Despre referendum, elefanti si Vogoride

Am impresia că presedintele Iohannis răsfoieste, periodic, Constitutia si vrea să experimenteze diferitele texte la care se opreste. După ce a experimentat participarea la o sedintă a guvernului la care nu a fost invitat, ieri a lansat ideea unui referendum in legătură cu chestiunea gratierii (sau cam asa ceva). Problema este că in sistemul nostru constitutional, nu este prevăzut referendumul legislativ. Deci nu ar putea fi supus referndumului un proiect de lege, de ordonantă sau, in general, o reglementare. In acest sens, si Decizia CCR nr 70/1999: „Dreptul constitutional al presedintelui de a recurge la referendum nu ii poate conferi insă acestuia posibilitatea legiferării, intrucât in conformitate cu vointa Constituantului român, Presedintele nu poate initia un referendum legislativ ci numai unul consultativ”. Mai adaug si faptul că nici măcar in cazul initiativei legislative a cetătenilor (art. 74 alin.2), , „problemele fiscale, cele cu caracter international, amnistia si gratierea” nu pot face obiectul unui astfel de  demers. Doar in Elvetia sunt supuse referendumului proiecte de legi intr-o formulă de democratie directă.

Bun, si atunci ce-i poate intreba presedintele pe „dragii mei” la referendum? Dacă sunt de acord cu principiul gratierii? O astfel de intrebare ar fi neconstitutională pentru că principiul gratierii colective a fost aprobat deja de popor, la referendumul privitor la Constitutie si figurează ca prerogativă pentru parlament (art.73 alin3 lit.i).  Ar fi si o initiativă ce ar afecta o prerogativă prezidentială – gratierea individuală (art.94 lit.d). Să fi intervenit, din nou, Barrosso pentru a interzice gratierile in România, asa cum a făcut in 2012, atunci când i-a dat celebra „not to do list” lui Ponta?

Oricum, ar fi vorba de un referendum CONSULTATIV si care ar putea fi invalidat de către CCR. E adevărat că există si un referendum care produce efecte juridice, cel reglementat la art 95, organizat pentru demiterea presedintelui, după suspendarea din functie.

Acum, câteva cuvinte in legătură cu ANIVERSAREA Unirii Principatelor Române. Oare de ce a folosit presedintele termenul de COMEMORARE  pentru această sărbătoare? Oricum, textul de comparatie intre clasa politică de atunci si clasa politică de astăzi părea un fel de pastisă a articolelor politice ale lui Eminescu. Si nici nu  e intru-totul corectă comparatia respectivă.  Cei care au citit măcar o brosură despre acea perioadă, isi vor aminti, de exemplu, despre caimacamul Vogoride, despre arestări, destituiri, amenintări pentru falsificarea listelor care, in final au fost anulate in Moldova si apoi refăcute. Isi vor aduce aminte de „monstruoasa coalitie”… E adevărat, numărul celor care au determinat, in final, Unirea a fost mai mare si ei rămân cu adevarat in amintirea noastră: Cuza, Kogălniceanu, Negri, Alecsandri,  precum si C.A.Rossetti, fratii Golescu, Chr.Tell, G. Magheru si altii. Cărora ar trebui să le aducem omagiul nostru astăzi.

In legătura cu clasa politică de acum, trebuie totusi să amintim faptul că ea a făcut posibilă intrarea României in Uniunea Europeană, in NATO, a eliminat vizele de călătorie in străinătate si, de asemenea, a făcut posibilă chiar si acceptarea Sibiului drept capitală culturală europeană, decizie fără de care poate că steaua actualului presedinte ar fi strălucit mai putin…

PS  In fotografie, cei doi elefanti pe care doar presedintele i-a văzut la guvern. Acum, disponibili si pentru popor, ca argument pentru referendum.

 

32 de gânduri despre “Despre referendum, elefanti si Vogoride

  1. Presedintele ,,nostru”, despre care, sincer, nu am crezut ca este pur si simplu retardat, nu si-a dat initial seama ca o ia prin balarii, neintelegand, de fapt, Constitutia. Incerc sa pricep cum, un asemenea om, a fost profesor. Cred ca are printre consilieri un ,,intrus” care isi bate joc de el.
    Astazi, realizand gafa, vrea sa cheltuie banii contribuabililor pe o tema filosofica gen:
    ,,Sunteti de acord ca trebuie sa fie bine ca sa nu fie rau si sa fie rau, daca vrem sa fie bine ? ”
    Cine este PENTRU coruptie in aceasta tara ? Iata, a venit momentul ca si PSD sa grabeasca referendumul sau pe tema imunitatilor. Nu stiu daca cele doua intrebari se pot cupla, dar este cat se poate de logic ca imunitatea sa dispara de tot, astfel incat nimeni sa nu se poata opune, individual, sau institutional, inceperii urmaririi penale si arestarii ,,preventive”. Asa, in asemenea referendum at avea ceva sens. Daca tot este sa vrem un stat politienesc total, macar sa mergem pana la capat si sa dam procurorilor putere absoluta.
    ps
    A murit domnul Adamescu, in contextul in care judecatori timporati i-au refuzat eliberarea conditionata. Unii spun ca pe retelele de socializare multi romani – postaci se bucura si vor sa urmeze si altii.
    Eu as face un alt referendum, cu intrebarea:
    ,,Suneti de acord cu reintroducerea condamnarii la moarte, da, sau nu ?”
    Ce credeti, prieteni, ca va alege poporul roman ?

    • @Zev, ianuarie 24 ianuarie, 2017, la 10:16

      Eu am încercat să vă spun de când „s-a ales” că e o problemă majoră cu creierul lui… sau cu absența acestuia. N-am folosit cuvântul „retardat” , dar, în rest, le-am folosit pe toate…Faceți un exercițiu: căutați pe net ultima confruntare dintre Klaus și Ponta , întâlnire moderată de Pușcalău… săriți peste răspunsurile lui Ponta…urmăriți numai reacțiile actualului președinte…nu trebuie să fiți medic psihiatru, credeți-mă…

  2. ps
    Adrian Nastase, trebuia, de aceasta data, sa faceti ca mine si sa asteptati a doua zi. V-ati cam grabit cu postarea dvs.
    Era aberant ca presedintele chiar sa faca ceea ce a spus, adica, un referendum pe o tema gen:
    ,,Sunteti de acord cu scoaterea in afara legii a actului de clementza in societatea romaneasca ” ?
    Pe langa faptul ca era evident neconstitutional sa intrebi cetatenii daca sunt de acord cu gratierea, gestul at fi compromis cu greu remediabil tara noastra in ochii lumii civilizate, avand in vedere incalcarea extrem de grava a drepturilor omului.
    Nu credeam ca o sa ajung sa spun ca Traian Basescu este mic copil pe langa nazistul din Sibiu.
    Sa vedem daca PSD va rezista psihic, dar revin si spun ca guvernul trebuie sa mearga in acest moment pana la capat cu cele doua ordonante.

  3. Excelenta, cred ca in pofida argumentatiei dvs., excelenta dpdv juridic, Presedintele Johannis, de fapt pregateste o capcana. Intrebarea (cel mai probabil) va suna asa: ” Sunteti de acord cu continuarea luptei împotriva corupţiei şi asigurarea integrităţii funcţiei publice”. La prima vedere, fie ca votul va fi masiv DA, fie ca va fi masiv NU, pare a nu avea o finalitate imediata si de impact. Insa, daca raspunsul va fi masiv DA (asa cum este de luat in calcul) actiunea imediat urmatoare a Presedintelui va fi DIZOLVAREA PARLAMENTULUI, deoarece va folosi propagandistic acest vot ca fiind indreptat impotriva unui „parlament de penali si corupti”. Din cate stiu cu exceptia art. 89 din Constitutie, conditiile privind dizolvarea parlamentului nu sunt prevazute intr-o alta lege. In schimb, daca votul va fi negativ, Presedintele, se va spala pe maini, asemeni lui Pilat si va spune: „Asta ati vrut! Eu am incercat”… Cu adanca consideratie.

  4. trexsr spune:
    Ianuarie 24, 2017 la 12:41 am

    Foarte pertinent comentariul dvs. Asa cred si eu, cu Dodon sunt sanse relativ mai mari ca in zona sa se mentina si sa se consolideze un climat de stabilitate. Din cate stiu, actualul presedinte al Rep. Moldova sustine un atribut de neutralitate al tarii sale, ca stat independent. Este foarte bine si pentru Romania, ca NATO sa-si inceteze expansiunea, un proces care, daca nu se opreste, ar amplifica exponential riscurile in zona.
    Moldova poate fi o zona-tampon intre ,,lumi”, dar si o placa turnanta a cooperarii UE/Romania – Rusia.
    Diplomatia romaneasca este bine reprezentata in acest moment (vezi atitudinea domnului Melescanu fata de Ambasador), dar Ministrul de Externe nu poate iesi din limitele generale ale politicii externe romanesti care are mai multi centri de putere: Guvern, Cotroceni, Bruxelles si Washington.
    Ma rog, sa vedem ce fel de influenta va exercita, pe viitor, capitala federala a SUA. Sper sa fie una benefica pentru Romania, tocmai prin diminuarea ei. (Z)

  5. Pentru noi poporul , cei doi elefanti reprezinta DNA-ul si SRI-ul , instrumentele de care s-au folosit Basescu si Iohannis ! Si PSD-ul bine ar face sa organizeze o ” vanatoare ” si sa-i doboare ( simbolic ) . Cred ca majoritatea romanilor ar fi de acord cu o astfel de ” vanatoare ” …

  6. Aveti in continuare stima cu care v-am votat si apreciat ca intelectual ,lider de partid, parlamentar,dar mai ales ca prim-ministru.Astept insa de la d.vs un raspuns transant daca sunteti de acord cu pozitia umila a actualului presedinte al PSD ,care pare ca s-a resemnat a fi un incasator,sacrificand practic coalitia de guvernare si programul executiv a acesteia.Credeti ca aceasta pozitie politica poate fi castigatoare in disputa cu un om si un sistem decisi sa te distruga ,pe tine si pe cei pe care ii reprezinti ?

  7. A aparut intrebarea care se va pune la referendul:

    Sunteti de acord cu „Continuarea luptei împotriva corupţiei şi asigurarea integrităţii funcţiei publice ?”

    sau in traducere libera:

    „Sunteti de acord ca DNA-ul sa fie condus de Codruta Kovesi si penalul de Dragnea sa fie demis ?”

    Saracul Ciolanis … a ajuns in ultimul hal de desfigurare politica … e doar o zdreanta cu care binomul isi sterge pantotii la orice ora ! Sa facem referendul pentru ca Kovesi sa ramana in functie ?
    Poate ne trezim din cosmarul indus de binomul securist … au aparut deja monstrii !

    Imbecilul asta de Ciolanis si taratoarele liberale chiar ne cred prosti ?
    Astia lupta pentru justitie, cum a luptat si sarlatanul de Basescu ?

    Justitie pana la capat ! Toate javrele securiste sa ajunga in puscarie !

  8. alexvoicueu spune:
    Ianuarie 24, 2017 la 10:44 am Fals.

    De ce sa dizolve Parlamentul ?
    Doar in proiectul (nefinalizat) de revizuire a Constitutiei se stipula ca, dupa un referendum de demitere a Presedintelui (care este unul OBLIGATORIU), daca acest demers esueaza, se dizolva automat Parlamentul care a intitiat procedura.
    Dar conform actualei Constitutii, asa ceva nu este posibil. Mai mult, Presedintele promoveaza un referendum CONSULTATIV, asa cum a fost si cel validat, initiat de Basescu in legatura cu structura Parlamentului.
    Cititi, prieteni, legile tarii cu mai multa atentie.
    Ca sa nu mai spun ca ceea ce vrea Presedintele nu este in contradictie cu masurile de politica penala adoptate de Guvern, ca singurul abilitat (in tandem cu Parlamentul) sa emita/modifice legi legate de Justitie. Presedintele face un gest pur politicianist, inutil pe fond, pentru a sabota cu orice pret imaginea guvernului, imaginea PSD si programul de guvernare.
    Mai mult, un guvern care, in mod transparent, initiaza o procedura de gratiere, este in consonanta cu spiritul Declaratiei Universale a Drepturilor Omului, insusit/insusita de toate tarile democratice. Nici nu mai vorbesc de povara financiara a amezilor de la CEDO.
    Avem de-a face, pur si simplu, la palatul Cotroceni, cu o ,,gasca paranoida si iresponsbila” care, asa cum se vedea pe o pancarta userista, este in stare sa dea foc Romaniei, doar pentru a se mentine la putere, agatata cu disperare de institutii de forta nereformate, mai apropiate de o dictatura, decat conforme principiilor unui stat democratic.

  9. Acum ca lucrurile s-au mai limpezit, se vede limpede cine promoveaza initiative ,,cu dedicatie”. (Z)
    Dupa parerea mea, singurul raspuns al romanilor de buna credinta, la o actiune disperata, costisitoare si inutila a unui Presedinte sabotor scapat de sub controlul propriei ratiuni (atata cata exista), este unul singur:
    NEPARTICIPAREA.

  10. Avem un Preşedinte cugetător! În ultimul timp scoate dumă după dumă. Ne dă lecţii de morală, apelând la exemple din istorie, alegând doar ce-i convine. De pildă, a comparat pe politicienii actuali cu cei din epoca lui Cuza, apreciind spiritul patriotic şi grija pentru popor a politicienilor epocii respective, uitând că aceiaşi politicieni s-au constituit în ,,monstruoasa coaliţie”, pentru a-l răsturna pe Cuza, pentru că acesta şi-o luase în cap cu reformele sale în favoarea poporului! De asemenea, a făcut apel la Codul Penal al lui Cuza, dar nu a fost informat de consilierii săi, că cele mai grave infracţiuni consemnate în acel cod erau considerate cele care prevedeau încălcarea Constituţiei, iar moralistul Preşedinte tocmai încălcase Constituţia cu o seară înainte. Şi colac peste pupăză, ne îngroapă Mica Unire, comemorând-o! Ori i-a scăpat fără să vrea, gândindu-se de fapt la aniversare, ori nu ştie sensul cuvintelor ori, cine ştie(?), are vreun gând să dezmembreze România, nu neapărat în fapt, ci în ,,cuget şi simţiri”, acţiune pe care a declanşat-o deja.

  11. MOTTO: STIRIPESURSE.ro : „ …Potrivit unor surse, Klaus Iohannis le-a spus reporterilor … că întrebarea ( de la Referendum, n.n.) nu va conține termenul «grațiere» și a recunoscut că a fost o «eroare», când a anunțat un referendum pe tema modificării Codului Penal prin ordonanță de urgență și a ordonanței grațierii. In ceea ce privește episodul în care preşedintele Klaus Iohannis a mers la Guvern, … sursele susţin că preşedintele a ajuns la Guvern şi a fost întâmpinat de premierul Sorin Grindeanu, pe care l-a întrebat: «Bucuros de oaspeţi? », moment în care Grindeanu a răspuns «Bucuros! ».Ulterior, preşedintele i-a spus premierului: «Dacă tot am venit până aici, nu mă invitaţi la şedinţă? », iar premierul s-a conformat cererii preşedintelui.”
    ………………………………………………………………………………………………

    Eu am înțeles că, deși erau doi elefanți în încăpere , noi nu avem voie să rostim la referendum cuvântul „elefant” , deci , ne vom referi în continuare la cele două pahiderme pe care le-a văzut Klaus la Palatul Victoria ca și cum ar fi , de fapt, două ciocârlii. Deci, când va iniția el referendumul , întrebarea va fi : „Sunteți de acord cu cele două ciocârlii de circa 3- 4 tone greutate și o înălțime de 3,50 – 4,00 metri, sesizate de președinte într-o încăpere din sediul Guvernului și ale căror trompe au fost întrezărite ieșind de după ușa premierului Grindeanu de către Mihai Șora ? ”

    Cică întrebarea asta despre ciocârlii, lansată oficial, costă vreo 20 000 000 de euro… eu zic că e bine… Dacă facem un calcul sumar, pentru ca indignarea populației împotriva ciocârliilor să producă efecte, să aplicăm 30% la lista aia de votanți pe care n-a mai actualizat-o nimeni, de pe vremea lui Ceaușescu. Așadar, 30% din 18.403.044 de votanți, ar fi 5 520 913 participanți la scrutin, din care 4 600 761 de cetățeni ar trebui să fie împotriva ciocârliilor. Avându-se în vedere că la alegerile parlamentare, având o miză cu mult mai importantă, au participat 7 323 368 alegători, dintre care 45,47 % , adică 3 329 935, au votat PSD iar 5,60% adică 410 108, au votat cu ALDE , plus alții care au votat și altceva decât PNL și USR, ne ducem spre un 4 000 000 de votanți, care , cred eu, vor cam refuza să iasă din casă la Referendum pentru a-și exprima părerea despre ciocârlii.

    Ce vreau să spun? Vreau să spun că sunt șanse mari ca președintele nostru să nu afle, până la urmă, care este părerea populației despre ciocârliile de 3-4 tone, fără pene, cu trompă și cu pielea foarte groasă…

    Și Dragnea vrea să inițieze două referendumuri … unul pentru desființarea imunităților de tot felul – cu ăsta nu sunt de acord, să nu conteze pe mine PSD-ul – iar cel de-al doilea pentru inițiativa Coaliției pentru familie, de modificare a unui text din Constituție – ăsta este interesant și, după părerea mea , pleacă de la o inițiativă care , alături de cea de demitere a lui Băsescu Traian, poate întruni suficiente opțiuni favorabile , fără șmecherii și stimulente oculte.

    În orice caz, eu atâtea ieșiri ale președintelui , într-o singură zi, la categoria filozofică ”Am fost un dobitoc…” , n-am mai văzut. A se vedea, de exemplu , și descrierea descinderii în sediul Guvernului sub deviza: „ Bucuroși de oaspeți? ”, adică : „Bre, m-am invitat la tine acasă, acum fă bine și taie porcul din coteț, că mi-e foame…ah! și nu uita, vreau să stau și-n capul mesei… și să n-o văd pe nevastă-ta prin preajmă, că știi doar că nu pot s-o sufăr … altfel, cu această ocazie, daţi-mi voie să vă spun că sunt foarte mulţumit de felul în care vă faceţi datoria şi pentru mine este o onoare să fiu aici împreună cu dumneavoastră… !”

  12. Idilizarea istoriei era apanajul comuniștilor. Istoricii serioși scriu că „clasa politică” a vremii era mult hulită și uneori existau chiar motive să fie, cum e cazul partidelor din timpul lui Cuza. Să nu uităm că Cuza însuși a aplicat politici dezavantajoase pentru „talpa țării”, iar partidele (substantiv feminin în acel timp) l-au lucrat binișor pe domn până ce i-au făcut felul, așa că Ioh-Groh n-a nimerit-o cu comparația.
    Sigur că acum vedem doar părțile bune ale „clasei” de atunci, dar poate peste 100 de ani, când va dispărea subiectivismul și partizanatul față de politicienii actuali, se vor vedea și bunele.

  13. Domnule Nastase,nefiind un bun orator,doar intreb ;cu ocazia referndumului propus de d.nul,, N case;,cica presedinte,se poate organiza referendum si de demitere a sus numitului.Basescu a unit referendumul de demtere cu cei 300

  14. Dar sunt si elefanti „discreti” de care iti dai seama numa dupa urmele pe care le lasa pe unt*… sau net.

    Se pare ca Liviu Dragnea (cel caruia i se reproseaza si mustata!) a ramas usor „mirat” de ce a gasit ca proiect de buget. Adica ceva cam aiurea.
    Aiurea in sensul in care nu decribilizeaa PSD ci il dac ridicol, necinstit, netrebnic.
    Sau si mai bine il decredibilizeaza in fata noi administratii muricane (2% ptr Aparare. Cred ca unora nu le place sa citeasca asta … insa ar fi bine sa dam 2%. Odata ca sa ne „asiguram” spatele cu Aliatu [al cui?!] si a2a oara ca nu se strica sa avem ceva dotare)

    Ar trebui ca Liviu sa dea cu pumnu in masa si in guvern. Cei vinobati sa plece! mai ales cei vinovati in „subordine” .. ca din cate stim una pleaca de la ministru si alta ajunge la public (a fost si o cestie cu o lista de medicamnete compensate! Milioane de euroi …la minim). Oare cine s-a interpus ? La ce nivel?! Concedierea catorba ar fi „salutara” in sens mahala (adica de salutat, apaludat). Cu vrero 30-40 de jmecheri din sinistere dati afara …disciplinar luicurile ar merge mai lin Plus poa inca o mica rectificare in minus a unor institutii care au ca sarcina sa beleasca ochii…
    Si poa sa renunte la dobi de la inJustitie. Nu nu ptr sucarul asta ci ptr Haineala. Si Haineala la Bacau!!!
    Asa ca sa se teama. Oderint dum metuant. Caci teama este primul pas catre respect. Caci oricum este urat – si Dragnea si PSD si nu va faceti iluzii si voi ca votati PSD ! – insa nu este temut.
    Si fiindca nu este temut este sabotat.
    Sa se teama. Adica sa se teama sa nu respecte legea, sarcinile de serviciu.

    Si asa se va cionatat ca marele Fraus si ai sai au circulat intre 3 si 4 …

    –––––––––––––
    * – Cum stii ca un elefant a intrat in frigiderul tau?
    – Dupa urmele lasate in unt!
    – Dar cum stii ca doi elefanti au intrat in frigiderul tau?
    – Intotdeauna lasa usa frigiderului deschisa!

    – De ce are elefantu’ ochii rosii?
    – Ca sa se poata ascunde in cires!
    – Cum se da jos din cires un elefant?
    – Se aseaza pe o frunza si asteapta sa vina toamna!

    – De ce elefantu’ are urechile mari?
    – Ca sa poata zbura din floare in floare!
    – De ce in padurile cu elefanti este interzis sa circuli intre 3 si 4 pm?
    – Pentru ca intre 3 si 4 pm elefantu zboara din floare in floare!
    – De ce crocodilu’ este turtit?
    – A circulat intre 3 si 4!!
    – Da ce crocodilu’ e floare?!
    – Nu ! Dar elefantu’ nu stia!!
    !???!
    –––––––––––––––––––––––––––––––
    PS- dom tov Sefu le stiai ? Glumitezele cu elefantu’. Ca intre noi erau doar cativa kilometri – eu mai la periferie la scoala 40 (Andronache)
    PPS- catova kilometri, 2 cartiere. Noi suntem f parohiali . Mai ales bucurestenii

  15. Viclesugul disperarii: Prin referendum, Klaus Iohannis spera sa anuleze coabitarea si programul economic si social al Guvernului. Daca diversiunea folosirii romanilor impotriva romanilor va reusi, Romania va retrai drama lui Sisif. Anuntul presedintelui Klaus Iohannis despre organizarea unui referendum national privind legislatia penala a fost neasteptat si derutant, ca o lovitura preventiva in razboiul cu Guvernul PSD. De ce ar recurge Iohannis la o consultare populara care nu are drept de legiferare si normativizare in problema gratierilor, subminand exercitiul noului Parlament si noului Guvern, cand inca nici nu s-au uscat stampilele de pe buletinele de vot de la alegerile parlamentare din decembrie? Nu este acest demers prezidential o lipsa de respect fata de procesul electoral proaspat incheiat? O subminare a functiilor Guvernului, de initiativa legislativa si de emitere de ordonante si de ordonante de urgenta, in exercitarea actului legitim al guvernarii, izvorate din vointa alegatorilor, pentru ciclul electoral in curs, de 4 ani? Nu este dreptul si obligatia Guvernului sa guverneze? L-a obstructionat cineva pe seful Guvernului democrat american, Barack Obama, pentru cel mai mare numar de gratieri pe care l-a facut pe final de mandat, sau pe seful Guvernului republican, Donald Trump, pentru anularea asigurarilor de sanatate Obamacare? Ori, cu atat mai putin, le-a batut obrazul vreun diplomat strain? Despre ce vorbim? Recunosc, miscarea tactica foarte rapida a presedintelui Iohannis cu anuntul referendumului, la scurt timp dupa intoarcerea din SUA a presedintelui PSD, Liviu Dragnea, si a premierului, Sorin Grindeanu, prin care nu le-a mai lasat timp pentru finalizarea si adoptarea proiectelor privind amnistia, gratierea si modificarea codurilor penale, a fost un viclesug inteligent. Insa, ma indoiesc ca va si produce efectele speculate. Romanii intre timp s-au mai desteptat. Surprins am fost, dar nu stiu daca pot fi puse intr-un raport ca de la cauza la efect, desi exista suficiente precedente, despre care se spun ca fac regula, de faptul ca fortarea de catre Iohannis a unui referendum pe justitie a venit ca o reactie dupa indicatia, dintr-un interviu, a ambasadorului american la Bucuresti, Hans Klemm, potrivit careia “nu ar fi oportuna nicio masura care slabeste statul de drept in Romania”. La o analiza mai atenta, plecand de la intrebarea “Cu i-ar folosi?” – ca in anchetele judiciare – lui Iohannis? sau Romanilor?, ajungem cu usurinta la concluzia ca recursul la referendum este un viclesug, un lat, o capcana, pe care fireste ca cel care o intinde nu o face pentru a se prinde singur in ea. Totul pleaca de la un calcul necinstit, care, mizand pe rationamentul ca nimeni nu va spune NU continuarii luptei anticoruptie si asigurarii integritatii functiei publice, spera ca vor smulge un “consimtamant” indirect, si acela viciat prin neinformare si manipulare, pentru a continua justitia politica, vanatoarea de vrajitoare impotriva liderilor stangii, implicit impotriva intereselor celor multi, pe care acestia ii reprezinta. Exista o relatie, hai sa nu-i zic dialectica, pentru a nu-i face pe snobii anti-stanga, adica anti-majoritate, sa strambe din nas, ci cauzala directa, de reprezentare, mobilizare si participare politica intre lideri, partid si mase. Daca liderii sunt decapitati si partidul este demonizat, masa se va comporta ca o turma fara pastor, pe seama careia o minoritate va prospera, prin minciuna si inselaciune. Coruptia este un fenomen real, care nu cunoaste frontiere, este una din racilele capitalismului, care si-a creat cai specific de patrundere si proliferare in interiorul societatilor. Mai mult, ca si in cazul hotilor care striga “hotii!”, corupatorii si coruptii, mai ales primii, striga “coruptii!”. Cea mai lovita de coruptie este marea majoritate a populatiei. PSD este cel mai interesat de eradicarea flagelului coruptiei, dovada ca Guvernul Grindeanu a sporit bugetul DNA. De aceea intrebarea pe care Iohannis intentioneaza sa o adreseze la referendum, daca populatia este de acord cu “continuarea luptei anticoruptie” este extrem de tendentioasa si de manipulatoare. Izolat si nepopular, Klaus Iohannis adopta diversiunea referendumului pentru a se salva, incercand sa se foloseasca de romani impotriva romanilor. Scopul real al referendumului este respingerea coabitarii si a programului economic si social al PSD. Daca va fi atins, Romania se va intoarce de unde a plecat, precum Sisif.

    • 1) „Lovitura preventiva” este o lovitura fara declaratie de razboi … NU este cazul – Fraus der Nazi ( El este autodeclarat si confirmat juridic Erben der Deutsche Volksgruppe in Rumänien ..) a „declarat” razboi cel putin din momentul in care a respins pe Sevil

      2) te rog nu incurca borcanele L-a obstructionat cineva pe seful Guvernului democrat american, Barack Obama, pentru cel mai mare numar de gratieri pe care l-a facut pe final de mandat … cine sa il opbstructioneze? Sorosisti si rstu care la noi sprijina opozitia?! De fapt Fraus din Romania magarului de Sibiu este de-a dreptu dezorintat ca si in America ogarului cenusiu nu a iesit „cine trebuie”.

      3) Der Kaiser si a sa ceata au scornit de ceva timp o intreaga teorie cu privire la majoritate si alegeri.
      3.a)Primul argument este ca majoritatea este irelevanta (cand nu voteste cum trebuie) ca si Adolf a fost ales de catre bobor (incorect. In 1932 NSDPA castigase o majoritate relativa : 33,09 % [11 737 021 voturi] , SPD castigase 20,43 % [7 247 901 voturi] KPD 16,86 % [5 980 239 voturi ] centristii 11,93 % [4 230 545] Per totla SPD, KPD si centristii aveau 121, 100 si 70 locuri/voturi in Reichstag adica 291 din 584 … Insa Stalin a decis ca dumanu principal era SPD … )
      3.b) Al doilea este ca PSD nu are majoritatea. PSD a fots votata de 44% din 39,42% votanti.. Asa ca PDL in blana de oaie PeNeLista, Nicusor Dan and comp „reprezinta” si pe aia 60% care nu au votat. Ei , opozitia au „legitimitate” care este data si de „calitatea” vitantilor (se „stie” ca ptr PSD voteaza hotii, coruptii, imbecilii, aia cu putina scoala, tiganii si putorosii asistati care voteaza ptr un litru ulei/kil de zahar) .
      In plus ei repreinzta partea „buna”care vea cu Europa si SUA iar SPD este infrudfat Rusiei si vrea in Coreea de nord sau China.

      Si nu este cui prodest ca se stie ci „da de ce?”
      Si asta ptr ca
      I) Fraus Sase Case si 2 falsuri se crede Kaiser si vrea sa befehl !
      II) fiindca ei e in gnl iremediabil prosti si este prea complicat sa inteleaga ca cum este cu presedintele si guvernu. Ca d’aia e Presedinte sa Conduca! Ca Ceausescu … Ca d’aia am votat presedinte.. Ce in America cum este?! (cum zic e mai boi decat boii…) {E ca desi sunt milioane mintule lor cumulate nu dau decat mintea unui submorron)
      III) pen’ ca ei e cu foamea in gat. De exemplu Oana Bîzgan, azi deputat USR. Are o bografie f instructiva /ilustrativa (membra in 3 consili de administratie :- Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS,SALROM şi Daewoo-Mangalia Heavy Industries)

      Ce enteres ar avea Primul Penal al Romaniei?
      Ei bine … el stie (stiu si eu si ar fi bine sa intel;aga si unii „strategi” ai PSD) ca o eventuala suspendare a presedintelui ar fi invalidata la referendum . Dupa care calare pe cai mari ar tipa ca corutii e improtriva lui (corupt si falsificator si el!) si ca poporul (cand se voteste „bine” e popor altfel e bobor) e de partea lui si astfle „legitimat” va avea mijloace mai mari sa faca „sistemul” sa faca „anticoruptie preferentiala”.
      De ce nu ar reusi o demitere ?
      Fiindca demiterile au o motivatie prea abstracta si pe noi nici am Arsch nu ne doare de cestii din astea, pen’ca referndumul de demitere , ca si alegerea prezidentiala este despre o persoana nu principii. Si aici pierde PSD ul care , dupa Ilescu, nu are nici o persoana cu proa la public. Adica cineva care sa trangreseze cu mult „tarcul” electoratului PSD si nu ressueste sa obtina sufieciente voturi „neutre” sau „libere” (adica ale insilor fara ferm optiuni politice.. SI ar trbeui o personalitate forte .. (nu in sensul de mana forte ci de ALPHA prim) care sa atraga. Ca dat find „portreul robot” al votacului PSD* (v mai sus) unu fara optiuni ferme ar avea mari retineri sa voteze in favoarea PSD (adica si ptr demitere) tocmai ptr ca nu vrea sa fie „prost” si „bizon” . Deci o prsonalitate care sa inspire .. astfel incat „neutrul” sa isi asume sfidarea „ba zici ca sunt cum ? Ia mai zi ba daca indraznesti @@@@@ @@@@ti si @@@@ $$$tu!”

        * apropos de „portreul robot” al votacului PSD (imbecilii, aia cu putina scoala, tiganii si putorosii asistati care voteaza ptr un litru ulei/kil de zahar) Eu votez cu PSD insa nici in picioru mesei nu ma doare ca as fi „bizon”. De fapt eu sunt Bizonu’ si uneori ii tratez pe „destepti” ca pe imbecili

      • O mică nuanță, dacă nu vă supărați: cei care votau cu I. Iliescu s-au cam curățat de pe fața pământului. Aceștia, cea mai mare parte a lor, erau formați într-o comunitate omogenă, nu spun de care, spun doar că aveau simțul unității. Pot fi discutate mult originile și motivele unității lor, dar aveau sentimentul apartenenței la o entitate națională, cred că mai aveau sentimentul sincer al unirii în jurul ideii de Patrie. Așa cum o înțelegeți și dumneavoastră, și eu, și alți depășiți ca noi.

        Cine cu cine și în jurul cărei idei este unit azi? Asistații social. boșorogii pensionari, bugetarii vs angajații la privat, pacienți vs medici, diaspora vs ceilalți, Nicușor Dan cu șleahta lui cu„ freza lor de oaie creață”, tinerii frumoși și liberi vs muncă și învățătură (glumiță adevărată, nu găsiți?), profesorii tineri, semianalfabeți (poate nu chiar toți…) vs profesorii de școală veche, cei care au dat niște examene de admitere la facultăți, nu și-au aranjat notele din școală ca să participe doar la un concurs de dosare; corporatiști vs mici întreprinzători, încercând să-i înghită – aceștia și or mai fi și alții, care grup ar putea forma o majoritate și în jurul cui?

        Dezbinare și haos e numele nostru mic. Lipsa de viziune a TUTUROR guvernelor de după revoluție ne-a adus în această situație dramatică. Lipsă de viziune în educație, în mod special – pentru ei „viitorul țării” e o vorbă mare și goală, lipsa unei poziții clare, cu obligații și îndatoriri a Bisericii, lipsa Bărbaților de Stat, pregătiți să „crape” pentru Patrie, orice-ar fi! Fiindcă azi stau la pat, lovită de o gripă violentă, cât se poate de reală (Buburuza mi-a adus de la școală, am rezistat patru zile îngrijind-o, fără s-o iau și eu), am dat peste un articol, nu vă dau linc-ul („Istorie pe scurt” se cheamă), pentru că nu vreau să vă obosesc, dar vă reproduc un fragment dintr-o scrisoare a lui Ștefan cel Mare: „După strălucita victorie de la Vaslui din ianuarie 1475, domnul Modovei se adresează puterilor apusene pentru sprijin împotriva otomanilor.

        “Către Coroana ungurească şi către toate ţările în care va ajunge această scrisoare, sănătate. Noi, Ştefan voievod, din mila lui Dumnezeu domn al Ţării Moldovei, mă închin cu prietenie vouă, tuturor cărora le scriu, şi vă doresc tot binele, şi vă spun Domniilor Voastre că necredinciosul împărat al turcilor a fost de multă vreme şi este încă pierzătorul întregii creştinătăţi şi în fiecare zi se gândeşte cum ar putea să supună şi să nimicească toată creştinătatea. De aceea, facem cunoscut Domniilor Voastre că, pe la Boboteaza trecută, mai sus-numitul turc a trimis în ţara noastră şi împotriva noastră o mare oştire, în număr de 120.000 de oameni, al cărei căpitan de frunte era Soliman paşa beglerbegul; împreună cu acesta se aflau (…) cu toată puterea lui de ieniceri.

        Aceşti mai sus-numiţi erau toţi căpitanii cei mari, cu oştile lor. Auzind şi văzând noi acestea, am luat sabia în mână şi, cu ajutorul Domnului Dumnezeului nostru Atotputernic, am mers împotriva duşmanilor creştinătăţii, i-am biruit şi i-am călcat în picioare, şi pe toţi i-am trecut sub ascuţişul sabiei noastre; pentru care lucru, lăudat să fie Domnul Dumnezeul nostru. Auzind despre aceasta, păgânul împărat al turcilor îşi puse în gând să se răzbune şi să vie, în luna lui mai, cu capul său şi cu toată puterea sa împotriva noastră şi să supună ţara noastră, care e poarta creştinătăţii şi pe care Dumnezeu a ferit-o până acum. Dar dacă această poartă, care e ţara noastră, va fi pierdută – Dumnezeu să ne ferească de aşa ceva – atunci toată creştinătatea va fi în mare primejdie.

        De aceea, ne rugăm de Domniile Voastre să ne trimiteţi pe căpitanii voştri într-ajutor împotriva duşmanilor creştinătăţii, până mai este vreme, fiindcă turcul are acum mulţi potrivnici şi din toate părţile are de lucru cu oameni ce-i stau împotrivă cu sabia în mână. Iar noi, din partea noastră, făgăduim, pe credinţa noastră creştinească şi cu jurământul Domniei Noastre, că vom sta în picioare şi ne vom lupta până la moarte pentru legea creştinească, noi cu capul nostru. Aşa trebuie să faceţi şi voi, pe mare şi pe uscat, după ce, cu ajutorul lui Dumnezeu celui Atotputernic, noi i-am tăiat mână cea dreaptă. Deci, fiţi gata, fără întârziere.

        Dată în Suceava, în ziua de Sfântul Pavel, luna ianuarie în 25, anul Domnului 1475.
        Ştefan voievod, domnul Ţării Moldovei.”

        Apăi, prietene, care dintre aleșii noștri sunt hotărâți de asemenea manieră să calce pe dușmanii noștri în picioare și să-i treacă prin sabie, în care să avem încredere că vor „sta în picioare şi ne vom lupta până la moarte”? Dragnea a început să vorbească moale, cluburile ard, KWI declanșează referendumuri despre ce-i abate când stă pe tron, comemorează Unirea și participă la proteste împotriva puterii, Ghiță povestește, Coldea e curat ca lacrima, lui Grindeanu îi tremură chiloții să-și asume răspunderea, pe Codruța n-o deranjează nimeni, eventual c-o medalie, sau ceva, jandarmii mângâie protestatarii frumoși și liberi iar pe vremea lui Băsescu îi împușcau cu aruncătoare de grenade.

        Am voie să fiu pesimistă? Am motive să cred că se poate coagula vreodată DIN CONVINGERE un grup electoral? Și în jurul cui? Turma asta a rămas fără păstor.

      • Mai pe scurt, referendumul de demitere a Sasului n-ar putea fi validat din lipsă de cvorum, mai ales că direct, sau indirect oamenii lor ar fi sfătuiţi să nu iasă la vot !

  16. Ce ar fi să amintiţi şi de I.C. Brătianu şi mulţimea de 30.000 de oameni pe care i-a adus ca mijloc de presiune asupra Adunării. „Tinerii frumoşi şi liberi” ai veacului XIX fără de care proiectul naţional n-ar mai fi existat.

    • 30.000 de oameni la un miting la 1859? De unde ați aflat asta? de pe pagina de FB a lui doctorlaslau?
      Vă recomand să luați de bună de la zisul „doctor” doar informația incendiară că te poți vindeca de tuberculoză cu ghimbir („Ce nu vrea guvernul mondial și medicii să știi, ca să nu cadă industria de medicamente. Citește aici și vei fi uimit”)

      • @Amalia
        Nu înţeleg de ce vă miră. Îi credeţi pe români nişte neica nimeni şi care primeau totul de-a gata, ei nefiind în stare să lupte pentru propriile interese? Cât despre lecturi, se vede treaba că individul cu pricina vă pasionează. Dar aveţi grijă! „Omul, bunioară, de par egzamplu, dintr-un nu-ştiu-ce ori ceva, cum e nevricos, de curiozitate, intră la o idee; a intrat la o idee? Fandacsia gata; ei! şi după aia, din fandacsie cade în ipohondrie. Pe urmă, fireşte, şi nimica mişcă.”

  17. Bună dimineața! Am trăit multe. Deși nu iau,încă Bilomag forte, îmi amintesc. Prin anii de început ai democrației contemporane s-a discutat public despre interdicția de a ocupa funcții publice de către cei condamnați penal, așa zișii penalii de astăzi, precum și despre necesitatea unui control medical al aleșilor neamului. Soluțiile de atunci, au existat condamnări penale politice mascate ca fiind pentru fapte de drept comun. Pot înțelege. Cu privire la controlul medical am avut și am îndoieli. Cred că atunci, cu privire la controlul medical s-a greșit. Și pot da, cel puțin, două exemple care, fiind de notorietate, nu mai trebuie dovedite. Cei care atunci erau la putere au greșit sau erau în conflict de interese ori aveau prea mult bun simț. Ce este sigur este că azi plătim!

Lasă un răspuns