Bechtel : Istoria lipsei de intelepciune in proiectele pe termen lung din Romania

La emisiunea de vineri seara, dna Oana Stancu a anuntat ca, in sfarsit, a fost gasit contractul Bechtel. Chiar doua exemplare ale sale. Ma bucura foarte mult acest lucru. Daca insa nu este vorba de exemplarul ORIGINAL ci de copii existente in minister sau pe la diferite corpuri de control, atunci problema supusa instantei, referitor la disparitia exemplarului original, nu este rezolvata. Iata declaratia pe care a facut-o Dan SOVA, in urma cu 3 ani:

„Nu s-a reusit la Ministerul Transporturilor sa se gaseasca varianta originala, originalul semnat. Sunt copii, dar desecretizarea trebuie facuta pe contractul original. Colegii de la Ministerul Transporturilor mi-au spus: il cautam si cand il avem il punem pe site. CONTRACTUL DESECRETIZAT, publicat, din 2006, este cel din 2003, updatat cu actele aditionale din 2005 si publicat in 2006. Noi am spus ca trebuie sa se vada exact contractul din 2003, actele aditionale separate si contractul refacut. Nu s-a gasit inca varianta originala din 2003. Avem zeci de copii. Dar desecretizarea ca sa o faci, ca procedura, trebuie contractul original. Probabil o sa il gaseasca in cateva zile si o sa-l puna pe site”.

*******************

Reiau, astazi si cateva postari ale mele, din 2011, referitoare la contractul Bechtel, pentru intelegerea mai buna a acestui contract si a (ne)punerii sale in aplicare. Sper sa aveti rabdare sa le cititi.

SUBLINIEZ:  In 2005-2006, Basescu si Dobre au oprit derularea proiectului pentru a dovedi ca Bechtel a dat mita oficialilor romani. Era o miza politica interna, indreptata impotriva adversarilor politici. Din pacate, in felul asta, a fost omorat un proiect bun, creindu-se pretextul pentru americani de a nu-si duce la indeplinire obligatiile…Raspunsul Bechtel dar si al ambasadorilor americani, a fost ca nu s-a dat mita dar efectele negative s-au produs.

„La intalnirea cu reprezentantii comunitatii de romani din SUA, Traian Basescu a raspuns, la o intrebare legata de renegocierea contractului cu firma americana Bechtel, in urmatorul fel: „Construiam cea mai scumpa autostrada din lume, intr-un contract in care ambii parteneri au vrut sa fure. Un contract care s-a atribuit fara licitaţie. Statul roman nu putea sa accepte la nesfarsit fie ea si o firma mare, sa plateasca cu 19, 20, 30 de milioane de euro/km de autostrada.”

In acelasi timp, iata ce ne spune insa una dintre cablogramele ambasadei americane din perioada de inceput a primului mandat al lui Traian Basescu, publicate de Wikileaks. Va prezint textul in original, pentru a evita orice suspiciune:

„Post had hoped that a breakthrough had come after President Basescu’s visit to Washington this spring and his assurances that he would support the project. Indeed, small payments were made and some movement on outstanding issues did occur. But another lull came later in the spring. Similarly, Post was hopeful that the project would start moving in the right direction after Commerce Department’s Assistant Secretary Lash, on May 12, received assurances from President Basescu that he would work to resolve issues related to the motorway.”

(Sursa:http://www.kamikazeonline.ro/2011/03/ambasada-sua-basescu-a-criticat-contractul-bechtel-n-campania-din-2004-dar-i-a-promis-lui-bush-dupa-vizita-din-martie-2005-ca-e-pro-bechtel)

Sa intelegem asadar ca atunci Bechtel devenise dintr-o data bun, dupa ce tot Basescu criticase contractul in campania din 2004, iar astazi Bechtel a devenit, din nou, o companie care vrea sa fure Romania?

Si, daca da, sa ne spuna Traian Basescu cand si cum s-a intamplat acest lucru. De ce? Simplu: Basescu ne vorbeste despre preturi de 19, 20 sau chiar 30 de milioane de euro pe kilometru in conditiile in care, in 2004, costul total al autostrazii Transilvania, pentru 415 kilometri, era de 2,5 miliarde de euro, adica 5,5 milioane de euro pentru un kilometru. Deci, cand, cum si de ce s-a ajuns la aceste preturi?

Oricum, firma Bechtel care, de sapte ani, nu s-a pronuntat niciodata in legatura cu aceste acuze, va trebui sa raspunda. Daca nu o va face, inseamna ca afirmatiile lui Traian Basescu ca au furat sunt corecte si atunci vom sesiza Parchetul General. Mutenia asta, pentru a-si vedea de interesele lor, nu mai tine. Noi nu avem nimic de ascuns. Daca ei au, cu atat mai rau pentru ei.”

*************

„Va mai aduceti aminte ca Proiectul Bechtel a fost oprit de Traian Basescu imediat dupa alegerile din 2004? De ce? A cautat sa arate ca acel contract a fost incheiat in baza unei „spagi” date de americani ministrilor din guvernul pe care l-am condus si, bineinteles, mie. Nu s-a gasit nimic pentru ca nu s-a dat nici un comision la incheierea acelui contract dar un proiect care ar fi putut fi dus la capat cu costuri mult mai mici a ajuns o vaca de muls si a esuat intr-un mod lamentabil din cauza ostilitatii lui Basescu si a prietenului lui de la BEI pentru acest proiect. Cine plateste insa pentru banii cheltuiti aiurea cu toate „organizarile” si dezorganizarile de santier din acesti ani? Cine plateste pentru echipamentele cumparate inutil? Cine plateste pentru oamenii angajati si apoi „dezangajati”? Cine ii plateste pe subcontractorii locali? Evident nu Basescu si nu Boc ci romanii care au dat si banii pentru cheltuielile inutile din timpul „certurilor” guvernelor lui Basescu cu Bechtel dar si cei care calatoresc in conditii mizerabile pe drumurile nationale din Transilvania. In timp ce Bechtelul a finalizat tronsoane importante de autostrazi si in Croatia dar si in Albania!

Adaug astazi si o transcriere a unui fragment din interviul realizat de Radu Soviani cu ambasadorul SUA la Bucuresti, Mark Gitenstein, si difuzat de The Money Channel la la inceputul lunii aprilie 2011 ( apropo de „spaga”!):

„RS: Acum trei ani eram în acelaşi loc cu domnul ambasador Taubman iar acesta a spus că autostrada Bechtel va fi terminată în 2012. Ce spuneţi?

AMB: Nu ştiu când va fi terminată, dar din păcate nu va fi finalizată în 2012. Cred că se vor face progrese fiindcă Ministrul Transporturilor, Bechtel şi Anka lucrează împreună. Dar să nu uităm, la autostradă nu lucrează doar firma americană, Bechtel. De fapt, cea mai mare parte a banilor ajunge la o firmă turcească, Anka, ce lucrează împreună cu Bechtel la autostradă. Eu şi ambasadorul turc am colaborat strâns cu Ministrul Transporturilor şi credem că putem face lucrurile să funcţioneze. Nu vom construi întreaga autostradă până în 2012, dar vom construi o parte considerabilă. Dacă se vor construi autostrăzi în următorul an şi jumătate, veţi construi autostrada Transilvania, fiindcă doar acolo construcţia poate avansa rapid. Cred că este bine să cheltuiţi bani pentru construirea coridoarelor europene, dar construcţia unei autostrăzi durează pentru că trebuie confiscat pământul, trebuie elaborat planul, trebuie rezolvate problemele de mediu, trebuie găsite sursele de co-finanţare şi efectuate procedurile necesare pentru obţinerea banilor de la UE. Cred că veţi realiza aceste proiecte cu fonduri structurale europene, dar nu în următorul an şi jumătate. Dacă veţi cheltui banii acum, pentru autostrada Transilvania, veţi avea o autostradă mai rapid şi veţi crea locuri de muncă nu doar pentru cei care construiesc autostrada, ci şi pentru companiile care transportă bunuri folosind acea autostradă. Exporturile vor creşte.

RS: Povestea Bechtel a început în 2003, autostrada încă nu e gata. Au fost acuzaţii serioase de corupţie, s-a spus că acest contract a fost acordat americanilor în schimbul altor lucruri. Ce părere aveţi?

AMB: Nu există probe în acest sens. Am citit toate telegramele, probabil că şi dumneavoastră aţi citit multe dintre ele şi nu există probe în acest sens. Arătaţi-mi o urmă de dovadă că a existat o tranzacţie prin care Bechtel a primit contractul la schimb pentru altceva. Eu nu ştiu despre ce ar putea fi vorba, nu am văzut elemente care să confirme ipoteza.

RS: Deci aceste acuzaţii sunt minciuni?

AMB: Spun doar că nu am văzut nimic care să le confirme.”

*******************

„La mijlocul acestei veri, Boc & co s-au gandit ca este interesant sa creeze o tema noua: aceea despre cum nu pot construi ei autostrazi din cauza mea! Si vorbeau despre cat de greu le este sa puna in aplicare contractul cu Bechtel, mintind cu nerusinare. Au ignorat cat de mult au scumpit ei aceasta autostrada, toate adaugirile facute la contract, cuantumul platilor realizate si care calificau respectiva constructie (nu ii pot spune inca autostrada) drept una din marile minuni ale lumii.

Am dat mai multe raspunsuri (aici si aici), si am subliniat ca initial se plateau cam 5,5 milioane euro pe kilometru dar si ca, sub regimul „competent” al lui Basescu, s-a ajuns chiar si la 30 de milioane euro pe kilometru. Mai mult, am publicat si raspunsul pe care l-a dat amabasadorul american la aceste speculatii, cand dl Gitenstein respingea orice acuza de coruptie, subliinind indirect ca raspunderea tine de ineficienta din ultimii ani.

In septembrie, am solicitat companiei Bechtel sa se pronunte il legatura cu acuzele formulate de Traian Basescu (chiar si in minunata sa vizita peste Ocean) atunci cand vorbea despre autostrada Transilvania (declansand un cor al ministrilor din subordinea sa). Basescu spunea atunci ca Bechtel a devenit, din nou, o companie care vrea „sa fure” Romania!

Mult mai interesant decat orice altceva mi s-a parut insa RASPUNSUL pe care Bechetel trebuia sa-l dea. Firma Bechtel care, de sapte ani, nu s-a pronuntat niciodata in legatura cu aceste acuze, trebuia sa raspunda. Spuneam atunci: “Daca nu o va face, inseamna ca afirmatiile lui Traian Basescu ca au furat sunt corecte si atunci vom sesiza Parchetul General. Mutenia asta, pentru a-si vedea de interesele lor, nu mai tine. Noi nu avem nimic de ascuns. Daca ei au, cu atat mai rau pentru ei”.

Ei bine, Bechtel A RASPUNS!

Si afirma ca “este regretabil ca Bechtel si oficialii fostului Guvern au continuat sa fie criticati in mod eronat si injust pentru acest contract!”. Cam tarziu, dar mai bine decat deloc, nu? Raspunsul este dat de WALKER KIMBALL, Prim Vice-Preşedinte şi Director General al Bechtel Aviation and Infrastructure.

Stiu, faptul ca acum Bechtel anunta ca acuzatiile lui Basescu sunt nefondate nu incalzeste prea tare. Ar fi fost utila o reactie a lor in 2004 si 2005, cand aceste acuzatii chiar contau. Dar, chiar si acum, ele arata ca am avut dreptate. Si ca, si in acest caz, cel care continua sa minta, ca de obicei, este Traian Basescu. Nimic nou, nu-i asa?”

65 de gânduri despre “Bechtel : Istoria lipsei de intelepciune in proiectele pe termen lung din Romania

  1. Nu este prima data cand Oana(Stancu/Zamfir?) bate campii cu pretentia ca descoperit gaura din covrig, care era in realitate o gogoase.
    A mai avut ,,descoperiri” de genul , X era in relatii cu Y, pentru ca X era pe buda in ziua si la ora cand Y a trecut prin fata casei lui.

  2. Din cauză că a cerut contractul în original pentru desecretizare (și demitizare) o fi Dan Șova hărțuit de Marele Licurici prin intermediul DNA? Am fi putut înțelege mai bine evoluția acestei afaceri?

  3. In formidabila , inimaginabila prostie a presei – televiziunilor romanesti nu este grav , nu conteaza faptul ca autostrada Transilvania a fost ucisa de iresponsabilul regim Basescu .
    Ce conteaza in ochii acestor mercenari semidocti este ” contractul original ” , chipurile tradator , ascuns de criminalii din PSD si care ar contine clauze infioratoare pentru care tradatorii din PSD ar trebui pusi la stalpul infamiei .
    Numai ca intelegerea cu Bechtel zboara in aer in 2006 – 2007 , cand americanii , intelegand cu cine au de-a face , isi fac contractul lor in care ei stabilesc cat cheltuie si cat reclama , fara ca partea romana sa aiba cea mai mica viziune – control asupra pretului lucrarii .
    Deriva Bechtel incepe in mijlocul epocii Basescu .
    PS – presedinte pro-rus si anti-roman in 30 octombrie in Basarabia ? In tinuturile Sorocai , Orheiului si Lapusnei , teritorii curat romanesti , presedinte un mancurt ? Ce cosmar . Rezultatul mizeriei culturale si terorizarii populatiei bastinase , a pauperizarii ei , a transformarii ei intr-o masa de lucru agricola pentru imperiu pe plantatiile de tutun si vita de vie … ce trist ! Cand un Dodon , liceean , era martirizat de ocupant in 1940 pentru rezistenta si atasament la Romania …

    • „PS – presedinte pro-rus si anti-roman in 30 octombrie in Basarabia ? In tinuturile Sorocai , Orheiului si Lapusnei , teritorii curat romanesti , presedinte un mancurt ? Ce cosmar ”

      „Râde hârb de oală spartă !”, sau „prostul moare de grija altuia” ! 😉
      Păi, şa noi în România nu tot de „mancurţi” am fost şi suntem conduşi ?
      A fost vreunul român neaoş ?!
      Vi se pare că Iliescu, Constantinescu, Roman, Brucan, Gelu Voican, sau mai nou, Johannis, MRU, Helwig, şi toată gaşca de sorosişti ( mi-e silă să-i mai amintesc) au fost sau sunt ceea ce i-ar trebui Poporului Român ?!
      Poate doar ca pedeapsă pentru neimplicare, nepăsare, tâmpă toleranţă, dar mai ales lipsă de responsabilitate pentru urmaşii noştri, ai românilor ! Că de ceilalţi are cine avea grijă, dar totul pe spinarea noastră ! :mrgreen:
      Mi-a plăcut expresia „mancurt”, m-a ajutat să fiu corect politic şi să nu-i numesc altfel ! 😉

  4. Este vorba despre diferenta dintre adevar si politica, Basescu trebuia sa discrediteze guvernarea de stanga, Nastase, si a preferat sa blocheze o afacere utila Romaniei! Cu orice pret si orice, daca este castig politic! Operatiunea a reusit, acum tot poporul stie ca acolo era o furaciune, o coruptie, dar nimeni nu stie sigur ce, asta-i caracteristica discreditarii politice.
    .
    Dar acelasi fapt se petrece de 26 de ani, asa ca batem pasul pe loc si ne hranim cu circul dintre partide si institutiile pendinte, apoi invers, dintre institutii si partidele pendinte, dupa vremuri,care se tot manjesc reciproc…
    .
    Evident, scopul luptei e ciordeala iar victime cad destui… Adevarul ascuns adanc se refera insa la competenta, democratia ne scoate in frunte tot soiul de aventurieri carora li se incredinteaza treburi importante ale tarii si cum astia nu se pricep la nimic, se inscriu in ciorba generala…
    .
    Deh , cand ii scriam dlui Nastase ca un presedinte de partid trebuie sa stea la sediu si sa antreneze mereu cadre tinere, sa le trimita la studii si in stagii pe la institutiile statului ca voluntari, si abia apoi sa-i lanseze in alegeri si functii, mi-ati raspuns ca la noi e o cutuma, presedintele devine si premier, si poate presedinte…. OK, dar daca il duce mintea si beneficiaza de concursul statului, iar pt asta trebuie sa se arate dispus la orice si deci este toxic tarii, fix cazul de mai sus… Dar sigur, cutuma e cutuma si nu poate fi extrasa din neantul gandirii politice de tip „omul multilateral dezvoltat” care trebuie faca singur tot si sa ia singur tot… Rezultatul se vede, in curand toata tara va ajunge la balamuc datorita asa-zisei politici, deocamdata a ajuns doar cea mai saraca, cea mai penala, cea mai corupta, dar va deveni cea mai nebuna! „Prin noi insine!” Este sfanta cutuma in fata exemplelor de reusite de tot felul…

  5. Cum sa nu? Oprirea derularii unui contract cu un rezultat vital pentru tara – in conditiile in care tot ce era de facut ca administratie nationala era sa asiguri desfasurarea contractului – cu consecinta provocarii de pagube financiare sub forma de amenzi si penalitati platite de catre contribuabili, indreptateste statul sa se indrepte civil – pentru recuperarea pagubelor directe si indirecte – si chiar si penal – sub acuzatii pornind de la abuz si neglijenta in serviciu si sfarsind cu subminarea economiei nationale – impotriva unor persoane din administratia nationala in perioada in care contractul a inceput sa nu mai mearga bine. Sunteti, domnule Nastase, un jurist stralucit si stiti, prin urmare, ca, chiar de la nivelul diletantului in materie de drept, nu scriu prostii. Mai mult, intre timp a aparut aluzia publica la faptul ca Tr. Basescu ar fi fost si agent rus, ceea ce ar putea aduce pentru contractul Bechtel si alte motive ale esecului (si alte acuzatii), daca aluzia publica, intemeiata, se zice, pe un document olandez s-ar dovedi a fi un adevar. Ceea ce mi se pare ingrijorator este faptul ca a existat guvernare a fostilor dumneavoastra colegi, condus de Victor Ponta, daca nu ma insel, care nu doar ca nu a facut nimic pentru recuperarea prejudiciului, ci nici macar nu a pus chestiunea in consiliul de ministri. Ca sa nu mai vorbesc de faptul ca vreo doua personaje din executiv sunt considerate ca fiind din cercul de apropiati ai dumneavoastra. Ceea ce inseamna ca onorabilii pesedisti considera ca toate subiectele legate de Adrian Nastase s-au perimat odata cu iesirea acestuia din politica militanta. Detalii minore, dar nu lipsite de importanta, care ne fac sa realizam ca primul raspuns al lui Bechtel este acela al unor aliati ai lui Tr. Basescu (afirmatia ca nu exista probe de dare de mita, nu ca nu s-a dat mita) si ca iata, Bechtel ofera dupa mai bine de un deceniu raspunsul pe care ar fi trebuit sa il dea din prima clipa. Insa mai este, cred, pana sa publicati romanul rocambolesc „Misterele colegilor” (sau Misterele pesedeului) , asa incat trebuie sa ne multumim cu ceea ce stim. Si mai cred ca daca ati fi intitulat articolul „Triumful lui Adrian B.” , nici atunci nu ati fi gresit cu nimic.

  6. Bechtel s-a abţinut să răspundă până acum deoarece SUA nu erau dispuse să susţină ori disculpe un guvern de stânga. Astăzi, ne mai fiind vorba de o problemă de actualitate, rup în sfârşit tăcerea.

    Lăsând la o parte mişmaşurile băsesciene, Autostrada Transilvania a fost totuşi de la bun început o eroare de strategie : s-a amânat construcţia tronsonului/tronsoanelor din coridorul european IV ce va facilita integrarea României în piaţa europeană comună, finanţat în proporţie de 85% de UE, pentru o investiţie de prestigiu în folosul – aproape exclusiv – al minorităţii maghiare din Transilvania. O «captatio benevolentiæ» inutilă pentru că ungurii nu sunt favorabili vreunui alt partid decât unul etnic maghiar, iar alianţele lor politice vizează doar obţinerea unei autonomii din ce în ce mai mari – ceea ce face parteneriatul cu ei extrem de periculos !

  7. „Iata textul articolului 8, copiat chiar de pe sit-ul NATO:
    Article 8
    Each Party declares that none of the international engagements now in force between it and any other of the Parties or any third State is in conflict with the provisions of this Treaty, and undertakes not to enter into any international engagement in conflict with this Treaty.
    O metoda de scurtare a perioadei de riposta a fost aplicata, prin mixarea internationala a fortelor NATO aflate in zonele apropiate si amenintate de Moscova: de exemplu, daca rusii vor ataca Romania, atunci vor ataca si trupele americane aflate aici. Daca vor ataca in zona Craiovei, atunci vor mai lovi si militari germani, bulgari si, posibil si din alte tari. Cam la fel va fi si in tarile baltice.”
    Şi dacă din întâmplare se va afla pe acolo, la locul atacului, prin boscheţi, făcându-şi nevoile şi vreun chinez, sau nord coreean, va intra şi China în război ? 🙂
    Asta e foarte asemănătoare cu o celebră poveste de pe vremea când o mulţime de indivizi, în special alogeni, primeau din partea Statului român pensii de ilegalişti , deşi n-aveau în realitate de-a face cu vreo asemenea activitate nici în cele mai războinice vise ! !
    Serios vorbind, nu pot crede că cineva bine informat, dar şi bine intenţionat, poate vedea în Rusia, Putin în speţă, partea responsabilă, provocatoare a unui posibil dezastru la nivel planetar !
    Ar fi poate primul război al Rusiei de apărare ! 😉
    În zadar se încearcă disculpare şi victimizarea cretină a Americii, sau a Europei !
    Deocamdată nu America este încercuită din toate părţile posibile la acest moment !
    Nu poporul american este nevoit să îndure urmările dezastruoase, perfide, inumane ale unui boicot internaţional ! Sau crede cineva că suferă Putin şi cei din conducere, de pe urma embargoului ?
    Pe care-l resimt şi alte categorii sociale, în special fermieri, industriaşi şi din blocul NATO ( Germania, Spania, Polonia, Ungaria, Austria, dar mai ales România, care din piaţă de desfacere pentru Rusia ( alimente, mobilă, tehnică militară, produse petroliere, farmaceutice, etc. ) a ajuns piaţă de desfacere pentru ceilalţi şi groapa de gunoaie şi deşeuri radioactive a Europei !
    Aşadar poporul rus ( libertate ne-a adus, doar când a reuşit să-i scoată Ceauşescu de la butoane pe alogenii sosiţi pe tancurile sovietice să implementeze comunismul prin jaf, crime şi teroare, însă urmaşii lor sunt încă bine merci ! :mrgreen: )) are de suferit, nu cel american !
    Dar aşa-i trebuie, nu-i aşa, că-i creştin ortodox, ca şi noi de altfel ! 😉 :mrgreen:
    Nu mai amintim că Putin nu acceptă otrăvirea sistematică a poporului său prin organisme modificate genetic, sau intoxicare sorosistă prin diferite organisme la fel de toxice !
    Păi, să nu-i extermini pe ruşi, până la unul (Putin) ?! 😉
    În schimb America este cea care are fronturi de luptă deschise pe mai tot globul şi organizaţii teroriste, unele doar ideologic, peste tot unde oamenii nu trăiesc pe grămezi de găinaţ, ci pe mormane de aur, petrol sau stupefiante, ca-n Afganistan ( România, care le are pe toate şi ceva în plus, are „norocul” să fie cucerită deocamdată paşnic, neavând ei atâtea topoare ( stipendii şi sinecuri), cîte cozi de topor avem noi ! :mrgreen: !)
    P.S.
    Nu mai reiau tema cu cine conducea URSS când România a suferit cumplita dictatură comunistă, dar nu trebuie să uităm că după ce ruşii şi-au luat prada de război, România fiind pusă lor pe tapet de un beţivan notoriu, vreme de 20 de ani, timp în care au mai lăsat în urma lor nu numai foamete, distrugere a elitelor, dar şi ceva construcţii memorabile, şi-au retras trupele şi cel puţin aparent, ne-au lăsat în plata Domnului ( vorba aia : creştini noi, creştini şi ei, după ce au scăpat de pegra iudeo-masonică de la conducere, noi încă nu, se pare ). Acum, în 26 de ani, statisticile arată că România a fost distrusă mai mult decât în cele două războaie mondiale ! Şi jaful continuă ! :mrgreen:
    N-aş vrea să cred că după Ceauşescu, în al doisprezecelea ceas, românii vor ajunge să-i regrete, comparativ şi pe ruşi ! 😉 (e drept că nu toţi….. )
    Şi cât i-am mai aşteptat pe americani… ?!
    Dar ne-am trezit cu alde Gitenstein, Klem şi ceilalţi, ” toţi de-o apă/rasă şi-un pământ ” 😉

  8. D-le Nastase , imi refuzati dreptul de a ma apara in fata unor mizerii aruncate de madam Lucica Luminita Arhire . Daca permiteti cuiva sa ma atace nu este normal sa-mi permiteti sa ma apar ?

  9. @ Liviu Bejan
    .
    Nu este triumful meu . Nu-mi face placere sa vad ca cel pe care l-am votat si in care am crezut la un moment dat – Victor Ponta – este un cameleon politic si a jucat la mai multe capete . Prietenia lui Ponta cu oamenii din servicii ( Ghita , Maior , etc. ) si cu oamenii lui Basescu a fost de presupus inca de a 2-a zi dupa alegerile din decembrie 2012 ( Pactul de coabitare ) .
    Astazi , relatia acestora este pe fata si nu mai surprinde pe nimeni .
    .
    https://www.realitatea.net/dezvaluirile-care-vor-declansa-razboiul-victor-ponta-era-informatorul-lui-traian-basescu_1992969.html
    .
    http://www.stiripesurse.ro/dezvaluirile-care-vor-declansa-razboiul-victor-ponta-era-informatorul-lui-traian-basescu_1157973.html

    • Daca pentru dvs. Cosmin Guse este o sursa de informare credibila, cred ca aveti o problema.
      Dl. in cauza este un ghem de frustrari, din momentul in care dl.Ponta a fost ales presedinte PSD, functie pe care acest analist galactic(sau ,,unghiular”?) este convins ca trebuia s-o ocupe el.

  10. Eeeeeeeeeeee………… cum sa va zic ăăăă e cam jenant insa autsitrada Bechtel este unica promisiune pe care a tinut-o Baselu Ca nu va gace austostrada Bechtel Pentru asta l-au votatara si clujenii

    Si din cate tin minte .. finantarea ,lucrari trebuia sa fie asigurata de un imprumut aranjat de Bechtel (frime de genu si calibrul B au aranjamentele lor cu bancile „lor”. Adica [otaramja si un credut in conditi favorabile .. )
    Hm hm oare de ce nuiami eu imi amintesc asta … ăăăăăăăăăă ma ramoslesc.
    Sau e ceva de genul manifestement mal mal redigée, mal fondée, mal dressée …

  11. Liviu Bejan

    Si eu stiu ca, desi sunteti diletant, nu scrieti prostii. (Z)
    Serios vorbind, definirea costului suplimentar ca prejudiciu si dispunerea recuperarii lui,, revin in sarcina unei Instante de judecata. A unei Instante cu adevarat responsabile, independente si competente.
    Dar eu ma mai gandesc (si ma intreb retoric) si cine va recupera eventualul prejudiciu care va urma unei hotarari judecatoresti internationale ce ar putea da castig de cauza societatii Gold Corporation.
    Daca ar fi dupa mine, poporul roman ar trebui sa plateasca, din moment ce si-a dorit, sub influenta oengeurilor straine, zona turistica la Rosia Montana. Daca, totusi, castigurile din turism vor fi pe masura, poate vom scapa cu banii in buzunar.
    (Z)
    Parca si Liviu Mihaiu a pledat pentru blocarea proiectului aurifer, dar nu-l vad in fruntea manifestantilor de la Sibiu, care cer, printre altele, sa fie stopata defrisarea padurilor patriei. Ce mai stiti despre el, ca DNA-ul nu sufla o vorba, de ca si cum distinsul activist at fi fost rapit de extrateresti ? Dar despre concernul austriac, ce mai stiti ? Or fi si astia infiltrati cu agenti rusi , ca si OMV-ul ? Pai atunci, ce fac serviciile ? Dorm in desuuri ? Sau … (?!)
    (Z)

      • Corect, instantele de judecata din Romania au nevoie de un agreement din partea procurorilor inainte de adoptarea deciziei si primesc un veto daca decizia nu prezinta certificat de conformitate.

      • Sa inteleg ca, datorita vizionarismului sau in privinta justitiei – pe care stralucit l-ai expus mai sus – dl Ponta nu a miscat nici un deget. Ori pentru ca lui, personal, nu-i folosea la nimic.

  12. Hai ca imi place :
    Direcția Națională Anticorupție instrumentează, în prezent, două dosare penale cu privire la contractul de realizare a autostrăzii Brașov – Cluj – Borș semnat cu Bechtel.
    „Referitor la realizarea autostrăzii Brașov — Cluj — Borș, există la DNA în instrumentare în acest moment două dosare penale. Unul dintre ele are ca obiect negocierea, aprobarea și semnarea contractului de proiectare, construire și finanțare a autostrăzii Brașov — Cluj — Borș în cursul anului 2003. În acest dosar se fac cercetări penale pentru suspiciunea săvârșirii unor infracțiuni de abuz în serviciu în formă calificată. Al doilea dosar are ca obiect modificările succesive la contractul inițial adoptat în perioada 2003 — 2013 până la reziliere. În acest dosar se efectuează cercetări pentru suspiciunea săvârșirii unor infracțiuni de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul”, a anunțat Livia Săplăcan, purtătorul de cuvânt al DNA.
    Adica Intentia de construire au autstrazi este in abuz ? Abuz?!!!

  13. Dacă Băsescu et co ar fi avut dovezi în privința așa-zisei mituiri, ei ar fi trebuit să sesizeze DNA-ul proaspăt înființat de ei și Monica 10, iar procurorii tineri, competenți și integri puși de ei ar fi deschis un dosar cu mituiții și, firește, mituitorul adică Bechtel.
    N-au făcut-o, deci, vorba lui Ioh: nu sunt indicii că ar fi fost ceva necinstit. Nici măcar suspiciuni rezonabile.
    Televiziunile de știri cu „anchetele” lor mă lasă rece, deși fiecare emisiune anunțată cu surle și trâmbițe e „incendiară”, „explozivă”…
    Oana Stancu sau cum o mai cheamă acum e o procuroare închipuită care arată niște hârtii scrise, după care conchide cu un zâmbet ironic: e imposibil ca X să nu-i fi dat lui Y… E de la sine înțeles că…
    E așa un talmeș-balmeș în emisiunile ei, încât ți se împletesc creierii în cap.

  14. Acum te pomenești că vă acuză că n-ați luat contractul original acasă, pentru ca acesta să nu dispară…
    La Ministerul Transporturilor există salariați care se ocupă de arhivă prin fișa postului, așa că ei sunt cei care trebuie să răspundă în privința contractului. Orice document de arhivă este înscris într-o evidență, la fel ca și scoaterea lui din arhivă (nume, data scoaterii, data restituirii), iar un document de o asemenea importanță nu e tratat ca o condică de prezență, ci are regim special.
    Un exemplar identic trebuie să fie la Bechtel. De ce acuzatorii nu somează Bechtel să publice contractul?

    • Până la urmă, dacă în România s-a reuşit să se facă pierdut originalul contractului, la ambasada SUA trebuie să existe cel puţin o copie a lui şi atunci cu girul lor, se pot folosi toate datele din contract care interesează procesul de justiţie !
      Sau : Or fi ai noştri hoţi, dar nici cu ai lor nu mi-e ruşine ! 😉

  15. Afirmarea/revendicarea regionalitatii? Al treilea atac cu rachete asupra navelor americane din Marea Rosie.

    Marea Rosie este o mare de legatura, prin Canalul Suez, intre Marea Mediterana si Oceanul Indian. Ea este puternic tranzitata si stationata de fortele navale ale SUA, care, dupa invazia din Irak si criza in curs din Siria, sunt acuzate ca-si exercita influenta geopolitica in interesul Israelului. Tarile arabe riverane Marii Rosii par sa-si fi redescoperit regionalitatea, ca si cele din Golful Persic, pe care au inceput sa si-o revendice si sa si-o afirme. Dupa incidentele din Golf dintre navele militare iraniene si cele americane, si Yemenul, care este ca un pinten la intrarea in Marea Rosie, isi reclama regionalitatea. Distrugătorul american USS Mason a fost din nou ținta unor atacuri cu rachete din Yemen, sâmbătă, pentru a treia oară în ultimele zile, a informat Departamentul Apărării Statelor Unite. Potrivit unui reprezentant al Pentagonului, citat de Reuters, mai multe rachete au fost trase asupra navei militare a SUA din Marea Roșie, de pe teritoriul din Yemen controlat de rebelii șiiți houthi, susținuți de Iran. Informațiile inițiale arată că nava a luat contramăsuri și nu a fost lovită nici de această dată. Joi, forțele americane au lansat rachete de croazieră asupra a trei amplasamente ale radarelor de coastă din zonele ocupate de houthi, ca represalii la precedentele atacuri asupra USS Mason. http://www.agerpres.ro/externe/2016/10/16/distrugatorul-american-uss-mason-respinge-noi-atacuri-cu-rachete-din-yemen-03-44-30

  16. Si Basescu, si Tariceanu sa se opuna proiectului Bechtel…? Nu prea inteleg de ce…

    Spre exemplu, legat de Basescu. Dvs. spuneti ca el si Dobre au oprit proiectul Bechtel doar pentru ca ar fi avut suspiciunea ca ar fi fost vorba de o fapta de coruptie la mijloc, in care Dvs. ati fi fost implicat. O suspiciune, inteleg, se poate intampla sa existe. Dar o astfel de suspiciune nu poate fi socotita drept rezonabila, atata vreme cat nu se bazeaza pe ceva. N-am auzit ca sa se fi trimis Corpul de Control al Primului Ministru sa verifice situatia, contractul, sau cel al ministerului Transporturilor. A avut loc vreun audit din care sa rezulte o suspiciune rezonabila? N-am auzit nici despre vreo actiune a DNA legata de contractul cu Bechtel.

    Si chiar daca ar fi existat suspiciuni rezonabile, Basescu si Dobre n-ar fi avut dreptul sa blocheze proiectul pana ce o instanta de judecata n-ar fi stabilit ca e vorba de un prejudiciu care, desigur, ar fi trebuit recuperat si care sa impuna incetarea platilor catre Bechtel pana la recuperarea prejudiciului de catre partile interesate.

    Din ce spuneti Dvs., D-le. Nastase, rezulta ca domnii Basescu si Dobre au facut o ilegalitate: au blocat un proiect si niste lucrari fara vreun temei, aducand astfel prejudicii imense statului roman.

    Insa chiar si asa, e foarte greu de inteles de ce au blocat cu atata osardie, si ma refer si la Tariceanu, un contract cu o firma americana si au boicotat in felul asta lucrarile la o autostrada importanta. Cu atat mai mult cu cat SUA e principalul partener al Romaniei.

  17. Cît despre deontoloaga celor 10 pitici, prefer să scriu aici, fără a-i vedea mutra care cere două lucruri pe care orice muiere le cere : băgare la apă şi frecare până la curăţare definitivă… 😉
    Dacă progenitura asta de inchizitor comunist reuşeşte să-l întreacă pe ta-su în răul făcut acestei ţări,, de vină suntem noi, cei care n-o luăm de-o aripă s-o-nvăţăm să zboare !
    Nu până la Bruxelles, ci până la Târguşor !
    Că şi-acolo-şi poate face :
    – cumpărăturile, la chioşcul ce deserveşte unitate şi
    – turnătoriile la aceiaşi stăpâni pentru care lucrează şi ea, ca şi ta-su ! :mrgreen:

  18. Toată lumea e brusc iubitoare de urși și mai ales de ursuleți. Toată lumea îl plânge pe „ursulețul” de 175 de kilograme, toată lumea e indignată de faptul că „autoritățile” n-au fost în stare să-l tranchilizeze.
    Ni se dă exemplul Canadei unde ursoiul a fost tranchilizat și dus în pădure, dar se uită că ursul de Vancouver STĂTEA la punct fix, pe marginea unei bene, deci a fost relativ ușor de nimerit, pe când „ursulețul” de Sibiu alerga și căuta să se vâre undeva, eventual într-un magazin, cum am văzut la Digi 24 pe o înregistrare de la o cameră de supraveghere.
    Deci cum să tranchilizezi un animal care fuge pe o suprafață mare cu clădiri, cu curți, cotloane…?
    Ah! Am uitat. Totul e simplu când stai în fața televizorului. Dar dacă acești iubitori de fiare sălbatice s-ar afla în apropierea unei asemenea ființe? Ahahaha! Știu precis ce-ar face: ar chema „autoritățile” pentru ca acestea să omoare ființa care culmea! nu se lasă prinsă și care i-ar putea omorî pe ei, pe iubitori, așa cum arată înregistrarea de pe camera de supraveghere.
    Nu sunt un om crud. Iubesc animalele sălbatice, dar până la a alege între viața unei sălbăticiuni și cea a unui om.
    Găsesc că aceia care vor ca vânătoarea să fie interzisă nu sunt realiști. Vânătoarea făcută cu socoteală, după norme, e necesară pentru menținerea numărului de animale care poate fi ținut de pădure. Altfel, animalele se înmulțesc peste măsură și ori deșertifică o zonă (ierbivorele), ori mănâncă foarte multe animale din alte specii decimându-le (carnivorele), ori intră în localități în căutare de hrană și distrug culturi, gospodării, rănesc sau omoară oameni.
    În condițiile în care pădurea s-a micșorat, problema devine mai acută.
    Aș vrea să văd care va fi reacția când un om va fi omorât de un urs sau de un lup, ceea ce cred că se va întâmpla curând fiindcă aceștia s-au înmulțit peste posibilitățile pădurii de a-i hrăni.
    Am văzut pe Youtube un film scurt, crud dar realist: urs venit la stână pentru a mânca oi cum probabil mai făcuse, omorât cu topoarele de ciobanii sătui de pagube.
    Madam Cristina Țopescu! După gabaritul matale cred că vrei să mănânci miăl de Paște, fraged și ieftin, dar ești de părere ca nicio fiară să nu fie omorâtă, iar ciobanii să muncească în pierdere, de dragul feței matale bucălate și îmbătrânite.
    Eu mănânc o dată pe lună porc sau curcan, dar nu sunt isterică în privința sălbăticiunilor.

  19. De unde o fi aflat domnul Adrian B. ca pe doamna Luminita Arhire o cheama si Lucica ?! O fi sunat vreun ,,prieten” ? (Z)
    In alta ordine de idei, a devenit. se pare, in fel de pacat originar, daca parintii se decid sa atribuie fiului, sau fiicei, doua prenume.
    De exemplu, daca spui ,,Victor Viorel Ponta”, lumea ,,vede” in asta o remarca bascalioasa de tip basist, dar care a prins la populatie, indiferent de orientarea politica.
    Eu tot spun ca in Romania exista o mare nevoie de investitii in educatie, dar si de un regulament draconic in scoli. Elevul, daca vrea sa faca ce vrea muschiul lui, o poate face acasa, pe banii parintilor, dar nu la scoala.
    In institutia scolara, obligatoriu uniforma, cravata, piepten la purtator si un indrumar de buna purtare pe care sa-l porti permanent in buzunar. Si , nu in ultimul rand, doua ore pe saptamana despre respect, atat fatza de profesori , cat si fatza de colege.
    E greu, mai tarziu, sa faci fatza unei dispute cand incep sa te copleseasca umorile si frustrarile. Fara educatie, asazisul sex tare, nu are nicio sansa. (Z)

  20. Basescu spunea la un moment dat ca „nu avem nevoie de autostrazi”. Pe urma a dres busuiocul si si-a explicat declaratia ca nu ar fi avut bani sa faca autostrazi, si ca fprioritatea erau „drumurile nationale”.

    Eu habar nu am cine si de ce nu a facut acea autostrada. De obicei in situatii din astea „istorice” se face o comisie de investigatie, si mai apoi se implica si justitia. Dar din ce am inteles, contractul s-a semnat in 2003, a inceput sa se deruleze in 2004, si pe urma in 2005 a venit Basescu 10 ani. Intirzierile si modificarile de pret s-au facut in timpul domniei sale. Deci, simplu, regimul – oamenii lui Basescu (si guvernele care nu erau ale lui) sa dea explicatii. Doamna Kovesi si DNA ar trebui sa aibe curajul sa ii ia si pe cei de la Betchel la intrebari serioase. Poate acolo trebuie inceput. Ca nu ii deranjeaza e o mare problema, pentru ca pare vendeta politica romaneasca, cind de fapt dansul s-a facut cu americanii de la Betchel. Daca e vreo vina, cred ca e impartita.

  21. 1. Memoria colectivă este scurtă.
    2. A început neoficial campania electorală.
    3. Se scornesc subiecte pentru distragerea atenţiei de la o realitate naţională jalnică, care nu mai poate fi stăpânită.
    4. PSR, deşi nu a reuşit să strângă numărul de semnături necesare pentru a putea candida la alegerile parlamentare, are peste 6% . PNL i-a sărit în ajutor!
    5. Bătălia pentru România este foarte puternică, iar românaşii ( în special o parte a intelectualităţii) nu văd sau nu înţeleg ori poate se fac că nu înţeleg, din cauza cosmopolitismului integrat în globalizare, pericolul care se abate asupra României.
    6. Ani de zile ne-am pus cenuşă pe cap, acuzându-ne că suntem naţionalişti, deşi nu eram decât nişte patrioţi timizi, I-am persiflat pe cei care au născocit sintagma „nu ne vindem ţara”!
    7. Se caută Ţapi Ispăşitori, pentru orice neîmplinire a guvernelor băsiste.
    8. Antena 3 a pierdut din audienţă, iar pe acest blog au fost criticaţi unii dintre moderatorii lor. Probabil vor să-şi atragă şi o parte din electoratul de dreapta, probabil au informaţii că alegerile vor fi fraudate sau că oricum Cioloş va fi Premier pentru că aşa vor cei din afară, iar ei vor să-şi asigure existenţa şi după alegeri. Dacă vor câştiga ceilalţi, ei ştiu că PSD nu este răzbunător şi vor supravieţui.

  22. 9. Rusia și Turcia au semnat luni, la Istanbul, în prezența celor doi președinți, un acord privind realizarea proiectului de gazoduct TurkStream, care va transporta gaz rusesc în Europa pe sub Marea Neagră.
    Unde ne găsim noi? Pe sau sub scutul antirachetă?

  23. Faptul ca doamna Lucica Arhire ( desi pe Facebook apare poza unui barbat gras si cu ochelari !!! ) are un comportament de militian bolnav ( salveaza postarile de ani de zile ale celorlalti , face pe Agatha Christie explicând unde sunt spagile politicienilor , ii si condamna la ani grei pe unii , etc. ) nu va deranjeaza ?

    • Adrian B.,
      nu ma deranjează opiniile – critice sau nu. Mă deranjează anumite cuvinte sau formulări – de ex. „comportament de militian bolnav”. Să incercăm. toti, să respectăm disclaimerul.

  24. Humore , nu face diversiune cu ” mancurtii ” damboviteni fata in fata cu mancurtii Moscovei – nu te face ca nu pricepi , Basarabia e pamant romanesc ocupat si nu veni tu cu vai si noi saracii de noi , Basescu , Ciolos sunt egalii satrapilor Bodiul , Lucinschi Constantinov sau Gorgodze din Basarabia , azi Voronin si Dodon , toti reprezentanti ai sistemului sovietic si rusesc ..; cat despre finele aluzii cu prostul si oala sparta , ele vin de la tine , te caracterizeaza .
    Dnei ghedesiste – judetele care ar fi trebuit traversate de autostrada Transilvania – Bihor – populatie romaneasca 68 % ; Salaj – populatie romaneasca 73 % ; Cluj – populatie romaneasca 75 % ; Mures – populatie romaneasca 51 % ; Brasov – populatie romaneasca 90 % .Transilvania , cu exceptia insulei secuiesti , izolata la 300 km de Ungaria , este romaneasca , ca place unora sau nu .
    Asa cum Basarabia este romaneasca , ca place sefilor unora de pe blog sau nu .

  25. Ministerul Transporturilor si Oana Stancu ar trebui sa apeleze la colega nostra de blog ( Luminita Arhire ) . Am observat ca dansa indeplineste cumulativ functiile de Cloud , de anchetator , de procuror ad-hoc si de agent de informatii . Nu mai vorbesc de limba ei soft .
    O replica foarte reusita a Monicai Macovei .

      • Va urmaresc de mult blogul si chiar am avut mai multe postari pe diferite subiecte . Este unul din cele mai bune bloguri din Romania . Pe d-na Arhire am avut ocazia s-o ” întâlnesc ” si pe site-ul Revistei 22 unde avea acelasi comportament securist si paranoic ” a la Monica Macovei ” . Oricum , constat ca aveti pe blog replici reusite ale lui Radu Banciu , Emil Boc , Monica Macovei si altii .

  26. SUA acuză Rusia de imixtiuni în alegerile pentru cea mai puternică femeie din lume, probabil, că altceva nu se vede la aceste alegeri în care americanii se fac de râs în faţa unei lumi întregi ! Nimeni nu-i mai poate trata drept ce vor să pară ! Sunt nişte bieţi caraghioşi !
    Cică ruşii, mă rog, Putin, cine altcineva, i-ar fi provocat Hilarei (îi vine mănuşă !😉 ) leşinul menopauzal şi tot ei/el i-ar fi dat în vileag relaţiişl cu mâna de oligarhi ce-au pus la pământ marele stat, ajuns acum dator vândut, dar rău de rupe lanţul ! Binenţeles că totul are la bază nişte suspiciuni, pe când acesta este un caz real de amestec impertinent, neconstutuţional şi condamnabil în treburile interne ale unui stat ! Mă rog, nu-i aşa de mare cum e America acum, dar va fi : nu Moldova aşa de mare, ci America ca (!) ea , dacă lucrurile continuă aşa !😆:

    Joseph Daul îl critică pe Iurie Leancă.
    Liderul grupării de partide de centru-dreapta din Parlamentul European, Joseph Daul, a salutat desemnarea Maiei Sandu drept candidat comun „pro-european” la alegerile de la 30 octombrie și l-a îndemnat pe Iurie Leancă să iasă din cursă și să o sprijine și el, așa cum a făcut Andrei Năstase.

    „O sprijin pe deplin pe Maia Sandu ca pe singurul candidat pro-european de centru-dreapta care poate reprezenta și poate lupta pentru toți moldovenii”, a scris pe Twitter liderul Partidului Popular European.

    Tot sâmbătă, într-o declarație de presă pe pagina de net a PPE, parlamentarul european l-a acuzat pe Iurie Leancă că nu și-a respectat promisiunea făcută delegației PPE în mai, anul acesta, de a se înscrie în cursa pentru desemnarea candidatului comun.” ????!!!!

    Wow !
    Înca o victimă isi rupe chilotii, pardon, tacerea spre a-l acuza pe Trump că, prin 1990 !!!, într-un bar, n-a satisfăcut-o pana la capăt ! Nici măcar electoral, până acum 😉
    Eh, alta viata cu Biluţă al Hilarei care i-o trăgea uneia prin biroul oval de era sa se rotunjeasca şi ea şi biroul de la atata vânzoleală pe banii contribuabilului ! Se zice că şi pe la noi, la Cotroceni, dar…. s-o lăsăm pe altă dată, că-i vorba de altă fată ….. 😉
    Câtă nesimtire să ai, ca sa vorbesti de funie (sex) in casa ( Albă a ) spânzuratului ?😉
    La aşa candidată, asa martori : de la bar la centură, sau parcare, nu-i decat un pas.
    Sigur o sa gasească şi pe acolo una, care sa spuna ca Trump, în loc sa-i bage cheia in contact, i-a varat-o ei in sutien , sau, ma rog, in alta parte!.! 😳
    Abuz sexual in toată regula … !

  27. Aflu, cu o oarecare neliniște lăuntrică și împestrițată că săptămâna viitoare va fi un miting penelisto-userist uriaș pentru susținerea cabinetului Cioloș – aflat, fie vorba între noi, în plină disoluție – dar mai ales a premierului, adică a acelui „Ioan-cel-fără-de-țară” modern, în sensul că dânsul s-a transformat în mai puțin de un an în „Julien-cel-fără-de-cabinet”.
    .
    De când ne-am trezit cu nenea ăsta premier peste amnezica și toleranta Românie, eu mă tot întreb cum dracului a apărut dânsul în calea vieții noastre, mai precis în existența noastră și-așa destul de agitată prin intruziunea „lucrului bine făcut” în toate cele, plăcută cam ca o pioneză pusă pe scaunul de la birou, la prima oră a dimineții, până să apuce blajinul cetățean să-și bea cafeaua.
    .
    Să ne amintim, prieteni:
    .
    După ce masele largi de tineri frumoși și liberi au tras concluzia , în urma unei mature și încrâncenate analize, că victimele din COLECTIV au fost ucise sau mutilate de corupție, nicidecum de niște iresponsabili care s-au jucat cu focul într-un spațiu închis, supraaglomerat și cu posibilități aproape nule pentru evacuarea de urgență, dânșii s-au trezit extrem de nervoși, în stradă, fără să aibă habar ce e de făcut. A fost nevoie, deci, să se ocupe „cineva” și să aprindă lumina pentru un pic de ORGANIZARE, așa, cam ca-n bancul licențios cu cei care experimentau, pe întuneric, sexul în grup. Și așa au apărut listele… indiferent de unde au apărut ele, indiferent ce conțineau în linii mari, toate , dar ABSOLUT TOATE, îl aveau pe Dacian Julien în primele rânduri. Unii nici nu știau să-i silabisească numele, dar de dorit, și-l doreau… și foarte repede, străzii i s-a indus convingerea că ea însăși, fără nici un ajutor, și-a găsit premier numai bun de înșurubat în alveola de unde tocmai se extrăsese Ponta Victor. Într-un mod cu totul neverosimil, Julien a devenit SINGURA OPȚIUNE POSIBILĂ! Ei, cam atunci, băieții cu ideea i-au spus și lui Klaus Werner, mult după ce șoptiseră numele alesului în urechea făcută pâlnie a lui Rareș Bogdan. Care Rareș Bogdan nici nu și-a ținut gura, ci a anunțat, când nici un COLECTIV nu se întâmplase, că până la Crăciun guvernul legitim cade și avem guvern Cioloș , la pachet cu tehnocrați serafici!
    .
    L-am ascultat, când și când , pe dragă Ciolo’, cuvântând… mi-a venit să plâng , de fiecare dată. Simpluț , cu un discurs ieftin, lemnos și vegetativ, cu o exhibare rudimentară a unui așa-zis patriotism naiv – manifestare la care văd că se raliază entuziast și doamna Valerie, spunând că visul vieții ei e să rămână în România , să cânte și să se ocupe de „proiectul cu Brâncuși”(?!!!!)- premierul nostru este atât de tern, încât te dor ochii când te uiți către dânsul. Nimic, dar absolut nimic interesant sau inteligent nu a rostit Cioloș, când a avut ceva de rostit.
    .
    Și așa cum Klaus Werner era extraordinar pur și simplu deoarece era etnic german, ceea ce a părut multor cetățeni absolut suficient, acoperind mulțumitor lipsa de idei, gândirea greoaie, egoismul primitiv și tenace, muțenia cronicizată și încăpâțânarea mofluză, și Dacian Julien este extraordinar doar pentru că este „un ardelean serios, la locul lui”.
    .
    Unde suntem noi acum? Din două vorbe PNL-iste, una este Cioloș… USR-iștii se închină la Cioloș…. GDS-ul , prin Andrei Cornea se roagă de Cioloș să nu ne părăsească… jumătate din presa compromisă prin nenumărate compromisuri abjecte îl vrea pe Cioloș… Europa îl vrea pe Cioloș… serviciile îl vor pe Cioloș… dar tu, cetățean român, care încă o dată, ca în atâtea alte dăți, nici nu contezi, tu ce vrei?
    .
    Vai, vai, vai… cetățean al României… dacă n-ai fi atât de amnezic, te-ai gândi uneori că noi am avut, odată, un premier… care arăta, vorbea și se comporta ca un premier… cu care nu ți-ar fi fost rușine vreodată… care nu părea că suferă în permanență pentru că îl strâng pantofii … care se misca plin de naturalețe printre mai –marii lumii… Adică, cetățean al României, dacă tu te-ai concentra un pic, chiar ai avea CU CINE SĂ FACI COMPARAȚIA , și-ai înțelege, ridicând privirile din pământ și îndreptându-ți umerii, că Dacian Julien Cioloș nu este , totuși, o FATALITATE !

    • Eu i-aş zice altfel, nu „fatalitate” !
      Văd că se uită prea uşor că în calitate de comisar european pe agricultură, Julien a reuşit să forţeze România să-şi vândă pământul străinilor ! :mrgreen:
      Ceea ce poate fi numită uşor trădare de ţară !
      Aşa că, nu fatalitate”, ci de-adreptul – ” calamitate” !
      P.S.
      Nu putem, sau nu vrem să ne trezim de cap, măcar în ultimul ceas ?
      Eu înţeleg că nu suntem lăsaţi s-o facem, dar dacă nu inteligenţa, măcar instinctul de conservare, ba chiar de supravieţuire, nu numai ca neam, dar şi ca indivizi, ar trebui să ne scoată din această stare sinucigaşă şi să ne ducă spre acţiuni mai categorice !
      Adică, se iese în stradă cu miile şi se dărâmă guverne ( să zicem 😉 ) pentru un „Colectiv”, dar se stă pe gânduri când e în joc soarta unei întregi colectivităţi !
      Unii, câteva sute, ies pentru uciderea unui biet animăluţ ( s-a tras în el cu atâta ură şi spaimă de am crezut că-i vorba nu de un urs, ci de…. URSS ! ) alţii (tot cam de ordinul zecilor), pentru că nu-i pace pe nu ştiu unde, dar nu în faţa celei mai reprezentative ambasade 😉 ),
      Mai nou, au ieşit să se vaite în piaţa publică vreo 20-30 de abuzate de partenerii masculi, mâine, dacă nu ies tot ele, de data asta pline de vânătăi, probabil vor ieşi ei, vreo 5-6 să se plângă că-s înşelaţi, sau înşeuaţi de ele, şi tot aşa …
      Nu prindem şi noi vreo câteva sute de mii măcar, vreo locaţie liberă să ne apărăm Ţara asta de toţi binevoitorii aflaţi peste graniţele ei ?! 😉

  28. FB-kul ăsta mă distrează la culme. Cum pune cineva o fotografie de-a lui/ei, „prietenii” se reped să scrie: ce frumos/frumoasă ești!; frumoaso!; minunată!…, chiar dacă persoana (în general tipele) e grasă ca un hipopotam, are nasul ca un gogoșar, pielea buburoasă, dinții stricați, e în vârstă și nu mai poate să fie frumoasă, ci cel mult distinsă, stilată, ceea ce de obicei nu e…
    De ce nu se limitează „prietenii” la un like cumsecade și politicos? Eu AȘA fac.
    În general internetul e plin de prostii cu pretenții de știri-bombă. Saituri fantomatice cu nume enigmatice (scrie, dracului, cum te cheamă când deschizi un sait! dă un număr de telefon! zi ce hram porți! spune sursele din care-ți iei „informațiile”, pentru că ai o răspundere!).
    Există mulți creduli care citesc și le spun și cunoscuților tâmpeniile citite (ce v-au ascuns guvernanții/guvernul mondial 50 de ani; alfabetul dacic e cel mai vechi din lume; Obama a fost la o ghicitoare din Africa…).
    „Articolele” încep cu „cercetătorii au descoperit…”.
    Dar cele mai hazlii sunt cele cu planta sau fructul care vindecă toate bolile: medicamentele nu sunt bune de nimic, producătorii și distribuitorii vă păcălesc ca să câștige ei bani mulți, beți Moțul Cucului, că vă faceți bine de orice!
    În general, oamenii din spatele acestor saituri sunt, cred, complexați și înciudați că n-au realizat mare lucru fiindcă nu sunt în stare de nimic. Există probabil și unii care câștigă în felul ăsta din publicitate, și unii care își bat joc de cei care le iau brașoavele de bune.
    Cel care se lasă păcălit e mai vinovat decât cel care păcălește, dacă nu s-a născut alaltăieri.

    • Nu e vorba de complexe, pur si simplu este vorba de BANI. Cat mai multi BANI.
      Evident si de PUTERE, ca nu putea NSA (sau FBI) sa o intercepteze pe doamna Merkel daca pustii geniali ai Americii si ai lumii, atent monitorizati (chiar daca ei s-au crezut frumosi si liberi), nu s-ar fi jucat cu butoanele tastaturilor. (Z)

    • Aveti dreptate . Si eu am dat de o doamna ( Lucica Paraschiva ) pe internet care avea postata poza unui junckie gras si cu ochelari , cu dintii stricati si nasul ca un gogosar .
      Si scria si ceva de genul : Invest in girls 20 🙂

  29. Domnule Motan, iar nu te informezi temeinic atunci cand, eventual, intri in dialog cu domnul Adrian Nastase, sau cu alti colegi de pe blog. Daca suspiciunea rezonabila ar fi fost, sa-i spunem, legala, in perioada 2005-2007, fii convins ca domnul Nastase ar fi fost cu siguranta ridicat si bagat la zdup, la o simpla aplecare de deget in jos de catre domnul Basescu.
    Dar in acea perioada, ca si (privind retrospectiv) cativa ani dupa 23 august 1944, inca exista o oarecare normalitate legislativa si judiciara (noul ,,sistem” fiind in curs de consolidare). Abia recent, am intrat, cu totii, in cel mai crunt neo-stalinism.
    CITEZ:
    ,,Pentru arestarea cuiva in perioada comunista si cea din 1990 si pana la 1 februarie 2014 se cerea prin lege existenta unor “probe si indicii temeinice” ca ai savarsit o fapta penala fata de care se impune arestarea ta. Mai mult, exista si o faza a actelor premergatoare (in care aveai calitatea de faptuitor) si in care, pana sa se inceapa urmarirea penala impotriva ta, erai chemat de organ sa fii intrebat cum te aperi in fata unor acuzatii. Chiar daca apararea ta nu conta in acele vremuri, aparenta de Drept exista si, culmea, era respectata, in sensul ca niciodata nu se incepea urmarirea penala a cuiva fara ca respectivul sa fie citat in prealabil si, dupa ce era pus in fata acuzatiilor i se dadea posibilitatea sa dea declaratie si sa se apere cum crede de cuviinta. Abia dupa aceasta etapa se incepea urmarirea penala (ti se atribuia calitatea de invinuit) apoi se punea in miscare
    actiunea penala (ti se atribuia calitatea de inculpat) si erau propus pentru arestare iar apoi trimis in judecata. Erau aparente ale Dreptului de la care nu se facea rabat. Prezumtia de nevinovatie era respectata pana la condamnarea finala cel putin la nivel de aparenta!
    Noile coduri penale (cel penal si cel de procedura penala) asumate de Guvernul Boc-Basescu si intrate in vigoare prin lege la 1 februarie 2014 au transformat legislatia penala in ceva ce nici comunistii nu au indraznit a gandi. A disparut faza actelor premergatoare, dar si prezumtia de nevinovatie. Rolul procurorului comunist, de a strange probe atat in favoarea, cat si in defavoarea acuzatului, a fost inlocuit cu rolul unui procuror care nu mai are nicio obligatie de aflare a adevarului, care te poate ridica cu mascati din casa, direct fara nicio intrebare prealabila, pentru ca odata ajuns in fata lui sa ti sa spuna ca s-a inceput urmarirea penala impotriva ta (devii din start suspect – fosta calitate de invinuit), iar peste o ora o primesti si pe cea de inculpat, propus pentru arestare.”
    COMENTEZ:
    Daca at fi trait domnul BIBLIOTECAR, poate ca, impreuna, am fi reusit sa te informam si sa te lamurim mai bine. Trebuie sa recunosc ca, singur, imi este foarte greu. Ar mai fi Bizonu’, daca ar scrie, macar aparent, in limba romana. (Z)
    Constat multa deruta in logica dumitale, dar asta se intampla, de regula, atunci cand cliseele de presa tabloida si/sau induse de liderii dreptei pro-occidentale (si anti-romanesti, din pacate)substituie autoinformarea ….consolidata.

  30. Constat cu oarecare surprindere ca (aproape) nimeni din media, sau din virtual, nu realizeaza absurdul situatiei in care, dupa declaratia unui politician sau a unui parlamentar, CSM decide sesizarea Inspectiei Judiciare.
    Din cate am citit, Inspectia Judiciara este echivalentul unei parti din DGIPI-ul Minsterului de Interne, deci, supravegheaza, in principal, respectarea legii, statutelor si regulamentelor in INTERIORUL institutiei.
    Totusi, Inspectia Judiciara isi permite sa analizeze declaratii politice ale unor reprezentanti ai altei puteri in stat, daca acestia isi ,,permit” sa critice comportamentul Parchetelor.
    De fapt, Parlamentul este principala Institutie a statului.
    Deci, as conchide (in limita logicii mele), pentru mentinerea paritatii, ca si Parlamentul ar trebuie sa se sesizeze, prin comisii speciale, atunci cand procurorii comit, in mod evident, abuzuri. Abuzuri confirmate, de multe ori, de Instante, care fie achita inculpatul, fie intoarce dosarul la Parchet in vederea administrarii complete si corecte a probelor, dar asta dupa ce prejudiciul de imagine, sau de libertate, a fost comis.
    Daca arogantul CSM se simte deranjat si cu onoarea nereperata, il sfatuiesc sa citeasca Constitutia:
    CITEZ:
    ,,ARTICOLUL 80
    (2) Preşedintele României veghează la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice. În acest scop, Preşedintele exercită funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate.”

    Deci, ar putea sesiza Palatul Cotroceni, ca institutie de mediere nominalizata in Legea Suprema cu acest rol. Noi stim ca actualul Presedinte ar adopta exact aceeasi decizie pe care ar lua-o Inspectia Judiciara, dar, cel putin, s-ar salva macar aparentele unui stat de drept in Romania.
    CSM nu face acest lucru, ceea ce denota ca CSM se considera un stat in stat care nu da nimanui socoteala, nici macar romanilor, pentru ca (apreciaza El) JUSTITIA OMENEASCA NU GRESESTE NICIODATA, chiar daca este bazata pe o legislatie stramba, contradictorie si partinitoare.
    Din pacate, nivelul la care s-a ajuns in acest moment, nu mai motiveaza pe nimeni sa mai mimeze ca in Romania exista democratie, din moment ce poporul roman toarce linistit pe presul pus la usa de intrare a propriei tari. In interior, altii isi fac mendrele si, trebuie sa recunosc, acestia se dovedesc adevarati profesionisti in zonele lor de ocupatie.
    Lumea spune mereu: ,,Sa legiferam, exista vid legislativ, o lege rezolva, face si drege, etc…
    Nimic mai fals. Cred acum ca si in domeniul legislativ ar trebui procedat la simplificare si sporire a claritatii, ca in zona taxelor si impozitelor. Cu cat votam mai multe legi, cu atat ,,umflam” mai mult monstrul DNA si ne afundam, ireversibil, in mocirla imobilismului procedural. Nimeni nu va mai face nimic, nimeni nu va mai decide nimic si vom trai fericiti ca in comuna primitiva, in armonie cu natura.
    Ce spuneti ? Nu mai avem natura ? Eu va spun ca e buna si aia din lumea virtuala a filmelor americane bazate exclusiv pe efecte speciale. Ati vazut Avatar ? Mirific decor pe Pandora. (Z)
    ps
    Nu stiu daca vom mai gasi puterea de a ne reveni la realitate si la normalitate si nu cred ca aceste alegeri isi prea mai au sensul.
    Ma gandesc, tot mai mult, daca nu cumva sustinatorii stangii ar trebui sa procedeze, in oglinda, ca la referendumul din 2012 si sa stea acasa. Nu de alta, dar cu telefonia mobila de azi – conectata la oceanul electromagnetic planetar – nicaieri nu mai esti in sigurantza si, cine stie ?, ne putem trezi cu acuzatia de complicitate la obtinerea de foloase necuvenite.

  31. Am revăzut „Poarta Albă”, una din realizările de excepţie a regizorului Nicolae Mărginean .

    Un fost deţinut politic prezent la eveniment, ,alături de regizor, spunea cu o resemnare molipsitoare :
    – Mda ! Mulţi dintre noi au plecat, am rămas foarte puţini….
    N-am avut puterea să-i strig :
    – Uitaţi-vă ce puţini suntem şi noi în sală !

    Ne merităm soarta !
    Pentru că trecutul neasumat, necunoscut, se repetă ! :mrgreen:

  32. Aceasta scrisoare deschisa reprezinta un strigat de durere al unui copil dupa parintele sau dar si o radiografie CRUNTA a sistemului sanitar din Romania . Ea ne devoaleaza ca toata asa zisa reforma a sistemului medical romanesc a avut ca unic scop ( mercantil ) economisirea banilor prin sacrificarea oamenilor .
    Adica prin folosirea unor metode criminale : birocratizarea sistemului medical si accesul cat mai greoi al oamenilor la serviciile medicale . Sa-i tina cat mai departe de spitale .
    Adica , i-au omorat cu zile !!!
    Citind acest articol dureros imi revin in minte cuvintele unui fost sinistru al sanatatii ( Eugen Nicolaescu ) care spunea candid ca o sa inchida spitalele care nu sunt profitabile ! Vorbea de parca ar fi fost societati comerciale …
    Cam asa se intampla atunci când de sanatate se ocupa un contabil , de educatie un om fara educatie si de tara niste bestii fara mila sau niste securisti tristi …
    .
    http://www.biziday.ro/2016/10/13/cum-a-devenit-moartea-tatalui-meu-o-statistica-pozitiva/
    .
    Cum a devenit moartea tatălui meu o statistică pozitivă…
    Publicat la data de Octombrie 13, 2016 de Biziday
    .
    Ina Gabriela Funeţan
    .
    Acum două săptămâni scriam din spitalul de oncologie, după două luni în care l-am văzut pe tata împuținându-se și apoi murind. Mă întrebam atunci pe cine ar trebui să urăsc pentru ce i se întâmplă tatei și pentru ce ni se întâmpla nouă în jurul lui. Azi am început să-mi fac o idee.
    .
    Am citit niște declarații făcute de președintele CNAS, dl. Radu Tibichi, referitoare la fabuloasele economii pe care le-a adus cardul de sănătate sistemului sanitar românesc: într-un singur an, cu 4 milioane mai puține rețete, cu 100 de mii mai puține internări, cu 450 de mii mai puțini pacienți în ambulatoriul de specialitate şi un beneficiu de 100 milioane de euro pentru CNAS.
    Vorbim de sistemul care e blocat deja de câteva zile și nu dă semne de resuscitare, sistemul care a costat până acum zeci de milioane de euro și încă va mai costa alte zeci de milioane de euro.
    .
    D-le Tibichi, prin prezenta vă rog respectuos să-i acordați tatălui meu o medalie post-mortem pentru economii aduse Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, medalie pe care o merită cu prisosință după cum veți înțelege din rândurile de mai jos.
    .
    Tatăl meu a suferit de cancer doar o săptămână, fiind un caz unic în istoria medicinei. Vă explic:
    .
    Prin mai-iunie, tata a început să simtă o mică durere de spate. Nu i-a dat importanță. Un bărbat voinic de 73 de ani, cu părul încă negru, crescut la țară, care a făcut armata, a condus o fabrică și a zidit trei copii nu-și face griji din cauza unei dureri de spate.
    .
    Spre finalul lui iulie, durerea nu dispăruse, așa că, mai mult de gura mamei, s-a hotărât să meargă la medic, convins fiind că are o spondiloză. Medicul de familie îl știa fumător, așa că nu a prea dat atenție „spondilozei” lui și i-a ascultat plămânii. S-a albit la față și a zis: „e rău”. Au urmat trimiteri la radiologie și la pneumologie.
    .
    Doamna doctor pneumolog a examinat radiografia și l-a trimis să-și facă o tomografie computerizată, spunându-i mamei că suspectează un cancer pulmonar… ştiți dvs, cea mai ucigașă formă de cancer, cancerul ale cărui simptome apar când e deja prea târziu, mai sunt 2-4 luni și gata.
    .
    La începutul lui august s-a programat la tomografie, urmând să se prezinte peste trei săptămâni la examinare. Trei săptămâni o programare la tomografie pentru un suspect de cancer pulmonar, d-le președinte! nu se putea mai repede, atâta permitea plafonul, „cu 450 de mii mai puțini pacienți în ambulatoriul de specialitate”, cum ați zice dvs.
    .
    Un sistem economic și eficient, d-le președinte, nu risipă ca pe odioasele vremuri comuniste, când omul suspect de o boală gravă era internat rapid pentru toată seria de investigații necesare. „Cu 100 000 mai puține internări”, d-le președinte, toată stima.
    .
    Peste trei săptămâni, durerea de spate a tatei devenise serioasă și el mergea deja foarte greu; nu s-a mai putut ridica singur de pe bancheta tomografului. La ieșirea de la examinare, a vrut să se întindă pe canapeaua de pe hol, extenuat.
    Rezultatul tomografiei a fost o lovitură. Trei medici l-au citit și toți trei au spus același lucru: „cancer pulmonar cu multiple metastaze, e deja foarte avansat. Mergeți la Oncologie să vedeți ce se mai poate face”. Dar la Oncologie nu a putut fi luat în evidență, pentru că nu avea „diagnostic de certitudine”, care trebuia obținut după o bronhoscopie.
    .
    Am reușit să-l mobilizăm (deja foarte greu) pentru bronhoscopie. Durerea crescuse, el nu se mai putea deplasa, am împrumutat un scaun cu rotile și l-am dus. Bietul de el, încă spera că va primi un tratament, ceva, orice. Medicul de la Chirurgie Toracică era un om bun. La rugămintea noastră, l-a mințit că îl suspectează de o pneumonie. Tata era îngrozit de cancer, după ce îi murise un frate de cancer cu doar două luni în urmă. Ziua în care chirurgul i-a zis că îl suspectează doar de o pneumonie a fost ultima zi din viața lui în care a fost bine dispus. Tot băiatul ăsta bun i-a dat o rețetă de analgezic. „e pe două săptămâni”, ne-a zis, „primiți rezultatul biopsiei până atunci”.
    .
    Nu vă zic cum îl cheamă pe chirurgul cu suflet bun care ne-a ajutat, deși îi sunt teribil de recunoscătoare. Nu știu dacă nu cumva a încălcat ceva reguli din impecabilul dvs. sistem de economisire, d-le președinte, de-aia prefer să nu-l expun. Oricum, nu contează, pentru că e tânăr, inimos și valoros profesional, cel mai probabil o să emigreze curând și o să economisiți și salariul lui.
    .
    La farmacie am insistat să primim rețeta înapoi, fără să știm cât de important urma să fie acest lucru în curând.
    .
    Biopsia nu a fost gata în două săptămâni. Nici în trei, ci în patru. De ce? Păi, spitalul are un singur anatomopatolog și ăla a fost plecat în concediu, știți dvs., d-le președinte, economie la salarii.
    .
    Între timp, am scos din nou rețeta pe care ne-o dăduse băiatul bun de la Chirurgie Toracică și decisesem cu de la noi putere, d-le președinte, să-i mărim tatei doza de medicament, pentru că durerile deveniseră insuportabile. Da-da, ați înțeles perfect. În sistemul dvs. atât de eficient și de economic, chiar și cancerul se tratează „după ureche”, stimate domnule președinte. Ce puteam face? Să ne uităm la tata cum se chinuie în dureri? La farmacie, fetele îmi strecurau cu milă rețeta înapoi în punga cu medicament; păreau a nu vedea pentru prima oară pe cineva în situația mea.
    .
    Până aici, tata încă mai reușise să meargă singur la baie. Se târa pe lângă pereți și mobile cu respirația șuierând și refuza ajutorul nostru. Încă avea demnitate, încă nu voia să admită că e atât de slab încât chiar și mersul la baie e un efort prea mare pentru el. Într-o seară, revenind de la baie, nu a mai reușit să se așeze pe pat și a căzut pe jos. S-a ghemuit, și-a strâns genunchii la piept și a început să plângă de neputință. Într-o altă seară, ne-a cerut să-l ajutăm să facă câțiva pași prin cameră. S-a ridicat în picioare lângă pat și a încercat să facă un pas. Doar că asta însemna să-și lase toată greutatea pe un picior, iar el nu a mai putut face asta. „Nu o să pot”, a gemut el și s-a întins înapoi în pat. A fost ultima oară când tata, un bărbat ca bradul cu doar o lună în urmă, s-a ridicat din pat.
    .
    O vreme s-a mai întrebat „oare ce boală am eu, de nu mă mai fac bine?” și ne privea trist, neînțelegând cum de nu facem nimic să-l ajutăm. Pentru că nu făceam nimic, d-le președinte și nu aveți idee cât e de frustrant să privești pe cineva drag cum moare și să nu poți face nimic.
    .
    Pe 22 septembrie am primit rezultatul biopsiei, „diagnosticul de certitudine” carevasăzică, așa că pe 23 septembrie, tata a devenit oficial „pacient oncologic”. Un contribuabil muribund care a făcut disciplinat toate investigațiile în ambulator, ca să nu vă afecteze dvs. rapoartele și statisticile, d-le președinte.
    Între timp se instalaseră metastazele cerebrale, iar el a devenit confuz. Nici măcar nu a mai întrebat de biopsie. Nu a mai fost nevoie să-l mințim că va fi bine, pentru că nu ne mai cunoștea.
    .
    Nu am primit recomandare de îngrijire paliativă și orice posibil tratament era tardiv. „Programați-vă telefonic pentru săptămâna viitoare și vă dăm recomandarea de paliativă, cu care va trebui să mergeți la CJAS și să faceți cerere să v-o aprobe. Dacă mai au plafon. Apoi trebuie să vă dea o firmă, dar să știți că glucoza și sodiul din perfuzii va trebui să vi le procurați dvs.”.
    .
    Superb! CJAS. Cerere. Aprobare. Plafon, când tata murea. Tot ce a mai putut face doamna doctor a fost să îmi dea o rețetă cu același analgezic pe care deja îl cumpăram mai mult sau mai puțin legal din farmacii. Măcar nu mai trebuia să insist umil să primesc rețeta înapoi, plus că era compensat integral. Știam cât costă: 30 de lei, atâta v-am consumat din resursele CNAS, d-le președinte, cu rețeta asta. Aferim.
    .
    Marți pe 27 septembrie, tata a început să respire tot mai greu și nu l-am mai putut ridica nici în șezut, deci nu i-am mai putut da să înghită analgezicul și nici măcar apă. În fața perspectivei de a-l lăsa să moară de sete și în dureri, am chemat ambulanța. În spital, tata a primit tot ce nu-i puteam noi oferi acasă: perfuzii, oxigen. Îi puteam ridica spătarul patului ca să-i dăm apă. Primea analgezicul injectabil, analgezic pe care l-am cumpărat noi, pentru că spitalul nu-l avea și nici rețetă gratuită nu puteam primi cu pacientul internat. Cum ați zice dvs. cu spiritul dvs. de economisire, „cu 4 milioane mai puține rețete”.
    .
    Dar și în spital ați făcut o grămadă de economii, d-le președinte, admirabil. Schema de personal, de exemplu, e extrem de economică: o singură infirmieră și o singură asistentă pe schimbul de noapte. Vorbim de spitalul de oncologie, acolo unde cea mai mare parte a bolnavilor sunt imobilizați la pat și unii dintre ei nici măcar nu se mai pot răsuci singuri. Infirmiera împarte hrana, spală pardoselile și băile, schimbă pampers, spală și întoarce bolnavii și face o grămadă de alte chestii pe care nu mi le amintesc acum. Birocrații care au conceput schema asta de personal s-au gândit, probabil, că Batman, Speedy Gonzales, Omul-Păianjen și Superman se vor bate pe posturi de infirmieri în spitalele românești.
    .
    S-a inflamat toată lumea când cu scandalul dezinfectanților. În realitate, scandalul v-a venit mănușă: ați putut ascunde faptul că problemele de igienă ale spitalelor ar putea proveni de la rudele bolnavilor transformate de voie, de nevoie în infirmiere. S-ar putea evita prezența permanentă a rudelor în spitale, lângă bolnavi? Nu, pentru că asta ar însemna să angajați personal suficient. E mai ECONOMIC să lăsați bolnavii pe mâna rudelor lor, d-le președinte, chiar dacă rudele pot aduce infecții în spitale. În plus, asta întreține sistemul „atențiilor” care justifică menținerea salariilor din sistemul sanitar la nivelul mizerabil de acum. O economie serioasă, hai să recunoaștem!
    .
    Ați petrecut vreodată măcar patru zile într-un spital de oncologie? Nu, sigur că nu. Dacă ați fi făcut asta, aveați măcar o vagă idee asupra problemelor cu care se confruntă angajații spitalului. Încercați să veniți zilnic la serviciu într-un asemenea spital. Nu într-un birou drăguț, cu mobilier nou și ficus la geam, ci într-un spital care adună toată suferința lumii. Angajații unui asemenea spital trebuie să aibă nervi de oțel, pentru că job-ul lor prost plătit înseamnă suferință, durere, moarte. Familii disperate și îndurerate, pacienți- unii foarte tineri!- grav bolnavi. Cum spunea o doamnă doctor: „Nu e zi să nu-mi plângă cineva în cabinet”. Care cabinet, apropos, e o chițimie măruntă cu pereți crăpați, în care cu greu încap medicul, asistenta și fișele pacienților. Sunt sigură că nu v-ar plăcea cabinetul ăsta îngust și sumbru, d-le președinte. Bine că s-au găsit bani pentru SIUI, nu contează că pentru renovarea cabinetului nu sunt bani.
    .
    Pe 1 octombrie, tata a murit. După cum vedeți, nu v-am mințit: tata a fost în mod oficial bolnav de cancer doar o săptămână, de pe 23 septembrie până pe 1 octombrie, din care spitalizat patru zile. Cel mai rapid cancer din istoria medicinii, vă dau voie să folosiți cazul lui în manuale.
    Pe foaia de externare am primit o notiță cu costurile spitalizării lui: 511 lei.
    Așadar, să adunăm: 30 de lei pastilele (pe cele rămase de la tata le-am dat unui alt bolnav din salon care avea aceeași prescripție; ia să vedem, mă amendați?) + 511 lei spitalizarea= 541 lei, atâta ați plătit pentru acest pacient oncologic. Nu e o avere, nu-i așa? Așa se face „un beneficiu de 100 milioane de euro pentru CNAS”.
    .
    Nu reproșez nimănui moartea tatei, să nu fiu înțeleasă greșit. Pentru tata, probabil, nu se mai putea face mare lucru. Dar două luni pierdute cu investigații pot fi esențiale pentru alți bolnavi, pentru care s-ar mai putea face ceva. Orașele mici nu au clinici private, oamenii depind de sistemul de stat și sunt nevoiți să rabde și să aștepte, sperând că boala se va mișca la fel de lent ca Sistemul.
    .
    Știți cum se mai fac economii? De exemplu, mama își face de ani de zile doar analize plătite, după ce s-a săturat să audă de la laboratoare că „nu mai avem plafon” sau „vă putem programa doar peste două luni, până atunci am epuizat plafonul”. La fel procedează și cu consultul periodic la cardiolog: într-un oraș mic, un cardiolog în relație cu CNAS care să facă programări mai devreme de trei luni e o raritate. Nu zic că nu există, dar e o raritate. Mama, cel puțin, nu l-a găsit.
    .
    Ca să nu aștepte luni de zile pentru un set de analize sau o programare la un specialist, o grămadă de oameni preferă să caute variante plătite în sistemul privat. Mai pe înțelesul dvs., asta înseamnă „cu 450 000 mai puțini pacienți în ambulatoriul de specialitate”. Nu oameni care nu au nevoie de servicii de sănătate, ci oameni care fug scârbiți de sistemul pe care-l întrețin cu banii lor și pe care dvs. îl patronați, asta înseamnă această cifră victorioasă.
    .
    Așadar, d-le președinte al CNAS și d-lor foști președinți ai CNAS, la fel de competenți ca actualul președinte, țin să vă mulțumesc în calitatea mea de contribuabil pentru modul chibzuit în care mi-ați economisit și îmi economisiți banii.
    .
    În încheiere, am niște vorbe pentru niște categorii de oameni…
    .
    Dacă ești vreun birocrat, vreun politician care ai participat la crearea acestui sistem criminal „de sănătate” care distruge personalul sanitar și pacienții deopotrivă, îți doresc cancer.
    Dacă ai girat cu profesionalismul tău sau cu puterea ta, din orice poziție- funcționar sau politician-, sistemul ăsta ucigaș de economisire cu „plafoane”, cu „pleacă șapte, angajăm unul” (adică blocarea posturilor din sistemul sanitar care a expulzat peste granițe în doar câțiva ani jumătate din medicii, asistentele și infirmierele României), cu lefurile mizere ale pălmașilor sistemului, cu licitații trucate, cu „economii” la materiale, pături, cearșafuri, medicamente- îți doresc cancer.
    Cu voi nu merge altfel. Cu voi nu merge cu bătut obrazul, cu „vă rugăm frumos”, cu „fiți și voi mai atenți”. Nu. Cancer. Nimic altceva nu vă mai clintește sufletele alea împietrite.
    Scutiți-mă de povești cu spiritul creștin și alea-alea, oamenii ăștia nu vor înțelege niciodată ce au făcut până nu ajung ei înșiși să-și plângă propria moarte.
    .
    Dacă ești medic, asistent(ă), infirmier(ă) din specia „om bun” (sunteți mulți!), ai tot respectul și considerația mea. Mă aștept ca la următoarea grevă pentru salarii să adaugi pe lista de revendicări și ceva legat de drepturile pacienților.
    Dacă ești medic, asistent(ă), infirmier(ă) din specia care crede că îi face o favoare pacientului când se uită la el ca la un vierme: poate ar trebui să-ți cauți altă muncă. Poate nu ai nimerit unde trebuia. A-i da un tratament pacientului e un drept al acestuia, nu o favoare pe care i-o faci tu. Tratamentul ăla nu l-a plătit bunică-ta, cum nici salariul nu ți-l plătește bunică-ta și nici zugrăveala spitalului n-a plătit-o bunică-ta.
    Dacă nu te încadrezi în nici una din categoriile de mai sus: ai fost, ești sau vei fi cândva pacient, ai avut, ai sau vei avea pe cineva pacient. Ieși alături de medici la grevă când cer mărirea salariilor: nu parlamentarii, ci personalul sanitar și cel din educație ar trebui să fie salariații de lux ai României.
    Reclamă fără ezitare orice comportament prost, orice mizerie și orice abuz din sistem. Dar, neapărat, fă publică existența medicilor buni și a personalului sanitar bun pe care îi întâlnești, fă-i să se simtă respectați și doriți aici.
    Haideți să facem din asta o campanie națională. Haideți să sfidăm împreună imbecilul Sistem de „sănătate”, reconstruind noi înșine încrederea între pacienți și personalul medical și sanitar. Haideți să facem ceva, să nu ne mai lamentăm degeaba că doctorii-s șpăgari și pacienții neînțelegători. Un sistem e format din oameni. Haideți să dăm la o parte Sistemul și să regăsim oamenii din spatele lui. Vă provoc pe toți să povestiți o întâmplare trăită cu un medic bun, o asistentă bună, o infirmieră bună.
    .
    În memoria tatălui meu și în memoria celor mai scumpi bolnavi plecați ai voștri, haideți să reinventăm Sănătatea.

    • Excepţională „radiografie” a unui sistem aflat şi el în colaps ! O altă Moarte a unui domn, altul decât Lăzărescu !
      Condoleanţe şi felicitări doamnei !

      Nu poţi cere ajutor de la un muribund ( sistemul sanitar românesc), nici nu poţi salva prea mulţi dintre cei aflaţi în stare terminală), dar poţi cere celor plătiţi pentru a asigura bunul mers al sistemului, să-şi facă datoria, ca şi cum în cauză le-ar fi cineva apropiat lor !

  33. @ZeV,
    .
    deși sunt cam ocupată cu ale mele, ca orice om care nu e „rentier”, mă faceți să caut și să citesc legislație UE. După ce mi-am împuiat capul cu prevalarea dreptului european oricând, oriunde și oricum, cu dilemele Curților Constituționale interne, după ce m-am plictisit, efectiv, de superioritatea indiscutabilă a legislației europene (oare ce fel de oameni am trimis acolo???), după ce am aflat că unele Curți consideră legea europeană, totuși, încălcătoare de drepturi fundamentale și au ales s-o ignore, după ce am căutat informații despre modul de desfășurare a votului în Consiliul JAI, am înțeles, cu doamne-ajută, pentru că greu le mai dai de capăt, că DEȘI România a votat împotriva cotelor obligatorii, nu poate scăpa de porția ci i s-a alocat; pentru a bloca o decizie a consiliului JAI e nevoie de minimum patru state care să conțină 35 la sută din populația UE. Cică Polonia s-a sucit. Sunt curioasă dacă partea românească, dornică de a bloca decizia Consiliului a purtat vreun fel de discuții și negocieri cu alți confrați cărora decizia le-a intrat ca sula-n coaste? Ce eforturi a făcut ca să rezolve o treabă, sau ne-a aruncat praf în ochi, perfect conștienți că votul va da bine la proști dar ei nu vor avea ocazia să se pună rău cu Comisia Europeană, propunătoarea?
    .
    Ambiguități? Nu prea, însă multă deviere de la spiritul legii. Mai nou, e nevoie mare să fie rescrise toate legile și toate Constituțiile, pentru că sunt puși să le aplice doar oameni de rea credință. De către cine sunt puși? De către cei puțini și bogați, desigur.
    .
    Drepturi fundamentale? Am înțeles, însă nu și atunci când le convin cățeilor. Am mai spus, pe sora mea au ÎMPUȘCAT-O când a intrat ilegal în UE! Pe aceștia ni-i vâră pe gât? Au drepturi fundamentale, suntem creștini, suntem umani, nu putem lăsa nici pisica în ploaie? De ce acum? Cui prodest?
    .
    Mă întreb (retoric) ce mai căutăm noi în viața noastră și de ce nu-i lăsăm pe ei s-o trăiască în locul nostru.

  34. A, da, am remarcat o chestie interesantă mai demult, dar mă gândeam că mi se pare: Antenele fură (se inspiră, poftim!) idei de subiecte de la noi?

  35. @ZeV, October 16, 2016 at 11:58 am
    .
    Dragă prietene, ca de obicei, colegul nostru de blog nu se pricepe să ducă investigația până la capăt. Eu nu am DOUĂ PRENUME, ci TREI : și Lucica, și Luminița , și Paraschiva. Această bogăție de prenume o datorez tatălui meu: bunica din partea lui, a murit cu puțin timp înainte de nașterea mea. Știa că se prăpădește și l-a rugat pe tata ca , în caz că se va naște o fetiță, să-i pună numele LUMINIȚA. De altfel, era sigură că va fi o fetiță, pentru că nu a lăsat moștenire și un nume de băiat. Această bunică, necunoscută mie, se numea LUCIA -de aceea, tata a hotărât să port și numele ei, dar cu o literă în plus, ca să am parte de tot norocul care a urmărit-o de-a lungul vieții și, în același timp, să nu am parte de necazurile teribile ale acestei femei care a murit prea devreme și cu care se presupunea că ar fi trebuit să semăn ; de aici vine LUCICA. Și, în sfârșit, pentru că tatăl meu era un creștin ortodox profund, mi-a ales și o „protectoare” celestă, așa că mi-a dat și cel de-al treilea nume – PARASCHIVA. Nu am utilizat niciodată decât pronumele LUMINIȚA -dar în acte sunt trecute și celelalte. Scriind tot timpul DOAR sub numele meu real este evident că sunt foarte ușor de urmărit pe NET. Nu am fotografii pe FB și, în general, nu am fotografii publice, decât dacă, fiind într-un grup , să zicem, conjunctural, cineva le-a pus pe pagina proprie. Dar acelea sunt greu de găsit. Imaginea mea de pe NET este cea a anonimului clasic, silueta impersonală și fără trăsături – o ironie care îmi place și-mi este convenabilă. Deci ipoteza că aș fi un bărbat gras, cu barbă, ar putea fi chiar amuzantă, dacă n-ar fi atât de ridicolă.
    .
    P.S. Am uitat să vă spun: istoria s-a repetat , identic, și la dispariția tatălui meu: el a murit, de aceeași boală, la aceeași vârstă cu bunica necunoscută mie, la exact șase luni după operație, așa cum i s-a întâmplat și ei, și, la fel ca în povestea de mai sus , băiatul meu, născut după moartea tatei, poartă numele lui, cu o literă schimbată . „Mitologia” familiei mele este, credeți-mă, fascinantă.

    • Paraschivo (La multi ani!), nu mai da atatea explicatii privind propria – ti persoana, ca li se ingroasa astora dosarele de le trebuie o Fadroma ca sa le care de colo-colo. Sau, daca vrei sa le faci zile fripte, baga cat mai multe virgule, trebuie sa le copieze pe toate.

  36. Diana Tat
    October 16, 2016 at 2:32 pm

    Stimata doamna, sunteti sigura ca nu faceti confuzie ? Cred ca ati citit blogurile dreptei si ati nimerit din greseala (si) pe la noi. (Z)
    Doamna Oana Stancu nu are nevoie de sfaturi. Doamna Oana Stancu are certitudini si…sa-l fereasca Dumnezeu pe judecatorul care va indrazni sa decida altfel. (Z)
    Poate suferinta prin care a trecut sa-i fi malformat sufletul ? Se prea poate. Totusi, eu ma rog Domnului ca Oana Stancu sa-si gaseasca linistea si pacea interioara.
    Si, mai ales, sa nu mai bata campii, decredibilizand un post de televiziune care parea, pana recent, altfel decat celelalte.
    Cat despre ,,asemanarea” sesizata de dvs intre Monica Macovei si colega noastra de pe blog, cred ca dvs nu ati fost in tara in perioada 2005-2016. (Z)
    Sunt atatea lucruri de spus, ca nici nu stiu cu ce sa incep si cum sa-mi formulez frazele, eu nefiind obisnuit sa jignesc femei.
    Va sfatuiesc sa lecturati, retroactiv, blogul domnului Nastase si mai stam de vorba peste doua saptamani, cand veti veni, poate, cu lectiile invatate.

  37. Redăm integral apelul lui Călin Popescu Tăriceanu:

    „Este binecunoscută poziția mea potrivit căreia DNA nu mai slujește demult Justiția, ci, în spatele paravanului luptei necesare și legitime cu corupția, a devenit prea adesea un instrument folosit pentru anihilarea adversarilor politici ai celor care dirijează pe căi oculte activitatea acestei instituții.

    Scenariul din campania electorală pentru alegerile locale, când DNA a scos în public cu surle și trâmbițe mediatice tot felul de dosare inconsistente, motiv pentru care au fost respinse de instanțe sau despre care nu s-a mai auzit nimic, dar care și-au atins atunci scopul eliminării din cursă a unor candidați nedoriți și incomozi, se repetă acum înaintea campaniei pentru alegerile parlamentare. Întâmplări vechi, petrecute cu 5, 6, 7 sau 8 ani în urmă, revin tocmai acum în atenția procurorilor de la DNA, coincidență, cu doar 2 luni înainte de alegeri. Așa cum n-am crezut vreodată în arestările făcute vineri, tot astfel nu am încredere în acest mod de operare al DNA.

    Cu această motivare, fac un apel către parlamentarii din ambele Camere să refuze a se mai pronunța în vreun fel până la finalul legislaturii asupra cererilor venite de la DNA. Dacă dosarele respective au așteptat atâția ani, înseamnă că nu este nicio urgență și ele pot să mai aștepte ca viitorul Parlament să se pronunțe.

    Doresc să se înțeleagă foarte clar că acest apel nu are niciun fel de legătură cu aparteneța politică a politicienilor vizați de DNA sau cu relațiile interumane la un moment dat. Eu apăr de mai multă vreme niște principii, cum ar fi principiul separației puterilor în stat, indiferent de numele celui în cauză: Elena Udrea, Victor Ponta sau alții.

    Nu putem să mai acceptăm judecăți cu măsură dublă. Când DNA trimite la repezeală un dosar la Parlament, parlamentarii trebuie să se conformeze,pentru că altfel sunt certați de Președintele Iohannis și de alți membrii ai corului prezidențial. Simultan, cei suspectați de DNA sunt supuși unor presiuni de a demisiona. Dubla măsură s-a văzut limpede când procurorul-șef al DNA a fost acuzat de plagiat, dar corifeii cinstei și codurilor de integritate s-au uitat în altă parte, și au uitat principiile valabile doar pentru ceilalți.

    Călin Popescu-Tăriceanu,

    P.S.
    Nu mi se pare normal ca să ţii la serart vreo 8.000 de dosare şi să începi a le scoate ( selectiv !!) cu o lună- două înainte de alegeri, dar mai ales în campania electorală !
    Se vede clar că e o modalitate abjectă de a le influenţa în direcţia dorită, dar direct sugerată, de o gaşcă politică dirijată de forţe obscure !
    Cu 6 luni înainte de începerea campaniei electorale ar trebui ca doar în cazurile săvârşite pe parcursul celor 6 luni, să înceapă urmărirea penală !
    Aşa, ne trezim cu această suprapunere de campanii, cea electorală şi cea de influenţare directă şi ilegală a unor alegeri prin scoaterea la lumină a unor dosare în funcţie de participarea, sau nu la alegeri a unui politician, dar mai ales de apartenenţa şi politică ! Binecunoscuta Dosariadă !
    Dacă n-ai fost în stare să-l dai în gît vreme de patru ani, alteori, chiar şi de zece ani de la data comiterii, încercarea de acum miroase prea tare a făcătură politică !
    Ulterior, obligatoriu să se descopere motivele pentru care s-a muşamalizat, sau tergiversat procesul juridic, iar cei găsiţi vinovaţi, eventual de un tribunal internaţional, să fie judecaţi ei pentru favorizarea infractorului !
    Prea se bazează mulţi pe imunitatea şi lipsa de urmări a unor decizii anapoda !
    Când unii dintre judecătorii care au greşit flagrant, iar statul român ( noi, mai bine zis) plătim sumele la care ne obligă CEDO, este de domeniul absurdului ca vinovaţii să fie avansaţi până la cea mai înaltă instanţă juridică !
    Ca la noi, la nimeni, dar asta le întrece pe toate !
    Cei care stau în umbra acestor anomalii, le patronează, le dictează, scoţând cărbunii cu mâna unor oameni ai legii ce jură strâmb cu uşurinţa cu care uneori calcă aşa, unii la propriu, alţii la figurat, încrederea milioanelor de oameni, mai bine zis, scăderea ei ar trebui să-i alerteze !
    Nu poţi iubi pe cineva, doar pentru că te îndeamnă alţii s-o faci, spunându-ţi cît de frumoşi şi cinstiţi sunt, dacă observi că originalul nu-i nici pe departe aşa !
    Cum gusturile nu se discută, nu mă vâd obligat să iubesc şi eu ce iubeşte vreo ambasadă…. 😉

    Cineva spunea că dacă prin vot am putea schimba ceva, cu siguranţă că nu l-am mai avea ! 😉
    Parafrazând, aş spune că dacă prin sondaje nu s-ar putea influenţa decisiv alegerile, nu s-ar cheltui atâta pentru ele !

  38. Dosarele „Colectiv” nu conțin acuzații de corupție.
    Cum e cu „corupția ucide”? Nimeni nu e acuzat de a fi luat mită.
    Mai mult, dosarele militarilor de la ISU au fost întoarse de judecători la procurori pentru că nu le-au fost respectate drepturile acuzaților.
    Aștept hotărârile definitive să văd cum e cu „corupția ucide” și, dacă nu va fi condamnat nimeni pentru luare de mită, vreau ca Ioh să fie întrebat de ce a spus public asta.
    Cei de la piață care au strigat lozinca sunt anonimi. Nu poate să-i întrebe nimeni, decât generic.

  39. Vă este cunoscută, prieteni, imaginea puștoaicei de câțiva anișori , nerăbdătoare să obțină o păpușă BARBIE de la niște părinți care oricum aveau de gând să i-o dăruiască, dar care, neinteresată de evidență, devine brusc conștientă de puterea feminității sale, așa că-și dă ochii peste cap, varsă câteva lacrimi și se isterizează, de față cu vecinii, că o persecută Gigel, trăgând-o de codițe și punându-i piedică?
    .
    Ei bine, se pare că Gorghiu Alina a atins astăzi acea vârstă magică și deja Gigel e prezentat ca un monstru insensibil și comunistoid, care se trage din Iliescu și care are, pe lângă multe alte păcate, și nesimțirea de a interzice mitinguri decente, cu circa 50 000 de participanți. Cu un glas îndurerat dar ferm, dânsa a descris împrejurările dramatice cărora abia le mai poate face față, deși e puternică precum o stâncă neclintită în fața uraganului roșu: Primăria Generală a Capitalei, ocupată de nord-coreeni nu vrea să dea sfânta AUTORIZAȚIE !!! Vai de capul nostru, ce ne facem, fetelor ?
    .
    Întrebarea mea este de ce dracului , dacă nu e campanie, totuși Partidul Național Liberal se comportă ca și cum ar fi? Așa cum , vorba antologică a lui Becali, N-AI CUM SĂ FII COLONEL , DACĂ NU EȘTI COLONEL, după opinia mea, NU AI CUM SĂ FII ÎN CAMPANIE, DACĂ NU EȘTI ÎN CAMPANIE !!! Lor nu le-a zis nimeni când începe? Ei nu citesc presa și comunicatele AEP? De câte ori vor să-i aducă pe cetățeni , cu autobuzele , de pe întinsul tării, ca să strige că-l vor pe Cioloș? Că, dacă-i aduc de-acum, până la alegeri publicul a și uitat… Și mai ales, nu-i prea mare deranjul, din moment ce toată lumea știe despre acest amor-contra-naturii al liberalilor cu unul care „participă dar nu se bagă” ( știți a cui e politica asta, nu-i asa? ).
    .
    Oricum, Alina s-a străduit frumușel pe FB. A scris un text ca pentru Răcnetul Carpaților, ediția online. Tulburător… „Ce naşte din Iliescu, comunism respiră. Am aflat acum câteva minute că Primăria Capitalei a decis cenzurarea manifestaţiei publice pentru care PNL a făcut zilele trecute demersurile instituţionale…După 1989, doar o administraţie pesedistă a mai îndrăznit să interzică organizarea unui miting. PSD = partidul împotriva justiţiei, împotriva democraţiei, împotriva libertăţilor civice şi politice. Politica pumnului în gură nu e vreo noutate pentru Partidul Mineriadelor, din care face parte doamna primar. De altfel, Liviu Dragnea voia să închidă, nu de mult, gura criticilor de pe internet. În 2015, pe atunci premier, Victor Ponta ne ameninţa pe cei din PNL cu o contramanifestaţie şi cu dosare penale, pentru că intenţionam să ieşim în stradă ca să milităm pentru un guvern curat. Recent erau ameninţaţi cetăţenii strânşi în faţa Senatului pentru a-şi exprima nemulţumirea faţă de blocarea justiţiei în cazul Oprea-Gigină. În afara reflexelor totalitariste ale PSD, acest refuz mai arată şi teama faţă de forţele care îşi doresc să împingă România înainte: axa reformatoare Klaus Iohannis-PNL-Dacian Cioloş”…
    .
    Ați priceput, cetățeni? Nu ne mai paște AXA BUCUREȘTI-LONDRA-WASHINGTON , ci, dacă nu suntem vigilenți, intrăm de-a dreptul nevinovați pe AXA KLAUS-PNL-DACIAN , adică tot într-un fel de „țeapă în Piața Victoriei” , numai că, de data asta, țeapa e mai noduros-autohtonă ca în 2004…
    .
    Nu-i greu de observat că sub bagheta magică a Alinei, Partidul Național Liberal face astăzi o politică derizorie și primitivă, de parcă s-ar adresa cu precădere celui mai rudimentar public, care reacționează doar la stimuli grosieri și căruia subtilitatea îi este cu totul străină.
    .
    Dar poate că populația va vota, totuși, așa ceva. Sloganul „ba p-a mă-tii ” a funcționat drept conduită electorală în multe scrutinuri, e posibil, așadar, să funcționeze fără greș și acum.

  40. Motane (inca Incaltat)

    ref la pRostul de la 10:36 am din October 16, 2016 tu chiar crezi ca pe aici dai peste vite cu si fara potcoave (incaltate adica)?

    Mai pisicule poa te lovi Alzheimeru .. insa „nu facem autostrada Bechtel” a fost promisiunea de capatai a ADA in 2004. Ca se preupunea ca zisa autostrada este „spagofilica” . Ca zisa autostrada trebuia sa se faca „din banii nostri” pe cand autostrada de la Arad la Sibiu Potesti trebuia sa se faca cu banii Europei.
    (nu mai zic ca o serie intrreaga xde insi au pus botul ca cica autistrada Bechtel trecea drept prin teritorile ursilor si rasilor. Printre astia e si o fatza cam regala dar pe Lica asta il banui de perversiuni politice nu prostie)
    Asa ca bpati dus cu totyiio sa votati Basesc gelcitandu-va paoi intre voi ca nu se afcae autostrada : „muuuuu! Behehehebe! Gagagaga!!!”
    Oe urma unchoul Sam a pus mana pe nuielusa si v-a maintit de niste cestii asa ca alesii votri au gasit modalitatea sa nu faca dar sa dea banii!!!

    Asa ca fa bine si behaie la alta masa. Sau gîgîie ….

  41. liviu bejan
    October 18, 2016 at 8:14 am

    Stiam despre domnul Adrian B. ca este in ins frustrat si orgolios.
    Se confirma ca, de fapt, sunt doi. Am stiut de la inceput (cum spuneam , ,,mirosul” rareori ma inseala), cine este (si) acest domn Bejan. Mai bine zis CE este, ca CINE este nu ma intereseaza si nici nu conteaza (pentru mine) daca are doua, trei…en nume , sau prenume. Suntem exact ceea ce se afla printre si in cuvintele noastre, atat, nici mai mult, nici mai putin. (Z)
    Exista o mare diferenta intre a contrazice cu argumente si a jigni, sau intre ironia fina si grobianismul tipic masculului cu imperfectiuni insurmontabile.

Lasă un răspuns