„Hronograf” sau despre numararea anilor, Manastirea Neamt, 1837

Titlul unei carti din biblioteca m-a incitat – „Hronograf…”. Am aflat ca este vorba despre numararea anilor. Cartea ar fi fost scrisa de caldeeni, pe vremea lui Avraam, a fost apoi tradusa in greaca, apoi in rusa, a fost copiata la Iasi in 1591, publicata la Venetia la 1691. In 1837 a fost tradusa in chirilica de Veniamin Costache si publicata la tipografia Manastirii Neamt. Ulterior, a fost editata in romana, la 1992, la Oradea si, intr-o a doua editie, in 2005, la Satu Mare.

„Întru slava Sfintei și ceii de o Ființă, și de viață făcătoarei, și nedespărțitei Treimi a Tatălui, a Fiiului, și a Sfântului Duh, s-au tipărit acest Hronograf. Adecă, numărare de ani.

În zilele bine credinciosului Domn, Mihail Grigoriu Sturza Voevod. Cu blagosloveniia preaosfinții sale, Kirio Kir Veniamin, Mitropolit Sucevii și Moldaviei.

Prin osârdiia preacuvioșiei sale, Kir Mardarie, Arhimandritul și Starețul sfintelor monastiri Neamțul și Secul.

În tipografia sfintei monastiri Neamțul la anul 1837. Aprilie 14.”

Mi s-a parut „spectaculos” capitolul referitor la mitologie (Sursa Biblioteca Academiei, filiala Iasi). Va redau un fragment din el:

” Istorie dinafară, și basne ellinești, spre mustrarea păgânătății lor, ce să afla în zilele lui Avraam, Isaac, și Iacov, și mai încoace.

Văzând Saturn, că tatăl lor Uranos, mulți fii naște, n-au binevoit la aceaia, de vreame ce voia ca el singur să fie moștenitoriu înpărăției, și au făcut un lucru strein și rușinos. Pre tatăl său l-au scopit cu secerea, ca el să nu mai nască copii, și au aruncat carnea acea tăiată cu sângele în marea, din care sânge ce să înpreunase cu spuma mării, s-au născut o copilă ce să chiema Venus, carea după aceaia au fost vestită curvă și a curvarilor dumnezeoaie. Iară Uranos de aceaia rană au murit, și n-au îngăduit pre Saturn frații și surorile, și norodul, și s-au încredințat împărățiia uniia din fiicele lui Uranos, ceii cu numele Vasileia, fiindcă prea înț(e)leaptă era, și cu anii mai mare decât toți frații și surorile. Și au luat Vasileia înpărățiia fecioară încă fiind, și dorind să aibă după sine moștenitoriu din rodul pântecelui său, ș-au luat eiiși bărbat pre firescul frate Ghiperion, și au născut cu dânsul doi fii parte bărbătească și muerească. Deci pre cea bărbătească parte o au numit Soare, iară pre cea muerească Luna […]

Iată ce fealiu era acei păgânești dumnezei! Curvari, pângăritori, preacurvari, silitori, vrăjitori, și de toate necurățiile, de toate mârșăviile prea plini, pentru carii atâtea basne mincinoase de Ellini s-au alcătuit, de râs vreadnice și singure râs. Oare să cade a să însura Dumnezeu, și a naște fii, și a curvi, nu numai dupre fire, ci și afară de fire? Oare să cuvine lui Dumnezeu a să priface în dobitoc, în pasere, în peaște, și ori în ce jivină? Oare a dumnezeeștii firi iaste, a să teame, a fugi, a să ascunde, și nici a ști ceale fiitoare, ci din descântece a căuta înștiințare? Ci destul iaste acum a ceale ellinești basne, care sânt nenumărate, și cine poate să le spue pre iale cu de-amăruntul; nu ajunge vreame de povestit. Destule sânt acestea spre dovadă, spre vădire, spre ocară, și osândirea prea spurcatei vieți dumnezeilor celor mârșavi, întru carii credea oamenii cei rătăciți, și să închina la idolii lor cu jertve.”

Putem trage, fiecare, mai multe concluzii de aici…

 

13 gânduri despre “„Hronograf” sau despre numararea anilor, Manastirea Neamt, 1837

  1. Sefu cu tot respectu da e ceva cu formatu asta : tot stramteaza spatiul comentariilor, Bun se poa zice ca asa se da o schema arborescenta vizibila a „rangului” comentariilor (principla, raspunsul unu, raspuns secundar la unu ,raspuns tertiar la raspuns secundar ..) ma rog arata grafic cum se invata in Bestika unce ninimei nu mai citeste untabel insa infinal duce la un cometariu ingust de 14 caracter intins pe 1000 de randuri.
    Nu este forma cea mai buna ptrun loc al dezbaterilor asa cum este de ani de zile blogu’ lu’ matale (ala cu cititorii mai inteoigenti decat editorii altira!).
    E un format numa bun ptr , scuze redusii mintali, care dau like si dislike ai poa reusesc sa mai zica „comunist”, „comunistoid”, „asistat” „si ba esti vandut rusilor”.
    da nu un loc in care sa se faca comntarii care sa riste sa nasca dezbateri .
    Pote iti doresti un blog mai „on topic” .. dar deja de nspe ani ai demonstrat ca se poa practica si dezbaterea libera …

    A da. Si butoanele „imi place” „nu imi place” Recunosc ca eu urmaresc „succesul de ura” (fara sa reusesc) da as prefera sa vaz si niste argumente nu o reactie de Mus decumanus de laborator.

  2. Îmi place noua variantă a blogului. Mă bucur că reușiți acum să mai eliminați din spamuri.
    De ce nu și-or vedea unii oameni de treburile lor și încearcă să le pună bețe-n roate altora care vor să lase ceva folositor în urma lor?
    Poate fiindcă n-au treburi, deci nu vor lăsa nimic folositor în urma lor…

  3. În ce privește comentariul asupra „basnelor elinești”, el demonstrează lipsa de toleranță a comentatorului față de religiile politeiste și, în general, față de alte religii.
    Dar să fim NOI toleranți față de cei de la 1837!

  4. Preacuvioşii călugări, autori ai capitolului referitor la mitologia elenă, ignorau sau au trecut cu vederea faptul că teologia antică greacă percepea fiinţele divine – zeii asociaţi în cupluri – prin intermediul antropomorfismului, ceea ce le conferea nu numai înfăţişare umană, dar şi pasiuni şi trăsături de caracter umane : gelozie, tristeţe, dragoste, adulter, ură, etc. Asemenea «basme» provin din necesitatea psihologică de a concepe Universul nu ca pe o masă informă de elemente (haos), ci ca pe un complex raţional. Din acest motiv, religiile politeiste plasează în vârful ierarhiei divine un cuplu primordial care dă, ia, şi restituie etern viaţa tuturor fiinţelor, Pământului şi Cerului. La rândul lor, religiile monoteiste – iudaismul, creştinismul, islamismul, zoroastrismul, cultul lui Aton instaurat de faraonul Akenaton în sec. IV î.e.n., tengrismul vehiculat de populaţiile türcice şi mongole în timpul Antichităţii iar apoi de maghiari, huni şi proto-bulgari, jezidismul actual care este o supravieţuire a mitraismului iranian, cultul «Marelui Spirit» practicat de amerindieni, şi deismul ce foloseşte facultăţile intelectuale pentru a ajunge la Dumnezeu – înlocuiesc cuplul primordial cu o Divinitate unică şi transcedentală.
    «Oare să cade a să însura Dumnezeu, și a naște fii, și a curvi, nu numai dupre fire, ci și afară de fire?» Din nou sfinţii părinţi neglijează, în mod voit sau nu, evangheliile gnostice : Evanghelia lui Filip (menţionat în Actele Apostolilor 21,8), sec. III-IV ; Evanghelia Adevărului, sec. II ; Evanghelia lui Iuda, sec. II ; Evanghelia lui Toma (apostolul Toma !) redactată cel mai probabil înaintea evangheliilor canonice deoarece redă numai cuvintele lui Iisus ; Evanghelia Mariei din Magdala, sec. II ; Evanghelia greacă a Egiptenilor, prima jumătate a sec. II – toate aceeste scrieri neacceptate de ortodoxia creştină pomenesc despre relaţiile trupeşti dintre Iisus şi Maria Magdalena, discipola sa, menţionându-i chiar şi pe copiii lor !
    Am abordat asemenea probleme referitoare la conflictele din interiorul comunităţilor creştine la începutul erei noastre într-un şir de discuţii – inestimabile pentru mine ! – cu mai mulţi profesori de la «École Biblique et Archéologique» din Ierusalim. Adevăraţi slujitori ai Bisericii, savanţii călugări dominicani au încercat să mă îndepărteze de la o interpretare prea «faptică» a religiei :
    -Mit sau realitate, ce importanţă are dacă este menţionat în Biblie ? era întotdeauna concluzia lor.
    Ironia nu s-ar potrivi cu credinţa sinceră a interlocutorilor mei.

    • Gnosticii produceau falsuri în serie, între două reprize de orgii sexuale. Iar păgânismul ăşi are originea de la neascultarea şi trufia lui Adam care s-a vrut pe sine dumnezeu, adică şi-a devenit sieşi idol, părăsind cinstirea Dumnezeului celui viu, Cel întreit în persoane.

  5. @Ghita Bizonu, 27 noiembrie 2016, la 10:00 pm
    .
    La summit-ul „AMERICILOR” din 2009, în Puerto España, Trinidad-Tobago, Hugo Chavez i-a oferit lui Barack Obama cartea lui Eduardo Galeano „Venele deschise ale Americii Latine” ; președintele american a primit-o, fără să o considere „un măr otrăvit” . Nu cred că a citit-o vreodată, și nu cred că a rugat vreun consilier să-i asigure o traducere adecvată. Despre această întâmplare, mai târziu , Eduardo Galeano a spus: „…Nici Obama, nici Chávez n-ar înțelege textul. (..) Chávez i l-a dat lui Obama cu cele mai bune intenții din lume, dar i-a făcut cadou o carte scrisă într-o limbă pe care Obama n-o cunoaște. Așadar, a fost un gest generos, dar și puțin crud…”. Tot el a mărturisit că nu era suficient de „pregătit” atunci când a scris-o, în 1971, ( avea doar puțin peste 30 de ani) și că n-ar mai rezista , fizic, să o recitească. Răspunsul, pentru cei care s-au bucurat de acest tip de „renegare” a unei impetuozități stângiste de tinerețe, a fost, în 1986, MEMORIA FOCULUI, mai elaborată, perfect accesibilă, splendidă…

    Vladimir Tismăneanu crede însă că VENELE DESCHISE… „este un manifest al celui mai dezolant anti-americanism, o expresie vituperanta a tuturor legendelor auto-victimizante ale revolutionarismului tercermundist” și că „… cititorii români …. ERAU INTOXICAȚI (prin EDITURA POLITICĂ, bineînțeles, n.n.) cu propaganda stridentă, de tipul cărtilor lui Eduardo Galeano”.

    Sunt tristă pentru că mai există cetățeni pe planetă, izolați, desigur , care nu aruncă pe fereastră cărțile, fără să le deschidă, deoarece sunt lipsite de sfântul și atotputernicul „politically correct ” și nu împărtășesc ideile lui Vladimir Tismăneanu despre lume și viață. Mi-e teamă că și dumneavostră, și eu, facem parte, într-un mod cu totul reprobabil, din această „detestabilă” categorie…

    • Eu in anii Zpdiei Tzapului aveam impresia ca recitesc continuu Venele Deschise. CIudata este faptul ca citeam presa romana , majoritatr „de dreapta”
      Asa ca nu stiu daca este „renegare” sau ca intre timo avea unele probleme legate de HTA .
      Cat des[re Bolodea …. hm … hm … ma abtin

  6. Eu cred că religia politeistă a grecilor antici aducea zeii mai aproape de oameni. Zeii aveau înfățișarea unor oameni, iubeau, urau, se căsătoreau, se separau, se răzbunau, se războiau…Îi deosebeau de oameni faptul că se puteau metamorfoza și faptul că aveau puteri supraomenești, aspecte pe care oamenii le râvneau.
    Religiile monoteiste plasează demiurgul departe de om, intangibil, în esență – un spirit, o prezență ubicuă de care trebuie să te temi.

  7. Destul de ciudata reactia presedintelui american ales, dl Trump, fata de renumararea voturilor in Wisconsin, cu perspectiva renumararii in alte doua state americane. In mod normal, cred ca ar fi trebuit sa inteleaga ca, asa cum el a fost ales ca presedinte in mod legal, tot asa candidata Jill Stein, care a cerut – si a platit – renumararea voturilor in Wisconsin se afla si ea in deplina legalitate. Deasemeni, atat dl Trump cat si Partidul Republican trebuiau sa se asigure de faptul ca delegati ai lor nu vor lipsi la renumarare. Si, deasemeni, sa isi exprime increderea in sistemul electoral american, caracterizat ca fiind cel mai bun din lume.
    In loc de acestea, dl Trump s-a lansat intr-o serie de acuzatii care de care mai grava: incepand cu o acuzatie de escrocherie la adresa dnei Stein – care ar urmari sa isi puna deoparte din banii pentru renumare, stranie acuza din partea unui om care are oficial 3,7 miliarde de dolari – trecand prin afirmatia ca renumararea voturilor va fi fraudata si incheind, poate provizoriu, astazi cu afirmatia ca mai multe milioane dintre voturile populare ar fi fost ilegale.
    Intuitia imi spune ca, in cazul Wisconsin, in spatele dnei Stein se afla Partidul Democrat. Tot asa cum imi spune ca era normal sa apara, in cele trei state, cereri de renumarare a voturilor, din moment ce diferenta totala, in voturi, a fost cam de 100000.
    Si fiindca am adus in comentariu practica americana de renumarare, contra cost, cred ca aceasta formula ar trebui adusa si in legislatia noastra electorala. Principiul este simplu, pentru un numar de saptamani, candidatul care plateste renumararea voturilor are dreptul de a cere si de a efectua renumararea. Sunt evitate, astfel, situatii ca aceea din 2009, in care un candidat a cerut renumararea unor buletine de vot si i s-a aprobat renumararea altora.

  8. Din păcate, s-ar putea ca în curând să apară şi un „Diograf”, deoarece, prea sunt mulţi cei care au ajuns să(-şi) numere zilele ! 😉 :
    Unii zic că ma sunt 13 zile şi vin alegerile, care vor stabili o dată pentru totdeauna cine conduce de fapt România şi mai ales de unde, alţii că… cutare mai are de trăit în libertate doar vreo câteva zile, alţii că peste câteva zile ne atacă ruşii, alţii că peste câteva zile americanii vor trimite un înlocuitor pentru Klemm ( unii-i dau şi numele – Daren Whyte) , altul zice că s-a săturat de minusuri şi vrea nume şi prenume a celor care-şi permit să-l critice ( probabil ca-n câteva zile să se trezească şi ăla ca Bulă cu nişte maşini la poartă, la alegere (poliţie, salvare, pompieri) sau măcar cu nişte viruşi prin calculator :mrgreen: ) .
    Mă rog, cum pentru unii nu mai contează vechile zeităţi, deşi şi-au însuşit multe din actele lor sexi-demenţiale pentru unii, normale pentru ei ( LGBT-ismul, ce-i ?! ), toate fiind înlocuite cu noul lor dumnezeu, care este Banul, vor găsi înlocuitori, chiar noi interpretări ( deja în loc de „basne ellineşti” au apărut denunţurile băseşti” (scuze!)), altfel de numărători, inclusiv a voturilor ( vezi Roberta Anastase, duelul Ponta- Klaus, cu răsturnări de la o zi la alta de ziceai că vine sfârşitul lumii, dacă nu iese ăla, dar uite că şi-aşa pare. că vine :mrgreen:) , dar şi alte motive de a ne scurta zilele !
    Ca să ne fie, dacă nu nouă, mai ales lor, mai uşor de numărat ! :mrgreen:

  9. Am in fata 25 de ani coborare,de distrugere de catre acesti,,,,,,,curvari, pangaritori, preacurvari.silitori,vrajitori si de toate necuratatile,de toate marsaviile plini ,,,, oare de ce s-a ajuns pana in zilele noastre aceste calitati de ocara,de mai ratacim in necunoastere. Cand vor fi lasati oameni care vor bine tari sa ne aduca pe calea cea buna . Sanatate intregi familii . La multi ani lui Andrei.

Lasă un răspuns