Scrisoare adresată Primului Ministru Dacian Ciolos

 

Ieri, i-am transmis domnului Prim Ministru Ciolos următoarea scrisoare:

Stimate domnule Prim Ministru,

În ultimele zile, diverse publicații și site-uri de știri au publicat articole care au la bază prezentarea pe care Ministrul pentru Consultare Publică și Dialog Social, d-na Violeta Alexandru, a făcut-o în data de 8 septembrie a.c., în cadrul Ședinței de Guvern, cu privire la  situaţia statistică şi principalele concluzii rezultând din evaluarea aplicării cadrului legal privitor la Situaţia asociaţiilor şi fundaţiilor de utilitate publică.

În legătură cu informațiile referitoare la Fundația Europeană Titulescu, doresc să folosesc această ocazie pentru a vă transmite punctul de vedere oficial al acesteia.

Fundaţia a fost constituită la 15 martie 1991 (sub egida Academiei Române și a Ministerului afacerilor externe), având drept scop omagierea personalităţii şi operei lui Nicolae Titulescu, eminent om politic, diplomat şi jurist, un veritabil simbol de gândire europeană. Printre membrii fondatori, se află prestigioase personalităţi ale vieţii politice şi academice româneşti şi din străinătate, printre care Thierry de Montbrial (preşedintele Institutului francez pentru Relaţii Internaţionale), Jean Paul Carteron (fondatorul Forumului Crans-Montana), Jean d’Ormesson (membru al Academiei Franceze), Kyra Hermes Bodart (Secretar al Academiei Diplomatice Internaţionale de la Paris), academicienii Dan Berindei şi Răzvan Theodorescu ş.a. În prezent, din Consiliul FET fac parte, printre alţii, dl. Ionel Valentin Vlad (Preşedintele Academiei Române, membru de drept), dl. Lazăr Comănescu (ministrul afacerilor externe, membru de drept), dl. Florin Georgescu (Vicepreşedinte, Prim-Viceguvernator al Băncii Naţionale a României).

În această primăvară, FET a sărbătorit 25 de ani de la constituire, în cadrul unui eveniment la care au participat mulți dintre cei care, în toată această perioadă, au sprijinit și s-au alăturat proiectelor noastre.

Fundației Europene Titulescu i-a fost atribuit statutul de fundație de utilitate publică la data de 13 iunie 2002 (prin urmare la mai bine de 11 ani de la înființare), prin HG nr. 602, în temeiul prevederilor art. 107 din Constituţia României, ale art. 38 alin. (1) şi ale art. 39 alin. (1) din Ordonanţa Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii.

În baza acestui statut, în temeiul prevederilor art. 107 din Constituţia României şi ale art. 17 din Legea nr. 213/1998 privind proprietatea publică şi regimul juridic al acesteia, la data de 30 iulie 2002, prin HG nr. 784/2002, Fundației i s-a dat spre folosință gratuită, pentru o perioadă de 49 de ani, un imobil situat în Șos. Kiseleff nr. 47 sector 1 București, proprietate publică a statului, aflat în administrarea Regiei Autonome Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (R.A.A.P.P.S.). Contractul dintre Fundația Europeană Titulescu și Sucursala pentru Administrarea și Întreținerea Fondului Imobiliar SAIFI) a fost încheiat în septembrie 2002.

Pentru cei care nu cunosc acest aspect, trebuie să fac precizarea că această clădire a aparținut chiar lui Nicolae Titulescu, ceea ce a constituit rațiunea principală pentru care imobilul a fost atribuit Fundației care îi poartă numele și care și-a definit drept misiune principală redarea, către contemporaneitate, a operei marelui diplomat și omagierea personalității sale. Cu siguranță că sunt mulți aceia care au uitat (sau chiar nu știu) că Fundația a fost aceea care, în 1992, a efectuat demersurile pentru repatrierea osemintelor lui Nicolae Titulescu și înmormântarea lor, conform dorinței sale testamentare, la Brașov.

În privința obiectelor de inventar și a valorii lor, ele se află exclusiv în proprietatea administratorului, ele neaparținând fundației. Nu cunosc criteriile după care le-a fost stabilită valoarea contabilă, ele fiind în sarcina SAIFI.

Conform art. 4 din Hotărârea de Guvern nr. 784/2002, ”cheltuielile aferente consumului de energie electrică, gaze, apă, canal, telefon, precum şi celelalte cheltuieli privind folosinţa şi întreţinerea bunurilor prevăzute la art. 1, inclusiv impozitele şi taxele locale corespunzătoare, se suportă de Fundaţia Europeană „Titulescu”, pe bază de contract de prestări de servicii încheiat cu Regia Autonomă „Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat”.

În ceea ce privește susținerea, din fonduri publice, a activităților Fundației, doresc să vă aduc la cunoștință că, de la 1 ianuarie 2005 și până în prezent, Fundația Europeană Titulescu nu a mai beneficiat de niciun fel de fonduri de la bugetul de stat, resursele financiare fiind constituite exclusiv din sponsorizări, activități economice, redirecționări ale impozitului pe profit/venituri din partea unor persoane fizice și cotizații anuale. Detaliile privind sursele de finanțare ale Fundației sunt disponibile la Ministerul Finanțelor Publice.

Urmare acestei situații care a avut efecte semnificative asupra bunei funcționări a Fundației, au existat unele perioade în care s-au acumulat datorii către Sucursala pentru Administrarea și Întreținerea Fondului Imobiliar din cadrul R.A.A.P.P.S., însă Fundația Europeană Titulescu a achitat integral aceste datorii (inclusiv dobânzi și penalități), ultima tranșă fiind virată la data de 29 august 2016, în prezent neavând niciun fel de debite către bugetul de stat sau furnizori. Probabil că d-na ministru Alexandru, la momentul prezentării situației în plenul Ședinței de Guvern, nu a beneficiat de datele actualizate.

În privința obligației legale, pentru fundațiile cu statut de utilitate publică, de a depune anual raportul de activitate și extrasul situației financiare, doresc să vă informez că Fundația Europeană Titulescu a depus aceste documente atât la Monitorul Oficial cât și la Ministerul Justiției, excepție făcând anii 2007, 2008, 2010 și 2011. Actuala conducere a Fundației nu a avut cunoștință de încălcarea acestei prevederi pentru anii respectivi, aflând această informație numai după publicarea situației respective de către Ministrul pentru Consultare Publică și Dialog Social.

Cu toate acestea, rapoartele de activitate ale Fundației Europene Titulescu pentru perioada 2001 – 2016 sunt publice, ele aflându-se pe site-ul FET (http://www.titulescu.eu/category/fundatia-europeana-titulescu/rapoarte-de-activitate). Profit de această ocazie pentru a vi le transmite, în totalitate, în anexă (289 de pagini).

Personal, salut demersul inițiat de d-na ministru Violeta Alexandru în privința evaluării activității asociațiilor și fundațiilor căci, în acest fel, consider că va exista o situație mult mai clară a programelor desfășurate de societatea civilă. M-aș bucura dacă, la finalul acestei analize, vor fi stabilite și criterii după care s-ar putea acorda o susținere mai mare, din partea autorităților, pentru acele organizații care își îndeplinesc cu adevărat misiunea de a-și aduce o contribuție reală la viața comunității.

În speranța că punctul nostru de vedere va clarifica unele informații care au fost preluate și interpretate – din ignoranță sau cu rea credință – în spațiul public, vă asigur, stimate domnule Prim Ministru, de toată deschiderea mea pentru un dialog autentic și de substanță pe tema relației cu societatea civilă.

Cu aleasă considerație,

Adrian NĂSTASE

 

 

 

 

 

12 gânduri despre “Scrisoare adresată Primului Ministru Dacian Ciolos

 1. Un comment anterior a ramas suspendat, deci, cu voia (prezumata a) gazdei, il repostez:

  ,,Donkeypapuas September 10, 2016 at 11:31 pm

  Hahahaha…chiar ca m-am distrat.
  Am crezut ca doar Trump este omul rusilor, dar chiar si Obama ??..chiar si Hillary ?? Pai asta ar insemna ca SUA a/au capitulat fara lupta. (Z)
  Mai fratilor, mi-ati dat o idee…ce-ar fi sa-i scriu lui Vladimir Putin si sa-i propun ca – dupa ce va construi un pod peste stramtoarea Bering – sa candideze, el, in mod direct, pentru Casa Alba ? Asa, nu vor mai fi dubii, supozitii si tot felul de speculatii. In acest fel, poate le va reaminti americanilor ca, la baza, sunt crestini si acestia au scris Declaratia de Independenta, nu epigonii lor ,,corecti politic” dar incorecti (a se citi – si – ,,pe invers”) fata de natura si fata de intreaga lume.
  Citez:
  ,,Preşedintele companiei de căi ferate din Rusia, Vladimir Iakunin, a propus un plan pentru o autostradă transsiberiană care ar putea lega ţara sa de graniţa de vest a statului american Alaska, trecând peste strâmtoarea Bering, care separă Asia de America de Nord, relatează CNN.
  Denumit Centura de dezvoltare trans-eurasiatică, proiectul propune construirea unei autostrăzi de-a lungul actualei căi ferate transsiberiene, alături de o nouă reţea feroviară şi conducte de gaz şi petrol.
  “Acesta este un proiect interstatal şi între civilizaţii”, a declarat Iakunin, citat de Siberian Times.”
  ps
  Daca nu ma credeti, luati-va de cei de la CNN. (Z)

  Apreciază

 2. Motanul Incaltat September 12, 2016 at 6:12 pm

  Fiti linisit, nu va exista nicio ,,dictatura luminata” a PSD, din simplul motiv ca dreapta va forma guvernul. De ce credeti ca alegerile au fost stabilite pentru data de 11 decembrie, stiindu-se ca drumurile si caile de acces, in mediul rural, sunt sublime, dar…(vorba domnului centru).
  Pe mine ma preocupa altceva: Sunt extreme de curios cum va gestiona, dreapta, dupa ce-si va lua, complet, tara inapoi, probemele de politica externa in actualul climat geopolitic extreme de fluid si imprevizibil.
  …Si asa cum ne spunea amica noastra comuna Andreea Paul Vass (pe blogul personal), de politica externa depinde si economia.
  Poate sunt cinic ca doresc raul acestei tari, dar vreau sa vad ce va face dreapta cu toata puterea in maini si pe cine va da, eventual, vina. Probabil ca pe Dumnezeu, totusi, sper ca nu va decide demolarea Catedralei, astfel incat din banii economisiti sa poata fi acoperita ,,Cumintenia” (era sa spun ,,Goliciunea”) Pamantului. Oricum, goliciunea din spatiul ei ideologic (al dreptei n.r.) nu va putea fi acoperita niciodata.

  Apreciază

 3. De autostrada care va duce , in fantezia militarilor din anturajul lui Putin , Parisul la 48 de zile de SUA in masina peste Siberia si stramtoarea Bering in Alaska scrie si autorul cartii ” Franta ruseasca . Retelele lui Putin ” .
  Autorul apreciaza ideea ca fiind dementiala .

  Apreciază

 4. Punctul de vedere al Ministerului pentru Consultare Publică şi Dialog Civic (MCPDC) exprimat de Violeta Alexandru este pe deplin ilustrativ pentru inevitabilul derapaj autocratic al unei guvernări tehnocrate : se vorbeşte de revizuirea cadrului legal referitor la asociaţiile şi fundaţiile de utilitate publică, de intenţia de a prelua coordonarea politicilor publice în acest domeniu, de creşterea capacităţii ministerelor de a responsabiliza şi sancţiona, dar nici o propunere referitoare la măsuri de susţinere în cadrul economiei sociale a unor asemenea instituţii pentru ca ele să-şi poată îndeplini misiunea ştiinţifică, socială, umanitară, sportivă, culturală, filantropică, ş.a., pentru care au fost create.

  Evident, există multe asociaţii şi fundaţii parazitare, inutile pentru binele public – ca şi pletora de ONG-uri, de nenumărate ori paravanul unor escrocherii – însă mesajul Doamnei ministru este în esenţa sa represiv şi restrictiv, nicidecum umanist !

  Deşi militez activ pentru laicitatea spaţiului public, ca o condiţie «sine qua non» a egalităţii dintre toţi cetăţenii României, voi cita în încheiere enciclica „Laudato si” ( iunie 2015) în care Papa Francisc I acuză tehnocraţia politică de «dominaţie tiranică» bazată pe o viziune tehnicistă a lumii în care omul nu mai contează.

  Apreciază

 5. @ ZEV@donkeypapuas: legatura terestra intre Asia si Alaska este un proiect care ante-dateaza era dvs; si a liderilor politici mentionati de dvs;
  @ Adrian Nastase;: ref la postarea actuala, am simtit nevoia sa dau un foarte scurt „thums up/like/OK”; asadar, poate introduceti si varianta asta, ffff scurta de reactie; ref la solicitarea anterioara, cu privire la posibilitatea abonarii la postarile dvs, cred ca abonarea se poate face prin sistem de „newsletter” sau ceva similar …
  astept cu incredere …

  Apreciază

 6. Domnule Năstase, păi cum se poate să-i atrageţi atenţia domnului Cioloş asupra situaţiei Fundaţiei Titulescu? Păi dumneavoastră doriţi ca acesta să taie finanţările pentru proiectele atât de dragi extremiştilor de stânga ca să le redistribuie pentru nişte chestiuni atât de minore precum analizele de politică externă? Păi cum se vorm mai manifesta tinerii activişti hartişti, care stau numai cu drepturile masselor minortiare asuprite de extremiştii majoritari români, misogini şi (nomina odiosa!) ortodocşi? Cum se vor mai deplasa atâtea vajnice delegaţii de alţi hartişti ca să etaleze căluţi rz cu zvastica cochetă-n coadă? Egoist mai sunteţi, domnule Năstase!

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.