Dezbatere despre Constitutii la Fundatia Titulescu

Fundația Europeană Titulescu organizează miercuri, 23 noiembrie a.c., începând cu ora 16.00 dezbaterea pe tema conexiunilor politico – diplomatice în constituționalismul democratic românesc 1866-1991.

Invitați speciali prof.univ.dr. Florin VASILESCU și Ion M. ANGHEL, ambasador.

Moderator: prof.univ.dr. Adrian NĂSTASE, președintele FET.

Evenimentul va avea loc la Casa Titulescu, Șos. Kiseleff, nr. 47, sector 1, București.

13 gânduri despre “Dezbatere despre Constitutii la Fundatia Titulescu

  1. Interesant. Observ ca Fundatia dumneavoastra, domnule Prim Ministru dezbate „trecutul”, dar nu propune solutii pentru prezent sau viitor.
    Desigur, este posibil sa nu stiu eu prea multe despre FET si sa gresesc.
    In primavara, cand voi reveni la Bucuresti, voi incerca sa particip la unele dezbateri ca privitor ascultator si cuminte :-), daca accesul va fi deschis oricui.
    Acum, legat de solutii, vreau sa aduc in atentie, din nou, unele modificari ale Legii Electorale pe care le-am propus in trecut si care s-au izbit de opacitatea partidelor politice parlamentare. Si asta desi, a existat un proiect legislativ elaborat impreuna cu o senatoare PSD, doamna Elena Mitrea. Textul se afla la adresa: (https://mipopescu.wordpress.com/03-votul/proiect-legislativ/).
    Este adevarat ca la putere se afla PDL-ul, dar in ultimile ceasuri dinnainte de infrangerea in fata USL-ului. Dar proiectul nu a mai fost reluat nici de USL, nici de PSD.
    Cum astazi Victor Ponta se arata deosebit de ingrijorat „că noua lege electorală poate lăsa judeţele Harghita şi Covasna fără reprezentanţi ai românilor în Parlament şi a promis că PSD va avea ca primă opţiune judeţul Harghita la împărţirea mandatelor la nivel naţional.” ii ofer, cum am facut si in trecut, modificarea urmatoare:
    „Art. 2, pct. 35 – organizatii – organizatiile legal constituite ale cetatenilor romani cu domiciliul in tara si in afara Romaniei, inclusiv cele apartinand unei minoritati nationale reprezentate in Consiliul Minoritatilor Nationale;”
    Am dat explicatii mai amanuntite in „Propuneri alegeri” (https://mipopescu.wordpress.com/03-votul/propuneri-alegeri/).
    Deci, exista instrumentul, mai trebuie sa existe si vointa politica.
    Cum spuneam, in primavara voi fi la Bucuresti si voi avea contacte cu reprezentanti ai unor partide (sa vedem cum se vor „clasa” la alegeri), cu care vor fi analizate posibilitatile de legiferarea a unor propuneri concrete aflate pe blogul meu, a caror baza de discutii este deja agreata, in principiu, de unii dintre ei.

  2. Este destul de evident că scârțâind „din toate încheieturile firave-nțepenite” ( Adrian Popescu a scris asta, sau , cel puțin așa îmi aduc eu aminte) , Justiția română, anchilozată în mijlocul „Bălții Puturoase”, este silită să iasă din inerție . Două sunt motivele acestei mișcări de „dezțepenire” : primul este tsunami-ul deciziilor CEDO, decizii care încep să depășească nivelul reparației materiale pentru deținutul de rând , cu un volum de aer insuficient în celulă, și intră cu bisturiul și cu pensa în excrescența malignă a condamnărilor politice, iar cel de-al doilea este propria-i exasperare, care, clocotind, dă peste marginile suportabilității.
    .
    Cred că, de câteva zile, Livia Stanciu are o neliniște metafizică difuză, mai ales noaptea. Numele ei a apărut în spațiul public cam de multe ori , și niciunul dintre cei care l-au rostit recent nu a rotunjit frumos din vârful buzelor sintagma magică: MONUMENT DE MORALITATE … Decebal Traian Remeș a avut , poate, o exprimare mai frustă la adresa doamnei, dar tot Mircia Gutău a fost mai înspăimântător, pentru că în cazul lui decizia CEDO a venit deja și, de la mine din living, primarul din Râmnicu Vâlcea părea extrem de determinat pentru următoarele acțiuni în justiție, acțiuni din care proaspăta pensionară și judecătoare a CCR, Stanciu Livia , nu ar avea cum să lipsească… Să nu mai spunem că , de câte ori se tulbură puțin apele de cristal care acoperă MONUMENTUL DE MORALITATE, și ies niște bule puturoase la suprafață, cetățeanul de rând suduie în minte , pentru ca își aduce aminte, brusc, și de cazul Mariana Rarinca…
    .
    Mai cred că sediile ANTENELOR, terenul ICA și toate celelalte „victime materiale” ale sălbaticei „confiscări speciale ” sau „extinse” sau „de la terți” , că nu mai știu exact cum se numește acțiunea statului jefuind averea cuiva ( în cazul nostru averea lui Voiculescu Dan) , nu se vând și nu se vor vinde, așteptându-se aceleași decizii CEDO, despre care am suspiciuni rezonabile că se cam bănuiește cum vor suna…
    .
    Și mai cred că pentru mulți dintre cei care au trecut prin infernul condamnărilor și execuțiilor politice, există, în momentul de față, speranța unei reabilitări. Spun „speranță”, deși o reabilitare publică nu reprezintă, din punctul meu de vedere , o compensație pentru cel care a suferit. Ci e doar un semn de civilizație, care face bine mai curând societății decât victimei , în sensul vindecării colective sau măcar a anestezierii sentimentului de vinovăție.
    .
    Pentru restul condamnaților politici , așa cum se mișcă lucrurile, cred, domnule profesor și domnule Prim-ministru, că se va putea… Poate pentru toți, dar NU ȘI PENTRU DUMNEAVOASTRĂ … Din câte îmi amintesc, primul care a cutezat să vă facă întâmpinarea la CEDO ( prof. univ. dr. Corneliu-Liviu Popescu, nu?) a trebuit să renunțe pentru că i-a fost amenințată explicit familia… Apoi, când în sfârșit s-a făcut, CEDO a respins întâmpinarea dumneavoastră cu argumente de genul „…e doar puțin gravidă… s-o lăsam mai bine așa…”.
    .
    De aceea – și scriu asta cu o tristețe pe care știu că nu o puteți vedea – eu cred, domnule profesor, că dumneavoastră sunteți cel mai politic condamnat al tinerei noastre democrații, atât de politic încât dacă s-ar recunoaște acest lucru, societatea românească și mândra Europă, în solidar, ar face implozie și s-ar prăbuși în sine, grămadă…
    ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….
    P.S. În articolul „CEDO acordă «Trofeul Calității» celor de la DNA și ÎCCJ”, publicat de Damian Miron, pe binecunoscuta platformă a statului de drept, CONTRIBUTORS.ro, în 12 decembrie 2014, acesta scria , cu convingere și mare satisfacție că lui Adrian Năstase i s-a respins dosarul la CEDO : „…Ce NU există la CEDO este vreun caz în care, de exemplu, Curtea să fi constatat că un dosar a fost făcut de procurori la comandă, împotriva unui demnitar, cu acuzații frivole și/sau probe inexistente. Nu există vreun caz în care CEDO să constate că un dosar de corupție are de fapt substrat politic, că a fost judecat într-un mod categoric incorect și părtinitor, că a fost practic o execuție. Cu alte cuvinte, nu există niciun caz care să justifice câtuși de puțin acuzația că DNA a făcut «dosare politice», fie sub dl Morar, fie sub dna Koveși, sau că dna Livia Stanciu și colegii ei de la ÎCCJ ar fi judecat și dat condamnări în «procese politice»…”

    Nimeni nu i-a spus lui Damian Miron, pe când era mic, că lipsa îndoielii, convingerea rigidă , axioma sterilă , toate bazându-se pe o ură difuză și cu origini obscure, n-au fost vreodată semnul vreunei mari inteligențe și că de obicei viața, ironică, îl contrazice cu bobârnace bine țintite pe gânditorul încrâncenat. Pentru că astăzi, deoarece există cazul Mircia Gutău și decizia CEDO în ceea ce îl privește, îngâmfarea credulă și bățoasă a lui Damian Miron, precum și aerul lui de expert în hotărâri ale CEDO, nu mai fac nici doi bani,…

    • @Luminita Arhire spune:
      „Din câte îmi amintesc, primul care a cutezat să vă facă întâmpinarea la CEDO ( prof. univ. dr. Corneliu-Liviu Popescu, nu?) a trebuit să renunțe pentru că i-a fost amenințată explicit familia… ”
      Din cate stiu, si Ady Miclescu, bunul meu prieten din copilarie a fost in echipa de avocati care l-au aparat pe Primul Ministru.
      Dar si familia lui a avut de „tras'”. In cele din urma toate murdariile au fost demontate, dar onoarea i-a fost cu greu „reperata” dupa o indelungata lupta cu un sistem corupt.
      Tatal lui Ady, avocat, a murit la canal, iar mama lui si-a crescut singura doi copii ca secretara la Arhitectura.
      Si amandoi, Ady si Rodica, cu toate privatiunile la care erau supusi copiii „fostilor”, mai ales ca se trageau din vechea si istorica familie a boierilor Miclescu, au reusit in viata cu brio.
      Basescu a fost primul care a inceput opera malefica de distrugere a lui Adrian Miclescu.
      Si tot „din cauza” ca numele lor era legat de Adrian Nastase, medici care si-au facut datoria, ca Serban Bradisteanu sau vecinul meu dr. Ioan Lascar, mari somitati cu renume international, au fost hartuiti de DNA care si-a permis sa conteste necesitatea unor interventii medicale.
      Iata ce spunea Ioan Lascar:
      „Regulile hipocratice nu spun să facem diferenţe între pacienţi, indiferent dacă aceşti pacienţi sunt criminali, terorişti. Medicina este nepartinică. Nu pot judeca un pacient prin prisma atributelor personale. A face acest lucru înseamnă discriminarea pacienţilor. Ca medici, responsabilitatea noastră este să-i ajutăm pe cei care au nevoie, indiferent de unde vin”

  3. Mihaela Erika Petculescu
    November 20, 2016 at 9:22 pm

    In Europa, da, s-ar putea sa avem pace si liniste, daca ideile si initiativele grupului de la Visegrad (care se intareste pe zi ce trece) vor fi preluate de dirguitorii UE. Cei din grup, vor ca rezolvarea problemei imigrantilor sa se faca in tarile arabe , in special Libia si Liban, unde pot fi create, prin investiti, locatii decente si destul de sigure pentru sutele de mii de cetateni dezradacinati de razboaiele generate de interesele lumii ,,civilizate”.
    Poate ca mesajul dvs de ,,pace si liniste” va fi auzit (si insusit) si la Palatul Elysee , sau in Downing Street 10.
    Apropo de Visegrad, ce ati face daca ati putea influenta politicile generale ale Romaniei ? In afara de minimalizarea rolului Bisericii, bineinteles (cunoscandu-va veneratia pentru laicitate) ?
    Ce fel de educatie ati promova pentru elevii de la scoala primara ? Despre sex, in detrimentul orei de religie ? Ati interzice papusile si jucariile ?
    Sa ma scuzati pentru tonul cam dur, dar asa vad eu lucrurile: Cel mai mare pericol pentru civilizatie este atacul la morala si atacul la candoarea copilariei. Iar morala, fara valorile religiei si ale comunitatii traditionale in care functioneaza autocenzura instinctuala, nu exista.

  4. Ghita Bizonu’
    November 22, 2016 at 6:04 am

    Iar te repezi ca taurul in arena, cu ochii inchisi. (Z)
    De aceasta data, trebuie sa admitem ca domnul Mircea Popescu ne poate fi un aliat (chiar daca mai putin prieten) in lupta contra sorosismului demolator neo-marxist.
    Ceea ce spune in esenta domnul Popescu este ca imaginea Americii in lume a suferit in urma actiunilor asazisilor ,,progresisti”, promotori ai diversitatii far’ de limite, care au incurajat inclusiv imigratia ilegala.
    Practic, domnul Popescu are dreptate cand spune ca America va fi mai tolerata in alte spatii culturale, printr-un nou (auto)izolationism. Nu este niciun paradox. Da, America trebuie sa-si rezolve problemele identitare si de securitate/stabilitate interna, pentru a fi un model. Nu interventionismul, scuturile antiracheta si portavioanele reprezinta solutia revirimentului american si nici F35 (program de 500 miliarde de dolari !), ci o noua emulatie interna in directia promovarii adevaratelor valori, acelea la care s-au gandit fondatorii Statelor Unite.
    America poate fi o ,,locomotiva” prin exemplul propriu, nu altfel.
    Iata de ce Rusia atrage respectul, chiar si al dusmanilor sai:
    Prin coerentza, prudentza, calcul inteligent, unitate de monolit, traditie si ortodoxie. Rusul gandeste de 10 ori, dupa aceea deschide gura. Sau focul, daca este nevoit. (Z)

  5. ZeV

    cine te-a mintit ca ai avea capacitatea de a explica ceva ?
    Hai dintai sa iti aduc aminte de niste detalii care o sa iti faca „placere”.
    Care dintre noi doi a votat Basescu?
    Ce mai este azi Ponta? Stii premierul cu 70% voturi in spate , ala care a facut „coabitare” si care a numit Lulutza (dupa ce a discuta cu ea la crama amicului sau Ghita) Parca , cf prsedintelui , VV este azi un „Penal” da? Dovada maxima findca lui i s-a facut dosar (nu si unu ptr sa zicem casa din Mihaileanu. Abuz in functei mai clar ca asta …)

    Astea asa ca sa te ajute sa pricepesti : un aliat se presupune ca nu iti pune piedica, ca nu iti baga cutitu in spate .. decat dupa Victoria Finala. Da si atunci are bunu simt sa participe la cheful de rigoare, sa te firtiriseasca si sa aspete vreo 3 zile ca sa zica ca vremurile s-au schimbat .

    Insa ce face americanu asta de pripas? Baga fitile dupa fitile, umbla cu strambe. De fapt cum am scris are o atitudine schizoida – cand se refera la America … parca ar fi FSNist din februarie-martie 1990 .. cand zice despre Romania .. este sorosist 100.000% .

    Cat despre „progresismul” de origine frankfurtera (v imagina http://fieldroast.com/wp-content/uploads/2013/08/Frankfurter-web.jpg ) nu am nevoie de aliati … ci doar sa nu fiu cenzurat cand folosesc niste expresii mai neaose. SI daca ai fi fots mai atent ai fi observatca eu am ceva de zis .. si ca merg pana pe la 1968. i ca explic ca de fapat datorita acestor frankfurteri in Franta muncitorii voteaza azi Marine! (intre noi fie vorba am citit cateva interviuri ale ei. Interviurile erau de bun simt )

    In rest – intr-un fel sunt f multumit ca a iesit Donald. Hilara era o promisiune de razboi iminent.
    Insa si cu Trump .. lucurile sunt sub unele aspecte neplacute . Intr-un mod pe care lispa ta de informatie si modul de (ne)”gandire” bazat pe vorbe goale ce din coada au sa sune (parca esti din Iesi da?) nu il poate discerne. Apopos de F35 este in directa continuare a adevaratelor valori, care au fondat puterea Statelor Unite: pusca de Kentucky (ghituita!), revolverul lu’ Colt (care a „egalizat” americani), Winchesteru si „automatele” lui JM Browning. Asa ca F 35 ramane.

    Cat dspre rusi .. joaca sah iar americanii pocher. In plus ma vad nevoit sa repet rusii au invata temeinic lectia de la Nercinsk „cum sa alergi de unu singur si sa iesi pe locul 4!” Dupa cateva decenii de studii au invata lectia si acu ii fac pe altii sa iasa pe locul 2.
    Cat despre Vladimir cel Sobru (la pileala ca la femei nu e decat Potent) normal ca are statura pe care o are (desi scund). Este chiar intruchiparea BARBATULUI : asezat, serios, chibzuit. Si intr-o epoca a propagandei LBTB plus modul in care isi face cruci normal ca el a fost ani de zile CONSERVATORUL .. in asa masura incat (pe „persoana fizica”) avea o cota de popularitate ridicata si in SUA!
    (Si ca sa enervez – de multe ori majoritatea femeilor prefera un barbat conservator. Unu care sa bata covoarele, sa repare priza, sa poteleasca adolscentii chinuiti de hormoni si sa nu fie „alternativ”! )

    Si sa ma intorc la presupusu aliat. Nu este primul de genu lui care se perinda pe aici. O data ca sa isi manifeste „superioritatea” (ca deh daca voteaza „corect” el inteligent restu boi!) . Apoi, si mia ales, ca desi ei „intelctuali” .. ei bine pe blogul dlui Nastase gasesc un public mai cultivat decat media lor, capabil si sa citesca mia mult decat 3 randuri de frustari zbierate. Plus zisul doreste sa isi promoveze blogul .. insa curios desi cica el de drepata si aia de drepataobligatoriu „inteligenti” … nu parea are suces la „inteligenti”
    Intre noi fie vorba nu merita decat un spit bine aplicat ….

    Tu nu ai decat sa fii amabil .. si sa votezi cu Base sau altu de aceiasi (o)t(r)eapa.

    Eu nu sunt.
    Si findca unu ma intreba cum vreau sa fiu tinut minte SCARBA! Scarba locului. „canalia” (adica ala care gandeste altfel)
    Baga la cap – aprecierile unora ca tine (nu numai) imi sunt in cel mai bun caz indiferente daca nu iritante.

    • Mai taci mai abscon(c)s-ule, nu te mai inflama si strufoca atat, daca iti sunt indiferent.
      (Z)
      ps
      Definitie: Ponta este in politician cu un grad mare de incredere publica, spre deosebire de Basescu.

  6. Luminița Arhire
    Nu vă faceți griji pentru Livia Stanciu. Dumneaei nu are suferințe metafizice sau dialectice! Este imună! Priviți-i figura și vă dați seama ce fel de om este!
    Cine este acest Damian Miron?
    ZEV
    Alternativa Montessori consideră că jucăriile și basmele sunt piedici în ancorarea copilului în realitate și nu sunt folosite în educație! Și cum realitatea actuală este obsesia sexuală și nu religia, a fost curentul scoaterii religiei din școli promovat de Cernea, dar părinții organizați într-o asociație, care spijinea menținerea religiei în curriculum, ca disciplină facultativă, aceasta,deocamdată, se studiază pe tot parcursul învățământului preuniversitar, în timp ce educația sexuală a rămas o disciplină opțională și se face în cadrul Educației pentru sănătate. Așa că, fără sau cu ajutorul doamnei Petculescu, intrăm în rândul țărilor în care valorile au fost răsturnate

    • Oscar

      ref „Alternativa Montessori” .. ehe de multe ori am observat cu regret ca unii cica teleptuali nu auzisera de „Hainele cele noi ale regelui” si de ” Ciobănaşul cel isteţ sau ţurloaiele blendei „!!!!

      Insa daca unii considera ca jucăriile și basmele sunt piedici în ancorarea copilului în realitate și nu sunt folosite în educație sprijina afirmatia mea ca azi exista prea multi omanei cultivati (yeleptuali) fundamental inculti (adica lipsiti de cultura) . Caci dundamnetul oricari culturi este mitul ..urmat de legenda .. urmata de gesta/epopee (cand si unde exista) si in final basmul . Si din ce am vazut .. copilul care nu a ascultat basme devine adultul care va crde in basmele povestite in campaniile electorale

Lasă un răspuns