Prezentare de carte la Fundatia Titulescu

Fundaţia Europeană Titulescu inițiază Ciclul Diplomației Culturale și are plăcerea de a vă invita miercuri, 17 mai 2017, ora 17:00, la prelegerea: „Vizibilitatea culturală a României prin Brâncuși – Noi perspective”.

Cu alocuțiuni din partea:

Prof. univ. dr. Ioan PÂNZARU – Director al Centrului Regional Francofon de Cercetări Avansate în Științe Sociale (CEREFREA) al Universității din București

Dr. Matei STÎRCEA-CRĂCIUN – Autor

Moderator:

Prof. univ. dr. Adrian NĂSTASE – Președinte al Fundației Europene Titulescu

Evenimentul este organizat cu sprijinul BIOFARM S.A. și FARMEXIM S.A. și va avea loc la Casa Titulescu, din Șos. Kiseleff, nr.47, sector 1, București.

46 de gânduri despre “Prezentare de carte la Fundatia Titulescu

  1. Ma voi uita de dincolo de vitrina: la cat ne permite guvernul sa castigam, nu pot aspira practic la mai mult de „Tiganca cu pepene”. Dar poate sa ma strecor cumva si, atunci, sa cumpar la metru.

  2. Domnule Nastase, mai cu un dezacord pe chestiuni importante, sau mai putin importante, mai cu altul, vremea trece si in curand veti redeveni, iarasi, mai cetatean decat mine. Spuneti-mi, va rog, v-ati gandit pe cine veti reprezenta, ca politician?

  3. Vă daţi seama în câte publicaţii, sau pe câte canale TV ar trebui să apară mai des semnale de trezire a conştiinţei naţionale şi pe cît de puţine apare ?!
    Odată, că se tem unii să spună adevărul, a doua oară, că şi dacă îl spun nu apare şi a treia oară pentru că ceilalţi, aproape 90 % dintre anal işti au grijă să inunde toată massmedia cu minciunile şi dezinformările lor !
    Binenţeles că asta nu-i o scuză, dar explică într-un fel starea dezastruoasă a Naţiunii ( apropos de asta, o emisiune cu acest titlu a fost scoasă de la TVR1 parcă şi pitită la DiGi al cărei public este nesemnificativ numeric, dar este şi cam spălăţel, ei zic în sensul unei superiorităţi intelectuale, eu zic mai degrabă spălaţi pe creier, astfel că asemenea teme majore trec pe lângă ei ca gâsca prin apă !.
    De ce credeţi că tocmai familia, ultimul refugiu social al individului este atât de atacată, dispreţuită şi batjocorită de nişte mutanţi ca Remus Cernea, CTP şi alţi LGBTişti pe care-i mânâncă tot timpu-n coor şi apar ca ciorile peste tot ?!
    Şi după aia se miră, şi ei şi cei care-i trimit la produs de reacţiile celor cu bun simţ !
    P.S.
    Când te uiţi la ăştia parcă vezi materializată expresia cu „s-a întors Lumea cu fundul în sus” !

  4. Dupa ce supermarketurile si hypermarketurile straine au falimentat toate magazinele romanesti din orase , acestea au trecut si la faza ” pe sate ” .
    Astazi imi spunea cineva care are un depozit de alimente ca si-a pierdut deja vreo 3 clienti ( magazine satesti ) din cauza ca in satele din Timis s-a umplut de magazine Profi Loco si ca toate magazinele satesti vechi dau faliment pentru ca nu pot sa faca fata competitiei cu acestea .
    Bineinteles , guvernantii nu vad aceste lucruri si chiar daca le-ar vedea n-at avea nici un raspuns la aceste lucruri …

    http://www.magazinulprogresiv.ro/articole/profi-ridica-miza-pentru-zona-rurala-cu-un-concept-dedicat-loco

    • Adriane, de vreo patru zile ma gandeam sa scriu de chestiunea aceasta si ma autocenzuram, gandindu-ma ca mai deschid un dezacord pe o chestiune importanta. Iti multumesc ca ai pus tu subiectul pe tapet, asa voi fi considerat de catre unele persoane doar un oportunist de factura neo-liberala. Am aflat si eu chestiunea acum vreo doua saptamani si chiar am reusit sa sugestionez o persoana sa se gandeasca la doua – trei solutii cu care sa incerce sa compenseze cate ceva, ba sa o ia inaintea valului nimicitor. Voi mai vorbi cu domnul in chestiune peste cateva zile, desi nu prea stiu de ce m-am bagat eu in chestia asta, sugestiile sunt bune si prevad ca vor iesi niste bani pentru altii, iar eu voi regreta inca o data ca imi discut gandurile cu alti romani. Insa , ca oportunist neo-liberal ce ma aflu, parca nu am liniste gandindu-ma la faptul ca, in loc sa fie preocupat de micii patroni, dl Tariceanu este ocupat sa dea raspunsuri care in incanta pe dl Mircea Badea, iar, pe flancul drept al celor care nu au mila, dl Catarama este ocupat sa candideze la sefia acestui partid neo-liberal inca din secolul al XIX-lea care este PNL, in timp ce alt neo-liberali care sunt nembri au si ei gandurile suficient de indreptate catre diverse gheliruri ca sa se mai gandeasca si la alte persoane in afara lor insele. Chiar ma gandeam, de dimineata, mergand cu masina, ca ne-ar trebui repede niste alegeri ca sa mai astupe astia drumurile, mai ales ca vad ca nimeni nu se mai bate cu pumnul in pieptul de arama ca plateste statul amortizoarele. Ca micul patron este, scriptic vorbind (ce exprimare!) in atentia social – democratiei nici nu mai pomenesc, imi vor sari niste comentatori la beregata. Sigur ca o anumita categorie de guvernanti, cea formata din indivizi mai tampitei si mai comozi, prefera un popor de salariati unuia cu mai multi proprietari, deoarece este mai usor de controlat, multe chestiuni pot fi jucate doar din cateva parghii , dintre care una este salarizarea minima. Iar, dintre proprietari, prefera pe aceia transnationali proprietarilor romani; in acest fel voturile sunt mai previzibil directionate. Insa drama de abia incepe, pe un fond pe care liberalii se ocupa de prostii: nu vreau sa dezvolt foarte mult,nu-mi convine sa devin o tinta pe blog si, ca sa fiu cinstit, nici nu am chef sa-mi pun gandurile pe tava pentru altii care sa ma injure dupa care sa le utilizeze, conform procedeului pe care eu il numesc Catarama. Tine-te bine, de abia incepe si nu va fi un fenomen foarte vizibil. Fericirea guvernamentala va fi insa aceea ca Romania a ajuns o tara in care fiecare om se gandeste numai si doar la el; daca el „se rezolva”, atunci de restul il doare in pix; „dupa mine, potopul” devine, incet-incet, proverb.

  5. DESPRE IUBIRE ȘI ALTE ALEA , CU OANA PELLEA

    Credeați prieteni, că numai CTP-ul e în război cu cei trei milioane de cetățeni care au niște opinii ferme despre ceea ce înseamnă FAMILIE și care nu cred, totuși, că mama lu’ Cristi Dănileț e de genul neutru, deoarece dânsul nu mai vrea s-o strige „MAMA” pur și simplu, ci mult mai sofisticat și mai bisexuat, adică „ PĂRINTE”? Ei bine, nu… și Oana Pellea are unele opinii despre acest subiect…

    Am văzut-o pe Oana Pellea în „VULPE-VÂNĂTOR” , filmul lui Stere Gulea (slab și tras binișor de podoaba capilară, după părerea mea, dar, desigur, eu nu mă pricep…) și – asta-i viața! – nu mi-am dorit să o mai văd și în alte ipostaze. Poate că este o actriță grozavă, pagina ei de FACEBOOK ne întâmpină cu autocaracterizarea „OM, ACTOR, SCRIITOR ” și e plină de maxime și cugetări simpluțe, cam ca aceasta: „…decât să stau de vorbă cu un prost, mai bine tac cu mine…”, dar eu cred că dânsa, dacă-i scriitor, e unul dintr-aceia fără pic de umor… Așa scrie, ca și cum n-ar avea nici un pic de umor… leșinat , precum o după-amiază de august , într-o încăpere orientată spre sud , fără storuri la ferestre, la ultimul etaj al unui bloc de locuințe acoperit cu terasă.

    Am revăzut-o la DIGI TV, prezentând opiniile dumneaei despre inițiativa de modificare a Constituției în sensul redefinirii familiei și mi s-a părut la fel : fără sare, fără piper… Cam așa : „…ne-a aruncat ( inițiativa cu redefinirea familiei, n.n.) cu 50 de ani în spate ( nota mea : acum 50 de ani ne aflam în 1967 și eram aproape fericiți) … Există o diferență între credință și dogmă. Există regulile credinței care sunt scrise de oameni, nu? Aici avem probleme.(!!! n.n.) Pentru că și oamenii care au scris aceste reguli aveau niște interese.(!!! n.n.) . Oamenii sunt oameni (o-ho-ho !!! n.n.) . Credința într-o energie care poate să fie numită oricum: Dumnezeu, Mahomed, Iisus, Buddha. Este vorba de o energie, nu prea are legătură cu asta” (!!! n.n.) …

    Deja ne complicăm inutil, doamnă Oana Pellea… credința , dogma, energia, 50 de ani în spate… În fapt, câtă filozofie ne trebuie ca să explicăm că trei milioane de cetățeni, care nu au TOȚI același motiv, au semnat o inițiativă de modificare a Constituției… cred că nu s-a mai întâmplat, cu atâtea semnături, în România…

    Dar pentru Oana Pellea nu-i așa de simplu… deci să-l băgăm și pe Macron, cu iubirea lui , cu tot, în ecuație: „…Pentru că, așa cum zice Macron, e vorba despre iubire acum. Și cu ce deranjează? Asta e întrebarea. Familia tradițională cu ce este deranjată că oameni de același sex se iubesc? Cunosc un caz, nu în România, de două doamne… ba nu, doi domni… dar și două doamne” (vedeți ? i-a luat destul de mult timp să-și dea seama dacă erau domni sau doamne, ceea ce e vrednic de remarcat, în context …n.n.) „…acum dacă mă gândesc… care au adoptat copii. Vreau să vă spun că întâmplător sunt foarte fericiți. Nu există problema asta :cui îi spun eu mama? Că am văzut un domn care a zis asta… Nu poți să faci o regulă pentru toată lumea. Da. Eu i-aș lăsa (să se căsătorească, n.n.), pentru ca e iubirea lor”.

    Foarte drăguț … dar și foarte neargumentat, foarte teatral, foarte peltea… Pe de altă parte, aș putea să citez câte ceva și din Oana Pellea, chiar dacă nu e pe gustul meu :

    „Dorință: să trăiesc într-o realitate în care oamenii să nu comenteze absolut inutil , ci să acționeze constructiv”.

    Păi, doamnă dragă, ăia trei milioane exact asta au făcut : decât să stea la taifas inutil pe la DIGI TV, au acționat constructiv ! Nu într-o lume dintr-asta doreați să trăiți?

    • N-o urmăresc pe Oana Pellea fiindcă părerea mea e că e teatrală la propriu, ca Elvira Popescu, și pe scenă, și în viață.
      Din fragmentul reprodus, îmi dau seama că se exprimă precum Ion Cristoiu și Mihai Gâdea, adică defectuos: fraze începute și neterminate, bâiguieli, salturi bruște de la o idee la alta, repetiții supărătoare.

    • Profit de ocazie și repet propunerea de test pentru cei ce susțin familiile homo și „dreptul” lor de a înfia copii.
      În cazul unui evenument (incendiu, inundatie, cutremur, bombardament) pe cine va salva cel valid? Pe partenerul care-i împărtășește concepțiile despre lume și viață sau pe copilul adoptat? Nu cumva copilul adoptat poate fi privit ca orice alt „obiect” din ambianța căminului lor? Adică s-a stricat aspiratorul/mașina de spălat/televizorul – achiziționăm altul. De fapt, la nevoie, mai poți achiziționa un copil!

  6. Cică o lucrare a lui Brâncuşi s-a vândut cu 56 de milioane de dolari ! N-ar fi o surpriză dacă te gândeşti câte kitchuri se vând pe astfel de sume ( bine, se zice că achiziţiile astea se fac la nişte licitaţii trucate pentru a pune viitorii fraieri botul la alte lucrări ale autorului 😉 ), dar e surprinzător că se vrea parcă adus un reproş nouă că n-am cumpărat acea lucrare cu doar 11 milioane !
    Să fie şi asta o mânăreală ceva mai subtilă ?

    • Cel care cumpara nu o face de dragul artei ci face, pur si simplu, o investitie. In plus, valoare in dolari a unei opera de arta este data, in zilele noastre, de ce evalueaza criticul, nu de opera in sine. Mai ales o opera la care nu stii cum sa privesti: cu capul inclinat, drept, invers, etc. (Z)
      Noi, ce sa facem ? Sa pulverizam sculptura in sute de mii de fragmente si sa valorificam aschii ? Oricum acea ,,cumintenie” pare ca este facuta de un copil de scoala generala.
      ps
      Oricum, notorietatea lui Brancusi este legata de viata petrecuta la Paris, nu de Romania. Ce straini isi bat capul sa viziteze ,,Masa tacerii”, ,,Poarta sarutului”, sau ,.,Coloana infinita” ? Pe ei ii intereseaza doar Dracula. (Z)

  7. Cu vreo 20 de ani în urmă, am văzut în centru Parisului o expoziţie dedicată lui Brâncuşi, organizată de doamna Doina Lemny ( fiica domnului Petrache, reputat profesor de istorie din Focşani şi soţia istoricului Ştefan Lemny, cunoscut de iubitorii de istorie pentru cartea ,,Sensibilitate şi istorie în secolul XVIII românesc”.) Doamna Lemny, cercetător şi muzeigraf, atunci ca şi astăzi, promova opera lui Brâncuşi prin cărţile sale şi prin expoziţiile pe care le organiza cu scopul de a fi mereu redescoperit. Cu toate acestea, puţini francezi, dintre cei pe care i-am cunocut, cunoşteau pe atunci că Brâncuşi este român, după cum nu ştiau că şi Mircea Eliade este român.

  8. Societatea Civila din Romania, ceva care nu se egzista

    Pornesc de la 2 articole din Cotidianul. La fel de olistrative precum pozele din cartile ptr copii de 3-5 ani
    Deci De ce nu are ursul coada? uite d’asta:
    https://povesteadeseara.files.wordpress.com/2011/07/calin_gruia-ciubotelele_ogarului__4-381×520.jpg

    După ce s-a constatat că în România au fost aprobate de 16 ori mai multe mandate de interceptare comparativ cu Statele Unite, s-a aflat ulterior că 300.000 de oameni au fost interceptați în diferite dosare. http://www.cotidianul.ro/numarul-incredibil-al-romanilor-care-sunt-ascultati-oficial-300914/

    Deja eram dotata cu noscodrom si ma pieptanam cu batista cadn dezonor intelcptaulimea elitista romana, a sciitore si cetitoare de Dileme si 22 uri facea mitinguri si proteste ca nu mai stiu ce lege ce urma sa fie aprobata „lasa poarta deschisa abuzurilor permitand folosirea ibterceptarilor ca probe” . Mama si cum se agitau chiar si in strada Liiceanu si Plesu si Pata si catavencii si toata lumea intecula ne-buna (adica nu e buna.. „prinde cu paraziti”). Nici nu auzisera de hemorizi dar mi-te s aauza ca de ex traficantii de droguri au telefoane urmarote si-b in patroa lu democratia si telefonu?
    Ei nu si nu sa nu se asculte! Ca cica erau destul ascultati de Ceasca!
    Nitel mia traziu indignarisiti ca SRi a zis ca a asculta nu mai stiu cate mii pe „sigurnata nationala” au esit la mitingeala „verm numele celor ascultati! Su nr de dosar si initiala tatalui!?:

    Azi ? Azi avem dosare construite numa pe ascultari … Avem rechiztorii construite pe stenograme „prelucrate” intr0unmod „penal” (fals intelctual), sute de mii de ascultari ptr te miri ce , oameni speriati ca se asculta mai rau ca pe vremea lu Impuscatu („ba Ghita sunt bolnav, am avut 2 infracturi , iau 8 medicamente asa ca desopre cestii din astea nu mai vorbesc! ” Acelasi care la 35 de ani „sa asculte bagai-as sa asculte ca sa mai afle si adevarul !!”) insa ce nu avem?
    Proteste ale societatii civile si intelectuale .. f fericita ca in fine CINEVA NE ASCULTA!!!

    A doua cestie. La ce ne este buna intelptualimea cea vestita (intre Lipsacni si Pta Victoriei si cam atat) …

    Forumul dedicat Noului Drum al Mătăsii ce a avut loc duminică, la Beijing, ar fi trebuit să fie o celebrare a poziției de lider a Chinei în comerțul mondial, într‑un moment în care administrația de la Washington se concentrează pe viziunea „America First“ și pune sub semnul întrebării mulțimea de acorduri de liber schimb încheiate de SUA.

    S-au adunat la Beijing lideri din 29 de state (Rusia, Italia, Turcia, Kazahstan, printre altele), șefii Băncii Mondiale și ai FMI, oficiali de rang înalt din Germania și Marea Britanie (care caută ca după Brexit să-și întărească relațiile comerciale cu lumea extraeuropeană). Ghici cine a lipsit? Excursius al 2lea ca Beihingu e cam departe de Florida!

    Noul Drum al Mătăsii – feroviar și maritim – este una dintre marotele globalizării din ultimii patru ani. Este vorba de o rută maritimă prin sudul Asiei și Marea Roșie, dar și de cinci rute feroviare care leagă China de Europa, din care se desprind zeci de ramificații. Totul este însă în stadiul de proiect, un proiect a cărui paternitate și-o revendică nu numai China, ci și președintele Kazahstanului (care a vorbit despre această cale comercială o bună parte din cei aproape 30 de ani de mandat), și președintele Belarusului, și Uniunea Europeană (care în 1993 deschidea proiectul TRACECA – Coridorul de Transport Europa-Caucaz-Asia). Ba chiar și primarul orașului polonez Terespol a început să tipărească hărți care arată că localitatea este legată direct cu China de două decenii, după cum scrie Forbes.

    Este limpede că regimul de la Beijing nu înțelege Europa și regulile ei de funcționare, însă nici Europa nu înțelege viziunea pe termen lung a Chinei. Companiile vestice își doresc profituri pe termen scurt, cel mult o generație. Liderii de la Beijing se uită însă peste 50 de ani, când eșecurile de etapă de azi, protestele și spectrul „invaziei chineze“ vor fi fost uitate. „China a demonstrat că poate depăși problemele interne și externe pentru a obține ce și-a propus“, scrie Forbes.

    Are România vreun loc în acest uriaș proiect de viitor? În noiembrie 2013, la București a avut loc Forumul economic și comercial China-Europa Centrală şi de Est. Tot atunci a fost antamată investiția chineză în Ungaria și Serbia, spre exemplu. Analiști inspirați de avertismentele din presa țărilor occidentale, care încheiau ele însele contracte de miliarde de euro cu China, au aruncat anatema asupra guvernului român, cum că ar vinde țara și ar cădea în plasa strategiei divide et impera a Chinei. Dar ce putem spune despre strategia Poloniei, unde compania de transport feroviar de marfă promovează acum, pas cu pas, strategia companiei românești GFR – de a se implica în coridoarele spre China? Polonezii de la PKP Cargo (acuzați și ei de afaceri corupte) sunt beneficiarii afacerilor murdare din România, care le-au eliminat concurența, și mai sunt și beneficiarii unei prese bune, care nu-i acuză că ar fi parte la o strategie antieuropeană. Cert este că, în timp ce foste state socialiste se uită spre Răsărit, în căutare de oportunități economice, România rămâne cu privirea pironită într-un Vest European cu piețe saturate, prea competitive, care absorb constant forța de muncă calificată a țării.
    http://www.cotidianul.ro/lumea-se-misca-romania-incremeneste-300880/

    Si dobi… intelectualii nostri stau cu geopolitica in gura mai mult timp decat stau eu cu tigara (14-20 tigari/zi) .. din scremerea lor intelctuala nu iese decta „dictatura”, „dictatori”, „democratie”, „sa nu tradam” si „ne vinde Chinei”. Genu ala de vote cu doctorate care cred ca poti arucna bombe cu neutroni in Bagdad da cica Assad ca cu sarinu-n popor .
    In devla lor cea seaca nu intra ideea ca „geopolitica” ineamna ca „fiecare tara face politica geografiei sale” si ca asta transcede oricarei forme de regim politic …
    Ma rog daca compnaiile bestice nu doresc decat profituri pe termen scurt, „babalistu” roman nu vede mai departe de banu platit ptr articol .. E un lautar – unica diofernta fiind ca intelectualului nu i se lipeste bacnota de frunte … da i se cere sa „presteze” sub talia beneficiarului!

    In rest ? Interesul national? Apai dupa imbe pardon ontelcauaili nu mai exista inters national care este o remiscenta a trecutului nationalist care ne-a dus la razboaie (inclus ala de Endependenta)
    Proecte de viitor? Pai a aparut un nou model de BMW , Siegfridu trebe inoit! Poate si Romeo cu un model mai nou . Acum se cere Florida nu Ibizza . astea sunt proectele lor de viitor!
    Si sa ne invete misterul cuprins in „geopolitica”.
    Ca Romania este usor cam excentrica si in proectul Noului Drum al Matasii .. si complet excentrica in orinea atlantica de pana acum .. nu le trece prin stramptul saptiu dintre urechi …

    • Cred că sunt absolut de acord cu dumneavoastră, dar spun „cred” deoarece nu reușesc să citesc decât 70-80% din ceea ce scrieți. Pe ROMEO din garajul liicean îl cheamă MARCELLO, sau cel puțin așa îl alintă proprietarul când îl scarpină după urechi. Societatea civilă? REVISTA 22 , cu atâta inteligență vârâtă acolo cu lingura de pantofi este un instrument perfect de îndobitocire: „lasă, nene, nu mai gândi și matale, că am gândit noi deja și pentru tine!”. Nu încetez să mă întreb de ce naiba, în atâția ani, nu s-a născut o societate civilă paralelă… până la un punct , părea că e vorba doar de lipsa finanțării… Astăzi , nu mi se mai pare o scuză acceptabilă .

  9. Adrian Năstase spune:
    Mai 17, 2017 la 9:01 am
    ,,pentru urmăroarele decenii, imi propun să mă reprezint doar pe mine”

    Foarte bine, daca veti candida ca independent, eu va votez, chiar daca in 2004 nu m-ati convins. Unde ati gresit ? Erati prea sigur pe dvs si pe demersul dvs aparent reusit de pre-aderare la UE.
    In plus, n-ati stiut sa demantelati campania furibunda anticoruptie promovata in acea perioada. Sloganul ,,coruptie fara corupti” a prins (din pacate) si in consecinta faptului ca cei care au devalizat economia si flota nationala in perioada 1990 – 2000 nu au fost deferiti justitiei si pedepsiti.
    Mai mult, ati lasat o arhiva SIPA la indemana oricui .
    Si, la urma urmei, nu inteleg de ce a fost creat acel (devenit) serviciu secret al Ministerului de Justitie, din moment ce existau in mod legitim alte institutii abilitate sa verifice integritatea unor magistrati, precum si problemele infractionale din penitenciare.

    Vad ca lumea nu este interesata de adevarul istoric, ci de can can-uri.
    Ia sa vedem despre ce este vorba:
    ,,În 1991, ministrul de Justiție Mircea Ionescu Quintus din guvernul Theodor Stolojan a înființat prin ordin ministerial Serviciul Independent pentru Protecție și Anticorupție (SIPA), ca structură departamentală în subordinea Direcției Generale a Penitenciarelor, cu scopul de a urmări și controla infracțiunile cu implicații majore din penitenciare.

    În 1997, sub mandatul ministrului Justitiei Valeriu Stoica, SIPA a trecut, tot printr-un ordin al ministrului, în subordinea directă a ministrului Justiției, care dorea ca acest serviciu secret să se ocupe și de protecția magistraților.

    În 2004, din cauza scandalurilor din presă care arătau că la vârful SIPA au fost numiți foști lucrători ai securității, iar serviciul era suspectat că face poliție politică, SIPA s-a transformat în Direcția Generală de Protecție și Anticorupție (DGPA) și pentru prima dată această structură este obligată să prezinte rapoarte de activitate.”

    DECI: QUINTUS si STOICA ! Nimeni nu vobeste de acesti politicieni decrepiti care, in nemernicia lor, au tradat valorile liberale si istoria Romaniei.

  10. De ce toate televiziunile si toata presa scrisa se plaseaza de partea minoritarilor (politici, sexuali, etc.)? La prima vedere, e o atitudine sinucigasa. Are cineva o explicatie pentru refuzul mass-media de a prezenta SI punctele de vedere majoritare?

  11. Doamna Luminita, eu nu prea am timp si nici rabdare sa citesc tot ce cugeta tot felul de ciudatenii frustrate si neintelese (nici macar de ele insile) de pe plaiul mioritic.
    Asa ca, va intreb pe dvs: Doamna Oana Pellea are, sau nu, copii ? Daca nu are, atunci se explica totul si nu trebuie sa ne suparam pe o femeie in suferinta. Dumnezeu sa-i aduca minte, liniste si pace.
    Ce spuneti ? Cu mintea e mai greu ? Pot eu sa va contrazic ?
    (Z)

  12. Franta: Securitatea si apararea vor fi prioritatile politicii externe

    Președinția Frantei a anunțat, miercuri, componența viitorului guvern, după învestirea lui Emmanuel Macron, duminică, la Palatul Elysee. Potrivit desemnarii pe care presedintele Macron a facut-o, luni, premier va fi Edouard Philippe, membru al partidului de dreapta Les Republicains, iar guvernul va avea 18 ministri si patru secretari de stat. In principal, tot catre dreapta va fi dusa si politica economica a guvernului Philippe, prin numirea deputatului conservator Bruno Le Maire ca ministru al Economiei. Cea mai importanta caracteristica a noului guvern, care se impune analizei momentului, este preluarea de catre socialistul Jean-Yves Le Drian, actual ministru al Apărării, a Externelor, in viitorul guvern. Mutarea ministrului de la Aparare la Externe indica, din start, ca prioritatile politicii externe a Frantei vor fi securitatea si apararea.

  13. Vizita lui Erdogan in SUA: “Lupta comuna antiterorista”, o masca? Steagurile PYD, a carei aripa militara YPG este considerata terorista de Ankara, au fluturat la Washington, ranind sensibilitatea Turciei

    Dupa bilantul extrem de prost al politicii externe a predecesorului sau, președintele american Donald Trump face eforturi evidente sa imbunatateasca relatiile SUA cu mari actori globali si regionali. Insa unele evenimente discutabile, care apar in decorul politic american al unor vizite straine de acest rang la Casa Alba, umbresc aceasta campanie. Un astfel de eveniment, de pomina prin iesirea lui din sfera diplomatiei preventive si a curtuoaziei fata de un oaspete strain si intrarea in cea a unei inoportunitati jenante, a fost atacul american cu rachete asupra Siriei, pe care Trump l-a ordonat in timpul vizitei in SUA a presedintelui Chinei, Xi Jinping, cu care se afla la resedinta privata din Florida. Președintele american Donald Trump l-a primit marți la Casa Albă pe omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan. Nimic in declaratii despre predicatorul Gulen, rezident SUA, acuzat de autoritatile turce de tentativa de lovitura de stat de anul trecut din Turcia, dar SUA si Turcia si-au reafirmat alianta si lupta comuna impotriva terorismului. „Poporul turc s-a confruntat cu atacuri teroriste oribile în ultimii ani și chiar recent”, a reamintit el. „Relația pe care o avem va fi de neînvins” în confruntarea cu mișcarea Statul Islamic din Siria și Irak, a adăugat președintele SUA. Erdogan a avertizat însă că alianța cu milițiile kurde YPG din Siria este contrară acordurilor existente și inacceptabilă.

    https://www.agerpres.ro/externe/2017/05/16/presedintii-trump-si-erdogan-reafirma-alianta-statelor-unite-cu-turcia-impotriva-terorismului-22-01-46

    Dupa intalnirea de la Casa Alba si retragerea sefului statului turc la resedinta ambasadorului Turciei la Washington, in fata acesteia au avut loc violente ale unor demonstranti kurzi, care protestau impotriva vizitei lui Erdogan. Nu demonstratia in sine a fost problema, ci simbolul sub care a avut loc, steagurile milițiilor kurde siriene PYD (Partidul Uniunii Democratice), considerat de Ankara o extensie a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK, separatist kurd turc), a carei aripa militara YPG este responsabila de actele teroriste din Turcia. Provocati si lezati de fluturarea drapelelor politice PYD, sub care cei inrolati in aripa sa militara YPG au provocat “atacuri teroriste oribile” in Turcia, la care doar se referise cu putin timp in urma presedintele Trump, garzile de corp ale presedintelui turc au fost nevoite sa intervina. Incidentul ar fi putut lipsi, daca ar fi fost prevenit, dar tentatia politicii “semnalelor” a fost si de aceasta data irezistibila, in pofida riscului de a lasa sa se vada ce se ascunde inapoia mastilor politice.

    https://www.agerpres.ro/externe/2017/05/17/sua-noua-raniti-in-urma-violentelor-de-strada-de-la-washington-pe-fondul-vizitei-presedintelui-turc-12-27-17

  14. Suntem groaznici și noi, și italienii! Vrem schimbare, schimbare, schimbare de miniștri, prim-miniștri, directori, vrem demiteri, demisii, să plece acasă! să vină altul! să plece și ăla!
    Cum să se facă ceva în condițiile astea?
    Merkel e cancelar din 2005.

  15. Incubatoare (ptr prematuri) transportate cu „ghena”;
    Ma rog gunoierii au zis ca au spalat remorca cu furtunu.. Nu mai stiu cine a zis ca va steriliza incubatoarele.
    Nasha ca se pare ca unele compmente s-au „risipit”.

    Insa hai pe bune? Cu masina de gunoi ?
    Ei si?
    Cum „ei si ba Bizoane?! C’esti bou?”

    Tocami ca nu sunt din aia destinati tractiunii agricole.
    Care este prpblema cu spitalele romensti?
    Infectiile spitalicesti!
    Ce e aia o infectiile spitalicesca? O infectie imputita rau cu microbi rezistenti la antibiotice. Atat de rezistenti ca omoara paceintu. Sau daca nu il omoara microbu’ il omoara antibioticu’ [Antibiotic (greacă ἀντί- contra, βίος- viață) .Omul e o forma de viata!!!]. Eu ma o experenta cu nu mai stiu ce porcarie de antibiotic … (200 lei 10 pastile.. am renunatat dupa 5 ca simteram ca … scuze ma „duc”! Aveam senzatii de parestezie si in osanza)
    Unde ai cele mai mari sanse la microbi rezistenti la antibiotice? Pai cum?! In spitale!!! valabil sin in Romania, si in Franta si in Elvetia !!!

    Deci desi scandaloasa cestia cu remorca de gunoi nu e chiar dramatica. Ce contine remorca poate (in caz de bafta) ar putea trece si cu streptomicina (asta azi este cam cum este cidrul sau molanu printre alcoolice. Pischwasser adica)

    Deci sa speram la o buna sterilizare. Ca infectii aia de microbi spitalicesti rezistenti la antibiotoce nu rezista la 2 lucururi:
    – autoclava (vreo 2+ ore la 120 grade ..)
    – napalm.
    Ultimu are dezavamatul de a strica definitiv … aparatu astflel dezinfectat

  16. „NOI SUNTEM DNA (SAU DGA) ȘI NU NE LĂSĂM”…

    MOTTO: „În rest sunteți sănătos , voinic? Să ne trăiți, să ne trăiți…”( conversație între Jănică Arion-Ţigănașu de la DGA și Ioan Bendei de la RCS-RDS , 25 aprilie 2013)

    Doamna Codruța… hei, doamna Codruța! V-ați uitat în seara asta la televizor, la ANTENA 3 ? Și eu m-am uitat… da’ n-am crezut nimic… că doar e imposibil ca din sediul acela atât de mediatizat, de tremură lumea când îl vede la televizor, ăla cu streașină de policarbonat la intrare, doamna Teo Iordăchiță, ofițer de poliție judiciară să-i spună lui Bendei de la RCS-RDS, denunțător într-un dosar de șantaj , în care de transcrierea înregistrărilor se ocupă chiar ea, unde să ducă telefoanele-șpăguță , pentru frățioru’ de la Craiova, pentru tăticu’ și mămica de la țară … și , în fine , pentru dânsa… E adevărat că din convorbirile ulterioare se pare că șpăguța personală n-a găsit-o pe doamna Teo Iordăchiță acasă , drept pentru care domnul Bendei a umblat cu telefonul-pentru-uns-funcționarii-statului în sacoșă, până când a reușit să i-l livreze la sediul DNA… doar știți, doamna ofițer de poliție judiciară muncește mult peste program , că e ocupată mai tot timpul să prindă corupți … da, da, chiar așa cum scrie pe pagina oficială a DNA, că instituția a fost inventată deoarece:

    „…Corupția la toate nivelurile este alimentată atunci când PERSOANE CORUPTE CARE DEȚIN ANUMITE PÂRGHII DE PUTERE AU SENTIMENTUL CĂ SUNT DEASUPRA LEGII, CĂ SUNT INTANGIBILE și că societatea nu dispune de mijloace suficient de eficace pentru a le dovedi activitățile infracționale și a le trage la răspundere. Pentru a combate eficient acest tip de criminalitate, care face parte din categoria criminalității «GULERELOR ALBE» este nevoie de o instituție specializată, independentă și dotată cu resurse corespunzătoare. Rezultatele concrete ale instituției specializate în combaterea corupției la nivel înalt sunt menite SĂ DESCURAJEZE CORUPȚIA LA TOATE NIVELURILE …”.

    Personal, cred că doamna Teo, de la DNA , de chestia asta cu descurajatul , se ocupă… dar și domnul Arion-Ţigănașu Jănică de la DGA , care descurajează și el, total dedicat cauzei, tot așa de ocupat este … Nici de petrecerea de aniversare a instituției nu are timp să se ocupe… las’ că se ocupă domnu’ Bendei, săracu’, așa cum s-a ocupat și cu-n an în urmă… RCS-RDS o să dea și acum felicitările, masa și dansul, dacă vrea semnătura lui Arion pe contractul de prestări-servicii. Cred că știți, prieteni, instituțiilor minunate ale statului le plac mult aniversările, pentru că sunt un bun prilej să-și mai scoată limuzinele de serviciu din garaje și hainele de duminică din dressinguri… și să țină discursuri emoționante . De exemplu, domnul chestor principal de poliţie Arion-Ţigănașu Jănică , la aniversarea a 10 ani de existență ferice a DGA ne spunea următoarele :

    „Mesajul meu pentru toţi colegii şi pentru toţi cetăţenii este în primul rând să aibă dechidere în a se adresa Direcţiei Generale Anticorupţie. Noi nu vânăm greşelile, noi venim în întâmpinarea cetăţeanului şi a colegilor noştri pentru a stopa un fenomen care este periculos, un fenomen care nu ne aduce bunăstare, ne aduce sărăcie…Trebuie să recunoaştem că dispunem de oameni calificaţi, de tehnica necesară pentru a instrumenta şi a descoperi ORICE FAPTĂ DE CORUPȚIE, INDIFERENT DE NIVELUL LA CARE ESTE COMISĂ . Deci avem această abilitate. Mai devreme sau mai târziu ulciorul se sparge…”

    Cred că tot Bendei a plătit , atunci, zaiafetul … poate și pagina de publicitate. DGA are o pagină de prezentare frumoasă. Sub sigla cu conturul României , în care sunt frumos înscrise, cu aldine, următoarele: „RO- fără CORUPȚIE” , se află un citat din Eminescu :

    „Nimic nu e mai periculos pentru conştiinţa unui popor decât priveliştea corupţiei şi a nulităţii recompensate […]. Aceasta priveliște îi ia poporului încrederea în valoarea muncii si în siguranța înaintării prin meritˮ.

    Numai că, tocmai când lucrurile mergeau atât de bine, băieții ăia lipsiți de inimă de la ANTENA 3 au dat niște înregistrări pe post… iar cum o nenorocire nu vine niciodată singură, de azi patronul RCS-RDS e urmărit penal pentru spălare de bani, firma – pentru dare de mită și spălare de bani, iar acțiunile ei la Bursă sunt în cădere liberă.

    Ce să fie, ce să fie… Privind eu la toate nenorocirile care au picat ca grindina de Mehedinți pe capul firmei RCS-RDS în ultima vreme, și coroborând cu „…simpla împrejurare” că doamna Codruța, de-a lungul timpului, a „…avut relații personale cu persoane angajate la o societate comercială ”, întâmplător cu acest nume, mă străbate ca un fior de gheață un gând nesăbuit: OARE NU CUMVA S-O FI CERTAT DOAMNA CODRUȚA CU IUBITUL DÂNSEI, FLORIN NEMEȘ, DIRECTOR DE PR LA RCS –RDS? Că lucrurile cam așa arată… și știm de ce este în stare dânsa când se supără…

    • Sper ca macar ironiile noastre sa o atinga pe doamna Codruta (in turnul ei de fildes pavoazat cu steagul american), care nu este de nasul nici macar a unei amarate de comisii parlamentare…
      PS
      Sa nu credeti ca sistemul se poate dispensa de DNA TV 1 (la care apare CTP-ul si altii a-semanatori), doar pentru ca un anume Bendei a facut ce a facut. Nu e prima oara cand procurorii simuleaza neutralitatea politica, dar nepierzand niciodata din vedere adevaratele lor tinte : domnii Nastase, Voiculescu, Oprescu, Ponta, Dragnea, etc. Bietul ,,Corleone” este o victima colaterala, care a facut pur si simplu afaceri. Dar legea permisiva din Romania permite ca oricand cuvantul ,,afacere” sa fie asimilat cu expresia ,,luare de mita”.
      Priviti de exemplu la domnul Orban. Dupa parerea mea, chiar distinsul menestrel s-a cerut retras din cursa pentru Primaria Generala (constientizand ca nu are nicio sansa, el fiind un perdand de meserie de cand a aparut in politica), nu stia cum sa scape de castana fierbinte si avea nevoie de un sprijin amical. L-ati auzi criticand ,,Ioana d’Arc & Co” a justitiei romanesti si universale ? (Z)
      .

  17. https://www.dcnews.ro/remaniere-guvernamentala-ponta-iese-la-atac-calitatea-lor-nu-depa-e-te-pe-aceea-a-unui-marunt-func-ionar_543149.html

    Vad ca cel mai mare critic al guvernarii PSD nu este Opozitia ; este chiar Victor Ponta !!!
    Parca-i un chibit din ala de la posturile sportive care comenteaza fiecare faza a meciului si ne spune el cum ar fi trebuit facut correct si apoi se autopropune pentru o functie .

    Insa cel mai distractiv lucru este ca aceste critici vin din partea aceluia care i-a avut in cabinet pe Robert Cazancioc , pe Gabi Oprea , pe ala care-si tinea banii prin cavouri ( Valcov ) si multi alti ciumeti de aceeasi valoare cu el . Adica ZERO !
    Ma jur ca eu gaseam la mine in bloc cel putin 15 oameni mai pregatiti , mai seriosi si mai bine intentionati decat Ponta si tot guvernul lui : oameni in varsta , familisti , cu scoli ca lumea , cu meserii serioase , cu experienta in munca , seriosi si hotarati .
    Nu cioflingari din aia selectati dupa criterii numai de el stiute …

    http://www.obiectiv.info/darius-valcov-avea-un-telefon-special-pentru-femeile-cu-care-facea-sex–prin-patul-sau-s-au-perindat-5000-de-femei_72862.html

    Apropo , l-am urmarit aseara la Antena 3 pe Robert Cazancioc in emisiunea lui Gadea . Totusi , celor de la PSD chiar nu le este rusine sa defileze pe la TV cu un astfel de PENIBIL ?
    Lasam la o parte faptul ca omul este un tradator infiltrat in PSD si apropiat al Crudutei Koivesi . Insa individul este un MEGAPENIBIL din toate punctele de vedere . Are fata de penibil , grimase de penibil , comportament de penibil si parca-i picat din luna ! Timp de doua ore , toti cei din studio au facut pe rand bascalie de baiatul asta care repeta la nesfarsit ca el nu stie nimic din activitatea trecuta a ministerului .

    • Dosarul lui Darius Valcov a ajuns in Instanta ? Chiar s-au gasit bani in cavouri (eu nestiind sa existe probe, ci doar vorbe) ? Poate gasiti un link lamuritor. (Z)
      Dar al fostului primar al Capitalei ? Sau al domnului Oprea ? De Chiliman ce mai stiti ?
      Haideti, lamuriti-ne, ca tot cititi tot ce apare in presa romaneasca (as defini-o de k… ) si nu numai. (Z)
      Scrieti: ,,eu gaseam la mine in bloc cel putin 15 oameni mai pregatiti , mai seriosi si mai bine intentionati decat Ponta si tot guvernul lui ”
      Foarte bine, dar nu sunteti exagerat de modest ? De ce pe dvs va excludeti ? Vreti sa spuneti ca in acel bloc dvs faceti exceptie la capitolul ,,competentze” ? Daca da si va simtiti stingher faceti-va o casa, doar nu vindeti in pierdere la butic, da dragul statului. (Z)

  18. Amalia a spus ce a spus (pe firul anterior):
    Mai 17, 2017 la 5:38 pm

    Romanii stiu sa faca mult mai multe decat va imaginati dvs. Cu un program sustinut de subventii si cu incurajarea producatorilor romani sa-si creeze propriile retele de distributie si eventual capabilitati de procesare industriala, fermierii romani pot deveni real – competitivI. In Franta, Germania, etc, agricultorii autohtoni sunt sprijiniti in mod real, nu prin vorbe.
    Daca am putea sa vindem vorbe de politicieni si jurnalisti, cred ca noi, romanii, am fi primii in Europa. (Z)
    Dar nu e mai simplu sa ne vaicarim cu poalele date peste cap si cu mainile pe piept ? Nu putem, nu ne lasa, altii sunt mai buni..si tot asa.
    Pai atunci, cum ii spuneam colegului Fragmentarim, nu ne ramane decat sa stingem lumina si sa emigram in masa in Australia, sau Canada, cat au (inca) o densitate mica a populatiei.
    Priviti si la ce se doreste in educatie [sector tot mai mult acaparat de oengeuri (CUM ATRAG MEREU ATENTIA)]: Copilul sa invete ce-l taie capul, profesorul sa cante la chitara in ore, elevul sa citeasca Micul Print, sa scrie cu sau fara greseli de ortografie (nu conteaza), sa invete istoria ue (adica a nimanui) si sa-si dezvolte…personalitatea cu ajutorul gadgeturilor IT. Credeti ca vom aveam mai multi meseriasi adevarati, specialisti in agricultura, profesori si medici performanti, sau ingineri cu adevarat capabili ? Evident, nu. In schimb, va fi inflatie de pisicologi (oage – preponderent), oengisti (iste – in special), top-modeliste, economisti risipitori si economizde, advocati si justitiari anticoruptie si nu in ultimul rand…politicieni ,,frumosi si liberi” (chipurile) apolitici cu meseria de baza (si singura) ,,iesitul in strada”. (Z)
    PS
    Ati vazut la A3 (dar si pe Trinitas) acea fata frumoasa, modesta de de la tara, cu o educatie extraordinara si cu 10 pe linie la Medicina (scoala romaneasca fiind, dupa parerea mea, printre primele in lume) ? Ati vazut ce spune ? Ca Dumnezeu si parintii au facut-o ce este si ca va pleca din Romania DOAR daca nu va mai putea sa vibreze la balada lui Ciprian Porumbescu.
    Apropo de scoala romaneasca, daca ar fi atat de ,,catastrofala”, s-ar inghesui strainii sa ne racoleze inteligentele cultivate pe banii statului si ai parintilor ?
    Useristii si oengistii, cernistii, cei de la DIGI24, CTP-ul, gedesistii, etc, sigur nu vad cu ochi buni o asemenea ,,nationalista perimata”. Dar cat timp exista asemenea tineri, speranta inca palpaie. Sa o ocrotim, nu sa suflam in ea cu inconstienta suicidara. Si aceasta fata a semnat petitia pentru familie, chiar daca Oana Pellea si CTP-ul ne spun ca toti sunt o turma de prosti.

    • ps- Normal ca suntem groaznici, adica nu noi, ci Dragnea, cel care tot face aluzii tremurate la o asazisa remaniere. De ce ? Pentru ca Olguta spune (foarte corect) ca indemnizatiile pentru parinti cu copii sugari (NU PENTRU COPII, CUM GRESIT SE ACREDITEAZA) vor creste pana la 8000 de lei fata de 1500 – 3000 de lei in 2016) si ca vor fi ,,taiate” abuzurile punctuale ale celor cu profesii liberale si care FRAUDEAZA banul public ? Ce e greu de inteles, daca ai putina minte ? De unde pana unde ,,plafonare” cand doamna ministru a explicat clar si repetat ?
      Dar asta se intampla cand jurnalistul SUNTEAZA sursa primara si repeta obsesiv ce vrea el, sau CE I SE COMANDA. Eu rareori citesc presa, dar am un anume simt (invatat la scoala) care imi permite sa decelez foarte rapid esentialul, selectand si ordonand informatia, dand repede la o parte facatura si ,,balastul”.
      Din fericire, Grindeanu (despre care am spus de la bun inceput ca am incredere – se vede din sondaje ca au si alti romani) i-a cam dat cu flit domnului Dragnea.
      Poate unii privesc chioras la Tudorel Toader, dar daca ar fii mai calmi si ar analiza lucrurile la rece, ar realiza ca acest om, riguros in materie de legi, meticulos si chitibusar, care nu-si iese din ritm, este exact ,,impamantarea” de care are nevoie ,,circuitul” guvernamental si, nu in ultimul rand, PSD-ul insusi. Nu se pot lega de guvern cat timp Tudorel Toader este ministru al justitiei. Daca ar fi fost de la inceput, nu ar fi existat munitie pentru miscarile de strada.
      Nerabdarea si radicalismul unora sunt, dupa mine, dovezi de nerealism infantil. De aceea Basescu a facut ce-a vrut cu pesedeul.
      Imaginati-va un guvern cu Serban Nicolae numit dupa domnul Iordache, sau, dupa o eventuala demitere a actualului ministru si cum ar putea acel guvern…sa guverneze (cu doar 20-30 de donQuijoti in jurul palatului Cotroceni).
      Chiar asa, nu a mai ramas nimeni in PSD si printre unii (asazisi) sustinatori care sa si gandeasca inainte de a spune ceva ? Le recomand sa ia lectii intensive de sah. Pot sa supere, dar trebuie sa le spuna cineva cu lumea reala e una, iar cea imaginara…..o poti accesa doar pe feisbuc. (Z)

  19. George Ban spune:
    Mai 17, 2017 la 10:23 am

    Aceasta este politica lui George Soros: Slabirea coeziunii majoritatilor prin punerea lor in defensiva si utilizarea pentru acest scop, pe post de ,,falange de asalt”, a unor grupuri minoritare carora li se da iluzia ca sunt discriminate pozitiv si incurajate sa se promoveze tot mai agresiv, fara a conta prea mult competenta, talentul si valoarea in sine. E ca un fel de nazism invers.
    Se practica si la noi, in anii 50, o politica de dinamitate a elitelor si acaparare a maselor, utilizandu-se grupuri de semianalfabeti frustrati si certati cu munca carora li se acordau puteri discretionare.
    Vedeti ca pana si la Hollywod nu mai conteaza valoarea intrinseca a actorului, ci ,,diversitatea” cu orice pret. Prin atomizarea majoritatilor traditionale, prin distorsiune valorica indusa, se instaureaza mai usor dictatura si se dizolva, din interior, suveranitatile.
    ..Bine a subliniat un ierarh ordodox (care a realizat pericolul): ,,Actiunea de a promova petitia celor trei milioane este una pur defensiva.”
    Pacat ca nu avem un Victor Orban, sau un Erdogan in Romania.

  20. http://www.cotidianul.ro/piperea-societatea-noastra-nu-mai-e-o-democratie-e-un-stat-care-se-bazeaza-pe-metode-securiste-300976/

    Securism după comunism

    Piperea: Societatea noastră nu mai e o democrație, e un stat care se bazează pe metode securiste

    Actualitate • Top News

    Avocatul Radu Chiriță, profesor la Facultatea de Drept a Universității „Babeş-Bolyai“ din Cluj-Napoca, a întreprins un demers oficial ale cărui concluzii sunt cutremurătoare: în doar cinci ani, între 2010 şi 2015, autoritățile noastre juridice au dispus interceptarea convorbirilor telefonice a circa 300.000 de persoane.

    L-am întrebat pe avocatul Gheorghe Piperea cum comentează această situaţie.

    Cotidianul: 99,98% din cele peste 100.000 de cereri de interceptări telefonice formulate de procurori în fața instanțelor de judecată au fost aprobate de acestea, conform studiului publicat de avocatul clujean Radu Chiriță. Ce părere aveți despre amploarea acestui fenomen?

    Gheorghe Piperea: Trebuie să recunoaștem că amploarea acestui fenomen este extraordinar de mare. Și nu toate instanțele au răspuns solicitării sau au spus că cetățeanul nu are dreptul să fie informat, ceea ce contravine legii. Societatea noastră nu mai este de mult o democrație, este un stat care se bazează pe metode securiste, în care serviciile secrete fac legea. Când ai nu mai puțin de 110.000 de cereri, din moment ce în localități necunoscute, cum este Săveni, au fost 259 de astfel de cereri de interceptări telefonice, trebuie să te întrebi dacă nu cumva în țara asta persoane care, chiar dacă nu au făcut nimic, sunt suspecte că au săvârșit infracțiuni. Vă așteptați să fie vorba despre infracțiuni importante, care se judecă de către instanțe superioare, nu de către judecătorii unde sunt dosare de drept comun. De ce să pui sub ascultare hoți de găini?

    − Pentru aceste interceptări telefonice a fost nevoie de personal și aparatură tehnică, ceea ce înseamnă cheltuieli din bani publici.
    − Nu rezultă din cifrele publicate câți au fost condamnați. Și dacă nu au fost condamnați înseamnă că au fost cercetați abuziv și s-au cheltuit degeaba foarte mulți bani, cu tehnica de ascultare, monitorizare, bani plătiți de noi. Trebuie să ne întrebăm ce sume s-au cheltuit cu toate aceste interceptări telefonice și care a fost eficiența. E ceva foarte în neregulă, trebuie să punem întrebări pentru că sunt banii contribuabililor, puteam să facem alte lucruri cu ei, să luptăm împotriva criminalității în familie, a criminalității juvenile, prin Internet, lucruri prezente în societatea de azi. Apropo de apărarea societății de infractori: infractorii adevărați rămân liberi, iar noi nu mai suntem protejați. Oamenii se întreabă ce măsuri se iau împotriva agresorilor, de ce un violator este arestat și apoi eliberat, de exemplu. Dacă dispui interceptări telefonice prin care găsești un corupt la 300.000, ce înțelegi? Că în România încă mai persistă metode securiste, încă se dau hotărâri nedrepte, greșite, care încalcă drepturile omului. Și apoi un condamnat pe nedrept dă România în judecată la CEDO, obține despăgubiri pe care tot noi le plătim.

    − Ne întrebăm dacă persoanele interceptate au știut că sunt ascultate.
    − Legea spune că oamenii trebuie să fie anunțați. Din statistică nu rezultă câți dintre aceștia știu că au fost interceptați. Situația este una reală. Sunt sute de mii de oameni care habar n-au că sunt monitorizați. Nu știi că ești ascultat, multe situații sunt scoase din context. Nu știm și am început să ne temem că, într-o convorbire normală, între doi oameni obișnuiți, apar expresii interpretate greșit de procurori, scoase din context, și te trezești cercetat pentru nimic. Astăzi, în loc să dai cu bâta, e suficient să faci dosar penal. Un dosar penal se face simplu. Radu Chiriță spunea că au fost 4.523 de cereri de mandat, din care unul singur a fost respins. Și ce mai căuta judecătorul acolo? Azi nu mai are niciun sens să revii la practici vechi, anacronice. E mai simplu să urmărești persoana nu doar prin interceptări telefonice, o monitorizezi pe Internet, pe rețelele de socializare, și-i faci dosar penal.

    − Credeți că este vorba despre același sistem securist de înainte de ‚89, doar metodele s-au schimbat?
    − Pe vremea comunismului sistemul represiv era eficient pentru că ne era frică. Pentru că, de frică, ne pâram între noi pentru fapte reale ori inventate. Aceste lucruri sunt pregnante și acum, la 28 de ani după Revoluție. Majoritatea dosarelor care au fost soluționate se bazează pe denunțuri. Și asta nu este o veste bună. Am ajuns din nou în situația de dinainte de 1989. La manifestațiile de stradă din ianuarie-februarie se striga „DNA să vină să vă ia!“. Asta înseamnă că oamenii sunt de acord cu aceste practici și astăzi. Sunt manipulați și nu-și dau seama, ajung să iubească opresorul, cred că luptă pentru o societate liberă, când se întâmplă de fapt opusul. Oamenii nu au nicio vină că au ieșit în stradă, pur și simplu sunt scoși în stradă ca urmare a unor tactici de manipulare. Mulți au venit pentru a mai discuta, pentru a ieși din monotonie, nu știau de ce se protestează. Vă spun asta pentru că, la un moment dat, deși OUG 13 a fost abrogată, ei tot în stradă erau. Au fost create confuzii atunci și îți dai seama de asta dacă faci un pas în spate și privești lucrurile retrospectiv. A fost derulat un scenariu care s-a desfășurat în perioada 2010-2015, așa cum relevă și acest studiu despre care vorbim. A fost perioada de aur a alianței dintre serviciile secrete. Prin protocoalele pe care le-au făcut, au completat sau chiar au înlocuit legile.

    − Zilele astea s-a vorbit și despre arhiva SIPA…

    − Se coordonează povestea lui Radu Chiriță cu dosarele SIPA. Acolo nu e vorba despre încălcarea legii de către magistrați, e vorba despre informații despre viața lor personală. Elemente colectate de un sistem securistic împotriva judecătorului. Poate că nu pare mare lucru, judecătorul nu a făcut nimic grav, însă se fac publice lucruri care încalcă dreptul la viață privată și care pot declanșa o catastrofă pentru persoana respectivă. Trebuie să fim speriați și atenți, democrația este pusă la încercare prin aceste activități de tip securist.

    Legi modificate în funcție de interese politice

    Un hățiș legislativ, cu legi care mai de care mai abuzive, permite autorităților statului să intre cu bocancii mascaților în viața personală a oricui. Fie că vorbim despre Legea 51/1991, modificată anul trecut, sau despre legile 298/2008 și 506/2004, toate au devenit organe de cercetare penală. Acest lucru a fost consfințit prin modificările aduse la Codul de procedură penală. Interceptările la care face referire avocatul clujean se referă la intervalul de timp 2010-2015, dată la care funcționa vechea lege privind siguranța națională.

    Varianta veche a Legii 51/1991, art. 13, preciza: „Constituie temei legal pentru a se solicita procurorului, în cazuri justificate, cu respectarea prevederilor Codului de procedură penală, autorizarea efectuării unor acte, în scopul culegerii de informaţii, constând în: interceptarea comunicaţiilor, căutarea unor informaţii, documente sau înscrisuri pentru a căror obţinere este necesar accesul într-un loc, la un obiect sau deschiderea unui obiect; ridicarea şi repunerea la loc a unui obiect sau document, extragerea informaţiilor pe care acestea le conțin, cât şi înregistrarea, copierea sau obţinerea de extrase prin orice procedee; instalarea de obiecte, întreţinerea şi ridicarea acestora din locurile în care au fost depuse“.

    Puteri sporite tuturor

    OUG, prin care a fost modificată Legea 51/1991, pentru a pune în acord legislaţia cu decizia CCR privind interceptările SRI din anchetele procurorilor, extinde dreptul de a intercepta comunicaţiile în România. Spre deosebire de situaţia de până în 2016, când doar SRI avea acest drept, iar procurorii DNA îşi foloseau propriul serviciu tehnic şi infrastructura tehnică a SRI. După intrarea în vigoare a legii, toate Parchetele au drept de acces la tehnica de interceptare a SRI, în baza unui mandat emis de judecător, beneficiind, totodată, de un corp de poliţişti judiciari, aşa cum are şi DNA, dar şi de dreptul de a-şi înfiinţa propria infrastructură tehnică de interceptări. Modul în care aceste mandate de supraveghere sunt puse în aplicare de procurori şi poliţişti, prin infrastructura SRI de la Centrul Naţional de Interceptare a Comunicaţiilor, ar urma să fie verificat periodic de un judecător al instanţei supreme. Procurorii DNA, DIICOT, cei ai Parchetului Înaltei Curți de Casaţie şi Justiţie, precum şi cei din structurile de Parchet teritoriale ale Ministerului Public vor avea dreptul să efectueze interceptări ale comunicaţiilor, folosind infrastructura Centrului Naţional de Interceptare a Comunicaţiilor, administrat de SRI.

    Ulterior, în anul 2016, Legea 51/1991 a suferit modificări de substanță, fiind incluși în categoria autorităților care pot intercepta și operatorii de telefonie mobilă și furnizorii de Internet. Astfel, conform variantei modificate a Legii 51/1991, se arată la art. 9: „Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne şi Ministerul Justiţiei îşi organizează structuri de informaţii cu atribuţii specifice domeniilor lor de activitate“. De asemenea, autoritățile menționate pot efectua „interceptarea şi înregistrarea comunicaţiilor electronice, efectuate sub orice formă; localizarea, urmărirea şi obţinerea de informaţii prin GPS sau prin alte mijloace tehnice de supraveghere“.

    Magistratul asistent la Curtea Constituțională Laura Afrodita Tutunaru a arătat: „Curtea Constituţională a evidenţiat, de principiu, anumite exigenţe care ar trebui să fie aplicabile în orice situaţie care ţine nu numai de obligaţia secretului operaţiunii, ci şi de procedura în sine a acesteia. Aşa fiind, instanţa de contencios constituțional a sancţionat dispoziţiile Legii nr. 298/2008 privind reţinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului sau de reţele publice de comunicare, precum și pentru modificarea Legii nr. 506/2004 privind prelucrarea datelor cu caracter personal şi protecţia vieţii private în sectorul comunicaţiilor electronice, deoarece s-au remarcat anumite deficienţe de natură a afecta viaţa intimă, familială şi privată, secretul corespondenţei şi libertatea de exprimare“.

    Informarea persoanei

    Tot Codul de procedură penală spune că, „după încetarea măsurii de supraveghere tehnică, procurorul informează, în scris, în cel mult 10 zile, pe fiecare subiect al unui mandat despre măsura de supraveghere tehnică ce a fost luată în privinţa sa“. (E.P.)

    La cheremul procurorului

    În noul Cod de procedură penală, la art. 142 se spune: „Procurorul pune în executare supravegherea tehnică ori poate dispune ca aceasta să fie efectuată de organul de cercetare penală sau de lucrători specializaţi din cadrul poliţiei ori de alte organe specializate ale statului. Furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice sau furnizorii de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului sau de orice tip de comunicare ori de servicii financiare sunt obligaţi să colaboreze cu organele de urmărire penală, cu autorităţile prevăzute la alin. (1), în limitele competenţelor acestora, pentru punerea în executare a mandatului de supraveghere tehnică“.

  21. http://www.cotidianul.ro/t1-2017-ing-a-ajuns-la-8-cota-de-piata-in-creditare-301006/

    Am citit astazi un articol ( cred ca publicitar ! ) referitor la ING Romania si as dori sa fac niste consideratiuni personale legate de aceasta banca :

    In urma cu vreo 4 ani mi-am deschis in cont personal in lei la aceasta banca si pentru care plateam un commission de administrare de 3 lei /lunar , plus comisioanele aditionale pentru retrageri , etc.

    In luna februarie a acestui an am constatat ( fara a fi anuntat in prealabil de banca ! ) ca comisionul de administrare a crescut la 5 lei/luna si ca s-a mai introdus inca un commission lunar tot de 5 lei/luna pentru ” inchiriere digipass ” . Deci 10 lei/luna !!!

    In urma cu cca o luna am primit o scrisoare de la ING in care eram informat ca de la 1 iunie a.c. comisionul de administrare va fi de 7 lei/luna . Total = 12 lei / luna !!! Adica aprox. 3$ / luna !

    La cca. 1.000 .000 de conturi deschise , avem niste venituri brute de cca. 3 milioane de $ numai din comisioanele de administrare la care se adauga alte ZECI de comisioane !

    Deci in aceste conditii , ING Romania nici nu mai trebuie sa-si desfasoare obiectul principal de activitate ( acela de creditare ! ) . Oricum , majoritatea creditelor nu merg catre agentii economici ci merg catre statul roman care este mai ” serios ” si se imprumuta din ce in ce mai mult de la banci si de pe pietele internationale .

    Cam astfel se explica cresterea de 19 % anuntata de ING Romania in ultimele 12 luni sub privirile ingaduitoare ale celor de la BNR care incurajeaza astfel de practici si spolierea cetatenilor romani .

  22. Ah! Unde e bietul blogideologic să bată el câmpii cu grație pe marginea HERMENEUTICII?
    (să mor dacă știu ce-nseamnă! mă duc repede la dicționar. Să-mi fie rușine! o fi soră cu criptologia?)

Lasă un răspuns