Donatie pentru Colegiul national militar de la Breaza

Colegiul national militar „Dimitrie Cantemir”, de la Breaza, continua traditiile Liceului militar de la Manastirea Dealu, unde tatal meu, Nastase Marin, a fost sef de promotie timp de opt ani. Anul acesta se implinesc 100 de ani de la nasterea tatalui meu. De aceea, mi-am propus sa-i onorez amintirea in mai multe modalitati. In primul rand, am acordat, anul acesta, o bursa, cu numele tatalui meu, unui elev merituos de la Colegiul national Sf. Sava.

In al doilea rand, am decis, impreuna cu sotia mea, sa donam Colegiului de la Breaza o lucrare semnata de Spiridon Georgescu, intitulata „Romania victorioasa (1916-1919)”, realizata in 1920. Sculptura – in bronz – este dedicata eroilor militari din Marele Razboi. Spiridon Georgescu a realizat numeroase lucrari dedicate eroismului Armatei Romane din Primul Razboi Mondial. El este autorul cunoscutei statui, „de la Leu” – de fapt o lucrare dedicata eroilor din Arma Geniu. Tot lui ii apartine lucrarea din fata Muzeului national militar, dedicata infanteristilor romani.  El a realizat si bustul generalului Dragalina sau pe cel al Doamnei Stanca si a perticipat la amplasarea unui monument al Marii Uniri la Cernauti.

Ieri, a fost dezvelita aceasta lucrare la intrarea in Colegiu, in prezenta doamnei colonel Doina Muresan, comandantul Colegfiului, a domnului director de studii, Aurel Soare, dar si a profesorilor si elevilor premianti din toate clasele Colegiului. Am fost invitat apoi sa vizitez spatiile de invatamant, laboratoarele, sala de festivitati si, desigur, muzeul Colegiului. Pe una din placile de marmura, fixate pe pereti, cuprinzand lista sefilor de promotie, am regasit, cu emotie – in dreptul anului 1937 – numele tatalui meu. Iar la biblioteca, am regasit cartile pe care le-am donat, in urma cu cateva saptamani.

La sfarsitul lunii mai, ne vom refedea pentru a implini si cealalta promisiune a mea – acordarea, in amintirea tatalui meu, a unor burse de merit elevilor Colegiului.

42 de gânduri despre “Donatie pentru Colegiul national militar de la Breaza

  1. Felicitari! Avem nevoie de oameni ca D stra,politician ,om de cultura si de o inalta tinuta morala.Va doresc multa sanatate si putere de munca.Va asteptam sa reveniti in viata politica.

  2. Un gest frumos ….acesta ,consider ca se numeste PATRIOTISM …sadesti flori pentru inaintasi in locuri unde pavaza acestui pamant creste, se educa , se sacrifica , se caleste !
    Va admir in egala masura pe dumneavoastra cat si pe Ion Tiriac!

  3. Emotionant si pilduitor. Romanismul celor care s-au ridicat din cele doua pepiniere de cadre ale Romaniei militare, Dealu si Breaza, a fost de neclintit si regenerator. Recunostinta si memorie vesnice!

  4. Un gest ce subliniază profundul respect pe care ar trebui să-l avem cu toţii faţă de instituţiile creatoare ale statalităţii româneşti.

  5. Multumim,Domnule prim ministru.Sant absolvent al liceului si ma mandresc ca am avut norocul sa ma formez ,alaturi de colegii mei.Promotia noastra a sarbatorit „maturitatea” la fiecare 5 ani,dar intrucat am inceput sa ne „rarim” o facem mai des.Anul acesta o facem la sfarsitul lui august si ne-am simti onorati cu o vorba.Multumesc.

    • @ Adrian Năstase
      Multumim pentru amintirea eroilor intr-un mod atat de participativ ! Vom avea nevoie din ce in ce mai mult….

      @ Focseneanu Grigore
      Am luat legatura si am comunicat cu unul din organizatorii intalnirilor absolventilor de la Colegiul Sf. Sava, unde a absolvit si d-nul Adrian Nastase. Atunci nu prea „eram in timp”…Acum se pare ca avem alt fel de timp si poate reluam initiativa. Se numeste DIVANURILE ( sau FRATIILE ? ) SCOLILOR ROMANESTI. Mai am/avem un alt „Mare Ban” ( denumire derivata „din Marele Ban al Craiovei, Mihai Viteazul…), capitalist insă (de pe ramura democratie ), in plus si din Cluj ( deci nu-i gresit ca restul tarii ….), care a absolvit Colegiul National Militar de la Breaza si o sa-i propun si lui initiativa in contextul propunerii dvs. facute d-lui Adrian Nastase. Mai are un avantaj, oarecum important, e si in viata, nu că seful de promotie Marin Nastase nu va trai vesnic in sufletele noastre ( probabil va ramane in istorie sintagma, intr-o exprimare aproximativa, „Marin Năstase, tatăl antifascist, luptător militar pentru o noua orânduire, rămane prieten, si in perceptia publica, cu fiul său, Adrian Năstase, aproape doborât de noua orânduire….Odată reluată prietenia, si in perceptie publică, confuzia s-a indepărtat si s-a inteles că fusese o stire falsă, a’ la Radio Erevan „. )…Daca va intereseaza subiectul, dati-mi va rog un mesaj pe adresa forumuldelaneptun@yahoo.com. O sa vin cu „covorul fermecat” si am nevoie de-un „loc de aterizare”. La povestea anterioara, „Rapirea din serai”, s-a blocat toata circulatia…si „covoarele” se tot plimba prin aer, fara vreo sansa de coborare….Acum e „faza pe Parchete”. Poate se mai hodinesc nitel.

  6. Foarte frumos gestul Dvs. Nu uitati ca tatal Dvs. a fost ofiter de artilerie, seful promotiei 31 martie 1940 „Regele Ferdinand” al Scolii de Artilerie. Am avut onoarea să-l cunosc la Breaza, la aniversarea Liceului Militar, cand s-a hotarat ca Licel Militar „Dimitrie Cantemir” sa preia traditiile Liceului Militar de la Manastirea Dealu. Artileristii nu l-au uitat pe Marin Nastase, biografia sa gasindu-si loc in lucrarea „Din elita artileriei”.

  7. Pe DW.com a aparut un articolash, in care este denuntat Trump, ca ar spune minciuni. Sunt laudati reporterii germani care ar fi pus intrebari foarte incomode lui Trump la conferinta de presa cu Merkel.

    Nu sunt eu in stare sa confirm daca Trump minte sau nu, dar vad cit dublu-standard de aplica de catre media germana lui Trump, pentru ca ea deznformeaza crunt pe nemti si europenii care ii citesc despre Romania. Aici ma pricep, si pot sa vad aceste cohorte de jurnalisti preluind minciuni fara sa le verifice, si fara sa ofere un punct complementar de vedere. De exemplu, despre decizia CCR, si despre pozitia administratorului lor in Romania. Au tacut milc, de buni si profesionisti ce sunt. Dar cind a fost in piata si cind au venit „minerii” feisbucisti cu lampashele, ohoho, cite lacrimi de bucurie.

    http://www.dw.com/en/us-reporters-praise-german-journalists-for-questioning-trump/a-38004960

    • Si inca nu se ocupa Petre Iancu de el. Stati sa vedeti atunci.
      Desi uniii zic ca Donald Trump le cam basmuieste. Niste democrati nenorociti, desigur.
      A inceput, am citit, sa circule si o anecdota: ” Cum iti dai seama ca Donald Trump minte?” ” Isi misca buzele”.
      Informez pe aceasta cale arhitectii romani ca ieri a aparut stirea ca pentru zidul catre Mexic se organizeaza concurs de proiecte. Banuiam eu ca zidul asta va fi cu carciumioare. Nu stiu cum va face dl Trump sa nu plateasca taxe in SUA: cred ca va zice ca zidul este mexican.

      • „Zidul mexican al lui Trump” este motiv de exaltare isterica al europenilor, care nu-si vad barna proprie: gardul dintre Spania Melilla) si Maroc, gardurile care au inceput (si vor continua) sa brazdeze Europa incepand cu tarile din Sud-Est si din centru.
        Iar romanul tuna si fulgera impotriva hunului care a ridicat asemenea garduri „inumane”. Desigur, el, romanul este incitat si de mama teutona a ilegalilor care invadeaza Europa.
        Citeam raportul tendentios al ONU care pretinde ca din 2014 „criza globala a refugiatilor” a cuprins 63.91 milioane de oameni. Da, ati citit bine, 63.91 milioane. Ce de bani trebuie platiti agentiei ONU pt. refugiati!
        Dupa ce acest numar iti sare in ochi si te lasa oripilat, incep explicatii cum ca de fapt, acest numar ii cuprinde si pe cei care s-au deplasat intern parasindu-si locuintele din diferite cauze conflictuale.

        Ca si cand, in Statele Unite sau chiar cei peste 4 milioane de romani plecati prin UE in cautare de munca, ar trebui sa intre la „dislocare” de populatie de care sa se ocupe ONU.
        In mod real ar fi vorba de 16,5 milioane de refugiati „adevarati” adica in alte tari, dintre care sirienii, afganii, somalezii, sudanezii, Myanmar si terminand cu …. Columbia (!?)
        Romanii nu, ca ei nu-si parasesc tara, Romania pierzandu-si, se pare acest atribut din moment ce face parte din UE.

  8. Felicitari d-le Nastase! Spunea cineva ca familiile bune au in ele un reflex, o constiinta de sine care transcende timpul si tentatiile de destramare a memoriei care se gasesc la altele. Cazul dvs. mi se pare o ilustrare perfecta a acestui principiu. Familia Nastase e rezultatul unei astfel de constiinte de sine aparte.

  9. Este un semn de demnitate si totodata patriotism. Ma bucur ca sunt contemporana cu oameni care manifesta respect pentru trecut si prezent!

  10. Scuze tot intru la spam.
    Am mai xomisun cerseaf …Coruptie si Nivel de dezvoltare
    Cei cu rabdare sa caute Gita Bizonu Istoria dupa Bizonu’ Coruptie si Nivel de dezvoltare
    care este pe vremea forum gratuit,
    Nu stiu de ce daca dau linku ma baga sa spam …

  11. Pentru că soțul meu este „cantemirist”… pentru că ne cunoaștem din vremea aceea … pentru că a făcut parte dintr-o clasă celebră, a cărei faimă s-a transmis pe cale orală vreme de mulți ani, astfel că a avut surpriza să întâlnească , la o distanță de mai bine de două decenii după terminarea colegiului ,emoționați elevi ai Liceului militar care cunoșteau, în amănunte, povestea acelei clase „altfel” …pentru că mi-am amintit acum, când o profesoară de gimnaziu preferă să-l înlocuiască pe Eminescu cu o altă lectură, mai atrăgătoare pentru elevi, că un profesor de „Limbă și literatură română” a predat opera lui Eminescu, în Liceul militar de la Breaza, pentru generația soțului meu , stând drept, în picioare și fără să se așeze o clipă pe scaunul de la catedră, ca semn al unei venerații nedisimulate pentru cel scos astăzi de doamna profesoară de gimnaziu din programa școlară… pentru că nu cred că este măcar unul dintre „băieții de la IV K ” – pregătiți acolo , în fiecare zi, să fie gata, când va trebui, să moară pentru România și să considere că asta este o onoare – să nu știe să recite măcar un poem întreg semnat de Eminescu , așa cum Ministrul Culturii, liberalul Gigel Știrbu nu a fost în stare să o facă… pentru toate astea și pentru multe altele , pe care nu le mai spun, gestul dumneavoastră m-a emoționat ca și cum darul lui Adrian Năstase a fost, într-un fel, ȘI PENTRU NOI.

    „…Mă critică unii dintre cei care nu vor să mă voteze pentru faptul că-mi plac tablourile sau îmi place arta. Recunosc, nimeni nu este perfect, dar vreau să spun că, dincolo de faptul că îmi voi dori întotdeauna un apartament remarcabil, pe care să-l decorez aşa cum îmi place mie, restul lucrurilor pe care le am LE VOI DONA STATULUI şi de fiecare dată voi gândi colecţii succesive care să îmbogăţească statul, cum am început, de fapt – şi Muzeul Hărţilor Vechi este un astfel de exemplu. Vor urma şi altele…”( Adrian Năstase , inaugurarea Muzeului Național de Artă Contemporană, 10 octombrie 2004)

    Este , oare , ACEST STAT cel căruia voiați să-i donați parte din ființa dumneavoastră?

  12. Foarte frumos gest! Si subtil. Romania nu prea a mai fost victorioasa cam de pe cand s-a facut statuia. Daca nu ne referim la fotbal, desigur.

  13. Partea buna a unei vesti proaste este ca va acoperita rapid de multe alte vesti proaste. Nu as vrea sa generalizez, dar viata politica in Romania este un generator infinit de vesti proaste, presarat cu ceva vesti bune, care in final, nu se adeveresc, devenind vesti proaste.

    Cresterea salariilor si pensiilor sunt acele rare vesti bune, care pot deveni vesti proaste. Nu sunt fan FMI, dar am auzit de la doamna Cretu, pe care o cred, ca din 2020 incolo, robinetul la banii europeni s-ar putea inchide treptat, in functie de evolutiile din UE. Sustenabilitatea masurilor de crestere a salariilor si pensiilor se bazeaza pe o predicitie de crestere economica si in baza investitiilor din fonduri europene, dar mai putin pe evolutiile politice din UE si in jurul nostru.

    Am inteles ca la G20 SUA au facut pentru prima oara in istorie nota separata despre free trade, si au afirmat ca sunt pentru free trade, dar ca este necesar ca acest tip de angajament sa tina cont de interesele fiecarei tari. „America First” a amintit Mnuchin. Inteleg ca asta ar fi in interesul americanilor, dar in detrimentul cui?

    http://www.cnbc.com/2017/03/18/g-20-financial-leaders-fail-to-reaffirm-free-trade-commitment.html

    • @trexsr: „Am inteles ca la G20 SUA au facut pentru prima oara in istorie nota separata despre free trade, si au afirmat ca sunt pentru free trade, dar ca este necesar ca acest tip de angajament sa tina cont de interesele fiecarei tari.”

      Corect, sa tina cont de interesele fiecarei tari, adica prin comert bilateral: „Iei tu ce vrei sau ai nevoie si ne intelegem la pret, iar daca intre noi doi este un tratat bilateral de „free trade”, evitam taxele.
      Nu sub formula, iei tu (Romania) ce-ti permitem noi (UE) si doar din UE sau, eventual, numai de la cei care au „free trade” cu UE.
      Dar regula noastra (UE) de aur si obligatorie este ca, in cazul in care si in UE se produce acelasi produs pe care-l produc altii, indiferent de pret sau calitate, iei mataluta obligatoriu produsul „Made in UE”. Ca doar asa facem „UE First”, cu pumnul sus.

      • Ce legaqtura are interpelarea ta, cu ce a dorit Domnul ,sa vada reactiile absolventilor de LM.Comentarii ptr omul politic,care bine face ca nu va raspunde.

    • E o tampenie „„Ceea ce nu te omoara, te intareste”.Crasa!
      Daca te uiti primprejur o sa vezi destui care au avut noste .. sa zicem neplacerii care nu i-au omorata. Insa acum sunt debilitati … nu mai au forta, viteza, rezistenta de dinainte..

      • Ăștia fără forță, vlăguiții, intră la morți. Poate nu trupește, dar spiritual sunt la morți. Prin „ceea ce nu te omoară” se poate înțelege „ceea ce nu te-a distrus ca om”. Știți că eu sucesc lucrurile ca să le văd cum arată din toate părțile, chiar și pe dos, poate că n-am dreptate.

  14. Cum spunea un clasic in viata : ” O pierdere imensa pentru politica romaneasca … ” 🙂

    http://www.cotidianul.ro/daniel-constantin-a-parasit-sedinta-delegatiei-permanente-297937/

    Se pare ca ” echipa fantastica ” a primit ordin pe unitate sa rupa coalitia . Problema cu asta micu’ este ca-i tradator profesionist ! A invatat sa tradeze de la Ponta si probabil ca si-au calculat cu atentie pasii ce urmeaza sa-i faca . Dealtfel , se coordoneaza perfect si cu ceilalti tradatori din echipa lui Basescu : Dan Andronic , Udrea , etc. O sa fie ceva deranj in coalitie …
    Poate era bine ca Tariceanu sa-i smulga si gradele de pe umeri ( cica , le poarta pe sub costum ) si sa i le arunce pe jos , sa vedem si noi ce grad are micutu’ . Eu il suspectez ca-i sublocotenent , ca si Ponta .

    • e vorba de Presedintele Turciei, nu de vreun blogger oarecare este suficent restu de genu Chiar si un blogger oarecare, ce ar face astfel de afirmatii, cred ca ar cauta sa si le justifice, sa-si argumenteze teoria pentru a se putea face inteles. ne arata un spirit limitat, nereflexiv , neinformat si prea comod sa caute informatii.
      Argumentele lu Erdo?
      Pai dintai pozitia geografica. „Stramtorile” adica Bosforu si Dardanelele.
      Avioane de .lupta :243 de F-16C/D , 52 F-4E de 2020 Terminator , 71 de F-4E Phantom II, 44 de F-5 2000
      Tancuri active Leopard 2 NG :329 , Leopard 1 : 398 , M60T :170 , M60A3 TTS : 658 , M60A1 RISE Passive : 104
      M48A5T1 : 619 , modernizate insa majoritatea sunt in rezerva Tot in rezerva mai sunt M48A5T2 : 758 , M48 Patton :1200
      Artilerie sufizanta, tasportoare cat nu visam sa avem …
      8 fregate „multimission” plus 10 fregate antaiaeriene, 16 corvete, 14 submarine
      Astea arf i argumentele principale

      Plus o economie care a progresat .. cica ar fi a 16 tara ca productie industriala
      Si dupa datele din 2010 ii poate zice lu Merkel „Die Maul Angelika!” ca … in 2010 datoria guvernamemtala era de 50,7 % fata de cea germana de 56 % si deficitu bugetar de -2,25 % fata -3,14 % Germania.

      Iti cam dai seama ca in aceste conditii Erdo isi permite mai multe decat un amarastean de bloger.
      Mai ales daca Mutti se gandeste sa mia vabnda un submarin

      In plus observ ca faci o confuzie regretabila intre religie (mahomedana) si nationalitate (apartenenta etnica). Sa stii ca turcii desi musulmani nu sunt arabi. Ca arabii nu prea iubesc pe turci care nu mor de respect ptr arabi (vreo 600 de ani i-au calarit de le-ua lungit urechile ca la magari) E sa zic asa aceiasi situatie ca in vestu Evropei unde faptu ca erau catoilici nu i-a impiedicat sa se bata ca chiorii. Sa nu mai zic de bunul catolic Richelieu care sustinea tabara protestanta impotriva catolicului Habsburg sustinut de preacatolicu rege spaniol …
      Si ca ai scris de soldatu afgan. Numa un parasit de zei se baga in , scuzati, troaca afgana. Aia afganii sunt ub amestec de popoare de te doare capul – insi de rasa mongolo care veobesc limbi arice, caucazieni care virbesc limbi altaice , toti se altoiec intre ei intr-o veselie dementa … asta pana cand un parasit de zei nu se baga in troaca. Care devine imediat concasor ca toti isi aduc aminte ca sunt afgani … si ca ala nu este!
      Sa zic asa Afganistanu este in primul rand o cearta de familie!!!! O familie cam „speciala” ….

  15. @Amalia,
    @ZeV,

    voi răspunde la comentariul de pe firul din urmă când voi ajunge la un semnal e doamne-ajută. Acum dau „clic” și prin casă răsună „biiiip”! „BIIIIP”!!! Viața la țară, știți…

  16. Într-o dimineaţă, când Bulă tocmai ce venea pe jos la muncă, îşi vede şeful în parcarea instituţiei, coborând dintr-o frumuseţe de Mercedes nou-nouţ.
    – E foarte tare maşina asta, şefu! îi strigă Bulă.
    Şeful se apropie, îi pune o mână pe umăr şi îi spune:
    – Ei bine, dacă o să faci eforturi, munceşti din greu şi o să stai peste program… anul viitor o să îmi iau una şi mai tare!

  17. Black box-ul Securitate Nationala trebuie sa ramana deschis la Ideea Academica: “Cercetati baieti, numai cercetati!”

    Orice cercetare stiintifica sau inventie are sau poate avea aplicabilitate si in domeniul securitatii nationale. Daca acest aspect ar fi luat in calcul in clasamentele privind Indicele Inovarii, probabil ca unul din primele locuri ar fi ocupat invariabil de securitatea nationala. Cu toate acestea, un articol aparuti ieri pe Contributors pune la indoiala obiectul si oportunitatea academismului in domeniul securitatii nationale. Dupa parerea mea, productia stiintifica a acestui brand poate fi apreciata urmarind nu piata publicisticii si comunicarilor, ci campul informational si teatrele de razboi. Chiar si aici, imaginea este partiala, nu orice inventie se arunca pe piata. Ca viziune din interior, analiza este binevenita (presupun ca autorul “a aruncat un ochi” pe studiile respective). Limitele metodelor cantitativiste sunt insa binecunoscute. In plus, uneori exista si prolificitati sterile, iar merele si perele sunt dificil de adus la un numitor comun. De aceea cred ca ar fi extrem de interesanta o analiza comparativa pe domeniul stiintelor securitatii din interiorul NATO. Stiu, va fi greu de realizat, transparenta si vizibilitatea acestui domeniu nu sunt cele comune, dar macar dam un semnal acestor baieti ca suntem cu ochii pe ei, ca, parafrazand, ii imboldim de la spate: “Cercetati baieti, numai cercetati!”.

    • Eu am niste retineri .. mai ales la clasamentele alea.
      Ma rog nu stau sa caut fiecare nume i parte. Dintre toti numa Henry Kissinger si Zbigniew Brzezinski imi „zic ceva”
      Insa imi aduc aminte ca Brzezinski a dat pe goarna ca spera la ziua in care Rusia va fi o notiune in plus pe harta lumii… Ma rog si eu pot visa cestii din astea insa am bunu simt sa le tin ptr mine.
      Si cand ma uit la „marile succesuri” amerloce din ultimii 3 ani imi vine sa zic ca Dancu al nostru , desci indicele cacademic e mic mic de tit , e un geniu. El macar nu a reusit sa faca cam disparut flancul estic al NATO (Slovacia, Ungaria , Bulgaria sunt cam prea amice cu Rusia), nu a dat prilej Rusiei sa interviona in UCraina, nu a dat Rusiei prioejul ca cu un minim de resurse sa redevina factor de decizier in Leavnat si in fine nu a reusit sa faca din pilonul turcesc ceva problematic. Ca sa zic asa .. asa performante nu ar fi reusit nici plt adj Cerbiceanu (la care in reg de la Botisani rspundea de „:gospodaria auxiliara” – porci, oi, porumb si fan) ….

  18. Contractul social pe care Juncker se pregateste sa-l incalce era urmatorul: unele state (Germania, de exemplu, al treilea mare exportator global) vor castiga economic din formarea pietei unice cu moneda unica, alte state vor pierde industria proprie (Romania sau Grecia, de exemplu), dar vor fi ajutate sa isi dezvolte infrastructura pentru a recrea o alta economie; pentru a fi siguri de respectarea contractului, toate deciziile (chiar si angajarea femeii de serviciu) le luam cu toata lumea la masa.

    Ceea ce spune Juncker acum este cam asa: cei care s-au ingrasat datorita pietei unice au dreptul sa stea la masa, langa semineu, iar ceilalti sa stea deocamdata afara sa mai sparga niste lemne…(Petrisor Gabriel Peiu Stafia reformei Uniunii Europene in Ziare.com [se umtapla ceva .. cu ziare.com . Adica ce naiba publica aia un articol ce depaseste nivelul „huo la oase ciuma rosie!” ?!!!)

  19. Cand eram elev al acestiu liceu (1977-1981) ne mandream cu statuia din gips a lui Dimitrie Cantemir , acum elevii acestui liceu sunt motivati de o statuie de mare valoare . Un gest deosebit !

Lasă un răspuns