Ramanem in republica vorbelor sau „migram” in republica faptelor?

„Mi-as dori”, „imi doresc”, „vreau” – vorbe ale liderilor politici, in campania electorala, formule egocentrice in care relatia cu societatea, cu alegatorii, devine secundara. O campanie din care nu am aflat mare lucru despre calea pe care ar trebui sa mearga tara noastra. O campanie in care accentul s-a pus pe cei care NU trebuie alesi si mai putin pe cei care ar trebui sa fie alesi. Pentru a nu stiu cata oara, un argument important a fost procentul celor noi pe liste. Reincepem aproape de la zero. Au inteles oare partidele ca, in afara de castigarea alegerilor si de dreptul de a forma guvernul, configuratia parlamentului este importanta pentru cei patru ani de batalii ce vor urma si pentru calitatea legilor, eventual pentru calitatea legii de revizuire a Constitutiei. Vom vedea.

O figura aparte a facut PSD. Partidul s-a concentrat pe mediatizarea programului de guvernare iar ultima conferinta de presa a lui Liviu Dragnea a fost remarcabila. El a prezentat, etapizat, masurile ce vor fi luate anul viitor. Extrem de convingator.  Ar exista sansa de a intra in normalitate si de a reporni proiectul de modernizare a societatii, bazat pe pe recastigarea increderii „in noi insine”. Un proiect ce ar putea fi intitulat „republica faptelor”.

Din pacate, acest proiect este sabotat de cel care ar trebui sa fie cel mai interesat in succesul sau – presedintele republicii. Incercarea de a schimba sensul votului de duminica, prin eventuala „mituire” a lui Calin Popescu Tariceanu, mi se pare – cum ar spune Malin Bot – o adevarata „mineriada”.

Aceasta actiune a celui care ar trebui sa fie arbitru al alegerilor parlamentare mi-a adus aminte de momentele de tradare de dupa alegerile parlamentare din 2004. Atunci, in urma unor negocieri de culise purtate de Basescu, PSD a fost scos de la guvernare. Acum, Iohannis procedeaza in acelasi fel. Sau incearca…La un meci de fotbal, in campionat, intr-o astfel de situatie, arbitrul ar fi suspendat iar spectatorii l-ar indruma la „brutarie”.

Vrea oare neamtul Iohannis sa ramana in istorie sub numele de „Klaus Balcanicus”?

24 de gânduri despre “Ramanem in republica vorbelor sau „migram” in republica faptelor?

  1. „Reprezentanţii PSD ar trebui să vină cu o propunere care să fie foarte clară, foarte bine justificată prin votul, care a avut loc duminică, şi anume Liviu Dragnea. Decizia a fost luată de popor. Până la urmă, vocea poporului s-a auzit. Eu cred că ea trebuie să prevaleze peste orice chestiune de ordin juridic.

    …până la urmă, votul de duminică a fost un fel de recurs în faţa poporului, în ceea ce priveşte dosarul „Referendumului”, iar alegătorii au hotărât că Dragnea este nevinovat şi că el trebuie să conducă de fapt la realizarea unui program de guvernare, care să schimbe situaţia actuală“,

    Mie inca imi vine greu sa cred ca aceste fraze despre „prevalenta” pe care „vocea poporului” ar trebui sa o aiba fata de „orice (alta) chestiune de ordin juridic” (in cazul de fata o sentinta definitiva a celui mai inalt for judecatoresc al tarii) apartin intr-adevar dlui Nastase A.
    Profesor de Drept, jurist eminent,intelectual fin. Asa se spune, nu-i asa ?

  2. Neamtul nu este de capul lui, doar asa se explica aberatiile acestuia. Securistii sunt cei care trag sforile, si care ar face orice pentru a ramane la putere.
    Domnul Dragnea nu trebuie sa se lase impresionat de prostiile repetate isteric impotriva nominalizarii lui ca Premier, el trebuie sa fie garantul voineti populare si sa-si impuna punctul de vedere impotriva acestui sistem aberant.
    Felicitari PSD, felicitari domnule premier Dragnea !

  3. Ma gandesc ca in loc de „republica vorbelor / republica faptelor”, ar fi fost adecvata formula „tara vorbelor / tara faptelor”.
    Nu cred ca forma politica statala si nu forma nationala trebuie sa ne marcheze atat de mult gandirea incat sa se exteriorizeze si in exprimare. Banuiesc ca „tara” a fost intentia mesajului.
    Nu de alta, dar parlamentul este, in umila mea opinie, un parlament al tarii, nu al republicii.
    Desi, fondul corect articolului pare sa dea dreptate aspectului ca presedintele este o copie palida, a maiestoasei functii de reprezentare a tarii pe care doar un Rege o poate da.
    Si, as indrazni sa cred, discutia mea anterioara cu dna. Elena Neagoe si-ar avea rostul intr-o dezbatere provocata chiar de dl. Profestor Adrian Nastase, poate chiar la Fundatia Titulescu.

  4. 27 de ani

    Condamnarea comunismului nu a fost facuta de un om, de un grup de oameni sau printr-un raport al vorbelor. Comunismul a fost condamnat de milioane de oameni, prin revolutia faptelor, prin forta verbului “a face”, nu a verbului “a spune”. Nu intr-o singura tara (RO), ci in toate tarile din zona comunismului european (ECE).

    Condamnarea comunismului a avut loc in urma cu 27 de ani, in 1989. Acesta este adevarul primordial, ideologic, politic si social, care, din respect pentru popoarele care au pronuntat aceasta sentinta istorica, a fost recunoscut si acceptat, devenind nemuritor, prin inscrierea lui in manualele de istorie.

    Ca un individ si un grup de interese cu ambitii egocentrice si factiocentrice la scara nationala, precum Traian Basescu si factiunea grupata in jurul sau, au incercat sa stoarca niste avantaje unilaterale din re-condamnarea politica a comunismului, in 2006 , deci la 17 ani de cand l-au condamnat sute de milioane de oameni, este al doilea adevar, care nu poate fi acuzat ca fiind imaculat.

    Comunismul marxist-leninist, ca idée straina, de imprumut, si ca realitate ateista, antinationala si antisociala, nu avea cum sa supravietuiasca. Dezindigenizarea si colonizarea leadershipului, distrugerea elitelor nationale, ateizarea maselor si transformarea statului intr-un instrument de represiune interna si de redistribuire externa, pe scurt comunism antisocial si antinational, s-au facut prin teroare si crima.

    Comunismul, in mod cert cel de inceput, a fost ilegitim si criminal. Politic, comunismul nu poate fi condamnat in mod global, la fel de cert in ultima sa perioada, cand s-a inceput re-nationalizarea leadershipului si statului, care au inceput sa tinda spre dobandirea unui caracter pro-social si pro-national.

    Economic insa, comunismul si-a meritat pe deplin condamnarea in bloc, ma refer la cel european, a fost un mecanism care nu a functionat, care a trebuit sa fie inlaturat si inlocuit cu economia de piata. Cum politicul este expresia concentrata a economicului, si regimul politic s-a prabusit in mod inevitabil.

    http://www.contributors.ro/politica-doctrine/ilegitim-si-criminal-zece-ani-de-la-condamnarea-regimului-comunist/

  5. delavrancea, 17 dec.

    Vocea poporului s-a exprimat prin vot, iar mesajul a fost extrem de clar ! D-vs însă daţi impresia că vă împiedicaţi în chiţibuşării … excesive !

  6. Am participat şi eu la câteva concerte ale coralei ortodoxe Te Deum Laudamus pe vremea când era dirijată de un prieten din copilărie, Dan Mihai Goia, şi de fiecare dată reflectam involuntar la relativa incongruenţă dintre numele corului (primul vers din imnul latin ambrosian conceput prin sec. IV-V : Te Deum laudamus / te Dominum confitemur… = Pe tine te lăudăm, Doamne / Pe tine te aclamăm, Atotputernicule…, utilizat de liturghia catolică ) şi muzica de sorginte bizantină de care se slujesc bisericile ortodoxe autocefale. Desigur, este dificil de stabilit cât de mult se aseamănă ceea ce noi numim astăzi «muzică bizantină» cu ceea ce realmente ascultau bizantinii pentru că melodiile originale ale poemelor-imnuri (monocorde, cu 16 tonuri şi 4 octave) sunt aproape imposibil de reconstruit – Dan Goia are câteva încercări considerate reuşite. Pe de altă parte, şi cantorii latini au plecat tot de la vechiul sistem grecesc format din octave (8 sunete diatonice), dar le-au înmulţit, renunţând însă la conceptul pitagoreic de armonie universală – «harmonikai» derivată din matematică ! – ce conferă astăzi muzicii liturgice ortodoxe puterea de a insufla pace sufletească.

  7. Stiti cum se traduce in germana (Deutsche Sprache) El sau „X [de la Albrecht la Wolfgang] este un om corect” sau in general „germanul un om corect?
    Er ist ein Schweinehund !!!!

    In orice alta limba traducerea lui Schweinehund este o insulta

  8. @Elena Neagoe, decembrie 16, 2016

    Vă mulțumesc pentru cuvintele atât de delicate. Uneori, uit că sunt pe pagina unui „jurnal colectiv” și scriu mai mult decât ar trebui. Am o istorie de familie alcătuită din simetrii, coincidențe și premoniții , care mă-ndeamnă mai curând la prudență cu privire la viitor. Din această cauză, pe măsură ce trec anii, mi se pare că descifrez „semnele” care-mi indică parcursul prin „grădina potecilor care se bifurcă” , cu tot mai mare ușurință. Înaintez ca vrăjită . Mihai Ursachi, prin poemul IN AETERNUM, mă călăuzește așa :„… să nu´ți fie teamă, tu n´ai să te pierzi ”

  9. Nu stiu de ce se baga in politica partidelor. Nu e OK. Dar teama ca isi pierd puterea apropiatii lui pentru mult timp probabil ca ii tulbura judecata.

    Liberalismul nu a reusit sa convinga romanii, in formula PNL. ALDE nu prea stiu ce fel de liberalism promoveaza. Am inteles de multe ori de la Tariceanu ca ALDE este pentru respectarea libertatilor cetatenilor si a democratiei, ca suma de institutii ce se controleaza reciproc. De acord. Dar nu stiu ce plan economic are ALDE, si cit de liberal este cu privatizarile si cei cu multi bani. Nu stiu daca vor impozitare progresiva.

    Deocamdata e liniste (probabil inaintea „Uraganului Trump”). Eu am asa un „feeling” ca s-a cam terminat cu era investitiilor straine de anvergura (oricum Romania nu a vazut decit rachete din SUA, si o micutza fabricutza Ford, care posibil sa fie inchisa in timpurile lui Trump). Vad c adl. Klemm nu mai face declaratiile sale publice periodice despre democratie si justitie, ceea ce ma nelinisteste. Vedeti, ma obisnuisem sa fiu certat, ca roman…ii duc dorul ca sa zic asa. Eu totusi il astept sa ne reasigure despre prietenia solida intre cele doua popoare, desi recunosc, sunt mult mai interesat sa aflu despre stadiul parteneriatului strategic intre oamenii de afaceri americani si romani, si cum iubeste SUA pe toti romanii, eliminind vizele pentru „America”.

    Am vazut ca UE incearca sa negocieze fara SUA un acord cu Rusia de control al armamentului, la care este parte si Romania. Nu e clar unde s-a ajuns cu asta, dar apare ca Putin deocamdata ar vrea sa se imbratiseze cu Trump in loc sa o mangaie cu privirea kgb-ista pe Morgherini.

    • Din pacate Ford B-Max este departe de a fi o reusita. Sa zicme ca este „dragut” dar nu intoarce privirile. Sa nu mai zic ca este scump …. si ca nu are succes in Europa.
      Oredecesorul sau – Ford Fusion – era mai reusit

  10. @delavrancea, decembrie 17, 2016

    Sigur că e mai simplu să fim ipocriți până la capăt, să ne prefacem că trăim în domnia absolută a legii, că nu știm nimic despre motivarea condamnării lui Liviu Dragnea, care trebuia elaborată și semnată în 30 de zile de către un membru al completului ( negru, cred… sau cam așa ceva), recte doamna judecător Livia Stanciu… bine, legea spune că dacă aceasta este indisponibilă, se trece la nivelul superior și semnează motivarea președintele completului de judecată, adică doamna Livia Stanciu… și hai, admițând că și președintele completului de judecată este indisponibil(ă) , se aplică planul „C”, și, ca urmare, se ocupă de problemă Președintele Înaltei Curți, adică, evident , doamna Livia Stanciu. Au trecut șase luni…și motivare, canci! Numai că ACEST GEN de încălcare a legii NU DERANJEAZĂ PE NIMENI. Cum, așadar, să tratăm lucrurile într-o țară unde unele legi trebuie respectate cu sfințenie iar altele , deloc? N-ar fi înțelept să se facă un tabel cu două rubrici, LEGI CARE TREBUIE RESPECTATE și LEGI CARE NU E MUSAI … , că poate Legea lui Dragnea pică pe coloana a doua?

    Asupra legii care l-ar împiedica pe Liviu Dragnea să devină premier , astăzi, în România, juriștii s-au exprimat diferit. Și nu vorbesc de constituționalitatea sau neconstituționalitatea acesteia, ci de INTERPRETAREA EI, în legătură cu felul bizar în care a fost condamnat președintele PSD, acesta putând să fie ales Președintele Republicii, senator, deputat, primar, președinte de Consiliu Județean, consilier, europarlamentar sau ce mai doriți dumneavoastră, dar nu poate fi NUMIT MINISTRU. Nu este nici o fractură logică aici? Pe de altă parte, să zicem că se invocă de către AVOCATUL POPORULUI neconstituționalitatea legii …cine judecă treaba asta la CCR? Poate nu veți crede, dar Livia Stanciu este numele unuia dintre judecători … adică judecătoarea care l-a condamnat pe Liviu Dragnea . Cum va judeca această doamnă speța? Dar cum va judeca domnul Daniel Morar, cel care a depistat în visele sale erotico-juridice o fraudă de circa 1 500 000- 2 000 000 de voturi în 2012, pe când era Procuror -șef la DNA și oamenii săi scoteau țăranii din biserică, să jure cu mâna pe Biblie dacă au votat sau nu la Referendum?

    Legea se aplică în România „unu´ pe față, unu´ pe dos”… ipocrizia asupra acestui aspect nu modifică realitatea.

    P.S.Domnul Adrian Năstase –adică „Profesor de Drept, jurist eminent, intelectual fin. Așa se spune, nu-i așa ?” – v-a spus joi, în interviul de la ROMÂNIA TV că , nemaifiind direct implicat în politică , are privilegiul de a nu mai juca nici rolul „bunului samaritean” care pune necontenit prișnițe nației și îi susură la ureche cântecul pe care vrea aceasta să-l audă. Deoarece, după cum se vede, nu întotdeauna „ …Muzica iaște aceea care ne gâghilă urechile într-un mod plăcut” …

  11. @Amalia , decembrie 16, 2016

    Să nu fiți tristă că l-au exclus pe soțul Clotildei din USR … ca în orice partid serios, respectabil, au rămas, pentru a duce lupta până la capăt și pentru a salva patria, următorii combatanți : socrul, mătușile, verișoara, străbunicul , nepotul de-al doilea și cățelul Toto.

    Cumnatul, bunica, nașii precum și cei doi motani, tocmai pun de-un partid nou, în care, conform statutului, soțul Clotildei să fie membru de drept, pe viață!

  12. Nu stiu daca va plati cineva pentru daunele emotionale si nu numai provocate de intarzierea instalarii noului guvern intr-o perioada in care timpul parca nu mai are rabdare. Ramane speranta ca desi vremelnici potentati pun la indoiala men tinerea in sistem, medicina va face in continuare progrese in prelungirea vietii prin folosirea celulelor stem…
    http://science.hotnews.ro/stiri-stiintele_vietii-21477175-cercetatorii-reusit-inverseze-procesul-imbatranire-soareci-estimeaza-teste-oameni-cel-mult-10-ani.htm

  13. @all,

    Și totuși, unde este ZEV? Ultima postare este pe 22 noiembrie. Hei, Zev, nu se pleacă așa dintr-o familie…

  14. Cred ca odata cu Plavanul Prostica de la Cotroceni se duce dracu’ si mitul sasului gospodar si corect care sfinteste locul .

    Observam ca de fapt , neamtul de la Cotroceni este un fel de neamt din Piatra Neamt , un targovet parat cu apucaturi de shpringar , dispus la orice fel de combinatii si shmenuri , doar doar isi va face din nou ” Guvernul meu „. Si care manifesta un dispret total fata de democratie si de alegatorii romani …
    Un demn urmas al celor care au fost la originea a doua razboaie mondiale si a unor atrocitati de neimaginat .

    Dar ce asteptari poti avea de la cineva care prin anii ’90 se ocupa cu vânzarea de copii si cu retrocedarea unor case cu acte false ?

    Cred ca singurul lucru bun al lui Iohannis este acela ca in 2014 i-a luat fata lui Victor Ponta in cursa pentru Cotroceni . Pentru ca daca era invers , realitatea de astazi era mult mai dura !
    Ne-ar fi ranjit de peste tot indivizi ca Gabriel Oprea , Ioan Rus , Sebi Ghita , George Maior , Ioan Sarbu , Daciana Sarbu , Robert Cazancioc , Georgian Pop si alti securisti de genul asta .

    De asemenea , ma bucur sa vad ca in PSD a aparut o noua generatie de politicieni de valoare si extrem de combativi : Serban Nicolae , Gabriela Firea , Codrin Stefanescu , Mihai Fifor , Olguta Vasilescu . Dupa prestatiile lui Geuana , Ponta si Zgonea imi cam pierdusem speranta …

  15. ,,ALDE nu prea stiu ce fel de liberalism promoveaza. Am inteles de multe ori de la Tariceanu ca ALDE este pentru respectarea libertatilor cetatenilor si a democratiei, ca suma de institutii ce se controleaza reciproc”
    https://www.antena3.ro/politica/pnl-atacat-din-interior-declaratia-uluitoare-a-unui-senator-liberal-391564.html
    Daca unul de la noul PNL spune ca nu se mai poate adauga sau scoate nimic din punct de vedere economic, ce sa mai propuna dl.Tariceanu, care mai este si partener cu PSD.

  16. @ Luminița Arhire
    Nu sunt tristă. Dimpotrivă, mă distrez de minune…
    USR și „Two and a half men” sunt preferatele mele.

  17. Înțeleg ca partidele, indiferent care, să se întâlnească pentru a încerca să formeze majoritatea parlamentară, dar ca președintele să cheme diverși lideri ca să formeze majoritatea care-i convine lui, asta e în afara oricărei legi, inclusiv a legii bunului simț.
    Aici Motofozo char m-a supărat.
    Vorba lui Adrian B: e neamț din Piatra Neamț (chiar din Târgu Neamț, aș zice eu)…

  18. @Amalia,

    n-am văzut emisiunea cu madame Clotilde, însă după ce am citit prezentarea dumneavoastră – coloratissimă și dinamică, efervescentă de-a dreptul – simt că am fost în platou! Ce-ați mâncat, că vreau și eu!

  19. Nu sunt de acord cu „primenirea” într-un procent mare, a Parlamentului.
    Mulți vor oameni noi, tineri, în forumul suprem, însă eu cred că parlamentarismul e o „meserie” ca oricare alta, în care trebuie să te specializezi, să capeți experiență ca să ai performanțe.
    „Opinia” crede că oamenii tineri care n-au mai fost parlamentari or să facă legi bune. Eu cred că celor noi le vor trebui 2-3 ani ca să intre cât de cât în probleme.
    Ar fi mai bine, după mine, dacă înnoirea s-ar face în mod natural, adică cei foarte în vârstă s-ar retrage din cauza scăderii rezistenței.
    Lozincile, locurile comune, vorbele goale din coadă sunătoare, clișeele, ignoranța și răutatea sunt mai ușor de adoptat decât informarea și logica.
    În general, cu tot internetul, constat că oamenii noștri nu știu ce se petrece în alte țări democratice.

Lasă un răspuns