Despre Bucuresti, la 1837

Mi s-a parut interesanta descrierea Bucurestiului, la 1837  (deci in urma cu 180 de ani), asa cum figureaza in „Dictionnaire geographique universel ou description de touts les lieux du globe”, publicata de Societe de Paris, Londres et Bruxelles, in 1837.

Iată cum era privită atunci capitala Valahiei – o localitate cu 60.000 de locuitori unde exista o mânastire de călugări greci, o comunitate a lutheranilor si un consulat al Frantei. „Luat de rusi in 1769, returnat in 1775, luat de austrieci in 1789. A suferit in incendiul din septembrie 1806. Latitudine si longitudine…”

Cam asta se stia atunci despre Bucuresti. Concluzia?

22 de gânduri despre “Despre Bucuresti, la 1837

  1. Presupun că în această cărțulie erau introduse informații care prezentau interes pentru europenii pomeniți – Paris, Londres et Bruxelles și nu numai, probabil. Informațiile au caracter practic – număr de locuitori, latitudine, longitudine… Celelalte detalii sunt raportate la lumea „mare”, în opinia mea, dând un semn publicului țintă că acesta nu le e străin vlahilor (poate le-a fost jenă să spună pe de-a dreptul că nu suntem sălbatici), menționând comunitățile greacă, luterană, urmele lăsate de ruși, austrieci…

    Cum a luptat Ștefan cu turcii, ori cum se săpau domnii între ei în trecut și alte chestiuni interne – nu era important în acest „Dicționar geografic universal sau descrierea tuturor locurilor de pe pământ”. Nouă, într-adevăr, ne sună cam superficial în urechi. Superficial din partea autorilor, desigur.

  2. MOTTO: „Clasa politică și cea mediatică formează «un popor de somnambuli» care nu întelege ce se întâmplă în lume”.
    ……………………………………………………………………………………………………….
    Nu știu, nu-mi dau seama dacă Emmanuel Macron , observator al vieții politice din Franța, are sau nu dreptate când vorbește despre „un popor de somnambuli” referindu-se la acea lume politică pe care o cunoaște, dar eticheta sunt convinsă că se potrivește presei, nu numai celei franceze , ci presei în general, numai că , după opinia mea, aceștia din urmă sunt niște somnambuli simulanți . Ca să poată încălța „pantofiorul Cenușăresei”, atât de corect din punct de vedere politic, jurnaliștii își taie zilnic ba degetul mare , ba călcâiul…Uneori citesc niște mizerii atât de iraționale, atât de forțate să intre-n „pantofior”, încât ar trebui să ne întrebăm care este IQ-ul destinatarului, al cetățeanului -țintă, al celui care ar putea fi influențat sau convins…

    Cât despre actualul președinte al Franței, i-am ascultat discursul de învingător, „cuminte ” și plat, un „recital” neconvingător, cu ochii pe monitorul iubit… cred că , asemenea altor oameni politici contemporani, și Emmanuel Macron este o „creație” colectivă a unor consilieri și consultanți, ceea ce, indiferent cum am privi lucrurile, este o modalitate de forțare frauduloasă a sentimentelor publicului. Din pricina informațiilor aflate în exces, aruncate aproape agresiv către public, pentru orice lider politic aflat în ascensiune consecvența mi s-ar părea calitatea care ar putea să facă diferența… or, Emmanuel Macron este copios documentat ca fiind inconsecvent în declarații și preocupat să-și contrazică propriile opinii, dacă în acest fel se poate face mai plăcut publicului…

    Nu cred că președintele Franței nu-și poate scrie singur discursurile… pentru un fost laureat al Concursului general (un fel de olimpiadă școlară din România) la limba și literatura franceză, din 1994… pentru un elev și student considerat strălucit, după cum am citit eu că a fost, … pentru un individ cu o carieră ambițioasă și fără sincope, așa cum este descrisă de presă… sunt convinsă că nu ar fi un lucru complicat. Domnia-sa nu este Klaus Iohannis , ca să-și schimbe linia discursului, ideile acestuia și , bineînțeles , STILUL, ori de câte ori vreun Mihalache de conjunctură este numit ambasador într-o țară din vest. Cu toate acestea , ceva este fals, străin și neconvingător în aparițiile publice ale proaspătului președinte. Poate că mi se pare.

    Dar, dacă nu mi se pare, înseamnă că aceasta este TENDINȚA. Nu omul contează, ci doar imaginea lui. Nu ceea ce gândește, ci ceea ce „curge” pe monitor. Nu mocasinul comod și care i se potrivește perfect pe laba piciorului, cu metatarsiene alungite, ci „pantofiorul Cenușăresei” , cu șase numere mai mic…

    • nu-și poate scrie singur discursurile mai ales ca este si absolventul unui liceu iezuit. Care oezuiti, cf presei franceze (anii 90), erau singurii care mai predau vechea arta a discuruslui. Si cica din prima jumatate de pagina se putea desosbei cel care a urmat p scoala condusa de iezuiti : fraza eleganta, stil precis, idei clare.

  3. Interesante şi astea, dar foarte interesante, sau interesate sunt şi luările de poziţie ale lui Dragnea, un personaj a cărui înfăţişare te duce chiar şi cu vreo treisute şi ceva de ani în urmă !
    Tipul ăsta cu mustăcioară şi aspect alunecos, văd că ţine neaparat să-şi lase şi perciuni, că tichie are deja şi după ce lansează şi cu ştirea lui câte o hotărâre, dacă este cumva criticată de opoziţie, face pe dracu-n patru-cinci zile şi o dă peste cap, ca să creadă lumea că el ar vrea, dar nu poate din cauza incompetenţilor de subalterni !
    Ajunge, stimabile ! Încep să cred că-i omul altora, nicidecum a PSDului !
    Iar vizitele de ploconire în vederea obţinerii firmanului, făcute de data asta nu la Istambul, ci la Tel Aviv sunt cea mai bună dovadă că ăsta e-n stare s-o vândă şi pe mă-sa ( de dulceaţa de nevastă-sa nici nu mai vorbesc) nu doar un partid , pentru a-şi salva pielea pentru moment !
    Şi doar a văzut că-i şantajat feroce, condamnat cu suspendare deşi nu trebuia, dar ca să nu execute le face jocul altora ! Ruşine !
    P.S. Până la urmă nu-i nici o ruşine să spui că nu poţi tu să-l tragi la răspundere pe unul ca Bacalbaşa, o personalitate puternică atât în branşă, dar şi-n politică, doar pentru că are un stil mai glumeţ de a trata opoziţia , deoarece nu eşti nici la degetul lui mic ( dacă excludem averea făcută ca bugetar) ! E prea de tot, chiar prea mult !

  4. Concluzia? Teritoriul românesc a fost timp de 100 de ani teatrul de război în conflictele ruso-turco-austriece. De aceea, boierimea română cerea neutralitatea teritoriului românesc în memoriile adresate Puterilor întrunite pentru încheierea păcii la Focşani 1772, Şiştov 1791.
    Interesante sunt consemările primilor consuli francezi şi englezi despre Bucureşti şi Iaşi sau ale călătorilor occidentali prin Ţările Române, despre atmosfera din cele două capitale şi mai ales, despre femeile din înalta societate românească, care erau frumoase, elegante, emancipate, vorbeau franceza şi făceau faţă discuţiilor politice ( o antologie a acestor consemnări a realizat-o Simona Varzaru în ,,PrinTările Române”, 1984)

  5. VIRGINITATEA ROZETEI LUI NICOLAE BACALBAȘA

    MOTTO: Dialog în Parlamentul României:
    Nicolae Bacalbașa : „…violuri şi discursuri bune în Parlament oferă Vasluiul!”
    Corneliu Bichineț: „…aţi trecut de multe ori, stimate domnule scriitor, prin judeţul Vaslui şi nu v-a stricat nimeni rozeta”.
    …………………………………………………………………………………………………
    Parlamentul României e plin de fecioare cu certificate de feciorie parafate de medic și de abstinenți desăvârșiți cu castitatea pusă-n geam. De aceea a fost mare supărare astăzi pentru dialogul fără perdea dintre doctorul Bacalbașa și Bichinețul pemepist. Cine sunt ăștia? Doi oameni vii. Fără ifose și fără sfântă ipocrizie. Doi parlamentari „altfel”, suficient de „altfel”, ca să-l trezească din când în când, din somn pe renumitul senator, vicepreședinte al Senatului, Mihai Goțiu, pentru care scaunul de parlamentar are un efect permanent și paradoxal de hipnoinductor .

    Dar nu despre mica descărcare electrică petrecută între cei doi cocoși de rasă, care, de altfel, au și trecut peste incident și s-au împăcat, vreau eu să scriu, pentru că am auzit cuvinte tari și am văzut bătăi în toată regula și între parlamentari de pe alte meleaguri, în democrații la care ne-nchinăm , ci despre mimozele pudice ale politicii românești, cele care se exprimă întotdeauna elegant și sensibil, adică prințesele rătăcite printre răcanii cu obiele puturoase ai politicii românești.

    Bunăoară sensibila și eterica doamnă Raluca Turcan, se exprima pe 4 ianuarie 2017 astfel: „ …Acest guvern se va ocupa cu prioritate de satisfacerea intereselor domnului Dragnea, de scăparea HOȚILOR și a PLAGIATORILOR”, iar pe 31 ianuarie 2017 întărea ideea: „…Ca HOȚII noaptea, l-au albit pe Liviu Dragnea. România se află într-un moment de cotitură. La 10 ani de la aderarea la Uniunea Europeana şi aproape 100 de ani de la Marea Unire, un partid câştigă alegerile şi guvernează FĂRĂ PIC DE RUȘINE, pentru HOȚI” ca pe 4 februarie să afirme „…Observăm că Guvernul României s-a comportat ca un GRUP INFRACȚIONAL…E o înșiruire de acțiuni care te fac să te gândești la HOȚI LA DRUMUL MARE, doar că au fost în ceas de seară”. Guvernul României e format , deci, din HOȚI LA DRUMUL MARE… observați vreo inadecvare în discursurile duduii?

    Altă luptătoare neobosită pentru exprimarea decentă este fosta șefă a Ralucăi, Alina Gorghiu . Pe 3 februarie 2017 dânsa i se adresa în acest fel lui Șerban Nicolae:„… Aşa PROST v-aţi trezit dimineaţa ? … Mi-e lehamite de PSD-işti OBRAZNICI! …Dar bun-simţ puteţi să aveţi indiferent dacă vorbiți cu cineva din opoziție, BĂRBAT MITOCAN- mai complicat – dar aveţi bun-simţ” sau, pe 3 decembrie 2017, făcea următoarea comparație „…Știți cum văd PSD-ul? E un bărbat bine îmbrăcat într-un autobuz care după ce ȚI-A FURAT DIN BUZUNAR se uită senin la tine și îți spune cum, că eu voiam să îți bag portofelul la loc și să îți dau mai mulți bani ! ” Vreo inadecvare, ceva?

    Nu, nici gând, ele fiind așa de dulcinee și de gingașe, pot să afirme orice, că nu se pune.
    Așa că dânsele vor să facă scandal, să atace cu poșeta, dacă se poate cât mai internaționalizat, după cum gândește Alina Gorghiu: „…Joi va fi un moment foarte bun de protest, să vadă şi domnul Juncker cam ce se întâmplă în Parlamentul României”

    Păi, să vadă, mă gândesc… dar, ca să vizualizeze corect, sper să-i traducă lui Juncker cele două doamne diafane cât mai exact cuvântul ROZETĂ, ca să înțeleagă și omul ăla despre ce a fost vorba!

  6. Nu „se stia” ci stiau unii! Redactorul publicatiei mi se pare un fel de proto-basist care , la fel ca unii comentatori popositi pe blog, isi mascau insuficienta sub un aer sententios (la adresa celorlalti, in cazul blogului). Manastirea „de calugari greci” trebuie ca este Manastirea Radu Voda, despre care am citit ca avea ‘management’ (prost, calitativ!) grecesc, dar nu ca ar fi fost manastire de calugari greci. Istoria culturii bucurestene ar putea pune in evidenta faptul ca , in epoca, existau preocupari ( ale rusilor, evident, dornici de prietenie si colaborare la Marea Neagra!) de suprimare a institutiilor culturale bucurestene infiintate. Cel mai interesant aspect este acela ca redactorul numeste raul Dambovita ca Dumbravita; diferenta structurala, Dambovita venind de la damb (deal), iar Dumbravita de la dumbrava, cuvant cu alt inteles. S-a numit, vreodata, Dambovita Dumbravita sau avem de-a face cu o mostra de cultura de tipul Bucharest – Budapest?
    Ca sa glumesc, o explicatie a exploziei demografice bucurestene o gasim intr-un vechi cantec, care ne zice limpede ca pe langa Manastirea Radu Voda exista o intensa viata sexuala bucuresteana. De aceea ma intreb daca nu cumva navala extra-bucurestenilor la a-i conduce pe bucuresteni se explica prin speranta intr-o activitate sexuala sporita si diversificata ori prin dorinta de a-i fura pe urmasii lui Bucur.
    https://youtu.be/WRMASOavY94

  7. Informaţii detaliate despre regiunile danubiene existau în cancelariile otomane şi ruseşti, deasemenea în Ardeal, însă editorii Dicţionarului geografic universal… nu au avut în mod evident acces la ele. Aşa cum scrie în prefaţa la prima ediţie din 1823, această operă monumentală în 10 volume se bazează pe dicţionarele universale precedente (europene, nord-americane, arabe şi chinezeşti), pe lucrările ştiinţifice aflate în circulaţie, înclusiv hărţi, şi pe relatările călătorilor ce vizitaseră zonele îndepărtate.

    În aceste condiţii, Dicţionarul… menţionează tot ce se ştia la ora aceea în Occident despre Bucureşti : că este capitala Valahiei, vasală Turciei, şi reşedinţa unui «hospodar» (gospodar), cuvânt de origine slavă ce desemna un conducător, stăpân ; însăşi folosirea termenului de «hospodar» indică cât de neclar era din punct de vedere al dreptului internaţional al vremii statutul domnitorului. Este menţionată deasemenea ocuparea teritoriului de către ruşi pentru că era vorba de un eveniment cu un mare impact mediatic în Occident dat fiind că Franţa, Prusia şi Austria au sprijinit Imperiul Otoman în cadrul celui de-al şaselea război ruso-turc (1768-74), terminat cu tratatul de la Küçük Kaynarca prin care Rusia renunţă la Principatele danubiene, dar obţine porturile Azov pe Don şi Kinburn din estuarului Niprului, protectoratul asupra Crimeii şi suveranitate asupra cazacilor Zaporojeni (ucrainieni). Este menţionat totodată şi anul 1789 când Bucureştiul a fost ocupat de austrieci, pentru că încercările (eşuate) ale Austriei de a crea o confederaţie pan-germană în urma Congresului de la Viena din 1815 şi extinderea ei către sud-estul Europei interesau Franţa la cel mai înalt nivel. Cum hărţi despre Principatele danubiene circulau în Occident încă din sec. XVI, Dicţionarul… indică – în afară de forme de relief şi distanţe – latitudinea şi longitudinea. Deasemenea, date despre nr. de locuitori, religie şi, evident, existenţa unui consulat al Franţei.

    În concluzie, Bucureştiul se afla la periferia intereselor Occidentului, exact cum se află şi astăzi, şi din motive relativ asemănătoare : distanţa geografică şi lipsa unui interes economic major.

  8. 10 ani de la aderarea la Uniunea Europeana – marturia unui exclus

    Juncker face bilatul triufalist :
    Am putea vorbi despre creşterea economică a României în ultimii zece ani, despre faptul că
    (1) şomajul, sărăcia şi excluziunea socială s-au situat pe un trend descendent, chiar dacă mai sunt încă multe lucruri de făcut.
    (2) Aş putea vorbi despre investiţiile UE de miliarde de euro în România, care au condus la crearea a 51 000 de locuri de muncă, în paralel cu reformele realizate de România în ceea ce priveşte piaţa muncii, administraţia publică, educaţia şi politica socială.
    (3) Aş putea vorbi despre oportunităţi: românii au libertatea de a călători, de a studia, de a trăi, de a iubi şi de a se pensiona oriunde în Europa.
    (4) Graţie pieţei unice, zborurile sunt mai ieftine, călătoriile implică mai puţină birocraţie şi costul efectuării şi primirii de apeluri în roaming este în prezent cu peste 90 de procente mai scăzut decât în 2007. Tarifele de roaming vor fi eliminate complet la 15 iunie 2017.
    adev.ro/oppuiv

    numele dintre parateze (0) sut itervetiile mele.
    1) – am devenit somer… Cum la +55 nu prea ma mai angaja nimeni si cum starea mea fizica deteriotata ma „descalifica” pebtru slujbe .. necalificate am fost fericit ca am am reusit sa devin pensionar cu anticipatie.. Penalizare – 45% dintr-o pensie deja mica.
    2) politica socială. Aveam un apartament cu 3 camere .. cumparat in dec 1974. Vandut si schimbat cu garsoniera . „De bucurie” am facut un infarctzel si am un stent si o depresie care o tarai de ani de zile
    3) sunt curios cum m-as pensiona „oriunde în Europa” in situatia in care „trag” lunar 150 euroi din cont ca sa imi completz mizerabila mea pensie. Iar cu iubitul sa ma lase. Cu antecendetele mele medicale sildenafilul e mia periculos ca fumatul.
    4) Ultima data cand am iesit din Bucuresti a fost acum vreo 5 ani. In feruaruie. Pana la Urziceni sa fiu martor la tribunal. SI la ce imi trebuie mie roaming? Ca ma ajuns extrem de retras .. fiind satul de situatia mea „europeana” .. ca mi-estejena sa explic ca nu am namol de bani si ca de fapt fumez diferenta de bani … si ca se prea poate ca peste 9-10 ani sa fiu silit sa schimb garsoniera cf I bine siutaita cu ceva confort 3 ca sa ma cu ce rotunji veniturile!

    Pentru mine aderarea la UE a insemnat doar „preturi europene” la utilitati, interventii brutale politice care mi-au anulat sau distorsionat optiunile electorale, o continua stare de stupoare in privinta practicilor juridice aprobate de MCV (prezumtia de vinovatie, arbitraiul procedurilor, incalcarea sfrunatata a unor principii de drept , care , macar in aparenta , erau respectate pana si in RSR) atunci cand nu au fots cerute direct de Strasburg si Bruxelles , scarba fata de Comsia Tufa de Venetia care una recomanda si alta apara.

    Fonduri europene? Da .. inainte sa imi schimb locuinta am primit un pachet de alimente din fonduri europene! Muztumesc UE ma „calificam” dpv al veniturilor! (crez ca ma calificam si anu asta si ala trecut daca nu as fi avut bani in cont. Banca europeana de modelul „daca un leu la banca pui, maine nu-i! Comision de retragere, plata de adminstrare a contului, dobanda sub nivelul inflatiei atunci cadn nu este zero virgula canci.)
    Unica speranta este ca poate la anul si blocul meu va intra in reabilitare termica cu fonduri europene …

    In rest … mi-e asa o scarba .. Clotilde Armand acuzand ca romanii fac concurenta neloiala francezilor si alte magarii (vest)europene, Ca suntem romani numa ca sa le dam.
    Pentru mine Uniunea Europeana inseamna EON (care vinde scump energia electrica cumpratat de la Stat), Apa Nova care zilele astea imi mai ia un ban-doi pentru apa pluviala, OMV. Holzindustrie Schweighofer care defiseaza in dementa o tara care se desertifica, CEZ care pimeste cipoane verzi adica este subventionata de mine, Italstrade care construieste autiostrazi autosurpabile, export paralel de medicamente si potughezii care vand la preturi astronomice F 16 la mana a 3a (pe care le-au primit moca) si sunt „mari contrictori” de sosele si late momele.
    Pentru mine Uniunea Europeana inseamna Austria (OMV , Holzindustrie Schweighofer , nu mai stiu ce fosta capacitate industriala petrichimica care azi impacheteaza doar detergentu produs in Asutria) care cere sanctiuni finaciare ca nu suntem „solidari” in ce priveste emigrantii islamici .. fara sa se inter4eseze ca ar trebui sa cheltuim cu ei cca 1050 lei insituatiile cand sunt destui care muncesc ptr suma asta. Sau ca 1050 lei cam decatopensia pe care o sa o primesc din august cand fac 65 de ani batuti pe muche.
    Pentru mine Uniunea Europeana mai inseamna un grup de propaganditsi care ma insulta fiindca traditional apartin de Biserica Ortodoxa (nu este cazul sa ma cautati pe la slujbe .. sau sa credeti ca tin post. Daca tin post e numa dupa Craciun si Paste … ), care ma trateaza de imbecil, care imi zic retardat findca sunt roman si pentru care suprema dovada de europenitate este casatoria pederastica.

    Ei bine asta este bilantul meu a 10 ani de mUE.

  9. si ne-om prapadi odata cu ea.

    Postarea dvs m-a condus spre cel mai frumos si atat de necesar, mesaj apostolic rostit de o minte omeneasca vreodata.” … ma consoleaza faptul ca Dumnezeu stie sa lucreze si sa actioneze cu instrumente insuficiente si peste toate, ma incred rugaciunilor voastre. In bucuria lui Isus cel inviat, increzatori in ajutorul sau permanent, sa mergem inainte. Domnul ne va ajuta si Maria, Maica sa Sfanta va sta de partea noastra. … Sa facem totul pentru a strabate unitatea pe care tu ai fagaduit-o. Nu permite ca mreaja ta sa se rupa si ajuta-ne sa fim slujitori ai unitatii. Doamne aminteste-ti de fagaduinta ta…..Sa ne amintim de ea in rugaciunea adresata Domnului, ca niste cersetori: Fa sa fim un pastor si o turma.

    ps.bizonul sa nu-si faca griji, nu-l confunda nimeni cu o alta vietate. La capatul drumului, sta cineva care cu siguranta nu va incurca neamurile.

  10. De citit :
    http://www.art-emis.ro/eveniment/4171-haos-politic-total-in-franta.html
    Emmanuel Macron este, de fapt, al treilea „Traian Băsescu” consecutiv pentru Franţa, după Nicolas Sarkozy (centru dreapta) şi François Hollande (stânga socialistă). Nici cei doi preşedinţi anteriori nu au fost nici pe departe la înălţimea cerută de funcţia lor. Unul a fost mai rău, mai penibil decât celălalt. dar sunt si cestii mai interesante

  11. Da, dar imaginea reprezentativă, cea mai reprezentativă(!), despre „țărișoara” noastră o descriu europarlamentarii aleși democratic, chiar cel mai democratic, ca, de exemplu: monica macovei sau cristian preda sau elena băsescu (celebra eba care se plimba pe la toate comisiile pentru a face „cântarea României”.
    Nici cu boierii minții nu are de ce să ne fie rușine, din moment ce nici lor nu le este rușine!

  12. De „Ziua Monarhiei

    https://www.agerpres.ro/agerpres/imageResize?path=%2Fmedia%2Fimages%2F2017-05%2F05100017389744563.jpg&size=6
    Azi cica serbam „Ziua Monarhiei” cand de fapt suntem Republica.
    In realitatea (cu r miniscul) nu prea este agreauat de „intelighentia” (cuvandt rusesc) romana care se crede ca ei cu toNtii ar fi „boieri ai mintii” (ei, copii ai unor parveniti ai comunismului cu puternice aptitudini ancilare – pesemne genetice) asa ca basnesc despre „comunism” (in Grecia regele nu a fots alungat de comunisti! ci de „colonei”) si e obligatoriu „monarhisti”
    E „monarhisti” fiindca cica ei „gandesc” . Pai daca gandesc sa reproduc un citata drag pipotelor dinescian-pataviciene :
    Ţară de secături, ţară minoră, căzută ruşinos la examenul de capacitate în faţa Europei… Aici ne-au adus politicienii ordinari, hoţii improvizaţi astăzi în moralişti, miniştrii care s-au vândut o viaţă întreagă, deputaţii contrabandişti… Nu ne prăbuşim nici de numărul duşmanului, nici de armamentul lui, boala o avem în suflet, e o epidemie înfricoşătoare de meningită morală.
    Citatul partine lui Octavian Goga , care sigir nu era „comunist”. Era, este acuzat insa de ceva „fascism”. Textul deosebit de acid este scirs in 1916, dupa Turtucaia si luptele de pe Valea Jiului.

    Deci , in 1916 DUPA –
    – 48 de ani de domnie a lui Carol I von Hohenzollern-Sigmaringen zis „cel Trufas” care cica ne0a bahat direct in Evropia Plus 2 ani de domnie a nepotului sau , Ferdinand I von Hohenzollern-Sigmaringen (zis si cel Loial, si Intregitorul, si cel Abulic si unele mult mai rele decat abulic) si a sotiei sale Maria vin Saxa-Coburg und Gotha (enghlish version)
    – 35 de ani de „Regat” in care am avut parte de „monarhie” dupa sisptemu APusean care cica ca cum af fi facut din Romania Monarhiceasca zenitu si alfa tara unanim respectata, bogata de ne individiau nemtii si frantujii si in care stainii se ingeesuiau sa vona (da. Grecoteii, evreii si ceva alvaniti)
    – la 9 ani de la ultima jaquerie din Europa. Ptr orice eventualitate daca cestia va fi citita de vre-un „intelctual” ma refer la rascoala din 1907 (Ba intelectulule rascoale taranesti nu se mai purtau nici in Rusia! )

    Deci dupa apoate 5 decenii de impliniri marete in drumul catre „Europa” rezultatul a fost o ţară minoră, căzută ruşinos la examenul de capacitate în faţa Europei

    Deci imi dati voe sa zic ca aia cu „Ziua Monarhiei” sunu niste secaturi majore ramase inca minore ca capacitate intectuala?

  13. Liviu Dragnea si-a aratat adevarata fata de las , de om fara caracter si de om al sistemului !
    L-a exclus pe unul dintre putinii politicieni romani care lupta impotriva abuzurilor din tara asta .
    Sper ca dl. Dragnea sa se duca cat mai repede la parnaie ( asa nevinovat cum este ! ) pentru a intelege mai bine ce inseamna acela un abuz si faptul ca lasii si lichelele n-au ce cauta in politica ! Chiar imi voi deschide o sampanie cand se va duce la phandaimos …

    Deci , Dragnea la puscarie !

    http://www.cotidianul.ro/serban-nicolae-mazilit-bacalbasa-pedepsit-si-el-300573/

  14. Mi s-ar parea interesant si fragmentul : „forte v(ille) de la Turq. d’Eur., cap. de la Valachie”

  15. Cred ca asistam la o noua premiera politica : o tara condusa de o banca !
    Am avut tari conduse de dictatori , de mercenari , de pungasi si tradatori ( Traian Basescu ) , de ambasade ( tot noi ! ) , de pantofari , etc. dar de banci cred ca e prima oara … Cine stie ce mai urmeaza ?

    http://www.businessmagazin.ro/actualitate/adevarul-controversat-iese-la-iveala-cum-a-ajuns-celebra-banca-rothschild-care-conduce-lumea-sa-isi-impuna-noul-presedinte-al-frantei-16271467?ref=yfp

  16. >>”capitala Valahiei – o localitate cu 60.000 de locuitori unde exista o mânastire de călugări greci, o comunitate a lutheranilor si un consulat al Frantei. „Luat de rusi in 1769, returnat in 1775, luat de austrieci in 1789. ”

    Si nu demonstra nimeni prin Valahia contra acestei „globalizari”?

    Se vede ca nu exista Facebook si Twitter, altfel ar fi fost consemnate istoric si manifestatiile tip #rezist 🙂

Lasă un răspuns