Tehnocratia – sfarsitul unei iluzii

De fiecare data cand lucrurile sunt complicate in tară, apare cineva care lansează ideea unui salvator. Deobicei, cineva de la Banca Nationala sau cineva conectat cu străinătatea. In ultimul timp, pentru ca acelei persoane nu i se putea spune Deus ex machina, i s-a spus „tehnocrat”. Aceasta iluzie este intarita si de nemultumirea fata de partide. Pentru ca  „deusii” interni s-au cam dezumflat, in ultimii 25 de ani, s-a intărit iluzia „salvatorului” din afara. La Tarom, la CFR, la guvern. Mai intai, ca diriginte, apoi sub sloganul „sa ne luam tara inapoi”. De fapt, sa-i ajutam sa ne ia tara. Chiar, spre exemplu, de ce credeti ca pretul graului este tinut acum sub 120 euro tona?

Experimentul guvernului tehnocrat se apropie de final. Se dovedeste ca tehnocratii nu sunt neaparat competenti si nu in mod necesar apolitici. Este cert insa ca ei nu pot fi lideri ai unei miscari de aparare a intereselor romanesti, in conditiile in care ei petrec un an sabatic in Romania si apoi se vor intoarce la Bruxelles, dupa ce au „dovedit” aici ca merita acest lucru. Tehnocratii de linia a doua vor intra pe listele unor partide. Oricum, inainte de alegeri, ei vor pune oua in cuiburile ministerelor si ale unor institutii. Spre exemplu la Muzeul Taranului Roman.

S-a consumat deci si iluzia guvernului tehnocrat. Asa cum s-a consumat iluzia alegerilor uninominale. Ce experiment va urma? O dictatura „luminata”, inspirata din formula cezarismului interbelic?  

49 de gânduri despre “Tehnocratia – sfarsitul unei iluzii

  1. Tehnocratia are un schepsis simplu, tehnocratul este pus sa rezolve o problema si o rezolva negresit dar punctual, fara gandire asupra consecintelor, complicatiilor conexe si viitorului.
    Politicianul are macar instinctul de supravietuire politica, face ceea ce i se impune insa minte, o prezinta publicului convenabil, pt imagine.

    UE stia ce Rusia are planuri mari in zona, asa ca avea nevoie la Bucuresti de executanti incapabili de surprize, dar iata un politician, Ponta, cum schimba el regimul, cum disparea prin China, Turcia, Dubai, cum dadea RM apoi nu, cum caftea el taranii pt gaze si independenta energetica nu a Romaniei ci a unor firme straine, cum numea discretionar si imprevizibil, cum se alia si apoi uita, ba chiar ataca si PNL-ul, si pe Bassescu, deci surprize, surprize, surprize… Iresponsabilitate crasa pe fondul unei imagini artificiale… UE nu avea nevoie de surprize la malul estic, deci… TEHNOCRATI!

    Tehnocratii mai prezinta niste avantaje, nu ciordesc, nu comit trocuri politice si nu vizeaza acapararea intregii puteri, isi fac treaba si se retrag. Sigur, pana la probele contrarii…

    Acum clasa politica isi da mana si-i acuza de lipsa de legitimitate uitand ca ea i-a votat si ca daca astia nu sunt legitimi nu sunt nici legile votate de acelasi parlament, plus ca la vremea aia nu mai avea curajul sa iasa pe strada din cauza populatiei, sa ne amintim desi nu vor recunoaste, acum isi vrea ciolanul si functiile incuscrite inapoi, si inca urgent! Sunt multi, le e foame, nevestele sunt suparate, prietenii si rudele. dezamagiti! Basca vizati de justitie…

    Cum-necum tehnocratii nu au scufundat tara, au mentinut-o asa cum s-au priceput si cum s-a putut, spre deosebire de politicieni care au distrus-o temeinic, ca la carte, 26 de ani!

    Parerea mea e ca este mai bine cu tehnocratii, cu conditia sa nu asteptam de la ei minuni, desi numai minunile mai pot salva Romania devorata… Incet-incet se acomodeaza ei la guvernare, oricum mai repede decat un politician sau politruc care pana mai ieri era matritzer prin vreo fabrica sau ciripitor prin vreo structura…

    • „Tehnocratia are un schepsis simplu, tehnocratul este pus sa rezolve o problema si o rezolva negresit dar punctual, fara gandire asupra consecintelor, complicatiilor conexe si viitorului.
      Tehnocratii mai prezinta niste avantaje, nu ciordesc, nu comit trocuri politice si nu vizeaza acapararea intregii puteri, isi fac treaba si se retrag. Sigur, pana la probele contrarii…”
      Uite şi proba contrarie : 😉
      „Când și-au părăsit joburile bine plătite, de la Bruxelles sau de prin multi-naționale, pentru a se sacrifica, în stilul bugetar, pe crucea țării, poporul a căzut în admirația tehnocraților. Arătau ca niște mucenici benevol intrați în postul negru. Subțiat de foame și de orele peste program petrecute în ministere, circulând cu metroul la ore târzii, când nici cartele nu se mai găsesc, zburând cu avionul pentru mai binele țării la clasa Economy, Guvernul Cioloș părea a fi mai chibzuit decât orice a văzut țara asta vreodată.

      Era o iluzie. Obrazul subțire, de tehnocrat, cu cheltuială se ține. Așa că Guvernul Cioloș a apelat imediat la soluția imorală aplicată și-n trecut: completarea veniturilor de bugetari, prin numirile în Consilile de Administrație sau în Adunările Generale ale Acționarilor din companiile de stat.

      De ce e imorală soluția? Ne explica, prin februarie, însuși viceprim-ministrul Costin Borc. „Directorii din Ministerul Economiei care fac parte din Consiliul de Administrație al unor companii de stat nu înțeleg câteodată pe cine reprezintă, ministerul sau societatea, și se creează o dependență de veniturile mari pe care le obțin din acele mandate”, declara Borc pentru Mediafax, în februarie anul acesta. Și tot el preciza că, deși aceste conflicte de interese sunt mai greu de înțeles, se creează o dependență a personalului ministerului de administrarea companiilor de stat, pentru că „acolo își găsesc acele venituri de care au nevoie ca să trăiască decent”.

      „Acum clasa politica isi da mana si-i acuza de lipsa de legitimitate uitand ca ea i-a votat … ”
      Şi dacă, mai ales PSD-ul, i-a votat doar spre a-i vedea cum se fac de râs, ca-n povestea cu moşul care aduce o vacă la târg şi întrebat, dacă dă lapte, spune că nici vorbă, e stearpă !
      Ba, e şi bătrână , zvârle şi împunge de nu te poţi apropia de ea !
      -Şi atunci de ce ai mai adus-o la târg, moşule ?
      – S-o fac de râs , zice moşul şugubăţ !
      Aşa şi cu ăştia !
      Dacă nu-i vedeam ce pot, mai bine zis de ce nu-s în stare, am fi rămas cu nostalgia tehnocrată încă mult şi bine ! 😉

      • Radu,

        asta e parerea mea. Inteleg insa ca ei nu au voie sa faca ceea ce politicienii au, ok.e taxa de Dar aminteste-ti de taxa pe stalp, daca vrei sa radem simetric…

  2. Ce sa urmeze domnule Nastase? Probabil ca va urma un guvern format din aceeasi oameni ai lui basescu. Oamenii care dupa ce au distrus tara si-au schimbat numele din PDL in PNL. Cumva, impreuna cu UDMR, USB si PMP vor forma ei din nou o majoritate, cu sprijinul si obladuirea presedintelui Iohannis. Asta daca oamenii accepta sa fie mintiti in continuare.
    https://cristianmoldoveanu.wordpress.com/2016/09/08/scrisoare-catre-judecatorii-din-romania/

  3. Mai degrabă, aş numi aşa -zisa noastră tehnocraţie- apogeul marii trădări, începută acum 150 de ani cu formarea monstruoasei coaliţii.
    Îmi iubesc poporul dar nu am să înţeleg niciodată, de ce elitele noastre, indiferent de domeniul pe care-l reprezintă, invidiază valorile superioare lor, distrugându-le.

  4. Nu, un guvern strain si un guvernator din afara. Desigur, daca poporul roman accepta asa ceva, fie direct, fie indirect, prin pasivitatea sa proverbiala si exasperanta.
    Eu mai intreb, totusi, (si) altceva: La ce le-o fi trebuind puterea celor care se strufoca sa ne convinga ca pe ei trebuie sa-i votam ? Ma refer, in primul rand, la partidele politice. De exemplu, ce doreste (cu tarie) domnul Dragnea sa faca si, mai ales, ce crede ca poate face din ce doreste ?
    Astept un raspuns de la actualul lider al PSD. Ce spuneti ? Astept mult si bine ? Nu-i nimic, atunci si pesedeul sa-mi astepte votul.
    (Z)

    • În ecuaţia lor malefică, tartorii se străduiesc să ne facă să alegem din două rele, pe cel pe care ni-l prezintă ei a fi mai mic !
      Numai refuzul de a alege oricare dintre variantele propuse de ei, poate fi soluţia salvatoare !

  5. ,,O dictatura “luminata”, inspirata din formula cezarismului interbelic?”
    Nu le dati idei, ca cine stie daca nu gasesesc si sustinatori.

  6. Bine vă regăsesc, dragi prieteni în frunte cu respectabila gazdă!

    Domnule prim-ministru, și mie, și obișnuiților de pe blog aceste lucruri ne par clare, previzibile și de la sine înțelese. Ce mă uimește pe mine, este puterea dumneavoastră de a continua în a deschide ochii orbilor. Persuasiune, inteligență, glume de bun gust, informare, punctul pe „i” la momentul potrivit, bune intenții etc. – ce vă determină să nu renunțați? Mă întreb cum ar fi să curățăm amândoi o livadă întreagă de meri, despre ce am vorbi în timpul acela?

  7. Tehnocraţia a apărut în societăţile post-industriale atinse de crize economice. Dat fiind că această formă de guvernare nu se bazează pe procedee democratice pentru a găsi soluţii, ci pe birocraţie, meritocraţie ( când e cazul ), metodologie şi rigorism ştiinţific, ea implică în subsidiar şi o critică a «establishment»-ului politic, considerat venal, incompetent, supus intereselor personale şi acţionând contrar intereselor societăţii, critică de care profită mişcările populiste, eurosceptice şi xenofobe.

    În plus, soluţiile propuse de tehnocraţi deconectaţi de la viaţa reală ( şi naţională ! ) se dovedesc mai degrabă nefaste decât benefice, pentru că o asemenea guvernare vizează doar profitul, o paradigmă ce permite sistemului financiar să sufoce economia reală.

    Desigur, deciziile politice necesită din ce în ce mai mult expertiză tehnică – oferită de consilieri ! – totuşi, dezvoltarea unei societăţi nu poate fi disjunctă de clasele sociale ce condiţionează viaţa oamenilor. Este nevoie de partide politice cu programe ideologice clare căci în România, ca şi în celelalte state europene moderne cu o populaţie numeroasă trăind pe spaţii largi, democraţia reprezentativă constituie unica soluţie de exercitare a puterii poporului prin intermediul reprezentanţilor săi liber aleşi !

    Democraţia directă a fost posibilă doar în micile oraşe-state antice ! Astăzi, tentativele de a o impune echivalează de cele mai multe ori cu manipulare şi cu boicotarea mecanismelor democratice.

  8. Ce s-a schimbat ?

    Au trecut 15 ani de la «Nine Eleven», şi totuşi nici o modificare fundamentală din punct de vedere geo-strategic nu s-a produs. SUA îşi continuă politica intervenţionistă în lumea musulmană începută prin anii 80 în Afganistan, atunci, pentru a lupta împotriva sovieticilor, acum – după 11 Sept. – în numele luptei împotriva terorismului, însă folosind acelaşi tipar : sprijinirea unor grupări de opoziţie considerate „moderate”, care ajung să se transforme – invariabil – în mişcări insurecţionale religioase şi sfârşesc prin a alimenta tocmai terorismul islamic ce ar trebui combătut ! O politică de o inconsecvenţă iraţională, dar pe care SUA o aplică cu o regularitate mecanicistă, indiferent dacă la Casa Albă se află un preşedinte democrat sau republican. Aşa au procedat cu fosta Yugoslavie unde au încurajat venirea detaşamentelor jihadiste din toată lumea musulmană, aidoma în Irak, la fel s-a întâmplat cu «Primăvara arabă» , Syria, Libia…

    A apărut totuşi o noutate : atmosfera de supraveghere poliţienească completă, aproape identică cu cea descrisă de G. Orwell în celebrul său roman «1984» ! Big Brother a reînviat…

    • Interesant ce spuneti: „SUA îşi continuă politica intervenţionistă în lumea musulmană începută prin anii 80 în Afganistan, atunci, pentru a lupta împotriva sovieticilor…”.
      Doar ca interventia in Afganistan de prin anii ’80 era a rusilor. Si neprovocata. Sau ati tradus gresit din textul cu litere chirilice?
      Poate erati prea micuta sa cititi sau poate inca nu citeati decat in ruseste, dar America a atacat Afganistanul in COALITIE cu alte state (la inceput cu Marea Britanie, ajungand la 43 de tari in 2003 in cadrul Fortei de Interventie si Securitate – ONU) ca raspuns la tragedia 911.

      Acum vreo doua zile era un titlu de o schioapa in Cotidianul: „Franta este intesata de radicalizati”.
      Poate dl. Prim Ministru, Adrian Nastase, proprietarul acestui blog format din „lumea PSD”, cum vad ca le place unora sa se izoleze de restul „lumii romanesti”, ar putea grupa toate comentariile astea cu iz „patriotic” anti-american, sub titlul „PSD intesat de radicalizati”. Poate incepand in ordine alfabetica cu Bizonul si terminand cu Zev :-),
      Sigur, nu-i doar „poporul PSD” radicalizat, reactiile radicalizatilor romani sunt pe toate forumurile asa incat ma intreb „sa fie oare o simpla coincidenta ca vizele pt. America nu sunt liberalizate pentru INTREG poporul roman?”.

  9. T-Rex, sept. 10, 3,38

    Îmi pare rău să vă contrazic, dar Iohannis până şi germana o vorbeşte greoi şi monoton : un limbaj corect, însă lipsit de supleţe şi cu repetiţii obositoare, adevărate ticuri verbale, gen : «Meinem Erachten nach» ( După părerea mea), etc …

    Cât despre convenţia Schengen, aceasta şi-a dat deja obştescul sfârşit, chiar dacă nu în mod oficial – aşa că degeaba ne-ar mai primi acum. Sau poate tocmai pentru că s-au reintrodus controalele vamale, o să ne accepte în sfârşit şi pe noi în acest club select european !

    • Știu că aveți o boală grea pe drumurile proaste! Săptămâna asta m-am gândit la dumneavoastră în timp ce am condus pe drumurile patriei prin județele Galați, Vaslui, Bârlad, Iași, Botoșani – mă doare capul și după trei zile! I-am blestemat pe cei cu drumurile în fel și chip, îi blestemă și mașinuța noastră, și bărbatul meu, care cerea mereu un telefon ca să cheme o platformă să ne ducă pe sus! Sunt traumatizată rău! Înafară de niște porțiuni de drum național, este o mare batjocură asfaltul din TOATĂ Moldova, cât din Basarabia, atât și din Moldova de partea asta a Prutului!!! Mai bine îl lăsau drum de pământ, măcar nu stricau banii degeaba! Culmea, fix pe acele drumuri stă RAR-ul și pândește starea tehnică a autovehiculelor (mereu din alte județe, tigăile de la ei nu-i deranjează). CNADR-ul, în schimb, pândește numai banii!

  10. SERBANFL September 11, 2016 at 6:35 am,

    Știți, dumneavoastră faceți observații corecte. Cred și eu că cei mici și nesemnificativi sunt îndemnați să poarte războaie între ei. Mă întreb cine are acest interes. Mă întreb și mă îndrept cu gândul la producătorii de armament. Îi suspectez (practic, eu cred cu multă convingere) că au primii cel mai mare interes în ceea ce privește războiul, căci, hello! care este buzness-ul lor, dacă nu taman el? Care sunt conexiunile lor cu lumea politică? Au puterea economică de a cumpăra sfera politică ce dictează războaie? Pot, oare, să fie ajutați de celelalte mega-corporații economice cu interese majore în demersul globalizării forțate, demersul amestecării lumii creștine cu cea islamică în scopul desfacerii de produse universale, dincolo de barierele culturale? Este posibil acest lucru? Oare politica este, într-adevăr, astăzi o curvă fățarnică ce se vinde pe „doi zloți”? Mai urmărește politica bunăstarea națiunilor și a popoarelor, sau este „o noțiune abstractă”? Că așa am auzit în ultima vreme. Ca fapt divers: nu-și pot pune în funcții niște unelte mai mintoase, vorbește gura fără ei – parcă ne iau și în râs! Mă tem, sincer vă spun, că totul este despre bani. Mi se pare că nu mai este nimic de discutat pe tema asta, că trebuie să așteptăm un moment de slăbiciune al lor, că să-i lovim noi. Cum, când? Nu știu.

    V. I. Lenin a fost un tip tare. Serios, cum a mobilizat el atâta lume numai cu vorbe? Adică știu cum, dar mi se pare incredibil, de admirat puterea și credința lui. Ideea utopică o las la o parte. De remarcat că nu o lasă la o parte „capitalismul sălbatic” – pare fix aceeași Mărie cu altă pălărie.

    Republica Moldova nu se poate uni cu România sub umbrela UE, pentru că acolo este o harcea-parcea în codul civil, o harababură și o măgărie de nedescris în ceea ce privește restituirile proprietăților confiscate, colectivizate – puteți să le spuneți cum vreți. Deja lucrurile au mers prea departe, nu văd nici o cale de întoarcere. Vă amintiți declarația ambasadorului american la Chișinău – nu știu cum îl cheamă, dar nu a fost o întâmplare, înțelegerea de acum a rușilor cu americanii în ceea ce privește Syria – nu cred în coincidențe. Au alt plan. Nu mai durează și au să ne dea cu el în cap. Sunt convinsă. Ei se gândesc numai cum să strângă toți bănuții de pe lume într-un pumn. Adică noi să muncim și ei să încaseze. Politica e în slujba lor. Politica face oamenii mici să se războiască între ei ca să ne poate jupi șmecherii. Părerea mea. Mai rămân politicienii sinceri, fără soluții viabile, idealiștii, nevinovații, entuziaști, însă rupți de realitate.

    Vrăjeala asta ordinară cu „să ne aliniem” la o politică unică, la un cod unic al drepturilor omului, nu se poate împlini decât cu vărsare de sânge – de bună voie nu se poate. Războiul este unica lor soluție, după cum văd eu lucrurile.

    • Doamnă, ideea de bază a postării la care faceți referire este că cei umiliți (includ și românii!) au cum să-și repare onoarea FĂRĂ SĂ UCIDĂ pe alții, poate mai umiliți decât ei!
      Privitor la profiturile din industria de armament și existența cvasi permanentă a conflictelor armate, îmi permit să vă amintesc câteva evenimente, care au fost amintite și comentate (și de mine) pe acest blog:
      – BRIC + Africa de Sud au fondat o bancă ce va submina puternic FMI – Banca Mondială
      – Germania și-a manifestat dorința de avea pe teritoriul ei bănci de tip islamic (Coranul încriminează camăta)
      – USA vor să NU mai facă pe jandarmul mondial. După costurile imense cu Irakul, au lăsat Libia francezilor și au refuzat să atace Iranul. Intervenția în Siria a fost/este o încercare de a scoate pe ruși din Mediterana (Tartous),
      – Tramp a anunțat că va cere statelor NATO să suporte chiar și total cheltuielile lor de apărare
      – Tramp a postat o poză cu H.Clinton și o stea galbenă, cu textul: evreii sunt lacomi,
      – – H. Kissinger a afirmat, acum cam 2 ani, că în 10 ani statul Israel va dispare

    • Ce-i impieddica pe basarabenii de astazi sa fie ca basarabenii din 2002 cand strazile Chisinaului erau pline de adevarati romani care cereau ca limba si istoria sa nu le fie atinse? O sa-mi spuneti ca Iurie Rosca a folosit oamenii in scopurile lui si apoi a tradat. Poate, dar acum nu mai este Rosca, sunt, de exemplu „Tinerii Moldovei” care lupta singuri pentru idealul romanesc. Peste o luna va fi un congres la Chisinau al „Actiunii 2012”, s-a infiintat TV Unirea (tot la Chisinau). Oare cata sustinere au acestia din partea massmedia?
      Lasati-i pe rusi si pe americani, luptati pentru voi. Lasati codul civil, luptati pentru voi. Lasati-i pe cei care vor sa stranga banutii intr-un pumn, luptati pentru voi. Lasati gandirea luptei de clasa „noi să muncim și ei să încaseze”, luptati pentru voi.
      Fiti siguri ca o repetare a fenomenului 2002 ii va trezi pe politicienii de pe amandoua malurile raului nostru interior, Prutul, la realitatea unei singuri Romanii si atunci se va face Unirea indiferent de ce vor rusii, americanii sau nemtii. Se vor trezi si ei si vor dori liniste la hotarul de Est al Europei, nu instabilitate, si haos, si un nou val migrator necontrolat.

      • Domnule Mircea Popescu, când spuneți „Luptați pentru voi!”, la cine vă referiți și lupta în ce scop să fie?

        Eu am fost în R. Moldova ca să lichidez niște proprietăți, am fost în calitate de cetățean român. Nu știu ce fac tinerii frumoși și liberi din Basarabia, dar îi suspectez de aceleași lucruri ca și pe tinerii frumoși și liberi de pe la noi – să te duci pe jos din Chișinău până la București… ca să ce? – asta nu-i dovadă mare de inteligență. După ce m-am lovit acolo de niște chestii concrete, cât se poate de palpabile, cu regret pot spune, că putem lua ceva lecții în materie de însușiri ilegale ale proprietăților. Spun asta cu bătaie directă la dreptul la proprietate așa cum este el conceput în UE și am ajuns la concluzia că ceea ce s-a făcut direct de la conducere, din Parlament, în Basarabia nu mai poate fi desfăcut. Pe cuvânt. Prietenul nostru Blogideologic ne-a menționat într-un rând, că nu a putut recupera nimic din proprietățile familiei sale, mai țineți minte?

        Când o țară aderă la UE încep tot felul de schimbări legislative, știți, bla, bla „alinierea” cu legislația europeană – drepturile omului, sănătate publică, prostii din astea – Moldova a încâlcit atât de tare aceste lucruri, încât nimeni nu le poate întoarce. Așa cum Turcia nu poate și nu va adera în veci și pururi (dau scris) la UE din cauză că majoritatea populației este de religie islamică și nu poate UE, nici dacă pocnește, să-i oblige pe turci să-și respecte nevasta ori fiica întocmai ca pe un bărbat, așa cum este prevăzut în CEDO (cum ar fi să curgă plângeri la CEDO din partea femeilor, să li se dea dreptate iar partea cealaltă să spună că are dreptul să creadă și să practice religia pe care o dorește? Vedeți imposibilitatea?), nu poate să-i oblige să facă ori să NU facă multe lucruri, așa cum este normal pentru lumea creștină, reiau, așa Moldova a mers prea departe într-o direcție (nu neapărat rea!), care nu se pupă cu „principiile” unui stat „european” și nu mai poate adera, deci nu se mai poate reuni cu România, atâta vreme cât suntem membri UE. Au găsit cei puternici o modalitate să se înțeleagă altfel Asta am vrut să spun.

        Despre „Luptați!” – eu pot lupta pentru sănătatea mea, pentru bunăstarea familiei; în alt context, astăzi acest cuvânt e o vorbă în vânt. Pur și simplu nu se mai aplică. Treaba noastră e să ne ferim de gloanțe.

  11. Tehnocrat? Cu o „eminence gris” precum Vasile Dâncu în spate? Dar hai să vă arăt cât de tehnocrat e guvernul Cioloş. Pe baza aritmeticii primare. Şi după aceea nu se va mai putea spune de guvern tehnocrat, ci de guvernulul UNUI BLAT. Un blat între PNL şi PSD.
    Guvernul USL a fost aprobat în urma unui vot în Parlament în care a luat 70% din sufragii. Guvernul Cioloş ştiţi cu ce procentaj a fost uns? Cu 70,1%! Deşi coaliţia USL se destrămase, deşi ALDE a votat împotrivă (la fel ca PMP-ul). Şi totuşi, cabinetul Cioloş a luat cu o zecime de procent mai mult decât Ponta în plină glorie a USL. O precizare, însă: procentajele se aplică numărul parlamentarilor valizi, nu la numărul iniţial de politicieni aleşi în 2012.

  12. http://www.cancan.ro/showbiz/showbiz-intern/imagini-socante-filmate-azi-ora-16-00-mijlocul-bucurestilor-cristi-boureanu-retinut-trafic-dupa-batut-fiica-fata-15-ani-urla-gura-sarpe-fie-salvata-ma-ia-acasa-ma-rupe-n-bataie-patru-masini-politie-15565826

    Basistul Cristi Boureanu fost lovit de ” blestemul celor 7,4 milioane de votanti antibasescu ” :
    prima nevasta a fugit cu nasul , a 2-a a fost salteaua lui Cristi Borcea , fii-sa a fugit de acasa cu un biker nespalat , prietena lui ( minora si ea ) vaneaza Pokemoni pe la Poarta Alba iar el nu mai e sigur deloc pe scula lui !!!

  13. Privesc, gânditoare, la piesele de LEGO din fotografia ce vă ilustrează textul. Piesele de LEGO se îmbină mai întotdeauna, indiferent dacă le utilizezi în conformitate cu instructiunile de folosire sau, ești mai inventiv, și le combini altfel. Ele nu sunt ca piesele dintr-un PUZZLE care să-ți dea un singur desen… sau un singur răspuns…
    ……………………………………………………………………..
    Ce avem noi aici? PUZZLE sau LEGO?
    ………………………………………………………………………
    Sunt câteva întrebări care îmi dau târcoale, aproape neexprimate, de câțiva ani, și, ca valurile pe țărm, ajung până la picioarele mele și apoi se retrag, ca și cum n-ar îndrăzni…
    …………………………………………………………………………
    Una dintre aceste întrebări se referă la numirea Laurei Codruța Kovesi în fruntea DNA-ului. Nu pentru care motiv anume a făcut (acceptat) Ponta Victor această propunere, pentru că, la data aceea nu mai era nimic de ales… ci pentru ce rațiune ascunsă a trebuit să-și trimită Băsescu Traian negociatorul de forță, cea mai negociatoare dintre negociatori, pentru depășirea impasului, care părea brusc, pentru el, o problemă de viață și de moarte. Spun asta, deoarece îmi amintesc perfect: când numele Kovesi începuse a fi vehiculat, pe surse (precum numele lui Cioloș, mai târziu), atât Monica Macovei, care cred că a fost și în spatele unei mici răzmerițe în DNA, bazate pe inapetența pentru Codruța și apetitul pentru unul dintre adjuncții „instituției de vis”, cât și Traian Băsescu, cel care a preluat din zbor discursul macovian, din care am putut reține, cu aproximație , că ne trebuie un om din interior, cu experiență, iar nu cineva care nu a lucrat până atunci în DNA, niciunul dintre ei, spun, NU A OPTAT, LA ÎNCEPUT, PENTRU KOVESI, BA, MAI MULT DECÂT ATÂT, AMÂNDOI SI-AU EXPRIMAT PUBLIC NEMULȚUMIREA. Întrebare: dacă nu era a lui Macovei, dacă nu era a lui Băsescu, atunci a cui era propunerea? Cred că a unuia suficient de puternic, cât să nu se împiedice de cele două rebuturi ale politicii românești, suficient de puternic pentru a o amuți convenabil pe Macovei și a-l face pe Băsescu să dea fuguța, prin reprezentanți, la biroul lui Ponta Victor, cel care , de asemenea, NU ȘI-O DOREA PE KOVESI ÎN FRUNTEA INSTITUȚIEI. Deci, nu președintele, nu premierul, nu cel mai sonor și mai pupat pe ambii obraji europarlamentar român (???) Monica Macovei. Întreb din nou: atunci, a cui e Kovesi?
    ………………………………………………………………………………………………
    Să nu vă mirați , prieteni că o introduc pe Macovei în această ecuație de putere, alături de președinte și de premier… Este normal să fac asta. Căci dânsa a demonstrat, cu fapte, că în ciuda întâmplării de a viețui de multi ani mai ales la Bruxelles, are PUTEREA DE A PUNE , ÎNCĂ, MINIȘTRI ÎN GUVERNUL ROMÂNIEI !!!! Guseth… Prună… Ghinea… pentru aceștia există certitudini, nu suspiciuni, dar sunt, oare, singurii? Și-atunci, nu e legitim ca să așez, alături de cei mai importanți oameni în stat, acest cefalopod odios, cu tentacule întinse până cine știe unde? Întrebare: a cui a fost și a cui este Macovei, cea care are puterea de a forma guverne în România anilor 2015-2016?
    …………………………………………………….
    Cineva ne distruge țara sistematic, cu tenacitate, la lumină, fără grijă că s-ar putea opri dezastrul programat, și „cineva”-ul ăsta nici măcar nu mai are mult până la capăt…Pușcăria este răspunsul la orice urmă de patriotism, de inițiativă, de empatie, de inteligență, de educație, de diplomație în relațiile externe… În același timp, scapă de pușcărie slugărnicia, impostura, lipsa de demnitate, șmecheria ridicolă, incultura…România este un colos infirm, incapabil să mai coboare din patul de suferință, pentru că ieșirea din infirmitate este dureroasă și cere eforturi uriașe, pe care iată, ea nu îndrăznește nici măcar să le gândească .
    ………………………………………………………………………..
    Întrebare: când, în ce zi și la ce oră se trezește din somn România, trosnindu-și fălcile într-un amplu căscat, și hotărâște să-și dorească măcar să coboare din așternuturi?

  14. Domnule Nastase, poate ne explicati si noua misterul pentru care vorbiti asa, de exemplu:

    „Ce experiment va urma? O dictatura “luminata”, inspirata din formula cezarismului interbelic? ”

    O „dictatura luminata” a cui? A PSD-ului cumva? Nu de alta, dar PSD sta excelent in ultimul sondaj de opinie:

    http://www.realitatea.net/sondaj-avangarde-firea-i-ponta-cele-mai-mari-cote-de-incredere-psd-40prc-pnl-30prc_1980629.html

    Au 10 procente peste PNL si pot, impreuna cu ALDE si UDMR, ca sa dau un exemplu, sa formeze Guvernul. Mai greu e pentru PNL… Nu mai vorbesc la capitolul personalitati, Gabriela Firea si Victor Ponta au, la capitolul incredere, peste 40% si conduc in clasament!!!

    Deci, in asemenea conditii, a cui ar fi „dictatura luminata”?

  15. In asemenea conditii, ca cele expuse de ultimul sondaj Avangarde, pentru PNL e dificil sa formeze o majoritate in Parlament si, deci, sa dea Guvernul…. Sigur, sunt si nuante, spre exemplu: in ce partid va intra Dacian Ciolos, daca va intra intr-un partid… Ar putea ajuta PNL-ului, dar… Dar asa cum se prezinta situatia PSD e favorit.

    Nu e imposibil nici pentru PNL sa formeze o alianta si sa dea Guvernul. Dar e mult mai greu…

  16. N-avem politicieni, aşa cum ar vrea ei, adică să execute orbeşte toate ordinele venite de la centrul de comandă străin ( s-au prins că nu toată clasa politică este de vânzare ! ), şi atunci au găsit varianta tehnocrată :
    Nişte biete marionete, având în faţă un Cioloş , oarecum credibil, singurul care nu este entuziasmat de ceea ce i se cere să facă. Mai bine zis, să distrugă !
    Poate că este semnalul trezirii clasei politice la o realitate deosebit de periculoasă, nu numai pentru fiinţa lor, dar şi a neamului din care, cum, necum, s-au ridicat până la această condiţie de aleşi ai poporului, de ale căror decizii depinde nu doar soarta lor, ci şi a Ţării !
    Spre cinstea lor, unii încep să se trezească, de bună voie, conştienţi de gravitatea situaţiei, alţii sunt obligaţi să se afunde din ce în ce mai mult în cloaca sorosistă !
    Ca de obicei, vor exista pierderi !
    Şi de o parte şi de alta ! Dar important este că de acum nu se mai poate da înapoi !
    Mai mult decât de condiţiile interne, evenimentele internaţionale vor contribui la clarificarea istorică a drumului pe care merge România !
    Se poate spune că de abia acum avem nevoie de adevăraţi bărbaţi de stat, nu de păpuşi de diferite culori politice !
    Pare filosofie, dar e multă realitate, de care va trebui să ţinem cont trecând prin ea ! Nu precum căţeii, pe sub bariere, ci peste ele, chiar dărâmându-le dacă va fi nevoie….
    P.S.
    Am văzut SIERANEVADA, în regia lui Cristi Puiu !
    Merită văzut !

  17. M. E. Petculescu

    Vă mulțumesc pentru informația că Johannis vorbește greu și limba germana.
    Credeam și eu, ca mulți alții, ca își găsește mai greu cuvintele intr-o limbă ne-maternă,
    dar în germana trebuie sa „zbârnâie”!
    Dar după cum spuneți, vorbește greu pentru ca GANDESTE greu.
    Cum zice Caragiale, „Ne-am procopsit!”

  18. Vizita lui Hollande nu e doar simbolica. Franta vrea sa isi reconecteze aliatii francofoni, dupa Brexit. Lucrurile se leaga intr-un anumit sens. UE a declarat oficial ca prin organizarea unei armate europene se vrea „autonomie strategica”. A se citi, independenti de SUA. Sigur, ei vind acadeaua asta ca un organism „complementar” al NATO. Chestia va tine si cu Trump si cu Clinton (mai putin).

    Modul in care s-au impartit acesti emisari sa transmita ce vrea „centrul” de la „periferie” e iar elocvent pentru cum se vor a se lega lucrurile. Frank-Walter Steinmeier, ministrul de externe al Germaniei, cunoscut acum pentru opozitia fata mentinerea sanctiunilor contra Rusiei, si pentru propunerile ce le face pentru a apropia Rusia de UE, va fi in Tarile Baltice. Ministrul Apararii al Germaniei va fi Norgvegia.

    Cred ca Ambasadele SUA au toate antenele sus in toate tarile europene si Rusia. Tot ce pot ei au acum sus, si parca simt cum se invirt agitatii toti agentii sistemului lor.

    Parerea mea – si recunosc ca pot gresi – este ca UE s-a saturat de dominatia SUA asupra leadershipului european si a deciziei in cadrul UE. Sunt aproape sigur ca modul lor de a isi impune agenda multi ani la rind, cu lobby, cu presiuni uriase prin aliatii lor (UK, azi fara ei), au condus la o anumita exasperare a duo-ului Franta-Germania. Practic atit Franta, cit si Germania le spun azi americanilor direct in fata, atit despre razboaiele din Irak, Siria, Libia, Afganistan cu urmarile catastrofale pentru UE in ce priveste refugiatii, cit si despre TTIP, si modul in care SUA vrea sa isi impuna agenda in Europa. UE nu mai doreste sa fie sclavul SUA si unealta cu care SUA isi fac treburile in lume. S de alea mari si de alea mici. Cred ca UE vede mai degraba o cooperare cu Rusia si China, si o cooperare simpla cu Anglia si SUA. Ar fi un trio formidabil economic vorbind. Vezi si conlucrarea militara maritima intre Rusia si China.

    Deci, sunt multe semne care arata aceasta cale, care evident, nu e unica.

    Intrebarile sunt insa despre Romania, si pozitia ei in fata acestui set de probleme ce se vor derula rapid. Parteneriatul atit de strins intre Romania si SUA poate ca nelinisteste Parisul si Berlinul in ce priveste loialitatile Romaniei. Hotaririle pe care le va lua Romanie in viitorul apropiat vor fi cruciale pentru tara si drumul ei. Sigur, deocamdata probabil vom merge pe ambele drumuri, si cu NATO si cu proiectul european de aparare, dar la un moment dat sunt sigur ca va trebui sa alegem in mod inteligent. Cine stie ce „tehnocrati” vor lua aceste decizii?

  19. Hollande: „Răspunsul pe care Administraţia Statelor Unite l-a oferit vizavi de aceste atacuri…departe de a eradica ameninţarea, a fost să o extindă pe o suprafaţă mai mare, şi anume în Irak”, a indicat preşedintele francez.

    „Şi chiar dacă Franţa, prin intermediul lui Jacques Chirac, a refuzat pe bună dreptate să se alăture intervenţiei (în Irak) pe care a condamnat-o, ea a fost cu toate acestea victima consecinţelor haosului generat”, a adăugat Hollande.”

    SIgur ca si Franta insasi a avut politici nefericite de integrare a imigrantilor sau refugiatilor, si efectele se vad azi. Si Franta a decis sa bombardeze si a antagonizat o anumita parte a lumii. Dar efectul nefast al actiunilor SUA e mult mai pregnant asupra UE.

    Se vorbea ca SUA se retrag din anumite zone, in speta Europa. Azi insa, se pare ca Europa se retrage din aceasta relatie.

  20. http://dexonline.net/definitie-tehnocrat
    .
    Daca pornim de la definitia termenului tehnocrat , vom vedea ca niciunul din cei asa zisi tehnocrati nu este tehnocrat cu adevarat !
    Sunt ba niste tradatori si traseisti politici ( Vasile Dancu ) , ba niste interpusi penibili ( slugi ) ai unor politicieni de ultima speta ( Pruna , Biris si Ghinea pentru Macovei ) , ba niste ONG-isti tristi ( Min. Sanatatii ) , ba ba ba . Pana si Csolos este un fel de specialist in agricultura care cred ca nu a mai calcat pe un camp de minim 20 de ani !!!
    .
    Deci a judeca tehnocratia in felul acesta mi se pare o greseala si o eroare !
    Romanii au batjocorit tehnocratia in acelasi fel in care si-au batut joc si de comunism si si de capitalism . Pentru ca doar in Romania si Albania a fost cel mai absurd comunism iar astazi traim cel mai absurd capitalism , cel securistic .
    .
    Chiar si in aceste conditii acest guvern asa zis tehnocrat nu a fost cu nimic mai prejos sau mai presus decat predecesorii lui politici din ultimii 12 ani ! Practic , ei nu au facut aproape nimic !
    Ba chiar as spune ca guvernele conduse succesiv de Basescu-Boc , Basescu-MRU si Ponta – Oprea au fost mult mai SINISTRE decat acesta …
    Iar Ponta , de departe cel mai infantil si mai sarac cu duhul dintre toti cei enumerati pana acum .
    .
    Eu nu sunt politician dar daca as fi dorit un guvern de tehnocrati , de oameni pregatiti care au dovedit ceva in viata lor , m-as fi orientat spre oameni de genul :
    .
    Dumitru Musca la Agricultura
    Iulian Stanciu ( fondatorul Emag , etc. )
    Calin Rovinescu ( director Air Canada )
    George Iacobescu ( presedinte Canary Wharf Group )
    Remus Borza
    Gheorghe Piperea
    Constantin Barsan ( fost judecator CEDO )
    etc.

    Numai ca acestia nu ar mai fi raspuns la comenzi politice sau la alte jocuri ieftine ,,,

  21. Replica mea era pentru Centru. Nu știu cum am dat clic – bag seamă că butonul este poziționat deasupra comentariului, nu jos. E posibil s-o i-o fi plasat altcuiva.

    Acest buton ar avea un loc mai logic să fie acolo unde ai terminat de citit, nu sus. Mie îmi plăcea mai mult înainte. Oricum, văd că lumea dă replici la comentariile de ieri sau alaltăieri prin metoda veche, le găsești mai ușor. O să mă acuzați că sunt o babă învechită – nu-s babă, dar gândesc, probabil, ca o babă. Și nu mă deranjează.

  22. fostă basarabeancă September 12, 2016 at 5:09 pm

    Stimata doamna, cu siguranta ca dvs, impreuna cu sotul, ati batatorit drumuri comunale si judetene, stricate foarte repede (dupa eventualele reparatii) de copitele cailor, boilor si atelajele aferente specifice mediului rural de pe ambele maluri ale Prutului.
    Inteleg ca sotul dvs a solicitat de mai multe ori platforma-asistentza, dar ma intreb/va intreb: Ce automobil aveti, daca nu sunt indiscret ? In locul dvs, eu as fi cautat prin Moldova, sau Ucraina, un Moskvici, sau o Lada. Imi amintesc ca erau foarte rezistente si adaptate, de puteai sa mergi cu ele pe camp, aproape la fel de usor ca si cu un tanc.
    😉

    • Am o mașină suedeză, de doamne-ajută, așa consideră toată lumea. Nu am dus-o pe sus, era o exagerare a soțului meu. Nu s-a rupt în două nici de la Leușeni la vale, pe stânga Prutului, nici de la Oancea la deal, pe dreapta lui, dar nici bine nu ne-a picat! Să caut un Moscvici? Și unde să-l înmatriculez? Oare mai sunt? Am văzut o Volga GAZ 21 în „excursia” asta. Mergea pe drum. Avea încă vopseaua originală. Ăla tanc, da.

  23. Nu doar drumurile proaste , ci si lipsa lor .
    Caile de comunicatie aduc prosperitate si alunga saracia , mizeria morala si materiala , prostia , intoleranta , infractionalitatea legata de saracie si inapoierea culturala …
    E atat de evident !
    Viata lui Stefan cel Mare a lui Sadoveanu ne spune clar ca prosperitatea Moldovei venea prin comertul realizat prin doua drumuri , unul de-a lungul Prutului spre Cetatea Alba si altul spre Carpati , care deschidea principatul negustorilor genovezi , poloni si unguri si schimburilor cu acestia – Stefan se ocupa personal de ele si aceste drumuri aveau garda armata pentru a le securiza .
    O cale ferata rapida intre Bucuresti – Brasov ar dinamiza nu doar Brasovul ci si regiunea parcursa …
    alta rapida de la Oradea sau Arad spre interior ar aduce turisti si oameni de afaceri …sa nu vorbesc de autostrazile azi in lucru , taras – taras , a caror constructie a fost decisa acum 10-15 ani , politic , insuficiente amandoua pentru ca nu se adreseaza decat Banatului – Ardealului , ignorand Tara Romaneasca si Moldova …

    • Centru, ni le fac chinezii pe toate, doar s-a semnat… nu trebuie decat construite si atat, si trenuletul de mare celeritate, si autostrazi cu 14 sensuri, pana si rrrrriactoari nucliari… Dar rabdare, trebuie sa castigam alegerile, sa-l punem pe Viorel, cel care mananca cu frigiderul deschis, premier iar, si gata.

      • Legenda chinezului care construieste bine si usor este o iluzie .
        Chinezii au instalat 400 km de fibro optica in Cote d’Ivoire – au pus-o prost , santierul a trebuit reluat !
        Chinezii au avut de construit 50 de km de autostrada in Polonia – n-au facut mare lucru , contractul a fost reziliat …
        Ponta era preocupat mai ales de papica pentru populatie , nu de mari proiecte , chiar daca a creat un minister numit asa , care se suprapunea cu celelalte ministere si care n-a facut nimic in scurta lui existenta ( doi ani , ani pierduti ) .
        Adevarat , in toamna lui 2014 Ponta , prin Sova injuratul , reinitiaza autostrada Transilvania – spre Targu Mures si in Bihor – si o autostrada surpriza spre Alba Iulia .
        Tehnocratii pierd timpul de un an , Ciolos se teme ca de dracul sa-si asume cea mai mica raspundere si se ascunde dupa ” avize de mediu ” , ” autorizatii de constructie ” , ” nou studiu tehnic ” etc etc etc asta pentru proiectele incepute de Ponta , nu altele noi …

      • Doru Coarna, chinezii pot face orice. Problema este sa fie lasati sa faca. Diferenta dintre noi si germani este ca ultimii vorbesc si fac (inclusiv) mari afaceri cu chinezii. La noi, exista un presedinte (care s-a intalnit si el cu notabilitati din China) care nici macar nu vorbeste. Deci, sa fim realisti. (Z)

  24. Aha, inteleg. Sunteti o FOSTA basarabeanca, deoarece doar niste proprietati v-au tinut legata de acest cuvant, Basarabia, care pentru unii este un simbol, un crez, o parte a istoriei natiunii careia ii apartin, un capitol al culturii nationale si, mai ales o parte a unui teritoriu pe care traiesc romani instrainati cu sila de straini si acceptati sa ramana astfel de neaosii politicieni si de pe malul Bacului si al Dambovitei.
    Suna patetic? Poate, dar patetismul asta face parte din ceeace se numeste si nationalism, pe care unii dintre dumneavoastra il considerati raul cel mai rau si dusmanul de moarte al „iluminatului” integrationism multicultural.
    Nu stiti ce fac tinerii care lupta pentru Unire, dar ii BANUITI. Considerati ca marsurile pentru Unire constituie dovada lipsei de inteligenta. Este adevarat ca-i o formula mai eleganta, dar are la baza aceeasi mentalitate a mancurtilor care s-au grupat in jurul lui Dodon (asa-i ca nu stiti cine-i asta,pentruca acum sunteti un mandru „cetatean roman”?) si care cer expulzarea unionistilor din Basarabia si intarirea statalitatii „Republicii.
    In rest, daca proprietatile si legislatia UE va fac sa va considerati „o fosta” basarabeanca degeaba incerc eu basarabean (dupa mama, dar basarabean in suflet si nascut in Regatul Romaniei in partea de dincoace de Prut) sa va vorbesc de la mii de km, despre simtaminte fata de un teritoriu romanesc instrainat, despre simtaminte fata de romanii din acel teritoriu care pentru dumneavoastra este un pamant strain. Si nu numai ca v-a devenit „strain”, dar il si dispretuiti din cauza unor autoritati si pe ai carui tineri care lupta pentru Reintregire ii considerati lipsiti de inteligenta, cu aroganta celui devenit „cetatean roman”.
    Daca-i dispretuiti pe cei din randul carora proveniti considerandu-va „cetatean roman” si doar „o fosta basarabeanca” va asumati comportamentul parvenitului.

Lasă un răspuns