Miza intamplarilor de la Ministerul de interne

Cred ca este vorba de o miza dubla. In primul rand, controlul organizarii alegerilor parlamentare, din decembrie. Pare sa se repete scenariul din 2009, de la alegerile prezidentiale, atunci cand a fost „demisionat”, de  la interne, Dan Nica. Basescu avea nevoie de un om sigur la minister si l-a desemnat interimar pe Blaga – ceea ce, se spune, a contat. Toba, inainte de alegerile din decembrie, era tinut in lant cu doctoratul dar tot nu parea sigur. In final, s-a gasit solutia potrivita.

In al doilea rand, cred ca este vorba de controlul serviciilor de informatii. Romania are, in principiu, doua servicii „nationale” (SRI si SIE) si doua servicii „departamentale”. Serviciile „nationale” sunt, de fapt, sub controlul Presedintelui (propunere de numire, CSAT, etc.) – chiar daca formal exista comisii de control la Parlament. Serviciile „departamentale” (DIPI si serviciul de informatii de la MAPN) erau pana de curand sub controlul premierului, care le numea sefii (la nivel de secretar de stat), la propunerea celor doi ministri. Interesant este faptul ca peste 85 la suta din informatii din zona serviciilor privesc activitatea guvernului, nu domeniile de competenta ale Presedintelui! (De aceea, de exemplu, in Germania, coordonatorul serviciilor de informatii este secretar de stat in guvern.)

Lucrurile s-au schimbat in ultimul timp, in sensul in care seful serviciului de la Armata este numit si el tot de Presedinte iar la Interne, serviciul este „demonizat” acum de concurenta. In felul acesta, se va asigura, in domeniul serviciilor, un control „unitar” iar Presedintele va putea sa vorbeasca despre „serviciile mele”.

10 gânduri despre “Miza intamplarilor de la Ministerul de interne

  1. Sa inteleg ca, daca ne va bantui vreun viscol major si extins pe data de 11 decembrie 2016, politia romana va trebui scoasa pe strazi la deszapezire, pentru a se asigura deplasarea cetatenilor romani catre sectiile de votare, in conditiile in care apararea dreptului la vot este prioritatea nr. 1 a guvernului technocrat. Adevarat, pentru Diaspora, dar cred ca se subintelege ca si pentru romanii din Romania. (Z)
    In consecinta (potentiala), noul ministru sa faca bine si sa roage din timp la Cel de Sus astfel incat tara sa fie protejata de eventualele vicisitudini climatice, avand in vedere ca in mediul rural iarna nu are oponenti pe masura. (Z)

  2. Poate la fel de interesanta este miza schimbarilor de la Armata: Statul Major General se va transforma în Statul Major al Apărării.
    La o privire extrem de superficiala, ar fi vorba de niste schimbari ca sa ne aflam in treaba.
    La una un pic mai dedicata, pare un foarte bun prilej pentru niste destituiri (prin desfiintarea unor functii) si numiri noi, mai convenabile, in aceleasi functii cu denumire usor schimbata.
    In fine, privirea dvs., mai antrenata decit a altora in descilcirea unor urzeli fine, s-ar putea sa deceleze aspecte chiar mai profunde. E-adevarat?

  3. Nu ştiu ce a făcut cu adevărat Tobă. Nu ştiu cât de corupt este, dar sunt sigur că cel care-l va înlocui va fi şantajabil, va executa tot ce i se va ordona şi va dori cu tot dinandinsul să fie ministru, de aceea va fi fidel actualului sistem. Ceea ce a construit Prezidentul şi gaşca lui funcţionează foarte bine şi în regimul Johannis şi al presupuşilor tehnocraţi, mulţumindu-i pe mai marii lumii. Părerea românaşilor nu contează, pentru că nu ai voci, care să-i reprezinte, pentru că românaşii au memorie scurtă , sunt toleranţi şi de aceea uşor de manipulat.

  4. Intrebarea este: d’nul Toba din ce tabara face parte?
    Ar fi inutil sa ne preocupe sa aflam. Dintr-un simplu motiv. Toba este doar un simplu pion. Nu-i nici macar ,,nebun’’ (ca d-nul Rus de ex.). Evident ca daca ar fi ramas ar fi facut si el ,,ce trebuie’’, la fel ca toti ceilalti pioni, desigur. Cu Toba, fara toba sistemul isi vede de drumul lui.
    Eu cred ca, asa cum am mai spus-o, cheia este la indemana celor care stapanesc numararea voturilor. La fel ca si Toba si la carma ,,institutiei responsabile’’ cu numararea stau tot ,,oameni numiti’’. Pioni si ei, platiti bine, se-ntelege (pentru impartialitate, desigur!)
    Pe Toba-l tin pion fidel cu fapte mult mai acuzatoare fata de ce-i aruncat prostimii (plagiatul, ha, ha, ha). Tocmai de aceea, zic, el isi va face ,,treaba’’ oriunde-i va fi repartizat locul.
    ,,Miscarile’’ care sa mai fac, din cand in cand, se fac pentru a da impresia prostimii ca-i ,,lupta mare’’. Doar vin alegerile … Daca-i vanzoleala pot mai usor sa vanda ideea de alegeri. Ca rezultatele nici nu mai conteaza. Pentru ei e important numai sa mai pastreze aparentele ca se mai da cate o lupta, din cand in cand.. La asta lucreaza. Uneori le iese mai bine (vezi alegerile din 2014) iar in alte cazrui mai prost (vezi localele din Bucuresti)
    Cred ca prin expresia ,,Mai bine sluga la americani … ” s-a spus totul. A fost anuntat si ultimul tantalau de pe aceste meleaguri cum sta treaba. Multi banuiau, desigur, dar stiti cum e. Cand cineva ,,important’’ o afirma, devine pe bune.
    Formal, se vede ca o batalie pentru preluarea controlului tuturor serviciilor. Doar formal, insa. Sunt grupate deja, parerea mea. Suntem in etapa ,,cosmetizarii’’ acestora.
    In cei 12 ani cand totul a fost lasat din mana tocmai pentru a se forma sistemul asta odios si in servicii s-au creat tabere care si-au urmarit propriile interese personale (economice si nu numai). A venit, insa, momentul ca sa se faca curatenie. Ce-i de inlaturat se inlatura si, la fel ca si-n partide, vor fi ,,promovati’’ la varf ,,scolitii’’ care au asteptat cuminti sa fie impinsi in fata. Niste pioni, la fel ca Toba, dar mult, mult mai disciplinati.
    In tot acest timp, insa, ,,capitalistii cinstiti’’ sunt adevaratii castigatori. Se-ntelege ca nu-s de-ai nostrii. Ca i-au curatat aproape pe toti. Revedentele cele mai mici din Europa sunt la noi, profiturile cele mai mari le au la noi filialele marilor companii occidentale etc. si nu in tarile mai dezvoltate economic unde, datorita presiunii populatiei exercitata prin parghiile care le are sunt nevoite sa achite o parte mult mai insemnata din profit (bani care se duc in salarii decente in educatie, sanatate, etc)
    Curios este ca nu-i vedem batand toba pe seama ,,furtului legal’’ realizat de companiile lor prin tari bananiere/ colonii (ca tarisoara noastra, se-ntelege). Atata timp cand aceste companii isi aduc contributia lor si la bunastarea cetateanului de rand din patria mama totul este posibil in capitalism.
    Noi cu circul (toba) ei cu …

  5. Pe mine altceva ma surprinde, nu poti umple 9 bibliorafturi numai cu informatii despre achizitiile de la directia operativa a informatiilor min. de interne, mai este si altceva acolo, ceva voluminos si bine mascat de achizitii, dar probabil ca e prea periculos pt a fi aflate de catre publicul platitor.

    In rest insa nicio problema, tara are o multime de generali si daca tot nu ajung, mai face fara jena…

    Insa despre serviciile mele, treaba este absolut naturala: in Romania exista atat de multa ploconire, incat presedintele se va trezi cu intreaga tara a lui chiar fara sa o ceara, orice slujbas se va incolona in cohorta ploconelii autoimpuse, tot asa cum i s-a intamplat si lui Basescu, lui Iliescu, lui Constantinescu si oricarui alt sef sau subsef aparut din neantul mintii. Ploconeala este sport national in lipsa oricaror alte abilitati, calitati si competente! De ce? Pt ca astea trei nu ofera garantii de viitor asa cum ofera ploconeala, care normal, e luata in calcul si apreciata de altii aidoma lor…

    Eu va mai spun inca odata privind si la acest G20, la anul vine criza si in 2018 razbelul! Sa nu ziceti ca n-ati stiut, sau poate vreti sa aflati de la oficiali, precum atatea lucruri utile pe care le-ati aflat de la ei de-a lungul timpului… Iar daca va bizuiti pe presedinte, asta stiti ca este puternic antifonat iar restul sunt fie mincinosi notorii, fie nu divulga secrete…

  6. O sa se supere dl. Mircea Popescu pe mine ca l-am criticat pe dl. Tismaneanu. Dl. Tismaneanu este un activist pe statele de plata ale Imperiului. O portavoce a propagandei desantate. El critica permanent stinga, si utilizeaza etichete, ca de exemplu:

    „PSD-ul este un agregat cleptocratic.”

    De drepta, numai de bine. Un Profesor veritabil, vine nu doar cu afirmatii, dar cu date clare. Ce inseamna „agregat”? O secera cu un ciocan? O menghina cu un muncitor? Un intelectual cu in stilou in mina? Sigur, PSD-ul are uscaturile ei. Si dreapta, centrul, extremele nu le au? Nu, basistii sunt curati ca lacrima, incepind cu familia fostului Imparat al Romaniei.

    Ce fel de „agregat”, prin comparatie, este Partidul Republican, sau Partidul Democrat din SUA? Mmm, domnule Tismaneanu?

    „Tirania coruptiei”. Suna plastic, deci interesant, Dar despre „tirania capitalului” nu vorbim putin domnle Tismaneanu? Despre „tirania corporatiilor”? Despre „tirania ordinii mondiale”?

    Nu astept un raspuns. Evident, eu sunt un nimeni, iar domnia sa un geniu inteles usor.

    http://www.mediafax.ro/cultura-media/interviu-vladimir-tismaneanu-psd-ul-este-un-agregat-cleptocratic-15558984

  7. Dacă președintele nostru nu ar prezenta această formă de autism, despre care eu am crezut la început că este un autism mediu, constatând pe măsură ce trece timpul că termenul „mediu” îmi pare tot mai mult un eufemism, mutările lui în politica românească ar fi , probabil, mult mai subtile, deoarece Klaus ar înțelege că discreția în atingerea unui scop asigură uneori, cel puțin parțial, succesul.
    Numai că nu este așa. Dorințele lui Klaus Iohannis, induse de cine știe cine, sunt expuse într-o manieră brută, încăpățânată și imatură, schematizând la maximum arhitectura unui mandat bizar, fără nici o legătură cu „fișa postului”, și, aparent, fără înțelegerea, fie și sumară, a unei misiuni istorice, încredințate de o populație vorbăreață, dar sedusă uimitor de misterul unei tăceri atât de opace…
    Dar cine se află oare în spatele aspirațiilor președintelui? Este el, într-adevăr, cel care-și dorește „ guvernul meu”, „parlamentul meu”, „serviciile mele”? Sau cineva i-a susurat în ureche CE ANUME trebuie să-și dorească? Zilele acestea, pentru a-mi ilustra o mică secvență dintr-un comentariu, am urmărit din nou „evoluția” lui Klaus Werner în cea de-a doua confruntare cu Victor Ponta, la B1 TV, sub privirile calde ale Mădălinei Pușcalău. Credeți-mă , a fost extrem de instructiv… Posesorul celor șase case (la ora aceea), cunoscând clar întrebările și având răspunsurile potrivite caligrafiate pe manșete, se purta, totuși, într-o manieră atât de absurdă, într-un mod în același timp pueril și nevrotic, țintuind, după fiecare răspuns derizoriu, cu un aer triumfător, una dintre camere, despre care i se spusese, probabil, că îl prezintă mai seducător și mai bărbat de stat. Toată emisiunea a făcut asta. Nu s-a oprit nici o clipă. Părea teleghidat .
    Este capabil un asemenea personaj, pentru care vacanța pare singura țintă în viață, este capabil, spun, de planuri oculte, de conspirații inteligente, de gândire pe termen lung? Cel mai frecvent, în editoriale din presa de toate culorile, dar și în majoritatea zdrobitoare a comentariilor referitoare la Klaus Werner Iohannis, se sugerează sau se vorbește de-a dreptul despre mintea greoaie a acestuia, despre imobilismul său intelectual… De la fostul DIVERTIS, redus la un grupuscul, dar revigorat brusc de tăcerile caraghioase ale președintelui, până la săptămânalul ACADEMIA CAȚAVENCU, unde are onoarea de a se dedica încetinelii raționamentelor sale un amplu serial, președintele nostru este privit ca un nătâng, și nici măcar ca un nătâng mediu, ci chiar ca unul de anvergură…
    Eu nu mă îndoiesc că există cineva care a avut nevoie de „guvernul meu” , are nevoie pe viitor de „parlamentul meu”, și, încearcă, sub ochii noștri, să dobândească și „serviciile mele”. Numai că eu nu cred că numele lui este Klaus Iohannis. Și asta nu pentru că, la modul ideal, nu și-ar dori și Klaus un ansamblu de „securitate proprie” asemănător, ci pentru că nu-mi imaginez că el ar avea capacitatea de a realiza așa ceva, ci doar aceea de a merge, ca întotdeauna , pe mâna unuia care-i spune, din când în când:„ poți să faci lucrul acesta, doar ești președinte, ce, ai uitat? ”

  8. Simpatic d-ul Dragnea ! S-a gasit sa ne spuna tocmai astazi cum il trada si sabota Victor Ponta pe Crin Antonescu prin intermediul Romania TV .
    .
    http://www.dcnews.ro/dragnea-se-vor-supara-victor-i-crin-dar-o-sa-spun-asta_515087.html
    .
    Poate era mai bine sa nu se ajinga aici si sa-i ofere o functie , o sinecura d-lui Ponta . Sa-i hraneasca foamea de functii si de putere .
    Ponta e DISPERAT dupa putere si cred ca s-ar fi gasit si pentru el ceva de condus : presedinte la vreo Asociatie de Locatari , presedinte la vreo comisie de inventariere a unor bunuri publice sau poate presedinte la vreun birou electoral .
    Sa-si ia si el niste banuti , sa numere ceva si sa i se spuna : d-ul presedinte .

  9. E o nebunie ceea ce se întâmplă la noi.
    Văd pe CNN că unul dintre cei doi viitori candidați la președinția SUA (nici nu contează care, fiindcă și celălalt e pe-aproape) a cheltuit 150 de milioane de dolari în „Turul SUA” DE PÂNĂ ACUM.
    Să te ții în campania de-adevăratelea ce-o să fie!

Lasă un răspuns