Concert aniversar Eugen Doga la Ateneu

Aseară a avut loc, la Ateneul român, in organizarea Ambasadei Republicii Moldova la Bucuresti, concertul

aniversar Eugen Doga, cu ocazia implinirii a 80 de ani. O personalitate complexă a lumii muzicale – compozitor de muzica simfonică, de muzică de film (coloana sonoră la peste 200 de filme), de valsuri, etc. Numeroase distinctii in Republica Moldova, in România sau Rusia.

Concertul, cu piese diverse, a fost sustinut de Orchestra de operă si balet din Chisinău si de numerosi interpreti, deosebit de talentati.

57 de gânduri despre “Concert aniversar Eugen Doga la Ateneu

  1. Sâmbătă , în munții Retezat, s-a produs o tragedie având un caracter cu totul neobișnuit… dacă pe șosea, într-un accident de circulație s-ar fi ciocnit două mașini și doi pasageri-copiii aflați pe hotarul fragil al adolescenței s-ar fi prăpădit , numele lor, probabil, nici nu s-ar fi rostit, ci ar fi fost înlocuite cu inițiale . De la fața locului ar fi relatat vreun reporter de teren agramat și confuz , și știrea n-ar fi detonat, ca o grenadă, în toată presa și pe tot FACEBOOK-ul pământului.

    Numai că n-a fost așa… copiii nu au murit într-un accident de mașină , ci viețile lor, ca un salt peste indiferența cotidiană a lumii, au fost închise definitiv de o avalanșă.

    Nu pot să scriu despre asta, nu pot nici măcar să mă gândesc la acest tip de tragedie în desfășurare, căci cred că pentru cele două familii așa va rămâne pentru totdeauna – o tragedie perpetuă, repetată fără speranță în amintirile lor, pentru tot timpul care le-a mai rămas…

    Nu pot să scriu despre asta, dar pot să scriu despre presă…

    Nenorocirea s-a produs sâmbătă, 22 aprilie, și, întâmplător am ascultat primele informații despre ceea ce s-a întâmplat. Aș vrea să citez exact ceea ce am auzit, dar nu o pot face deoarece s-au făcut nenumărate actualizări ale relatărilor inițiale și nu am mai găsit nicăieri textul original. Știrea inițială însă ( și am confirmarea a încă două persoane care au auzit-o ) spunea cam așa:

    Doi copiii au murit într-o avalanșă din munții Retezat. Copiii făceau parte dintr-un grup de 51 de elevi , fiind însoțiți pe munte, pe un traseu interzis , de un singur profesor. Se pare că grupul a provocat avalanșa în care și-au pierdut viața cei doi copii. Echipa SALVAMONT a intervenit pentru evacuarea supraviețuitorilor.

    Ce-ați fi simțit, în locul meu , auzind lucrurile astea , transmise cu nonșalanță de jurnalistul care se presupune că s-ar fi informat în prealabil până să dea drumul informațiilor în spațiul public? Revoltă, nu-i așa? UN PROFESOR CU 51 DE ELEVI , PE TRASEU INTERZIS, EI FIIND CEI CARE AU PROVOCAT, DE FAPT, AVALANȘA?

    Și acum, adevărul:

    1.Nu a fost UN GRUP, au fost DOUĂ GRUPURI , unul de șapte persoane iar celălalt de 52 de persoane; relatarea inițială este total eronată, atât în ceea ce privește numărul de grupuri cât și numărul de participanți
    2.Grupul de 52 de persoane nu era UN GRUP DE ELEVI ci, UN GRUP DE ELEVI AL ȘCOLII DE GHIZI(!!!!) cu INSTRUCTORUL LOR ; cum vedem, relatarea inițială este total eronată, deoarece printre elevii școlii de ghizi montani nu era nici un minor
    3.Nu aceștia au provocat avalanșa, deoarece erau pe creastă, ci ( se presupune) ceilalți șapte, aflați mult mai jos ; din nou, relatarea inițială este total eronată
    4.Elevii școlii de ghizi montani nu erau pe traseu interzis , erau pe traseul de iarnă, numai grupul de șapte erau pe traseul de vară; iarăși, relatarea inițială este total eronată
    5.Nu echipa SALVAMONT a intervenit, ci chiar un număr de trei persoane din echipa Școlii de ghizi ; în fine , și de astă dată , relatarea inițială este total eronată

    O singură informație este neclintită : MOARTEA.

    Și mă gândesc așa: cel care a preluat informațiile, la „prima mână”, nu a fost interesat decât de elementul senzațional, care , din nefericire, în acest caz , a fost MOARTEA UNOR COPII. Nici nu s-a străduit să-și explice contextul, și a neglijat complet restul știrii, asociind în mintea sa cuvântul ELEVI cu cuvântul COPII și combinând informațiile după propria-i fantezie, deoarece se baza, ca în atâtea alte cazuri , pe faptul că publicul nu este atent decât NUMĂRUL DE MORȚI, ca la orice alt accident….

    Mi se pare hidos, inacceptabil, sub orice standard… autosuficiența jurnalismului devine aproape insuportabilă.

    • Traducerea cuvânt în cuvânt este „Drăgăstoasa și gingașa mea fiară”. Este o diferență de nuanță foarte fină – se spune despre fiară că este gingașă în sensul de fragilă, nu că s-ar comportă de o manieră tandră… Îmi vine să plâng când ascult. Pe această piesă am învățat să dansez vals. Era pentru un spectacol școlar, cred că aveam paisprezece ani. Am avut și rochie corespunzătoare cusută de bunica mea, cu tul, tiară și mănuși albe…

      • Ana, sunteti de o sensibilitate miscatoare, in fata careia ma inclin cu umilinta. Valsurile au binecunoscuta linie melodica, dar in cazul waltz-ului lui Eugen Doga parca simt aceeasi imensitate pe care o emana compozitiile lui Dmitri Shostakovich (The Second Waltz, de pilda). Nu stiu de unde vine aceasta asemanare, la fel cum imi este greu sa explic asemanarea izbitoare dintre taranul roman si mujicul rus. Desigur, imensitatea stepei ruse si a trecutului imperial rus este incontestabila, dar la romani care ar putea fi sursa acestei imensitati? O fi imensitatea protocronista a istoriei romanilor, care vine dintr-o adancime a trecutului cu mult mai mare decat cea a rusilor?… O fi din imensitatea ortodoxiei, care ne transcende frontierele si ne face sa ne asemanam atat de mult?…

      • fragmentzel
        cestia cu imensitatea … fara sa bag nuici un fitil dar ceva despre Droga :”În prezent locuiește și activează la Moscova” Presusupun ca obkligatiikle profesionale l-au mai dus la Moscova si inainte…
        Deci a avut ocazia sa simta imensitatea … mai ales daca amers cu trenul .. Plus Moscova – am ajuns si eu ;a Moscova. Cand ma plecat consideram Bucurestiul ca un oras mare , intins. Dupa experinata cu Mopscova cosider Bucurestouil un pras de dimensiuni cuviincioase m „umane” si ca totusi nu este o distanta chiar asa de mare intre Policlinica Titan si Valea Oltului din Drumul Taberei …. si ca orice distanta ce [poatye fi stabutta intr-o ora este „aproape”..

        Insda desi cam opricine poate simti imensitatea pe care o degaja unele melodii .. titusi nu caracterizeaza spritul romanesc care este mai european .. mai deal vale dal, mai gemutlichoar taranul roman si mujicul aveau in comum doar paduchii ….

      • Un lucru important: mulți oameni de cultură apăruți în fostele republici URSS au fost absorbiți spre centru – Moscova. Chiar și Ion Druță, Sofia Rotaru de la Cernăuți… Au început să „simtă” și să „producă” aproximativ ca niște ruși. Că făcurăm vorbire de deculturalizare forțată. Pare că a fost altceva. Un fel de remodelare blândă a celor care n-au fost duși cu de-a sila în Siberia sau cine știe pe ce „insulă” din Gulag. Și cultura rusă are ce oferi! În schimb, astăzi, generațiile crescute sub comuniști prin fostele republici socialiste, dar și cei mai mulți dintre tineri, într-un fel sau altul, sunt loiali Rusiei și o privesc cu multă admirație.

        Noi, sau hai să zic majoritatea populației de mijloc din UE, nu văd în Bruxelles ceea ce văd și înțeleg ceilalți de care spuneam prin „Matușka Rusi”. Ce consider eu sigur, este că generațiile tinere de azi de pe toată suprafața Europei sunt castrate aproape definitiv – nu mai au identitate națională clar conturată, nu simt să aibă o Patrie clar delimitată… A fost fascismul, a fost comunismul și a venit globalizarea.

        Nu pot ști sigur ce au urmărit rușii, dar mi se pare clar ce urmăresc artizanii noii ordini mondiale.

        Și da, Moscova este un oraș grandios către care mergeai trei zile cu trenul de coborai ca beat din vagon!!! Metroul este în formă de soare cu raze și la „raza” ta schimbi trenul. Dacă dormi, mai faci un cerc până ajungi la stația ta. Mai puțin decorat decât cel din Sankt Petersburg.

        Între ascuțimile Vestului și întinderea de la Răsărit se spune că ne aflăm noi, cei „ondulați”, astfel avem ocazia să simțim preiodic ba într-un fel, ba în celălalt. Clar este că nu simțim ca japonezii ori chinezii…
        Imensitate este și profunzimea sentimentelor, suferința care trece greu, oameni care trăiesc numai sau și prin trecut, se readaptează greu, niște ranchiunoși, așa ca mine…

      • Ana

        fiara este dragostea .. „de-al meu amor sa te feresti!”
        Gingașa și tandra mea fiară este titlul unui film ,,, ecranizare a romanului Dramă la vânătoare de Cehov. Doua crime in numele iubirii …
        Recunsoc insa ca stilul valsului se potriveste de minune cu Cehov (mai putin finalul). A da detest Cehov. Cu f multa vrem in urma am facuit greseala ca citesc Dramă la vânătoare (ma rog de la juma pe sarite) Detest pe Cehov! ma baga in depresie !!!!!

      • E-he, fiara este și dragostea, și iubiții, și Olga! Fiecare a dorit să fie îmblânzit dar mă tem că nu s-a întâmplat. Crimele cred că nu s-au săvârșit în numele iubirii decât în mintea lui Kamîșev. TOȚI iubeau aparent, dar eu înțeleg că erau stăpâniți de PATIMI; aș putea spune că asta ar cam fi aluzia lui Cehov. Anton Pavlovici este un cinic.

        Cu altă ocazie ați spus despre firea umană: „tertium non datur” – eu spun „aureas mediocritas”. Triunghiul amoros o căuta și s-ar părea că finalul v-ar da dreptate, însă mie mi se pare că dovedesc existența ei căutând-o. N-au găsit-o acum, dar pe viitor…

        Este provocarea fiecăruia dintre noi să-și îmblânzească fiara – perechea din viața reală și pe cea din interior, știți, animal sau ființă umană? Poate omul să-și controleze patimile care-l sfâșie? Să le stăpânești și să le împrietenești pe cele două ar fi atingerea perfecțiunii, cu niște condiții: să ai cu cine și cu ce, și să vrei.

        Titlul piesei, așa cum este el perceput de un etnic rus, are nuanțe speciale și e înțeles de fiecare după croiala spirituală proprie.

        Unii consideră romanul o dramă, alții îl găsesc de factură polițistă, care-o mai fi zice că e roman de dragoste, eu cred că Cehov filozofează glumind.

        Mai țineți minte „O glumă”? Cum să vă bage în depresie? Păreți frați de idei, n-ar trebui! Eu sunt cea care caută și vede felurite lucruri acolo unde nu-s…

    • Ale naibii de frumoase ,,bestiile” din clipul redat de tine, chelule. Dar cele adevarate (adica rusesti), pe care eu le-am vazut la Kirov si Balsoi, sunt de-a dreptul superbe. Pe langa ele, baletistele din Romania par aproape paralitice. Mai ales baletistele lascive si blonde din politica, certate cu miscarea fizica. Nu le place sa fie, ele, elementele active, decat cu gura. (Z)
      ps
      Puteam sa vad baletul rusesc oriunde in Occidentul ,,calcat” de mine an de an. Dar nu ar fi avut acelasi farmec….

      • Bai rusnace, sa-ti dea Dumnezeu numai baletiste (si batiste) de la Bolsoi si Kirov, ca sa nu zici ca sunt om rau. In mod evident romancele nu iti plac fiindca nu sunt rusoaice, nu are sens sa mai comentez. „Frumusetea femeii se contureaza in ochiul barbatului” a scris scriitorul Isak Dinesen, care era scriitoarea Karen Blixen. La asa ochi, asa frumusete.

      • Romancele sunt cele mai frumoase femei din lume, chelule. Trebuie ca cineva sa fie de lemn, pentru a contesta asa ceva. Mai ales acelea care in aceste zile anima cluburile din Mamaia. Superdansatoare, ce mai….. (Z)

      • Chelule

        cred ca se referea strict la balet. Adica dans …Ori scoala de balet rusa este vestita… desi mai bubne zis ar fi scolile de balet : Balsoi (Moscova) ptr balerine si Mariinsky (zisa un timp Kirov pe vremea cand Skt Petrsburgu se numea Leningrad – dar multi localnici ziceau in continuare Mariinsky) ptr balerini (barbati nu pantofi). Ma rog astea auzite de la unii care se pricep la balet

        Si procum cea mia misto femie din ultimii 70 de ani a fost Raquel Welch

    • Ghitza, daca tot te-ai oprit la unul din cele doua sensuri in care am scris despre „imensitate”, la cel fizico-geografic, desi imensitatea poate fi resimtita si traita in mult mai multe feluri, istoric, cultural, militar, inclusiv in mod subiectiv, psihologic, sentimental, erotic, cred ca ai parcurs stepa dobrogeana si/sau stepa baragana (v. si multiplele sensuri orientale, tatara, turca, pecenega, scita, ale stepei ialomitene, Campia Baraganului:: „crivat”, „„furtună”, „vîrtej”, „vifor”, „desert”, „curgan” etc.). Chiar cand mergeai vara cu trenul la mare, de la Bucuresti la Constanta, te plictiseai cand vedeai pe fereastra vagonului campie, campie, numai campie, cum ar zice Donald Trump, folosind repetitia ca intarire (v. stereotipia „stiri false, false, false”). Prin urmare, pentru un roman nascut la Mocra, in stanga Nistrului, am putea spune intre doua stepe, nemijlocite Republicii Moldova, cuvantul „imensitate” are o acoperire bilingva, rusa si romana, chiar daca asimetrica. Eu cred ca mioritismul romanesc baladian si blagian, deal-vale, are si o alta forma de exprimare, sa-i zicem mai cosmogonica, vazuta nu din tren, ci din avion sau nava cosmica, respectiv alternanta geografica munte-campie, iar din acest punct de vedere Europa si Rusia sunt tot atat de „sinusoidale”, cu forme geografice inalte si joase. Desigur, in ceea ce ne priveste avem o licenta poetica, mioritismul, derivat de la mioara (oaie tanara), dar la scara continentala euro-rusa si chiar euro-asiatica corespondente ale spatiului mioritic romanesc ar putea fi denumirile de spatiu bovidic/tauric derivat de la grupul vitelor cornute mari (vaci), in special in Vest, si de spatiu cabalinic (cai), cu deosebire in Est (v. caii iuti asiatici, folositi de turci/tatari/mongoli in incursiuni/migratii spre Vest). Deci sinusoidismul sau spatiul sinusoidal munte-campie este propriu atat Europei cat si Rusiei. Important nu este ca nu sunt in proportii egale, ci faptul ca simtirea, perceperea imensitatii nu este straina nici europeanului, nici rusului. Ce-i drept, la romani/daci sinusoida geografica este completa, munte-deal-podis-campie-delta-mare-insula (pe ultima o uitasem), o geo-diversitate armonioasa destul de rara la scara unei entitati etno-natio-statale, cu care putini se pot lauda. Insa la scara continentala formele geografice sunt compensatorii. De aceea nu as politiza nici campia, pentru ca nu numai rusii o au, nici dealul, nici valea, nici muntele, pentru ca le au si altii, Este o absurditate sa generezi raporturi de ostilitate pe motive geografice. Dupa parerea mea, abordarea corecta este cea naturala, care consta in unitatea morfo-fizico-geografica a continentului. Cat priveste mersul lui Eugen Doga la Moscova sau ca prenumele ii este rusificat in Evghenii, sa nu uitam ca si romanii mergeau la Budapesta, iar Ion si Gheorghe, de exemplu, deveneau maghiarizate Ianosi si György.

  2. Revenire la @ Luminita Arhire , aprilie 27,2017 la 11:10 a.m.

    Mii de scuze pentru că, spre rușinea mea, nu mi-am corectat textul și l-am lăsat cu fel de fel de greșeli și corecturi automate. Cred că eram prea furioasă când l-am scris.

  3. @Adrian Nastase, ma gindesc des cum ar fi aratat Romania azi daca erati ales Presedintele Romaniei…Nu pot sa nu va felicit pentru activitatea extrem de benefica pentru Romania, desi Romania v-a condamnat. Vremurile trec, caracterele tari ramin. Sunteti un mare patriot, care vorbeste despre patriotism prin fapte si nu prin vorbe. Asa se serveste Patria!

  4. @Luminita Arhire, vreau sa va remarc talentul si sa va multumesc pentru ca de multe ori dimineata in tren, la 6 AM (cind in Ro este dupa amiaza), imi incep ziua buna amuzindu-ma cu scrierile dvs. Am ris de unul singur imaginindumi-i pe CTP cu Nefertiti tremurind de dorinta, dar intzepeniti in cearceaful de zirconiu al lui CTP. 🙂 Hahahahahaha…sa vezi cind o sa incerce si nazbatii erotice cu catushe…

  5. Acum citeva zile dl. Lavrov facea o vizita in asa-zisa Republica Abhazia, un fel de Transnistria rezultata dupa razboiul tembel al „omului care isi minca cravata” in timp ce astepta pe plaja vasele NATO sa intervina. Rusia a deschis aici o asa zisa ambasada. Lavrov si un nene ce-si zice Prezident al Abhaziei (suna a Narnia, stiu) s-au privit dragastos in ochi, si au hotarit sa stabileasca un „parteneriat strategic”, dindu-le peste botic georgienilor.

    Abhazia, un stat de drept si democratic, dupa model tzarist, a luat in 2003 toate drepturile georgienilor.

    „…A law passed in 2013 by Abkhazia’s de facto authorities stripped the majority of the republic’s sizeable ethnic Georgian minority of their Abkhazian citizenship. This has led to restrictions of their freedom of movement, as well as depriving them of the right to vote in Abkhazian elections.”

    Banuiesc ca georgienii din Abhazia nu s-au suparat, pentru ca ei credeau ca traiesc in tara lor, Georgia. Ori abhazistii le-au spus ca nu, nu mai traiesc in Georgia, si in Narnia, si ca nu le dau cetatenie narniana. Bun, problema e ca georgienii care plecau din Narnia fara sa aibe cetatenie narniana, nu se mai puteau intoarce pe la casele lor. Deci, georgienii din Narnia au devenit sclavi, iobagi pe pamin narnian, slujindu-i pe noii boieri. Tipic rusesc!

    Lavrov insa a simtit un pic mai tirziu, dupa 15 ani, ca ceva nu e in regula cu sclavii georgieni din Narnia, si i-a propus Prezidentului sa ii elibereze pe iobagii giorgieni.

    „According to Lavrov, Russia is interested in pursuing cooperation in the framework of the Geneva Discussions, advocating a ‘fair approach’. He said that it is possible to reach a new agreement within the Geneva Discussions, which is the format of talks to address the consequences of the August 2008 War. The talks involve Georgian, Russian, Abkhazian, and South Ossetian negotiators, as well as the US, EU, and OSCE.

    ‘We are convinced that it is quite possible in the foreseeable future to conclude a legally binding document on the non-use of force, this will be an important signal for the entire Caucasus region’, Lavrov said.

    He insisted that the security of Abkhazia is perfectly provided by relations with Russia, and that the Russian army ensures protection from attack.”

    Deci, armata ruseasca asigura protectia…aha, foarte pacificator.

    Acum, georgienii ce sa faca? Vin la Bucuresti, si stabilesc si ei un „parteneriat strategic cu Romania. Ce ar putea sa insemne acest parteneriat strategic cu Georgia ramine sa vedem concret. Banuiesc ca in primul rind ceva schimburi economice: noi le dam vin de-al nostru, ei ne dau vin de-al lor.

    Oricum, subtilitatea e ca Rusia inca nu a recunoscut oficial Transnistria, si ca nu a deschis inca o ambasada la Tiraspol. Viitorul insa pare „luminos”, sper fara focuri provocate de Katiushe. Dar, Romania si ea trebuie sa se asigure, ca si Rusia de altfel, ca are o armata care sa pacifice zona, si sa se apere de un atac. Asa ca, eu sunt pentru rachete Patriot in Romania in acest context in care, din nefericire, toti incearca sa se inarmeze. Asistam la o noua cursa a inarmarilor, inclusiv nucleare.

    http://oc-media.org/lavrov-calls-for-equal-rights-for-all-abkhazians/

    • ..Si sarbii din Kosovo, credeau ca traiesc in tara lor.
      Cred ca si romanii din Romania au crezut (si mai cred) asta despre sarbii din Kosovo, din moment ce Romania nu a recunoscut (din cate stiu) independenta proviciei.

      • ps
        Sunt bune rachetele Patriot in Romania, in eventualitatea in care vreo racheta strategica de peste Ocean s-ar ,,gandi” (cu softul din dotare) sa aterizeze ceva mai devreme, cu vreo 1500-2000 km mai la vest de tinta. Doar nu va imaginati ca vreo alta tara ar ataca nuclear tinte din proximitate, riscand sa afecteze, colateral, vietile unor co-nationali. (Z)

      • ZeV

        parca ti-am sugerat sa te ocupi de cesdtii mai com[plicate ca la astea simple te incurci complet?

  6. Nu stiu daca @Laburistul Vesel a terminat de numarat victimele socialismului vs. social-democratiei, dar proiectiile stiintifice arata ca neo-liberalismul, care incurajeaza statul mic si stratificarea economica excesiva, plus extincita resurselor planetei, va duce la colapsul civilizatiei Vestice.

    Siria, este un efect al neo-liberalismului, spun oamenii de stiinta, care arat cit de rapid poate fi colapsul societatilor in anumite scenarii.

    Istoria trece pe bicicleta pe linga cei care casca tot timpul…

    „Safa Motesharrei, a systems scientist at the University of Maryland, uses computer models to gain a deeper understanding of the mechanisms that can lead to local or global sustainability or collapse. According to findings that Motesharrei and his colleagues published in 2014, there are two factors that matter: ecological strain and economic stratification…

    That economic stratification may lead to collapse on its own, on the other hand, came as more of a surprise to Motesharrei and his colleagues. Under this scenario, elites push society toward instability and eventual collapse by hoarding huge quantities of wealth and resources, and leaving little or none for commoners who vastly outnumber them yet support them with labour. Eventually, the working population crashes because the portion of wealth allocated to them is not enough, followed by collapse of the elites due to the absence of labour. The inequalities we see today both within and between countries already point to such disparities. For example, the top 10% of global income earners are responsible for almost as much total greenhouse gas emissions as the bottom 90% combined. Similarly, about half the world’s population lives on less than $3 per day.

    For both scenarios, the models define a carrying capacity – a total population level that a given environment’s resources can sustain over the long term. If the carrying capacity is overshot by too much, collapse becomes inevitable. That fate is avoidable, however. “If we make rational choices to reduce factors such as inequality, explosive population growth, the rate at which we deplete natural resources and the rate of pollution – all perfectly doable things – then we can avoid collapse and stabilise onto a sustainable trajectory,” Motesharrei said. “But we cannot wait forever to make those decisions.”

    Unfortunately, some experts believe such tough decisions exceed our political and psychological capabilities. “The world will not rise to the occasion of solving the climate problem during this century, simply because it is more expensive in the short term to solve the problem than it is to just keep acting as usual,” says Jorgen Randers, a professor emeritus of climate strategy at the BI Norwegian Business School, and author of 2052: A Global Forecast for the Next Forty Years. “The climate problem will get worse and worse and worse because we won’t be able to live up to what we’ve promised to do in the Paris Agreement and elsewhere.”

    While we are all in this together, the world’s poorest will feel the effects of collapse first. Indeed, some nations are already serving as canaries in the coal mine for the issues that may eventually pull apart more affluent ones. Syria, for example, enjoyed exceptionally high fertility rates for a time, which fueled rapid population growth. A severe drought in the late 2000s, likely made worse by human-induced climate change, combined with groundwater shortages to cripple agricultural production. That crisis left large numbers of people – especially young men – unemployed, discontent and desperate. Many flooded into urban centres, overwhelming limited resources and services there. Pre-existing ethnic tensions increased, creating fertile grounds for violence and conflict. On top of that, poor governance – including neoliberal policies that eliminated water subsidies in the middle of the drought – tipped the country into civil war in 2011 and sent it careening toward collapse.

    In Syria’s case – as with so many other societal collapses throughout history – it was not one but a plethora of factors that contributed, says Thomas Homer-Dixon, chair of global systems at the Balsillie School of International Affairs in Waterloo, Canada, and author of The Upside of Down. Homer-Dixon calls these combined forces tectonic stresses for the way in which they quietly build up and then abruptly erupt, overloading any stabilising mechanisms that otherwise keep a society in check.
    The Syrian case aside, another sign that we’re entering into a danger zone, Homer-Dixon says, is the increasing occurrence of what experts call nonlinearities, or sudden, unexpected changes in the world’s order, such as the 2008 economic crisis, the rise of ISIS, Brexit, or Donald Trump’s election….”

    Este foarte interesant tot articolul, pe care il gasiti aici:

    http://www.bbc.com/future/story/20170418-how-western-civilisation-could-collapse

    • Să pui toată drama siriană pe seama secetei şi a măsurilor guvernamentale neinspirate dovedeşte un cinism fără margini şi un dispreţ total vis-a-vis de inteligenţa celor cărora te adresezi ! :mrgreen:

  7. Imi cer scuze, in comentariul anterior am folosit un cuvint inexistent in romana: „extincita” :). Am vrut sa spun „epuizeaza”.

  8. Luminita Arhire spune:
    Aprilie 27, 2017 la 11:10 am

    Va termin, eu, comentariul, furnizandu-va toate detaliile relevante:
    In grupul restrans se aflau doua familii, fiecare din cele doua incluzand cate un campion (minor ) la alpinism.
    Ambele familii erau conduse de tati. Niste tati, dupa cum s-a dovedit (din pacate), iresponsabili.
    Un timp, grupul restrans si grupul cel mare de alpinisti au mers pe acelasi traseu (adica pe creasta, cum este normal pe timp de iarna).
    La un moment dat, cei sapte (venind din spate si depasind in forta grupul de alpinisti) au coborat (spre dreapta) pe traseul de vara. Ceilalti, au crezut ca familiile vor reveni pe drumul cel bun, undeva mai jos. Nu s-a intamplat acest lucru. Dupa un timp, au auzit tipetele (datorita vantului favorabil care batea dinspre vale spre creasta). Daca nu batea vantul, nu se stie cand ar fi fost gasiti.
    Ce vreau sa subliniez (si asta mi se pare important si semnificativ);
    Desi jurnalistii au tot batut-o-n cap cu varsta improprie a copiilor, potential iresponsabili si necopti pentru activitati atat de periculoase, adevarul este cu totul altul:
    TATI INCONSTIENTI SI PREA AMBITIOSI SI-AU UCIS COPIII CU BUNA STIINTA.
    Ce au cautat pe traseul de vara ? Va spun eu: Au vrut sa le dea peste nas celorlalti alpinisti si sa ajunga inaintea lor, alegand un traseu mult mai dificil si mai periculos.
    Ce s-au gandit tatii (impreuna cu copiii lor) ? Cum sa mergem noi, campionii, cu ,,vulgul” , pe un traseu de domnisoare ? Sunt convins ca asa au gandit.
    Dureros adevar, dar asa se intampla atunci cand omul, in orgoliul sau nemasurat, incearca sa lupte cu natura, in orice conditii. Ne place, sau nu ne place, dar omul este doar creatia lui Dumnezeu, nu este Dumnezeu insusi.
    Acum, familiile iresponsabile isi jelesc copiii. Sper sa ia aminte si alti parinti la ce se poate intampla daca nu-ti folosesti mintea si nu-ti vezi lungul nasului in raport cu Mama Natura.

  9. off-topic, re. scandalul Ilie Nastase. Ma insel eu sau Ilie Nastase e el insusi de etnie Rroma? Unde este rasismul? Eu, daca as fi Serena Williams nu m-as simti jignita. Sa ai un copil „ciocolata cu lapte” e absolut superb.

    Acest political correctness ne-a invrajbit unii impotriva altora….unii se simt mai speciali decit ceilalti.

    • Sa nu mai zic ca data find casatoria „mixta” nu este recomandabil ca pruncul sa fie prea pigmentat …. ci mai ciocolatiu!!! SI as mai zice ca au fots unele mulatre celebre ptr ca aveau o nuanta „cafea cu lapte” care nuanta avea efect imediat asupra barbatilor (HTA, tremor, balbaieli, ranjete stupide samd necesitand tratament cu umbrela sotiei in coaste)

    • trexsr
      Nastase este un simbol national, dar, ca om, are minusuri de caracter si comportament:
      Este recalcitrant si, nu se poate lauda ca, in viata lui, s-a preocupat de altceva decat de tenis si femei.
      Chiar daca jurnalista britanica, ca orice jurnalist, s-a manifestat cu tupeu, nu-i poti spune, public, ca nu are meserie si e proasta.
      In special, nu poate spune asa ceva un om care nu a muncit o zi, toata viata lui. Mai in gluma, mai in serios, cel care a formulat acest adevar a fost chiat prietenul sau, Ion Tiriac. (Z)

  10. „La noi justiţia are un caracter punitiv exagerat. Şi decizia pilot de azi, a CEDO, trebuie să ne îndrepte către schimbarea modului de a face justiţie, să trecem la o justiţie restaurativă. Justiţia punitivă vizează încarcerarea oamenilor şi nu rezolvarea problemelor cu societatea”, a spus Băsescu.

    „Ce faci după ce cineva a stat 5 ani în penitenciere? Nu mai are familie, nu mai are cine îngriji copii întotdeauna, e un om distrus după 5 ani în puşcăriile noastre. Ăsta e adevărul, dacă îl suportă procuratura. Am făcut o maşinărie de distrus oameni, nu de recuperare a lor pentru societate. Votul e la comisie, dar eu rămân cu conştiinţa împăcată că am spus”, a adăugat Băsescu.

    Really? A durat ceva sa proceseze. Si ce l-a retinut sa spuna asta in timpul mandatului? Da, in regimul Basescu s-a creat „o masinarie de distrus oameni”. Corect. Mai bine mai tirziu decit niciodata…

    http://www.mediafax.ro/politic/basescu-vrea-justitie-restaurativa-am-facut-o-masinarie-de-distrus-oameni-16245570

  11. […] Da, dar eu cultiv la mine in gradina legume, dar nu obtin niciun venit. Dintr-un motiv foarte simplu: nu le vand. Sa zicem ca am si o vaca – nu comercializez laptele. In cazul in care le comercializez – sa zicem legumele – atunci ar trebui sa platesc impozitele, asa cum se face in orice tranzactie: am vandut kilul de rosii cu atat, emit un bon fiscal si asta e, platesc statului ce se cuvine, legal. Dar este inadmisibil sa vina statul si sa prezume ca eu as comercializa!! Pentru ca e treaba mea ce fac cu rosiile mele din gradina. Asa cum e treaba mea ce fac cu porcul meu – pot sa-l vand, pot sa nu-l vand, pot sa comercializez carnea sau nu. Si apoi nu vad pe ce baza e calculat ca taranul trebuie sa plateasca 1050 de lei pentru ca are o vaca si nu 105 lei sau 10.500 de lei – asta numai pentru ca are o vaca. Adica statul prezuma ca daca am o vaca, voi comercializa laptele, desi s-ar putea ca lucrurile sa nu stea asa. Si apoi daca as comercializa laptele, de unde stie statul cat castig eu pe laptele comercalizat de mine pentru ca sa-mi puna impozitul de atat? Altminteri statul impune orice impozite doreste si oricat de mari. Ca-n Evul Mediu! […]

    • Asteapta, mai intai, sa apara un proiect final coerent, dupa care, comentariile sunt legitime.
      Nefiind ceva finalizat, fiecare se grabeste sa se exprime pe baza unor informatii ,,pe surse”. Nu este normal.
      Eu, de exemplu, am inteles altceva, respectiv ca se iau in calcul veniturile declarate (anticipat, sau nu) de membrii gospodariei, nu ce prezuma altii (de la stat) cam ce venituri ar putea obtine producatorii de legume si/sau porci in gospodaria individuala. Nu cred ca ce face omul in curtea lui este automat o baza de calcul pentru impozitare. Poate doar daca are un alambic de alcool in subsolul casei. (Z)
      Ma vezi pe mine ca iau la comentat drafturi si pareri ? Nu te-a invatat Bibliotecarul sa ai rabdare, pentru a ,,sta” pe un teren solid, atunci cand comentezi ? (Z)
      ps
      Poate comentezi, intr-o zi, si proiectele economice initiate de PNL in Parlament.

      • Astept.

        Au fost discutii pe grupuri de lucru la ministerul Finantelor si o stire publica in acest sens cu privire la introducerea impozitului pe gospodarie.

        Nu este normal ca statul sa-i oblige pe cetateni sa-si declare veniturile. Daca Dvs. sunteti un salariat, cu ce drept va obliga statul sa va declarati veniturile? Lucrati la o firma, primiti un salariu, din salariu vi se retin darile legale catre stat – asa e normal. Sotia Dvs., la fel, lucreaza la o firma – acelasi lucru: i se retin darile legale catre stat. Dar nu e normal ca, dupa aceea, statul sa va ceara sa va declarati veniturile (Dvs. si sotia, eventual si copiii daca e cazul) si sa va impoziteze din nou. Activitatea economica pe care o desfasurati Dvs. se face in cadrul firmei in care lucrati, nu in cadrul gospodariei Dvs.

        In cazul veniturilor ilicite, trebuie sa se demonstreze pe cale legala ca respectivul, spre exemplu, a furat. Nu asa: „Pai, ce-a furat asta, dom’leeee!!!”, pentru ca in Constitutia tarii noastre este stipulata prezumtia de nevinovatie.

        Chiar daca are un alambic de alcool in subsolul casei, lucrul asta nu demonstreaza ca respectivul ar desfasura o activitate economica. De exemplu, isi face tuica pentru el si familia lui. Sau va da si Dvs. cadou o sticla de tuica pentru ca sunteti prieten cu dansul. Si pe aceea s-o impoziteze? Evident ca ar fi absurd.

    • Statul probabil zice că dacă aveți vacă, găini sau legume din care faceți zacuscă, va spune că este ceva ce ați dobândit și nu tre’ să scape nevămuit. Așa că, presupun doar, vor evalua după un tabel (după bunul plac al lui Dragnea sau al altuia) ceea ce ați dobândit (lapte, usturoi, zacuscă, suc de roșii, cireșe, mere, pere, micșunele etc. da’ mai ales OUĂ!!!) și veți primi o scrisoare de dragoste de la ANAF în care veți fi anunțat cât costă pasiunea dumneavoastră.

      Eu glumesc, deocamdată. Dar Mă aștept la cele mai proaste glume și din partea acestui Guvern, condus de adormitul (la fel ca Iohannis) Grindeanu.

      Stați! Parcă am un flash!!! Un arab, „mare” producător de conserve în România, a propus mai demult (pe vremea lui Boc) un impozit pe conservele fierte la cotlon cu creangă, căzătură de vie și strujeni din gospodăriile private. Țineți cont că la cheltuieli vor scrie „zero” iar la materie primă – calificativele „bio” și „eco”. Imaginați-vă ce valoare poate fi trecută la tabel!

      Repet, deocamdată glumesc!!! Sper să nu le dau idei!

      • Nu mai vârâți capul în „pozele” mele până când nu veți simți că sunteți binevenit.

      • Este foarte interesant ca acesti oameni se gandesc la cum sa-l impoziteze pe cetatean in loc sa se gandeasca la cum ar trebui sa fie impozitele si taxele pentru a stimula activitatea economica si creativitatea. Ca daca le inhibam, cream lipsuri in societate. In loc sa stimulam principalii factori de productie, munca si capitalul, ii inhibam. In loc sa avem grija de natura – un alt factor de productie important – taiem in nestire paduri. In Romania inca mai sunt reminiscentele economiei de comanda, spre exemplu prin masuri ce au darul de a reduce motivatia producatorului direct, atat din punctul de vedere al formarii veniturilor individuale, cat si cele ale intreprinderilor. De asemenea, prin astfel de masuri se limiteaza concurenta, libertatea de decizie si de actiune a agentilor economici, se distorsioneaza preturi.

  12. Tactici electorale

    În vederea celui de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale din Franţa, Marin Le Pen şi-a schimbat discursul. Marţi 25 aprilie, la noua emisiune de pe TF1 «Élysée 2017», după ce a amintit de retragerea sa (simbolică!) de la preşedenţia Frontului Naţional – partid ultra-naţionalist, calificat de extremă dreapta, dar cu puternice accente sociale – pe perioada dintre cele două tururi, D-na Le Pen a afirmat că nu este împotriva UE, ci doar a mondializării „sălbatice”, s-a declarat „europeană” şi s-a auto-definit drept o personalitate în afara „consideraţiilor partizane”. Tactica vizează în special electoratul lui Jean Luc Mélanchon, care – în urma înfrângerii din primul tur – nu a dat partizanilor săi nici un consemn de vot pentru cel de-al doilea. Nu este exclus ca Le Pen să reuşească să atragă un număr de electori atât de stânga cât şi de dreapta, dezorientaţi după ce nici unul dintre partidele tradiţionale nu a intrat în turul doi. Numai că declarându-se de acord cu ce a criticat vehement până acum, Marine Le Pen riscă să-şi alieneze propriul segment de electorat fidel, adică pe cei ce luptă împotriva sistemului politic şi a clasei politice post-belice.

    În realitate, Marine Le Pen se găseşte prinsă într-un cerc vicios. După ce a obţinut un scor inedit la primul tur, mai mult de 7,6 milioane de voturi, adunându-i în jurul său pe toţi nemulţumiţii, inadaptaţii, decepţionaţii şi pesimiştii, încearcă acum cu disperare să devină «palatabilă» şi pentru cei care se acomodează cu «sistemul» şi doresc doar îmbunătăţirea sa. Şansele ei de reuşită sunt însă extrem de reduse, practic inexistente, deşi îşi dă toată osteneala să sune convingătoare. Va agita cu siguranţă din nou tematica securităţii, dar este cvasi imposibil să câştige în faţa lui Em. Macron – văzut ca un element mai puţin destabilizator – chiar şi în condiţiile unui absenteism masiv la turul II.

    • QAs zice ca electoratul Marinei nu este chiar format chiar din toţi nemulţumiţii, inadaptaţii, decepţionaţii şi pesimiştii …. chiar daca sunt nemultumiti. S-ar putea sa ma insel insa MArine este azi favorita muncitorilor industriali, a „micilor” „cadre” care inainte votau cu PCF ..
      PCF care insa alunecat catre inadaptati, minoritati samd …
      Eu am citt 2 interviuri ale Marinei – bun simt de „gospodina” care stie sa cionduca .. gospodaria

      Inssa ce spuneti de aceasta … perlissima „perla” : „Dacă lucrurile continuă astfel, cu această islamofobie care se răspîndește peste tot, va veni ziua în care va trebui să le cerem tuturor femeilor să poarte văl – tuturor – în semn de solidaritate cu cele care o fac din motive religioase.” Alexander van der Bellen noul președinte al Austricatei.
      Recunosc ca astfle de idei „demicratice” ma fac sa imi vina sa zic in nemteste „Ridicati Drapelul”

  13. Amicul Adrian B. scrie (ptr. Bizonu’)”
    ,, Semineele sunt frumoase doar in filmele americane ( locul unde se iubesc , beau sampanie , … ) . Daca o sa-ti faci tu semineu o sa vezi ca-ti afuma casa , ca se murdareste casa cu cenusa , ca sar scantei …”
    Bre Adriane, da’ tare ai ramas in urma, la coada vacii, prietene…au tu nu ai auzit de seminee metalice (de cel putin 24 kw) cu usa glisanta (pe verticala) si sticla termorezistenta, cu doua-trei drumuri de fum si ventilator actionat de un sensor de temperatura ? Sau de cos fum ceramic de tip Schiedel, prin care fumul este evacuat in siguranta ?
    Normal, semineul metalic se imbraca in piatra alba naturala – ornamentala – de Baschioi, doua polite (deasupra si in partea inferioara) din granit (sau marmura) si camasa de rigips ptr. partea superioara (zona tubulaturii de evacuare si aer cald – optional – din inox) in care sunt prevazute ferestre cu grilaj ptr. aer cald degajat in livingul deschis ? Din 2009 incalzesc jumatate de casa cu asa ceva.
    Daca vrei o oferta, da-mi o adresa de mail, chiar ma pricep la astfel de lucruri. Eu nu vand legume si fructe la taraba, ce naiba, inca sunt inginer.
    (Z)

    • Dupa parerea mea tot o soba cu 7 fumuri e mai buna (parca ai fi din Iasi. Poate gasesti un mester din Basarabia .. unu mai senior care inca stie treaba)

      Insa Adrain B s-a mabatalt si nu a obsercat finalul citatului
      Dacă asta înseamnă să fii antreprenor și arhitect de succes, adică să câștigi, cu totul, mai puțin decât salariul minim pe economie, atunci înțelegem și ce caută doamna Brandl în PNL și, mai ales, câtă nevoie are de salariul ăla de parlamentar. Dacă atât câștigă de mai mulți ani, trebuie că-i este așa o foame… (P.A.H.) so se pare nici tu ..

      Cum sa zic zisa antreprenoare de suuccers ori nu e de nici un succes ori este cam buna de luiata la puricat de catre fisc si poate de nitel de judecat si bagat nitel la parnaie. Im mabele amandoua tusdoua cazurile ar fi bvine sa faca ciocu mai mic

    • Da , am observat cu totii ca AI IMPRESIA ca le stii pe toate … Si ni le transmiti din timpul orelor de serviciu , de pe calculatorul de serviciu si din pozitia ta de functionar public frustrat si atoatestiutor .

      • Evident ca nu le stiu pe toate (eu neavand nici varsta si nici experienta de viata a bizonului).
        Vorbesc, in general, in lumina experientelor personale si in baza a ceea ce am invatat in activitatea mea (de inginer, nu de vanzator la taraba – tentat, permanent, sa eludeze fiscul) din mediul privat.

  14. Dupa ce NATO s-a apropiat tot mai agresiv de granitele Rusiei, tot generalii americani se vaicaresc (evident ipocrit).
    Ia auziti ce spune unul:
    ,,NATO este „lipsit de aparare” in fata noului tip de racheta de croaziera intrat in dotarea fortelor rusesti, a avertizat generalul John Hyten, seful Comandamentului Strategic al SUA, citat de NBC News. Noile arme ale Kremlinului „pot lovi si ameninta cea mai mare parte a continentului european”, a spus generalul marti, in fata Comisiei de aparare din Senatul american.
    „Nu avem nicio forma de aparare impotriva lor, mai ales pentru a ne apara aliatii europeni. Suntem foarte ingrijorati si trebuie sa gasim o solutie” a mai spus Hyten (foto jos), atragand atentia asupra faptului ca Rusia isi modernizeaza „agresiv” arsenalul. Generalul a cerut cresterea bugetului Pentagonului, sustinand ca „descurajarea este costisitoare, dar razboiul e si mai costisitor”.

    Bun. Ar fi credibil ce spune generalul american, daca nu am avea ochi sa citim cifrele comparative ale bugetelor de aparare:
    – ,,Rusia si-ar fi taiat bugetul dedicat Apararii cu circa 25,5% pentru anul 2017 de la 65,4 de miliarde de dolari la circa 48,2 miliarde de dolari, potrivit unor cifre facute publice de Trezoreria Federala Rusa, informeaza publicatia cu profil militar Jane’s Defence. Reducerea alocarilor bugetare pentru Aparare este una dintre cele mai mari operate de autoritatile de la Moscova din anii 90 si pana in prezent. ”

    – SUA: ..Potrivit unui oficial din cadrul Apărării, bugetul de bază al Pentagonului pentru anul fiscal 2017 urmează să se ridice la 524 de miliarde de dolari, cu 59 de miliarde de dolari mai mult decât anul trecut.” DECI numai plusul fata de 2016 este mai mare decat intregul buget de aparare al Rusiei.
    NOTA: La bugetul SUA se adauga bugetele celorlalte state europene. Nici nu-mi bat capul sa caut prin google, evidenta este…clara.
    Deci, despre ce vorbim, domnilor generali ? Cine pe cine ameninta ? Cine pune, de fapt, pacea lumii in pericol ?
    Ar mai fi o explicatie (foarte putin probabila): Vreo 450-500 miliarde sunt cheltuite de americani pentru guma de mestecat, medicamante antistres si bromura. Baietii blogului stiu ce-i aia, din armata. (Z)
    ps
    Poate unii vor spune ca, in realitate, rusii cheltuie de vreo 10 ori mai mult. De unde , frate, din moment ce analistii de la Realitatea ne spun ca economia Rusiei este pe chituci ?
    Poate se decide cineva sa ne informeze corect, indiferent de subiect/tema, spre a nu mai exista niciun fel de suspiciuni ca adevarurile sunt ascunse cu mare grija…nu cumva cetatenii fraieri sa le afle.

  15. Acesta este discul pe care l-am cumpărat în 1983… pe muzica asta am dansat , cu discul acesta ne-am mutat de la Tulcea la București, de la București la Turnu Severin, și tot cu el apoi ne-am întors la Tulcea… Când discul s-a „tocit” de-atâta întrebuințare, am cumpărat încă unul, pe care să-l păstrăm „de bun” … Dar încă le am pe amândouă – căci nu m-a lăsat inima să-l arunc pe cel vechi .

  16. Stiti bancu cu ardeleanu care afla dupa ani 380 ca Mihai Viteazul a fots ucis?
    Ei bine constat ca parca am contractata si eu boala asta ardeleneasca …
    Stire din 24 oct 2016

    Traseul Autostrăzii Transilvania a fost modificat. Braşovul nu va mai fi legat de Cluj prin Târgu Mureş

    Autostrada Transilvania, care urma să lege oraşe mari precum Braşov, Târgu Mureş, Cluj şi Oradea, se suprapune acum cu alte autostrăzi. Şi asta pentru că nu se mai continuă pe traseul Făgăraş-Sighişoara-Târgu Mureş, ci pe ruta Sibiu-Sebeş-Turda, care a fost considerată de către oficialii de la Drumuri o variantă mai bună de legătură între Braşov şi Cluj.

    Autostrada Braşov-Borş, parte din A3, nu se mai continuă pe traseul Făgăraş – Sighişoara – Târgu Mureş, potrivit hărţii interactive a autostrăzilor, publicată pe site-ul Ministerului Transporturilor. În schimb, se continuă spre Sibiu, porţiunea dintre acest oraş şi Braşov fiind acum considerată parte din Autostrada Transilvania. Bucureştiul va fi legat astfel de Sibiu prin două autostrăzi, A1 şi A3.

    În formele intermediare cât şi finale ale Master Planului General de Transport (MPGT), obiectivul de investiţii Autostrada Făgăraş – Sighişoara – Tg. Mureş nu a fost identificat de-a lungul acestui aliniament ca intervenţie în următoarele exerciţii financiare„, au spus pentru ECONOMICA.NET reprezentanţii Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), fosta CNADNR.
    Analiza sustenabilităţii proiectelor s-a făcut pe modelul naţional de transport, sectorul menţionat înregistrând o valoare mică a performanţei în comparaţie cu varianta de legătură Sebeş – Turda care s-a calificat cu un punctaj mai mare„, au adăugat aceştia.
    http://www.economica.net/traseul-autostrazii-transilvania-a-fost-modificat-brasovul-nu-va-mai-fi-legat-de-cluj-prin-targu-mures_127381.html

    Adica A3 carea a fots conceputa asa :
    https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/10/Romania_Motorway_A3_DE.svg/560px-Romania_Motorway_A3_DE.svg.png

    va arata asa:
    http://mtransporturi.maps.arcgis.com/apps/webappviewer/index.html?id=4e84b8ff37de48c6a001c0bae9974693

    Sa reamintesc data la care a aparut stirea :24 oct 2016 .
    Guvernul Julien, ministru la transporturi , propunerea premierului Dacian Ciolos, Sorin Buse, fost director al Renault Technologie Roumanie.
    In Guvern mai era primviciuprimsinistru si sinistru la Ministrul dezvoltării regionale și administrației publice sinistrul ala de Dîncu Vasile … adica grupul PDL din PSD Cluj.

    sa nu va nirati ca peste 2 ani o sa afle si ardelenii si o sa zbiere foate tare impotriva lu Erdogan din Teloroman care are ceva cu Ardealul ca e mai ortoman .. fara sa intrebe nimic pe Dîncu sau Julien … ca deh ardeleni …

  17. „Alti eroi, aceeasi piesa…”
    sau Despre lipsa de imaginatie a Ambasadelor

    Agerpres:
    Liderul social-democrat din Macedonia Zoran Zaev, și cel puțin nouă alți oameni au fost răniți după pătrunderea joi a protestatarilor în Parlamentul de la Skopje. Manifestanţii sunt simpatizanți ai partidului de dreapta al fostului premier Nikola Gruevski.
    Potrivit EFE, protestatarii au intrat în forul legislativ după ce s-a aflat că Partidul Social Democrat, împreună cu trei partide albaneze cu reprezentare parlamentară au ales un nou președinte al parlamentului, în persoana lui Talat Xhaferi, etnic albanez.
    Formațiunea conservatoare VMRO, condusă de fostul prim-ministru Nikola Gruevski, a calificat această alegere ca „lovitură de stat”.
    Macedonia a organizat alegeri pe 11 decembrie 2016. Partidul Social Democrat din Macedonia, care a obţinut 49 din totalul de 120 de mandate în Parlament, a format o coaliție cu trei partide ale minorității etnicilor albanezi pentru o majoritate în forul legislativ. Dar Parlamentul este acum aproape suspendat, deoarece partidul de dreapta VMRO, aflat la putere din 2006, blocheaza preluarea puterii de catre noua majoritate.
    Președintele Ivanov, aliat al liderului VMRO, Nikola Gruevski, refuză să-l desemneze în funcția de premier pe șeful Partidului Social Democrat, Zoran Zaev.

    CNN:
    Ambasada SUA in Macedonia a publicat pe Twitter (!!!???): „Condamnãm violenţa cu toata fermitatea”.

  18. Nimeni nu-i rezista: Masinaria oculta de mazilire electorala se muta din Franta in Germania. De la scandalul angajarilor fictive, care l-a doborat pe Fillon, la cel a angajarilor preferentiale, care il va dobori pe Schulz

    Pentru alegerea presedintelui Frantei, conservatorul Francois Fillon (Republicanii) a fost de departe si pentru mult timp preferat in intentiile de vot, masurate de toate sondajele. Acest lucru a fost valabil pana cand au inceput sa apara acuzatii si dosare cu privire la presupuse angajari fictive ale sotiei, facute de catre prezidentiabilul dreptei. Imaginea electorala a lui Fillon s-a prabusit si orice a intreprins pentru a se disculpa si reabilita a fost inutil, nu si-a putut schimba soarta de perdant al turului intai, hotarata de “zei” nevazuti.

    Istoria tinde sa se repete aproape identic in Germania, cu politicianul Martin Schulz, principalul contracandidat al cancelarului Angela Merkel la alegerile parlamentare din 24 septembrie. Deosebirea este ca, in loc de angajari fictive, Schulz ar fi savarsit acte ilegale de angajari si bonusari preferentiale. Schulz este candidatul Partidului Social-Democrat (SPD) la postul de cancelar, iar masinariile de mazilire a politicienilor incomozi pentru sistemul occidental par sa fi cunoscut o anumita predilectie pentru zonele de stanga ale esichierelor politice nationale (v. si cazul Romaniei).

    Martin Schulz a fost mustrat joi de Parlamentul European (PE) pentru o serie de decizii pe care le-a luat în timp ce era președinte al acestei institutii europene, din 2012 până la începutul acestui an. Eurodeputații au criticat si un așa-zis „voiaj permanent de afaceri” la Berlin al unuia din oamenii de încredere ai lui Martin Schulz, devenit directorul său de campanie pentru alegerile legislative din toamna. În octombrie 2015, Schulz ar fi ajutat și alți colegi să obțină avantaje lucrative, din perspectiva mascata de a-si realiza o masa critica favorabila, politic si electoral. Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) a declarat, tot joi, că nu a găsit niciun indiciu cu privire la eventuale nereguli în perioada în care Martin Schulz a fost președinte al PE. Dar butonul de punere in functiune a masinariei de mazilire electorala pare sa fi fost actionat. Nu se cunoaste nicio situatie in care cineva sa-i fi rezistat.

    https://www.agerpres.ro/externe/2017/04/27/martin-schulz-mustrat-de-parlamentul-european-pentru-decizii-luate-in-timp-ce-era-presedintele-acestui-for-15-03-14

    • Inteligenta medie a masei, peste o anume densitate a grupului in acelasi spatiu, scade exponential, oriunde in lume.
      Poate doar Japonia face exceptie.

  19. Spre rușinea mea, l-am citat greșit pe Eminescu. Corect este:
    „Alte măști, aceeași piesă,
    Alte guri, aceeași gamă…”

  20. Este de datoria organelor fiscale ale statului sa constate orice evaziune de la plata taxelor, inclusiv a marilor corporatii cu subsidiare si activitate in Romania. Daca se incalca legea, este de datoria acestor organe sa trimita cazurile Procuraturii, ca sa se aplice legea, si ca statul sa isi recupereze pierderile. Daca nu ma insel ANAF are acest mandat.

    Italienii au gasit ca Amazon a facut evaziune fiscala de 130 milioane EUR si i-au trimis la Procuratura Italiana.

    Amazon a inceput sa lacrimeze, evident, ca ei fac asa de mari investitii, si atunci de ce sa mai plateasca taxe? Au avut contract de facilitati fiscale cu statul italian? I-a exceptat de la plata taxelor Guvernul italian? Nu pare…

    „Milan tax police have told Amazon they believes the world’s largest online retailer has evaded around 130 million euros ($142 million) of taxes in Italy, a source close to the matter said on Friday.

    The allegedly unpaid taxes refer to the period between 2011 and 2015, when Amazon (AMZN.O) made revenues of around 2.5 billion euros in Italy, the source said.

    The tax police’s findings have been handed to Milan prosecutors, the source added.

    Amazon issued a statement denying it had evaded any taxes, and said its profits in Italy, on which taxes are paid, had been low due to its considerable investments in the country.”

    http://www.reuters.com/article/us-amazon-italy-tax-idUSKBN17U2M0?il=0

Lasă un răspuns