In amintirea tatalui meu

Peste cateva saptamani, se vor implini 100 de ani de la nasterea tatalui meu. A trait cu demnitate Si-a iubit familia si tara. Drumul lui in viata a pornit de la Liceul militar de la Manastirea Dealu. Si de la bursa „General Marcu” pe care a primit-o, ca sef de promotie, acolo, timp de opt ani. Asa se explica si grija pe care a avut-o ca cei doi copii ai sai sa mearga la scoli bune. Ani de zile , am calatorit, zilnic, din Colentina pana la Colegiul „Sf. Sava”, schimband un tramvai arhiplin si un autobuz in care, adesea, stateam agatat de scari. Aceeasi preocupare am avut-o si eu cu copiii mei. Sper ca ei sa continue sa creada, cand vor avea si ei copii, ca cea mai buna „investitie” o reprezinta o educatie buna.

La sfarsitul fiecarui an, merg la Cimitirul Ghencea militar, amintindu-mi darul pe care mi l-a facut tatal meu, sustinut de mama mea – lumina pe care ti-o ofera dascalii buni. Si, in amintirea lui, am oferit, incepand cu acest an scolar, o bursa „Marin Gr. Nastase”, unui elev de la „Sf. Sava”. Si tot in amintirea lui voi oferi, in urmatoarele zile, mai multe burse unor elevi de la Colegiul militar national de la Breaza.

16 gânduri despre “In amintirea tatalui meu

  1. Frumos exemplu pentru fiii dumneavoastră! Îmi place să cred că și mezinul dumneavoastră – Mihnea, care am reținut că și-a făcut studiile în străinătate, va institui o bursă la colegiul absolvit de dânsul, nu de alta dar și eu am un fiu ce se numește Mihnea și cred că este normal să-mi îndemne nepoții și/sau strănepoții să concureze pentru o bursă „Adrian M. Năstase”, chiar dacă-i în Anglia (scuze, dacă n-am reținut bine, la data apariției știrii n-am crezut că va deveni atât de importantă!).
    Lăsând gluma la o parte, vă doresc un Crăciun fericit și multe bucurii de la copii și de la nepoți în 2017, că am înțeles că v-a „amenințat” fiul cel mare că vă face bunic!

  2. Să-i fie țărâna ușoară!
    Așa e: instruirea școlară și educația de acasă sunt cele mai importante aspecte în formarea unui om.

  3. Dumnezeu să-l odihnească în pace: M-a emoționat adânc tricolorul de pe monumentul funerar. Aparent fără legătură directă cu această imagine, mi-am amintit că în copilărie – după canoanele de azi, poate în adolescență, auzisem că unul dintre profesorii vestiți ai Medicinei clujene lăsase cu limbă de moarte că dorește ca sicriul său să fie acoperit cu tricolorul: Era în vocea celor care istoriseau – dorința îi fusese respectată la înmormântarea cu totul privată, fără participarea vreunei oficialități, nici măcar a urbei, deși fusese o mare personalitate – o emoție solemnă. Era o declarație a iubirii patriei, pe atunci aproape subversivă, o iubire profundă, un sentiment al apartenenței definitive, acum și în vecii vecilor. Așa îmi pare mie că panglica tricoloră, se cade, se potrivește mormântului tatălui dumneavoastră.

  4. Condamnarea comunismului: Proclamatia Revolutiei vs mitul paralel al asa-zisului „Raport Final”

    A afirma, nefondat, ca totul a fost pe dos, dupa Revolutie, este mai mult decat o eroare. Este o tendentiozitate politica oarba, care nu a vazut nimic dincolo de inchipuirea falsa ca cineva, o persoana sau un grup, ar fi putut crea o realitate paralela celei din 22 Decembrie 1989 sau impotriva votului popular din 20 Mai 1990, cand aproape toti romanii cu drept de vot si-au ales in mod liber primul presedinte postcomunist.

    Daca cineva vrea sa creada asa ceva, nu are decat sa continue sa traiasca in aceasta fantasma. Totusi, 27 de ani de fantasme sunt mult prea mult pentru o singura persoana, pentru a mai nutri fie si cel mai mic licar de speranta de schimbare. Cu toata indulgenta de care putem da dovada fata de afirmatia ca Raportul Final de condamnare a regimului comunist, din 18 decembrie 2006, ar fi fost “deopotrivă un act refondator, unul reparatoriu și unul de exorcism politic”, nu putem constata decat ca acea pretiozitate politica denumita “condamnarea comunismului” a fost fara urmari notabile, sau, oricum, ceea ce a urmat, sub aspectul schimbarilor spirituale si materiale, nu i se poate pune in cont, in responsabilitate.

    In schimb, Proclamatia Revolutiei, citita de Ion Iliescu in fata unei imense adunari populare din seara zile de 22 Decembrie, dupa fuga lui Nicolae Ceausescu, a fost adevaratul si unicul document strategic si programatic care a stat la baza schimbarii din temelii a Romaniei, a modernizarii si democratizarii tarii, a ceea ce numim azi Noua Romanie, in contextul geopolitic, desigur, al Noii Europe. In momentul in care Ion Iliescu a dat glas vointei publice, in acea memorabila zi istorica, ca se abandoneaza rolul conducator al partidului comunist, ca se demit toate structurile de putere comuniste si ca se trece la pluralism politic si economic, comunismul a fost judecat si condamnat ireversibil si fara drept de apel, din punct de vedere ideologic, politic si economic.

    Niciun document politic ulterior nu poate rivaliza cu Proclamatia Revolutiei. Pe langa gigantismul ei, ca numar de participanti, aderenti si revolutionari si ca idei constructoare privind Romania Viitoare, Raportul Final are o statura pitica, care-l face insignifiant, inobservabil, aproape inexistent, ca un Petit printre Guliveri. Proclamatia Revolutiei a fost Actul Fondator, acea vointa a “We The People”, spiritul popular care avea sa se materializeze in Constitutia Romaniei. Fara indoiala ca au existat Parinti Fondatori. Fara indoiala ca Proclamantul, cel care a citit Proclamatia Revolutiei, a fost in primul rand un duh izbavitor, care i-a eliberat pe romani din robia duhurilor rele ale unor idei straine, inselatoare, asupritoare si nemiloase cu elita si populatia indigene.

    Fara indoiala, a sustine ca dupa 1989 Ion Iliescu a fost un “ideolog bolsevic”, nu un ideolog si un lider al exodului si tranzitiei postcomuniste, este un fals si o lipsa de respect fata de adevarul istoric si realitatile romanesti. Fara indoiala ca nicio tentativa de creare a unei realitati politice paralele, precum cea incercata, 16 ani mai tarziu, prin raportul de condamnare a comunismului, nu poate face in niciun fel concurenta Proclamatiei Revolutiei si transformarilor structurale si relationale, adanci, pe care aceasta le-a generat in Romania ultimilor 27 de ani si va continua sa le genereze in perspectiva. Fara indoiala ca se putea mai bine si cu un alt ritm, dar acestea reprezinta deja o alta problema.

    http://www.contributors.ro/politica-doctrine/duhul-rau-ideologul-bol%c8%99evic-ion-iliescu/

  5. Totul pleacă şi se datorează felului în care înţelegem şi respectăm trecutul !
    Toată stima celor care nu şi-l uită, indiferent de cît de convenabil le este !
    În cazul de faţă, în afara obligaţiei fireşti datorată respectului pentru înaintaşi, se adaugă mândria datorată onorabilităţii celor care au lăsat în urma lor nu doar regrete, ci şi fapte demne de amintit, sau de urmat !
    P.S.
    Mai mult decât lăudabile iniţiativele de sprijinire întru aleasă educaţie a unor copii merituoşi !
    Şi cu cît mai nevoiaşi, cu atât mai bine !

  6. Subiect: Greierele si furnica

    *VERSIUNEA AMERICANA*

    Furnica munceşte din greu toată vara în arşiţă.

    Îşi clădeşte casa şi pregăteşte provizii pentru iarnă.

    Greierele crede că furnica e proastă, râde, dansează şi se joacă.

    Odată iarna venită, furnica stă la căldură şi mănâncă bine.

    Greierele tremurând de frig nu are nici hrană nici adăpost şi moare îngheţat.

    SFÂRŞIT

    *VERSIUNEA ROMANEASCA*

    Furnica munceşte din greu toată vara în arşiţă.

    Îşi clădeşte casa şi pregăteşte provizii pentru iarnă.

    Greierele crede că furnica e proastă, râde, dansează şi se joacă.

    Odată iarna venită, furnica stă la căldură şi mănâncă bine…

    Greierele tremurând de frig organizează o conferinţă de presă şi întreabă de ce furnica are dreptul să stea la căldură şi să mănânce bine în timp ce alţii, mai puţin norocoşi decât ea, suferă de frig şi foame.

    Televiziunea realizează emisiuni în direct care arată greierele tremurând de frig şi difuzează extrase video cu furnica stând frumos la căldură într-o casă confortabilă, cu o masă plină de provizii.

    Românii sunt şocaţi de faptul că, într-o ţară atât de bogată, bietul greiere e lăsat să sufere în timp ce alţii trăiesc în huzur.

    Ziariştii fac interviuri în care întreabă de ce furnica s-a îmbogăţit pe spinarea greierului şi interpelează guvernul pentru a mări impozitele furnicii, astfel încât aceasta să plătească „cât se cuvine”.

    Se organizează manifestaţii în faţa casei furnicii.

    Funcţionarii publici decid să facă grevă de solidaritate 59 de minute pe zi pe o perioadă nelimitată.

    Un filosof la modă scrie o carte care demonstrează legăturile furnicii cu torţionarii de la Auschwitz.

    Ca răspuns la sondaje, guvernul emite o lege privind egalitatea economică şi o lege (aplicată retroactiv asupra perioadei de vară) anti-discriminare.

    Impozitele furnicii sunt mărite şi furnica primeşte o amendă pentru că nu l-a angajat pe greiere ca asistent.

    Casa furnicii este confiscată de autorităţi pentru că furnica nu are destui bani ca să-şi plătească şi amenda şi impozitele.

    Furnica pleacă din România şi se instalează în SUA unde contribuie la bogăţia economică.

    Televiziunea face un reportaj despre greiere care de acum s-a îngrăşat.

    Acesta este pe cale să termine proviziile furnicii, chiar dacă primăvara e încă departe. În casa furnicii se ţin în mod regulat întruniri ale artiştilor şi scriitorilor de stânga.

    Cântăreţul Ickxsulescu compune cântecul „Furnică, opreşte-te!”

    Fosta casă a furnicii, devenită locuinţă socială pentru greiere, se deteriorează pentru că acesta nu face nimic pentru a o întreţine.

    Guvernului îi este reproşată lipsa mijloacelor.

    Este înfiinţată o comisie de anchetă ce va costa 50 milioane de euro.

    Greierele moare de supradoză cu etnobotanice.

    Ziarele şi televiziunile comentează eşecul guvernului de a redresa cum trebuie problema inechităţii sociale.

    Casa este invadată de o bandă de gândaci tuciurii, emigranţi.

    Gândacii organizează cămatăria, prostitutia, taxele de protectie, traficul de droguri şi terorizează comunitatea.

    Guvernul se felicită pentru diversitatea multiculturală a României

  7. ghita bizonu’

    Nu cred ca se pot explica lipsurile si ambiguitatile din Constitutie pe sema prezumtiei de ,,buna credinta”.
    Sa fim seriosi. Daca diriguitorii postrevolutionari ar fi fost animati de ,buna credinta”, nu at fi transformat FSN in partid politic pentru a capitaliza electoral momentul tulbure din 1989.
    Sau: Buna credinta ar fi trebuit sa duca la o preluare critica a valorilor altora (in cazul de fata, valorile Constitutiei franceze). In fond, cine este Franta ? Un stat care si-a decapitat capetele incoronate in epoca cenusie a revolutiei bastiliene. Ce am facut noi, in 1989 ? I-am imitat pe francezi si am asasinat cuplul prezidential al Ceausestilor.
    Daca ar fi sa-l acuz de ceva pe Ion Iliescu, pentru aceasta crima politica l-as acuza ! Nu pentru mineriade si/sau alte bazaconii politizate ale dreptei.
    Revin si spun: Bizoane, nu despre buna credinta este vorba, ci despre AROGANTZA SI SUFICIENTZA.
    Din pacate, acestea se mostenesc, determinand ultimele declaratii si afirmatii absolut penibile ale lui Liviu Dragnea. Daca nu stie sa fie filosof vorbind (ca eruditul coleg FRAGMENTARIUM), cel putin sa taca.
    Dupa ineptiile cu ,,sunt legitim dar…” si ,,deocamdata”, vine si ne spune:
    ,,Daca premierul investit va obosi, vin eu”.
    Unde vine, ma rog, domnul Dragnea ? Poate in vizita, daca paza palatului Victoria ii va permite ? Mai mai…mama ei de aroganta si suficienta pesedista. Ori propui un premier puternic (IN URMA CONSULTARII CU COLEGII DIN BPN) pe care sa ti-l asumi pana la capat, ori te duci…vorba colegului Bejan ! Nu te lamentezi si faci propuneri de interimari cu handicap de credibilitate din start. Nu m-ar mira ca doamna Sival sa se retraga, lasandu-l pe Dragnea in offside.
    De aia a facut varza Basescu din PSD, in ultimii 8-12 ani. Cu tiriplici gen Codrin Sefanescu, tari in plisc doar la televizor, PSD nu ajunge departe.
    Sa mai spun ceva de Constitutie:
    1. De ce nu sunt stabilitate termene precise pentru alegeri si desemnari (numiri) de inalti demnitari ? O lege trebuie sa fie PRECISA si nu INTERPRETABILA. Daca este interpretabila, asta se datoreaza initiatorilor legii supreme. Toate celelalte legi au instructiuni de aplicare si termene clare. Deci ?
    2. De ce procurororul este magistrat ?
    In concluzie: Este vorba doar de atat: aroganta si suficientza cu efece inevitabile de incompetenta si labilitate.

  8. ZeV

    in primul rand eu imi scriu numele folosnd majuscule la inceputul fiecrui nume. Stiu ca t0ia intrat in refelx prostia din 90 „sa il facem obiect” insa ar fi cazul sa te mai luminezi ..

    Apoi eu am scis ptr pameni normali la cap. Adica care nu au votat Basescu …
    Asa ca ia explica tu – ai votata Basescu ca esti prost natur sau faptu ca ai votata Basescu te-a tampit complet?
    In rest toata argumentatia ta este o varza a la Cluj si aia cam trecuta. Amestecata cu multa tampenie de cea mai tampa calitate In fond, cine este Franta ? Un stat care si-a decapitat capetele incoronate in epoca cenusie a revolutiei bastiliene. Biatau daca nu ai fi irem,ediabil tampit ai stii ca si engelzii si-au decapitata un rege.. ca muricanii s-au rasculat impotriva altuia si daca ar fi avit ocazia l-ar fi „decorat” f demoratic cu un colan de canepa… OAr cestia cu asasinarea Ceausesteilor .. ce zici ? Reusiti ca in 2019 sa il reabilitati si sa ii puneti statuia in fata Casei Poporului?!

    Sa nu aiz zic de idiotia nu at fi transformat FSN in partid politic pentru a capitaliza electoral momentul tulbure din 1989 Adica mai pe sleau sa fi lasat pe cine sa ia puterea ma?!
    Si cand zici tiritiplici pune pe lista si pe idolul tau VVPonta care si el golanea prin piata zbierand cestia cu capitalizarea … Exact precum facu si Baselu sau Iogannis – nu ma intereseaa ce votesc prostii ci ce vor ZeVzecii…

    Pentru intrbarile tale intreaba-l mai bine pe Ponta .. el cicva a facut5 dreptul la zis dupa 89 … si e mai plin de valori democratice decat un maidanez de pureci. Poate el va resuis sa se scoabaore pana la n ibveul de imbecilitate necesar ca sa pui intrebarea De ce nu sunt stabilitate termene precise pentru alegeri si desemnari (numiri) de inalti demnitari
    Fiindca nu se poate boule! Fiindca sunt nspe variabile care variaza de la simplu la f complicat @@ra basista ce esti!
    Fiindca se pot ivi situatii in care rezulatelele alegrilor pot fi atat de „amestecate” incat sa nu se formeze usor o majoritate si sunt necesare „convorbiri exploratorii”, „consultari” ba chiar si „medieri” si multe convorbiri cu usi inchise de care nu prea se stie .. asa cum nu o singira data s-a intamplat in Belgia sau Italia .. si se poate intampla priunde in lume .
    D’aia nu dai termene si d’aia nu exista Cod de Procedura Constitutionala…

    Ptr toti ceillati. Basistii astia vopsiti ma nerveaza.
    Si nu ma luati cu spiritul Craciunului. Eu sunt dintre aia care sufera de depresie de sarbatori si sunt in gnl f prost dispus.
    Sa mia suport si golaneala zevzecilor basisti este deja cam mult …si sa uport „parerile experte” in drept a unora care habar nu au de nimic este cam mult.

  9. Sper sa citeasca si Vladimir Tismaneanu aceasta postare a dvs. Sa inteleaga ce inseamna respectul fata de parinti, mai ales atunci cand acestia au tinut calea dreapta….chiar daca, aceasta, in timp, s-a dovedit mai putin dreapta…Sufletul lor insa a fost curat….E drept, Tismaneanu poate face recurs la Adevar. E adevarat, dar nici nu stie ce mic va fi Adevarul « lui »…Nu-i asociez lui Tismaneanu, in privinta adevarului ( la tatal lui ramane cum am stabilit !) vreo rea-credinta, atat timp cat nu pot evalua asa ceva. Nu pot insa accepta ca la nesfarsit sa accepti doar adevarul vuvuzelelor si, si mai socant, sa pari a fi « varful mustiucului », asta in timp ce tu chiar te consideri un mare profesionist….Stiu ca « Fragmentarium politic » il viziteaza si asta ma bucura. Democratia inseamna sa convietuim si sa ne intelegem unii cu altii incercand sa ne armonizam interesele nu sa ne excludem reciproc, iar atunci cand nu reusim sa ne eliminam adversarii sa mai apelam si pe la « porti straine » sau pe la « stihiile pamantului »….Din « vesnicia satului », Lucian Blaga ne-a invatat cum sa gandin in termeni de « cer, pamant si abis »,…,Din pacate, prea ne concentram pe extreme – pe cer si pe abis – si nu ne mai ramane TIMP pentru pamant….Va propun sa consideram ca pentru « cer si abis » a dezbatut problema Eminescu in cele « 5 scrisori » ale sale pe care le-a scris in timp ce era la TIMPUL….
    Azi, ajungand la un moment dat la « Comentariul 3 », am scris ca ma opresc facand o paralela, « turcica »,(virgula) cu « Scrisoarea a 3 – a ». Am vazut insa ( detalii in PS ), ca « mai am » inca 2 comentarii….Am fructificat astfel la nr. 4 “datoria” la care m-am angajat fata de memoria lui « blogi » in comentariul anterior, iar aici, acum, la acest (si mai) « acasa », alaturi si de tatal dvs., cred ca e bine sa completam evidenta « fostei basarabence » si cu alti fosti disparuti ca Marcus ( de evidenta de la Constanta ma ocup eu….), Bibliotecaru’ ( sunt mai « recent » si nu-i cunosc pe ceilalti… ) dar si cu cei care nu mai trec pe-aici, Aya, dlNimeni, Vsle, chiar si Papasha ( Bre’ , te-a prins Banciu la Rovine ? Spune-i bre’ ca-l asteapt-o turcoaica la Soci…sa se-apuce si el de-o treaba serioasa…), etc….
    Am transcris in P.S. scrisorile bădiei Mihai ( multumim fostei basarabence ca ne-aduce aminte de fiecare data de dulcele glas al lui Ionica – Creanga – din Iesi…) pentru a reveni la « numarul scrisorilor »…dar si al destinatarilor ( va mai fi unul in aceasta seara…)….Acum, cu internetul, ‘geaba-n treaba sultanul in vreo « scrisoare » : « Tu esti Mircea ( ?) »….Mai vin inca jdemii de mesaje/ emailuri, etc…si se pierde toata spaima scontata….
    « Paralela turcica » mentionata mai sus « m-a omorat », tot la « secanta » cu « bădia Mihai »…Incheie o scrisoare catre Veronica Micle astfel : « Turc cinstit si amorezat » si semneaza EMIN AGA ( iar « au scapat » turcii….). In acest context putem sa-l numim si pe tatal dvs., tinand cont si de comentariile mele legate de « democratia Banilor », BAN DE MANASTIREA DEALU !

    P.S.
    @”Poem filosofic de factura romantica, ,,Scrisoarea I” abordeaza, in cadrul mai larg al relatiei omului de geniu cu timpul si societatea umana, teoria nasterii, evolutiei si a unei stingeri previzibile a sistemului cosmic. Din perspectiva evidentierii miturilor, ,,Scrisoarea I” constiuie valorificarea artistica stralucita a primelor trei mituri fundamentale mitul nasterii si stingerii universului, mitul istoriei, fundamentat pe opozitia bine-rau, mitul magului).”
    @”Subintitulata ,,Satira”, ,,Scrisoarea II” concretizeaza sila si dispretul poetului fata de degradarea raporturilor umane intr-o civilizatie a carierismului, a ambitiilor meschine, societate care inabusa capacitatea creatoare a artistului cinstit, a poetului adevarat.”
    @”Stralucita satira politica la adresa falsului patriotism si a cosmopolitismului societatii contemporane lui, ,,Scrisoarea III” concretizeaza, mai mult decat celelalte creatii, revolta poetului fata de politicienii vremii sale, care tradasera cu totul idealurile revolutiei pasoptiste, degenerand intr-un liberalism mercantil si demagogic.”
    @”,,Scrisoarea IV” si ,,Scrisoarea V (Dalila)”, izvorate din aspiratia neistovita a poetului catre o iubire ideala, satirizeaza si deplang injosirea sentimentului de iubire, lipsa de sinceritate in manifestarea acestui sentiment nobil, pe care femeia superficiala si frivola il degradeaza, mercantilizandu-l ca pe o marfa.”
    ( sursa PS ReferatClopotel.ro)

  10. ghita bizonu

    Nu cei ca Victor Ponta au dus partidul in corzi, incepand din 2004 incoace. Oamenii frutrati imbacsiti de ei insisi, putregaiuri vetuste mustind de ura impotriva celor care nu sunt de acord cu ei, relicve ale unui trecut mocirlos far’ de Dumnezeu, ingropatii de vii in biblioteci pline de paianjeni, mucuri de tigari, pahare murdare si poze cu Stalin, intr-o expresie simpla, mumiile comunismului visat, dar niciodata realizat.
    Ghita Bizonu, numele tau este unul singur : ,,Ratare”.
    (Z)
    Totusi, Craciun fericit, stimate coleg, pentru ca si d-ta esti om, adica, o faptura plapanda creata de Dumnezeu. In fine, mai sunt si rateuri, in numele diversitatii.

  11. …si mai sunt: Gabriela Savitski, leo, Sibilla, Augustin (Radescu, sahistul),Criticos, Draghi Puterity, Harabula (alias Valeriu Mangu, Nahas), Argusdre, Viorica Buda, Ion Adrian, Mihnea Georgescu, Instalatorul (de fapt, dl nimeni, invocat mai sus), muschetarii. As fi incantat sa le vad comentariile aici, chiar daca nu as fi de acord cu unii dintre ei.

  12. Hau sa dau un citata dintr-un alt mare anticomunist (ca si tine!!!) dar mai stabil in optiunile initiale Ponta un retardat mintal, peste jumatate din guvernul lui intial a fost arestat, Dragnea parnaias si el, Sebastian Ghita fugit, etc, si voi aveti ceva cu „tehnocratii”
    Ponta cu iomatnireile din vie .. Ponat „penalul” in tiomp ce anadiomenicu lup de mare cu doarul inchis si ptr Mihaileanu…Ponta la cu o majoritate zdribitoare care a .. a ce?!

    SO ok da sunt un ratat. Insa a fi ratat i8neamna ca ai fi avut potential … nu e cazul tau care ai poate dopar unu ptr Iad – caci ilti faci chioip cioplit si slujesti lui… in vreme ce te dai fundamentalist crestin

Lasă un răspuns