INCENDIAR: După 12 ani, actiunile OMV Petrom vândute sub nivelul de la privatizare!

In intelepciunea sa, „statul de drept” de după 2004 a impărtit in trei cele 49% din actiunile rămase după privatizarea Petrom. O parte din actiuni a mers la Fondul Proprietatea pentru a satisface clientela politica a vremii. In acest scop, FP – sub conducere mixta, româno-americană, avandu-l la pupitru pe Mark Gitenstein – a decis vanzarea actiunilor sale, primite cadou de la statul roman.

SURPRIZA: actiunile OMV Petrom au fost vândute acum de Fondul Proprietatea, prin listare la Londra, cu 0,210 lei/actiune, in timp ce, la privatizare, in 2004, pretul a fost 0,215 lei/actiune. Deci,ele  s-au vandut SUB pretul din 2004. Si in conditiile in care, in 2004, pretul barilului de petrol era de doar 38,22 USD/ baril, in timp ce in octombrie 2016, pretul este de 48,87 USD/baril.

Si in conditiile in care, compania a trecut de la situatia de companie cu mari datorii la situatia de cel mai mare contribuabil la bugetul de stat – 12 miliarde euro plătite la stat, ca taxe si impozite, in perioada 2005-2015.

Si in conditiile in care, in acesti ani, compania a facut investitii de 12,3 miliarde de euro, plus atragerea unor importanti parteneri internationali (Exxon, etc). Ce concluzie trageti?

Reamintesc si faptul ca statul român a incasat la privatizare 2,71 mld lei dar  a obtinut, din dividende, in perioada 2004-2015, 2,15 mld lei, deci, a obtinut, in total, 4,86 mld lei. Comparativ, OMV a platit 5,81 mld lei la privatizare (adaugand promisiunea de investitii) iar dividendele realizate – 3,98 mld lei –  au acoperit doar partial aceasta suma.

Nu am vazut comentarii la televiziuni sau in presa in legatura cu aceasta vanzare de actiuni care  arată, cel putin, că pretul actiunilor vandute in 2004 a fost calculat corect (vezi si raportul Comisiei senatoriale pe această chestiune).  Nici măcar ambasadorul american nu a comentat aceasta operatiune.

Oricum, eu astept comentariile deontologilor…

 

 

40 de gânduri despre “INCENDIAR: După 12 ani, actiunile OMV Petrom vândute sub nivelul de la privatizare!

 1. Eram convins ca ati facut ce trebuia.Problema este ca multi dintre cei care erau linga Dumneavoastra au tradat.La ora actuala pareti singurul care poate crea o forta care sa lucrezepentru o revenire a Romaniei.Este nevoie sa ni se redea mandria de a fi ROMAN.

  Apreciază

 2. Apropos de incendiar :
  Parintii celor care au murit in Colectiv cer extinderea urmaririi penale: „Trebuia inceputa o ancheta impotriva ISU”
  Eugen Iancu:
  „Trebuia inceputa o ancheta impotriva ISU din acea noapte. Nu s-a inceput, nu intelegem de ce. Si apoi este o larga discutie in media despre bacterii. Ministerul a recunoscut. Din cei 37 de copii morti eu zic ca 30 au murit din cauza bacteriilor. Iata, nici aici nimeni nu ancheteaza.”

  Laurentiu Istrate: „Nu existau conditii pentru a trata marii arsi. Si ma intreb de ce nu au luat decizia transferului lor in unitati specializate din primul moment? Au trebuit sa moara peste 10 oameni ca sa se sperie si sa ii trimia afara? „

  Deci .. cam des[pre asta este (a fost) vorba. ISU . Mia precis privatizarea serbiciului de Salvare.
  Ca daca azi s-ar intampla un accident capacotyAea de reactie ar fi si mai scazut .. ce em[portranta are?

  Apreciază

 3. ZEV 27 oct., 8.59

  Diaspora românească nu se află în situaţia de a influenţa cercurile decizionale internaţionale, economice ori politice. Expatriaţii noştri sunt în proporţie covârşitoare imigranţi economici al căror scop este să se integreze în societatea gazdă, preferabil într-o clasă socială superioară celei pe care au avut-o în România. Cu foarte puţine excepţii, aceşti oameni îşi imaginează viitorul în afara graniţelor României şi nu se preocupă – decât ocazional şi tangenţial – de problemele ţării pe care au părăsit-o.

  Apreciază

  • @Mihaela Erica Petkulescu
   Cred ca e de discutat in ce priveste „influenta” diasporei asupra „cercurilor decizionale internationale”. Mai intai, poate ar fi bine sa definiti sau sa listati concret care sunt cercurile alea internationale la care faceti referire. Si apoi sa cadem de acord la ce fel de „influenta” va referiti. Ce asteptari aveti?

   E adevarat ca diaspora romaneasca e diversa, si ca exista „straturi” sau „valuri” de emigratie, fiecare „strat” avind un set de convingeri, si uneori niste forme lejere de organizare. Ca si alte diaspore suntem divizati, insa lucrurile sunt in flux. Am vazut noi forme de asociere intre membri ai diasporei. Multe organizatii noi se leaga la carutza politica a unui partid din Romania, sau se lasa manipulati cu promisiuni. Probabil sunt creatii din laboratoarele din tara, ceea ce nu e intotdeauna rau insa. Dar sunt si organizatii noi culturale, sau de business, care fac networking si lobby in tarile unde traiesc. Apoi mai sunt cetateni simpli, romani care au problemele lor de rezolvat cu autoritatile, si fac lobby acolo, sigur nu pentru Romania in mod specific.

   Apreciază

  • Nu cumva o fi diaspora oglinda societatii romanesti din interior? Oare cum influenteaza romanii din interior cercurile decizionale din Romania si cam cat de permanent si profund se preocupa acestia de problemele tarii?
   Veti spune ca preocuparea o au prin taifasul pe diverse forumuri. Dar tot acolo taifasuiesc, ba chiar patimas despre America, despre Rusia, despre indivizi politici pe care-i plac sau nu, dar nu despre probleme. Si cum influenteaza? Desigur prin vot, dar votul bine „aranjat” din timp de opiniile „meseriasilor” publicate la comanda in massmedia „independenta”, nu-i asa?
   Atata doar ca oglinda-i stramba si voturile celor din afara nu sunt dorite nici de cei care le-ar primi si nici de romanii din tara si tocmai de aceea s-a gasit formula unei parodii electorale care sa mimeze respectarea articolului ala din Constitutie cu drepturi egale pt. toti cetatenii romani. Adica caricatura de tot rasul cu 4 deputati si 2 senatori pentru cateva milioane.
   Iar ca bataia de joc sa fie completa, pentru o redistribuire „corecta” la partide, aceste 4+2 pozitii se adauga la caldarea generala de voturi a sectorului 1. Si atunci, aia care stau mai bine la alegerile generale isi impart si voturile diasporei.
   Gluma ar fi ca anul asta, pe langa PSD, sa insface si USR-ul vreun deputat, daca au prezentat vreun candidat necunoscut prin diaspora.
   Asa, incat, dna. Petculescu, putinele exceptii de oameni interesati din diaspora pentru problemele, nu de barfele din tara, sunt proportionale cu exceptiile de oameni interesati din interiorul tarii,
   In plus cei cu adevarat interesati din afara, mai au si avantajul ca pot compara direct niste situatii din tara cu cele din lumea in care traiesc fara sa fie influentati de opiniile mestesugite ale „expertilor” din media romaneasca.

   Apreciază

 4. Cum ar spune Beckett ? – asteptandu-l pe …. Godot ?
  Asteptandu- pe Dodon .
  Mai avem trei zile pana la frumoasa zi de 30 octombrie cand in tara cu frontierele desenate de Stalin si nascuta din punctul 6 al pactului sovieto-german din 23 august 1939 ( ” in privinta Basarabiei , partea sovietica isi manifesta interesul pentru Basarabia . Partea germana isi declara completul dezinteres fata de problema ” ) vom avea un presedinte cu fata rotunjoara si rumena , demn urmas al predecesorilor sai Constantinov , Bodiul , Luchinschi si Voronin .
  Ce bucurie pe urmasii razesilor soroceni si orheieni !
  Ce frumos sclipeste soarele in apa Bacului si Rautului !
  Sar crapii din apa in lacul Cahul iar turmele din tinutul Tighinei umplu cerul cu behaitul lor voios !
  Zboara cusmele in sus !
  Rotunjorul Dodon va inscrie in Constitutie interzicerea Unirii celor 6 judete moldovenesti cu Romania si va urma sfaturile fratelui mai mare de la Moscova , federalizand si mai mult cele sase judete .
  Nu stiu daca se va apuca sa rupa la tribune harti ale Romaniei , ca altii .
  Daca criminali fascisti romani ii strecoara in maini , in loc de harti ale Romaniei , harti ale Rusiei , si le rupe in public , crezand ca rupe harti ale Romaniei ?

  Apreciază

 5. Da. Incendiar.
  .
  Dar, domnule prim ministru, nu e genul incendiar și nemaipomenit, așa cum n-ați fi crezut, emoționant și cum naiba le mai spune „presa”, care să cutremure un deontolog! Nu. Ei s-au cutremurat atunci când arătau cu degetul la dumneavoastră, și-au dat ochii peste cap, s-au indignat în spume (GHICIȚI DE CE!)… Deontologia a dat colțul, a crăpat, a sucombat, a dat ortul popii, a închis ochii, pa! Demult i-au mâncat pomenile! Așteptați degeaba. Eu nu aștept nimic și nu mă aștept la nimic.
  .
  Știți, la un moment dat al adolescenței și tinereții mele mă vedeam ziaristă. Ce era în capul meu! Mă vedeam scormonind amănuntele vieții, ale lumii, ale moșnegilor care făcuseră două războaie, vroiam să aflu ce și-au dorit să fie în viața lor mamele cu zece copii (aveam un coleg de clasă cu nouă frați), dar nu au mai dovedit; vroiam să fac un film despre peștele care urcă din mare în apele dulci de munte ca să-și depună icrele și dacă au noroc să nu moară, se duc din nou în alt an – vroiam să știu dacă există oameni-somon… Mă entuziasmam la fiecare poveste spusă de bunicul meu, povești reale ce nu băteau cu manualele de istorie și-l îndemnam să-mi spună tot, cine știe, l-oi fi constrâns și la povești inventate pentru că eram ca râia de care nu poți scăpa. Când închideam ochii ca să mă uit înăuntrul meu, vedeam o apă de foc în furtună! Nici pe drum nu mergeam ca un copil normal – alergam, nu cunoșteam mersul la pas! Las la o parte faptul că nu mai am mult până la spiritul de cenușă… deocamdată mai am puțin jar.
  .
  Eu mă întreb și încerc să-mi închipui ce văd astăzi deontologii când închid ochii și se uită înăuntrul lor. Văd oare apa ce-o vedeam eu? Cum e apa din care sunt făcuți? E ca o mare? O mare liniștită, e marea de smarald a Caraibelor, e o mare sărată ca Marea Moartă, pe care n-o rabdă nici bacteriile, o mare furtunoasă, un ocean întins, amenințător, fără maluri, sau poate unul adânc și plin de vietăți (citiți idei) mărețe, sau e o apă de râu repede, limpede, plină de păstrăvi, ori apa lor e un pârăiaș de pădure, ori un râu aglomerat cu deversări ilegale de la canalizare, sau apa le este o băltoacă de pe marginea drumului, cu chiștoace pe fund, în care au făcut pipi câinii maidanezi?.. Nu știu, mă întreb și eu la care dintre deontologi vă referiți.

  Apreciază

 6. Ştiam că Ungaria, de exemplu, a făcut asemenea tranzacţii câştigând cam de două ori mai nult şi pentru asta aţi fost înfierat „cum se cuvine” la timpul potrivit !
  Mare lucru ca acum să nu spună deont ologii, că tot dvs. aţi manevrat din umbră preţul actual (de fapt chiar mai nic decât iniţial 😉 ) al acţiunilor, pentru a vă putea deroba şi de această învinuire, cu scopul precis de a putea candida la Cotroceniul esasizat în prezent de actualul, care iată v-a depăşit şi la numărul de case !
  Mai are însă de numărat la ouă ! Şi tot nu-i ies două…. 😆

  Apreciază

  • Cred că prima personna non grata din rândul diplomaţilor străini ar trebui să fie Gitenstein !
   Numai că şi Klemm se agaţă de această postură „ca scaiul de oaia” de muls care a devenit România !

   Apreciază

 7. Listarea la bursa – mai ales pe bursa din Londra – e un mod perfect acceptabil de a stabili un pret de vanzare pentru actiunile oricarei companii. Pretul nu-l face statul roman sau fondul Proprietatea asa ca nu prea inteleg ce e „incendiar” sau macar cu potential „inflamabil” in poveastea Dvs? Ca pretul actual de vanzare e mai mic decat in 2004? OK asta nu dovedeste nici ca pretul initial a fost corect nici ca n-a fost. Pretul ala initial a fost stabilit de evaluator, nu prin listare la bursa. Oricum situatia actuala a companiilor petroliere nu creaza o cerere prea mare asa ca e normal ca pretul sa fie mic, iar investitiile facute de OMV nu cred ca sunt atat de spectatuloase incat sa creasca pretul actiunilor. Si apropos de comentariul anterior – mandria de a fi Romani vine de la fiecare dintre noi, facand ceea ce facem bine, ducandu-ne in lumea larga si demonstrand ca suntem capabili si buni in ceea ce facem. Mandria nu vine de la un govern care sa minta cu nerusinare ca suntem tari si verzi ca stejarul cand de fapt statul roman e slab, plin de coruptie endemica, partidele se continua sa ofere cresteri de salarii si pensii ca sa pacaleasca publicul sa le dea voturi in loc sa ofere o crestere economica sanatoasa.

  Apreciază

  • Mircea,
   in ceea ce priveste stabilirea pretului, va rog sa cititi Raportul Comisiei senatoriale pentru privatizarea Petrom. Daca acum pretul obtinut nu este „incendiar”, de ce a fost, timp de 12 ani, „incendiar” pretul – mai mare – obtinut in 2004?

   Apreciază

 8. Imi doresc ca dl. Nastase sa revina acolo unde ii este locul: acolo unde e nevoie de un roman de mare valoare internationala. Dle Iohannis, stiu ca sunteti de cealalta parte politica, dar ignorind in continuare o asemenea personalitate, faceti un deserviciu Romaniei. Lasati la o parte micile certuri politice, si claditi penru viitor. Da, dl Ciolos pare bun, dar dl. Nastase e cred si mai bun, pentru ca are mult, mult mai multa experientra politica internationala. Eu votez Nastase in orice pozitie importanta in stat 🙂 Orice minut conteaza, mai ales in situatia tensionata de azi cu Rusia.

  Apreciază

 9. Cred ca cea mai proasta nota pentru dl. Ciolos este cea pentru Fondurile Europene. Da, madam Pruna nu crede in drepturi pentru romani, si minte dar nu e demisa, dar nu de mult Ghinea, prietenul lui Macovei a fost uns MInistru peste Fonduri Europene, pentru ca de curind sa se lase de ministeriat, cica pentru ca intra in politica. Domnule Prim Ministru Ciolos, citi bani europeni a reusit Ghinea sa aduca in Romania in extrem de scurtul sau mandat?

  MI se pare foarte neserioasa aceasta mutare, si numirea unui nou ministru pe acest portofoliu, pina la alegeri.

  Important e sa aflam citi bani a atras Ghinea in cele 4-5 luni cit a stat acolo. Stie cineva? MI se pare o alata calcialma ….asa, in your face.

  Apreciază

 10. Vorbele lui Anghel Rugina sunt reale si interesante. Chiar daca nu suntem de acord cu ele, le putem inventaria la categoria „alte puncte de vedere”.

  Pe la începutul anilor 2000, Marius Tucă realiza, seară de seară, un talk-show care avea la acea vreme o audienţă foarte mare. Într-una dintre emisiuni l-a avut că invitat pe renumitul economist şi academician Anghel Rugină, profesor universitar de anvergură mondială, corespondent al Academiei Statelor Unite, şef de comisii economice şi consilier în diferite guverne americane, dar care, din păcate, s-a stins din viaţa de ceva timp.

  “Dragii mei, lumea asta este condusă de un fel de guvern mondial, format dintr-un grup de circa 250-300 de persoane, super-bogate, super-puternice şi super-bine-informate, care trăiesc “ca în sânul lui Avraam”! Oamenii ăşţia dețin puterea absolută pe planetă. În afară de accesul imediat la toate resursele economice şi la cele mai recente descoperiri tehnico- ştiinţifice, multe ţinute în secret, au la dispoziţie, în toate ţările lumii, institute de cercetări psiho-sociologice, cu ajutorul cărora ţîn sub control toate popoarele planetei. Acestea le indică̆ personajele politice cele mai “potrivite” pentru a “câştiga alegerile”, în mod “democratic” în cele mai importante state ale lumii; importante nu numai că număr de locuitori, dar mai ales prin resursele lor naturale, prin puterea economică, militară sau prin poziţia lor strategică. Practic toţi conducătorii statelor importante ale planetei sunt “aleşi” cu “binecuvântarea” acestui “GRUP”, şi toţi cei aleşi nu fac altcevadecât să pună în practică “directivele” trasate de acesta”.
  Un telespectator l-a întrebat telefonic dacă şi România face parte dintre ţările vizate de “GRUP”?
  “Da. Şi că dovadă vă aduc faptul că, înainte cu două luni de alegerile din 2000, persoana care a că̂ştigat alegerile prezidenţiale, a fost în vizită “privată” în Statele Unite, iar la două să̆ptămă̂ni de la că̂şţigarea alegerilor, primul ministru proaspăt numit a făcut acelaş̧i lucru. Au fost amândoi să-şi ia „foaia de drum”…
  „Adică dumneavoastră vreţi să spuneţi că pe presedintele nostru ni l-au ales americanii?”, a replicat telespectatorul.
  “Nu o spun eu. Aş̧a este. Numai că nu americanii, ci “GRUPUL” care conduce. În America a avut loc doar acceptarea şi instruirea personajelor.”
  Telespectatorul a fost iritat de replica renumitul economist şi l-a acuzat pe aceste de interese ascunse, dar răspunsul lui Anghel Rugină a fost unul magistral.
  “Dragă domnule, te felicit!… Te felicit că ai ajuns la vârsta la care ai capul plin de păr alb şi că ai trăit până acum cu impresia că ai putere! Că votul tău contează! Poţi să mori fericit în cazul ăsta! Eu nu am vorbit pentru cei care au vârsta şi convingerile dumitale. Eu am vorbit pentru cine are urechi să audă şi minte să înţ̧eleagă!.. În ceea ce priveşte votul, nu uitaţi vorbele lui Stalin, care zicea că nu contează cine şi ce votează, contează doar cine numără voturile! Astăzi cu voturile centralizate electronic treaba asta a devenit un simplu joc pentru un informatician: cu un program deştept, printr-o simplă atingere a unei anumite taste, voturile in plus ale unui candidat se adună discret la cel care trebuie să iasă. Îmi spui că nu şţii ce interes am… Am interesul că POPORUL MEU SĂ̆ AFLE… Să afle şi SĂ ÎNŢELEAGĂ̆!… Să înţ̧eleagă că la nivel global “cărţile sunt făcute”! Oamenii ăşţia sunt prea deştepţi şi prea puternici!…” Dar cine sunt acei oameni? „ Pe oamenii ăşţia nu-i cunoaşte nimeni… Adică nimeni dintre “muritorii de rând”! Ce, sultan? Ce, Bill Gates? Ăşţia sunt mici copii, pe lângă cei din “GRUP”!
  Trebuie să înţ̧elegeţi că adevăraţ̧îi bogaţi ai lumii nu apar în nici un top, al niciunei reviste… Se bucură de anonimat pentru că astfel să aibă libertate deplină de mişcare. Doar un număr limitat de persoane, alese pe sprânceană, cunoaşte identitatea unora dintre ei, alte persoane “alese”, cunosc pe altele, şi tot aş̧a. Nimeni nu poate pune toate piesele acestui puzzle împreună… Nici măcar preş̧edinţîi marilor state ale lumii. Directivele ajung la ei prin interpuşi. V-am spus că este vorba despre oameni deosebit de inteligenţi şi despre o organizare perfectă!…Sunt şi evrei dar nu sunt majoritari!”…
  “Sunt şi arabi? Că ăştia au petrol…”…
  “Dragii mei, sunt reprezentanţi de peste tot, într-o proporţie echilibrată. În asta şi constă succesul “GRUPULUI”, deciziile în interiorul lui se iau într-un mod absolut democratic, iar locul în acest “GRUP” se moş̧teneşte, pe principii monarhice, cei ce urmează să între fiind foarte bine testaţi şi pregătiţi în acest sens…Se zice că acest “GRUP” a luat fiinţă cam pe la începutul anilor 1800, cu scopul declarat de a prelua conducerea lumii. Prima mişcare cu relevanţă la nivel planetar ar fi fost iniţierea valului de revoluţîi din Europa anilor 1848. Apoi “GRUPUL” a încercat preluarea puterii pe tot globul prin intermediul ideologiei comuniste.”…
  Deci totul este al tuturor şi în particular al nimănui. Şi chiar dacă nu sunt ale nimănui, după victoria planetară a comunismului, aceste bunuri trebuiesc totuşi “administrate” de cineva. Şi de ce acel cineva n-ar putea fi un “GRUP”, de administratori la nivel mondial de, să zicem… 250-300 de persoane!…
  Toate mişcările de rezonanţă mondială̆ de după̆ 1848, s-ar fi produs cu acceptul acestui “GRUP”. Totul bine studiat. Totul cu un scop precis. Bineînţ̧eles că au apărut şi evenimente neprevăzute. La un moment dat, liderii comunişţi, supuşi unei propagande deşănţ̧ate cu scopul creării cultului personalităţîi, pe criterii de marketing politic, au început ei înşişi să creadă în ceea ce propovăduiau şi să se creadă nişte zei în viaţă, aş̧a că au scăpat de sub control. Şi atunci a fost nevoie de crearea unei ideologii care să contrabalanseze comunismul şi anume fascismul. Şi aş̧a a pornit cel de-al doilea război mondial… Şi când şi fascismul a început să aibă derapaje i s-a opus o coaliţie mondială şi pentru că nu fusese înfrânt comunismul “independent”, a fost nevoie de un “război rece”, care s-a încheiat aşa cum ştim cu toţîi, cu victoria “GRUPULUI”, asupra copilului rebel – comunismul! Acum suntem în faza în care “GRUPUL” se concentrează asupra unei noi strategii de putere şi anume “GLOBALIZAREA”. Au fost create organisme la nivel global în sprijinul acestui concept: NATO, G8, G20, FMI, Banca Mondială̆, BERD, Comunitatea Europeană, etc… Trebuie să recunoaş̧tem că acest “GRUP” a avut un rol foarte important în menţinerea unui echilibru strategic la nivel mondial. În perioada dominaţiei acestuia, nivelul de trai al populaţiei a crescut în mod constant, nu peste tot e drept dar încă se mai lucrează la acest lucru prin intermediul organismelor mondiale controlate de “GRUP”. De asemenea, nivelul tehnologic a cunoscut un progres uriaş̧ care nu ar fi fost posibil fără direcţionarea resurselor necesare în acest sens.
  “Drepturile omului” sunt impuse permanent pe ordinea de zi a tuturor reuniunilor la nivel mondial, sau regional, acolo unde acestea nu sunt la înălţimea momentului. În general se impune o nouă ordine mondială, care încearcă să înlăture haosul, anarhia şi pericolele potenţiale la nivel planetar… V-am spus că este vorba despre persoane deosebit de inteligente. E drept, uneori sunt mai răi câinii, ca stăpă̂nii, dar sunt sigur că la momentul oportun, stăpănii îşi vor pune căinii cu botul pe labe!…”
  Marius Tucă, il intreaba dacă nu îi este frică să facă asemenea dezvăluiri.
  “În primul rând, am o vârstă: “mi-am trăit traiul, mi-am mâcat mălaiul”, şi apoi sunt lucruri, repet, deja cunoscute, iar scopul pentru care am făcut-o este de a limpezi cumva apele şi de a potoli spiritele înfierbântate din România, care încă mai cred că tot ceea ce zboară se mănâncă!…”
  Tucă insistă: “Şi noi ce trebuie să facem?”.
  “Aici am vrut să ajungem cu discuţia noastră!… Pentru noi, important este să ne facem viaţa frumoasă în jurul nostru. Să lăsăm gândurile mari, la scară internaţională, că acolo jocurile sunt făcute şi echilibrele nu trebuiesc rupte! Nu avem nici informaţiile, nici competenţa, nici resursele şi nici mijloacele necesare să acţionăm la un nivel atât de înalt. Putem în schimb să ne comportăm civilizat, să ne educăm bine copiii, să ne conservăm şi să ne protejăm mediul în care trăim, să ne respectăm şi să ne ajutăm, pe scurt: să ne trăim viaţa liniştiţi…”.

  Apreciază

  • Prostii! Ar fi minunat sa fie asa, dar nu-i. Ce se fac cei 300 cand interesele lor diverg, se inteleg clipind din ochi? Voteaza democratic ca unul sa intre pe pierdere?
   Adevaratul motor al rasei umane este LACOMIA, iar asta desfiinteaza orice grup coerent si orice intelegere democratica, spune-i lui Rugina daca mai traieste, dar cred ca ai vazut vreo reluare de pe vremea cand ne propunea leul de argint…

   Apreciază

 11. Un fleac. Ne-au ciuruit!
  Capitalismul nu e despre cine face bine. E despre cine nu lasa pe altul sa faca rau.
  Asa au ajuns meleaguri mai intepartate sau mai apropiate de noi sa o duca bine. A existat un grup de oameni care s-a luptat cu aia care faceau rau si au impus reguli. Apoi s-au luptat si se mai lupta ca regulile sa fie respectate.
  Pe meleagurile astea s-a mers pe ideea bunului exemplu. Sa fie bine ca sa nu fie rau. Pana si base s-a laudat si se lauda ca a facut unele lucruri bune. Dar nu suntem la Judecata de Apoi pentru a contabiliza faptele rele sau bune. Necazul e ca orice decizie e buna pentru cineva, dar, din pacate, daca e buna pentru partea care nu trebuie, sufera partea ailalta. Necazul e ca din ce in ce mai tare poporul de pe meleagurile astea sufera.
  Daca vrei ca poporul pe care-l conduci sa o duca bine nu poti sa instrainezi totul ca apoi sa ai pretentia sa aduni de la straini suficient de mult astfel incat sa poti creea bunastarea. Evident ca, ajuns la mana strainilor o sa-ti dea firimituri, suficiente numai pentru supravietuire.
  Scopul nu era sa privatizati numai pentru ca era presiune externa. Sau sa dati unora o bucatica din meleagurile astea la schimb cu sprijinul intrarii in ue. Scopul era ca tranzitia de la comunism la capitalism sa se faca cu marele castig al poporului. Uitati ca deciziile alea ,,bune” au ajuns ca in timp sa nu mai fie bune. Si incet incet ce-a fost privatizat a trecut de la capitalistii nostrii corupti la capitalistii lor cinstiti. Asta-i necazul d-le Nastase.
  Intrebarea e: mai e posibil ca ai nostri sa mai recupereze vreodata ceva din ce au instrainat cei cu bune intentii? (retorica nu?)
  Acum ca au navalit capitalistii cinstiti peste noi, nu ne ramane decat sa ne crestem copii/ nepotii in spiritul luptei impotriva celora care au ajuns sa faca rau poporului de pe aceste melaguri.
  Suntem nevoiti sa-i iertam pe cei care au pus umarul la vanzarile astea NEprofitabile avand in vedere ca erau reprezentantii nostri. Si trebuie sa ne asumam ca in ultimi 27 ani ne-am ales prost conducatorii.
  Daca nepotii o sa-si doresca sa ramana pe aceste melaguri pentru a nu mai lasa pe altii sa faca rau inseamna ca lucrurile o sa se schimbe. Daca nu, vor lucra si ei ,,pe doi lei” impacandu-se cu ideea ca drepturile pe aceste meleaguri ,,sunt un lux teoretic” consolidand si mai mult statutul de colonie.
  Si nu e bine d-le Nastase c-a fost privatizat Petromul la fel cum nu e bine ca nu mai avem o banca nationala puternica etc. E ca si cum sotul si-ar trimite sotia la produs, bucurandu-se apoi ca a facut banii pentru renovarea casei. Poate-i cam fortat exemplul, dar, vorba unuia, in timp ce unii se lupta ca s-o duca mai bine altii devin curve.

  Apreciază

  • Repet: constitutia statului California nu permite (si nici nu recunoaste) casatoria intre persoane de acelasi sex. E vorba de art.11 al respectivei constitutii, daca nu ma insel.

   Apreciază

 12. Motofozo de la Cotroceni îi face „penali” (o țopârlănie inventată de țopârlanul Băsescu) pe niște oameni care nu au fost condamnați. Lasă că și unii condamnați sunt victimele unor erori judiciare determinate de abuzurile procurorilor…
  În plus, Constituția spune că nu au dreptul de a alege și de a fi aleși doar cei care au aceste pedepse complementare stabilite de judecător. În rest, oricine poate alege și candida. Alegătorii sunt cei care decid să-l voteze pe cel acuzat/condamnat, sau nu.
  Apoi, cei care azi sunt considerați „curați” pot fi acuzați de procurori peste câțiva ani, pentru fapte considerate de acuzatori penale, cum am văzut în nenumărate cazuri (Orban, Lia Vasilescu, Tăriceanu, Ponta…).
  Faptul că electoratul votează candidați „penali” e un semn că nu are încredere în procurori. Mai curând ASTA ar trebui să-l preocupe pe Motofozo.
  În alte țări UE există exemple de aleși care au fost „penali” când au candidat.

  Apreciază

 13. Interesant: pe de o parte, un pret scazut al petrolului (in timp ce in Romania pretul combustibililor este oribil), pe de alta parte, o companie Petrom care nu mai este ultracapusata si care mai plateste doar cateva salarii – taxe de protectie. Sigur ca pentru dl Gitenstein este rusinos, insa probabil ca nici nu ii pasa, important e trandafirul. La fel de interesant ca Antena 3 site, care se mai inspira de pe blog, nu preia subiectul; pentru ca am fi curiosi de ce a decis dl Gitenstein instrainarea unor active romanesti, de ce fara criterii de performanta financiara ( era obligatorie vanzarea la orice pret) si catre cine a fost vanzarea facuta. Sa fi fost o vanzare dirijata catre americani, la preturi favorabile? Care or fi fost, in aceeasi zi alte preturi de tranzactionare la actiuni petroliere?

  Apreciază

 14. Pretul actiunilor a mai scazut deoarece intre timp OMV a tot stors zacamintele, asa ca este firesc… Peste alti 10 ani se vor vinde si mai ieftin iar dupa ce masinile electrice se vor generaliza, se vor sterge cu actiunile…
  .
  Sa stiti ca absolut toate exploatatiile listate la bursa au acelasi trend, profitul maxim se obtine imediat dupa descoperirea zacamantului, cine vinde primul, urmeaza un palier si apoi caderea cursului.

  Apreciază

  • doru coarna,
   zacamintele fusesera stoarse timp de 100 de ani de americani, nemti si sovietici. La momentul 2003-2004, firmele americane si britanice se inghesuiau in Irak si in republicile foste sovietice unde petrolul „mustea” la suprafata.

   Apreciază

 15. 🙂
  .
  http://www.cotidianul.ro/iulian-chifu-cumpanasu-s-a-descalificat-definitiv-s-a-sinucis-public-290285/
  .
  Iulian Chifu are dreptate . Numai ca ” expertul ” Iulian Chifu , fost consilier prezidential al lui Traian Basexu pentru securitate si politica externa este cel care ne spunea in 2008 ca armata georgiana o sa invinga repede armata rusa din Osetia deoarece este o armata moderna , echipata si antrenata de Israel si SUA 🙂

  Apreciază

 16. In „ciclul” de articole pe tema „Marsului unirii” (https://mipopescu.wordpress.com/6-basarabia/marsul-unirii/), am publicat articolul ”Ipocrizia, politică de stat” (https://mipopescu.wordpress.com/6-basarabia/marsul-unirii/4-ipocrizie/), care reprezinta, in opinia mea, nu numai o critică la adresa președintelui Romîniei, ci și un răspuns la adresa mediei înregimentate în acțiunea de denigrare a unionismului.
  De asemeni, în cazul acestui blog, se adresează și celor care, poate din neînțelegere sau de lacune în educația patriotică, cântă în corul statalismului moldovenesc dirijat de la Moscova.

  Apreciază

  • Chiar nu inteleg: cine „denigreaza unionismul” aici pe blog? Problema nu e „unionismul”, din punctul meu de vedere, ci cum se face. Chiar cei care il promoveaza se feresc sa ne spuna care sunt pasii de implementare. De ce acesta opacitate? Unionismul se face pe scara ierarhica, de sus in jos? A la Basescu? Nu e nevoie de transparenta in mesajul unionist catre marele public? Nu e nevoie sa vina de la „grass roots” asa cum se intimpla prin SUA si alte tari democrate? Si chiar ce vor acei cetateni de la firul ierbii din Romania si Republica Moldova? I-a intrebat cineva? Eu cred ca unionismul trebuie sa vina de jos, de la cetateni

   Vorbiti de media „inregimentata impotriva unirii”? Dvs. cititi media romaneasca? Eu citesc suficient, si nu am vazut nici un articol anti-unionist. Ba din contra, cele mai multe articole sunt in sync cu modul in care puneti dvs. problema, neargumentat, si doar cu sloganuri.

   Acum, daca ai o alta parere, asta inseamna ca esti neaparat condus telepatic de la Moscova? Ca iti lipseste „educatia patriotica”? Domnule, nu insultati oamenii asa „en-gross”, pentru ca va pierdeti simpatizantii, aia putini pe care ii aveti. Parca erau vreo 2 mii in strada? Si unde e experienta dvs. democratica americana, cind discuti civilizat, dar profund, cu parteneri de dialog care au alte pareri? Imi pare rau, dar modul in care monologati pe aici pe tema asta numai a democratie nu suna.

   Asta in ce priveste unionismul. Trebuie sa sti cum si cind sa il faci. Trebuie sa ai oameni capabili sa transmita un mesaj corect. Patriotic, dar corect, cu o foaie de parcurs sanctionata-avizata de cetateni, nu umflat cu propaganda ultra-nationalista si cu populisme ieftine.

   Sigur, mie nu trebuie sa-mi raspundeti daca sunteti condusi pe acest drum de Basescu. Dar se vede cu ochiul liber ca modul in care propuneti acest proiect romanilor, este unul in tiparul ierarhiei cu care ne-a obisnuit Basescu. „Numai Eu fac Unirea!”.

   Daca chiar vreti sa revenim cu substanta pe subiect, haideti sa vedem cum am putea:

   – convinge majoritatea celor ce traiesc in Republica Moldova ca unirea cu Romania este cea mai buna alternativa;
   – ca integrarea Republicii Moldova in UE nu este o solutie mai buna decit a unirii
   – cum sa ii convingem pe rusofilii putinisti din Transnistria de la butoane – pe ei trebuie sa ii convingem, sau sa ii schimbam cumva din functii – ca o Romanie cu ei este mai buna (desi suna foarfte multi-cultural in acceptiunea dvs)?
   – cum scoatem armamentul sovietic si soldatii „pacificatori”?
   – cum sa racordam infrastructura din Republica Modlova cu cea din Romania intr-un timp cit mai scurt?
   – cum ii ajutam pe conducatorii Moldovei sa ridice nivelul de trai al cetatenilor pina la unire?

   Si multe altele. Deci eu va propun sa discutam si sa gasim solutii, nu sa impartim aici colegii de blog, in mod diversionist, in rusofili si americanofili.

   Poate ne ajuta si dl. Nastase in discuti asta dificila, cu multe piedici.

   Apreciază

 17. Lămuriți-mă și pe mine prieteni, ce fel de alegeri avem noi anul acesta? Sigur nu sunt alegeri prezidențiele? Poate am greșit noi anul? Pentru că președintele nostru e în campanie cu toată muniția furnizată de consilierii săi, sub formă de hărtiuțe din care să citească dânsul discursuri despre cât de atașat este de oamenii din Târgu Jiu, ce simpatici îi sunt oltenii și cât de mult îi place Gorjul, dar păcat că-i așa de prost și de pesedist condus… A, dar e rezolvabil, se cere doar „o schimbarea de paradigmă”… Klaus Iohannis vorbește, ca de obicei, ca și cum s-ar adresa unor proști sau unor imaturi, incapabili să gândească, să aleagă sau să priceapă „comandamentele” vremii…
  .
  Acest tip de discurs este, din punctul meu de vedere și dezgustător, și primitiv.
  .
  În tot ceea ce face, Klaus este atât de duplicitar, încât nu m-aș mira să văd o jumătate de președinte, într-o jumătate de slip, însorindu-se pe o plajă la Miami, în timp ce simultan, cealaltă jumătate, într-o jumătate de costum, susține solemn o declarație de presă la Cotroceni.
  .
  Nu vrea „penali ” pe liste , sau, poate, acceptă doar PeNaLi , dar el însuși a fost așa ceva, și n-a renunțat la nici o calitate și nu s-a retras din nici o funcție și a candidat liniștit unde a avut el chef să candideze, deși avea două dosare penale în care era învinuit pentru abuz în serviciu în formă calificată ; e cu Justiția în gură de dimineață până seara, dar e primul care atacă o hotărâre DEFINITIVĂ a acesteia, și afirmă , cu tupeu, că el o consideră GREȘITĂ, pentru simplul motiv că se referă la averea lui; cere desființarea imunității parlamentare, dar imunitatea lui totală i se pare OK și nici nu se gândește să renunțe la ea; vorbește de statul de drept, dar vrea să verifice el însuși listele pentru parlamentare, chestiune pentru care Constituția României era să cadă pe spate de-atâta uimire; îl consideră pe Ponta un ticălos bun de băgat la pușcărie pentru că a primit niște bani, de la un coleg avocat , pe bază de contract derulat prin bancă, bani pentru care a plătit toate taxele, dar nu-și aduce aminte cum a luat el însuși banii de meditații și nici dacă a plătit vreo taxă pe acest tip de venit, până să folosească sfântul cash la cumpărarea multiplelor case; îl acuză pe Călin Tăriceanu că e hoț ( „hoțul strigă hoții ” a fost exprimarea lui de ieri) pentru că a primit o acuzație de mărturie mincinoasă, deoarece a afirmat că nu-și aduce aminte ceea ce procurorii voiau să-și aducă aminte, în schimb nu-l deranjează următoarea frază din propriul său dosar : „…Cauza ilicită izvorâtă din fraudarea legii ce a invalidat Certificatul de moștenitor se extinde și asupra Contractului de vânzare-cumpărare subsecvent, terții, în speță DOAR PÂRÂTUL IOHANNIS KLAUS WERNER, nefiind apărați de prezumția de bună-credință față de amploarea acțiunii ilicite rezultată din hotărâri judecătorești definitive pronunțate” , care mi se pare un pic mai explicită decât recursul forțat la memorie în cazul Președintelui Senatului.
  .
  Ipocritul acesta total e președintele nostru. După ce a arătat astăzi , la Târgu Jiu că acesta este „…cel mai văduvit județ…” , Klaus a dat exemple din mai multe domenii, toate nasoale. Cel mai jignitor a fost cel legat de învățamânt pentru că , la acest capitol, a ținut să sublinieze că deși infrastructura pare în regulă, „materialul uman” e slăbuț și, în acest context, a remarcat lipsa de performanță a elevilor la examenele naționale, Bacalaureat și Evaluarea Națională.
  .
  Apoi a tras concluzia: „…Întrebarea este cum s-a ajuns aici. Cum se face că un județ cu atâta potențial a pierdut peste 15% din oameni în ultimii 10 ani? Cum se face că acest potențial nu a fost valorificat? Explicaţia acestei diferenţe ar trebui căutată, cred eu, în explorarea performanţei administrative de-a lungul anilor şi în ADECVAREA VIZIUNII POLITICE(!!!) a elitelor colectivităţilor…”
  .
  Ați priceput, dragi gorjeni, cu cine să votați la proximele alegeri parlamentare? Hai, nu fiți triști… aveți chiar două opțiuni posibile … o opțiune ar fi Nicușor Dan, care vă salvează non-stop … Cum? E o variantă prea exotică? Ei, dacă nu vreți atunci, hai! votați cu PNL, un partid curat și responsabil… uite, are pe primul loc la Senat un băiat bun, capabil, integru la maximum, încrezător în viitor… Tudor Barbu îl cheamă, îl știți de la DAN DIACONESCU ÎN DIRECT – TELEVIZIUNEA POPORULUI, nu mai are nevoie de nici o prezentare… îndrăzniți, iubiți olteni, și faceți cu Tudor Barbu necesara SCHIMBARE DE PARADIGMĂ, că altfel, nici nu știți ce pierdeți…

  Apreciază

 18. Din păcate și acum suntem tara învinsă. Prea putini mai sunt cei care prin acțiunile sau prin cuvântul lor mai apară interesele naționale. Complexul Energetic Oltenia a rămas unul dintre ultimele obiective economice importante, necuvenite încă , dar din păcate , nu pentru mult timp.
  Poate o sa vi se para interesante și articolele de pe acest blog:
  https://laurentiuciurel.wordpress. com
  Câteva exemple: Cinci mii de concedieri, Ușor de vara, Unul la o mie, O pierdere profitabila, Cazul moral, ….

  Apreciază

 19. Salvăm Oradea! De Bucureşti.
  Si Bucureştiul de Chisinau?!

  De nicaieri nu-i semn de nici o mila
  Si s-a ajuns in cel din urma hal
  Si moare Basarabia umila
  Cu capu-n vechiul sac imperial
  N-avem puterea sa-mpartim o paine
  Ne facem socoteli de precupeti
  Ca tot acolo sa ajungem maine
  Cu pasii doar oleaca mai inceti
  Ca daca-n focul calculelor reci
  Mai pierdem Basarabia o data
  Si noi suntem pierduti in veci de veci
  N-au nici o cale fratii sa apuce
  Astepta-n van un sprijin de la noi
  E dusa Basarabia pe cruce
  Si noi o contemplam cu ochii goi.

  Imi cer scuze ptr intarziere .. insa suboectul imi provoasca o senzatie prezidentialcontanstinescian -sartriana (adica imi vine sa borasc)

  Deci sambata trecuta (23 oct) a avut loc un miting al unor tineri unionsiti din R Moldova .. si au avut loc „incidente” cu jandarmii. Extem de suparatoare fiindca in anii 30 un nmefericit de lent de jandari a trs o plama unui fruntas basarabea (mi se pare Inculet) .. care palma a devenit , sub bagheta NKVD-KGB PCUS) antologica si mitologica si a fost larga folosta al deznationalizarea romanilor din Basarabia .. Si mitu continua si azi iar Igor Dodon, a elaborat, acum cateva saptamani, un set de materiale electorale cu titlul „Jandarmul roman nu va fi la noi stapan”.
  Deci gestu neprotrivit excat la momentu dorit de stapanii de la Kremlin!

  Si in loc sa se puna natista pe tambal. sa se dea vina pe „mentalitatea de cazarma” , ca „scuzati da p0e aia ii antrenam sa bata nu sa gandeasca!” sau „eram beat ca porcu’ d’aia nu am suprabgheat ia de aici demisa mea” tehnocratu Ciolos a inceput sa o dea cotota si cioara vopsita.
  Dupa el toti aia pe care Stalin ii considera „utili” s-au dezlantuit intr-o daciada a negarii Unirii …
  Numa 3 spicuiri

  Ion M. Ionita Tentativă eşuată de destabilizare la Bucureşti. Ce va mai urma până la alegeri? adev.ro/ofk72o

  Mălin Bot, redactor-șef online la cotidianul România liberă, Ușor cu unirea pe scări. S-ar putea să ne tragă Putin toate clapele!

  Ioana Ene Dogioiu Unirea nu ar salva R.Moldova, dar exista toate premisele ca ea sa scufunde Romania. Ziare.com
  si comnetarii in Ziare
  „Unionistii” mergeti sa locuiti in Basarabia

  Nu va retine nimeni.
  Dar nu ne mai tulburati linistea ca exista mijloace legale sa va facem sa intelegeti ca ceea ce ganditi voi e valabil pentru voi nu si pentru ceilalti care suntem majoritari.
  Voi cautati skandal cu lumanarea si anatomia voastra poate fi rearanjata daca nu va simtiti bine in 2 picioare.
  Gratis .

  Deci unionistii e oamenii lu’ Putin care „destabilizeaza” si sa se duca naibii (nota bizonica :eventual in Siberia ?).
  Si pen’ca toti acesti utili e „de dreapta” si „anticomunisti” deci rusofobi cater unu exclama ” azi nu dar se putea in 1991 da nu a vrut Ilici!”
  Si as mai zice ca mai titi sunt pro regimu’ Ciolannis si americanofili..

  Apropos Romania Libera gazduieste
  „opiniile” lu Sabin Gherman satulu de Romania.

  Asa ca ..
  Salvăm Bucureştiul de Chisinau???

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.