Bugetul apărării – 2% din PIB pentru cine?

Ok. Am ajuns, in sfărsit la nivelul de buget al apărării, de 2% din PIB, cât era in 2004. De fapt, pentru 2005, bugetul aprobat era de 2,38% din PIB. Apoi, a scăzut la 1 si ceva la sută din PIB.

Una din probleme insă este dacă acesti 2% vor fi folositi pentru industria de apărare din România – pentru achizitii de tehnică militară din tară – sau vom adăuga cei 2% din PIB (sau parte din ei) la bugetul SUA sau al Germaniei, cumpărând de acolo avioane sau tancuri.

Iar dacă acest lucru chiar ar fi necesar, va putea fi asigurată mai bine aplicarea legii offset-ului?

România first!

23 de gânduri despre “Bugetul apărării – 2% din PIB pentru cine?

  1. Industria noastra nu mai este ,ar fi bine daca cineva ar face ceva sa o reinventeze.Asa am aduce inapoi o parte din forta noastra de munca care „capsuneaza” acum.

  2. Nu stiu cati inteleg ca 2% din PIB nu are nicio relevanta. Sunt convins ca in toamna acestui an bugetul MAPN va fi rectificat negativ, deoarece nu se pot face achizitii majore de tehnica militara intr-un singur an bugetar. Este nevoie de analiza, prospectare, licitatii, esalonare executie/fabricatie si plati pe durata mai multor ani, etc.
    Era mai bine cu un buget mai mic, de cca 1,5%, dar cu posibilitatea accesarii unor CREDITE DE ANGAJAMENT, care ar permite armatei sa contracteze oricand tehnica militara, dupa necesitati si conjuncturi, in afara limitei bugetate initial si sa incheie contracte de achizitii MULTIANUALE, asa cum este firesc si specific in acest domeniu si pe o piata cu cote inalte de pret, cu termene de livrare medii si lungi.
    In fine, daca ne dorim, totusi, o inzestrare rapida, gasim imediat in Ucraina, sau in tarile arabe, mormane de pusti Kalashnikov (sau similare), unele, fabricate foarte probabil in Romania. (Z)
    Stie lumea romaneasca ce este acela un credit de angajament ? Nu explica nimeni si de aceea exista atata deruta in aceasta tara. Dar nici romanii nu au urechi sa auda si minte sa proceseze, ma rog, unii dintre romani. (Z)
    Dupa cum bine spunea cineva (poate doamna Luminita, sau poate doamna ,,fosta basarabeanca”), daca educatie nu e, nimic nu e…..dar educatia si sanatatea nu sunt probleme de siguranta nationala dupa unii autori.
    ps
    Poate, totusi, gasim pe undeva niste sisteme de rachete antiaeriene care sa ne apere de bacteriile care ne ucid bebelusii.
    Ne ajuta vreun specialist in arme de pe blog ? Unde este domnul Liviu Bejan ? Sau domnul Doru Coarna ?
    (Z)

  3. Intrebarea dumneavoastra are raspuns de cativa ani buni : banii vor merge pe conservele alea ruginite din Portugalia ( F16) , munitie antitanc din Germania si pe nu stiu ce corvete ce vor fi fabricate de olandezi ( la suprapret ! ) .
    Nicidecum la romani sau contracte de offset …

  4. Liberalii sufera de sindromul nevestei batute

    Stiti (sau poa nu stiti da sunt) aia care este batuta „bine” (adica rau , invinetita toata, 240 zile pe an umbla cu ochii ca sarmaua numa ca nu sunt sarmale vinete) si care sa cu ala ca proasta….

    Ludovic Orban care azi dimineata era penal si corupt a fost achitat ICCJ in baza art. 16 lit. b teza I din Codul de procedura penala, potrivit caruia </i?“fapta nu este prevazuta de legea penala” . Achotat „relativ” ca a fost achitata cu scoru’ de 2 pentru contra 1.
    Insa Loli nu se bucura … ca in termen de 10 zile DNA poa face apel in termen de 10 zile de la comunicarea copiei de pe minuta… Si orivcand se poa repeta procedutras „Rarinca” ca Loli sa nu mai incurce treburile cu ambitiile sale deplasate (se dorea catindat la Primaria Bucurestiului increzutu’ asta)
    Nu se biicra .. este cuminte si zice mersi ca nu a intrat.
    Oricum sa tinem minte ce zicea un „specialist”* achitat nu inseamna nevinovat ca „tot a facut el/ea ceva” si ca faptul ca fapta nu este prevaszuta de legea penala e ceva auxiliar (desi penalul este de stricta interpretare et nullum crimen sine lege) si deci Loli va duce tinicheaua de coada ca a facut el ceva …

    O cucuana Varga si ea liberala se bucura da nu indraznea sa zica nimic. Vorba aia „asta este sotul meu el ma bate el ma #### ce te bagi tu?!” si numai ca nu sis cerea scuze ca a fots in USL si a participat la suspendarea Basescului . Vorba aia „nu il supara ca o iei!!” si ea nu vrea bataie …

    Asta imi aduce amimte cun (s)Athanasiu a fpts supendat ca asa a vrut Baselu’. I s-a facit o plangere penala si Baselu l-a suspendat (sus pendere). Apoi desi plangerea s-a dovedit falsa Baselu’ a zis ca legea nu da un termen sa il „dea jos” (sus pendere) asa ca (s)Atanasiu si-a dat demisia. Ulterior Saftoaica care ca consiliera a lu’ Baselu a facut plangera penala (mincinoasa) a devenit colgea de partid cu victima sa. Si au trait fericiti …

    Cum sa zic se pare ca liberalilor le place sa fie abuzati. Exacta ca unele neveste (ho! Urla odata una „sariti ma omoara” S-a bagat unu mazdrob – 1,95 m si 130 kile – a dat un pumn l l-a pus jsi si a dracului muiere „de ce dai in el ma! E barbatu-miu el ma bate el ma @@@@!” Sau alta – fatele si varul „victimei” au dorit sa discute „barbateste” cu cumnatu’ … cestie care a oripilat „victima” pana peste poate [Era vai de capu aluia… Fratele era luptator, varu rugbist sau invers ‘ cum sa-ii faca asa ceva? Si cum ea sa divorteze de asa „podoaba”?! )

    A ! Stiti vorba ai grija ce iti doresti? Ludovic Orban zicea candva „In comuna Doicesti, judetul Dambovita, in ‘capul trebii’ se afla de 34 de ani acelasi primar, care se apropie de 75 de ani. Mare lucru nu prea a facut pe acolo. Dar, din 2200 de cetateni care se prezinta la vot, 416 sunt beneficiari ai ajutorului social, peste 100 sunt din familie, peste 100 sunt din ‘famiglie’, inca vreo suta sunt membri PSD. Cum sa schimbi din functie aceasta relicva a regimului comunist prin alegeri intr- un tur? Foarte, foarte greu. Poate daca vine doamna cu coasa sau doamna cu catusele…”. (apud Luju)
    Domna cu catusele l-a vizitat pe (sub)Orban .. insa Mircea Ismail este INCA primar la Doicesti!!!
    Morala : Ai grija ce iti doresti si nu sapa groapa altuia (decat daca poti sa il bagi inauntru!)

    * acelasi in ultima prostare de pe blogu sau titreaza Romanii vor mentinerea MCV Adfica zice taranusu ca io nu as fi roman ..

  5. Stimata gazda
    stimati vizitatori ai blogului

    dupa cum se stie eu sunt adeptu ziselor si vis pacem Parabellum cumpara-ti!
    (ptr Parabellum v https://en.wikipedia.org/wiki/Luger_pistol ) si ca poporul care nu isi hraneste armata va hrani armata invadatoare.

    Adevarul este ca dpv la dotarii militare suntem intr-o situatie mai prosta decat eram in 1939 sau 1916 ori 1877 cand numai pregatiti nu eram ..
    Din cate inteleg (din alte portaluri) aviatie de lupta nu mai avem. Avem 3 F16 si vom mai primi inca 3 anul asta … MIG 21 Lancer – am inceput cu nitelus peste 100 si acumavem un numar neprecizat INSA „resursa” celulei trebuia sa se epuizeze de prin 2011-12. Adica unele mai pot decola dar se pot si rupe la o manevra mai brusca.
    Tancuri avem cam 54 „sigure” (TR 85 M1 Bizonu modernizate de guvernu Nastase) , inca vreo 30-54 care poate (deci max 2 btlioane) si din restu … Dumnezeu cu mila poate 200 reusesc sa parcurga cativa kilometri ..
    Artileria este tractata – da nu se stie in ce stare sunt camioanele…
    Avem cateva batalioane care se rotesc in OM … au un rol politic major (Uncle Sam zice amrelosilor ca „uite avemm aliati nu suntem singuri” ) insa, fara sa neg devotamentu si bravura individuala a militarilor, scuze , sunt trupe de „jandarmerie coloniala” nu de „prima linie” (mai ales prin dotare)
    Mijloacele AT se pare ca sunt insuficente. Cele AA cel mult insuficinete.
    Fortele navale ca de obicei pot demisntra decat cum se moare ca in lecturule patriotice (insa cred ca sunt nu secundare ci tertiare daca nu cuaternare)

    Situatia politica locala cred ca o stiti.
    In rest „problemul strategic romanesc” ramane ca la 1890 (granite prea lungi, vecini pra „interesati” …)

    Acum despre industrie. Candva (acum 29 de ani) aveam. Inclusiv de „aparare”. Acum , indstria noastra , inclusiv de „aparare”, azi o vedem si nu e Am ajuns sa impritam si pulberi din … Serbia (desi aveam vreo 3 capacitati, INlcusiv in 83 pruodceam astralita (astrolite) viteza de ardere 8.600 m/s. Insa acum capacitatile sunt inchise, cei care lucrau ori al pensie ori dracu mai stioe ce fac (de presupus descalificati)…
    Apoi amerlosii se zice ca nu prea inghit ofsetu. Insa in conditiile noastre sunt cei mai buni furnizori (un furnizor bun este unu fara „gretzuri” .. si care are capacitatea de a transpirta. Azi SUA .. Ar mai fi Rusia insa stoti si voi alinatele … Si mai este China care nu are nici cea mia mica grata sa vanza la ambele parti dand dovada de o „morala” egal;a cu cea a lui Basil Zaharaoff. Invsers .. Franta are „greturi” cestie care a dus la strmatarea pietei ptr Mirage. Si Suedia are unele arme excelente – da trebe sa fi tampit ca cumoeri de la ei. Tampit sau sa ai vecini f cumsecade..)

    Mda.. Imi aduc aminte cu nostalgie cum nea Nicu Vacaroiu a negociat cu BELL pter 96 AH 1 „draculizate” . DIn pacate in 96 a oesit CDR ul care a refuzat sa BELLeasca Romania, sa modernizeze IAR 93 samd . Asa cum ADA a terminat cu modernizarea TR 85 la nivel M1 Bizonul (ala din fotografia de sus sau din avataru meu)

    A da. Nu va luati dupa ZeV(zecea). Daca, sa zicem de dragu’ lu’ argumentu’, maine Grindeanu zice „cu banii jos la predare pana la 1 dec : 36 de avioane multirol, 48 elicoptere de atac, 324 de MBT , 400 de TAB stanag 4 , 12 baterii de autotunuri de 155 mm, 4 divizioane de rachete AA de prima calitate si 2000 de MANPAD” stiti care ar fi reactia externa ? Ceva in genu „baietas ce ar fi a te cauti la cap IDIOTULE?!” . Fiindca cantitatile alea sunt comanda „multianula” … Fiindca nu este vorba de AKM uri sau pistoale de 9 mm cu 15 lovituri …

    PS … deci givernu Nastase de stnaga aloca 2% ptr aparare. ba ptr 2005 prevedea 2,38% (Bizonii si poa niste jderi cu 122 mm) insa a castigat „dreapta”.
    Ca care dreapta in Romania bre?!

    • Dle Ghita Bizonul, la ultimele mari manevre NATO din Romania, Romania a scos 400 de tancuri, din mia la care are dreptul. Insemnand ca sunt minim 400 de tancuri functionale. Fara transportoare. Conform datelor publice, Romania are 98 de Bizoni (99 cu dvs!) mari si lati. Tot respectul.

  6. Apreciez in mod deosebit calitatea intelectuala ,polemistica si statura de om politc a d-lui Nastase ale carui postari le urmaresc cu interes….cand vine vorba insa de aparare nationala si mai ales de armata, d-lui a actionat mai tot timpul ca un adversar redutabil al acesteia….am fost militar si stiu asta … lasand la o parte discursul sau la o intalnire de nivel inalt cu cadrele armatei cand a spus ca el nu da zestre militarilor, realitatea demonstreaza ca cel putin dpvd social cat a fost prim ministru nu a facut nimic pentru armata , dimpotriva….eu sunt social democrat si de stanga din convingere si cultura dar recunosc ca guvernele de stanga nu au facut nimic pentru armata ci chiar au demantelat-o in unele cazuri…intotdeauna , militarilor le-a fost mai bine cu guvernarile de dreapta dpdv salarii, recunoasterea meriteleor etc….un exemplu tehnic ar mai fi cumpararea de la englezi care nu dau doi bani pe romania a doua rable de fregate fara armament, doar din dorinta de a a fi placut pe Fleet street ,…chiar daca are o gramada de alte contributii valoroase in varii domenii cred ca din bun simt d-l. Nastase ar trebui sa o lase mai moale cu grija de apararea tarii asa cum a facut-o din pacate cam toata guvernarea de stanga…doamne fereste sa fiu etichet ca postac sau de dreapta dar onoarea si simtul adevarului trebuie sa prevaleze…in rest imi plac si mie hartile ,cele vechi indeosebi…

  7. Nu am crezut că voi mai trăi vremurile când conducătorul iubit trasează sarcini preţioase. Nu am crezut că voi avea un Preşedinte împotriva poporului român, care instigă la revoltă. Nu am crezut că apărătorii democraţiei vor lua cu asalt Guvernul, care a modificat o lege, tocmai în spiritul democraţiei, care a dat o graţiere în spiritul liberalismului. Cred că protestarii din această seară ori nu pricep nimic ori sunt hipnotizaţi şi acţionează la comandă ( psihologii ar vorbi de percepţie indusă).
    Crede că că în această ţară există două forţe: o forţă naţională şi o forţă antinaţională manipulată de niste vânduţi, care nu are altă preocupare decât să protesteze la tot ce este făcut în folosul oamenilor.
    Mă întreb, de ce nu intervin forţele de ordine. Acum nu mai vorbim de o manifestare paşnică, ci de o încercare de a da o lovitură de stat, în frunte cu tehnocraţii, forţând acum intrarea în Guvern. E revoltător ce văd. Dacă aş locui în Bucureşti, aş ieşi şi eu cu ai mei şi le-aş arăta ce înseamnă respectarea instituţiilor.

  8. Respectul meu pentru d-ul Florin Iordache ! Sper ca in curand sa le vina randul si celor care au facut ABUZURI in tara asta .

  9. Foarte rău prevestitor acest războinic tablou care deschide prezenta postare ! Sper să nu fiţi acuzat de incitare la revolte care să necesite apariţia TABurilor la Palatul Victoria, sau de ce nu chiar la Palatul Cotroceni
    Ieşirea, mai mult viscerală decât politică a ocupantului de la Cotroceni, creiază toate condiţiile pentru războiul civil de care noi tot vorbim, iar alţii tot lucrează la el de ceva timp! ! Spune el :
    „Guvernul PSD și ALDE a anulat munca a zeci de mii de oameni onești și curajoși din Justiția română care au dovedit în ultimii ani că nimeni și nimic nu este mai presus de lege”
    Incredibil cît tupeu şi câtă nesimţire ! Atâta timp cît Băsescu şi Johannis nu numai că sunt liberi, dar mai şi clamează cu neruşinare că până acum nimeni n-a fost mai presus de lege, Justiţia nu poate fi absolvită de vină ! Chiar dacă ar recunoaşte că au fost obligaţi politic, sau ameninţaţi cu măsuri represive, cei care au împărţit dreptatea sunt cel puţin complici la nişte nelegiuiri strigătoare la cer ! P.S.
    Ce face Klaus Johannis este de domeniul demenţei, expresie clară a fricii de a-şi pierde nu numai mult doritul, cu orice preţ, Guvern al lui, dar şi al jilţului de sub tuhăsul plin de escarieni, a căror mâncărime îl poate trimite nu doar la baie, ci înapoi la Sibiu !

  10. Trebuie daramati rapid stalpii care sustin acest Sistem Securist. Toti oamenii Sistemului, de la procurorul general, pana la Kovesi si alti sefi de institutii vanduti, trebuie demisi .
    Iar pentru asta trebuie suspendat Iohannis .

    • _Si ia auziti dvs. aici_: „Cristian Tudor Popescu, anunț FATIDIC pentru România! „Este marțea NEAGRĂ! A început DICTATURA!”.. http://www.evz.ro/ctp-anunt-fatidic-pentru-romania-este-martea-neagra-a-inceput.html …Iar Eu_spun in completare_:…..FRUMOoooOS inceputul~..”Reputatul Jurnalist” iar Eu_ adaug mai departe..Isteric-Dement si Securist prin esxcelenta_…restul e doar Istorie……Un manipulator si spalator profesionist de creiere_…..Noroc ca lumea nu prea il mai asculta fiind demult exspirat_!!!………Nu am sa uit cuvintele regretatului Iosif Sava adresate CTP-ului mai demult intr-o emisiune tv…”Dooomnu’ Popescu ! Toata generatia dvs. din cinzeci si numai stiu cit a plecat in America ! Dvs. DC a-ti mai ramas aici ?….Si prins a fost Satana cu mita in sac !!!…..Numai ca divizia SRI_Secu’ nu uita si are grija de oamenii sai cei loiali_…Asa ca i-au gasit in locusor caldut pe-la DIGI_….~E_Mitsoo~…….Nu mai reproduc acum cele spuse de Gigi Becali in acea celebra convorbire Telefonica cu un journalist-normal__..

  11. Aplicarea legii offset-ului ar fi fost posibila daca n-am fi devenit slugi conform spuselor fizicianului. Deaia era necesar sa devenim slugi. Slugilor evident ca nu li se mai recunoaste nici un drept. Cum sa ceara slugile drepturi egale cu ale stapanului? Evident ca ,,legislatia” de pe aceste meleaguri poate usor sa fie ,,fentata”. Doar sparg marele contract de inarmare cu ,,aparatura second-hand” in contracte mai mititele (sub 3 mil cred ca-i suficient). Prin aceasta inginerie (vorba vestitului procuror) ar intra in ,,legalitate”.
    Dar, avand in vedere ca-s secrete ,,de stat’’, sigur sigur n-are cine sa vada d-apoi sa mai si cerceteze ,,inarmarea second-hand”.
    E atat de vizibil incat numai cine are vreun interes mai poate sustine ca ,,inarmarea second-hand” suportata de pib-ul natiei este necesara. (cu exceptia lui RaduTudor, luptatorul antirus, evident) Este clar ca-i o propaganda prin care marile puteri scapa de aparatura invechita plasand-o slugilor sarantoace pe post de aparatoare de securitate.
    Nu-i o ,,afacere cinstita” ca, in loc sa caseze vechiturile, le supraevalueaza, le ,,reconditioneaza” cat se mai poate, pentru ca, pentru un morman ,,convenit de ambele parti”, le livreaza slugilor beneficiare de securitate?
    Cel putin in cazul asta ne alegem cu ceva vechituri care cu putin noroc o sa si survoleze spatiul aerian al patriei pentru a arata prostimii ca or fi ele second/ second- hand da’ totusi unele zboara.
    Pe final zic ca ar fi bine sa nu fluturam prea mult legea offset-ului ca ne putem trezi cu Bechtel reantors pe cai mari cu dorinta sa termine ce a inceput. Si daca pentru un miliard a facut 50 km de ,,autostrada” se poate gandi tot prostul cat ar mai putea jupui pentru inca 300 km.
    Asa ca, D-le Nastase, nu mai atatati multimea cu offset-ul ca poate sa o ia si mai tare pe cocoasa.

  12. ..Din pacate si la acest k-pitol suntem ca vai de mama noastra !_..Nu avem mare lucru din p.v. tehnic, ne prezentam cu aceleasi vechituri de pe vremea lui Odiosu, insa ne-a mai dat cite ceva marele frate de peste ocean, si nu pe degeaba,..insuficent insa ! Raportat la marimea si nr. de locuitori pe care il are in present Romania, cred ca at trebui alocat cel putin 10 % din PIB !_..adica te inarmezi asa cum trebuie an de an, si cu de toate,..cumperi de peste tot daca pretul e mai convenabil..De exemplu ! DC nu achizitionam armament si tehnica de lupta avansata din China sau Japonia daca face un discount k-lumea + ca e aliat cu noi ! Ca de la Rusi nu se mai poate, desi au armament de top, fapt remarcat si Laudat recent de insasi marele Baraka H. Obama ! Ca sa numai spunem ca chiar EI-Rusii cumpara arme si tehnica avansata de la „dusmanii posibili”..Noi de ce nu cumparam ?..Nuuu ! EI daca cumpara ceva trebuie ca cineva sa isi ia partea leului..s.a.m.d._…Cuum ? Nu ne da voie aliatii sa cumparam ?..Pai inseamna cu nu este o economie libera daca ma obligi sa cumpar doar de la cineva anume !!_….e-doar puncte si marunte de vedere…..

  13. Citeam ieri un interviu pe DW.com cu vestitul jurnalist international, afiliat CNN si Fox News, laureat al „Premiului Merkel” pentru jurnalism, Cristian Stefanescu, azi in slujba neamului la DIGI:

    „Cristian Stefanescu: For almost three decades, the politicians governing Romania have stolen as much as possible – often with the help of a network including representatives and successors of the former communist party and the former dictator [Nicolae] Ceausescu’s secret service Securitate.”

    Populism jurnalistic, cam asta foloseste acest tovaras de joaca cu stiloul. Da, exista un simbure de adevar in ce spune, dar sa pui o eticheta pe toti politicienii este semn de totalitarism. Dl nu da exemple evident, pentru ca toti s-au comportat la fel. Ce deduce neamtul? Ca demoratia nu merge in Romania, si ca ar fi nevoie de un Fuhrer de-al lor sa conduca acest popor de hoti. Urit, domnule „juranalist”. Cred ca nici macar unitatea militara pentru care lucrati nu a fost prea fericita. Poate nu ati inteles ordinul.

    Ce il mai supara pe locotenentul minor? PSD-ALDE, acolo unde se afla de fapt, aflam aici, toti hotii.

    „But a party dominated by corruption suspects – afraid of losing their illegally attained wealth – or even politicians who were declared guilty of corruption won the parliamentary elections at the end of 2016. The Social Democratic Party and their smaller coalition partner, the liberal party ALDE, have a majority that permits them to modify the existing legislation.”

    Nimic despre hotaririle Curtii Constitutionale ce impune guvernului sa legifereze. Nimic despre ordonantele Macovei, pentru ca alea sunt bune, nu, fiind de la opozitie? Nimic despre CEDO si conditiile precare ale detinutilor. Si evident, absolut nimic de rau despre omul cu multe case si cu un NUP, care intimplator azi este Presedintele Romaniei.

    Buna actiunea in campul tactic, tovarasi jurnalisti ai sistemului!

    http://www.dw.com/en/romania-the-street-has-the-role-of-the-opposition/a-37340525

  14. Cati cetateni moldoveni fosti sau actuali si cati studenti moldoveni scolarizati moca pe banii nostri sunt acum pe strazi in toata tara si care e folosul tarii per ansamblu din asta ?
    Usatai si Putin au legatura cu ce e pe strazi ?
    N-ar trebui inchise granitele ?
    De sunt astia pe strazi ca sincer nu inteleg , daca se dadea o ordonanata ce privea viermii de matase era aceeasi emulatie ?

  15. Cineva spune că ar trebui reinventată industria.
    În capitalism, nu statul înființează fabrici, ci persoanele fizice. Nimeni nu împiedică pe nimeni să deschidă fabrici. Mai mult, chiar s-au deschis multe fabrici private, dar ele ființează pentru că produsele lor sunt cerute pe piață. Cele care n-au avut clienți s-au desființat.

Lasă un răspuns