Ambasadorul american la Chisinău

Ambasadorul american la Chisinău – nu-i dau numele pentru că nu este relevant – a pierdut o excelentă ocazie să tacă. El a vrut să fie pentru o clipă Kissinger. Să rezolve toate problemele istorice de la granita răsăriteană a Rusiei prin câteva fraze. Nu stiu ce efect va fi avut speech-ul său la Chisinău dar, sigur, i-a dat o lovitură dură colegului său, ambasadorul american de la Bucuresti. Nu cred că ar trebui realizat acum un sondaj de opinie privitor la sentimentele pro-americane ale românilor. In plus, el i-a distrus, lui Traian Băsescu, prin câteva cuvinte, si Axa cu Washingtonul si obiectivul national de unire cu Basarabia până in 2018. In plus, el a ridiculizat, prin aceste declaratii,  vizita premierului Ciolos la Chisinău dar, mai ales, a negat dreptul populatiei din Republica Moldova de a-si exercita dreptul la auto-determinare, asa cum a făcut  si in urmă cu 25 de ani.

Ar fi insă inutil să i se explice ambasadorului de la Washington ce s-a intâmplat in 1812 sau in 1940. In calitate de co-guvernator al zonei, el are deja solutiile pregătite. In acelasi fel precum Molotov in discutia cu Gafencu. Real politik, ce mama naibii…Ce atâta parteneriat strategic?

33 de gânduri despre “Ambasadorul american la Chisinău

  1. Foarte, foarte trist, insultator as spune pentru romani, si pentru Romania sa aibe asemenea „partener strategic” care ii calca in picioare interesele nationale. Iar Romania, slaba cum o stim, tace de la Iohannis la Ciolos,. Nu stiu inca daca dl. Tariceanu a spus ceva pe tema asta. Cei de la ALDE de obicei reactioneaza potrivit. Dar PSD-ul de ce tace? Sa spuna tare si pe toate canalele ca asteptam in viitor ca Nenica sa gaseasca toate prilejurile sa taca.

    Ei, ia sa vedem, il recheama Obama pe Nenica asta de la Chisinau? Dar, nu ma mira calitatea slaba a reprezentantilor diplomatici ai SUA. Au fost multe exemplare de cum nu trebuie sa fie un Ambasador si in Romania.

    Acum ar fi fost bine sa avem organizatii puternice in Diaspora, sa actionam in comun si sa trimitem o scrisoare la Casa Alba! Cum nu prea avem, ne trateaza ca fiind inexistenti!

  2. Dacă vrei să te plimbi în neglijeu prin casa ta , nu prea poți, că pe unde deschizi ușa dai de un ambasador cu un licurici ca un lămpaș drăguț înfipt în frunte, care-ți pune lămpașu-n ochi de-ți vine să crezi că ești, mai curând, la ancheta DNA-ului, iar nu la tine acasă…. Problema e că nici sora ta, care stă peste drum , și care zicea că n-ar fi rău să se desființeze la un moment dat gardul dintre cele două reședințe, așa cum te gândeai și tu, că doar grădina a fost una singură la început, nici ea , zic, nu se poate plimba în neglijeu prin propria locuință că tot de-un ăla cu lămpașu-n frunte ( mai PETTIT, ce-i drept, că și casa e mai mică…) dă nas în nas prin orice odaie.

    Băieții ăștia cu lămpaș știu mult mai bine decât cele două surori care-i treaba…respectiv cum trebuie să voteze sora cea mare dacă nu vrea lacăt pus pe ușa de la cămară și care e poziția corectă și statornică a gardului dintre cele două proprietăți, în frumoasa perspectivă dinspre casa surorii mai mici.

    Cele două surori sunt umilite mai tot timpul… poate că ambasadorii le consideră proaste pentru că nu zic nimic la toate inițiativele lor fistichii, și din ce în ce mai impertinente, din moment ce fetele, prin reprezentanții lor legali, stau cu-un deget în gură și se uită în zare , de parcă nici n-ar fi vorba despre ceva important.

    Nu știu ce ar mai trebui să li se întâmple celor două surori ca să ridice capetele bine vârâte între umeri și să aprindă lumina în propria lor casă , ca să nu mai fie nevoite să se ia după tot felul de licurici , prin întuneric…

    • @Luminita Arhire
      Noi suntem de vina, noi, romanii, pentru ca tot plecam capul fara sa avem curajul unei atitudini, dorind, mai degraba, sa facem pe plac unuia sau altuia, ori rusilor, ori germanilor, ori americanilor etc. Ca sa fie bine. Romanul tot vrea sa faca de asa maniera ca sa fie bine si iese prost pentru el. Asa ca „cele doua surori” sunt de vina pentru ca nu stiu decat „pozitia ghiocelului”, a capului plecat, sa nu deranjam pe altii. Iar altii ne iau drept prosti. Si pe buna dreptate!!

  3. Corecta pozitia domnului Prim Ministru.
    Maine, la ora 10:10, in organizarea „Actiunii 2012” va avea loc in Bucuresti va avea loc un miting la Universitate impotriva declaratiilor iresponsabile ale ambasadorului american. Oare vor apare si politicienii patrioti ai Romaniei?
    Dar, slava Domnului, Administratia Obama este la capat de drum. O scrisoare la Casa Alba nu va avea niciun efect.
    Poate ar fi mult mai utila o scrisoare adresata Congresului, dar venita din partea unor organizatii americano-romane (nu prea mai exista asa ceva), dar si un protest oficial din partea unor forte politice romane amintindu-se ca Ziua Nationala a Romaniei este tocmai 1 Decembrie ziua consfiintirii Unirii incepute in Basarabia pe 27 Martie 1918 prin Hotararea Sfatului Tarii , „de-a pururi si totdeauna”.

    In urma protestelor din Aprilie 2009 de la Chisinau impotriva conducerii comuniste a lui Voronin, ambasadorul american din acea vreme a laudat actiunile represive ale administratie conduse de Voronin.
    Ca cetateni americani, cu radacini in Romania si Basarabia, am trimis la Departamentul de Stat, condus de Hillary Clinton, o scrisoare de protest cu o cerere de rechemare a ambasadorului american de la Chisinau.
    Raspunsul a venit dupa cateva luni cu o multumire ca sustinem eforturile americane (!?).
    Oricum, o dovada in plus ca o noua administratie democrata nu ar fi un lucru bun pentru Romania.

  4. De necrezut, o bantuie ambitia de marire politica: Academia Romana nu mai vrea sa fie ONG!

    Am crezut ca numai politicienii alearga dupa titluri stiintifice si diplome academice, care sa-i ajute sa se catere mai bine pe scara puterii. M-am inselat. De necrezut, dar de aceasi boala pare sa se fi molipsit si Academia Romana, care, vorba ceea, serviciu contra serviciu, ii cere si ea politicii patalama de acces la putere, ca doar n-o fi mai prejos. Ori, poate nu toata Academia, ci doar academicienii mai mistutiti de ambitii politice.

    Academia Romana a postat pe site-ul sau o propunere de de modificare a legii de organizare si functionare in care cere drept de initiativa legislativa, asa cum, acum, au doar Parlamentul si Guvernul. Mai mult, propunerea legislativa introduce prevederea ca titlul de presedinte al Academiei Romane sa fie asimilat ca rang si salarizare functiei de Ministru, in timp ce vicepresedintii sa fie asimilati ca rang si salarizare functiei de Secretar General al Guvernului.

    Va dati seama ce s-ar putea alege de Academia Romana daca va renunta sa mai faca parte din societatea civila si va intra in cârd cu politica, cum s-a intamplat cu fostul Consiliu National pentru Stiinta si Tehnologie (CNST) si “academiciana” Elena Ceausescu? Daca tot sunt unii academicieni devorati de ambitia de a fi asimilati cu ministrii, de ce sa fie niste parati si nu unii autentici, ca doar piata electorala este libera pentru oricine? Poate pentru ca unii nu vor trece in veac de un scrutin?

  5. Morala tip Odobleja….Avand o firma de consultanta dedicata pietei de capital romanesti si « joc fara minge » ( initial « mingea » era doar in mintea noastra, apoi …adevarul – gol…, acum a mai ramas doar o naluca, « o vedem si nu e »…)…., cand incepusem « sa ascut creioane » din ce in ce mai eficient, am ajuns la Stefan Odobleja si « Psihologia consonantista » ( prefata acad. Mihai Draganescu initial m-a contrariat, tinand cont de neangajarea pe directia Norbert Wiener…. Ulterior insa, am regasit la Mihai Draganescu virtuti nebanuite, ceea ce mi-a mai atenuat din « vijelia » initiala, chiar in relationarea cu Odobleja…). Ref. la viciu, Odobleja are insa o abordare interesanta, merge pe exacerbarea lui si « vindecarea » prin saturatia determinata de exces…Ca medic, ii era mai la indemana aceasta abordare, spre deosebire de Norbert Wiener, ca matematician si filozof…. Poate ca James Pettit, cu specializare în « Studii internaționale și în limba rusă », este un odoblejian ( sigur limba rusa este odoblejiana in raport cu cea americana, sa nu-i zic engleza, ca acu’ cere Anglia unirea Commonwealthului cu S.U.A…) si nu un norbertwienerist ( determinatia ciberneticii spatiilor cu mai multa sansa …)….

    P.S. Anglia ( Marea Britanie de fapt ) nu ar cere asa ceva…SUA insa, n-ar trebui sa ceara. Ar fi deajuns sa gandeasca. Sa fie o alta forma de intelegere a BREXIT-ului ? Devoalata de Odobleja ? Daca-i asa, trebuie sa-i dam o bere mare lu’ Pettit, un ambasador american dintr-o tara mica….La mai mare, dom’Pettit !

  6. Ar trebui sa imi scriu comentariul pe FB, insa vad ca articolul de acolo face trimitere aici. Contrar opiniilor scrise de onorabilii contributoare si contributori – si chiar celor scrise de dl Nastase, eu nu dezaprob raspunsul dlui Pettit, din pozitia sa de ambasador al SUA la Chisinau.
    Dar mai intai, sa vedem contextul, adica interviul. Eu nu prea am avut vreme, decat sa ma uit la minutul 8 al filmului urmator, unde incep lucrurile cele mai incriminate de patriotii romani.
    https://youtu.be/5eidgfcNqKI
    Putem vedea ca intrebarea care a prilejuit raspunsul buclucas este atent formulata astfel incat, eventual, sa il prinda pe ambasador intr-o capcana. Intrebarea este formulata si pusa de o doamna Ludmila Barba, despre care e bine sa zicem cateva vorbe: dna Ludmila Barba este absolventa a universitatii Lomonosov – de unde credeti? din Moscova – are, la TVM, monopolul relatiilor mediatice ale acestei televiziuni cu diaspora (moldoveneasca, desigur) este certificata, de 13 ani, ca formator (adica invata si pe altii) in istoria, institutiile si politicile UE doctorand la institutul de integrare europeana al academiei de stiinte a Moldovei, ca si master (mestera, adica), in relatii internationale a academiei moldovenesti de administratie publica. Biografia dnei Barba e cazul sa ne lamureasca asupra faptului ca numai furturile masive interne ii tin aproape de noi, ca ei si-au pregatit mecanisme de apropiere de UE separate de ceea ce le ofera Romania si ca riscul ca sa ne zica, intr-o zi, multumim, gata, pa si pu, ne vedem la Brucsel, fara sa fie major, nu poate fi neglijat. Dl Pettit care, in ciuda numelui aproape frantuzesc, este cu siguranta evreu, are informatii sigure, despre dna Barba, fiindca puteti observa ca trage tare cu drumul european distinct al Moldovei, ceea ce probabil ca i-a dat dnei Barbu fiori de placere, la gandul ca nu doar isi poate da doctoratul , dar ca si, la fel ca dna Pruna, ar putea deveni si ea angajata la Brucsel, pe cai pe care vedeti si dvs. ca nu vrea nimeni sa le faca publice, ca sa nu poata candida oricine. Relatia de parteneriat strategic cu Romania nu obliga SUA sa faca politica Romaniei, tot asa cum nu a obligat-o pe dna Albright sa-mi raspunda, pe FB, la cele doua chestiuni pe care i le-am pus in atentie. Restul, lasand la o parte cele cateva exagerari care dau, pe alocuri, interviului ceva trasaturi de vodevil, este corect si, acolo unde nu ni se pare fair play, nu mai putem face nimic; pentru ca rusii au putut face purificare etnica in Moldova iar noi nu mai putem, pentru ca nu avem unde sa deportam rusii asa cum rusii au deportat romanii, pentru ca nu putem sa impuscam fara judecata pe rusi asa cum au facut ei cu romanii, pentru ca nu-i putem urca in vagoane de vite ca sa-i exterminam, asa cum au facut ei cu romanii. Il injuram pe dl Pettit pentru politica impotenta pe care am dus-o timp de un sfert de secol in primul rand in relatia cu noi insine si abia apoi in aceea cu cei de peste Prut. Pentru ca am refuzat orice drum spre a deveni un stat puternic si ne-am oferit averea nationala oricarui aventurier economic bun de gura, pentru ca ne lasam calcati in picioare de oricine, pentru ca nu am fost in stare sa avem si noi o armata echipata ca lumea. Ne-am batut joc de noi timp de un sfert de secol si dam vina pe Pettit? Basescu nu are decat sa scoata tipete nationaliste cat o vrea, credibilitatea sa este zero, inclusiv in asa – zisa sa adversitate fata de rusi (dar nu la nivel de soguni, notari,…); dl Basescu incearca, in opinia mea, sa mai impuste niste voturi. Dl Ciolos a incercat, dupa parerea mea, sa fie un fel de mos Ciolosila, adica s-a infatisat la Chisinau imediat ce au ajuns acolo banii. Bani pe care nu i-a procurat el. Sigur ca, dupa ce trimiti cateva zeci de milioane de euro esti bine primit , insa cu siguranta ca i s-au spus si niste vorbe mai putin placute, fiindca la conferinta de presa avea, parerea mea, o figura de soarece ofticat si, cand am vrut si eu sa ascult un fragment din conferinta sa de presa, in acel fragment tocmai se rastea, dupa modelul Victoria (50 de palate intr-unul singur!) la o ziarista. In concluzie, interviul dlui Pettit genereaza, volens – nolens, un bilant caruia trebuie sa ii examinam cu atentie atat activul cat si pasivul, in relatia cu Republica Moldova. Si in ceea ce il priveste pe dl Pettit, dar mai ales in ceea ce ne priveste pe noi.

  7. In seara aceasta la emisiunea ” In gura presei „, d-ul Mircea Badea a spus exact ceea ce am spus si eu de cativa ani încoace :

    ca Victor Ponta a fost un om al sistemului securist , a colaborat cu sistemul securist si chiar a pus umarul la instaurarea si intarirea statului politienesc .
    Si ca toate postarile si vaicarelile acestuia de pe Facebook sunt penibile !

    http://www.evz.ro/victor-ponta-confirma-140-de-ofiteri-sri-sunt-detasati-la-anaf-pentru-combaterea-evaziunii-fiscale.html

    Întrebat fiind dacă este adevărat că 140 de ofiţeri SRI au fost delegati la ANAF, informație care a apărut în spaţiul public, Victor Ponta a răspuns:

    „Da, este adevărat . E NORMAL să fie așa .

    …….

  8. Am citit si eu interviul dat de Ambasadorul James Pettit la Postul Moldova 1 . Am citit si CV-ul acestuia si am vazut ca este un absolvent de limba si literatura rusa , un diplomat de cariera care a activat la Moscova si un cunoscator al realitatilor din Rusia si Moldova . Nu poate fi comparat cu Hans Klemm sau cu pungasul acela penibil de Mark Ghitenstein .

    Inainte de a sublinia ceea ce ne dorim noi ca popor cred ca ar trebui sa vedem ce doresc adevaratii jucatori si contextul in care este dat acest interviu .

    Noi ca popor ne dorim foarte multe si suntem foarte vocali dar nu suntem in stare nici sa ne udam porumbul ( pardon , irigat ) sau sa reparam vreo 200 m de autostrada surpati de vreo 3 ani !
    Cineva de pe blog spunea cu amuzament ca suntem aliatii Americii si ca avem un parteneriat strategic cu acestia !!!
    Sorry ! Suntem o colonie , suntem bagati la inaintare in jocurile geopolitice ale altora , suntem o tinta in fata armelor nucleare rusesti si – Doamne fereste ! – un viitor camp de lupta . Nici macar dreptul la viza nu l-am primit de la aliatii si partenerii strategici 🙂
    Democratia a fost SUSPENDATA in tara asta de prin 2005 si inlocuita cu un stat politienesc guvernat de niste scelerati . Din cauza unui tradator de tara numit Traian Bashina .
    Noi populam o tara care nu ne mai apartine . In colonie Guvernatorul (ambasadorul) dicteaza tot . Sinistru si umilitor e simulacrul de democratie cu alegeri in care iese cine trebuie, cu Guvern venit din exil, cozi de topor, servicii ce servesc pe straini, manipulare cat incape, anchete comandate, justitie controlata in camp tactic, Presedinte decorativ si popor resemnat . Anyway …

    Cat priveste MESAJUL si CONTEXTUL acestui interviu cred ca acesta a fost dat tocmai pentru a calma lucrurile in contextul unor evenimente prezente ( conflictul din Siria si noua alianta Rusia-Iran-Turcia ) si viitoare ( alegerile din Moldova care SIGUR vor fi castigate de prorusi ) extrem de volatile si cu implicatii foarte periculoase .

    Eu nu sunt nici diplomat si nici politician dar din ceea ce citesc , ce vad si ce simt , cheia este Siria . Evolutiile viitoare din Ucraina si Tarile Baltice , din Moldova si din Estul Europei sunt strans legate de conflictul din Siria .
    Insasi intrarea Rusiei in acel conflict a fost facuta ca o moneda de schimb si de negociere .

    Daca SUA sau Turcia vor invada Siria ( nu ma refer la zona kurzilor ) si nu vor tine cont de interesele Rusiei , aceasta va conduce la evenimente tragice majore si in cascada atat in Ucraina , cat si in Moldova si poate chiar in tarile baltice ( cu comunitati mari de rusi ) .
    Si americanii nu vor putea face NIMIC de la cei 11 000 de km departare …

    E o vorba asa, aiurea. Cica Rusia nu a inceput nici un razboi, dar le-a terminat pe toate . Probabil face parte din propaganda lor, dar un sambure de adevar tot este acolo. Eu mai stiu o vorba din popor : Nu zgandari niciodata ursul . Se pare ca multi din conducatorii de azi , din toata lumea , nu stiu asta si se apropie din ce in ce mai mult de barlogul ursului .

  9. Am ascultat declaratia Pasolului Seedinionih Shtatov la kishinev. Nu pare genul rafinat, cum i-ar sta bine unui diplomat. Sa spui ca Modlova nu e Romania, sau ca Moldova e stat multi-etnic nu necesita mult efort intelectual. Curge apa din cer, deci ploua, ne spune Nenica.

    Am citit si niste comentarii ale unor amero-romani, ca dl. Nastase si PSD-ul ar fi anti-american. Exista aceasta sub-specie, care consuma diverse ciuperci cu efecte halucinogene. Avem si noi Nenicii nostri crescuti in patria domnului TooFish.

  10. Sa ne radem cu si de tehnocrati :

    http://www.capital.ro/reteta-de-falimentare-a-salrom.html

    Adica daca Etatul este cel mai prots adminstrator atunci sigir ca tehniocratii e cei mai incompetenti!!!

    Si la abjectu’ lu suberct’ – unii (obligatoriu)m anticiminusti, proatlantisti samdisti inceraca sa o dea cotota ca totusi Pettit ala parca ar avea drepatte, sau nu e vina lui (si a Desoatamantului de Stat in @@@) , sa nu produte antiamuricanii samd si dau sa puna batista pe tzambal.C;’asa=i la mahala : ajutaior sariti ma omoara! urmat de „nu da in el ca el ebrabat=miu el ma @@@@ el ma bate!

  11. Pe harta sa mentala, ambasadorul american se joaca cu creionul geopoliticii, tragand o linie groasa pe Prut, dincolo de care nu se mai afla Europa si peste care, in aceeasi minte geopolitica, Europa nici nu mai poate trece, ori nu ar mai trebui sa treaca. Prin urmare, tot discursul reprezentantului Washingtonului despre o Moldova “europeana” este fals, ipocrit, o Moldova care nu trece sau este impiedicata sa treaca frontiera eorpatlantica de Est ramane o Moldova ruseasca, ostatica Moscovei. Imi este imposibil sa cred si sa accept ca in inteligenta sa nemasurata diplomatul american nu pricepe ca inghetarea geopolitica a Moldovei este o cale spre rusificare, nu spre europenizare si euro-atlantizare, care nu serveste in niciun fel intereselor aliate. Dar si ca nu ar observa ca unirea Moldovei cu Romania este singura cale de eliberare a Moldovei din prizonieratul geopolitic la care a condamnat-o Stalin. Si atunci…? Crede Washingtonul ca Republica Moldova va ramane o insula americana intr-o mare ruseasca? Sau, si mai absurd, ca o Moldova pro-americana va fi o Moldova anti-romaneasca si, implicit, anti-europeana? Asemenea “visuri” sunt completamente desarte, fara nicio urma de rationalitate. Casa Alba va trebui sa-si aduca emisarul cu picioarele pe pamant. In orice caz, Romania si Moldova nu vor trebui sa urce in avionul cu un singur motor, si acela un motoras, al diplomatului american.

  12. Moldova este aproape de granita apuseana a Rusiei. In curand vor fi vecini si pe uscat.
    Micutul asta american, cu nume frantizit, s-a filorusit dupa atâtea misiuni in spatiul ex-sovietic.
    A uitat ca profesorii i-au predat limba romana, nu moldoveneasca, inainte de a se duce la post, la Chisinau?

  13. Sigur ca ambasadorul mai bine tacea, insa trebuie sa recunoastem ca are dreptate! Nu ne vom reuni niciodata cu Moldova, cu exceptia situatiei in care marile puteri vor gasi de cuviinta ca o asemenea constructie le foloseste lor la ceva, tuturor de comun acord! Altminteri suferim degeaba, iar despre nationalisti ce sa spun, degeaba esti nationalist daca dezideratul tau este contrar tuturor evidentelor, dupa cum degeaba esti monarhist daca tot asa…

    Traim in trecut, ba chiar ne ambitionam sa traim in trecut si asta ne garanteaza ca viitorul ne va calca-n picioare, sau ca ne va prinde cu izmenele in vine, dupa cum va place.

    Ambasadorul declara ceea ce-i consolideaza lui pozitia acolo, noi nu i-o putem consolida fiind nesemnificativi, deci a ales invers. Va urca in top pana catre Putin, apoi va gasi ceva semnificativ si i-o va spune negresit, importanta este moneda de schimb pe care sa speram ca o va gasi, de asta exista consilieri… poate tezaurul, poate Unirea, poate armata aia, cine stie ce convine mai mult viitorului presedinte american, deocamdata si ei sunt in asteptari. Ah, ca dorintele noastre nu conteaza, pai acestea nu conteaza nici aici acasa, in Romania, daramite acolo….

    Sa fim realisti, noi am pierdut partida cu existenta dupa ce, doar un mic exemplu, i-am dat o platforma de electronica de miliarde unui oier pe nume Hayssam, si cate altele, supara-se cine o vrea!

  14. PS: „Accidentul” diplomatic american de la Chisinau ne demonstreaza inca o data de ce este iimperios necesara revigorarea post-moderna a nationalismului romanesc, De fapt, sa ne aliniem la modelul de nationalism istoric si economic american, care a tinut natiunea americana unita si a facut-o mare. Parcurgem o etapa de remodelare geopolitica, in care cine va lasa ca interesele nationale sa-i fie modelate de altcineva va pierde. Nationalismul retrograd, in care interesele nationale sunt modelate de internationalism sau supranationalism nu aduce decat saracie si conflicte. Nationalismul progresist inseamna o modelare proprie a intereselor nationale, un nationalism suveran si economic, de crestere si dezvoltare. Daca PNL si-a abandonat crezul doctrinar „Prin noi insine”, PSD are sansa sa-si afirme ideologia identitara, a nationalismului suveran si economic. Ideologia identitara a PSD este o ideologie moderna, actualizata in raport de noile provocari si riscuri (migrationism, terorism, globalism/neocolonialism etc.). Ideologia identitara este incompatibila cu afilierile internationaliste si supranationaliste (noul PRU a inceput bine, daca PRU va fi PSD, va fi un PSD dezafiliat).

  15. Democratii sunt dupa imaginea lui Obama , dispusi la toate compromisurile .
    Cred ca acest Petitt , petit in tot , spune ce gandeste el , fara sa se teama ca State Departement ii va da peste mana – Steve Talbott , unul dintre strategii lor cei mari , nu era rusofon perfect , si influentat de vederile rusesti ?
    Diplomat in rusa , Petitt a studiat cartile rusesti si punctul de vedere rusesc asupra Basarabiei , ceva in genul popor diferit de romani , apropiati de Rusia , Rusia a facut mult pentru ei si ei sunt credinciosi Rusiei , in plus sunt rusi acolo si Rusia trebuie sa-i apere , Romania nu are ce cauta acolo samd .
    Ce stiu alde Talbott – Petitt despre Romania in Basarabia vine pe filiera ruseasca Izvestia -Pravda -nobilimea rusa- memoriile generalilor sovietici – scrierile lui Tolstoi-Puskin in trecere prin Basarabia , la ce va asteptati ?
    Stati ca FN din Franta a contactat un ” imprumut ” de 9 milioane de euro din Rusia iar tatal Jean Marie alt „imprumut ” de 2 milioane , din Cipru prin consortii rusesti , ca sefii dreptei franceze – Thierry Mariani , Fillon , Sarkozy – sunt si ei interesati de Rusia , nu doar cultural , ca Rusia , ingrijorata de ostilitatea franceza in 2008 cu atacarea Georgiei ( cand si antrenorul de rugby francez al Rusiei , Saurel , demisiona ca protest ) a lansat o operatiune enorma de infiltrare , diversiune si influentare in Franta , pe multiple forme si cu discursuri poliforme , in functie de interlocutor …

  16. Diplomatie ping-pong: Departamentul de Stat nu si-a asumat declaratia ambasadorului de la Chisinau!5

    Intrebat oficial, luni, daca declaratiile controversate facute de ambasadorul Statelor Unite la Chisinau, James Pettit, cu ocazia Zilei Independentei Republicii Moldova, sunt pozitia oficiala a SUA, Departamentul de Stat nu le-a confirmat in mod oficial.

    Diplomatia de la Washington a preferat sa lase totul pe seama unui agent de presa al Departamentului de Stat, care s-a folosit de tactica jocului de ping pong, trimitand inapoi intrebarea, cu sugestia de a afla raspunsul de la Ambasada SUA din Bucuresti.

    Receptivi rapid la semnalul de ping pong de la Washington, subalternii ambasadorului american Hans Klem au refolosit tactica, indrumand HotNews.ro, care a adresat intrebarea, sa ceara explicatii de la ambasadorul de la Chisinau.

    Luni, Ambasada SUA de la Chisinau a facut precizari legate de declaratiile ambasadorului. Ambasada a spus ca „Statele Unite sprijină integritatea teritorială și suveranitatea Moldovei – aceasta fiind o politică de lungă durată a SUA. Statele Unite rămâne un partener în dezvoltarea economică și democratică a Moldovei și susține dorința de integrare în comunitatea Euro-Atlantică” (Unimedia).

    Ce sa intelegem din ambiuguitatea acestui joc diplomatic? Ca si in cazul scandalului privind mutarea armelor americane de la Incirlik la Deveselu, SUA par sa fi folosit aceeasi stratagema de eludare, ca “nici nu confirma, nici nu infirma”.

    Insa in cazul noului scandal provocat de americani, ca “Moldova nu-i Romania”, faptul ca Washingtonul nu confirma si nu-si asuma declaratia trimisului sau la Chisinau este mai credibil si mai apropiat de realitate.

    In fond, daca ar fi dorit sa nu fie suspectat ca joaca cu doua carti, una ascunsa in maneca, pentru a o putea intoarce ca la Ploiesti, Washingtonul ar fi spus clar, ca-i alba sau neagra. Deci, parerea mea este ca atunci cand afirma ca “sprijina integritatea teritoriala si suveranitatea Moldovei”, pozitionarea Washingtonului este fata de Moscova, nu fata de Bucuresti.

    Deschiderea catre Unire si Aliatul roman poate fi identificata fara echivoc in precizarea ca SUA “susține dorința de integrare în comunitatea Euro-Atlantică” a Republicii Moldova, integrare care in conditiile post-Brexit nu poate fi decat prin reunificarea cu Romania.

    Mi-ar placea sa cred ca aceasta logica sanatoasa, credibila si transparenta guverneaza relatia americanilor cu partenerul lor strategic roman, intr-un context geopolitic in care SUA au nevoie mai mult ca oricand sa-si confirme credibilitatea si sa-si atraga aprobarea, nu dezaprobarea.

  17. Cica , Dorin Iacob ar fi declarat ca a deprins apucaturile astea de la Traian Bashinescu . Ca in PDL toti se indeletniceau cu treaba asta din cauza ca partidul era format in mare parte din securisti impotenti .
    Chiar ieri am vazut si niste poze cu Lenuta Udrea care se poza cu un copac batran si scorojit intre picioare si apoi desculta intr-un cimitir din Sul(a)ina .
    Cred ca semnificatia acelor poze este foarte clara : starea actuala a lui Traian Basecsu .

    http://www.cotidianul.ro/surse-mediafax-fost-secretar-general-pd-retinut-in-marea-britanie-287044/

  18. Ambasadorul Pettit a fost sincer. Nu cred ca a fost o scapare, pur si simplu asa i s-a comunicat de la Departamentul de Stat.
    Ceea ce romanii inca nu inteleg, este faptul ca America nu a avut, nu are si nu va avea niciodata un parteneriat real cu Romania, ci, unul (de facto) cu Rusia. Din aceasta perspectiva, detaliile care noua ni se par relevante se vad foarte putin, spre deloc.
    In ceea ce priveste aspiratiile domnului Basescu, aici, il contrazic pe distinsul diplomat Adrian Nastase.
    Traian Basescu si familia sa fac afaceri ample cu rusii, iar cetatenia (sa) moldoveana/moldoveneasca in viitorul context global, nu este intamplatoare.
    Cine vorbeste de ,,axa lui Basescu”, ar trebui sa ia aminte ca intentionat s-a omis ultima veriga.
    In realitate, Traian Basescu s-a referit la axa ,,Bucuresti-Londra-Washington-Moscova (cu statie de legatura spre Chisinau)”.
    😉

  19. Lăsând la o parte chestia cu istoria, ambasadorii americani sar calu rău de tot dând indicații țărilor foste comuniste, (cățeilor, că Rusiei nu-și permit să-i dea…) și afișând o superioritate stupidă, de semidoct.
    Or fi fiind ei „de carieră”, dar n-au mai repetat demult atribuțiile unui ambasador.
    Una peste alta, sigur că un ins n-ar putea fi obraznic dacă cel ofensat nu i-ar permite.
    Cei în drept ar trebui să le taie în mod legal avântul.

  20. Cred că zvonuri precum acela al plecării lui Ponta din PSD sunt împrăștiate cu scopul de a deruta opinia publică.
    Există indivizi care întrebuințează o mulțime de metode pentru a manipula electoratul și a-l face să își schimbe intenția de vot sau să nu mai voteze.

  21. SUA, superputere? Superputere mai e aia pe care – să mă scuzaţi – Rusia s-a pişat de cel puţin două ori în ultimii trei ani? În Siria a fost suficient ca nenea Putin să ridice puţin tonul pentru ca tolomacul de Obama să dea înapoi cu coada între picioare FĂRĂ SĂ OBŢINĂ NICI UN BENEFICIU. În Ucraina, aceeaşi Rusie s-a şters la fund cu acel act semnat atât de SUA, cât şi de Marea Britanie, prin care acestea se declarau garante ale integrităţii respectivului stat. După opt ani de obananism, parcă începem să-l regretăm pe retardul de Bush junior. Măcar avea cojones. Aşa că… GO TRUMP!
    Apropo, Ghiţenştein şi cu celălalt coleg de diplomaţie (de a ţinut locul în timpul vacantării) erau, ambii, tot reprezentanţii administraţiei obananiste.

  22. Superputerea Rusia , care terorizeaza de doi ani poporul cel mai apropiat cultural de ea , ucigandu-i recrutii ( cum radea un ” voluntar ” rus intr-un sat din Donbass anul trecut ” ha-ha-ha ! sunt ucrainieni aici , sunt ! toti in pamant ! ” – adica o bagatela de peste trei sute de tineri ucrainieni masacrati ) , distrugandu-i imaginea in lume ( ” stat fascist ” ” stat corupt ” – asta vine de la rusi , sa mori de ras – ” stat care trebuie impartit ” etc ) nu plateste salariile muncitorilor ei !
    Le Figaro , pagina economica , publica acum o saptamana un articol ” neplata salariilor gangreneaza Rusia ” despre sute de mii de muncitori ( chiar Avtovaz , constructor auto ) si mineri , cu salarii neplatite din 2015 !
    Sa ne linistim in schimb , ” oligarhii ” rusi , cei care fura avutia poporului rus in emiratul feudal al lui Putin , cumpara vile de 15 milioane de dolari la Frejus si Antibes , pe Coasta de Azur , si trimit – spala zeci de miliarde de dolari ( ai poporului rus ) in paradisul fiscal rus , Cipru !

  23. L:ui Zev ref parteneriat :


    Primejdioasa este unirea cu cel mandru, bogat si puternic

    4. Bogatul a facut strambatate, si tot el s-a maniat.
    5. Celui sarac i s-a facut strambatate si el se roaga pentru iertare.
    6. Pana ii vei fi de folos, va lucra cu tine; iar de vei ajunge sarac te va parasi.
    7. De ai, va trai cu tine, si te va saraci si nu-i va fi mila.
    12. Cand te cheama cel puternic, fa-te ca si cum te-ai feri si cu atat mai mult te va chema.
    13. Nu te vari, ca sa nu fii dat afara, nici nu sta departe, ca sa nu fii uitat.
    14. Nu lungi vorba cu el, nici nu crede cuvintelor celor multe ale lui.
    15. Ca te va ispiti cu vorba cea multa si, ca si cum ar rade, te va intreba.
    16. Nemilostiv este cel care nu-si tine cuvintele, si nu vei scapa de rau si de legaturi.
    20. Oare se va insoti lupul cu mielul? Asa si cel pacatos cu cel cuvios.
    21. Ce pace are leoaica cu cainele? Si ce pace are cel bogat cu cel sarac?
    22. Vanatul leilor sunt asinii salbatici in pustiu; asa si pasunea celor bogati sunt saracii.
    23. Urata este trufasului smerenia; tot asa si bogatului ii este urat saracul.
    24. Pe bogat, cand se clatina, il reazima prietenii; iar cel sarac, cand cade, este respins de prietenii sai.
    25. Bogatul, cand aluneca, multi sunt care il sprijina; cand spune cuvinte nebunesti, ii dau dreptate.
    26. Cel smerit a gresit, si toii il cearta pe el; grait-a intelepteste, si nu este bagat in seama.
    27. Bogatul a vorbit, si toti au tacut, si cuvantul lui pana la nori l-a inaltat.
    28. Saracul a grait, si zic: Cine este acesta? Si de se impiedica, il rastoarna pe el.
    29. Buna este avutia la cel care este fara de pacat si rea este saracia in gura celui nelegiuit.

    Biblia
    Vechiul Testament
    Cartea Intelepciunii lui Isus, fiul lui Sirah (Eclesiasticul)
    |

  24. Un domn cu o gandire exceptionala, vizitator anonim al blogului dlui Nastase, imi atrage atentia ca nu doar Rusia nu vede cu ochi buni o reintregire a Romaniei, ci si: Bulgaria, Serbia, Ungaria si Germania. Si poate si altele.

  25. Pe mine mă interesează reacţia şi punctul de vedere al moldovenilor la zicerile ambasadorului. Dar n-am văzut nicio reacţie şi niciun interes al comentatorilor faţă de atitudinea moldovenilor. Pe noi ne interesează de ce partidele politice din România, de ce Parlamentul, de ce Guvernul nu au luat atitudine. De ce să aibă vreo reacţie? Este cumva problema naţională, politică de stat a României şi eu nu ştiu ?Există în politica statului român obiectivul reîntregirii naţionale sau obiectivul sprijinirii românilor de dincolo de frontiere ( volohi, aromâni, istroromâni, gorali, meglenoromâni etc.)? Nu am habar de aşa o politică, ci, din contra, nu există interesul autorităţilor statului nostru faţă de minorotăţile româneşti din teritoriile aflate în vecinătatea României dar există un mare interes pentru minorităţile de pe teritoriul ţării noastre.

  26. Mai Wilde , nu poti compara 6 judete moldovenesti compacte , 100 % romanesti , parte a Moldovei istorice , cu doua – trei sate de istro-romani sau megleno-romani care au disparut acum o suta de ani ? Nici cu cateva zeci de sate de pe Valea Timocului , in regiuni care nu sunt vecine cu Romania , care nu au apartinut Romaniei ? Eu inteleg ca ar fi o superba diversiune tehnocrata – democrata SUA pentru a abate atentia noastra de la Orhei si Olanestii Basarabiei …

  27. Oscar Wilde: iti multumesc ca ai abordat fateta respectiva in comentariul tau, fiindca subiectul este suficient de complex – si poate fi privit prin multe prisme – ca sa nu poata fi epuizat intr-un comentariu. Da, una dintre chestiuni este aceea ca Romania nu poate avea o politica oficiala de reintregire si nici macar una oficioasa; ar fi cazul sa recunoastem ca, in practica, ducem un soi de politica de fredonare a Republicii Moldova, cum se zicea pe vremuri, care nu prea poate duce nicaieri, in speranta ca, la un moment dat, Republica Moldova recunoscatoare si plina de sperante de mai bine va sari in bratele surorii sale mai mari, Romania. In fapt, noi nici nu avem definit un interes national, adica un set de subiecte de urmarit si rezolvat si care sa intruneasca, din partea tuturor fortelor politice, consensul. Dl Tariceanu, pe care presa l-a vanat pentru o declaratie, el facand acum pe presedintele in timp ce dl Johannis si-a publicat, tactic, o poza dintr-un aeroport, a dat, electoral, un subiect care ar putea face parte din interesul national, acela de a se crea o corelatie intre dimensiunea europeana a tarii si locul ei european din punct de vedere economic; nefericirea face ca aceasta idee sa fi fost comunicata in context electoral, adica sa se bucure de macar ignorare din partea celorlalti actori politici. Tocmai complexitatea chestiunii cu ambasadorul Pettit ma face sa sugerez dlui Nastase luarea ei in discutie, cat mai repede, la FET, pentru a putea fi dezbatuta temeinic. Sunt foarte multe lucruri de spus, daca nu vrei sa le taci.
    Putem incepe sa discutam si despre primele concluzii ale intamplarii de la Chisinau. Una dintre ele este aceea care confirma ca Romania nu se bucura de suportul aripii politice a guvernarilor americane, ci de suportul celei militare. Adica, Romania este sprijinita, iar asta a devenit traditional, vezi si cartile lui Watts, de catre deprtamentul apararii. Motivul, pe care nu il stiu, dar il intuiesc, este acela ca militarii nu au chef de complicatii in zona, complicatii care, militar, au o cu totul alta greutate decat acelea politice. Deasemeni, putem concluziona ca Romania a adoptat traditionalul stil hei-rupist, cincinalul in patru ani si jumatate, care nu poate aduce succese in fata tehncii sahistice rusesti de a acumula avantaje mici, care, cumulate, sa fie transformate in castiguri semnificative. Sa vedem doar o actiune, aceea a rusilor la parada: indivizii s-au strans aparent fara autorizatie si au incercat sa rupa cordonul de paza in timp ce se derula punctul din program in care evoluau copii; fortele de ordine au trebuit sa-i contrezd cu gaze lacrimogene, desigur, nu de agresivitatea celor care pretind masca de gaze, dar probabil ca nici bine nu le-a fost celor din zona. Cele mai intense urlete ale rusilor, conform comentariului unui martor ocular, s-au inregistrat in timpul defilarii plutonului de garda romanesc. Dupa parada, cu tupeu, unul dintre rusi a inceput sa pretinda demisia ministrului de interne. Poanta, vis a vis de autorizatia manifestarii este aceea ca impotriva lui Chirtoaca, primarul, a fost pornita procedura de suspendare, adica , tot politic, rusii pot zice ca la ce bun sa ceara autorizarea de la unul care tot va fi suspendat?
    Rusinea care ne pandeste dupa toamna electorala moldoveneasca nu ar fi, in principiu, aceea ca populatia moldoveneasca se va duce catre rusi, in fond si la urma urmei dreptul si treaba lor sa isi faca o soarta proprie, Marea rusine este ca populatia se va orienta catre o forta care a comis acolo crime si abuzuri ingrozitoare. Ori, ca romani, cand ai avut toata deschiderea, sa fii considerat a fi mai prejos si mai putin atractiv decat un popor de criminali, banditi si talhari, asta este adevarata rusine pe care am putea sa o traim.

  28. Mizerabilul ăsta de ambasador american la Chișinău ar trebui trimis cu primul avion Chișinău-Washington acasă definitiv,iar apoi Klemm de la București,ne-am săturat de yankeii ăștia vânzători care vor iar să ne dea pe mâna mizerabililor de ruși de la răsărit.Idioții ăștia de la Washington nu văd că aproape au pierdut Turcia de sub aripa lor,bulgarii joacă cazacioc de ceva timp cu rușii,grecii sunt falimentari,iar acum ne destabilizează și pe noi?Chiar vor să-și distrugă flancul sud-estic al N.A.TO.,într-atât sunt de idioți?Dacă pierd strămtorile,atunci rușii vor penetra Marea Mediterană,după ce Marea Neagră chiar a ajuns un,,lac rusesc”.

Lasă un răspuns