Reuniunea anuala a diplomatiei române

Am participat, astăzi, la deschiderea Reuniunii anuale a diplomatiei române, la Hotelul Marriott. Erau acolo multi diplomati români si străini, oficiali guvernamentali si parlamentari, fosti presedinti ai României. Au prezentat expuneri despre politica externă românească premierul Dacian Ciolos si ministrul Lazăr Comănescu (oarecum suprapuse, ca tematică) si Călin Popescu-Tăriceanu – care a subliniat si neimplinirile din acest domeniu. Mi-a făcut plăcere să reintâlnesc acolo numerosi prieteni si cunoscuti.

10 gânduri despre “Reuniunea anuala a diplomatiei române

  1. Strategie de etapa: Toate voturile spre PSD!

    Fostul premier Victor Ponta a anunţat, duminică, pe Facebook, că si-a depus candidatura la alegerile parlamentare la Organizaţia PSD din Gorj. El a afirmat că PSD e singurul partid care poate fără probleme să propună o listă ”completă” cu parlamentari care au fost activi şi eficienţi în mandatele precedente, cu oameni care si-au probat valoarea în Guvern şi în administratia locala, cu tineri de viitor si femei competente.

    Clarificarea problemei candidaturii de catre Ponta a pus capat speculatiilor ca acesta ar pleca din PSD si ar prelua conducerea unui partid nationalist, Partidul Romania Unita, infiintat in 2014 de Mihai-Bogdan Diaconu, care este liderul formatiunii. Hotararea lui Ponta, de a candida din partea partidului al carui lider a fost, l-a linistit si pe presedintele PSD, Liviu Dragnea, care in ultimele zile s-a agitat pe acest subiect.

    Dragnea a avansat neinspirat chiar ideea-momeala ca predecesorul sau merita sa fie mai mult decat deputat (dar nu presedintele Camerei!, n.m.), desi cele doua demisii ale lui Ponta au aratat ca acesta nu este un ahtiat dupa functii. Prin vanturarea acestei tentatii cadriste, calculul lui Dragnea devine straveziu de carierist: Tu, Ponta, vii inapoi seful PSD-ului, am nevoie de tine acolo ca oamenii te urmeaza, iar eu merg seful Guvernului!

    Insa candidarea lui Victor Ponta din partea PSD mai are si o alta semnificatie, de departe cea mai importanta dupa parerea mea, cu valente de strategie de campanie pentru stanga social-democrata: “Toate voturile spre PSD!”. Aceasta este o strategie de etapa, adica fix pana la ora 21.00 din ziua alegerilor, cand se inchid urnele. Ce urmeaza dupa, etapa post-electorala, va fi altceva, o ajustare de strategie au o alta strategie.

    De ce insist pe acest scop unic, determinat si fara ambiguitati al campaniei electorale? PSD are un potential electoral inegalabil, dar prin semnale divergente ale liderilor el se poate risipi foarte usor, cu atat mai mult cu cat perioada premergatoare urnelor este plina de provocari, zvonuri si diversiuni, menite sa duca la slabirea si fragmentarea adversarului, implicit la nesiguranta sau turmentare politica a intentiilor de vot (v. caragialescul “…dar eu… eu pentru cine votez?”).

    • Daca pui lacat la Ministerul de Externe o saptamana sa dea dra.ul daca se prinde cineva. O institutie inutila care toaca bani. Cu banii aceia ar putea fi platiti suplimentar medici sau……sa platim un tribut la rusi sa ne lase-n pace !

  2. Ieri, la aniversarea celor 100 de ani de la intrarea României în Primul Război Mondial alături de Antanta, organizată de de instituţia Preşedintelui ( probabil sfătuit că a gafat prin nesărbătorirea Zilei Naţionale şi sfătuit , de asemenea, că trebuie să facă ceva ca să crească în sondaje), atât Preşedintele cât şi Premierul au subliniat rolul diplomaţiei româneşti în recunoaşterea statului naţional unitar, prin Pacea de la Paris. Mă întreb, astăzi, după 100 ani, cu ce se poate lăuda Preşedintele statului, privind relaţiile noastre diplomatice, recunoaşterea noastră ca stat cu drepturi egale în UE, în NATO şi cu ce realizări , în ultimii 2 ani?
    Oare de ce nu au fost prezenţi la manifestarea de ieri, preşedinţii celor două camere ale Parlamentului şi preşedinţii partidelor? Nu au fost invitaţi? Dacă nu au fost invitaţi, este o mare ruşine pentru organizatori, iar dacă au fost invitaţi şi au fost absenţi nemotivat este o mare ruşine pentru ei !

  3. Si breo parere despre parrile lu Pettit ?! O actiune ceva ? Niste telefoane, emailuri, co0nferinte d epresa, interviuri?!

Lasă un răspuns