Tratatul de parteneriat romano-german, din 1992

Zilele trecute, ministrii de Externe din Romania si Germania, Teodor Melescanu si Sigmar Gabriel, au facut publica o declaratie comuna cu ocazia
aniversarii a 25 de ani de la semnarea, in 1992, a Tratatului de prietenie intre
cele doua tari:

„La 21 aprilie 1992, exact acum 25 de ani, reprezentanții guvernelor
Republicii Federale Germania și României au semnat, la București,
„Tratatul de cooperare prietenească și parteneriat în Europa“.
Tratatul reprezintă piatra de temelie pentru cooperarea politică,
economică și culturală între țările noastre. Căderea Cortinei de Fier
în Europa a netezit drumul în favoarea realizării, în parteneriat, a
unor pași decisivi pentru depășirea definitivă a divizării
continentului european. Scopul a fost crearea unei ordini pașnice
durabile în toată Europa și edificarea unei Europe unite în jurul unor
valori fundamentale: drepturile omului, democrația și statul de drept.

Relațiile dintre țările noastre sunt variate și strânse, având la bază
patrimoniul cultural comun și, mai ales, legăturile umane apropiate.
Astfel, de-a lungul timpului și, în special, în momentele cheie ale
istoriei, minoritatea germană din România și-a pus amprenta într-un
mod substanțial și a contribuit la aprecierea de care se bucură
România în Germania. Totodată, numeroși cetățeni români care locuiesc
în Germania îmbogățesc relațiile strânse dintre țările noastre.
Această interacțiune cotidiană între români și germani, între oameni
de diferite identități în ambele țări ilustrează, de o manieră
impresionantă, cât de armonioasă și firească poate fi conviețuirea în
Europa.

Prietenia și respectul reciproc sunt elementele definitorii ale
relațiilor noastre politice, economice și societale, care servesc
drept model de urmat de conviețuire și cooperare în Europa. Aceste
relații sunt dovada unei bune cooperări româno-germane atât la nivel
guvernamental, cât și la nivelul administrațiilor de land și
regionale.

Germania a sprijinit îndeaproape parcursul european al României. De la
momentul aderării României la UE, în urmă cu 10 de ani, cele două țări
colaborează strâns pentru consolidarea valorilor care stau la baza UE:
respectarea drepturilor omului, a libertăților fundamentale, a
democrației și a statului de drept. În materie de apărare și
securitate comună, apartenența țărilor noastre la NATO ne demonstrează
că facem parte dintr-o comunitate puternică și solidară.

La 60 de ani de la punerea pietrei de temelie a Tratatelor de la Roma,
UE se confruntă cu diverse provocări care pun în pericol coeziunea
între statele membre.

Reiterăm hotărârea noastră, exprimată în Declarația de la Roma, din 25
martie 2017, de a aborda aceste provocări în spiritul unității
europene. Europa reprezintă viitorul nostru comun și cadrul nostru
indispensabil de acțiune. Uniunea Europeană este garantul securității
și prosperității într-o Europă durabilă și socială, care joacă un rol
esențial în lume și care creează legături din ce în ce mai strânse
între statele și societățile noastre, în baza valorilor noastre
comune.

Ne reafirmăm angajamentul față de proiectul european, un proiect al
păcii și libertății, al democrației și al statului de drept, care a
dus la dezvoltarea celui mai important spațiu economic comun, cu un
nivel de securitate socială fără precedent. Împreună, dorim să
contribuim la păstrarea acestui proiect istoric unic și la orientarea
lui către viitor – o Europă sigură, prosperă, competitivă și
responsabilă social!”

Imi aduc aminte, cu nostalgie, de momentul semnarii acelui tratat. Hans-Dietrich Genscher, o legenda a diplomatiei germane si europene, a fost cel care a semnat cu mine acel document important, intr-un moment esential al transformarilor din Europa. L-am cunoscut in epoca sa de glorie si am avut o stransa legatura. A avut un rol important in reunificarea Germaniei si in reconfigurarea zonelor de influenta in Europa, dupa incheierea Razboiului Rece.

Pentru Romania, semnarea acelui tratat a avut o semnificatie politica deosebita, in conditiile in care crearea Grupului Visegrad parea sa lase tara noastra intr-o zona de no man’s land, intre Occident si fostele republici sovietice.

Imi aduc bine aminte vizita sa la Bucuresti si ceremonia in cadrul careia am semnat, impreuna, acest tratat. Spuneam atunci ca tratatul poarta amprenta atat a noului spirit european, cat si a specificului relatiilor romano-germane, influentate de existenta de peste 850 de ani a unei minoritati germane in Romania. De altfel, la ceremonie a participat si distinsul Paul Filippi, presedintele de atunci al Forumului Democrat al Germanilor din Romania. A mai participat, la ceremonie, si am avut apoi o lunga discutie, si o delegatie a Asociatiei Sasilor si Svabilor din R.F.Germania, originari din Romania.

Mi s-a parut premonitorie si extrem de amicala declaratia ministrului federal, la conferinta de presa pe care am organizat-o impreuna: „Speram ca in curand vom putea incepe negocierile privind asocierea la Piata Comuna dar asocierea este doar o prima etapa. Noi vedem tratatul de asociere in perspectiva unei participari ca membru deplin” (n.b. declaratie din 21 aprilie 1992!). As adauga, pe aceasta linie de continuitate, si sprijinul Germaniei pentru aderarea Romaniei la UE, in perioada 2001-2004, in timpul guvernului condus de cancelarul Gerhard Schroeder.

A doua zi dupa semnare, domnul Genscher mi-a trimis o frumoasa scrisoare de multumiri pentru ospitalitate si pentru urarile adresate cu ocazia implinirii varstei de 65 de ani. Cred, de altfel, ca vizita sa in Romania a fost ultima sa vizita externa din lungul sau mandat de 18 ani la „externe”.

Imi amintesc cu placere si faptul ca in 2007, cand a fost sarbatorit, cu mare fast, la Berlin, cu ocazia implinirii varstei de 80 de ani, Hans-Dietrich Genscher m-a invitat sa-i fiu alaturi, impreuna cu alti fosti ministri de externe cu care a colaborat.

 

41 de gânduri despre “Tratatul de parteneriat romano-german, din 1992

  1. Ce vremuri , ce diplomati … Articolul dumneavoastra imi adanceste si mai mult starea de tristete vazand ce regrese a suferit Europa si Romania in doar cativa ani : o Europa in deriva , o Romanie izolata si parca fara politica externa , politicieni si diplomati tot mai agresivi si mai slab pregatiti .
    Si toate acestea in niste momente istorice , de reconfigurare geopolitica si redesenare a granitelor lumii .

  2. Pentru că tot avem un tratat de prietenie cu Germania şi împărtăşim un patrimoniu cultural comun, ei bine, noaptea aceasta este «Walpurgisnacht», un festival popular sărbătorit cu focuri, dans, muzică şi voie bună, nu numai în Germania dar şi în alte ţări din Europa ce împărtăşesc acelaşi folclor de sorginte germanică, Olanda, Cehia, Slovenia, ţările baltice, etc. Conform legendei, este noaptea în care vrăjitoarele îşi dau întâlnire pe Brocken, cel mai înalt vârf din Munţii Harz în nordul Germaniei, între Weser şi Elba. Încă din timpuri pre-creştine, noaptea dintre 30 aprilie şi 1 mai a fost aleasă pentru a marca sfârşitul iernii, a cărei duhuri rele erau înghiţite de flăcări, şi revenirea divinităţilor fecunde ale primăverii, simbolizate de arborele împodobit plantat a doua zi, de 1 mai. După ce timp de secole, Biserica a încercat să interzică această sărbătoare păgână numind zeităţile naturii diavoli şi vrăjitoare, şi ameninţând cu excomunicarea, a fost silită până la urmă să o accepte şi să o „creştineze” sub numele de Walpurgia, după sfânta Walpurgia (aprox. 710-777/9), o misionară britanică chemată în Germania de Sf. Bonifaciu, care a devenit stareţa mănăstirii de la Heidenheim şi a fost canonizată pe 1 mai.

    Tema Nopţii Walpurgiei l-a inspirat pe compozitorul Gounod în opera sa Faust, bazată tot pe un basm popular german atestat încă din sec. XVI, ce relatează destinul unui savant care cade la înţelegere cu Diavolul în schimbul sufletului său. La începutul ultimului act, Gounod a adăugat un balet muzical unde Mephisto – un spirit în serviciul lui Lucifer – îi arată Doctorului Faust sarabanda sufletelor morţilor cărora li se permite în noaptea dinainte de 1 mai să hălăduiască libere.

    Astăzi, tineri şi vârsnici se adună pentru a se distra de Noaptea Walpurgiei. Aşadar, petrecere frumoasă şi … atenţie la vrăjitoare. Vor veni cu certitudine să vă viziteze ( fie şi în somn).

    • Si romanii au obiceiuri si sarbatori cu radacini in negura timpului pre-crestin, integrate in cultura populara si complementare cu sarbatorile religioase. Este perfect firesc, din moment ce istoria omenirii este mai veche decat inceputurile crestinismului, inclusiv istoria poporului roman pe aceste meleaguri.
      Toate acestea sunt bunuri comune ale culturii universale, a carei valoare rezida in capacitatea de reunire si promovare a specificitatilor, de preferinta, in habitatele traditionale in care acestea au fost create.
      Daca vreau, de exemplu, sa sarbatoresc Hallowen, sau Valentine’s Day, ma pot duce in tarile de origine (in vizita), pentru ca la noi exista mastile de Anul Nou si, nu in ultimul rand, Dragobetele. Cat despre sarbatori ale mortilor, ele exista in toata lumea (ma gandesc in acest moment la Mexicul catolic, ingropat in flori in acea perioada), dar in sensul pozitiv al ,,tratarii” mortilor ca pe entitati benigne si apropiate de sufletele celor vii. Nu creaturi malefice obsedate sa ne faca rau, de care abunda ,,cultura” anglo-saxona.
      De altfel, am observat o mult mai mare abordare pozitiva in tarile….calde. Poate florile, poate marea….si de aceea, poate, leaganul civilizatiei este considerat a fi asociat cu Mediterana,
      Dar nu ar fi destul de cool pe feisbuc, nu-i asa ? (Z)
      ps
      Ii doresc succes doamnei Marine Le Pen, desi stiu ca va pierde, francezii nefiind, inca, suficient de dezmeticiti. Au uitat ca locul lor este alaturi de tarile sudice ale Mediteranei, nu de cele reci ale nordului , in care familia nu prea conteaza. Vedeti cat de usor si de brutal sunt depozitate mamele romance de copiii lor.

      • erata
        Vedeti cat de usor si de brutal sunt DEPOSEDATE mamele romance de copiii lor.
        Sunt …depozitate la rece, daca isi revendica prea insistent drepturile. (Z)
        Scuze

      • Timpurile precrestine nu au fost negura decat pentru rusnacii tai, care nu existau pe atunci.

      • Din câte știu, mexicanii „sărbătoresc” chiar Moartea, nu POMENESC morții în acea zi. E macabru, dar și moartea face parte din viață.

  3. Felicitari, domnule Nastase, un moment politic si diplomatic deosebit!
    Eu, ca si cetatean, nu am castigat absolut nimic.

  4. Vad ca generatia tinara se veseleste de 1 mai. Cred ca putini mai stiu ca aceasta sarbatoare isi are originea in uciderea unui numar de muncitori in Chicago, SUA, de catre politie. Muncitorii doreau zi de munca de 8 ore, pentru ca erau exploatati de patroni. Deci nimic vesel…e cumva lipsa de respect pentru cei care s-au jertfit atunci.

    Treaba asta cu exploatarea ramine valida si azi, desi se discuta mai putin, tot pentru ca oamenii sunt spalati pe creier. De fapt, omenirea nu a evoluat in esenta ci in forma, exploatarea existing din timpuri imemoriale. Ne aducem aminte de sclavi si stapinii lor, de ororile la care au fost supusi africanii de catre albi. Dar albi i-au exploatat si continua sa ii exploateze pe albi. Alte rase au invatat de la albi si fac la fel. Chinezii ii exploateaza pe chinezi, sauditii pe filipinezi Cam toata lumea ii exploateaza pe filipinezi, acestia fiind renumiti ca fiind ca o naitune care exporta femei de serviciu si nannies, bone.

    Azi nu mai exista sclavi. Asa sa fie? Azi exista insa forme evoluate si complexe de relatii intre angajatori si angajati, in care angajatorii te pot vinde cu o bucata de business unui alt capitalist care te cumpara. Sigur, cu contract, dar asta nu inseamna ca nu esti exploatat. Doar ca nu prea ai de ales, in multe situatii. In goana dupa profituri cit mai mari s-a inventat globalizarea, care a generat averi incomensurabile pentru citeva dinastii, mai diverse, inclusiv de chinezi, indieni si…romani, sau tzigani.

    In America de Nord neo-liberalii au distrus sindicatele, insuflind angajatorilor ura fata de aceste institutii. Azi, nimeni nu ii mai apara pe angajati, iar legea ii defavorizeaza clar pe acestia in favoarea angajatorilor.

    Progresul exponential al tehnologiilor si comunicatiilor si increderea noastra oarba in automatizare a creat o specie umana dependenta total de gizmouri. Ii vad stind la coada la cafea cu capetele plecate citind din mobile, si nu pot sa nu remarc cum omul s-a ridicat din patru labe sa mearga drept, pentru ca azi sa se cocoseze si probabil sa ajunga iar in patru labe, lasind pe roboti sa le faca treaba.

    Nu e de gluma, si exista unele filme SF care sunt vizionare. Am vazut Ghost in The Shell. E un scenariu foarte credibil. Saracii viitorului vor fi folositi pentru organe de cei bogati, ca acestia sa isi formeze armate robotice cu creier uman. Foarte posibil ca acei saraci sa se alieze si sa ii rastoarne printr-o noua revolutie (desi filmul nu ajunge asa departe). Deci tot spre lacomie si revolutie se pare ca tindem. Nu prea stim sa gestionam bogatia si puterea pe care o genereaza banul.

  5. @ motanul incaltat

    Colega , de cca. 12 ani incoace , guvernantii tarii isi acopera INCOMPETENTA doar prin cresteri de impozite si taxe , din inventarea altora noi , din spolierea cetatenilor si a mediului privat si prin teroare cu tot felul de institutii care fugaresc intreprinzatorii romani ( anaf , dna , … ) ! Unii au facut-o brutal si fara mila ( Basecsu , Boc , mRU , Pogea , Ponta ) , altii mai perfid , prin sloganuri obosite sau tragand oamenii pe sfoara ( Grindeanu-Olguta ) care le dau niste pomeni si taie niste taxe neinsemnate iar pe de alta parte vin cu altele si mai grele .
    Nicicare n-au fost in stare sa creasca economia in mod sanatos , sa dezvolte capitalismul romanesc , sa creasca numarul de firme .

    http://www.zf.ro/imm/numarul-firmelor-inregistrate-in-luna-ianuarie-2017-a-scazut-cu-33-94-comparativ-cu-aceeasi-perioada-a-anului-2016-16178213

    http://www.capital.ro/semnal-de-alarma-scade-numarul-firmelor-cu-capital-strain-nou-infiintate.html

    Mai mult decat atat , putinii bani care sunt la buget sunt ” investiti ” in salariile institutiilor de forta si ale birocratilor , in cresterea bugetelor SRI & DNA , in Big Brother , in construirea de penitenciare si alte idiotenii de felul asta .
    Cam acesta-i proiectul de tara al guvernantilor romani din ultimii ani …

    Si efectele se vad : stat politienesc , au distrus capitalul privat romanesc , tara se depopuleaza , lipsa infrastructurii , au aparut tot felul de anomalii si dezechilibre economice ( salariile institutiilor de forta si ale birocratilor de 15-20 de ori mai mari decat salariul minim ; migratia angajatilor de la privat la stat ; inchiderea unor mici afaceri pentru a lucra in sectorul de stat , etc. ) , ne imprumutam in fiecare luna cu cel putin jumate de milliard de $ , am devenit o colonie si o piata de desfacere a strainilor si chiar o tinta a armelor nucleare rusesti ” multumita ” bazei de la Deveselu , etc.

    Cum spunea maestrul 🙂 Dan Diaconescu : PNL= PDL= PSD = PMP = USR = aceeasi mizerie .

    De fapt , ceea ce vreau eu sa spun este ca in Romania nici macar NU EXISTA partide politice ! Au fost cativa politicieni care si-au lasat amprenta asupra acestei tari : doi dintre ei de o valoare exceptionala ( Ion Iliescu si Adrian Nastase ) care au ridicat aceasta tara si ceilalti – niste nulitati sinistre – care au distrus tot ce s-a facut bun in aceasta tara ( Basescu , Ponta , Boc , Blaga , MRU , Udrea , Macovei , etc. ) .

    Cu certitudine insa , GHINIONUL si NESANSA acestei tari s-a numit Traian Basescu !!! Un dement si un ticalos cum rar poti sa vezi …

  6. Adrian B.
    Sunt foarte multi, mai ales dupa 1990, care au absolvit (cel putin) o facultate. La acesta afirmatie, foarte corecta, nu am a face niciun comentariu. O pot face cititorii, in gand. (Z)
    Acum, despre Basescu: Ne place, sau mai probabil nu, Traian Basescu ramane al doilea politician ca valoare din Romania ( a nu se confunda, in acest caz, valoarea cu caracterul), dupa Adrian Nastase.
    Din simplul motiv ca ceilalti sunt mediocri si submediocri (adica, jocul de ,,sah” este mult prea greu pentru ei). Uitati-va ce varza a facut din Parlament, in urma unei declaratii atent pregatite, atribuita omului sau de baza din presa, recte, domnul Andronic. Totul are un singur scop: Sa ,,murdareasca” prin decredibilizare partea din sistem si din spectrul politic cu care duce un razboi personal de uzura.
    Sa ne uitam , de exemplu, la Liviu Dragnea. Iti vine sa razi, nu-i asa ? Si mie. Mai ales in postura de probabil sef al unei Comisii de Ancheta legata de o prezumtiva frauda electorala. (Z)
    Chiar si domnul Adrian Nastase a trecut printr-o perioada (ne-fasta) de naivitate, datoarata faptului ca s-a crezut imbatabil in argumente (de altfel, foarte pertinente si toate bazate pe fapte si realizari evidente). Din pacate, in Romania reala nu este suficient.

    • ps
      Am scris anterior: Statul roman este mort. Din simplul motiv ca, orice ar face un politician in acest moment , este prin definitie insuficient, deoarece Romania nu mai este un stat suveran.
      Si se intampla asta pentru ca am vrut cu totii, entuziasti, naivi si festivisti, sa intram in Europa doar cu migrantii, in timp ce Europa a intrat in noi cu ,,valorile”, produsele (de mana a doua) si corporatiile sale.
      Apropo de migranti, iata un nou caz de mama romanca (in Finlanda, de aceasta data) deposedata brutal de copiii sai. ,,Printii” – dupa care alearga unele doamne si domnisoare din Romania – exista doar in povesti, din pacate.
      Le-am spus: ,,Veniti si investiti”. Au facut-o si o vor face in continuare. Desigur, atata timp cat statul nu va insista cu redevente marite, cu impozite pe profit majorate si altele asemenea. Si, mai ales, daca salariile vor ramane modeste in Romania. Mai ales.
      In rest, te inflamezi de pomana si peste limita ridicolului, amice. NOI TOTI suntem vinovati. Si suntem vinovati , in primul rand, pebtru ca asteptam mereu si mereu, ca un om, sau un guvern providential, sa ne rezolve problemele si proiectele de tara.
      Nu este posibil asa ceva intr-o colonie, asa ca, incearca sa fii mai calm si sa o lasi mai moale cu fixul pe impozitare (inca redusa in Romania fata de majoritatea celorlalte tari europene). Oricum, marja de manevra a unui guvern, oricare ar fi el, este extrem de redusa: Ceva in sus, sau ceva in jos, o ordonanta, un ghid, un soft nou implementat si cam atat. Este mult prea putin, din motive evident obiective.
      …..Altfel, ar fi bine sa-ti schimb nickul in Don Quijote. (Z)
      Apropo, prietenul tau Soviani recunoaste ca in 2016, cu zero peste tot, limita de 3% a deficitului a fost, totusi, depasita. Si ? Vreo masura de infringement ? Poate, daca ar fi fost Victor Ponta premier. (Z)

    • Amice, ce s-a întâmplat? Prea multa bere sau prea mulți mici? Cum poți sa îl pui pe Băsescu, o lepră cu tupeu, aproape de Năstase? În stilul ăsta, îl regretăm chiar pe Hitler! Ce sa mai vorbim de Ceușescu, geniul Carpaților după criteriile dumitale!?

  7. PSD mai are europalralmenatri ?
    Daca da atunci recoamdn sa discute despre parerile lui Traian Ungureanu
    Suprimarea, fie şi ilegală, a acestui partid bine înfipt în lume ar trebui să fie o corecţie banală şi larg consimţită. În fond, PSD, un partid maniacal antijustiţie, s-a pus, singur, în afara legii. Dar aparenţele înşală. Nu sîntem în faţa unei urgenţe, ci a unei datorii vechi. PSD trebuia desfiinţat demult.
    Probabil din 1945 sau, poate, chiar, din 1848. La scară istorică, aceste date au o relevanţă politică imediată. Dat fiind că România a ratat toate revoluţiile economice şi politice pe care le aniversează cu fast, PSD e o prezenţă veche.

    Citeste mai mult: adev.ro/op9bqd

    • De ce sa nu suprimam – fie si ilegal – toate partidele, care nu sunt consistent dotate cu „burghezie biruitoare”? Omului ii curge fascismul in vene. Fanatismul e de la frecat excesiv duda. Realmente, mai are putin si orbeste de la frecangeala. E ofticat ca nu mai are de lins „clantza” lui BaSSecu. Oricum, Basescu daca nu se inscrie in final in PSD – ca tot e el in ultimul timp in latenta concordie cu el – va fi fondatorul noului Partid Securist Roman. Cu secera si ciocanul se poate extrage multa informatie „biruitoare”, asa cum ii oscileaza mintea lui Ungireanu 🙂

  8. Eu am rămas la convingerea că Hans-Dietrich Genscher și-a dat demisia pentru că n-a vrut să fie părtaș la râzbunarea pe sârbi. Pentru că Tito (croat) a condus partizanii sârbi care i-au ținut lui Hitler 30 de divizii, care, zic unii, ar fi fost decisive la bătălia pentru Moscova, leagănul Serbiei – Kosovo – a fost dat albanezilor! Și nu cred că sârbii vor uita vreodată jerfa copiilor ce apărau, cu lumina lumânărilor, podul de la Novisad.

  9. In anii 2000-2001, proaspat infiintatul CMR lansa in spatiul public ideea reprezentarii parlamentare a diasporei, cu precadere a Circumscriptiei 43-Diaspora, careia i-au trebuit destui ani pana sa fie acceptata de politicieni.
    Astazi, la reactivarea CMR, se lanseaza propunerea modificarii Legii Electorale pentru crearea Circumscriptiei 44-Basarabia. De ce Basarabia si nu Republica Moldova? Deoarece Basarabia a constituit o provincie romaneasca pe care nu avem dreptul s-o uitam si s-o renegam.
    Tot acum insistam la admiterea calitatii de ”competitor electoral” si pentru organizatiile romanesti, nu numai pentru cele ale minoritatilor.
    Argumentele sunt expuse in ”Romania sub atac” aflat la (https://mipopescu.wordpress.com/romania-sub-atac/)

    • Don’ Popescule, pare ca se cam moare de foame in diaspora aia a matale daca incepe lumea din lumile de vis sa viseze la slujbe bune in Romania. Da’ la sapat de santuri de ce nu vin, neica? Aia e pentru bastinasi? Vad ca deja fac legi pentru noi, romanii, cetateni moldoveni; ia zi matale, cati romani-romani sunt in parlamentul Moldovei? Voi ce credeti, ma? Ca Romania e caruta cu prosti, care va astepta pe voi ca sa-i luminati? Ia stati voi acolo, in visul american, daca vi l-ati dorit.

  10. Am reusit si eu sa vad citeva fragmente de pe YouTube din simpozionul de la Fundatia Titulescu cu invitati rusi. Doar 480 persoane urmarisera, banuiesc de la ambasadele care conteaza 🙂

    A fost un simpozion low-key, neacoperit in media romaneasca mainstream. M-a mirat ca nu l-au atacat pe dl. Nastase de data asta.

    Am inteles de la dl. Ambasador al Rusiei ca s-a inteles gresit in Romania gestul dlui Putin de a ii oferi o harta cu Moldova intreaga lui Dodon. Regret, dar nu cred in afirmatia domnului Ambasador, care pare ca doreste sa dreaga busuiocul. Oamenii de stat de dimensiunea dlui Putin nu fac gesturi pripite si nestudiate. In conjuctie cu o afirmatie precedenta a dlui Putin referitoare la rediscutarea statutului Transilvaniei, al doilea gest nu face decit sa confirme o atitudine ostila a Rusiei fata de Romania. Nu spun ca neargumentat, dar rece pina la ostila.

    Discursul domnului Corlatean mi s-a parut cel mai energic, sala fiind cuprinsa de o letargie cumplita. Dinsul chiar a incercat sa dinamizeze acest forum, insa de cind a fost Ministru de Externe pina azi nu s-a mai facut nimic in relatia cu Rusia.

    Sugestia dlui Ambasador Ecobescu pentru dl Ambasador Kuzmin, ca acesta sa demareze un proiect de invitare a dlui Lavrov sa vina in vizita oficiala in Romania, este un gest elegant, diplomatic, dar va ramine un gest doar. Dl. Lavrov nu cred ca va veni prea curind in Romania in vizita bilaterala.

    Cred ca e nevoie de continuarea dialogului, desi Rusia ne considera o colonie americana, si prefera sa negocieze direct cu ei, atunci cind pot. Politica de mare putere pe care o duc rusii poate fi detrimentala insa, daca nu discuta direct cu tarile mai mici, sub influenta americana.

    Noroc cu troika Germania-Franta-Italia, o a treia cale pentru Rusia de a sparge ghiatza pe calul Troian de la Budapesta, si celelalte tari est europene unde pan-slavismul inca conteaza.

    • Rusia ne considera o colonie americana pentru ca asta suntem. Majoritatea dintre noi, a/au spus acesta in mod repetat. constatand, pur si simplu, realitatea.
      Are Romania o politica externa independenta, domnule trexsr ? Este capabila Romania sa isi asume responsabilitati in sensul transformarii zonei Marii Negre intr-una a pacii si cooperarii ? Sau Romania tinde sa devina (cu, sau fara voia ei), pe zi ce trece, o sursa de instabilitate ?
      Poate ca aceste intrebari au fost puse la simpozionul romano-rus si daca ati urmarit integral filmul, sper sa ma lamuriti.

  11. Si dupa 12 ani ani toti distinsii astia cereau fileu de rechin si cotlet de crocodil la Bufetul Anticoruptiei din Romania
    Mai tineti minte cum se numea crocorechinul dorit de Evropa ?

    Si in cestii din astea Gemania merita tot atat incredere ca si Rusia (am destula incredere in promisunile rusesti privind ramanerea fara dinti in gura sau bagarea in ghips insa nu si in alea cu ce bine o sa imi fie si cum o sa ma ingroape in namol de bani)

  12. Președintele primelor 100 de zile: SUA, o țară care are doar politică externă?

    La implinirea primelor 100 de zile la Casa Alba, noul presedinte american Donald Trump s-a declarat multumit de realizarile pe care le-a obtinut. „Avansăm grozav de bine, facem enorm de multe lucruri”, a sustinut Trump. “Nu s-a mai vazut asa ceva”, “nimeni n-a mai facut ce am reusit noi sa facem in 100 de zile”, a mai afirmat el, fara a face insa un bilant propriu-zis.

    Totusi, cateva infrangeri “grozav” de grele, pentru a folosi unul din termenii sugestionabili folositi de Donald Trump, cum ar fi pierdera bataliilor in justitie, legate de imigratie, si in Congres, privind sistemul de sanatate, arata ca lucrurile stau diferit de cum le-a prezentat seful Executivului american.

    Pe de alta parte, un fapt incontestabil, care nu poate scapa niciunei analize comparative obiective, este ca Trump s-a preocupat cu precadere de politica externa, pentru cea interna neramanandu-i prea mult timp, ceea ce explica si inregistrarea rasunatoarelor esecuri interne, care practic au blocat functionarea Administratiei inauntrul tarii.

    Avand in vedere urgenta nevoilor de reforme structurale ale economiei, politicilor sociale si statului hipertrofiat si intensiv resursofag, s-ar putea spune, cu destul temei, ca prioritatile Administratiei Trump ar fi trebuit sa fie in ordine inversa, intai politica interna, ca doar cu aura de “antisistem” a castigat alegerile, apoi politica externa. Cel putin in partea de demaraj a mandatului, pentru fundamentarea si pornirea reformelor.

    Donald Trump a ales insa ca din primele clipe, si apoi pe tot parcursul primelor 100 de zile, sa se arunce in fluxurile vietii internationale, cu pozitii inflexibile, radicale si cu vointa relativ exaltata, pentru a controla incontrolabilul, pentru a aduce toate comportamentele, evenimentele si reactiile de pe scena mondiala sub controlul vointei sale.

    In mod evident si pe cale de consecinta, pentru obtinerea unui astfel de efect in politica externa a SUA, a carei esenta pare sa fie ilustrata cel mai bine de ideea transformarii acordurilor in dictate, este nevoie de dedicare de dimineata si pana seara, cu proiectarea de scenarii, evenimente, renegocieri si/sau de alte instrumente de modelare internationala.

    Intrebarea e, pot oare SUA sa devina din nou marete si puternice doar prin politica externa? Pentru comparatie, pentru a reveni ca mare putere dupa episodul antisistem privind fosta URSS, Rusiei i-au trebuit aproape doua decenii de focalizare pe politica interna.

    https://www.agerpres.ro/externe/2017/04/28/dupa-primele-100-de-zile-la-casa-alba-trump-se-declara-multumit-de-realizari-20-16-51

    http://stiri.tvr.ro/100-de-zile-cu-donald-trump-pre–edinte–administratia-mea-a-schimbat-profund-modul-de-a-face-politica-la-washington_817087.html#view

    • Cred ca darul cel mai potrivit pentru dl Trump ar fi un facturier in alb; e clar ca dlui Donald Trump ii place, ca oricarui afacerist care se respecta, sa factureze; dupa factura de 300 de miliarde prezentata dnei Merkel, dl Trump ar fi prezentat sud-coreenilor o factura de un miliard. In acest ritm. presedintele american va avea in curand nevoie de formulare noi.

  13. 1 Mai muncitoresc… am văzut că lumea bună, deși a muncit mai așa și-așa, a pus deoparte, totuși, fonduri ca să sărbătorească opulent, cu mici și bere, pe lângă lizierele de păduri… în schimb cei care au muncit cu toate puterile lor și cu dedicație , n-au prea avut de ales, și au serbat la Mamaia , cu șampanie de circa 13 000 de euroi sticla. Cu foiță de aur, cu tot. Și, pentru că era dedicată truditorilor autentici, măreața sticlă de șampanie a fost adusă cu roaba. Cum proletarii adevărați, adunați la Mamaia, nu și-au putut permite un mic și-o bere, ci au fost nevoiți să strângă cureaua și au ajuns să împartă o singură sticlă de șampanie de numai 6 litri la tot poporul din club prin „Sindicatul harnicilor miliardari”, nici petrecerea lor nu pot să spun că a fost chiar așa de reușită.

    Păi, să vă informez : în primul rând, ca să intre la LOFT au stat la o coadă care, dacă-ar fi fost un pic mai copți și nu născuți după decembrie 89 , le-ar fi trezit nostalgii: aceeași lungime a cozii, aceeași organizare, același soare care bătea în cap participanții… noroc că se dădeau mai multe bilete decât capacitatea cortului, tot ca pe timpul odiosului comunism ( că am uitat să vă spun, era „la cort”, cum se făceau pe vremuri nunțile care nu prindeau „la local”). Înăuntru- lume multă, înghesuială, n-aveai loc să-ți aprinzi țigara cu o bancnotă de100 de dolari fără să afumi extensiile capilare ale vreunei blonde … nici să dansezi n-aveai cum, că nu s-au văzut sardele să danseze în conservă. Totuși, dacă în lateral nu puteai să te desfășori coregrafic cu partenera „tunată la maxim” în brațe, în schimb în sus era loc destul … așa că MÂNUȚELE SUS, MAI SUS! și CINE NU SARE , NU VREA SCHIMBARE ! N-au fost remarcați deviaționiști în mulțime, din câte am văzut toată lumea a sărit „politically correct ” .

    Pe vremea „odiosului regim” care ne-a lăsat moștenire „ciuma roșie” – chestia aia extraordinar de periculoasă , recidivând ori de câte ori avem alegeri și prostul de popor nu știe să aleagă un GUVERNUL MEU cumsecade, de trebuie să iasă toți # INSISTENȚII ca să corecteze eroarea votului popular – circula o anecdotă : „ Că au scos carnea din salam , înțeleg… că au scos grăsimea din unt, e explicabil… că au scos cafeaua și au înlocuit-o cu năut, mai treacă-meargă…dar cum au scos , domnule, ZAHĂRUL din ZAHĂR ?” Cam așa m-am întrebat și eu privind și ciulind urechea la petrecerea celor mai necăjiți miliardari ai patriei: CUM AU SCOS , DOMNULE, MUZICA DIN MUZICĂ? Că dum-dum-dum și dum-dum-dum, intonat îndrăzneț , din diferite boxe, părea să fie cam tot fondul muzical…

    Să nu-i invidiați, prieteni… oameni necăjiți, n-au putut mai mult… De exemplu, Udrea Elena a venit cu niște pantaloni din doc alb, din clasa a patra, rupți de sus până jos… și, hai să acceptăm că ea e vai de capul ei , cu un picior în pușcărie, nu mai are de unde, dar, dacă te uitai mai atent, toate fetele alea tinere aveau niște găuri în tricouri, de-ți venea să plângi…

    De-aceea zic: în ce hal s-a degradat și proletariatul serios din România, distrus de politicile astea economice nemiloase, de dreapta, pe care guvernările de stânga nu mai prididesc să le corecteze! Adică să ajungi tu, divă recunoscută de publicația quality CAN-CAN , să nu mai găsești prin casă un tricou „stopat” și-o fustă mai lungă de 10 centimetri, pentru balul de 1 Mai de la LOFT! Așa ceva…

  14. Partea haioasa a programului cu invitatii rusi – care ne apropie – este ca daca asculti pe invitati fara sa le stii numele, ei suna similar in engleza, fie ca sunt romani, fie ca sunt rusi (ce exceptia acelui domn Profesor cu barba alba care vorbea doar in ruseste si parea foarte obosit). Multi anglofoni care nu stiu ca suntem romani ne intreaba daca suntem rusi cind ne aud vorbind, probabl pentru ca avem multe consoane in limba romana similare cu cele din limba rusa. Dureaza ceva pina sa ne slefuim accentul in engleza, dar tot mai bulbucim niste cuvinte in mod draculian 🙂

  15. Iata, mult mai bine exprimat ceea ce eu am expus succint despre modul in care guvernele, politicienii trebuie sa evolueze, pentru a putea crea in timp util politici care sa raspunda eficient la schimbarile produse de robotizare, automatizare, si pierderea semnificativa de locuri de munca datorita tehnologiile noi.

    KEVIN LYNCH
    How disruptive technologies are eroding our trust in government
    KEVIN LYNCH
    Special to The Globe and Mail
    Published Monday, May 01, 2017 5:00AM EDT
    Last updated Monday, May 01, 2017 7:21AM EDT

    http://www.theglobeandmail.com/opinion/how-disruptive-technologies-are-eroding-our-trust-in-government/article34857043/

  16. Dle Nastase, acest guvern premium, alcatuit din geniali si,in cazurile nefericite, din superdestepti, pluteste parapantistic pe deasupra realitatii cu aerul ca ar fi un fel de duh al lui Dumnezeu plutind, biblic, pe deasupra apelor: drumurile au inceput sa aiba gauri din ce in ce mai mari, reteaua electrica a cedat nepermis de mult la recenta ninsoare, asigurarea auto obligatorie va creste de sa zici ca tot romanul circula in RR, companiile private romanesti sunt din ce in ce mai stranse de gat intr-un mediu in care nu li se da nimic si li se ia cam totul, iar guvernul este obstinat de salariile amploaiatilor de stat si de impozite pe gospodarii, fiind evident nu doar ca toate intreprinderile de gospodarie comunala isi vor schimba numele, dar si ca doar cei mau saraci, talpa tarii, vor avea gospodarii. Va incepe, cu siguranta vanatoarea de gospodari. Traiasca Liviu Dragnea in frunte cu comitetul sau central!
    Am adoptat acest ton festivalist pentru ca acest comentariu sa nu se autocenzureze, din constiinta politica, asa cum a facut precedentul. Adica, daca nu pot imprima comentariilor mele o inteligenta naturala, de tip guvernamental, macar un strop de inteligenta artificiala, acolo.
    Si pentru ca tot am scris festivalist in loc de festivism (din lipsa de cultura, deh), propun tinerea unui Festival al politicii guvernamentale; care festival sa poarte, eventual, numele Festivalul Romulus Zaroni; ce, numai Nicolae Titulescu sa fie nemuritor in constiinta publica?

  17. George Ban spune:
    Mai 1, 2017 la 8:41 pm

    Traian Basescu a facut ce a vrut si cand a vrut cu PSD-ul (actual si trecut).

    A acaparat, initial, ca mostenitor al FSN, Internationala Socialista;
    Cum, necum, a invins doi candidati ai PSD la prezidentiale;
    A determinat partidul sa se asocieze cu PDL la guvernare;
    A invins PSD in doua tentative de suspendare;
    Manipuleaza cu usurinta lideri fosti si mai ales actuali al PSD, facandu-i de ras, prin diversiuni, capcane si deturnari de atentie de la cele importante (vezi asazisele dezvaluiri ale lui Andronic);
    Se razboieste cu capi ai sistemului, dar nimeni, din zona justitiei, nu se atinge de el;
    In ,,dialogul” cu presa este intodeauna in ofensiva (spre deosebire de majoritatea celorlalti politicieni), pur si simplu, matura cu jurnalistii pe jos, cand vor muschii lui;
    Se joaca cu cetateniile in relatia cu Moldova, in toate sensurile, dupa bunul plac;
    Are impact in opinia publica de peste Prut;
    Intelectuali tradatori (dar cu influenta) inca il sustin;
    Niciun ambasador nu-l critica, ba dimpotriva, il lauda , fie si indirect, pentru ,,sistemul” pe care l-a creat

    Nu-l regret, George Ban, dimpotriva, mi-as fi dorit ca acest individ sa nu fi existat la momentul 1990, cand, printr-o filiera pe care nu o cunosc (poate vom afla, candva) a fost cooptat in Frontul Salvarii Nationale.
    Traian Basescu a fost alaturi de Ion Iliescu si a participat la principalele evenimente post-revolutionare. Daca nu ar fi avut valoare, acest om nu ar fi fost integrat in sistem, chiar din momentul zero.
    Spun minciuni, stimate coleg ? Sau spun adevarul ? Adevarul deranjeaza ? Asta e !
    E mai important sa nu uitam, sau sa aflam, cine si de ce l-a integrat pe acest om in structurile statului, poate ne spune insusi Ion Iliescu.
    Ar fi mult mai interesant decat abureala (care nu duce nicaieri) cu cina domnului Oprea cu invitati unul si…. una. (Z)

    In concluzie: Pe diavol nu-l regreta nimeni (cu exceptia gruparilor sataniste din diverse structuri politice si/sau de forta, sau asazise ,,organizatii ne-guvernamentale”, etc). dar trebuie sa admitem ca are suficienta putere. Mai ales, putere de persuasiune.
    De unde vine puterea diavolului ? Evident, din noi toti, chiar daca unii recunosc, iar altii nu.
    De fapt, din slabiciunile noastre generatoare de energii negative care lui Basescu ii fac bine, dar noua, in niciun caz. Dimpotriva.
    Unii fac bascalie de acest om exersandu-si talentele literare, demne de cauze mai bune. Ei si ? Te asigur ca, daca citeste, Traian Basescu se amuza copios si atat. Alte efecte, nu exista.
    PSD trebuie sa puna ceva pe masa, ceva credibil. Cu cine ? Are, acest partid, barbati politici ?
    …Nu vad…de aceea, repet: Dragnea sa-si vada de dosarele lui, iar guvernul sa fie lasat sa-si exercite atributiunile. Nu le face bine ? Motiune.
    Astfel, sa vor linisti si colegii care spun continuu ca totul este rau, ca povara fiscala este cea mai mare din lume, ca nu se face, nu se drege. Sa faca Opozitia, sau Sf Duh, daca asta isi doresc distinsii nostri comentatori (de ca si cum nu ar stii cat de reduse sunt gradele de libertate ale diriguitorilor statului roman, pe care acestia le accepta ca atare, fara…rezistenta).
    ..Iar bugetarii, arestati cu totii, mama lor de paraziti puscariabili. Auzi…mai vor si salarii dupa ce ca nu fac nimic. Doar incurca multinationalele.

    • O pledoarie inutila. Nu ai nicio scuza pentru oroarea, monstruozitatea de a-l alătura pe Băsescu lui Adrian Năstase.

    • Este un procedeu propagandistic rasuflat acela de a considera un spatiu socio-politic ca fiind bipartit. Lumea romaneasca, din fericire, nu este alcatuita (inca) doar din belferii de la stat si din angajati ai multinationalelor, insa, daca romanii se vor mai lasa condusi de superdotatii astia, ar fi posibil sa iti atingem aceasta frontiera de gandire.

  18. Adrian B, un nostalgic al trecutului, ne spune:
    ,,Au fost cativa politicieni care si-au lasat amprenta asupra acestei tari : doi dintre ei de o valoare exceptionala ( Ion Iliescu si Adrian Nastase ) care …”
    Ce facem, colega ? Ne limitam doar la a constata ? Nu ar fi mai bine sa-l readucem in primul plan al politicii active pe Ion Iliescu ? Si asta cat mai repede cu putinta, din doua motive. Primul este intuitiv, iar al doilea este legat de Justitie. Ion Iliescu INCA nu are un dosar penal per persoana fizica, acesta (dosarul n.r.) aflandu-se, deocamdata, in faza IN REM. (Z)
    ps
    Apropo, ce fel de amprenta si-a lasat Ion Iliescu asupra Romaniei ? Iata o tema posibila de dezbatere si de reflectie….

    • Domnul Presedinte , adica Ion Iliescu [care a fost si ramene PRESEDINTELE] are unele mici dificultati : varsta, infarct si pe dna Nina (care cred ca ar pune picioru in prag si mana pe rasucitor! Si nu subestimati niciodata o femeie crescuta in URSS – toate is VIDME! Mai bine ataci la baioneta un tanc decat sa te pui cu ele!!!)

      Si vre ZeV ORESEDINTELE a facut ce a trebuit cat a putut. Ca daca era dupa capul vost …. dracu ne lua!

      • Perfect de acord și cu vidmele, și cu I. Iliescu și cu „dracu’ ne lua”.

      • Dracu ne lua ? Si, ma rog tie, acum, in bratele cui, suntem ?
        😉

    • Adrian B. este un nostalgic al viitorului. Insa cei mai periculosi mi se par nostalgicii prezentului.

      • O fi fost teleportat din viitor si este deprimat ca nu se mai poate intoarce.
        O fi avut, prin acele timpuri, mai multe succesuri in afaceri. Probabil ca in viitor nu se vor plati taxe, nemaiexistand un stat. (Z)

Lasă un răspuns