Vânătoarea de pokemoni

Viata politică românească seamănă cu o vânătoare generalizată de pokemoni. Pare că există un soft genial – in parteneriat public/privat – care inventează permanent tinte mărunte spre care sunt indreptati tot mai multi români, invrăjbindu-se unii cu altii, concurându-se inutil, cheltuindu-si energia fie in cautarea unor fantome ale trecutului fie, ca la Revolutie, căutând avione in bucătelele de staniol lansate in spatiu. In timpul acesta, marile puteri isi (re)negociază interesele, isi (re)definesc zonele de influentă, ambasadori străini din zone invecinate ne transmit că proiectele noastre de viitor sunt utopii. Iar noi ne consumăm in mici bătălii inutile, epuizante, care ne transformă in pradă facilă pentru capitalul străin. In timp ce noi ascultăm predicile unor „preoti” din afară, despre „bune practici”, Mcv-uri, „statul de drept”, „preotii” merg, la incheierea mandatului, consilieri la mari bănci de investitii. Ca să fie mai clar, mă refer la Jose Manuel Barrosso – cel care, de la Comisia Europeană, ii dădea lui Victor Ponta lista cu ce are voie si ce nu are voie să facă – si care a fost angajat, din iulie, de Goldman Sachs.

Momentul alegerilor parlamentare ar putea să fie un moment de intelepciune pentru partide dacă vor intelege că o schimbare de mesaj, o radicalizare a lui, in sensul promovării si protejării intereselor românesti, este absolut necesară . Deocamdată, nu programe de guvernare, bazate de solutii noi, apar public ci doar o vânătoare de pokemoni din partea partidelor pentru liste dar si o strategie a pokemonilor care nu mai vor să fugă atât de repede – ca să poată fi prinsi de partide.

Ar trebui poate să intelegem că, din ce in ce mai mult, tintele reale sunt legate de ceea ce se intâmplă in afara granitelor noastre.

 

 

 

 

48 de gânduri despre “Vânătoarea de pokemoni

  1. Eu cred că, cel care a creat Vânătoarea de pokemoni, s-a inspirat din realitatea românească. Singura diferenţă este că în România, fiecare cetăţean poate deveni oricând un pokemon.

  2. Din pacate nu cred ca se mai poate revigora capitalul autohton.Pe linga capital am pierdut si capitalul cel mai de pret,forta de munca tinara,care in perioada urmatoare ne va da dovada prostiei pe care am facut-o ca tara.Scaderea dramatica a populatiei,pentru ca cei plecati erau exact cei care trebuiau sa inoiasca natia.Din pacate,cred ca ne vor impinge citeva milioane de imigranti arabi pentru ca va trebui rezolvata problema lipsei de forta de munca.Peste 50 de ani ne vor spune din nou ca sinteti o tara de ,,tigani”.

  3. Romania, prinsa din nou intre Est si Vest: Putin apara Kaliningrad de nemti cu Transilvania

    Este un fapt confirmat. Pozitia geopolitica a Romaniei se clatina ca in 1989, cand Nicolae Ceausescu izolase tara si de Est si de Vest. Spre deosebire de sfarsitul razboiului rece, paradoxul de aceasta data e ca, desi nu sunt desfiintate ca Tratatul de la Varsovia si CAER, NATO si UE nu ofera nicio garantie pentru o Romanie reintregita si puternica.

    Nici nu au apucat sa se stinga ecourile declaratiei amabasadorului SUA la Chisinau privind reunificarea Moldovei cu patria mama, neasteptate din partea unui aliat si partener strategic al Washingtonului, ca un nou scandal, de aceasta data din Est, tinteste politica Bucurestiului si Romania Unita.

    Vladimir Putin, a declarat, într-un interviu acordat Bloomberg, că dacă cineva doreşte să dezbată subiectul Kaliningrad, atunci trebuie discutat şi subiectul privind frontierele din estul şi centrul Europei stabilite după cel de-Al Doilea Război Mondial, inclusiv chestiunea privind Transilvania.

    „Dacă cineva doreşte să înceapă să revizuiască rezultatele celui de-al Doilea Război Mondial, ei bine, haideţi să încercăm să dezbatem subiectul. Dar atunci trebuie să dezbatem nu numai subiectul Kaliningrad ci întregul ansamblu, începând de la partea estică a Germaniei până la Liov, care a făcut parte din Polonia, şi tot aşa. Există de asemenea subiectul cu Ungaria şi România. Dacă cineva vrea să deschidă Cutia Pandorei (…), mergeţi înainte.(…)”, a spus preşedintele Rusiei, răspunzând la întrebarea dacă ia în considerarea să înapoieze Angelei Merkel regiunea Kaliningrad, citat de Hungary Today.

    Ca intotdeauna pe faza, Ungaria face o volta din stire, prin Hungary Today. De la Bucuresti, nicio reactie. Umbra lui Carol al II-lea pare sa se fi cuibarit adanc la Cotroceni. Klaus Iohannis se arata mai degraba interesat sa impiedice ascensiunea nationalismului de supravietuire, care ii incurca planurile de a arunca din nou Romania in bratele Germaniei supranationaliste, ca si predecesorii sai. Ne trezim la (noua) realitate (geopolitica)?

    http://www.mediafax.ro/externe/vladimir-putin-propune-ca-daca-se-doreste-o-discutie-despre-kaliningrad-sa-se-discute-si-despre-transilvania-15664221

  4. Vanatoarea de pokemoni , inexistenta in Romania cu febra a anilor 1990 , cu patimi politice si mai talibane ca astazi , nu este spontana , este creatia serviciilor d-lui Coldea .
    Ideile d-lui Basescu , cu masa de ” obezi ” ( pensionarii , ” bugetarii ” , copiii ) tinuta pe spate de un ” slab ” ( sectorul privat ) nu puteau trece de usa biroului domniei sale fara sa fie reproduse , amplificate , incurajate , de aceste servicii odioase carora Romania le este in fond indiferenta .
    Sunt sigur ca ultima preocupare a generalului de 40 de ani Coldea , a generaleselor si coloneilor lui , este stadiul constructiei centurii Mihailesti de langa Bucuresti ( ingenoasa , CNADR a trasat-o in plina comuna , deci tragedii cu case de daramat , numai bun proiectul sa nu se faca ) sau daca spaniolii lucreaza pe Bors Barcau sau de ce nu se misca nimic pe centura Bacau …
    La fel de eficienti si de inteligenti , asa zisii ofiteri de informatii , ca stramosii lor de la Siguranta – SSI care erau incapabili sa controleze celulele subversive comuniste din Basarabia , celule reactivate sprinten de stapanii sovietici la 27 iunie 1940 , cu militii inarmate civile iesite din pamant la Soroca , Chisinau , Cetatea Alba , Balti sau Belgorod , impuscand familiile care vroiau sa fuga , blocand iesirea materialului din cazarmile de la Cetatea Alba , molestand armata romana in retragere – inteligent , toata aceasta activitate organizata de la Moscova – cateva zeci de indivizi – a fost pusa de conducerea Statului Roman pe seama ” evreilor ” ( 250000 de persoane ) cu abuzuri contra lor un an mai tarziu …

  5. Nu mă mai miră nimic.
    Sunt un simplu spectator la spectacolul pe care-l dă DNA fiindcă e gratis.
    Sunt curioasă cum și când se vor sfârși eventualele procese.
    Iată! România a ajuns țara tuturor posibilităților.

  6. Matteo Renzi a fost în vizită de stat în China.
    Conform „raționamentelor” mediei românești, Italia trage spre comunism.
    Dacă mergem cu „raționamentul” mai departe, trage tot UE-ul după ea.

  7. Lui ZeV(z…)

    Ia zi mai omule cam ce rol a avut asa-zsiul Pantid Anti Ponta in inslaturarea lui de pe prima scena politica? M-ai acuzat ca as fi def de PAP fiindca am scirs ca va plati nomilaizarea Krudutzei.
    Am eu vre=un rol in ultimul dosar? Mai ales ca punerea sub control pare a scoate complet din joc pe Tontelu.. care n-ar putea nici sa catjndeze a parlamentare.
    Hm vanatoarea de pomeMonta continua..

  8. Premierul israelian Netanyahu: Vizita in Olanda pentru a da pe pustiu terorismul islamic

    Pregatitor, imagistica antitero si ritualul tapului ispasitor au functionat fara cusur. Un comunicat al biroului premierului israelian a anuntat ca Benjamin Netanyahu efectuează, marți, o vizită, de două zile, în Olanda, consacrată luptei contra “propagării terorismului islamic”.

    ”Europa se confruntă cu marea provocare reprezentată de propagarea terorismului islamic extremist. Voi discuta cu interlocutorii mei despre contribuția foarte importantă a Israelului la lupta contra acestui terorism”, se subliniază în comunicat.

    În cursul acestei vizite, premierul Netanyahu se va întâlni cu omologul său olandez Mark Rutte și cu membri ai Comisiei de afaceri externe a parlamentului olandez și va fi primit de regele Willem-Alexander al Olandei.

    Cu puțin timp înaintea vizitei, un responsabil israelian a anunțat că pentru prima dată Israelul a acceptat să primească un “grup de lucru” al Curții Penale Internaționale, instanță cu sediul la Haga.

    CPI este chemată să decidă dacă lansează sau nu o anchetă pentru crime de război în legătură cu ofensiva desfășurată de Israel contra mișcării palestiniene radicale Hamas în Fâșia Gaza în 2014.

    Confruntările din iulie și august 2014 între armata israeliană și Hamas s-au soldat cu moartea a 2.251 de palestinieni (dintre care 551 de copii) și 73 de israelieni, dintre care 67 de militari, conform datelor ONU.

    Nu este exclus ca subiectul Haga sa fie un scop al vizitei lui Netanyahu in Olanda.

    http://www.agerpres.ro/externe/2016/09/06/vizita-a-premierului-israelian-in-olanda-concentrata-pe-lupta-contra-terorismului-09-26-02

  9. Perdele de fum sunt detonate ZILNIC asupra romanilor , de genul :
    scandalul plagiatelor,
    votul din diaspora,
    dezinfectantii din spitale,
    fenta lui Tariceanu la coada de la permise
    dosarul Revolutiei , etc.
    .
    Pentru a nu realiza faptul ca trenul se duce spre prapastie , ni se atrage atentia la musca din compartiment.
    .
    Problemele grave ale Romaniei sunt :
    Guvernul marioneta Ciolos ,
    Presedintele marioneta Ciolannis,
    Parlamentul marioneta ,
    Justitia marioneta ,
    statutul nostru de colonie,
    exodul tinerilor,
    puterea de cumparare ,
    scaderea dramatica a populatiei ,
    datoria externa ,
    educatia si sanatatea ,
    lipsa perspectivelor,
    mancarea scumpa si proasta,
    saracia generalizata ,
    incompetenta guvernantilor , etc.

  10. Ar trebui abandonata pedepsirea coruptilor? Ar trebui abandonate UE si SUA? Ca sa ce, ca sa ne unim utopic cu Moldova? Si daca, pana sa ne unim noi, se uneste Putin cu noi, cu ambii? Si simultan Ungaria cu Ardealul?

    Nu, tot ceea ce ni se intampla se datoreaza strict clasei politice care a furat tot ceea ce a putut, si cand n-a putut, a distrus sau instrainat. De aceea suntem cei mai saraci, de aceea nu mai avem aparare, sanatate, invatamant, sport, cultura, de aceea nu au de ce sa-si doreasca moldovenii unirea cu noi si de aceea nu contam in fata nimanui! Sa zicem mersi ca stam inca in granitele noastre multumita UE si NATO, singura suparare fiind ca p-astea doua nu le putem fura nicicum… desi unii au incercat.

    Iar daca vreun Pokemon mai intra la zuhaus nu-i paguba, raman destui in libertate cu averile intacte, prea multi…

    Mai bine sa ne gandim la faptul ca n-am reusit sa inlocuim socialismul ala utopic cu altceva mai bun, se traieste mai prost, se munceste mai putin, se creaza si mai putin, dezamagirea e la cote maxime iar populatia este adusa in pragul sinuciderii, cel al imigrarii in masa fiind, asa cum stim, demult depasit. Si toate astea doar ca sa imbogateasca o mana de maniaci, caci altceva nu s-a obtinut.

    Ma uit acum la Viorel, la dotttore, baiat pregatit dar total pervertit de clasa politica intr-ale smecheriei. Pai unul ca el putea aduce imense foloase tarii, insa a invatat ca totul este un joc in care daca minti suficient castigi. S-a inselat! Acum se apropie „pas cu pas” de finalul previzibil si inca nu realizeaza, inca nu! Atat de deformata este conceptia sa? Putea ajunge presedinte daca alti maniaci nu ardeau etapa dupa etapa cu el, in goana lor nebuna dupa putere si averi… Azi iesise de la DNA cu control judiciar si mintea jurnalistii, ca stati, vreau sa-l caut pe avocatul meu, probabil crezand ca nu se va afla… Nu-i tare? E tare, e tare rau pt el. Si era sa fie si pt noi! Ori, un astfel de om putea sa-si mentina echilibrul moral, sa respecte etapele si sa aduca mari servicii natiunii, este o pierdere, deformarea sa este inca o pierdere alaturi de atatea altele… (nu scriu alienare ca nu s-a instrainat, in alte limbi are aceasta conotatie, scriu deformare). Ai batrani, imbatraniti in ticalosii cum zicea Vadim, l-au invatat sa latre pe toti si sa le aduca osul, a pierdut osul dar latra in continuare, acum i s-a pus botnita o vreme, poate pricepe ceva… Si zau ca-i pacat caci este un exemplar dotat, o spun sincer-sincer!

    • Eşti un acuzator parşiv !
      Sunt atâţia hoţi, cu adevărat, în această ţară ( ca număr, sensibil egal cu al celor ce fură din alte buzunare, străine, căci ce altceva înseamnă să-ţi terfeleşti neamul şi ţara pentru câţiva arginţi scoşi din teşcherele străine în schimbul mârşavei îndeletniciri ?! ), de care nu se atinge nimeni nici cu o floare !
      În schimb se insistă dement pe nişte fleacuri, greu de probat, fără impact asupra avuţiei naţionale, nici măcar private, în timp ce escrocii zburdă în voie, costumaţi în uniforme de trădători şi vânzători de neam şi Ţară ! Ferească Sfântul să iubeşti România, mai mult decât ibovnica străină, o matahală greţoasă, planturoasă, întinsă pe două continente, ce-şi plăteşte orgiile sexuale, din banii celor pe care i-a terminat deja, i-a stors de vlagă şi-i scoate pe uşa din spate a Istoriei, să nu se întâlnească cu noii păcăliţi, atraşi la rândul lor, nu de nurii, ci de banii nemunciţi ! Nici de unii, nici de alţii ! :mrgreen:
      P.S.
      Nu ştiu dacă intenţionat, este vârât în beleaua pesedistă şi un escroc ca Tony Blair, ce face ( cel puţin ! ) trafic de influenţă la vedere şi pe mormane de bani nemunciţi !
      Sumele exorbitante pe care le pretinde acesta pentru un minut de discurs, întrec orice închipuire !
      Şi se pare că până acum, nimeni nu-l mai putea opri !
      Dar România se dovedeşte încă odată ţara tuturor posibilităţilor !
      Părea şi asta la fel de imposibil, ca bancul cu cei din Haifa care au inventat un perpetuum mobile pe care nu-l mai puteau opri ! 😉

  11. România a ajuns într-un punct din care nu-mi dau seama dacă înaintând în aceeași direcție, măcar un pas, se va afunda definitiv și fără glorie în nisipurile mișcătoare ale propriei impotențe sau mai are o bucățică, măcar cât o palmă, de teren ferm sub picioare.

    Dintr-o simplă coincidență, desigur, măcelul început tacticos, de dimineață, cu punerea sub control judiciar a lui Victor Ponta, a continuat îndrăzneț cu Liviu Dragnea la Înalta Curte, cu Olguța Vasilescu la Tribunalul București, cu Sebastian Ghiță la simultane- convocare la DNA Ploiești , în proaspătul dosar al lui Ponta și prezență la Înalta Curte, cu Gabriel Oprea la ÎCCJ… să continui?

    Social-democratul, de fapt, singurul DEMOCRAT firav și desuet care a mai supraviețuit în România celui de-al doilea deceniu din Secolul XXI, rămas agățat ca o carpetă cu „Răpirea din serai” pe zidul crăpat, în toate direcțiile, al Statului de drept, se pregătește să fie democrat și în continuare, așa cum a auzit el de la Adrian Năstase, de la Șerban Nicolae, de la Victor Ponta , de la Dragnea Liviu că se „poartă” în statele normale… adică se pregătește să voteze. Până la vot, cu bună-credință, încearcă să astupe cu palmele goale nenumăratele găuri pe care le-a facut DNA-ul, cu burghiul de calibru mare, în corpul bărcuței sale, cea cu care își imaginează că va ieși la liman. El nu coboară în stradă, el nu se indignează, el nu protestează zgomotos…El nu-și pune căștile pe urechi și nu dă cu PET-ul plin de firfirei în caldarâm… El nu doboară guverne care-l umilesc și-l desconsideră… El acceptă ca toată presa impostoare și obraznică, plătită ocult de unii sau de alții, să-l terfeleacă, să-l facă prost și needucat, incapabil să se descurce fără ajutor social, retardat…
    ……………………………………………………………………………………………………………………………….
    Social-democratul de modă veche crede, în inima lui, că VOTÂND își rezolvă problema …n-ar fi cazul ca totuși, cineva , să-i spună adevărul?

  12. Înțelege oare, România, că timpul contemplației detașate a expirat demult ?

    Așa cum arată lucrurile acum, cred că nu întoarcerea la libertatea câștigată la sfârșitul lui 1989 mai reprezintă un deziderat, pentru că aceea cred că va rămâne intangibilă, ci, mult mai realist, libertatea din anii 60-70 ar mai putea reprezenta o aspirație legitimă … în același timp, însă, din păcate, și un orizont prea-ndepărtat…

    A pune, în momentul de față, stavilă monstrului nesătul, amoebei DNA umflate peste măsură care-și întinde gelatina peste întreaga țară și-și înfige pseudopodele în viața noastră de zi cu zi, creatură mutantă hrănită cu sânge și dedulcită la hemoglobină politică în ultimii ani ai domniei lui Băsescu Traian, nu mai este demult o opțiune ci, ar trebui să fie, o ultimă încercare de supraviețuire.

    Mă uit în jur la colivia strâmtă în care ne aflăm, și nu mai văd decât o ieșire: ruptura lanțului subțire dintre procurorii DNA și judecători. Mai exact, lanțul cu care procurorii DNA îi țin ca „ parteneri de nădejde” pe unii judecători. Revolta legitimă a celor din urmă, forțați să iasă din paralizia terorii, puterea lor de a judeca în mod corect și de a spune: NU!, doar asta se mai poate face. Un alt CSM, o altă Inspecție Judiciară, ar ajuta…dar nu cred că alte legi ar fi neapărat utile…căci legi avem.
    Doar judecătorii, și doar într-un mod organizat și unitar, mai pot opri marasmul.

    O singură ieșire, meschină și greu de deschis, pentru colivia în care , cu o oarecare veselie și chiar cu aplauze, cetățenii români s-au înghesuit, e, totuși, o soluție înspăimântătoare prin micimea și unicitatea ei.

  13. @DORU COARNA, September 6, 2016 at 2:00 pm

    Prietene, nu v-ați săturat de generalizările astea jenante cu lupta împotriva corupției… cu făcutul cizmelor partenerului strategic și pantofiorilor minunatei UE, cei care ne-au ținut mortul în geam încă doi ani după ce l-am împușcat cu 7 400 000 de gloanțe pe ticălos…cu răsuflata expresie „dottore”… cu clasa politică păcătoasă, care a furat tot ce a putut… chiar nu v-ați săturat de discursul ăsta modest, urâțel și chelios, caracteristic, de obicei, unui om neinformat, dar în schimb plin de frustrări și ranchiune? Ce luptă împotriva corupției? Citiți presa? Uitați-vă, dumnezeului , odată, și pe datele așa-ziselor fapte de corupție, și vedeți ce vechime au… nu reușește DNA-ul ăsta umflat ca un broscoi să găseacă PSD-ului , cu toată puterea și logistica lui, cu toată liota lui de denunțători închipuiți, cu toate amenințările și presiunea asupra celor deja urmăriți penal, cu toată PERSECUȚIA GENERALIZATĂ îndreptată împotriva social-democrației, să găsească, spun, măcar ceva credibil, preferabil din ultimii patru ani, oare de ce? Citiți referatele DNA? Eu le citesc… cu acel tip de gândire, de elev mediocru, generos reflectat în compunerile simpluțe, vor ei să convingă populația că Victor Ponta a făcut 17 infracțiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală și spălarea banilor, materializate în 17 facturi, fără nici un CASH, cu derulare strict prin bancă? Dumneavostră credeți așa ceva? Credeți că Adrian Năstase și-a gestionat în mod ocult, în timpul campaniei electorale, pixurile și afișele? Că l-a șantajat odios, „în cel mai pur stil mafiot”, cum au spus judecătorii, pe vătămatul și delicatul Păun, care tremura ca o frunză? Credeți că Gabriel Oprea a făcut 1500 de infracțiuni, dându-se cu mașina prin București și că a omorât un motociclist? Că Olguța Vasilescu a luat mită un concert de Bregovici? Că Liviu Dragnea a transmis un email pe care s-a dovedit că nu l-a transmis niciodată?
    Și-atunci, DACĂ VĂ ÎNDOIȚI MĂCAR ASUPRA UNUIA DINTRE ACESTE „CAZURI”, cazuri instrumentate de perfectul DNA, cum puteți să mai credeți în celelalte ? Sunteți naiv sau doar rău-intenționat?
    Ce să creadă , prietene, Victor Ponta că „nu se va afla”? Că se știa înainte să „afle” Victor Ponta…știam și eu din livigul meu, de-acasă, de cum s-a anunțat că este chemat la DNA Ploiești, din moment ce avea calitate de „suspect”… sau ați crezut că l-au chemat să-i măsoare masa musculară… n-ați priceput că interdicția de a vorbi cu presa intră în fanteziile erotice ale procurorilor , care abia așteaptă ca împricinatul să nu respecte termenii controlului judiciar? Unde l-ați văzut dumneavoastră prăbușit astăzi pe Ponta, când i-au anchetat ăștia deja toată familia, de-au scăpat numai copiii, deocamdată, desigur! Câtă spaimă credeți că-i mai rămâne unui om, după ? Dar e timp să se ocupe băieții și de copii, să știți!
    Invit pe oricine, dragă domnule, să-și păstreze un echilibru moral covârșitor, în aceste circumstanțe, inclusiv pe dumneavoastră…

    P.S.Întrebați-l pe amfitrionul nostru cum a fost în Dosarul Zambaccian , când nu lipsirea de libertate a domniei-sale a fost amenințarea permanentă și grija sa prioritară, ci, cel mai probabil, condamnarea soției la închisoare cu executare. Lui CTP, insectă dezgustătoare și vorace, îi pare rău și acum că nu s-a petrecut…

    • Credeti ca are vreo importanta daca ma certati pe mine pt faptele lor? Eu am vrut sa arat cum se distrug oameni valorosi prin propriul lor efort, atunci cand se imbarca in aventura efemera a politicii de facut bani rapid, caci nu patriotismul ii mana, ci lacomia…
      Oricum, pt fiecare leut furat de astia, un copil nu-si gaseste cornul ala si laptele… Daca nu intelegeti conexiunea, asta e!

  14. DNA-ul electoral: Strategia gaurilor negre

    Ceea ce colegul ZeV a contra-comentat la presupunerea privind o posibila tactica a roiului de stele pitice pe partea stanga a esichierului s-a indeplinit mai ceva ca o profetie a Babei Vanga.

    DNA-ul, iata!, a confirmat, azi, printr-un tur de forta, la Ploiesti, ca practica cu sarg strategia gaurilor negre, pe care le provoaca in randurile liderilor de stanga. Nu este singurul, doar metodele ii sunt specifice, endetail, pentru ca dreapta politica a folosit-o engross cand a extras un partid cu totul de pe stanga, UNPR, pe care l-a absorbit PMP.

    Punerea deputatilor Victor Ponta si Sebastian Ghita sub control judiciar, timp de 60 de zile, pe motiv ca ar fi participat la spalare de bani ca sa-l aduca pe Tony Blair la Bucuresti pentru o conferinta, va echivala, daca judecatorii vor aproba masura DNA Ploiesti, cu doua semnificative “gauri negre” pe listele electorale ale stangii.

    In ceea ce-l priveste pe Victor Ponta, semnificatia este si mai mare, avand in vedere disputarea fostului sef de partid si de guvern social-democrat de catre PSD si PRU, din ratiuni si calcule de imagine si de voturi deloc neglijabile, pentru listele lor parlamentare.

    Pe acest subiect, pentru a ne da mai bine seama de mizele de imagine, mai ales cand imaginea altora este stearsa si incearca sa absoarba din cea a adversarului, semnalez satisfactia cu care Traian Basescu a anuntat numirea unei foste purtatoare de cuvant a PSD drept purtatoare de cuvant a PMP (merita sa-i vedeti sefului PMP zambetul lataret-triumfator din video-ul in care face anuntul).

    Este Liviu Dragnea omul sistemului, in aceasta piesa de teatru politic absurd, cu regizor nevazut, prin care se urmareste conformarea lui Ponta la un rol pe care acesta nu si-l doreste? Pun aceasta intrebare in mod abrupt, din doua considerente.

    Cineva pare sa-i fi pus DNA-ului in mana Codul de Etica al PSD, care stipuleaza ca membrii de partid pusi sub control judiciar pentru orice tip de infractiune nu vor primi sprijinul partidului pentru ocuparea de functii alese sau numite. Controlul judiciar acopera, batator la ochi, intreaga perioada cat se intocmesc listele parlamentare.

    Pe de alta parte, Liviu Dragnea, care si el a fost, marti, la Instanta Suprema, in dosarul fostei sotii, in care este judecat pentru folosirea influentei pentru doua angajari ilegale, dar asta poate sa nu insemne nimic, citarea sau arestarea informatorului o data cu suspectul este o practica utilizata de multe justitii pentru protectia informatorului, a declarat, dupa sedinta de judecata, ca Ponta nu l-a pus pe Sebastian Ghita pe lista si ca doreste ca Ponta sa fie pe listele PSD.

    Nu suna declaratia lui Dragnea a santaj sau a ultimatum? Nu ca lui Dragnea i-ar pasa de Victor Ponta omul, dar fara prestigiul politic si influenta de care se bucura fostul lider si premier in partid si in randurile electoratului de stanga Dragnea ar fi ca si mort politic si electoral, iar ambitia sa de a ajunge premier, chiar daca marioneta in mainile dreptei, s-ar spulbera cun spulbera furtuna o floare de papadie. Bun, asta ar explica de ce lui Dragnea ii este frica sa nu-si piarda cartea castigatoare numita Ponta, dar de ce ii este frica sistemului ca Victor Ponta sa nu ajunga liderul PRU? Ei bine, raspunsul se afla in noul proiect de tara, post-post-tranzitie, pe care Ponta il are, dar nimeni de pe dreapta nu il are.

  15. Aduceti-va aminte: Aldo Moro, Prim Ministru al Italiei, rapit chiar in dimineata in care urma sa faciliteze un guvern cu Partidul Comunist. S-a dat vina pe Brigazile Rosii, desi nu facea sens. Apoi s-a vehiculat teoria ca totul a fost aranjat de SUA, NATO, ca sa nu permita sovieticilor sa aibe un posibil aliat in timpul Razboiului Rece. Multi analisti azi vorbesc de implicarea directa a americanilor in alegerile si politica din Italia. Nu m-as mira sa aflu peste 50 de ani, ca azi ai lor si ai nostri au un plan pentru a face „containment”, si a nu permite nici unei formatiuni politice sa aibe „slabiciuni” in ce priveste relatia cu Rusia. Romania nu este Germania, sau Franta, care isi por permite ceva „independenta” fata de Washington. Romania trebuie mereu sa spuna: „Sa traiti, am inteles, se executa!”.

    Ce ziceti ca i s-a „intimplat” lui Toba. lui Oprea, lui Ponta? Nu stiu ce li s-a intimplat, dar stiu ca li se intimpla de ceva timp, si continua sa li se „intimple”. S-a incercat si cu Tariceanu, dar se mai asteapta putin cu „intimplarile”.

  16. Bună dimineața!
    Cred că este greu să vorbim de obiective strategice. Se pare că la noi sunt alte obiective. Mai mult sau mai puțin relevate pentru devenirea noastră ca stat. Pe o plaje foarte largă de teme.
    1. Din anii 90 am început să căutăm criterii. De divizare la limita conflictului social: pro sau contra FSN; moralitate – societatea este într-o criză morală puternică – din care nu se poate ieși fără victime; intelectuali contra IMGB; republicani contra monarhiști; iliesceni contra democrați sau comuniști contra anticomuniști; pentru sau contra economiei de piață; europeni sau pro ruși; integrii contra corupți și desigur, mai nou, instituții de forță libere de control contra tuturor:
    2. Integrarea în limba română a unor neologisme, cu precădere din limba engleză, folosite ca atare deși echivalentul românesc are alt înțeles. Chiar ignorând locație și expertiză rămân unele, cum ar fi facilitate militară care s-a utilizat pentru a nu spune direct bază militară într-un moment când divizarea era OTAN (sâc) sau contra NATO. Să fie vorba de manipulare?
    3. Denigrarea parlamentarismului ca sistem democratic prin mijloace dintre cele mai diverse: mijloace de informare în masă, discurs politic, forță, prostie, ignorarea valorilor. Și ca un corolar subordonarea deciziei organului reprezentativ suprem unei autorități administrative cu atribuții jurisdicționale care decide după reguli proprii, de multe ori numai de ea știute, și care nu este supusă controlului.
    Și după toate aceste preocupări majore ne mirăm că lumea bună nu ne prea ia în seamă.
    Am o nedumerire. Cum se face că atunci când se pare că ajungem să intrăm, după condiționări și amenințări, după constrângeri economice și sociale ori chiar politice, într-un club select acesta este atins de disoluție. Mă gândesc. Dar la care nu mă gândesc. Să avem noi un element reactiv de stimulare a disoluției?

    • Ni se intampla pt ca ne bagam in chestii care ne depasesc si la care cand accedem este tardiv, devine prea facil si sunt dizolvate din ratiuni elitiste, asta-i tot!

      Primo, nu stim ce vrem, secundo, nu stim cine suntem si ce putem, tertio, n-avem discernamant, nu deosebim binele nostru de rau. Cu acest bagaj, plus spolierea economica aplicata direct cu concursul nostru, oricine ne poate juca oricum, noi suntem prostii satului de care toti isi bat joc…

  17. Fragmentarium Politic September 6, 2016 at 9:35 pm

    Foarte bun comentariul dvs (ca multe altele, de altfel), as adauga ca marea problema a PSD , in aceasta perioada, este Liviu Dragnea. Nimeni nu stie gradul domniei sale de lubrifiere si cat de mare este abilitatea sa de alunecare. Nimeni nu stie ce gandeste Liviu Dragnea cu adevarat.
    Doua lucruri ma intriga la Liviu Dragnea:
    1. A sustinut, neconditionat, guvernul Ciolos, la investire;
    2. Refuza sa mentioneze numele candidatului PSD la functia de premier, pe motivul pueril ca ar deveni o ,,tinta” pentru adversari si institutii de forta. Probabil ca daca tacea, filosof ramanea. Afirmand, temator, ca vrea sa protejeze imaginea viitorului potential premier, Liviu Dragnea ne spune urmatoarele:
    – Fie se gandeste la o persoana despre care stie ca prezinta vulnerabilitati;
    – Fie este las;
    – Fie a pactizat cu Yohannis;
    …sau, combinatii de doua, sau trei, din cele de mai sus.

  18. Doru Coarna

    Intr-un stat democratic, nu se lupta impotriva coruptiei, ci, sunt adusi in fata judecatorilor oameni(cazuri punctuale cu nume si prenume) care se prezuma (de catre acuzare n.r.) ca au incalcat legea, sau, daca ne referim la speta DNA, au furat. Totul cu respectarea procedurilor, a demnitatii persoanei si a premisei de nevinovatie.
    Te intreb direct: Ce a furat, de la statul roman, sau de la cetateni, Victor Ponta ? Voturi ? Eu l-as vota si acum, liber, in deplina cunostinta de cauza si nesilit de nimeni. Fie si pentru faptul ca a castigat atentia unui fost premier britanic. Nu este nevoie sa-mi fure cineva votul si nici nu conteaza (pentru mine) ce consilieri de imagine are.
    Ma intereseaza rezultatele activitatii anterioare si, slava Domnului, acestea exista, chiar daca distinsul coleg Adrian B. refuza sa le vada. (Z)
    Nu cred, pe de alta parte, ca domnul Blair ar fi consiliat pe cineva fara valoare, doar de dragul unei sume de bani. Nu de bani duce lipsa domnul Tony Blair, dar nici nu poate incalca cutuma intregului Occident in baza careia totul se face pe bani, daca vrei sa-ti patrezi ,,stacheta”. Acesta este capitalismul, trebuie sa va donez, eu, castraveti, domnule (fost) roman ? (Z)
    Da, se fac si acte de caritate, cu tinte precise (recte, camine de copii fara parinti, batrani, zone defavorizate, etc), dar acestea sunt insotite de tot felul de deduceri fiscale, respectiv, se organizeaza intr-un cadru public sub intensa focalizare a reflectoarelor media. Dupa cum ati auzit, si domnul Blair face donatii, la vedere, evident. Nu imaginea conteaza cel mai mult in Vest ? Eu zic ca da. (Z)
    Prin comparatie (cu domnul Ponta n.r.) : Marile acumulari de averi si capital din SUA, in buzunarele unor oameni care, de multe ori, candideaza la functii inalte in statul american, s-au realizat in spiritul echitatii sociale si cu respectarea stricta a legii si, mai ales, a normelor moralitatii ?
    Cu ce este Donald Trump mai moral decat Victor Ponta ?
    Da, unul este master, iar celalat slave, unul este om de afaceri, iar al doilea un simplu avocat, dar te invit, totusi, la o perspectiva obiectiva asupra realitatii.
    Nu uita niciun moment ca cititorii acestui blog sunt mai inteligenti decat scriitorii altora. (Z)

    • Am spus eu undeva ca Ponta a furat? De unde as putea sa stiu eu asa ceva, cu exceptia situatiei cand l-as fi prins cu mana in portofelul meu, pe vreo linie de tramvai… Voi esdeii aveti obiceiul sa repetati spusele asa cum va convine voua, apoi sa atacati interlocutorul in baza celor spuse de voi.
      Viorel a reprezentat speranta tanara a partidului care nu i-a refuzat absolut nimic, batranii l-au imputernicit sa le reprezinte interesele. varful modern de lance, a mers bine-bine o perioada apoi s-a lacomit, si-a indepartat prietenii, a stricat aliantele, a facut altele noi in contra naturii, apoi a dat chix, v-a dat cu tifla pe feisbuc pt ca, in final, sa se laude singur, permanent. Sigur, alaturi de corul de rigoare care se gandeste ca e baiat tanar si ca nu ramane el asa, va reveni si atunci va imparti paine si peste la toti, pe saturate… Dar, ca sa pastrez simbolul, daca Isus inca n-a reusit sa revina, ma intreb cum va reusi al vostru…

      El acum un mare noroc, intreaga clasa politica lupta contra tehnocratilor iar voi, si contra presedintelui si a statului de drept, asta numai pt ca poporul sa nu inteleaga ca se poate si fara clasa politica ceea ce v-ar lasa fara job-uri asa cum ati lasat voi poporul! Pe fondul asta unii ii lauda realizarile, dar adevarul este altul: numai economisind si investind sustenabil se poate trai, si asta e valabil azi mai mult ca oricand! Insa asta e foarte greu cand economia e ciuruita de multinationale care raporteaza crestere economica dar repatriaza profitul, asa ca pe hartie crestem dar frigiderul e tot mai gol…

      Mai aud alta gogoasa, cica tehnocratii nu au legitimitate… pai au fost votati de parlament la vremea cand clasa politica nu cuteza sa mai iasa pe strada, iar daca asta nu i-a legitimat, atunci toate legile votate de acelasi parlament sunt nule, pricepi? Dar propaganda este pt prosti, se stie… si se mai stie ca sunt destui…

      Comparatia cu Trump este deplasata, mai bine il foloseai pe Chaplin… Ala este un multimiliardar superinvestigat de toate serviciile americane si gasit OK, pe asta l-a tavalit DNA-ul… Ala a construit cat a putut prin forte proprii, Ponta a reusit sa darame o autostrada a statului… Eu repet, astept trenuletul de mare viteza si exporturile masive romanesti de carne de vita spre China… Cand le vad votez Pokemon, altfel nu!
      Eu doar am semnalat ca baiatul ar fi putut reprezenta o speranta de mare valoare pt Romania, daca nu s-ar fi dat cu maniacii…

  19. Alegeri parlamentare 2016: Romania are nevoie de un leadership si o clasa politice noi, care sa o scoata in fata si s-o inscrie in noul ciclu geopolitic

    Nu se mai aude nimic de Grupul de la Craiova (Romania, Bulgaria si Serbia). Probabil datorita bocanei lui Iohannis de la summitul NATO de la Varsovia, unde a propus militarizarea Marii Negre, implicit antagonizarea relatiilor cu Rusia si crearea artificiala a unui focar pontic de neincredere si insecuritate, in loc sa fie invers. Bulgaria a facut mutarea care trebuie. La fel si Serbia. In schimb, Romania merge la brat cu sfantu’ asteapta, nu are o viziune, un proiect.

    Nu se mai aude nimic nici de invitarea Romaniei in Grupul de la Visegrad. Probabil datorita faptului ca Romania a ramas in afara noului ciclu geopolitic, care, dupa cum istoric se vede foarte bine, se aseamana cu ciclul electoral, deosebirea fiind de orizonturi de timp, multidecenal intr-un caz, multianual in celalalt.

    Ca si in 1989, Romania ar putea sa fie ultimul mohican in plierea pe cerintele noii realitati geopolitice, care incepe sa prinda contur si sa prefigureze un nou cadru, global si regional, cu noi pozitii, cu noi relatii si noi reguli de joc, pentru o lunga perioada istorica, poate pentru intregul secol. Asta in cazul in care se va gasi un lider care sa adapteze Romania la noul curs istoric. Fie si in extremis, desi mai putin fericit, dar macar s-ar recupera o sansa, chiar daca ulterior va fi nevoie de o accelerare a arderii etapelor, cu alte costuri si pe o alta pozitie, practic la o alta masa, in noul concert regional si european.

    Fiecare nou ciclu electoral poate concorda sau distona cu noul ciclu geopolitic, aducand castiguri sau pierderi pe masura. Asa cum adaptarea tine de inteligenta, neadaptarea tine de prostie. Cat de inteligenta este clasa noastra politica, in care o jumatate a esichierului este preocupata sa tina la pamant cealalta jumatate? In care Romania politica impiedica Romania sociala sa aiba in Parlament o reprezentare integrala a populatiei si proportionala a structurii sociale? Ar trebui sa ne preocupe sa aflam raspunsul cat mai repede, inainte de a merge la urne, pe 11 decembrie. Pentru ca electoratul sa aiba sansa sa voteze inteligent, pentru sine si o Romanie unita si puternica.

    In scrierea acestor randuri, am pornit de la premierea prim-ministrului ungur Viktor Orban cu distincția „Omul Anului” la Forumul economic de la Krynica, din sudul Poloniei. Cum politicul este expresia concentrata a economicului, cred ca oficialul de la Budapesta si-a datorat distinctia in primul rand declaratiilor politice, care l-au situat in constiinta central-europeana ca pe un dizident la vetusta si inechitabila ordine occidentala capitalist-neoliberala, vest-europeana si americana. Orban a afirmat ca popoarele din Europa centrală trebuie să-și păstreze identitățile religioase, etnice și istorice, pe care le-a descris ca pe „o armură protectoare” care ajută la supraviețuire și poate fi un factor de succes. „Comunitățile cu o identitate puternică sunt acelea care vor fi încununate de succes”, a spus Orban. Sunt idei pe care Romania profunda si poporul PSD (nu trebuie sa dam uitarii aceasta excelenta si adevarata expresie plastica) le impartasesc de multa vreme, dar, o spun cu un sentiment de frustrare si de mandrie ranita, nu a avut sansa sa le si afirme oficial de la cel mai inalt nivel al puterii executive. Dar, pentru a fi drepti cu noi insine, ungurii nu au avut (sau nu au permis) o investitie americana ca DNA-ul romanesc si nici un ambasador american implicat ca un jucator pe scena politica romaneasca, cu ambasada cu tot, aidoma unui partid.

    • FP,

      clasa politica nu apara parlamentul de o reprezentare sociala mai adecvata, altminteri parlamentul ar fi format din rromi, unguri, machidoni, manelisti, cativa actori si cateva cantarete, niste ghicitoare, plus grosul, securisti romani. Ar fi total anapoda!

      Doi, pe Orban il premiaza la greu grupul de la Visegrad ca sa nu lase imigranti sa intre la el caci apoi ajung si la ei, asta-i secretul… Iar cand te ridici impotriva UE, e bine s-a faca altul, al doilea secret…

      Trei, Romania fara DNA ajungea direct pe taraba clasei politice…

      In rest, de acord.

  20. Putin nu este clar in ce spune la Vladivostok .
    Iritat de intrebarea privind ” regiunea Kaliningrad ” ( fostul land german Prusia Orientala , Konigsberg , regiunea lui Kant ) , raspunde ceva in care vorbeste de ” orasul Lvov ” ( Liovul lui Sadoveanu , comerciantii care cumparau vitele din Moldova ) ca apoi sa treaca imediat la ” Ungaria , Romania ” – da , in primul rand se intelege ca ar face referire la Ungaria nedreptatita de Romania dar vazand alaturarea Lvov , Ungaria si Romania se poate intelege si ca cea vizata de el este Ucraina – orasul Lvov revendicat de Polonia apoi Ungaria si Romania vizand una Ucraina Subcarpatica alta Bucovina de Nord – dar sunt speculatii , primul sens este ca ameninta Romania cu Ungaria si eu Volodea facatorul pacii rusesti care va va arde …

    • Centrule,

      dardaim degeaba, Putin e prea inteligent ca sa-si puna lumea in cap anexand o tara saraca si total perforata, doar ca sa dea impresia rusilor de triumf… El foloseste Romania ca moneda in balanta geopolitica a Rusiei, la fel si Moldova, la fel si Ucraina. Daca avea intentii belicoase, le-ar rezolva pe toate de dimineata pana spre pranz, pranzul aceleiasi zile… Crimeea a fost altceva, ii trebuia o iesire la Mare ca sa nu ocoleasca intreaga Europa pe la nord, pista comerciala, asta-i tot.

  21. FRAGMENTARIUM POLITIC – sept. 6, 2016, 9.59

    În interviul menţionat, este mai degrabă vorba de o reacţie de tip „reactiv” din partea lui Putin care, dorind să apere interesele şi integritatea Rusiei, amestecă cu bună-ştiinţă lucrurile, deoarece Ardealul şi Kaliningrad nu reprezintă situaţii echivalente.

    România a fost silită să cedeze Ardealul de Nord în preajma celui de-al Doilea Război Mondial, nicidecum la sfârşitul acestuia când s-au stabilit frontierele statelor europene aşa cum se găsesc astăzi şi au fost invalidate modificările teritoriale impuse de Germania nazistă şi aliaţii acesteia. România nu s-a bucurat însă pe deplin de aceste prevederi fiind considerată putere agresoare şi obligată să plătească despăgubiri de război. Nordul Ardealului l-am primit totuşi înapoi pentru că ungurii au luptat până în ultimele zile de război alături de Germania hitleristă. Nu însă şi nordul Bucovinei şi Basarabia pe care URSS – putere victorioasă – nu a considerat că are motive să le înapoieze, şi nici Cadrilaterul, deşi Bulgaria, la fel ca şi România, a fost aliata Germaniei : a funcţionat probabil principiul solidarităţii slave !

    Din contra, Kaliningrad/Kőningsberg face parte din teritoriile de est pe care Germania le-a pierdut la sfârşitul războiului drept represalii. Şi aici Putin are dreptate când vorbeşte de „cutia Pandorei” : Kaliningrad – actualmente enclavă rusească între Lituania şi Polonia – reprezintă mai puţin de o pătrime din Prusia Orientală ce a aparţinut Germaniei, în timp ce celelalte trei sferturi se află în Polonia, la graniţa cu Germania.

    Şi totuşi, s-a afirmat (Der Spiegel, 2010 ) că în timpul lui Gorbaciov, URSS ar fi propus reîntoarcerea Prusiei Orientale la Germania. Oferta nu ar fi fost luată în consideraţie, fiind prioritară reunificarea celor două Germanii. Rusia însă favorizează în continuare cooperarea culturală dintre Kaliningrad şi Germania ( înfrăţiri, campanii arheologice comune, restaurarea castelului Kőningsberg, etc. ), dar – dat fiind ostilitatea manifestă a Germaniei, vârful de lance al intereselor SUA în Europa, faţă de Putin – o retrocedare a Kaliningradului în acest moment este exclusă deoarece ar fi similară cu o manifestare de slăbiciune din partea Rusiei, ceea ce ar antrena inevitabil reacţii în lanţ : Japonia, de ex, şi-ar putea accentua presiunile pentru recuperarea celor 4 insule Kurile la sud de peninsula Kamtchatka, etc.

    Cum însă scopul strategic al Rusiei este crearea unui sistem economic şi de siguranţă de la Atlantic la Vladivostok – mult mai rezonabil din punct de vedere geopolitic decăt TTIP ( Tratatul transatlantic pentru comerţ şi investiţii ), şi care în afara avantajelor economice ar reprezenta o zonă tampon, chiar o barieră în faţa răspândirii terorismului islamic în Europa, Rusia fiind practic singura ţară care reuşeşte efectiv să controleze asemenea mişcări anarhice – nu ar fi exclus să asistăm cândva în viitor – dar oricum după era Merkel – la o apropiere între Rusia şi Germania care ar face posibilă chiar reunificarea Kőningsbergului cu patria mamă !

  22. De cateva ore stau si ma intreb care este schepsisul de la noua idee fiscala.
    Ma rog se prevede marirea obligatorie a salariului cu 21% care ar acoperi marirea de impozit a angajatilor (si , desi fortat , da dreptate alaora care zic ca aceste cheltuilei ale angajatorului impoedica angajatorii sa mareasca salariile. Da obsrcati ai grija sa ii sileasca pe angajatori sa faca trasferu banesc!)

    Insa ideea este de la Finate unde bantuie ala Gabriel Biriş ala cu off-shore in Cipru si specialist in „optimizare fiscala” …
    Ma rog nu am prea multa incredere in semenii mei si in plus choar daca am avut pisici care nu mancau soareci (desi nascute din .. pisica!) nu am vazut pisica care sa nu haleasca pasari (vrabii, canari, porumbei) si mai sparleasca carnea de pe masa (ma rog , azi, sunt unele salamuri pe care pisicile le refuza !!). Asa si cu Biris – imposibil ca si inconstient sa faca el o borta pe unde sa se optimizeze!! Asta ar fi ca si o pisica vegetariana!

    E … ar fi 2 mici cioace.
    Angajat X azi leafa de 1800 brut ar urma sa aiba brut 2178 lei si sa ramana cu un net de lei 1301 si nu se schimba nimic…

    Insa sunt 2 portite : scap de angajat si angajez unu nou -nout cu lei 1800 brut (care va primi cu vreo 300 mai putin in mana!)
    Apoi .. apoi mai este un apoi : sa zicem ca poimarti de anu aviator aluaia X i se mareste salaru cu 200 de lei – deci brut 2178 lei + 200 = marit 2378
    Cf codului fiscal de azi patronu platestet in total lei 2214 ptr un salar de 1800 net. Daca ii creste cu 200 lei salru adica de la brut 1800 la brut 2000 netu incasat este de lei 1435 si cheltuielile toatale ale angajatorului sunt de lei 2460 .

    Cf propunerilor noului cod fiscal la un daca primesti o marire salar brut de 2378 lei se va incasa circa 1400 net
    Mentionez ca am inceput cu ipoteza salar burt azi 1800 net azi 1301 lei care ar fi urmat sa crreasca la brut 2178 ca urmare a legii fiscvale modificate si apoi piimarti marit cu + 200. Adica o marire de 200 de lei se va simti in buzunar cu 90-100 lei.
    Angajatorul insa va avea mai puitina retinere sa dea o marire cu 100-300-400 lei….

    Si … si ei acum sa vorbim despre avantajele nevazute alea ale pisicii care nu manaca soareci , nici nu ii prinde da’ iti suteste asa de frumos felia de parizer taranesc de pe sendvici …..

    Maririle de salarii – adica a veniturilor majoritatii – vor fi plafonate.
    Vinovat va fi „Statul Socialist care ne fura pe noi cei care muncim” si se va promova mai cu spor statul minimal
    Patronatele vor fi „eliberate” de cheltuieli sociale si li se vor avea de numart ceva maruntis ramas prin buzunare.

    Adica per total in corcordanta cu vederile idei oloage a unor ONG isti si a unor (destui) ex PeDeLei azi cica PeNaLi in gnl f preocupati sa lupte cu comunismu’ (inclus pensiile!) si cu obsessia de a face mana de lcuru „competetitiva” cu aia din Asia de Sud-Est si Africa

    A ! Sa nu uitam – avem crestere economica si creste gradul de excludere:
    http://www.capital.ro/paradoxul-romanesc-economia-creste-saracia-se-accentueaza.html
    Scuzati suna careva la usa…
    Bun. Era o piticanie pocita, neagra ca un fund de ceaun si care zicea ca este Viitorul …
    Foaie verde ca bobocu’
    Mama mi-am ^^^^t norocu’

    Melodia zili este Şopin Mars funebru

  23. Nu trebuie să fii neaparat politician ca să observi că Lumea în general şi Europa în special , mai ales că ne priveşte direct, nu se simte prea bine !
    După unii, chiar pare intratră în comă. identitară, dar mai ales, comunitară .
    „Deutsche Welle” recunoaşte :
    Europa e în comă !
    „Motorul european tuşeşte ( eu, ca român condus de un anumit preşedinte, aş spune că şi băseşte), scuipă, se îneacă, dă rateuri. Pare că se sufocă. Se pune doar întrebarea când va exploda !”
    J.K. Juncker, şeful Comisiei Europene cere urgent ” restabilirea relaţiilor cu Rusia, pentru ca SUA să nu mai dicteze după bunul plac, prin TTIP-uş pe care nu-l vede încheiat !
    „Unificarea Europei în impas !
    Procesul pretinde renunţarea la cele mai preţioase identităţi istorice naţionale” .
    Şi asta o spune unul ca Sarkozi de la care nu te-ai aştepta deloc la asemenea afirmaţii ( şi nu cred c-o putem pune doar pe seama campaniei electorale).
    Polonia îl citează pe Donald Tusk, actualmente mare sculă pe basculă în formaţia birocratică europeană, în cel mai mare proces de corupţie din perioada când era prim ministru !
    Şi nu cu dosare ale DNA-ului polonez, care nici nu există (nu pentru că Soroş n-ar avea de unde să-l finanţeze, ci pentru că polonezii au mândrie naţională şi nu permit asemenea imixtiuni poltice în Ţara lor ! ), ci cu probe irefutabile, dar mai ales fără a ţine cont de poziţia lui europeană !
    De celălalt Victor, Orban al Ungariei, acesta şi-a câştigat respectul nu doar al maghiarilor, dar şi a celor care nici nu vor să audă de independenţa şi suveranitatea altora, decât a lor !
    Ce fac ai noştri în toată această perioadă de frământări ideologice, politice şi sociale ?
    Încearcă prin orice mijloace, dar mai ales prin această instituţie tabu să distrugă tot ce ar putea însemna politician ce militează pentru reafirmarea demnităţii naţionale, punând tunurile pe tot ce-i românesc şi nu piere fără „ajutorul” lor !
    P.S.
    Caţavencul Doru Buşcu se dezbracă de caracter şi-şi pune întreaga vervă într-un articol plin de ură şi incitare la lapidare a celor doi „duşmani ai României”, Ponta şi Ghiţă, care îndrăznesc să se mândrească cu această calitate de bun român, nu cu cea de vândut străin !
    Urât mai câştigă unii, din ce în ce mai mulţi ( în Turcia vreau 12.000 ), o bucată de pâine albă , renunţând, cu bună ştiinţă, la bruma de credibilitate şi la calitatea de cetăţean al acestei ţări !
    Parcă vrând să demonstreze, că n-au alde Soroş, sau Gulen atâtea topoare, câte cozi avem noi !

  24. Am vazut ca la primit Iohannis pe noul ambasador al Rusiei, Kuzmin, si i-a acceptat scruisorile de acreditare. Interesanta tinuta aleasa de acest nou ambasador la intrevederea cu Presedintele. O uniforma militara, cu multe decoratii pe piept. Domnul asta este diplomat sau militar?

    Eu nu am auzit de vreun ambasador sa vina imbracat in uniforma militara la prezentarea scrisorilor de acreditare in fata unui Presedinte. Sigur, daca o faci in fata unui Rege, exista un alt protocol. Dar asa, care este mesajul acestui nou emisar al Rusiei fata de Romania?

    http://www.agerpres.ro/politica/2016/09/07/iohannis-catre-ambasadorul-rus-romania-e-deschisa-dialogului-bilateral-e-necesara-reconstruirea-increderii-15-43-03

    • T-Rex,
      nu este uniformă militară. Este tinuta de gală a diplomatilor rusi. Asa cum aveau si diplomatii români inainte de război.

      • Adrian Nastase, multumesc pentru explicatie. Putini cred ca stiu asta, Din cite vad in poze pe internet, ambasadorii Rusiei nu folosesc in mod consistent aceasta tinuta de gala la prezentarea scrisorilor de acreditare in alte tari. Poate ca este un gest de respect fata de Romania.

  25. Cum comentezi ce spune nenea Orban, dupa ce l-a pupat in c_r pe Soros, si-a revenit la batrinete, noi Romanii verzi cu camasile negre la guler avem nevoie de un Orban al nost…LOL

    https://www.rt.com/news/358563-orban-poland-forum-award/

    No European identity could replace national ones

    Speaking at the forum, Orban again criticized the EU’s handling of the refugee crisis. He said that the unending influx of refugees and migrants leads to the “elimination” of “historical identities.”

    Those who come to Europe have much stronger identities than Europeans and increasingly create isolated cultural “islands” in European societies, Orban said, as reported by Hungary’s MTI news agency.

    The Hungarian PM also emphasized that EU members should separately preserve their traditional national and religious identities, adding that no broad European identity could effectively replace national ones.
    Read more
    Hungarian army soldiers erect a fence on the border with Croatia near Sarok, Hungary, September 20, 2015. © Bernadett Szabo Hungary set to build second fence on Serbian border to stop migrants – Orban

    “The stronger national identities are, the stronger we can become in the coming years,” Orban said, stressing that “nation and Christianity” are key values and indispensable parts of European culture and identities which should be defended, MTI reports.

    „Only those nations that have their historic, religious and national identity will survive and be strong,” Orban said, as quoted by AP. „I represent and protect that.”

    The leader also promoted the idea of “economic patriotism,” stressing the importance of domestic state and private ownership in Hungary’s “key sectors” of the economy such as the media, banking, energy and retail.

    The annual Krynica Economic Forum is attended by politicians, businesspeople and economists, and is expected to host 3,000 people this year. Its ‘Man of the Year’ accolade was previously awarded to Pope John Paul II, prominent Polish politician Lech Walesa, and the president of the European Council, Donald Tusk – who was earlier Poland’s prime minister.

    Away from the forum, Hungary plans to build a second fence on its border with Serbia to prevent more migrants from entering the country. The new barrier is designed to “ensure” that they will not be able to cross into Hungary, Orban said, adding that 3,000 more soldiers will be sent to guard the border.

    “Then if it does not work with nice words, we will have to stop them with force, and we will do so,” Orban said in late August. At the same time, Orban also proposed increased European cooperation on security issues during his August meeting with his Czech counterpart, Bohuslav Sobotka, stressing that the EU “lost its adaptability, and we have no right answer to migration and terrorism.”

  26. ARGUMENT: În completarea, cu respect, a frumosului editorial al lui @Fragmentarim Politic, September 7, 2016 at 11:01 am
    ……………………………….
    Îmi amintesc, de imaginea revoluționară a steagului cu o gaură în inimă, imagine care, mie personal, mi-a produs de la început un inconfort profund…când golul din centrul drapelului a fost reparat, mi-a mai venit inima la loc, pentru că și senzația neplăcută a dispărut,
    De câteva zile, însă, când îmi arunc ochii pe harta bătrânei Europe, vorbesc de acea Europă cu steluțe galbene pe cerul albastru, matur, de sfârșit de sezon, cea pe care atât de frumos scrie „UE”, am iarăși sentimentul golului nepotrivit și care ar trebui cu iscusime reparat , până ce nu se cronicizează. Numai că GAURA, de această dată, nu mai este în centrul steagului UE, ci, undeva, la marginea de est a acestuia.
    …………………..
    Întâi a fost SUMMIT-ul NATO de la Varșovia… și PRO TV, pe 8 iulie 2016, a prezentat discursul lui Klaus Iohannis, care, în esentă, a citit următoarele: „Marea Neagră este, în mod particular, o componentă importantă a securității euro-atlantice. Nu trebuie să existe dubii in acest caz. Din păcate, aici, în regiunea Mării Negre, am asistat în ultimii doi ani la schimbări dramatice în ceea ce privește mediul de securitate, începând de la anexarea ilegală a Crimeii și continuând cu destabilizarea regiunii Donbas. Pentru a îmbunătăți apărarea, am prezentat propuneri pentru consolidarea prezenței maritime și aeriene în regiunea Mării Negre. Pe baza deciziilor pe care le-am luat, aștept propuneri substanțiale din partea autorităților militare NATO la reuniunea miniștrilor Apărării din octombrie, pentru dezvoltarea unui cadru întărit privind prezența navală si aeriană”.
    ……………………………
    După SUMMIT, pe 11 iulie 2016, în ciuda unui soi de entuziasm căznit al multor comentatori, care s-au simțit datori să „coafeze” într-un hei-rup brigadieristic rezultatele obținute de România, lasând doar să transpară în flash-uri vagi dezamăgirea, Lelia Munteanu a fost mai puțin delicată și a scris:„… Cât priveşte obiectivele atinse – formulate târziu, în comparaţie cu polonezii şi balticii, nepromovate, ba chiar ţinute într-o ambiguitate inexplicabilă, spre deosebire de modul în care şi le-au promovat polonezii şi balticii pe ale lor – au dat impresia unei încropeli patetice. Obiectivul ca NATO să preia de la americani scutul anti-rachetă, un demers pe care Statele Unite îl anunţaseră din vreme, nu poate fi contabilizat ca succes al României…În fine, singurul obiectiv concret, anume plasarea României şi a regiunii Mării Negre ca elemente centrale ale securităţii euro-atlantice pe «dimensiunea sudică a flancului estic» , cum prolix l-a definit preşedintele Iohannis, acesta – aşa cum reiese din articolul 41 al Comunicatului final – nu a fost deocamdată atins…«Dezvoltarea unei prezenţe avansate ajustate» la Marea Neagră a fost expediată ministerialei din octombrie…Să ne înţelegem: e o greşeală să comparăm nu doar Polonia (lăsând la o parte aventajele militare ale acesteia), chiar ţările baltice cu România. Şi una şi celelalte au politică externă. Noi avem nişte propagandişti expiraţi, pricepuţi la întocmit rodnice bilanţuri, care probabil l-au contaminat cu euforia lor găunoasă şi pe Preşedinte.”
    …………………………..
    Apoi, pe 28 august, STIRIPESURSE.ro publică următoarele:„…Cancelarul german Angela Merkel a început o ofensivă diplomatică pentru pregătirea summitului european ce va avea loc pe 16 septembrie, la Bratislava (la care Marea Britanie nu va participa). Deși vine în regiunea noastră și se va întâlni cu lideri importanți din țările apropiate de România, țara noastră nu se află pe lista Angelei Merkel.” Turneul diplomatic al Angelei Merkel a cuprins: Franţa, Italia, Austria, Ungaria, Polonia, Slovacia, Croaţia, Bulgaria, Slovenia, Republica Cehă, Estonia, Danemarca, Finlanda, Suedia şi Olanda.
    …………………….
    Iar astăzi, 7 septembrie, citesc în DCNEWS, un editorial al doamnei Prof. Univ. Dr. Alina Bârgăoanu, director Convorbiri Europene, face o analiză a Forumului economic de la Krynica, din Polonia, cu titlul neliniștiror: UNDE ESTE ROMÂNIA?, din care citez, pe sărite : „… Dominantele dezbaterii au fost pentru mine frapante. Frapante ca urmare a mesajelor transmise (pe care voi încerca să le redau în continuare), dar şi ca urmare a fermităţii tonului. Mesaje tăioase, tranşante, lipsite de echivoc. Îmi amintesc că am intrat în sală cu câteva minute întârziere ca urmare a faptului că panelul la care am vorbit se decalase puţin; ecranele nu erau încă pornite, scena era puţin vizibilă din cauza camerelor de luat vederi, aşa încât doar auzeam ce se vorbeşte. Prima frază: «Comisia Europeană să lase politica şi să vină cu programe şi proiecte concrete». A doua frază: «nici o ţară membră a UE nu poate fi forţată să primească refugiaţi». De abia după câteva minute, când s-au pornit ecranele, mi-am dat seama că era vorba despre intervenţia prim-ministrei poloneze, Beata Szydlo, şi parcă nu îmi venea să cred ce aud…”

    După care doamna Alina Bârgăoanu relatează temele de dezbatere și dezbaterile propriu zise.. . Textul domniei –sale se încheie așa : „…Au fost şi alte lucruri care m-au frapat? Care vă frapează şi pe dumneavoastră, cititorii? Sau poate că dumneavoastră, cititorii, încă mai aşteptaţi să relatez despre România, poate am uitat eu acest punct, poate l-am omis, poate nu am fost atentă. Din păcate, lucrurile nu stau aşa. Aţi observat deja că formatul dezbaterii a fost V4+, numai că acel plus nu a fost ocupat de România, ci de Ucraina. România nu a fost prezentă în nici un fel în această dezbatere. Nu am vedere numai o prezenţă fizică, să spunem, ci faptul că nu s-a rostit un singur cuvânt despre România. În timp ce Bulgaria a fost de câteva ori invocată, au fost invocate provocările cu care se confruntă în contextul crizei refugiaţilor, ceea ce pretinde un tip de solidaritate din partea V4…”
    …………………….
    Este adevărat că eu nu știu prea multe lucruri despre politica externă. Dar, credeți-mă , prieteni, că o GAURĂ într-un continent, în partea lui de est, chiar și eu, nepriceputa, sunt capabilă să observ.

  27. centru
    September 7, 2016 at 11:54 am

    Nu e clar in mintea ta, pentru ca nu citesti, esti partinitor si plin de ura. Uite de asta DNA-ul face legea in Romania. (Z)
    Hai sa-ti prezint eu contextul, incapand cu inceputul, pentru ca cititorii sa nu fie indusi in eroare de ura dumitale viscerala fata de Rusia:
    ,,Intrebat in interviul pentru Bloomberg daca este dispus sa ia in considerare ‘cedarea’ uneia dintre Insulele Kurile pentru a ajunge la o rezolvare politica si la o mai mare cooperare economica in relatia cu Japonia, Putin a spus: „Nu facem comert cu teritorii”.
    ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..
    In interviul pentru Bloomberg, Putin a spus ca atunci cand, asa cum sustine, un reporter l-a intrebat in gluma daca este dispus sa renegocieze suveranitatea regiunii Kaliningrad, el a atras atentia sa nu se deschida o ‘Cutie a Pandorei’.
    „Daca cineva este dispus sa reconsidere rezultatele celui de-Al Doilea Razboi Mondial, atunci haideti sa discutam. Dar va trebui sa discutam nu numai despre Kaliningrad, ci si despre teritoriile de est ale Germaniei, despre orasul Liov, o fosta parte a Poloniei, si asa mai departe. Pe lista se afla de asemenea Ungaria si Romania”, a explicat liderul de la Kremlin.
    „Daca cineva vrea sa deschida aceasta Cutie a Pandorei si sa ne ocupam de ea, foarte bine, sa o facem”, a subliniat el.”

    COMENTEZ:
    Mai scoate , centrule, nasul din asfalt si citeste cu rabdare totul, in ordine si in context. Putin nu numai ca nu este iritat, dar face, cu calm, misto de toti rauvoitorii Rusiei. O face pentru ca este puternic si este puternic pentru ca poporul rus este puternic si unit.
    Iata un exemplu pentru Romania, desigur, daca avem ochi de vazut, urechi de auzit si…minte de procesat. (Z)

  28. @Doru Coarna – Rusia are iesire la Marea Neagra fara Crimeea , Soci , peninsula Kerci … Rusia este si mai saraca decat Romania , daca e sa vorbim de tari sarace si perforate – Timpul Md vorbeste de ” cetateni rusi cu pasapoarte false romanesti la Londra la lucru ” ; iar in Romania salariile sunt platite , ceea ce nu se intampla in uzinele rusesti de automobile si in minele rusesti
    @Zevkov – mesajul lui Zeus vi se pare linistitor si prietenos , chiar in forma reprodusa de dv ? Daca individul este ” puternic ” ( si mollahul Omar , si teroristii Dash , si Hitler , si Stalin , si Mao se visau-credeau – in ochii lor ca sunt puternici pentru ca isi aroga dreptul de viata si de moarte asupra celorlalti ) are dreptul sa faca si sa spuna ce vrea , nu ?

Lasă un răspuns