Desemnarea candidatului de premier.

Desemnarea candidatului de  premier de către presedintele PSD a determinat – ca să folosesc o formulă pe care am invătat-o recent – o „puternică reactie de wow”. Să traduc – in primul moment, o reactie de surpriză si de uimire. După aceea, reactiile s-au impărtit – cei mai multi au văzut aspecte si implicatii pozitive. Altii, mai putini, au considerat că este o desemnare neinspirată si că doamna Sevil Shhaideh nu este decât un proxy al lui Liviu Dragnea. O inlocuitoare, un alter ego, o solutie provizorie care ar fi valabilă doar până când se rezolvă cu legea 90/2001.  Pe de altă parte, cum spun francezii, „il n’y a pas que le provisoire qui dure”. Vom vedea dacă guvernul Shhaideh va dura mai mult de un anotimp.

Sigur, frustrarea determinată de imposibilitatea legală de desemnare a lui Liviu Dragnea, ca premier, a dus la căutarea unor solutii alternative. Pare că formula aleasă este cea care poate fi, cu mai multă usurintă, acceptată la Cotroceni.

Va fi o solutie bună pentru tară? Un chinez, intrebat recent ce implicatii a avut Revolutia franceză in Europa, a răspuns că suntem incă prea aproape pentru a putea judeca. Vom vedea. Pare că PSD, de fapt Liviu Dragnea, au gasit o variantă bună pentru interior, pentru administrarea economiei si a proiectelor sociale. Personal, cred că  Guvernul va avea de rezolvat si multe ecuatii de politică externă. De aceea, va conta cine va prelua portofoliul externelor. Sau spatiul politicii externe va deveni un „domeniu rezervat” pentru Presedinte? Aceeasi intrebare se va pune in ceea ce priveste domeniul justitiei. In pactul de coabitare Băsescu/Ponta, acest domeniu fusese cedat presedintelui. Personalitatea viitorului ministru al justitiei ne va arata dacă nu cumva se va reveni, tacit, la formula anterioară de coabitare.

In perioada următoare, vom avea, inevitabil, mai multe centre de putere – la Cotroceni, la PSD, la guvern, la Cameră si la Senat, la servicii, la parchete. Cum vor functiona aceste relatii? Experienta CDR a fost proastă, experienta Boc sau Isărescu, deasemenea. Un premier care are pe birou butoane de decizie dar acestea nu sunt conectate la structurile din teritoriu, nu poate fi eficient, in timp real. Am fost, intotdeauna, de părere că premierul trebuie să fie presedintele partidului care a obtinut cele mai multe voturi – in măsura in care poate organiza o majoritate. Mi-a plăcut concluzia de aseară a lui Crin Antonescu: presedintele trebuie să desemneze, prima data, pentru formarea guvernului, candiidatul partidului care a obtinut cele mai multe mandate (solutie prevăzută si in proiectul de lege de revizuire a Constitutiei). Asa este.  M-as fi bucurat insă dacă Crin Antonescu ar fi spus lucrul acesta si in 2004!

Revenind, cred că desemnarea lui Sevil Shhaideh a fost cea mai bună solutie alternativă. Există, totusi, riscul  ca ministrii să nu accepte in intregime autoritatea premierului, mergand la partid, ca la o curte de apel. E adevărat, in lunile următoare, testul important de credibilitate va fi pentru partid. Mai ales in ceea ce priveste calendarul măsurilor anuntate. Primul guvern al acestui mandat ar putea fi, in cazul in care testul nu va fi trecut,  un guvern de sacrificiu. Dacă va trece acest test, ar putea să dureze.

40 de gânduri despre “Desemnarea candidatului de premier.

  1. Ar fi excelent daca la Externe at fi propus domnul Melescanu, fatza de care am o mare consideratie. Este aproape la fel de bun (ca dvs, d-nule AN) in acest domeniu.
    Cat despre premier, domnul Dragnea ar face bine sa fixeze jaloanele programului de guvernare, dupa care, sa intre in planul doi in materie de actiune executiva. Cel putin, la capitolul imagine de scena. Trebuie asigurata o anume independenta doamnei Sevil Shhaideh , daca ne gandim ca executivul are responsabilitati fata de o tara, dar si in relatiile externe. De ce ar discuta un demnitar european important cu o paiatza manipulata ,,la vedere” de un penal (m-am erijat temporar in avocat al diavolului) ? Sper ca doamna Shhaideh sa realizeze capcana potentiala in care poate intra si sa discute limpede cu conducerea PSD termenii preluarii acestei atat de importante demnitati, care sa nu-i altereze propria demnitate. Sper ca a facut-o deja, din perspectiva realitatii ca tara si interesele ei inseamna mai mult decat un partid politic, fie el si castigator relativ de alegeri parlamentare.
    Testul de credibilitate al PSD va fi trecut daca partidul va asigura premierului insusi reprezentativitate, predictibilitate si credibilitate. Daca va incerca sa-l ghidoneze la fiecare pas, fie direct (prin acel comitet politic) fie prin intermediul unor ministri care se supun doar autoritatii partidului, subminand autoritatea primului ministru, cred ca PSD va pierde din increderea publica.
    Repet, domnul Dragnea nu este mai indrituit sa indeplineasca functii publice inalte decat, sa spunem, domnul Adrian Nastase, la fel de nedreptatit de ,,Justitie”, chiar daca ultimul are o interdictie explicita parafata de judecatori.
    Domnul Dragnea a preferat sa mearga pe aceasta cale, in scopul de a se autovictimiza si a-si pastra portofoliul de incredere. Alternativa fortarii mainii lui Yohannis, ar crea grave prejudicii, atat tarii, cat si combatantilor insisi, iar Liviu Dragnea, un fin analist, stie bine asta.
    Dar ar trebui sa stie ca are obligatia, fata de tara sa confere numirii pe care a facut-o suficienta credibilitate. Eu sper ca acest guvern va dura 4 ani, timp in care domnul Dragnea sa faca bine sa-si rezolve problemele din Justitie Nu este vorba doar de legea din 2001, o lege redundanta, dar perfect constitutionala.
    SI MAI ALES SA FACA DIN PARLAMENT CEEA CE SCRIE IN CONSTITUTIE CA ESTE PARLAMENTUL. Asta este important, domnule Liviu Dragnea. Fara un cadrul legislativ clarificat, fara simplificare legislativa si fara o Constitutie revizuita, niciun guvern nu poate face mare lucru in aceasta tara. Nu se reduce totul la taxe, salarii si facilitati minore pentru firme mici si mijlocii (in raport cu avantajele multinationalilor si oengeurilor atribuite deja acestora in Romania).
    Si ar mai trebui sa facem ceva: Sa terminam odata cu fondurile europene a caror destinatie este ,,scrisa” in afara si pentru care tara cheltuie peste masura. Ori folosim banii pe prioritatile noastre, ori ne gospodarim resursele proprii. Am in minte proiectele inutile din perioada doamnei Udrea, dar vina nu este doar la acesta doamna. Romania joaca la ,,impuse” si ar trebui sa treaca la nivelul urmator.
    Adica, sa atragem investitii masive din afara UE. Normal, asta presupune coerentza si unitate minimala intre politicieni, pe care doar un popor care voteaza in proportie de 60-80% si in deplina cunostinta de cauza le poate amorsa.

    • Soldatule neobosit, o lauda care ascunde un dispret, adica te agiti intr-una dar nu ai ajuns si tu macar caporal, trebuie sa iti dau un raspuns la comentariul tau adresat mie, chiar daca nu l-am citit. Acest raspuns este: Putin akbar! Succes la centralele murale si, desigur, la politica.

  2. Fiecare în ritmul său. Mai bine de atât nu se putea ilustra.

    P.S. Acum au dat fuga să scormonească în viața femeii.

  3. Da „spatiul politicii externe va deveni un „domeniu rezervat” pentru Presedinte” asa cum a semnat adboslvemtul de drept Victor Viorel care nu a facut la ff ca mine

    Si vaz ca mai sunt si alte domenii rvrvate.
    Asa ca ma inmtreb – la ce bun mai facem alegeri?!

  4. Tare ,,coalitia”, n-am ce zice. Spuneam intr-o postare anterioara ca in capitalism se lupta pentru putere. Sunt ok. voturile, dar ce te faci daca proaspat ales nu sti sa te lupti pentru a fi respectata vointa celor care te-au votat?. Inseamna ca s-au pacalit alegatorii nu, d-le Nastase? Oamenii si-au dat votul cu speranta ca cineva se va lupta pentru ei, pentru a le fi un pic mai bine. Si ce sa vezi? Sasul zice ,,dupa Craciun” iar ,,coalitia” zice ,,bine” si pleaca la impartit covrigi, doar s-a dat liber la Craciun. Daca ,,dreapta” ar fi fost pusa in acesta situatie deja erau miting-uri in marile orase din tara pentru a grabi lucrurile. Dar stangacii n-au mai organizat un miting pe bune de multa vreme si au uitat ca miting-urile sunt ,,arme legale” (ce sa-i faci, s-au obisnuit cu facebook-ul, blogurile etc ).
    Deaia reiau cateva constatari:
    – sasul a fost plantat pe scaunul cel mare dupa o ,,emotie’’ ce a permis pixului sa puna 10% in plus fata de Ponta (doar nu-si imagineaza cineva cu capul pe umeri ca daca era pe bune se putea realiza ,,minunea’’?). Astfel, simpatizantii stangii au fost pusi cu botul pe labe. Astfel, sistemul a avut un om care a numit-o pe Livia la CCR. Astfel, sistemul si-a mai asigurat inca 10 ani de tinere in frau a muritorilor de pe aceste melaguri. Dupa cei 10 avuti sub executantul base (si nu fauritor de sistem cum multi s-au grabit sa-l numeasca)
    – pe Dragnea ,,l-au condamnat’’ usor. Usor de tot. Legat de o sensibilitate populara (peste 7 mil de votanti). L-au facut eroul stangii (si nu numai) chiar daca puteau sa-i gaseasca ceva mai de DoamneAjuta si sa-l execute cu ceva economic (ca doar omul e ,,baron’’ din munca la stat si sigur aveau de unde). In zilele astea il cresc si mai tare tocmai pentru ca, apoi, ce va decide insul sa fie inghitit mai usor de populatie.
    – coabitarea n-are ce cauta in dezbaterile din zilele astea. Ar fi putut fi o tema daca totul ar fi fost pe bune. Sigur nu Dragnea o sa decida care-s pasii urmatori. Si sigur ca Dragnea, vechiul vicepresedinte al renumitului Partid Democrat, o sa execute. Ca sa demonstreze si mai mult ca nu-s din filmul asta toti care se exprima dupa apocaliptica expresie ,,dupa Craciun” fac pe ,,fetele mari”. Nu puteau d-le sa prevada mutarea asta ,,geniala” si tre’ sa se reculeaga pana dupa Craciun.
    Reamintesc cum s-a scapat d-ul Ciorbea pe post la antene ,,lasati-ma-n amarul meu … nu ma bagati in asta’’.
    Asa ca mai conteaza cine o sa fie la Externe, la Justitie sau la Finante?

  5. @ Liviu Bejan

    Imi doresc sa reveniti asupra deciziei pentru ca va citeam cu placere comentariile avizate si am invatat foarte multe lucruri interesante de la d-voastra . Chiar daca uneori ne-am si certat .
    Sarbatori fericite si multa sanatate !

  6. ,, Nu este vorba doar de legea din 2001, o lege redundanta, dar perfect constitutionala.”
    Eu nu cred ca este perfect constitutionala, pentru ca nu cuprinde , spetele si respectiv durata aplicarii interdictiei.
    Daca un cetatean este condamnat la 22 de ani pentru omor prin imprudenta, se apliaca aceasta interdictie si daca da pana cana, pe viata?

  7. Incredibil !!!

    ABERATII LEGISLATIVE romanesti care imping firme cu traditie direct in faliment sau suspendare !!!

    http://www.profit.ro/povesti-cu-profit/turism/terorismul-face-victime-si-printre-agentiile-din-romania-kartago-tours-cu-chartere-pe-tunisia-si-egipt-si-a-suspendat-activitatea-14732405

    După aproape două decenii pe piața românească, turoperatorul Kartago Tours, cu acționari unguri și cehi de origine tunisiană, a fost nevoit să-și suspende activitatea pentru că nu a reușit să-și prelungească polița de asigurare. După atentatele teroriste din ultimii ani din Tunisia și Egipt, charterele Kartago spre aceste destinații n-au mai fost atât de pline, iar agenția a înregistrat pierderi. Acest lucru, spune directorul firmei, l-a făcut să nu mai poată obține asigurarea.

    Agențiile de turism din România au primit pe 26 ianuarie un email de la Kartago prin care erau anunțate că firma și-a suspendat activitatea chiar din acea zi. Motivul nu a fost nici falimentul, nici lipsa de capital și nici incapacitatea de plată, ci faptul că nu a reușit să obțină polița de asigurare obligatorie pentru ca o agenție de turism să poată funcționa. În aceeași zi, revânzătorii Kartago și-au primit contravaloarea pachetelor vândute și neutilizate.

    Directorul general al Kartago Tours, Haithem Souani, a confirmat pentru Profit.ro că a suspendat activitatea firmei pentru că nu a mai primit polița de asigurare, care se emite în fiecare an pentru agențiile de turism. El a povestit că a încercat să obțină asigurarea pe la finalul lui 2015, dar cele patru companii care se ocupă cu astfel de polițe pentru agențiile de turism (Generali, Omniasig, Gerroma și City Insurance) au refuzat să o prelungească. „Au spus că au ei niște criterii cu care evaluează o firmă, iar noi nu ne mai încadrăm. Nu ne-au spus care sunt criteriile, însă eu cred că au luat decizia aceasta pentru că am înregistrat pierderi în ultimii ani. Răspunsul lor a fost doar că «nu putem să vă emitem asigurarea»”, a explicat Souani.

    Ulterior, și contabila firmei, dar și avocații, au luat legătura cu firmele de asigurare, însă nu au putut primi nicio informație despre criteriile după care se ghidează asiguratorii și care, potrivit lui Souani, nu sunt transparente și nici publice. Chiar dacă acționarii Katrago au și alte firme de turism în mai multe țări din Europa de Est, nicio firmă înregistrată în România nu poate să vină cu asigurare din străinătate, pentru că asiguratorul trebuie să fie acreditat de autoritățile din turismul românesc.

    Haithem Souani spune că, în consecință, a respectat legea și a oprit activitatea firmei pentru că, fără asigurare, nu mai avea voie să vândă produsul. „Deci firma nu e în faliment, nu e dată în judecată și nu avem alte probleme. Am restituit toți banii către agențiile revânzătoare în aceeași zi”, a spus el.

    Tunisianul care conduce Kartago se miră, însă, cum alți turoperatori care organizeză la fel ca el zboruri charter au reușit să obțină asigurarea având pierderi în ultimii ani. Mai mult, el susține că firma sa a funcționat normal anul trecut și bilanțul până la finalul lui noiembrie, care a fost prezentat tuturor asiguratorilor, este pe profit. În schimb, după cum arată datele de la Finanțe, firma a avut în 2014 o cifră de afaceri de 14,8 milioane de lei (3,3 milioane de euro) și pierderi nete de 2,3 milioane de lei (520.000 de euro). Datele din 2013 arată un volum al afacerilor de 13,2 mil. lei (3 mil. euro) și pierderi de 1,4 mil. lei (318.000 de euro), iar în 2012 afacerile se cifrau la 19,3 mil. lei (4,3 mil. euro), iar firma avea un profit net de 718.000 lei (163.000 euro). Cel mai prost an al turoperatorului a fost 2011, cu afaceri de 9,1 mil. lei (2,1 mil. euro) și pierderi de 1,4 mil. lei (330.000 euro). În schimb, în 2010 și 2009 cifrele de afaceri au fost mult mai mari decât în ultimii ani, ajungând la 35,9 mil. lei (8,5 mil. euro), respectiv 44 mil. lei (10,4 mil. euro), cu diferența că în 2009 au fost pierderi de 1 mil. lei (230.000 euro), iar cu un an în urmă firma avusese un profit net de 78.800 lei (18.700 euro).

    Dar, după cum spunea directorul agenției, Kartago nu este singurul operator de chartere cu pierderi. Și alți turoperatori importanți de pe piața românescă au înregistrat pierderi: Prestige Tours (2 mil. lei în 2014, 1 mil. lei în 2013 și 2,8 mil. lei în 2012) sau Kusadasi (1,4 mil. lei în 2014 și 260.000 de lei în 2012).

    Revenind la Kartago, agenția a operat anul trecut chartere pe Turcia și Egipt, iar cu un an în urmă avea în portofoliul, pe lângă cele două destinații, și zboruri pe Tunisia. În martie, anul trecut, un atac terorist la un muzeu din capitala Tunisiei, care s-a soldat cu 22 de morți, atât cetățeni tunisieni, cât si turiști europeni, a aruncat această țară pe lista destinațiilor riscante și a șters-o din planurile turoperatorilor. Cea mai afectată agenție de pe piața românească a fost Kartago. N-au trecut câteva luni până când, tot în Tunisia, 38 de persoane, majoritatea europeni, au fost omorâți pe plajă în urma unor atacuri teroriste comise la două hoteluri de pe litoral, ceea ce i-a făcut pe turoperatori să-și ia definitiv gândul de la această destinație.

    Nici Egiptul, unde Kartago opera chartere, nu pare a fi o destinație mai sigură. Pe 31 octombrie anul trecut, un avion rusesc cu peste 200 de pasageri s-a prăbușit în Egipt, iar ISIS a revendicat atacul. Asta după ce în vară jihadiștii au omorât, tot în Egipt, în urma unor atacuri, 70 de persoane, dintre care majoritatea militari. În vara anului 2014 cinci bombe au fost detonate în trei stații de metrou din Cairo, rănind cel puțin cinci persoane. Atentatele din nordul Africii au afectat și fluxul de turiști din România și, implicit, business-ul Kartago? „Sigur că da. E un lucru firesc. Pierderile vin de acolo”, a confirmat directorul agenției. Odată ce ai două destinații care îți aduc un număr de turiști și pe care le-ai pierdut, a continuat el, este vorba de bani pe care acum i-ai pierdut. Kartago ajunsese, la un moment dat, prin anii 2009-2010, să aibă câteva curse pe săptămână pe Egipt și Tunisia, atât din Cluj, cât și din București. Dar problemele din nordul Africii și tensiunule de acolo sunt vechi de câțiva ani, iar Kartago a riscat mizând în continuare pe aceste destinații.

    Souani crede, însă, că trebuie schimbată legislația referitor la asigurări și să fie aliniată la cea din Occident. Acolo, explică el, nu se ține cont de pierderi, ci cât ai rulat, atât trebuie să asiguri. Directorul Kartago arată că în Ungaria, de exemplu, dacă o firmă a rulat un milion de euro, trebuie să vină cu polița pentru asigurarea a 25% din această sumă. În Cehia, polița este 30% din cifra de afaceri, a mai spus el. „Orice firmă e supusă la profit sau pierdere. Eu pot fi pe pierdere, dar am proprietăți, am rulaj și am cu ce să mă acopăr. Am poate niște bani, un cash flow”, a adăugat directorul agenției.

    Directorul agenției crede că nu existau motive pentru care Kartago, firmă care nu a avut probleme de solvabilitate în cele două decenii de când funcționează în România, să fie obligată să-și stopeze activitatea. „Dacă am fi intrat acum doi ani pe piață, ar fi fost, poate, de înțeles”, afirmă el. Souani spune că ar fi un câștig pentru industrie dacă, în urma a ceea ce i s-a întâmplat lui, autoritățile ar trage niște concluzii. „Ar trebui să fi spus care e problema, ca s-o putem rezolva. Criteriile de acordare a poliței de asigurare ar trebui să fie transparente și afișate public”, a încheiat el.
    viewscnt

  8. Institutiile de baza ale capitalismului din Romania : Anaf-ul ( care vaneaza investitorii autohtoni pentru a face loc capitalului strain ) , cioclii care inmormanteaza firme ( firmele de insolventa ) si hienele care recupereaza debite sau vand bunurile falitilor .

    Din tabloul asta suprarealist mai lipseste închisoarea datornicilor …

    http://www.businessmagazin.ro/actualitate/cum-poti-sa-iti-cumperi-o-casa-in-romania-chiar-si-cu-50-mai-ieftina-16034791?ref=yfp

  9. Prezidentul a avut un cuvânt de spus, a mers la Președinte, l-a învăluit, a ieșit și și-a spus părerea presei, lăudând-o pe doamna Sevil Shhaideh dar punctând faptul că soțul ei este sirian și a fost Ministrul Agriculturii în Siria. Apoi a ieșit Președintele, care ne-a informat că ne va comunica răspunsul după Crăciun, Motivele ar fi următoarele:
    – e sas și gândește lent, deși e profesor de fizică, care ar trebui să aibă mintea brici;
    – președintele, pentru că gândește lent, înțelege greu Constituția și precizările Curții Constituționale privind rolul lui în numirea unui Premier. Nu a găsit formula, pentru a rezolva problema.
    – probabil nu are undă verde de la Angelica, care este în mare bucluc cu poporul ei, după atacul terorist de la Berlin. Ce credea Angelica, că islamicii o vor felicita pentru că i-a primit pe cei anti statului fantomă islamic în Germania, propunând sau mai bine-zis obligâd statele din UE să-i primească pe refugiați, stabilindu-le procentaje?
    – mai mult ca sigur Julien nu a terminat de rezolvat lista cu care a venit, nu a semnat niște privatizări etc, deci nu și-a terminat treaba. Ce vor spune cei doi celor care i-au adus pe funcții atât de importante într-o țară, în care o parte a populației nu s-a dezmeticit încă, după Revoluția din 89 și care și-a crescut tinerii într-o mare ignoranță civică, istorică și politică, prostită cu sloganuri promițătoare;
    – probabil Președintele nu știe că pentru acest popor, luna decembrie îi este favorabilă și ia măsuri decisive: Ștefan cel Mare îl învinge pe Matei Corvin al Ungariei în Bătălia de la Baia.răscoala împotriva domnitorului Gheorghe Duca,Înalta Poartă, precum și toate Puterile Garante au recunoscut Unirea Principatelor, desăvârșirea unității și independenței României, investirea primului guvern de coaliție din istoria interbelică a României, condus de Alexandru Vaida-Voievod, instaurarea Republicii și nu în ultimul rând răsturnarea regimului dictatorial al președintelui Ceaușescu. I s-a urât actualului Președinte de funcție și are o jenă, ce ține de mândrie, și nu vrea să recunoască că nu mai face față și dorește ca poporul să-i ceară demisia? Mira-m-aș!
    – o face pe interesantul.

  10. miron1947
    Dec 22, 2016

    Domnule miron, va ramintesc ca Liviu Dragnea a fost condamnat la 4 ani cu suspendare. Daca dvs priviti la ultimul cuvant, mie imi atrage atentie prima parte : ,,4 ani”. Impreuna configureaza un fel de statut de detentie in libertate. Dar tot detentie este.

  11. Luminita

    ,,Pentru a reuși, Liviu Dragnea are nevoie de solidaritatea, tăcută sau sonoră , a populației.”

    Este prea putin.

    Privind retrospectiv, lucrurile devin mai limpezi. Mai ales, dupa ce am vazut, astazi, reactia primarului de la Iasi, intors de la sedinta din Bucuresti. Nu era foarte incantat ca Dragnea si-a surprins chiar colegii de partid, nu numai pe Yohannis.
    Liviu Dragnea se comporta de ca si cum el singur a castigat alegerile, partidul fiind un fel de
    structura decorativa.
    Sa-l vad acum ce va face DACA doamna propusa isi va declina candidatura, sub diferite presiuni.
    Domnul Dragnea, fie vorbeste prea putin si sibilinic, fie prea mult, atunci cand succesul ii intuneca mintea.
    Cine naiba l-a pus sa spuna ca ,,PSD are o singura optiune si nu va mai face alta propunere” ? Nu trebuia sa spuna nimic. (Z)
    Daca si-ar fi intrebat colegii, sau ar fi ascultat si parerile unor oameni mai putin importanti din partid, in niciun caz nu ar fi declarat, la iesirea de la discutiile cu Presedintele, ca ,,are legitimitatea” de a fi premier, dar ,,deocamdata nu poate din cauza nustiucarei legi” si in consecinta isi plaseaza insolent ,,marioneta” la palatul Victoria. ASA SE INTELEGE, ASTA ESTE. Uriasa eroare de pozitionare, din prea multa arogantza si suficientza.
    Eu as fi spus (dupa ce as fi informat partidul si m-as fi consultat cu el, in prealabil):

    ,,Am discutat cu presedintele si am propus un om onest si competent, care va stii sa aplice programul votat de romani, dar care, totodata, va reprezenta, in mod responsabil, interesele Romaniei in relatiile internationale. Premierul va avea intregul suport al partidului in a implementa cele mai adecvate politici economice, bazate pe prgramul votat de romani si isi va respecta obligatia de a colabora cu Presedintele in materie de politica externa pentru ca interesele Romaniei sa fie cat mai bine promovate in forurile europene si transatlantice”.

    ATAT SI NIMIC MAI MULT. Dupa care, trebuia sa astepte si sa apara mai putin la televizor.
    In fine, om trai si om vedea ce sa va mai intampla.
    Incerc sa nu fac previziuni, orice fiind posibil in aceasta tara numita Romania si cu un popor flasc care inghite orice manipulare a dreptei fara sa reactioneze.
    O TARA CU O CONSTITUTIE CARE NU PREVEDE O LIMITA DE TIMP PANA LA CARE PRESEDINTELE SA DECIDA (sic!).
    Halal constitutionalisti a avut si are PSD. S-au gandit doar ca Iliescu va fi vesnic,sau, oricum, urmasii sai au scaunul asigurat sine die la Cotroceni.

  12. @ZeV,

    am folosit comparația „soft” și „hard” în sensul în care o folosesc IT-iștii. Adică, în timpul orelor de religie să nu se pună accentul pe memorarea detaliilor ritualurilor, a listelor interminabile cu obiecte de cult, ci pe partea spirituală, în special morală, pentru a crea niște repere (eu am zis cu altă ocazie, dar nu erați pe fază – fixe) imuabile. Și trebuie să fie opțională, pentru că vorbim despre a fi bun și nu rău, despre a ierta și nu despre răzbunare, despre iubire necondiționată și nu constrângere (trag nădejde că era inchiziției a apus), despre a nu omorî sau fura, despre ceea ce nu-ți place, altuia nu-i face, cu amendamentul filosofului: și ce ție îți place altuia nu-i face, pentru că s-ar putea să aveți gusturi diferite!

    Din păcate, dacă religia poate fi opțională în viața cuiva, cu sexul e cu totul o altă poveste. Nu-mi spuneți despre viața monahală, vorbim despre mireni. Așadar, trebuie să-i facem față acestui pericol al necunoașterii, trebuie să acceptăm că tinerii își pierd (numai în opinia noastră, a părinților, pierd) castitatea foarte devreme, în comparație cu, să zicem, patruzeci de ani de ani în urmă. Și trebuie să luăm măsuri, să trecem peste pudoare și falsă pudoare, să prevenim o mulțime de nenorociri și de vieți distruse. Educația sexuală nu trebuie să înceapă la grădiniță, nu trebuie să fie predată de profani, exact cum ați spus, și ar fi bine să aibă o configurare foarte… tehnică, să-i spunem, nu cu filme și fotografii.

    O chestie, dacă tot suntem la acest subiect (în timp ce țara arde fără premier!). Am primit în tinerețe o cărticică de la o cunoștință habotnică, un „Îndrumar bisericesc pentru viața conjugală”. Credeți-mă pe cuvânt, acest ghid scris de un monah poate servi drept sursă de inspirație pentru oricare cuplu plictisit. L-am găsit într-o cutie în pod luna trecută și l-am deschis pentru prima dată. Am râs cu mare poftă! „Îndrumar pentru viața conjugală”??? Păi la capitolul „ce să nu faci” erau chestii care greu îi trec mireanului prin cap, d-apoi unui călugăr!

    Așa că eu rămân la părerea că toți suntem oameni și trebui să acceptăm asta, fără prea multe fandoseli. Sănătatea sufletului se bazează pe sănătatea trupului, în primul rând.

    Ați vizionat clipul sugerat de mine la postarea precedentă a gazdei? Dar filmul?

  13. Cea mai cretină acuzaţie ce i se aduce lui Dragnea, aceea că ar conduce din umbră guvernul S.S., în eventualitatea în care celălalt, K.W.J, i-ar accepta propunerea, deoarece toţi premierii de până acum, inclusiv Năstase, au fost conduşi din umbră fie de partid, fie de alte structuri ! Cel puţin la început, că altfel n-ar fi obţinut nominalizările ! Ba, mai mult, în ultimul timp au şi dublă comandă : internă şi externă !
    Dragnea a jucat mai mult teatru vrând să demonstreze că poate numi pe cineva la care nimeni să nu se gândească, dar mai ales să demonstreze că poate păstra un secret atâta timp cît are nevoie de el !
    Mai departe, prin această numire, care pe bună dreptate provoacă reacţii din cele mai diferite ( dar ce numire n-ar fi provocat aceleaşi reacţii ? 😉 ), i-a ridicat ( involuntar ?) la fileu sasului care nu mai spera să aibă de ce se agăţa pentru a câştiga timp în încercarea de a întoarce a la Băsescu, rezultatul alegerilor !
    Mă întreb dacă la propunerea lui Şerban Nicolae, clica liberală în frunte cu moţul Klaus şi ţurcana lui ar mai fi avut ceva de comentat şi amânat ?!
    P.S.
    ” Crin Antonescu: presedintele trebuie să desemneze, prima data, pentru formarea guvernului, candiidatul partidului care a obtinut cele mai multe mandate (solutie prevăzută si in proiectul de lege de revizuire a Constitutiei). Asa este. M-as fi bucurat insă dacă Crin Antonescu ar fi spus lucrul acesta si in 2004!”
    Nu domnule Năstase, nu Antonescu trebuia să facă ceea ce n-aţi făcut dvs. , dar mai ales Partidul care a câştigat alegerile !
    Faptul că nimeni n-a reacţionat, chiar violent, la o decizie parşivă a unui om de nimic ( l-am numit pe actualul ocupant al fotoliului de senator, nu a scaunului electric, cum pedepsesc alţii ce a făcut descreieratul ăsta )

  14. @all,

    ia nu vă mai rugați de Liviu Bejan să mai rămână pe aici, pentru că sunt convinsă că și-a luat și mai multe mâțe și câini și trebui să le dea de mâncare. Bine, pe urmă umblă cu fărașul, conform legii, ca să strângă „dovezile solide” – are treburi mai importante de făcut!

    Într-un fel, e păcat că s-a retras, din comentariile lui aflam întotdeauna cum se alintă adulții, cum dau cu pumnul în masă ori se pun în fund pe jos și dau din picioare când nu le convine ceva. Era reprezentatul-oglindă al unui segment de cetățeni ai țării, ale căror reacții e bine să le cunoaștem, poate mai citește și cine trebuie blogul, nu? și ia decizii în consecință.

    Tot așa @Amalia reprezintă spiritul practic, oamenii fără fandoseli și harnici, în opinia mea.
    @Luminița Arhire e cărturarul oficial, stăpânul literelor și observatorul cu nervi de oțel, care ne poate ține la curent cu ce mai emit revistele 22 – trebuie să cunoaștem „concurența”, corect?
    @Fragmentarium – domnul profesor-analist politic, căruia nu-i lipsește romantismul, însă….
    @Zev – soldatul neobosit, cu toate vorbele la el, entuziast peste măsură, pe care-l ia uneori valul.
    @Adrian B. – omul ancorat în realitate… un pic prea mult, cel care nu ne lasă să ignorăm efectele negative ale politicilor fiscale, intelectual fără mofturi, cel care nu e străin nici de viața oamenilor de la țară.
    @George Ban – scump la vedere în ultima vreme, senior cu opinii respectate, observator al vieții, al artelor și… al nostru.
    @T-Rex și Mircea Popescu – reprezentații celor două valențe ale diasporei.
    @Radu Humor (acum puțin șucărit pe mine) – spirit de artist și filosof, deschis către noi perspective, cercetător al tuturor ipotezelor pe care alții le ignoră.
    @MEP – cea care pare un analist rece, unul dintre cei mai informați, dar mi se pare că are o coajă tare sub care se ascunde un idealist și un artist.
    @Doru Coarnă și @Donkeypapuas – „opoziția”, fără de care nu funcționează democrația, dându-i echilibru.
    @Șerbanfl – colegul stabil pe care te poți baza.
    @Ghiță Bizonu’ – bătrân, gras, chel, citit, deștept, arogant, cinic, pesedist, președinte de asociație de bloc, patriot, artist, IT-ist, dezordonat – bat pariu că aveți un haos organizat în casă, cu pahare și căni plasate strategic pe teancuri de cărți (teancuri de cărți aveți și pe jos, nu-i așa?), pe răftulețe, prin locuri de unde să nu le răsturnați și le spălați numai când se termină cele curate din bucătărie; pe scaunul de la birou aveți domiciliată vreo vechitură de pătură sau haină groasă pe care n-o mai purtați și vă înveliți cu ea seara, când cotrobăiți internetul. Apărătorul idealurilor, al femeilor, al celor slabi, autoironic, atunci când e cazul, nepretențios la mâncare – toate astea pitite sub pielea de bizon inaccesibil și, aparent, periculos. Ghiță Bizonu’, vă promit că dacă trăim și nu murim în douăzeci de ani, o să vă invit pe la noi pe la țară și o să vă ofer posibilitatea să vă plimbați cu cotiga cu măgar. Și, da, păcat că nu mai putem asista la disputele pe care le avea Ghiță cu Blogideologic, fie-i țărâna ușoară – mă gândesc la domnia sa des.

    @Silvia, pentru a cărei dezertare mă simt responsabilă, diva cu aspirații politice mărețe, dacă a revenit cu picioarele pe pământ din cărțile pe care le-a înghițit, pe ea o aștept de vreo doi ani.

    Dacă am omis vreun obișnuit al blogului, îmi pun cenușă în cap.

    Mă bucur că am Onoarea să vă cunosc pe toți, în frunte cu Adrian Năstase, nu doar prim-ministru și profesor, ci Adrian Năstase, căci numele lui a devenit deja suficient la această oră, cred. Mă bucur că binevoiți să schimbați două vorbe cu mine, făcându-mi viața (dominată de griji și temeri) plăcută cu adevărat. Căci găsiți ceva mai dulce și mângâietor decât lăfăiala spirituală în care ne bălăcim noi în fiecare zi? Eu nu.

    Acestea fiind spuse, azi la ora șapte dimineața, mă duc să-mi car catrafusele la mașină și plec la „Cornu”,
    @Centru!!!!! Am uitat de el! Acum că mi-am amintit de drumul VARZĂ care mă așteaptă!!! Domnule inginer, unde ați dispărut??? La mulți ani, în orice vacanță veți fi plecat!

    • Draga basarabeaca
      Haosul de la mine este mai rau decat ce va puteti inchipui , e mai degraba fara ordine (din pacate incepe sa ma lase memoria!) insa cartile … stau in rafturile a 3 biblioteci si pe noptiera. Paharele si canile nu au ce casuta pe carti …. si in gnl se aduna langa calculator .. – chiar daca au incput sa fie pline pe masa … Cana de cafea se spala zilnic restu .. nu chiar zilnic. Se spala folosind mai ales scrumu’ de tigara. Ma rogg mai am si alte pahare care se prafuiesc din nefolosinta … sau sunt folosite ptr a depozita mici obiecte.
      As fi ceva mia pretentios la mnacare daca bucataria nu ar fi chiar atat de stramta – intre perete ci chiuveta cca 75 cm. Asa ca imi petrec cat mai putin timp acolo .. desi intre timp am ajuns sa gatesc acceptabil . Iar nu o sa fac sarmale .. ca zau asa n u am spatiu unde desfac o barza murata si sa fac sarmalele (la vechea adresa faceam… si faceam. puneam in congelator 2-3 cratite mai mici de sarmale …. de vreo 2 ori ultimele le-am mancat prin iunie!!! Sarmalele „crude” rezista f bine .. ramane decat s ale scoti si sa le pui niste apa si pe aragaz cu ele! A .. sfat general – faceti rost de o caramida sau jumatate de caramida .. care se pune pe aragz si pe ea se pune cratita de sarmale, tocana samd)

    • @fosta basarabeanca, ma bucur ca ti-am dat ocazia sa refulezi, acum poate ca vei avea un somn linistit si odihnitor. Fara indoiala ca de acum incolo vei arata ce esti in stare, ma bucur ca ai acum conditii, optime sper, pentru asta.

  15. Îmi place Sevil. Pare a fi o Doamnă de Fier. Apoi, e timpul să depășim și noi prejudecata că numai bărbații pot fi lideri, înalți demnitari.
    Nu zic să se facă promovarea forțată, ca directivă de partid, a femeilor, cum se făcea în comunism, dar să li se dea credit celor care au dovedit că au calități de conducător, inteligență și capacitate de organizare, precum Gabriela Firea și Sevil.
    Problema e că femeile sunt primele care nu vor să depășească prejudecata, complăcându-se în ipostaza de bucătăreasă, în 2016 când ai posibilitatea să apelezi la ajutor în gospodărie și în creșterea copiilor (părinți, socri, firme de catering, firme de curățenie…).
    Cunosc tipe care n-ar lăsa în ruptul capului pe cineva să facă mâncare și curățenie în locul lor. Asta fiindcă nu vor să învețe să facă ceva pentru societate. E mai ușor să frecționezi toată ziua obiectele din casă decât să-ți asumi răspunderi.

  16. Reproduc din nou poemul lui Ioan Alexandru, „Lumină lină”, pentru că-mi place la nebunie.
    Am să caut pe Youtube piesa muzicală compusă și interpretată de Dan-Andrei Aldea, pe aceste versuri splendide.

    Lumină lină, lini lumini
    Răsar din codri mari de crin.
    Lumină lină, cuib de ceară,
    Scorburi cu miere milenară
    De dincolo de lumi venind
    Și niciodată poposind,
    Un răsărit ce nu se mai termină,
    Lină lumină din lumină lină.

    Cine te-așteaptă, te iubește.
    Iubindu-te, nădăjduiește
    Că într-o zi, lumină lină,
    Vei răsări la noi deplină.
    Cine primește să te creadă,
    Trei oameni vor veni să-l vadă.

    Lumină lină, lini lumini
    Răsar din codri mari de crin.
    I-atâta noapte și uitare,
    Și lumile-au pierit din zare.
    Au mai rămas, din veghea lor,
    Luminile luminilor.

    Lumină lină, lin lumini!
    Înstrăinându-i pe străini.
    Lumină lină, nuntă, leac
    Tămăduind veac după veac.
    Cel întristat și sărăcit,
    Cel plâns și cel nedreptățit
    Și pelerinul însetat
    În vatra ta au înnoptat.
    Lumină lină, leac divin
    Încununându-l pe străin
    Deasupra stinsului Pământ,
    Lumină lină, Logos sfânt.

  17. Să ne bucurăm de Nașterea Domnului nostru Isus Cristos, împreună cu oamenii care ne plac și cu cei pe care îi iubim!
    Cristos s-a născut! Să-l slăvim și să-i urmăm preceptele!

  18. @Zev Melescanu e omul serviciilor. Nu stiu cat de patriot este, dar sincer nu mai pot cu astia acoperiti. Poate mai punem si noi oameni liberi in functii din astea.
    @Adrian Nastase nu inteleg de ce credeti ca exista riscul ca ministrii sa nu accepte autoritatea premierului. Pentru ca e femeie, pentru ca e aparent solutia provizorie, sau datorita unui alt motiv?

  19. Liviu Dragnea a spus clar ca responsabilitatea politica in ceea ce priveste actiunile prim ministrului propus de dumnealui, îi revine. Este normal, poporul l-a investit cu putere prin voturile acordate partidului pe care-l conduce. Liviu Dragnea raspunde in fata poporului de tot ceea ce se va întâmpla în plan politic. Credibilitatea doamnei? Depinde 100% de atitudinea domniei sale. Nu cunosc persoana, doar am vazut-o la tv, dar eu zic (sau mai bine spus „sper” ) DA. Acum, trăind si văzând…..

  20. „Suntem 2,100 de prieteni. Va multumesc pentru sustinere si mesajele de incurajare! Am observat foarte multe comentarii rautacioase fara rost, probabil si voi va intrebati de ce nu le-am sters… Motivele sunt simple:
    1) Fiecare are dreptul la replica.
    2) Sunt 100% sigura ca dupa maxim un an de guvernare, acestea se vor dovedi a fi complet false.
    Am incredere in mine, am incredere in oamenii care ma sustin si, cel mai important, am incredere ca noul PSD se va ridica la asteptarile tuturor romanilor!”, a scris Sevil Shhaideh, pe Facebook.

    – See more at: https://www.realitatea.net/sevil-shhaideh-rupe-tacerea-prima-reac-ie-la-comentariile-rautacioase_2015767.html#sthash.R4h1lE6j.dpuf

  21. ZeV(zecea) o Constitutie n nu poate cuprinde chiar taote cestiile pe care nu le [poate face un presedinte. Ca ar trebui atunci sa sxcrii si „presedintele nu are voie sa isi violeze fica. Nici sora. Nici Bunica. Nu are voie sa se insoare cu fi-sa, sor-sa, bunica. Nici cu fi-su.” dar atunci unu mai jmemhecr tipar [ptea zice ca nusciore nicieri ca presedinetele nu are voie sa iti violeze tie copiii .. deci trebuie sa ii tii lumnarea!!!
    Ma rog vulgarizez mult dar sunt silit sa dau niste explicatii care sa patrunda si in bezana testei ZeV(zece) ….
    Voi revebi ….

  22. In 22 decembrie1989 a plecat un dictator , au murit oameni pentru libertate si democratie si iata ca in 2016 apare un nou dictator care face cum vrea el . ???????.

  23. Salariile sunt „nefiresc” de mici în Romania ►Lipsa de competitivitate vine din ineficienţa managementului din Romania ► Salariile trebuie să crească în continuare pentru ca oamenii să nu mai plece din ţară.

    Începand de anul viitor, venitul minim din cadrul retailerului Metro Cash & Carry va ajunge la 2.000 de lei net pe lună, în creştere cu 20% faţă de nivelul din prezent, venit care include bonusurile trimes­triale, plata orelor supli­men­tare, tichetele de masă sau celelate beneficii de tipul primelor de Paşte sau de Crăciun.

    „Începand cu anul 2017, un casier/ lucrător polivalent din cadrul Metro Cash& Carry Romania va caştiga 30.000 de lei brut pe an, echivalentul unui venit net lunar de 2.000 de lei. Venitul va fi format din salariul de bază (cu o pondere de 60% în total venituri) şi sporuri, prime, bonusuri de performanţă, tichete de masă (40%). Mi-aş dori ca oamenii să caştige mai mult în Romania, pentru că este nefiresc ce se întamplă la noi prin com­pa­raţie cu alte state”, a spus Valentin Păuna, director de resurse umane şi membru în consiliul de administraţie al Metro Cash& Carry Romania, companie care are peste 4.000 de angajaţi în 30 de magazine.

    Şi în 2015 veniturile angajaţilor Metro au crescut cu 29% prin comparaţie cu anul anterior.

    http://www.zf.ro/companii/lovitura-pe-piata-muncii-metro-cash-carry-romania-creste-salariile-incepand-de-anul-viitor-un-casier-va-castiga-2-000-de-lei-net-pe-luna-16037625

  24. Deocamdata iar s-a ales praful de votul romanilor, nu cred ca pt respectiva doamna s-a iesit la vot dupa cum nu cred nici ca populatia s-a prins cata minciuna este in programul de guvernare… dar va afla pe proprie piele faptul ca si stanga are tehnocrati la fel de valorosi, nu?
    Data viitoare vor incepe pariurile, nu cat scoate un anume partid ci cine va fi ales premier de catre castigatorul de atunci… nu mai e cu bani, vechime, statut, imagine, servicii, etc, acum e cu omul de incredere maxima, premieram pe baza de delegatie… cu mandat limitat, chiar s-a si spus!!!

    Eu cred ca solutia DRAGNEA-premier trebuie fortata, altminteri innebunim toti, si noi si partenerii…

  25. Ca am promis ca revin ….

    Pentru oameni normali (adica nu au votata basesc) … zisele lu ZeV Halal constitutionalisti a avut si are PSD. S-au gandit doar ca Iliescu va fi vesnic,sau, oricum, urmasii sai au scaunul asigurat sine die la Cotroceni exprima din plin hiba de baza a Constitutiei noastre.

    Sa va iecsplic. O Constitutie este scrisa plecandu-se de la presupunerea rezonabila ca este pentru oameni macar semiinteligenti care dau dovada de bun simt si actioneaza in vederea eliminarii conflictelor politice.
    Deci se presupune ca cei vizati de paragrafele Constituteiei isi vor exercita drepturile, prerogativele si isi vor indeplini indatoririle cu buna credinta chiar daca nu le place. De exemplu se presupune ca presedintele va respecta vointa majoritatii parlamentare si nu vagasi subterfugii de genul „alianta asta nu este inscrisa la tribunal ” sau „aceasta majoritate este de incropeala nu am garantia ca va rezista asa ca eu desemnez pe cine vrea fesieru’ meu drept ca sunt de dreapta”.
    O prezumtie gresita in ce priveste Romania, dat find caracteru’ fecaloid a „intelctualitatii civice romanesti” (cestia cu fecala stiti de unde este da?!)

    Eu, pe aici, am mai avut o lunga discutie cu unu emigrat in Canada (pesemne abonat la sistemu de wellfare canadian care e comunism curat nu ce era in RSR sau URSS) ci care ocazie am facut referiri si am dat citate din constitutiile Frantei (de unde am copiat noi ..), Italiei sau Germaniei. Dar nimci nu inseamna ceva ptr „intelctuali” (si deNigrantii e intecuali cu totii …) din care s-a [ricveput ca eu rau si canalie (adevarat) si ca ala inteligent si cunosctor (gresit)

    Hiba de baza a Constitutiei iorgoviste este caracteru infect al uneo parti a societatii noastre

    De exemplu in Franta cand s-a nimerit ca electoratu in marea sa intelepciune (prostie se zice la romani) a bagat pe gat presedintelui o majoritate opusa pareilor sale.. prezidelu francez nu a zis eu am prerogatuve je m’en balance de votu popular ci a zis ” Jacques Chirac sera le Premier ministre” desi
    « Le Président de la République nomme le Premier ministre. Il met fin à ses fonctions sur la présentation par celui-ci de la démission du Gouvernement.
    Sur la proposition du Premier ministre, il nomme les autres membres du Gouvernement et met fin à leurs fonctions. »Article 8 de la
    Constitution française du 4 octobre 1958
    Nu stia Tonton? Stia f bine ca el fusese autorul cartii „Lovitura de Stat permanenta”. Insa Tonton avea ceva ce lipseste „societatii (in) civile” eomanesti ” PRINCIPII!!!
    Si nu era singurul … daca iondranea asa ceva risca sa auza „a la lanterne” si sunt destule si la Élysée. Si nici partizanii sai nu ar fi fost de alta parere.
    Pe urma a zis Balladur
    Apoi a fost randul lui Jac Și-rac sa zica „je nomme Lionel Jospin!”
    Si asta desi articolul 8 … „da dreptul” …. este respctata vointa electoratului.

    Insa la noi e multi „destepti” care acum incep sa zica ca de fapt votul ptr PSD nu prea este vot ca deh au fost multi absenteisti …. argument care ar fi valabil si cu alegerea lui Iohannis (votata de 6.288.769 adica 64% din voturle iecspimate INSA votata de 54,43% pe cand la vot s-au prezentat doar 64,10% adica ce ;legimitate dom;le cu doar 34,88%?!! )Da findca Ioh e de”partea buna” argumetele se schimba..

    Deci oare Halal constitutionalisti a avut si are PSD. sau halal constitutionalisti are Franta?!
    Oricum povestea cu coabitarile franceze v-o zic io care nu am ajuns mai la V de Budapesta si Leingrad (si asta inainte de 89!) si nu de la „mandarinul” Teodor Paleologu sau distinsul Neagu Nigerianu care ambii amandoi tusdoi au trait pe malurile Senei in timpul unor „coabitari” iesite dintr-o Constitutie „prost gandita”.
    Da ei e „intelectuali” …

    Nu e vorba de cum a fost iorgovita Constitutia noastra ci de cum zicea nenea Zaharia „Tatiţo, unde nu e moral, acolo e corupţie, şi o soţietate fără prinţipuri, va să zică că nu le are!” asa ca ptr ei nici o Constitutie nu este buna daca nu le convine lor rezultatul alegerilor!!!

    A da. Scuzele mele – Tonton era porecla (franceza , din Franta) presedintelui Mitterand ..

    PS. Inainte toti se pricepeau la fotbal.
    Vaz ca azi toti se pricep la Constitutie – mai ales aia fara studii juridice….
    Ptr a satisface prtentiile titur5or zevzecilor ar trebui sa novam cu un Cod de Procedura Cosntitutionala (asta e la misto. Nu se egzsita asa ceva ! Nici in SUa nici in TImoru de unde ne vine Klema de ne este Procurator precum Pilat)

    PPS. Astia nu au nevoie de Constitutie ci de un ROI.
    ROI = Regulament de Ordine Interioara ….

  26. Statele Unite au intervenit in 81 de alegeri din strainatate intre 1946 si 2000 – cercetator
    de G.S. HotNews.ro
    Vineri, 23 decembrie 2016, 17:52 Actualitate | Esenţial

    SUA ar fi influentat 81 de scrutinuri externe in a doua jumatate a secolului XX

    CIA a acuzat Rusia ca a intervenit in alegerile prezidentiale din SUA din 2016, dar criticii ar putea sa spuna ca si Statele Unite au facut lucruri similare, noteaza LA Times.

    Statele Unite au o lunga istorie a incercarilor de a influenta alegerile prezidentiale din alte tari: a facut acest lucru de 81 de ori intre 1946 si 2000, potrivit unei baze de date realizate de cercetatorul din domeniul politicii Dov Levin de la Carnegie Mellon University.

    Cifra nu include loviturile de stat militare si eforturile de schimbare ale regimurilor dupa alegerea de candidati pe care americanii nu-i placeau.

    Levin defineste interventia ca „un act costisitor menit sa decida rezultatul alegerilor in favoarea unei parti”.

    Aceste acte, realizate in doua treimi dintre cazuri in secret, includ finantarea anumitor partide, diseminarea de dezinformari sau de propaganda, instruirea doar a unora in tehnici de campanie, declaratii sau amenintari publice in favoarea sau contra unui candiat si furnizarea sau retragerea ajutorului extern.

    In 59% dintre cazuri, partea care a primit asistenta a ajuns la putere, desi Levin estimeaza ca efectul mediu al „interventiilor electorale partizane” a dus la o crestere de doar 3% a numarului de voturi obtinute.

    • Numai la noi au intervenit de trei ori. Sper să nu marcheze şi a patra oară !
      P.S
      N-am mai pus Referendumul şi cele petrecute acum exact 27 de ani !
      Dar tot ei se plâng… 😉

  27. Societatea noastra se inscrie pe curs de coliziune vdevenit deja „nrimanl” .. intre un presedinte „de drepata” si votyul popular.

    Cred ca experienta trecuta ne arat ca un presedinte nu poate fi demis .. nici daca majoritaea voturilor este ptr demitere.

    Atunci ce este de facut?

    1) mergem sa ne culcam si poa sa ne gandim unde emigram (aia care pot)
    2)mergem la „rupere”. Adica daca eu as fi in locul lu Dragnea (port si eu mustata! Da ma rog el n u poarta burta!!) as mege pe blocarea oricaui alt giuvernm decat cel sustinut de ine (insa trebe aranjat cu Tariceranu)
    Se ajunge la alegeri anticipate…
    Ma rog in 2004 s-a evitata si Voiculescu a devenit „imoral”. Insa pe vremea aia basescu era o locomotova [puternica si PSD discreditat ..Ma rog s=-a evitata si cadn se ciolani tara – insa relativ proaspata victorie iohanista promitea un esec electoral al PSD.
    Azi insa .. electoratul (bobor, bozoni, bizonime, prostime ori pulime) ar privi altfel :NOI AM VOTAT si in loc sa avem un guvern avem galagie ! großen Lärm!!! Nu e destul ca de opri pe spatamana incuirca circulatia ca face naveta la Sibiu dupa ce si-a facut un dormitor cat s apatrchezi 2 tiruri in el .. acum ne lasa si cu tehno astia ?
    Si in caz de dizolvare de parlament si alegeri anticpiate … furia o va incasa Kaiser K sub forma unei umiliri electorale complete!
    Si sa nu mai zicem ca va lua niste Fußem im Arsch de la mutti Angelika von Stassi ca mai tineti minte cun zbiera Basescu ca el nu inghite porcu’ ? Nu a inghit porcu da l-a nominalizat pe Ponta!! Ca primise si el niste semnale… ca .. cum ziceau otomanii? Sa nu supere raiaua!!!

    Asa ca iesirea nu este suspendarea lu’ Kaiser ci fortzarea lui sa aleaga : ori accepta sa respecte Constitutia si uzantele euroene ori se merge la anticipate …. totu asortat cu o boceala natinala de genu „noi am intrat in UE ca dorwam democratie nu ceasism germnaizat! In 89 au murit oameni ptr alegeri libere si azi sub proectia mUE ne intoarcem la comunism?” Si acuze – noi singira tara fideluta Americii suntem arncati in dezorine de Klaus favoritu’ lu’ Klem!!!

  28. Adrian, priveste partea pozitiva a lucrurilor: ai urcat in pozitia de @all. Insa acum raportezi @fosta basarabeanca si, dupa cum observi, are refulari. Ai grija, pare ca trebuie sa ii ceri permisiunea ce sa faci si ce nu.

Lasă un răspuns