Invierea si Renasterea din cenusă

Hristos a Inviat!

Mă gândesc că fiecare dintre noi repeta drumul Golgotei. Unii reusesc să-si pastreze speranta, altii nu. Adeseori, renastem insă din cenusă.

Nu stiu de ce, in această mare zi de sărbătoare, mi-am adus aminte că, in urmă cu 25 de ani, osemintele lui Nicolae Titulescu s-au intors in tară. Conform vointei sale testamentare. După o jumătate de secol de uitare. Din cenusa lui s-a născut o legendă. Un prieten mi-a amintit cuvintele pe care le-am rostit atunci. Mi se par si astăzi extrem de valabile:IMG_7674.JPGFullSizeRender.jpgFullSizeRender 2.jpg

33 de gânduri despre “Invierea si Renasterea din cenusă

  1. Adevarat a inviat !

    Pornind de la ultima fraza a discursului dumneavoastra as dori sa spun ca acea pace sociala dorita de dumneavoastra si de aproape de toti romanii nu este posibila atata timp cat unele dintre partidele parlamentare din Romania ( PNL & USR & PMP , secondate de institurtiile de forta si de alte forte externe ) isi doresc sa conduca SINGURI aceasta tara si chiar sa-si suprime concurenta politica prin dosare penale si alte regii de genul acesta .

    Sper si eu ca lucrurile sa se schimbe si Dumnezeu sa le dea anumitor politicieni intelepciunea de pe urma …

  2. La Sărbătoarea Învierii vă urez
    SANATATE SI LUMINA!
    Și dacă e vorba de Renaștere sau de Inviere, dorinta mea este ca ele sa DUREZE! La ce ne-ar folosi o Inviere scurtă, după care să urcam la cer?

  3. Adevărat a Înviat !

    Apartenenţa României la Europa nu poate fi pusă la îndoială decât de cei total lipsiţi de cunoştinţe geografice şi istorice. Tocmai bazându-se pe aceată simbioză incontestabilă a întregului continent, N. Titulescu a încercat să strângă legăturile politice dintre latinitatea estică şi cea vestică pentru a întări construcţia europeană rezultată în urma Conferinţei de Pace de la Paris (1918), ce a consfinţit constituirea statelor naţionale europene, inclusiv a României Mari.

    În mod ironic, astăzi, renaşterea din cenuşă a României înseamnă mai degrabă stoparea « europeneizării » cetăţenilor ei prin emigraţie : numai creşterea nivelului de trai poate opri depopularea României şi distrugerea naţiunii române. Cu certitudine, N. Titulescu nu a întrezărit un asemenea viitor !

  4. Pentru că a fost vorba de moştenirea romanităţii, religia creştină face parte din acelaşi patrimoniu cultural, implicit şi Patimile lui Iisus Hristos, un joc politic ce i-a avut drept actori pe Iisus, Sanhedrinul (Sfatul Preoţilor) şi pe procuratorul roman Pilat din Pont.

    Conform obiceiului roman de a încredinţa autorităţilor tradiţional locale cât mai mult din administraţia fiecărei provincii, după ce Iudeea a devenit provincie romană în 6 e.n., Sanhedrinul a continuat să funcţioneze ca organ suprem administrativ şi religios, însă fără capacitatea de a pedepsi cu moartea, drept pe care îl avea doar guvernatorul roman în cazul crimelor politice. Asta s-a întâmplat cu Iisus.

    În 30 sau 33, Iisus îşi încheie ministerul şi miracolele în Galileea şi călătoreşte la Ierusalim cu ocazia Paştelui evreiesc. Primirea triumfală de care se bucură după episodul reînvierii lui Lazăr îl aduce în conflict cu casta preoţească într-un moment în care ostilitatea faţă de dominaţia străină se transforma într-o mişcare naţionalistă şi socială, cu răzmeriţe şi activităţi de tâlhărie endemice. Or Iisus se ceartă în curtea Templului cu zarafii care schimbau banii pelerinilor veniţi din toată Diaspora, bani cu care aceştia cumpărau apoi animale spre a le oferi drept jertfă. Le răstoarnă mesele şi îi izgoneşte, acuzându-i că folosesc Casa lui Dumnezeu în scopuri comerciale. Este posibil ca acţiunea lui să fi fost coordonată cu cea a lui Iisus bar Abbas, implicat cu certitudine într-o încercare de insurecţie populară împotriva autorităţilor romane. Incidentul a fost nesemnificativ, însă Iisus este arestat imediat după Cina cea de Taină de trupele romane şi de poliţia Templului, şi adus în faţa Sanhedrinului care se îndoieşte de autoritatea sa spirituală.

    În ciuda unor discrepanţe semnificative între cele patru Evanghelii canonice, se poate contura o imagine generală a procesului lui Iisus, care a fost considerat în final blasfemator faţă de Legea iudaică, motiv pentru care devine pasibil de pedeapsa cu moartea. Este deci transferat jurisdicţiei romane, însă sub acuzaţia de incitare la răscoală împotriva Romei. Pilat nu consideră ofensa capitală şi încearcă să salveze prizonierul de a cădea victimă mulţimii dezlănţuite şi prejudecăţilor religioase. Sanhedrinul accentuează atunci implicaţiile politice ale mesianismului lui Iisus : oricine se consideră conducător al Iudeilor ţinteşte către instaurarea unei monarhii temporale, ceea ce echivalează cu rebeliune împotriva Romei. Dacă guvernatorul ar fi ignorat un asemenea precedent, ar fi putut fi el însuşi acuzat că tolerează o mişcare insurecţională ce urmăreşte scoaterea Iudeii de sub stăpânire romană. Astfel, Pilat cedează sub presiune şi condamnă la moarte un om pe care anterior l-a considerat nevinovat. După ce îşi începuse mandatul cu acţiuni lipsite de tact, dacă nu chiar deliberat provocatoare, izvorâte din totala necunoaştere sau dispreţul faţă de susceptibilităţile religioase ale supuşilor săi, guvernatorul dovedeşte prin această măsură că a învăţat să menajeze sentimentele religioase ale preoţimii evreieşti.

    • Da .. e intr-un fel din programul de guvernare.

      Scaderea taxelor si cresterea veniturilor nu se poate reazliza decat prin marirea „bazei de impozitare” adica sa „fiscalizezei” cat mai mult.
      Economiile la care ne uitam profticios , visurile umede ale tinerilor frumopsi si liberi (de infromatei , gandiore si buin simt) care zbiara ca vor „o tara ca afara” nu tin cont ca este vorba despre economii inalt fiscalizate .. care „impusca francu” dinzbor mai ceva ca un campion mondila la talere! Asa isi permit acele tari sa aiba impzote ZERO pentru veniturile aflate la nivelul salariului minim, pebtru TVA intre 0 si t% pentru lapte, paine, brazna si zahar ….

      • ” Marirea bazei de impozitare ” nu inseamna doar sa fiscalizezi totul . Inseamna asta pentru redusii astia care ne conduc de vreo 12 ani incoace , gen Boc , Ponta , MRU , Nita , Pogea , Basescu , Olguta , etc. !

        Marirea bazei de impozitare poate insemna chiar ceea ce inseamna cu adevarat ! Adica CRESTEREA SUMELOR DE IMPOZITAT prin dezvoltarea economiei , a afacerilor autohtone , atragerea de investitii noi , masuri de stimulare economica , cresterea fluxurilor de capital strain , cresterea numarului de companii , schimbarea perceptiei negative a intreprinzatorilor in mediul de afaceri autohton , relansarea activitatii de creditare a afacerilor , usurarea modului de a face afaceri ( sistemul de autorizari , eliminarea birocratiei ) , dezvoltarea infrastructurii , educatie antreprenoriala , cresterea pregatirii fortei de munca , eliminarea reglementarilor restrictive de pe piata muncii , scaderea cheltuielilor institutiilor , cresterea gradului de absorbtie a fondurilor europene , parteneriate public-privat , promovarea mai buna a tarii si oportunitatilor pe care le ofera , restructurarea si orientarea economiei romanesti spre domenii de varf cat mai inalt calificate si dezvoltarea cercetarii , etc.

        Eu nu consider ca rolul unui ministru este acela de a face politie , de a pune bete-n roate mediului de afaceri , de a le baga mana-n buzunar cetatenilor si de a inventa in fiecare an alte si alte impozite ca si sa-si acopere incompetenta si ineficienta !

        Pentru ca in ultimii 12 ani doar asta s-a intamplat ! Ne-au condus niste incompetenti a caror singura grija a fost aceea de a mintii alegatorii si apoi a sugruma initiative private si de a inventa noi impozite si taxe !!!

        Apropo colega , a mai ramas ceva neimpozitat in tara asta ? Poate ma luminezi dumneata …

  5. N as vrea sa stric aniversarea. E totuși ceva ciudat cu titulescu. Se spune ca a fost un mare diplomat- nu mi e clar dacă a făcut ceva notabil pt România, ceva practic. Parca prea a fost ținut în brate și de comuniști și de ” noul regim”. Ciudat pt un interbelic…a făcut lucruri f bune dar greu de menționat care ar fi alea. În fine, admit ca e greșit sa dărâmam toate statuile.

    • Statuia lui Titulescu a fost ridicata in interbelic si este in legatura cu Liha Natiunilor
      Pentru ce a facut v https://ro.wikipedia.org/wiki/Nicolae_Titulescu ..

      A fost indepartat si ptr ca Lica (Carol) Lupescu considerea ca popularitatea ;ui Titulescu eras „excesiva” si cam ii „lua fata”

      In anii 30 i s-a repropsat si ca ca „daca ar avea roate CFR s-ar numi” (adica prea multe vioajuri in strinatate .. destule se pare cam de placere dar platite ca treburi de stat) si o implicare in beneficiile unei emisiuni de monezi de aur (don acea emisiune „grosul” a ajuns la „cine trebuie” . Pe lista de bemeficiari a fost si Titulescu. Peste 2 luni au vandut monezile de aur castigang mult)
      Nil novum sub sole

    • Corect este ca, după ce-ți declari neștiința, să rogi să fi luminat.
      Sunt convins că un urmaș al dumitale va fi la fel de contrariat dacă va auzii/citii un omagiu pentru Bogdan Aurescu.

    • @ Virgil

      Dacă d-nul Năstase ar fi dat „toata fișa”, respectiv faptul că aducerea osemintelor lui Titulescu in România ține de faptul că în acel testament, executor testamentar a fost desemnat Iuliu Maniu, iar acesta i-a lăsat cu limbă de moarte lui Corneliu Coposu aducerea la indeplinire a vointei testamentare a acestuia, poate s-ar fi inteles mai bine de ce….Iată că a facut ceva notabil pentru România, chiar după 1990….Marii oameni de stat transced ideologiile, chiar dacă, in uriașa lor dorință de echilibru, par a fi câteodata mai apropiați de una sau alta din ideologiile „vedete ale zilei”….De fapt e invers, „vedetele zilei” asimileaza principii si valori generate de marii oameni de stat….Marile ideologii însa nu au fost generate de mari oameni de stat. Au fost devianțe ale umanitatii….Și acestea însă și-au asociat sub o forma sau alta reflexia umanitară a marilor oameni de stat.

      • La modul sincer nu știu (deci accept sa „primesc lumina”) ceva ca lumea făcut de titulescu pt România. Știu de ex chestii făcute de Churchill pt Anglia, etc. Am auzit ca micile antante s au făcut tandari, convenția de la montreux facă ca Crimeea sa ne facă area denial , etc, ca era cheltuitor mai ceva ca iohannis, etc. Da ceva bun practic și care sa fi rezistat în timp?…o fi da’ sunt eu în necunoaștere. Mehr Licht!

      • Voiam sa zic ca ciudatel pt o personalitate interbelica sa fie atât în panteonul lui nea Nicu cat și al celor ce au venit după. Prin extensie e ciudat ca MS Regele Mihai sa fie decorat și de americani și de Stalin. Mai lipsea Hirohito cu decorația.

  6. Adevarat a Inviat!

    „…Comunismul, care ne-a rupt pe noi, romanii, unii de altii, a murit in Romania. Tara isi asteapta cu bratele deschise fiii disparuti sau risipiti prin lume…”

    In comunism, putini puteau sa plece si sa ramina in alte tari. Eram rupti de europeni, nu de romani. Dar, in societatea „libera” ce a urmat milioane de romani au plecat. Ei, pe aceia chiar merita sa incerci sa ii chemi, sa participe la reconstructia unei tari asa cum au visat inaintasii nostri, si cum de fapt ne dorim cu totii. Realitatea este ca acesti oameni deja participa la economia tarii, cu bani trimisi acasa.

    Ok, ii chemi, dar ce le oferi? Vedeti, in comparatie cu comunismul, unde patriotismul era cultivat constat de mic copil, in capitalism patriotismul sufera modificari. Oamenii pot sa isi iubeasca tara si din afara. Ei vor sa aibe aceleasi conditii de trai bune ce le au in tarile unde s-au mutat. Nu cred ca multi din cei plecati vor sa traiasca unde nu exista toalete moderne, apa potabila controlata, gaze, servicii medicale, transport si conexiuni regionale si internationale etc, doar pentru ca sa reciti Miorita pe muntii dezgoliti de paduri ai patriei. Ma obsedeaza acel „Servesc Patria!” cu care se lauda maresalii tarii, dar realitatea arata diferit, cu autostrazi neaprobate de Noua Securitate, cu comploturi si susanele microfonizate, cu inscenari cu caltabosi, si tribunale gen „Nuremberg” ca sa aratam „partenerilor externi” ca si noi suntem in stare sa condamnam un Prim Ministru. Ce fel de patriotism e asta?

    Ca sa ii tentezi sa revina pe cei activi in cimpul muncii, trebuie sa ai joburi bine platite in tara sa nu iti plece profesionistii. PSD-ALDE au fost primii care au avut asta in programul lor de guvernare, si speram sa reuseasca. Asta ar trebui sa fie parte a unui proiect national, cu sprijin de la toate partidele. Nu se se manince intre ele pe tema asta. Sa vedem ce iese la umra, pentru ca vad ca din nou se doreste ca acest proiect sa esueze, doar pentru a fi blamat PSDul. Stiu cit de talentati si creativi suntem in a ne trage singuri scaunul de sub posterior, doar din interese meschine de grup. „Iepoca Basescu” e relevanta pentru cit de putin s-a construit si cit de mult s-a dstrus, doar pentru ca „sistemul” sa se perpetueze. Cind ai 10 ani pierduti, iti trebuie probabil cel putin zece sa pui tara pe o directie buna si solida.

  7. Criza din clubul nuclear: Rusia avertizeaza puterile nucleare nord-americana si nord-coreeana asupra riscurilor unilateralismului. Initiativa unei actiuni unilaterale ar transforma o problema artificiala intr-una reala. Niciun membru al clubului nuclear nu este deasupra legii internationale

    Ca vrem sau nu vrem, ca ne place sau nu ne place, Coreea de Nord este o putere nucleara, face parte din clubul nuclear. Desi Coreea de Nord nu are un scop si o doctrina nucleara de geopolitica si geostrategie mondiala, de tipul celor ale SUA si URSS din timpul Razboiului Rece, ambitiile ei fiind mult mai modeste, limitate la apararea nationala, faptul ca este o putere nucleara nu poate fi ignorat, ar trebui sa atraga relativ acelasi mod de a fi tratata din partea celorlalti membri ai clubului nuclear. Cel putin, nu provocator.

    Daca si in interiorul clubului nuclear apar tentatii pulsatile de actiuni unilaterale fata de unul sau altul din membrii sai, riscurile potentiale la adresa securitatii mondiale pot cunoaste evolutii exponentiale. De aceea, prudenta strategica, retinerea strategica, echilibrul strategic trebuie sa fie cuvinte de ordine imperative in interiorul clubului nuclear, stari de fapt prevenitoare, care tin de rationalitate si de normalitate.

    In logica preocuparii responsabile fata de securitatea mondiala, este de inteles de ce exprimarile provocatoare si actiunile unilaterale sunt nepotrivite. Peroratii gen “rabdarea strategica s-a terminat”, cand tocmai de retinere strategica este nevoie, sau “toate optiunile sunt deschise”, cand cea nucleara este ultima iratio, sunt exact amenintarile de care nu are nevoie Coreea de Nord, care sa o puna in alerta de grad zero de securitate, fiindu-i cunoscuta determinarea de a se apara total, insasi inarmarea nucleara fiind menita acestui scop, potrivit liderului comunist nord-coreean Kim Jong-Un.

    Este irational sau pur si simplu o speculatie politica sa se accepte ideea politico-fantastica potrivit careia SUA ar putea sa fie invadata vreodata de Coreea de Nord sau cel putin ca militari nord-coreeni sa aiba o prezenta de razboi, oricat de mica, pe teritoriul nord-american. Invers, nimeni nu poate garanta ca nu s-ar putea intampla, mai ales dupa episoadele americane in Irak, Afganistan, Siria. Prin urmare, nu cred ca este inteleapta zgandarirea americana a nord-coreenilor, aducerea lor in pragul de a fi cu degetul pe tragaciul nuclear, cu atat mai mult cu cat ei declara ca nu vor ezita daca vor fi atacati si ca de aceea isi consolideaza arsenalul nuclear. Sper insa ca in final diferentele de varsta, de culoare a parului si de hormoni dintre Trump si Kim sa incline catre moderatie.

    Trimiterea spre peninsula coreeana a unei super-forte aero-navale americane, prezenta intempestiva in zona a vicepresedintelui american Mike Pence si vizita ostentativa a acestuia in zona demilitarizată dintre cele două Coreei, cu mesajul belicos pentru Nord “să nu pună la încercare determinarea” președintelui Donald Trump este o astfel de zgandarire, cel mai putin spus, daca nu cumva SUA vor lansa unilateral si ilegal un atac militar asupra Coreei de Nord. Exista cred si in americana si in coreeana expresii prudentiale ca cea “de ce m-as scarpina unde nu m-ar manca” sau pline de regret ca cea “de ce m-am scarpinat unde nu m-a mancat?”, aplicabile in cazul unei actiuni unilaterale, cu consecinte neprevazute sau care scapa de sub control. In acest sens, cred, pot fi interpretate si declaratiile de luni ale lui Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, potrivit carora Moscova nu va accepta ”acţiunile nucleare necugetate” ale Coreei de Nord şi speră ca SUA să nu acţioneze unilateral împotriva Phenianului, cat si avertismentul că oricine ar reacţiona în faţa comportamentului nord-coreean ar ”încălca legislaţia internaţională”.

    http://www.mediafax.ro/externe/serghei-lavrov-ministrul-rus-de-externe-rusia-spera-ca-sua-sa-nu-actioneze-in-mod-unilateral-impotriva-coreei-de-nord-16235608

  8. dezideriududas, scrie (pe firul anterior):
    ,,Încă o dată, americanii ne demonstrează că sunt mai români ca noi, prin fascinația pe care o au in fața lui Dracula”

    Domnule, sunteti convins ca asa stau lucrurile ?
    Eu as inclina sa cred ca americanii ne demonstreaza cu totul altceva, respectiv ca sunt fascinati de
    scrierile lui Bram Stoker si, totodata, de misterioasa si tenebroasa Transilvanie cu capitala la Budapesta, ceea ce este cu totul altceva.
    Doar noi, in imensa noastra naivitate, ne iluzionam ca printul Charles vine sa viziteze Romania. (Z)
    Suntem atat de naivi, incat tinerii nostri (unii dintre ei) , s-au dus in Marea Britanie de dragul lui Harry Potter. In realitate, au dat nas in nas cu tot felul de minoritati londoneze care au reusit sa incline balanta in favoarea unui primar musulman (Sadiq Khan n.r.) care a promis ca va rezolva problema spatiilor de locuit in marea metropola cosmopolita. Hai sa o vedem si pe asta…. (Z)

    • @ ZeV

      America e o Europă „filtrată”, din care s-a eliminat inițial conservatorismul rigid si inflexibil și revoluțiile a’ la Ploiești din modernizările continue ale societăților…Ulterior au intrat și ei „în rândul lumii”….Colonelul Mircea Dogaru are paternitatea ideii cu Dracula pe care am expus-o intr-un alt context….Probabil că și generalul Pomuț l-a influențat pe Bram Stoker….În abordari fenomenologice mai puțin conteaza „farmacia” în ale faptelor si ale adevărului….Ar fi de-ajuns „nașterea, căsătoria si decesul”…., in context : începutul istoric al legendei, „legarea” lui Stoker si poziția SUA fața de România după primul razboi mondial și…, moartea legendei, dar doar in România, învinsă de o piață de capital caragialească….Aici, din nou, d-nul Năstase a avut viziune și a lăsat posibilitatea ființării, dar ministrul DMA a fost blocat de lipsa de experiența in operațiuni financiare sofisticate. SIF-urile trebuiau să fie nodul gordian al proiectului ( nu doar Moldova, care n-avea cum scăpa…, și nu doar Transilvania, ca întotdeauna, prima-ntâia in turismul avangardist, ca să ramana solidă in acela clasic…. )….iar participarea publică ar fi venit de la sine dacă s-ar fi comunicat corect cu investitorii. Ar fi putut fi un „km. o” al renașterii economice a Romaniei deoarece deschiderea spre spatiul public „ar fi ars” toate metehnele din interfata politica-administratie ( un acționariat public uriaș, cu bani reali, nu cu cupoane….). S-ar fi deschis 2 căi, una, unde se mai putea…și una, unde nu…Așa, au preferat să blocheze proiectul, ca „să se poată” in continuare peste tot. Până a venit „adevaratul Dracula” , DNA-ul ! Nu a luat cineva o decizie anume, conștient. Pur și simplu au fost depășiți de anvergura proiectului. Nu uitați că și proiectul Disneyland din Paris a fost in perioada de investiție extrem de criticat. Aceia însa erau oameni de afaceri, nu povestitori pe la TV-uri sau angajați din piața de capital, fii, nepotii si finii establishmentului….Când venea un copilaș din acela în fața unui primar sau ministru cu vechi portofolii in statul roman, pentru diverse treburi…., era ca și degeaba….Nici atunci nici acum un prim-ministru nu poate singur să străbată….Dacă ieșea „proiectul Dracula” era la concurența acum cu „Coloana infinitului”….La un moment dat va fi reluat.

      P.S. Ați citit „Castelul din Carpati” de Jules Verne ?

      • Da, am citit tot ce a aparut de Jules Verne. Un vizionar dependent (totusi) de limitele epocii sale si de propria sa imaginatie.

      • O replică la „gândirea cu premeditare judokana” in contextul „Titulescu-Dracula” îmi oferă prilejul să fac o referire la cartea urmașului urmașilor lui Ovidius, regretatul critic Marin Mincu, „Jurnalul lui Dracula” – editura Polirom 2004 – pag. 268 : „ Dracula din romanul meu reprezintă o încercare de transcedere a realului deformat de istorie și în același timp o istoricizare a unui mit valabil al Europei congruent românitatii…Prin Dracula valahii participă și ei la descătușarea individualității titaniene propuse de viziunea renascentistă.”
        Adaug o mărturisire publica a autorului din ziarul „Cuget liber” din data de 16 octombrie 2009, pag. 23 ( pagina de cultură ) ref. la romanul menționat mai sus : „ Am vrut să propun o altă ipostază pentru că mi-am dat seama ca suntem foarte placizi. Placiditatea românilor vine dintr-o indolență a non-cunoașterii, a non-trăirii, a non-demnității intelectuale. Mi s-a părut că trebuie să ieșim din acest statut, care ne degradeaza la nivel național, dar mai ales internațional. “
        Scriu acestea ca introducere la adresa mea „draculică” de mai jos, catre ICR…”Arhanghelul Gabriel” însă, aseară la TV, a propus la ICR, din nou, „svastica roz pe crupa poneiului”….În acest context, propunerea mea seamană cu altceva…, pentru a nu rămâne cu un fel de „seceră si ciocan pe limbă”, depășind retorica diversiunii cu svastică….Grea alegere….., între negru, roșu si roz ( bleu ar fi „rozul negrului” ? )….Goethe începuse bine cu „teoria culorilor” ( la sfârsit…., a cerut mai multa lumină…)….Din păcate acum se foloseste tot ROGVAIV-ul “pe post” de fiecare culoare….

        P.S. Din aceași carte a lui Marin Mincu, încă un citat de la pag. 182 : „ Când Dracula apare, soarele răsare….”

      • 14 aprilie 2017
        CĂTRE : INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN
        ÎN ATENŢIA D-LUI RADU BOROIANU – PREȘEDINTE
        Stimate Domnule Preşedinte,
        Cristian Todie, un artist plastic parizian de excepţie, „fiu al satului” Constanţa, revenind acasă, ne-a demonstrat tuturor că „luminile Parisului” pot acţiona în mod recesiv asupra disonanţelor luminoase stridente asociate de 27 de ani ieşirii României din “peştera” ( în sens Platon) comunismului. Ne-a ajutat foarte mult în apropierea noastră de fenomen implicarea anterioară a ICR-ului, implicare la care ştim că aţi avut un rol decisiv.
        Propunerea lui de a dedica un proiect „Artei teoretice” în spaţiul geografic limitrof actualului Cazinou din Constanţa, a reuşit să provoace comunitatea locală ( provocare în sens Lucian Blaga şi Arnold Toynbee – respectiv, constructivă, de sporire…) şi să ne gândim deja la o formă de materializare.
        Poate e momentul de a reașeza România pe harta lumii ( facem referire aici şi la propunerea dvs. pe care am menţionat-o în comentariul, prezentat parțial aici, …, ce apare mai jos, în P.S. ), în sensul în care putem trece de la etapa în care fostul ministru al Culturii, d-nul Andrei Pleşu a decuplat istoria României de la istoria PCR şi a dedicat-o oarecum ţăranului român, în continuarea „veşniciei care s-a născut la sat”, prin actul simbolic de a transforma Muzeul PCR în Muzeul Ţăranului Român. Poate a venit timpul ca drumul României să treacă într-o nouă etapă, de la sat la oraş, anticipat dealtfel de marii vizionari ai României interbelici, gen Dimitrie Gusti, care au ştiut că nu poţi trece de la o etapă la altă fără a-ţi face temele la etapa în curs…..Poate că tocmai că „ne-am făcut temele” în etapa de trecere la capitalism….
        Am folosit un limbaj simbolic, încărcat de sensuri, deoarece „propunerea Todie”, la intersecția cu propunerea săvârșita a lui Daniel Renard, arhitectul elveţian de 28 de ani care a realizat proiectul Cazinoului, întâlnite cu viziunea dvs. de implicare a Institutelor Culturale europene într-un proiect comun, cu etapa practică săvârşită de Andrei Pleşu in efortul de desprindere a României de un blocaj global atunci ( nu la fel se mai vede şi acum, mai ales după etapa anticomunismului, începută instituţional odată cu evenimentul din Parlamentul României din decembrie 2006 ), necesită o restructurare/reașezare mai amplă. Ar fi de adus în această „dezbatere” şi Muzeul Satului Spaniol ( Barcelona ) şi Sala Istoriei Capitalismului Francez din Muzeul D’Orsay din Paris. Da, nu avem o tradiție, dar trebuie să avem un început.
        Poate e prea mult spus/scris…, dar nimic nu e suficient dacă nu se poate genera o acţiune care să fie consonantă cu atâta forţă latentă asociată spațiului european al României, toată aflată sub „imperiul necesității”. Cum spunea Geoge Coşbuc, „Nevoia te învaţă la rugă”….
        Vă propunem o intâlnire pentru prezentarea în detalii mai ample a proiectului. Vă vom transmite cu 2 zile înainte un material scris dacă veţi accepta propunerea noastră de întalnire.
        Cu stimă,
        D.D., Preşedinte Asociația Strategia Dezvoltării României – Regiunea Dobrogea
        PS : “….Într-o consonanţă miraculoasă, “stratul global” al naţionalismului s-a întâlnit, “sublim”, cu “redefinirea atitudinii cosmopolite ca forţă modelatoare” ( Radu Boroianu – “ Limba latină, prima instituţie a Europei. Propunere proiect EUNIC”). ’Geaba a mizat Noica în 1978 pe A-horetie, unu-n în 1998 pe A-catholie, dacă nu venea un “manecognitiv” care să mizeze în 2017 pe A-TODIEtie….Cum ar veni, de două ori, după 20 de ani…/…explicitarea PS-ului de la “ Banca Internaţională a României “. ” E pur şi…Mehr Licht ….”..

  9. ..Apropo de naivitate (la care faceam referire ceva mai sus), cred ca Titulescu a fost un mare naiv. Ar fi fost un foarte mare diplomat si politician intr-o lumea ideala (adica, in ,,Micul Print”).
    Totusi, pana la urma, naivii imping societatea inainte, chiar daca un avans de un pas este urmat (uneori, deseori) de doi pasi inapoi.
    Iata, de exemplu, ce fac americanii lui Trump: Ameninta Corea de Nord, cu un portavion. Sa dea Dumnezeu ca acesti inconstienti de peste Ocean sa nu arunce lumea in aer. Ei cred ca America va fi ferita la infinit de represalii nucleare. Cineva (adica restul lumii) ar trebui sa-i re-aduca la realitate, nu sa repete mimetic (ca niste papusi de carpa – vorba lui Putin), fara sa verifice din surse independente, ca regimul sirian ar fi folosit arme chimice. Stim ca de ,,reale” au fost armele lui Saddam Husein. Daca ajungem sa declansam razboaie pe baza de zvonistica, sau scenarii trucate, inseamna ca omenirea nu a invatat nimic dupa cele doua Mari Conflagratii ale secolului XX.
    De doua ori, ulciorul doar s-a spart. A treia oara….nimeni nu poate anticipa.

  10. Jurnalistii de doi parai gauriti ai Occidentului critica Referendumul din Turcia si spun ca rezultatul este irelevant, la un procent si ceva in favoarea sustinatorilor lui Erdogan.
    Acesti promotori ai valorilor occidentale (considerate de dirguitorii vestului drept repere absolute in materie de democratie) uita cat de contestat a fost (si inca este) rezultatul referendumului legat de Brexit in Marea Britanie. Si acolo au fost (si mai sunt ) torente de protestatari pro-comunitari, totusi, in numele democratiei (buna doar pentru stapani, nu si pentru cateii din colonii), guvernul Maiestatii Sale (sustinut de Parlament) a declansat procedura de iesire din UE. Nimeni din adunatura de birocrati bruxellezi nu contesta, in sine, ce au decis britanicii, chiar daca rezultatul a fost pe muchie de cutit.
    Sa va mai amintesc de alegerile din SUA, unde si acum exista proteste, ba chiar si confruntari intre demonstranti pro si contra domnului Trump ? Sau sa ne referim (si) la numarul efectiv de votanti in favoarea celor doi candidati pentru Biroul Oval ?
    Si apropo de pedeapsa cu moartea…exista cineva din Europa care indrazneste sa conteste pedeapsa extrema (valabila din totdeauna in SUA) si spun, totodata, ca democratia americana ar fi, cumva, afectata, de numeroasele erori judiciare petrecute de-a lungul timpului si care au dus la condamnarea la moarte a unor nevinovati ?
    Daca dvs ati auzit, stimati colegi, va rog sa ma luminati.
    Astept cu interes si un eventual punct de vedere al colegului Mircea Popescu, indiferent sub ce nick binevoieste sa comenteze. (Z)
    ps
    Intr-o fotografie transmisa de un amic din Londra, foarte recent, am vazut (in apropierea palatului Buckingham) un grup de demonstranti anti-Brexit care tineau in maini drapele cu insemnele UE si ale Marii Britanii. Nimic special, dar mi-a atras, totusi, atentia o pancarta pe care scria …. # Rezist.
    Hopaa….mi-am spus in barba….sa fie romani aflati la Londra, sau ideea a fost preluata (de mitingistii ,,educati” din Piata Victoriei) de la oenegurile globaliste care aplica strategia protestului ,,anti” peste tot unde se vad in spatiul public rabufniri de demnitate nationala (asimilate, mai nou, cu atitudini asazis populiste )?
    Lucrurile devin cat se poate de clare, daca mai integram in ,,peisaj” si incercarea multinationalei NN de a inflama opinia publica ,,autohtona” – indragostita lulea de valorile europene. Poate ne lamureste cineva care sunt aceste valori, ca eu inca nu m-am dumirit. Am remarcat doar ca pe produsele, de tot mai proasta calitate, scrie ceva de genul ,,made in UE”. Prinde orbul scoate-i ochii, daca esti, eventual, nemultumit. (Z)
    ….Am si acum un produs marca Philips, foarte apreciat, candva, pentru calitatea deosebita. Din pacate, s-a stricat si caut furibund niste piese (componente electronice) de schimb. Da’ de unde…..mi s-a spus sa merg in China. Poate la anul, sa vedem…. (Z)

  11. George Ban, nu ai inteles mare lucru.
    Iisus a murit si a inviat pentru ca noi, oamenii, sa devenim mai buni in intreaga noastra viata efemera.
    Ce va fi ,,dupa”, este legat de Speranta. Important este ce facem acum , maine si pana in ultima clipa a vietii noastre pe acest ,,fir de praf” numit Pamant, fara sa ne temem de ceva, sau sa ne dorim neaparat ceva, in schimb. Aceasta este esenta acestei Sarbatori.

    • Eu nu înțeleg multe lucruri, dar ce înțeleg, înțeleg bine. De ce moartea și învierea lui Isus ne face mai buni? Unde sunt oamenii buni?

  12. Afaceristul de succes (Adrian B. n.r.) scapa in comentariile dumnealui (adresate lui gigi) o formulare exceptionala de bun simt, pe care o apreciez ca atare:
    ,,Oricum , parerea mea nu conteaza ! Deci , sa-l lasam pe Grindeanu …”
    Corect, stimate coleg. Te incurajez sa continui. Nu-ti fie frica de adevar. (Z)

  13. Virgil a spus ceva despre Nicolae Titulescu:
    Aprilie 17, 2017 la 8:53 am

    Poate ca Titulescu nu a facut pentru Romania ,,ceva practic”.
    Ceva, in acest gen, as spune ca au facut unii diplomati de dinainte de 1989 si dupa 1965 (care au apropiat Romania de Occident – temporar, e adevarat), dar asta nu se pune, iar statuile care nu ne plac, trebuie daramate. Ca si bisericile, de altfel. Nu toate, bineinteles. Sa salvam, totusi, Catedrala Catolica din Sibiu pentru simpatica Prima Doamna si pe cea Evanghelica pentru CPIVPINS(P) in traducere ,,Cel Plecat In Vizita Privata In Spania (sau Portugalia, tot aia e)”.
    In schimb, il avem in prezent pe domnul Diaconescu care contribuie din plin la redobandirea capacitatii de negociere a statului roman (talonat de analistul de exceptie Cosmin Guse). Evident, nu o spun eu, doar reproduc din alti autori competenti si de buna credinta. (Z)

Lasă un răspuns