La multi ani!

Am intrat in noul an. Ce ne va aduce, oare, 2017? Se implinesc, astazi, zece ani de la intrarea in Uniunea Europeana. Primul deceniu s-a dovedit, oarecum, dezamagitor. As spune ca noi nu am stiut sa utilizam potentialele avantaje. Iar cei de la Bruxelles, cu complicitatea unor lideri de la Bucuresti, s-au bucurat sa redistribuie sumele care ne reveneau. Guvernarea Ciolos a fost deosebit de relevanta sub acest aspect. Controlul societatii romanesti si destructurarea clasei politice s-a facut, ieftin, prin cateva ong-uri si cateva slogane – „statul de drept”, „anti-coruptie”, „criterii de integritate”. Dar si cu lipsa de intelepciune si servilismul catorva institutii ale statului „roman”.

Incepe un an nou. Incepe o noua guvernare. Vom sti oare sa utilizam mai bine al doilea deceniu al aderarii?

Dragi prieteni, va urez La multi ani! Va urez sa fiti puternici si vigilenti. Sa fiti parteneri dar si arbitri.

23 de gânduri despre “La multi ani!

  1. La multi ani 2017! La multi ani Romanie! La multi ani clasei politice romanesti si poporului roman, tuturor romanilor, oriunde s-ar afla! La multi ani familiilor noastre, prietenilor nostri, colegilor nostri, tovarasilor nostri de idei si de actiune, cunoscuti si necunoscuti! Sa fim puternici si clarvazatori, sa ramanem uniti si solidari, acum si intotdeauna, orice s-ar intampla! Sa folosim Iubirea, din care si pentru care ne-a creat Dumnezeu, este Forta invincibila impotriva urii si Energia unica si in veac Creatoare! La multi ani Parintelui si Calauzelor Reformei! La multi ani Lume!

  2. @George Ban,

    în ceea ce privește rezonanța, e reciproc. Chiar dacă nu gândim perfect la fel, nu e o problemă, am mai spus, nici între frați, atâta vreme cât e totul cu respect. Cred că unii dintre noi, nu toți, ne respectăm mult de tot, ne prețuim reciproc, înțelegând bine valoarea celuilalt. Ne și asemănăm, altfel nu s-ar mai spune de când lumea că cine se aseamănă, se adună.

    Prietena noastră, @Luminița Arhire, e un spirit aparte, de care mă simt atrasă, nu doar convinsă. Există oameni care ne atrag prin ceea ce sunt, fără să fim de acord neapărat (cei trei de față se exclud) cu ei, este? Dumneavoastră ne-ați citit și ne-ați „citit”, lucru ce nu este valabil pentru toată lumea.

    Încă eu, ciudată cum sunt, greu întâmpin oameni care mă „citesc”. Nu știu de ce nu sunt în stare să mă exprim ca un om normal, povestesc tot felul de întâmplări ce vor să spună alte lucruri de fapt, însă nu construiesc parabole clasice, lăsând la alegerea celor care ascultă ori citesc să ia lucrurile cum vor, rar mai fac aluzii… Nici măcar nu depun vreun efort în a le concepe, ele vin peste mine cu de-a sila, mi se arată atât de clar, încât în tinerețe credeam că toată lumea vede analogiile, apropierile, asemănările, detaliile, semnele, compatibilitățile și invers, ridicolul, tragicul și ireversibilul fix ca mine!.. Iar în momentele când doamna tiroidă mă împinge spre depresie, aproape ajung la concluzia că totul e o iluzie, că nimic nu contează, că suntem ca varza – ajungem haine pentru sarmalele lui Dumnezeu, indiferent ce facem în viață. (@ Ghiță Bizonu’ – eu fierb sarmalele în cuptorul-sobă de cărămidă pe care l-a conceput un ingenios văr de-al meu și care încălzește patru încăperi; sunt norocoasă, dar știu și trucul cărămizii pe aragaz – e bun!) Îmi place să depistez „cititorii”.

    Unul ca Liviu Bejan nu are cum să „citească” ce scriu eu, pentru el ceea ce vede, aia e. Nici o supărare, pentru că eu mă supăr numai pe prieteni de la care am anumite așteptări. Restul sunt doar statistici de reținut. Ceea ce am și demonstrat: de când ne-a spus „adio” l-am provocat și revine într-una. În viața mea reală, când spun „ceva” „cuiva” despre „cineva” în „secret”, urmăresc, în realitate, ca „ceva” să ajungă neapărat la „cineva” și am grijă să-l aleg cu mare atenție pe „cuiva”, așa încât să prevăd ce nuanțe noi va căpăta „ceva” prin intermediul personalității „cuiva”.

    Despre schimbarea de nickname – mă gândesc să-l schimb, pentru că „revolta” mea nu mai are destinatar. Speram… nici nu știu ce speram sau așteptam, cred că un fel de reparație simbolică, nu numai pentru mine personal, ci pentru toți cei care au aflat Adevărul despre noi toți și am fost nedreptățiți de ai noștri fix din această cauză. Poate așteptam un fel de recunoaștere oficială a faptului că s-a procedat la oarecare persecuții, de obicei mai mult morale, și la nivel de instituții, nu doar la nivelul indivizilor îndoctrinați de matushka Rusi. O reparație simbolică, nu mai mult, o vorbă, un gest, pe care eu l-aș fi „citit” dacă ar fi apărut și mi-ar fi fost destul însă nu, n-a fost să fie. Acum, când noul președinte ales al R. Moldova identifică „pericolul românizării” populației moldovenești, mi-am zis să-mi pun pofta-n cui, pentru că am ajuns la concluzia că „revolta” mea nu e nici măcar statistică pentru statul de care vorbim. Am hotărât să „încui” la loc acea cămăruță de care v-am povestit mai demult, va trebui să mă pun pe așteptat din nou, să vorbesc despre ea cu dor și jale, nu cu speranță și dragoste…Ce să-i faci?..

    Nu mă pot hotărî la un nickname nou, nu-mi plac schimbările, îmi place stabilitatea mult de tot, îmi place să am mereu speranță, dar am decis că trebuie să-l schimb pentru că nu mai are sens. Acum nu știu cine sunt. Știu ce, dar nu știu cum „mă cheamă”, nu știu a cui sunt și nici unde ar trebui să fiu. O să-mi treacă, sper. Trântesc grăbită capacul „cutiei” – ați ghicit, asta era „cămăruța” mea. Așa mai am nădejde. Și răbdare.

    Nici de la guvernarea care vine nu mă aștept să curgă lapte și miere, dar am dreptul să cred că ne VA DA PACE să ne descurcăm cinstit, că nu ne va obliga să fim precum guvernele care au tot trecut peste noi, mă aștept să NU VÂNDĂ și ultimul colț de țară ce ne-a mai rămas, dar nici spiritul și entuziasmul nostru zdrobite ca niște degete între toc și ușă…

    Doresc tuturor un nou început dacă și-l doresc. Sănătate să aveți, pentru că restul le veți descâlci singuri.

  3. Va multumim frumos ! Un An cu ADEVARAT Nou, pentru toti !….Asta, chiar daca nu va fi ieftin….si ne va costa ceva „BANI”…., dar nu pentru „arbitrii”, nici pentru „FRF” sau „Liga brutariilor fara paine”…., ci pentru „sport” in general !

    La multi ani si Un An nou cu Bine !

  4. La Multi Ani domnule Nastase, dvs, si familiei multa sanatate!
    Am fost intitdeauna un „underdog”. Am tinut cu cei oropsiti de puterea zilei si de soarta. Tipul asta de societate da impresia ca lumea e colorata, dar durerile ramin, cele ce tine de saracie, de boli, de stigme.
    Sper ca un Guvern PSD sa se ocupe exact cu ce si-a propus, dar mai mult, sa fie oameni cu oamenii amariti. Cei bogati pot si ei sa fie antrenati si ei sa fie mai oameni, si sa paticipe mai mult pentru binele societatii daca vor ca si copiii lor sa o duca bine. Altfel, stim ca istoria poate sa fie cruda cu ei.
    Eu imi mai doresc ca SUA si Rusia sa detensineze situatia creata de ele in plan mondial, si sa fie cocosi mai mult la ei acasa.
    Am fost un mare fan al proiectului european si inca mai cred in el. Fara un proiect de unitate, Europa va fi o prada usoara pentru rechinii mari. E totusi remarcabil cit s-a dezvoltat Europa – chiar si asa inegal – insa observ ca modul in care s-au implementat strategiile de integrare au condus si au mentinut saracia in multe din tarile periferice, dar si in cele dezvoltate, precum Germania. Asta pentru ca tarile UE s-au indepartat de la conceptul de stat social si au imbratisat propaganda facuta de scoala neo-liberala. Ar trebui revazuta aceasta perioada, si luate niste decizii la nivel european. Armata comuna este o idee mportanta, dar mai importanta e revenirea la bunastarea tuturor cetatenilor. Va fi insa din ce in ce mai greu pentru politicieni sa promita mai multe joburi….

  5. LA MULTI ANI!
    Trăiască România liberă!

    Problema de urgenta zero pe care trebuie s-o rezolve PSD este stabilirea numărului corect de alegători din România. Deocamdată, România are 19,5 milioane de locuitori și aproape 19 milioane de votanți! Asta i-a permis lui Băsescu sa fraudeze rezultatul referendumului de demitere.
    Și vad ca la aceste ultiime alegeri, nimeni nu a zis nici pâs! Maine-poimaine vom avea iar referendum și vom sta iar ca mielul la taiere!
    Am mai scris aici ca numărul real de votanți este de 15 milioane. E chiar asa de greu de stabilt asta?
    Pe de alta parte, zburdă pe net matematicienii lui pește care spun că ce mare scofală, PSD a obținut 45.5 %, dar din 39,5 %, adică doar 18 % din acei 19 milioane. Trecem peste faptul ca prezenta reala la vot nu a fost 39,5, ci 50 %. Dar sa aplicam același raționament și celorlalți, nu doar PSD. Atunci, PNL are 8%,
    USR are 3,5%, UDMR – 2,4%, ALDE – 2,4%, PMP – 2,2%.
    Ne ajuta la ceva aceste cifre? Da, vedem cât de absurzi sunt cei care fac procente din procente. Mergând pe același raționament, cineva zicea ca Joianis trebuie sa cumpaneasca foarte bine cine va fi prim ministru, pentru ca el judeca nu doar pentru cei 18% ai PSD, ci și pentru restul de 82%!!! Pai atunci sa le dam dracului de alegeri și sa îl lasam pe Joianis sa „cumpănească”! Ar vrea el!

  6. Spun și eu, ca majoritatea, „un an bun!”, dar n-am mari așteptări, fiindcă cred că suntem sub imperiul hazardului și că puține lucruri depind de noi. Cred că tot ceea ce putem face e să ne adaptăm situațiilor, precum militarii pe front sau exploratorii în zone vitrege.
    Oricum, spun ca cei mai mulți: sper să fie un an cu mai multe bune decât rele.

  7. control+alt+delete – end tasc

    În zile ca asta regret mult că a apărut internetul. Înainte trimiteam felicitări de hârtie prin poștă. Pe urmă sunam de pe fix, când a intrat telefonul fix în casele tuturor și le uram „La mulți ani!” celor dragi, părinților, nașilor, cumetrilor, mătușilor… Ne-a dat Dumnezeu telefoane mobile și a început epoca SMS-ului, când dădeai SMS la listă, prieten, neprieten, instalatorul tău sau mecanicul – tuturor, fără filtru. Deja începeam să mă supăr dacă nu mă băga în seamă personal cine trebuie. Am început să păcătuiesc și eu în același fel, de ce să nu recunosc? Era nevoie doar să ții minte cine te-a SMS-uit, chiar dacă numai prin simplu „clic” atunci când te alege din listă. De la o vreme am decis să nu mai dau mesaj la grup, ca să văd cine dă unul din proprie inițiativă…

    După o vremea, s-a suit internetul călare pe noi și nu ne mai lasă nici SMS-uri să dăm (înafară de Marele Sas, înțeleg că el e singurul care mai practică). Acum fiecare postează o vedere-gif adresată tuturor în neantul facebook-ului, cine o vede, cine nu, prieten sau neprieten, toți într-o oală dar toți separat, fiecare la el acasă, unu la unu cu semnalul, cu Sfântul Semnal la internet.

    Nimeni nu se duce la nimeni, nimeni nu e prieten sincer cu nimeni, probabil nu mai durează mult și nunțile se vor ține „live” iar la mese nu vei vedea musafiri ci plicuri trimise prin poștă, dacă nu chiar cecuri pe care să le încaseze mirii de la bancă. Mortul se va duce la groapă neînsoțit, doar cu angajații pompelor funebre, unde un cameraman plătit va filma și va emite online iar preotul va lua legătura pentru „Doamne miluiește” prin Skype, în loc de toiagul cu lumânare se poate folosi un telefon cu touchscreen (de către șoferul dricului)… Praznic nu se va face, la timeline se va afișa o poză cu farfurii simandicos ornate. Ca la „Șefi la cuțite” – lumea își va imagina cât de bine miroase ori ce gust o fi având mâncarea… Tămâie să-și aprindă fiecare acasă.

    Dumnezeu să ne ierte.

  8. LA MULTI ANI 2017,liniste si pace tuturor. Bucurosi le-om duce toate sa avem sanatate si prosperitate,pentru Fam. Nastase.

  9. La mulţi ani ! Sper că nu şi de UE, că ăştia ne termină cu totul !
    Nu ştiu de ce, dar am impresia că fondurile primite de noi, prin diferite programe, care de care mai fistichii, nu reprezintă decât o sofisticată spălare de bani, sumele ne ajungând acolo unde ar fi fost cu adevărat nevoie de ele, ci în cu totul altă parte !
    Văd că Dragnea încearcă să dea de urma lor, dar nu se ştie în ce scop …..

  10. […] In Occident, masurile de securitate au fost fara precedent. Cele mai spectaculoase cred ca au fost luate in Franta si Germania unde au fost mobilizate masiv forte politienesti, cu arma in mana, spre a preveni atentate teroriste, a caror evetualitate e foarte probabila, dupa cum usor putem constata.  Dupa cazurile de agresiuni sexuale cauzate de imigranti din afara UE, din Nordul Africii din cate am inteles, inregistrate in orasul german Cologne cu sutele, cu ocazia Anului Nou 2015/2016, s-au luat acum masuri de securitate sporite, cu atat mai mult cu cat Politia se astepta la jumatate de milion de vizitatori!! In Europa nu s-au intamplat nenorociri, oamenii au petrecut bine in pietele din orase, dar prezenta Politiei si a armelor automate au dar acestei Sarbatori un aer, ca sa zic asa, de razboi. Parea, si asa si era, o stare de necesitate instalata peste tot. […]

  11. Cred că expresia cheie e ”cu complicitatea”. N-am găsit-o în niciuna dintre celebrările evenimentului. N-am uitat datul în stambă chiar de la ceremonia de la Bruxelles, unde Chiorul a ținut să arate public că el e unicul JUPÂN. Aici în țară, fiindcă peste hotare a fost doar o slugă umilă.

  12. Un deceniu cu destul de multe dezamăgiri, e drept, însă o bună parte dintre ele erau ineluctabile, căci în momentul în care România a aderat la UE trecuse «epoca de aur» a freneziei optimiste şi începea criza economică cu repercursiunile ei sociale şi police. Iar dacă noi nu am reuşit să atragem fonduri europene suficiente, acest lucru se datorează şi birocraţiei de la Bruxelles cu reglementările ei excesive, aplicate strict în litera lor. Toate ţările care accesează în totalitate banii comunitari ce le sunt destinaţi folosesc firme de consultanţă – extrem de scumpe !- pentru a nu ajunge în situaţia de a plăti mai mult decât primesc. La noi lucrurile sunt înrăutăţite şi de abuzurile unei justiţii care, pe lângă lupta anti-corupţie, este utilizată şi ca instrument de control politic, aşa că nimeni nu mai are practic curajul să îşi asume responsabilitatea vreunui proiect de anvergură finanţat cu bani europeni !

    Poziţia României în cadrul UE este standard, nici mai bună nici mai rea decât a altor state membre. În ultimă instanţă, ţine numai de noi, de factorul politic şi guvernamental, ca România să se implice mai mult atât la nivel zonal cât şi central, militând pentru o Europă a naţiunilor şi nu una a «diktatului», propunând soluţii realiste vizând ajustarea structurilor Uniunii în funcţie de cerinţele populaţiei, nu a oligarhiei financiare internaţionale. Altminteri, «visul european» riscă să dispară şi ar fi păcat.

    Un An Nou fericit, cu sănătate, bucurie şi belşug tuturor !

  13. La Multi Ani, tuturor romanilor, oriunde s-ar afla.

    Pentru d-na ,,Încă fostă basarabeancă, nu pentru multă vreme”, imi permit o sugestie (sper sa nu se supere):
    Daca doreste un alt nick si , banzandu-ma pe premisa (poate falsa, poate corecta, greu de anticipat) ca isi doreste sa stie cam cum gandesc colegii domniei sale, as recomada:
    1. (prima optiune): Ileana Vulpescu
    2. (a doua optiune): Aghata Christie
    3. (a treia optiune – daca nu doreste un nick personalizat); DoamnacuvoaletadinBaltOrientExpress”
    (Z)
    PS
    George Ban are dreptate: Cel mai important obiectiv este sa aflam cati romani (mai) suntem, in realitate.
    Si dpdv aritmetic, dar…nu numai.
    Vom fi in stare sa sustinem, cu totii, un program generos, din care, partea cea mai importanta (dar si cea mai putin prezentata) se refera (ar trebui sa se refere) la modificarea, in fundamentele ei, a legislatiei Romaniei ?
    Sper ca, dupa investirea noului guvern, domnul Dragnea ne va vorbi si despre aceasta parte, esentiala, fara de care niciun program nu poate transforma Romania in bine, in mod ireversibil.
    Restul (referirea la taxe si salarii) mi se pare secundar(a) si irelevant(a).
    Daca Romania, CA INTREG, nu va fi in stare ,,sa-si ia suveranitatea inapoi”, nimic nu conteaza cu adevarat. Nici macar procentele din (ultimele) alegeri ale PSD.
    Sa ne reamintim cat a obtinut alianta USL in 2012. Si ? Un guvern competent care si-a respectat programul (in mare parte) a fost debarcat de o mana de derbedei din galeriile de fotbal, in jurul carora s-au ,,asezat” naivii de pe facebook trimisi in strada de papusarii oengisti.
    CE A FACUT POPORUL PESEDIST ? …….tacere, bineinteles. (Z)
    Ce a facut partidul intru sustinerea domnului Victor Ponta (pe ale carui realizari guvernamentale, Liviu Dragnea si-a construit actualul program fiscal de guvernare) ?
    N-am spus, in mod intentionat, ,,program economic”, din simplul motiv ca prioritare sunt modificarile legislative de substanta, fara de care, niciun program economic nu poate schimba ceva fundamental in Romania.
    In aceasta dimineata am vazut, la televizor, un turist (pe partie) intrebat de in reporter ce asteptari are de la noul guvern:
    ,,Vreau doar atat: autostrazi si aeroporturi”.
    Cred ca turistul va fi dezamagit. Pentru a face asa ceva, un guvern trebuie sa schimbe si sa faca multe, in prealabil:
    Legi, Coduri, Constitutie, renegociere a intereselor proprii in cadrul UE, deschidere catre toate azimuturile.
    Va fi greu, foarte greu. Dar fie si daca PSD si guvernul sau vor incepe sa faca pasi pe directiile esentiale, eu ma voi declara multumit.

  14. Recunosc .. sunt rau! Nu sunt un bun crestin… asa ca si anu asta ma amuz copios auzind „noutati” de pe Drumul Melcului (DN1) unde masinile in curand se vor misca in ritmul vioi al unei babe ce se plimba cu cadrul …
    Este o aplicatie praftica a zicalei aleia cu ce isi face omu cu mana lui ….
    Ca multi dintre cei care isi consuma nervii in viteza-ntai pe loc si-au facut-o cu mana lor in 2004.

    Cu mana lor care a stampilat Traian Basescu pe buletinul de vot din 2004 !
    SI Basescu s-a tinut de cuvant: fara autostrada Vinci! GFara autsitrdada Bechtel!!! In gnl dupa cum se stie el este autostradofob…

    Daca ca 245.374 NU ar fi pus stampila pe Basescu … dasteptii Bucurestiului aveau autostrada pe Valea lu’ Prahova… dar nu aveau nevoie nu?!

  15. Dragii mei prieteni, dragă „familie virtuală” adoptivă , în care m-am strecurat cu arme și bagaje, dragă „gazdă și naș Floreo” … am avut un an rău… și nu pentru că, așa cum crede @Adrian B. , în România nu se mai construiește, ci pentru că în România fondurile europene au stat în sertarul unui infantil-infatuat-impertinent , pe numele lui Cristian Ghinea, care a avut grijă să se prefacă a lucra și , în realitate, a aplicat cu răceală un „slavă Domnului, ținem lucrurile sub control, și canci! fonduri pentru draga noastră patrie, redistribuirea pe alte programe europene e mama succesului mandatului meu!” .

    Pentru cine nu a fost niciodată aplicant pentru un program „pe fonduri structurale” , țin să vă pun la curent cu modul de derulare a acestora în România. Poate că ar fi suficient să vă spun că un client de-al meu, care se pregătea să ridice documentația ( Proiect tehnic, Liste de cantități, Detalii de execuție, etc) , a venit să ia „marfa”cu o pungă de plastic și a plecat cu o jumătate de portbagaj de dosare – puse frumos, pe culori diferite, ca să nu le încurce. După aceea am mai dat explicații și am mai clarificat probleme pe parcurs, când ne-a fost lumea mai dragă… ultima problemă, de maximă importanță, a fost dacă nu cumva coșul centralei termice, amplasat în exterior, intră în conflict cu Regulamentul de Urbanism pentru Rezervația Delta Dunării, acel Regulament extraordinar care „recomandă” , într-o zonă eminamente umedă, fundația din „piatră (fundaţie locală sau continuă) cu mortar de var sau cimenturi şi lianţi artificiali”, sau pe „piloți din lemn, bătuți”, și doar pentru EDIFICIILE PUBLICE DE DIMENSIUNI MARI, fundațiile din beton armat ( inutil să vă spun că nici un verificator tehnic nu „pune ștampila” pe primele tipuri de fundații, într-o zonă cu loessuri și terenuri aluvionare, considerate ca terenuri slabe și foarte slabe) …același Regulament care acceptă pentru un teren de 1000 mp un grad de ocupare a terenului de 30%, în schimb , dacă , din nefericire, ești proprietarul unui teren de 1001 mp, nu ai voie să ocupi decât 15% din suprafață… de ce așa? simplu, pentru că autorul Regulamentului nu s-a gândit că există și oameni care pot cumpăra terenuri între 1000 și 2000 mp… nuuu, nici gând… ori…ori… Mai sunt și alte prostii în „Biblia” construcțiilor din Delta Dunării, dar nu vreau să vă plictisesc.

    Vreau doar să subliniez că un „aplicant ” din Germania vine la aprobare cu un dosărel. Dar el e neamț, și, implicit, cinstit, așa că nu „ciupește” din fondurile europene.

    Doar pentru cetățeanul român accesarea de fonduri este un coșmar…și totuși, în aceste condiții vitrege, elaborate parcă anume pentru ca sfiosul întreprinzător român să renunțe, el s-a încăpățânat să persevereze, și ar fi perseverat și în intervalul dintre noiembrie 2015 și ianuarie 2017, dacă „baricada” Ghinea nu i-ar fi stat în cale.

    Așa că stăm… facem documentații de urbanism preliminare, așteptându-l pe GODOT-ul european. Planuri și ipoteze…suntem victime, cu toții, ale așteptării, într-un fragment de istorie rebutată.

    Un an 2017 bun, vă doresc tuturor.

  16. Sunt, cum am mai spus, onorată că pot să-mi prezint, pentru al nu-știu-câtelea an, părerile și ideile alături de oameni cu multă carte, educație, experiență și cu informații prețioase, în frunte cu domnul Năstase căruia îi mulțumesc pentru că m-a primit în „club”.
    Sper ca 2017 să se adauge la anii de mai sus. Doamne, ajută!

  17. Mulți, mulți ani cu sănătate să aveți d-nule Năstase și, cât mai repede vă dorim revenit în politica românească! Observați cât haos și neâncredere! Să aveți fericire, noroc în noul an,alături de cei dragi d-voastră!

Lasă un răspuns