Tratamentul lui Banciu

După cum stiti, periodic, sunt nevoit  să-i administrez tratamentul lui Banciu. El are unele accese schizoide, incepe – fără rost – să vorbească in limbi străine, se blochează in consoanele finale ale cuvintelor. In plus, reactionează rău la unele persoane. Spre exemplu, articolele de pe blogul meu ii crează o deosebită stare de irascibilitate. Poate că este vorba si de un inceput de Alzheimer. De multe ori, nu-si mai aduce aminte nici măcar numele meu. Il rog, de aceea, pe Sorin Oancea ca, in fiecare seară, inainte de intrarea pe post, să-i citească următorul text (pamflet). Sper să-l ajute. Măcar câteva săptămâni:

„Bă, jigodie, de patru ani (cinci ani, deja – n.b.), mă insulti si imi jignesti familia – sotia, copiii – pentru că ai frustrări cu Ceausescu. Probabil că ai pitici pe creier. Incearcă, bă, si cu medicamente. Ce ai făcut tu, bă, in viată ca să mă judeci pe mine si pe altii. Ai numărat biciclete la un ziar? Si acum te tine Oancea pe post de maimută la televizor in fiecare seară? Strângi, ziua, mizeria din tabloide si o versi apoi, pe sticlă, bă gunoiule? Asta numesti tu jurnalism? Bă, intre tine si Tapălagă, il aleg intotdeauna pe Tapălagă. El, cel putin, o iubeste sincer pe Macovei. Tu, gunoiule, ii urăsti pe toti.

Imi spui tu mie că am vrut, ca premier, să inchid B1Tv? Bă, idiotule, când a fost infiintat B1Tv? In 2001. Cine era premier atunci, bă, gunoiule? Intreabă-l, bă, pe Păunescu si o să-ti explice. Că, pe urmă, ati trecut la mâncat frunză in Grădina Carpatilor, asta e o altă chestie. Asa se intâmplă cu viermii de mătase…

De patru ani (cinci ani – n.b.) mă jignesti in fiecare seară, bă, jigodie. Mă acuzi că am furat. Ce-am furat, bă? I-am furat bideul lu’ maică-ta? I-am furat afisele electorale lu’ taică-tu? Să fie sănătosi, că nu am nimic cu ei desi puteau să nu te scoată din incubator. Sigur, nu aveau de unde să stie unde o să ajungi. Bă, gunoiule, am creat peste 20 de muzee, am donat sute de hărti vechi statului si am creat cel mai mare muzeu de genul asta din Europa. Ai fost să-l vezi, bă, jigodie? Nu trebuie să-ti cumperi bilet pentru Burkina Faso ca să ajungi acolo. Chiar nu stii nimic din ce-am făcut pentru tara asta, bă, gunoiule? Dacă poti să mergi să faci turism in toată lumea, asta mi se datorează si mie, redus mintal ce esti. Sigur că am si gresit. Am avut lângă mine tot felul de lichele, ca tine, care nu si-au văzut decât interesul lor.

Am tăcut timp de patru ani (cinci ani – n.b.) si am asteptat să-ti vină mintea la cap (de p…). Tu insă ai ajuns să spui că vrei să joci pe mormântul meu, să iei in batjocură gestul meu de revoltă de acum trei  (patru – n.b.) ani, să faci diverse insinuări sexuale? Cu ce drept, bă, gunoiule? Pentru că CNA -ul este plecat cu pluta prin lume si membrii săi nu mai au timp să se uite la televizor? De asta a ajuns tara asta in situatia in care este. Din vina unor nemernici ca tine. Care se hrănesc, precum hienele, din stârvuri.

De fapt, mi-e milă de tine. Trăiesti intr-o hazna si te hrănesti de acolo. Ai fi vrut să beau o cafea cu tine. Cum as putea să fac lucrul asta, bă, gunoiule, când tu nu m-ai atacat doar pe mine ci i-ai jignit si pe copiii mei sau pe sotia mea. Chiar nu ai inteles de ce a fost condamnat medicul Brădisteanu, bă, nemernicule?

In lumea in care trăim, pentru Păunescu sau Oancea contează banii. Pentru tine contează să ai rating mai mare decât Prisăcariu. Rămâne cum am vorbit: esti un gunoi.”

26 de gânduri despre “Tratamentul lui Banciu

  1. @Mircea Popescu
    IANUARIE 17, 2017 LA 8:19 PM,

    nu pot să cred cât tupeu aveți! Chiar încercați să faceți o analogie moderare blog/„jandarmul mondial”? Aici nu suntem la grădiniță.

    • @Ana, poate ar fi cazul sa intelegeti ce cititi inainte de a arunca cu invective la adresa unui partener de discutii, indiferent daca sunteti in totala opozitie cu ce exprima respectivul. Si chiar in general, credeti ca invectivele sunt cea mai adecvata forma de dialog?

      • INVECTÍVĂ, invective, s. f. Expresie violentă, jignitoare, ofensatoare, vorbă de ocară la adresa cuiva; injurie. ♦ Procedeu stilistic care constă în folosirea expresiei violente, agresive, în scopuri polemice sau satirice.

        Domnul Năstase face „ordine” în propria sufragerie, pe când „jandarmul” nu-și vede de treburile proprii, ci umblă cu arma de foc și obligă pe alții (mai ales pe cei care au petrol) să trăiască după principiile pe care le crede el democratice. E O MARE DIFERENȚĂ! A băga în aceeași oală acestea e o jignire, o invectivă – poftim, la adresa mea, dar cred că și a multor altor contributori. Mie îmi place dialogul, polemica, dar nu accept, URĂSC oamenii care mă iau de proastă! Atunci când unul se preface că nu vede, sau că nu există aspecte evidente ale unei probleme într-o discuție, încercând să mă manipuleze cu superioritate, consider că sunt jignită cu premeditare. Nu am crezut până acum că aveți o „misiune”, dar încep să mă îndoiesc.

        Vom avea o discuție principială sau despre pomi înfloriți, despre albinuțe, politică sau educația adolescenților, de care sunt preocupată, despre vremea de afară, despre orice, când o să arătați că mă considerați un om dotat cu inteligență, nu un membru al unei turme care se ia după talangă.

  2. Superb pamflet, putea sa fie și mai acid întrucât Banciu o merita din plin . Și nu numai el ci foarte multi jurnaliști care otrăvesc zi de zi societatea românească, manipulează pe romani în funcție de interesele celui care ii plătesc. Este necesar urgent ca în România sa avem o presa obiectiva , o presa care sa laude ce se face bine și sa critice greșelile. Dar în România, presa în proporție de 80 % dezinformează în mod criminal pe cititori, ascultători. Eu consider ca este o mare greșeală condamnarea fara drept de apel a perioadei asa zisa comunista , lipsita de existenta mai multor partide politice , se critica subiectiv si fără limita tot ce s-a realizat bun sau rău atunci . Ca urmare din 1990 odată cu existenta pluripartitismului , critica subiectiva , partinica a exacerbat sinistru . Personalități de vârf din politica , cultura , știință, sănătate, învățământ etc sunt pur și simplu desființate iar jigodii precum acest Banciu,Basescu se înaltă pe piedestal. Perioada în care ați fost prim-ministru este trecuta sub tăcere, nu ati făcut nimic , nu se vorbește decât de nu știu ce mătușa, de case și de alte aiureli . Realizările sunt trecute în tacere . Într-un fel plătiți tributul anularii integrale a perioadei predecembriste. De unde proverbul ” ce ție nu-ți place , nu place nici altuia”

  3. Am auzit că în porcăria-i de-aseară de la B 1 a comentat precedentul articol de pe acest blog, oripilat” de vehemenţa cu care a fost criticat Băsescu, un viitor condamnat, de către un fost condamnat ! Bietul de el, face eforturi supra…porceşti pentru a a se menţine pe linia de plutire a supravieţuirii şi nu pierde nici o ocazie de a se mai „răcori” prin eliminarea gazelor toxice acumulate prin arderea etapelor, care-l vor aduce cu siguranţă, nu în poziţia mult râvnită, ci în câmaşa potrivită ! De forţă, binenţeles ! Nu a massmedia, cum se visează în nebunia lui, ci a unei clinici specializate….

  4. Scurt tractat de ipocrizie si bune maniere

    De secole, sau macar de vreo 2 , institutiile militare care fac mare caz de „onoare” au dezvoltat un sistem de „prezervare” a onoarei .. adica cum sa se fereasca sa dea cu bata-n noroi fara sa se murdareasca prea rau.
    O modalitate gasita este :punerea la dispozitie”.
    Adica un X banuit de … cestii contrare onoarei, reglemntlui sau legii nu este pru si ismplu mazilit.
    Dinati este wscos din functie. Nu cu suturi in dos ci politicos este „pus la dispozitia” sefului institutiei care ordona o ancheta (uneori zisa „interna”)
    Asta inseamna ca seful insitutiei are la dispozitie urmatoarele posibilitati care se poate :
    1) il repune in functie
    2) ii da alta insarcinare (ca d’aia e „pus la dispozitie”)
    3) il pune in reverva sau in retragere – adica pe sleau il da afara
    4) il da pe mana justitiei ci pune in reverva sau in retragere – adica pe sleau il da afara.
    Pare simplu? Mda.. insa aceasta „punere la dispozitie” lasa o mare capacitate de „negociere” , fiindca de multe ori institutia in cauza doreste sa isi „pastreze onoarea” adica ca cum se scrie azi sa isi „prezerve imaginea”. OAr temenul „pus la dispozitie” pare a lasa loc bazdacilor sefului.
    Asa ca seful poate comunica „pusului la dispozitie” ca nu mai este dprit in institutie. Daca se bate mana cu sopon … se poa intampla ce s-a intamplat acum.
    Adica seful zice ca „il repune in functie” dar ala se simte indignarisit si isi da demisia „din onoare” sau late motive „onorabile” (insa dintai si-a scris demisia )
    Daca nu prea au ce reprosa celui „pus la dispozitie” da nu mai vor sa il vaza .. „proasta dispozitie” a lu’ sefu’ (de la mahmureala la constipatie) il trimite pe ala intr-un loc de unde ori isi va da demsia, ori va ajunge alcoolic, ori se sinucide. De exemplu dintr-o functie de inalta comanda ii dai un post cu functie „de caporal” . Sau din director il faci sef la portari … Asaca omu’ mai bine isi scrie demisia pronto’ inainte sa fie publica proasta dispozitie si totu’ se incheie.

    Negocierea asta „da-ti demisia sau” se bazeaza ca „pusul la dispozitie” se alege cu o pensie … bunicica sau excelenta (depinde de grad si functie. Asa ca un amanunt – unchiu’ meu ofiteru’ a fost data afara prin 57-58 la 41-42 ani .. Era lt col si a promit o pensie militara frumusica .. care a permis ca tanti sa aiba servitoare inca vreo 20 de ani. Da ma rpg unghiu nu a fost „pus la dispozitie” ci dat afara ca „nesigur”)

    Care este tot spilul?
    Dintai omu „pus la dispozitie” este si nu mai este in cadrul institutiei. Si fiindca are loc o ancheta interna se cheama ca institutia isi „curata singura onoarea” .. chiar daca pe urma il va da pe ala pe mana justitiei. Si mai bine … cand il da pe mana justitiei ala este deja pus in retragere. adica institutia se leapada de el . „Onoarea” este salvata!
    La o adica omu este indepartat fara proces. Ca nu este cazul ca ala sa inceapa sa zica la proces „da stiti ministrul Cutarescu …” Adica se evita scandalul care nu va privi doar institutia..

    Ma rpg pe vremea cand „onoarea” era onoare … unii prinsi cu mana in sac erau abrtizati „rezolva-ti problemele.. maine venim dupa tine” .. Asa ca omu isi rezilva problemele (testament , plata de datorii) , scria o scrisoare si se impusca. Inevitabil se zicea ca era deprimat , ca s pare ca santatea era zduncinata , totu din cauza abnegatiei cu care si-a indeplinit sarcinile de serviciu si se musamaliza totu. Ma rog sinucisu’ urmea si un benefitz : familia primea pensie de urmas …

    • Mai intai, ce mai face Carcotasu?
      Cred ca solutia gasita de catre organizatia de informatii interne este foarte buna pentru apararea onorabilitatii ei. Concluzia este clara: anchetatul intern nu a incalcat,in activitatea sa, legea. In primul rand, legile privind organizarea si desfasurarea activitatii organizatiei. Pe de alta parte, in mod politicos si onorabil, omul a fost dat afara. Organizatia sugereaza astfel ca anchetatul, fara a fi incalcat legile privind desfasurarea activitatii, a comis ori este suspect de a fi comis totusi fapte care il fac incompatibil cu statutul de angajat. Ceea ce traseaza si limita de la care organizatia se si, implicit, il va apara: respectarea legilor specifice, de organizare si functionare. Pana sau de la aceste limite, omul va trebui sa se descurce si, daca e cazul, sa raspunda singur.

  5. Purcelul are frustrări mari și caută țapi ispășitori în „clasa politică”, de fapt transformă toată „clasa” în țapi ispășitori.
    E bine că-i luați din când în când troaca de la bot și noroiul din groapa în care se tăvălește.
    Libertatea are și o parte tristă: media.

  6. domnu’ Ionescu, ori aveti trecere peste filtre, ori pe domnul Nastase nu-l mai doare gatul, altfel, soricu gros

  7. Ce „tari” erau frații Păunescu la începutul anilor 90 ! Din perioada cu exilul și prigoana (1996-2000) G.C.Păunescu, întemeietor b1, s-a ales cu o spaimă pe viață. Poate se trzește la timp, adică nu precum Dinu Patriciu, ci ca Tăriceanu – să zicem ca exemplu!
    Deocamdată este la nivelul de înțelegere a evenimentelor similar cu cel al lui Dan Voiculescu.

  8. @Adrian B, stiti ce hram purta baiatul Bradley Edward Manning, acum fata Chelsea Elizabeth Manning cand a transmis documentele secrete catre WikiLeaks? Stiti ce contineau documentele respective? Stiti ca erau si documente despre tactica si operatiuni militare folosite impotriva teroristilor, deci documente de pe front, nume de acoperiti (spioni, daca vreti) care operau printre teroristi ? Stiti ca erau documente care contineau strategii diplomatice ale tarii sale? Nu cumva va miroase a act de tradare, mai ales ca vine din partea unui militar activ?

    Sa inteleg ca in numele „libertatii de exprimare” ati aplauda la fel de „progresist” divulgarea unor secrete romanesti privind operatiuni militare sau diplomatice de catre un militar roman?
    Pai, daca aveti o astfel de mentalitate cred ca ati putea cere un post la Biroul de Documente Secrete al Armatei Romane sau al Ministerului de Externe al Romaniei.

    • Libertate de expresie vs Tiranie este cam la fel ca Ecologia vs Industralizare .
      Toti cred ca au dreptate …
      Dumneavoastra vedeti partea goala a paharului , eu vad partea plina .

      Din punctul meu de vedere , Chelsea ( Bradley ) Manning este un ( o ) erou(ina) ! Faptul ca a devoalat niste mizerii si abuzuri savarsite de licuriciul cel mare reprezinta mult mai mult decat cele cateva secrete militare care ( spuneti d-voastra ) au rasuflat .

      Eu chiar aplaud pe cei care divulga abuzuri in numele drepturilor omului si al democratiei ! De exemplu pe Sebi Ghita pe care l-am criticat la greu pana zilele trecute ( mai ales pentru rolul pe care l-a avut in destramarea USL-ului ) dar pe care acum il aprob si sunt de partea lui . Si ma bucur pentru ceea ce face !
      Dar dumneavoastra , care aveti o gandire din aia de militian de dinainte de ’89 sau de securist de-al lui Coldea & Koivesi , nu prea intelegeti ce-i aia democratie si libertate . Chiar daca traiti in SeUA …

  9. Atâta timp cât aceste lichele din mass media nu vor fi îndepărtate de la asa zisele butoane a formatorilor de opinie vor fi mereu atacați cei care nu trebuie.
    Problematica la zi este alta, cu totul dureroasa și merita toată atenția și vigilenta. Și dacă tot avem dușmani și persoane non grata în obiectiv nu înțeleg rolul și rostul de a manca „rahat” în fata camerelor de TV când exista Justiție. Eu cred ca acest individ ar trebui lecuit de a mai împroșca cu veninul lui de frustrat tot ce crede el de cuviință. Ca i se scrie pe Blog nu îl va pune la punct , cu vederile lui strâmte și închise va cauta sa inducă minciuna la rang de adevar ,terfelind, desigur pe un eșantion de populație asemănător caracterului sau.
    Diferit Justiției pentru ofense publice aduse va cădea în capcana sa.
    Sănătate și putere de munca sa aveți!

  10. Cand il vad pe corcitu’ asta de Banciu cu fata aia de mop folosit , imi aduc aminte instantaneu de vorba aceea : ” Daca esti prost de mic , cand esti mare numa’ te joci ! ”

    Individul este de o imbecilitate academica ! Iese taranul prin el …

    Acest rebut uman este in acelasi timp un idiot congenital , o curiozitate a naturii , un fel de mutant X si un mare , mare bulangiu cu pedale care scrie la comanda stapanilor si care se joaca de-a ziaristul fara har .

    Am inteles ca de cateva luni incoace a devenit vegan . Chiar si-a facut implanturi cu dinti de oaie ca sa-si poata rontai mancarea preferata …
    Deasemenea , din surse demne de toata increderea ( la o barfa cu prietenii ) am inteles ca Radu Banciu este travestit . Cica , o luna este barbat si o luna femeie … Cred ca de acolo si toanele astea .

    Oricum , la prostia si mizeria umana pe care o inmagazineaza acest ipochimen , se califica din oficiu in structurile dna sau sri . Cred ca ar fi facut cariera in structurile de represiune .

    • Ei!

      Asta este o data ISTORICA!

      e prea poate ca peste 200 de ani sa fie considerata incepul uneui nou capitil istoric.
      Sau latfle zis o veste f proasta ptr Trump si SUA ….

  11. FESTIVALUL STUPIDITĂȚII – FAZA PE „INSTITUȚII ȘI PARTIDE ”

    De dimineață, pe toate posturile de televiziune , la radio, în presa vopsită dar și în cea nevopsită, toată lumea se agita și se dădea cu capul de pereți că vine-vine grațierea și-or să scape de diverse pușcării „penalii ” lu ‘ Klaus.

    Dacă doriți să revedeți „FESTIVALUL PROSTIEI” , vă fac un scurt rezumat:

    Marți, 17.01.2017, ora 17: 04, la Hot News.ro, sub semnătura lui Dan Tapalagă, se sună adunarea: „…ALERTA SURSE : Guvernul va adopta miercuri Ordonanța de Urgență cu modificări importante în legislația penală/ Vor fi grațiate o serie de pedepse și dezincriminate fapte (amnistie mascată)… Potrivit surselor HotNews.ro, ar urma să fie grațiate o serie de pedepse. Pe lângă grațiere, tot prin OUG, Guvernul va modifica legislația în ce privește abuzul în serviciu, neglijența în serviciu, conflictul de interese și instituția denuntătorului (…) OUG-ul are avantajul de a intra instant în vigoare, cu efecte DEVASTATOARE care nu mai pot fi oprite chiar dacă ordonanța pică ulterior la Curtea Constituțională” .

    Inutil să vă spun că „știrea” e un „urechism” ca la mama lui.

    Dar, odată aruncată piatra în apă, o pleiadă de deontologi, în cascadă, se reped să explice, pe înțelesul tuturor, filozofia imersiunii rocilor într-o materie inodoră, incoloră și insipidă. ZIARE.com, EVZ, REVISTA 22… un evantai de chițăieli și gemete, de trosnituri cu fundul de pământ, și tot atâtea exerciții de tragedie antică…

    Acesta a fost debutul.

    Primul care o ia în freză, dar nici nu ne așteptam la altceva, este Președintele. Trupa de comando numită KWI descinde în forță în Guvernul României, pregătită să oprească , pe orice cale , grațierea gravidelor și a bolnavilor de cancer. Surpriză! subiectul GRAȚIERII și MODIFICĂRII CODULUI PENAL nu este pe lista ședinței de guvern. Cum mobilul desantului devine din ce în ce mai incert, Klaus încearcă să dreagă busuiocul într-un fel nemaiîntâlnit la sasul nostru mioritic : se apucă să laude, având în minte nu se stie exact ce anume, Guvernul, adică acel Guvern pe care nu poate să-l sufere: „Este prima dată când particip la o şedinţă de Guvern. Am decis în această dimineaţă să-i fac o vizită domnului prim-ministru. Am avut o discuţie foarte serioasă şi cu concluzii consensuale, după care domnul prim-ministru m-a invitat să particip şi să prezidez această şedinţă de Guvern. Cu această ocazie, daţi-mi voie să vă spun că sunt foarte mulţumit de felul în care vă faceţi datoria şi pentru mine este o onoare să fiu aici împreună cu dumneavoastră…”

    Dar Klaus nu rămâne mult timp singur cocoțat pe țuguiul movilei de stupiditate; numaidecât , sar și alți importanți și celebri, ca să-i țină de urât.

    Codruța Kovesi ( Procuror-Șef DNA) : „…Am avut o discuţie cu ministrul Justiţiei într-un cadru instituţional …ocazie cu care domnul ministru a promis ferm că orice modificare a legii se va face, atât a Codului Penal, a Codului de Procedură Penală sau a oricărei legi care ne influenţează activitatea, va fi discutată în sistem. Văd că şi-a încălcat această promisiune. De fapt mă aşteptam. Mă aşteptam. (…) În acest moment, eu mă îndoiesc de buna credinţă cel puţin a ministrului Justiţiei, care a promis că astfel de proiecte vor fi discutate înainte, nu după. Mă îndoiesc că este de bună credinţă. Şi dacă este doar o clarificare, de ce se lucrează în secret? De ce se lucrează noaptea şi nu are nimeni acces la aceste proiecte? ”

    Augustin Lazăr ( Procuror Șef ÎCCJ) : „…Nu as dori sa comentez acest fapt pentru ca nici nu este foarte clar daca este asa, fiindca am vazut si alte variante in care anumite montaje au fost facute pentru a servi unei emotii colective care se produce in aceste zile, din pacate, in Romania, pentru a sustine acest proiect de lege (grațierea, dezincriminarea unor infractiuni – n.n.) PENIBIL, care este sustinut de o emotie colectiva care este clar ca e generata (!!!) „.

    Cristina Tarcea ( Președinte ÎCCJ) , ieșind de la CSM, unde proiectul de Ordonanță fusese trimis de dimineață, fără să fi citit proiectul Ordonanței, întrebată dacă proiectul de OUG privind grațierea pare a fi „cu dedicație”, dă și ea un răspuns năucitor : „…Dacă mă iau după tot ceea ce s-a discutat în spațiul public, așa pare a fi…(!!!!)”

    Văzând cum îi iau fața importanții ăștia, s-a mobilizat și a ieșit pe burtă, din tufișuri, OPOZIȚIA! recte detașamentul Dan Nicușor + Bușoi Cristian, că e sub demnitatea mea să vă semnalez și ce-a scris pe Facebook duduia Alina Gorghiu .

    Dan Nicușor( care, în timpul liber a pregătit și o manifestație în Piața Victoriei, așa, de control…în caz că…): „…Unul din obiectivele principale ale PSD este să îşi salveze într-un fel sau altul colegii penali de puşcărie…Ceea ce s-a întâmplat azi a avut toate caracteristicile a ceea ce s-a numit în decembrie 2013 «marţea neagră»: un proiect de care n-a ştiut nimeni, care urma să fie adoptat în maximă viteză, în vreme ce liderul partidului care ar fi responsabil de asta era plecat din ţară…”

    și:

    Bușoi Cristian ( pe care nu l-a dat niciodată inteligența afară din casă și care nu scapă nici un prilej să-l mai pupe oleacă, pe rotunjimile posterioare, pe Klaus) : „… Preşedintele Iohannis a oprit o acţiune pe furiş a guvernului legată de amnistie şi graţiere…Prezenţa preşedintelui Iohannis la guvern a fost deci un factor de temperare a unei acţiuni guvernamentale dacă nu incorecte, atunci cel puţin grăbite şi lipsite de temeinicie…”.

    Pe la prânz, auzind că va fi revoluție în Piața Victoriei, ziarele titrau că se înmulțesc forțele de ordine, ca să apere Guvernul de societatea civilă furioasă, acea societate civilă care vrea ca gravidele , bolnavii de cancer, oamenii în vârstă și cei care au în întreținere copii sub cinci ani- adică beneficiarii direcți ai Ordonanței- , să crape în pușcărie, că așa le trebuie!

    Orice asemănare cu povestea PROSTIA OMENEASCĂ scrisă de Ion Creangă într-o altă conjunctură istorică, poveste în care două femei se tânguiau că o să-i cadă în cap copilului sugar drobul de sare, nu este, credeți-mă, deloc întâmplătoare!

    • Fantastic! Vă felicit pentru muntele de răbdare pe care îl dețineți și pentru cuvânt! Când o să cresc mare vreau să mă fac „Luminița Arhire”!

  12. Adrian B., ian. 17, 9.43 P.M.

    M-a impresionat postarea Dvs. şi mi-a răscolit amintirile. La 16 ani, am primit cadou culegerea de poezii a lui R. Kipling «Rewards and Fairies», ce cuprindea şi celebrul «If», cu un mare impact emoţional şi educativ asupra mea. Se pare că acesta a fost de altminteri şi scopul lui R. Kipling : un fel de compendiu filozofic scris pentru fiul său adolescent John, spre a-l forma în spiritul auto-controlului şi al stoicismului. Iar tânărul John şi-a însuşit atât de bine asemenea precepte de demnitate şi onoare, încât la izbucnirea Primului Război Mondial, deşi minor şi suferind de miopie cronică, s-a înrolat ca voluntar – cu acceptul tatălui său – în Garda Irlandeză, unitate de elită a Gărzii Regale britanice. A fost dat dispărut în bătălia de la Loos (Franţa, 1915). Copleşit, R. Kipling s-a auto-culpabilizat ( tot în versuri) : « If any question why we died/Tell them, because our fathers lied» (Dacă cineva vrea să ştie de ce am murit/ Spuneţi-le, pentru că taţii noştri au minţit).

    De fiecare dată când recitesc poezia lui Kipling – mai ales în momente de răscruce – îi găsesc noi înţelesuri, mai profunde, numai că odată cu trecerea anilor am ajuns să mă întreb dacă Liviu şi cu mine am fi reuşit să ne educăm copiii ( nu-i avem, aşa a fost să fie ! ) într-un mod care să concilieze convingerile noastre cu cerinţele lumii contemporane, unde orice principiu moral este considerat un balast de care e bine să te debarasezi cât mai repede.

    Să fie vorba de idealurile unei civilizaţii apuse, când individul mai avea timp să mediteze la sine însuşi şi să se auto-cenzureze, în timp ce astăzi e prea grăbit şi prea preocupat să nu ajungă un «loser», un ratat ? O întrebare la care nu am răspuns.

    Am însă răspunsuri la postările Dl. Mircea Popescu.

  13. Mircea Popescu

    Ar fi imposibil să ne apucăm cu toţii de speculaţii şi să devenim investitori, căci atunci cine ar mai munci ? Şi dat fiind că investitorul îşi asumă riscuri, cum spuneţi chiar Dvs., ar însemna să renunţăm la orice control asupra existenţei noastre şi să ne lăsăm la discreţia marii finanţe internaţionale care, atunci când câştigă din gros, ne va arunca şi nouă – investitorilor mărunţi – câteva fărâmături, iar atunci când va da greş, nu va pierde ea, ci ne va lua nouă toată agoniseala de o viaţă. Prin urmare, este datoria statului de a asigura celor ce trăiesc din munca lor un trai decent şi siguranţa zilei de mâine prin redistribuirea bogăţiei naţionale, proces care se realizează – în mare – cu ajutorul legislaţiei, al controlului judicios asupra capitalului şi impozitare progresivă.

    Aveţi dreptate, statul minimalist este doar o sintagmă teoretică. Marea Britanie, spre ex., încearcă să reducă la minimum implicarea statului în problemele cetăţeanului ( mai ales a cetăţeanului aparţinând minorităţilor etnice) făcând uz de principiul auto-determinării folosit încă din timpul Imperiului colonial britanic : se permit astfel tribunalele religioase bazate pe Sharia (legea islamică) în interiorul comunităţilor musulmane, poliţiştii sikhi poartă turban pt. a fi rapid identificaţi de coreligionarii lor, etc. Marea Britanie are însă pe teritoriul său o puzderie de comunităţi etnico-religioase provenind din fostele sale colonii împrăştiate pe toate meridianele, comunităţi aflate la a doua, a treia generaţie… ce au progresat spre clasa de mijloc şi care mai ales nu se agregă între ele ( hinduşi, budişti, musulmani, sikhi…) – astfel încât accentul nu cade pe politici de integrare ce ar necesita intervenţia statului.

    În Franţa, lucrurile stau altfel. Statul francez se implică în relaţiile cu minorităţile promovând integrarea inclusiv prin intermediul conceptului de laicitate, adică egalitatea cetăţenilor între ei. Rezultatul nu este mulţumitor (nr. de atentate islamiste !) însă comunitatea musulmană din Franţa este uriaşă, 19% din populaţie, aprox. 12 milioane de oameni provenind mai ales din Africa de Nord (magrebieni), ceea ce oferă comunităţii coeziune internă şi împiedică în ultimă instanţă integrarea. Neintegraţi, musulmanii francezi aparţin cu precădere păturilor sărace şi turbulente ale populaţiei. În plus, Islamul nu acceptă noţiunea de laicitate, astfel încât pt. musulmani credinţa este o problemă politică, nicidecum una personală.

    Iată cum multiculturalismul – inevitabil într-o lume globalizată ca a noastră – reprezintă o problemă extrem de complexă ce necesită reacţii adecvate din partea fiecărui stat naţional.

    Toate mişcările anti-sistem sunt considerate printr-un acord tacit ca fiind de extremă-dreapta, deşi unele promovează şi idei de stânga. În ceea ce-l priveşte pe D. Trump, el este în realitate foarte puţin anti-sistem, politica sa vizând de fapt reorientarea SUA către zonele economice din vecinătate şi redirecţionarea interesului şi a cheltuielilor către interior (politică de neo-izolaţionism).

    Eu nu m-am referit la comunismul chinez ca atare, ci la tranziţia – reuşită, din câte se vede ! – între economia centralizată şi piaţa liberă, posibilă datorită particularităţilor psihologice ale asiaticilor.

    Cum însă nici Dvs. nici eu nu suntem politologi, propun să punem punct acestei discuţii, în esenţă nerelevantă.

  14. Mesajul

    „@ Luminita Arhire spune: IANUARIE 18, 2017 LA 3:42 PM
    domnu’ Ionescu, ori aveti trecere peste filtre, ori pe domnul Nastase nu-l mai doare gatul, altfel, soricu gros”

    … nu îmi aparține , e scris grosier, fără diacritice, e postat la o oră nepotrivită pentru tabieturile mele, e departe de stilul meu de a scrie și nici măcar nu știu la ce se referă. Nu înțeleg de ce mi-ar folosi cineva numele pentru ca să se exprime. Voi semnala, așa cum a făcut și @Amalia, pe când nu se numea Amalia, orice încercare de acest fel. Dar voi continua să scriu sub numele meu, așa cum am făcut întotdeauna.

  15. Din nou vă puneți mintea cu el. Vă provoacă, conform indicațiilor. El este filolog, nu comentator politic și nu-și dă seama cât este de ridicul dar știe că ignoranții îl apreciază.

Lasă un răspuns