Istoria Legii 90 din 2001. Si unele comentarii.

Istoria Legii 90/2001 a pornit in 1998, atunci cand guvernul Radu Vasile a transmis la Camera Deputatilor un proiect de lege privind organizarea si functionarea Guvernului Romaniei si a ministerelor ( inregistrat ca PL nr. 369/1998, din 10.11.1998).

El a fost trimis pentru aviz la Comisia juridica si la Comisia pentru administratie publică. Avizele au fost date in ianuarie (semnat de Emil Popescu si Nicolae Gradinaru), respectiv in martie 1999 (semnat de Ion Cirstoiu si Sorin Ioan Marinescu). Pe această bază, proiectul de lege a fost adoptat de Camera Deputatilor in 11.05.1999.

Textul art.3 era formulat in felul următor : Pot fi membri ai Guvernului persoanele care au numai cetatenia romană si domiciliul in tară, se bucură de exercitiul drepturilor electorale, nu au suferit condamnări penale si nu se găsesc intr-unul din cazurile de incompatibilitate prevăzute la art.5 alin.(1).

Deci, formularea care există si in legea actuală (art.2) datează din 1998/1999.

Ulterior, proiectul de lege, adoptat de Cameră, a ajuns la Senat iar Petre Roman, in calitate de presedinte, l-a trimis pentru aviz Comisiei de administratie publică si Comisiei juridice  (in 24 mai 1999). Aici, el a fost tinut in sertare din cauza bataliilor care se dădeau in interiorul CDR si care nu permiteau o solutie clară privitoare la configuratia guvernului.

Intre timp, in 1999, a fost adoptată si Legea responsabilitătii ministeriale (Legea 115/1999) care in art.25 alin.3 stabilea: ” Membrul Guvernului, condamnat printr-o hotarâre judecătorească definitivă, va fi demis din functie de presedintele României, la propunerea primului-ministru”. Era vorba nu despre cum se putea „intra” in guvern ci despre cum se putea „iesi”…

 

După alegerile din 2000, era nevoie, rapid, de o nouă reglementare referitoare la organizarea guvernului. In acele conditii, a fost preluat textul deja aprobat, in 1999, al proiectului de lege de la Cameră si au fost adăugate, din partea noului guvern, 34 de amendamente, care au fost transmise Senatului. Niciunul din amendamente nu viza actualul articol 2 (fostul art.3). In avizul Comisiei pentru administratie publică se arată, sub semnătura senatorului Seres Denes, că toate cele 34 de amendamente au fost aprobate in unanimitate.

Evident, textul Senatului, care a inglobat amendamentele Guvernului, era diferit de textul Camerei. Dar textul articolului  2  – cel referitor la cine poate face din guvern – a rămas la fel. A fost insă necesară   procedura medierii (in baza Constitutiei din 1991), Din comisia de mediere au făcut parte, intre altii, Acsinte Gaspar, Emil Boc, Radu Stroe, Popa Vlad. Comisia de mediere a validat solutiile Senatului iar acestea au fost aprobate de cele două Camere.

 

Asta este istoria. Dacă va exista, in viitorul guvern, un ministru al justitiei cu vointa de a imbunătăti această legislatie, pot fi găsite formule mai precise si mai restrictive. De exemplu, „pot fi membri ai Guvernului persoanele…care nu si-au pierdut drepturile electorale in urma unei condamnări penale…”

Problema de baza ramâne insă aceea de a face imposibile, in viitor, decizii de justitie politică, destinate să elimine din viata politică anumiti adversari, prin folosirea instrumentelor „statului de drept”. Să asteptăm deci să vedem cine va fi ministru al justitiei in noul guvern si vom intelege in ce directie ne indreptăm…

Chiar nu vă este clar de ce au fost inventate „criteriile de integritate” de către Alina Mungiu Pippidi, Klaus Iohannis si   de anumiti lideri ai  partidelor? S-au putut face, in felul acesta,  reglari de conturi  dar si „trierea” candidatilor, cu complicitatea unor procurori sau judecători. Astfel a apărut stampila „penal” sau „bun pentru guvern”.  Nu Legea 90/2001 este de vină pentru asta ci presedintii si guvernele care au permis aceste derapaje.

49 de gânduri despre “Istoria Legii 90 din 2001. Si unele comentarii.

 1. Off topic (trebuie sa citesc atent ce a scris domnul AN, inainte de orice comentariu pe tema)

  fostă basarabeancă
  Dec 20, 2016

  Stimata ,,fosta basarabeanca”, scurt pe doi;
  Dvs sustineti dreptul la avort ? Da, sau Nu ?
  Daca ma intrebati pe mine, raspunsul este categoric: NU.
  Ce educatie sexuala pentru niste copii si de la ce varsta ? Sa inlocuim jucariile traditionale cu obiecte cu conotatie sexuala ? Papusile clasice cu papusi gonflabile ? Credeti ca asta ii face face pe tineri mai responsabili, iar pe maturi mai controlati ? Autocontrolul si preventia presupun o educatie mult mai complexa, nu doar de natura sexuala. O educatie cu componenta religioasa, fara de care nu exista moralitate. Nu exista moralitate fara cultivarea unui anume sentiment profund de iubire, un concept care ar trebui inoculat tinerilor de la cea mai frageda varsta. Iubirea si instinctul sunt doua notiuni/concepte aproape diametral opuse, chiar daca, aparent, sunt interdependente.
  Credeti ca un banal prezervativ rezolva problema de fond ?
  De unde ati tras concluzia ca promotorii orei de educatie in scoli sunt impotriva educatiei cu componenta de preventie sexuala ? De ce asociati mereu credinta cu intoleranta ?
  Ateismul din dvs, de fapt, NEINCREDEREA in dvs si INDOIALA fata de repere imuabile, lucrareaza tot mai agresiv si mai vizibil, macinandu-va ego-ul incet dar sigur.

  Apreciază

 2. N-aș zice că Iohannis este de enumerat printre „inventatorii” criteriilor de integritate. Este de reamintit că, inițial, la vremea USL, când a fost propus ca Prim Ministru, Iohannis NU a fost agreat de PĂPUȘARII DE LA PPE! Iohannis chiar a anunțat că „mi-a fost amenințată familia”, situație în care și-a retrat acceptul pentru candidatura la postul de Prim Ministru.
  Sigur că, după ce i s-au aflat ilegalitățile privind dobândirea imobilelor, a fost chiar ajutat să preia PNL și Președinția! Adică situația identică de la Băsescu – preluare PD+25%PNL și Președinția, pentru că avea cel puțin două opțiuni pentru „dresaj” – Dosarul Flota și Dosarul pentru spălare de bani!
  PPE și slugile sale cu vizibilitate maximă, Alina Mungiu-Pippidi și Monica Macovei, au încercat să tragă și PSD-ul, fie și numai parțial ( așa cum s-au etapizat evenimentele și în cazul PNL) de partea lor și aproape că reușiseră, dar Zgonea s-a grăbit și l-a călcat pe Dragnea pe călcâie. Așa s-a trezit și Dragnea din transă, în primul rând pentru că dosarul legat de fosta soție este subțirel de tot, iar condamnarea pentru „scoatere la vot” este imposibil de motivat și după aproape un an de la sentință!
  În ziua când vom fi informați că în PE un deputat român a prezentat dovezile faptului că PPE a corupt 3 partide din România, VOM ȘTI C-AM ÎNCEPUT LUPTA PENTRU ELIBERARE NAȚIONALĂ!!!

  Apreciază

 3. Adrian Nastase

  ,,Problema de baza ramâne insă aceea de a face imposibile, in viitor, decizii de justitie politică, destinate să elimine din viata politică anumiti adversari, prin folosirea instrumentelor „statului de drept”.”

  EXACT (dupa parerea mea). Aceasta este esenta problemei, legea, asa cum este ea din 2001, fiind absolut corecta si in niciun caz neconstitutionala.

  Apreciază

 4. Multa teorie si foarte putina practica … din pacate.
  In capitalism (ca de democratie nu poate fi vorba) conduce cine-i mai puternic. Deaia e necesar ca atunci cand esti la putere sa corectezi derapajele adversarilor iar apoi sa-ti faci ,,reclama” ca le-ai corectat. Ca sa inteleaga si cei care nu-s de partea ta cine vrea sa faca bine in general pentru toata lumea si cine vrea sa faca ,,bine” numai pentru unii. Astfel, cand a venit usl-ul cu o majoritate de peste 70% putea lejer ca intr-un an sa modifice tot ce era de modificat (inclusiv Constitutia si inclusiv ,,vestitul” articol cu condamnatul in guvern). Dar ce sa vezi? n-au schimbat-o nici macar pe Ana ,,sefa din gasca lui base” de la AEP. Au ,,retras-o” sistemul cu cateva zile inainte de alegeri, ca sa-si faca un pic de imagine si sa dea semnalul de numarare corecta a voturilor. Intretinerea scandalului este arma prin care sistemul acopera patrunderea unor noi oameni in structurile de forta ale tarii. Oameni mai putin cunoscuti, executanti care vor deveni importanti in viitorul apropiat. Pana atunci insa, ca-i cu stanga, ca-i cu dreapta (in functie de cerintele vremii), sistemul va conduce in continuare.
  Reamintesc o zicere recenta a D-lui Ciorbea (avocatul Poporului!) pe post la antene ,,lasati-ma-n amarul meu … nu ma bagati in asta’’.

  Apreciază

 5. @ZeV,

  iar nu ne-am înțeles. Vedeți, sunteți primul care vă pripiți și emiteți o opinie radicală. Nu mai lungesc vorba, sugestia mea subtilă era să se redirecționeze conținutul orei de religie de la hard spre soft, iar educația sexuală să fie de bun-simț, adaptată vârstei și, desigur, nu trebuie să conțină, atât pe copertă, cât și pe unica pagină, poza prezervativului și instrucțiunile.

  Educația sexuală nu se limitează, așa cum încearcă s-o cotească unii, numai la prevenirea unei sarcini nedorite. Bolile necruțătoare, de ce uită lumea de ele? Și ne place ori nu, copiii fac sex foarte devreme, credincioși, atei sau inconștienți. Nu putem să ne batem cu acest adevăr. Măsură și judecată în toate; detaliile pot fi stabilite de psihologi și teologi adevărați, nu de noi doi. Dar cam în sensul acesta.

  N-ați dat înapoi și n-ați citit cu atenție ce am spus atunci. Avortul nu este considerat de nimeni, nici de cei mai convinși atei, metodă de contracepție, ci o opțiune de care toată lumea speră să nu aibă nevoie.

  P.S. Despre repere imuabile m-ați înțeles fix pe dos. Vedeți comentariul meu de săptămâna trecută despre tinerii frumoși și liberi – exact despre repere am spus, cele pe care le sugerați. Nu vă mai pripiți, căci grăbitul mai mult înconjoară și zgârcitul mai mult cheltuie (asta-i despre mine).

  Cu prietenie,

  Apreciază

 6. SUA au început, noi ce mai aşteptîm ?
  „eriful de culoare David Clarke, care are un mare capital de popularitate în SUA, a susținut un discurs în Wisconsin unde a cerut declanșarea urgentă a investigațiilor împotriva miliardarului George Soros și a organizațiilor patronate de acesta.

  Clarke a început prin a spune că este încă stăpânit de „un sentiment de euforie” pentru ceea ce a realizat poporul american pe 8 noiembrie, când Trump a câștogat alegerile prezidențiale din SUA. „Am șocat lumea!”, a spus acesta.

  Șeriful s-a referit în special la modul în care „rețeaua de agenții de presă mincinoase” — printre acestea numindu-le pe New York Times, Washington Post, CNN, MSNBC, The Huffington Post — a încercat să îi compromită, prin răspândirea de minciuni, pe Donald Trump și pe Mike Pence, vicepreședintele SUA.

  Aceste instituții continuă chiar și acum activitatea de sabotarea și subminare a președintelui ales și a vicepreședintelui.

  David Clarke a vorbit apoi despre manevrele încercate după încheierea alegerilor, după ce rezultatul a arătat clar că Donald Trump câștigase.

  „Ați văzut ce s-a întâmplat după 8 noiembrie. Mai întâi au fost revoltele de după ziua alegerilor, apoi campania denigratoare a agențiilor de presă mincinoase, care au urmărit să discrediteze ceea ce a făcut poporul american pe 8 noiembrie, apoi renumărarea voturilor, iar acum ni se tot spune despre «conspirația Rusiei» pentru a influența alegerile”, a spus David Clarke.

  El a mai spus că membri ai Congresului cer inițierea de investigații pentru a se afla dacă Rusia a influențat alegerile din SUA, în acest sens neexistând nicio dovadă, însă nu se cere nicio investigație împotriva celor care s-au implicat activ în deturnarea procesului electoral și incitarea la violență.

  „Vă spun acest lucru: dacă Congresul vrea să investigheze ceva, atunci trebuie să declanșeze o investigație cu privire la miliardarul George Soros și la încercarea acestuia de a influența aceste alegeri în favoarea democraților, de exemplu prin găsirea de oameni care să apară la adunările celor care l-au sprijinit pe Trump pentru a-i amenința pe susținătorii lui Trump. Congresul ar trebui să declanșeze o investigație împotriva lui George Soros pentru finanțarea din partea acestra a revoltelor de după alegeri, revolte care au creat pagube materiale și au făcut victime umane în rândul unor oameni nevinovați”, a declarat David Clarke.
  La finalul discursului, el a afirmat că l-a asigurat pe Donald Trump că va face tot ceea ce îi stă în putință pentru a-l ajuta să devină cel de-al 45-lea președinte al Statelor Unite, iar aceasta va fi „una dintre cele mai mari realizări ale mele, de care voi fi mândru”. Clarke și-a încheiat cuvântarea spunâd „Dumnezeu să vă binecuvânteze pentru ceea ce ați făcut și să continue să binecuvânteze Statele Unite ale Americii!”.

  Rețeaua Soroș din România

  Mai mulți oameni cu greutate din anturajul președintelui Klaus Iohannis sau care fac parte din Guvernul României au legături extrem de strânse cu controversatul miliardar George Soros.

  Din 1990 și până acum, George Soros a dezvoltat o adevărată rețea de ONG-uri, cu care a acaparat noul concept de „societate civilă”, necunoscut românilor, astfel că a reușit să influențeze, în mod major, deciziile la nivel guvernamental. Pe lângă GDS și Fundația Soros, s-au dezvoltat o puzderie de ONG-uri legate de numele magnatului american.

  Una dintre cele mai renumite „creații” ale lui George Soros în România este Nicușor Dan. Alina Mungiu Pippidi, reprezentantul de seamă al lui Soros în România, a finanțat primele operațiuni civice ale lui Nicușor Dan, scrie evz.ro. Alina Mungiu și a sa Societate Academică Română a creat Alianța pentru o Românie Curată. Aceasta din urmă a fost finanțată, între anii 2010-2012, de CEE Trust a lui George Soros cu sume mari de bani, dar și din fonduri norvegiene. Din această Alianță fac parte Freedom House (Cristina Guseth), Grupul pentru Dialog Social și Asociația lui Nicușor Dan – Salvați Bucureștiul.

  http://www.activenews.ro/externe/America-se-trezeste-se-cere-declansarea-urgenta-a-investigatiilor-impotriva-miliardarului-George-Soros-si-a-organizatiilor-patronate-de-acesta-139214

  Apreciază

 7. Un razboi politic absurd: Va declansa administratia prezidentiala o procedura de infringement impotriva stabilitatii Romaniei? O eventuala neacceptare a propunerii majoritatii parlamentare de premier va fi neconstitutionala

  Fara indoiala, magistratus contra constitutio si vox populi contra constitutio sunt absurditati in egala masura. De ultima am mai auzit la revolutii, ca exceptie care confirma regula, de prima chiar nu stiu sa aiba vreun precedent in istorie. Probabil pentru ca in sensul ei originar, care este si cel mai larg, de inalta demnitate sau autoritate publica ori administrativa, magistratura este menita sa vegheze la respectarea vointei constitutionale.

  Astept insa cu ingrijorare rezultaul consultarilor presedintelui Klaus Iohannis cu partidele parlamentare in ceea ce priveste desemnarea premierului. Temerea care ma incearca este ca s-ar putea ca cea mai inalta magistratura administrativa sa inregistreze un nedorit precedent, pe care nici macar Basescu nu a avut curajul sa-l stabileasca. Ar fi fara precedent ca Iohannis sa incalce obligatia constitutionala de a desemna premierul.

  In acest moment, toate conditiile constitutionale pentru desemnarea premierului pentru un nou guvern, in urma alegerilor parlamentare, sunt indeplinite. Exista un partid care a castigat in mod masiv increderea electoratului, care are semnificatia unui mandat popular pentru a forma guvernul, exista o coalitie majoritara constituita, exista un program de guvernare pentru care au votat majoritatea romanilor, exista un parlament nou constituit.

  Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a evidentiat in mod remarcabil prioritatile executive urgente ale etapei imediat urmatoare, formarea guvernului saptamana viitoare si aprobarea bugetului pana cel tarziu in 15 ianuarie. Dar pentru ca acestea si multe altele care se asteapta din partea noului guvern sa se intample, conditia strategica zero este ca Romania sa se bucure de stabilitate politica. Lucru de asemenea evidentiat de Dragnea, care prin prisma atentatelor sangeroase de la Berlin, Ankara si Zurich capata greutatea unei necesitati generale.

  Chiar si senatorul PNL Alina Gorghiu, o opozanta de campanie inversunata a PSD, a inteles ca s-a terminat campania si ca liberalii trebuie sa se gandeasca in prezent la „cum se face opozitie”, formula care „poate fi una de succes peste cativa ani”. Liderii PSD si ALDE vor merge impreuna, miercuri, si cu o propunere unica de premier la discutiile cu Iohannis. Atunci se va afla si numele premierului propus de coalitia de guvernare. PSD ar putea sa desparta sau nu functiile de sef de partid si sef de guvern. Propunerea disocierii este mai veche, dar inca nu s-a hotarat nimic. Vom afla maine. Mai asteptata este insa reactia lui Iohannis, care a pierdut deja doua batalii, chemarea inoportuna si inutila la prima runda de discutii si esecul de a desparti PSD si ALDE, prin nereusita tacticilor de ofertare a sefiei liberalilor si de discutare separata cu cele doua formatiuni. Cat de reale sau de false vor fi “constrangerile” pe care Iohannis le-ar putea invoca in cazul ca va refuza sa desemneze ca premier persoana ce va fi propusa de coalitia PSD-ALDE ramane sa aflam, de asemenea, tot maine.

  Apreciază

 8. Se vad clar limitele „democratiei”. La americani media a lucrat indelung pentru Clinton, FBI pentru Trump, chiar in ajunul alegerilor. La noi media a fost permanent anti-PSD, si serviciile pentru puterea de dreapta, fie ea a lui Basescu (caci el i-a plantat, dar nu i-a mai cules), fie a lui Iohannis. PSD, ca un boxer rabdator, a incasat pumni in permanenta, fie de la „Justitie”, prin doamna Stanciu (indirect ambasada SUA), sau aparatul lui Basescu, un pic ciuntit de Kovesi, care trebuie sa arate ca e impartiala, nu? Dl Dragnea insa este un „Rambo”, si se tem pe drept adversarii lui. Am mai spus, un tip super-inteligent, si bun roman, care chiar tine la neamul lui romanesc.

  Nu vi se pare foarte ciudat ca Basescu e ales senator, iar Turcescu parlamentar? Adica Seful de Trib al Serviciilor si Justitiei, si „media” lui, au intrat fara probleme in acest parlament, pe cind sarmanul domn Dragnea, mare infractor si criminal international, are de infruntat o lege care nu ii permite sa ajunga Prim Ministru, desi si-a „ispasit” pedeapsa. Hitru, nu, si democratic si foarte „de drept”? Pai e foarte strimba justitia asta romaneasca. Iar astia multi si „fraieri” cum ne considera Basescu, vad bine si aleg bine in consecinta.

  Ne spune si noua vreun reprezentant PNL ce mai inseamna liberalismul pentru ei? Pentru ca ei au cotit-o shmechereste la populism, si sunt in PPE, care nu are nimic in comun cu liberalismul. De fapt, PNL e un nume mincinos, inselator pentru nestiutorii de istorie antonescista.

  Apreciază

 9. Ca daca PUTE Statu de neDrept devine pe fata DICTATURA ….

  Pe Dragnea au avut timp sa il „aranheze” Acum o LUME inteaga stie ca estre CONDAMNAT pentr fraude electorale, Ma rog ateva milioane stim ca NU E ASA, poate cateva sute de mii stim si DE CE NU E ASA da majoritatea (aia care sta acasa si nu toteste ca e despsteapata ca oaia cand se Base’ ) STIE ca asa e . SI mai stie ORRORpa (aia a lu Barosu) si America …. (aia care are dificu;tatii sa se regaseasta pe galobu terstru de la scoala …)
  Pe menvaistra Sefu au avit ani de zile sa va „aranjeze”. Azi toata lumea stie ca suntei „coruopt” da nu prea se stie de ce ati fost condamnat.

  Au avit tip s aincepa sa il prelucreze pe Tonmtelu. Daca o sa ia cu executare … s-ar numi taxa pe voe si prostie!!!

  Ca vedeti draCele si draCii mei cei dragi .. ADEVRAUL ESTE CE HOTARMA NOI!
  Daca nu ai dosar .. sau s-a incosh cu un NUP nu esti penal! Ei si ce daca ai donata casa ta ficei tale si apoi „ai cerut” de la por,areo casa si ai pbtinut ditai casoiul central si ;ai cumprata pe … cam nimic? NU e dosar, esti cinstit.
  Ei si ce daca ai obtinut o casa cu acte false? Sau 2? Sau ca ai cerut restituirea „bunirilor abuziv confiscate” de la o prganizatie nazista N-ai dosar!
  Ca dosarele se cam fac „cum trebuie”
  Asta o stin cu totii.
  O stiu eu, o stie si amabila gazda, a aflat-o si ZeV si idolul sau (si nu stiu de ce nu le place!) O mai stou multi e de insi care zbiara satisfacuti „penalilor” )inclus Salvationistii nu Nicusor).
  Altor cateva milione … nu le pasa sau chiar cred prostologeala crunta,
  Iar „Lumea”? Sunt unii care stiu si aprba manareala – Batisu, Merkeloaza, Nulanda samd- iar estu cred prostiile ce li se spun…..

  Insa insa daca in 3 – 5 ore brusc ai „revelatia” ca … INCEPE SA PUTA!!

  Apreciază

 10. A TREIA POVESTE ( ADEVĂRATĂ ) DE CRĂCIUN

  În urmă cu niște ani, nu citeam ziarele – deși, pe atunci, ziarele erau adevărate, pe hârtie, și încă miroseau a tuș tipografic , când le desfăceam – dar, cum v-am spus, eu nu le citeam ci le răsfoiam, doar… Uneori, un titlu sau o fotografie mai expresivă îmi atrăgeau atenția și atunci parcurgeam și textul, dar nu cred că la o scuturare ușoară rămânea mare lucru din grămăjoara de propoziții și fraze, căci ideea, în presă, e volatilă …și nimeni că nimeni nu plânge pe umărul ei pentru asta.

  Dar în septembrie 2010 ochii mi-au căzut, în „Jurnalul Național”, pe chipul unei fetițe… ziarul era deschis pe masă, iar eu vedeam imaginea răsturnată. Nu mai știu ce anume m-a făcut să întorc spre mine pagina de ziar și să citesc textul, dar am făcut-o… Pe atunci , nici nu știam că există Fundația „MEREU APROAPE” și nici cu ce anume se ocupă această fundație. Cu ocazia aceea, însă, am aflat…. iar noaptea, aproape că n-am putut să dorm, asteptând febril dimineața, ca să merg la bancă și să donez , atât cât puteam eu atunci, pentru copilul bolnav de leucemie, care avea nevoie de un transplant medular ; intervenția era programată în Italia și nu era timp de pierdut. Așa am făcut… și m-am întors de la bancă fericită, de parcă totul se rezolvase deja.

  Au mai trecut câteva luni și, în ajunul Crăciunului , Fundația MEREU APROAPE a publicat, tot în Jurnalul Național, modalitatea în care s-au distribuit sumele de bani strânse și „cazurile rezolvate”. Banii nu m-au interesat….dar am parcurs, cu inima bătând să-mi spargă pieptul, lista cu numele copiilor pentru care răul trecuse deja …Iar fetița „mea” nu era pe listă… Așa că i-am tastat numele, M.D.B., pe NET. În acest fel am aflat că M.D.B. a murit pe 18 noiembrie 2010, la numai două luni de la dimineața când am alergat la bancă, total încredințată că dintre toate donațiile de pe pământ NUMAI DONAȚIA MEA MODESTĂ o va face să trăiască…

  De atunci, nu cred că au fost două-trei luni fără să mă gândesc , măcar o dată, la M.D.B. Durerea a mai trecut, dar nu suficient ca să pot vorbi despre asta fără să-mi curgă lacrimile pe obraji.

  Anul trecut, însă, în ajunul Crăciunului, nici eu nu înțeleg de ce, i-am tastat din nou numele, căutând pe NET. Așa am aflat, de la părinții ei , o altă poveste adevărată.

  Și anume, că în 2009 astronomii italieni Mauro Graziani si Fabrizio Tozzi au descoperit un asteroid care a fost înregistrat sub numele rece de ASTEROIDUL NR. 243 458 . Mai târziu, unul dintre cei doi, Mauro Graziani, a găsit , într-o cafenea, un fluturaș cu fotografia și numele fetiței… a vrut să ajute , dar căutând-o, a aflat că ea se mutase deja pe o micuță planetă îndepărtată, poate chiar pe aceea care , în telescoapele lor perfecte, strălucea ca o stea. Atunci cei doi astronomi italieni, mișcați de tragedia acestei familii, au hotărât să dea numele fetiței asteroidului descoperit . De aceea , astăzi, ASTEROIDUL NR. 243 458 are nume de copil…

  Dragii mei prieteni, vedeți cum a fost.? … NOAPTEA DE AJUN… O STEA ÎNDEPĂRTATĂ ….NIȘTE ÎNȚELEPȚI CARE AU VĂZUT STEAUA… ȘI UN COPIL, UN PRUNCUȚ, CUIBĂRIT PENTRU TOTDEAUNA ÎN IESLEA SUFLETULUI MEU … dacă nici acestea toate, puse laolaltă, nu seamănă a poveste de Crăciun, atunci chiar nu știu cum ar trebui să sune o astfel de poveste…

  Apreciază

 11. Intectuali la oi de spar duce ….
  Ma rfer la ineptiille scrise in Cintributors. Zise de un ….. francez si preluate pe nemestecate de niste „int3elctuali” locali. Vedeti si voi :Interviu cu scriitorul Jean des Cars despre fascinantele familii regale europene. Si de ce regii si reginele Romaniei ar trebui sa fie luati mai mult in seama

  Si asta Jean des Cars este ăăăă … istoric? Francez?! Fost jurnalist la ce?Paris Match și Figaro Magazine?!
  Si scrie ca Europa era o afacere de familie atunci iar Franța era singura republică – înconjurată de monarhii – cu excepția Elveției, și va fi implicată în război mai ales din cauza alianței franco-ruse” Francez?! Dar din ce cuza se aliase Frnta cu Rusia stie el?
  Ati auzit de Le Debacle? Atic citit romanul?
  Ati auzit de Alsacia-Lorena? Incorporate in Germania …. si timp de 43 de ani francezi au visat, au pregatit la Rervanche …. au facut alianta cu tarul, au cedat la Fachoda, au cheltuit imens pe inarmare (pusca Lebel si tunul de 75 au fots momnte de „cotitura” tehnica majora) … Pana si nefericta afacere Dreyfuss a fost sub semnul Alsaciei – Dreyfuss avea rude in Germania, scandalul a pronit de la niste documnete sustrase de la ambasada germana .

  Musiu francezu nu stie? Unde a facut scoala? Pesemene in Papua sau Tiromru de est sigur ca nu in Senegal! Ca in Senegal inca mai stiu pentru ce au dat regimente de tiraliori!

  In rest .. ce sa zic Idioti din toate tarile uniti-va Sa se simta bine si idiotii locului …

  Apreciază

 12. PS AN….Altfel, daca am anula aceasta lege, rezulta ca pot exista situatii in care sa fii condamnat si sa faci din asta un titlu de onoare. Sau, poti sa faci orice, chiar sa incalci legea, pentru a avansa in cariera, sau, a-ti atinge scopurile politice.
  Nu legea din 2001 trebuie sa fie schimbata ci CODURILE PENALE (in in primul rand, punerea lor in coniventa cu deciziile CC);
  Mai mult, este imperios necesar un pachet legislativ mai amplu care sa prevada:
  1. Legea lobby-ului;
  2. Legea privind raspunderea magistratilor;
  3. Neasimilarea abuzului in serviciu cu o fapta de coruptie decat DOAR DACA SE TRANZITEAZA O MITA, SAU SE SUSTINE UN TRAFIC DE INFLUENTA ILEGITIM (ramane de definit cu atentie ce inseamna ilegitim, in legea lobby-ului);
  4. Mentinerea statutului de magistrat doar pentru judecatori ;

  Nota: Pct. 4 se poate implementa odata cu modificarea Constitutiei;

  5. LEGEA TURNATORIEI;
  – Denuntul se va lua in considerare doar daca este facut (in scris) in cel mult 30 de zile de la comiterea prezumtivei fapte;
  – Denuntatorul care depaseste acest interval, devine automat subiectul unui dosar penal de calomnie;
  – Denuntul nu poate determina, el singur, un dosar penal, fiind considerat in mijloc auxiliar (premergator) de proba;
  6. LEGEA INTERCEPTIEI;
  -Interceptia se va aproba de in judecator doar dupa inceperea (si notificarea) urmaririi penale (exceptand cazurile legate de traficul de arme, terorism, droguri, crima, talharie, trafic de carne vie, devoalare secrete de stat si/sau economice); de asemeni, interceptia ramane un mijloc auxiliar in probatoriu, nu o proba efectiva – ca in SUA;
  7. Dezincriminarea criticii fata de deciziile magistratilor si procurorilor, iar INSPECTIA JUDICIARA sa actioneze strict in interiorul sistemului, pentru a localiza si elimina ABUZUL JUDICIAR;
  NOTA: Raportul Inspectiei se remite catre CSM si Ministrul Justitiei (in cazul procurorului) si catre CSM si Presedinte (in cazul judecatorului);
  8. Cu avizul consultativ al CSM, un procuror poate fi demis imediat de Ministrul Justitiei, iar un judecator, de catre Presedinte (daca raportul Inspectiei Judiciare concluzioneaza ca s-a comis o abatere grava de la deontologia profesionala):
  VEZI CAZUL PROCURORULUI NEGULESCU.
  9. Interzicerea arestarii preventive si a restrangerii de drepturi (cu exceptiile de la pct. 6), pe durata urmaririi penale;
  10. Interdictia Parchetelor de a cenzura oportunitatea si necesitatea deciziilor economice, sociale, sau de orice alta natura (conform fisei postului) ale administratiei centrale si locale, pe baza principiului SEPARATIEI PUTERILOR IN STAT;
  Administratia are (si/ sau trebuie sa-si consolideze) propriile institutii de control si verificare a modului in care este gestionat banul public;

  Apreciază

 13. Marturisesc ca, pentru mine, atmosfera prezenta este una de plictiseala politica. Nu sunt parlamentar, nu ma vizeaza nimeni pentru noul guvern, nici macar ca gunoier ori maturator de strada, decat sa contribui la umplerea buzunarului in care vor scociori guvernul si apropiatii, ca sa mute banii in diferite portofele. Scenele in care dnii Iohannis, Dragnea, Ponta, Basescu si altii isi dau cu posetutele in cap si se boiesc cu frisca pe fete nu depasesc nivelul publicitar de balci:”lume,lume, veniti la parlament ca sa vedeti femeia cu barba si la guvern pentru barbatul de cauciuc!”; omul cu cap de bou nu mai este promovat, el devenind o banalitate in campul nostru politic. Iar daca politicienilor nostri le place sa se tavaleasca prin mocirla de iarmaroc, in care domnii avanseaza dand din coate iar domnisoarele si doamnele dand din picioare, atunci sigur ca, la acest nivel se vor ciocni de entitati politoide care , in esenta, isi bat joc de ei, aplicandu-le, ca niste copii ale unui erou interpretat de Van Damme, pedepse prezente pentru pacate viitoare. In realitate, aspectul tehnic este rezolvat de legile in vigoare, iar cel moral de votul electorilor si reprezentantilor. Insa nu se gaseste nimeni care sa disipeze, ca pe niste baloane de sapun, aceste entitati care practica un soi de metajustitie.
  Singura chestiune care, pentru un om de rand ca mine, un fir de praf calcat in picioare, merita atentie este aceea daca, asa cum zicea dl Badea, o lege a raspundetii magistratilor trebuie adoptata, in particular daca trebuie adoptata cu prioritate. Ei bine, inca nu ma pot pronunta in aceasta chestiune.

  Apreciază

 14. Am gresit, femeia cu barba e la guvern!
  Am scapat de dracul si am dat peste taica’sau! Cu una de la USDAID nu mai avem nevoie de ambasador!
  Dear Mr. Donald Trump, kindly please do not send any diplomatic representative in Romania because we just have as PM a madam from USAID.
  Nu mai avem romani in Romania, ori romanii sunt buni numai de slugi.
  Evident ca dl Dragnea , dupa ce si-a trimis in parlament secretarele, si-a facut PM fina!
  Domnule Nastase, scuzati-ma dar nu ma mai pot abtine: Bai, Dragneo, du-te in….!

  Apreciază

 15. FEENTA!!!!

  E in celalt colt b@@le!!!! se zbiera pe stadioane la portatru care cauta in coltu opus mingea ce intra se in vinclu…
  Sevil Shhaideh!!!!
  Cred ca in mioentu d efata oagnili lu Statu de neDreot si Droetpti cauta inebunite sa raspunda „cine Saitan este si asta ?!!” Macar stim ce numar poarta la patnof? E vumva blond-naturala sau blond-flacon?! La munca ba putorilor!!!!

  Nashap ptr Kaizer Kalus si a s aceatza :

  1) Sevil Shhaideh ESTE FEMEIE. Si KW este neamtz – unu din aiai cu drei K
  2) Sevil Shhaideh nu ste de etnie romana. KK a fots ales ptr ca e neamtz nu ptr ca ar fi ceva de capu lui (despins parca de pe primul timbru moldovenesc)
  3) Sevil Shhaideh nu este ortodoxa – asa cum plini de satisfactie obsercau altii ca KKWerner este luteram intr-o tara ortodoxa.

  Si stiti ce e cu adceata nasol? Dna chiar pare a fi ceva cam tenica … adica tehnocrata….

  Sper ca in timp ce pregatea denta asta Liviu pregatea si galetile cu zoiae* ptr obiectori de genu Nicisor Dan

  * zoaie adica epittete antifeninist, retardat, reactionar, macist, fascist, taliban crestin, antiominoritar, xenofob , nazist si alte asemena specialiotati sorosite!!

  PS. Daca nu as tii ca Dragnea e politicoan (adica mincnos prin definitie) as fi curis ce intelege el ca „arata bine” . Cu tit respectu ptr dna in cazua totusi …. (ptr domanele nervate – mesoa frumops stiu sunt bosorogit, cu spomdiloza, chel, gras samd ect . Daca imi zice una ca arata bine ineamna ca face o „periuta” ca sa ceara ceva [caz in care, la mine, se recopmnda exagerea mincinoasa cu ranjetu pe buze – adica doar nu esti poprst sa crezi astea! Avema candva o colega care incepea prin a-mi admira chica luinga si bogata …. asa ca sa stiu ca nu va fi ceva simplu])

  Apreciază

 16. Se pune o intrebare – cat timpa va fi Sevil Shhaideh [premier?
  Dragnea a zis „deocamdata”
  Deocamdata este insa ceva incert .. adica provizoriu ri prvizoratu .. tinde sa se eternizeze..
  Caz celebru – In Anglia sediu epicopului a fots pus provizoriu, „deocamdata” la Canterburry „pana cand Londra ve fi crestjnata!”. Daca nu ma inseil de ceva vreme Londra a fots crestinata ….

  Asa ca daca Sevil va „performa” (chiar cu ajutorul lui Dragnea care sa zic asa da semne ca va gaba pe toti la munca si ritmu va fi galopu mic) .. acel „decomadata” risca sa fie f .lung…..
  Eu ii urez suces (adica vreau sa triesc si eu!)

  A da. Asa la mica brafa – dna in cauza este de dorit sa fie membra unor gripuri de discutii .. atunci cand nu iti permiti sofer! Caci la varsta si functiile ce le-a avut cred ca si-a luat carnet de conducere … (adica a avut bani de o Dacie) apoi este femiei, apoi este musulmanca .. deci se stie cine conduce masina!!!!! Sa zic asa asta ar putea fi un motiv ptr care la inceput a fots … coopetata (inainte ca sa isi permita unii sofer!!)

  Apreciază

 17. liviu bejan

  Nu inteleg de ce sunteti surprins. Nu v-am scris (pe 19 dec n.mea), in mod indirect, ca Liviu Dragnea este un jucator de sah profesionist ? Era evident ca numele premierului nu putea fi cunoscut de nimeni pana astazi.
  Va extrag esentialul acelui comentariu (al meu n.mea):
  ,,Dupa parerea mea, situatia politica postelectorala este cat se poate de limpede.
  Liviu Dragnea S-A EXPRIMAT FOARTE CLAR in exceptionala sa conferinta de presa:
  ,,Voi pune interesul Romaniei mai presus de interesul (meu) personal”. Ce poate fi mai clar de atat ?
  Domnul Adrian Nastase este in eroare cand afirma la televizor (si nu numai) ca poporul a votat masiv in sensul numirii lui Dragnea ca premier. Nici vorba de asa ceva.
  Cu ceva timp inainte am spus, deseori, ca vad ca pe o normalitate axiomatica separarea functiei de premier de cea de sef al partidului.”

  In fine, poate vreti sa va spun care va fi urmatoarea mutare a domnului Dragnea ?
  Nu va spun. Calmati-va si poate veti intelege. Oricum, din punctul meu de vedere, Romania are nevoie de stabilitate, fara un pact de coabitare scris. Dar unul nescris trebuie sa existe. Pana acum, au inteles acest deziderat al stabilitatii, PSD, ALDE si UDMR. Probabil si Minoritatile Nationale (din Parlament n.mea).
  Sper ca va intelege si amicul dvs , papagalul Yohannis. Daca nu…..stiti ce se spune: ,,papa…pardon, vrabia pre….” Cat despre ratatii gicacontristi far’ de program din opozitie, nu am nimic de comentat. Ei, practic, nu exista si fac totul pentru a se compromite si mai mult.
  (Z)
  ps
  Totusi, nu ma lasa inima:
  Liviu Dragnea nu va fi premier. DACA isi va rezolva problemele in justitie (NU PRIN ANULAREA UNEI LEGI, CI PRINTR-O SENTINTA FAVORABILA , LA UN MOMENT DAT, DE ACHITARE), atunci Liviu Dragnea va fi Presedinte.
  Dar se mai impune o conditie: PROGRAMUL DE GUVERNARE SA POATA FI IMPLEMENTAT. De aceea, premierul trebuia sa fie o persoana apropiata, care a lucrat la acest program.
  Dragnea va ramane in ,,lumina” si din pozitia (mai confortabila) de Presedinte al Camerei Deputatilor.
  Ati inteles ?

  Apreciază

 18. ghita bizonu

  Eu nu am idoli, eu cred in Dumnezeu.
  Daca te referi la Victor Ponta, spun si acum ca a fost cel mai bun premier dupa Adrian Nastase. Pe ceea ce a construit guvernul domniei sale, se va continua cu viitorul guvern.
  Privind retrospectiv, as remarca un singur lucru: Victor inca nu este suficient maturizat, dar are potential. Vom vedea ce va fi, unde va fi, sau ce va deveni, pana in 2019.
  Intr-un fel, demisia lui de anul trecut, are si o parte buna: A turnesolizat ca la PSD nu exista, deocamdata, alternativa, in politica romaneasca.

  Apreciază

 19. ZeV

  pana sa legalizam liobyyrul mai misto ar fi sa slatma ptr trafic de influenta niste membri ai societatii ciovile. Eu ma gangesc la un expert anticoruptie .. ar fi tare misto nu?

  Apreciază

 20. Dle Nastase, ai auzit de un oarecare sirian Akram Shhaideh? Ati auzit, n-ati auzit, haideti sa va zic: asta, venit din adancul Siriei, a este platit cu aproape 4000 de lei pe luna ca angajat al statului, in timp ce atatia alti romani, milioane, nu gasim un angajament la stat pe asa venituri; milioane de romani, mai tineri isi cauta castiguri pe aiurea, in timp ce un sirian pesedist primeste salariu cat al unui sef de lucrari din invatamantul superior. Dle Nastase, mie de ce nu-mi da PSD un post la stat cu 4000 de lei lunar? Cu ce sunt inferior acestui sirian? Dar patru miloioane de altui romani? Conform acelorasi surse media, acelasi Akram Shhaideh mai primeste 826 de lei, presupun ca tot lunar, ca si consilier (!!!) la Ministerul agriculturii. Adica, aducem consilier pe un individ din desert, dupa care ne miram ca se desertifica Romania. Spun cinstit ca am nevoie si de 826 de lei lunar; de ce ii ia sirianul si nu ii iau eu? In concluzie, de ce PSD nu imi ofera posibilitatea de a castiga 4826 de lei lunar si ii ofera posibilitatea unui sirian? E mai destept ca mine? A facut PSD vreun test comparativ de inteligenta intre noi? In plus, PSD ia bani de la mine, bani publici, ca sa-l hraneasca pe sirian. In Siria este razboi si acest sirian, in loc sa se ghiftuiasca pe banii cetatenilor romani prin grija PSD, ar trebui sa fie la el in Siria unde sa lupte cu arma in mana pentru tara lui. De ce PSD ii da din bani publici 4826 de lei lunar, in loc sa-i dea o arma si un loc la avionul de Damasc? Constat ca PSD este un partid antiromanesc si care a luat oricare posibilitate ca vreun etnic roman sa conduca una dintre organizatiile mari ale statului. PSD i-a sigilat astfel pe romani ca slugi in propria lor tara. De aceea, va rog urmatoarele doua lucruri: 1. sa nu mai rugati niciodata pe nimeni sa voteze PSD. 2 Sa imi dati de stire in momentul in care ma luati ca fin. In Romania fara asta nasie nu se poate.
  Pana atunci ma retrag de pe blog, mi s-a facut scarba.

  Apreciază

 21. Cred ca propunerea PSD-ului este cel putin nefericita si suna un pic a bascalie , a experiment .
  Vorba lui Mircea Badea : intr-o tara condusa de Iohannis , Kovesi si Hellvig ce mai conteaza ca pe premier il cheama Sevil Shadeh . Este exact ca-n 1001 de nopti , ca in pasalac sau ca-n melodiile alora de la Village People .

  Eu nu sunt nici misogin si nici xenofob dar mi se pare gresit sa numesti o femeie la conducerea tarii in acest moment , un cetatean de alta nationalitate si un fost functionar public obscur . Chiar sa nu gasesti un ROMAN pentru aceasta functie ? Eu nici n-am mai auzit niciunde pe planeta asta ca o tara sa fie condusa exclusiv de straini la modul acesta .
  Cred ca d-ul Dragnea trebuia sa numeasca un conducator curajos din randul PSD-ului si nu un om de paie , un fel de Boc 2 . Si chiar avea de unde sa aleaga … sunt atatia PSD-isti de valoare .

  In rest , nu pot sa nu constat ca strabunii nostri au murit degeaba in razboaiele contra ungurilor , turcilor , tatarilor , nazistilor , etc. si probabil ca se rascolesc in morminte .

  PSD-ul a avut sansa unica sa reprimeasca un vot urias de la romani ca sa termine odata cu abuzurile si cu sistemul securist din Romania . Si tare mi-e teama ca-l va irosi …

  Sunt foarte curios de urmatoarele doua miscari pe care le va face Dragnea zilele astea : noul Ministru al Justitiei si Legea Raspunderii Magistratilor …

  Sa vedem daca luam din nou TEAPA !!!

  Apreciază

 22. Cineva cu multă experienţă în politică m-a avertizat voalat, pe la începutul lui iunie 2015, că îl subestimez pe L. Dragnea, şi a avut dreptate. Propunerea actuală arată că este şiret ca un şarpe : Sevil Shhaideh este femeie şi minoritară, ceea ce echivalează cu un pumn în gura lui Iohannis. Este în plus o tehnocrată competentă şi relativ fără coloratură politică – a intrat în PSD de-abia în 2015 – deci nu i se poate reproşa nimic şi nu a prezentat interes până acum pentru a i se fabrica dosare penale. A fost şi va fi în continuare omul lui Dragnea pus să aplice programul de guvernare PSD, ce conţine de data aceasta veritabile valenţe de stânga. În acelaşi timp, fiind minoritară, Sevil Shhaideh nu reprezintă un risc major pentru L. Dragnea deoarece este puţin probabil că ar putea coagula partidul în jurul ei. În felul acesta, cu o mişcare pe cât de neaşteptată, pe atât de bine gândită, Dragnea s-a dovedit la înălţimea poziţiei de lider al celui mai mare şi important partid din România : a refuzat să perturbe viaţa politică şi socială, şi aşteaptă – pentru a-şi lua în primire postul de Premier care i se cuvine – ca Parlamentul să revizuie faimoasa lege 90 din 2001 ce a permis – neintenţionat, de altminteri – atâtea abuzuri.

  Mingea se află acum în terenul lui Iohannis care a primit, odată cu propunerea, şi o ameninţare discretă : dacă refuză numirea, riscă suspendarea !

  Apreciază

 23. Daca am apreciat conferinta de presa a domnului Dragnea de a doua zi dupa alegeri, as spune ca cea de astazi a fost corecta, dar perfectibila.
  De aceasta data, domnule Liviu, ,,ai jucat” cu brese in aparare. (Z)
  1. Ai spus ca desi aveai toata legitimitatea….
  WRONG !
  Legitimitate are PROGRAMUL ELECTORAL. Nu asa ai spus in toata perioada de campanie ca PSD marseaza pe PROGRAM si nu pe NUME DE PREMIER si ca cetatenii voteaza programul ? Nu ne-ai spus ca nu faci nominalizari INAINTE de intalnirea cu Presedintele, partidul fiind focalizat pe program ?
  Asta au si facut cetatenii: Au votat PSD si programul sau, nu pe Liviu Dragnea asumat a priori pentru calitatea de premier propus. (Z)
  2. Ne spui ca ,,deocamdata”…hopaa…deci premierul propus este impersonal si are un mandat limitat in timp si spatiu (de manevra) ?! Iti decredibilizezi propria alegere, inca inainte de a fi confirmata de Presedinte ?!
  3. Afirmi ca ,,o lege neconstitutionala” te-a impiedicat…FALS !
  Legea este si constitutionala si legitima.
  DOAR DECIZIA JUDECATORILOR ESTE NEDREAPTA. Dar, cum am mai spus, o decizie stramba a justitiei nu se contracareaza prin vot, ci printr-o alta decizie (de aceasta data corecta) a justitiei !
  Vrei sa-ti dau un pont, Liviu Dragnea ? Nu exista motivare a deciziei, deci, decizia nu poate fi, de facto, definitiva. De ce nu initiezi, prin avocat, un demers extraordinar in anulare, pe motiv de ilegitimitate a unei decizii nemotivate ?
  La Rarinca s-a putut inversa o decizie definitiva ! D-ta, ce faci ? Doar te victimizezi la televizor ?
  In fine, vreau sa retii un lucru, domnule Liviu Dragnea: Noi, cei care am votat PSD suntem cel putin la fel de lucizi ca d-ta. Si cel putin la fel de atenti la detalii. Noi nu vrem nimic de la PSD, vrem normalitate, decenta, demnitate si justitie corecta. In rest, cel putin eu, ma descurc singur (adica, nu cer sprijin si asistenta de la nimeni).
  Sper sa fii mai atent pe viitor si sa nu mai gafezi copilareste. Rezolva-ti in liniste problemele din justitie si imprima un climat de normalitate constructiva la Camera Deputatilor, unde este destula treaba de facut. Tocmai ne-ai spus ca avem un hatis legislativ contradictoriu si institutii care se calca pe bataturi. Rezolva aceste probleme si initiaza procedurile de revizuire a Constitutiei. Aceste actiuni sunt chiar mai importante decat aplicarea unor masuri fiscale la nivel guvernamental, intr-un sens, sau in

  Oricum, tot nu vom avea autostrazi in Romania, cat timp nu putem face incredintari (prin negociere directa) la chinezi si/sau sudcoreeni.
  Ai vazut ce tunel a inaugurat ERDOGAN sub Bosfor (construit de turci in parteneriat cu sudcoreenii) ? Fara fonduri europene, fara munti de birocratie, fara licitatii peste licitatii, fara consultantza sterila si costisitoare de tip CLOTILDE ARMAND. (Z)
  Ne trebuie mai multa disciplina, simplitate legislativa si ACTIUNE RAPIDA. Desigur, noi n-avem , din pacate, un Putin sau un Erdogan. (Z)
  LEGI PENTRU JUSTITIE, LEGI PENTRU SERVICII, ECHILIBRU INTRE PUTERI, RECREDIBILIZAREA PARLAMENTULUI.
  Vezi ? Este enorm de multa treaba la Parlament !
  NU UITA ! Au votat nici 40% dintre cetatenii cu drept de vot. Hai sa spunem , cel mult 45%, daca scoatem din ecuatie diasporenii cu domiciliu in Romania.

  Apreciază

 24. Prima problema pe care o vad cu nominalizarea PSD pentru postul de PM este ca doamna respectiva nu e cunoscuta bine public, si deci nu are exista o legatura de incredere puternica cu cetatenii. Are legatura de incredere cu dl. Dragnea, si cu PSD, dar nu cu romanii.

  A doua chestiune care va fi discutata aprins este ca e de religie musulamana. Sa pui un PM musulman intr-o tara eminamente crestina, in contextul actual de securitate, e o treaba pe care multi o sa o vada cu ochi foarte critici. Altii o sa gaseasca insa ca va intari pacea sociala intre diverse grupuri de credinte, si ca Romania ar putea sa fie si mai in siguranta de atacuri teroriste.

  Ca e femeie, e foarte bine; suntem in ton cu tarile nordice, ceea ce va fi perceput ca o noua etapa in dezvoltarea noastra ca societate: de la vampiri la oameni civilizati :).

  Ca e casatorita cu un sirian, ar trebui sa fie de competenta serviciilor de siguranta sa analizeze riscul pentru Romania, sau poate avantajele.

  PS: Articolele din media internationala dupa preluarea puterii de catre PSD sunt ca de obicei, de la reci la acide. De unde se confirma ca media in marea ei majoritate serveste banul, si nu publicul.

  Dă clic pentru a accesa CV_Sevil_SHHAIDEH_MDRAP.pdf

  Apreciază

 25. fosta basarabeanca

  ,,sugestia mea subtilă era să se redirecționeze conținutul orei de religie de la hard spre soft, iar educația sexuală să fie de bun-simț, adaptată vârstei ”

  Perfect de acord cu aceasta cugetare. (Z)
  Cu un singur amendament: Ora de religie nu este nici hard si nici macar soft, ea este optionala. Din pacate.
  Probabil ca si educatia sexuala de ,,bun simt” ar trebui sa fie la fel de optionala. Adica, sa se faca prin cereri explicite ale parintilor si elevilor. Iar daca se desfasoara, aceasta educatie trebuie facuta de psihologi, care sa raspunda cu tact la intrebari ale elevilor. Nu in baza unei programe, ci foarte flexibil si adaptat, in functie de capacitatea de perceptie a copiilor si de nevoia de a le prezerva acestora ingenuitatea. Altfel, la ce foloseste copilaria ?

  Apreciază

 26. O ironie trista: in SUA se vorbeste intens de cei pe care „sistemul” i-a uitat, i-a lasat in urma. Eu daca spuneam acum citiva ani asta, multi romani din SUA ma linsau mediatic (nu ma refer la dl Popescu, care nu stiu ce gindea la timpul acela). Friedman de la NY Times a scris o carte pe tema asta.

  Subiectul probabil nu este fierbinte in Romania, pentru ca milioane de oameni au fost lasati in urma de „sistem”, si fortati sa plece din Romania. Pentru romani asta a fost o stare de fapt. Pe americani insa i-a luat ca din oala, relevind exact caracteristicile sistemului capitalist promovat de…nici nu mai stiu cum sa ii numesc. Nu cred ca pot fi numiti „americani”, pentru ca nu i-a interesat tara lor si poporul lor, ci doar sa le creasca conturile prin orice mijloace. Si asa s-a nascut „globalizarea”, un ansamblu de idei propagandistice asimilate de politicienii de dreapta, in special neo-cons, dar si liberali, care a avut scopul de a exploata si jefui nu numai pe americani, dar si alte popoare sarace, si fara multa alternativa. Un fel de socialism internationalist, dar pe invers.

  Normal, cei multi si afectati au votat anti-sistem, desi cred ca Trump numai „anti-sistem” nu poate fi. El e fara doar si poate copilul lui de suflet, care acum se revolta impotriva parintilor, dar in mod inteligent, pentru a ii controla (pe Republicani, sau pentur a forma un nou centru de putere de dreapta care sa continue linia conservativa a dreptei americane).

  Apreciază

 27. Fara cuvinte … Crin Antonescu confirma ceea ce era evident si am spus si eu de ani de zile : ca VP era omul sistemului si un tradator .

  https://www.dcnews.ro/crin-antonescu-victor-ponta-la-fel-ca-mru-a-avut-mai-multa-incredere-in-sistem_526664.html

  Crin Antonescu: Victor Ponta, la fel ca MRU. A avut mai multă încredere în SISTEM

  Liberalul Crin Antonescu a afirmat, la Antena 3, într-un interviu pentru Oana Zamfir, că Dacian Cioloș a fost un nou Ungureanu, referindu-se la Mihai Răzvan Ungureanu, dar și Victor Ponta ar fi fost la fel. Totodată, el a spus că fostul premier a avut mai multă încredere în sistem decât în popor

  Oana Zamfir a amintit declarația lui Crin Antonescu de la căderea Guvernului MRU: ”Nu mă tem de dvs., mă tem de capacitatea sistemului de a vă reproduce, de a se regenera și de a reproduce alți `Ungureni`”. Întrebat dacă Dacian Cioloș este ”ungurean”, Crin Antonescu a răspuns: ”În mare măsură, da, dar necazul e că și Victor Ponta a fost un `ungurean`. În sensul acesta, nu m-am înșelat. Sistemul are capacitatea aproape nesfârșită de a produce `ungureni`”.

  ”Dl Ponta, când e în postura de victimă, devine chiar inspirat și are momente și de inteligență și de replici potrivite și de adevăruri politice. Se poate transforma într-un personaj pozitiv al scenei politice. Istoria, pentru mine, este foarte clară și până la urmă nu contează din cauza cui și când a eșuat USL, ci contează că a eșuat”, a mai spus Crin Antonescu.

  Liberalul a subliniat: ”nu mă consider responsabil, vinovat de eșecul USL”. Crin Antonescu a precizat, despre Victor Ponta, că ”nu pot transforma această discuție într-o analiză din partea mea a erorilor sau trădărilor dlui Ponta. Nu am spus că dl Ponta a fost omul sistemului sau că proiectul a fost din capul locului compromis. Am spus că, la un moment dat, și asta cred, dl Ponta a avut mai multă încredere în sistem decât în voturile, fie ele și milioane, date, într-un anumit sens, împotriva sistemului.”

  Apreciază

 28. Exceotionala fenta lu’ Liviu!!!

  Toti :kuerectii”, sorosisitii, iubotorii de Sorosm, valori seumgla acum in tarate ca de ce o turcoaica muusklamnanca? Paina in 35 de ote o sa zica careva si „p@@da” asa ca sa isi arate aplecasrea catre egaslitatea intre sexe ..
  Apoape ca imi este mila de boetii imbevili.. Tata de ila cincat le-as prescrtie o titamaina c06 in bulbu rahidian

  Apreciază

 29. Orice premier ar fi scos Liviu Dragnea astăzi din cutiuța cu surprize cu care a dormit timp de câteva luni sub pernă, adversarii săi politici aveau deja reacția descrisă pe larg ( cuvinte, interjecții, gesturi, ochi dați peste cap, pufneli indignate) în „punctajul de partid”, astfel ca să nu fie derapaje și să nu „defecteze” vreo Ralucă Turcan , persoană care înțelege mai greu comandamentele vremii, și crede că este suficient să te îmbraci cu taioare scumpe și-să-vor-bești-sa-ca-dat ca să fii aleasă șefă la partid.

  Dar Liviu Dragnea este de o remarcabilă franchețe: el ne spune că postul de premier I S-AR CUVENI, de drept, dacă n-ar avea bască, mustață și pantaloni. Astea trei îl împiedică pe dânsul să se mute la Palatul Victoriei. Ca urmare , se va muta acolo după ce și-a ras mustața și și-a tras o fustă asortată la sacou, având grijă ca basca să fie împăturită și pusă în buzunar. Eu nu mă gândesc la Sevil Shhaideh ca la un om de paie sau ca la un executant… eu mă gândesc la cei doi, luați împreună, ca la o ECHIPĂ. Consider că președintele social democrat nu a înșelat încrederea nimănui. Dimpotrivă, ceea ce face el acum este să-și construiască , într-un timp foarte scurt , o încredere publică semnificativă. Pentru că Liviu Dragnea, dacă vrea să schimbe într-adevăr ceva, are nevoie să nu risipească capitalul din timpul alegerilor, ci, cu inteligență și calm, să încerce să-l sporească.

  Pentru a reuși, Liviu Dragnea are nevoie de solidaritatea, tăcută sau sonoră , a populației.

  Apreciază

 30. Două lucruri, deocamdată, îmi sar în ochi: mi s-a potolit dorul pe care-l aveam de Crin – reloaded, oare? Și al doilea: Raluca Turcan, cu peruca ei de păpușă ieftină, crede că se trage de guma chiloților cu Adrian Năstase, așa, ca de la fost lider de partid la actual lider de partid???

  Vedeți, asta-i o mare problemă printre „elitele” de la această oră: nu-și cunosc adevărata valoare, sau, în cazul dânsei, lungul nasului.

  În rest, m-am hotărât, pentru că oscilam: l-am reevaluat pe Dragnea!

  Apreciază

 31. Spuneam ca ,,Ne trebuie mai multa disciplina, simplitate legislativa si ACTIUNE RAPIDA”
  Haideti sa va spun cum lucra domnul Sechelariu la Bacau, prin anii 90:
  Chema firmele mari la el si le spunea:
  ,,Tu faci asta, tu faci ailalta, etc…DAR !… sa va fereasca Dumnezeu sa nu subcontractati (si) cu firmele mici de profil din Bacau, ca naiba va ia !”.
  Si asa, Bacaul a prosperat pe perioada domnului Sechelariu. Lumea avea de munca, in statiile de autobuz infloreau mici comercianti, lumea era multumita, etc.
  Dar noi, nu si nu: ADERARE LA m……UE, NATO, Bruxelles, birocratie, directive, licitatii complicate, contestatii peste contestatii, anticoruptie, munti tot mai inalti de hartii, mall-uri, E-uri, multinationale (pentru care s-au si elaborat directivele, fiind singurele in stare sa le aplice pe deplin – logic, din moment ce chiar ele le-au initiat), fonduri europene tip ,,fata morgana”, asomare, imposibilitate sa-ti sprijini financiar industria nationala, resurse cedate, sex, valori indoielnice, scuturi antiracheta, soldati in Irak si Afganistan, survol avioane NATO spre Serbia, etc, etc. Ne-m sucit pur si simplu cu c…in sus. Sa ne…oricine. (Z)
  Daca Romania isi mai poate reveni, va fi o mare minune. Poate ca aveam o sansa mai consistenta daca ar fi votat 80% dintre cetateni pentru a trimite oengeul sorosist USR si clica muribunda (dar nu decedata a lui) Basescu la groapa de gunoi a istoriei.
  In fine, astept reconfigurarea vechiului PNL si reintrarea lui in ALDE.
  In toate sensurile. (Z)

  Apreciază

 32. Adrian B
  Dec 21, 2016

  D-ta chiar ai luat in serios ineptiile lui Antonescu ? Cine l-a indepartat de la conducerea PNL ? Ponta ? Cine a impins partidul in bratele PPE? Ponta ?
  Iti reamintesc ca si dupa destramarea de facto a USL, VIctor Ponta inca isi mai dorea refacerea aliantei si revenirea lui Antonescu, despre care a spus tot timpul ca este candidatul USL la Cotroceni asumat la alegeri. Asta e istorie, dar, din pacate, istoria este cea mai politizata si ideologizata ,,stiinta”. O fi, asta, mostenirea cea mai semnificativa a comunismului ? Foarte posibil. (Z)
  Credeam ca ti-ai revenit, dar pare-se ca sansele sunt atat de mici, incat sunt de-a dreptul si de-a stangul invizibile. (Z)
  PS
  Antonescu a iesit din politica. Sper sa ramana acolo, in neantul spiritului sau neinteligibil si lash. O forma pura (ca un crin) fara fond.

  Apreciază

 33. Singurul lucru cu adevărat îngrijorător din ziua de ieri a fost protocolul de colaborare parlamentară cu UDMR. Dna Shhaideh e specialistă în administrație și dl Dragnea vorbea de o reformă constituțională. Cum va arăta ea în condițiile acestui protocol? În rest, sunt departe de a împărtăși nemulțumirile determinate de naționalitatea și religia premierului propus.
  Dle Năstase, nu vi se pare că această nominalizare aduce cu cea a dlui Văcăroiu? Hazliu mi se pare faptul că ONGiștii lui Nicușor – care declarase că abia acum e vremea tehnocraților – nu par a băga de seamă că dna Shhaideh e o tehnocrată, așa cum o demonstrează parcursul carierei ei. Însă, evident, nu e ”de-ai noștri” ca ”tehnocratul” Ghinea.

  Apreciază

 34. Stimate domnule Nastase, va multumesc pentru raspuns, sunt de gasit pe FB, daca vreodata veti dori sa – mi trimiteti un mesaj. Posibil ca, ocazional, sa va contactez prin mesageria FB. Craciun Fericit si La Multi Ani!

  Apreciază

 35. „Dar Liviu Dragnea este de o remarcabilă franchețe: el ne spune că postul de premier I S-AR CUVENI, de drept, dacă n-ar avea bască, mustață și pantaloni. „: si astfe; gasca binebehaitoare contuibnua sa alege dupa Dragnea . in timpu asata se formeaza guvernul in liniste……

  Si SE UITA disdcursul lyui „o veste proasta veti munci mai mult. pe data de tyrebuie s aavem bugetul votata. pe data trbeuie sa .. te data trebuie sa …”
  Pri asta imopune si biciul pe legislativ Pe camera deputatilor unde cine este jupanul?! Corect .. Liviu!!! Care va avea grija sa bage lucurile in viteza a 5a si titu sa mearga dupa programarea sa.
  In acest timp Sevil va administra cf progarmului. Din ce se scrie n-ar fi mare difernta intre Sevol si Liviu (minus asp[ectu…) deci primul an cu Sevol ar fi ca un prim an cu Liviu premier

  Insa daca SD (adica Dragebea si Sevol si ..) rsuesc sa faca 50% di ce au zis ca vor face pana in vara …. nashpa rau ptr penelei si alti basei.

  asa ca as zice ca nu e vorba doar de franchete ci de fenta… Liviu isi trimite adversarii in toti boschetii si ei alearga disperati .. degeaba!!!

  Apreciază

 36. Domnu’ Bizonu’
  Va rog reparati-va computerul pentru a nu se mai ivi atatea cuvinte ininteligibile in mesajele dvs. de regula interesante. Sau macar recititi textul tastat inainte de a-l expedia!

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.