Muzeul de artă din Calafat – Palatul Marincu

Muzeul de artă din Calafat – Palatul Marincu – reprezintă, după părerea mea, cel mai interesant obiectiv turistic din Calafat. In călătoria noastră prin Lunca Dunării, am vrut ca si Mihnea să-l viziteze. Eu eram pentru a treia oară acolo, mai ales că Palatul fusese restaurat in perioada in care am condus guvernul.

M-am bucurat să-l reintâlnesc pe Alexandru Pârvan, o mare personalitate culturală a orasului, autor al monografiei „Calafat si oamenii săi”, venit special să ne intâmpine.

Clădirea este un monument de arhitectura, construit după planul lui Paul Gottereau, cel care a proiectat si Palatul Regal din Bucuresti. Proprietarul său, Stefan Marincu, om bogat din zonă si primar al urbei intre 1911-1914, a avut insă un destin nefericit, cele două fiice ale sale murind, la vârste fragede, de tuberculoză.

Acum, in muzeu, sunt pregătite mai multe expozitii ale unor artisti locali.

Calafatul isi păstrează farmecul – străzile largi, organizate perpendicular (precum cele din New York), cu multi copaci, cu parcuri, cu clădiri vechi – ce poartă amprenta cosmopolită a vechilor locuitori, comercianti de grâne.

Noul primar, pe care l-am cunoscut cu acest prilej, are multe de făcut, mai ales legat de locurile de muncă. Podul de la Calafat este superb dar orasul nu are nimic de câstigat de pe urma lui. Taxele, la nivel national, se impart 87% pentru bulgari si doar 13% pentru noi. La nivel local, niciun avantaj. mai ales că AND nu s-a invrednicit să instaleze un cântar pentru supra-greutate la TIR-uri ( un TIR trebuie să incarce 20 de tone de cereale: in realitate el transportă pâna la 40 de tone). Bulgarii folosesc intensiv podul pentru transportul produselor lor spre Occident (zilnic, trec pe acolo in jur de 1500 de TIR-uri).

Ce e de făcut? E clar că ar trebui sanctionată incompetenta si lipsa de responsabilitate. Cum? Fiecare dintre voi poate da răspunsul.

 

 

 

 

69 de gânduri despre “Muzeul de artă din Calafat – Palatul Marincu

  1. Armele alea sunt de recuzita, sunt vizibil decalibrate. Importi arma sau o cumperi, te duci la politie si declari ca o folosesti strict la filmari si demostrezi ca esti o trupa de teatru, politia te trimite la un armurier care o decalibreaza, adica baga un spiral mai mare pe teava si gata, ai cu ce sa joci in filme si in piese de teatru. Spun asta pt ca una dintre armele prezentate era o pusca cu alice Remington, model pe care il stiu bine-bine de pe vremuri… Exista si arme destinate strict filmarilor, astea au simulatoare se zgomot si foc la gura tevii, iar altele au si emitatorul cu tinta care se prinde sub camasa si cand ala trage, aia face poc, scoate fum si lumina, iar ala se umple de sange pe sub camasa…

    Legea nu prevede maxim 3 focuri, nici nu exista asa ceva cu exceptia pustilor cu trei tevi, majoritatea celor semiautomate au minim 5.

    Diferenta dintre armele de razboi si cele de vanatoare nu o face arma propriu-zisa ci munitia! Munitia este mult mai bine controlata decat armele, orice vanator stie asta. De aici apar si „incurcaturile”, poti omora si cu o arma cu alice daca tragi la 10-15 m, poti vana si cu un AK, dar daca reusesti este mare „noroc”! La vanatoare este interzis sa tragi foc automat, iar foc-cu-foc cu AK, rad si iepurii de tine! Cu AK poti trage doar in urs, mistret si cerb, dar numai daca acestea te lasa sa te apropii la 50 m, caz insa in care s-ar putea sa te vaneze ele pe tine… Cerbul, capra si capriorul nu, sunt de treaba, nu le mai vezi intregul sezon, insa ursul si mistretul s-ar prea putea sa te ia la ochi… asta pt ca AK nu-ti ofera suficienta precizie pt a le omora temeinic. Apoi, daca ursul, mistretul si cerbul sunt in miscare, cu AK n-ai absolut nici o sansa sa le dobori, iti trebuie carabina cu luneta.

    Mai mult, nici un vanator nu-si da arma pt filmari, deci aia nu erau nici macar vanatori, ci papagali din presa si teatru. Mai exact incurca-lume. Nici nu ai voie s-o scoti din husa in public! Risti sa-ti pierzi permisul si sa fii dat afara din asociatie, niciun vanator serios nu risca asta…

    Niste retarzi au comis o aiureala iar presa are ce macina intre reclame in timp ce oficialii nu fac nimic din incompetenta, asta-i tot. Probabil n-au invatat la facultatile alea cum se procedeaza in astfel de situatii si nu scrie nici in documentele de la Bruxelles… Ha!

  2. Circula pe internet:

    În cazul în care Hillary Clinton câștigă alegerile prezidențiale din
    SUA, va fi prima dată în istorie cand doi președinți ai SUA s-au culcat
    impreuna.

    În cazul în care Donald Trump câștigă alegerile prezidențiale din SUA,
    va fi prima dată în istorie cand un miliardar se mută într-o locuința
    publica eliberata de către o familie de negri…

  3. @Mircea Popescu

    V-am citit articolul despre Casinoul din Constanta. E o initiativa foarte buna. Sunt multe alte cladiri (ca si cea mentionata de dl. Nastase) care ar trebui refacute si protejate, inclusiv cu bani UE, sau UNESCO (ONU), si privati.

    Diaspora poate ajuta aici cu bani. Suntem 3, 4 milioane in fara tarii. Daca fiecare ar dona $20 in fiecare an s-ar stringe bani frumosi. Asa cum au factu cu statuia lui Brancusi, Cumintenia Pamintului, Guvernul ar putea sa faca o listade cladiri unde si diaspora ar putea participa. Eu unul mi-as indemna toti prietenii din America de Nord si Europa, si colegii sa o faca, dar e nevoie de un proiect bine facut, solid, si vericat unde si cum merg fondurile (transparenta).

    Ce ziceti, aveti timp, si resurse sa demarati asa ceva, poate chiar cu ajutorul celor de aici? Eu unul lucrez, mai am mult pina la pensie, si deci nu am mult timp liber, dar cit pot, o sa ajut.

    Cine crede ca asta e o idee buna si merita demarata?

    PS: As pune pe lista si Baile Herculane, ignorate de autoritati si lasate in paragina

    • Sunt dublu pensionar, din viata activa si din cea publica;-) La pensie ce pot face decat sa stau la taclale la portita.
      Serios vorbind, organizatiile romanesti nu pot face nimic (decat sa faca valuri) fara un parteneriat serios cu institutii ale statului. Acestea din urma au painea si cutitul, au puterea de decizie, au aparatul de propaganda. au resurse.,
      In mod serios, un individ sau chiar o rganizatie fara o interfata bine stabilita cu „institutiile”, nu are nicio sansa.
      Ce sa faca cu banii stransi, cui sa-i dea ca sa fie gestionati, cum poate fi urmarita cheltuirea lor?
      Cineva chiar trecea in evidenta cum toti factorii de raspundere din Romania au gasit diverse motivatii pentru a se sterge pe maini si a nu face nimic, lasand Cazinoul in paragina. Parca se doreste cu intentie ca aceste monument sa fie lasat sa se distruga pentru a fi demolat si, probabil, vandut locul pe nimic.

      Da, CMR a facut multe, dar in cooperare cu institutii din Romania sau Basarabia (ajutorarea catorva mii de oamanei nevoiasi din Basarabia prin gestionarea de catre Mitropolia Basarabiei – chiar raposatul Sencovici a avut o donatie extrem de generoasa; refacearea Cimitirului eroilor de la Tiganca cu Ministerul Apararii-Comisia pt. comemorarea eroilor sau asa ceva; initierea inca din 2000 a propunerii reprezentarii parlamentare a diasporei si conlucrare directa pt. legea romanilor de pretutindeni si acordarii cetateniei romane cu Titus Corlatean; ajutoare pt. inundatii, etc, etc).
      Majoritatea actiunilor le-am facut prin reprezentanta CMR din Romania, (Fundatia CMR) aprobata printr-o hotarare a guvernului Nastase. Deci, aveam organizare si oameni care sa constituie interfata la nivel institutionalizat.

      Regret sincer, dar din pozitia de neica nimeni, nu mai am posibilitati sa initiez o asemenea campanie, mai ales in contextul lipsei de interes a factorilor responsabili ai statului roman.
      O sugestie, totusi. Indrei Ratiu, fiul lui Ion Ratiu care este cofondator al unei fundatie de recuperare si refacere a operelor de patrimoniu, ar putea sa fie contactat, atat pentru Cazinou cat si pentru Baile Herculane. Ultima data cand am mai corespondat, locuia la Turda.

  4. Doru (mai) scrie:
    ,, pai oficial noi ne dorim sa iasa madam Clinton iar Putin il vrea pe Trump”

    Draga prietene, stii cum sta treaba ? Permite-mi sa te lamuresc, ca prea esti copil:
    1. Ce ne dorim noi este irelevant;
    2. Ce-si doreste Putin, obtine, indiferent cine (va) conduce SUA;
    Domnul Putin va fi amic cu orice presedinte al SUA, deoarece cele doua ,,sisteme” sunt condamnate sa fie prietene, sau, cel putin, sa se tolereze reciproc;
    Intelegi ce spun ?
    😉

  5. Occidentul se îngrijorează de recenta întâlnire dintre preşedintele turc şi Putin. Totuşi, opinia predominantă că Turcia – membru important al NATO şi interfaţă strategică între Europa şi lumea arabă – ar fi trădat, optând pentru Rusia, este tendenţioasă căci, dincolo de reabilitarea cooperării bilaterale intrată în impas după doborârea avionului rusesc în noiembrie trecut, dincolo de complementaritatea economică şi geopolitică dintre cele două state, adevărata miză a vizitei lui Erdoğan la Moscova a constituit-o problema kurdă, un pericol ce ameninţă stabilitatea regimului său. Dorinţa de autonomie manifestată – şi în unele locuri chiar exercitată – de comunităţile kurde din Turcia, Syria, Irak şi Iran ( în total peste 20 milioane de oameni) reprezintă adevăratul motiv pentru care Turcia îşi reorientează politica externă şi se apropie din nou nu numai de Rusia, dar şi de Iran, putere musulmană şiită non-arabă căreia ridicarea sancţiunilor internaţionale îi oferă posibilitatea de a-şi relua rolul jucat în Orientul Mijlociu, de Bashar al-Assad care la ora actuală a devenit garantul menţinerii integrităţii teritoriale a Syriei, şi – în final – de Israel, singurul eventual favorabil unui stat kurd, dar care în acelaşi timp are nevoie ca Turcia să exercite presiuni asupra organizaţiei Hamas spre a preveni izbucnirea unui nou conflict în Gaza şi a negocia cu Iranul să nu ofere arme Hamas-ului.

    Totodată, Rusia – actor puternic în conflictul sirian – consideră poziţia sa în Marea Neagră drept una dintre garanţiile propriei securităţi şi contează pe Turcia pentru a-i păstra statutul de « mare închisă » conform Convenţiei de la Montreux din 1936, fără ca ea să fie nevoită să recurgă la arsenalul militar amplasat în zonă.

    Fiecare încearcă astfel să obţină ceea ce doreşte, negociind viitorul kurzilor. În secundar însă, se reliefează incapacitatea NATO – instituţie revolută – de a oferi sprijin efectiv partenerilor alianţei !

  6. Se pare că ar fi corectă, inclusiv conform regulile Casei de Hohenzollern, dar şi a tuturor uzanţelor caselor regale, titulatura de Alteţă Regală şi nu aceea de Regină[

  7. @Adrian B. august 10, 2016 la 5:20 pm

    Ca de obicei, cu o înflăcărare de „atașat total cauzei” (înflăcărarea e certă, după cum putem constata, în schimb cauza e mai difuză), de la înălțimea unui Everest intelectual clamat atât de insistent încât mă și întreb de ce nu se vede în zare, scrieți , într-un mod vulgar, despre un tip pe care nu îl cunoașteți…

    Nu numai că nu îl cunoașteți personal, asta este explicabil, dar, când îl numiți atât de tandru „milițian retardat mintal” și „RAHAT cu grave probleme la mansardă”, este evident că nu-l cunoașteți nici din ceea ce scrie. Lucrul este clar deoarece, dacă ați fi citit ce scrie, ați fi constatat că textele lui, spumoase și picante, sunt sensibil mai bune decât textele dumneavostră. Mai mult decât atât, deși folosește un limbaj, eufemistic spus, „ colorat”, la el este amuzant… la dumneavoastră, când faceți același lucru, este trivial, greoi și șchiop… Or, dragă colegule înflăcărat, v-am mai spus că, în mare parte, suntem ceea ce scriem. Marian Godină are talent, (o, nu este vreun Jerome K. Jerome, dar nici nu pretinde că ar fi ), pe când dumneavostră… mă rog…În situația dată, în care un „milițian retardat mintal” și un „RAHAT cu grave probleme la mansardă” scrie totuși mai bine și mai inspirat decât dumneavoastră și mai corect din punct de vedere gramatical ( adică, spre exemplu, dânsul știe când se folosește „devreme” si când este corect „de vreme”, șmecherie pe care dumneavoastră n-o știați pe 4 noiembrie, 2015 la 10:22 am; și nu folosește adorabilă expresie „ mă risc” utilizată de dumneavoastră pe 7 ianuarie, 2016 la 6:56 am, etc.) …hm…se pune problema , în fine… e cazul să merg cu raționamentul mai departe sau ați înțeles ce am avut de spus?

    Sigur, premierul Dacian Julien Cioloș, care, ca și dumneavoastră , nu a citit nimic din „literatura” lui Marian Godină, s-a pus într-o situație ridicolă mergând la lansarea unui grupaj de povestiri amuzante și ușurele, scrise cu nerv dar cu un limbaj, fără discuție, frust. Evenimentul distona puternic, așa, cam ca nuca-n perete, cu încălțările de premier vremelnic care-l strângeau pe Dacian Julien, ca întotdeauna.

    În final: catrenul pe care îl transcrieți este o parafrază trivială după o epigramă celebră a lui Păstorel Teodoreanu, dar chiar și parafraza o postați inexact (nu „meseriașii” , dragă colegule de blog, ci f…ii, dacă tot ați folosit puncte-puncte din plin ) . Iar comparația între original și ceea ce postați este o ilustrare bunicică pentru ce vă spuneam mai devreme: la Păstorel Teodoreanu, cu toată exprimarea licențioasă, textul este amuzant și simpatic , în timp ce catrenul postat de dumneavoastră este, mai degrabă, vulgar.

    Aveți o părere naiv de bună despre dumneavoastră. Știți la ce mă refer când spun „naiv”, nu-i așa?

  8. Un poolete basist cu sex si origine incerta ( Vlad Mixich ) de la oficina basista a escrocului international Sima a tinut sa ne spuna noua , printre alte mizerii , ca bunicul sau a fost cel mai bogat din sat in perioada interbelica , ca a avut 3 case dar ca a fost on COCKSUCKER ! Ca atunci când au venit comunistii si dna-ul din vremea aia sa-l intrebe de unde are cele 3 case când toti romanii erau lipiti de saracie , individul a fugit si s-a ascuns in porumb ca un las !!!

  9. În perioada în care Octavian Goga a fost prim ministru nu exista
    televiziune. Aparatele de radio erau puţine. De asemenea şi ziarele
    erau puţine.
    Aşa că oamenii nu-i prea cunoşteau pe politicieni.
    Demnitarii nu aveau maşină cu şofer.
    Pentru deplasări foloseau taxiul, apoi se făceau decontările.
    Primul ministru Octavian Goga urma să vorbească la radio.
    A luat un taxi până la Casa Radio. Ajuns acolo, l-a rugat pe şofer să-l aştepte.
    Şoferul i-a spus că nu poate să-l aştepte pentru că se grăbeşte să ajungă acasă să-l asculte pe primul ministru care urmează vorbească la radio. Atunci Octavian Goga, incantat, i-a dat un bacşiş gras.
    Văzând bacşişul, şoferul i-a spus primului ministru:
    „Îl bag în P…A MĂ-SII pe primul ministru! Eu vă aştept pe dumneavoastră!”

    Întâmplarea a povestit-o chiar Octavian Goga

    P.S.
    Ce vremuri .. ?
    Azi, câţi se mai grăbesc să-i asculte pe conducători ?!
    O fuck însă la înjurat … 😉

  10. Liviu Bejan

    Ce avantaje ar obtine Romania printr-o (asazisa) inarmare rapida, in conditiile in care economia romaneasca este sublima dar…..nu vreau sa-l plagiez pe marele dramaturg ?
    Si cat de mare ar trebui sa fie inzestrarea armatei ? Cate tancuri ? Cate avioane ? De unde piloti si bani pentru instruirea lor ? (Z)
    Vom primi petrol si gaze pe gratis ( furnizorii apropiati teamandu-se de eventualele represalii romanesti), dupa epuizarea resurselor proprii ? (Z)
    Liviule…arunca naibii la gunoi consola de jocuri first person. Mai bine, prinde pokemoni. (Z)

  11. incerc sa ma abonez la postari dar nu mai reusesc. Se pare ca dupa trecerea la noul format nu mai este accesibil link-ul sau nu il gasesc. Ma puteti indruma?

    Multumesc

Lasă un răspuns