Primarul Bucurestiului in vizita la Viena in 1907

Recent, doamna Gabriela Firea, primar general al Bucurestiului a fost in vizita la Viena, la invitatia primarului acestui oras. Cautand printre hartiile mele, am gasit urmele unei alte vizite, in urma cu mai mult de 100 de ani – vizita realizata de printul Mihai G. Cantacuzino, primarul Bucurestiului si a „delegatiunii consiliului comunalal al orasului Bucuresti”, la Viena, in 19 ianuarie 1907.

Mihai G. Cantacuzino a fost primar al Bucurestiului in perioada 1904-1907. Ulterior, a fost, in cateva randuri, ministru de justitie. A murit in 1928, intr-un accident de masina.

Dincolo de semnificatia politica a vizitei la Viena, mi s-a parut interesant meniul oferit la Rathaus: stridii de Whitstable, supa de pasare cu radacini, pastrav de munte cu unt, costite de vaca a la Wellington cu legume fine, sturzi umpluti cu trufe, clapon styrian, mazere de zahar franceze, placinta germana de mere, fructe inghetate in forme, diverse branzeturi. Cu bauturile corespunzatoare.

Nu am reusit sa gasesc comentariile jurnalistilor vremii in legatura cu acest meniu.

32 de gânduri despre “Primarul Bucurestiului in vizita la Viena in 1907

  1. Ma gandesc ca in 1907, cand printul isi lua lumina din Viena, taranii o duceau atat de bine incat… Iar despre ospat ce sa zic, aia stiau sa manance, luau de maxim doua ori din fiecare fel si isi umezeau buzele cu bauturi facand mai mult conversatie, si oricum inainte de banchet toti beau ceai de crusin iar dupa, din cel laxativ… Problema cu banchetele astea e ca iti dai bila peste cap aproape sigur deoarece distanta in timp intre diferitele feluri grase este atat de mare datorita conversatiei, incat lichidul biliar ti se epuizeaza. Aia stiau!

  2. Am vazut un reportaj realizat d Carmen Avram care m-a emotionat, despre romanii bucovineni ce se trag din Barasabi (azi „lingurari”). Un sat care este in Ucraina. Ei vorbesc greu romaneste, si unii nici macar nu stiu ce este „Romania”. Tinerii nu stiu mare lucru despre Romania. Problema lor este ca autoritatile romane nu ii ajuta sa trimita profesori de limba romana in satele lor, sau sa aibe scoli romanesti. Probabil ca nici guvernul Ucrainei nu ajuta prea mult cu chestiunea asta.

    Ma gindesc: cum vom putea noi sa ne unim cu Republica Moldova, cind noi nu suntem in stare sa rezolvam cu statele vecine aceste probleme? Ce se intimpla la Directia pentru Romanii de Pretutindeni, sau la MAE? De ce nu ne spune MAE concret, daca se discuta aceste probleme cu Ucraina, si cind ne putem astepta la niste rezultate concrete? Doar Romania e mare aparator al Ucrainei in fata „rusificarii”, nu? Si ucraenienii au aceleasi probleme cu Rusia. Pai sa arate ca suntem intr-adevar prieteni si aliati.

    Ce face „tehnocratul” de la DRP? De ce nu-l intreaba nimeni despre „realizari”? Citi profesori de limba romana au fost trimisi in Ucraina? Cite scoli romanesti s-au cladit in Ucraina? Concret, pe puncte, se poate da un raspuns romanilor?

  3. Securitatea normalității omenești, a familiei și sexualității naturale: Un aparator al neprofanarii. Comisarul european Gunther Oettinger critică “impunerea” căsătoriilor între homosexuali

    Criticarea de catre comisarul european pentru economie si societatea digitala, germanul Gunther Oettinger, a “impunerii” casatoriilor homosexuale a starnit o furtuna intr-un pahar cu apa in randurile unor politicieni, din interiorul sau proximitatea filierelor partidiste internationaliste, si asociatii formal antirasiste, dar care pe fond devin rasiste prin coautoratul la atacurile deviante asupra normalitatii sexuale a rasei omenesti.

    Domnul Oettinger “ar trebui să-și revizuiască urgent viziunea asupra lumii”, a declarat publicației Der Spiegel secretara generală a Partidului Social-Democrat german (SPD), Katarina Barley. “Cineva care propagă deschis opinii rasiste și homofobe se descalifică pentru cele mai înalte funcții publice”, a subliniat lidera social-democrata.

    Trebuie spus insa si ceea ce nu se cunoaste sau este trecut sub tacere. Sustinerea homosexualitatii de catre atavistii internationalisti, socialisti si social-democrati, nu se deosebeste de “teoria paharului cu apa” a rudei lor ideologice mai indepartate Alexandra Kolontai, amica a lui Lenin si adepta infocata a revolutiei sexuale bolsevic-comuniste, care recomanda “amorul liber” dintre barbati si femei, oricand si cu oricine. “Inovatia” activistilor revolutiei sexuale liberalist-capitaliste este actul sexual nelimitat de gen, barbati cu barbati si femei cu femei.

    Și asociația franceză SOS Racisme a ținut să se exprime și le-a cerut președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker și cancelarului german, Angela Merkel, să “adopte sancțiuni corespunzătoare față de acest comportament nedemn pentru un membru al Comisiei”. Finantarea oculta a unor organizatii antirasiste pare sa excluda de pe agenda acestora problema demnitatii normalitatii sexuale a rasei umane. Discriminarea negativa a demnitatii normalitatii sexuale a rasei umane este rasism sadea, un rasism exorbitant care pune in pericol demnitatea, procreatia si viitorul rasei omenesti.

    Criticarea transanta de catre Gunther Oettinger a “impunerii căsătoriei homosexuale” a venit în contextul unor dezbateri pe acest subiect care se desfășoară în prezent în Germania, țară unde căsătoria între persoanele de același sex nu este încă permisă. Reactia Federației germane a comunității LGBT a fost foarte virulenta, ca a oricarei asocieri sau practici discutabile sau condamnabile de altfel, care i-a cerut comisarului Oettinger să prezinte scuze și i-a transmis că “un comisar european trebuie să poată apăra cu credibilitate valorile europene ale nediscriminării, nu să răspândească prejudecăți rasiste și homophobe”. Amorul liber de gen, o inrudire extinsa cu teoria anarho-sexualista a “paharului cu apa” a bolsevicei Kolontai, nu este o valoare europeana, crestina, islamica sau crestino-islamica a popoarelor si natiunilor din Europa. Acesta este un adevar european, care conteaza pentru Europa, de care trebuie sa se tina cont.

    http://www.agerpres.ro/externe/2016/10/30/comisarul-european-gunther-oettinger-starneste-reactii-negative-dupa-ce-a-criticat-impunerea-casatoriilor-intre-homosexuali-04-00-46

  4. Ha ha..este buna asta….cine tine minte nume si scrieri de jurnalisti din acea epoca ? Cine isi va aminti, peste cateva decenii, de jurnalistii de azi ?
    (Z)
    PS
    Pacat ca meseria de cronicar a apus de mult….datorita unor cronicari, mai aflam cate ceva din istorie.
    Dar, cine stie ? Poate ca cele scrise pe acest blog vor fi conservate, undeva, in spatiul virtual, pentru viitorime.
    (Z)

  5. Presa până prin anii 46-47, era bogata in informatii, care azi au o mare valoare istorica. Presa de azi nu ne ofera nimic, de exemplu, despre o vizită la nivel inalt; agenda discutiilor, compunerea delegatiilor, probleme discutate, cuvantul rostit la dineuri sau cu alte ocazii, meniul la diferite mese și alte lucruri mai interesante decat activitatea unor personaje de joasa cultură și comportare.

  6. Cred ca presa vremii reda meniurile nu doar pentru glandele salivare ale vulgului cititor ci si ca o referinta si o subtila insinuare a intelegerii dintre parti. Probabil ca pasaretul a urmat pestelui iar vaca a fost servita la urma, nu-mi dau seama daca inainte de clapon sau dupa. Placinta germana cu mere pare a fi fost banalul, astazi, strudel. Sa nu uitam ca este vorba despre vremuri in care sedentarismul nu era asa de dezvoltat, deci consumul caloric era mai mare. Lumea acorda considerabil mai multa atentie mancarii decat astazi si era respectat principiul enuntat de Brillat Savarin atunci cand discuta despre situatii redate in memoriile unor personaje franceze care au consemnat pranzuri la cere erau servite pana la 40 de feluri de mancare. Acest principiu este, retineti , va rog, acela de a organiza meniul incepand cu cele mai usoare mancaruri, care se digera cel mai usor, lasand mancarurile mai greu de digerat la final. Conteaza mult si atmosfera in care se desfasoara masa, intr-o atmosfera placuta, in care lumea se amuza, in care participantii se mai pot misca,in care exista o muzica ambientala, in care exista timp suficient, atunci si pofta de mancare este mai mare iar digestia mai buna. O educatie in a manca, in mare parte pierduta. Acum va rog sa ma scuzati, trebuie sa merg sa mananc de seara. Inca nu stiu ce, oricum mi s-a facut pofta de o gura de tuica aromatizata cu anason.

  7. Era sa uit o remarca: astazi, unii romani trebuie sa ajunga la Viena pentru a afla ca snitelul vienez se face din carne de vitel si nu din porc, asa cum se considera la Bucuresti.

  8. Și iată cum, cățăratul pe cadavre și urcatul cu alpenstock-ul pe tragedia altora, revine cinic, oribil și de neînțeles pentru mine, în aceeași haină de-acum un an… Cu o față lungă și ipocrită, președintele nostru are timp să vorbească, după depunerea unei coroane de flori la COLECTIV, despre „reformarea clasei politice”. Are timp să scrie și pe Facebook despre aceeași reformare, prea lentă, după opinia domniei sale, de parcă autorul analizei ar fi Speedy Gonzales, iar nu „Ficusul de la Cotroceni”. De câte ori va deschide însă gura președintele despre tragedia de la COLECTIV, mie îmi va răsuna în urechi, necontenit „…A fost nevoie sa moară oameni ca această demisie ( a guvernului Ponta , n.n.) să se producă. Dacă s-ar fi impus respectarea normelor, niciunul nu ar fi trebuit să moară.” Într-un mod incalificabil și de-o imoralitate grețoasă, președintele arunca atunci asupra guvernului răspunderea unui accident la originea căruia se lăbărța, odioasă, inconștiența unor patroni de club, care au declarat la obținerea Autorizației de funcționare că în „barul ” lor vor intra maximum 80 de persoane, ca să evite depunerea documentatiei la ISU, dar nu au ezitat să accepte joaca macabră cu focul într-un spațiu cu 400 de oameni înghesuiți ca sardelele și fără posibilități de evacuare într-o situație de urgență. În continuare, și după un an de la tragedie, rudele victimelor din COLECTIV , alimentate copios de presa înregimentată cred că Bănicioiu, Ponta și Arafat sunt niște criminali în masă, numai buni de duși la camera de gazare:
    .
    „… Vedeţi anchete asupra criminalilor şi hoţilor din spitale? Vedeţi anchete asupra lui Arafat sau Bănicioiu? Sănătatea este garantată prin Constituţie. Dar criminalii din sănătate sunt protejaţi de preşedinţie, de servicii, de guvern pentru că sănătatea cea garantată de legea supremă este secretizată…”( tatăl unui dintre tinerii morți în COLECTIV, 30.10.2916)
    .
    Cu atât mai surprinzătoare apare , în acest context, sinceritatea actualului ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu:
    .
    „…Eu nu cred că am fost pregătiţi niciodată, nu cred că am fost pregătiţi nici anul trecut şi nu cred că ar trebui să arătăm cu degetul către România că nu a fost pregătită pentru asta (pentru a trata răniţii din Colectiv – n.r.). Nicio altă ţară şi niciun al oraş din Europa nu ar fi fost pregătit pentru un număr atât de mare de răniţi grav cu arsuri. Repet: niciun oraş din Europa nu ar fi fost pregătit pentru un număr de peste 100 de arşi grav. Ca să vă dau un exemplu, la Viena, în Spitalul AKH, cel mai mare spital din Europa, există şase paturi pentru arşi. Sigur, există şi în alte spitale din Austria, dar niciun oraş, nici Londra, nici Viena, nici Parisul nu ar fi fost pregătit pentru un număr atât de mare de arşi”
    .
    Se constată însă că în condițiile în care „…nici o țară din Europa…” n-ar fi făcut față, personalul medical și guvernul celălalt au făcut imposibilul. Stau mărturie declarațiile publice ale medicilor veniți din țări mult mai dezvoltate decât România. Uimirea lor nu s-a referit numai la eroismul indiscutabil al personalului direct implicat în tratarea răniților ci și la efortul de gestionare a crizei, care ținea de Guvern.
    .
    Cabinetul Cioloș a avut și el, într-un an de guvernare glorioasă, două incidente mediatizate din care au rezultat două victime cu arsuri grave. Unul a fost dus la Sofia, deoarece isteria bacteriilor a închis și speranța abia pâlpâind a posibilității de tratament în România; celălalt a stat zile întregi în Secția de terapie intensivă de la Galați, pentru că nu s-a găsit nici un loc fără bacterii, pentru el, în spitalele din București . Amândoi au murit. Pentru amândoi s-au găsit explicații: unul era prea în vârstă, celălalt era un nefericit om al străzii. Dar Guvernul a triumfat : nu i-a internat la „ bacterii”… deci, din punct de vedere administrativ, și-a făcut datoria.
    .
    Guvernul Cioloș de desface ca un șirag de mărgeluțe, și se împrăștie, în momentul de față , ca să i se piardă urma, într-un partiduleț de buzunar, dar cu ambiții de pahiderm, cu pielea obrazului mai groasă însă decât la pahidermele obișnuite. Și, de acolo, din USR, foștii miniștri vor să conducă în continuare, sperând că vor deveni mult râvnitul partid-balama, adică acela care pune condiții. Șiragul de mărgeluțe se poate reface oricând după alegeri, căci „închizătoarea” Cioloș e bine pusă la păstrare, în Partidul Național Liberal. Și la fel cum au gestionat tragedia celor doi arși, la fel cum au gestionat fondurile europene, la fel cum au gestionat problema salarizării, la fel cum au gestionat problema penitenciarelor, ei vor să gestioneze pentru un mandat complet, de astă dată, România, pentru că ei nu au pricepere, nu au compasiune, nu au idei, nu au legătură cu ceea ce vor să conducă… în schimb, au STĂPÂNI, PROCEDURI și AMBIȚII.
    .
    Nu știu dacă populația României va fi atât de înțeleaptă ca să voteze SUFICIENT pentru ca acest cataclism administrativ să înceteze.

  9. Libertati liberticide

    Mare sucar mare … doi homo gay as zice in misiune vor sa forteze legea romana.
    In acelasi timp Ciolannis zice de „fanatism religios” si zice in mod farfuridian cica “Pledez pentru toleranţă, cu respectarea ideii de familie tradiţională”! (un soi de Din două una, daţi-mi voie: ori să se revizuiască, primesc! Dar să nu se schimbe nimica; ori să nu se revizuiască, primesc! dar atunci să se schimbe pe ici pe colo, şi anume în punctele… esenţiale… intors pe dos)
    Alti ca muscati de c## de musca tsetse urla ca BOR , ca ortodocsii pupatori de moaste , ca antropologia crestina uitand cum ingenuncheau si ziceau Tatal Nostru sub comanda pastorului Marian Munteanu (mai de curand zis si colaborator la „manstirea” Secu[ristica]) …

    Ca sa nu mai zic de aia care apara cica „familia crestina” care dovada de …. cum sa zic IN -CUL -TU-RA!

    De fapt se cere familia „traditionala” de tip greco-roman , adica in barbat care se castoreste cu o femeie (sau invers) Ca nici in Roma Imperiala (extrem de tolerant cu pervesiunile!) nici in Grecia Antica (care a elaborat si un „cod” al pederastiei!) sau in Creta Minoica unde … nu mai zic nu erau admise casatoriile homosexuale.
    Nici in mozaism nu se admit casatorikle homo …
    De fapt daca a gandesc bine nici o societate, fie ea cea mai toleranta in materie de practici sexuale , nu permite casatoriile hosexuale (adica recunoasterea formala a unui uniuni homo ). Indiferent daca societarile alea accepta poligamia, poliandria, casatoriea multipla nu se admite casatoria homosexuala (prin casatorie intelgand recunoasterea legala ) .. chiar daca partial admite casatoria incestuasa intre matusi si nepoti, unchi si nepoata, frati vitregi cu acelasi tata [ce se permite in Egipt, este pe jumatate permis la Atena si strict interzis la Roma?] sau chiar „castaorii sfinte” intre frati „buni”.
    O astfel de practica uniforma nu este cazul sa fie contestata. Doar daca doresti disparitia societatii.

    A da. Si ajungem si la nebunie Tinerii liberali suedezi cer legalizarea incestului și necrofiliei, pentru că „legea nu te poate împiedica să fii dezgustător”. sau , comisia de etică, formată din 26 de membri, cercetători, doctori, teologi și avocați, a hotărât că „legea penală nu este în măsură să mențină un tabu social” și că „dreptul fundamental al unor adulți, care sunt frați, la autodeterminare sexuală trebuie să cântărească mai mult decât ideea abstractă a protecției familiei”, (legalizarea incestului in Germania)
    hm … si se duce dracului si ultimul tabu

    Insa toate aceste „libertati” se pot arata liberticide a outrance . Ca sa ne amintimtim .. „noi” mai avem un tabu tabu : suicidul. Ma rog relativ caci societatea a onorat intotdeauna practicile suicidar-eroice : capitanul care refuza sa paraseasca corabia , les enfants perdus , ala care lupta pana este ucis, genralul sau politicianul care prefera moartea dezonoarei …
    Dar, de ceva timp incepe sa fie admisa practica eutansaiei la cerere. Adica in loc sa vezi tu cum iti asiguri moartea ceri ca asigirarile sociale sa ti-o ofere. Si Curtea Europeana a Drepturilor Omului incepe sa creaza ca cererile indreptate impotriva statelor care nu acorda „dreptul la moarte demna” sunt admisibile …
    Ce nu imi place mie – cestii din astea dintai devin aceptabile, apoi „normale” , apoi practica sociala „onorabila” (v si satia practica hindusa) si .. de la voluntar se poa ajunge la voluntar-obligatoriu pana la obligatorie ca in III Reich. Si se inchide cercul si astfel libertatea devine liberticidara (candva un medic de glumeti imi zicea ca majoritatea pacientilor sai dau dovada de prea multa logica impinsa la extrem)
    Intre timp Belgia permite eutansaiere COPIILOR!

    Si sa nu imi ziceti ca exgerez.. abuzul este in firea omului!
    Laura are 24 de ani și trăiește în Belgia. E pasionată de arta fotografică. Are prieteni, iubește cafea bună și teatrul. A fost îndrăgostită, a suferit din dragoste, a trecut prin dezamăgirile pe care le încearcă orice om, la vârsta ei. Pentru Laura, aceasta va fi ultima vară.
    Povestea acestei tinere a devenit publică în ziarul „De Morgen”. Jurnalista Simone Maas spune că a întâlnit-o pe Laura la lansarea unei cărți, „Libera me”, ce are ca subiect euthanasierea din motive psihologice. Autorul cărții, Lieve Thienpont, este unul din psihiatrii care i-au dat tinerei aviz pentru euthanasie.
    „Laura este o tânără sănătoasă fizic. Trăìește într-o garsonieră câteva zile pe săptămână, iar majoritatea timpului și-l petrece într-un institut pentru boli mintale, unde este internată de multă vreme. Ea susține că a fost dintotdeauna afectată de suferințe psihice insuportabile și că a ajuns în punctul în care vrea să pună capăt vieții. A cerut să fie euthanasiată”, notează „De Morgen”.

    ATENTIE! E sanatoasa, in buna forma fizica. Acu intrebarea – de ce u face un pic de manufactura ? (ce isi face omu cu mana lui adica)
    Dar .. Doua persoane au fost arestate in Marea Britanie pentru ca urmareau sa trimita un batran fara discernamant in varsta de 71 de ani sa se sinucida la clinica Dignitas din Elvetia, unde se practica sinuciderea asistata. Buna? Da se poa si mai rau :
    Katie Hopkins, personalite din domeniul televiziunii, editorialistă la The Sun și Daily Mail, este deja faimoasă în Marea Britanie pentru opiniile extreme legate mai ales de migranți. Ea a fost acuzată de presă și de politicieni de discriminare și rasism. Cea mai recentă afirmație a sa, care a scandalizat opinia publică din Regatul Unit, i-a vizat pe bătrâni. Hopkins a afirmat că i-ar plăcea să vadă „dubițe pentru eutanasiere, care să meargă la oameni acasă”, pentru că sunt „prea mulți” bătrâni care ocupă paturile spitalelor, scrie naturalnews.com.
    Chiar asa – de ce sa platesti pensii daca poti sa ii eutanasiezi? (sa ma eutansiati adica. Sedeti listiniti ca si voi o sa imbatraniti mai iute decat credeti!)

    E si in finalu’ lu’ finalu’ – la ce sunt bunii curistii? Niste devianti! Eutanasiati!!

    Si ai ziceti credeti ca este vorba doar despre „libertatea” gaylor de a se casatori ? (de fapt acum se urmaresc niste „colaterale” care nu pot fi simulate prin testamente incrucisate si procuri reciproce)
    Nu! Este vorna despre desfiintarea unui model cultural. Dupa care … desfiinatre se poa trece cam la orice. la eutansie activa.
    Ca Adolf a fost silit sa dea inapoi de reactia familiilor . Dar daca nu existau familii?!

    A da. Si daca vreti sa ziceti de dreptul omului de a alege cand sa plece .. de acord. Asa ca va recomand metoda „Gica Petrescu” : 4 sticle de tarie de 40 grade si pus „in bucla” (tare sa se auda! ca aici e tot hazul)

    Asa o sa va fericeasca toti (ca infractu sau ACV la orgasm e o cestie de mare bafta)

    • Dar gandeste-te ca intr-o buna zi s-ar putea sa alegem presedinte un domn casatorit cu altul, acela fiind primul domn… si daca nu-l alegem ni se va reprosa ca suntem homofobi si inapoiati… As vrea sa-i vad coborand pe scara avionului, intr-o vizita de lucru, pe cei doi la brat… Iti dai seama, se deschid perspective politice minunate pentru aliantele intre presedintii de partide, iar un guvern de uniune nationala va fi subinteles!
      Observi? Totul ar deveni mai usor si mai sigur… Cand te reprezinta nu unul, ci doi barbati, mai ales daca unu-i roman si celalalt de peste Prut, s-a marcat adevarata unire… Ma intreb doar cum va vizita orfelinatele prima doamna a tarii gazda impreuna cu primul domn, cum vor alege rochite si cravate la prezentari de moda…
      Si mai interesant va fi cu femeile, aleasa va fi prima doamna si desigur, sotia nu va accepta ca ea sa fie a doua doamna…
      .
      Abia astept! Renunt la comedy channel si ma dedic politicii…
      Si asta tot de la clasa politica ni se trage…
      .
      2 bancuri cu alegerile din state, daca totusi castiga ea, atunci va fi pt prima oara in istorie cand doi presedinti fac legal sex la casa blanca, iar daca castiga trompeta, ar fi prima oara in istorie cand o familie de albi se muta in locuinta eliberata de una de negri… Le gasesti pe net mai frumos spuse.

  10. Soarele rasare in fiecare zi iar astazi acest lucru s-a intamplat chiar cu o ora mai devreme. Dar nu a fost vorba de o conspiratie sau de un fenomen astronomic neasteptat, de vina fiind doar efectul trecerii la ora de iarna.

  11. S-a semnat CETA, ceea ce e cred o veste buna atit pentru tarile UE cit si Canada. Care va fi efectul pentru Romania, si cum pot beneficia producatorii romani de noile conditii de liber schimb exportind in Canada? E Guvernul pregatit sa asiste cu informatii potentialii investitori romani? Sau pe cei care vor sa faca parteneriate cu firme din Canada?

    Cred ca se pot realiza ceva afaceri prospere. De exemplu, aici se vinde multa telemea (FETA cheese) din Grecia (Krinos) si Bulgaria. Mai gasesti gen Macedonia produsa in Canada, dar nu gasesti in supermarketuri telemea care sa semene la gust cu cea romaneasca. Mai au la Yummy Market telemea din Serbia, dar nu stiu daca e importata sau facuta aici. Acolo gasesti mai multe produse romanesti, inclusiv zacusca si gemuri Raureni. Va fi greu sa patrunzi cu Salamul de Sibiu. Aici toate salamurile astea sunt „Hungarian” sau „German”. Pina si ardeii sunt „Hungarian”, aia care sunt ca in Romania. Iar de mici nu stie nimeni aici, pentru ca ne-au luat-o libanezii inainte si le zice „kafta”.

    Ma gindeam ce succes ar putea avea producatorii de broderii si de ii nationale, si de artizanaturi. Au fost foarte la moda iile anul asta. Eu am luat o ie brodata de mina sotiei de la Muzeul Satului, si toti au admirat lucrarea romancei care a facut-o. Mesterii astia ar putea cistiga enorm.

    Mai sunt idei de design, pentru mobila, sau accesorii. Se poarta acum stilul rustic in case. Ehehe, unde sunt sobele de altadata? Se vind scump si ca painea calda in magazinele de antichitati. Sau scari de lemn vechi, sau etajere de lemn. Alea de pe vremea bunicii.

    Deci, daca poti sa deschizi un magazin de antichitati, cred ca o sa faci o gramada de bani. Canadienii sunt fascinati de Europa aia veche si plina de mestesugari buni si produse cu design cu gust, specific european, Multi italieni pe aici duc traditia mai departe, dar e loc si pentru romani.

    V-am dat ceva consultanta gratis pentru inceput 🙂

  12. L-au primit civilizat. Nu cred ca a necesitat un efort financiar deosebit aceasta cheltuiala de protocol cu masa…. Muschi de vita Wellington – gasiti reteta pe internet. Mai greu, cred, cu sturzii si stridiile de Whitstable – regiunea e renumita in ceea ce priveste stridiile, din cate inteleg. Pacat ca nu ne da si retetele culinare respective! 🙂 Trebuia sa puneti si bauturile. „Placinta germana de mere” – credeti ca necesita un efort financiar deosebit? N-as crede… In orice caz, meniul trebuie sa fi fost inclus in protocolul respectiv, desigur. Dupa parerea mea, n-au exagerat. In general vorbind, nemtii respecta un buget.

    Cheltuielile de protocol sunt necesare, dupa parerea mea, pentru ca exprima ospitalitatea natiunii respective sau a orasului respectiv. De asemenea, atunci cand sunt normale, ca sa zic asa, cand nu se exagereaza prosteste, exprima si un inalt grad de civilizatie si finete. Dar cand se exagereaza, lasa o impresie foarte proasta! La un asemenea nivel, cu atat mai mult! Impresia de neamprostie pe care o lasa un protocol care nu e bine pus la punct trebuie evitata! Dar daca protocolul e bine pus la punct, dupa toate regulile artei, e o incantare si face o imagine foarte buna tarii, orasului respectiv.

    Un protocol elegant. Asa si trebuie. Lipsa unui protocol care sa exprime finete si eleganta denota, in schimb, o impertinenta care nu face bine nimanui.

  13. Meniul, deşi festiv, nu mi se pare fabulos. E drept, stridiile de Whitstable (Kent) erau celebre încă de pe vremea romanilor – sunt menţionate pe tăbliţele de lemn descoperite în castrul de la Vindolanda (la sud de Zidul lui Hadrian). Însă păstrăvul de munte cu unt este obişnuit şi pe la noi, supa de pasăre cu rădăcini (morcov, ţelină, pătrunjel, păstârnac) deasemenea, strudelul cu mere la fel. Claponul este foarte gustos ( mai ales la cuptor), dar claponul de Styria – un land din Austria – nu face parte dintre rasele renumite precum claponul de Bresse (Franţa), de Frioul-Veneţia şi Piemont (Italia), de Freamunde (Portugalia) ori Vilalba ( Spania). Sturzii umpluţi cu trufe au fost probabil acompaniaţi cu un vin roşu din podgoriile de la Cornas de pe malul drept al Ronului– cel puţin aşa sunt serviţi astăzi ! În rest, gen masă de duminică bogată. Sinceră să fiu, m-aş fi aşteptat la ceva mai rafinat : Viena era doar capitala unui imperiu !

    În ceea ce-l priveşte pe Mihai G. Cantacuzino, lucrurile stau un pic altfel : ca politician, a fost destul de banal, însă era un afemeiat notoriu. Aventurile lui extra-conjugale ( inclusiv cu sora soţiei ) au afectat-o psihic într-atât pe Maruca Rosetti-Cantacuzino, încât a alternat până la moarte crizele de depresie cu vânătoarea de bărbaţi, printre partenerii ei oficiali (de obicei mai tineri) numărând-se filozoful Nae Ionescu (cu afinităţi faţă de mişcarea legionară) şi compozitorul George Enescu, cu care s-a şi căsătorit în 1937. Şi cu cel de-al doilea soţ existenţa a fost la fel de agitată – el înşelând-o, ea făcându-i mizerii – dar acum îşi dorm amândoi împreună, liniştiţi, somnul de veci în Cimitirul Père Lachaise din Paris, poziţia 68. Oare totul o fi fatalitate pe lumea asta ?

  14. Rezultatele partiale din Rep Moldova arata ca Igor Dodon, a obţinut 49,67% din voturi în scrutinul prezidenţial din Republica Moldova, in primul tur.

    Sanse mici sa nu fie ales presedinte, si apoi, proschai Ruminia, so long Romania, Republica Moldova va merge spre Moscova. Cine stie ce acorduri va semna Dodon cu Gospodin Putin?! Poate chiar de aparare, si dupa asta, gata.

    Situatia va deveni complicata si sensibila pentru Romania…cel putin pentru o vreme. Sigur lucrurile toate se schimba, si stii cum e: are si Dodon unul sau mai multe slabiciuni, se vor gasi ceva scheletzele prin camara, daca se cauta bine. Sau vreun lider apropiat sa-l conteste.

    Dar pentru unionisti va fi o lovitura grea de tot. Arata ca miscarea nu a fost eficienta, desi tot vorbim de unire din 1990 incoace. Cineva trebuie sa critice liderii acestei miscari, pentru ca nu au fost in stare sa aibe succes cu agenda unionista in primul rind in Republica Moldova. A fost mai tare propaganda rusa? Chiar sa fie majoritatea captiva cu sindrom Stockholm? Le e dor de kolhozuri si frigul din Siberia? Nu pricep….Mr Putin insa se va bucura nespus. Fostele colonii isi vor stapinul inapoi, si va curge de acum cu vin moldovenesc in paharele rusesti.

    http://www.agerpres.ro/externe/2016/10/30/alegeri-in-republica-moldova-primele-alegeri-prezidentiale-prin-vot-direct-dupa-2000-07-26-52

    • Dodon este si cetatean roman si a fost ajutat cu doctoratul (pare-se tot plagiat) si cu averea; ca si alti lideri politici moldoveni, a fost favorizat la imbogatire consistenta si rapida, fiind eludata libera concurenta. Nu m-a deranjat fsptul ca a fost ales, oamenii de acolo aleg pe cine vor, insa m-a deranjat faptul ca, dupa vot s-a apucat sa le zica ziaristilor „frate, frate, dar branza…” Ori el nu are nici un fel de legitimitate in a zice asa ceva. Imi dau seama ca moldovenii isi bat, pur si simplu, joc de noi si, desi saraci, ne considera niste prostalai. Filmul cu Vlad Filat, care , in pielea goala, il maimutarea pe Basescu si isi chema amanta in pat „la o unire”, arata dimensiunile exacte ale fenomenului. Ne facem iluzii cu fratia, cred eu, pentru ei numai banii nostri sunt buni. Trebuie sa ne vedem de noi si de prosperitatea noastra si de cresterea tarii, fiindca daca vom fi bogati si puternici, atunci vom fi si atractivi. Iar cetateniile romane date aiurea trebuie retrase, cetatenia romana insemana un merit si nu o poarta de iesire din curte.

  15. Off-topic:Rezultatele alegerilor din R. Moldova arata un adevar trist: candidatii cu program ne – unionist au primit peste 85% din voturile electoratului. Ghimpu, candidatul cu cea mai mare afirmare unionista, a primit voturi in zona comediei, pe undeva pe la 2-2,5%.
    Rezultatul electoral arata ca politica Romaniei, in ceea ce priveste R.Moldova, a fost si este gresita. Aceasta politica trebuie ajustata.
    A fost facuta eroarea ca politicieni moldoveni sa fie sprijiniti, prin eludarea liberei concurente, adica nemeritat, sa faca averi in Romania. Aceste averi, facute prin afaceri care au fost sustrase cetatenilor romani, trebuie sa le fie redistribuite acestora, pentru ca ei au semnificatie pentru Romania. Statutul privind cetatenia romana trebuie revizuit, inclusiv pentru aceia care au primit-o deja: nu ne intereseaza sa le acordam cetatenia unor oameni pe care, iata, momentul adevarului o arata, din cetatenia romana nu ii intereseaza decat aspectul economic.
    Ca si tara, trebuie sa iesim din situatia in care singurul lucru bun pe care il vad strainii la Romania este banul ei.
    Trebuie sa ne intarim capacitatea de aparare a tarii si sa contribuim la intarirea aliantelor politico-militare in care suntem membri.
    Trebuie sa fim mai grijulii cu banii pe care ii cheltuim, ca tara, in afara Romaniei, pentru a nu ii vedea risipiti si pentru a avea mai mult folos.
    Romania trebuie sa ii preocupe pe romani mai mult!

  16. Articolul mi-a adus aminte de șnițelul de vițel (un biet tăuraș de…câte zile?) șnițelul de vițel uriaș mâncat pe jumătate la Viena. Când chelnerul a luat jumătatea rămasă, aveam, cred, privirea tăurașului de la Cornu.

  17. Cred că aspirațiile unor basarabeni către UE sunt nerealiste și zadarnice. UE n-o să-și complice niciodată existența cu o Moldovă având problema Transnistria în coastă și o populație rusofilă atât de numeroasă, și n-o să deterioreze mai mult relațiile cu Rusia care vrea o zonă-tampon între ea și NATO, între ea și UE.
    Părerea mea e că mai înțelept ar fi ca Moldova să aibă relații cu ambele blocuri pentru a-și ridica economia și nivelul de trai, adică să facă ceea ce-l îndemna nevasta pe Ghiță Pristanda: pupă-l în bot și papă-i tot!

    • Apoi cred că jinduirea după drepturile și libertățile din Vest n-o să mai aibă obiect, întrucât, din cauza terorismului, acestea vor fi restrânse drastic.

  18. @MEP,
    .
    se spune că în general fiecare merită exact oamenii cu care se înconjoară și cu care se adună. Așa o fi.

  19. Întrebarea este dacă cei doi primari ai Bucureştiului au obţinut ceea ce şi-au propus în vizitele lor oficiale?. Contextul este foarte asemănător: expansiunea Austriei spre Răsărit. După vizita lui Cantacuzino la Viena, a izbucnit în februarie Răscoala, despre care, unii istorici spun că ar fi fost pregătită de către austrieci, pentru a ocupa Bucureştiul, ca mari salvatori Sper să nu urmeze în zilele noastre vreun miting uriaş. care să ne ia cu asalt, impunându-ne o societate antisistem, controlată din afară!

  20. @FRAGMENTARIUM POLITIC October 30, 2016 at 1:32 pm
    @GHITA BIZONU’ October 30, 2016 at 5:37 pm
    Eu am fost educat să-mi ghidez viața după câteva jaloane. Pe primul nivel am trei „ghidaje”: a)este important pentru oameni (ca specie), b)este important pentru familia mea, c)este important pentru mine ?
    În situația gay nu-i cazul coborîrii și la alt nivel. Eu nu cred că-i bine pentru specie să se ajungă la reproducere dominant în eprubetă. Cei ce încurajează, sau privesc cu nepăsare proliferarea fenomenului împing, omenirea spre dezumanizare, spre auto distrugere. Adică, în situații concrete, o persoană gay NU va risca prera mult să-și salveze copilul adoptat (produs în eprubetă sau preluat de la asistenți maternali), întăietate va avea partenerul de care este legat sufletește și trupește. Mai direct: copilul se poate înlocui, dar partenerul de care este legat prin împărtășirea unor idealuri comune, prin același mod de a răspunde problemelor vieții de zi cu zi, NU la fel de ușor se poate înlocui!
    Mi-am notat, în adolescență, un gând al lui A.Camus: E ușor să fi logic. Dar este imposibil până la capăt – există o logică care duce până la moarte?

  21. G Vranceanu-Firea-Pandele….la Vienaaa ??? De ce ? S a organizat parada… ? Totusi de la Cantacuzino sa ajungi la G V F P,…jalnic,…vai de tine Romanieee,

  22. […] Daca „Finantarea hibrida stat-privat este cheia dezvoltarii Romaniei”, legat de intrebarea: cat statul si cat privatul?, vom observa ca statul trebuie sa finanteze multe lucruri. Spun trebuie, pentru ca asa e legea pe aici, iar diminuarea rolului statului in economie nu e chiar usor de facut, e mai usor de vorbit. Si de asemenea presupune costuri insemnate pe care statul trebuie sa le suporte. Cine crede, spre exemplu, ca restructurarea ministerului Transporturilor, nu presupune si costuri, eu cred ca se insala… Repet, e foarte usor de vorbit. Pe de alta parte, o scadere a fiscalitatii, prin cota unica mica, pe vreme de crestere economica, inseamna o masura prociclica. […]

Lasă un răspuns