Congresul BNS

Am participat ieri la Congresul BNS. Am acceptat invitatia lui Dumitru Costin de a fi prezent, in Palatul parlamentului, la aniversarea a 25 de ani de la crearea acestei organizatii sindicale. Am intalnit numeroase personalităti, lideri sindicali, lideri patronali dar si reprezentanti ai partidelor politice. Si multi prieteni din perioada in care eram premier.

In scurta mea interventie, in calitate de invitat, am subliniat câteva aspecte pe care le consider importante:

  1. macrostabilitatea economică din tara este acompaniată, paradoxal, de tensiuni sociale la nivel microeconomic si de instabilitate geostrategică in afara granitelor noastre. Va rezista, oare, in aceste conditii?
  2. există, in continuare, iluzia că sporul de PIB rezolvă automat problema sărăciei;
  3. investitiile straine directe (aproximativ 60 mld euro) nu au dus la o crestere semnificativă a locurilor de muncă. Mai mult, ele s-au „compensat” prin dividende si pierderile declarate prin falimente, etc;
  4. numărul locurilor de muncă a scazut cu 44% fata de 1990 ( -3,2 milioane salariati);
  5. capitalul public a ajuns la 17%. Capitalul privat este impărtit in 43% autohton, 40% strain;
  6. rolul statului – compementar pietei – trebuie intarit pentru a face fata globalizarii;
  7. se schimba raportul state nationale/Bruxelles, fiind reafirmată suveranitatea membrilor UE, inclusiv in Europa de Est. Care este pozitia României?
  8. cum putem accesa mai multe fonduri europene indreptate spre cresterea economiei noastre si nu spre achizitionarea produselor si serviciilor occidentale;
  9. Sindicatele trebuie sa participe la dialogul social  intern dar trebuie să-si  orienteze membrii si spre intelegerea realitatilor internationale;
  10. istoria ne aiuta sa construim viitorul doar atunci cand nu o măsluim.

51 de gânduri despre “Congresul BNS

  1. Perfect. Nu mă așteptam la altceva din partea dumneavoastră, dar la punctul zece le-ați strecurat o săgetuță. Iată de ce vă iubesc atât de mult! Să-și numere ouăle fiecare… dacă n-a dat boala în găini pe la ei și-or mai fi având…

  2. D-le Năstase implicati-va vă rog în calitate de om de drept și de stat un autentic tehnocrat cu o reală experiență de leader politic fost premier fost ministru de externe fost președinte de cameră și fost președinte al celui mai mare partid din țară și împărtășiți din ceea ce puteți și știți celor care vor să fie la butoane. Chiar dacă nu vă cer fie ptr că sunt prea aroganți și autosuficienti fie ptr că sunt iresponsabili sau diletanți veniți dvs în întâmpinarea lor ptr că e păcat!

  3. Sindicatele de astăzi nu mai au puterea sindicatelor de acum 16 ani. Pe vremea Prezidentului și al lui Boc nu au fost încheiate Contractele colective de muncă la nivel de ramură, nici acelea din cadrul fiecărei instituții sau firme, deși este trecătută ca măsură obligatorie, în Codul Muncii, art. 229. Liderii lor au fost hărțuiți (unii, probabil, pe bună dreptate), amenințați, urmăriți, ascultându-li-se convorbirile telefoanice etc. Nici grevă nu se mai poate face, pentru că ministerul te dă în judecată, invocând încălcarea codului deontologic sau, ca în situația actuală a grevei din sistemul sanitar, că nicio revendicare a greviștilor, conform legii. nu face obiectul declanșării unui conflict de muncă.
    AMALIA
    De ce nu sunteți de acord cu mărirea salariilor bugetarilor? Sunteți cumva administrator de firmă privată și vă temeți că o dată cu mărirea salariilor bugetarilor vor trebui mărite și salariilor celor din mediul privat? Nu vă întrebați, de ce românii plecați în străinătate muncesc mai bine acolo decât în România? Pentru că sunt stimulați prin salarii, care le asigură un trai decent și din care mai pot economisi, pentru a trimite bani și în România. Singurul lucru prin care statul poate stimula mediul privat sunt politicile economice de încurajare a investitorilor și de protecție a firmelor românești. Aceste poitici nu costă bani, ci pot produce bani.
    Salarii mici înseamnă scăderea posibilității familiilor de ă-și întreține copiii la școală, determină abandonul școlar sau imposibilitatea continuării studiilor pe o treaptă superioară. Și atunci, cu toate măsurile stimulatorii, mediul privat nu se va dezvolta, din lipsa forței de muncă calificată, pentru că cei care mai ies de pe băncile școlii, pleacă din țară, tocmai din cauza salariilor mici, din mediul bugetar și din mediul privat.

    • Țările la care vă referiți, în care salariile bugetarilor sunt mai mari decât salariile bugetarilor români, au o economie puternică, iar în acele țări sunt mult mai puțini evazioniști decât în România. Puțini români emigrați sunt bugetari acolo unde au emigrat. Salariile bugetarilor depind de mărimea Bugetului, nu de zgârcenia sau mărinimia guvernanților. Eu cred că Bugetul nostru nu poate fi împovărat de noi creșteri de salarii. Dacă viitorii guvernanți vor crește salariile bugetarilor fără dezechilibrarea Bugetului și fără riscul ca aceste salarii să nu poată fi acordate la un moment dat, am să recunosc că n-am avut dreptate.

  4. @Radu Humor,
    @ZeV,

    vă mulțumesc pentru apreciere, însă trebuie să lămurim ceva: punctul meu de vedere nu este al unui credincios, ci unul mai… laic! Stați să vă explic! Dacă lumea ar fi o clasă cu elevi de unde a ieșit puțin afară învățătoarea iar pe mine (o simplă colegă de clasă (și politicienii sunt colegii noștri, pe aceeași treaptă a evoluției cu noi)), m-ar fi lăsat, cum se mai procedează, să-i supraveghez și să scriu o listă cu cei care nu-s cuminți, eu nu i-aș lăsa pe colegii mei să se joace cum vor, să „facă ce vor, dar în liniște”, cum crede că este posibil doamna învățătoare! Știm că totul va degenera într-un haos – băieții se vor lua la bătaie și vor arunca obiecte prin clasă iar fetele vor țipa asurzitor de pe sub bănci. Așa că eu i-aș pune să se roage ori să citească pe rând, cu voce tare, dintr-o carte, de preferință una cu pilde moralizatoare. Pentru liniște și ca să nu existe răniți.
    .
    Organizarea activității colective transformă turma într-o comunitate, într-o adunare de OAMENI. Ați observat că oamenii, luați individual, par toți de treabă și la locul lor, dar dacă-i pui laolaltă în fața unui altar, al unei pomeni electorale, a unor ajutoare de la UE sau la rând la pește proaspăt, zici că-s animale! Tot pe lista asta pot să pun galeriile de suporteri, publicul de la concertele uriașe de pe stadioane, chiar și cele electorale. Îi ia valul! Sociologii să spună ce-i cu fenomenul acesta, eu nu știu. Dar asta mă face să cred că omul nu este capabil să respecte alt om dacă nu-l îndeamnă cineva mai presus de noi toți, cineva care-l poate pedepsi ori răsplăti chiar și pentru gândurile sale. Nu este cazul statului, corect? Nu contează în ce cred eu și nu trebuie să creadă toți în aceeași chestie, dar să aibă toți un Dumnezeu. Să ne folosim de mecanismele pe care le-a dezvoltat în mod natural umanitatea pentru a impune ordinea și pacea. Desigur, ajustări de natură cerebrală se impun pe ici-pe colo. Așa cum fac șmecherii globalizării – ei folosesc mai eficient istoria, n-au inventat nici pe dracu’! Sunt doar niște oportuniști creativi.
    .
    De aceea, găsesc eu, că statul trebuie să conlucreze strâns cu biserica la educarea societății și la menținerea unui climat public sănătos. ÎNSĂ, cu ușile închise, între patru ochi și confidențial, reprezentanții statului trebuie să negocieze la modul cel mai lumesc condițiile acestei colaborări – nu activități comerciale și bancare fără măsură, fără taxe, fără caritate, fără nici un folos pentru societate, ci multă dedicare din partea bisericii, pentru că ei pretind că asta fac! Americanii au un model bunișor, perfectibil.
    .
    @Ghiță Bizonu’, am zis eu că trebuie să fim umili? După ce-ți faci treaba și-ți câștigi banii prin muncă numai umil nu trebuie să fii. Și biserica, și statul ar trebui să cultive anumite valori. Un om civilizat i se adresează cu „dumneavoastră” menajerei. Am zis că toată lumea trebuie să fie ocupată.
    .
    Lăsând la o parte pe cei cu devieri genetice specifice, cei care nu mai pot de bine și de plictiseală se apucă de experimentat, asta e dovedit. Sistemele de protecție socială din țările cu multă bunăstare, de prin Norvegia, Suedia, Danemarca etc, sunt exagerat de protectoare, dacă pot să spun așa. Te trezești că nu ai nevoie să lucrezi câte zile ai. Și atunci, cu ce să te ocupi? Oare omul își dedică tot timpul liber neapărat cititului, artei, dezvoltării personalității? Și după ce ei o iau razna și „meditează” din perspectiva celui care n-a avut niciodată responsabilități, se gândesc să impună tuturor filosofia lor de viață, viață mult străină de a altora, a celor mai mulți. O măsură se impune în toate, este umila mea părere, iar omul trebuie să le facă pe cele omenești la timpul potrivit, sau măcar aproximativ, după cum îi dă neuronul sau hormonul cu ciocanul în cap.
    .
    Și legea combaterii hărțuirii la locul de muncă este bună, dacă se va implementa. Cei care ies din rândul lumii din motive obiective, cred că trebuie tolerați în mod discret, așa cum ne-a învățat istoria că e bine și sănătos s-o facem. Nu trebuie să inventăm noi roata. Niște reglementări simple de nediscriminare la locul de muncă sau altele asemenea sunt suficiente.
    .
    Statul trebuie să protejeze și să ajute un om ce împinge o stâncă la deal, dar nu să-i netezească drumul unuia care nu-i în stare să se dea de-a dura nici la vale.

  5. Numai eu întâmpin probleme tehnice? Ori n-am postat nimic, pe bază de „error”, ori am postat de 20 de ori. Dacă e ultima, cenzurați-le, vă rog, să nu mă repet ca papagalul.

    • fosta basarabeanca si Luminita Arhire,
      blogul a fost supus unui atac cu virusi timp de 10 ore. Sper ca e in regula acum.

  6. Nu se poate dezvolta nimic atata timp cat populatia munceste pe un salariu care nu acopera nici cosul alimentar prevazut de lege. Acum mai intra bani din munca in strainatate dar nimeni nu sa gandit ca si acestia usor usor se vor diminua din simplu motiv ca multi din acestia au plecat cu toata familia iar copii lor deja asimilati in strainatate nu vor mai avea nici macar un gand sa se intoarca intr-un loc care nu-i leaga .

  7. AVATARUL UNUI PIXEL ALBASTRU

    Istoria noastră contemporană e raiul „pixelului albastru”, adică al impunerii forțate în conștiința publicului a unei realități paralele, construite în speranța că, prin persuasiune, butaforia devine întâi acceptabilă, apoi legitimă.
    .
    În uralele și unanimitatea de neclintit a Partidului Național Liberal, silueta tehnocratului Cioloș a căpătat astăzi o frumoasă hașură galben-albastră , cu o săgeată mobilizatoare în dreptul posteriorului, care să-i asigure o propulsie semeață către Palatul Victoria și să-l scutească, după alegeri, de efortul de a-și căra periuța de dinți și pijamaua de serviciu de-acolo.
    .
    Un entuziasm încordat, gen „…dacă nici cu ăsta nu merge, atunci ce dracului ne-a mai rămas de încercat ?”, a zguduit din temelii măreața adunare liberală, care a aplaudat ca și cum și-ar fi scuipat în sân, preventiv, în vederea apropiatelor alegeri.
    .
    Scurta guvernare Cioloș, a fost marcată de toate nemulțumirile sociale posibile. Totuși ,dânsul ne este prezentat nu numai ca o mare găselniță, ci și ca UNICA GĂSELNIȚĂ, „Koh-I-Noor”-ul guvernărilor din ultimii 26 de ani și regele extraordinarelor proceduri, care nu se finalizează niciodată…
    .
    Să exemplificăm performanța de netăgăduit a guvernării Cioloș cu tehnocratul meu preferat, Cristian Ghinea, care a făcut istorie în Ministerul Fondurilor Europene, suflecându-și mânecile și-atât, de față cu presa, de câteva ori, aceasta fiind singura lui contribuție notabilă la dezvoltarea patriei. Și cine îl poate cunoaște mai bine pe acest tânăr atât de talentat și de tehnocrat, decât fosta sa protectoare și șefă, Alina Mungiu Pippidi, din vremea când Cristi , scos ca din cutie și scrobit pe la încheieturi, făcea parte din oastea de îngeri numită ROMÂNIA CURATĂ (coleg de imaculare cu Tolontan, ați ghicit) … Avându-se în vedere, însă, realitatea tristă că AMP s-a cam aflat în proces de „ jigneli ” și presupuse „calomneli” cu domnul Ghinea, a preluat doamna Ramona Andreescu , de la aceeași ROMÂNIE CURATĂ, care l-a format pe tehnocratul nostru, sarcina de a-l demasca. Iată:
    .
    „Biografia lui Cristian Ghinea este exemplară pentru tipul de «băiat deştept» care a fost selectat să conducă România, indiferent dacă din poziţia de «tehnocrat» sau politician şi indiferent de partid. Ca şi partenerul său în CRPE ( Centrul Român de Politici Europene, n.n.), Ciprian Ciucu, candidatul M10 care şi-a transferat loialităţile la liberali înainte de alegerile locale, după ce şi-a încercat norocul şi la Nicuşor Dan (fusese înainte ales într-o impresionantă unanimitate preşedinte al Consiliului Naţional de Integritate, consiliul de supervizare ANI în timpul guvernării Ponta), a venit rândul lui Ghinea să se declare pe piaţa candidaturilor şi să discute despre USR (între timp un partid mai mărişor după locale), ca şi despre PNL. A fost şi primul care a declarat la televiziunea DiGi24 că va urma pe şeful său, Dacian Cioloş, dacă acesta se va înscrie într-un partid, dar nu o va face «de capul lui». Declaraţie imediat depăşită, căci dl. Ghinea a început să caute activ un partid în care să îşi îndeplinească pe mai departe misiunea de succes. Acesta nu va fi nici într-un caz, cel al Monicăi Macovei, cu toată admiraţia sa declarată faţă de aceasta mai demult. Pur şi simplu, loialităţile de tinereţe ale lui Cristi Ghinea au fost depăşite demult şi el are nevoie de noi şi noi orizonturi pentru talentele sale.”
    .
    Ați văzut, prieteni, că băieții ăștia de la CRPE știu că nu e înțelept să pui toate ouăle într-un coș? Două la USR, două la PNL… sau asta era cu steagurile… în fine, ați prins ideea… Adică, dacă se înmulțesc cyborgii la USR, de ce nu s-ar înmulți și la bunicuțul PNL , la căldurică?
    .
    „Selectați să ne conducă”… nu vă trec niște fiori reci pe spate, ca și cum aveți o tarantulă pe sub cămașă, prieteni?

    • Io imi aduc aminte de campania din 2000. Cand PNTcd tipa ca ei love Mugur Isarescu catindatu lor iar Mugurel ii ruga sa pastreze distanta ca il sifoneaza

      Cat despre tarantula … eu observ de ceva timp ca sunt cariere „vectorizate” si „busterizate”

    • Apropos de cei „selectaţi să ne conducă” , norocul nostru şi ghinionul lor, face ca cei ieşiţi din sita selecţiei şi trecuţi doar prin dârmonul corectitudinii politice, nu au alte calităţi în plus, care să-i dovedească a fi buni pentru altceva decât să pună în aplicare orbeşte nişte dispoziţii venite de sus, celor de mai jos şi tot aşa !
      Jos însă, ce ajunge la noi, e dezastru ! :mrgreen: :
      dacă nu ajunge pleava, ajung cu siguranţă diferite corpuri străine ( mai ales de interesele noastre naţionale, de stat independent şi suveran ), un fel de mancurţi, cum îi plăcea cuiva să-i numească, ce seamănă atât de mult unul cu altul, mai ales din pdv al competenţelor, încât dacă i-ai schimba între ei pe posturi după ce au fost instalaţi, unul la Justiţie, altul la finanţe, alta externe, amestecându-i ca la poker, n-ai observa nici o deosebire profesională remarcabilă .
      Să fie toţi atât de multiprofesional pregătiţi, sau, mai curând, deloc pregătiţi profesional, ci doar doctrinar şi mai ales de o slugărnicie dezgustătoare ! 😉
      Ăstora le pute totul pe aici, de parcă n-ar fi stat prin antecamerele sorosiste (unele, dar şi unii, că-i la modă, poate şi prin dormitoare 😳 ) ci doar prin Buckinghamuri sau Versailluri imperiale şi ajunşi acasă (vorba vine, că pentru ei România este doar un loc de muncă, un job de nerefuzat, nu datorită mărimii salariului, ci a gradului de subordonare 😉 ), obligaţi să vorbească româneşte ( alt chin pentru unii dintre ei !) se văd confruntaţi cu o realitate cu care nu au nimic de a face, pe care se văd obligaţi prin contact, sau prin angajament (?) s-o înfrunte şi s-o modeleze după bunul plac, de regulă, nu doar al lor, ci al stăpânilor, dar nici într-un caz al nostru, al românilor !
      De aici, tot felul de situaţii penibile, începând cu stâlcirea limbii până la desfigurare ( vezi specialista, mai mult în sărut franţuzesc, decât în program economic românesc, Clotilde Armand), junele Costescu, care după ceva escapade prin Albion vorbeşte româneşte cam ca un nigerian venit de vreun an la Dinamo), şi de care te miri nu numai de cum, dar şi de ce vorbeşte,
      altă specialistă, n-am mai avut curiozitatea să văd în ce, dar cu un nume în două limbi de toată frumuseţea :
      Cosette Chichirău !
      Toţi „rr”-iţi, la fel ca infantele Dănuţ Nicuşor, şi ceilalţi tehnocraţi de limbă (sub)palatină, de care s-a umplut guvernul, massmedia (se pregăteşte Parlamentul ! ), ce vorbesc printre dinţi, fonetic, dar şi în ideea de „a-şi arăta colţii”, la unii, încă de lapte… :mrgreen: 😆
      Dacă pe vremea lui Mihai Eminescu .
      „ai noştri tineri, la Paris învăţă(au), la gît cravatei cum se face nodul… „, acum, prin cele străinătăţuri,
      „ai noştri „selectaţi” învaţă, la gît românului sî-i pună laţul !
      E un fel de care, pe care !
      Sau, mă rog, de care mai de care, pe banii noştri !
      Unii zic că şi pe ai lui Soroş…… Sanchi !
      Că-s tot de-ai noştri :
      România are de plătit de pe urma Holocaustului, care a fost, mai mult negociat şi plătit decât pătimit de cei care încasează sumele – 60 de miliarde ( e drept că dolari, nu euro, câţi au venit prin investiţii străine şi avînd în vedere că majoritatea investitorilor sunt cam toţi la fel, se poate spune că-s mai toţi, 60 mld , tot din banii noştri !) . Aşa că noi, n-am făcut mare „gheşeft ” .
      Ei ? Dar ce, ei recunosc ?! 😉 E vrei, nu vrei, vorba despre mulţi bani la mijloc, şi depinde unde ajung …
      De regulă ca într-un cunoscut banc :
      Un preot catolic, unul ortodox, şi un rabin, la un pahar de vin, după o întâlnire ecumenică se interesează cam cum procedează fiecare cu sumele strânse de la cei pe care-i păstoresc ( era să zic, altfel… 😉 ).

      Eu, zice pastorul, opresc 10 % pentru cheltuielile mele şi restul e al Bisericii, adică ai Domnului .
      Cel ortodox zice :
      La noi cheltuielile sunt mai mari ( odăjdii scumpe, slujbe plătite nu doar Domnului, ci şi domnilor ierarhi 😉 ) opresc cam 20 % şi restul sunt au Domnului !
      Rabinul zice :
      – Eu, las totul la voia Domnului :
      Arunc toţi banii în sus, Dumnezeu îşi opreşte câţi vrea şi restul, ce cade jos, sunt ai mei !
      Aşa şi cu despăgubirile astea pentru holocaust :
      România, Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia, dar mai ales Germania aruncă banii în sus ( pardon, nu ele, ci Institutul, că ele… , dae de fapt e cam acelaşi lucru ) , cu speranţa că vor ajunge la Dumnezeu şi de acolo la cei care au pătimit săracii de pe urma grozăviei, iar restul, ce cade, mai bine zis, ce pică ajunge jos pe pământ la unii ca Soroş, sau Florian , care-i investesc imediat !
      Cum unde ? 😉

  8. Acult – cu mandrie ca avem si noi azi neo-liberalii nostri – cum se iau la trinta, e rind, doamna Dragu, dl. Pislaru, si in final dl Ciolos, cu Parlamentul referitor la cresterile salariale propuse prin lege. Adevarat, poate pare o miscare cu tenta electorala, inainte de alegeri. Dar, asta-i lupta politica peste tot, asa ca mai incet cu lacrimile.

    Doamna Dragu e foarte trista ca Romania va iesi din limitele impuse de UE la deficitul bugetar, de 3%. Si ne auto-flagelam, in timp ce Italia, Spania, Franta, Portugalia, toate au ignorat cerinta UE (mai precis a Germaniei lui Merkel, care insista cu acest 3% deficit bugetar). pentru ca e necesar sa consume si sa investeasca ca sa se dezvolte. De ce trebuie Romania sa fie tot timpul „elevul model”, cind e nevoie de autostrazi, de infrastructura, deci de chelutieli mai mari? Cum sa ajungem din urma celelalte state dezvoltate, daca noi nu acceptam un deficit mai mare?

  9. Nu sunt de felul meu vindicativ și nu m-am molipsit nici de la Corneliu Vadim Tudor și nici de la Donald Trump, dar iar sunt obligat să vă spun că exagerați în interpretarea ideii politically correct!
    B.N.S. este cel ce și-a făcut partid politic, pentru alegerile din 2004, afirmând că nu se simte apărat de PSD. Au făcut o alianță cu C.V.T. au ajuns să aibă 10 deputați – CARE AU FOST PRIMII CUMPĂRAȚI DE băsescu! Așa s-a deschis calea și pentru alți lipsiți de caracter, precum Partidul Conservator și UDMR, care, în fapt, au fost la baza celor două condamnări ale dumneavoastră!!! Sigur că nu vă „încălzește cu nimic faptul că Voiculescu a ajuns și el la pușcărie, dar nici nu cred că vă mulțumește că matei brătianu, care a bgăgat Poșta Română în faliment, nu este nici măcar anchetat. Sunt sigur că O.Zară mai are documentația din 2005, când, cu banii Poștei + banii salariații din poștă s-au salvat Cosmote și EUROMBANK.
    Dumneavoastră demonstarți că iertați creștinește, iar ei înțeleg că pot continua în același stil!

  10. Citeam cum Turcia va cumpara 24 de noi F-35, un avion militar extrem de scump. Nu cumpara Suhoi. Asta vorbeste despre linia lor militara, si cooperarea, aparent prioritara cu Rusia. Insa pare ca lucrurile sunt atit de fluide in zona, cu atitea vase militare rusesti trecind prin strimtoarea controlata de turci de la Marea Neagra, ca Turcia a „uitat” sa mai insiste cu extradarea din SUA a lui Gullen, dusmanul personal al Sultanului Erdogan. Daca in zona militara Turcia ramine angajata cu NATO, atunci sunt sanse ca aliatii sa influenteze regimul sa mai inmoaie putin din teroarea asupra propriilor cetateni, arestati si torturati pentru ca au alte preferinte politice, si teroarea asupra presei si a libertatii de exprimare. Turcii nu au cum sa nu fie nervosi de prezenta militara ce tinde sa devina permanenta si masiva a Rusiei in zona ei de influenta. Asa ca merg si ei pe sirma,

    • T-rex: din cate este public, au licenta pentru 100 de bucati. Dar poate cumpara ca sa transfere 1-2 la rusi, mai stii, rusii au supravietuit intotdeauna tehnic prin re-engineering. Acuzatiile vehemente impotriva lui Gullen au fost, de fapt, acuzatii impotriva SUA, in ideea ca ori au fost implicate in tentativa de lovitura de stat, ori au stiut si n-au zis nimic, pentru ca, spre a organiza din SUA un puci in Turcia, Gullen trebuia sa dezvolte o comunicatie de mare amploare, care nu avea cum sa le scape americanilor. Intre timp , Erdogan s-a lamurit ca, distantandu-se definitiv de americani, pierde mai mult decat castiga apropiindu-se de rusi si ca pierderile sunt foarte complexe: Turcia s-a ridicat, in deceniile din urma, in special in urma ajutorului american, incusiv militar. Incetarea ajutorului si bunavointei ar putea face ce Turcia sa inceapa sa stagneze, iar in Balcani sa inceapa a se ridica noul pilon de securitate, catre care acest ajutor s-ar muta. Asa ca probabil ca Erdogan a inghitit galusca – cum ca americanii n-or fi implicati in evenimente, dar nici nu se omoara dupa el – si s-au decis sa tina directia, nu asa de ferm ca inainte, dar cat de cat.

  11. Alegerile din Moldova reflecta eternele probleme de tranzitie la capitalism, unde oameni de stat fac tot felul de invirteli ca sa se imbogateasca. Paradoxal, miscarea unionista a suferit o lovitura si din aceasta cauza, si nu am vazut pe nimeni din aceasta miscare insistind pe respectarea legilor. Daca erau isteti, asta ar fi promovat demult in Modlova: o institutie eficienta, ca DNA in Romania, care sa ii ia de ciuf pe toti lacomii de la butoane, de la sting ala dreapta si invers. Acum e tirziu. A venit populistul Dodon, care se prezinta drept „salvatorul” tuturor moldovenilor. Aiurea…propaganda pura! Nu asa se construieste in stat prosper pentru toti cetatenii. Chestie ce ma duce la urmatoarea intrebare: desi Moldova e considerata si recunoscuta ca stat independent, totusi, poate fi acest tertoriu in care locuiesc o mina de oameni un stat cu adevarat? Eu cred ca nu are multe sanse. Moldova nu are mari sanse sa devina o Elvetie in Est. Cred ca moldovenii aia care-l voteaza pe Dodon sunt:

    1. Suparati ca banii lor sunt furati si dusi la Moscova;
    2. Ca standardul lor de viata e intr-un declin permanent din 1990 incoace;
    3. Ca nici o forta politica nu a reusit sa dezvolte tara, ba din contra, programele lor ineficiente au dus la o emigratie masiva fie in SUA, Canada, UE sau in Rusia si republicile foste;
    4. Ca Romania, desi permanent s-a prezentat ca tara „sora”, nu a reusit sau nu a vrut sa isi lase amprenta economic mai bine. Mai sigur nu a putut, pentru ca Romania insasi a suferit masiv cu acelasi tip de tranzitie. Azi, desi poate ar putea sa sprijine Moldova mai mult, conditiile politice de acolo in schimbare ar putea impiedica o implicare a Romaniei mai puternica.

    Toata lumea pare ca vrea sa se intoarca in „trecutul glorios”: Trump vrea America de altadata, puternica si glorioasa, Anglia viseaza loa fel, Rusia nu mai spun. Iar tarisoarele astea micutze viseaza si ele la vremurile cind fratele mai mare le mai arunca niste oscioare.

    Poate vreti si o perspectiva germana:
    http://www.dw.com/en/opinion-is-moldovas-european-dream-over/a-36227556

    http://www.dw.com/en/opinion-is-moldovas-european-dream-over/a-36227556

    • Draga T-Rex, R.Moldova are cateva carecteristici, dintre care una este ca 60% din forta de munca este formata din angajati ai statului (procent pe care era cat pe ce sa il atinga, la noi, Boc). O astfel de structura ocupationala genereaza un tip de dorinta personala si o structura electorala in consecinta. Dorinta personala a unui angajat al statului este, reiese mediatic, este sa-si conserve postul si sa aiba posibilitatea de a castiga ceva pe langa. Un astfel de electorat, majoritar la cei de peste Prut, va fi intotdeauna mai sensibil la programele de tip etatist (statalist) – conservator decat la programele de tip reformator ori liberal. Aceasta genereaza si o teama de unire, care ar putea rasturna structurile existente la vecini, deci si existentele lor, mai ales ca multimea nu realizeaza ca in Romania e si mai rau, grasii de la stat chinuind slabanogii privati, ca sa folosesc limbajul proaspatului cetatean moldovenesc Basescu. La fel cum nu realizeaza ca dreptatea e pentru unii muma si pentru altii ciuma, depinde cum te intelegi cu puterea. Nici lupta anti – monopol nu e victorioasa in Romania, unde fara protectie nu poti spera la mai mult de supravietuirea personala. Si atunci, fie ca unii moldoveni au o imagine deformata despre Romania si atunci nu-i intereseaza unirea, fie au o imagine corecta si atunci ii intereseaza si mai putin. Ca noi ducem o politica de tip loose – loose, asta este problema noastra.

      • @liviu, eu cred ca Basescu se lasa si el folosit cu circul asta ce-l face, si la care se pricepe. Si ce daca a luat cetatenia Moldovei? E si el parte a unor jocuri. Daca ies bine, daca nu fac altele. Important e sa ramina pe val, si sa nu-l ia Kovesi de motz.

  12. Bun, subiectul inegalitatii pregnante in lumea capitalista si in particular in Europa de Est, ramine actual, descopera BERD. Nu e un moment „Evrika!”, pentru ca asta se vede in special acolo de unde obsnuia sa vina lumina Vestului: din SUA.

    Ceea ce este insa de subliniat, este ca aceasta concentrare de bogatie la cei putini loveste din plin democratia si institutiile democratice, pentru ca ofera partie deschisa politicienilor autocratici, asa, ca Trump, si pe care se vor da cu saniutza multe forte nationalist-extremiste. Sunt cautate si prezentate solutii din trecut, desi prezentul e foarte diferit. Asa face si Putin, incercind sa faca un comunism pe invers, adica un capitalism tzarist, unde capitalul e condensat in mina boiersnashilor de gubernie, si unde prostimea „cumpara” din aceasta propaganda scumpa, facuta cu tancuri si avioane fie in Ucraina, fie in Siria. Rusii, aia putin care mai gindesc, fug cum pot si unde pot. Am exemple. Mai ales saracimea din Siberia si de prin prejur.

    Dar, sa revenim la inegalitate, pentru ca este de actualitate in Romania, mai ales in preajma alegerilor. Citesc ca piata de capital e subdimensionata in Romania (fata de Polonia). Daca nu exista suficient capital, cum sa creezi bunastare pentru cit mai multi? Saracia nu are cum sa fie eradicata nici pe termen lung in Romania, asta trebuie sa acceptam din start. Se poate face prn redistributie, adica taxare diferentiata. Un subiect uitat in Romania de tehnocrati, pentru ca ei prefera sa „dea” la cei care au deja, nu sa mareasca salariile celor care presteaza munci importantepentru societate. De acolo ar putea doamna Dragu si dl Ciolos sa scaota banii aia de care se pling. Iata cum poti sa mentii sanatatea macroeconomica pe termen lung: cu impozitare diferentiata, pe termen lung!!!!

    Mai e cineva la stinga, sau toti s-au mutat la dreapta?

    http://www.reuters.com/article/us-ebrd-economy-happiness-idUSKBN12Y1T5?il=0

    Post-communist countries in Europe have made significant headway since transition, but inequality poses a growing threat to long-term development, a report from the European Bank for Reconstruction and Development said on Thursday.

    „Excessive concentration of wealth (among the very rich) … may negatively affect equality of opportunity and cause a backlash against key economic and political institutions underlying market economies,” the bank warned, adding it could lead to weaker growth in the long run.

    • Intodeauna va exista o stanga politica, acolo unde exista o dreapta politica – si care reflecta natura omeneasca situata intre individ si comunitate. Dar stanga politica de astazi este mai la dreapta stangii politice de ieri. Tot asa cum si dreapta capata, urmare a internetului, unele trasaturi de tip comunitar.

  13. [right]”Hillary Clinton înseamnă război. Hillary Clinton reprezintă haosul
    şi instabilitatea mondială
    ” Marine Lepen , FN[/right]

    Hilary, cea bagata pana in gat in necazurile actuale din Orientul Apropiat , banuita ca ar fi nasit ISIS (ISIL, Daesh) – a fost Secretar de Stat al Statelor Unite intre 21 ianuarie 2009 – 1 februarie 2013 (Primavara Araba -Tunisia , Egipt, Libia, Siria , Yenem) in care au fopts inlaturate regimuri laice sau laicizante si au ajuns la putere islamisti turbati. Cu exceptia Siriei und eoperatounea nu a reusit (Asad nu a murit!) si a Egiptului unde islamistii au fots indepartati de la putere prin puci . Ca sa zic asa „reintoacere in casuta de start”. Nu imi ziceti ca regimutrile alea erau macar auitoritare sau dictaroriale – ce cumva Arabvia Suadita este democratie? Curios nu da semne de „primavara”!

    As mai zice ca dupa ce au admirat peisaju in timp ce ISIS a prsperat, in sfarsit SUA dau semne de a fo observat Daesh su au anunta cu surl;e si trambita MAREA OFENSIVA DE LA MOSUL .. care s-a cam impotmolit in timp ce jihadistii crucifică civili la Mosul !

    [center][img]http://static3.evz.ro/image-original-605-388/cache/2016-11/isis1-465×390.jpg[/img][/center]

    In acest timp madam Hilara este f ocupata sa planga de mila Alepului si sa ameninte Rusia ptr „crime de razboi”…

    A da . Se cam discuta despre starea mintala a Hilarei:
    [right][youtube]Fgcd1ghag5Y[/youtube][/right]
    (dspre Libia. A da. Kadafy stransese un ditai arseanlu. Azi toti se intreaba unde or fi armele alea ,…)

  14. Ce mai inseamna sindicatele azi? Pentru mine, nimic.
    10. sau daca nu il masluim.

    Vad ca, in continuare, guvernantii refuza sa publice datele biroului (adresa, orar, numar telefon) , unde s-au angajat ei la UE.

  15. fostă basarabeancă
    November 3, 2016 at 7:56 am

    Corecta (relativ) formularea:
    ,,..omul nu este capabil să respecte alt om dacă nu-l îndeamnă cineva mai presus de noi toți, cineva care-l poate pedepsi ori răsplăti chiar și pentru gândurile sale. Nu este cazul statului, corect?”

    Acel ,,cineva mai presus de noi toti”, trebuie inteles, acceptat, primit cu bratele si inimile deschise si integrat in propriile noastre constiinte. Nu trebuie perceput ca o entitate exterioara care pedespeste, sau rasplateste (dupa caz), ci, ca insasi lumina care ne mangaie sufletele in noaptea de Inviere, dar nu numai.
    In fiecare zi a existentei noastre.
    Pana si cei care aprind lumini la clubul Colectiv se dovedeste ca au credinta, din simplul motiv ca omul vine din lumina, este lumina si pleaca inspre lumina. Desigur, omul nu constientieaza aceste axiome decat in anumite momente critice din viata sa efemera.
    Omul poate fi sublim, dar poate fi insasi intruchiparea diavolului.

    Mai scrieti:
    ,,Ați observat că oamenii, luați individual, par toți de treabă și la locul lor, dar dacă-i pui laolaltă în fața unui altar, al unei pomeni electorale, a unor ajutoare de la UE sau la rând la pește proaspăt, zici că-s animale!”

    Hmm…mai rog, probabil dvs n-ati fost la Iasi , in jurul datei de 14 octombrie. Va invit sa vedeti ordinea, rabdare. increderea si lumina care transpare din ochii oamenilor aflati la rand, in asteptarea inchinarii la Sf Parascheva. Intrebati, oameni raspund invariabil ca se roaga pentru sanatatea si binele familiilor, pentru pace si, de multe ori, in ultimul rand pentru ei insisi.
    Cazurile izolate mediatizate de jurnalisti far’de repere, nu sunt definitorii pentru spiritul admirabil al majoritatii celor care fac acest efort de autodepasire.

    Sunt si manifestari care duc la exaltare, fanatism si, din pacate, si la dezastre, inclusiv la moarte prin incendiere. Asta se intampla atunci cand ne jucam, inconstient, cu destinele noastre, nimeni dintre ,,organizatori” neavand intentia sa asigure ,,linistea clasei”. Dimpotriva, liber la bunul plac.
    Uneori, ,,diavolul” (privit ca simbol) este extrem de inselator si tentant.
    Ceea ce scrie in Cartile Sfinte compileaza pur si simplu constatari si experiente (pilde) extrase din viata omului de fiecare zi. Din viata omului natural, cu bune si rele, cu limitele sale biologice sau tarele de caracter derivate din partea sa instinctuala.
    Dar este intodeauna subliniat si accentuat potentialul omului de a deveni permanent mai bun, chiar daca asta presupune un mare efort constient de rearanjare a prioritatilor.

    Reproduc (la final):
    ,, De aceea, găsesc eu, că statul trebuie să conlucreze strâns cu biserica la educarea societății și la menținerea unui climat public sănătos. ÎNSĂ, cu ușile închise, între patru ochi și confidențial, reprezentanții statului trebuie să negocieze la modul cel mai lumesc condițiile acestei colaborări ”

    De aceasta data, cu voia dvs, imi permit sa am o parere diametral opusa:
    Actiunile benefice ale Bisericii pentru societate exista si ele trebuie mediatizate. Din pacate, exista un singur post de televiziune dedicat, dar, din fericire, inca exista.
    Daca ar fi fost mediatizate (asa cum ar fi fost firesc intr-un stat in care peste 90% dintre parinti si copii s-au pronuntat pentru mentinerea orei de religie in scoli), s-ar fi stiut de catre toata lumea ca alianta PNL-USR din Consiliul General a votat o extindere de 4000 metri patrati in cimitir (pentru musulmani), dar a respins cedarea unui teren (aprobat deja de Sectorul 3) pentru Biserica, in vederea construirii unui asezamant destinat nevoiasilor si copiilor orfani.
    Iar Biserica are in portofoliu nenumarate alte initiative si acte de cultura nationala si cu caracter social si nu este nevoie sa preluam modeul ,,bunisor si perfectibil”american. Il avem pe al nostru, mult mai bun. Va invit sa vizitati Spitalul Providenta de la Iasi:

    ,,Spitalul Providența este prima unitate medicală de acest gen din structura Bisericii Ortodoxe Române și oferă servicii medicale la un înalt standard de calitate în cadrul celor cinci secții de care dispune:

    •ATI- Anestezie Terapie intensivă.

    •Chirurgie generală

    •Medicină internă (Cardiologie, Gastroenterologie)

    •Oftalmologie

    •Recuperare medical ”

    Depinde de noi si de jurnalisti daca avem ochi sa vedem si urechi sa auzim.
    ……Si altceva decat talk show-uri americanizate absolut dezgustatoare si traumatizante – psihic – dupa parerea mea.

    In fine, sa vedem pentru cat timp vor mai avea spatiu de emisie canalele de radio si TV ale Patriarhiei Romane, sau, emisiunea (spirituala) duminicala de la TVR1, in contextul actual al ofensivei, pe toate planurile, ale vestului dizolvator de valori si identitati.

    Exact din acest motiv ii consider pe basarabeni (mai putin contaminati de relativism si directive) INCA superiori romanilor din Romania.

    • errata
      Acum vazui (scuze):

      in contextul actual al ofensivei, pe toate planurile, a vestului …. sau:
      in contextul actual al ofensivei vestului, pe toate planurile….

  16. Dle Prim Ministru, pentru mine sunteti acelasi om pe care l-am cunoscut de mult. Nu v-ati abatutu de la ideile Dvs. Spuneati mereu ce se va intampla, daca nu facem anumite lucruri! Si, din pacate ati avut dreptate! De aceea pentru mine ati ramas acelasi om, carora noua functionarilor publici ne-ati redat demnitatea de om! Sunt mandra de Dvs. si de faptul ca v-am cunoscut si m-ati acceptat si pe mine in randul prietenilor Dvs. pe FB.
    Cu tota pretuirea si respectul din lume,
    Claudia-Iulia Homorogan

  17. Statele mai mari din UE au ambitii in afara Uniunii, contribuind astfel la slabirea ”familiei” europene. Ca urmare Europa a ajuns sa fie condusa pe rand de portughezi(ma rog, ne vand avioane de lupta), de belgieni(ne dau noua sediu UE si Nato) si chiar de …luxendburghezi(ne dau noua? finanta mondiala)…
    Recunosc ca m-am cam amuzat cand am scris randurile de mai sus. Mi-a pierit insa orice urma de gluma cand am aflat ca …finanta mondiala chiar ne ajuta pe noi, desigur prin reprezentanti: primul ministru a primit in ultimul an suma de o suta de mii de euro… Astfel ca avem un amestec confuz de vesti bune si rele… Vestea proasta spune ca in anul care a trecut nu s-au accesat fonduri europene(la care am contribuit, de ce?) Vestea buna este ca a intrat in buzunarul premierului suma specificata. Dar vestea cea mai buna spune ca premierul a donat aceasta suma pentru niste copii defavorizati…(Veste primita intradevar cu multa …anticipatie, sa vedem daca se va adeveri.)

  18. E din ce în ce mai greu să găsești filme vechi de referință în istoria cinematografiei.
    Aș vrea să revăd, de pildă, „Do-des-ka-den” de Akira Kuroshawa, și nu-l găsesc.
    Nu înțeleg deloc apetența adulților contemporani pentru filmele fantastice, gen „Stăpânul inelelor”. Am încercat să-l văd, am avut toată bunăvoința, însă m-am plictisit și am renunțat. Consider că sunt filme pentru copii, care țin loc de basme.
    Ce se întâmplă cu oamenii ăștia care gustă așa ceva? Cred că vor să evadeze din realitate, într-o lume în care „problemele” nu-i privesc pe ei.

  19. Sariti ca i s-a intamplat o nenorocire politrucului ghedesist Radulescu de la TVR pentru ca tace !
    Nu spun un cuvant ” Stirile TVR ” de indemnizatia de peste 8000 de euro pe luna a lui Ciolos , prim ministrul Romaniei , platita ( pe viata ? este Juan Carlos ? Carol al II -lea ? ) de Bruxelles ca ” fost comisar european ” .
    Aceleasi Stiri care ne imbata cu raspunsul lui Dacian pe Facebook dat lui Dromihete sau Skynez , reprodus pe ecran , tac ….
    PS – marele prim ministru ( nativ din comuna lui Maniu , Pericei ) promite din martie ” fonduri guvernamentale ” pentru a salva de la prabusire casa lui Iuliu Maniu , care n-au venit , ce credeti .
    In vizita in judetul sau ieri marele om ” spera ” ca Institutul pentru Patrimoniu ?! ( deci nu el ) va acorda ” fonduri ” ….
    Ce nul …

  20. În privința sindicatelor, consider că ele n-au nicio noimă la stat. Cum să-i ceri directorului salariu mai mare? El e cel care ți l-a stabilit? Nici măcar ministrul de resort nu ți l-a stabilit.
    La privat, e altceva. Patronul poate să-ți dea mai mult, sau să-ți dea cu flit.
    Acum și în următorii câțiva ani, nu e cazul să se mărească salariile celor de la stat. Economia nu le poate susține nici pe cele de-acum.
    Apoi, cine crede că unui medic care ar avea salariu 5000 de lei nu i se va mai da mită sau i se va da iar el nu va primi? Eu nu cred. Am cunoștințe care îi mituiesc pe cei cu 6-7000, iar cei mituiți nu zic nu.

  21. Nu ştiu dacă intenţionat, sau nu se întârzie extrem de mult apariţia comentariilor ! Trăim evenimente într-un ritm ce tinde să devină infernal, cu teme din cele mai interesante, aşa că a comenta peste 2-3 zile un eveniment devine uşor ridicol…

    Scuze, dacă sunt singurul care am această impresie !

    • Radu Humor,
      eu nu stau in permanenta in fata calculatorului. Ieri spre exemplu am fost plecat toata ziua din Bucuresti. Asta este singura explicatie pentru care, in anumite zile, comentariile sunt validate cu oarecare intarziere. Imi pare rau.

  22. Poate ne spune domnul care locuiește în SUA cum sunt finanțate campaniile electorale ale lui Trump și Clinton, cum au fost finanțate campaniile lui Obama, Bill, Bush…

  23. T-REX

    Unde vreti ca Rusia sa detina o ,,prezenta militara permanenta si masiva” altundeva decat in zona ei de influenta si langa propriile granite? In apropiere de coastele americane ? Nu este cazul. Au suficiente rachete nucleare (inclusiv pe submarine) si scuturi antiracheta in apropiere de Marea Behring si mai ales in peninsula Kamchatka.
    (Z)
    ps
    Tot ce face Rusia nu este altceva decat contrareactie de consolidare a apararii in urma politicii expansioniste si agresive a asazisei ,,aliante de aparare” a Occidentului.
    NATO nu a ,,aparat” vestul nici in Yugoslavia, nici in Kosovo si nici in Afganistan. Dimpotriva, a contribuit la vulnerabilizarea lui (a vestului n,r.).

    • @Zev, spui „Tot ce face Rusia nu este altceva decat contrareactie de consolidare a apararii in urma politicii expansioniste si agresive a asazisei ,,aliante de aparare” a Occidentului.”
      Nu e „tot” ce face Rusia. Rusia poarta un tip nou de razboi hibrid, cu un puternic segment informational-mediatic si cibernetic. Mai mult „lupta” pentru zonele de influenta pierdute, cum ar fi Macedonia de exemplu. Si speriind tari ca Romania cu exercitii militare cu Serbia. Serbia nu ne este o tara prietena.
      Partial de acord cu ce spui despre expansionismul militar al NATO, dar e discutabil si in sens opus: Rusia la rindul sau s-a extins in estul Ucrainei, ajutind militar „rebelii”. Cum ajuta si americanii „rebelii” lor in Siria. Lucrurile sunt foarte complexe, si e foarte greu sa mai spui ceva cu multa convingere despre cine si ce face, Operatiunile SUA si Rusiei sunt atit de complexe ca eu unul ca observator nu cred ca fac fata sa pot spune ceva categoric, Dar te-ai intrebat de ce au nevoie rusii de o baza navala atit de puternica la Sevastopol? Si de ce isi reactiveaza fostele baze militare sovietice? Cine ii ataca?
      Eu cred ca e o lupta pe toate planurile intre SUA, Rusia, China si tarile aliate lor, pentru dominatie. Asa ca fiecare parte isi provoaca adversarii, sa vada cit de mult reactioneaza. Vezi expansinismul militar chinez care supara tarile mai mici, ca Vietnamul. Vezi showul aviatic cu avionul stealth al Chinei, si cooperarea ruso-chineza pentru a produce avioane civile care sa faca competie Boeng, Airbus, Rolls Royce.

  24. Geopolitica, reunificarea si ortodoxia: Fratii in credinta crestin-ortodoxa nu pot fi antiromani sau antirusi. Socialistii romani si cei basarabeni se intalnesc in pozitia comuna fata de familia naturala. Candidatul prorus Igor Dodon nu este antiroman

    In tumultul geopoliticii, alegerilor si reunificarii, o variabila comuna neasteptata intervine in alegerile parlamentare din Romania si in turul doi al alegerilor prezidentiale din Basarabia. Aceasta variabila se refera la pastrarea integritatii bazelor biologice, sociale si juridice ale familiei si casatoriei, care se intemeiaza intre un barbat si o femeie. Credinta crestin-ortodoxa, comuna romanilor si basarabenilor, apara de spurcaciuni sfintenia heterosexualitatii familiei si casatoriei, ca sursa reproductiva normala si naturala a vietii, a transmiterii insusirilor de la parinti la urmasi si a perpetuarii rasei omenesti.

    Pe acest teren comun, se intalnesc surprinzator, in aceste zile, socialistii romani si basarabeni, unii in precampanie, altii in campanie. De ce surprinzator? Socialistii basarabeni si rusi, ultimii fiind o minoritate numeroasa in Basarabia, au rupt-o cu internationalele socialiste, acele curele de transmisie prin care un centru supranational, finantat si controlat de forte oculte, precum oengeurile evreoamericane, isi transmitea directivele antinationale sau antieuropene partidelor-marioneta. Comparativ si formal, socialistii romani continua sa ramana agatati de fire transnationale si internationale, asa explicandu-se, printre altele, pozitiile homosexualiste si imigrationiste ale stangii occidentale.

    Pana recent, socialistii romani au fost elevi silitori si ascultatori ai socialistilor occidentali. Si nu numai. Niciodata nu au indraznit sa le intoarca vorba, sa le spuna “Nu ne pasa de ce spuneti voi”, cum a fost mesajul pe care premierul Turciei l-a transmis europarlamentarilor bruxellezi, ca replica dupa ce acestia au condamnat arestarea unor jurnalisti turci de renume, sub acuzatia implicarii in puciul esuat din vara. Joi insa s-a intamplat. PSD a depus la Senat un proiect de lege privind un referendum, care sa se desfasoare odata cu alegerile parlamentare, pentru modificarea Constitutiei potrivit initiativei cetatenesti ca familia sa fie definita drept casatoria intre un barbat si o femeie.

    Invidii politice, apartinand cel mai probabil unor partide mici, raspandesc zvonul ca o cuplare a referendumului cu alegerile ar fi in favoarea partidelor mari, ca urmare a cresterii participarii la vot. Intr-adevar, votarea initiativei constitutionale cetatenesti, ca familia sa fie definita drept casatoria intre un barbat si o femeie, odata cu votarea noului parlament, va aduce la urne un numar semnificativ mai mare de cetateni, avand in vedere suportul popular masiv al initiativei, poporul roman fiind crestin. Insa raporturile de marime dintre partide raman aceleasi.

    Altceva nu se spune, ca simultaneitatea referendumului si alegerilor aduce in prim-planul constiintei electorale unitatea crestin-ortodoxa a majoritatii covarsitoare a alegatorilor din Romania si Republica Moldova. In votarea pentru familia si casatoria bazate biologic pe un barbat si o femeie, nu conteaza in primul rand ca esti roman, basarabean sau rus, ci credinta crestin-ortodoxa. Ortodoxia sustine adevarul pur si nedenaturat al datului natural si al primatului absolut al nasterii, existentei si supravietuirii speciei umane din comuniunea dintre un barbat si o femeie, cuplu biologic heterosexual care in termeni sociali si juridici este recunoscut si protejat in cadrul institutiilor familiei si casatoriei. Dreptul sacrosanct si inalienabil al fiecarei fiinte umane de a se naste ca fiinta umana intr-o familie umana, dintr-un barbat si o femeie, al fiecarui copil de a avea drept mama o femeie si drept tata un barbat si, pe cale de consecinta, de a se bucura de toate binefacerile inegalabile, psihologice, emotionale si educationale ale familiei naturale, formate de un barbat si o femeie, tine de drepturile omului in cel mai inalt grad posibil.

    In Romania, presedintele Iohannis si PNL au o atitudine ambigua fata de convocarea referendumului privind familia si casatoria odata cu alegerile parlamentare. Poate ca modificarea constitutionala ar fi mai bine sa se faca intr-un referendum separat, altadata, spun cu jumatate de voce lideri ai dreptei liberale, afiliate la un partid transnational european, de la care isi primeste ordinele. Desigur, evitarea acutelor cu care ne-au obisnuit liberalii si folosirea unui ton moale, amestecat este pentru a nu-i irita pe cei peste 3 milioane de semnatari ai initiativei cetatenesti. Dar atitudinea de lasa-ma sa te las, de boala lunga moarte sigura, nu va pica deloc bine liberalilor la alegerile parlamentare. Ei stiu asta si d’aia o balmajesc, chiar daca transnationalii le pun sula in coaste. In Republica Moldova, Igor Dodon, candidatul sustinut de Moscova in alegerile prezidentiale, o ataca pe candidata proeuropeana Maia Sandu cu contradictia antagonista dintre valorile traditionale si minoritatile sexuale. In timpul unei dezbateri televizate la Pro TV Chisinau, Dodon a sugerat ca Sandu ar face parte din comunitatea minoritatilor sexuale si i-a cerut sa spuna de ce sustine comunitatea LGBT. Maia Sandu a respins insinuarile lui Dodon, insa si un preot ortodox a acuzat-o ca nu are familie si copii. Oricum, mi se pare interesanta pozitionarea la care s-a ajuns in cele doua tari romane, in raport cu problemele de geopolitica, reunificare si ortodoxie. Romania si Basarabia incearca sa se traga una pe alta, peste linia rosie a Prutului, ca in jocul marinaresc al trasului la parama. Din aceasta perspectiva, candidatul prorus Igor Dodon nu este antiroman.

  25. Pluralismul antinational in vechea limba de lemn a stangismului internationalist: Detenția unor politicieni prokurzi reprezintă un “semnal terifiant” (Bruxelles)

    Președintele Parlamentului European, Martin Schulz, a condamnat vineri închiderea de către autoritățile turce a unor politicieni prokurzi, spunând că este un “semnal terifiant”, transmite DPA.

    „Detențiile de astăzi transmit un semnal terifiant în privința situației pluralismului politic din Turcia”, a precizat Schulz într-un comunicat transmis de la Bruxelles.

    El a mai spus că parlamentarii Partidului Democrat al Popoarelor (HDP), principala formațiune prokurdă din Turcia, care au fost arestați sunt „reprezentanți legitimi și democratici ai societății turce”.

    „Prin acest nou șir de arestări la nivel înalt, autoritățile turce nu doar că împing Turcia tot mai departe de democrație, dar întorc de asemenea spatele valorilor, principiilor, normelor și regulilor din relațiile dintre UE și Turcia”, a mai afirmat el.

    Probabil ca prin dioptriile sale politice, Martin Schulz nu vede sursa terorismului care curma vieti nevinovate in Turcia, iar urechile sale politice nu au auzit de reteaua terorista Gulen si de puciul gulenist, cu adevarat terifiant, impotriva democratiei turce si a alesilor ei legitimi.

    Turcia nu trebuie sa astepte sa ajunga ca vecina sa Siria, o tara devastata de teroristi si rebeli, care vor sa ia locul reprezentantilor alesi si legitimi ai poporului sirian si sa instapaneasca o entitate terorista pe teritoriul sirian.

    Daca stereotipurilor ipocrite, cu dublu standard ale lui Schulz ar fi luate in seama, in SUA ar trebui sa existe tot atatea partide si teritorializari etnice cate minoritati nationale sunt, ceea ce ar fi sfarsitul suveranitatii si statalitatii prin care SUA sunt cunoscute, azi, in lume. O asemenea situatie ar fi in mod evident inacceptabila. Pluralismul antinational este o contradictie in termeni.

    http://www.agerpres.ro/externe/2016/11/04/martin-schulz-detentia-unor-politicieni-prokurzi-reprezinta-un-semnal-terifiant–19-00-14

  26. AMALIA
    November 4, 2016 at 11:57 am

    Daca dvs credeti ca un medic ar trebui sa se multumeasca cu salariul pe care il primeste in Romania, sa faca (si) garzi sau interventii de urgenta la orice ora din zi si noapte si sa mai si suporte umilinta de a fi invinovatiti pe nedrept de tragedia de la Colectiv, sau pentru orice mort in spital, cred ca v-ati propus , intocmai ca Traian Basescu, sa apelati la serviciile unor spitale din strainatate.
    Marea majoritate a romanilor nu-si permit asta, iar eu, dupa cate vad (sau aflu) ce se intampla in spitale din vest, nu cred ca strainii ne sunt superiori. As spune ca, avem piloti buni, cat si medici buni, competitivi pe plan mondial. Ba chiar si o dotare la standard international, chiar daca mai este mult de facut in sistem. Nu intamplator ne este racolat personalul medical, la hurta, unde se dovedeste extrem de bine pregatit (in comparatie cu nativii din tarile respective).
    Da, Turcia (de exemplu) are spitale excelente. Dar acestea sunt private , iar costurile sunt prohibitive pentru un roman obisnuit. Deh, nu toti sunt Ponta, Basescu, sau alte notabilitati cu potentza. Financiara. (Z)
    ps
    Personal, sunt vexat de altceva. De majorarea preferentiala a salariilor unor demnitari, in 2015, de catre interimarul Oprea. Ma asteptam ca Victor Ponta, odata reintors de pe plaiuri otomane, sa-l demita imediat, sau, cel putin, sa anuleze decizia arbitrara si discrimatorie.
    Trecem cu vederea acest flagrant tratament preferential, dar ne ,,oripilam” cand medicii si personalul medical cer mai mult respect si salarii decente.
    Apropo, peneleul are in intentie (facuta publica exact in campanie electorala, probabil, fiind o banala coincidentza) sa dubleze salariile de la 01.07.2017, in timp ce Dragnea vrea, de la 1.01.2017, o crestere de 15% pentru personalul din educatie si sanatate.
    Deci, cine este (mai) populist stimata doamna si cine pune o mai mare presiune pe buget, un buget permanent strangulat in grila arbitrara de 3% impusa din afara cu evidenta intentie ca Romana sa nu se dezvolte ?
    Din pacate, orice masura buna, este buna doar daca este promovata de ,,ai nostri” si evident proasta daca este propusa de ,,ai lor”, chiar daca este una si aceeasi.
    Asta este Romania si , uneori, imi este rusine ca traiesc in ea. Si mai vorbim de ,,strategii” si ,,proiecte de tara”. Chiar in acest moment ma opresc, datorita unui puseu de ras trist.

    • ps-AMALIA

      ,,Nu înțeleg deloc apetența adulților contemporani pentru filmele fantastice (pentru copii n.r.)”

      Spalarea creierelor este o treaba foarte serioasa, deoarece coordonatorii acestei strategii isi propun sa ne intoarca la varsta copilariei prin non-cultura. Este un plan foarte atent elaborat.
      Nimic nu este intamplator in ,,neo-marxismul” occidental.

    • ZEV,

      Dacă medicii or să aibă 7-8000 de lei, pacienții n-or să le mai dea mită? iar medicii n-o să mai ia mită?
      Nu există medici de spital care au și acum 7-8000 și iau mită?

  27. Hmm…bruxellezii si ciolosii doldora de parai pentru nimic ne spun mereu ca interesele Romaniei sunt legate de integrare deplina si cedare de politica externa, ba chiar si de suveranitate.
    In schimb, cum remarca cineva mai sus, tarile mari fac afaceri de zeci de miliarde in afara UE, ca de exemplu Germania (un partener extrem de important al Chinei).
    Mai nou, firma Volvo isi muta o mare parte din productie tot in…China. Deh, nordicii sunt mult mai educati: Folosesc bicicletele. (Z)
    Asta este….politica externa si comertul liber cu toate azimuturile nu sunt pentru cateii maidanezi (imprastiati brownian prin Europa), ci, doar pentru dobermani si dogi germani.
    (Z)

  28. CAT DE CRETINI NE CREZI, DACIAN JULIEN CIOLOS ?
    DAR DACA …. AI DREPTATE ?!
    (Z)

    ,,Premierul Dacian Ciolos a anuntat ca, potrivit calculelor facute de Guvern, este nevoie de cateva zeci de milioane de euro pentru pregatirea si derularea presedintiei Consiliului Uniunii Europene, in 2019.

    „E vorba, din calculele noastre, de cateva zeci de milioane de euro costul pregatirii presedintiei si derularii presedintiei (Consiliului UE – n.red.). Sunt bani care vor contribui inclusiv la promovarea imaginii Romaniei, bani care trebuie sa ne permita sa pregatim si partea administrativa, logistica. Va fi o componenta logistica importanta”, a afirmat premierul Dacian Ciolos, luni, la Conferinta „Start 2019: Romania la Presedintia Consiliului UE”.

    COMENTEZ:
    Remarca bine colegul PETRACHE ca Romania, legata cu lanturi in ecartul de 3% deficit bugetar, totusi, isi plateste constiincios cota parte la bugetul comunitar, dar foduri europene absorbite (altfel decat prin consultantza parazita de tip ,clotilde”), CANCI.

    Un amic scrie, pe blogul personal, despre romani, ca ar fi ,,prostii prostilor”. Pana acum l-am contrazis vehement.
    Din pacate, in prezent, am ramas fara argumente.
    (Z)

  29. ZeV

    ref mes de la November 5, 2016 at 10:27 am cu privire la cadre medicale si restu’.
    Domnii care se trateaza in alte tari ar trebui sa mediteze nitel la tristul caz al milionarului (cca 30 mil euroi ) mort ptr ca facut infarct la Pitesti (si a fots trimis cu ambulanta la Bucale) … Omu ala daca avea timp pitea s amergag la un mare spital din Strainezia. Insa .. timpu!
    Ca nu prea se realizeaza ca daca unu din astia pateste un accident de circulatie (auto sau cerebrala) unde intr-o exucursie in zone pitoresti (de ex vaneaza rate in Dleta sau pescuite pastrav nu stiu pe unde) sau un infarct prin Cheile Cernei … nu mai are timp de AKH ..

    Ma rog stiu ca o sa sune cinic – poate avem noroc si unu „care conteaza” (adica nu Ponta sau Dragnea*) o sa dea coltu inainte sa apuce sa ajunga la Bucale si presa bine ganditoare va guita „Ca daca ajungea la Floreasca in 60 minute scapa! Da la noi ca in Burkina Fasso!”
    * ca in cazul lor presa bineguitzatoare ar zice bun asa!

Lasă un răspuns