). Veți înțelege că americanii au transformat gândirea în UNEALTĂ…..Am citit-o când pregăteam FORUMUL TEHNOCRAT ( 1997 ).

  11. Domnule Fragmentarium, ati adus in discutie o tema interesanta, cea a regiunilor:

    ,,Orice apartinator al unei regiuni, fie ca este stat, fie ca este cetatean, trebuie sa considere regiunea ca a doua casa, dupa cea nationala, ca un templu sacru si inaccesibil celor care vin cu ganduri si acte de invrajbire si asuprire, pe care toti vecinii trebuie sa ii interzica ca pe niste profanatori si raufacatori”

    Bine, teoretic suna frumos.
    Dar eu, stimate coleg si prieten, va intreb ca un biet inginer (care a cochetat la viata lui cu filosofia, dar fara sa se lase dominat si pervertit de ea):
    PRACTIC, cum configuram pe harta si constituim regiunile ?
    Sa luam ca exemplu Romania: Cu cine ar putea crea o regiune ? Credeti ca state din afara UE pot face parte dintr-o astfel de regiune ? Ma gandesc la Turcia, tara cu care avem anumite afinitati istorice si bune relatii economice. Ar putea fi Turcia o cale spre noul ,,drum al matasii” care sa ne scoata la lumina, adica, inspre lumea libera a natiunilor care se respecta intre ele ? Sau Turcia o fi din zona celor ,,profanatori si raufacatori” de care trebuie sa ne ferim ?
    Oricum, a spune ca este un dat firesc ca reformarea UE sa se faca pe cercuri concentrice mi se pare de neacceptat.
    De ce nu ne-am forma propriul nostru cerc , pur si simplu si ne-concentric ?
    Ei ? Ce spuneti ?

    • Stimate coleg si prieten, daca toti inginerii v-ar semana, socio-umanistii ar fi foarte concurati de poli-tehnisti, ceea ce ar fi excelent, deoarece stiinta fara constiinta inseamna ruina sufletului (Rabelais). De fapt, oamenii nu vor trebui sa puna geografia pe harta, a facut-o natura, oamenii vor trebui doar sa respecte legea naturala a vecinatatii sau proximitatii, cum spun inginerii, inventatori ai releelor de proximitate, care exprima extraordinar de bine rolul anclasant al influentelor din apropiere (vecinatate). Noi nu am reusit din pacate sa transpunem rolul acestor relee din fizica in realitatea socio-politica regionala. Si stiti de ce? Pentru ca dezbinarea, care este un virus, ne ataca si distruge solidaritatea, combustibilul fara de care releele de proximitate socio-politica raman inerte, nu functioneaza, iar noi, cei din regiune, cadem sau cedam, rand pe rand, ca niste piese de domino, in fata oricarei turbulente venite, ca un input, din afara regiunii noastre. Exact cum se intampla cand miliardarul evreu american George Soros da un bobarnac regiunii ECE, folosindu-si banii ca virusi, si noi toti cadem pe spate, fara nicio reactie de impotrivire, de solidaritate, desi noi suntem multi, iar el, unul, dar ne comportam ca o turma. Daca ne uitam pe harta, pe cea fizica, care este inaintea celei politice, vedem vecinatatile de care apartinem sau suntem legati, alaturati, zonele pontica, carpatina, danubiana, balcanica, caucazian-caspiana, bosforeano-mediteraneeana, mergand dinspre nemijlocit spre apropiat, in care nemijlocirea si apropierea se situeaza pe cercuri concentrice. Aceasta legatura fizica de apropiere ar trebui sa o regasim, sa se reproduca si politic, ca fizica apropierii sa se suprapuna identic cu politica apropierii, deoarece in spatiile fizice apropiate amintite se afla spatiile politice statale numite Ucraina, Rusia, Turcia, pentru a le numi pe cele mai proeminente, de care Romania este legata ca vecin, nemijlocit sau apropiat. Deci chestiunea angrenarii in proiecte comune cu vecinatatea nemijlocita si apropiata este dictata natural si divin, de geografie si de Dumnezeu, care ne dau vecinii. Haideti sa va mai spun si un alt lucru, extreme de convingator, cred, pentru ca vine de la un mare spirit, ca „Pe cer nu este nicio diferenta intre Est si Vest. Fiecare om isi creeaza propriile diferente si apoi le crede adevarate” (din Invataturile lui Buddha). Fara indoiala ca trebuie sa fim apropiati de Turcia, cu care suntem, ca sa zic asa, “neamuri regionale” (nu mai spun ca mamele multor turci sunt din tinuturile noastre, de pe vremea tributului in fecioare, chiar mamele unor sultani, daca ne gandim la haremurile acestora, din care au facut parte si romance, d’aia, zic, turcii seamana mult cu europenii, le curge prin vene si sange european, au sange euro-asiatic, grija pentru Eurasia trebuie sa fie deci o responsabilitate comuna). Privind cercurile concentrice pe care le vrea Bruxellesul, nu putem avea niciun control asupra concentricitatii lor proiective, este un dat, in jurul oricarui centru sunt mai multe orbite satelitare, ale caror forte de atractie spre centru slabesc spre periferie. Bruxellesul are dreptate, pe care si noi vom fi nevoiti sa o recunoastem si sa o acceptam in cele din urma, nu trebuie sa uitam ca UE se afla la randul ei intr-o competitie mondiala, nu poate sa-si incetineasca ritmul asteptandu-l pe cel din coada lotului comunitar, e ca in sport, ritmul trebuie impus de cel din frunte, care trebuie lasat liber sa castige competitia, daca este in stare, iar medalia va fi a intregii echipe. Dar aici, in aceasta slabiciune a periferiei fata de centru, situatie in care ne aflam, exista si o oportunitate, de cercuri secante, de a ne situa in zona lor comuna, din care putem castiga, ce nu obtinem dintr-o parte, putem obtine din cealalta parte. Politica secantei, de creare si situare intr-un spatiu secant, va fi o oportunitate extraordinara de a extrage energia nationala din doua surse, din Vest si din Est.

  12. Salvand din vechea arhiva am dat peste asta :

    A inceput Recuperarea Romaniei

    EvZ
    Miercuri, 16 Februarie 2005

    Boc: „M-au cautat acasa noaptea, au trezit si copiii”
    Seful PD a solicitat politiei masuri de siguranta sporite pentru el si familia sa
    La citeva saptamini dupa ce seful SRI, Radu Timofte, declara public ca exista amenintari la adresa vietii presedintelui Romaniei, Traian Basescu, “urmasul” sau la conducerea PD, primarul Clujului Emil Boc, acuza presiuni si amenintari la adresa sa. Cauza acestora este, potrivit lui Boc, situatia grava a vinzarii spatiilor comerciale din Cluj. Legea 550/2002 nu a putut fi aplicata la Cluj pina anul trecut din cauza problemelor create de fostul edil-sef Gheorghe Funar. Acesta chiar i-a indemnat pe chiriasi sa dea municipalitatea in judecata, astfel incit acum exista peste 40 de procese pe rol, alte 20 avind deja sentinte cu stabilirea pretului minim de vinzare. (Raluca Crisan)

    Comisia de vinzare a spatiilor a inceput sa functioneze abia la sfirsitul anului trecut si porneste in negocieri de la preturile stabilite de evaluatori independenti (preturile de piata, extrem de ridicate in Cluj), astfel ca mai multe persoane care sperau sa le cumpere “pe nimic” sint nemultumite. La Cluj exista 652 de spatii care se pot vinde pe baza Legii 550. Dintre acestea, 352 au insa situatia juridica nelamurita, fiind revendicate.
    Intr-un interviu acordat ieri pentru “Evenimentul zilei”, Emil Boc povesteste despre aceste amenintari si pe cine banuieste ca se afla in spatele lor.

    Cind au fost primele amenintari?
    Amenintarile au inceput in perioada anterioara revocarii hotaririi Consiliului Local, prin care se vindeau spatiile comerciale, practic pe bani de nimic. Apoi au continuat in ritm mai agresiv dupa adoptarea acesteia, pina in prezent.
    Cum s-a intimplat, concret? Ati fost sunat pe telefonul mobil, acasa, la primarie?
    Am primit atit amenintari telefonice, pe mobil, cit si la primarie. Acasa nu am primit telefoane, dar, in citeva seri, pe la ora 24.00, cind eu inca ma aflam la primarie, la usa apartamentului meu s-au prezentat citeva persoane care sustineau ca ma cauta, ca avem ceva de discutat. Sotia mea le-a spus de fiecare data: “Daca aveti ceva de discutat, mergeti la primarie, sotul meu este la primarie”. Au fost doua-trei asemenea cazuri, cind m-au cautat acasa noaptea, au trezit si copiii. Apoi au incetat, dar am primit, prin persoane interpuse, mesaje de acelasi gen: sa ma linistesc ca, daca voi continua sa ma duc in instanta, zilele mele de primar vor fi numarate. Si sa am grija ce fac in municipiu, ca sint complet inconstient si nici nu stiu ce interese am afectat.
    Si ce le-ati replicat?
    Le-am spus ca nu stiu decit un singur lucru: spatiile trebuie sa fie vindute conform legii si cine are de obiectat sa se adreseze instantelor de judecata. Si punct! Eu voi apara interesele primariei in raporturile cu oricine.
    Cine sint aceste persoane interpuse? Angajati ai primariei, consilieri locali, membri PD, oameni de afaceri?
    Majoritatea sint oameni de afaceri dintr-un cerc mai larg al cunoscutilor, care mi-au spus mai mult sub forma de prietenie, de genul “vezi ce se spune in tirg”.

    Pe mobil va apare numarul de pe care sinteti sunat?
    Imi apare numar ascuns. La inceput am considerat mesajele asa, ca fiind firesti, dar cind au capatat o anumita amploare, am inceput sa ma gindesc serios la ele.
    Cit de dese sint aceste apeluri?
    In perioada pre-revocarii hotaririi Consiliului Local, erau cam patru-cinci telefoane zilnic, iar dupa aceea cam doua pe zi.
    Aceeasi voce?
    Nu. Erau si voci de doamne, dar niciodata limbajul nu a avut o agresivitate nepermisa, ci doar atentionari precise si ferme.
    Ati recunoscut vocea cuiva?
    Nu.
    Ati luat legatura cu politia?
    Da, iar dinsii m-au asigurat ca vor spori gradul de securitate, mai ales in zona domiciliului.
    Cine credeti ca sta in spatele acestor amenintari?
    Pur si simplu stau interese economice. Evident ca nici unui chirias nu-i convine sa salte un pret de la trei la noua miliarde. Pentru diferenta de sase miliarde de lei banuiesc ca oricine ar incerca sa faca o presiune.
    Deci tactica este, in mod cert, legata de problema spatiilor. Nu ar putea sa fie vreo alta decizie pe care ati luat-o ca primar sau politician?
    Sint convins ca e legata de problema spatiilor comerciale, de cresterile la pretul pietei a valorilor acestora. Ar putea fi o incercare a unor chiriasi de a-si pastra vechile avantaje, incurajate de vechea administratie prin actiunile in judecata si obtinerea unor sentinte la preturi foarte mici.

    Patru-cinci candidati pentru postul lui Videanu

    Referitor la cealalta calitate a dumneavoastra, cea de presedinte al PD, cum decurg discutiile pentru viitorul vicepremier? Cind se va lua decizia?
    Desemnarea persoanei care va lua locul domnului Videanu in cabinet este, in acest moment, o prioritate pentru noi. Decizia va fi luata de Biroul Permanent National si va fi anuntata la data demisiei domnului Videanu.
    De ce nu anuntati hotarirea imediat ce va fi luata, pentru a evita speculatiile?
    E posibil sa anuntam mai devreme numele persoanei care il va inlocui pe Adrian Videanu. Va pot spune ca, in acest moment, nu s-a luat o decizie in partid cu privire la persoana.
    Ne puteti da citeva nume de pe “lista scurta”?
    Exista citeva persoane care pot ocupa aceasta functie, dar, repet, decizia va fi luata in BPN. De aceea nu vreau sa fac nominalizari inainte de discutiile din partid.
    Cite persoane sint pe lista?
    Patru-cinci. Cert e ca ne trebuie o persoana de forta care sa fie purtatorul de cuvint al Partidului Democrat in guvern, iar pe de alta parte sa aiba o recunoastere politica in partid.

    Tocmai a fost un scandal legat de Cozmin Gusa. Cum gestionati disensiunile din partid, disputele dintre polii de putere?
    PD a existat si va exista intotdeauna pentru ca a fost animat de spirit de echipa. Chiar daca in fruntea partidului se afla Traian Basescu sau altcineva, echipa a fost aceea care a dat forta partidului, in sustinerea liderului si a activitatilor pe care le intreprinde. In acest moment nu exista grupuri si poli de putere in PD. Mai mult, pot sa va asigur, competitia pentru presedintia partidului, care se va declansa dupa cistigarea din primul tur a alegerilor din Bucuresti, va fi una deschisa, care va uni si nu va dezbina Partidul Democrat.
    Veti candida pentru presedintia partidului?
    Decizia va fi luata dupa alegerile de la Primaria Capitalei.

    Sechestru si conturi blocate la studiourile lui Adrian Sirbu

    Inspectorii fiscali au blocat conturile Studiourilor Media Pro de la Buftea deschise la cinci banci si la Trezoreria Ilfov si au pus sechestru pe citeva studiouri si platouri de filmare. Aceasta operatiune a fost intreprinsa pentru recuperarea unor datorii de peste 140 miliarde lei, au comunicat surse autorizate din Ministerul Finantelor Publice.
    Potrivit surselor, controlul la studiourile Media Pro face parte dintr-o inspectie fiscala mai vasta, declansata in toata tara. O parte din primii 300 de debitori la bugetul consolidat al tarii vor fi vizitati de inspectorii fiscali, iar rezultatele vor incepe sa apara peste citeva zile, au precizat sursele.
    Actiunea a pornit din ordinul ministrului Ionut Popescu si va continua pina cind datornicii isi vor plati datoriile catre stat, a informat ministerul.
    Ieri, Studiourile de la Buftea erau inregistrate cu o datorie de peste 143 miliarde lei, cu peste 30 de miliarde mai mult decit la sfirsitul anului trecut, au informat surse autorizate din minister.
    Inspectorii fiscali ai Directiei Generale a Finantelor Publice Ilfov au luat o serie de masuri de executare silita, prin blocarea conturilor pe care le aveau studiourile la Raiffeisen Bank, BRD, ING, Banca Tiriac si la Trezoreria Ilfov. De asemenea, ei au pus sechestru pe cinci platouri de filmare si cinci terenuri de la Buftea, in valoare totala de aproximativ 103 miliarde lei. Astfel de masuri au ca scop recuperarea datoriilor si pot merge pina la scoaterea la licitatie a bunurilor sechestrate.
    Societatea Studiourile Media Pro SA, cel mai mare contribuabil din Buftea, cu 2.000 de oameni angajati in productia de cinema, “plateste lunar, pe linga contributiile curente, si o mare parte a contributiilor restante”, a comunicat Silviu Vaju, directorul general al companiei. El a adaugat ca societatea a cerut autoritatilor fiscale din Ilfov “aprobarea ca plata integrala a creantelor fiscale sa se faca din veniturile sale”, conform legislatiei. Surse autorizate din minister au explicat ca sub aceasta formulare se ascunde o incercare de reesalonare a datoriilor.
    Societatea Studiourile Media Pro SA este separata de PRO TV, insa realizeaza productii pentru postul condus de Adrian Sirbu. La Buftea se filmeaza in prezent telenovela “Numai iubirea”, viitorul serial “Baieti buni”, sitcom-ul “La Bloc” si “Vacanta Mare”. In curind urmeaza sa inceapa productia unor lungmetraje straine, au informat surse din interiorul studiourilor.
    PRO TV nu mai are datorii la buget. In aceeasi situatie se afla si Intact (Antena 1), iar Prima TV a obtinut anul trecut o reesalonare a datoriilor. (Alex Ulmanu, Iulian Comanescu)

    Primarul Bacaului, amenintat cu moartea

    Romeo Stavarache, primarul Bacaului, a declarat ieri ca este amenintat cu moartea. Aceste amenintari ii sint adresate telefonic si il vizeaza atit pe el, cit si pe familia sa. Mai mult, Stavarache a afirmat ca se simte urmarit in permanenta. “Amenintarile au inceput anul trecut, in luna decembrie. Acum primesc telefoane acasa si pe mobil, zi si noapte. Cred ca i-am deranjat pe cei care faceau afaceri cu banii primariei. I-am deranjat pe cei care faceau lucrari la valoare dubla, iar eu nu voi fi de acord cu aceste practici”, a declarat Romeo Stavarache. Primarul a afirmat ca in joc sint contracte de sute de miliarde de lei incheiate de Primaria Bacau, condusa la acea vreme de Dumitru Sechelariu, a caror valoare reala ar fi fost doar de zeci de miliarde lei. Desi Romeo Stavarache nu a nominalizat nici o persoana sau firma, se stie ca printre cele mai banoase contracte au fost cele legate de reparatii la fatadele blocurilor, amenajarea spatiilor comerciale, reparatii de drumuri sau amenajari de parcari. Primarul Stavarache a sesizat politia si Parchetul Tribunalului Bacau, care a inceput o ancheta. (C.S., F.B.)

    Mega-afacerea de un miliard de euro cu EADS va fi renegociata

    Guvernul pastreaza anexele la secret
    Premierul Calin Popescu-Tariceanu a aprobat ieri cererea Comitetului Interministerial de a se da publicitatii contractul-cadru incheiat cu firma EADS pentru securizarea frontierelor, insa anexele ramin secrete.
    Acordul premierului, care este si presedintele Comitetului Interministerial, a fost dat ca urmare a solicitarii facute de Uniunea Europeana inca din 9 decembrie anul trecut, in asa-numitele documente de pozitie care au consfintit incheierea capitolelor de aderare. De altfel, la capitolul Justitie si Afaceri interne, Romania se angaja sa ofere UE toate informatiile privind contractul cu EADS pentru securizarea frontierelor, dar si sa accelereze procesul de modernizare a granitelor. Intr-un comunicat transmis ieri, MAI precizeaza ca va “continua sa deruleze proiectul cu EADS, insa in alte conditii si la alte preturi, respectiv cele reale, in urma unei renegocieri a clauzelor contractului”. De asemenea, se afirma ca proiectul vizeaza “declasificarea contractului-cadru din 12.08.2004 incheiat cu EADS Deutschland GmbH, fara anexele acestuia, care isi vor pastra nivelurile de clasificare anterioare”. Asta inseamna ca anexele vor ramine in continuare secrete.
    Ministrul administratiei si internelor precizeaza, de asemenea, ca “se impune o reanalizare a acestui contract, care, pe de o parte, cuprinde suprapuneri cu programele de securizare a frontierelor finantate din fonduri europene nerambursabile, iar pe de alta parte, nu acopera decit sase judete de cimpie, in loc de noua, de pe viitoarea frontiera externa si linia litorala a Marii Negre, nefiind cuprinsa cea mai grea zona, respectiv granita de nord cu Ucraina (judetele Satu-Mare, Maramures, Suceava).
    Exista in continuare secretul valorii contractului. EADS a anuntat o cifra de “peste” un miliard de euro, dar fostul secretar de stat Toma Zaharia, care a coordonat proiectul, a declarat ca suma totala ar fi de 800 milioane de euro. Ceea ce se stie este ca 600 de milioane de euro ar fi fost contributia Romaniei, iar restul ar fi trebuit sa fie imprumutati de la o banca. (Andrei Badin)
    Garzile de corp ale fratilor Iancu, retinute ieri de procurori, au facut legea intr-o institutie
    a justitiei romane, imbrincindu-i pe ziaristii care incercau sa-si faca meseria

    Parchetul de pe linga Inalta Curte de Casatie si Justitie a operat ieri primele retineri in dosarul “RAFO”, care vizeaza activitati comerciale ce implica grupurile de firme VGB, RAFO, TENDER si CAROM. Primii pe lista au fost fratii Alexandru si Octavian Iancu (administratori ai firmelor VGB) si Constantin Margarit (fost administrator al VGB Oil si asociat al VGB Impex). Acestia au primit mandate inca de luni seara, sub acuzatiile de evaziune fiscala, asociere in vederea savirsirii de infractiuni si spalare de bani. In cursul zilei de ieri, cind au fost dusi la tribunal, fratii Iancu au reusit sa creeze un adevarat circ. Ei au fost insotiti, pe linga politisti, si de garzile personale care au facut legea intr-o institutie a statului, bruscindu-i pe ziaristii care voiau sa-i fotografieze pe inculpati.(Cezar Simache, Andrei Dumitrescu, Florin Barbu)

    Procurorii din cadrul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism au inceput urmarirea penala fata de Margarit Constantin, Iancu Octavian, Basaran Kadri Maznar, Akaroglu Cuneyit, Iancu Alexandru, Neacsu Silviu, Iancu Gheorghita si Turica Marius. Din procesul-verbal intocmit de organele de control rezulta ca inculpatii Constantin Margarit, Iancu Octavian si Basaran Kadri Maznar (administrator al VGB Impex SRL) impreuna cu Alexandru Marian Iancu au cauzat bugetului de stat un prejudiciu de peste 1.356 de miliarde lei.

    Luni seara, Parchetul de pe linga Inalta Curte de Casatie si Justitie a emis ordonante de retinere pentru 24 de ore pe numele lui Margarit Constantin, Iancu Octavian si Iancu Alexandru, iar ieri au fost prezentati Tribunalului Bucuresti in vederea emiterii mandatului de arestare preventiva. Acestia au fost dusi in fata magistratilor incatusati si incadrati de trupele speciale ale politiei. Ei au fost insa insotiti si de “gorilele” personale, care au impinzit holurile tribunalului. Obraznici si pe alocuri chiar agresivi, oamenii fratilor Iancu au blocat calea gazetarilor si i-au imbrincit pe cameramanii si fotoreporterii care incercau sa surprinda imagini cu cei trei inculpati. Situatia a fost detensionata in momentul in care presedintele Tribunalului Bucuresti, Maria Huza, a decis evacuarea huidumelor tocmite de reprezentantii VGB. Teodor Cuzino, avocatul fratilor Iancu, a declarat ca acestia coopereaza cu autoritatile in conditiile in care sint nevinovati, ba mai mult au adus venituri economiei.

    Pozitia RAFO

    Cea mai grea “piesa” dintre cei retinuti este Marian Alexandru Iancu, presedintele Balkan Petroleum, firma care detine pachetul majoritar de actiuni la RAFO si care se ocupa si cu finantarea alimentarii cu petrol a rafinariei. In calitate de presedinte, Marian Iancu are si putere de decizie in privinta finantarii materiei prime de la RAFO, astfel ca, prin retinerea sa, rafinaria a intrat intr-o situatie cel putin delicata, fiind pusa in pericol alimentarea cu titei. Toader Gaureanu, fost director al rafinariei si director la Balkan Petroleum, cercetat si el in lotul celor 19, recunoaste ca suprimarea puterii de decizie pune in pericol functionarea rafinariei. Ion Marian, liderul sindical de la RAFO, a declarat ieri ca alimentarea cu petrol decurge in conditii optime, mai ales ca plata se face in avans.

    Intr-o analiza publicata de Centrul pentru Integritate Publica – un site din SUA specializat in investigatii -, Dan Iosif a dezvaluit faptul ca grupul de afaceri VGB, implicat in dosarul “RAFO”, a platit sume importante de bani pentru satisfacerea unor cereri de ajutoare sociale sosite pe adresa fostului presedinte Ion Iliescu. Cum administratorii si actionarii VGB au ajuns in fata instantei, rezulta ca Ion Iliescu si-a legat numele de afacerile cu tenta mafiota derulate de acest grup de firme.

    In dosarul in care s-au operat cele trei arestari se regaseste o adevarata caracatita de societati care au derulat operatiuni financiare mai mult sau mai putin legale. Imperiul VGB este alcatuit din mai multe grupuri de firme care acopera cite un domeniu comercial. Sume de ordinul sutelor de miliarde de lei au tranzitat conturile acestor firme, destinatia finala a unei parti din bani fiind Carom si RAFO SA. In acest paienjenis apare si Ovidiu Tender, implicat prin intermediul SC TENDER SA, unde acesta este asociat si administrator. Conform unor surse judiciare, in anul 2003 acesta ar fi primit de la VGB o creditare de 100 de miliarde de lei, care insa a fost utilizata exclusiv de una dintre firmele patronate de fratii Iancu.

    Corneliu Iacobov, considerat creierul afacerii RAFO, a fost audiat de procurori de doua ori pina acum. Omul de afaceri a stiut sa-si acopere foarte bine urmele, nu a dat nici o semnatura nici macar pe documentul de privatizare a RAFO. Cel despre care gura lumii spune ca va da socoteala este insa Toader Gaureanu, mina dreapta a lui Iacobov in timpul cit acesta a fost patron la RAFO.

    Procurorii au mai solicitat emiterea unor mandate de arestare in lipsa pentru inculpatii Neacsu Silviu (administrator SC Test Petrol), Turica Marius, Iancu Gheorgita – varul fratilor Iancu -, Akaroglu Cuneyit si Wenkalan Hazrettin.
    Acestia sint acuzati ca s-au sustras urmaririi penale. Cercetarile in acest caz nu s-au oprit insa aici: zeci de oameni de afaceri si functionari publici sint pe lista procurorilor si urmeaza sa fie chemati la audieri in urmatoarele zile.

    Tiriac ramine fara „Paradisul cu mistreti”

    Contractul prin care firma “Zimbrul” a preluat fondul de vinatoare de la Balc va fi reziliat. Ministrul agriculturii, Gheorghe Flutur, a anuntat ieri ca fondul de vinatoare va fi scos la licitatie. “Am aprobat rezilierea contractului si se va organiza o licitatie la care poate sa participe si actualul detinator. Despre acest lucru a fost informata si partea adversa”, a spus oficialul Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR). Potrivit lui Flutur, la licitatie vor fi luate in calcul si investitiile realizate pina acum. Ion Tiriac sustine ca valoarea investitiilor realizate pina in prezent se ridica la circa 1,3 milioane euro, iar contractul nu poate fi reziliat, ci doar sa inceteze prin acordul partilor. (Lidia Truica)

    Asociatia “Zimbrul” si finantatorul acesteia, Ion Tiriac, sustin in continuare ca prin atribuirea domeniului de la Balc nu s-a incalcat legea. Potrivit unui comunicat de presa al asociatiei, in privinta incetarii gestionarii fondului de vinatoare nu poate fi vorba despre “o reziliere a contractului”, intrucit rezilierea reprezinta o sanctiune a neexecutarii culpabile a contractului de catre una dintre parti, care este pronuntata de instanta judecatoreasca, in urma unui proces.

    “In cadrul discutiilor purtate de noi cu reprezentantii Ministerului Agriculturii, am propus incetarea raporturilor contractuale prin acordul partilor si s-a agreat sa se analizeze posibilitatea incetarii contractului. Cu regret constatam ca memoriul nostru nu a fost luat in consideratie. Totusi, pentru a se elimina nelamuririle, am dori sa solicitam pe aceasta cale ministerului sa dea publicitatii memoriul in discutie. In acest fel poate vor lua la cunostinta toti cei care investesc in Romania de modul in care contractele incheiate si executate de ei in conditii de deplina legalitate si cu buna-credinta pot fi oricind reziliate. In cazul in care autoritatea insista in rezilierea contractului, ultimul cuvint il vor avea instantele de judecata, care sint, in cazul de fata, singurele abilitate sa dispuna rezilierea unui asemenea act”, se arata in comunicatul asociatiei.

    Impuscarea a 185 de mistreti a socat opinia publica

    Controversele legate de domeniul de vinatoare de la Balc au aparut dupa ce Ion Tiriac a organizat, in luna ianuarie, o partida de vinatoare de lux, la care au participat mai multi oameni de afaceri occidentali, dar si fostul premier Adrian Nastase si fostul ministru al agriculturii, Ilie Sirbu. Cei 33 de invitati ai lui Tiriac au macelarit nici mai mult, nici mai putin de 185 de mistreti. Numarul mare de animale impuscate a stirnit critici virulente din partea organizatiilor ecologiste si a socat opinia publica. Organizatorul partidei de vinatoare s-a aparat sustinind ca animalele vinate in complexe nu se supun cotei legale aprobate anual de Ministerul Agriculturii.
    Ion Tiriac a preluat cele 11.500 de hectare de la Balc, prin ordin al ministrului agriculturii, in anul 2002, pe o perioada de 49 de ani. Cel care a semnat ordinul, Ilie Sirbu, sustine ca atribuirea a fost legala intrucit s-a facut in baza dreptului de preemtiune. Fondul de vinatoare de la Balc a apartinut, pina in 1989, protocolului de stat. In 2001, Regia Nationala a Padurilor a renuntat la fondul respectiv, motivind ca se afla in imposibilitatea de a-l gestiona. A urmat atribuirea temporara catre Asociatia de Vinatoare “Zimbrul” Bucuresti, pentru o perioada de 10 ani, iar la scurt timp termenul a fost prelungit la 49 ani, motivindu-se ca asociatia beneficiaza de drept de preemtiune pentru ca a detinut anterior fondul.
    Prin contract, Asociatia “Zimbrul” s-a angajat la investitii de circa doua milioane de euro, iar statul urma sa incaseze anual 10 milioane de lei. Aceasta este suma stabilita initial si urma sa fie reactualizata in functie de rata inflatiei.

    Ministrul agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale, Gheorghe Flutur, a anuntat ieri ca va rezilia contractul de arenda pentru Insula Mare a Brailei. In prezent, cele 56.000 de hectare de teren arabil din Insula Mare a Brailei sint in arenda omului de afaceri Culita Tarita. Ministrul sustine ca pina acum, pentru aceasta suprafata, Culita Tarita a primit subventii de la stat in valoare de 429 de miliarde lei, in timp ce suma incasata drept redeventa de stat este de doar 174 de miliarde lei. Potrivit lui Flutur, statul a fost pagubit astfel cu 9 milioane de euro. “Acolo s-a mai primit si un sprijin de 3,6 milioane euro pentru actiunea de destufizare care nu are aprobare de la Ministerul Agriculturii”, a precizat demnitarul. Ministrul agriculturii a spus ca la finalizarea controlului vor fi luate toate masurile, iar vinovatii pentru aceasta situatie vor fi trasi la raspundere. (Lidia Truica)

    Tiriac a rams cu domeniul de la Balc.
    RAFO a devenit proprietare ruseasca si anu trecut a cerut reintrarea la insolventa. Preluata cica de o frima velginan care decalra un prfit de 253 euro.
    Cu EADS renegocierea a fost ca in recaama aia proasta ptr votca (si mai proasta) Skt Petrsburg.

    Acum tinerii #rezist in strada sa isi „ia tara inapoi”.
    Daca o sa o ia inapoi precum au recuperat-o in 2005 in 2030 nu vor mai avea o tara …

  13. ”Criza economică” invocată repetat nu există în realitate. Pur și simplu economiile occidentale sunt tot mai slabe în fața concurenței fostei Lumi a Treia. Asta nu e criză, ci evoluție – e drept, un pic dezavantajoasă pentru Vest. Dar nu scrie nicăieri că Occidentul trebuie să fie veșnic câștigător. A venit vremea să piardă, cel puțin câteva generații la rând. Întrebarea e dacă România se va lăsa antrenată în jos de Occident, sau va găsi mijloacele de a urca odată cu națiunile zise emergente.

    • Interesantă ipoteză. Poate revoluționa „logica matematicii globale”, ramura „împărțirii”, de fapt mai mult a „înmulțirii”…. A postat recent ceva d-nul Adrian Năstase despre post-adevar….Se încadrează aici. O singură obiecție. Nu Occidentul ne-ar antrena in jos. Tocmai Occidentul ne-ar da forța de a prelua competitiv idei ca ale dvs. Elita SUA iși trimite copii la studii in China…E drept, dacă rămânem „fraieri”, da, Occidentul va fi cel mai mare căștigător, ca și până acum, a lipsei noastre de viziune si de acțiune consonantă cu necesitățile interesului național consonant cu cel global….

  14. In 2003 publicam un punct de vedere, „Provocarea Europei” asupra perspectivelor UE (https://mipopescu.wordpress.com/12-ue-si-nato/provocarea-europei/).
    Ulterior, am dezvoltat ideea intr-o prezentare la o facultate din Sudul Californiei, „The European Union between success and failure”. Cred ca mai am lucrarea pe undeva prin computerul de acasa si cand voi ajunge in jur de 1 Iunie (acum bat drumurile Americii cu masina), daca o dibuiesc, o pot trimite celor interesati pe adresa de email personala.

  15. Problema U.E. este Germania! Mă limitez să amintesc doar două declarații: Klaus Kinkel a anunțat intenția Germaniei de a câștiga măcar acest război, care-i economic, iar Herfried Munkler a spus clar că „Periferia Europei trebuie deposedată de putere”. Factorii favorizatori pentru Germania: (1)Subordonatea Partidului Popular European; (2)Sprijinul marii finanțe evreiești, inclusiv aripa Clinton a Partidului Democrat din USA; (3) Susținera teoriei că nu doctrinele primează ci interesele – adică și dacă alianța creștin-deocraților și creștin-socialilor pierde alegerile în favoarea socialiștilor, Germania NU-ȘI VA SCHIMBA JALOANELE COMPORTAMENTALE POLITICO-SOCIAL-ECONOMICE; (4) Răspândirea ideii că relațiile cu Rusia și China sunt foarte periculoase, numai Germania poate să le gestioneze corect.
    De fapt Marea Britanie a lansat un semnal de alarmă și noua administrație din USA îl susține. Celelalte state din UE cel mult încearcă să se descurce singure – situația din Grecia este de ne dorit. (Adică în stilul din 1944: zborul lui Ion Antonescu, de întoarcere de la Berlin în țară, a fost abătut și pe deasupra Varșoviei!)
    La ora actuală în România se manifestă patru poziționări față de UE: (A) Președinția + PNL + USR + PMP + ONG-urile finanțate extern – subordonare totală față de actuala politică germanofilă a UE; (B) PSD-aripa Dragnea – practic nu se opune hegemoniei Germaniei, în fapt își ia accept din Israel (Anul trecut Dragnea, anul acesta Grindeanu), invitația la instalarea lui Trump a fost făcută pe baza activității Guvernului Ponta, noua guvernare nu se manifestase încă; (C) PSD-aripa Ponta s-a opus lui Merkel și a insistat pentru relații puternice cu Beijingul, așteaptă noul partid al lui Daniel Constantin; (D) ALDE – Tăriceanu vrea UE, dar nu și subordonare totală și se prezintă, corect, ca adevăratul PNL, ne acceptând impunerea bruxelleză de unire cu PDL, faptul că și-a exclus copreședintele indică posibilitatea basculării într-o coaliție cu un PNL în care nu se mai ascund băsiștii notorii.

  16. Adrian B. spune:
    Mai 19, 2017 la 6:28 pm
    ,,…telefoanele acelea de care pomenesti dumneata sunt din ce in ce mai indispensabile vietii si au devenit extrem de ieftine daca stii de unde sa le cumperi…”

    S-au mai desteptat si chinezii, odata cu cresterea calitatii produselor lor:
    De exemplu: Telefon mobil Huawei P10, Dual Sim, 64GB, 4G, Graphite Black = 2599 lei
    Telefon mobil Samsung Galaxy S8 Plus, 64GB, 4G, Orchid Grey = 3999,99 lei

    …Neaparat cu lanterna de tip ,,licurici”.

    Chiar crezi ca progenitura se multumeste cu stifturi la scoala de sub 1000 de lei, sa se faca de rasul clasei ? (Z)
    Correct, sunt indispensabile in procesul de invatare, sau…..de copiere ? Mai e vreo diferenta ? (Z)

    • Mda .. ma repet.

      Destet telefoanele mobile. Am, si eu unul . Cateodata folositir .. dar de multe ori deranjant.
      Cu ani in urma , intamplatir, am intalnit un vecchi coleg. Ma rof el spoa decurat mia bine drcat mine. Ma invita la el si sicutam la un pahar. Amintiri din copilarie. Pusti sai , doi „golani” intre 16 si 18 ani au dotscocati deamintirlelr noastre „:Dar atunci ataicule de ce nepai controlat atat de strict”
      „Pai mia prostilor nu voi ati tipat ca vreti teleofane mobile ma?” Ma rog eu si tatal lor nu aveam tekefoane nici fixe in casa,, cek mai aporopat la 700-1700 metri. Deci LIBERTATE! Parintaii ziceau meris de un biletel „am plecat la Gicu” …. care insemna doar ca ma plecatla Gicu .. dar asta nu speciifca cas nu ma trecut pe la Miti si apoi pe la Titi si apoi sa fiajjuns la padure sau daca era vara la balta. Cat despre exploziile cu carbid nu era caaul sa ne intrebe … noi nu niciodata! Socim tati nu orea erau credului ne maintaiua ca daca o patin ( de la carbid!) o sa vedem pe Dracu (dracu atanad oreucm tata insa furios cu currasua in mana!!), Carbidu era f aptreciat insa Dracu nu afla (nici d esulfu pus pe sina de tamvai.. stiti ce face sulfu supsu la preiune? Explodeaa, zxzomot mare, falam alvastra si mult fum! Florin, Toti si eu am fots primii cu initoativa. Nu stiu cine a fost echoa a 2a! Si asta era nimica toata ca daca Dracfu afka de experineta cu adcud picric cre ca 7 ani aveam fundu vanat! Acidu picirt are viteza de detinare de 7000 m/s adica nitel mai mult decat TNT. Asa mi-a perit cheful de chimie experimentala)
      Adicsa e bun mobilu. Asigira contrilul ploduklui. Si e si mai bum TAMPESTE!

      (Poa vi se pare ciudat. Acidul picric l-am obtinut citind o carticica „Chimie ditractiva” A fost atat de distractiav ca a trebuit sa ne schimbam chilotii .. mai rau i-am spalat cat de cat [ca sa nu explicam de ce baieti de 13 ani …] Prin imbeciliatea profesoarei de chime am avut si formula de obtinere a LSD. „Noroc” ca sunt conservator si doream sa imit pe Traian [unchi prin alianta. Cumantu lu Mircea Ofiteru] adica distilat alcolic baut cu paharu de vin. Ma rog umplut ope jumatate. Dar daca as dori cu adevarat … 2 saptani de biblioteca si cateva mii de lei …. Cu distilatu desi cu stent la activ stau „bine” adica unii de 25 ani risca sa intre sub masa)

      Da sa ma intorc, Telefionu mobil smart = imbecilizare

    • Prietene , nu subestima tehnologia chinezeasca . Sunt telefoane chinezesti de acelasi nivel cu varfurile de gama de la Apple si Samsung si la 1/4 din pret !!! Daca nu stiai , in top 10 smartphone-uri anul trecut erau vreo 5 chinezesti .
      Deasemenea , telefoanele chinezesti se cumpara de catre cunoscatori direct din China de pe site-uri deja consacrate ( Gearbest , dx.com , … ) , cu shipping gratuit si le primesti direct acasa . Majoritatea site-urilor chinezesti au depozite in EU de unde iti livreaza produsele .
      La cca. 100 $ iti cumperi SUPERTELEFON comparabil cu cele amintite mai sus . Iti las si un tutorial ca sa te luminezi …

      https://cristianls.ro/comenzi-siteuri-chinezesti/

  17. Asta este situatia: AB îl urăște pe Victor Ponta și ZV îl iubește pe Traian Băsescu. Am înțeles, am înțeles! Ce nu înțeleg e de ce ne repeta în fiecare zi aceste lucruri. Poate pentru ca se simt singuri?

    • Prietene , te inseli profund in ceea ce ma priveste ! Daca urasc pe cineva , Acela e Traian Basescu iar pe Ponta chiar l-am votat de vreo doua ori . Insa de un timp incoace nu conteneste sa ma dezamageasca cu fiecare zi care trece .

      In calitatea dumitale de PR al d-lui Ponta , mai bine ne-ai spune ce parere ai de aceste ultime dezvaluiri ale lui SRS …

      P.S. Cat il priveste pe Zev , acesta a ajuns ca un scaiete din ala care ti se agata de haine , in cazul nostru de comment-uri . Este un fel de Monica Tatoiu al blogului care se pricepe la toate si ii pune pe toti la punct .

  18. Manifestările de implozie ale proiectului european dobândesc treptat accente dramatice. O subliniază discret conceptul de „amurg”, ce trimite neechivoc la un fenomen nonreversibil. Dar, tentativele de a depăși ceea ce se speră a fi o criză de conjunctură par a se adresa mai curând efectelor, nu cauzei. Citesc analiza Domnului Adrian Năstase ca pe o incitație adresată oricui îi pasă, în mod avizat, de prezent și viitor, să participe la o reflecție comună pe tema cauzei/lor unei crize de sistem.

    • “Amurgul zeilor” a lui Wagner e doar a 4-a parte din “Inelul Nibelungilor”….România a avut parte de primele 3 părți, la « cursuri de fără frecvență »…. Probabil va trebui să ințelegem mai bine și ce, sau de ce, « Așa grăit-a Zarathustra »…., opera a lui Nietzsche determinată de cei cu « cursurile la zi »….

  19. Mai incearca George Ban. Nu pot sa cred ca vezi lumea doar in AB. In alb si negru, precizez, sa nu existe confuzii. (Z)
    Il ,,iubesc” pe TB exact in aceeasi masura in care il ,,iubesc” pe Diavol. Iar Diavolul ne ,,iubeste” exact in aceeasi masura in care il ,,iubim” noi pe el. Sa-ti traduc, prietene ? (Z)
    ps
    Eu nu acord nicio importanta ,,dezvaluirilor” lansate in spatiul public de Traian Basescu (aflat permanent in razboi personal cu unii, sau cu altii), direct, sau indirect. Cand apare pe sticla, schimb instantaneu canalul.
    Cred ca ar trebui sa te intrebi daca obsesia unora din presa si de pe blog fata de ex-prezident constituie, sau nu, o problema. Faptul ca ei continua sa speculeze pe marginea temelor (in mare parte false si diversioniste) lansate in spatiul public de acest demon, arata cat de mare este forta individului.
    Pricepi ce spun ? Incerc sa va protejez pur si simplu, cunoscandu-l bine pe marinar.
    Crezi ca daca facem analize literare de inalt nivel professional si/sau artistic legate, intr-un fel sau altul, de TB si de tot felul de interceptari dubioase (trunchiate, scoase din context, etc), sau de afirmatii tendentioase si neprobate (cu scopul distragerii atentiei de la ce este important), ne reduce gradul de vulnerabilitate ? Dimpotriva, desi ne credem superiori Lui, de fapt ii facem jocul cu o elevata naivitate. (Z)
    Si..ne irosim timpul si energiile.
    Problemele Romaniei sunt cu totul altele, cand le dezbatem, amice ?

    Doar Fragmentarium (si cu voia domniilor voastre si subsemnatul) mai incercam sa aducem in atentie (si) ce credem ca este important pentru viitor, pentru Romania. Mai este putin pana la 1 Decembrie 2018.
    L-ati auzit pe Fragmentarium sa se manifeste obsesiv fatza de ce exala, sau face, Traian Basescu ?
    Dar voi, nu si nu: tot felul de linkuri pe ,,surse”, comentarii superior-bascalioase, speculatii, ipoteze, scenarii, analize literare supersofisticate, cautari zadarnice in gunoaiele trecutului (oricum puse sub lacat)…..si tineti-o tot asa, fete si baieti simpatici ai blogului.
    De aceea ,,diavolul” este puternic si ne macina pana si visele.

    Nu exista decat o singura solutie: Ignorarea Necuratului. Doar asa va ramane fara oxigen.
    ..Si mai trebui ceva: O Justitie reformata. O justitie care sa se faca in institutii, nu pe strada, nu la televizor. SI NU CU PATIMA. Nu se poate ca toata lumea sa-si dea cu parerea asupra vinovatiei unui om, oricare at fi el, inainte de o sentinta definitiva, chiar daca cel care se pronunta este Rares Bogan, sau Mihai Gadea, sau CTP, etc.
    Dar pentru asta este nevoie de (AUTO) EDUCATIE, calm, rabdare, abilitate, perseverenta, unitate, profesionalism. Nu merge cu ,,alta intrebare” si,,a fi sau a nu fi ordonanta 13″.

  20. “PRACTIC, cum configuram pe harta si constituim regiunile ? Sa luam ca exemplu Romania: Cu cine ar putea crea o regiune ?” (ZeV. M-da, vesnica tribulatie, nu numai a inginerilor, intre mental si material. Eu cred ca pentru inceput ar fi suficienta o reconfigurare mentala a regiunilor, material sa fie doar realizarile comune. Ne-ar scuti de consumarea energiei in ideologie, in loc sa o directionam toata spre pragmatologie, in realizari materiale comune. Apoi, mai vedem… Desi o reconfigurare regionala, care include Romania, exista, OCEMN (1992) – Organizatia de Cooperare Economica a Marii Negre, cuprinzand 11 state (Albania, Armenia, Azerbaidjan, Bulgaria, Georgia, Grecia, R. Moldova, România, Federaţia Rusă, Turcia şi Ucraina). I-ar trebui doar turate motoarele. Dar, revenind la politica secantei ca alternativa la cea a politicii cercurilor concentrice, sa nu uitam esentialul, care sunt cele doua mari cercuri secante ale continentului…

  21. A3 imi reconfirma credinta ca cei prea tineri nu pot fi judecatori.

    O doamna advocat, mai tanara decat mine, povestea la A3 ca in anul 1993 a fost indimidata de un ???? (acoperit/ofiter SIPA? care nu s-a prezentat dar a folosit la inceput o „legenda” ) care a fost nitel prea interesat de ce dna in cauza facea al treilea copil, sugerand ca ar fi facut parte din nu’sh ce cult si (lasa de intels dna) ca asta ar fi facut-o incompatibila cu functia de judecator.
    Dna in cauza este mai tanara decat mine. Deci era cam juna in 1993 … (si deja la al 3lea copil! De fapt sub acest aspect are o „nota buna” de la mandel . Copii prefera sa aibe parinti tineri! AI mei erau ceva mai maturi , tatal deja albit inainte de 50 … asa ca credeti-ma : copii prefera parintii tineri!!! ) Cam prea juna…
    Cum ar fi trebuit sa reactioneze ? In ordine
    1) Da fac parte din secta Nici O Lae Ceausescu. Ba prostane stii acum 5 ani slegea zicea ca o muiere in RSR trebe sa faca 5 plozi ‘re-ai cu ma-ta si tac-tu si tot neamul tau cel adormit? Ma faci pocaiata sau iehovista cand fac ce cerea partidu ateu pe care cu slugarnicie l-ai servit ?
    2) NU am inteles care este numele, gradu si functia si de unde esti? Legitmatia la control!!!
    3) Mars din casa mea golane! O sa-ti timit pacupcii sa ii saruti ca nu iti fac plangere la Procuratura Militara , Generala si MAI!!!!
    (o femeie cu cerva experienta nu ar zice sa ma pupi in fund decat daca este sigura ca fundul ei concureaza cu bromura .. Alea tinere risca sa ia plasa .. acum vreo 4 luni o fatuca a zis sa o pup in fund . Cum am aratat etuziasm la propunerea ei .. acum ma evita precum Dracu cristelnita. Nu strambati din nas .. are max 22 ani, e draguta foc si are un fund!!! Si eu peste 60… Deci d’aia nu trebe sa fie judecatoare tinere fiindca tinerele zic prostii! Adica , nu zic nume, sunt judecatoare care pot zice „ma pupi” asa ca sa te faca sa borasti .. da alea tinere „se expun” SI nu din cazua limbajului!!*)

    Vi se pare ca exagerez? Ntz. E vorba de experienta. In RSR (stat repersiv) am facut sa o ia la goana doi caralii („numele dvoastra sectia si va rog numarul Procuraturii Militare!”) si securista „arondata” intsitului unde lucram m-a calificat de „impertinent”. Cand am intrebat-o „care este articolul de cod Penal ptr impertinenta”a sughitat si m-a poftit afara. Ca impertineta nu avea articol insa daca ea insista … era un articol ptr ea!!!! Chiar 2 …

    Pricepiti?
    Judecator nu poate fi un mucos. Sau mucoasa.
    Judecatorul trebe sa fie un ins cu experenta de viata. Unu/una care sa poa sa fie calificat precum „c***a batrana unsa cu toate alifiile” care sa fie greu de impresionat .. care „sa le stie” (auzita.. cica prin anii 60 in SUA o lichea de avocat ceva cam rusinea avocaturii , un „gunoi” a reusit cumva nominalizarea ca judecator. Ca judecator a fost „brici” – la el nu tinea nici un „artificiu” ba cand se supara explica avocatilor ca el fusese mai „bun” …nu zic ca dovezile procuraturii trenuiau sa fie betonnnn armat Ca omu „era uns cu toate alifiile” si din „rusine” si „gunoi” in 10 ani a ajuns foarte stimat ca un „om drept” care „le stie” si la care „nu tinea” ce numim noi smecherie)

    * Cred ca am mai povestit. Un gagiu care dorea sa divorteze (nevasta la fel) in anii 80. N termne de „impacare”. A cerut inca nevestei legale juma din costu divortului …. a asteptat judecatoarea (una „buna” de vreo 32-35) cu un buchet de trandadiri rosii … La urmatorul termen judecatoarea a trecut direct la pronuntare „se acorda divortul in favoarea sotiei fiindca sotul este incapabil sa isi stapaneasca instinctele!!!” . Inca nevasta cu greu si-a stapanit hohotele de ras.. Seara la masa festiva de la restaurant fosta nevasta se strica de ras imitand indignarea judecatoarei… recunoscand ca totusi judecatoarea era dama bine – cestie ce a facut-o sa mai traga o portie de ras ca judecatorea ar trebuit sa fie mai obisnuita cu avansurile „ce se crede Sfanta Fecioara?!” . Ma rog vina era impartita , recunosteau amandoi .

  22. Toata discutia cu viitorul Europei ca proiect cvasi-statal se invirte in jurul 带路. (Aka yidai yilu. Ma rog, voi nu cititi chineza, si ca atare daca nu cititi voi chineza nici China nu exista sau ceva. Cliffsnotes).

    Pe scurt, China s-o hotarit ca face ea plan Marshall pentru Europa, in anii ce vin. Nimeni nu intreaba Europa daca sa da sau daca sa nu, pentru ca nu are de ce. Eventual daca cere sufletu’ european neaparat un razboi inainte de planu’ Marshall v2.0 chinezutii le fac si razboi, da’ altfel ei asa s-or gindit ca se mai pot arde din etape.

    In conditiile astea singurul sens posibil al „Europei” aleia de se tot agita gugumanii („Eurocratii, musiu Tache, sunt gogomani, dar nu pana-ntr-atata ca dumneata, sa se puie impotriva stapanirii!”) de soarta ei ar fi asa un fel de Groupon pentru yidai yilu ala. Sa-si negocieze Europa in sindicat pretu’ pe numar, cum ar veni, sa faca si nemtoaica si romanca si suedeza si italianca felatie la chinezut pe acelasi pret. Pare destul de evident ca nimeni nu vrea asa ceva : italiencele nu vor pentru ca spre deosebire de restu’ ele se chiar pricep ; chinezutii nu vor ei sa le dea la suedeze cit la altele ca is inalte si blonzii ele asa ; pe nemtoaice n-o plati nime’ nici azi cum n-o platit niciodata ca doara de ce si asa mai departe. De-ale noastre nu zic nimic ca nu prea au ele obiceiul sa fie intrebate.

    In situatia asta concreta, sansa sa „Europa Unita” / „Uniunea Europeana” e undeva spre zero pe termen mediu. Si gata.

    • Nimeni nu este mai surd decat cel care nu vrea sa auda
      带路 este o cestie de care teleptualu roman nu vrea sa stie. Nu de lata dar nu numai ca i-ar pune neuronu colectiv (1 la 100) la grea munca insa are asa o teama ca ACUM NU ESTE MOMENTUL TOVARASI!
      El astepat indicatii pretioase. Pana taunci este mefient si foloseste cf cadrului general aporbat , de ex Ponta tradeaza si vrea cu China nu cu NATO, UE si SUA!
      带路 este o cestie care aduna sub umbreal chinzeasca dictaurile dovada ca numa ilatlianu a fots Na titlu din Romania Libera (sa insolventa) Summitul dictatorilor. China visează să cucerească Europa pe Noul Drum al Mătăsii

      Insa Drumul s-a deschis. Primul tren a ajuns in Anglia! Primul tren din China !
      Insa cum zci noi asteotam semnalul ..
      Oana atunci Ungaria si Polonia ne-oiauinainte.
      Ca noi sligarnici ne rsipism atuurile alergand dupa un Occident care ne refuza
      ( a se vedea http://m.cotidianul.ro/studiu-ortodoxia-ne-vulnerabilizeaza-in-fata-lui-putin-301084/ )
      Si in relatia cu China noi aveam atuurile. Insa le risipim fiindca „weroul neamului” Pacepoa ne-a zis el ca titul era o facatura

  23. Stagnarea de-teritorializarii Statului Islamic: “Campania de anihilare”

    Noua tactica militara a SUA impotriva Statului Islamic, care continua sa ocupe un teritoriu insemnat in Siria si Irak, a starnit dezamagire in randurile expertilor militari, dar si in ale unor tari din coalitia internationala. Murmurul imperceptibil de “campanie penibila” incepe sa se faca daca nu auzit cel putin simtit, dar americanii au monopolul comenzii, iar de o schimbare sau de o rotatie de leadership nici nu poate fi vorba. “Campania de anihilare”, noua tactica anuntata de ministrul apararii, Jim Mattis, declansata ca urmare a inițiativele presedintelui Donald Trump dintr-un “plan de accelerare” a campaniei împotriva Statului Islamic, ar viza limitarea la maximum a numărului de luptători străini care ar putea reveni in tarile lor sau pleca in alte tari. Potrivit lui Mattis, care a sustinut o conferinta de presa la Pentagon, “campania de anihilare” presupune mai ales că forțele coaliției “vor încercui” pozițiile jihadiștilor înainte de a lansa atacuri, pentru ca aceștia să nu poată fugi și regrupa în altă parte (tara). “În rezumat, intenția noastră este ca luptătorii străini să nu scape”, sau cel puțin ca numărul celor care vor reuși să fugă “să fie foarte redus”, a conchis Mattis. Strategii cred ca aceasta tactica evazioneaza sau amana, intarzie deteritorializarea Statului Islamic, care poate fi invins numai prin actiuni militare ofensive determinate, dupa regulile razboiului de cucerire, care a dus la invingerea unui inamic mult mai puternic ca armata si teritoriu, cum a fost campania din Irak, impotriva lui Saddam Hussein (2003). Nu uciderea unuia sau altuia din liderii jihadisti, cum din cand in cand anunta triumfalist SUA, ori a liderului suprem, cum a promis secretarul de stat, Rex Tillerson, la convocarea de la Washington a tarilor coalitiei, ar trebui sa fie preocupanta, ci deposedarea Statului Islamic de teritoriile ocupate si redarea lor, libere, Siriei si Irakului. Argumentatia evitarii unei batalii decisive si finale impotriva Statului Islamic pe considerentul „protejarii” civililor nu functioneaza, este ipocrita, aproape zilnic teroristii ucid oameni nevinovati, dar si periculoasa pentru SUA, deoarece ridica statuie rezistentei dictatorului Saddam Hussein, care nu si-a masacrat poporul in razboiul preventiv al lui George W. Bush, asa cum o face liderul Statului Islamic, Abu Bakr al-Bagdadi, care ucide in mod curent si in masa irakieni si sirieni. Chiar in ziua cand Donald Trump a sosit in vizita oficiala in Arabia Saudita, sambata, urmand sa tina un discurs despre “speranțele” sale pentru o “viziune pașnică” a islamului, în fața a aproximativ 50 de lideri ai lumii arabo-musulmane, cel puțin 35 de persoane au fost ucise și alte câteva zeci au fost rănite în atacuri cu bombă revendicate de gruparea jihadistă Statul Islamic la Bagdad și în sudul Irakului, dupa cum au declarat oficiali irakieni. Inca un prilej pentru a citi, probabil, un alt mesaj al indignarii in murmurul arabilor si musulmanilor din coalitie: „Daca ar fi murit americani, Statul Islamic si-ar fi aflat de mult sfarsitul”. https://www.agerpres.ro/externe/2017/05/20/trump-a-ordonat-o-campanie-de-anihilare-a-jihadistilor-in-irak-si-siria-potrivit-sefului-pentagonului-11-19-06

  24. De ce cu semnul întrebării, că e destul de clar : Când o Ţară ca Marea Britanie părăseşte corabia , e clar că plecarea celorlalte e doar o chestiune de timp !
    Şi fiindcă veni vorba de plecare : pe ăsta cine-l ia ?! :mrgreen:
    http://www.cotidianul.ro/ambasadorul-sua-la-marsul-diversitatii-301112/
    Nu ştiu de ce preferă Klemm compania a câteva sute de demonstranţi şi dezgustul şi dezaprobarea a milioane de români ! Oare unde I s-o fi înfipt lui ideea asta şi de către cine ? Să înţeleg că el trăieşte cu şoferul, nu cu asiatica ? Sau poate, aia cu portarul ? Dracu-i mai ştie ! Că se-mbârligă fără nici o logică lăsată de Bunul Dumnezeu !
    P.S.
    Dacă-i place aşa de mult, sper ca de data asta, să se trezească prin părţile dorsale şi cu-n papuc de-a lui Trump ! Că nu-i lipit cu clei, sau cu altă substanţă asemănătoare şi de aceeaşi culoare de România ! 😉

  25. Am niste necazuri zilele acestea tocmai pentru ca am fost un om bun si cu suflet si pana mi le rezolv, cam in 2 saptamani, am speranta, nu ma pot concentra prea mult pe alte subiecte. De aceea voi scrie foarte fragmentat pe interesantul subiect propus de dl Nastase.
    – Imi este foarte clar, o scriu inca o data, ca Brexitul nu a fost o intamplare rezultat al unei gafe a lui David Cameron, ci un calcul politic gandit; nu a iesit totul conform calculelor initiale, insa politicienii britanici nu vor da inapoi.
    – Valurile de imigranti, porecliti refugiati, au fost trimisi (sau/ si momiti) in Europa, iar reactia europeana a fost destul de ne-conforma cu orientarile politice declarate ale unor lideri, vezi gesturile dnei Merkel.
    – Chestiunile au prins Uniunea Europeana in momente de slabiciune, in sensul ca, dupa un oarecare mers inainte, directia de urmat nu era foarte clara si, in consecinta, se afla intr-o perioada de stagnare.
    – Reorganizarea europeana pe formula „fosta Piata Comuna plus ceilalti” este foarte convenabila acelor organizatii si chiar state care si-au insusit pe mai nimic economiile unor state din Est si care au – desi nu recunosc – probleme legate de proprietatea economica, de proprietate in general.
    – Cred ca Romania trebuie sa militeze pentru ca Uniunea Europeana sa-si asume principalele 2-3 functii ale statului democratic, daca tot membrii Uniunii au cedat cate ceva din suveranitatea lor. Astfel , trebuie sa avem o aparare europeana, o siguranta si ordine publica europeana, de ce nu si o sanatate europeana, ca si invatamantul european; problemele legate de competitivitatea europeana sunt, in principal, probleme de costuri care se datoreaza salariilor; ori, ca sa poti adauga valoare mare produselor si serviciilor este nevoie de un invatatamant continental de cea mai inalta calitate.
    – Mai cred ca Romania trebuie sa vada dincolo de Schengen si MCV; vom cadea cu siguranta intr-o capcana daca vom continua sa alergam dupa teluri despre care vedem ca nu ii mai preocupa pe ceilalti.
    – Trebuie sa ne gandim in primul rand la noi si sa devenim o tara puternica.
    Daca mai am vreme, mai revin.

  26. «Cartea Albă » a lui Juncker este un răspuns neadecvat faţă de profunda criză de nelegitimitate cu care se confruntă UE : Brexit, ascensiunea partidelor anti-sistem, euro-scepticism, ultra-naţionalism, etc. Soluţia deja agreată, cea a împărţirii Europei pe criteriul plutocraţiei, riscă să spargă Uniunea deoarece concentrarea puterii decizionale pe axa Berlin-Paris prefigurează o politică de neo-colonialism dusă de Germania (putere dominantă în Europa) – secundată de Franţa – faţă de celelalte state membre.

    Evenimentele din ultimele 12 luni care au zdruncinat UE sunt fenomene interactive deşi pornesc de la ideologii diferite. Scopul lor este practic acelaşi : în spatele acuzelor aduse UE, se ascunde de fapt respingerea establishment-ului politic şi a ordinii neo-liberale ce domină lumea de mai bine de 30 de ani, în special Vestul.

    La baza constituirii UE a stat o ideea generoasă : economia comună poate fi vector de prosperitate şi pace. Dreapta politică a monopolizat însă conceptul şi l-a asimilat cu ordinea neo-liberală care pronează maximizarea profitului cu orice preţ. Numai că în condiţiile mondializării şi liberalizării comerţului, neo-liberalismul, dependent de acumulare şi consum, s-a dovedit falimentar – cel puţin în Europa şi SUA – conducând iniţial la stagnare economică, iar apoi la criza datoriilor suverane ce a explodat în 2008. Răspunsul capitalismului la această criză nu a făcut decât să o agraveze, provocând scăderea dramatică a standardului de viaţă şi creşterea exponenţială a inegalităţilor sociale. La toate acestea s-a adăugat şi politica de forţare a integrării europene sub conducerea unui partid de dreapta supra-naţional, PPE-ul european : în loc de măsuri de integrare numai la nivel macro-economic, s-a intervenit în economia internă a statelor membre ceea ce le-a lezat suveranitatea.

    Astăzi, elita care conduce Europa încearcă să-şi menţină puterea de clasă politică conducătoare favorizând pretinse mişcări/partide anti-sistem, tehnocrate – gen «En Marche», devenit «République en Marche», a lui Em. Macron – care să aplice o nouă politică aşa-zis «progresistă», post-neoliberală, dar bazată pe aceeaşi ideologie cumulativă. Astfel, soluţia Europei cu 2 viteze, în realitate cu mai multe cercuri concentrice în funcţie de bogăţie, va amputa în continuare sensul noţiunii de suveranitate naţională alimentând extremismul de tip fascist şi izolaţionist, va milita pentru o reconfigurare a statului naţional în funcţie de interese financiare şi va reduce mecanismele democratice printr-o falsă «depolitizare» a vieţii politice la nivel naţional, îndepărtând sistematic orice punct de raliere al contestării şi nemulţumirii populare, şi plasând comanda politică în mâinile capitalului.

    Numai că o parte din responsabilitatea actualei situaţii – îngrijorătoare atât pentru viitorul Europei cât, în mod special, pentru România, plasată pe o poziţie extrem de nefavorabilă – îi revine şi stângii politice care, în loc să reprezinte nemulţumirile legitime ale maselor marginalizate, acceptă cu complezenţă discursul şi hegemonia dreptei, inclusiv premiza eronată că statele naţionale au devenit anacronice în contextul globalizării. Dacă alternativa oferită electoratului la actualul statu quo falimentar este între naţionalism reacţionar şi globalism progresist ( cum a fost recent în Franţa confruntarea Le Pen-Macron), atunci stânga a pierdut bătălia şi îşi poate face harachiri ( vorba lui Fr. Hollande).

    Ar fi momentul ca stânga românească să înţeleagă că rolul ei nu se reduce doar la dispoziţii de tip administrativ în care orice măsură socială este dublată obligatoriu de cel puţin două ultra-liberale ce menţin şi întăresc avantajele categoriilor socio-profesionale favorizate, adâncind prăpastia dintre bogaţi şi săraci. Un partid adevărat de stânga are şi datoria de a găsi soluţii politice pe plan intern şi extern vizând pe de o parte armonizarea idealurilor umaniste social-democrate cu mondializarea contemporană, iar pe de alta ieşirea României din izolaţionismul ei actual pentru a-şi întări poziţia în cadrul Europei. Axa Balcanilor încă îşi aşteaptă liderul care să o constituie !

    • Doamnă Petculescu, chiar credeți că Germania a ținut cont de părerile Franței?! N-a ținut și nici nu va ține cont de părerile nimănui, atât timp cât va avea susținere din … afara U.E..
      Cât de curând ne vom lămurii dacă și noul Președinte francez va accepta să apară pe post de mascotă pe lângă Merkel.

  27. ZeV

    Regionalizarea este primul pas spre destrămarea statelor naţionale. Un concept extrem de periculos !

  28. Până nu demult, pe când nu eram membri în „clubul select” UE, visam să ni se-ntâmple și , sunt convinsă, ne imaginam intrarea pe poarta aurită a lumii cu ștaif ca pe-o schimbare radicală de destin…Iată că ni s-a-ntâmplat.

    Mi-e imposibil însă să înțeleg de ce, intrând acolo, aspirația noastră nu se îndreaptă către civilizația țărilor cu care cred că avem afinități – în general țările latine, dar nu numai, pentru că există pentru noi o sumă de trăsături comune cu popoarele binecuvântate de la malul mărilor calde –adică spre fericitele popoare de la malul mărilor din sud, ci către civilizațiile, mult mai rigide, din nord-vest. … Jovialitatea, umorul, ospitalitatea, curiozitatea, mai degrabă sănătoasă decât agresivă, pentru ceea ce nu cunoaștem, imboldul către o lene oarecum contemplativă, nevoia de comunitate, lipsa de disciplină, haosul administrativ, nu vor face niciodată din noi o „mică Germanie”. Și din punctul meu de vedere, bine că nu vor face…

    Mă enervează însă felul mimetic în care am ales să ne schimbăm nu numai comportamentul la vedere, ci chiar și firea. Citesc uneori legi sau pasaje de CADRU-CONȚINUT și-mi vine să plâng… cuvinte goale, limbă de lemn bruxelleză, impresia că sunt traduse dintr-o limbă complet necunoscută elaboratorilor… Bine, n-ar fi mare lucru, ne amintim că însuși Mircea Dumitru (membru corespondent al Academiei Române şi Ministru al Învăţământului în Guvernul Cioloș) ne spunea că „…Pentru a face o traducere bună nu trebuie să fii vorbitor fluent al limbii respective din care faci traducerea.Există traduceri foarte bune făcute de români, din chineză sau sanscrită, fără ca respectivii traducători să fi cunoscut acea limbă” ( 7 iulie 2016)

    De ce-am vorbi așa, cum veți vedea mai jos, cetățeni? De ce ne-am dori una ca asta?
    „Studiul trebuie să cuprindă şi evidenţierea clară a cuantumului financiar necesar prin care măsurile de reducere pot fi asigurate pe termen scurt, mediu şi lung. Titularul PP este responsabil de monitorizarea implementării măsurilor de reducere până în momentul când acestea devin funcţionale şi de transmiterea unui raport privind implementarea şi funcţionarea acestor măsuri autorităţii competente … De asemenea, studiul trebuie să cuprindă şi un plan al măsurilor de reducere a impactului în ceea ce priveşte calendarul de implementare şi persoana juridică sau fizică responsabilă de monitorizarea şi implementarea măsurilor de reducere a impactului. În cazul în care în cadrul activităţii de monitorizare a implementării măsurilor de reducere a impactului apar elemente noi care nu au fost luate în calcul iniţial, vor fi întreprinse acţiuni care să remedieze aceste aspecte.”

    Sună românește? Nu , sună bruxellește…

    Să vă povestesc, pe scurt , o istorie despre poziția noastră în Europa: în județul meu există o zonă, declarată sit NATURA 2000,( și SCI și SPA) pentru că , la data cartării siturilor care necesită protecție, acolo era un lac. Între timp, de ani buni, lacul nu numai că a secat , dar și izvoarele care îl alimentau au fost astupate… așa că a rămas un fel de mică pășune, dar cu iarbă săracă, pentru că răposatul lac era sărat, și acest lucru nu a încurajat o explozie vegetală în zonă. Cineva, având o proprietate acolo, dorește să construiască, dar… are nevoie de avizul custodelui zonei protejate. Iar custodele nu vrea să dea avizul deoarece: deși știe și-mi confirmă faptul că lacul este IREMEDIABIL pierdut, deci fenomenul de secare este IREVERSIBIL, totuși, deoarece situl este consemnat în acte ca fiind protejat nu se poate face nimic. Sau aproape nimic, adică: s-ar putea , dacă se găsește un cercetător cu greutate , care să elaboreze ( nu se știe pe banii cui) o lucrare științifică prin care să arate că lacul nu mai este și nici nu va mai fi, lucrarea să fie înaintată la Ministerul Mediului , care Ministerul Mediului să o traducă și să facă o întâmpinare la Bruxelles , prin care să cerem acceptul de a scoate din lista siturilor protejate un lac care nu mai există demult…

    Astfel , marele Bruxelles învinge, încă o dată, micul întreprinzător român… Și nu știu dacă UE a vrut așa, dar știu sigur că NOI ne-am obișnuit atât de mult să cerem voie de la Bruxelles și când vrem la toaletă, încât Bruxellul s-a gândit să încuie toaleta și să țină cheia și sulul de hârtie igienică parfumată la dânsul, numai pentru că să ne vadă săltând de pe un picior pe altul în fața edificiului !

  29. Citind unele comentarii și ascultând păreri de la unele persoane, îmi dau seama că mulți români nu vor capitalism. Eu cred că peste câțiva zeci de ani se va instaura iar comunismul, prin vot popular. Noroc că eu n-o să mai fiu!
    Scria cineva odată aici că progresul științific-tehnic, internetul, aparatura ar fi pătruns și dacă ar fi rămas comunismul. Pe deasupra, scria persoana, am fi beneficiat de toate bunele regimului dictatorial.
    Mă întreb: persoana știe cum „stă treaba” (că tot se poartă exprimarea din spatele blocului) cu internetul în dictaturile actuale? cum „stă treaba” cu libertatea cuvântului și alte libertăți?

  30. În anii ”90 se țipa că încă era comunism. Păi era, fiindcă proprietatea de stat era preponderentă, nu fiindcă erau Iliescu președinte și FSN, PDSR partide de guvernare.
    După ce proprietatea de stat a trecut în mare parte în proprietate privată, IAR n-a fost bine: că nu s-a vândut cui trebuia. Păi, s-a vândut cui a vrut să cumpere, că nu erau prea mulți amatori să dea un vagon de bani pe niște hale cu utilaje din anii ”70, ”60.
    Apoi, după ce ai vândut, n-ai voie să-i ceri socoteală cumpărătorului în privința a ceea ce face cu bunul cumpărat.
    Concluzia: trebuia să dispară comunismul (cel puțin așa declarau), dar să nu se vândă nimic. Prea mulți Cațavenci!

    • @Amalia: „Le definește forma proprietății: dacă e proprietate comună, e comunism.”

      Putin diferit, respectiv proprietatea „poporului”, adica a statului, asupra MIJLOACELOR de PRODUCTIE. Cu alte cuvinte, este monopolul statului. Tocmai pentruca statul este proprietarul mijloacelor de productie are nevoie de forta de munca ieftina si, implicit, „dreptul unui loc de munca” este asigurat. Desigur, prin salarii dictate de stat (grila de salarizare fixa), nu salarii negociate. Eventuala „negociere” o fac sindicatele.
      Cat despre „rezultatele muncii” acestea se distribuie egal, „tuturor dupa posibilitati. tuturor dupa necesitati”.
      Deci, daca posibilitatile economiei sunt mici, atunci si partea distribuita oamenilor este mica (de aici apare nivelarea IN JOS).
      In schimb, se incurajeaza nemunca (si munca ne prin formula „tuturor dupa necesitati”, adica, daca ai multi copii si necesitati mai mari, ti se atribuie mai mult indiferent de cantitatea de munca depusa. Aceasta ultima formula o aplica si socialismul, inclusiv social-democratia in conditiile capitalismului, prin ajutoarele sociale asigurate celor fara munca sau altor categorii defavorizate.

      • Eu știam că principiul era „de la fiecare – după posibilități, fiecăruia – după necesități”, adică unul care nu avea inteligență prea mare, putere de muncă, care avea o situație familială care nu-i permitea să muncească mult primea atât cât avea nevoie (avea nevoie de mult, primea mult), nu conform muncii prestate, iar unul care avea inteligență, putere de muncă, care contribuia consistent la sporirea bogăției naționale primea atât cât avea nevoie, nu conform contribuției lui (avea nevoie de puțin fiindcă n-avea copii, primea puțin).

  31. Unde am o problemă, e chestiunea retrocedărilor „in integrum”.
    Știu că până la un moment dat nu se retroceda orice, nu se retroceda tot, se acordau despăgubiri…De la un moment dat, parcă cu „ajutorul” UE în care încă nu eram, s-a hotărât să se dea înapoi tot.
    Multe greșeli au fost făcute, cred, la îndemnul UE. Poate liderii noștri nu le-ar fi făcut dacă ar fi fost lăsați să hotărască singuri.
    La asta cu „in integrum”, recunosc însă că a pus umărul și PNL…

    • Nu aimdemnul UE ci la indemnul escorcilor locali sprijitit de presa „democratica” si filozpfii moralisti ai neamului

    • N-a fost la cererea UE! A se vedea Ungaria, Cehia și Slovacia – Polonia avea agricultură privată și Partidul respectiv, cu reprezentanți aleși în Dumă!
      Ideea a fost ( sorosiștii?!) să NU se lase posibilitatea apariției capitalului autohton! Adică ce continuuă să facă și DNA.

Lasă un răspuns