Calitatea vietii – un indicator care lipseste din programele partidelor

In urmă cu ceva timp, Compania Mercer a publicat rezultatele studiului sau anual despre calitatea vietii in marile orase ale lumii, o analiza comparativa in care orasele sunt ierarhizate in functie de 39 de indicatori agregati (sanatate, stabilitate politica, educatie etc.). Documentul este interesant din mai multe puncte de vedere. Pozitia ocupata de Bucuresti (locul 108 din 251 de orase avute in vedere de studiu) nu este in niciun caz un motiv de satisfactie. Este adevarat ca, din multe puncte de vedere, decalajul existent fata de orasele occidentale nu poate fi recuperat intr-un interval atat de scurt (cu toate ca pozitia orasului Praga intre primele 50 de orase ale lumii, din punct de vedere al securitatii cetateanului, este un memento cu privire la necesitatea unei administratii eficiente si interesate de bunastarea locuitorilor).
Ceea ce cred insa ca este foarte important este modul in care acest studiu a fost realizat si criteriile in functie de care sunt ierarhizate orasele. Studiul are drept public tinta asa numitii „expats” – persoane care muncesc in străinătate, in companii internationale sau ca liberi profesionisti si care obisnuiesc sa-si schimbe frecvent domiciliul. Ierarhia trebuie sa indice unui strain care sunt avantajele si dezavantajele unui anumit oras in care ar dori sa isi stabileasca domiciliul. Iar lista de criterii este aproape exhaustiva.
Este interesant de observat importanta acordata unor factori care, din pacate, raman marginali in dezbaterea politica in Romania, inclusiv in context electoral. De exemplu, prea putina atentie este acordata educatiei – se vorbeste despre calitatea invatamantului, se fac comisii prezidentiale imagologice pentru asta, dar niciun primar bucurestean nu a ramas cunoscut, până acum, pentru sprijinul acordat unei universitati. Aceste unitati de invatamant nu sunt doar elemente ale unui sistem birocratizat, care trebuie supervizat de la centru – ele sunt repere definitorii in viata unei comunitati. Cred, in continuare, că ar trebui luată initiativa creării, in Capitală, a unei universităti internationale, de tinută.
La fel de alarmanta pentru noi este lipsa din dezbatere a indicatorului despre siguranta vietii – statisticile criminalitatii, care sa indice eficienta autoritatilor publice sunt absente sau ignorate voit in dezbaterea publică. Spre deosebire de prezenta cotidiană in spatiul public a temei anti-coruptiei, ceea ce a dus la inhibarea deciziilor in administratie si a investitiilor, inclusiv a celor străine.

Un alt factor tratat similar de actorii politici romani este costul efectiv al intretinerii domiciliului – costurile reparatiilor si intretinerii unei locuinte, costurile achizitionarii si intretinerii aparaturii casnice.
Cat despre partea de mediu, este inutil de discutat – indicatorii avuti in vedere in studiu nu sunt prezenti nici macar nominal in programele si „solutiile” propuse de partide. S-a discutat despre disparitia spatiului verde din Capitala, imputabila unor autoritati permisive si unor dezvoltatori verosi. Dar se vorbeste doar despre mafii si interese imobiliare, nu despre bolile cu care se confrunta bucurestenii si de cifrele poluarii rezultate. Trebuie sa ne uitam si la gradul de poluare a aerului si a apei, la functionabilitatea sistemului de canalizare,  la modul in care sunt tratate deseurile produse de un oras cu o populatie de doua milioane de locuitori.
Locul 108 din 251 de orase poate sa nu sune prea tragic, la prima vedere. Daca privim insa cate din aspectele vitale ale spatiului public sunt absente din dezbaterea politica, lucrurile devin ingrijoratoare, nu din lipsa de solutii, ci din pura ignoranta.

Am totusi sentimentul că noul primar general, Gabriela Firea, si-a luat rolul in serios si a inceput să se ocupe si de astfel de aspecte.

42 de gânduri despre “Calitatea vietii – un indicator care lipseste din programele partidelor

  1. Off topic

    fostă basarabeancă September 19, 2016 at 4:43 pm

    EXCEPTIONAL !
    Iata ce bine a expus colega noastra motivele pentru care basarabenii nu au niciun motiv (cel putin, nu de natura economica) sa doreasca a fi absorbiti de Romania.
    Dupa ce am citit cele scrise de doamna ,,fosta basarabeanca”, incep sa ma gandesc daca nu ar fi mai utila o unire a Moldovei (din Romania) cu Basarabia, evident si cu prticiparea Dobrogei si Tarii Romanesti, dar cu o conditie:
    Sa se renunte la directivele europene restrictive si aberante, elaborate de tot felul de ,,ciolosi” birocrati cu limba de lemn, care, toata viata lor, au trait din taxele si impozitele contribuabililor si nu au creat niciodata, in mod direct, un loc de munca.

  2. Administratie eficienta cu G Vranceanu Firea Pandele ( cine mai doreste cine mai pofteste ) !?! Ma faceti sa rad dl.Presedinte !

    As da un citat din Tudor Vladimirescu ” supunerea asta orbeasaca la legi nedrepte si stapani adusi de vant ne-a pus pe grumaz rusinea jugului si a legilor facute sa spulbere pana si cenusa din vatra vaduvei ” spunea el in anul 1847 dar se’ pare ca dainui ce a spus pana azi,

  3. Mircea Popescu September 19, 2016 at 4:41 pm

    Domnule, inteleg, din ,,logica” dumitale americaneasca de doi parai gauriti ca domnul Nastase ar trebui sa lasa sa treaca doar mesajele dumitale (desi, ai la dispozitie propriul blog pentru a-ti exprima public propaganda si preaplinul de personalitate neinteleasa) si sa le cenzureze pe cele ale anonimilor, evident, agenti rusi de influenta, din moment ce sunt anonimi.
    Este, fara indoiala, ca se poate de ,,logic” stimate coleg ex-roman. (Z)
    Insist sa formulez astfel (cu prefixul ,,ex”), deoarece, un roman adevarat, spre deosebire de un american, ar manifesta mai mult respect (invatat in cei sapte ani de-acasa in Romania) in raport de/cu ,,locuitorii” si/sau ,,chiriasii” intalniti in incinta (spatiul, arealul, etc), pe care il viziteaza.
    Voi, americanii, v-ati invatat ca acolo unde puneti piciorul incaltat cu bocanc, sa pretindeti ca sunteti dintotdeauna proprietarii acelui loc. Aveti exact mentalitatea, in oglinda, a sovieticilor de altadata. Cred ca aveti o anumita nostalgie fatza de Iosif Visarionovici Stalin, alfel nu-mi explic, apetentza voastra pentru intruziune agresiva.
    Tratati Romania ca pe o colonie, dar va suparati cand vi se tranteste usa in nas, asa cum face, de exemplu, Vladimir Putin, sau, in ultimul timp, Erdogan. In acest context, este perfect firesc ca orice atitudine critica, sau independenta, fatza de America, sa o interpretati ca pe o manifestare de simpatie fata de rusi. A devenit, aceasta predispozitie, un fel de cliseu mental, cu greu vindecabil. Exact ca in perioada de trista amintire a fanatismului McCarthyist, foarte asemanator cu ceea ce vreti sa instaurati in Romania prin institutii de forta aservite direct Ambasadei.
    De fapt, de ce ma mai mir, din moment ce concetateni (americani n.r.) de-ai dumitale vad pana si in Donald Trump, un om al Kremlinului ?
    Iata de ce, eu, pun la indoiala capacitatea de a discerne a yankeului generic, inclusiv, obiectivitatea unora dintre romanii care s-au pripit sa emigreze pe acele meleaguri, in speranta ca oricine are, in ranita, bastonul de maresal.
    Asta sa i-o spui lui mutu’, stimate domn. Am avut/am colegi de liceu (un liceu de elita din Iasi) emigrati de multi ani in State, care nu si-au permis (unii dintre ei) sa-si tina copiii la scoala, datorita costurilor foarte mari asociate procesului de invatamant intr-o institutie scolara. Au obtinut un fel de atestate care sa le permita educarea copiilor acasa, dar asta nu rezolva problema izolarii si alienarii acelor copii, rupti de mediul social oferit de scoala.
    Aici, pe acest blog, fie ca iti place, fie ca nu, exista o oaza libera (eliberata) de manipulare, care nu se considera parte coloniala a Statelor Unite.
    Daca vreti (voi, americanii) mai mult respect, invatati sa-i respectati pe romani si sa nu mai confundati demnitatea nationala cu o asazisa pozitionare pro-rusa, pentru ca aici nu sunteti in America, tara in care oamenii cred fara sa proceseze tot ce se se vantura pe CNN, sau NBC, sau Blumberg. Chiar si minciuna ca Trump ar fi filo-rus.
    ps
    Sa-ti donez un pont, ca tot te intrebai cine este de fapt colegul T-Rex. Domnul nostru coleg nu este nici barbat, nici femeie, ci, travestit cu barba. Esti multumit ? Acum ca stii adevarul, poate iti vei respecta mai mult interlocutorul. (Z)
    In ceea ce o priveste doamna ,,fosta basarabeanca”, cred ca stiu mult mai multe despre domnia sa, fara ca distinsa colega sa-si posteze cv-ul, decat imi dau seama cine esti d-ta cu adevarat. Nu stiu de ce imi vine in mine cuvantul ,,impostor”, dar poate ma insel (desi, rareori mi se intampla). In acest caz, ai scuzele mele virtuale, dar, repet, DOAR in acest caz.
    Nu este nevoie sa raspunzi, daca ,,stacheta” nu-ti permite, ba chiar poti sa o ridici (in sensul de a o indeparta) dincolo de spatiul acestui blog. La urma urmei, nu este America (cu tot cu sistemul ei electoral cvasidemocratic) centrul Universului, noi, cei de aici, mai avem si alte subiecte, mult mai importante, de discutat intre noi si pentru eventualii cititori.

    • Treaba cu Trump-omul rusilor a fost scornita de democrati, asa ca ai grija… Iar despre restul, sa nu confunzi situatia, noi avem nevoie de ei… Ah, ca in unele zone unora nu le mai convine acum, pai asta e, se ia la pachet nu conjunctural si nici convenabil…

    • @ZeV, da, sunt un tzap cu barba care a inceput sa vorbeasca cu dl Popescu dupa ce a mincat o pietricica :). Multumesc pentru camaraderie.

  4. Gabriela Firea are curaj si viziune, dar este cam singura. In fond, doar o parte a celor care au votat efectiv, o sustin. Deci, o minoritate in Bucuresti. Nimeni nu stie exact ce stari si sentimente (politice) au ceilalti bucuresteni care au preferat sa nu voteze si ce anume isi doresc acestia.
    Poate ca ar fi bine daca actualul primar ar instaura mecanismul referendumului. Ma intreb, insa, daca ar trebui sa functioneze criteriul de validare prin participatia de 50%+1 dintre alegatorii inscrisi pe liste. Cum o dai, pare ca ne invartim in jurul cozii si batem pasul pe loc. Se mai ridica praful, dar in rest….

    • Tu cine … esti sa fii atat de categoric si sa imparti Romania in provinciile care sa se uneasca si nu , care sa se desparta de Romania si care nu ?
      Seful tau nu te controleaza , nu-si da seama ca deraiezi si ca intreci masura chiar pentru unul care se incalzeste cu cateva vodculite ?

  5. Calitatea vietii incepe atunci cand o bunica iesita la joaca cu cei doi nepoti , sase , respectiv patru ani , nu isi vede nepotul cel mai mic omorat in chinuri inimaginabile de o haita de ” catei ” ( cum le spune afectuos frazeologia dobitologica bucuresteana ) in centrul Capitalei , la 10 dimineata .
    Cand turistul francez iesit la plimbare in Centrul Vechi nu cade intr-o groapa adanca de 2 metri , nesemnalizata .
    Cand cetateanul poate face zece metri fara sa fie acostat de cersetorii tigani ” nu ai sa-mi dai ceva , tucu-ti picioarele ” ..

    • Cu cersetorii se putea mult mai rau. Din fericire (pentru romanii din Romania). cei mai meseriasi dintre cersetori, s-au dus sa-i chinuie pe altii. (Z)

  6. Cred ca ar trebui sa observam corelatia dintre clasamentul din studiul amintit si nivelul de trai al populatiei indigene, si astfel gasim imediat cauza, cauzele… nu le mai amintesc pt ca mi s-ar face iar lehamite si mie si celor care citesc blogul.

  7. Studiul întocmit de compania de consultanţă Mercer ( Top Quality of Living Ranking – 23 feb. 2016) se adresează totuşi multi-naţionalelor cu scopul de a le furniza date precise şi metode obiective pentru a putea compara un oraş cu altul atunci când calculează compensaţiile oferite angajaţilor «expatriaţi», trimişi să lucreze la diferite sucursale din străinătate. Din acest motiv, criteriile de evaluare ce analizează 39 de factori grupaţi în 10 categorii sunt relativ arbitrare şi irelevante pentru viaţa bucureştenilor, puţin afectaţi în proporţie de masă de reglementările schimburilor valutare, de cenzura mass-mediei, de ofertele alimentare, de climă ori statistica dezastrelor naturale, de preţul chiriei ( majoritatea locuind în propriile apartamente ), de standardele şcolilor internaţionale, etc.

    Vorbind de şcoli, ale noastre nu sunt chiar atât de rele din moment ce – spre deosebire de alte ţări mai „civilizate” – încă se mai pune accent pe o pregătire teoretică care poate nu-l va ajuta pe tânărul absolvent să-şi găsească instantaneu un loc de muncă, dar îi oferă o bază de pregătire ( de multe ori la nivel internaţional !) pe care se poate construi atât o eventuală specializare cât şi un sistem de evaluare cognitivă unde vor fi introduse cu uşurinţă toate celelalte cunoştinţele acumulate pe parcursul vieţii – o abilitate vitală într-o societate în continuă schimbare !

    Iar dacă Bucureştiul se clasează pe un loc mai codaş într-un clasament general, conform aceluiaşi studiu, Paris şi Londra se plasează pe locurile 71, respectiv 72, în ceea ce priveşte securitatea personală, cu alte cuvinte – în actuala situaţie de psihoză teroristă – este mult mai liniştitor să locuieşti în Bucureşti decât la Paris, Londra ori New York ! Avem şi noi criminalitate, desigur, dar în general de o gravitate mai redusă şi datorată cu precădere sărăciei şi lipsei de educaţie, aceasta din urmă determinată fie de lipsa mijloacelor materiale, fie de o anumită cultură etnică. Cât despre poziţia privilegiată a oraşului Praga, să nu uităm de masivele investiţii germane făcute acolo imediat după căderea „Cortinei de Fier” şi de motivaţia lor politică !

    Îmbunătăţirea calităţii vieţii în Bucureşti este necesară, dar ea nu este neapărat legată de crearea unor noi instituţii (şcolare, medicale, inter-departamentale, etc.) menite să aducă prestigiu politicienilor fondatori, ci mai ales de menţinerea în bune condiţii a celor deja existente printr-o finanţare suficientă spre a le mări eficienţa şi competitivitatea (canalizare, transporturi publice… ) Nu avem nici un motiv să ne ruşinăm de tradiţia urbanistică a Bucureştiului!

    Ceva lipseşte însă cu adevărat din discursul tuturor politicienilor noştri : interesul pentru OM, redus – acum în pragul alegerilor – la dimensiunea statistică de votant !

  8. PALI
    Să nu vă fie cu supărare întrebarea: de unde spunea Tudor Vladimirescu în anul 1847, acele vorbe scrise de dumneavoastră? Din ceruri? Tudor Vladimirescu a fost omorât în anul 1821, la Târgovişte.
    Doamna Firea va face multe pentru Bucureşti, dacă va fi lăsată. Există foarte mult misoginism în societatea românească, în special după anii 90 ai secolului trecut, manifestat în toate domeniile. Până şi artele scot la iveală ce este mai degradant la o femeie.

    Cât despre calitatea vieţii, cred că se stabilesc standarde , care corespund unei anumite mentalităţi a acelora care le stabilesc. Mă întreb, pe ce loc se află Tokio, care are foarte multe parcuri, dar care are în anumite zone, pe străzi, cabine cu tuburi de oxigen, unde oamenii „se oxigenează”. Au şi ei boschetari, persoane care mor de foame. Dar New York-ul, cu cartierele lui murdare, cu oameni care dorm în cutii de cartoane, cu poluarea fonică, cu împuşcături pe străzi şi prin localuri, cu drogaţi, prostituate, pe ce loc se situează la calitatea vieţii?Aceasta nu înseamnă că eu sunt mulţumit de calitatea vieţii din Bucureşti, de felul cum arată capitala României, de faptul că au fost distruse spaţiile verzi, că unele clădiri de patrimoniu stau să se prăbuşească, de celebrul cartier Ferentari, de boschetarii şi cerşetorii periculoşi, de mitocanii care te agresează peste tot, de piţipoancele şi cocalarii care sfidează orice regulă de bun simţ, de calitatea serviciilor etc.

  9. Cred ca d-na Gabi Firea se inseala !
    .
    Calitatea precara a vietii romanilor este chiar REZULTATUL activitatii partidelor din ultimii 26 de ani .

  10. Domnule profesor, discuției despre CALITATEA VIEȚII cred că ar trebui să i se atașeze, în mod obligatoriu , un corolar despre SATISFACȚIA DE A TRĂI. Ceea ce văd eu, în nenumărate cazuri, este paradoxul ( aparent) că prima nu e o garanție, în mod automat, pentru cea de-a doua. O înaltă calitate a vieții , adică locuire într-un cartier de lux, cu un spațiu locuibil ce poate fi considerat ultra-excedentar, cu parc în incintă, cu garaj pentru ca AUDI-ul „pe persoană fizică” să nu sufere în ploaie și frig, cu grădiniță de top pentru copil, cu activități recreative auxiliare, cu pază la intrarea în complex, cu școală particulară și clinică privată, toate acestea , spun, au devenit, încet-încet mai curând exemple de reușită competițională în ochii celor din jur, decât surse de satisfacție personală. Aș spune că satisfacția devine indirectă, motivată de multe ori doar de invidia pe care succesul o poate stârni….adică, altfel spus, o mângâiere cu mâna-nmănușată… Nu știu dacă este bucurie, dar dacă este, nu e nemijlocită, deci nu poate fi deplină.
    ……………………………………………………………………………………………………….
    Cred că , pe măsură ce trec anii , calitatea vieții – că observăm sau că nu observăm – este în continuă creștere. În același timp, însă, bucuria de a trăi se diminuează simetric și dramatic, așa cum un petic de zăpadă curată se preface întâi în băltoacă, apoi băltoaca își strânge marginile, până rămâne doar într-o pată umedă pe asfalt , pregătită să dispară de tot…
    ………………………………………………………………………………………………………..
    Gabrielei Firea îi va fi nu greu, ci FOARTE GREU să-și ducă până la capăt mandatul. Temele cu care este zilnic atacată sunt teme-parazite, inflamări disproporționate ale unor nimicuri, mizerii fermentate și aruncate pe piață… nu știu cât timp va face față unei asemenea hărțuiri la vedere. Presa – aici sunt de acord cu Băsescu Traian – a devenit vulnerabilitate la siguranța națională prin imbecilizarea ei accelerată și nepăsătoare, prin abandonarea rolului de informare și, uneori, de „ridendo castigat mores”, în favoarea unei nesimțiri găunoase și a unei autosuficiențe râncede. Numai subiecte facile… și dacă se poate, doar pițigăială, doar poale date peste cap, doar lovituri în cap cu poșeta .
    …………………………………………………………………………………………………
    E greu să te lupți când ai ca adversar NIMICUL.

    • Recitind comentariul dv., mi-am adus aminte de „Babel” al lui Inarritu (poate l-ați văzut), care m-a fascinat. Un argument în favoarea celor afirmate de dv. ar fi adolescenta japoneză și tatăl ei care locuiesc într-o metropolă japoneză cu o calitate a vieții foarte ridicată.
      Un alt argument ar fi mexicanii sărăntoci din orășelul mexican modest, care au o poftă de viață cât toți japonezii din Japonia la un loc.

  11. @fosta basarabeanca, multumesc de actul colegial in „discutia” cu dl. Cel Cu Nume. Pe mine nu m-a deranjat niciodata un alias, ci m-a interesat ce spune interlocutorul. Am mai explicat odata mai demult ca folosesc aliasul sa ma feresc tocmai de nebuni de pe dreapta, si obsessile lor de putere, tocmai ca am avut niste intimplari neplacute cu acest tip de indivizi, basisti si verzi in cerul gurii de atita patriotism si romanism. Am vazut unde duce curentul asta istoric.

    Acum ca dl. Popescu a pus caramida jos dupa ce a tinut-o calda la piept, inteleg de ce nu mai vrea sa dialogheze cu mine despre Bernie Sanders. Pentru ca se-ncurca de aliasul meu, avind nevoie de urmatoarele de la Dl, Nastase ca sa poata el sa accepte sa continue sa scrie aici:

    1. Lista cu nume reale si IPurile celor ce comenteaza aici, virstele lor, sexul, etnia, orientarea politica si sexuala, in special gayii care scriu aici. De predat la Dl. Klemm;
    2. Daca enumeratii de la pct 1 au fost membri ai: PCR, UTC, FDSN, PSDR, PSD sau Partidul lui Putin. De predat la NSA;
    3. Cine nu e cu Partidul Republican, si cine simpatizeaza cu Bill Clinton. De discutat cu celula de criza din Partidul Republican.

    Dap, asta fac, misto la modul cel mai liberal cu putinta, si cit se poate de multicultural, interetnic si transgender free, ca asta e problema mare in SUA: cum sa puna semne la WC-uri, ce sa arate pe poza daca e si pentru transgender?!

    XOXO,
    T-Rex.

  12. Abia astazi am citit biografia dlui. Prim Ministru, pe care domnia sa ne-o pune la dispozitie.
    Nu multa lume poate avea puterea de analiza, mai ales pe linia politicii externe pe care o are un profesor universitar atat de implicat si in punerea in practica a diverselor procedee diplomatice. Cu atat mai mult cu cat a avut si resursele pe care i le-a oferit functia de Prim Ministru si multiplele contacte din diverseleor ganisme internationale din care face parte.
    Tocmai de aceea, cred ca interventiile mele de pe acest blog sau de aiurea in incercarea de a explica anumite situatii internationale si interactiunile posibile, sunt absolut ridicole si este momentul sa incetez de a ma mai da in spectacol.
    Anul viitor cand voi ajunge in Romania, voi incerca sa gasesc lucrarea domniei sale: „Lumea, americanii și noi” (2012, Editura Tiparg), pentru a putea intelege mai bine cum vede un personaj politic de prim rang rolul Americii in lume si in raport cu Romania.

    P.S. Domnule Radu Humor, va multumesc pentru aprecieri. Va inteleg perfect unele retineri cand se discuta probleme legate de America si americani. Cum spuneam, am ajuns in Statele Unite la 46 de ani fara intentia de a ramane. Ce s-a intamplat, cum au luat lucrurile o altfel de intorsatura este o alta poveste. Niciodata nu poti sti unde te arunca soarta.
    Oricum, in primii trei-patru ani nici eu nu ma puteam rupe de imaginea cu care venisem de acasa despre americani, asemanatoare pana la un punct cu multe dintre cele care ilustreaza postarile romanilor neinformati (sau care cred ca sunt informati din comentariile de presa).
    Mi-a trebuit destul pana sa incep sa-i inteleg atat pe ei, pe americani, cat si sistemul. M-a ajuta plecatul de la zero si urcusul greu pe scara sociala pentru a ajunge la stabilitate financiara si controlul propriei vieti.

    Astazi nu mai am abitii si, ajuns la o numita varsta, incerc sa impartasesc din experientele mele si sa sugerez solutii acolo unde gasesc usi deschise. Acesta a fost si rolul blogului pe care l-am infiintat. Recunosc ca multe deceptii legate de opacitatea si autismul anumitor factori din societatea civila sau politica ma fac sa raspund la intrebarea „Qui prodest?” prin pregatirea inchiderii cosmeliei.

  13. Inteleg ca daca esti si transgender si mexican o sa ai o dubla problema in WC-urile republicane din SUA sub Trump, pentru ca vei fi pus sa te zidesti singur si sa suporti si costurile. Trump asta a auzit de legenda Mesterului Manole?

    Cu un ochi ridem, cu celalalt…facem, libertin, cu ochiul 🙂

  14. „Mercer elaborează acest studiu anual pentru a ajuta companiile multinaţionale şi alte organizaţii să acorde remuneraţii corecte angajaţilor atunci când îi detaşează în străinătate. Lista indicilor de Calitate a vieţii întocmită de Mercer acoperă 221 de oraşe, având oraşul New York ca oraş de referinţă”. – Iată ce informație am găsit despre studiile acestea. Interesant, dar mă tem că pe majoritatea oamenilor nu-i privește.

    Ca să se stabilească măcar aproximativ calitatea vieții în București, sau oriunde aiurea, e nevoie de o privire mult mai atentă și de o analiză serioasă și a vieții… cum să spun eu? cu aspectele ei neoficiale și nevăzute, dar cunoscute de noi toți, aspecte de care guvernanții fac abstracție.

    Până să ajungem la o Universitate de înaltă ținută, trebuie să existe creștere demografică, altfel nu mai are cine umbla la școală. De ce avem scădere demografică? Îmi spunea cineva glumind, că acum doi ani la ei în localitate s-a născut un singur copil și se întrebau cu cine va fi acesta în clasă! Chiar și așa, nu sunt locuri suficiente în grădinițe, copiii de la țară încă merg pe jos mulți kilometri ca să ajungă la școală. Haine second-hand, încălțăminte second-hand (peste tot, nu numai la țară), noroaie și pe asfalt, mâncare de cea mai proastă calitate de la lanțurile de magazine nemțești, nu spui care; medicamente scumpe și ineficiente, vai de capul lor spitale de oncologie, spitale de copii; șpagă la medic, șpagă la portar, atenții pentru doamnele profesoare, whiskey pentru domni; pensionari care se ucid la cozi pentru pomeni europene (uneori expirate); facturi cu estimări fabuloase despre consumul care nu s-a produs, dar ți se taie gazul ori curentul dacă n-ai plătit ce n-ai consumat, taxă radio-tv pentru… nu știu, asta pentru ce-o plătim? Dobânzi nerușinate, cămătărești, plus comisioane ascunse la bănci, totul cu acceptul legii, maidanezi care te mănâncă pe stradă, pedofili și violatori în libertate (nu încap la pușcărie de politicienii arestați de DNA)… Benzina și motorina scumpe, curentul, gazul etc., în schimb salariile străvezii și la stat și la privat – trag oamenii de ele în toate părțile.

    Ieri am avut ședință cu părinții la clasa a cincia – profesorul de engleză nu agreează manualul statului și ne-a spus clar că trebuie să luăm altul, produs în UK, precum și caietul de lucru – 105 lei, la matematică – 26 lei, biologie – ofertă specială – 16 lei, 10 lei pentru fișe; la geografie, istorie și franceză încă nu știm. La arta plastică și modelaj – specialitate – vom vedea, acolo, Dumnezeu cu mila. Profesorul de muzică (nou, picat de la Conservator) ne-a amenințat că le vâră el muzica tuturor în cap, sau nu vor promova; fondul clasei și al școlii se vor stabili mai târziu. Din experiență, sunt sigură, cât de curând vom vorbi și despre perdele noi, var și tablă nouă, pe banii noștri, cum a fost și în alți ani. Da, învățământul este gratuit. Cheltuielile, însă, nu sunt deductibile, așa cum se întâmplă în alte țări, unde învățământul chiar este gratuit.

    Vacanța nu există decât pentru un sfert dintre români.

    Încercăm, fiecare după cum îl duce capul, să ne creștem calitatea vieții prin metode ingenioase, caracteristice nouă (așa cum am văzut într-o parcare de pe marginea drumului un șofer care căuta o bucată de fier pentru că i s-a rupt pivotul), uneori facem sacrificii de sănătate chiar, în speranță că vom crește calitatea vieții copiilor noștri. Nu mă refer neapărat la mine, vorbesc în general.

  15. @Mircea Popescu. Desigur ca foarte multi profita de avantajele anonimatului in internet. Nici despre tine nu stim daca esti in realitate Mircea Popescu, tot sa cum nici tu nu stii dezpre mine daca sunt in realitate Liviu Bejan. Partea buna este aceea ca credem cu totii ca sub nick-ul Adrian Nastase se ascunde intr-adevar Adrian Nastase. Ce am constatat eu in viata mea este ca agentii de influenta – din ce in ce mai usor de descoperit pe masura inaintarii noastre in varsta – sunt ca in bancul cu bicicleta Tohan, adica tot la lozincile ordonate de superiori ajung. Expunerea ta privind viata economica in America este foarte dragut scrisa (chiar si pentru aceia care citesc Economist) si mi-a adus aminte, nu vreau sa fac nici o aluzie, de un agent sovietic, baiat destept de altfel dar pe care tovarasul gradul nu-l lasa sa treaca de rolul de politruc si care isi consuma vremea repetandu-ne noua, un grup de persoane din mai multe tari, cum ca nu exista rus fara macar doua frigidere in casa si alte aberatii ale unei propagande grosiere. Cam asa era tu sa demonstrezi, ca glumesc un pic, cum in America un sarac este mai bogat decat un bogat. Trecut prin epoca Basescu, am antrenamentul de a observa faptul ca, dupa tine, toata rautatea Americii e concentrata in cativa lideri din partidul lor democrat, cam tot asa cum, cu Basescu la guvernare, vinovata perpetua era tot opozitia. Ca om trait o viata in America, ma asteptam sa vezi mai usor unele aspecte ale vietii politice de la noi, de exemplu cum unele organizatii alcatuite din persoane numite incearca sa incalece ori chiar incaleca institutii politice alese de cetateni, iti las placerea de a descoperi mai departe.

    • Domnule Bejan, „povestea” mea este viata traita de mine, iar exemplul cu taxele este real. Puteti demonstra dumneavoastra sau „Economist” ca taxele platite de cei care muncesc nu sunt mai mari decat ale celor care intnd mana? Sau ca unul care castiga mai mult, chiar daca taxele (impozitele) n-ar fi progresive, aduce mai multi bani la buget? Sau ca ala care are bani nu investeste creind locuri de munca si crescand cantitatea de venit taxata? A, ce-i supara pe altii este ca si bogatul castiga de pe urma altora si „strange banutii intr-o singura mana in timp ce noi trebuie sa muncim pentru el”, dupa cum spunea cineva pe acest bog.
      Oare despre cati romani din America ati auzit ca stau cu mana intinsa sau ca nu s-au realizat? De ce, oare pentruca i-a exploatat sistemul sau pentruca au muncit fara sa se uite in curtea altuia?
      Acum, ca veni vorba de organizatii care incaleca institutii politice alese de politicieni.
      „Buna ziua, o venit laptarul, cocoana”. Banuiesc ca va referiti la DNA sau ANI in lupta cu Parlamentul, dar probabil va este frica sa le numiti. Ei bine, am deschis mai de multisor ochii, prin 2012 scriind: „Guvern, coincidente” (https://mipopescu.wordpress.com/5-politica/guvern-coincidente/) in care vorbeam printre altele despre DNA, cu „subiect si predicat”, asa cum nu-i place unei stimate colege de discutii sa te referi la lucruri spuse pe fata nu prin parabole”.
      Revenind la situatia la care cred ca faceti referire, probabil Oprea-parlament-DNA. In formula actuala a unui sistem prost conceput, sigur ca Parlamentul poate pune in prga. De ce este sistemul prost conceput?
      Din cate stiu, intr-un stat de drept, cele trei puteri Legislativ (Parlament)-Executiv (Guvern-Presedinte)-Justitia. Ei bine, Constitutia Romaniei face un talmes balmes, in momentul in care prevede clar, cu „subiect si predicat” 😉 ghiveciul Executiv=Legislativ. Cum? Prin faptul ca un ministru poate fi si parlamentar. Deci tot el centreaza, tot el da si cu capul.
      In cazul Oprea, fapta unui ministru este judecata ca fapta unui parlamentar sau, daca vreti, ca a unui ministru-parlamentar.
      L-as fi intrebat pe dl. Adrian Nastase cum vede dumnealui, ca profesor universitar de drept, aceasta dilema, dar ar fi o incercare fara sens.
      Legat de intrebarea dumneavoastra „cine esti cu adevarat Mircea Popescu”, sunt destule date despre cine sunt si prin modul in care discut problemele interne si externe ale Romaniei, problemele care ma deranjeaza in America, in Europa precum si relatiile si opiniile despre anumite personalitati.
      A propos de alegatia cuiva ca as fi un prieten a lui Tismaneanu, printre vechile articole, am gasit unul dintre ele in care faceam o scurta trimitere la parerea mea si despre Tismaneanu: „Traian Basescu” (https://mipopescu.wordpress.com/opinii/traian-basescu/).
      In orice caz cine-i interesat sa-mi gaseasca „fisa” o poate face „rasfoindu-mi” blogul. Sigur, nu va gasi acolo carui partid ma inchin, deoarece nu sunt omul niciunui partid romanesc, considerand ca acestea nu au nicio doctrina clara si coerenta si mai ales nu au o politica nationala. Dovada, migrarile politice doar in cautarea ciolanului. Politica romaneasca este subordonata exclusiv UE, fara nicio rezistenta atat in privinta suveranitatii cat si a ideologiei.
      In America sunt inregistrat republican deoarece ideologia lor este cea pe care o consider mai apropiata, dar inregistrarea asta nu inseamna a fi membru al partidului, ci simpatizant declarat si imi da dreptul sa ma pronunt prin vot asupra candidatilor republicani prezidentiali sau locali.

      • Nu răstălmăciți ce am spus eu!!!

        ACUM văd clar reaua credință pe care o aveți!!! M-am referit la bogații lumii, cei 1% care au puterea de a schimba legile popoarelor, în sensul posibilității legale de exploatare a maselor. Și aici includ bancherii, în primul rând! Marii producători de orice fel manipulează legile pentru a scoate untul din angajați pe salarii mici. Pe vremea guvernului Boc, Traian Băsescu a promovat o asemenea lege, care pune angajatul în poziție de slugă fără drept de apel! Întrebați-i pe foștii angajați de la Nokia cum le-a picat disponibilizarea! Cum a permis legea încheierea unor contracte atât de nedrepte? Știu că au negociat până la urmă niște sume pentru disponibilizare – câteva salarii leșinate. Este UN exemplu, dar se pot găsi și altele!. Sunt o mare susținătoare a întreprinzătorilor privați, admir curajul și munca lor fără să numere orele, dar să facem diferența între patroni și patroni! M-ați enervat rău! Nu cred că am pus atâtea semne de exclamare vreodată într-un singur comentariu!

        Nu răstălmăciți ce am spus!!!

  16. @ZeV: orice propagandist rus care se respecta ajunge , mai devreme sau mai tarziu, la expunerea tezei Moldovei mari, pana la Siret; si vad ca teza a evoluat. Nu faci decat sa confirmi ca am avut deplina dreptate in pozitionarile mele de pe acest blog.
    Desigur ca sunt un individ ironizabil; dupa cum poti observa, ceea ce am scris aici nu a avut nici un ecou. Insa lucrurile trebuiau consemnate. Asta este, in viata evoluezi si sub ironiile semintarilor care stau confortabil in tribune si care au grija sa evoluezi de pomana.

  17. Vechiul capitalism si noul capitalism: Modelul de “integrare globala” intoarce spatele diversificarii multipolare

    Vechiul capitalism este legat de modelul de “integrare globala”, prefatator si totodata autor de ordine unipolara. “Integrarea globala” a insemnat legarea tuturor tarilor lumii cu franghia unor interese unilaterale. Acest vechi capitalism a fost reiterat de presedintele SUA, Barack Obama, in ultimul sau discurs rostit la ONU, in care a pledat pentru continuarea vechiului capitalism, a modelului de integrare globala.

    „Problema este că aceleaşi forţe de integrare globală care au făcut democraţiile interdependente au expus clivaje profunde în ordinea internaţională existentă, inclusiv distanţe între bogaţi şi săraci. Însă reacţia nu poate fi simpla respingere a modelului de integrare mondială. În schimb, trebuie să colaborăm în continuare pentru a ne asigura că avantajele integrării sunt împărtăşite pe scară largă”, a afirmat Barack Obama, citat de ABC News.

    Denuntarea formala a inegalitatilor a fost lozinca ultimelor zeci si sute de ani, in care modelul capitalismului liberal sau al democratiei liberale, care dupa prabusirea comunismului din Europa de Est si-a trambitat victoria “sfarsitului istoriei” si “unicei superputeri globale”, nu a redus nici macar cu un milimetru distanta prapastioasa dintre bogati si saraci, ci a adancit-o intr-un mod fara precedent.

    A continua vechiul capitalism, al integrarii globaliste, ar insemna sa reproducem la nesfarsit aceleasi cauze si efecte ale unui model prin care bogatii devin si mai bogati si saracii si mai saraci. Ceea ce am auzit de la tribuna ONU este esenta vechilor teze ale activistilor unifinanciarismului, post Bretton Woods, de tip Wall Street, care modeleaza unidependenta, clivajul intre unu si multiplu, vechea ordine mondiala de tip piramidal.

    Lumea noului capitalism se distanteaza de uniformizare, unidependenta si unifinanciarism. Noul capitalism se intemeiaza pe diversificarea multipolara, pe interdependenta si multifinanciarism, prin democratizarea relatiilor dintre munca si capital, dintre centru si periferie, dintre finantele natiunilor, intr-un sistem nou, echitabil si multilateral avantajos, fara avantaje unilaterale sau imbogatiri din camata sau speculatii financiare, care sunt furturi din avutiile natiunilor.

    http://www.mediafax.ro/externe/barack-obama-pledeaza-pentru-continuarea-modelului-de-integrare-globala-si-denunta-inegalitatile-15733990

  18. Domnule Nastase, veti trai un moment al adevarului si nu stiu daca momentul va va fi pe plac. Am, de curand, in urma unei experiente asemanatoare, prilejul sa constat ca nu este productiv sa te amesteci in activitatea unui primar daca nu esti in echipa lui, chiar daca primarul este harnic si binevoitor. In primul rand, avand o viziune proprie, ar putea sa nu o inteleaga pe a ta; ori sa nu fie de acord; ori sa nu o simta ca fiind si a lui. Apoi, el sau ea a venit cu un program pe care trebuie sa il indeplineasca in cat mai mare masura, daca doreste ca primariatul respectiv sa nu fie ultima functie politica. Nu in ultimul rand, propunerea trebuie bugetata si trecuta prin consiliul municipal. La care, de abia acum se adauga chestiuni de pronuntata subiectivitate, cum ar fi cine face propunerea si de ce, etc. Dna Firea este rezultatul unei propulsii a Antenelor, ca si senatoarea aceea care, daca nu ma insel, s-a ingrasat cateva kilograme dupa ce nu a mancat nimic mai mult de 70 de zile si care ne-a dat adevarate lectii despre ce inseamna parlamentarismul romanesc, ca sa nu mai punem la socoteala faptul ca va trebui sa muncim cu totii ca sa-i platim pensie de senator; produsul final nu e acelasi, insa linia tehnologica e tot aceea si poate ca linia tehnologica vrea si ea ceva pentru sustinerea zilnica si de demult. Pentru mine raspunsul a fost „sunt foarte ocupat, am multe probleme de rezolvat”. Sunt foarte curios cum va suna raspunsul pentru dumneavoastra. Stiti, dommnule Nastase, amaraciunea mea nu este aceea ca ar trebui sa obtinem conducerea unui oras pentru a ne pune ideile in practica, cu aceea ca ar trebui sa ne construim orasul singuri. Mult succes in demersul dumneavoastra cetatenesc!

  19. Domnule Nastase, nu am reusit sa reliefez, inainte, multitudinea de subiecte concrete care apar in urma propunerii dvs.: cine sapa fundatiile, cine face zidaria, cine pune bordurile si, mai ales, cine asfalteaza strada, cine ofera lampile de iluminat stradat,…; aceste detalii s-ar putea dovedi, de fapt decisive pentru analizarea propunerii dumneavoastra.

  20. Nu înțeleg atitudinea partizană și nerealistă a unora în privința activității unor guverne, unor aleși locali…
    Doar dacă ești membru al unui partid e întrucâtva explicabil.
    Eu am ieșit din Noul PNL pentru că nu puteam să susțin în conversații toate acțiunile lui, dar nici nu puteam să-l vorbesc de rău, eu fiind înăuntrul lui.
    Altfel, și acum există idei și acțiuni ale sale care îmi plac și unele care nu îmi plac.
    În general, prefer discuțiile despre realizări și nerealizări, pe date concrete, nu pe afirmații „nu face nimic”, „nu se pricepe”.
    În privința datelor, e foarte greu astăzi să găsești surse sigure, serioase, de aceea sunt reticentă când le receptez.
    Iarăși, dacă e vorba despre acțiuni care nu plac unora, nepopulare, trebuie văzut de ce decidenții au fost nevoiți să recurgă la ele, deși știu că sunt nepopulare.
    Dacă privim doar din punctul de vedere al electorului care stă pe bancă în fața blocului și mănâncă semințe, nu ne putem numi cetățeni cu un nivel de instruire și de informare înalt.
    Iată! Dacă te informezi corect și lași ura la o parte, găsești politici bune, chiar populare, ale Guvernului Cioloș, și găsești de asemenea politici pe care le consideri proaste, chiar nepopulare.
    Dacă te informezi corect și lași ura la o parte, găsești politici bune aplicate de Guvernul Ponta.
    Dacă te informezi corect și lași ura la o parte, găsești politici bune aplicate de Guvernul Boc, și găsești motivele pentru care acesta a fost nevoit să aplice măsuri nepopulare.
    Dacă te informezi corect și lași ura la o parte, găsești politici bune aplicate de Guvernul Tăriceanu.
    Dacă te informezi corect și lași ura la o parte, găsești politici bune aplicate de Guvernul Năstase…
    Dacă urăști de moarte o persoană, nu ești în stare să găsești nimic bun la ea, așa că afirmațiile tale nu merită să fie citite, fiindcă nu ești cât de cât obiectiv.

  21. @ Adrian Nastase

    Pentru a avea o administratie eficienta ai nevoie de oameni bine pregatiti si legi clare,…noi avem doar lichele si politruci ,secondati de legi neclare…chiar proaste !Un exemplar de acest gen avem chiar in poza…venita de la Felix Motanul tv mare primarita,…ce sa spun,…

    • Când ziceți „noi avem doar lichele și politruci”, vă referiți și la primarii și consilierii maghiari?, pentru că din felul în care ați formulat propoziția rezultă că TOȚI sunt lichele și politruci.

  22. Părerea mea e că nu putem avea pretenții prea mari de la Bugetul de Stat atât timp cât o mare parte dintre cetățeni ocolește Fiscul de departe.
    Nu cred că olandezii, japonezii… sunt evazioniști în masă, așa că Bugetul lor de Stat poate asigura o calitate a vieții ridicată.

  23. @Mircea Popescu. Sa imi fie frica sa le pronunt denumirile? Nu, dar nu vad sensul, din moment ce un american nu doar ca le stie la fel de bine ca si mine, ci poate ca stie si alte organizatii, pe care eu nu le cunosc. Insa, ca american, ne-ati putea ajuta sa aflam ce bani americani (ori avantaje) au primit fie ele fie unii angajati ai lor si care dintre angajati, conform unor vorbe, s-ar bucura si de cetatenie americana. Constitutiile Romaniei au – si dupa parerea mea, care a contat mai putin, dar si dupa parerea dlui Basescu, care a contat mai mult – au locuri unde redactarea, daca nu chiar conceptia, au locuri cu probleme, unele au fost reliefate pe blogul dlui Nastase. Insa, punctual, dublul statut ministerial si guvernamental mi se pare un lucru bun, el facand, de altfel, parte din traditia politica romaneasca. Dealtfel puteti vedea comportamentul acestui guvern de tehnocraci (de inspiratie americana?) care poate eluda parlamentul. Gresiti in chestiunea Oprea, lasandu-va influentat de o anumita propaganda romaneasca (ca sa nu spun ca propagati si dvs o linie trecand pe la ambasada); in chestiune ar fi fost bine daca citeati interventia de aici a colegului Carcotasu care a punctat cu precizie situatia. Altfel: Oprea este, in ochii mei, un personaj detestabil, imi pare ca are exact chipul si purtarea boului din cunoscuta fabula Boul si vitelul, dupa dobandirea unui post insemnat in cireada. Insa: nu ministrul organizeaza o coloana de deplasare, nu stabileste traseul si nici viteza; nu ministrul sapa in carosabil gropi pe care nu le semnalizeaza; in plus: aceia care se angajeaza, peste tot in lume, in structuri militare, isi asuma posibilitatea de a cadea la datorie. O activitate la nivel inalt face ca timpul petrecut in serviciu sa fie , uneori, greu de distins de timpul liber, tot asa, un program 9-17 este greu de tinut; vad si ca printre deplasarile lui Oprea nu e mentionata nici una la pedichiura, ca in cazul, cred ca nu m-a lasat memoria, lui Traian Basescu. Cele de mai sus fac hilara acuzatia de ucidere din culpa cu care incearca procurorii sa-l incalte pe Oprea. Poate ca s-ar potrivi cat de cat o acuzatie de abuz in serviciu, daca , poate fi demonstrat ca Oprea a folosit coloane oficiale in interes strict personal; insa intr-un astfel de caz e suficient sa-i imputi costul deplasarilor, il poti aduce la sapa de lemn. In mod normal, in cazul politistului din groapa ar trebui sa compara in fata tribunalului: firma care a sapat carosabilul si nu a semnalizat groapa; responsabilul de profil din primarie, de sector sau capitala; seful escortei, care a stabilit si ordonat parametrii deplasarii. Este insa continuata ceea ce a devenit o rea traditie, dupa parerea mea si anume condamnarea unor fruntasi politici pentru fapte pe care nu le-au comis; pentru a compensa aceste acuzatii, se recurge la propaganda: mame care plang (si se gandesc la milioane despagubiri), cetateni isterizati si care nu mai afiseaza (unii deliberat) nici o logica, instigari la violente ori tulburarea linistii publice, asta ca sa nu mai expun si rezultatele unor mici experimente personale in internet si ca sa nu mai vorbesc de incalcarea ordinii constitutionale.
    V-as mai putea scrie destule, dar, pe de o parte, eu trebuie sa muncesc pentru existenta mea, nu am statut de pensionar, v-am promis sa va las in pace si, nu in ultimul rand, blogul ne-o ia inainte, e deja cu doua subiecte in avans. Mai discutam. Sanatate.

  24. liviu bejan

    ref res[onsabilitato de genu cune a pus groaoa in drum .. se pregtesc sa comemeoreze un an de la # colectiv si se intreaba ca altii „da se stioe br=un vinovat? Acnheta ce zice?” Nema & nexam zice ancheta !!

  25. Cris

    si ce facu bine guvernu Bocciu ? Zau asa ca ma auzit asta de la mai multi dar nimeni nu stia ceva concret. Mergau mai muot „staistic” ca cica era impsobil sa nu fafa sui ceva bun. Chiar si din gresala!!

  26. @ OSCAR WILDE

    ,…am tastat gresit,…revin ,1817,…am citat dintr- o discutie purtata cu boierul Samurcas,care il ajuta sa stranga arme.

  27. @ ZEV ( curaj la barbati si viziune la nasi ) / CENTRU

    Nu „comentez” la adresa cuiva ca si voi,…cu un contraatac „etnic” !Poate sa fie si tatar sau australian ! Treziti-va odata !!!Si incercat sa depasiti apucaturile nationaliste,…

    Dar daca tot ati intrebat,…Verestoy ( Cherestoi,…un fost mega-comunist,lucrator prin laboratoarele tov. Leana Ceausescu pe baza de competenta,impreuna cu actuala „maica strareta de la manastirea Recea Mures,fosta chimista si ea ) Attila,…in orice stat normal era la bulau pe viata !!!

    Satisfacuti breee ???

  28. @ CRIS

    Repet pentru boboru’ blogarist de acilea,…NU fac diferente ca voi,intre majoritari si minoritari !Altii fac asta ! DAAA ! Toti,…credeti ca „politicienii”maghiar sunt altfel ? Sunt si aia niste hoti si lepre !Intrebati pe la Tg-Mures,Cluj,Sf Gheorghe,Miercurea Ciuc,Oradea s.a.m.d

Lasă un răspuns