„Noi, Radu si Ban-Chu”

In emisiunea „Lumea lui Banciu”, din 1 august, la rubrica „Mortul zilei”, Banciu anunta, cu eleganta cunoscuta: „in aceasta perioada de sfinte vacante…, NE TARAM SI NOI de la un mort la altul: moartea Reginei Ana a Romaniei…”

Ceea ce mi se pare interesant, este faptul ca, de la o vreme, Banciu foloseste PLURALUL DE MAJESTATE  atunci cand vorbeste despre el insusi. Mi se pare o dovada de aroganta, nu? – mai ales cand anunta decesul Reginei Ana.

Exista insa  si o alta posibila interpretare: urmand exemplul Antenei 3, emisiunea de la B1 tv sa fie realizata de doi moderatori – Radu si Ban-Chu. In aceste conditii, formula „NOI” este explicabila.

72 de gânduri despre “„Noi, Radu si Ban-Chu”

  1. Mircea Popescu
    august 5, 2016 la 1:34 am

    Stiu ca si in SUA exista fenomenul numit ,,seceta”. Dar, exista solutii tehnice care se aplica eficient pe marile suprafete agricole ale Americii.
    Daca nu dvs, poate altcineva, preocupat de tehnologie agricola (si nu militara), este dispus sa vina in Romania si sa initieze o colaborare cu autoritatile romane in acest domeniu vital.
    Avioanele F35 or fi bune la ceva, dar ma indoiesc ca inzestrarea militara fortata poate asigura prosperitate si hrana poporului roman.
    Dupa parerea mea, nici macar nu ofera un plus de securitate. Dimpotriva, amplifica tensiunile la Marea Neagra. Ce conteaza cateva avioane in plus, oricat de moderne ar fi ele, in raport cu tavalugul de katiuse si miile de tancuri care in 24 de ore pot ajunge la Paris ? Cel putin, asa a calculat un analist nastrusnic gen Radu Tudor (sau altul asemenea, nu-i tin mine numele). (Z)
    Ca sa nu mai vorbesc de lansatoarele de rachete SAM (de care nici ,,Stealth” nu se pot ascunde) si noile rachete de croaziera amplasate in Crimeea.
    ,, Racheta de croazieră cu înaltă precizie Kalibr-NK are o rază de acţiune de cel puţin 2.600 km pentru ţinte terestre şi de 350 km pentru ţinte navale.
    Rachetele Kalibr seamănă îndeaproape cu rachetele de croazieră ambarcate americane Tomahawk. Dar sistemul rusesc este mai recent, el cuprinde rachete mai variate, inclusiv supersonice, antinavale şi altele. Rachetele ruseşti au, între altele, o rază de acţiune mai mare“

    Ma mai gandesc si la raidurile aviatiei americane efectuate in Irak, Siria, Libia si Afganistan, cu rezultate indoielnice. Bani irositi ai contribuabilului american, dar nu numai. Se pare ca mai eficienta este actiunea Rusiei in Siria, deoarece merge la cauza terorismului, aceasta fiind reprezentata de rebelii suniti sustinuti de SUA.
    Cred ca, pentru Romania, mai ieftine si mai utile ar putea fi dronele. Da, in acest segment, va asteptam cu idei si propuneri adresate institutiilor de aparare ale Romaniei.
    ps
    Exista si diasporeni instruiti si care inca mai simt romaneste. Dar acestia sunt ceva mai discreti si nu prea au timp de bloguri personale autorizate de serviciile secrete americane.

  2. @Mircea Popescu. Singurul lucru care ma deranjeaza la dvs. este autopublicitatea prin autocitare; dar este foarte adevarat, am constatat-o si eu, ca astazi daca nu te lauzi singur atunci nu te lauda nimeni. Ca si dvs., nu am timp sa ofer comentarii la comentarii: cand lucrurile merg prost pentru industria nationala, trebuie sa muncesti mult. Si degeaba. Notita mea cu F-35 a fost un semnal de alarma cetatenesc, prin care incercam sa sugerez ca evolutia Turciei poate lua o turnura foarte periculoasa. In afara de F-35A (din date publice, 10 miliarde usd pentru licentierea a 100 avioane), Turcia mai detine (spicuiesc din ce imi vine acum in minte) licenta pentru cele mai moderne submarine germane, fabrica mult echipament militar inteligent (Aselsan , dar si alti producatori turci), este capabila sa isi actualizeze singura tancurile Leopard 2 si fabrica munitie de o calitate care pe altii ii fac invidiosi (de exemplu, rachetele lor Katiusa bat la 42 Km, pe cand munitia echivalenta din fostul Tratat greu trece de 20Km). Daca turcii, din diferite consideratii, se apuca sa-i lase pe noii lor prieteni sa vada planuri, atunci consecintele pot fi dintre cele mai grave. Sigur ca ieri a fost anuntata vizita in Turcia a lui Kerry, vizita care va rezolva o serie de probleme si care probabil ca il va mai calma pe Erdogan.
    Reiau si pentru dvs. in incheiere faptul ca aici, in Romania, suntem o dispora a diasporei; in urmare, vrem sa votam si noi la alegerile prezidentiale din SUA.
    Vizita dvs in Romania este un capitol separat. Sa stiti ca specificul romanesc este mai redus decat credeti, toate legile generale sunt valabile. Cum imi zicea (aluziv), directorul unei firme din aparare „sunt foarte multi tiriplici care ne bat la usa incercand sa ne plaseze cate ceva”. Si sa stiti ca, daca v-au dat un raspuns ferm, atunci v-au simpatizat, metoda moderna zice ca trebuie sa il plimbi pe prost pana se satura el , poanta cu „te sun eu” e deja un semn de bunavointa. Altfel, nu discuta nimeni cu persoane fara autoritate (decizie) si, cum zice francezul (nu noi!) nimeni nu comanda nimic daca nu ii iese si lui ceva ( a nu se intelege bani!). Daca ar fi sa ma concentrez in zona de aparare, ati fi uluit cate as putea sa fac fara sa fiu in US. Asta insa nu ma scoate din statutul de tiriplic, de energie potentiala, ca sa ma exprim mai tehnic, ceea ce mi-ar aduce moartea prin inanitie.

  3. Mircea Popescu,

    ca m-ai pomenit ….
    Ia zi domnu jinere care nu spala la fund batranii din Italia si nu culege capsuni si rosii in Spania … matale auzisi de o oncercare romaneasca de a a face un contrata cu Bell? Bell urma sa construiasca in Romania 96 de AH 1 Cobra (nu chiar Cobra aia din 1970 cfi una mai la la zi) .. intelegerea era facuta in 1996 .. mai trebuia doar de semnat contractul. Ai idee cine a sabotat realizarea comtrctului ca cica nu era dispus sa BELLeasca Romania?
    Sau ai ide cui ii aparatin meritele ca cele 2 fregate Type 22 sunt si azi cam golase ? Aadica nu au fots modernizate , adica nu au primit doatrile necesare sa devina 100% operationale?!
    Ma rog pe tine si Tismaneanu si Pacepa va doare undeva .. nu si pe mine fiindca eu am in preajma un vecion cam incomod nu voi !
    Cat despre advocatu Jackson .. ma lasi ? Pai citez din interviu He says investors should look to the Ukraine as the big investment success story in the region. He says: “If that moves, it will be huge. They have elections next year, but they’re not quite ready for prime time yet.” AVocatul Ucrainei! Si se pare ca mai are niste lipsususri si ca ar fi zis “sper ca instanta de la Haga sa nu dea Insula Serpilor nici Romaniei, nici Ucrainei” (sursele sunt cam problematice)
    Sa nu mai zic de Indeed, on a visit to Bucharest some three weeks earlier, and despite praising the progress made by Romania in military reforms toward NATO accession, Jackson did not mince words: „Give me a bulldozer and I shall immediately destroy all Antonescu statues,” he said, adding that adherence to democratic values includes facing one’s historical past and is „not negotiable” in the accession process . In acest sens ce imi este Vosinski, Stalin, Hrusciov, Brejneb sau Jackson … toti o papa si=un pamant! A[popos ddon diaporit sper ca stii ca Antonescu a fost ala cu “Ostaşi, vă ordon: treceţi Prutul! Zdrobiţi vrăjmaşii din răsărit şi miazănoapte. Dezrobiţi din jugul roşu al bolşevismului pe fraţii noştri cotropiţi. Reîmpliniţi în trupul ţării glia străbuna a Basarabilor şi codrii voievodali ai Bucovinei, ogoarele şi plaiurile voastre!! Curat advocat .. al Moscoviei!
    Si in rest .. aia auzit cumva cam ce directie au azi Ungaria si Slovacia?! Da Bruce ce zice?!

    Hm .. domnu diaporitan daca dopresti sa fii de folos (si sa meriti sa fii ascultata) atunci exoplica in SUA ca in momebntyu de fata , in Balcani au o simngura optiune certa : ROMÂNIA!
    In momnetuld e fata flancu estic al NATO este pus intre paranteze … Vechi favoriti ai SUA – Ungaria si Slovacia se arata cam filorusi … Tucia face o miscare „interesanta”, Grecia …sa nu mai zic Bulgaria.
    Practic singira tara pro0maericana ramane Romania. Singura in fata uRsului. Acu daca voi vreti sa ne sinucidem ptr ca e plina SUA de tsimanenasi, jackspni si late scule muscaleti .. nu va suparati da voi este cam tampiti!
    Asa ca explicati SUA ca ar afec bien sa se gandeasca la ceva in genul : http://www.keeptalkinggreece.com/2012/04/04/usa-grants-military-aid-to-greece-400-abrams-m1a1/

    Nu e nevoie chair de 400 Abrams .. sa zicem [ptr inceput numa 3 batalioane com[plete da sa nu uitai sa trimiteti si nite rachete moderne AT si AA .. din alea utilizabile de un singur om . Am zis rachete moderne nu bazooka!

  4. Nici o replică la răspunsul primit de la Adrian Năstase, de „unul dintre diasporenii inculti, needucati, imbecili si neciopliti” ( hai, că i-am pus şi eu ” ..” , aşa cum face şi el când vorbeşte despre „inteligentii cititori” ) 😉 , semn care dovedeşte exact contrariul a ceea ce se consideră el, dar şi ceea ce vrea să insinueze, punându-i între ghilimele pe cititorii, dar mai ales pe comentatorii acestui blog, din cîte ţin eu minte, singurul pe care-l onorează cu „augusta-i şi nepreţuita” prestaţie, ce aduce uneori aminte de alte „celebre” ziceri /anunţuri comerciale, precum :

    „Avem ton în suc propriu (apă) ! ” (cam asta-i şi materia ce iese cel mai des în relief după adâncile-i ziceri, doar că-i de ploaie ;)), sau:
    „Scaun birou din piele de manager”, ce pare să i se potrivească mai bine
    acestui ” excelent ambasador” ajuns peste hotare din cauză de nerecunoştinţă „specific românească”, a adevăratelor valori naţionale !
    Şi uite acum se bucură alţii de ei, „diasporenii”, cum ne bucurăm noi, că la buticul din colţ, s-a pus în vânzare ” Compot de vişine dezosate „, în cinstea sosirii unora ca ei pe meleagurile noastre !

    P.S.
    „Posmagii muiaţi”, o altă specialitate românească, făcută special pentru unii ca voi, i-aţi terminat de mult !

  5. „Mai are Romania astazi un asemenea „avocat” pro-bono? Si daca-l are, ce sa faca cu el ;-)?”
    Cum să n-aibă (naiba să-i ia, vorba cuiva ! 😆 ) ?!.
    Alde Gitenstein, Klemm,ş.a., ce credeţi că sunt ?!
    Doar că nu-s nici pro bono, nici pro noi, ci pro ei !
    Că doar n-or sta ei cu atâta amar de armament în stoc, şi logyştii ăştia fără comisioanele de rigoare ?! 😉

  6. Mircea Popescu,

    ca m-ai pomenit ….
    Ia zi domnu jinere care nu spala la fund batranii din Italia si nu culege capsuni si rosii in Spania … matakle auzisi de o oncercare romaneasca de a a face un contrata cu Bell? Bell urma sa construiasca in Romania 96 de AH 1 Cobra (nu chiar Cobra aia din 1970 cfi una mai la la zi) .. intelegerea era facuta in 1996 .. mai trebuia daor de semnat contractul. Ai idee cine a sabotata realozarea comtrctului ca cica nu era dispus sa BELLeasca Romania?
    Sau ai ide cui ii paratin merityel ca cele 2 fregate Type 22 sunt si azi cam golase ? Aadica nu au fots modernizate , adica nu au primit doatrile necesare sa devina 100% operationale?!
    Ma rog pe gtine si Tismaneanu si Pacepa va doare undeva .. nu si pe mine fiindca eu am in preajma un vecion cam incomid nu voi !

    Si in rest .. aia auzit cumva cam ce directie au azi Ungaria si Slovacia?! Da Bruce ce zice?!

  7. Strict la, „ce sa faca cu el ;-)?”, se pare că întrebarea cuprinde şi răspunsul :
    „…ca cu ” 😳 😉

  8. @Mircea Popescu, nu stiu de ce ati intimpinat rezistenta incercind sa va promovati afacerile cu arme. Poate ca aveati mai mult succes daca faceati o afacere cu gogoshi americane. Daca aveti bani de investit in Romania – din dragoste fata de tara – puteti face orice. Cel de Sus sa va inspire cu niste lucrari mai iubitoare de oameni si pace!

    Pe mine m-ati pris aici in discutie cu relatia diaspora-Romania. Domnule Popescu, sa fim seriosi, intre expats americani si tara lor de origine nu cred ca e o legatura mai strinsa decit relatia diaspora romana – Romania. Ba poate relatia asta ultima e mult mai pregnanta decit intre expatsii americani si SUA. Au expatsii americani reprezentanti in Congress?

    JFK: „Ask not what your country can do for you, ask what you can do for your country”

  9. Cei doi din imagine au o oarecare bonomie, care lipseste total personajului la care se face trimitere. Ma intreb daca o poza cu doi viermi nu ar fi mai adecvata. Viermi nu de matase, cum ati spus altundeva (pentru ca si aceia au intr-un final o gratie a lor). As numi emisiunea (careia nu-i mai fac demult de tot audienta) „Lumea lui Lumbricoides”. Sau, in sfarsit, „Ascaris si Lumbricoides”… Dar parca si porcii alesi spre ilustrare spun ceva despre incantarea de sine si hidosenia multipla a personajului. Asa ca, refuzand pretentia de utilizare a pluralului de majestate, am putea numi dejectiunea media si „Povestea porcului”. Nomina odiosa.

  10. Mircea Popescu, 1 : Ideea centrala ar fi intr-o propozitie simpla domnule Popescu ca cine nu cumpara flecustetele dumneavoastra este corupt . 2 : Vorbiti cu ambasadorul american la Bucuresti,ca ala-i starostele, ala-i alfa si omega,cheia si lacata ,ala taie ,spanzura ,cumpara si vinde in Romania.Sunt sigur ca prin el ve-ti putea vinde si culcusuri de caini cu explozie termobarica . Va sugerez insa amical,ca daca ambasadorul american la Bucuresti va amana sau nu va raspunde promt avansurilor dumneavoastra (comerciale),fiind ocupat cu alte prioritati la fel de benefice si aducatoare de plus valoare la varful aliantei , sa nu cumva Doamne fereste sa va impinga Gaia sa-i spuneti ambasadorului ca-i corupt ca neam de neamul dumneavoastra si nici oamenii din satele din imprejur nu vor ramane nepedepsiti cu ocna prin asmutirea cetatenilor americani facuti la apelul bocancilor din DNA care stau ca si caini de paza la edificiul democratiei neoliberale. 3 : Nu mai ramaneti aici,e un loc nepotrivit pentru dumneavoastra,este un loc static,ca in parc dumineca,cand se joaca sah,table si se vorbeste despre trecut glorificandu-l.

  11. @Popescu – in Romania Emerson are doua fabrici – Cluj si Oradea – construite dupa 2006 , Dephi uzine la Iasi si Sannicolau Mare …
    amandoua sunt americane , nimeni nu le-a interzis venirea in Romania .
    Ce vroia sa faca Panavision in Romania , ce interes ? Pelicule la noi , de la Los Angeles sau Portland ?
    Fabricantii de avioane de lupta supersofisticate ce interes savina intr-o tara indepartata din Europa de Est ?
    Sa fim seriosi si mai putin demagogi .

  12. @Mircea Popescu. Ma puteti lasa sa stiu cine raspandeste teorii ale conspiratiei? Chestia cu gaina e adanca, dar ce ne facem daca „orice gaina” are dreptatea ei?

    • @tuturor
      Sigur ca fiecare avem parti-pris-uri, dar poate ca este bine ca inainte de a deschide gura sa deschidem ochii, urechile si mintea.
      Altfel, in cacofonia generala a adevarurilor noastre proprii exprimate prin strigate si injuraturi nu ne vom mai putea intelege.

      Pentru a conclude:
      1. Proiectul J35 (cu participare internationala) nu a insemnat vinderea de armament Romaniei cum se pare ca au inteles toti cei care au replicat fara sa citeasca cu atentie.
      Ar fi insemnat, investitie, cercetare, testare, productie (cu locurile de munca aferente) si participare la redistribuirea veniturilor obtinute din vanzarea acestor avioane catre terti, functie de cota de participare a fiecarei tari (ca la bursa), precum si prioritatea (probabil cu ceva conditii avantajoase) la cumpararea acestora (nu obligatorie).

      2. Panavision ar fi insemnat investitia romaneasca constand in acordarea unui spatiu (cum ar fi cel atat de benefic si productiv al Marii Moschei 🙂 ) contra dreptului (licentei) de producere de echipamente si deschiderea unui centru regional Panavision pentru Europa centrala si de est (astazi, acesta s-a deschis la Barrandov-Cehia).
      Centrul regional inseamna un centru de inchiriere de echipamente (si intretinere) pentru productia de film si televiziune. Cam acest lucru se intampla cu modemurile oferite pentru internet – chiar cu preturi ascunse, cu telefoanele mobile – tot in pretul ascuns din abonamente, etc, etc.
      In acest fel pretul unui echipament este acoperit intr-o scurta perioada de timp, iar pana la terminarea unui ciclu de functionalitate sau de depreciere tehnica venitul obtinut acopera de pana la cateva zeci de ori valoarea initiala.
      Cand se produce un film undeva in lume, echipa de filmare respectiva nu vine cu echipamente si cu asumarea transportului. Acestea se inchiriaza de la centrele locale pe intreaga durata a filmarilor (care pot dura luni de zile).
      Costul inchirierii este extrem de ridicat.
      Sigur, ca nu trebuie uitate si taxele aferente veniturilor nete, precum si a celor din salariile angajatilor locali si din alte ramuri industriale locale adiacente.
      Un avantaj suplimentar ar fi si acela ca un astfel de Centru atrage in zona respectiva echipele de filmare care sosesc doar cu actorii, regizorii, operatorii si tehnicienii gasind la fata locului toata recuzita necesara.
      Sigur, am gandit gresit cand am sperat ca Panavision sa devina un factor de impulsionare a industriei cinematografice romanesti.

      Cred si sper ca de la hotararea de guvern de acum vreo 3 ani si pana acum aceasta industrie s-a dezvoltat imens si a reusit sa aduca multa „plusvaloare” fara ajutoare din afara.

      Fericiti cei care considera ca nu exista teorii ale conspiratiei care bantuie prin societatea romaneasca. Inseamna ca ei traiesc din plin in lumea lui James Bond.
      Oricum, nimeni nu pare interesat de informatii care le-ar putea zdruncina pe cele care deja le sunt bine fixate in mental ca adevaruri imuabile.

      Cum nu cred ca o oaie neagra printre lupi albi are alta sansa decat sa fie mancata, voi incerca sa stau cat mai departe.

Lasă un răspuns