Dupa 20 de ani – noua generatie a celor „15000 de specialisti”

Urmaresc dezbaterile politice din campania pentru parlamentare. E un viciu de care nu scap prea usor. Am incercat diferite cure de „dezintoxicare” dar ma descopar urmarind, in continuare,  talk show-urile, unele din ele cu personaje sinistre. Si am un sentiment de „deja vu”. Din nou „sa schimbam clasa politica”, „Romnia curata”, „penalii”, „anti-coruptia”, Alina Mungiu Pippidi, specialistii/tehnocratii.

Au trecut 20 de ani de la campania CDR din 1996. Vi-i mai amintiti pe cei 15000 de specialisti ai Conventiei Democrate? Va mai amintiti si dezastrul economic care a urmat? Pare ca suntem blestemati sa repetam episoadele nefericite din istorie.

Sunt aruncate acum, pe piata alegerilor,  de catre Uniunea Salvati Romania ( un fel de unitate de pompieri ce raspunde la numarul de telefon 112)  figuri noi, tinere -e adevarat – dar care aduc cu ele, din pacate, mai curand,  tupeu,  obraznicie, impertinenta. De multe ori,  argumentul lor este faptul ca vorbesc limba romana cu accent occidental. Lipsiti de experienta vietii, cu orgoliul unor cunostinte de contabili la firme (eventual multinationale) vor sa rezolve in saptamanile urmatoare toate problemele structurale ale Romaniei si, ca bonus, problemele regionale. Ideea de a trata tara ca pe o firma ce are nevoie de depanatori cazati un numar de ani pe la societati comerciale din afara, mi se pare extrem de periculoasa. Dupa guvernul de tehnocrati, este inventat acum partidul de tehnocrati.

E adevarat USR nu va propune ministri – decat daca va fi rugat – dar se angajeaza sa-i cenzureze pe ai altora. In locul Alinei Mungiu Pippidi. Sau impreuna cu ea. Poate si cu Soros.

48 de gânduri despre “Dupa 20 de ani – noua generatie a celor „15000 de specialisti”

  1. I-am urmărit și eu, în special, pe reprezentanții USR, și am rămas cu o impresie neplăcută. Exprimare ultra-defectuoasă (se zice că limba e legată de gândire: dacă te exprimi greoi sau greșit, gândești greu, ai idei puține și neclare), o beție de cuvinte goale, o înșiruire de sinonime despre care ei cred că înseamnă fiecare altceva, în vreme ce ele au toate același sens, o abordare exclusiv teoretică a problemelor și o lozincăreală dragă celor care-și fac „cultura” și veacul pe „rețele”.
    Nu m-am hotărât ce o să votez. Mai urmăresc propunerile.
    Până acum, mă tentează PNL (o să mă-ntorc oare la prima dragoste?), fiindcă e prudent în privința creșterii salariilor celor de la stat și în privința scăderii taxelor. În plus, propune o scădere a impozitului de 16%, ceea ce pentru privat ar fi o gură de aer.
    Dar nu știu dacă o să votez PNL. Sunt în studiu. Nu „țin” cu niciun partid și cu nicio persoană. Vreau să votez în cunoștință de cauză, partidul care propune ceea ce cred eu că e bine pentru economie și societate.
    Că e bine sau nu ce cred, asta e altceva.

    • Am dorit sa scriu asta mai demult, comentariul Amaliei e pretextul. O listare a taxarii in tarile Uniunii Europene arata ca, surprinzator, nu tarile cu cele mai scazute impozite au cele mai bune stari si evolutii economice. Mai bine o duc si o vor duce acele tari in care impozitarea este mai ridicata, insa serviciile statului catre cetateni sunt de mai buna calitate si cantitate, uneori incomparabile cu ceea ce le ofera statul roman cetatenilor sai. In serviciile catre cetateni fiind incluse si serviciile economice catre firme. De aceea, ofertele unor partide privind scaderea taxarii trebuie privite cu prudenta si chiar suspiciune, pentru ca un stat ajuns la pauperitate nu isi mai poate indeplini functiile in mod corespunzator, tot asa cum cetatenii se pot astepta la costuri ascunse, adica la o taxare mai putin vizibila si nu o data nerecunoscuta.

      • Așa e, dar cred că e valabil pentru țările foarte dezvoltate și bogate, precum Olanda, Suedia…unde taxele sunt progresive, iar mulți bani de la Buget sunt folosiți pentru educație, sănătate, social…
        În schimb, pentru țările emergente, cum se zice acum, nu cred că e valabil, pentru că sectorul privat, care dă cel mai mult la Buget, e slab, deci trebuie ajutat cu politici fiscale.
        Pentru simplificarea exprimării, folosim generic cuvântul taxe, dar știm amândoi diferența dintre taxe, contribuții și impozite.

    • Ei, nu chiar „prudenți”. Ieri la Suceava Alina Gorghiu dădea cu bani în câini: „Vom crește salariile cu treizeci-patruzeci la sută”, zicea! Că doar nu dădea de la dânsa, ce ți-e treizeci, ce ți-e patruzeci? „Vom elimina impozitul pe pensii!” Nu știu ce-o să spună aripa PDL, că ei au stârnit impozitarea lor.
      .
      Dar măcar o iubește candidatul de optzeci de ani, profesionist remarcabil, nimic de zis, tot respectul, cel care ne dovedește că roata se învârte și în natură, doar creând impresia că poți da ceasul înapoi.

  2. Jumătate – autobiografie, jumătate – autoportret:

    Ce SUNT? Cum SUNT?
    Un Rac căpos în pielea unui Scorpion,
    Un jucător care a tras greșit un sorț…
    Floare-de-aur îmi zice în Elada,
    Pe când, de fapt, sunt doar Floare-de-colț.

    • @Amalia, november 17, 2016 at 8:20 pm

      „Nu lipsește…”

      Vă mulțumesc că mi-ați confirmat ceea ce știam deja. Mă bucur să-mi recunosc prietenii chiar dacă suntem la „bal mascat” . Spre deosebire de un alt comentator care nu citește niciodată textele până la capăt , sau, dacă le citește nu este capabil să le înțeleagă, imaginându-și că despre un prezumtiv „dușman” cineva se poate exprima admirativ în acest fel: „…e francă, simpatică, inteligentă, iubitoare de cinematografie bună și scrie într-o limbă românească minunată…”, comentator care nu-și poate gestiona incontinența obsesiilor și propriul întuneric și pentru care acest spațiu deschis este doar o modalitate, de cele mai multe ori caraghioasă, de a se admira pe sine, pe mine mă interesează „avatarul” lui CRIS ….pentru că, fără „ avatar”, m-aș neliniști și i-aș simți lipsa …

  3. Un zero mai mare decat Ciolos greu de gasit .
    Sa faci campanie ” Brancusi e al meu ” cu tot aparatul propagandistic al PNL ( adica TVR ) in spate , cu afise gigant pe Palatul Victoria , sa strangi ( exceptional ) peste un milion de euro de la cetateni – in mare parte , simpatizantii PNL – si sa vii dupa un an de circ sa spui ca ” nu mai cumparam statuia ” ?
    Pentru ca se teme , nulitatea , sa-si asume raspunderea …
    Sper ca PSD – fara Ponta , o dezamagire , omul care devalorizeaza cuvintele – sa castige detasat .
    Sa sparga sectele peneliste din servicii – TVR .
    Dragnea promite investitii mamut in infrastructura – 5 autostrazi ! – cand ne inecam pe un sfert dintr-una singura de patru ani ….
    PS – am cumparat o lucrare franceza scrisa de diplomati de la Quai d’Orsay ” Pretul destinderii ? Politica Frantei fata de Ungaria si Romania intre 1968 – 1977 ” , aparuta chiar acum .
    Lucruri foarte interesante – de Gaulle a fost primit cu entuziasm de romani , peste capacitatile regimului de o controla vizita – un milion de oameni s-au deplasat la Bals , Topoloveni , Craiova , Pitesti si in Capitala sa-l vada , generalul era impresionat .
    De Gaulle nu-si facea iluzii asupra marginii de miscare a Romaniei .
    Vizita lui coincide cu asa zise actiuni agresive ale Securitatii de spionaj in Franta , cu mare taraboi ( Caraman ) si cu asasinarea de un camion a trimisului DGSE pe Levant la Bucuresti – se pare ca totul era fumigena moscovita de diversiune .
    Trei mari proiecte sunt detaliate – Renault , elicopterele Alouette si informatica – electronica .
    Pompidou era rezervat , nu vroia trimiterea tehnicii avansate iar DST -ul francez ( infiltrat de KGB ) se opunea colaborarii cu Romania .
    Probleme apar in perioada de aur 1968 – 1977 cand romanii par ostili Bibliotecii Franceze nou -deschise ( regimul nu o vroia ) , cand privilegiaza engleza in scoli si refuza vizele de iesire pentru romanii aprobati de Paris .
    Ungaria ?
    Savuros – de Gaulle intalneste prim – ministrul ungar in 1968 , Fock Jeno ? – ungurul incepe cu litania ” Trianon ” , noi iubim Franta si vrem centre culturale franceze , vrem sa invatam franceza suntem francofili – de Gaulle ii spune ” Trianon a fost dur , prea dur ” .
    Ungurul ” daca plecati in vizita in Romania asta va fi resimtit de unguri in mod negativ ” .
    De Gaulle – ” plec in Rusia , Polonia si Romania pentru ca legaturile Frantei cu aceste tari sunt vechi si de traditie ” .

  4. Nicolae Văcăroiu dă, în premieră, cifra exactă a jafului. Un interviu cât un denunț penal

    Într-o primă ieșire publică după trei ani de tăcere, președintele Curții de Conturi, Nicolae Văcăroiu, a făcut astăzi la Interviurile Europa FM bilanțul furturilor de la bugetele publice, central și locale.

    2,1 miliarde de euro, nu lei, au furat sau deturnat angajații statului din banii contribuabililor.

    Interviul e din februarie 2016. DNA este mult mai în vârstă, dar totuşi …
    Chiar aşa de neputincioasă n-o credeam ? 😉
    „Nicolae Văcăroiu spune că în cele mai multe cazuri este vorba despre corupție, neglijență în serviciu, legislație în permanentă schimbare care a dus la erori uriașe. Și abuzuri incredibile comise chiar la nivel guvernamental, precum emiterea unei legi, aplicarea ei și implicit cheltuirea banilor din buget, fără emiterea normelor de aplicare. „Așa ceva e nul de drept!” spune Nicolae Văcăroiu. Deși l-am rugat, Nicolae Văcăroiu a refuzat să acuze nominal, să atace primari sau miniștri. Mai are doi ani de mandat și probabil, nu vrea să supere pe nimeni înainte de a se retrage la pensie. Poate așa se explică și faptul că, în ciuda unui număr uriaș de sezizări penale trimise în ultimii ani la parchete (675 din 2007 încoace), inspectorii nu au făcut plângere împotriva niciunui demnitar.”

  5. Bun. Deci suntem 2 care isi aduc aminte.
    Ca in rest :
    După 20 de ani de la victoria lui Emil Constantinescu în alegerile prezidențiale, editura RAO lansează cartea Prețul demnității, la Târgul Internațional Gaudeamus, joi, 17 noiembrie 2016, ora 18.00. Laura Ganea, un fost jurnalist care a lucrat în echipa președintelui, dezvăluie culisele celor patru ani care au schimbat România.

    În seara de 17 noiembrie 1996, România ajungea din nou pe prima pagină a ziarelor din întreaga lume. Trecuseră șapte ani de la răsturnarea dictaturii ceaușiste și execuția cuplului prezidențial, șapte ani în care admirația față de țara latină din Est se transformase în dezgustul produs de lovitura de stat neocomunistă și mineriade, de o politică duplicitară și păgubitoare.

    Cum să salvezi o țară de la faliment? Cum să o schimbi din temelii? Cum să faci față numeroaselor tentative de răsturnare de la putere puse la cale de forțe conservatoare provenite din vechile structuri de represiune? Cum să gestionezi un val uriaș de crize, de toate felurile și din toate părțile? Cum să așezi România pe harta democrațiilor din blocul nord-atlantic și Uniunea Europeană?

    Cei care vor avea curiozitatea și tenacitatea de a citi această carte vor ști mai devreme ceea ce alții vor afla mai târziu. – Emil Constantinescu
    http://www.hotnews.ro/stiri-cultura-21417286-lansare-carte-pretul-demnitatii-laura-ganea.htm

    În perioada respectivă ar fi existat un plan de asasinare a șefului statului, complot despre care ar fi știut Dan Iosif și Ion Iliescu, potrivit ???? html?” target=”_blank”>DC News?!

    ”La ora 18:30 este convocat Consiliul Suprem de Apărare al Ţării, unde se va discuta despre instituirea stării de urgenţă. Raportul SRI conţine şi transcrierea unei conversaţii telefonice dintre Dan Iosif şi Ion Iliescu.

    DAN IOSIF: Domnule Preşedinte, totul este pregătit, lunetistul tocmit pentru Constantinescu va acţiona când minerii ajung la Bucureşti

    ION ILIESCU: Dane, să nu faci o asemenea prostie!”, se arată în cartea care se lansează joi în cadrul Târgului de carte ”Gaudeamus”.

    În ceea ce-l privește pe Dan Iosif, Emil Constantinescu a precizat că era „mai puţin demn de laudă comportamentul său în ipostaza de consilier prezidenţial al lui Ion Iliescu. Personalul auxiliar al palatului Cotroceni era terorizat de apariţiile sale brutale, în haină lungă de piele, cu un pistol iţit în buzunarul său drept. Tot de atunci datau şi legăturile lui cu lumea interlopă, pentru care era monitorizat de SRI„.
    http://www.curierulnational.ro/Eveniment/2016-11-17/UPDATE-+Plan+de+asasinare+a+pre%C8%99edintelui+Romaniei%3A+Emil+Constantinescu,+dezvaluiri+uimitoare+despre+perioada+in+care+a+fost+%C8%99ef+al+statului%C2%A0

    Cum era cestia aia cu un neadevar suficent repetat?

    Oricum dupa cum se vede e oamnei cu mai multa fantezie decat au la un loc ZeV, centru si Popescu. Si va sigir ca e si mai multi creduli gata sa risice in slavi specilaistii slavatori din Zodia Tzapului …

    Scriu „e” fiindca desi sunt > 51 (*) ca minte multimea lor e subunitara dpv mintal . Cu tonTii impreuna se situeaza pe la 9 milițieni (țianul find unitatea de inteligenta cu submultiplii deci, centi si milițianu. Teleptualii nu se califica ptr un submultiplu ca nu se termina in țian!)

    * Asa cum nu se prea stie conventia este ca pana la 50 se admite ca „este multi”
    Peste 50 obligatoriu „sunt”.
    Dzebaterea se poarta daca fix 50 „este” sau „sunt” (bancuri din curtea scolii)

    PS. Poate e cazul sa reamintesc. Persoanele de fata sunt incluse!!! Asta apropos de *

    Inteligenta omenirii e o constanta. Numai numarul ei este in crestere. (azi suntem ca 7 mld + ) Casi al absolventilor de diferite scoli …

      • Eu nu am rasfoit.
        Insa tin mimte ca n nu am mai exersaat cu AK de vreo 27 de ani …

        (scuze eu fac parte di aristocratia celor 2 la mie)

  6. Nu sunt de acord cu afirmația că trebuie „tehnocrați” nemembri de partid, pentru că membrii partidelor nu sunt buni de nimic, nu sunt specialiști, sunt doar membri de partid.
    Aproape toți membrii unui partid au o calificare (profesională, medie, superioară), știu să facă ceva, unii – mai bine, alții – mai puțin bine.
    Nu numai Vlad Voiculescu, Anca Dragu, Achim Irimescu, Cioloș… au calificare și experiență într-un domeniu, ci și Vosganian, Bănicioiu, Blaga, Cristina Trăilă, Ponta, Dragnea, Iancu, Plumb…
    Faptul că cei din urmă sunt membri de partid care acceptă (uneori cu riscuri) să ocupe funcții de decizie e urmarea dorinței lor de a aplica măsuri în diverse domenii, care să ducă la îmbunătățirea situației din acel domeniu și a situației generale.
    Uneori unele măsuri/politici nu sunt realiste, și deci nu sunt urmate de rezultatele scontate.
    De cele mai multe ori însă, politicile nu pot fi aplicate din cauza incorectitudinii unor salariați din ministerul respectiv, din cauza fondurilor insuficiente sau din cauza incorectitudinii unor electori.
    Un argument în susținerea celor de mai sus e faptul că unii „tehnocrați” s-au înscris în partide. Acum, că sunt membri de partid, politicieni, nu mai sunt specialiști în domeniul lor?

  7. Care PNL, acesta din care a ramas doar firma, in urma fuzionarii cu PDL si a abandonat grupul liberal din Parlamentul European(ALDE) dupa ce s-au vazut cu sacii in caruta la alegerile europarlamentare sustinuti de ei , trecand la PPE(populari) .

  8. De cine ne salveaza tehnocratii astia pana la urma si cu ce pret ?
    Ne ataca turcii cumva ? Ne salveaza cum ne-au salvat si cei 15000 de specialisti ? Este evident ca se incearca o restaurare a sistemului securist, alimentat timp de 10 ani de gasca sorosista. Si cu justitia cum ramane, nu a mai fost salvata si de Basescu, ce facem, o salvam in continuare, ca si cand ar fi permanent pe moarte ?

    Este evident ca dupa 26 de ani de democratie trebuie sa fii cel putin retardat daca mai poti crede aceste lozinci stupide repetate papagaliceste de gastile sorosiste. Aceste alegeri sunt un test de maturitate al romanilor, un test in urma caruia vom afla cat de mult ne meritam soarta … Eu votez PSD, ca de fiecare data.

  9. Sunt tare hazlii cei din USR . Pe la toate emisiunile la care apar , indiferent de reprezentantul lor , acesta mesteca aceleasi cuvinte si sabloane : lupta anticoruptie , stat de drept , penali , fonduri europene , etc. Si parca toti sunt crescuti in eprubeta …
    Insa cel mai grav lucru este ca cca. 11% din romani pun botul la vrajelile astora si inca vreo 5% la cele ale lui Bashinescu !!!
    Asta arata cam ce fel de popor suntem …

  10. Nu mai suntem in situatia de a mai face experiente cu unii sau cu altii, de acum jocul devine periculos! Social-democratii ar castiga cu peste 90% daca Dragnea ar avea inspiratia sa organizeze cu candidatii sai un juramant public si colectiv gen „Jur sa nu fur in nici un fel, nici pt mine nici pt alti… si sa nu mint!”
    Vedeti, daca nu o face forteaza electoratul sa aleaga iar intre doua rele, unii care vor dar nu pot si nu stiu si altii care pot, stiu, dar fura… Cred ca ar trebui rupt definitiv acest blestem, sa avem si noi odata un parlament competent, serios si de incredere…

    • Se pare că ăştia, în frunte ci Johannis nu renunţă „să-şi ia ţara înapoi ” . Problema este că nu văd motivul pentru care ar face-o, din moment ce, din păcate pentru ei, e locuită ! Şi nu de oricine, ci de nişte români leneşi, hoţi, necivilizaţi, fără apetit LGBT, fără temenele la poporul ales, dar mai ales fără multe din bogăţiile acestei Ţări, care au încăput pe mâna străinilor, pe care iată, din nou, nu prea avem motive să-i îndrăgim şi nici nu ne dăm în vânt după ei . Deşi unii sunt trimişi chiar de la Bruxelles, noul leagăn al civilizaţiei tehnocrate !
      Citeam undeva că lozinca aceasta cu ” Ne luăm ţara înapoi” are o vechime de aproape 2000 de ani şi a apărut ca urmare a celebrului exod al poporului lui Israel din Ţara Sfântă, dar văd că şi acum, după ce statul Israel are ceva ani buni de la constituire, unii mai umblă cu ea în gură, din motive destul de neclare : Nu le ajunge aia şi mai vor una ?! Nu le place aia şi ar vor alta ?!
      Le vor pe amândouă, ,dar uită că asta e deja locuită ?
      Păi, hai să le reamintim că suntem aici, cu prima ocazie : 11 decembrie 2016 !
      P.S.
      Se zice că din cele mai vechi timpuri se salutau între ei :
      – Să ne (re)vedem la Jerusalem !
      Să-şi fi schimbat intenţiile, preferând Bucureştiul ? 😉

  11. Nu cumva astăzi ar trebui, sau, măcar am putea, să-i urăm preşedintelui Emil Constantinescu ” La mulţi ani !” ?

  12. Așa este, domnule profesor și domnule Prim-ministru, numai că USR-ul este o unitate de pompieri ceva mai sofisticată. Adică, sună cetățeanul la 112, îi răspunde o duduie într-o limbă românească bizară, „ cu trenă”, și , în loc să-i trimită mașina cu nino! nino! la domiciliu, îl întreabă calm: „…În ce zonă vă arde casa? ” …„Arde acoperișul, la dracu’ ! Veniți odată, că murim cu toții!” …„Acoperișul? ”- se dumirește, voioasă, vocea cântată-…„așadaaaar, acoperișul…, păi când lucram eu în Germania , la o mare companie , am văzut o casă arzând! A fost foarte instructiv. Am urmărit cu atenție și preocupare efectele vâlvătăii asupra organismului uman… o experiență tehnocratică de neuitat, vă asigur ” . Iar dacă cetățeanul disperat urlă în receptor : „ …Vine afurisita aia de mașină, sau nu? ” , aceeași voce cu accent nefiresc, supraexpus, desigur, și din cauza unui zâmbet larg și neîntrerupt , îi răspunde: „ A, dar nu se poate așa… l-am dat pe Arafat afară ( „arafat-afară” … ce nostim ! aproape că am reușit o anagramă istorică…hi! hi! hi!) și acum tocmai pregătim niște proceduri noi… cam într-un an, dacă muncim temeinic , ca-n Occident, cu Cristian Ghinea la comandă și cu un colectiv de entuziaști racolat din sânul societății civile, le avem gata… foarte EUROPENE proceduri , să știți, veți fi mulțumit! Pe urmă dăm drumul la elaborarea studiilor de impact, apoi de fezabilitate, apoi pregătim doi –trei ani Normele de aplicare …stați să mă uit pe graficul de programări , cred că în 2021, cam prin februarie, am putea să trimitem mașina !… Până atunci vă mulțumim că ați apelat , ca orice persoană responsabilă, la numărul 112, și vă dorim, stimate cetățean, mult succes și un : An nou fericit ! 2017… 2018… 2019… 2020 … 2021! ”
    ………………………………………………………………………
    .
    Întotdeauna m-a înspăimântat excesul de „puritate” și de prezentare scenică aseptică, m-a îngrozit sterilitatea sufletească sau impotența afectivă a unor băieți și fete care șterg cu spirt medicinal clanțele înainte de a le atinge și cred că pensia este o invenție anacronică iar salariul minim pe economie o noțiune vulgară și strict teoretică, în timp ce dânșii visează să consfințească prin legi și normative uniformizarea monstruoasă a unei populații trăitoare într-o țară căreia eu îi doresc un viitor mai bun decât să ajungă să fie un fel de Germanie mai mititică și mai prostovană.
    .
    Potrivit ultimul sondaj de opinie al CCSB, „proaspătul” USR, cel care nu era în stare să strângă câteva zeci de mii de semnături de susținere, cel care ne-a plâns pe umăr că nu are bani de campanie și cel care nu are cum să fie deja organizat în teritoriu, pentru că îi văd pe adepții săi cum se comportă, ARE O INTENȚIE DE VOT DE CIRCA 11%.
    .
    Cu cât se umflă, ca o pâine , USR-ul în sondaje, cu atât scade PNL-ul .Se observă că numai alegătorii liberali sunt volatili, ceilalți au opțiunile bine definite.
    .
    Nu se repetă istoria, domnule profesor : cei 15 000 de specialiști , care au fost vreo 150 de fapt , erau doar nepricepuți și ușor fanatizați ideologic. „Specialiștii” lui Nicușor Dan însă, au metodă, proceduri , finanțatori, determinare … toate pentru a schimonosi, într-un amplu experiment, o țară, și pentru a face din cetățenii acesteia niște milioane de cobai convenabili . „Specialiștii” lui Nicușor Dan dispun de un PAT AL LUI PROCUST, pe care România nu se potrivi vreodată. Dar, dacă îi vom lăsa, vor amputa, cu zâmbetul lor perpetuu și rece, tot ce trece de marginea patului, până când, într-un târziu, SE VA POTRIVI.

  13. Slovenia interzice prin lege privatizarea apei potabile.
    Prima tara europeana care intelege ca exista niste limite, niste drepturi umane fundamentale peste care, „economia de piata”, „piata libera”, „initiativa privata” nu pot trece.

    La Slovénie interdit la privatisation de l’eau potable : une première en Europe !
    Avec l’adoption d’un tel texte, la Slovénie devient l’un des rares pays au monde à…
    POSITIVR.FR|DE AXEL LECLERCQ

  14. «Blestemul» este absenţa totală a unor structuri politice veritabile cu strategii pe termen mediu şi lung. Mare parte din partidele politice sunt «găşti» coagulate în jurul unor interese comune şi – eventual – pentru rezolvarea unor probleme punctuale.

    Prin alte părţi, clasa politică se dezagregă, incapabilă de a se adapta la schimbările produse de avansul tehnologic şi de globalizarea economică, la noi însă, clasa noastră politică – încă în formare ! – dă dovadă de o jalnică sub-mediocritate. Aceasta este cea mai cruntă moştenire a dictaturii ceauşiste : lipsa unei dezbateri politice în România înainte de 89, discuţii ce erau posibile în toate celelalte ţări comuniste. Iată de ce au reapărut la noi – şi nicăieri altundeva în Europa de Est – partidele «tradiţionale», PNŢ, PNL, fără altă platformă politică în afară de recuperarea avuţiilor («restitutio in integrum»), chiar dacă pentru asta au scos ţara la mezat. Iar stânga, pe care I. Iliescu a încercat să o înfiripe, demonizată şi antagonizată din interior şi din exterior, a alunecat constant spre dreapta, renunţând să-şi formeze o doctrină proprie şi să-şi stabilească obiective naţionale precise. În final, a ajuns să semene prea mult cu celelalte «găşti» – motiv pentru care în ultimii 12 ani nu a mai reuşit să mobilizeze masele şi să câştige (detaşat !) alegerile în faţa forţelor de dreapta care, ce-i drept, deţin mass-media şi bombardează constant electoratatul cu imuabile slogane răsuflate : anti-comunismul (după dispariţia acestuia !) şi lupta anti-corupţie folosită ca armă de represiune politică şi instrument pentru a ascunde spolierea averii naţionale. PSD ar trebui să nu uite că votul din 2012 nu a fost neapărat pro-USL, din care el oricum nu reprezenta decât o parte, ci mai degrabă anti-Băsescu, deci anti-autoritarism !

  15. @ luminita Paraschiva arhire
    .
    Intr-adevar , textul d-voastra de mai jos se refera ” admirativ ” la una din cele doua Cris …
    .
    ” Dragă prietenă, pe 28 octombrie a fost un „incident ” pe blog, atunci când un alt comentator a folosit pseudonimul lui CRIS; cred că acela nu a făcut-o doar o singură dată – din câte îmi amintesc, prietena nostră comună, cu multă decență, dar destul de fermă , a mai semnalat impostura și în alte împrejurări. Pe 28 octombrie a fost, așadar, și ultima postare a autenticei CRIS, cea pe care o cunoaștem și o prețuim … „

  16. @Radu Humor,
    .
    de vineri până duminică sunt la țară și n-am semnal deosebit pe stick mobil iar pe video nu dau clic, nu de alta dar mă trezesc pe loc: uite giga, nu e giga. Abia dacă pot citi sau căsca gura puțin. Ziua prestăm pe afară, ceea ce vă doresc tuturor. Mai „fur” ceva wi-fi de la vecinul meu, care ne-a dat parola, dar nu-i mare brânză. Posibilitate de fix și cablu nu avem, am înțeles că e o chestiune tehnică limitarea. Ni s-a promis că după 2018.
    .
    Nu trebuie să luați partea nimănui în discuțiile astea, că nu văd să aibă cineva nevoie. Toți se descurcă.

  17. @ centru
    .
    Nu stiu ce va fi cu cele 5 autostrazi promise de Dragnea si nici cu cele aflate in constructie dar care nu se mai termina odata . Cineva de la o firma de consultanta mi-a spus in urma cu cateva luni ca lotul 2 din tronsonul Deva – Lugoj nu va fi gata nici in 5 ani !!! Si omul a vorbit serios … La fel si portiunea Sibiu – Pitesti .
    .
    Insa un lucru pot sa va spun SIGUR . Pentru cei din nordul si vestul tarii a devenit mult mai usor sa ajunga la Londra , Munchen , Tel-Aviv , Barcelona , Paris , Dubai , etc. decat la Bucuresti . O cursa de avion de 2 ore este preferabila uneia horror cu masina de 8-9 ore .
    .
    Aderarea la UE , globalizarea , libera circulatie , internetul , informatiile , aeroporturi regionale si o multime de companii aviatice low-cost ne permit astazi sa cumparam un bilet de avion ieftin si in cca. 2 ore sa fim cam oriunde in Europa .
    .
    Mai mult decat atat , am prieteni care lucreaza in Londra si Goteborg si care fac naveta saptamanal !!! Pleaca luni dimineata din Romania si vinerea seara se intorc acasa la familie .
    .
    Cunosc cazul unor IT-isti din Sibiu care fac naveta ZILNIC din Sibiu in Germania cu Lufthansa . Pleaca dimineata la 7 si ajung acasa seara la ora 19 .
    .
    Probabil ca atunci când vor termina si romanii autostrazile nu va mai avea cine sa circule pe ele sau lumea se va fi orientat deja spre alte forme de transport 🙂

  18. @Ghiță Bizonu’,
    .
    de la un om care ne convinge că e necesar să ne înarmăm cu argumentul că natura are oroare de vid (după care mă văd nevoită să vă dau dreptate că trebuie să aruncăm bani degeaba pe arme, tocmai ca să nu le folosim pe bune, am înțeles), păi tocmai dumneavoastră, pragmaticul și cinicul nostru, îl contraziceți pe @Centru în legătură cu calitatea publicului mai mult sau mai puțin denaționalizat, cult sau nu, în ceea ce privește motivarea votului într-o anume direcție, dar eu mă așteptam la altă explicație pentru opțiunea majoritar pro-euroasiatică, cât și pentru cea pentru „parcursul pro-european”.
    .
    A, da, și pentru intervenția mea întru susținerea ne-denaționalizării totale a basarabenilor, dacă mi-aș nota-o singură, mi-aș da nota doi! Și cu unu din oficiu – trei! Argumentare fără concluzie. Nu că vreau să mă scuz, dar vreau să dau vina pe ai mei care mă bruiază pentru că „Mama! Cutare!” sau „Cutare!”, sau care mai de care, de nu mai știu de unde vin, unde mă duc și ce-am vrut să spun! Asta nu că mă scuz, v-am spus.
    .
    Concluzie întârziată. Deci, denaționalizarea parțială (doar parțială și datorită culturii orale) nu are de-a face cu votul de la Chișinău. Nu se pune problema superiorității culturii scrise sau orale aici, nu știu de ce ne-am trezit vorbind despre asta, doar se știe. Eu găsesc altă explicație pentru orientările ambelor tabere: stomacul! N-are legătură cu românismul sau rusofilia, cred. Cei care au rămas acasă n-au plecat la muncă prin Europa că-s prea bătrâni ori în putere dar se descurcă pe niște baze mai vechi. Cred că am mai spus că toți au dus-o bine ( să ai siguranța zilei de mâine înseamnă s-o duci bine, corect?) pe vremea URSS-ului și ei sunt cei care-și amintesc. Cred că aceștia asociază bunăstarea acelor vremuri cu orientarea euroasiatică promovată de Dodon.
    .
    Spirit practic de autoconservare în acest mileniu grăbit, în care faci infarct la patruzeci de ani din cauza stresului, a nesiguranței zilei de mâine, a vitezei, a presiunii de orice fel. Poate că unii greșesc, poate ceilalți, însă o decizie trebuia luată.
    .
    Tinerii plecați în Europa, iar, cred că este evident, au un interes material cât se poate de concret, de unde și indignarea pentru faptul că cetățenia română multora le este doar necesară și utilă, neinteresându-i partea națională-spirituală.
    .
    Un frate de-al mamei mele, inginer, unul care citește non-stop de când e el, și-a făcut socotelile și l-a votat pe Dodon. Mătușa, nevastă-sa, agronom specializat pe protecția plantelor, a votat-o pe „mâța gâtuită”, fix așa i se spune, pentru că la anii ei (70), mătușa se teme să nu se închidă granițele fiindcă are copii stabiliți la Iași.
    .
    Sigur, mai sunt și rusofilii și unioniștii. Mai puțini. Poate au contat, dar nu cred. Unioniștii n-au impresionat mai mult decât „mâța leșinată”, sau „gâtuită”, sau „miloaga mieunătoare” (extrase de pe FB, direct de la alegători). Ați auzit pe cineva să spună o chestie spirituală? Reunirea a fost o găselniță (bănuim a cui) pe care s-a marșat înainte de campania electorală, sugerându-se mai mult sau mai puțin voalat, că „parcursul pro-european” este echivalent cu Reunirea nației. În campanie mâlc, să nu-i supere pe rosofoni, care nu-s neapărat rusofili. Și s-a marșat și s-a acționat atât de fals, atât de artificial! Îmi era rușine de rușinea lor! A spus cineva asta, cu vorbele aceluiași Grigore Vieru:
    .
    „Cu vorba-mi strâmbă şi pripită
    Eu ştiu că te-am rănit spunând
    Că mi-ai luat şi grai şi pită
    Şi-ai năvălit pe-al meu pământ.

    În vremea putredă şi goală
    Pe mine, frate, cum să-ţi spun,
    Pe mine m-au minţit la şcoală
    Că-mi eşti duşman, nu frate bun.

    Din Basarabia vă scriu,
    Dulci fraţi de dincolo de Prut.
    Vă scriu cum pot şi prea târziu,
    Mi-e dor de voi si vă sărut.

    Credeam ca un noroc e plaga,
    Un bine graiul cel sluţit.
    Citesc azi pe Arghezi, Blaga –
    Ce tare, Doamne-am fost minţit!

    Cu pocăinţă nesfârşită
    Mă rog iubitului Isus
    Să-mi ierte vorba rătăcită
    Ce despre tine, frate, am spus.

    Din Basarabia vă scriu,
    Dulci fraţi de dincolo de Prut.
    Vă scriu cum pot şi prea târziu,
    Mi-e dor de voi şi vă sărut.

    Aflând că frate-mi eşti, odată
    Scăpai o lacrimă-n priviri
    Ce-a fost pe loc şi arestată
    Şi dusă-n ocnă la Sibiri.

    Acolo-n friguroasa zare,
    Din drobul mut al lacrimii
    Ocnaşii scot şi astăzi sare
    Şi nu mai dau de fundul ei.

    Din Basarabia vă scriu,
    Dulci fraţi de dincolo de Prut.
    Vă scriu cum pot şi prea târziu,
    Mi-e dor de voi şi vă sărut.”, întreb?

    .
    Unificarea n-ar trebui să aibă o miză economică – ea se dorește pe bază de rudenie, nu? Pe baza faptului că toți suntem români, că aceasta dintre Nistru și Prut a fost grădina noastră, chiar dacă Basarabia a ieșit cu spiritul național cam șifonat din încuscrirea cu Matușca Rusi.
    .
    Aceasta e concluzia mea, că dragostea a trecut prin stomac de data asta. Și m-ați dezamăgit că n-ați ajuns la ea înaintea mea.

  19. Domule Premier, eu nu sunt simpatizant ci un votant PSD de conjunctura sau de dezastru! As fi preferat sa votez un partid liberal caci sunt de parere ca mai intai trebuie sa producem si abia mai apoi sa distribuim echitabil. O tara nu se poate conduce ca o societate comerciala dar asta nu inseamna ca elemente din conducerea corporatista nu se pot regasi in sistemul organizatoric de stat (ba chiar sunt de parere ca trebuiau demult introduse). Sa faci politici si programe fara sa cunosti numarul angajatilor de la stat si toata structura, sa ignori pur si simplu masa enorma de specialisti in IT si sa nu ai un sistem informatic performant in administratia de stat (caci cu asa ceva furtul si dezordinea se reduc considerabil) nu poate arunca o imagine prea roza asupra celor ce au avut decizia politica in toti acesti ani! Faptul ca PSD nu si-a asumat o astfel de reforma nici cand a avut majoritate covarsitoare in Parlament i-a slabit in primul rand pe ei! Timpul curge, generatiile care vin sunt diferite de cele ce au plecat, daca nu s-a pus accent pe schimbarea cu noi competente ci doar cu „oameni noi” sau „tineri” (ca si cand asta ar garanta ceva) s-a creat un mediu vascos in care toti par la fel. PSD-ul poate catiga aceste alegeri cu peste 50% daca nu se saboteaza singur caci nu a invatat nimic din experientele trecute! Ce au facut guvernarile PSD in materie de legislatie ca sa nu mai fim in situatia sa votam o majoritate si in Parlament sa ne trezim cu alta (vezi formarea UNPR pe care nu l-a votat nimeni si PDL ajuns in Parlament desi nu au castigat nicaieri alegerile). La televiziunea locala tocmai am vazut cu cata mandrie ne spunea un domn ca la Arges PMP-ul are cei mai multi consilieri din tara, fara ca cineva sa voteze asa ceva (au fost alesi pe listele unui alt partid). S-a facut ceva pentru eliminarea „excrocheriei electorale”?

    • Dana,
      sunt de acord cu comentariile. Raspunsul la intrebare il va da fiecare alegator. Asa cum l-a dat in 2004, 2009, 2012 etc.

  20. AMALIA
    November 19, 2016 at 7:59 am

    Suneti sigura ca, votand PNL , votati un partid politic ? Ma tem ca votul dvs va merge catre ,,platforma” de lemn a domnului Ciolos & Co (Z)
    In plus, nu vad niciun indiciu de prudenta in programul afisat cu tupeu de doamna Gorghiu referitor la marirea de salarii.
    Faceti un calcul simplu: Comparati impactul bugetar al cresterii cu 15% a salariilor medicilor de la 01.01.2017, cu dublarea acestora de la 01.07.2017. Credeti ca in primele sase luni ale anului viitor, cu in buget votat, probabil, prin martie-aprilie 2017, se vor produce mutatii semnificative la capitolul incasari bugetare care sa permita in spor atat de abrupt de la jumatatea anului viitor?
    In realitate, PNL vrea ca orice masura cu impact benefic asupra populatiei sa vina de oriunde. cu exceptia ,,sursei” numita PSD.
    PNL este, in acest moment, un partid-remorca, o adunatura vetusta de gicacontristi. Priviti ce fac in Consiiile locale, sau in Consiliul General: Se opun la tot, din ,,printzip”, ca in reclama cu ,,Acum a fost bine, domnul regizor”. (Z)
    Sincer, nu ma asteptam la un puseu de naivitate din partea dvs. Totusi, daca va pretindeti simpatizanta liberala, stiti unde ii gasiti pe adevaratii si singurii liberali autentici, cei care nu si-au tradat familia politica si nici poporul roman cu valorile si traditiile sale.

  21. USR este Partidul Fondurilor Europene.

    Fondurile europene în România au avut un rol important în crearea unei pături de superfuncționari cu niște caracteristici aparte. Au impresia despre ei că sunt ”piață liberă”, că sunt model antreprenorial deși lucrează cu bani publici și nu suferă deloc impactul dur al pieței libere.

    UE pentru ei e un soi de fond de investiții mai curând decât un gestionar de bani publici. Iar conducerii Uniunii îi convine și încurajează asta – în fond, n-ai fi putut crea o religie a austerității fără astfel de funcționari pe post de ideologi.

    Această pătură de funcționari câștigă în medie 2000 de euro, a dezvoltat o rețea serioasă în toate cotloanele țării. Unii dintre acești funcționari creați de UE au ajuns o falangă importantă partinică prin USR. A mai venit și Ghinea cu băieți și fete din mediul oengistic cu care au mai făcut un ban pe două trei rapoarte inutile și scumpe, și-a mai adus echipă și de la ministerul de resort și el cunoscut pentru performanțe deosebite. Și uite așa cred că avem în sfârșit o manifestare firească: o rețea de rentieri se transferă armonios în politică. Aveau prea multă putere ca să mai stea deoparte.

    Banii publici europeni au fost folosiți pentru consolidarea unei ideologii dure neoliberale cu pretexte sociale. Iar acum au produs un partid. Alții de prin UE și-au făcut infrastructură din bani europeni măcar. Noi, românii, ne-am ales cu o facțiune într-un partid și încă o pătură artificială de upper-middle-class.

    O întreagă industrie a scrierii proiectelor europene a tras partea leului din transferul de bani publici europeni. Această scriere a însemnat inventarea unui limbaj codat și a unei rețele de fapt foarte netransparente și ultrabirocratice de intermediere. Culmea e că fix acești oameni vorbesc de birocrație. Când ei înșiși sunt tot ce putea produce mai nefiresc birocrația. Sigur, când le spui asta ești imediat taxat drept ignorant needucat. Pe ăia din partidele vechi îi știm mai bine cu păcatele lor, cu rețelele lor de extras rente. ”Europenizații” au fost mult mai discreți. Intrarea USR în politică ne ajută să vorbim puțin și despre această parte a politicii publice românești.

    Să-l luăm pe candidatul Ilie Dan Barna. L-am văzut aseară la telvizor recitând poezii useriste cu schimbarea clasei politice, altfel nu m-aș fi deranjat. Expert în scriere de programe într-o firmă de consultanță pe care o deține. Apoi intrat la ministerul fondurilor europene ca secretar de stat. Declarație de avere de om serios, aici. Numai în ultimul an, când se presupune că a lăsat motoarele mai ușor pentru că s-a mutat la ministerul de resort, și tot a tras vreo 30 000 de euro din consultanță.

    Dan Barna a coordonat diverse proiecte (conform CV-ului), în principal în aceeași schemă: împreună cu autorități locale sau asociații de funcționari sau patronate, integrăm cetățeni aflați într-o situație precară. Avantajul unor astfel de proiecte, foarte greu de verificat. Dar cu ceva am rămas. De exemplu un ghid de bune practici cu traininguri pentru oameni din teritoriu – 9 milioane de lei. Partea bună – e trecută acolo angajarea a peste 60 de șomeri de lungă durată.
    Mai e un proiect de vreo 9 milioane pentru Consiliul Județean Alba în aceeași direcție. Se pare că au rămas vreo trei miniafaceri în urma investiției.

    2 milioane de lei pentru orientarea viitorilor psihologi din Univ. București către piața muncii.

    Tot cu psihologi pare mai mișto programul ăsta, mișto în sensul că avem și bani grămadă și totul ținând de noi traininguri și studii de piață: 19 milioane de lei!

    Un alt proiect finalizat ne anunță că s-a făcut o rețea excelentă de medici din toată țara pentru prevenirea malpraxisului. După cum știți, funcționează de sparge. A costat 10 000 000 lei. Merge nu merge, au fost trainuiți niște medici și au fost produse ghiduri de bune practici. Ieftin.

    5 milioane de lei și pentru instruirea medicilor de familie. Consultanță pentru o aceeași firmă Medright SRL.

    În fine, un proiecțel probabil de suflet, în Sibiu. ”Orientarea către cetățean” a poliției locale. 400 000 lei.

    Mie industria POSDRU, în proporție de 90 % mi s-a părut tocmai folosirea cea mai cinică a sărăcimii în România – concursul de cinism între politicieni și businessul ”antrenorilor” pe bani europeni (și, de multe ori, colaborarea lor) este unul mai strâns decât pare la prima vedere. De altfel, cifrele despre evoluția sărăciei ne arată ce efecte au avut astfel de proiecte. Sau, cine știe, poate fără aceste programe, în loc de dezastru am fi avut direct apocalipsă.

    De ce am înșirat fapte din CV-ul acestui candidat USR? Pentru încercarea de a demitiza noua retorică antipoliticianistă cu bătaie mult mai mare decât a partidului cu pricina:

    – această nouă falangă de funcționaro-antreprenori europeni a însemnat complicitate la nivel local cu mulți dintre politicienii pe care-i înjură

    – împreună cu autorități locale au găsit fix vopseaua care trebuie cu care trebuie vopsit gardul sărăciei. În rest, inegalitățile și precaritatea au crescut nestingherit. Dar am rămas și cu câteva zeci de mii de oameni ”trainuiți”, și cu alte câteva mii de oameni foarte bine plătiți

    – acest tip de funcționaro-antreprenor are o viziune aparte asupra banului public: nu poate fi folosit decât ca investiție sub acoperirea consultanței. ”
    „Socialul” e pentru ei o vacă de muls.

    Cine livrează ideea aia cum că să-i încercăm și pe ăștia că-s noi ar trebui să citească mai atent CV-urile. Sunt vechi și bine înfipți iar rezultatele lor nu sunt roz decât pentru ei și falanga lor de business. Când mai trag la răspundere politicieni (pe bună dreptate, de atlfel, după guvernări dezastruoase), ar trebui totuși să li se aducă aminte că au cheltui zeci de milioane de euro bani publici și au reușit să facă doar ședințe de spiritism de business știm noi cât de eficiente sau să angajeze câteva sute de oameni aflați în situații grele. Sunt fapte bune făcute cu uriașe costuri și în bani și, apoi, la nivel ideologic. Primăriile se consideră spălate pe mâini social. Și toată lumea e veselă.

    Alegere plăcută pe 11 decembrie, asta dacă aveți cu cine.
    Prescurtat de mine ,.
    Aticolul este a lui Costi Rogozanu si se gaseste la
    http://voxpublica.realitatea.net/politica-societate/partidul-fondurilor-europene-severin-si-lobbyul-la-parlamentul-european-118517.html

    • USR, această uniune sorosistă din România este singurul partid la care nu trebuie să dai bani pentru a fi pus pe liste pe un loc eligibil, cum procedează celelalte, ci dimpotrivă primeşti ceva bani pentru a-ţi face rost de alegători !

  22. liviu bejan
    November 19, 2016 at 11:20 am

    Cititi cu atentie ce taxe se propune a fi eliminate. Nu este vorba de taxele principale, cele care in vest sunt mai mari (asa cum spuneti dvs).
    Da, in ocident exista economie si salarii pe masura, dar si categorii sociale defavorizate. Cititi statisticile referitoare la saracia de masa din SUA. De unde credeti ca provin cei care, in urma cu cateva zile, au marsaluit pe strazile catorva orase americane, dupa care, parca au intrat in pamant ? (Z)
    In plus, ori fi salarii mari la Londra, dar stiti cum traieste un roman in metropola cosmopolita britanica ? Va spun eu : ,,Se descurca” in chicineta de cativa metri patrati in care locuiesc achitand o chirie exorbitanta.
    Nimeni nu observa un lucru esential: Se vorbeste mult de asazisele ,,locuinte de tip ceausit”. Adevarul este ca fara aceste locuinte, preluate de cetateni in proprietate, nu stiu unde ar fi locuit romanii si cu ce costuri . In plus, apartamentele din blocurile ,,comuniste” sunt mai mari decat locuintele similare din tari occidentale, amplasate in areale urbane similare.
    Este bine sa privim istoria cu obiectivitate, stimate coleg, asa cum ii recomandam amical si Bizonului. (Z)

    • Onorabile ZeV. Se intampla ceva cu dvs. de la o vreme: imi puneti in tastatura chestiuni pe care nu le-am scris, tot asa cum va permiteti sa ma mustrati pentru subiecte pe care nu le-am abordat. 1. M-am referit strict la ceea ce a scris Amalia si la impozitul pomenit de ea. Nu am abordat subiectul taxelor secundare. 2. Deasemeni nu m-am referit la vreo comparatie est – vest. Am fost in cateva tari europene. 3. De ce sa citesc in mod special statistici referitoare la saracia din SUA? Saracia din SUA nu este aceeasi cu saracia de la noi. Si apoi despre saracia in SUA voi afla, mai devreme sau mai tarziu. 4. Nu am abordat, dincolo de informarea in sine, subiectul demonstratiilor anti-Trump. Ce ati zice daca ar fi reptilieni, iar in SUA ar fi o borta catre sub-Tibet? Onorabile, daca demonstrantii s-au dus acasa, desigur ca au disparut de pe strazi: ce doriti, sa lase dara pe unde trec, ori sa presare seminte in urma lor? Demonstrantii din Bucuresti, care l-au pontat pe Ponta, unde au disparut fara urma? Va zic eu, acasa la ei. 5. Cele cateva orase au fost, conform relatarilor, cam 50, dar la cate orase au americanii, ce mai conteaza? 6. Nu am abordat nici subiectul vietilor romanilor in Londra.7. Nu am abordat nici subiectul locuintelor construite in comunism. 8. Cred ca, pur si simplu, ma confundati, pentru o buna parte din subiecte.

      Omagii.

  23. @Ghiță Bizonu’,
    .
    văd că apar comentarii cu întârziere. Am auzit, că n-am avut unde să mă ascund, de popoare dispărute. În șaptezeci de ani au fost șterse fără urmă? AM zis: nu poți apăsa pe buton și POC! nu-i un popor. Durează mai mult. Cum ați observat corect, ar fi putut să acționeze mai abrupt comuniștii, dar cine știe, or fi vrând și ei să păstreze ceva aparențe de pollitically correct, anticipând curentul libertinizat al zilelor noastre. În Ucraina a existat propunerea de a introduce învățământul obligatoriu în limba ucraineană exclusiv. Acum după ruperea Crimeei. Totuși, nu s-a întâmplat.

    • fosta basarabeanca.
      este si vina mea. in ultima vreme, sosesc sute de comentarii spam, trimise de pe diversi roboti din strainatate. Imi pierd mult timp pentru a le sterge. Uneori, intre ele raman nevalidate unele comentarii valide.
      Voi incerca, in zilele urmatoare, sa gasesc o solutie.

    • Draga mea
      (la o adica scuza-mi familiaritatea … insa te simtz „din familie”)

      Poti face dsiparut un popor im 70 de ani .. sifata sa il ucizi in masa. {Rin simpla decultural;iare urmata de o „reculturarizare”, 70 de ani inseamna 2 generaratii (o gmeraratoe cca 30 ani)
      Sovoetciiau avout un „handicap” : au dorot sa demonstreze ca sunt „:mai buni” (imani, respectusosi fata de aborigeni) deact taristii. Moldova di piste Prut este , sa zicem un caz limita – au incercat sa „inventeze” un popor acolo unde era doar un fragment de popor … de aici , poiate si esecul (partial. Ca am avit discutii cu tineri „moladavi” [RSSM] care u prea pricepi de ce pot vorbi cu mine si eu ii bgama „in ceata” sumplu ma cum de se imtelege un rus din Moscova cu unu din Tula sau unu din Novgorod?! Asa si noi romanii ne intelegem! Su tu nu esti „moldovean” ci „basarabean” sau mai bi e din Chisanu/Ba;ti/samd ca moldpbeni sunt si in Botosani, Iasi, Bacau!!!” Si in onchii junilor scliperao scanteie .. ca fac parte dintr-un grup mai amre care face parte dintr-un intreg)
      Dar ma intorc la politica sovietica – in anii 20=30 au de[psu destul efort sa ridice doferite poppare est asoate la cultira scrisa. Limgvisti rusi au creat gramatici ale doferiotelor limbi (cici, evenci samd), au tradus opere literare (in special rusesti) in limbile alea , au creat manuale in acele limbi.
      Eu fiind un tip mai cinic si rece consider ca dpv ruesesc au gresit (dar lzinca zilei era sa se dea un sut in jopa lata a Rusiei)
      Eu fiind un tip mai cinic si nationalist* roman zic ca efoprtul de a crea o cultura scrisa „roma” (adica tiganeasca) [e banii mei e mai rau decat o crima (sens Fouchet ” e mai rau decat o crima este o greseala!” ) si un risc enorm

      SI fpatulca Ocarina nu a putut. Ca cum zicea o tiganca la dibortz „geaba vointa daca nema putirinta” (banc. Motuvul fiind „neinmdeplinierea sarcinilor conjugale” de catre sot. Bancu nu este neaparat rasist ci marseaza pe o exprimare mai deschisa Sunt bancuri ci si romance la fovotrtz insa … pianta sta un gestica candn se acuca caracterul indoielnic si sovailenic al sotului) Ocarina nu are putinta …

      A da. Dupa ce am avut ocazia sa vaz pe ucrainieni .. au inceput sa imi placa rusii!!!!

  24. ghita bizonu

    Eu nu mai am demult fantezii. Le aveam la pubertate si inca nu am intrat in faza de descendentza/degenerescentza, cea similara cu varsta copilariei. Cand voi ajunge acolo, te voi cauta, sa ne impartasim reciproc fanteziile.
    (Z)

  25. Salvationismul politic si campania electorala: “Am ingenuncheat sistemul, dar nu l-am invins. Pe generali nu ii ia niciodata DNA”

    Daca nu am trai in Romania si nu am sti ca sistemul politic este creatia clasei politice, a partii dominante la un moment dat a acesteia, am putea crede ca revolutia portocalie nu a avut loc sau ca nu a facut-o dreapta politica, in urma alegerilor din 2004.

    Ne-am putea lasa usor pacaliti de elucubratiile ca sistemul nu a fost creat de dreptismul politic, cu sprijin politic si financiar occidental, pentru a servi interesele globalismului. Acest sistem, ostil interesului national, tine Romania in mrejele unei geopolitici schismatice, lipsind-o de libertatea de miscare omnidirectionala, cu consecintele negative care decurg din nevalorificarea oportunitatilor de pluralism politic si economie de piata.

    Am putea ramane orbi si surzi la exemplul noii politici americane, de a pune statul-natiune pe primul loc si de a nu mai preda tara si poporul in fata “cantecului fals, insidios si manipulator al globalismului,” cum va face presedintele ales al SUA, Donald Trump.

    Se pare ca nu intelegem nimic din ce se intampla in lume si in jurul nostru, incercand sa conservam un sistem condamnat si sa-l perpetuam prin fel si fel de gaselnite. Probabil ne vom ascunde capul in nisip si in alegerile care urmeaza, ratand o uriasa sansa de schimbare, poate unica. Nu emanatiile sistemului trebuie sa le combatem si sa le condamnam cu prioritate, ele se inlocuiesc unele cu altele, ci mecanismul emanator, sistemul politic.

    In cadrul campaniei electorale, fostul presedinte Traian Basescu si-a lansat, sambata, de la Suceava, una dintre cele mai manipulatoare teorii. In esenta, liderul PMP isi mitologizeaza cei 10 ani cat a fost seful statului prin alegatia “am ingenuncheat sistemul, dar nu l-am invins”, deoarece, se insinueaza fals cauzal, “DNA nu ii ia niciodata pe generali”.

    A politiza elita militara pentru a substitui raspunderea clasei politice si a sistemului pentru ducerea Romaniei pe un drum infundat, fara perspectiva, poate fi o tactica salvationista, pentru salvarea clasei politice si a sistemului. DNA poate ridica un general sau altul, dar nu poate aresta sistemul, ea insasi fiind o institutie a sistemului.

    Daca nu am sti ca Basescu este bun de gura si plin de resurse manipulatorii, care il scot deasupra ca untdelemnul deasupra apei, am crede ca este un sorosist dezbinator si distrugator de elite nationale, care aplica intr-o forma noua vechea politica a eliticidului.

    Va amintiti de jocul copilariei, in care ultimul jucator putea sa-si salveze de pedeapsa tovarasii, daca se dovedea suficient de abil? Basescu aplica doar principiul jocului urma scapa turma, ridicat la rang de joc politic, incercand sa-si salveze sistemul prin asmutirea DNA pe o tinta falsa. Insa o data cu plecarea generalului Coldea sau procuroarei-sefe Kovesi din sistem, miza ascunsa a insinuarii cu generalii, nu pleaca si sistemul.

    De fapt, aici este vorba de doua sisteme, sistemul politic, creierul si sistemul tehnic, executiv, in care primul il genereaza si il foloseste pe al doilea, nu invers. Nu este treaba DNA sa curete clasa politica sau sa schimbe sistemul, ci a electoratului. Esentiala este invingerea sistemului politic, care se poate face numai prin votul popular. Sistemul a fost inscaunat prin vot, el poate sa fie descaunat tot prin vot, este singura posibilitate legitima. De aceea alegerile parlamentare, de peste trei saptamani, vor fi decisive. Nu exista politicieni providentiali, ci momentele sunt providentiale.

  26. Comentariile din afara tarii vin de pe servere de proxy, asta ar trebui sa fie un semnal trist pentru orice roman.
    In 2016 sa-ti fie frica sa lasi un comentariu, ca nu cumva sa ti se publice IP-ul si sa ai de suferit. Baietii in albastru vegheaza.

  27. Liviu Bejan

    Ati scris, foarte sugestiv:

    ,,Mai bine o duc si o vor duce acele tari in care impozitarea este mai ridicata”
    si
    ,,De aceea, ofertele unor partide privind scaderea taxarii trebuie privite cu prudenta si chiar suspiciune”

    Mi se pare evident sensul formularilor dvs si comentariul meu anterior pleaca de la aceste idei. Sper ca si dvs stiti ce si despre ce ati scris.
    Nu puteti sa spuneti ca nu v-ati referit la ,,taxele secundare”, din moment ce afirmati ca ,,ofertele unor partide privind scaderea taxarii trebuie privite cu prudenta.”
    V-ati gandit, bineinteles, la PSD si, in special, la Liviu Dragnea, la cine altcineva ? Daca erati Adrian B., mi-as fi imaginat imediat ca faceti referire la Victor Ponta. (Z)

  28. Mă bântuie amintirea unui documentar (englezesc, cred) despre ultimul an al RDG. Se vedea acolo cu limpezime că pionul otrăvit manevrat cu ușurință de RFG a fost incompetența celor din Alianța civică – sau cum s-o fi numit ea, obedienți naivi și entuziaști. Mi-aduc aminte și acum de răspunsul stupefiant al președintelui Camerei – un venerabil și, cum să-i spun mai blând, să zicem ”senin” fost – la o întrebare referitoare la un semnal de alarmă al unui director al unei mari bănci în legătură cu atacuri puternice asupra ei (reușite): ”Acolo e corupție, SCRIE ȘI ÎN PRESĂ!”

  29. Domnule Adrian Nastase, vad ca apar pe banda rulanta decizii CEDO in legatura cu abuzurile Justitiei din Romania! Astept una si pentru abuzurile din procesele in care ati fost condamnat sau nu v-ati adresat instantelor europene? Eu astept un reviriment politic in ceea ce va priveste.

    • Elena Stoican,
      una dintre decizii – referitoare la dosarul afiselor, a fost negativă, in sensul, spre exemplu, că 974 martori ai acuzarii vs 4 martori ai mei, nu a reprezentat o incălcare a principiului „egalitătii armelor”! A doua plângere, trimisă in urmă cu doi ani si jumătate, nu a fost până acum, nici măcar inregistrată. Mai astept…

Lasă un răspuns