Marti, dezbatere la FET despre Siria

Fundația Europeană Titulescu, împreună cu Middle East Political and Economic Institute (MEPEI) și Fundația EURISC vă invită marți, 20 Decembrie 2016, ora 16:00 la dezbaterea: „Perspective privind soluționarea situației din Siria. Reconfigurări de Alianțe.”

Invitați speciali:

Prof. univ. dr. Radu MUȘETESCU
Dr. Liviu MUREȘAN
Drd. Flavius CABA-MARIA
Drd. Răzvan MUNTEANU

Moderator: Prof. univ. dr. Adrian NĂSTASE.

Evenimentul va avea loc la Casa Titulescu, Șos. Kiseleff, nr. 47, sector 1, București.

19 gânduri despre “Marti, dezbatere la FET despre Siria

  1. Ma gandesc ca poate ar fi fost utila si prezenta lui Titus Corlatean fost presedinte al Subcomisiei pentru Orientul Mijlociu din APCE.
    Poate este si o latura subiectiva in aceasta sugestie, date fiind relatiile mele de colaborare de peste 15 ani, inclusiv oficiale (vezi si Legea pt. Romanii de Pretutindeni), relatii transformate in decursul timpului in relatii de reala prietenie bazate pe incredere reciproca.

  2. Mult succes!
    Am si eu o intrebare pentru dezbatere si anume de ce oare locuitorii din Alep au preferat sa paraseasca orasul cu totii, la sosirea ruso-sirienilor, in loc sa ii intampine cu flori si urale, aliniati pe marginea soselei, ca pe niste eliberatori ce sunt?

  3. Liviu Bejan

    Stimate coleg, eu nu prea sunt la curent cu renumararea voturilor din SUA. S-a terminat ? Mai sunt imigranti pe strazi ? Dvs, cu siguranta, stiti mai multe decat mine. (Z)

  4. De ce face propagandă vaccinurilor Traian Băsescu?
    „În mai 2008, la București a sosit într-o vizită fulger fostul Secretar de Stat al SUA Madeleine Albright. Angajată a unei firme de lobby, Albright s-a întâlnit și cu Băsescu și cu Tăriceanu. Tema a fost una singură: declanșarea unei campanii naționale de vaccinare anti HPV. Urmarea a fost aceea că Tăriceanu a cumpărat în noiembrie 2008 vaccin anti HPV în valoare de 25,8 milioane de euro. Beneficiari au fost companiile GSK și MSD, ultima de sorginte americană. Gunoiul vândut statului român expira în martie iar Băsescu, altfel un înfocat apărător al statului și al interesului public tace ca porcul în păpușoi. Asta pentru că bunăvoința Unchiului SAM costă. Recapitulare: contractele ilegale sunt parafate de Nicolaescu pe vremea guvernării PNL, GSK finanțează clanul Geoană prin fundația Renașterea iar Băsescu și ai lui girează prin tăcere. Mai mult, guvernul Boc prin Videanu și Cercel, plasează încă 2,7 milioane de euro companiei GSK pentru vaccinul antigripal. Porcin de-a dreptul!”

  5. Printre daramaturi se poate trai ?
    In ceea ce priveste uralele, at trebui sa comutati pe Russia Today, pentru o mai corecta informare.
    (Z)

  6. @Radu Humor,

    cu vaccinul anti HPV s-au întâmplat o mulțime de neplăceri în Europa, am înțeles că unele tinere chiar au murit. Când îi luase valul cu acesta, se încercau tatonări cu destul de mult tupeu (n-am înțeles clar din ce direcție veneau), răspândind zvonul că se va proceda la vaccinarea în masă a fetițelor de zece ani, dar s-au potolit. Nu știu care a fost evoluția lucrurilor, însă am apucat să aflu că niciunde în Europa nu le trecuse așa ceva prin cap. Ni se cere acordul în scris pentru toate vaccinurile.

    Nu este industria farmaceutică mai tare decât cea a armamentului?

    Aspectul pe care-l semnalați îl găsesc în strânsă legătură cu purtarea lui Klaus al nostru. Mi se pare (poate doar mi se pare) că și Băsescu, și Iohannis au fost „ajutați” să ajungă la Cotroceni ca să lucreze într-o anumită direcție. Din care alt motiv sunt ținuți în brațe? Ghinionul (mai vrei, mai na!) a făcut ca Traian să fi fost mai inteligent în a manipula opinia publică, politicienii, serviciile, mai creativ (foarte creativ) în demersurile pe care le-a întreprins, pe când actualul face ce face și reușește doar să se facă de râs, afișând lipsa oricăror abilități: politice, oratorice, diplomatice, de mediator (nu de meditator, la asta e tare)… Însă e bun organizator de vacanțe.

  7. Țin cu Bashar și cu Rusia. Părerea mea e că rebelii trebuie anihilați.
    Destul că trebuie luptat cu Daesh! Nu mai e nevoie și de rebeli. Mai ușor cu democrația de tip occidental în țările arabe! Am scris părerea mea în privința asta.

  8. Când aud „jurnaliști” spunând că Motofozo i-a chemat pe Tăriceanu și Băsescu să le propună să fie șefii PNL, mă minunez de prostia zișilor„jurnaliști”.
    Președintele unui partid e ales într-un congres după ce filialele votează candidații, nu e numit de un ins, fie el și președintele țării.
    Am fost membră PNL și știu cum se procedează. Oamenii din organizații nu sunt niște mazete.
    Atâta ar trebui! Să li se impună un președinte…Ar zbura și președinții de organizații, și cei de filiale, și membrii Biroului Politic Național.

  9. fostă basarabeancă
    Dec 19, 2016

    Multa sanatate si dvs.
    Preponderenta a fost lipsa de timp, la care s-a adaugat si o anume suficientza, care a rezultat si din faptul ca, pur si simplu, intrasem intr-o pana de inspiratie. N-avea niciun sens sa ma repet perpetuu, sau sa o bat in cap cu politicienii. Vai de…capul lor. (Z)
    Dar comentariul dvs mi-a adus aminte de o cugetare pe care ati expus-o cu ceva timp in urma legata de o asazisa tolerantza a bisericii catolice fatza de avort, pe care ati considerat-o un fel de reconsiderare a dogmei in raport cu realitatea. Am vrut sa va raspund atunci, dar a intervenit perioada de ,,reparatie”
    a blogului.
    Va spun acum: Nimic mai fals. Biserica, fie ea si catolica, nu facut niciun pas inapoi de la crezul fundamental al crestinismului ca avortul este nenatural si asociabil unui gest de ucidere din culpa. Biserica a spus un lucru simplu: VA IERTA.
    Din pacate, nu ati inteles nuanta. Biserica IARTA PE CEI CARE ISI RECUNOSC GRESEALA SI SE CAIESC. Nici nu poti sa ierti pe cineva care nu se smereste, este cat se poate de logic.
    Este cu totul altceva, biserica neconsiderand nici acum ca avortul este un drept. Nici nu poate fi, decat in situatia punerii in pericol a vietii potentialei mame.
    Sa va spun ceva despre mine. Candva, am decis impreuna cu sotia sa nu lasam sa apara pe lume al treilea copil. Din motivul egoist ca spatiul de locuit ar fi insuficient.
    Vreti sa va spun ce simt acum ? O vina imensa care ma va bantui toata viata. Nimic nu cred ca va compensa acest sentiment, nici macar iertarea preotului duhovnic. Poate ca Dumnezeu ma va ierta, dar eu nu mai iert. Ar fi trebuit sa previn, asa cum face un barbat adevarat (nu un puber dominat de instincte) si sa-mi protejez partenera, sau, sa sustin finalizarea sarcinii.
    Parca ma priveste cineva, uneori, noaptea. Sper sa existe, intr-o alta dimensiune, si doar iertarea acelei virtuale fiinte, ma va face sa ma impac cu mine insumi. Inca mai astept un semn.
    Poate ca pentru mine, spre deosebire de dvs, credinta este mai mult decat un mit si/sau un rit duminical. Asa cum este si pentru d-nul Dan Puric.

    • @ZeV,

      am spus eu că tolerează??? Dați înapoi!!! Citiți mai atent! Era o pledoarie pentru educația sexuală în școli! Iertare și educație, ca să nu se mai întâmple. Cei care susțin ora de religie resping categoric orele de educație sexuală; am vrut să sugerez că biserica nu ar avea cine știe ce împotriva educației de bun simț. Teologi de seamă, conștienți de evoluția vremurilor, își dau seama că prevenția e sfântă.

      Partea a doua a comentariului, citiți din nou partea a doua! Ce am oare de mă exprim așa de… subtil? Sau ați citit în viteză?

  10. Interesant daca dvs, domnule Adrian Nastase, va veti referi si la perspectiva Romaniei in viitoarea arhitectura a relatiilor si aliantelor internationale.
    Poate ca va trebui sa alegem intre limbajul de lemn, obedient si penibil al papagalului de la Cotroceni si afirmatia interesanta de politica externa a domnului Dragnea care se refera la necesitatea completarii parteneriatelor strategice si cu o semnificativa componenta economica. O alegere cat se poate de simpla, dupa parerea mea.
    Totusi, se intampla si ceva bun: Chinezii au preluat pachetul majoritar la Rompetrol si spun ca vor investi miliarde. Poate ca nu vom avea prea curand trenuletze ultrarapide, dar sunt multe alte lucruri de facut in Romania. Chinezul nu investeste in ceva fara sa dezvolte acel ceva. China face afaceri de sute de miliarde cu Germania, in avantajui ambelor parti.
    Ce deosebeste Romania de Germania ? Mai nimic:
    – Suntem si noi parti ale NATO si UE ;
    – Avem un prezident neamt (fie el si de mana a doua) ;
    Deci, ce ne opreste ?
    (Z)

  11. liviubejan, 19 dec.

    Siria, asemenea altor state arabe neo-coloniale, este constituită dintr-un mozaic de populaţii (fiecare cu religia/secta ei) ce nu se amestecă între ele şi trăiesc în comunităţi închise. Astfel, în Alepp, există un mic grup de kurzi în nord, în timp ce cartierele din vest sunt locuite de şiiţi şi alauiţi ( susţinători ai preşedintelui Assad, ca şi creştinii de altminteri), iar cele din est de suniţi. Dintre aceştia din urmă, o parte au fugit profitând de perioadele de încetare a focului şi de culoarele umanitare create pentru ei, alţii s-au refugiat în cartierele din vest, iar o minoritate a continuat să lupte. Astăzi, încercuiţi şi fără nicio şansă de izbândă, cei mai compromişi şi cei care vor să se alăture celorlalte mişcări insurecţionale părăsesc Aleppul. Pentru a termina cu acest punct de rezistenţă, dar şi sub presiunea Occidentului, guvernul sirian i-a lăsat să plece cu arme cu tot şi le-a pus la dispoziţie mijloace de transport spre Idlib (provincie de coastă în nord-vest), fief al grupării Al-Quaïda, în schimbul civililor şiiţi asediaţi în Idlib. Interesant est faptul că printre cei care au încercat să iasă din Alepp odată cu teroriştii şi familiile lor s-au aflat şi militari străini, inclusiv din state membre NATO (probabil, instructori şi ofiţeri de informaţie), aflaţi acum în custodia guvernului sirian ce intenţionează să prezinte în cel mai scurt timp toate documentele în faţa Consiliului de Securitate ONU – după cum a anunţat chiar astăzi ambasadorul sirian la ONU.

  12. Dragi prieteni, sunt cât se poate de tulburată de știrile pe care le-am auzit despre ambasadorul împușcat dar mai ales de cea cu atentatul de la Berlin.

    Seara când ies cu Buburuza de la școală, mereu mă întreabă unde mergem. Pe vremea aceasta mergem la MICUL Târg de Crăciun (doar nu suntem la Viena sau Bruxelles și nici la Berlin) organizat în centrul orașului, la câțiva pași de școală. Ieri n-am dus-o pentru că și-a luat telefonul cu ea în baie și l-a scăpat în apă – schimbăm display-ul. O pedepsesc. Însă noi, așa cum am precizat, nu locuim la Berlin și deci, nu am scăpat de atentat, pur și simplu ne-am dus acasă fără să mâncăm vată de zahăr sau altă porcărie care îngrașă, fără să ascultăm câteva colinde. Dacă un copil din Germania și-o fi scăpat Samsung-ul în cadă, probabil o fi scăpat și el.

    La noi nu-s atentate pentru că suntem săraci și lipsiți de importanță, teroriștii nu ne vor răul iar ceilalți nu ne vor binele. De aceea la noi nu-s atentate. Pentru că ceilalți nu ne vor binele, cred. Dar să nu dau prea tare cu piatra în alții care nu ne vor binele, pentru că și noi ne dorim și ne facem unii altora cât se poate de mult rău – da, da, noi, o țară creștină, care acum postește, se spovedește și ia sfânta împărtășanie.

    Te trezești de dimineață și auzi la știri că o mulțime de bărbați, convinși că nevasta este un simplu obiect pe care-l ai în proprietate, și-au snopit ieri soțiile în bătaie, le-au torturat, pe unele le-au omorât; doctorița de la Târgu-Mureș a fost găsită și ea îngropată în curtea iubitului său; niște cetățeni respectabili le-au dat foc unor oameni ai străzii; o mamă și-a aruncat la ghenă copilul și l-au înșirat prin parc maidanezii; un șofer beat, care și-a luat de toți banii cu care a venit din Italia mașină iute, a călcat doi frați și i-a ucis; viol în grup, făptuit de tineri, copii de gospodari de seamă din Vaslui, dar acela n-a fost grav, pentru că am fost informați de creștinii locului că fata nu era chiar ușă de biserică; un profesor de pian își molesta elevele de zece-doisprezece ani când făcea ore în particular cu ele; niște derbedei din Dorohoi le-au umflat și le-au spart capetele unor babe ca să le fure verighetele și câte douăzeci de lei pe care i-au economisit la piață, bine că nu le-au tăiat degetele – poliția ne-a recomandat să nu umblăm noaptea singure – să nu fiu răutăcioasă, până la urmă i-au prins și i-au dat la televizoare – zâmbeau, ca niște psihopați ce erau; săptămâna trecută, sau acum vreo două? mai mulți șoferi de autobus au produs accidente cu mijloacele de transport pline, pentru că se șicanau în trafic sau aveau mașini necorespunzătoare de la patroni – mulți morți, dar priviți partea bună: nu în atentate teroriste! Foarte mulți copii s-au îmbolnăvit de sindrom hemolitic uremic, unii au murit chiar, iar Măria Sa, Tehnocrația a distrus o afacere de familie românească (pe la alții se cheamă celula economică de bază a societății, nu și la noi, la noi este „Corporation” baza), a dus-o la gârlă, iar la urmă a spus „oops!”, nimic de vaccinul din Danemarca (Cantacuzino nu mai are voie să-l facă) ce la fusese administrat copiilor.

    Dar la noi nu-s atentate, nu vă bucurați?

    Igor Dodon se plânge că matushka Rusi nu dă burse destule elevilor basarabeni și țara este în pericol de românizare; (el nu înțelege, săracul, că Basarabia nu este copilul Rusiei, ci un loc numai bun pe care să-și sprijine bocancul când se ia la trântă cu alții); cetățenii români care citesc știrea pe DCNews își varsă năduful și înjură vârtos și colorat frații de peste Prut, revendicând milioanele de euro pe care România i-a donat și trimițându-i la dracu’ de nerecunoscători care l-au votat pe Dodon.

    Președintele Klaus Werner, singur sau învățat de alții, a împărțit țara în penali și imaculați, pro-europeni și social-democrați, în asistați social și tineri frumoși și liberi, în intelectuali și inculți de la țară, în ong-iști și fraieri… Pe Sabina Iosub de la Antenă n-am ochi s-o văd – cât poți pupa un dos de la UE? Cât poți să reziști??? Se vede că mult! Asta n-are nici o legătură cu ce vreau să spun, pur și simplu am oftat.

    Da, la creștinii din Germania, cei care nu dau nici un câine musulman afară din Europa, sunt atentate. Să fim mulțumiți că suntem altfel, să postim, să mâncăm multă soia și alte chestii care imită mâncarea de dulce (vă dați seama că postul nu mai are nici un rost?), să ne iertăm pe față cu lumea, chiar dacă fierea ne dă pe-afară de invidie, dacă îl bârfim și le băgăm strâmbe…

    Nu știu ce-i mai bine… Mai bine nu-i luam Samsung-ul acesta, acuma nu eram moartă de ciudă că trebuie să dau cinci sute ca să-l repar. Dar m-am gândit să-i confisc banii ce-i va câștiga cu uratul. Și o s-o îndrept numai către neamurile mai înstărite… Da, așa o să fac.

  13. Stiri fara importanta :

    O tanara daneza risca sa fie inchisa pentru ca a luptat impotriva ISIS. Fostii jihadisti, ajutati sa se reintegreze
    Autoritatile de la Copenhaga ii integreaza pe fostii jihadisti ISIS care se intorc in Danemarca intr-un program de reintegrare, in care primesc consiliere si sunt ajutati sa isi gaseasca locuri de munca. Palani, care provine dintr-o familie kurda, spune insa ca este persecutata de fostii militanti ISIS, care o denunta constant ca o amenintare la adresa sigurantei nationale si ii trimit amenintari pe retelele sociale, dar si in viata reala. De altfel, Statul Islamic a pus pe capul ei o recompensa de 1 milion de dolari.
    Avocatul lui Panali spune ca Danemarca “este prima tara din lume care pedepseste o persoana care a luptat de aceeasi parte cu coalitia internationala. E ipocrizie. De ce nu-i pedepsim pe oamenii care lupta pentru ISIS, ci pe cei care lupta in aceeasi tabara cu Danemarca?
    raspuns bizonic fiindca „coalitia” lupta de partea Jihadistilor!

    Trupele turce au deschis focul joi asupra combatantilor kurzi sustinuti de Statele Unite, in nordul Siriei, ceea ce subliniaza complicatiile unei incursiuni menite sa securizeze frontiera dintre Siria si Turcia, relateaza Reuters.

    rage Bizonu’ da si Marele TURCafletz este nitel cam islamist! Si vrea si Alepu in batatura sa hotzomanica.

    Liderii kurzilor din Siria au jurat sa-si apere teritoriul din nord-estul Siriei, cu pretul vietii, dar se tem de cooperarea actuala dintre Siria si Turcia, avand in vedere ca relatia diplomatica dintre ei si SUA fluctueaza.
    Bizonu’ zice da relatia dintre ISIS si SUa ramane ferma. Cel putin cat va fi o administraie obamamuista.

    Fortele rebelilor kurzi si arabi din nordul Siriei au anuntat duminica dupa-amiaza ca au inceput operatiunile pentru capturarea orasului Rakka, capitala ISIS.

    Operatiunea de cucerire a orasului Rakka, capitala neoficiala a Statului Islamic, a primit denumirea “Mania Eufratului”. Ofensiva a fost declansata de Fortele Democratice Siriene (SDF) si de Unitatile de Protectie Populare tinand de Rojava, regiunea din nordul Siriei care este practic independenta in acest moment.

    La opratiuni participa in jur de 30.000 de militari, majoritatea kurzi, dar si arabi, asirieni, armeni si turkmeni. Efortul militar este sustinut de Statele Unite si alte puteri occidentale, dar si de Rusia, vazuta drept principalul sprijin extern al kurzilor.
    Operatiunile rebelilor sirieni ar urma sa fie sprijinite si de bombardamente ale aviatiei americane, desi oficialii Pentagonului au spus doar ca „au incredere ca SDF poate duce la capat cucerirea Rakk-i”
    nota bizonica kurzii sunt de lata limba … asirienii si armenii sunt crestini. Asa ca sa nu va mirati :
    Trei aliati ai SUA se lupta intre ei in nordul Siriei. Rebelii sirieni si soldatii turci ii ataca pe kurzii pro-americani. Purtatorul de cuvant al Pentagonului, Peter Cook le-a cerut turcilor, kurzilor si sirienilor sa „se opreasca imediat” si sa se concentreze asupra cuceririi Statului Islamic.
    Bizonu’ zicemai bine ar cee Obamei!!

    Pe frontu sirian tanc curd … inatriculat la .. Bucuresti! B 26 YKZ.
    http://mediacdn.libertatea.ro/6oTCJslZAV_z_LsEkLtVWGuMWt4=/620×0/smart/http://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2016/09/tanc-cu-numar-romanesc-1024×680.jpg
    Sper ca Nulanda nu trage concluziii „inteligente” ca avem ceva experenta cu ea!

    A si „coalitia” la Mossul s-a indragostit de un dans popular romanesc : Sarba pe loc!! Tot pe loc, pe loc, pe loc/ Sa rasara busuioc
    Americanului ii place
    Din bocanci sa iasa foc
    El vrea sa joace
    Sarba, sarba tot pe loc

    Bate tare scutura din zurgalai
    Si mai tare c-asai jocul pe la arabei

    Pe loc pe loc, lupta tot pe loc
    Tot pe loc pe loc, lupta tot pe loc

    Rand pe rand piciorul bade
    Tot pe loc pe loc pe loc
    Uite ISISulul, nu-i Mosulul
    Tot pe loc, pe loc, pe loc

    In cazul in care va scandalizeaza prelucrarea … nu ma injurati pe mine! Nu eu tin din scurt scroafele mistret si beretele verzi samd! Ci un baftos binecuvantatt cu o Hilara …

Lasă un răspuns