Conferintă FET: Misiunea general Berthelot in România (1916-1918)

Fundația Europeană Titulescu organizează miercuri, 19 octombrie a.c., începând cu ora:16.00 conferința „Misiunea Berthelot (1916-1918). Un mare moment de cooperare franco-română”.

Invitați speciali: prof.univ.dr. Jean-Noël GRANDHOMME, Centrul de Cercetare al Universității de istorie Lorrain, Franța, și dl. Jean-Luc MESSAGER, CEO via Praetoria

Vor mai lua cuvântul: dl. Florin LUCA, Secretar General al Fundației Europene Titulescu, Sergiu IOSIPESCU, cercetator știintific la Institutul de Studii Politice de Apărare și Istorie Militară.

Moderator: prof.univ.dr. Adrian NĂSTASE, președintele FET.

Evenimentul va fi mixt, franco-român și va avea loc la Casa Titulescu, Șos. Kiseleff, nr. 47, sector 1, București.

 

 

22 de gânduri despre “Conferintă FET: Misiunea general Berthelot in România (1916-1918)

  1. Am văzut platforma lui Cioloș. Mi se par generalități frumoase.
    Eu aș face un asemenea program:

    – să nu crească salariile angajaților la stat
    – să scadă numărul angajaților la stat
    – guvernele să stimuleze tare întreprinzătorii privați, prin pârghii fiscale, mai ales pe cei care produc ceva
    – producția autohtonă să fie protejată cât se poate, cât permit normele UE
    – patronii care angajează șomeri trecuți de 45 de ani să beneficieze de facilități
    – să fie stimulați cei care investesc profitul
    – cei care nu contribuie la Casa de Sănătate să nu beneficieze de servicii sanitare de stat; să se ducă la particular
    – cei care au muncit doar câțiva ani sau deloc să nu ia niciun ajutor social; să poftească să lucreze
    – evazioniștii fiscali, indiferent de mărimea lor, să fie pedepsiți aspru
    – să se înființeze școli profesionale pentru toate meseriile necesare pe piață
    – să se dea în concesiune exploatarea unor zăcăminte care stau degeaba din cauza gurii falșilor ecologiști
    – să se facă un sait pentru fiecare șosea începută, pe care să se spună zi de zi care e stadiul și care sunt piedicile
    – să se facă un sait pe care să fie înscrise firmele care au luat fonduri europene, iar firmele să relateze cum au făcut, ca să facă și altele la fel
    – să se dea mai puțini bani la primăriile orașelor mari, ca să poată fi dați mai mulți la primăriile comunelor, cu care acestea din urmă să facă drumuri, canalizare și conducte de apă curentă.

    Cel mai mult țin la trăsnirea evazioniștilor, fiindcă am atâția în jurul meu încât m-apucă furia. Toți vor minuni de la Buget, dar niciunul nu vrea să dea la Buget. Inși care câștigă mii de lei lunar pe care nu-i declară, dar toți admiră Germania…Vedea-v-aș în Germania, să dați acolo taxe până vă sună apa-n cap!

  2. @ lucica luminita paraschiva arhire
    .
    Daca insistati eu pot sa postez toate informatiile pe care le-am aflat . N-am facut-o pentru ca nu sunt genul si nu doresc sa ma cobor la mintea dumneavostra ! Cred ca ar fi de ajuns sa arat poza si efectul ar fi maxim …

  3. Din cate stiu , urmasii Generalului Berthelot dispun de o resedinta in judetul Hunedoara , intr-o comuna care-i poarta si numele . Am vizitat-o in urma cu vreo 15 ani dar nu arata prea bine . Era un vechi conac boieresc afectat de trecerea anilor si transformat intr-un fel de crasma .

    • …si nu doresc sa ma cobor la mintea dumneavostra !

      Îmi pare rău, ce spuneţi e un nonsens. Cum poţi afirma că de la parter ar trebui să cobori ca să ajungi la ceva situat mult mai sus?
      Asta-i părerea mea faţă de un atac complet gratuit.
      Acu’ mai lipseşte să-mi zici că avatarul meu e poza mea! 🙂 🙂 🙂

  4. Mă uit la televizor (dacă n-am minte!) și mă crucesc! Țara asta e plină de bugetari care ne conduc și mulți dintre ei sunt… tra-la-la! Pe cuvânt! Mereu conducătorii au fost suspectați de corupție, de rea credință, că urmăresc diverse scopuri ascunse, dar când numărul de proprietari de carnet de Socola se înmulțesc pe metrul pătrat… nu știu ce să zic. Mi-e frică? Regele este gol? Bine, împreună cu toți ai lui, guvernul lui, miniștri lui, tinerii lui…
    .
    Se spune în popor, că atunci când mai mult de doi oameni îți spun că ești beat, du-te și te culcă. Să mai zică cineva că sunt beți, poate se duc să se culce!

  5. Pe vremea aceea, liberalii erau înțelepți și știau care sunt interesele românilor! Păcat că Antanta nu a putut respecta planul declanșării luptelor de pe fronturile din sud și din nord, la intrarea României în război. Probabil nu ar fi fost atât de mari pierderile pentru noi, însă pacea ne-a făcut dreptate, respectând dreptul la autodeterminare. Oare de ce nu învățăm nimic din istorie, de ce nu ne apărăm demnitatea națională, așa cum am făcut-o acum un secol?

  6. @Liviu Bejan, octombrie 18, 2016 at 8:14 am
    .
    Vă mulțumesc mult pentru urare..
    .
    Ceea ce ați citit nu reprezintă explicații despre propria-mi persoană. Uneori, la intervale destul de mari, scriu, pentru prietenii mei de aici, câte o poveste , întotdeauna adevărată, căci este despre lucruri pe care le-am trăit . Mulți dintre cei care mă cunosc nemijlocit, amici, colegi sau simple cunoștințe, nu cunosc aceste „povești”. Probabil îmi este mai ușor să le scriu, decât să le spun. Pe de altă parte, opțiunea de a scrie sub numele real, are, credeți-mă, și avantaje și dezavantaje. Poate sunt mai ușor de urmărit prin hățișurile NET-ului și asta reprezintă o vulnerabilitate, dar, în același timp, responsabilitatea este mai mare în acest fel. Și grija mea pentru ca tot ceea ce scriu să fie îngrijit, documentat și corect, este mai mare.
    .
    Deoarece eu cred că „părerismul ” în presă, în comunicarea publică dar și în conversațiile de orice fel între cetățeni – cetățeni care ajută, prin indolență, la propagarea neglijentă a „părerismului”- a fost și este o nenorocire pentru România. Iar „părerismul ” indus, bine dirijat și exploatat, distruge sau mutilează vieți.

  7. PIna acum vreo doi ani, inainte de lovilutia din Ucraina, Rusia avea o strategie militara limitata geografic. Il mai facea pe …shvili sa-si roada cravata, dar incursiunile lor militare erau fie in Cecenia, sau Abhazia, in zonele foste sub influenta Kremlinului, si doar in cele populate de rusi. Incurajata de descresterea economica a SUA, si pe baza aceluiasi model imperialist-interventionist, Rusia lui Putin s-a hotarit sa devina un actor militar global, fara o coalitie multinationala in spate ca sa legitimeze actiuni militare, asa cum ne-a obisnuit SUA.

    Se pune intrebarea: cine va plati pentru reconstructia Siriei dupa ce se va instaura Pax Rusk (Mir)i? Rusia cere ea insasi despagubiri Vestului drept reparatii compensatorii pentru efectele ce au decurs din embargoul Vestului, dupa Crimea. Nu are de unde sa acopere pentru reconstructia Siriei de una singura. Va intinde o mina prea-milosul Vest? M-as mira, dar orice e posibil.

    Dupa alegerile din SUA lumea se va schimba, dar ma tem ca nu in bine. Hillary nu ne spune ce va face ca sa detensioneze relatia cu Rusia, si un conflict potential fatal, in care va fi atrasa si Romania, Trump nu ne spune cum va renegocia el NATO ca SUA sa ofere „servicii militare” doar acelor state care isi indeplinesc obligatiile fata de SUA. Nici macar nu ne-a spus daca are si altceva in cap, pentru ca renegocierea tratatului NATO poate duce la conflicte neprevazute, si chiar colaps economic.

    Adevarul e ca „lumea Occidentala” se afla intr-o criza majora de identitate, si este erodata de la temelie de crize multiple, la care politicienii nu par capabilisa raspunda adecvat. Asist cum ne scufundam economic, si mi-e greu sa inteleg de ce suntem condusi spre groapa de acesti lideri inepti si autisti. Lumina democratiei se stinge incet incet incepind cu SUA. De la Rusia nu ma astept sa ofere un model de urmat, decit daca vrem un fel de comunism invers, capitalism „de stat”, unde mijloacele de productie (si dengi) nu apartin statului (poporului, ca in comunism), ci unei elite supuse unui tzar, care muta banii dintr-un buzunar in altul, cum li se porunceste. Vezi achizitia facuta recent de Rosneft.

    • Uita-te pe alte publicatii decat cele romanesti; la Berlin va avea loc o reuniune in patru, Germania – Franta – Rusia – Ucraina, la care, conform unui articol „figarolicesc” de sustinere (nu a lui Ciolos, ci a lui Hollande), Germania si Franta, in numele UE, doresc sa faca Rusiei cedari importante in schimbul plecarii rusilor din Crimeea si reluarii relatiilor comerciale cu Rusia. Printre cedari se numara si abandonarea Republicii Moldova catre rusi, ca si a altor vecini ai Rusiei, in scopul fauririi (ssmd) unei zone geografice neutre in care rusii sa se simta „in siguranta”. Pe langa Merkel si Hollande, Chamberlain si Daladier vor parea niste eroi de la Termopile. Posibil sa aiba si o binecuvantare americana, daca ne amintim ceea vorbe zise pe la Chisinau. Porosenko va da cu placere pamanturile si soarta altora, pentru a obtine Crimeea. Singura problema (mare!) pentru Putin este ca, daca da acum Crimeea Ucrainei, atunci Rusia nu o mai putea revendica in viitor. Cu embargoul, vesnicele amenintari rusesti: tu nu poti avea pretentii fata de mine, daca eu nu vreau sa am relatii economice cu tine. Cam asta proiecteaza unii in timp ce Aobamei se pregateste sa coboare in mormantul sau politici. In ceea ce priveste disponibilitatea dnei Merkel de a face chiar totul in tentativa sa disperata de a-si opri prabusirea, vai de chilotii ei ce-a ajuns!

      • Se pare ca dl Putin considera ca o inghetare a conflictului ii este mai avantajoasa, in ciuda cedarilor insinuate de Figaro. Asa incat, la Berlin, s-a decis doar o intarire a armistitiului.

  8. Luminita Arhire

    Interesant, aveti o familie si amintiri frumoase, asta este tot ce conteaza.
    Si Iasul sarbatoreste/a sarbatorit in aceste zile, in jurul unui simbol, spre care au venit cu speranta, din toata tara, sute de mii de romani ortodocsi.
    Este incredibil sa vezi oameni in varsta cu fetze senine desi au stat 9-10 ore la coada rugandu-se in primul rand pentru copii si nepoti, pentru pace, liniste, trai decent si armonie, in timp ce, in alte situatii, tinerii se plang ca profesorii ii streseaza prea mult cand ei vor de fapt sa se joace cu telefoanele mobile in clase.
    Am ,,evoluat” semnificativ, nu-i asa, stimata colega ? (Z)
    ps
    Se pare ca au gresit. Cei care au stat la cozi sa se roage, ar fi trebuit sa-si anunte participarea la mitingul doamnei Gorghiu, pentru ca biata fatuca sa nu fie nevoie sa se scuze politicianist. Ar fi fost in avantajul lor, Sfanta Alina avand solutii ne-diluate pentru toate.
    (Z)

  9. Acțiunile populiste ale lui Ioh și Cioloș, de a sta la cozi și a strânge gunoaie impresionează pe mulți admiratori ai lor.
    Cred că demnitarii de primă mână nu trebuie să-și piardă vremea cu nimicuri, pentru că au multe și importante probleme de rezolvat. Timpul lor e prețios.
    Manuel Valls sau Hollande stau la cozi? adună gunoaie prin Paris? Întrebări retorice.

    • …Mai ales ca ar avea ce strange.
      Ati vazut, la Paris, ce dezastru a ramas pe strazi dupa un numar mare de imigranti (evacuati cu forta de autoritatii) ?
      Spunea un parizian:
      ,,Parisul de altadata, cel din pliantele de vacanta, nu mai exista”.

      Pacat, doamna M.E.P. Sa fi acesta doar un banal efect coletaral – acceptabil – al laicitatii si multiculturalismului ?

  10. Adrian B.

    Spune-ne si noua, stimate coleg, ce grad ai avut in/la SECU ? Sublocotenent ? Simplu tablagiu ?
    Daca da, s-ar putea ca ,,statul de drept” sa te avanseze, desigur, daca domnul Nastase iti va permite sa ,,torni” in continuare pe blog mizerile auto-exorcizate din sufletul tau chinuit.
    ps
    Sper ca nu vrei, la modul serios, sa ,,cobori” mai jos decat josul, pentru ca pur si simplu nu se poate, in calitate de fiinta omeneasca vie.
    Mai asteapta pana la ,,reset”.
    (Z)

  11. Nu sunt de acord cu reconversia sau cum s-o numi a creditelor în franci elvețieni.
    Mulți economiști au spus: luați credite în moneda în care aveți salariul/veniturile!
    Cetățenii și-au bătut joc de această recomandare, ar merita s-o tragă!
    Lăsând la o parte chestia cu francii elvețieni, mulți sunt foarte indignați de faptul că băncile îi somează să ramburseze împrumuturile. Cum își permit bancherii să le ceară banii înapoi? Ei, împrumutătorii, sunt săraci și n-au de unde să dea.
    Dacă nu poți să dai înapoi, de ce te-ai împrumutat? Apoi, când ai semnat contractul n-ai citit ce-ai semnat?
    Băncile sunt niște firme private care activează ca să facă profit cât mai mare, nu pentru acțiuni caritabile.
    Ele nu trebuie constrânse de Parlament sau de Banca Națională să facă ceva. Ele trebuie doar să respecte legile care le privesc.

    • Ei, lucrurile nu stau chiar aşa. Băncile nu desfăşoară activităţi caritabile, este adevărat. Spuneţi că orice contractant trebuie să citească cu atenţie contractul de credit. Sunt convins că n-aţi citit niciun asemenea contract. Nu v-ar ajunge o oră (cititul), iar pentru înţeles v-ar trebui musai un consilier financiar, care într-o săptămână v-ar lămuri. Plus că dacă sunteţi purtătoare de dioptrii nu l-aţi putea nici măcar citi.
      Dar desfăşoară o activitate în primul rând utilă, apoi una comercială obişnuită. Or, orice comerciant se expune şi unui risc. Banca de ce nu s-ar expune aceluiaşi risc?
      Dacă azi cumpăraţi angro ouă, 3000 să zicem, la 0,30 lei buc, în condiţii de achitare la termen, o lună de zile să zicem. Dacă cu 29 de zile de la achiziţionare vânzătorul vă transmite că furnizorul lui a mărit preţul la 1 leu bucata şi vă recalculează factura, ce faceţi?
      Ei, bine, banca nu vinde ouă, vinde bani. V-a vândut francul elveţian cu x lei, nu sunt în cauză. Când ai făcut creditul, veniturile îţi permiteau să-ţi plăteşti ratele la x-lei=1 FE. Dar cum, în urma unor speculaţii financiare, de care întregul sistem bancar nu e străin (inclusiv BNR) ţi se recalculează creditul la de 10 ori x, cîţi din cei ce-şi făcuseră şi ei calculele credeţi că mai sunt în stare să suporte asemenea povară?
      După calculele făcute de specialişti, revenirea la cursul „istoric” (acela la care s-au făcut creditele) nu reprezintă o povară mare pentru bănci, una singură ar fi declarată în insolvenţă, ceea ce nu înseamnă închiderea ei. Aceasta ar însemna împărţirea riscului. Altfel v-a convenit menţinerea dobânzii bancare deasupra ratei inflaţiei? Păi era cam aceeaşi Mărie, cu altă pălărie. Altfel cum?
      1. Nicio bancă nu poate trăi fără să acorde credite. Cei ce cred altfel habar nu au nimic despre funcţionearea băncii. Folosirea banilor tăi pe care-i ţii acolo la asta se face. Altfel se închid toate băncile. Dar dacă v-aţi gândi un pic, o bancă nu moare pentru că acolo se ţin banii de către toţi, începând cu mafia, ISIS şi hă-hă-hă. Acolo se spală banii din droguri şi din orice altă activitate neagră. Dar nici aşa, nici măcar de ochii lumii să nu admiţi să-ţi asumi nişte riscuri? Fiţi sigură că nu va da faliment nicio bancă de pe urma acestei legi, de altfel nici protestele nu se prea aud, la fel cum s-au auzit la cea privind stingerea datoriei prin returnarea proprietăţii (locuinţei, culmea uneori achitată 75%). În rest vom vedea. În rest am cont în bancă, folosesc serviciile bancare, am avut şi credite pe care le-am lichidat, deci nu sunt un adept al dispariţiei băncilor, dar la toate trebuie să existe o limită!
      Numai bine.

    • Corect.
      Stati sa vedeti cand vor iesi in strada cei un million cu credite in euro, precedentul (nefast) fiind creat de oameni inconstienti excitati de prea multa campanie electorala. Ce naiba vor sa faca cu relativa putere, mai ales ca, ajunsi in Parlament, devin mai vulnerabili decat in calitate de simpli cetateni, ca eu nu pricep ? Sa fie chiar atat de redusi la mansarda ? Se pare ca da, din pacate. Din pacate pentru noi.

Lasă un răspuns