Dezbaterea despre Manastirea Dealu si prezentarea de carte

Ieri, la Targoviste, in cladirea noua a Universitatii Valahia, a avut loc o conferinta despre Istoria Liceului militar „Nicolae Filipescu” de la Manastirea Dealu. Au avut interventii, extrem de interesante,  personalitati precum Radu Stefan Vergatti, Gheorghe Nicolescu, Silviu Miloiu, Constantin Claudiu Cotan, Aurel Constantin Soare (diector adjunct la colegiul militar de la Breaza), Cornel Marculescu, Virgiliu Teodorescu.

In interventia mea, am prezentat unele amintiri consemnate de tatal meu – Marin Gr. Nastase, elev la „Manastirea Dealu intre 1929-1937 si sef de promotie in cei opt ani de scoala – in cartea sa „Destinul unui militar”. Intre altele, programul zilnic al internatului. Nu cred insa ca as deveni popular fata de cei tineri daca l-as relua aici…

Pot mentiona insa faptul ca, in 2004, am aprobat un memorandum in guvern pentru reconstruirea Liceului in aceleasi locuri unde cladirile sale au fost distruse de cutremur, in 1940. Alaturi de manastirea ce adaposteste capul lui Mihai Viteazul, minunat restaurata astazi. Din pacate, dupa 2004, acest proiect a fost abandonat. Cred, in continuare, ca un liceu de elita, cu internat, pe acel model, care sa formeze „caractere”, dupa cum spunea intemeietorul Scolii – Nicolae Filipescu – ar prezenta, mai ales acum, un mare interes.

Tot ieri, in Sala Oxford a Universitatii, a fost prezentat Albumul Marea Neagra in patru secole de cartografie. Au vorbit despre aceasta colectie de harti, coordonata de Ovidiu Dumitru si de mine, profesorul Vergatti si profesorul Silviu Negut, un excelent specialist in geografie de la ASE.

13 gânduri despre “Dezbaterea despre Manastirea Dealu si prezentarea de carte

  1. http://www.national.ro/razvan-ioan-boanchis/triumful-lui-trump-a-bruiat-majoretele-neopropagandei-560214.html/
    .
    Pentru ca oamenii zdraveni la cap sa aiba dreptul sa se simta iarasi normali a fost nevoie sa iasa presedinte al Americii un nebun. Stiti ceva? Impulsivul cu freza ca un cozoroc rabatabil nu-i deloc nebun. E un om frust si de actiune.
    .
    Triumful lui Trump i-a bruiat rau pe nicusoristii sorosisti si pe majoretele neopropagandei, care se pregateau sa salveze si SUA, dupa ce au salvat de le-au rupt Vama Veche, Rosia Montana si Capitala. Pe aceasta cale, o salut fara urma de ironie pe Clotilde Armand. Cu o zi inainte de surpriza din America, frantuzoaica exaltata si mama adevarata (are vreo 4 copii) a scris pe Facebook ca familia trebuie sa fie alcatuita din barbat, femeie si urmasi. Deraaaaanj! Fatalaii din USR s-au dezis imediat de ea. Multi dintre acesti panaramezi open mind (de fapt closed and blind) lucreaza la multinationale si au copii acasa. Dar pentru a fi in trend, se gudura pe langa managerii strainezi si sustin LGBT, adica lesbiene, gay, bisexuali si “t” habar n-am de unde vine, dar deja mi-e sila. Pe cuvantul meu ca erau mai simpatici cand ii punea nenea CEO englez de la multinationala sa se urce pe franghie, la team building! Iar ei se urcau, in loc sa-i spuna “urc-o pe ma-ta pe franghie, ba, fraiere, care stai la tine in tara cu chirie si in Romania la hotel de 5 stele! Ma-ta – bivolita pe franghie! Sau Black Widow, in sensul ca ma-ta, grasana albinoasa, bea bericioaica neagra pana lasa naveta vaduva!”
    .
    In lumina schimbarilor din America, bambina cu barba Remus Cernea ramane in bezna legetebista si candideaza din nou pentru Parlament. Bine ca am ajuns aici! O vietate din LGTB e un legetebist sau un legetebeu? Fiindca n-are bani de campanie, Cernea cerseste pe Facebook. Si-a publicat si contul. De la mine nu va vedea niciun dolar gaurit (ar vrea el!), dar il ajut cu o poezea electorala.
    .

  2. Vă vine să credeți, dragii mei, că Ambasada Americană de la București „a uitat” să anunțe cine a câștigat alegerile prezidențiale? E foarte ingenios cum s-au gândit ei să treacă peste „micul deranj” …
    .
    Bunăoară, toată noaptea alegerilor au transmis în direct, cu mare entuzism dintr-un club bucureștean – veselie, dans, baloane colorate, antren…Pe 8 noiembrie la ora 21:17 , Hans Klemm, cu un zâmbet care parcurgea frumos distanța dintre o ureche și cealaltă, ne invita să petrecem cu dânsul fabuloasa noapte… Pe 9 noiembrie , la 7:45 , un „flash” ni-l prezinta pe Hans Klemm , lângă niște tineri frumoși și liberi, printre baloane … imaginea poartă titlul: „AȘTEPTĂM REZULTATELE ALEGERILOR DIN SUA !!! ”.
    .
    Părerea mea e că dânsul le mai așteaptă și acum , deoarece suspansul s-a prelungit sine die. Pe 9 noiembrie , la 20:01, e postat mesajul președintelui Obama, din care trebuie să tragem noi singuri concluzii asupra nenorocirii democratice întâmplate. Pe 10 noiembrie și John Kerry vorbește despre transferul de putere, așadar se subînțelege cine a câștigat alegerile și domnul Hans Klemm iar nu este obligat să ne comunice cine-i victoriosul, că doar avem și alte canale de informare mai tari decât Ambasada SUA. Apoi, pe 10 noiembrie sărbătorim „241st Marine Corps birthday” , pentru ca pe 11 noiembrie să ne onorăm veteranii, prilej cu care tot nu apare nesuferitul nume Donald Trump. Imediat după aceea – foarte important pentru națiunea americană!- a venit ziua lui Leonardo di Caprio, aniversare în care numele magnatului republican iarăși nu e de găsit. Astăzi, Ambasada ne oferă o poză frumoasă cu culorile toamnei , și desigur, fără noul președinte american. Ultima postare e cu USA RUGBY, postare din care , așa cum deja bănuiți, lipsește cu desăvârșire Donald Trump și victoria lui asupra Ambasadei Americane din București.
    .
    Am citit cu plăcere, în schimb, comentariile istețe venite direct de la cetățenii aceia troglodiți pe care Hans Klemm a simțit mereu nevoia să-i învețe cu cine să voteze și cât de toleranți să fie , deoarece dânșii sunt coborâți din copac, și nu prea știu la ce folosește cabina de vot, ștampila și „MARȘUL DIVERSITĂȚII” . Un domn, A.F., provenit din populația de troglodiți scrie așa: „ SUA au un președinte ales homofob sau nu am înțeles eu bine? Au un președinte rasist? Un președinte misogin? Și a fost ales? În SUA? Nu pot să cred!!! D-le Klemm, ne mai țineți, vă rog, o lecție despre cum e cu LGBT-ul, cu minoritarii și imigranții, cu feminismul, nu de alta dar să aveți discursul pregătit pentru întâlnirea cu electorii sau președintele”.
    .
    Eu însă cred, stimate Hans Klemm, că domnul A.F., compatriotul nostru, e doar un „incorect ” politic, ce nu s-a mai pomenit …nu puneți la inimă și continuați , neabătut, să „ne încurajați”…

    P.S.Un gând sâcâitor nu mă lasă să dorm: oare ce-o să se facă bietul Zgonea în noul context? Că domnul Zgonea , spre deosebire de alți băieți, mai pricepuți la proverbele și zicătorile românești, a ales, cu stângăcie, să pună toate ouăle într-un singur coș !

    • Luminita Arhire, afirmam odata ca orice declaratie a unui ambasador nu este politica Americii ci cea a Casei Albe. Faptul ca ambasada nu vorbeste de Trump este o confirmare.
      Ceva mai devreme am discutat cu un prieten de tendinta liberal-progresista de la un consulat, nu, nu din Romania, care mi-a spus ca el nu va lucra sub noua conducere a dept. de stat (se presupune a fi Gingrich) si ca la ambasada si la consulate este o atmosfera de doliu. Oamenii isi strang catrafusele, nimeni nu mai face nimic, toti se pregatesc sa … nici ei nu stiu ce sa faca. Schimbarea este prea brutala si sunt total debusolati. Se asteapta acum sa vina oameni total diferiti.
      Asa se intampla cand insasi aparatul diplomatic al unei tari lucreaza pentru implementarea unor principii ideologice in exterior de parca ar fi aparatul ideologic si de propaganda al unui partid. S-a vazut si in ultimile declaratii de la Bucuresti si Chisinau, sau in pozitia ”de sprijinirea a minoritatilor” de catre Klemm.
      Ori aceasta politica a atins apogeul in timpul in care Hillary Clinton a fost sefa externelor americane. Acesta a si fost motivul pentru care avea nevoie de un corp diplomatic care sa-i implementeze politica progresista in intreaga lume, incepand cu Primavara Araba.
      Acum sunt sperante de schimbare si tocmai de aceea consider ca niste echipe de tatonare ”privato-politice” n-ar strica sa bata drumurile Americii, pentruca politica externa romaneasca sa nu fie prinsa pe picior gresit. Indiferent de ce zice un Juncker, Schultz, Merkel sau Iohannis.

  3. Despre Manastirea Dealu vorbeste IG Duca in memoriile lui , descrie ceremonia depunerii capului lui Mihai Viteazul in 1919 .
    Ce enorma pierdere pentru Romania moartea lui Duca , un gigant .
    L-am auzit vorbind pe cel responsabil de disparitia lui , Corneliu Codreanu , intr-un discurs inregistrat : accent moldovenesc pronuntat , fraze banale si amenintatoare ( nu avea mari studii , parca nu avea diploma de comert dupa studiile din Germania ) , dictie care se vrea de preot : ” nimic nu poate opri biruinta noastra , tiranii de astazi samd ” .
    PS – Romania nu este uitata de World Rugby , stafful rugbyului mondial , care ii ofera ( inca ) meciuri test in noiembrie – la pauza conducem SUA cu 20-0 ! Iar SUA nu sunt oricine in rugbyul mondial !

  4. În 1933, Carol II a mutat «Clasa Palatină» timp de un an la Liceul militar Nicolae Filipescu de la Mănăstirea Dealul. «Clasa Palatină» fusese înfiinţată cu un an înainte pentru viitorul rege Mihai, pe atunci în vârstă de vreo 11 ani. S-a creat în realitate o adevărată şcoală pentru un singur copil, elevii ce învăţau alături de Mihai fiind aduşi din toate provinciile ţării, inclusiv câte un reprezentant al minorităţii maghiare şi germane. Din păcate pentru Mihai, au fost aleşi numai copii cu media 10 la admiterea în prima clasă de liceu, cum era pe atunci. Profesorii, evident, veneau şi ei de la cele mai prestigioase licee din ţară, inclusiv din mediul universitar.

    Bunicul meu patern, Const. C. Brădeţeanu, profesor de fizico-chimice la Liceul Fraţii Buzeşti din Craiova şi autor de manuale didactice premiate de Academia Română, a fost şi el invitat, dar nu l-a tentat oferta, prea multă tevatură, prea mult protocol (prânz o dată pe săptămână cu regele), prea multă disciplină cazonă sub conducerea unui director de studii ofiţer de carieră, aşa că a refuzat – deşi bunica ar fi fost ispitită de viaţa „mondenă” – preferând să se ocupe de catedra lui din
    Craiova, de casă şi de câini. Un bun prieten de-al său însă, de pe vremea când îşi dăduseră împreună doctoratul la Berlin, Christian Musceleanu, profesor la Catedra de Fizico-Chimice a Universităţii Bucureşti, unul dintre promotorii principiului televiziunii, a acceptat şi a predat la «Clasa Palatină» vreo doi-trei ani până când, întrebat de un ziarist despre rezultatele şcolare ale Marelui Voievod de Alba Iulia, s-a scăpat şi a spus că Mihai reprezintă media inteligenţei româneşti – ceea ce era de fapt un compliment ! A fost bineînţeles imediat demis şi a avut chiar probleme în cariera universitară. Mai diplomat şi cunoscându-i păţania, un alt prieten de-al lor, Dan Smântânescu, fost secretar particular a lui N. Iorga, a declarat la o întrebare similară că Mihai nu este premiantul clasei, dar că se străduieşte şi vine întotdeauna cu temele făcute. Tata îmi povestea că bunicul mustăcea: oare cine i le face ?

  5. CENTRU, noi. 11, 4,43 p.m.

    Într-adevăr, Igor Dodon nu a cerut Federaţiei Ruse să respecte independenţa şi suveranitatea Rep. Moldova, însă a declarat în interviul acordat pe 01.11.2016 postului de radio Europa Liberă că statutul de neutralitate al Rep. Moldova – garantul existenţei sale statale – este incompatibil cu prezenţa unor trupe străine pe teritoriul ţării.

  6. O fi adevarat, n’o fi? Cica micul Titulescu, pe numele lui Victor Ponta, ar fi declarat:
    „”Klaus Iohannis ( și implicit Dacian Ciolos și PNL) susțin că trebuie să creștem cheltuielile militare până la 2% din PIB ca să îndeplinim cerințele NATO și să ne apăram de Rusia!
    Daca vă uitați pe datele oficiale și în 2016 România aloca deja mai mulți bani decât țările vecine : Bulgaria 1,3 %, Ungaria , Slovacia și Cehia circa 1% din PIB.
    Dar puteți să și vedeți că România trebuie să facă un mare efort de peste 1 miliard EURO ca să reziste Rusiei ( care are un buget militar anual de peste 50 miliarde!!!) în condițiile în care principalul nostru aliat NATO în Marea Neagră Turcia (care alocă peste 15 miliarde) are deja o relație privilegiată cu Rusia!”

    Hopa, daca niste tarisoare de marimea catorva judete romanesti, aflate nu la o bataie de pusca de Rusia si fara o istorie a relatiilor de „davai ceas, davai palton” cu marele „pretin” de la Rasarit cheltuiesc mai putin decat Romania, atunci. domnul fost prim-ministru a tras concluzia ca mult mai sigura este apararea pe care Turcia ar putea-o asigura Romaniei.
    Ca vezi, Doam…, scuzati, Alah, turcii au o relatie privilegiata cu Rusia si tensionata cu imperialistii americani, cam la fel de tensionata ca cea pe care a avut-o si Che Guevara, idolul tanarului Ponta, mic Titulescu in devenire,

    Doar nu degeaba i-a promis bunului sau prieten Erdogan o moschee uriasa pe Dambovita in care sa se roage, undeva in pridvor, ca si ala-i prea mare pentru o mana de musulmani din Bucuresti. Doar daca Guevara-Titulescu nu considera ca trebuie crescut numarul ienicerilor invitati sa apere pe gratis Romania si … moscheea.

    Pe cand introduceti moda salvarilor si turbanului, efendi Ponta? Ca botforii ii pupati dumneavoastra la Stambul.

    • Dle Popescu, pare ca Nicolae Titulescu a fost Micul Ponta!
      Daca dl Ponta a facut o asa declaratie, atunci il deplang pentru oportunismul sau: dupa ce bugetul pentru aparare al Romaniei fusese foarte aproape de 2% din PIB in premieratul dlui Nastase, el scazuse aproape la jumatate in prezidentiatele basesciene , pentru a incepe sa creasca din nou cu tinta 2% in premieratul dlui Ponta; care, prin astfel de declaratii, se dezice de sine insusi, de propriul comportament.

  7. Derapaj diplomatic la Londra: Boris Johnson nu va participa la dineul miniștrilor europeni de externe, convocat în urma victoriei-surpriză a lui Donald Trump

    O decizie diplomatica-soc, care slabeste si periferizeaza relatiile Marii Britanii cu Uniunea Europeana, a fost facuta cunoscuta, sambata, de guvernul de la Londra.

    Ministrul britanic de externe, Boris Johnson, a anunțat că nu va participa la dineul de lucru extraordinar al miniștrilor europeni de externe, convocat pentru duminică – la solicitarea Germaniei – și care va fi dedicat examinării relațiilor dintre Uniunea Europeană și SUA în contextul victoriei-surpriză a lui Donald Trump în alegerile prezidențiale.

    “Nu vedem necesitatea unei reuniuni suplimentare pentru duminică, întrucât calendarul alegerilor americane a fost stabilit de mult timp”, a explicat un purtător de cuvânt al Foreign Office.

    O explicatie destul de stangace si de neverosimila, care deviaza de la subiectul real in discutie. Nu calendarul alegerilor, ci rezultatul lor surprinzator si declaratiile socante care i-au urmat, din partea celui care a fost declarat invingator de catre colegiul electorilor, va face obiectul reuniunii diplomatice de urgenta de duminica de la Bruxelles.

    “Luni va fi o reuniune ordinară a Consiliului Afaceri Externe, unde în mod obișnuit pot fi abordate diverse chestiuni’, a completat sursa citată, ducand vizibil in derizoriu urgenta si complexitatea problemei privind relatiile UE-SUA, care nu poate fi pur si simplu expediata la capitolul diverse al unei reuniuni ordinare.

    Același purtător de cuvânt a ținut să mai menționeze că alegerile desfășurate în SUA pe 8 noiembrie au fost “un act democratic”, iar guvernul de la Londra este dispus “să lucreze cu actuala și cu viitoarele administrații” de la Washington pentru a se valorifica “ce este mai bun pentru Marea Britanie” din această relație bilaterală.

    http://www.agerpres.ro/externe/2016/11/12/boris-johnson-nu-va-participa-la-dineul-ministrilor-europeni-de-externe-convocat-in-urma-victoriei-surpriza-a-lui-donald-trump-18-18-07

    Fireste, nimeni nu poate impiedica sau pune in discutie relatia speciala dintre Londra si Washingon, ea functioneaza de mult timp, dar a o pune in contradictie cu europenitatea Marii Britanii si cu relatia ei speciala cu Europa, ori si mai neconventional, chiar scandalos, a face din relatia dintre doua europenitati o relatie mai putin speciala decat relatia britanico-americana nu este tocmai in regula.

    O tradare a europenitatii poporului britanic ar fi o tradare a istoriei si geografiei Marii Britanii. Boris Johnson le-a cerut, joi, celor care-l critică pe Trump să înceteze “lamentarea colectivă” provocată de succesul acestuia în scrutinul prezidențial și să privească în mod pozitiv oportunitățile pe care el le poate oferi. Guvernul de la Londra sfideaza astfel 27 de guverne si 27 de popoare din Europa.

    Un parcurs alunecos de tobogan nu este ceea ce se doreste si se asteapta din partea Londrei. Europa ofera Marii Britanii plasa de siguranta de care aceasta are nevoie, intr-un viitor incert cu Donald Trump la Casa Alba. Acesta a probat o mare capacitate de simulare in campania electorala, ceea ce-l face nesigur si impredictibil ca presedinte.

    Acordul transpacific (TTP) a fost deja abandonat, iar TTIP va fi probabil inghetat pe durata administratiei Trump, pentru care acordul transatlantic nu va fi prima prioritate.

    Donald Trump reprezinta “riscul răsturnării fundamentelor și structurii relațiilor internaționale” si el “trebuie invatat ce este UE”, a punctat, vineri, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, motivele preocuparii de rezultatul alegerilor din SUA.

    http://www.agerpres.ro/externe/2016/11/11/jean-claude-juncker-donald-trump-reprezinta-un-risc-si-trebuie-invatat-ce-este-ue-21-28-43

    • Jean-Claude Juncker are si domnia sa o varsta, la care, derapajele de limbaj pot interveni oricand.
      De fapt, se vede din declaratiile transparente ale acestui domn cat de mult pretuiesc diriguitorii UE valorile democratice.

  8. ”Europa ofera Marii Britanii plasa de siguranta de care aceasta are nevoie, intr-un viitor incert cu Donald Trump la Casa Alba.”
    Nu ca-i buna chestia cu Europa care declara viitorul incert al Americii in timpul presedintiei lui Donald Trump. Oare barna viitorului incert din ochii proprii, chiar nu se vede? Sa fie prea acri strugurii americani, sau noul curent care vine de pesta ocean da fiori unor lideri rupti total de nazuintele popoarelor europene?
    Cu asemenea politica vitejeasca sa nu se trezeasca cu ceeace spuneam mai in gluma, mai in serios, ”Izolationismul Atlantic”, izolationism care se va intinde pana pe la Calais. Sigur, izolationism partial, dar cu mare sansa de a darama intreaga ordine politica europeana bazata pe ideologia progesist-liberala.
    Ce nu se intelege, este ca in America nu s-a votat Trump impotriva Clinton, ci s-a votat o ideologie nationalista impotriva unei ideologii globaliste, adica una conservatoare impotriva uneia progresiste.
    Cand luni de zile, propaganda a batut toba despre discriminarea la care sunt supuse minoritatile de catre o majoritate tacuta care sub opresiunea politicii corecte a interzicerii de facto a exprimarii unor pareri si-a vazut de treburile ei, cand aceeasi propaganda a diminuat autoritatea politiei in lupta cu criminalitatea, cand abundau exemplele unei Europe asediata de o invazie terorista era normal ca pana la urma sa plesneasca buboiul progresit.
    Si de asta se teme Europa, mai ales ca a primit doua lovituri naprasnice: Brexit-ul si Trumpismul. Iar popoarele Est Europene privesc cu cea mai mare simpatie aceasta noua miscare de renastere nationala pe care este pe cale s-o infaptuiasca poporul american. Este o epidemie de care nu cred ca va scapa UE.

Lasă un răspuns