A murit Shimon Peres

A murit, la 93 de ani, Shimon Peres, o legendă a politicii israeliene.  Un om intelept, moderat, plin de umor. L-am intâlnit de multe ori, la Bucuresti, la Tel Aviv, sau la diferite reuniuni internationale. O personalitate cu mult tact si deschidere pentru dialog. Cu ocazia unei  interesante intalniri pe care am avut-o in urmă cu mai multi ani, in Israel,  Peres – care era atunci presedinte – m-a primit la Palatul prezidential, intr-un birou plin de carti si cu umorul lui nedezmintit., mi-a spus :”In opozitie, esti plin de speranta ; cand esti la guvernare nu mai ai nicio speranta!” Nu stiu dacă se referea la el sau la mine…

Condoleante familiei si poporului israelian.

45 de gânduri despre “A murit Shimon Peres

  1. Dupa 25 de ani de opozitie, pot zice ca la romani sperantele nu tin de foame. Dar nici la guvernare nu te duci cand vrei. Iar ca sa te angajezi la Bruxelles nu vrea nici un tehnocrac sa spuna cum se face.
    Condoleante!

  2. Da. Moderația, echilibrul, lipsa de încrâncenare, umorul care să atenueze sobrietatea cu care trebuie să abordezi unele situații sunt absolut necesare la un om de stat.
    A avut viață lungă.

  3. Dumnezeul nostru comun sa-l ierte si sa-l odihneasca in pace. A fost un mare om al pacii. Shimon Peres va fi adaugat in cartea poporului sau, dar, neindoielnic, si in cartea lumii.

  4. Primul semnal occidental de securitate comuna: Exerciții militare navale irano-italiene în Golf. Italia se alatura informal trilateralei militare Rusia-Turcia-Iran?

    O navă de război italiană, aflată în vizită în Iran, a efectuat un exercițiu naval împreună cu două vase iraniene în strâmtoarea Ormuz, semn al bunelor relații între Roma și Teheran, a anunțat miercuri presa iraniană.

    Sosirea sâmbătă a navei militare occidentale Euro în portul Bandar Abbas, pe coasta iraniană a Golfului, constituie un eveniment rar de la Revoluția islamică din 1979.

    In ultimii ani, Iranul a efectuat exerciții navale cu 15 țări din Asia și din Orientul Mijlociu, dar este pentru prima oară când desfășoară aplicații maritime cu o țară occidentală.

    Iranul nu are relații militare cu țările occidentale și denunță în mod regulat prezența navelor americane, dar, de asemenea, a celor franceze și britanice în Golf. O serie de incidente a implicat în ultimele luni nave de război iraniene și americane.

    http://www.agerpres.ro/externe/2016/09/28/exercitii-militare-navale-irano-italiene-in-golf-in-premiera-12-11-55

    Comentariu FP:

    Prezenta cooperativa de forte navale italiene alaturi de cele iraniene sparge stereotipul general privind ostilitatatea strategica dintre Vest si Est si, in special, prin cazul de fata, dintre Vest si Iran.

    Exemplul inaugural al Italiei ar putea fi urmat si de alte tari occidentale. De ceva vreme, prin cancelariile occidentale a inceput sa bata un vant al schimbarii paradigmei securitare din relatiile internationale.

    Conceptul inca in functiune privind distantarea, racirea/inghetarea relatiilor politico-militare dintre Occident si Orient este perceput din ce in ce mai mult ca vetust si periculos, prin antrenarea escaladarii si confruntarii.

    In plus, o noua cursa a inarmarilor, cea mai costisitoare potrivit cifrelor uriase avansate de SUA, contine in sine amenintarea grava de ruinare economica, cum s-a intamplat cu falimentul fostei Uniuni Sovietice.

    Gestul simbolic al Italiei este o trecere a unui altfel de “Rubicon”, al pacii prin cooperare, al apropierii si incalzirii relatiilor politico-militare dintre Occident si Orient. Securitatea internationala nu mai poate fi apanajul sau obligatia cuiva, ci opera tuturor.

    O axa Roma-Teheran ar putea modifica sau nu trilaterala Rusia-Turcia-Iran. Insa in mod cert va fi al doilea pas, dupa cel turcesc, de apropiere a NATO de securitatea Golfului. Implicit, inca un pas spre mai buna intelegere a ceea ce inseamna securitatea comuna.

  5. Și Simon Peres a fost social-democrat și Prim-ministru ales la 84 de ani Președinte, fără ca poporul să-l considere prea bătrân pentru această funcție. A primit și Premiul Nobel pentru Pace ( deși eu nu am înțeles, de ce a trebuit să susțină controlul occidental asupra Canalului de Suez, chiar dacă i se promitea sprijinul pentru Sinai, care, dacă suntem corecți, a fost stăpânit mii de ani de către egipteni). și multe alte distincții. La ei, se poate.

    Mihaela Erika Petculescu
    Îmi permit să intru în discuția dumneavoastră cu Fragmentarium Politic și să completez unele aspecte, și anume:
    1.Nu numai monoteismul a născut intoleranța religioasă. De exemplu, să ne amintim cum au fost persecutați creștinii, pentru că nu recunoșteau zeitățile romane, pentru că nu săvârșeau ritualurile închinate cultului împerial.
    2. Ce-i drept, creștinii nu folosesc termenul de purificare, ci de curățire, care este sinonim cu purificare. Deosebirea dintre purificarea creștinilor și purificarea din celelalte religii constă în faptul că la creștini este o purificare, care vine din interior, , nu din exterior, și se face prin spovedanie și împărtășanie ( harul hrănirii), prin agheazmă ( harul curățirii),, prin tămâiere.
    3. La evrei, preoții erau cei care săvârșeau jertfa la Templu și atâta timp cât nu mai exista templu,nu mai exista preot care să facă acest ritual. Există rabinii, care fac celelalte servicii. unii dintre ei având o pregătire teologică superioară ( este cunoscut Institutul de Studii Rabinice de la Viena). Am aflat că în luna august , Sanhedrimul l-a numit pe Marele Preot al celui de al Treilea Templu de la Ierusalim ( construcția va începe în anul acesta), în persoana rabinului Baruch Kahani, iar Institutul Templului a început pregătirea Marilor Preoți Levitici, ceea ce înseamnă că se va reorganiza așa-zisa castă a preoților cu mari preoți și rabini.

    • Se straduie demult, problema este ca vor sa-l faca pe locul domului de pe stanca, care este al treilea loc de pelerinaj al musulmanilor, deci intai demolarea cu toate consecintele, apoi constructia…

  6. Un om decent judecand dupa standardele oarecum degradate ale timpurilor noastre/sau e doar accesul la informatie ce a imbunatatit perceptia publicului despre politicienii ce-l conduc.
    Am anumite nelamuriri in legatura cu remarca ce-a facut-o in timpul vizitei la Bucuresti – a fost de o extrema candoare sau doar induiosator de naiv cand a mentionat ca tari ca Romania pot fi lesne cumparate, daca nu cumva au fost deja insusite.
    Linistea diplomatica/politica ce-a urmat poate fi descrisa ca ‘pregnant’.
    Sper ca Domnul sa-l aiba in cartea cea buna.

  7. http://www.evz.ro/o-femeie-surprinsa-in-sala-de-judecata-in-timp-ce-transmitea-dec.html
    .
    Incet , incet , se devoaleaza si FACATURA DNA-ului in ceea ce-l priveste pe Dr. Sorin Oprescu .
    .
    O alta victima a statului politienesc si a DNA-ului condus de Koivesi .
    In principiu , orice om sanatos la cap putea sa realizeze ca Sorin Oprescu este VANAT de ciracii lui Koivesi si ca ceva nu este in regula cu arestarea lui tocmai inainte de alegeri .
    Exista insa si personaje ceva mai naive , mai botaniste care inghit toate rahaturile dna-ului si chiar le dezvolta . Si apoi le transmit mai departe cu detalii de parca ar fi participat ei insisi la actiunile dna-ului . Ca la casa de nebuni ! De exemplu Zev sau doamna distinsa de mai jos .
    Desi imi displace sa spionez pe altii am procedat si eu exact ca ” doamna ” de mai jos si am cautat in arhiva un text de-al dansei din acele vremuri in care aceasta Agatha Christie a blogului il infiera cu manie proletara pe Sorin Oprescu , ba chiar ii numara si spaga 🙂 .
    Poate ca d-na Arhire ar trebui sa se uite uneori si la poza d-lui Oprescu si sa se gandeasca daca-i normal ce-a facut si daca asta-i comportament de femeie …
    Dar mai bine sa ne întoarcem in timp :
    .
    Luminita Arhire September 12, 2015 at 8:09 pm Reply
    .
    Din nefericire, reţinerea primarului Sorin Oprescu nu pare a prezenta aceleaşi semne de întrebare extrem de evidente la alte reţineri celebre.
    .
    Oricât m-aş strădui să-mi închipui contrariul , varianta cu “împrumutul” e de-a dreptul bizară.
    .
    Cine a împrumutat pe cine? Să zicem că l-a împrumutat SO pe domnul garnisit cu tehnică de pe pectorali până în chiloţi, şi dânsul a strâns eurel cu eurel , că bănuţ cu bănuţ nu se poate spune la suma de 25 000 de euro, şi a returnat banii . Ce face SO? Nu-i numără? Dacă s-a rătacit vreo treime din sumă prin buzunarele datornicului ajuns la scadenţă, cum îi mai bate obrazul SO că nu i-a “întors” tot împrumutul ? De ce nu spune ăla ”hai, şefu’, să numărăm euroii, ca să plec şi eu liniştit acasă , că am scăpat de datorie”? Din câte înţeleg, degeaba au stat organele cu urechile pâlnie , că în afară de numele explicit al firmei de la care au provenit banii, altă conversaţie nu prea au făcut cei doi . Iar tocmai această unică frază nu şi-o aminteşte primarul …
    .
    Sau, poate SO e cel care a împrumutat banii de la un subaltern?25 000 de euro este, în orasul meu, preţul unei garsoniere, confort sporit, cu îmbunătăţiri, în zona centrală. Deci, vine ăla cu o garsonieră în plic la primar acasă şi-i lasă garsoniera pe canapea, aşa, fără să scrie acolo un bileţel, o “chitanţă de mână”, cum i-ar plăcea lui Băsescu Traian să spună, şi iar nimeni nu pare preocupat să numere banii? Oameni de onoare, putem spune … Dar dacă a doua zi, pe unul dintre multiplele şantiere ale Bucureştiului , îi cădea primarului o macara în cap, cum am văzut eu îngrozită că s-a petrecut la Mecca, oare cum îşi mai recupera ăla banii? Cine ar fi ştiut de împrumut, din moment ce nu există nici un martor şi nici un act?
    .
    Putem crede vreuna dintre variantele acestea? Eu zic că nu…
    .
    De fapt, în apărarea lui SO este un singur argument: cum să ia mită, doamne-iartă-mă, dacă vedea ce se întâmplă în jurul lui , şi cum îi saltă mascaţii pe ăia cu care dădea mâna până mai ieri şi-i puneau documente în mapă, la semnat ?
    .
    Îmi pare rău pentru SO, dar şi aici există o explicaţie: poate că beneficia de o asigurare, de undeva din interiorul unor birouri mai puţin publice, că nu i se va întâmpla nimic. Că filiera pe care o foloseşte, diferită de cea care fusese săltată deja, este în deplină siguranţă. Că, din motive temeinice, potenţialii denunţători de pe filiera asta nu vor face pasul.
    .
    Numai că şi acolo, prin birourile mai întunecate, este război între clanuri .
    .
    E greu de crezut că într-o piramidă de cetăţeni-funcţionari , despre care se spune că iau mită de ani de zile, fără să se fi oprit vreodată, fără să-şi propună o pauză de cafea măcar, cu o organizare aproape militarizată, astfel ca fiecare să primească în conformitate cu importanţa şi efortul lui, şi nimeni să nu rămână pe dinafară, tocmai vârful piramidei să rămână neatins.
    .
    Nu-i fac o vină excesivă lui SO din asta -e destul de complicat , probabil , să stai cocoţat pe tortul de nuntă şi să nu-ţi bagi degetele în frişcă; trist mi s-a părut doar felul în care “a plusat”, inutil şi neverosimil, în interviul pe care, din întâmplare, l-a dat cu doar câteva ore înainte de a fi săltat.
    .

  8. Tactica “simetrizarii asimetriei”: HRW acuză regimul sirian și organizatia terorista Statul Islamic că au folosit arme chimice în Alep

    Forțele guvernului sirian și jihadiști ai organizației Stat Islamic au comis noi atacuri cu arme chimice în și în jurul orașului Alep în lunile august și septembrie, potrivit Human Rights Watch (HRW), un privat ONG american pentru apărarea drepturilor omului, infiintat de Jeri Laber, Robert L. Bernstein, Aryeh Neier, in 1978, cu sediul la New York.

    HRW atribuie in mod diferentiat atacurile cu arme chimice. Fortele guvernamentale ar fi atacat cartiere din Alep, controlate de rebeli, cu butoaie cu bombe care contineau substante chimice, provocand morti si raniti civili. Despre atacul chimic comis de organizația terorista Stat Islamic, ONG-ul american HRW spune ca acesta e “presupus” si ca “a avut loc departe de orașul asediat”, neprecizand daca au fost sau nu victime.

    http://www.agerpres.ro/externe/2016/09/28/hrw-acuza-regimul-sirian-si-organizatia-stat-islamic-ca-au-folosit-arme-chimice-in-atacuri-16-05-05

    HRW a fost criticata in repetate randuri de partinire si de faptul ca rapoartele sale sufera de influenta nejustificata a politicii guvernamentale a Statelor Unite. Nu ar fi ceva surprinzator, avand in vedere ca George Soros, controversatul miliardar american care finanteaza nu mai putin controversata Fundație pentru o Societate Deschisă, este cunoscut prin cele mai mari donatii pe care le-a facut catre HRW.

    De altfel in 2010, The Times of London a dezvaluit ca principala cauza pentru care oengeul newyorkez HRW este “eclipsat” este dependenta de donatori bogați, cărora le place să vadă ca rapoartele organizației fac titluri. Ceea ce pare nou, acum, din partea HRW privind Siria este tactica “simetrizarii asimetriei” din rapoartele sale, prin care fortele teroriste ale Statului Islamic sunt puse pe acelasi plan ca vinovatie cu fortele guvernului national de la Damasc, ceea ce este o identificare perfecta cu politica din teren a guvernului american. Practic, scopul urmarit prin tehnica de manipulare care sustine ca toti sunt vinovati sau la fel de vinovati este ca singurul sau principalul vinovat sa para mai putin vinovat.

    • Alepul a fost de mult părăsit de locuitorii săi, fiind acum populat doar cu mercenari jihadişti, care mai ţin câţiva ostateci „în geam” spre a putea aciza forţele guvernamentale că prin acţiunile lor ucid populaţie civilă !
      Care lipseşte cu desăvârşire, că şi-a luat demult lumea- n cap !
      P.S.
      Mă întreb cît de tâmpit, sau prost să fii, ca să mai pui botul la propaganda oficinelor ongiste ce au împânzit mapamondul ?!
      Cu banii cheltuiţi pentru înarmare, pentru războaie ( 120 de milioane dolari per ziua de luptă !) pentru şcolirea şi instruirea miilor de agenţi, dar şi cu cumpărarea cozilor de topor autohtone în vederea intoxicării permanente a populaţiei prin massmedia încăpută mai toată în mâna lor, s-ar putea face opere de caritate, de binefacere şi reconstrucţie care ar putea schimba faţa lumii întruna senină şi zâmbitoare ! 😉

  9. Foarte pe scurt, despre panarama asta ordinară cu subscripția publică pentru achiziționarea statuii „Cumințenia pământului” și, implicit, donația în zeflemea a ambasadei Rusiei. Pot să întreb următoarele:
    Cine și cum a evaluat lucrarea și cât de transparentă a fost procedura?
    Printre experții evaluatori a fost și vreunul neutru, dinafara țării, cu reputație bună?
    CUM s-a ajuns la suma fantastică de douăzeci de milioane de euro?
    Pe care cetățeni români a întrebat statul, când s-a angajat s-o achite cu ajutorul lor? Întreb asta, pentru că nu văd să se înghesuie publicul să doneze, și numai mâine nu-i poimâine și trebuie plătită?
    Vreau să întreb de ce statul nu poate achita netransparent stabilita sumă, după ce a plătit catralioane pe panseluțe, pixuri, hârtie igienică, BMV-uri pentru procurori, flori vii pentru decorarea cabinetelor parlamentarilor, deplasări ale lor în locații exotice pe când orice parlament este închis, unguenți, parfumuri și vaci cobe???
    De ce se miră lumea că ambasada Rusiei ne ia în căruță pe față? Cred cu tărie că ambasadele tuturor țărilor civilizate fac glume fără perdea când noi nu le auzim, dar acestea sunt politically correct. Iar rușilor, se știe, puțin le pasă!
    De ce nu ne spun doamnele proprietare care este partea, din cele douăzeci de milioane de euro, pe care o donează ele în cadrul subscripției publice?
    Cum va returna statul banii donatorilor, dacă nu va reuși să strângă suma necesară?
    Dacă se va cumpăra într-un final statuia, va fi expusă într-un muzeu unde intrarea pentru publicul-proprietar va fi contra cost, sau atunci se va spune că nu au bani ca s-o păzească?

    Întreb și eu, nu dau cu parul.

    • @fosta basarabeanca, eu cred ca ambasada Rusiei nu participa daca nu dorea crearea unei controverse. Nimeni nu ii obliga sa o faca, si in general ambasadele am vazut ca nu participa financiar la efortul unui alt guvern. Erau atitea alte posibilitati de a arata bunavointa si de a incerca sa schimbe macar din imaginea relatiei bilaterale, care este azi proasta cred eu din cauza politicilor agresive si destabilizatoare ale Rusiei si fata de Romania si fata de vecinii sai in general.

      Razboiul din Siria insa ii tine extrem de ocupati mai ales cu acest conflict major si in crescendo cu SUA si aliatii ei. Asa ca problema Transnistriei cred ca e intr-o gama minora pentru ei, si nu o sa depuna eforturi pentru a o rezolva in contextul asta. Deci problemele cu Romania o sa treneze mult timp, iar noul ambasador mi-e teama ca nu o sa reuseasca sa apropie Rusia de Romania, daca asta ii e mandatul.

      Exista insa o alta dinamica cu carfe Rusia e preocupata: sa-si puna oameni pe plac in pozitii influente. Cum au sprijinit-o pe bulgaroaica sa-l il inlocuiasca pe Ban Ki Moon la ONU. SUA pare ca nu o intereseaza aceasta institutie de loc, si nu stiu daca e bine asa.

      • Oooo, eu nu cred că au dorit să facă un gest binevoitor! Ei au INTENȚIONAT să ne ia la mișto! Ne-au aruncat o sută cum aruncă fiecare gospodină în poala cerșetorului din poarta bisericii, crezându-se mai pricopsită decât el. Ne ironizează, în opinia mea, pentru că nu avem un stat capabil să intre în posesia unei opere de artă de patrimoniu fără să întindă mâna la orișicine binevoiește să dea. Nu doresc să fac trimiteri la cazuri concrete, dar cred că vă vin în gând și dumneavoastră. Pe mine nu că m-a deranjat gestul lor, m-a enervat de-a dreptul, dar ca să fim drepți, guvernul și-a căutat-o cu lumânarea! Și Rusia nu crede că există vreun pericol să-și strice relațiile cu România dintr-atâta lucru. De ce?
        .
        Și iar alunec în păcatul discuției despre Rusia. Celelalte întrebări nu vi se par interesante? Alții au donat asemenea obiecte statului, poporului mai bine zis, pentru că le-au considerat neprețuite și pentru că au dorit să împartă cu toți culmile realizărilor de natură științifică sau artistică, oricum, nu putem lua cu noi nimic pe lumea cealaltă. Combinația asta cu dreptul de preemțiune mi se pare curat în stil ANRP. Nu găsiți? Și dacă eram eu păcătoasa care făcea târgul, n-aș fi jucat niciodată rolul necăjitului – plăteam și țipam că uite, ce gest de toată lauda am făcut! Cu toată hemoragia financiară pe motiv de telegondole, „restituiri” către prinți închipuiți, chiar și videoclipul cu „Brâncuși e al meu”, și plata către posturile tv pentru promovare, cât a costat? Și alte cele care s-au enumerat și pe acest blog de către alți contributori, cu toate acestea, tocmai ACUM și-a găsit guvernul să stea cu mâna întinsă la popor? Cum să pretinzi să nu te ia nimeni peste picior?

  10. Se estompeaza din ce in ce mai tare motivele de a avea relatii diplomatice cu Rusia. Ca si cetatean, cer ruperea lor imediata.

    • „Ca SI cetatean”? Parca pe timpul meu se spunea simplu: „Ca cetatean”.
      Este o doamna care declara ca face parte din corpul de control al „politiei gramaticii”:-).
      Sigur, cunosc principiul: „Daca ceva nu-i interzis atunci este permis”, dar am o nelamurire.
      Cum eu am fost declarat „ex-roman”(chiar nedorit pe acest blog – „vezi-ti de treaba ta si lasa-ne pe noi in pace”), dar dorind, dupa un sfert de veac de strainatate, sa-mi amintesc subtilitatile limbii romane, pot fi oare lamurit cum vine chestia asta „ca si” folosita intens si de „stiristi” pe „sticla”, dar preluata si considerata de tot mai multi romani ca o culme a rafinamentului verbal?

  11. Israelienii se stie ca au oameni super-destepti la conducere nu numai in functii de stat, dar prin multe alte tari si organizatii. Si romanii au oameni destepti, dar problema e ca nu orice tip destept poate sa fie si un bun lider. Basescu, de exemplu, are o anumita inteligenta, doar ca ambitiile sale, si modul in care s-a format in organizatii ierarhice militare, nu ii permit sa abordeze lucrurile cum ar fi facut dl. Nastase. Aici inteleg de ce dl Nastase gasise in dl. Peres un partener de dialog ideal.

    Remarc cu placere ca din materialele domnului Nastase apar azi si stiri de presa pe anumite canale mai serioase. Si sper ca, treptat, domnia sa poata sa fie consultat si sa participe mai substantial la formularea de strategii si gasirerea unor solutii. De exemplu, cu experienta ce a acumulat-o, eu il vad pe dl. Nastase ca fiind perfect sa conduca negocieri pe diverse teme pentru Romania. Sau sa conduca o organizatie regionala, sau internationala. Sigur, nu stiu daca isi doreste, dar simt din tot ce scrie ca nu ii este indiferenta Romania, si mai mult, ca are o viziune diferita si dinamica despre cum poate Romania sa progreseze. Il mai ajutam si noi daca e nevoie 🙂

  12. Stim cit de bine s-au organizat evreii dupa al doilea razboi mondial, si uniti au reusit sa imprime pe scara globala imaginea unui popor care stie sa isi omagieze victimele din razboi si holocaustul. Si romanii, fie ei prizonieri de razboi, sau din Basarabia, au fost deportati in lagare sovietice, unde multi au murit. Avem monumente pentru acestia? Ii comemoram? Merge cineva in Rusia sa organizeze evenimente asa cum fac evreii?

    http://www.dw.com/en/babyn-yar-ukraines-dark-anniversary/a-35896564

  13. Oscar Wilde, Sept 28 1.33
    1)Istoricii actuali consideră că în primele două secole ale erei noastre, numărul creştinilor din Occident era insuficient pentru a se vorbi de persecuţii în masă, deoarece nu exista o diferenţă clară între iudaism şi creştinism.

    Istoriografia persecuţiilor se bazează pe discursul episcopului Eusebiu din Cesarea ( sec. IV), un apropiat al împăratului Constantin I, care a încercat să umfle cifrele şi să falsifice evenimentele pentru a favoriza ideea constituirii unor grupuri identitare creştine încă din sec. I, ceea ce nu era cu putinţă dat fiind că în timpul revoltei iudeilor din 68-70 e.n, soldată cu distrugerea celui de-al doilea Templu din Ierusalim, adepţii sectei mesianice create de Iisus au luptat alături de ceilalţi evrei împotriva romanilor (Josephus Flavius, «Antichităţi iudaice» şi «Războiul iudaic»)

    Politeismul romanilor era tolerant, ei primind în panteonul şi în cultura lor zeităţile populaţiilor învinse – facilitînd astfel asimilarea – cu excepţia sectelor religioase considerate periculoase pentru stat ( adepţii lui Attis care se castrau, cei al misterelor Dyonisiace, sau religiile ce practicau sacrificii umane, cum a fost cazul druizilor gali şi al lui Zamolxis, divinitate a geţilor). Dat fiind că diasporele evreieşti din jurul Mediteranei obţinuseră încă din sec. I ante de la Iulius Cesar un statut special în cadrul Republicii romane, statut ce le permitea să nu sacrifice zeilor oficiali romani – deci nici cultului împăratului ! – iudaismul era considerat religie «licita» însă fără drept de prozelitism. Mult timp aşadar, creştinii s-au bucurat de aceleaşi privilegii, chiar dacă legal, începînd cu sfârşitul sec. I, au început să fie consideraţi dizidenţi iudei – deci vinovaţi de «superstitio». Cu toate acestea, practica familiară şi domestică a religiei creştine era tolerată. Făcând excepţie de persecuţiile din timpul lui Nero ( 64 e.n.) – când creştinii au fost aleşi ţapi ispăşitori pentru marele incendiu ce a devastat Roma ( Tacitus, Anale, XV, 44) – cele mai multe condamnări, aşa cum reiese dintr-o scrisoare a împăratului Traian (112 e.n.) către Pliniu cel Tânăr, erau de drept comun. Odată cu sec. II, au început să apară ( tot conform lui Pliniu cel Tânăr ) şi unele persecuţii locale asupra creştinilor, acuzaţi de „superstiţii iraţionale” şi „încăpăţânare” : atitudinea autorităţilor romane ţinea mai degrabă de politic decât de doctrinal, şi se referea la refuzul creştinilor de a adera public la cultul imperial şi al cetăţii, ceea ce conducea la tulburări publice – acesta era capul de acuzare !

    Această concepţie se schimbă radical în contextul crizei sec. III, când Imperiul a trebuit să facă faţă atât unor atacuri externe cât şi unor războaie interne, iar creştinii şi-au intensificat acţiunile de prozelitism şi de critică a societăţii romane pe care considerau că au datoria să o schimbe prin convertire ( Celse, «Discurs veritabil», 178 e.n.). Violenţa supliciilor rezervate creştinilor a fost fără îndoială reflecţia violenţei unei epoci frământate.

    Edictul de la Milan din 313 pune capăt persecuţiilor creştinilor, iar Constantin I declară creştinismul religie de stat din motive politice : pe de o parte, inaugurează cezaropapismul (putere discreţionară asupra afacerilor laice şi religioase), pe de alta, jefuieşte toate templele păgâne de pe teritoriul Imperiului pentru a asana finanţele statului istovite de un secol de lupte.

    2)Conform doctrinei creştine, curăţenia este atât trupească cât şi sufletească, şi se înscrie în lupta împotriva celor 7 păcate capitale ( 1 Petru 2:2 – … şi ca nite prunci născuţi de curând, să doriţi laptele duhovnicesc şi curat, pentru ca prin el să creşteţi spre mântuire ; 1 Petru 3:2 – când vă vor vedea felul vostru de trai : curat şi în temere ; 1 Petru 3:4 – … în curăţenia nepieritoare a unui duh blând şi liniştit ; Apocalipsa 19:14 – Oştile din cer Îl urmau călare pe cai albi, îmbrăcate în in subţire, alb şi curat ; Psalmi 51:7 – Curăţă-mă cu isop, şi voi fi curat ; spală-mă, şi voi fi mai alb decât zăpada ; etc…. etc…)

    3)Este vorba de un proiect al unui grup religios fondat în 1984 care, bazându-se pe Cartea lui Ezekiel ( cap. 40-48), intenţionează construcţia celui de-al Treilea Templu la Ierusalim, lucrări ce ar implica însă distrugerea a două moschei datînd din sec. VII, considerate sacre de musulmani : Al-Aqsa şi Domul Stâncii. E drept că Marele Rabin aşchenad al Israelului, David Lau, a declarat pe 10 iunie anul acesta că noul Templu s-ar putea construi fără demolarea celor două moschei, însă Primul-ministru Benjamin Netanyahu a promis că se va pastra «statu quo» al zonei ce interzice evreilor să se roage pe Muntele Templului – măsură contestată de evreii fanatici. Totuşi, unanimitate referitoare la această construcţie nu există nici în rândul rabinilor şi nici a populaţiei israeliene căci – conform Talmudului şi al Mişnei ( corpusuri de comentarii şi învăţături iudaice ) – al Treilea Templu urmează să coboare din cer sau să fie construit de însuşi Mesia, anunţând sfârşitul veacurilor şi Judecata de Apoi !

  14. „Vad ca unii ne tot baga pe gat link-uri peste link-uri. Da zi domn’e ceva de la tine, daca esti destept! La cautat link-uri ne pricepem si noi…”
    Stimate domn
    A şti când şi ce link să pui este în sine o dovadă de deşteptăciune ! 😉
    Ba şi de modestie ! Că nu-ţi arogi paternitatea unor idei, cu toate că le ai şi tu ! 😉

  15. Că presa românească a devenit o paiață jumulită, cu câlți în loc de creier, nu mai este demult o surpriză; reporteri de teren, incapabili să se exprime în limba română, știriste și știriști molfăind tern niște breaking-news-uri obosite, dar și „dive” cu un tip de impertinență a cărei justificare rămâne nebuloasă – iată o fotografie destul de reușită a momentului mass-media actual .
    .
    Pentru început, să o prezentăm publicului larg pe Dana Grecu, „vedetă” a ANTENEI 3, pe care , uneori , am numit-o REPUBLICA DE LA PLOIEȘTI, cu toate că doamna revoluționară e din Pitești. Ei bine, intempestiva doamnă Grecu a pus astăzi, în direct, o întrebare care mi-a luat maul : „Ce interes ar avea Dragnea să câștige alegerile?” Chiar așa! Ce dracului interes să aibă un partid să câștige alegerile? De ce atâta osteneală?
    .
    Poate ființei i s-o fi părut o întrebare isteață, dar așa, iar ajungem la întâmplarea cu O ZONE, cei care, mustrați de niște cetățeni pentru versurile inepte ale melodiilor lor de mare succes, au spus cu seninătate: „Dacă ne străduim, putem să scriem versuri și mai tâmpite!” Și Dana Grecu mă uimește în fiecare zi , pentru că posedă și ea această capacitate titanică de a pune , dacă se străduiește, întrebări și mai idioate!
    .
    Peisajul presei românești este ceva atât de dezolant încât mă întreb dacă mai jos de atâta se poate coborî. Spre exemplu, printre reprize de fumigații cu sulf, în pauze, răsare , când și când, cu cornițele ițite în generoasa-i chelie, „tartorul în trening”, adică CTP-ul. Azi a opinat domnia sa cam așa despre scandalul momentului , adică despre denunțul lui Ghiță privind plagiatul Codruței : „Ce urmărește multiinculpatul? …Să lase în opinia publică un reziduu cât de mic, dar puturos, în legătură cu șefa DNA al cărei doctorat a fost declarat ca neplagiat de către Consiliul Național de Etică, nu de nu știu ce comisie fantomă.!” Hai tu, lasă-mă , rege al treningului de bumbăcel! Da’ lui Ponta cine credeai că i-a dat verdictul de neplagiat? Angela Merkel? Nu, tot respectabilul Consiliu! Numai că la Ponta ai scormonit , să vezi cu ochii tăi plagiatul, pe când la Codruța ești mulțumit cu verdictul , nu mai vrei să te și convingi, deși , un ateu autentic, așa cum pretinzi matale că ești, nu poate să se conducă după preceptul învechit „crede și nu cerceta”.
    .
    În fine, Băsescu Traian ne-a spus , cu nume și prenume, care au fost lingăii lui voluntari, jurnaliști de meserie : Dan Tăpălagă, Laurenţiu Ciocăzanu, Mălin Bot şi Mircea Marian … Mărturisirea n-a fost însă completă, probabil a îmbătrânit și Băsescu, și nu mai ține minte chiar toate limbile catifelate cu care a avut de-a face posteriorul său, ci numai pe cele de înaltă frecvență .
    .
    Printre toate cuceririle de după 1990, poate că una dintre cele mai spectaculoase și cele mai curate, a fost presa liberă , animal splendid, cu mișcări suple și insinuante, cu atenția mereu trează și dovedind un spirit neînfrânt și mândru, neincomodat de pecetea propriei vremelnicii.
    .
    Și priviți astăzi la hiena clănțănitoare, râioasă și flămândă, cu ochi urduroși, legată la gardul oricui vrea s-o lege, dar care se visează leoaică, în puținele pauze de moțăială din lunga lor insomnie patologică …atât a mai rămas din fiara neîmblânzită a jurnalismului post-revoluționar.

    • Poate trebuia sa va deranjeze si regalul de dupa: Oana Stancu si Ursu il intervievau telefonic pe premierul Viorel care se dadea mare-mare ex-premier de inalta tinuta… la un moment dar OS il intreaba de ce programul de guvernare al PSD nu contine initiativa de a legifera legea raspunderii magistratilor… Viorel habar n-avea programul, asa ca, dupa cateva eschive a marturisit ca de partea cu cele juridice nu s-a ocupat el…
      Totusi, cei doi a ratat o observatie normala, pai Viorel este jurist, de asta trebuia sa se ocupe el, nicidecum economist, ori el a intocmit tocmai partea economica care sigur, propune o noua taxa pe stalp… Nu-i de ras? Rasu’-plansu’?
      Bine ca Iohannis n-a reusit treaba aia cu flota Marii Negre, probabil PSD gasea un pictor pt ea….
      Nici cu ceilalti nu ne e rusine, dealtfel clasa politica legifera victorios inclusiv cu cantareti de muzica populara care arestau RASDAQ-ul…

    • Ați spus plastic ceea ce gândesc și eu, dar nu pot să o zic la fel de documentat și frumos ca dv.
      Aș adăuga multe ne-educate și mulți ne-educați, adică de-ăi de n-au cei șapte ani de-acasă, nu că n-ar avea masterate și doctorate, ca să nu mai vorbesc de pațachine ca Andreea Crețulescu și o con-soră de „stație”, care zbiară ca niște apucate, încât te fac să dai volumul la minimum ca să nu intri în panică.

  16. @Adrian B.

    V-am vorbit, de obicei, cu „prietene”… era o ironie, desigur, nu sunteți și nu veți fi vreodată prietenul meu, dar ironia mea era mai curând duioasă.
    .
    Poate că asta v-a încurajat să scrieți textul din 28 septembrie 2016 at 6:02 pm… Vedeți dumneavoastră, eu chiar și atunci când aparent glumesc, sunt foarte atentă la ceea ce scriu, din respect excepțional pentru Adrian Năstase, din respect pentru ceilalți colegi de blog, ( despre unii dintre ei ați scris, cu nonșalanță , că sunt cretini…vă mai aduceți aminte?) și , întotdeauna, din respect pentru mine. Nu o dată ați încercat să mă jigniți, ați făcut-o golănește sluțindu-mi obscen numele, adăugându-mi epitetul de „securistă” (că epitet cred că se dorea a fi în fanteziile dumneavoastră) , afirmând că mă „hrănesc ” cu ură, propoziție care l-ar lăsa cu gura căscată pentru mai multe zile pe orice cetățen care mă cunoaște, cât de cât, în viața de dincolo de blog.
    .
    Nu cred că știți ce se cuvine și ce nu se cuvine. A scrie KOIVESI este tot o grosolănie, și nici nici măcar nu vă dați seama de asta.
    .
    Deoarece vă cunosc mult mai bine decât mă cunoașteți dumneavoastră, până la un punct , pot să vă accept grobianismul , dar, credeți-mă, mi-e imposibil să îl iau ca pe o fatalitate și să vă permit orice giumbușluc stilistic în legătură cu mine. Folosiți des cuvântul RAHAT. Vă place? Dacă vă place, adăugați-l în meniul dumneavoastră , nu într-al meu, că eu nu „înghit” rahaturile nimănui. Evident, nici pe-ale dumneavoastră nu sunt dispusă să le înghit.
    .
    Până acum eu nu am fost obligată să-mi cer scuze pentru ceea ce scriu. Dumneavoastră însă ați fost nevoit să o faceți, și ați făcut-o. Cel puțin o dată, în legătură cu Luminița Arhire.

  17. @fostă basarabeancă
    .
    Îmi este extrem de greu să înțeleg de ce reprezentanții actuali ai statului român mă obligă, din când în când, să-mi crape obrazul de rușine pentru ignoranța, nepăsarea sau infantilismul lor, supunând România MEA la un tip de umilință țintită care-mi provoacă o greață intensă și greu de ameliorat.
    .
    Nu a fost de ajuns să mi se sugereze că nu sunt în stare să votez pe cine trebuie și de aceea îmi aduce Klaus Werner cadou de la Bruxelles un „guvernul meu”, de-o să mă înfiorez de-a lui măreție, și chiar că m-am înfiorat, deoarece eu așa guvern surd și orb chiar că n-am mai probat…nu a fost de-ajuns momentul vizitei în Bulgaria , când președintele României a fost ridiculizat cu privire la strategiile lui la Marea Neagră de un Prim-ministru cu ceafa groasă, mai tare-n turism ca PARALELA 45… nu a fost de-ajuns să-l văd pe același reprezentant de frunte al statului român, ficus la București și tot ficus și la Bruxelles, de parcă s-ar fi mutat dintr-un hârdâu într-altul … nu … nu a fost de-ajuns. Povestea cu donația Ambasadei ruse pentru Cumințenia Pământului a pus capac. Am văzut indignați de serviciu , returnând cu emfază câte un euro, așa cum au citit ei, în CUORE, când erau mici, că fac patrioții .
    .
    Ne umplem de ridicol… dacă n-ar fi fost stupiditatea noastră de clip publicitar, care nu are a face nici cu istoria și nici cu bunul simț, nici rușii nu ne-ar fi oferit acestă ironie de 100 de euro . Clipul publicitar din care se înțelege că avem terenuri agricole aride, cu câte-o casă sărăcăcioasă-nfiptă-n mijlocul lor, că pruncii noștri sunt desculți și dezbrăcați, în timp ce părinții îi neglijează, că rușii, cu Stalin în frunte, ne-au luat cu forța tezaurul și stau cu dinții rânjiți acum la CUMINȚENIA PĂMÂNTULUI, nu e producția derizorie a unui artist ratat, ci e asumat cu înaltă mândrie patriotică de Ministerul Culturii, prin zglobia doamnă Corina Șuteu. Nici că se putea mai bine… după expoziții cu ponei roz și paiațe de cârpă cu sexul bine exprimat, o producție artistică de nivelul clipului care ar trebui să ne facă să năvălim cu banii de subscripție publică, era perfect previzibilă…
    .
    Cât timp prostia autosuficientă a reprezentanților statului român va încuraja astfel de producții ” artistice” , încheiate apoteotic cu îndemnul de peluză „HAI CĂ SE POATE” , o să plouă în capul nostru cu hârtii de 100 de euro, sarcastice.
    .
    Prostul gust este forma cea mai avangardistă a bunului-gust. Cine nu înțelege asta, e ca și cum nu ar înțelege că o ținută compusă din ciorapi cu dungi orizontale late, bocanci cu șireturile desfăcute, blugi până la genunchi rupți ici-colea, având o fustă de dantelă pe deasupra, tricou galben fosforescent cu desen subtil din paiete pe piept, reprezentând un BIG-MAC stilizat, sacou verde-brotăcel strâns pe trup, fular portocaliu înstelat de ștrasuri , beretă imensă cu un moț proeminent, care cade din când în când peste ochii protagonistei și geantă-plic din catifea , nu este o varză vestimentală, nu…nicidecum, ci este , după cum ne spun stiliștii, ultimul rafinament și ultima subtilitate a modei.

  18. @ lumi arhire
    .
    Stiu , sunteti o victima ! O victima din aceea care , din când in când , isi spioneaza si provoaca colegii .
    Gen Basescu …
    Si serios , chiar n-am NIMIC cu dumneavoastra …

  19. Puciul din Turcia: Clericul Gulen cauta scapare prin subterfugii si contra-acuzatii. Speriat de moarte de perspectiva de a fi judecat si condamnat pentru tentativa de puci din Turcia, de care este acuzat de catre autoritatile turce, clericul turco-american Fethullah Gulen cauta scapare la americani si in contra-acuzatii la adresa presedintelui Erdogan. Intr-un interviu pentru saptamanalul german Die Zeit, Gulen spune ca este “convins” ca Erdogan se afla in spatele puciului ratat, pe care seful statului turc l-ar fi pus in scena pentru a putea epura structurile de forta si de administratie de adeptii unui nucleu politic subversiv disimulat in miscarea religioasa Hizmet (Serviciul) sau Cemaat (Adunarea), pe care fostul imam, retras in SUA, de unde o si dirijeaza, a fondat-o si a raspandit-o in multe tari. Vrand probabil sa demonstreze ca ramasite ale retelei sale conspirative se mai afla inca in fortele armate ale Turciei, Gulen a facut o afirmatie imprudenta, care va da de lucru organelor turce de ancheta si se va intoarce impotriva lui. Liderul miscarii Hizmet sustine ca un ofiter turc i-a spus recent ca seful Statului Major Interarme si seful serviciilor de informatii s-au intalnit la cartierul general al armatei in noaptea puciului, adaugand: „Stiau deja tot ce urma sa se intample mai tarziu”. Oficiali turci declarasera insa, in marja primelor anchete de dupa 15 iulie, ca serviciul turc de informatii ii urmarea pe adeptii Hizmet cu mult inaintea tentativei de lovitura de stat si ca identificasera deja numeroase persoane. Pe baza acestor informatii, o reuniune de tipul celei la care se refera liderul Hizmet ar fi fost necesara pentru a pune in aplicare planul de dejucare a puciului. Prin urmare, capul retelei, Fethullah Gulen, s-ar putea sa-si fi extras asa-zisa “informatie” chiar din declaratiile oficiale. Ca organizatie de influenta paralela structurilor educationale ale statului, din lumea islamica in general si din cea turca in special, unde are cel mai mare numar de membri, Hizmet isi are echivalentul in organizatiile neguvernamentale private infiintate si finantate de miliardarul evreu american George Soros in Europa Centrala si de Est, pe care acesta le foloseste ca mijloace de modelare a opiniei publice si de lobby si presiune asupra deciziilor politice, potrivit unor interese unilaterale. Miezul intregii retele guleniste il reprezinta asa-numitele “case ale luminii” (isik evleri), locurile in care adeptii se intalnesc in mod regulat, in care predica agentii de influenta privata ai lui Gulen, pe care acesta ii numeste “arhitecți ai sufletului și doctori ai gândirii”. Este hilar ca Gulen, un om inteligent de altfel, nu-si da seama ca prin pretentia de a controla gandirea adeptilor frizeaza orwelliana politie a gandirii. Dar probabil ca si in cazul lui ar putea sa functioneze scuza ca nici macar un geniu nu este genial in fiecare clipa. Scopul sistemului privat pe care l-a formulat fostul ierarh islamic Fethullah Gulen este “trezirea natiunii”, o radicalizare islamica dupa interpretari proprii ale Coranului, asemanatoare celor care circula in interiorul sectelor religioase, care paraziteaza corpusul originar al tuturor marilor religii. Referitor la cererea Turciei catre Statele Unite pentru extradarea sa, Gulen a declarat pentru saptamanalul german ca nu crede ca i se va da curs, transmitand implicit un mesaj de scapare Washingtonului. Pentru a brava, Gulen a dat “asigurari” ca isi va cumpara singur biletul de avion daca cererea de extradare va fi aprobata. Daca nu va “gasi” bilet de avion spre Turcia, pentru a se pune la dispozitia justitiei turce, asa cum cere statul de drept, indiferent ca acesta este american sau turc, probabilitatea ca Fethullah Gulen sa fi judecat si condamnat in contumacie este foarte mare.

  20. Unii au impresia că, dacă scriu/spun în englezește denumirea meseriei/ocupației lor modeste și dealtfel onorabile, ea va părea mai importantă, mai elegantă.
    El/ea nu mai e frizer/coafor/coafeză, e hair stylist.
    Nu mai e machieur/machieuză, e make-up artist.
    Nu mai e responsabil cu o problemă în firmă, e executive director.
    Nu mai e redactor, e junior/senior editor.
    Nu mai e vânzător, e sales manager (el are marfa acasă, primește comenzi pe telefon și o duce cu mașina lui la ușa clientului, dar e manager).
    Firmele sunt pline de manageri, adică directori: director care ține contabilitatea, director care face publicitatea, director care ia comenzile, director care conduce duba cu marfă…
    Directori care își ordonă lor înșile și care își execută ordinele.

  21. RADU HUMOR September 29, 2016 at 4:32 pm

    Regret ca v-ati simtit vizat tocmai Dvs, unul dintre cei mai valorosi cititori ai Dlui Nastase. Nu Dvs ne „bagati linkurile pe gat”. Eu m-am referit la cei care ne insiruie intr-o postare 7(sapte) linkuri (vedeti mai sus), dupa care „pa si pusi”! Credeti ca acestia pricep sa aleaga?

  22. http://www.cotidianul.ro/dottoressa-laura-codruta-kovesi-fata-elitei-create-de-sistem-288663/
    .
    Eu am spus de mai multe ori ca fata asta ar trebui cautata intai la diploma de absolvire a facultatii ! Am asa o banuiala ( data de bretonul si privirea ei bovina ! ) ca fata asta a trecut prin facultate extrem de lejer … spre deloc !
    In plus , eu cam stiu cum faceau sportivii facultatea … In lipsa !
    .
    Fata asta este exact de nivelul lui Gabi Oprea . Este un fel de Gabi Oprea in versiune feminina .
    Insa mult mai parsiva , mai frustrata , mai avida de putere , dominata de instincte primare si care ar calca pe cadavre .
    Fata asta personifica exact ” prostul care ajunge sa aiba o functie de conducere ” sau ” maimuta care se joaca cu briciul ” .
    .
    Oricum , personajele sunt deplorabile. Mai ne intrebam cum se poate sa functioneze tara asta . Citesti articolul asta si iti dai seama cit cancer exista in COLONIE.
    Asta e cancer, nu ce sufera fiecare . Cancer generalizat . Cind vorbeam de laboratoarele sistemului dictatorial securist la acestea ma refeream . Astia se si mândresc ca termina niste scoli abjecte din astea ( gen facultatea sri , scoala de aparare nationala , facultati private , etc. ) si isi iau niste doctorate penibile .

  23. PS/NB: Si mai interesanta mi se pare posibilitatea ca episodul soc din PNL sa fie o intrada la o piesa care va urma.

  24. Demisia lui Vasile Blaga: Un exemplu toxic pentru adversari?

    De-a lungul istoriei, multe dintre infrangerile sau slabirile unui adversar s-au datorat nu unor batalii politice sau militare directe, ci imitarii de catre acesta a unor exemple toxice, pe care le-a fabricat si a mizat celalalt adversar. Progresele pe care le-au reprezentat inventarea presedintiei statului, laicitatii statului sau separatiei puterilor in stat, pentru a ma limita doar la aceste exemple, sunt doar o jumatate de adevar. Cealalta jumatate de adevar este ca multe monarhii, biserici sau state au fost distruse sau slabite prin preluarea prin contagiune a acestor sisteme. Cine a avut inspiratia sa fabrice astfel de modele toxice, la vedere imbietoare spre a fi imitate, in timp ce in umbra el si-a pastrat nedivizata si si-a centralizat toata puterea, a castigat. Cine a avut proasta inspiratie sa le imite, a pierdut.

    Mi-au venit in minte aceste rememorari si ganduri urmarind unda de soc, care a strabatut esichierul politic de la un capat la altul, provocata de punerea sub acuzare de catre DNA a omului politic de dreapta Vasile Blaga si demisia acestuia din functia de copresedinte al PNL. M-am intrebat de ce un asemenea seism de justitie politica a venit chiar acum, in plina atmosfera electorala, ca o bomba bine tintita intr-un punct si intr-un moment cu efecte potentiale de maxima propagare si antrenare. Pentru inceput, mi-am indreptat atentia spre vorbele de cea mai inalta autoritate morala ale liberalului senior, de 99 de ani, Mircea Quintus, presedintele de onoare al PNL, care e ”convins” că Blaga e nevinovat si ca acesta ”e un om de onoare”. Fireste, inevitabil am auzit si corul asurzitor al PNL despre “gestul de onoare” al lui Vasile Blaga.

    Dubitatia mi-a fost alimentata apoi de reverberatiile “efectului Blaga” asupra partidelor PSD si ALDE, adversare ale PNL. Tirurile asupra marelui partid si a liderilor sai, calificati “corupt” si respectiv “corupti”, s-au intetit, gestul simbolic al unei mari campioane gimnaste de a-i/a le respinge oferta de a candida la parlamentare pe motiv ca politica este o meserie murdara face valuri amenintatoare de anti-imagine, o razmerita in micul partid partener ii cere liderului acestuia sa demisioneze, urmand exemplul lui Blaga. Grea incercare si dintr-o data pentru PSD si ALDE, nu credeti? Pe de alta parte, daca DNA tot face dosare politice pentru a curata drumul “partidului meu” si “guvernului meu”, asumari pe care le-am tot auzit, spre ocuparea locurilor din Palatele Izvor (sau, pe vechi, din Dealul Arsenalului/Dealul Spirii) si Victoria, nu cred ca ar fi nerezonabil sa presupunem ca ar fi posibil si invers, ca samanta de provocare, sa vada lumea cat de “cinstiti” si de “onoare” sunt cei din PNL si, prin aceasta, sa transfere pata de anti-magine catre PSD si ALDE. Dar si mai interesanta mi se pare posibilitatea ca episodul soc din PNL sa fie o intrada la piesa care va urma.

  25. Oscar Wilde

    Am omis un element important din postarea mea de ieri, însă trecuse ora de plimbare a membrilor păroşi ai familiei şi riscam o catastrofă dacă mai întârziam.

    Până la distrugerea celui de-al doilea Templu ( 70 e.n.), casta preoţească îşi exercita sacerdoţiul în mod ereditar. Exodul (32 :26-29) şi Deuteronomul ( 10: 8-9) relatează că preoţia poate fi acordată exclusiv descendenţilor în linie bărbătească directă din Marele preot Aaron, fratele lui Moise, care făcea parte din tribul lui Levi, al treilea fiu al patriarhului Iacob. Ceilalţi membri ai tribului, ce participaseră la păcatul „Viţelului de Aur”, şi-au pierdut această prerogativă şi li s-a încredinţat doar întreţinerea Templului. Aceştia erau Leviţii. Aşadar, titulatura de «Mare Preot Levitic» de care vorbiţi Dvs. este un non-sens atât din punct de vedere biblic, al Talmudului, al Mişnei, dar şi al Halahei (jurisprudenţa rabinică), acel ansamblu de norme şi reguli transmise de la o generaţie la alta, de la învăţător la discipol – vital în cazul unei religii fără structuri centralizate cum este iudaismul – şi căruia i se acordă o autoritate asemănătoare cu cea a Bibliei.

    În concluzie, rabinii – specialişti în interpretarea Torei (Biblia evreiască) – n-au cum deveni preoţi, nici mici nici mari, căci nimeni nu mai poate în ziua de azi să-şi mai stabilească genealogia până la Aaron ! Ideea construirii celui de-al treilea Templu este însă vânturată de fanatici religioşi cu scopul de a-i aţâţa pe musulmani spre a împiedica negocierile referitoare la constituirea unui stat palestinian, tratative deja periclitate de înmulţirea implantărilor evreieşti în teritoriile palestiniene sub presiunea politică a celor mai reacţionare elemente din societatea israeliană.

  26. MIHAELA ERIKA PETCULESCU

    Stimată doamnă.
    Eu nu vreau să intru în polemică cu dumneavoastră. Eu am dorit să aduc niște completări, nicidecum să facem o demonstrație, pe blogul domnului Năstase, care dintre noi este mai bine documentat.
    Cunosc foarte bine istoria religiilor, așa după cum dumneavoastră cunoașteți foarte bine limbile greacă și latină.
    1.Ceea ce am afirmat despre curățire/purificare este punctul de vedere al creștinismului ortodox.
    2.Politeismul roman a fost tolerant, până la instaurarea cultului imperial, care era o formă de manifestare a sincretismului religios dar și a Interpretatio Romana, cult pe care creștinii nu l-au acceptat și de aceea au fost persecutați ( pentru o bună informare, sacrificiile umane au fost interzise în Dacia, prin reforma religioasă a lui Deceneu, cu 160 de ani înaintea cuceririi Daciei. Cultul venerat în Dacia, în momentul cuceriri romane, era cel al lui Gebeleizis, căruia nu i se aduceau sacrificii umane. Așa că romanii nu aveau ce cult să interzică în Dacia).
    3. Persecuțiile au continuat și după Edictul de la Milano ( să ne amintim de cele săvârșite de împăratul Licinius, nu de goți). Actele martirice ale timpului, cele mai importante fiind :Breviarul sau Martirologiul siriac,scris prin anii 370-380,Martirologiul numit hieronymian etc. îi menționează pe martiri, iar descoperirile arheologice le-au confirmat existența .
    4. Este dificil să știm ce a fost în mintea lui Constantin cel Mare, atunci când a declarat creștismul religia licita. Cert este că a fost acceptat de creștini ca reprezentant al lui Dumnezeu pe pământ (pe medalia de la Muzeul de Istorie din Viena, Constantin cel Mare este reprezentat cum Dumnezeu îi pune coroana pe cap, conferindu-i legitimitatea de drept divin). Este primul compromis pe care l-au făcut creștinii cu puterea laică.
    4. Mulți istorici din zilele noastre, atei prin excelență sau de altă religie,consideră ca fiind exagerate informațiile istoricilor creștini privind numărul martirilor creștini, neagănd însăși existența lui Iisus. Este doar un punct de vedere.
    4. Confucius spunea: „Adevărata cunoaștere e să știi limitele cunoașterii“. Eu sunt adeptul acestui precept confucian și-i sfătuiesc pe cei care cred că dețin adevărul absolut în cunoaștere, să-l urmeze.
    Cu tot respectul,
    Earnest

  27. RADU HUMOR September 29, 2016 at 3:59 pm,

    știți cum e, nouă, fetelor, ne stă mai bine naive. Și de ce să nu recunosc, este un mare avantaj – poți evita o mulțime de situații neplăcute jucând naivitatea. Dacă înțelegeți ce vreau să spun. Din păcate, eu mi-am pierdut-o demultișor… Acum sunt diplomată.
    –-
    În altă ordine de idei, nu cred că vreun creier spălat se mai trezește. Cum am spus cu altă ocazie, lumea se schimbă într-un fel pe care nici nu-l intuim. Sau credem că-l intuim, însă tragem nădejde că ne putem redresa. Nu știu dacă mai avem cu cine. Uneori mi se pare că da.

  28. Din putzul ganditii tehnocrate : trebuiesc marite preturile la alimente!

    „S-au obişnuit să umple frigiderul şi apoi constată că o mare parte din produse au depăşit termenul. Recunosc că mi s-a întâmplat şi mie. Aşa cum se spunea că singura soluţie de a reduce consumul de benzină şi de combustibili fosili este să crească preţul, probabil că la asta se va ajunge şi pe piaţa agro-alimentară. Când vei da pe un kilogram de carne preţul corect, în mod cert vei gestiona acest produs cu mult mai mare atenţie” Ideea partine unui alt tehnocrat – Achim Irimescu de la Agricultura care este cica ingrijorat ca cica ca cum e prea multa rispia in Romania. Cica in România, anual, 2,5 milioane de tone de mâncare este aruncată la gunoi, potrivit statisticilor, în condiţiile în care 30% din populaţia ţării trăieşte cu lipsuri materiale.. Chiar musiu tehnocratu zice ca el arunca … insa risipa mare este in alta parte m asa cum recunoaste involunatr Sorin Minea, preşedintele Romalimenta: „În România se fac valuri pe risipa alimentară şi cum se poate recupera un produs alimentar în ultima zi de valabilitate. Eu nu cred în ea. Recuperarea în ultimele zile de valabilitate este o modalitate de a nu arunca ceva în clipa aceea, ci un pic mai târziu. Produsele de origine animală sunt produse cu probleme, iar în ultima zi de valabilitate deja riscul este mare. Legea interzice să dai în consum colectiv aceste produse. Nu faci decât un singur lucru, iei din consumul colectiv, nu mai aruncă magaziunul şi aruncă consumatorul. Orice produs îl dai gratis sau cu reducere de preţ dramatică va naşte tentaţii, se dă gratis se dă ieftin, hai să iau şi eu. Cât? Cât pot. Dacă reclama se face pe calitatea produsului este foarte bine, dar ea se face pe preţ , cinci la preţ de două” Adica mai pe sleau dnii afaceristi capitalisti prefera sa vanda ieftin decat sa „retraga” produsele care expira … le vand ieftin , nevoiasii cumpara si iata cum sarantiocii e di vina ca fac stoc si arunca!
    Si pentru a preveni risipa dl sinistru tehnocrat bruxelozat se gandeste ca ar trebui sa fie reduse subvenţiile ca preţurile la alimente sa aiba o valoare reală ca sa fie redusă risipa.

    Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, consideră că atunci când preţurile la alimente vor avea o valoare reală, adică atunci când vor fi reduse subvenţiile, va fi redusă risipa. Adica mai pe sleau sa creasca preturile la alimente!!!
    „Să crescă preţul şi acolo se va ajunge, la creşterea preţurilor, ar putea ajuta la reducerea risipei. Dacă plăteşti preţul corect pentru un kilogram de carne, fără subvenţii, sigur vei gestiona mai bine cantităţile”
    Asta desi recunoaste ca fara subventii, producatorii europeni, inclusiv cei romani, nu ar putea realiza produse agro-alimentare la preturi accesibile consumatorilor.

    Adica dl Achim s-a dus la Bruxelles ca la Paris (bou adica si a devenit vaca) ca 14 ani a stat la Bruxelles ca ministru — consilier în cadrul Reprezentanței permanente a României la Bruxelles .
    14 ani si nu a inteles nimic ….

    http://www.europafm.ro/ministrul-agriculturii-e-de-parere-ca-daca-mancarea-s-ar-scumpi-romanii-nu-ar-mai-arunca-alimentele-la-gunoi/

    http://www.capital.ro/ministrul-irimescu-a-gasit-solutia-pentru-reducerea-risipei-alime.html

    https://www.stiriagricole.ro/achim-irimescu-fara-subventii-nu-s-ar-putea-produce-alimente-la-preturi-accesibile-40918.html

    PS .. uni nu ma cred cand zic ca gievrnu tehnoicrat are lata agenda si alti comanditari decat ce se presupune…

  29. Mi-a placut alocutiunea domnului Presedinte Iohannis despre Timisoara, ca cel mai multicultural oras al Romaniei, atunci cind a primit premiul anti-coruptie in Germania. Canada este cel mai bun exemplu ca, atunci cind ai politici destepte de imigratie si integrare, societatea multiculturala e mult mai bogata.

    Republicanii americani si extremistii de dreapta europeni vor sa ne convinga ca trebuie sa facem un pas inapoi spre natiune si nationalism. De acord ca globalizarea a produs niste conflicte chiar in tarile care au promovat globalizarea, ca SUA. Dar vocalizele actuale despre multi-culturalism, ca sursa a conflictelor, sunt false. Sursa conflictelor actuale este extinderea militarista a Imperiilor si conflictele dintre ele, nu multi-culturalismul.

  30. T-REX

    si ma rig de ce ar fi Timisoara al mai multiculti? Ca parca si Constanta sau chiar mai mult Constanta : romanio, greci, turic, tatari, armeni, bulagri, erevi, si ce se mai nimereste . Dpv religios crestini si musulmani. Si toti se dirtirsesc reciproc cu ocazia diferitelor sarbatori si se invitaincrucisat )muslamn la Pasti, crestin la baiaram (ma ropg cica pustii mai fac cate o boacana lnaga un locas de cult.l.. dar nu e mare sucar, Peste 25 de ani vibovatu exgeraa cu mult bataia – bune!- promota de la tata ca sa zic asa asta este o metoda infailibila de in CUL carea notiunii de toleranta)

    • Bizoane, Ghitza (BG la munte si la mare :))
      Nu stiu de ce se spune ca Timisoara e „cel mai”. Constanta e poate la fel de multiculturala. Toata Romania e „multi-culturala”. In nordul Moldovei noastre traiesc ucraenieni, polonezi. Dobrogea toata e o Canada balcanica: armeni, evrei, turci, tatari, rusi lipoveni, bulgari, greci. Nu cred ca e nevoie sa continui se stie bine cit de diversa e Romania din punct de vedere cultural, etnic si religios. Mai toate tarile in balcani au un mix puternic de etnii/culturi.

  31. MIHAELA ERIKA PETCULESCU
    Constantin I declară creştinismul religie de stat din motive politice : pe de o parte, inaugurează cezaropapismul (putere discreţionară asupra afacerilor laice şi religioase)
    In Imperiul Roman religia era oricum o afacere politica … insa mai est5e ceva.
    Constantin nu inaugureaza nimic nimicutza. Caci imparatii romani aveau si titlul de Pontifex Maximus .. si din aceasta functie dreptul de a dispune in cele cultice … Asa ca Constantin isi exercita drepturile sale imperiale atunci cand da temple in folosinta crestinilor . Asa se si explica de ce Constantin se boteaza de abia in pragul mortii (ca paganii sa nu poata zice ca sunt discriminati de un crestin).
    De altfel imparatii ulteriori vor exercita aceste prerogrative chiar daca vor renunta la titlul de Pontifex Maximus. De altfel si regii merovingieni nu se vor priva de placerea de a impune episcopii lor iar analfabetul Carolmagn va impune Filioque.

    OSCAR WILDE
    Este dificil să știm ce a fost în mintea lui Constantin cel Mare, atunci când a declarat creștismul religia licita
    Greu da se poa preuspune ca s-a gandit cam la cati crestini erau in armata … Asa ca a inaltat crismonul ca semn de lupta. Crestini din armata lui au avut un motov in plus sa lupte.. insa crestini din armata adversa s-au retras .
    Si pe urma … crestinismul se potriveste mai bine cu Imperiul da-i Cezarului ce este la Cezarului si Domnului ce este a Domnului sa nu mai zic ca monoteismul este perfect Un Dumnezu in ceruri un Imparat pe pamant!

Lasă un răspuns