Despre păduri – Lectură obligatorie

Dragi alegatori, stiu ca viata voastra e grea in aceasta săptămână. Sunteti confruntati cu diferite subiecte, inclusiv cu caracter emotional. Spre exemplu, pădurea este unul dintre ele. PRU se luptă cu Iohannis pe această temă iar apăratorii scrisorii către Iohannis descoperă că – nu-i asa? – răul a pornit de la guvernarea Năstase. Pentru „papagalii” care rostogolesc această temă, reiau mai multe postări de anul trecut in care explicam cum stau lucrurile. Lectură obligatorie pentru „papagali”:

 

  1. In contextul dezbaterii noului Cod silvic, au apărut numeroase acuze legate de „defrisări” (in realitate „tăieri ilegale” – vezi definitiile din art 10 al Legii 46/2008) si de activitatea unei companii austriece in ceea ce priveste prelucrarea lemnului. Ca de obicei, atunci când apare un scandal public, cei vizati doresc să arunce „pisica moartă” peste gard, in trecut. M-as fi asteptat ca specialistii in silvicultură să iasă si să explice ce s-a intâmplat in acest domeniu inainte de regimul Băsescu si, apoi, in timpul regimului Băsescu. Nu s-a intâmplat asa. M-as fi asteptat ca cei din conducerea Romsilva să explice unde s-a gresit in acesti ani dar si ce s-a realizat. In aceste conditii, m-am gândit că ar fi util să reamintesc unele aspecte legate de abordarea guvernului pe care l-am condus, in chestiunea pădurilor. O primă observatie. Simplificând, Legea 18 a permis retrocedarea doar a unui singur hectar de pădure. Ulterior, legea 1/2000 a permis retrocedarea a maximum 10 ha. Mult mai generosi, Băsescu, Macovei si Flutur au permis prin Legea 247/2005, restitutio in integrum, eliminând limitele pentru retrocedările de păduri, simplificând foarte mult si sarcina probei. In acest fel, Regia Natională a Pădurilor, care avea aproximativ, 4,6 milioane hectare a rămas doar cu vreo 3,2 milioane, proprietarii celor peste un milion de hectare retrocedate venind la portile firmelor austriece să vândă lemnul tăiat. Nimeni nu a iesit să explice aceste lucruri care au schimbat fundamental situatia pădurilor si interesele imediate ale noilor proprietari. PS Am adăugat o fotografie, din 2008, când, in campania mea pentru postul de deputat de Mizil, am plantat, cu o echipa de 100 de tineri, câte doi puieți de mar si de prun, in gospodariile din colegiu. Sper ca s-au prins si dau deja fructe…

2. In primul an al guvernării, in 2001, guvernul pe care l-am condus a adoptat o hotărâre (HG 1052/2001), despre care nimeni nu-si mai aduce aminte, hotărâre privind aprobarea volumului maxim de masă lemnoasă care se va recolta in 2002. Era vorba de 16 milioane de m3, din care 14,2 milioane din pădurile Romsilva, inclusiv cele 2,5 milioane m3 pentru aprovizionarea populatiei din mediul rural cu lemn de foc. Articolul 4 al HG-ului preciza: ” Intreaga masă lemnoasă in stare brută sau prelucrată sumar, rezultată in urma recoltării volumului maxim de masă lemnoasă ce face obiectul prezentei hotărâri, VA FI VALORIFICATĂ EXCLUSIV PE PIATA INTERNĂ”.

La inceputul anului 2002, m-am intâlnit cu reprezentantii firmelor românesti de mobilă – cred că si Stolojan avea una. Guvernul adoptase si o strategie pentru industria mobilei. Ar trebui solicitată de la Secretariatul general. Erau nemultumiti că nu puteau face investitii in noi echipamente, neavând siguranta, pe termen lung, a materiei prime. Asa a apărut OUG 71 din 13 iunie 2002, transformată in Legea 654 din 7 decembrie 2002. Se stabilea ca volumul maxim de masă lemnoasă să fie de 20 milioane m3 pentru o perioadă de 10 ani, fără a se exploata anual MAI MULT DE 20% din volumul maxim de masă lemnoasă cu destinatie industrială stabilit prin hotărâre de guvern. Austriecii nu-si făcuseră incă fabrici in România!

In acelasi an, la 13 noiembrie 2002, Guvernul a aprobat „Norma metodologică privind organizarea si desfăsurarea licitatiilor pentru dobândirea de către agentii economici care au activitate in domeniul prelucrării lemnului in produse finite a dreptului de a incheia contracte de vânzare-cumpărare pe termen lung a masei lemnoase cu Regia Natională a Pădurilor”. In art.3, alin.2, sunt precizate activitătile in domeniul prelucrării lemnului in produse finite: cele legate de furniruri si de stratificate din lemn, produse pentru industria de constructii, celuloză, scaune, mobilier, instrumente muzicale articole de sport, jucării creioane si chibrituri si „alte produse manufacturiere” (lit a-n). Ar trebui verificat daca se incadrează activitătile firmelor austriece in acesti parametri.

PS Puteti constata, dintr-un grafic recent, dinamica impăduririlor pe terenuri degradate in perioada 1991-2014. Se poate observa felul in care a fost tratată această chestiune de guvernul pe care l-am condus – 2001-2004 -, cu inertia fireasca in perioada 2005-2006.

3. Astăzi vă spun o poveste cu păduri din 1001 de nopti. A fost odată, ca niciodată. In iulie 2004, la solicitarea Regelui Abdullah de a amenaja, in memoria tatălui său, fostul rege Hussein, un nou parc public in capitala regatului, Amman, Curtea Regală a Regatului Hasemit al Iordaniei a solicitat Guvernului român să doneze regatului 20000 de puieti de stejar si mesteacăn, specii apreciate de fostul rege cu ocazia vizitelor sale in România. Ceea ce noi am făcut. Puietii, cu baloti de pământ, inalti de 2,5 metri au fost transportati intr-un interval de o săptămână, zilnic fiind incărcate 10-12 autocamioane de transport international, asigurate de către iordanieni. Zona din parcul public din Amman, amenajată cu puietii din România se numeste „Grădina românească” si este admirată de numerosi turisti, inclusiv de cei din România.

PS Am adăugat un grafic referitor la dinamica perdelelor forestiere de protectie, instalate in perioada 1992-2014, de diferite guverne. Concluziile le puteti trage singuri. Cu atat mai mult, cu cât Codul silvic din 2008 stabilea, in art. 88 un program de impăduriri de 2 milioane de hectare până in 2035!

 

 

4. Vreau să vă relatez un episod uitat din domeniul disputelor legate de „defrisări”. A existat, in urmă cu cinci ani, o initiativă legislativă pentru completarea Legii 46/2008 – Codul silvic. Ea era semnată de trei deputati PSD (Ion Dumitru, Ion Mocioalcă, Marian Ghiveciu) si trei deputati PDL (Valeriu Tabără, Constantin Chirilă, Mircia Giurgiu). Ea propunea introducerea unui nou text in Codul silvic, care să prevadă: „Intreaga cantitate de lemn rotund rezultată din exploatarea volumului maxim de masă lemnoasă aprobat conform legislatiei in vigoare va fi valorificată EXCLUSIV PE PIATA INTERNĂ (subl. mea)”. Se mai propunea si o definitie pentru „lemnul rotund”.

Initiativa legislativă a fost avizată favorabil de Consiliul legislativ. Stiti care a fost Punctul de vedere al guvernului, sub semnătura premierului Boc? „Guvernul nu sustine adoptarea acestei initiative legislative”.

PS S-au făcut speculatii privind eventuale legături intre PSD sau guvernul pe care l-am condus cu firma austriacă Holzindustrie. Dacă vreti să intelegeti cine era in legături mai strânse cu această firmă, trebuie doar să dati un click pe internet pe Holzindustrie/Flutur. Veti vedea si cine domina politic zona Rădăutilor, unde s-a instalat initial firma austriacă.

Din păcate, o măsură inteleaptă, cea prevăzută in OUG 71/2002, in favoarea industriei românesti de mobilă, a fost deturnată prin aranjamentele legate de restituirea pădurilor si de numeroase interese locale sau individuale, permitând abuzurile din ultimii 10 ani.

 

5. Un program important pe care l-am demarat, in timpul mandatului meu de premier, a fost cel pe care l-am numit „Un arbore pentru fiecare cetătean”. Un număr important de puieti forestieri au fost pusi la dispozitie de către Regia pădurilor, in mod gratuit, pentru cetătenii si institutiile interesate, in vederea plantării unor suprafete de teren din afara fondului forestier administrat de către RNP Romsilva – circa 4 milioane de puieti in 2003 si aproximativ 21 milioane puieti in 2004. Romsilva a dezvoltat in acea perioadă peste 2500 de hectare de pepiniere silvice.

PS Am citit, cu interes, zilele acestea, comentariile sotiei lui Mirel Bran despre păduri. Se vede că este o adevărată profesionistă. Păcat că a plecat din functia de purtător de cuvânt de la Cotroceni.

24 de gânduri despre “Despre păduri – Lectură obligatorie

  1. Domnule Năstase, am fost puțin „plecată din țară”, deci, frunzăresc. Acu’ văd că nu mai suntem „inteligenți” în bloc, așa ca altă dată și după o reflectare scurtă mă tem că trebuie să spun că aveți dreptate. Îmi vin în minte ad-hoc trei persoane ce scriu aici (des) și nu le pot atribui inteligența din două motive: uneia pentru că n-o are și la celelalte două nu pot s-o depistez din cauza autosuficienței și a pâclei egocentrice mult prea dense. Decât să creadă aceștia că sunt deștepți, mai bine să ne creadă alții proști, întrucât credința lor nu poate schimba nimic în noi, ceilalți.
    .
    Cât despre scriitorii „altora”… nimeni n-are nevoie de ochelari, nici măcar eu; deși nu văd cine știe ce, aud și miros doi metri în pământ.

  2. După agitația și croncăneala (cârâiala e doar pentru „păsăretul” rafinat, de colecție, iar nu pentru jumuliții ăștia) de pe pagina dumneavostră de Facebook , domnule profesor, văd că „papagalii” iar au scos capetele moțate, doar e campanie electorală, și nu există campanie electorală fără Adrian Năstase care a furat țara, râul, ramul… Sunt aceiași „papagali” care-și înfoiau, nervoși, mai demult, pectoralii, crezând că i-ați insultat și i-ați numit „indieni” … aceiași care vă urează cele mai sălbatice și triviale chestii, în timp ce vă reproșează, ușor îmbujorați și monstruos de sensibili, limbajul ofensator… Căci defularea pe Facebook e un sport de masă, extrem de popular. Dacă poți scrie măscări la adresa unui Prim-ministru ( și poți, slavă veșnică NET-ului!) , o-ho-ho! iată-te și egal cu el.

    Într-o lume de scrisori adevărate și nu virtuale, lucrul nu ar fi fost posibil. Cenzura ar fi intervenit, benefică, în primul rând, de la expeditorul excitat nervos. Până a termina de așternut rândurile, până a împături foaia de hârtie, până a deschide și închide plicul, trecându-i, delicat, marginea gumată pe vârful limbii și apoi netezindu-l cu palma, până a potrivi timbrul în colțul care-i era destinat , probabil că furia abjecției i-ar fi trecut… pentru că, în mod categoric, o cauză a mizeriei deversate pe NET este UȘURINȚA CU CARE POȚI FACE ASTA. Mai e și anonimatul… cred că și acesta contează… ca și „descărcarea ” instantanee…dar tentația FACILULUI e cea mai puternică !

    O! dar eu aș putea să povestesc mult despre lumea aceea îndepărtată și fericită pe când oamenii își trimiteau scrisori adevărate …

  3. Cred că pe cei doi „autosuficienți” și „egocentrici” i-am depistat, n-a fost o ghicitoare chiar atât de grea….

  4. Ungaria se implica scandalos in procesul electoral din Romania: “A astepta pana acum a fost o greseala, as fi dat mai devreme cu pumnul pe masa romanilor” (vicepremierul ungar Semjen Zsolt)

    Dupa scandalul presupusei implicari a Rusiei in alegerile prezidentiale din SUA, care a atras proteste vehemente ale Casei Albe, Ungaria se amesteca in mod grosolan in alegerile parlamentare din Romania. Nu este o presupunere, ci o interventie directa a oficialitatilor ungare, in ultima saptamana din campania pentru alegerile parlamentare din 11 decembrie, in cadrul unei conferinte de presa dedicate acestui eveniment.

    Nemeth Zsolt, presedintele comisiei de politica externa a parlamentului și Semjen Zsolt, viceprim-ministru al Ungariei, responsabil cu politica nationala au sustinut, luni, 5 decembrie, o conferinta de presa intr-o nota foarte ofensiva, care a adus aminte de timpurile razboinice, potrivit index.hu. Nemeth si Semlyen au aratat ca relatiile diplomatice maghiaro-romane sunt proaste, si au devenit din ce in ce mai proaste dupa 2012.

    La intrebarea daca pentru aceasta situatie are vreo responsabilitate si partea maghiara, Semjen a declarat urmatoarele: “Am constiinta curata, trebuie sa spun ca nu.” Dupa care viceprim-ministrul a declarat că in chestiunea romana partea maghiara nu poate fi “deloc„ criticata, maxim poate fi criticata ca nu a dat cu pumnul in masa mai devreme” (mai devreme de alegerile parlamentare, n.m.). Proba este materiala si directa, a se vedea inregistrarea video. Semjen a recunoscut, “sincer”, si imixtiunea in procesul electoral al UDMR. Protestul Romaniei adresat Ungariei va trebui sa fie foarte ferm, prin care sa o faca raspunzatoare pentru calitatea relatiilor bilaterale. Denuntarea va trebui transmisa si Bruxellesului si Washingtonului, pentru informare. Ar fi un bun prilej ca ambasadorul american la Bucuresti sa reafirme public atasamentul SUA fata de respectarea neabatuta a cutumei privind neamestecul niciunei tari in procesul electoral al altei tari. Solidaritatea partenerial-strategica nu trebuie sa fi numai generala, ci si pe cazuri concrete.

  5. Cu oarecare apropo: http://www.nytimes.com/2016/12/05/us/politics/-michael-flynn-trump-fake-news-clinton.html?smid=fb-nytpolitics&smtyp=cur&_r=0

    Domnule Nastase, cred ca in crearea unei astfel de situatii este vina PSD, care – si nu sunteti un caz singular – va lasa sa va descurcati singur, cum puteti. Cum zice o cugetare: „la pierdere esti intotdeauna singur, la castig esti intotdeauna cu altii”. Nu altceva, dar erau destui care ar fi putut arata, mai diversificat mediatic, care este adevarul si care l-ar fi putut chestiona pe dl Boc in privinta faptelor sale reale de guvernare si nu a celor pretinse. Imi ramane sa va felicit pentru inspiratia de a va asigura o foarte buna documentare in ceea ce priveste guvernarea al carei premier ati fost, desi lupta dumneavoastra mediatica este destul de dezechilibrata.

  6. Declaratie revelatoare: Insularii britanici recunosc, continentul european este o sursa de extractie a prosperitatii. Pentru accesul la piata UE, Marea Britanie este gata sa plateasca

    Declaratia a venit din doua surse, la interval de cateva zile una de alta. Prima a venit din partea ministrului britanic pentru Brexit, David Davis, care a declarat ca Marea Britanie ia in considerare posibilitatea de a plati Uniunea Europeana, dupa ce paraseste blocul comunitar, pentru a primi acces la piata unica europeana. „Principalul criteriu aici este sa primim cea mai buna forma de acces la bunuri si servicii pe piata europeana iar daca asta este inclus in ceea ce el spune, atunci bineinteles ca luam in considerare asta”, a justificat Davis.

    Ce mai recenta declaratie pe acest subiect apartine ministrului de Externe britanic, Boris Johnson. El a afirmat ca Marea Britanie ar putea plăti pentru a continua să aibă acces la piata unica sau, cel putin, la unele programe UE şi după Brexit. Johnson a lăsat însă un spatiu de manevra mai mare, refuzănd să confirme că acest lucru ar fi o prioritate pentru Guvernul britanic, spunând că miniştrii analizează mai multe opţiuni. De asemenea, Johnson a refuzat să confirme informaţiile că Londra ar putea să cotizeze la bugetul UE pentru a obţine acces la piaţa comună europeană.

    Ministrul britanic de Externe a sustinut că ar putea fi o idee bună ca Marea Britanie să fie parte a unor proiecte de cooperare din cadrul UE, oferind drept exemple programul Erasmus şi programul de cercetare Horizon. „(Contribuţia pentru acces la piaţa comună) este clar ceva ce a fost luat în considerare de David Davis. Asta însă nu înseamnă că o decizie a fost luată”, a adăugat ministrul britanic de Externe.

    De la inceputul istoriei Brexitului, m-am tot gandit ca Marea Britanie nu va pleca pur si simplu din Europa. Nimeni nu este nebun sa plece de la mai bine la mai rau, indiferent de fluctuatiile circumstantiale. Poate i-ar prinde bine un Brexit numai clasei politice sau unei parti a acesteia, celei care, dupa risipirea cetii care a acoperit evenimentul, se vede clar ca graviteaza in jurul megafinantei din City of London.

    Aceasta logica a pragmatismului si profitului poate fi citita fara dioptrii ajutatoare in tergiversarea plecarii din UE, in tentativele de a antama negocieri pe subiect fara o notificare oficiala, in cautarea de variante la schimb, pentru a ramane in spatiul economic european. Aceste leviere si altele, care au tot rostogolit decizia de plecare, au fost in mod cert ghidate de un calcul politic, dar si de unul psihologic.

    Cel mai probabil, calculul politic urmareste o iesire politica din UE, dar o ramanere economica. In mod evident, un asemenea rezultat ar fi discriminatoriu pentru ceilalti 27 de membri comunitari. Integrarea fiecaruia in UE a fost o decizie politica de ambele parti, intre comunitatea integratoare si tara integrata, prin acceptarea reciproca a unei preluari si respectiv a unui transfer a unei parti din suveranitatea donorului catre primitor.

    Accesul pe piata unica nu se poate cumpara numai cu bani, ci are si un pret politic. Este o idee cardinala a geopoliticii si geoeconomiei, la a carei implementare in politica Vestului fata de Est asistam si participam in mod cotidian. Pretul politic este primordial, dar avantajul economic este esential. Aspectele politice, indisociabile de cele economice, sunt libera circulatie a persoanelor, cotizarea la bugetul comunitar si incidenta jurisdictiei europene. Aceste trei criterii fac din orice nou venit egalul celorlalti comunitari, ca drepturi si obligatii.

    Nuca tare pe care britanicii incearca sa o sparga este iesirea de sub incidenta legii europene. Acelasi lucru s-a vazut si in negocierea acordurilor TTIP si CETA. A judeca infractiunile sau litigiile economice care s-au savarsit pe pamant european in alt loc si dupa alte legi decat cele europene ar tine de arhaicul drept colonial, prin care capitalele imperiilor isi impuneau vointa in colonii.

    Calculul psihologic se pare ca are la baza o chestiune care, ce-i drept, a avut un indelungat istoric de succes. Ideea ca daca stii sa te folosesti de cuvinte ca de un cod spart poti avea mereu dreptate, ca poti obtine orice sau ca orice este posibil, a facut istoric numeroase victime. Insa cum spunea cineva, Thomas Jefferson daca nu ma insel, care se referea la minciuna, dar eu am sa folosesc un cuvant mai bland dar nu mai putin nociv, cineva poate manipula pe altcineva tot timpul sau pe toti o perioada de timp, dar nimeni nu-i poate manipula pe toti tot timpul.

  7. O lectie de civilitate electorala: Premierul francez si-a dat demisia – “Nu pot fi si premier si candidat”. Unde se va ascunde de rusine premierul si candidatul Dacian Ciolos?

    Franta, inca o lectie de civilitate electorala. Este bine venita, exact cand trebuie, si de invatat. Cu atat mai mult cu cat, in Romania lui Klaus Iohannis, mojicia electorala a unor candidati, protejati si cu pretentii, iese la iveala de sub sclipiciul de la suprafata.

    Manuel Vals, care si-a anuntat candidatura la alegerile primare ale stangii in vederea prezidentialelor din 2017, a demisionat din functia de prim-ministru al Guvernului Frantei. “Nu pot fi in acelasi timp si premier si candidat” , si-a motivat Vals gestul de moralitate politica si electorala. De ce exemplele bune vin intotdeauna de la stanga?

    Unde se va ascunde de rusine Dacian Ciolos, care este in acelasi timp premier in exercitiu al Guvernului tehnocrat si candidat asumat al PNL in alegerile parlamentare de duminica, ca premier politic al unui guvern de dreapta, format de liberali? Cat de “francez” mai este Julien, daca a picat examenul de bune moravuri electorale ale francezilor? Aproape ca as garanta ca mass-media si analistii mainstream nu vor comenta despre lectia franceza si corigentul dambovitean.

  8. Sunt unul din beneficiarii programului initiat de domnul Adrian Nastase, ” un arbore pentru fiecare cetatean ” Am primit atunci cca. 80.000 de puieti, am inpadurit o suprafata de 20 ha., iar astazi padurea din com, Slobozia jud. Giurgiu, este mare,sanatoasa si frumoasa. MULTUMESC DOMNULUI ADRIAN NASTASE SI GUVERNULUI DE ATUNCI CAT SI ROMSILVA, PENTRU SPRIJINUL ACORDAT PRIN ACEL PROGRAM ! De atunci,nimeni nu ma intrebat daca am nevoie de ceva…..

  9. Vad ca ultimul comentariu nu a fost aprobat (sau a intrat la spam). Am crezut ca s-a inteles ca am facut o gluma cind am spus ca il votez pe Impielitzat.

    Problema este „restitutio in integrum”. De aici a pornit toata goana dupa innavutzire, si probabil de cele mai multe ori, restituirea s-a facut in mod fraudulos.

  10. Trecutul e trecut. Nu ne putem intoarce in timp, si nici in viitor nu putem merge. Dar in fiecare zi se pot aplica corectii sa indreptam greselile trecutului.

    Citeam ieri pe Reuters o stire facuta pe baza unei analize IPP, despre cit de corupt este Parlamentul Romaniei. Solutia ar fi cea americana: sa legalizam coruptia si sa putem sa impartim pliculetzele cu bani de la lobisti chiar in sala de sedinte. Bine, acolo este deja un sistem super-sofisticat de traficare a influentei, unde se stie cine pe cine scarpina pe spate, cum si chiar si de cite ori. Cum se imparte tortul, si de unde se iau ingredientele se discuta privat in locuri private departe de ochii si urechile presei.

    Partea cu adevarat suparatoare pentru Marx, Engels si Lenin este ca un super-bogatan, a ajuns Presedinte promitind ca ii ajuta pe muncitori. Ei, asta va fi un test istoric pentru cei trei muschetari ai socialismului.

  11. M-am sucit!!! O fi adevărat – ochi alunecoși, inimă zburdalnică, nu-mi pasă! După ce Julien a dat cu mucii în fasole, cu bâta în baltă și cu ciubotele în „mocirlă”, mă tem că nu pot să mă alint și să mă supăr pe nimeni, decât pe cei care vor să-l facă prim ministru din nou! Îmi vine să fac eu campanie PSD-ului.

    La vot, fraților, cu ăștia nu-i de glumit! Cum or fi și ceilalți până-n rărunchi nu știu, dar așa e greu să fii!

    Eu pot să spun, @Amalia poate să spună, sau oricare dintre cetățeni poate să spună că poporul e așa sau pe dincolo, dat fiind că noi suntem acela. Dar să vii tu plătit de prostime (eh, plătit și de UE, adevărat!), să te plimbi, să mănânci pe banii prostimii și să-i faci plante mocirloase, nu poate însemna decât unul din două lucruri: ori ești prost grămadă, ori alții te plătesc mai mult.

    Deci, m-am sucit: jos Julien!

  12. Una din probleme este ca statele, prin reprezentantii ei spalati pe cap de neo-liberali, s-au predat practicilor corporatist-internationaliste, fara sa ia masuri de compensare pentru a isi apara cetatenii. S-a pierdut echilibrul, iar americanii insisi au platit un pret urias. Americanii industriasi, cei care au bani sa investeasca, au ales calea stiuta: sa ii doara-n cot de proprii conationali, si sa mute banii in alte tari, unde fac profit mai mare, si as nu plateasca taxe in SUA. Iar politicienii – de la democrfati la republicani si invers – au protejat interesele clasei boagtilor in detrimentul celor multi si nevoiasi.

    Eu nu stiu daca Trump chiar doreste sa ii ajute pe americani, sau va continua sa ii sprijine pe amicii lui de bogatie, sau si pe unii si pe altii. Vom vedea. Dar stiu ca sistemul capitalist patentat in SUA este corupt de la mama lui de acasa, si ca acest tip de coruptie a fost exportat odata cu „sistemul” in noile lor colonii din estul Europei.

    Tot instrumetarul puterii SUA s-a pus in slujba acestor „idealuri”. Cum altfel putea ambasadorul Gitenstein sa ii ceara lui Titus Corlatean sa numeasca un succesor preferat de americani la Justitie in Romania?

  13. Ura ia mereu locul informării corecte. Apare pe FB un căsoi cu două piscine sub care scrie că e al lui Ponta, și o căsuță doar parter cu două ferestre la stradă sub care scrie că-i a lui Ioh, toți cei care-l urăsc pe Ponta scriu tot felul de înjurături la adresa lui Ponta și laude la adresa prezidentului.
    Toată lumea e convinsă că informația e reală. Nimeni nu-și pune întrebarea dacă ditamai clădirea e într-adevăr a lui Ponta, sau, în cazul în care știe precis că e a lui, nu-și pune întrebarea dacă nu cumva veniturile familiei Ponta justifică achiziția.
    Nimeni nu-și pune întrebarea dacă Ioh și nevasta au dat taxe pentru banii primiți de la elevii pe care i-au „meditat” înainte și după ”90.
    „Informațiile” de pe internet nu informează, ci le confirmă unora sau altora motivele urii lor față de unul sau altul.
    Așa și cu pădurile. De ce să ne informăm corect, când putem să dăm vina pe cineva care nu ne place? Informarea ia timp, cere atenție, obiectivitate chiar dacă nu-ți convine ce afli.
    Or fi tăind firmele (conform contractelor, dealtfel), dar și boboru fură din păduri de stinge. Unii trăiesc bine din asta. De ce să facă agricultură, să învețe o meserie, când pot să vândă copaci furați?
    Mai circulă o prostie pe FB: să nu se mai taie niciun copac!
    În primul rând, cu ce să fie încălzite cele 4 milioane de gospodării care acum folosesc lemnul, iar, în al doilea rînd, copacii au viață veșnică?
    În dezbaterile pe tema pădurilor, mai nimeni nu invită silvicultori. De ce? Pentru că ei sunt specialiști obiectivi.

  14. Nu văd de ce ar trebui să ne ducem imediat cu pâra pe la înaltele porţi ( că sunt cel puţin două, până acuma) şi să certificăm de fiecare dată când facem asta starea colonială în care ne aflăm, făcându-i să se umfle şi mai tare în pene !
    Ce-ar fi să luăm noi măsurile care se impun, fără a mai aştepta acceptul altora ! Dar pentru asta ar trebui să avem şi noi ce număra la conducătorii noştri ( nu doar casele şi funcţiile prin toate comsiliile de administraţie, eventual gafele şi jignirile aduse :mrgreen: ). Victor Orban o face fără a-şi întreba de fiecare dată partenerii UE sau NATO, asumându-şi ulterior un risc bine calculat şi o eventuală dojană părintească, dar ce-i făcut e bun făcut ! Chiar dacă-i rău ! 😆
    Toate guvernele noastre trăuesc sub un şantaj ordinar al acestei făcături etno-.politice (UDMR) care face şi desface guverne în România ! De ce ? Pentru că nişte partide mari, nu vor, sau nu sunt lăsate să facă alianţe cu nişte partide româneşti,, cel puţin la fel de naţionaliste ca acest Udmr, doar pentru faptul că cineva îşi permite, nemeritat şi mârşav să le eticheteze ( pe ce baze) extremiste ! Eu nu cunosc , din păcate, să fi săvârşit noi acte ca acelea ale unor maghiari , de care, sanchi, Marco Bela şi ai lui se delimitează ! Dar în fapt, îi premiază !
    Dacă ne convine să facem astfel de jocuri şi de data asta, aducând la guvernare nişte duşmani ai României, doar de a opri nişte români să-şi spună cuvântul în forurile noastre de conducere, s-ar putea să rîdă şi curcile de noi !
    Halal !

Lasă un răspuns