Profil de judecător

Pentru că au apărut tot felul de alte subiecte, nu am reusit să salut alegerea profesorului Valer Dorneanu ca presedinte al Curtii Constitutionale. A fost un act de dreptate. Mi-am reamintit momentul initial, jenant, in care propunerea de a fi ales judecător la Curte a fost sabotată de Roberta Anastase si de colegii ei, după o lungă dispută si după reluarea votului.

M-am bucurat să citesc , acum, comentariul semnat de Maia Teodoroiu despre judecătorul Dorneanu, semnat in Q Magazine:

 

„Lecțiile lui Valer Dorneanu pentru judecătorii Curții Constituționale
Maia Teodoroiu, cel mai tânăr judecător de la Curtea Constituțională, a acceptat să îl descrie pentru cititorii Q Magazine, în câteva cuvinte, pe noul Președinte al Curții, Valer Dorneanu, ales astăzi de colegii săi, în unanimitate.

„Cunoscându-l pe domnul judecător Dorneanu, am înţeles câteva lucruri esenţiale, pe care doar teoretic le percepeam până a-mi începe mandatul la Curte, astfel:

a fi judecător constituţional înseamnă a accepta un statut social aparte, guvernat de imperative paradoxale deseori:

să fii în serviciul societăţii, fără a uita omul, privit individual;

să crezi în ceea ce este drept, fără a sacraliza sau absolutiza;

să fii drept, fără a fi rigid;

să fii ferm în aplicarea legii, fără duritate, însă;

să cumpăneşti, fără a părtini.

Dincolo de toate acestea, judecătorul Dorneanu mi-a arătat – şi cred că ne-a arătat tuturor – cum este să fii înţelept, fără stridenţe sau orgolii. Cum poţi rămâne precaut, fără a fi, însă, indecis.

Mandatul său de Preşedinte va aduce, sper şi cred asta, un echilibru greu de clintit în activitatea deloc simplă, deloc uşoară, a judecătorului constituţional, precum şi o comunicare adecvată, internă şi externă ( cu mass-media, cu societatea civilă, publicul larg, partenerii instituţionali de dialog), a principalelor jaloane ale activităţii Curţii Constituţionale.”

31 de gânduri despre “Profil de judecător

  1. Tehnocratii au taiat 383 de milioane de lei Transporturilor la ” rectificarea bugetara ” .
    In traducere pentru cei care nu stiu , sunt bani destinati investitiilor .
    Deci adio bani in septembrie pentru centurile TECUCI , SUCEAVA sau ( sa nu visam ) prelungirea autostrazii Transilvania spre Targu Mures .
    La fel ca d-l Ponta la rectificarile lui ( in detrimentul investitiilor , din pacate ) , d-l Ciolos bombardeaza cu fonduri ” Ministerul Muncii ” ( nu pentru a stimula munca , nu va speriati ) pentru papica electorala .

  2. Ma alatur in intregime elogiilor la adresa d-lui Dorneanu. Pare o boare de aer proaspat, sanatos la cel mai inalt for al justitiei.
    S-a facut dreptate in justitie/sic!

  3. @ fostă basarabeancă
    Un comentariu întârziat la o postare anterioară. Părinții mei s-au căsătorit în 1937, la aproape două decenii după Marea Unire. În satul de baștină al tatălui meu – pe Topolog – mamei mele, ardeleancă de pe Târnava MIcă , i s-a spus ani de zile (pe la spate) ”unguroaica”, deși era româncă get-beget. Personal am călătorit peste Prut în două ocazii, prin anii 90, și m-am întors cu sentimente foarte amestecate: Cel mai dureros, fiindcă era glasul unei adepte unioniste, îmi sună în urechi și acum comentariul unei tinere învățătoare de la Slobozia Mare care m-a dus să-mi arate un drum spre granița cu România ”de pe vremea românilor”. Pentru ea ”românii” erau ”ei”, nu ”noi”, am simțit asta extrem de limpede. Am mai văzut și auzit și altele multe în care se subînțelegea limpede ”noi, moldovenii”, ”voi (ei), românii”. E o realitate amară.

  4. Si eu am fost dezamagit de manevrele Robertei Anastase dar ea este „specialista’ de serviciu in privinta voturilor din Parlament.Dl.judecator Dorneanu chiar a fost magistrat si este un eminet jurist si ma bucur ca in sfarsit Curtea Constitutionala este condusa de un profesionist.Imi aduc aminte cu placere dupa 1989 ce presedinti au fost la Camera Deputatilor si ce dezbateri de substanta existau intre putere si opozitie si ce oameni de calitate erau in ambele tabere.

  5. Am auzit numai vorbe bune despre dl Dorneanu, inclusiv ca este un om foarte inteligent si plin de tact. Nu am auzit, insa, deloc, vorbe despre faptele sale. De exemplu, dupa ce dl Dorneanu a devenit seful comisiei parlamentare pentru abuzuri, nu am mai auzit despre nici un abuz cercetat de comisie. Cine stie, poate ca ele au disparut.

  6. @ Elena Neagoe – faceti ca si cum n-ati sti ce s-a abatut asupra basarabenilor in iunie 1940 – un val de arestari si executii capitale secrete in pivnitele NKVD , deportarile a 13000 de familii in Siberia in trei valuri – 1941 , 1949 , 1951 , defaimarea regulata a Romaniei , nasterea natiunii moldovenesti separate de cea romana , alfabetul chirilic si rusificarea – primul ministru etnic roman al RSS Moldoveneasca apare in anii 1970 , la Sanatate ….
    Ca muntenii simpli de la tara ( adica locuitori ai provinciei Muntenia , dar si oltenii ) numesc romanii ardeleni ” unguri ” – asta tine de nivelul lor de educatie si cultura , scazut … nu ca nivelul de educatie al fratilor lor rurali nasaudeni sau bistriteni sau mureseni ar fi mai ridicat …

  7. Suprarealism si megalomanie: In zilele noastre mai este posibil un razboi de punere la “respect”?

    S-a spus de multe ori in ultimul timp, partial justificat de evenimente, ca lumea s-ar afla in plin razboi mondial. Un razboi nedeclarat, al loviturilor conspirate si pe la spate, pentru interese si bani, care in alte dati (in cele doua razboaie mondiale), au curs galgaitor in unele pungi, facand superbogatii lumii de azi.

    Dar un razboi mondial deschis, va mai fi el posibil? Sau operatiuni ca Northwoods, planuita sa declanseze un razboi mondial, ori ceva asemanator care sa duca la o criza majora, ca operatiunea Gladio, mai sunt oare posibile in zilele noastre?

    https://en.wikipedia.org/wiki/Operation_Northwoods)

    https://ro.wikipedia.org/wiki/Opera%C8%9Biunea_Gladio)

    Ar putea reveni megalomania din alte timpuri, care a facut razboaie pentru a pune lumea la “respect”? O megalomanie care, cu un alt actor in timpul ce va veni, sa dezlantuie un razboi prin care sa ceara lumii inchinare si “respect”? Respectul si stima sunt doua lucruri diferite. Respectul este formal, putand fi obtinut prin obligatie, constrangere sau politica fricii. Stima este informala, bazata pe apreciere si valoare, deci ceva autentic si meritat.

    Scriitorul evreo-romano-american Norman Manea, unul dintre cei mai cunoscuti scriitori romani care traieste in SUA, care a implinit 80 de ani pe 19 iulie, prilej de a-i transmite mai cu intarziere dar mai din suflet multa sanatate si multi ani, a vorbit intr-un interviu din “Romania libera” despre “frustrare” si “megalomanie”.

    Venerabilul scriitor a vorbit despre megalomanie, ca sursa a desprinderii de realitate. Despre “megalomania cuiva dintr-un sat care crede ca satul lui e cel mai grozav”. O eroare pe care a numit-o “provincialism”, care sfideaza ca “omul nu este doar într-un anumit fel, în grădina asta globală sunt tot felul de viziuni, de sensibilități și de tradiții”.

    Supravietutior al Holocaustului, pe care l-a caracterizat drept o “teribila trauma generala a omenirii”, nu numai a evreilor ci si a germanilor, “pentru că un popor atât de cultivat și atât de progresist în multe perioade ale istoriei sale a căzut dintr-o dată într-o capcană stupidă”, Norman Manea a avertizat ca suntem in continuare foarte vulnerabili la minciuna si fanatism, care atrag si impun oroarea, pe care o vedem si in zilele noastre.

    http://www.romanialibera.ro/opinii/interviuri/norman-manea–fereasca-dumnezeu-sa-ia-premiul-nobel–cineva-de-la-noi–424053

    Dar complexul megalomaniei este aproape exacerbat in cazuri de “metropolitanism”, de tari mari care nutresc frustrari si ambitii globaliste, unipolariste. Evident ca unipolarismul intra in contradictie cu multipolarismul, prin lipsa de respect fata de popoarele si tarile lumii, fata de aspiratiile acestora de a trai in pace, libertate si suveranitate.

    Campania electorala pentru alegerile prezidentiale din SUA a fost din pacate folosita de multe ori ca o scena pentru politica fricii. Minti lucide au atras atentia asupra retoricii belicoase si furioase a candidatului republican Donald Trump, care aminteste de trecutul intunecat al nazismului, dar care si prefigureaza o capcana la fel de stupida ca cea rememorata de scriitorul Norman Manea, in care de aceasta data ar putea cadea poporul american, daca Trump va fi ales presedinte.

    Punerea lumii la “respect” prin politica fricii ar putea afecta relatiile transatlantice. Sunt deja denunturi, multe americane. Politica lui ”Make America great again” ar putea deveni o megalomanie periculoasa, daca a deveni mare inseamna a-i face mici pe ceilalti, prin a le cere sa “respecte” reinvierea unipolarismului, calcarea in picioare a multipolarismului, a nazuintelor de libertate si suveranitate. Nu exista libertate fara suveranitate. In noul “Watergate” din tabara democratilor nu mai sunt facuti responsabili republicanii, ci rusii. O recitire pe sarite si cu schimbari de personaje a dubioasei afaceri din 1972-1974, in care presedintele Richard Nixon si-a sustinut pana la moarte nevinovatia. Comentand speta EmailsGate, Donald Trump a conchis provocator: “Nimeni nu ne respecta”.

    http://www.hotnews.ro/stiri-international-21187505-donald-trump-provoca-hackerii-rusi-gaseasca-miile-mailuri-sterse-serverul-privat-folosit-hillary-clinton.htm

  8. Mai puțin entuziasm, ar fi de dorit!
    Mascarada anastase de ce credeți a fost pusă „în scenă”?
    Eu nu m-aș mira dacă, după modelul T.Greblă, se reia Povestea caprei.

  9. Victor Ponta are dreptate ! Sunt total de acord cu el .
    Democratia in Romania a ucis-o chiar el când a batut palma cu un … bolnav ( Traian Basescu ) si când a numit toti oamenii acestui … bolnav in fruntea institutiilor de represiune .
    Iar incompetenta lui a dus la distrugerea aproape totala a capitalului romanesc din economie si la oameni care si-au luat zilele .

    http://www.dcnews.ro/victor-ponta-democra-ia-in-romania-a-fost-ucisa_512191.html

    http://www.dcnews.ro/victor-ponta-incompeten-a-ucide_512207.html

    http://stireazilei.com/video-un-cunoscut-om-de-afaceri-din-pitesti-s-a-sinucis-dupa-un-control-anaf/

  10. Minune dumnezeiasca – forumul ONG Peundemerg ,ONG -ul Pro Infrastructura , primit de Ciolos in insteria Colectiv in noiembrie impreuna cu inca 20 de ONG -uri corecte politic , care l-a dat umanitatii pe maestrul programator pe calculatoare Catalin Drula , consilier special pe infrastructura tehnocrat ( unde n-a facut nimic , inecat intr-o birocratie care il face sa prezinte sindromul Stockholm ) , aproba taierea fondurilor Transporturilor sau o acopera cu o tacere prietenoasa …
    Aceleasi persoane spumegau acum un an ca Ponta lucreaza prea incet si rectifica in defavoarea investitiilor – aceeasi acum tac molcolm sau explica doct ca ” e normal ” , pentru ca masura vine de la cine trebuie …

  11. Un altfel de profil : de terorist ! 😉
    Poate aşa vom înţelege mai bine de unde vine valul de atentate teroriste ce se abate asupra Europei !
    Nenorocirea este că şi-n unele şi-n altele mor oameni nevinovaţi ! :mrgreen:
    Masacru comis de forțele aeriene americane 28 Iulie 2016
    Peste 30 de morți și 100 răniți, civili in satul Manbij. de lângă Allepo, Siria
    Uciderea civililor nevinovați continuă fără încetare iar Marea Britanie sprijină acest lucru.
    Câte zile de doliu ar trebui să ţinem după asemenea atacuri mişeleşti ( era să zic vitejeşti 😉 )
    https://youtu.be/JlcUs85KV5Y

  12. Ca presedinte al CCR nu i se cere decat sa fie corect, nu partizan. Sa vedem daca poate. Eu nu prea cred ca s-a nascut romanul corect care sa ajunga in functii inalte pt ca n-ar avea cum… Dar deie Domnu’!

  13. Intelectual la oi m-as duce …

    Azi Alinutza Lippidi umbla cu farfaslacuri prin Bacania Lobertina .
    Citez:

    – A fost ales (Erdogan) în alegeri declarate de OSCE ca fiind proble-matice, cu intimidare, folosire de resurse administrative și chiar fraudă.
    Faptul că a fost ales în condițiile astea nu înseamnă nimic. Ales era și Victor Ponta când a căzut guvernul său; dacă ar fi intervenit să oprească acțiunea justiției contra sa, cum a făcut Erdogan, mai era la putere și astăzi.

    Vedeti cum se baga soparla* ?
    Asa cu grija si scoala de calomnie :
    – Victor Ponta a demisionat in legaura cu o „vina” care nu era a sa (#Colectiv)
    – Alegerile in urma carora VVP a devenit premier nu au fost declarate de OSCE ca fiind proble-matice, cu intimidare, folosire de resurse administrative și chiar fraudă
    – Alegerile in urma carora VVP a devenit premier au spulberat prsupusa drepata din Partodu Pononar European .. care a intratin Parlamnet pe .. strapontine!
    – VVP a fopts inlocuit de un guvern dorit de cei care au piedut alegerile parlamentare
    – Justitia romana nu are ni9mci de a face cu semsia lui VVP.

    Inca una bucata de macrosoprala macar cat un dinosaur pitic din Hateg …

    Avioanele americane decolează deocamdată din Turcia contra Siriei, că nu am auzit să fi oferit noi aeroportul Kogălniceanu.

    Asta este rea vointa, denuntz calomnios, propaganda dusmanoasa si tradere … Ca o fi ea absolbenta de medicna si muncita de chinuri l;iterar-dramaturgice insa chiar si asa nu este suficent de proasta sa nu isi dea seama ca Incirlac este mai a[porpae de Siroa cu catvea mii de kilometri
    Da ma rog atunci ca cand piblicu timta e prstii cu diploma de parti care votesc cu „dreapata” in Romania.. se plaic zicala ” la tara merge!”

    *Soparla .. ia de aici :

  14. Sper că numirea lui Valer Dorneanu va impulsiona neutralitatea Curţii Constituţionale, după cum trag nădejde că noul procuror general Augustin Lazăr – un mare patriot şi un foarte bun specialist care s-a luptat pentru recuperarea patrimoniului românesc cu unii dintre cei mai mari jurişti ai lumii angajaţi de casele de licitaţie din străinătate – va reuşi să imprime justiţiei româneşti un imbold spre profesionalism şi, implicit, spre imparţialitatea care ar trebui să o caracterizeze în orice ocazie.

    Abătându-mă de la subiect, aş dori să revin la ceea ce sociologul Barbu Mateescu, menţionat pe acest blog, a considerat „marea greşeală” a PSD. Este bine ca dezideratele politice să nu fie disjuncte de realitate, iar faptele concrete arată că cea mai mare parte a celor ce părăsesc România o fac pentru avantaje materiale şi că – odată ajunşi în noua lor patrie – doresc să se identifice cu un mediu social superior celui din care provin, lucru care îi face inevitabil să basculeze spre dreapta indiferent de opţinile lor politice anterioare. Ar fi aberant ca PSD să risipească resurse umane şi financiare pentru a atrage un electorat ce nu mai are un contact nemijlocit cu realităţile din ţară şi care îşi imaginează viitorul în altă parte decât în România. Singura politică realistă constă în a ajuta comunităţile din diasporă – în măsura în care acestea doresc – să-şi păstreze identitatea culturală românească, în speranţa că a doua, a treia generaţie va încerca să-şi căuta rădăcinile.

  15. Volatilitate mare a intentiilor de vot in SUA: In cateva zile, acul balantei sondajelor a sarit de la 3 puncte in favoarea lui Trump la 6 puncte in favoarea lui Clinton

    Caldura mare, mon chere! Parca pana si balantele sondajelor electorale din SUA sufera de caldura. In doua sondaje publicate luni, 25 iulie, dupa ce saptamana trecuta a fost investit de conventia republicana, Donald Trump o prindea din urma si chiar o depasea cu 3 puncte pe rivala sa democrata, Hillary Clinton. Asta dupa ce pana atunci majoritatea sondajelor o dadeau pe democrata castigatoare la o distanta apreciabila.

    http://www.hotnews.ro/stiri-international-21182621-donald-trump-este-cotat-intr-sondaj-trei-puncte-inaintea-lui-hillary-clinton.htm

    La nicio saptamana, intr-un sondaj care a fost făcut public vineri, 29 iulie, la o zi după ce fosta șefă a diplomației administratiei Obama a acceptat oficial nominalizarea pentru scrutinul presidential din noiembrie, Hillary Clinton l-a intrecut cu 6 puncte procentuale pe Donald Trump.

    http://www.agerpres.ro/externe/2016/07/30/sua-hillary-clinton-are-un-avans-de-sase-puncte-procentuale-in-fata-lui-donald-trump-sondaj–03-05-49

    Nu am preferinte pentru un candidat anume, este treaba alegatorilor americani. Am insa o sensibilitate profesionala fata de instrumentele de masurare sociologica. In primul rand pentru ca rezultatele sondajelor de opinie sunt in mare parte responsabile de formarea pereceptiilor. Un sondaj cu o marja de eroare de plus minus doi si ceva la suta, spun studiile, da o aura de maxima seriozitate. Masuratorile cu erori mari sau cu metodologii dupa ureche pot ascunde manipulare sau fraude. De aceea am ramas nedumerit de marja de eroare anuntata de 4 puncte procentuale a ultimului sondaj.

  16. La noi in targ sunt judecatori care cred ca poprirea se prescrie sau ca normele contraventionale nu se aplica retroactiv. Sunt oameni tineri, recrutati de la diferite institutii si pusi sa imparta dreptatea pe multi bani si pe destula vacanta. Revolutia (portocalie) a invins si dupa moartea lui Lev Brodstein (Trotski). Cat despre penal, aflu ca un tanar profesor se hotareste sa devina acuzator public. Acuza pe toti si toate fara baza legala si dupa numeroase plageri penale se retrage in glorie la 40 de ani (fara legatura cu Bujoreanu de la Suceava). Acesti taneri frumosi si destepti conduc Romania si rezultatele se vad.

  17. Ca tot teleptalu roman sta cu cuvantu „geopolitica” in gura care ii pare a fi nec plus utra si ca acopera toate paltitudinile ba si prostiile …

    Ciudat insa ca toata lumea ignora cel mai mare poiect „geopolitic”- refacerea Drumului Matasii .. care nu ar lega [pur si simplu Pekingu de Moscova dar ar „drena” Siberia (resurse care „satu pe vine”) ba este f probabil ca s-ar cupla cu o dezvoltare industriala a unor zone siberiene..

    http://image.stirileprotv.ro/media/images/600×375/Oct2014/61584737.jpg

    Proiect faraonic de 230 miliarde dolari – Rusia si China vor sa construiasca o cale ferata de mare viteza intre Moscova si Beijing
    Rusia si China au semnat un protocol de acord pentru construirea unei cai ferate de mare viteza intre capitalele celor doua tari, o linie de ce ar scurta drumul de la sase zile, la numai doua, scrie AFP care citeaza presa chineza. Linia de cale ferata ar avea 7.000 km si ar putea costa 230 miliarde dolari. Relatiile dintre cele doua tari s-au imbunatatit in ultimele luni, dar asta nu garanteaza ca vor fi gasiti bani pentru un proiect atat de mare.

    Intre Moscova si Beijing exista trenuri directe din 1954, dar pe calea ferata transsiberiana vitezele medii sunt mici: 40-50 km/h. Rusia s-a angajat sa construiasca linii de mare viteza pentru Campionatul Mondial de Fotbal din 2018, primul tronson promis fiind cel de 800 km dintre Moscova si Kazan (regiunea Tatarstan). Apoi, proiectul a fost pus in stand-by din cauza costurilor mari.

    China, pe de alta parte, a construit in cativa ani 10.000 km de cai ferate de mare viteza si vrea sa ajunga la 16.000 km in 2020.
    sursa : http://www.hotnews.ro/stiri-international-18324196-proiect-faraonic-230-miliarde-dolari-rusia-china-vor-construiasca-cale-ferata-mare-viteza-intre-moscova-beijing.htm din Vineri, 17 octombrie 2014

    !!!! Proectu o fi faraonic insa este promitator! Presupusa zona <bHerathland chiar ar risca sa devina „inima lumii”!
    Sa nu mai zic ca din anii 90 China are ceva experienta – in acei ani a executat un remarcabil „taras pe burta” si cand au terminat .. puterile maritime au constat cam cu regret ca erau parti f importante ale traseelor comerciale chineze nitel prea indeprtate de raza de actiune a portavioanelor lor…

    O parte a inceput sa fie construita :

    The TransKazakhstanTrunk Railways project

    The potential of Kazakhstan to act as a transit in the trade between China, Europe, and even the eastern coast of America, as envisioned in the Trans-Asian Railway proposal, has not yet been fulfilled. Current rail transport between China and Europe as part of the Eurasian Land Bridge goes over the Trans-Siberian railway, is lengthy, and requires bogie exchanges.

    KTZ is engaging on a major railroad project to link China and Southeast Asia to Europe for a length of 2,400 miles (3,862 km). Currently the plan is to run the railway through Turkmenistan to Iran; Iran is linked to Turkey and Europe’s standard gauge system[5] In May 2013, a new rail link opened between Uzen (Kazakhstan) and Serhetyaka (Turkmenistan), crossing the border at Bolashak. The railway is 146 km long and cost 65bn tenge. The railway is Russian gauge; there would be a break of gauge when the railway reaches the Iranian border.[6]
    http://www.aapacgroup.com/images/trans-eurasia-routes-map__2012.jpg
    Construction for the new line will start at the eastern border town of Druzhba to go to Aktau on the Caspian Sea. Construction is expected to start in 2006 and take four years. The total cost of the project is $5–7 billion.[7] A link from Aktau to Iran is also required.

    The transport corridor through Kazakhstan has the potential to provide a railway-ship link between China and the east coast of North America through the Northern East West corridor.

    – Proiectul TransKazakhstan Trunk Railways al Kazakhstan Temir Zholy va lega China de Europa cu linie de ecartament standard de 1.435 mm (4 ft 81⁄2 in). Construcția a început în 2012 și primele tronsoane au fost deschise în 2013 și în vara lui 2014. Linia trebuie să lege vestul Kazahstanului, spre sud prin Turkmenistan către Iran, și apoi spre Turcia și Europa. Este luată în calcul și o legătură mai scurtă, cu ecartament normal, din Kazahstan prin Rusia și Belarus sau Ucraina.
    Calea ferată transasiatică este un proiect de a lega Singapore de Istanbul, în mare parte complet, mai puțin unele elemente din Myanmar. Proiectul are și coridoare de legătură cu China, țările din Asia Centrală și cu Rusia. Această linie transcontinentală folosește însă mai multe ecartamente diferite, 1435 mm, 1676 mm, 1520 mm și 1000 mm, deși această problemă ar putea fi ameliorată de utilizarea de sisteme de axe cu ecartament variabil, cum ar fi SUW 2000.

    Sursa – wiki cum altfel? Da vedeti in extenso si https://en.wikipedia.org/wiki/Trans-Asian_Railway

    Ma rog unele proiecte sunt vechi.. o sa mi se zica prea costostoare.. Da asa este. Insa si prea perioculoase!
    Insa saz ci asa se poa estinde su mai la V de Maskva:

    http://www.psrail.com/images/psfig1-1-40.gif

    Synergy effects of Transkazakhstan Trunk Railway and Paris-Shanghai Rail Express Hans Herrmann
    Lecture at the international conference “New transcontinental link between Asia and Europe” on 23 September 2005 in Almaty, Kazakh Academy of Transport and Communications.
    Sau si mai si :

    http://www.capital.ro/image-gal-605/2015-01/the-worlds-longest-railway-is-stalled-in-madrid.jpg

    E si la asta mai au rusii o idee creata rau :

    http://tb.bizwiz.ro/autostrada-londra-alaska-1/8aa561e17b2285f7b7/590/405/2/85/autostrada-londra-alaska-1.jpg

    Rusii vor sa construiasca cel mai lung drum din lume, de la Londra in Alaska
    Rusii vor sa construiasca o super-autostrada de 20.000 de kilometri, care sa lege Londra de Alaska, cu scopul de a relansa economia mondiala. Sau cel putin pe cea proprie.

    Coridorul de Transport si Dezvoltare Trans-Eurasiatica leaga Europa de America si este gata, cel putin pe harta inaintata de Academia de Stiinte a Rusiei presedintelui Vladimir Putin.

    Proiectul uneste Londra de Alaska strabatand intreaga Europa, Rusia si stramtoarea Bering, pana pe continentul american.
    Coridorul Trans-Eurasiatic presupune realizarea unei linii de cale ferata de mare viteza si a unei super-autostrazi care va strabate 20.000 de kilometri.

    Vladimir Yakunin, seful cailor ferate din Rusia a declarat, in cadrul sedintei sustinute de academicienii de la Moscova, ca are menirea de a lega retelele de transport existente pe cele trei continente si poate relansa motorul economiei globale, potrivit The Independent.

    Pe langa cele doua tronsoane vaste de transport, rusii au adaugat in paralel si o retea de gazoducte si oleoducte, pentru a face legatura directa intre campurile petroliere din tara si restul lumii.

    „Este un proiect intre diferite state si civilizatii, care va reprezenta o alternativa la modelul actual de interconectivitate, unul care a provocat deja mai multe crize sistemice.

    Acest proiect trans-eurasiatic va crea o zona a vitorului, una care sa fie bazata pe tehnologii avansate”, a afirmat Yakunin, citat de Siberian Times.
    sursa : http://www.business24.ro/vladimir-putin/presedintele-rusiei/rusii-vor-sa-construiasca-cel-mai-lung-drum-din-lume-de-la-londra-in-alaska-1555914 din Joi, 26 Martie 2015.

    Ei bine asta este AL MAI MAJOR PROECT GEOPOLITIC din istorie sau mai precis SINGURUL (englezii si-au construit imperiul fara plan )
    Efectul ar fi o „revenire” la o „realitate” a sec V-XV cu „imbunatatiri” substantiale.
    Adica azi , in conditiile de azi , nu va fi „doar” drumul si caravanseraiurile .. ci vor aprea noi capcitati de productie, noi localitati .. noi „facilitati” de tot felul .. si influenta se va extinde de-a stanga si de-a dreapta arterlor de transport pe o adancime de ? 20? 50 kilometri ?

    In aceasta ipoteza (ca se vor face .. si cred ca se vor face!) Rusia piede daca nu toata Siberia cel putin Siberia de la E de Baikal .. pur si simplu prin colonizare cu chinezi. Insa presupun ca „retururile” economice vor fi .. mai mult decat satisfacatoare astfel ca rusii… se vor preface ca nu vad (si sinezii vor conceda niste despaguviri sau plata unor redevente „demne” si „civilizate” si timp de vrei 2-3 generatii se vor face ca platesc „chirie”)
    Ce (limitativ) numim noi Europa … va fi in mare parte „aspirata” de Noul Est de Aur.

    Sa nu mai zic ca ata de clamata incalzire a planetei risca sa faca din unele zone africole de azi .. zone mai aride .. insa Siberia si N Rusie ar deveni numa bune ptr agricultura..

    Insa asta este cu adevarat cel mai mare pericol ptr blocul american (SUA si celalte state anglofone sa zicem deja grupate in ECHELON)
    Nu ca ar fi ameninati cu bombe si cutite .. ci fiindca accesul lor la aceste noi rute economice va fi scazut ioar posibilitatea de control .. nula.
    Adica doctrina Mahan va suferi o modificare importanta in sensul „si cui ii pasa de ce face o putere maritima?!”

  18. Ghita Bizonu’
    iulie 30, 2016 la 4:50 pm
    Intelectual la oi m-as duce …

    Azi Alinutza Lippidi umbla cu farfaslacuri prin Bacania Lobertina .

    Cred că e una din puţinele dăţi în care o scapi de Alinuţa de unul din numele-i ce-aduce atât de mult cu o micţiune şi o botezi senin Lippidi . 😉
    O pun pe seama recomandării medicului tău curant în legătură cu lipidele, substanţe organice din grupa esterilor de acizi graşi şi alcool. Exact ce ţi-a fost interzis !
    Aşa că fac eu cuvenita rectificare :
    Pippidi…..
    Nu de alta, dar s-ar putea, ca de nervi, să-i sară legătoarea ce-i protejează gâlcile, sau, mă rog, ce s-o fi depozitat acolo de-alungul anilor …
    P.S.
    Cît despre OSCE , care are printre membrii şi observatorii săi o mulţime de sorosişti, respectiv gulenişti, unde era când se ţineau la noi alegerile care-l dădeau de două ori câştigător, la mustaţă, pe unul ca Băsescu şi odată la diferenţe de cartea recordurilor, pe actualul ?!
    Că ăştia, Gulen al lor şi Soroş al nostru, vorba vine, că-i tot de-al lor ( dar nu al turcilor 😉 ), se ştie cum se infiltrează în toate structurile.
    Desanturi întregi de specialişti şi ONG-işti,care în cel mult zece ani, pun ţara la pământ !
    Şi la cheremul unor forţe străine de neam şi ţară ! :mrgreen:
    Cum Putin, s-a lipsit elegant de serviciile lor ( nu că le-ar face, dar sunt… 😉 ), Rusia , vorba reclamei, rezistă, mai ceva ca (scuze!) coafura, indiferent de puterea şi direcţia vântului ! 😉

  19. Trecere catre off-topic: dupa ce am facut aluzia fina ca , nu peste mult timp, am putea uita ca avem curte constitutionala, sa fac si remarca (aducatoare de aplauze, insa nu de unde vreau eu), ca zilele acestea Romania a sacrificat un viitor premier pentru a da in gat un fost premier. Parcursul dlui Bogdan Olteanu, de la purtator de servieta (parca asa il aratau fotografiile de presa) al dlui Basescu la presedinte al camerei deputatilor , spre mandria cominternistilor inca in viata, iar apoi la BNR, pentru a invata timp de cativa ani sa calculeze TVA si sa se uite intamplarea televizata, indica plasarea dumisale in rezervorul cu propuneri de premieri tehnocraticesti, de unde ar fi urmat sa tasneasca, la momentul potrivit, precum mascariciul din cubul cu surprize. Iar in loc de asta, pentru o piele de Taricean, dl Olteanu nu doar ca nu va mai fi premier, dar are sansa de a face cativa ani de inchisoare. Cel mai grav insa este ca a contribuit la deconspirarea costului unei baronii locale si implicit la aflarea distribuirii acestui cost. Avem, deci, la un capat suma, afirmata mediatic, de 3000 de euro pentru o directiune de scoala in urban, 5000 de euro pentru o sefie de birou in minister si, catre celalalt capat, doua milioane de euro pentru o sefie regionala, adica un milion plus un milion. Si 3-4 milioane pentru un minister. Un sfert de veac de cumparari de functii, cu confirmarea faptului ca acel credit pentru orice, doar cu buletinul era , de fapt, un credit pentru obtineri de pozitii. Si o concluzie ca din nou am mintea romanului cea de dupa, afland de abia la spartul targului cat trebuia sa dau ca sa fiu si eu acum in randul lumii. Ca sa revin la filonul principal, de aceasta data situatia judiciara a dlui Tariceanu devine serioasa ca si intelegerea ca un guvern postelectoral PSD – ALDE trebuie evitat cu aproape orice pret. Si sa concluzionez ca si dl SOV a fost dat pe brazda de catre sistemul judiciar, ceea ce confirma inca o data ca bunul cel mai de pret al omului este libertatea, chiar inaintea sanatatii. Desi uneori si libertatea se cumpara.

  20. „Cum a ajuns KazMunaiGaz să tragă la răspundere România. Povestea unei datorii plimbate de la Năstase la Ponta, via „Doi şi-un sfert”

    Asta e titlul articolului din Mediafax. Cine citeste insa articolul nu poate vedea nicaieri vreo acuzatie cu probe la adresa domnului Nastase. De fapt, numele sau apare doar in titlu.

    Asta e presa „libera, independenta” si cu barbi.

    http://www.mediafax.ro/economic/cum-a-ajuns-kazmunaigaz-sa-traga-la-raspundere-romania-povestea-unei-datorii-plimbate-de-la-nastase-la-ponta-via-doi-si-un-sfert-15545246

  21. Macar Boc se deplasa in persoana o data la trei luni pe santierele de investitii – in timpul lui , punea presiune pe constructorul spaniol al Arad Timisoara – ” de ce intarziati ? ” si chiar odata a speriat muncitorii la lucru , care , nevenindu-le sa creada ca e chiar el , fugeau speriati …
    La fel Boagiu ( cu toate insanitatile ei care nu o onoreaza , scoase din dulapul cu morti la ultimele alegeri si imediat uitate ” procurorul erou Panait care a murit in mod suspect in mandatul Nastase ( sic ) ” ) si succesorul ei Nazare , erau pe teren pe santiere sau in Dobrogea , sau dupa Timisoara …
    De atunci , zero prezenta a notabililor pe teren – Iohannis nu si-a miscat funduletul odata sa vada ce e cu cei 200 de metri surpati intre Sebes si Sibiu ( nu s-a reparat nimic in doi ani ! e ceva … ) nici sa admire peisajul intre Mures si paduri la est de Deva , unde se lucreaza , nu departe de Sibiul lui …
    Cat despre figurantul Ciolos , lasciate ogni speranza fino prossimo novembre …

  22. Sluj am Somesch si viiturili

    De ani de zile destui clujeni imebunesc dupa modelul faluscriptului „Mp0am saturat de Romania” si gavaresc despre autonomie, macar fiscala, despre cum ii fura miticii din Miticestii Miticinistanului cu „marii contributori” si alte prostii de genul asta.
    Initdeauna i-ambanuit pe „autonomisti” de neam prostie si tampenie in stare pura provocate de o xenofobie acuta grefata pe o mandrie de sluga hoata si proasta .
    Zilele astea avem confirmarea .. direct de pe siteul promariei slijnicene unde Emil cel Mic bine bocceste :

    Sesizare pentru primaria Cluj Napoca, judetul Cluj
    Postata de: BRINDUSA
    La data: 24 Iulie 2016
    Tip: Reclamatie
    Cod: 99017
    buna ziua ; cand o sa ganditi in folosul clujenilor?cand o sa gasiti o modalitate de a nu mai lasa orasul sa se sufoce,prin prezenta atator vinituri cu autoturisme din alte judete ce an de an vin in oras ca studenti si nu numai si ocupa multe parcari abuziv, neplatind, blocand alei pietonale dintre blocuri, masini de firma, blocand de asemenea.trebuie gasite modalitati de a le interzice stationarea in oras spre folosul clujenilor si a transportului in comun din oras, al traficului.parca s-au nascut in masini, nu mai stiu altceva. in fiecare toamna sosesc in oras 20-30-40 de mii de studenti; din multe judete din tara ; pe putin ,care vin cu propriile masini , nu se mai poate, e total sufocant, sa mai vina si fara , si sa foloseasca mijloacele de transport in comun si sa ne lase pe noi clujenii sa putem parca si circula mai lejer…am ajuns sa ne batem si sa ne certam pe locuri de parcare cu niste vinituri…..ar trebui gasita o modalitate, de a elimina cumva din oras, de prin cartiere, masini din alte judete,ce stau uneori cu anii ; amenzi; taxe; somatii, avertizari de ridicare; etc ; mai putin cu 25-30 de mii de masini e ceva ; neingradind desigur libera circulatie….

    Clar ? „Ei” Clujenii „puri” vs „viituri”.
    Cam asta stam cu Clujul centru universitar national si ala care datrota studentilor (din late judete) are cea mai mare proprotie de popultaie tanara „ieducata” (ca presupun ca si BRINDUSA asta are ceva treceri pe la Babes Bolyay..)

    Interesante sunt si sustinerile in aprarea petentei cu coada ridicata precum capra :

    26 Iulie 2016, LIK
    @bbk M-am saturat sa tot aud despre beneficiile viniturilor de studenti din oras ,spuneti-mi si mie in afara de aglomeratie,parcari pe spatii verzi ,preturi umflate la chirii,galagie ,boschetareala,”tineri frumosi si liberi ”fara obligatii si numai cu drepturi,ce beneficiu aduc efectiv comunitatii???
    Popa Niculae Popa Niculae 7 fani 1 acum 19 ore @ Ovidiu Olariu Nu mai spune ! Afirmațiile d-tale, scrise găunos și agresiv, departe de locul și realitatea faptelor, sunt paralele cu realitatea ! Sesizarea clujencei este adevărată, dar incompletă. Realitatea din oraș e și mai și ! Ia aminte, la cele de mai jos ! „Vinituri” cu număr de București (mașin noi, scumpe, în general, negre) sunt, de departe, cele mai obraznice și agresive. Sunt de o obrăznicie FENOMENALĂ, bine cunoscută ! Clujeanca se plânge că „ocupă locuri de parcare pe care nu le plătesc şi blocând alei”. Dar omite altele: că blochează și treceri pentru pietoni, că parchează în locuri interzise, pe străzi inguste, trec pe roșu, pe sens interzis. Tot takâmul, în stil mare. Alați proprietari de trăsuri, cu număr de MM și de SJ, sunt certați cu bunul-simț și legea, în mult mai mică măsură. „Viniturile” de care s-a plâns clujeanca, remarcate imediat, n au niciun Dumnezeu ! Fenomenul a devenit acut numai de câteva luni, deci, nu e legat, neapărat, de obrăznicia studenților veniți din alte localități. De luni de zile, poliția MAI și cea a Primăriei, nu sunt văzute IN PLIN CENTRU, ca prezențe cvasipermanente, pentru descurajarea derbedeilor certați cu legea ! Iar după ora 21, sunt văzute foarte rar, în viteză, cu scopuri (în misiuni) știute numei de ele ! Pentru ca faptele să fie și mai limpezi, străinii nu a fost observați că parchează ilegal, sau că trec pe roșu. Raportat la Zona centrală, clujenii fac astfel de lucruri în mult mai mică măsură. Domnilor din MAI și Primărie, dv ce faceți ? Că de știut, cu toate camerele tv, instalate în oraș (ale Primăriei, la care numai Poliția are acces liber), nu știți ! Răspunsul furnizat de Biroul Mass-media al Primăriei este incorect. Șmecheresc. Pentru că și clujenii etc, sunt supuși acelorași constrângeri legate de respectarea legii și a bunului-simț. Și pentru că impunerea legii, a ordinei și disciplinei, publice, este ineficientă. Să spună domnii cu atribuții în control, câte zile, și câte nopți, pe lună, sunt pe teren. Acest birou nu spune, nimic, nici despre camerele tv, montate deasupra traficului. Dece, și această omisiune ? Folosind înregistrările, online și offline, ale camerelor tv, se poate acționa, prompt, pe diverse căi, chiar dacă numărul agenților și al mijloacelor de deplasare, sunt limitate. „Importul” își face făcutele, „autohtonul” înghite. Rămâne problema taxelor și impozitelor. Acesta e Adevărul, exaspersant, de „import” și „autohton”.

    Citeste mai mult: adev.ro/ob4cyu

    Insa sunt 2 cestii chiar interesante.
    a) Evolutia populatiei orasului Cluj
    http://www.aapacgroup.com/images/trans-eurasia-routes-map__2012.jpg

    1900 50.908
    1910 62.733
    1920 85.509
    1930 100.844
    1941 114.984
    1956 154.723
    1966 185.663
    1977 262.858
    1992 328.602
    2002 317.953
    2011 324.576

    Cum sa zic .. majoritatea clujenilor sunt copii sau chiar „venetici” INSA asta nu ii operste sa fie „xenofobi” … Pesmene ca este meritul modelui cultural central-orrorpean (ca nici Adolf nu era din Buzau!)
    b) Si atunci io ca bucurestean ce sa zic?! Imi tin gura .. ai mei au devenit bucuresteni dupa 1944! Si am cunoscut doar putini bucuresteni a caror familie la 1900 era stabilita in Bucuresti!

    Dragii de Idioten plini de invidie fata de Miticestiul „capitalist” nu isi dau seama ca o capitala atrage inexorabil .. venetici!

    PS Sarut mainile Criticos … stiu, stiu in Clij mai sunt si oameni cumsecade… insa nu stiu cum sunt atat de putin vizibili …

  23. Ref la geopolitica

    Se mai intampla o cestie legata de incalzirea climei.
    Se elibereaza „pasajul Nordic”. Ca se va elibera si pasajul din N Canadei .. e ceva da nu cine stie ce.
    Insa un Ocean Artic liber de la Ciukotca la Murmasnk asta da cosmar! Controlul acestir cai ar fi cam .. discutabil ori , mi se pare, ca cel mai mare cosmar al SUA ar fi sa nu poata sa se infrupte din comertul altor zone .. ca ei crez ca ua ceva ca un drept divin sa isi ia „a dime” din orice se comercializeaza – mai ales cand este viorba despre resurse naturale de maere volim care se tranporta pe mare „deschisa” (M Neagra, M Baltica sunt „inchise” plusa volumu nu justifica efortul)

  24. Uitasem: 20000 de euro pentru sefia unei institutii culturale bucurestene, pendinte de primaria generala. Conform media de acum cativa ani.

  25. Off topic. Din Biblia Contemporana. Parabola lui Yahoo (dupa Economist): „Yahoo putea fi vanduta lui Microsoft pentru 45 de miliarde [usd] in 2008. In loc de asta a fost vanduta lui Verizon [acum] pentru 4,8 miliarde.”

  26. Sabin Gherman si ceilalti ca el – ziaristi imaturi locali , cativa frustrati ratati locali – sunt manati parinteste din spate de serviciile maghiare ….

Lasă un răspuns