Deschiderea anului universitar 2016-2017

M-am bucurat să particip, incă o dată, la o deschidere de an universitar. Să simt, in aulă, emotia tinerilor studenti si să ascult „Gaudeamus…”

La Universitatea Titu Maiorescu, din fericire, numărul studentilor nu a scăzut iar investitiile in localuri continuă. In vara aceasta, am inteles, a fost extinsă Biblioteca Universitătii.

Le doresc studentilor să participe la cursuri si la dezbateri si să creadă, in continuare, că „dacă ai carte, ai parte”.

15 gânduri despre “Deschiderea anului universitar 2016-2017

  1. Din postura de student, va multumesc pentru aceste cuvinte si va urez un an universitar plin de surprize placute!

  2. Că urmează o școală superioară, una medie sau una profesională, important e ca tinerii să aibă o calificare, preferabil o calificare cerută pe piață.
    Degeaba se califică într-o profesie/meserie care le place, dacă pe piață nu există locuri de muncă în acea ocupație.
    Simpli absolvenți de liceu nu pot să aibă nicio pretenție în privința unui job.
    Părerea mea e că e nevoie de meșteri/meseriași, oameni care fac munci fizice, mai mult decât de funcționari.
    De aceea, cred că la școlile superioare trebuie să meargă doar cei cu inteligență superioară și cultură generală solidă.

  3. Domnule Nastase, sensul original al expresiei este „ai carte [ de la domnie ], ai parte [ la imparteala ]; credeti ca inaintasii nostri nu stiau ca degeaba aveai scoala , daca nu te lipeai de o domnie care sa iti dea carte? Asa e si acum, nimic nu s-a schimbat de secole.

  4. Polonia – femeile protestează împotriva unui proiect de lege, inițiativă publică, o lege care să interzică total avortul. Am înțeles că la această oră în Polonia avortul este oricum destul restricționat: nu se face la cerere decât în caz de viol, incest și în cazurile în care sarcina pune viața mamei în pericol sau când fătul nu este viabil. Noul proiect de lege este inițiat de o fundație, sau ce-o fi, Pro Life parcă, și e susținută de Biserica Catolică. Și de Partidul Conservator.
    –-
    Nu știu dacă mai are rost să spun despre nenorocirea pe care a provocat-o cunoscutul Decret ceaușist, zece mii de femei moarte, cred, o mulțime de copii abandonați și o altă parte născuți cu probleme de neimaginat din cauză că avorturile nu reușeau; astăzi mai trăiesc femei care au făcut cancer în urma acestor intervenții îngrozitoare, nu mai spun de traumele interioare, personale, care le-au rămas în urma acelei perioade! Pro Life, ăștia, consideră importantă doar viața celor nenăscuți, viața femeilor moarte în urma avorturilor provocate „artizanal”, să înțeleg că nu contează.
    –-
    Când ai fi crezut că ai ajuns în secolul în care omul a și uitat cât de demult a pășit pe lună, când premiul Nobel a fost acordat unor fizicieni „pentru descoperiri legate de stări neobișnuite ale materiei cuantice, care se observă, de pildă, la nivelul fenomenului de superconductibilitate ( fenomen în care rezistența electrică a unui material conductor devine zero, dacă temperatura sa este mai mică decât o anumită valoare specifică materialului, numită temperatură critică)” – citez o știre – în această epocă, iată, există oameni care propun asemenea legi și mulți oameni care semnează inițiativa proiectului de lege, închipuindu-și că ei dețin adevărul absolut și că ei știu ce trebuie să fac EU în viață! Biserica Catolică, desigur, e treaba ei să susțină o lege ca asta, cineva mai trebuie să arate vărguța, dar să se meargă atât de departe??? Or, atunci când nu mai poți convinge, te apuci să interzici! Mâine-poimâine va fi din nou la modă arderea pe rug, trasul în roată, în țeapă… Să nu mă înțeleagă nimeni greșit – nu susțin că e bine și normal să se facă avorturi ca metodă de contracepție, dar cred cu tărie că este o chestiune personală în care poate decide numai femeia, nici măcar cuplul.
    –-
    Se vede treaba că tinerii, uneori și mai puțin tineri, frumoși și liberi, plini de timp și idei trăsnite există peste tot.
    –-
    Sau secolul ce vine va fi al religiilor? Ce caută religia în decizii ce-i privesc și pe cei care nu au nimic de-a face cu Biserica? Sau religiile slujesc pe unii complet nereligioși? Că prea se pliază convenabil unele peste altele! Îmi vin în gând două cuvinte: Cruciadă, Jihad.

  5. Vă doresc să aveți parte de studenți care să dorească să-și formeze minți deschise spre înțelegere și cunoaștere!
    Doresc ca să vă mândriți cu fiecare generație, care a înțeles spiritul și litera legii!

  6. Ai carte, ai parte ! ?? 😉 Depinde …
    Şi eu am carte, destul de multă !
    Dar dacă am parte la cârma ţării de unii ca Băsescu, Boc, Videanu, Berceanu, mai nou, Johanis, MRU, Dragnea, Ponta sau tot felul de Lenuţe şi Alinuţe, ce folos ?!
    Nu te poţi mulţumi doar cu sentimentul că „i-ai citit” la timp, spre deosebire de mulţi alţii, care continuă să-i regrete, sau să le acorde credit pe mai departe, când ei sunt cam toţi, „o apă şi-un pământ” ( un fel de tină, sau noroi ! ) neavând nimic din calităţile pe care ar trebui să le aibă nişte indivizi de ale căror decizii depinde soarta a milioane de oameni !
    Vin în fruntea ţării nu cu gândul la soarta noastră a românilor, ci cu gândul la soarta lor : ce-ar mai putea face să se îmbogăţească sau să fie pe placul unora mai mari în funcţii din ţară, dar mai ales de peste hotare , de unde vin ordinele !
    Te uiţi mirat şi revoltat la luptele din aceste zile de campanie electorală în care fiecare vrea să puncteze decisiv, îndreptând turma de votanţi spre staulul preferat, scoţându-şi ochii, unii altora cu tot felul de învinuiri şi acuze, care de care mai greu de demonstrat, dar mai ales greu să nu le observi şi la unii şi la alţii !
    Un fel de ” rîde hârb de oală spartă”, sau ” ştie tot satul, dar nu ştie bărbatul ” !
    Cum să-i acuzi tu pe alţii că au dosar penal, când ai şi tu unul de toată frumuseţea ?! Sau, dacă luăm în calcul şi jumătatea, chiar mai multe !
    E ca şi cum o „stilată” de la bordel, ar desfiinţa-o pentru ceea ce face, dar mai ales cum face, pe una de pe centură ! 😳
    P.S.
    Cu cît ai mai puţină carte, cu atât mai uşor pui botul la manipulările ordinare făcute din ce în ce mai fără perdea, singura satisfacţie a celorlaţi, mai ales cei cu multă carte, fiind că observă toate acestea şi procedează în consecinţă :
    Se miră, se revoltă, înjură şi în final se lamentează…
    Ceea ce convine de minune statului de drept, dar mai ales, celor ce trag sforile prin multele oficine străine de neam şi ţară, ca şi cozile de topor autohtone cumpărate în vrac !
    De tot râsul este când cele din urmă ajung să se delimiteze de cei cărora le-au învineţit fundurile cu laude şi pupături, de care acum se dezic, intrând şi mai mult în rahatul decăderii umane, deoarece imediat se îndreaptă cu limbile bine exersate spre alte etaje ale puterii, ca-n bancul cu una de profesie, care ruga liftierul să oprească magaoaia când urca la ea, la etajul 11 un cam trecut politician !
    Întrebată de ce-o face, tipa a zis că urcând pe scări, tipul devine foarte performant în amor, ajungând la etajul 11 cu limba scoasă, numai bună de nebunii … 😳
    Ce nu fac unii pentru o sinecură mai bună ?
    De la avion personal pus la dispoziţie, până la scoaterea limbii de-un cot până ajunge unde trebuie, nu-i decât un pas, ca de la sublim la ridicol !
    Dar ce mai contează ?
    E greu până-l calci, sau îl înghiţi pe primul…. :mrgreen:

  7. Mi-a rămas în memorie următoarea relatare a domnului Năstase, acum mulți ani, când Mihnea era în gimnaziu, cred:
    Domnul Năstase încerca să-i convingă pe băieți că e bun calculatorul, dar e nevoie și de lectură, iar Mihnea, agasat, i-a replicat:
    – Da ce? Vrei să citesc „Venea o moară pe Siret”?
    De câte ori îmi aduc aminte, chicotesc.

  8. Aflu, pentru a nu-știu-câta oară, că PERCEPȚIA e că în sistemul sanitar de stat corupția e generalizată.
    Pe de altă parte, toate cunoștințele și rudele mele le dau medicilor de stat bani.
    Când îi întreb de ce dau dacă îi spurcă pe medici că iau, ei îmi spun că „așa-i obiceiul”, „simt eu nevoia să-i dau”, „nu te bagă-n seamă dacă nu-i dai”…
    Am avut la viața mea multe probleme de sănătate, am stat în spitale de stat cu săptămânile, n-am dat niciun leu, și sunt vie.
    Mi-am dat seama că există o inflație a bacșișului, că toată lumea dă, iar medicul, dai-nu-dai, nu face mai mult decât poate să facă în condițiile date.
    Când unitățile de stat nu aveau aparatură de ultimă generație, m-am dus la particular și am rezolvat problema. Măcar acolo dau bani contra bon fiscal…

  9. Dl. Trump s-a laudat cit de „istetz” a fost sa declare 1 miliard pierdere, ca sa nu mai plateasca taxe in urmatorii ani. Tipic gindire ego-centrista, de „capitalist”: cum sa faci sa nu platesti taxe la stat, sau sa platesti cit mai putin. Putin le pasa acestor super-bogatani ca taxele platite merg la buget, de unde sunt platite facturile pentru tot poporul re. sanatate, educatie etc. Poporul nu conteaza, conteaza un singur individ, cel care cistiga prin orice mijloace.

    Toata „filozofia” capitalismului american este cum sa te folosesti de „loopholes” (legislatie imperfecta), de sistemul de relatii guvernamentale, si de o masa de indivizi-mushte pe care ii ametzesti cu mirajul cistigului imediat. Ultimul exemplu dintr-un lung sir de „inventii” este al proprietarilor Fidelity Investments, care in mod ingenios, au creat competitie intre compania de „fonduri” si una de „venture capital”.

    Firma a cucerit o gramada de clienti, amagindu-i ca interesele lor primeaza, inainte de cele ale proprietarilor. Asta insa s-a dovedit o minciuna, pentru ca proprietarii au creat un mecanism care sa ii serveasca pe ei in primul rind, si nu investitorii de rind.

    Ca tot vorbim de coruptie si integritate in Romania. Coruptia masiva a venit la pachet cu idelogia neoliberala promovata prin idelologiile partidelor de dreapta (si slugile lor de presa), si acceptata prin tacere si de partide de centru si mai la stinga. O sumedenie de „specialisti” formati la universitati din SUA si Occident, au venit sa predice neoliberalismul in Romania si alte tari est-europene, sub pavaza unor ONGuroi si a unor principii care spun ei tin de „statul de drept”. Stiti povestea cu libertatea. „Eu sunt liber sa-ti trag tzeapa”, mai precis.

    Mai pe larg despre povestea asta aici:

    http://www.reuters.com/investigates/special-report/usa-fidelity-family/

  10. Tyranosaure

    ref la bancu ala… Auzit acum vreo 30-35 de ani pe locul de fumat al unui insitut de cercetari. Asa ca se prea poa ca sa ne cunostem (eu si cel care ti-a zis bancul ).. si daca il cheama Cornel, are > 65 ani, si a studit prin Anglia .. sigur ca ne cunoastem!

    • Bizoane, bancul l-am auzit de la un canadian tinerel, Ca tot vorbeam de cum suntem legati unii de altii, peste mari si tari, indiferent de virsta, nationalitate, rasa, prin cimpuri invizibile, ca intr-un network. Sa traieshti!

  11. Ai carte , ai parte de :…. ajutor de şomaj, ajutor social, de concursuri pentru posturi în administraţie ipocrite ……

Lasă un răspuns