Astăzi, voi fi la Târgoviste

 

Vineri, 11 Noiembrie 2016, între orele 9:00 și 13:00, Universitatea „Valahia” din Târgoviște, cu susținerea Consiliului Județean Dâmbovița, găzduiește Conferința Națională Liceul Militar „Nicolae Filipescu” de la „Mănăstirea Dealu” (4 Iunie 1912 – 10 Noiembrie 1940). Evenimentul cultural-științific este organizat la inițiativa Centrului de Cercetări Științifice Interdisciplinare „Dumitru Stăniloae” al Universității „Valahia” din Târgoviște și se va desfășura la Sala „Oxford” (etaj III) din Corpul B al Campusului Universitar (Str. Aleea Sinaia Nr. 13, 130004, Târgoviște).

În deschiderea conferinței vor adresa un cuvânt de salut: Conf.Univ.Dr. Călin Dinu Oros, Rectorul Universității „Valahia” din Târgoviște, Conf.Univ.Dr. Adrian Țuțuianu, Președinte al Consiliului Județean Dâmbovița și Prof.Univ.Dr. Adrian Năstase, Președintele Fundației Europene „Nicolae Titulescu”, București.

Vor conferenția:

  1. Prof.Univ.Dr. D.H.C. Radu Ștefan Vergatti, Universitatea „Valahia” din Târgoviște, Membru al Academiei Oamenilor de Știință, Începuturile școlilor militare în Regatul României (1847-1920);
  2. Colonel (r.) Prof.Univ.Dr. Gheorghe Nicolescu, Universitatea din Pitești, Academician Octav Onicescu, Profesor la Liceul Militar „Nicolae Filipescu” de la „Mănăstirea Dealu”, în Primul Război Mondial;
  3. Prof.Univ.Dr. Silviu Miloiu, Universitatea „Valahia” din Târgoviște, Absolvenți ai Liceului Militar „Nicolae Filipescu” de la „Mănăstirea Dealu”;
  4. Pr.Conf.Univ.Dr. Constantin Claudiu Cotan, Universitatea „Ovidius” din Constanța, Rolul clerului militar român în timpul Primului Război Mondial (1914-1918);
  5. Prof.Dr. Aurel Constantin Soare, Director Adjunct al Colegiului Național Militar „Dimitrie Cantemir” din Breaza, Liceul Militar „Nicolae Filipescu” de la „Mănăstirea Dealului” – model al școlii active;
  6. Prof.Dr. Cornel Mărculescu, Bucșani, Dâmbovița, Strămutarea rămășițelor pământești ale Domnitorului Mihai Viteazul și readucerea lor la „Mănăstirea Dealu” (1916-1918);
  7. Prof. Virgiliu Z. Teodorescu, Membru în comitetul de coordonare a Comisiei de Istoria Oraşelor din cadrul Academiei Române, Simboluri ale cinstirii eroilor Școlii Militare de la „Mănăstirea Dealu”.

 

La finalul conferinței cei prezenți sunt invitați la un moment cultural aparte: lansarea albumului Descriptio Ponti Euxini. Marea Neagră în patru secole de cartografie, publicat în condiții grafice de excepție la Editura Muzeul Național al Hărților și Cărții vechi & Editura Institutului Cultural Român, București, 2016.

Cu acest prilej, vor lua cuvântul subliniind unicitatea, rostul și valoarea științifică a lucrării, Prof.Univ.Dr. Adrian Năstase, Editorul coordonator al albumului, Prof.Univ.Dr. D.H.C. Radu Ștefan Vergatti, Universitatea “Valahia” din Târgoviște, Membru al Academiei Oamenilor de Știință și Prof.Univ.Dr. Silviu Neguţ, Academia de Studii Economice, Bucureşti.

 

Organizatori evenimentului cultural-științific:

Prof.Univ.Dr. Gheorghe Anghelescu, Director al CCSIDSUVT;

Prof.Univ.Dr. Agnes Terezia Erich, Director al Bibliotecii Județene Dâmbovița “I.H. Rădulescu”, Târgoviște;

Pr. C.S.Dr. Marian Bugiulescu, ICSTM al UVT;

Asist.Univ.Dr. Ionuț Chircalan, Universitatea “Ovidius” din Constan

29 de gânduri despre “Astăzi, voi fi la Târgoviste

  1. Ministrul Economiei al presedintelui Braziliei Kubichek avea o teorie a dezvoltarii si prosperitatii in anii 1950 – sa favorizam cresterea bogatiei si a investitiilor in mari orase care vor stimula mai apoi dezvoltarea regiunilor din care fac parte .
    Asa noua capitala Brasilia a tras dupa ea provincia Minas Gerais , Sao Paolo sud-estul tarii , Manaus si Recife nordul , Curitiba si Porto Alegre sudul .
    In Moldova Iasiul este , evident , metropola culturala , economica si politica care poate crea bogatie , bogatie care se va extinde spre Targu Frumos , Harlau , Husi , Vaslui , Barlad .
    Asa cum nimeni nu pleaca sluga la italieni din zona Brasovului , unde investitiile sunt enorme si nivelul cultural al populatiei ridicat , din zona Timisoarei , din Ilfov , Constanta si cam atat …
    Numai ca dementul Masterplan clocit de finul stilist Rus acum un an nu spune un cuvant de Iasi !
    Raspuns al actualului ministru Buse senatorului iesean Agrigoroaie , care cere continuarea centurii Sud iesene : ” sectiunea 1 a centurii Iasi a fost finalizata in 2012 .Sectiunile ramase 2 , 3 si 4 nu sunt incluse in Masterplanul de Transport . Iasiul va beneficia de constructia autostrazii Targu Neamt Ungheni ( Prut ) , care va inconjura Iasiul la Nord prin Letcani , Popricani , Victoria , facand oficiu de centura ocolitoare ” .
    Frumos , nu ?
    Promite fum .
    Administratia se ineaca in santierele din Ardeal – Banat , fiecare de 70 de km , incepute acum patru ani , si el flutura iluzii .
    Traficul iesean este important spre Vaslui , pe drumul national , sud , ce delireaza Buse se refera la traficul spre Basarabia .
    Deci orasul care a renuntat la statutul de capitala in 1859 pentru a se face Romania nu poate avea o centura ocolitoare sud !
    Toate orasele au , construita dupa 2006 sau in constructie , centuri cu importanta economica ridicata – Alexandria ,Timisoara , Lugoj si Caransebes in 2010 , Arad in 2012 , Clujul ( partial , insuficient ) in 2012 , Constanta in 2012 , Sibiu in 2009 , Suceava , Craiova , Oradea si Targu Jiu azi in lucru , numai metropola Moldovei nu !
    Nu e un scandal ?
    Tehnocratii si ( urmasii lor la fel ? ) folosesc planul lui Rus – Ponta ca pe un mesaj divin dictat lui Moise de Dumnezeu , nu il discutam , nu il ignoram …

  2. liviu bejan
    November 10, 2016 at 5:48 pm

    V-ati grabit sa adaugati, in iures, comentarii la comentariile unor colegi traditionali ai acestui blog. Foarte bine, profitati cat va tin puterile de spatiul democratic creat de domnul Nastase in domeniul restrictionat si (auto)controlat al massmediei ,,romanesti’ mainstream de inspiratie nord-americana.
    Ma simt, totusi, obligat sa va atrag atentia ca exista o diferenta intre sistemele americane, care sunt doua, mari si late. Ma rog, mare si lat este sistemul traditional din centrul SUA, format din americani ,,cu venituri mari si studii putine” care au specificitatea ca muncesc efectiv si au mai putin timp sa marsaluiasca pe strazi (ceva similar cu starea de lucruri din Romania) si zonele periferice din vest – unde se produc retele de socializare pentru ocuparea timpul liber (berechet) al tineretului studios (hard-ul fiind prerogativa Chinei) si din est – unde s-au aciuat cetatenii universali (mai mult sau mai putin cu statut legal) si intesat de invartitorii globalisti de ,,produse” virtuale de pe Wall Street care se joaca cu destinele lumii. Unul dintre ei, bine cunoscut, ,,un comunist bun” prin definitie (dorindu-si o ,,America fara granite” si o lume de tip ,,ferma animalelor”), a finantat, spre beneficiul democratiei romanesti, oengeurile care au instaurat in Romania cel mai competent guvern al tuturor timpurilor si un geniu la Cotroceni, pe langa care, noi toti alcatuim o adunatura jalnica de ,,tantalai”.
    Mai mult, respectivul domn a speculat cursuri de monede nationale pe intreg mapamondul. Ce mai, o minte sclipitoare in fatza careia votantii ,,normali” (normali – dupa parerea lor umila si anacronica) sa ia aminte ca votul lor este relativ, aceasta fiind de fapt….normalitatea in noua ordine mondiala, pe care, din pacate (pentru tematorii obsedati de ,,drobul” Putin), nu a fost sa fie sa o duca mai departe ,,un profesor universitar” care nu creat in viata lui/ei un loc de munca si nu a construit nimic altceva decat iluzii, efemeride si instabilitate in spatii culturale mai putin compatibile cu ,,spiritul american”. Ba nu, ma insel (scuze), a comandat o locuinta separata de caminul conjugal, pentru ca sotul – fost ocupant de carton al Biroului Oval – sa detina suficiente grade de libertate pentru ambele maini din dotare, in tot mai rarele sale momente de visuri xxx.
    Evident ca munca efectiva a devenit rusinoasa pentru ,,eminentele cenusii” doldora de masterate si doctorate care, fara a se da jos din pat, se trezesc dimineata cu milioane de parai in cont, doar prin jocul aparent intamplator al cererii si ofertei.
    ..Ma gandesc, totusi, sa ne fereasca Dumnezeu, si pe noi si pe americani, sa irumpa spre ,,margini”, din exasperare, cetatenii anonimi (care, de regula, isi vad de treaba si de famiile lor ,,perimat-traditionale” ), repet, sa iasa in tractoare, geep-uri, camioane de mare tonaj si combine pe strazile marilor orase, Nu stiu cine si ce ii va putea opri. Mai ales ca in America portul de arma este inca legal.
    Prin urmare, ma astept din partea ,,realitatilor” TV de peste Ocean (NYT, CNN, NBC, etc) sa dovedeasca mai multa responsabilitate si sa inceapa un proces de restructurare cu un pas simplu si extrem de accesibil (nu presupune investitii masive): Sa nu mai minta si sa nu mai manipuleze.
    Rabdarea americanilor americani , cat si cea a cetatenilor cetateni de pe tot cuprinsul lumii, se apropie de sfarsit.

    • Onorabile, decat sa consumi timpul amandurora, era mai bine sa fi facut un click pe link-ul pe care l-am dat; statistica de acolo, in urma analizei unei mari gazete (nu ca acelea romanesti si rusesti), arata cu claritate ca americanii cu venituri mai mari si cu studii „mai mici” au votat Trump in majoritatea lor si, cum americanii nu lasa lucrurile la intamplare, asta inseamna ca aceasta categorie de persoane a fost una dintre tintele electorale ale candidatului Trump. Faptul ca , mai nou, te consideri reprezentant al „americanilor americani” ca si al cetatenilor lumii tine de grandomania ta, cu siguranta ca blogul dlui Nastase e prea mic pentru tine.

    • Hai sa discutam putin si despre aspectul Soros, nu ma feresc sa discut deschis asta. Mai ales ca, intr-o luare de pozitie a exceptionalului coleg contribuitor Radu Humor un aventual amestec al lui Soros este abordat direct. Doar ca petitia catre care ajungem, in ultima instanta si care isca o relatare a presei italiene are, conform datelor de pe site-ul de petitii respectiv, adica change.org,…38 de semnatari, pana la aceasta ora. Din 160 milioane de cetateni electori. Mai precis, chiar daca George Soros (pe care nu-l iubesc deloc) ar fi incurajat manifestari anti-Trump, aceasta nu scade deloc valoarea a ceea ce am scris eu – si anume, in esenta, ca: dl Trump s-a grabit sa arunce acuzatii de „demonstranti profesionisti”, ceea ce nu este corect, pentru ca nu cred ca SUA are printre profesii pe aceea de demonstrant. Mai ales atunci cand este vorba de studenti. Trump trebuia sa afirme ca el este ales legal si ca va cere Congresului sa verifice daca prezentul procedeu de alegere a presedintelui mai intruneste aprobarea majoritatii cetatenilor. Am sesizat corect ca problema porneste de la faptul ca dl Trump a fost invins la votul popular, ceea ce atrage, chiar daca alegerea sa este legala, o stirbire a legitimitatii sale in ochii majoritatii electorale care nu a votat cu el. Racordat, vrand nevrand, mediatic, la alegeri din toata lumea, electorul american incepe sa-si faca si el socoteala ca un ales trebuie sa aiba votul majoritatii cetatenilor si nu al unor interpusi. Cei care socotesc mai in detaliu pot sa emita si constatarea ca , in sistemul prezent de vot, nu exista egalitate intre cetateni, in privinta votului; in cazul concret, votul unui votant pro-Trump valoreaza circa 4,8 / 1000000 electori obtinuti, in timp ce votul unui votant pro-Clinton valoreaza circa 3,8/1000000 electori obtinuti, adica 26% mai putin. Ori , nu cred ca exista votant care sa doreasca sa aiba un vot „mai mic” decat al altor cetateni care voteaza in acelasi scrutin. Cu alte vorbe, indiferent opinia ta despre mine si indiferent opinia ta despre Soros, dl Trump are, in sens moral, o problema de legitimitate in fata majoritatii electorale, care este azi mai apropiata de interpretarea noastra, europeana, a rezultatului electoral si are si simte, chiar fara sa cuantifice, ca in sistemul sau nu exista egalitate in ceea ce priveste votul. Sa nu uit, media americana informeaza ca demonstratiile se extind.

    • Cred ca daca nu faceam trimitere la relatarea adjunctului ministrului rus de externe catre media, nu te legai de mine. Desigur, tu poti sa zici ce vrei. Insa iti atrag atentia ca eu nu sunt cu nimic vinovat de faptul ca Rusia are astfel de ministri, care, fie ca se imbata si declara bazaconii, fie ca nu e imbata si atunci valoarea declaratiei este un dat cu tifla catre cetatenii americani.

  3. @ Liviu Bejan
    .
    Cred in continuare ca Donald Trump este cu 10 clase peste madam Clinton . Atat ca pregatire si reusite in viata cat si ca intelegere a realitatilor din SUA . Chiar si ca sinceritate .
    Doamna Clinton este o simpla contopista care s-a catarat in varful administratiei americane prin tot felul de subterfugii , cu ajutorul sotului , al corporatiilor , al media si al industriei de razboi pe care le serveste fara cracnire . Si de la care-si ia bani seriosi …
    Mi se pare o GLUMA sa punem semnul egal intre cei doi .
    .
    Deasemenea , d-na Clinton a fost cea care a anuntat ca va institui o zona de ” no fly zone ” in Siria daca va ajunge presedinte , ceea ce ar fi insemnat razboi cu Rusia …
    Tot madam Clinton ( pe când era sefa Departamentului de Stat ) prin executanta sa Victoria Nuland au orchestrat lovitura de stat din Ucraina . Sa nu uitam de Libia , Irak …
    So on , so on , so on , …

  4. Acesta este mesajul dlui Trump referitor la protestele impotriva sa care inca au loc in SUA: „Just had a very open and successful presidential election. Now professional protesters, incited by the media, are protesting. Very unfair!” Pare ca nu degeaba dl Trump ar fi fost acuzat de a fi spus 143 de minciuni in timpul dezbaterilor televizate: el foloseste termenul de protestatari profesionisti, ceea ce inseamna ca trebuie sa indice de cine sunt platiti acestia si nu de cine ar fi incitati. Si acuzatia de unfair este nu tocmai adevarata: dna Clinton a castigat majoritatea votului popular (47,7% contra 47,4% Trump) ceea ce pune oamenii in situatia frustranta ca a lor canditata sa fie invingatoare la vot , insa fara recompensa cuvenita. Este clar ca ca tipul de vot in SUA nu mai este in acord cu constiinta electorilor, care s-a apropiat de cea europeana, in care candidatul care obtine cele mai multe voturi populare castiga alegerile. Prin aceasta optica, dl Trump devine un presedinte care nu a intrunit adeziunea majoritatii votantilor, adica, in ochii majoritatii electorale, un presedinte cu legitimitatea stirbita. De aceea, exprimarea dlui Trump trebuia sa se refere la aspectul legal al chestiunii, adica la legea si procedura electorala americana. Si, deasemeni, sa inteleaga faptul ca rezultatul electoral bazat pe votul popular trebuie sa isi faca loc si in SUA, daca nu cumva aceste alegeri trebuie organizate din nou, astfel incat invingatorul sa aiba in adevar sustinerea majoritatii votantilor.

    • Asta cu reluarea alegerilor ma duce cu gandul la productia viniviticola de toamna.
      Cum e, domnule Liviu ? E tare, nu-i asa ? Dar buna, rau, probabil…
      (Z)

      • Dle Popescu, inteleg ca sunteti pentru votul censital in SUA. Oricand. Chiar, cine a fost magarul ala care a introdus votul universal in SUA? Un democrat jegos, fara indoiala! Noi, sa stiti , suntem avansati in sensul ca avem , datorita dlui Tariceanu, candidatura censitala ( sa fie asta echivalentul lui poll tax? nu stiu, ma interesez); sarantocii s-au sters pe bot, la noi, de mariri electorale. Despre mine sa stiti ca nu pot fi inclus in categoria suparatilor pe rezultatul alegerilor americane: pe mine, inca dinainte de alegerile americane, au inceput sa ma gratuleze unii cu titulatura de ‘patriot britanic’, iar pozitia asta e suficient de in dreapta (nationala) ca ma pot uita, daca vreau, la republicanii americani ca la niste bolsevici. Cred ca acesti patrioti au primit o baza de date. Desigur ca aceia care ma numesc astfel nu uita sa imi ceara donatii, dar eu sunt de parere ca patriotismul nu poate fi platit, e o chestie free of charge. Al dvs, patriot britanic.

      • Exista si productie in alte anotimpuri? Aluziile dvs. ca as bea mult sunt rezultatul unor inchipuiri ale tale. Ia zi, te-au avansat de 7 noiembrie, de aduci vorba despre bautura?

    • Adunati cateva metropole mari, New York, Chicago, Los Angeles, Miami unde se aduna cea mai mare masa de asistati sociali si cu asta ati reusit sa rezolvati problema votului popular. Gata, cele cate va metropole dicteaza cine sa conduca America.
      Deja sunt renumite masinile corupte de voturi din Chicago si New York.
      Dar, din Europa, gandim cum ne place ca ar trebui sa fie un sistem pe care nu-l intelegem si-l dispretuim.
      Ati uitat cand a fost miscarea europeana Kerry impotriva lui Bush? Si cat de ultragiati au fost europenii ca n-a iesit candidatul european Kerry pentru presedintia Americii?
      „Opinion surveys indicate that if the nations of Europe were states, they would be blue states. One French poll had Kerry ahead of Bush, 72 percent to 16 percent. Results were similar in Britain, Spain and Germany.”

  5. Aparitia mediatica a speculatiilor legate de componenta cabinetului dlui Trump, coroborata cu afirmatia oficiala ruseasca (dl Nastase a avut, anterior, amabilitatea de a-mi publica link-ul catre articol) ca a existat o colaborare intre Rusia si echipa electorala a dlui Trump de-a lungul campaniei electorale, ma face sa ma intreb daca dl Putin va fi un membru al cabinetului Trump sau dl Trump este un membru al cabinetului Putin. Desigur ca opinia mea nu conteaza, insa poate ca va fi organizat un sondaj de opinie, printre americani, referitor la subiect.

    • Buna idee, chiar ar fi interesant un referendum in SUA, cu intrebarea:
      ,,Doriti normalizarea relatiilor cu Rusia ? Da, sau Nu ?
      (Z)
      PS
      Nici nu ma gandesc (inca) la asa ceva in Romania. Totusi (desi este o firava speranta), poate ca nevoia de cooperare cu cineva ne va destepta la un moment dat.
      Sau ne place statutul de ,,singularitate” care ne permite sa ne victimizam si sa ne vaicarim de dimineata pana seara, achitand, constiincios, ,,darile” cuvenite Bruxelles-ului ? Ma si mir ca mai avem tupeul sa credem ca avem lipici la basarabeni, care ,,vad” (intr-o varianta de viitor) halul in care ar putea ajunge Republica Moldova prin dizolvarea in spatial european al nimanui (aparent, desigur).
      (Z)
      PPS
      Cred ca Romania a pierdut intentionat cu Polonia (si) la fotbal. Doar nu ne imaginam ca Romania chiar isi doreste sa mearga la Campionatul Mondial , in inima ,,dusmanului de clasa” ?!
      Brr…parca simt crivatul pe spinare indus de privirea de otel rece a lui ……. 😉

      • Doar o intrebare: ce inseamna „normalizarea relatiilor cu Rusia”? Nu pomeniti de recunoasterea ocuparii Crimeii, asta aproape ca nu se mai pune, nici iesirea americanilor din afacerea siriana, pare ca si rezolvata, treceti mai departe.

    • Vai, sigur ca da. Americanii sunt foarte interesati si se vor repezi cu milioanele sa participe la sonda.. Mai ales ca, asa cum spuneti, sunt speculatii.
      In rest, intrebati-va, intrebati-va. Ah, ce amara este infrangerea!

  6. Felicitări tuturor pentru conferință și pentru albumul cu hărți!
    (Iar îl enervați pe Liviu Antonesei… Sunteți sadic, domnule…)

  7. Revăzut, după zeci de ani, „Dodes-kaden” (1970).
    De data asta am înțeles mai bine ce-a vrut să spună Kuroshawa:
    A vrut să dovedească faptul că trebuie să accepți inexorabilul, singura metodă pentru a rezista fiind evadarea din realitate într-o lume imaginară în care până la urmă poți fi fericit în felul tău; că un om care ți-a înșelat încrederea poate să te lase gol pe dinăuntru, să te aducă la stadiul de carcasă; că instinctul de supraviețuire e mai puternic decât cea mai grozavă mizerie fizică sau morală.

  8. Zeroul Dodon , in sluga umila a Moscovei , cotcodaceste : ” Romania sa stimeze independenta si suveranitatea Republicii Moldova ” .
    Nimeni nu l-a auzind pe acest individ guitand ceva de acest gen la adresa Rusiei .
    Apropo , purtatorul de obraji largi si dolofani , Dodon , copiator pare-se pentru teza lui de doctorat de la doi economisti ” romani ” , are deja interdictie de la Ucraina sa-i treaca teritoriul ….

    • Vom vedea cate zerouri va contabiliza duminica. Oricum, Republica Moldova va ramane un stat independent.
      Sau poate ca nu, daca domnul Trump il va inlocui pe domnul Petit.
      (Z)

      • Cele sase judete sunt ” un stat independent ” ?
        De Romania da , ” independent ” dar nu de Rusia nici de slugoii ei .
        Tradatorii si vandutii sunt niste zerouri ( inclusiv tu , Dodon sau eu ) , sa fie cinci sau zece zerouri in dreptul lor , tot zero sunt , zero plus zero face zero .
        Economiseste-ti bietele puteri pentru a racni de bucurie la victoria candidatului celor carora te-ai vandut …

  9. Doamna Prună Raluca devine, pe zi ce trece, din ce în ce mai preocupată de soarta deținuților și din ce în ce mai „mămoasă” cu sistemul penitenciar… femeie blândă, milostivă, aplicată … Având deasupra capului o decizie-pilot a CEDO, oleacă usturătoare pentru buzunarele României, dar și niște degete arătătoare îndreptate către dânsa, doamna Prună a găsit așadar o metodă de a pune plasturi peste rana sângerândă, după cum urmează: „… Noi suntem înainte de decizia pilot şi trebuie să recunoaştem că avem condiţii precare în penitenciare şi am creat acest cadru, un tip de recurs care nu e bănesc, dar poate fi evaluat în bani, în fond : la fiecare 30 de zile primeşti trei zile câştig. E un tip de compensare pe care persoana deţinută în condiţii precare o poate primi…”
    .
    Dar despre care deținuți susură cu tandrețe doamna Prună , expunându-ne extraordinarul său demers caritabil? N-aș putea să vă răspund exact la care deținuți se referă dânsa, dar pot să vă spun cu siguranță la care anume NU SE REFERĂ : la aceia care scriu cărți în spatele gratiilor. Deoarece infractorilor, evident, periculoși care au aplecare către scris, madam Prună doar LE-A LUAT, nicidecum nu LE-A DAT! Păi, mai bine de două treimi din reușitul său mandat, purtătoarea de ștafetă a vietății bicefale Guseth-Macovei, vietate mare amatoare de vacanțe la cort , la Vama Veche, a lucrat la modificarea legislației referitoare la „scriitorii din pușcării” și a OUat, ca să zic așa, după întâlnirile cu GDS-ul, după lamentațiile lui Liiceanu, după cererile imperative ale Monicăi Macovei, o Ordonanță de Urgență ( OUG 24/2016, emisă de Guvernul Cioloș) prin care, indiferent câte lucrări științifice ar fi fost capabil vreun deținut să scrie, doamna Prună tot fix 20 de zile de libertate îi oferea.
    .
    Bine, la început dânsa ar fi vrut să nu-i ofere nimic, după cum putem lesne constata din confesiunile de la GDS:
    .
    „…Am propus abrogarea, pentru că mi se părea normal să se poată face dovada de îndreptare în penitenciar în executarea pedepsei. Există și alte modalități prin care dovedești că te-ai îndreptat. Poți să faci muncă fizică, cursuri de formare, o mulțime de alte lucruri care, atunci când invoci beneficiul eliberării condiționate, după ce îți faci o fracție din pedeapsă, să poată fi cântărite de o instanță de judecată. Poziția mea e că, în executarea unei pedepse, persoana condamnată are un număr de drepturi, dar NU ARE , ÎN NICIUN CAZ, DREPTUL DE A-ȘI EXERCITA PROFESIA. Am susținut faptul că, dacă pornim așa, ar trebui să recompensăm și activitatea creatoare: există oameni care fac muzică, fac teatru, pictează în penitenciar. Or, eu nu cred că acesta e sensul executării unei pedepse. Am încercat să susțin că există alte dovezi de îndreptare și că deținutul condamnat nu e privat de drepturile sale, dar n-am reușit…”
    .
    În fine, parlamentul a mai corectat Ordonanța, și a „dat” câte 20 de zile pentru fiecare carte scrisă.
    .
    Dar la GDS, pe doamna Prună a luat-o, cred, gura pe dinainte, și a dat o indicație destul de clară, în textul de mai sus, că dânsa nu cu Gigi Becali are treabă și nici cu Dinel Staicu , ci cu aceia pentru care scrisul POATE REPREZENTA, CU ADEVĂRAT , O PROFESIE ! Cine sunt aceia, oare? Adrian Năstase… Gheorghe Mencinicopschi… Sorin Roșca Stănescu … Bogdan Popovici…poate Dan Voiculescu…am uitat pe cineva?
    .
    Cu alte cuvinte, dacă scriitorul de cărți din închisoare „beneficiază” de 1 cmp ÎN PLUS peste cei 3 mp/deținut , numai ai lui, în celulă, dar scrie o carte într-an, poate să-și reducă perioada de detenție cu 20 de zile. Bineînțeles, numai dacă toate forurile științifice și universitare de pe planetă au recunoscut valoarea operei. Dacă nu, nu!…Pe de altă parte, în condițiile în care deținutul ne-scriitor are la dispoziție, pe persoană fizică, fix 3 mp de celulă, el poate cumula, pe an, 36,5 zile ( respectiv 36 de zile și-o noapte, la echinocțiu) de reducere a pedepsei, adică aproape dublu.
    .
    Nu este vorba de o bâlbâială tehnocrată, de data asta, nu… Aș spune că este o discriminare voită și explicită. Căci scrisul, prieteni, ideea împărtășită, sau, altfel spus, pur și simplu CUVÂNTUL care supraviețuiește, prin scris, celui care l-a gândit, continuă să fie o armă elegantă, dar redutabilă, și-n același timp o modalitate de autoapărare a creatorului , pe care orice regim autoritar , în secolul nostru sau în secolele trecute, a dorit , într-un fel sau altul, să o neutralizeze.

  10. Doamne (oh! My Lord! ptr intelegerea unora mai teleptuali) ce imi „plac” dezvoltarile inteligente si intecatuale den SUA dupa alegerea lui Trump the Pork ( ca e si cam swine) „Nu e presedintele meu” guita in transa aia fara drept de vot (pe motiv de vasrta si /sau necetatenie), geamuri sparte, ceva batai. Urlete ca niste taranoi inculti au distrus viitorul preainteligentilor …
    Petitie ca marii electori sa treaca peste consemnul lor si sa o proclame pe preanecinstita Hilary.
    O’Laba campionu anticoruptiei si proptectorul Kodrutzei „sperand”ca Hilara sa nu cuboasca rigirile legii (da cum stam atunci cu anticoruotia?! Poa in SUa coruptia da viata nu?!)
    Se pare ca in US pe Twiter sunt sugrstii ca Alesul ar fi bine daca s-ar intalni cu ceva de plumb sau buletproof de la 22 in sus. In California se zice de un Calexit.
    Piate reusesc si ei un Maidan – ca si Hilaru si Iulicika ambele e blonde (vopiste ..)

    La noi aia pro Amriochia, pro dimacratia e confuzi si baiguie ceva ca Trump nu e frumos (nu e vorba de cum se tunde sau gusturile in ref la decoratkoini interioare!), ca ar trebui sa fie demis de Congres sau sa se intalneasca cu rizicu priofesional preum Abesau JFK .. samd ect. Si in plus mai e aia care plang ca de acu nu are cine da Rusiei peste morda ca Tramp e vandut lu Valdimir. Normal ca e vandut as zice eu! Ca deh am scris ca Tramp e nitel swine si stiti cun se zice la swine in rusesete? SVINEA! Ce dovada mai buna vreti?!!

    Concluzia Traisca Societatea Deschisa si califul ei Soros care ne invata sa (NU) gandim!!! Ca voti e rau – definit9b si Aldof a fots ales!
    Da Osaama Hussein nu a fots ales?!

Lasă un răspuns