Un articol despre Muzeul Hartilor in EvZ

 

FullSizeRender 3.jpg

In editia de week-end a Evenimentului Zilei, a apărut un frumos articol despre Muzeul Hartilor din Bucuresti si despre directorul său, Ovidiu Dumitru. Articolul este semnat de Mihnea-Petru Pârvu si este intitulat „Comoara natională din Bucuresti. Străjerul hărtilor si averea inestimabilă de pe strada Londra”.

Este o relatare despre istoria donatiei de 800 de hărti vechi oferite de familia mea statului român dar si despre „gardienii” ei – Octavian Penda, primul director  si Ovidiu Dumitru, ucenicul sau si directorul actual al muzeului.

Puteti să alegeti – fie cititi articolul de sâmbătă, 16 iulie, din Evenimentul Zilei, fie mergeti să vizitati muzeul, in Bucuresti, str. Londra nr. 39.

 

 

43 de gânduri despre “Un articol despre Muzeul Hartilor in EvZ

  1. Jocul (electoral) pokemon go ne duce la usa posibilului presedinte al SUA: Donald Trump, desemnat oficial candidat republican la Casa Albă

    Miliardarul imobiliar Donald Trump a fost desemnat oficial, marți, la Convenția republicană de la Cleveland, Ohio, drept candidatul Partidului Republican la Casa Albă pentru alegerile din 8 noiembrie din SUA.

    Donald Trump, in varsta de 70 de ani, isi va asuma oficial candidatura in discursul de investitura de joi seara, pe care il va rosti la inchiderea conventiei republicane. El se va confrunta cu candidatul democrat Hillary Clinton, 68 de ani, prima femeie candidat, pentru care a mai ramas doar formalitatea de a fi desemnata.

    Desi a fost vazut ca un outsider de catre unii republicani, care au incercat fara succes sa-i blocheze ascensiunea, Donald Trump a obtinut sprijinul majoritatii pentru a fi candidatul partidului in alegerile prezidentiale. Multe dintre ideile de campanie ale lui Trump nu au fost inghitite nici de democrati si nici de republicani, dar rezonanta lor in mentalul electoral ar putea fi diferita, ca un vot negativ dat democratilor.

    Falia tot mai adanca dintre mentalele politic si colectiv s-ar putea vedea si la urne. Nemultumirile majoritatii populatiei sunt legate mai ales de nesiguranta pe care o transmit indeterminarea fata de Statul Islamic si cresterea rasismului. Desi majoritatea care a ales un presedinte afroamerican a demonstrat ca nu este rasista, delincventi minoritari par sa se fi simtit incurajati de aceasta alegere.

    Prin urmare, nu ar trebui sa fim mirati daca pokemon-go-ul electoral se va opri la usa candidatului republican Donald Trump, indicandu-l ca posibil presedinte al SUA. Donald Trump a declarat ca va scoate SUA din bazaconia anti-economie de piata a sanctiunilor economice, care aduce pierderi tuturor, ca va stinge inceputul de razboi rece si va coopera cu Putin si cu Rusia, ca va declara razboi Statului Islamic.

    Donald Trump a declarat la conventie ca este in fruntea unei “miscari” si ca “trebuie mers pana la capat”. „Veți avea granițe puternice. Veți scăpa de SI (Statul Islamic). Vom restabili ordinea, rapid”, a punctat prezidentiabilul. Sondajele din timpul conventiei indica reducerea distantei dintre Trump si Clinton.

    Neindoielnic, lucrurile trebuie luate cu masura, politicianismul agresiv este cea mai veche boala a clasei politice americane. O reactie dura la sloganurile proaspatului candidat republican desemnat nu a intarziat sa apara. Steinmeir, ministrul german de Externe, l-a criticat pe Trump ca ameninta SUA si securitatea mondiala cu “politica fricii si izolarii”.

  2. Ştiam despre acest muzeu dar nu cunoşteam adresa. Am să-l recomand, la rândul meu, cunoştinţelor şi rudelor mele.

    A murit Radu Beligan, un mare om de cultură, care nu era la prima generaţie de intelectuali ( tatăl lui a fost actor al Teatrului Naţional din Iaşi, dar a renunţat definitiv la cariera artistică, din cauza că M.Sadoveanu, director al teatrului din acele vremuri, i-a refuzat rolul lui Hamlet), a cărui longevitate artistică a fost recunoscută şi de reprezentanţii Guinness World Records. Am participat , înainte de 1989, la ceremonia acordării cheii municipiului Bacău ( a fost un adevărat regal cultural), iar în anul 2012 la ceremonia acordării titlului de Cetăţean de onoare ( Mircea Diaconu i-a ridicat titlul şi a citit scrisoarea de mulţumire a marelui actor), în cadrul Galei Învăţământului din Bacău. Într-un interviu acordat unui cotidian băcăuan , ne îndemna:„Iubiţi orice, dar iubiţi”.
    Dumnezeu să-l ierte şi să-l odihnească în pace!

  3. Traian Băsescu șarjează din nou: “Cel mai bun profil de premier sunt eu”

    Întrebat dacă este de acord cu „profilul de premier al lui Dacian Cioloș”, despre care liderul UNPR Valeriu Steriu a afirmat ca ar fi de acord sa-l sustina dupa alegerile parlamentare, presedintele PMP Traian Băsescu a raspuns: „Pot fi de acord cu orice, dar cel mai bun profil de premier sunt eu”.

    Aceasta piatra de incercare a adancimii apelor din partid si electorale a fost aruncata de Basescu miercuri, dupa aprobarea fuziunii cu UNPR. Nu este prima data cand fostul sef de stat provoaca un asemenea proiect, insa dupa alegerile din decembrie ar putea face un pas inainte.

    Nu decisiv, cele 15-20% din voturi, cat si-a propus PMP sa obtina in toamna si care fie vorba intre noi sunt excesiv de “mobilizatoare”, nu vor fi suficiente ca partidul sau sa dea premierul. Pentru PMP acest lucru s-ar putea intampla abia la al doilea obiectiv electoral, de a ajunge la 35% în 2020.

    Pana atunci, cel mai probabil va trebui sa ne obisnuim cu un Basescu legislatorul, nu cu un Basescu premierul. Traian Basescu a precizat duminica in ce situatie ar candida din partea PMP la alegerile parlamentare, respectiv daca inscrierea sa in cursa parlamentara ar creste sansele partidului, ceea ce cred ca se va si intampla.

    Destul de probabil ar fi insa ca PMP sa participle la guvernare, mai putin cu PNL, dar cu sanse mari cu PSD. Poate ca nu face placere niciunuia dintre cele doua partide sa le evoc intr-o formula de guvernare de tip stanga-dreapta, dar aritmetica voturilor va face viitorul guvern, conjunctura, nu dorintele sau calculele de partid prestabilite. Daca avem in vedere si ca tineretul UNPR trece la PSD, dracul nu mai pare atat de rosu pentru unii sau de verde pentru altii.

  4. Si iata-ne fata-n fata cu turcii, cu rusii si cu iranienii, la un loc! Noi, prima reduta care da piept cu inamicul… Ba iata-ne si cu Turcia, al doilea investitor din Romania, ce ne va face acum, ca-i pe invers? Sigur, se vor purta frumos cu noi ca ne-au cotropit 400 de ani si de ce n-ar relua, dar daca Putin vrea cheita care-i (re)deschide balcanii, si i-o cere lui Erdogan???

    Minunat! Clasa asta politica care oricum nu-i buna de absolut nimic cu exceptia propriilor avantaje, a reusit sa ne aduca fix in mijlocul drumului pe post de rahat, cine calca-n el va avea mare noroc… se vor inghesui sa ne tropaiasca cand unii, cand altii…

    Sincer, simt ca se apropie momentul cand va trebui iar sa ne suflecam manecile… Problema e ca suntem cam batrani, ar fi randul altora daca n-ar fi ametiti cu chimicale… Daca UE se clatina iar SUA dupa alegeri ezita, noi ce facem? Ramanem sa pazim cu orice pret scutul care apara Ungaria?

    Dar tot raul spre bine, se vor schimba cateva harti iar muzeul gazdei se va extinde…

  5. @ zev @ George ban

    Linistiti-va ! N-am nimic cu mama d-lui Ponta sau cu copiii dansului . N-am nici macar cu Victor Ponta . Insa acest baiat infantil si lipsit de caracter nu pierde nicio ocazie ca sa fie penibil . La fel de penibil ca si voi doi care-i faceti rana la sezut .

    V-ati suparat amandoi fiindca am aratat doua din ” performantele ” acestor genii ale politicii romanesti :

    Ca Daciana Ponta a mancat singura prajituri de 70 000 Euro sau poate a produs pe stoc dulciuri nevandabile ( braga , rahat turcesc si sugiuc albanez ) . Sau cine stie , era chiria prea mare la cofetarie …

    http://www.stiripesurse.ro/afacerea-familiei-ponta-este-pe-butuci_1143321.html

    Si ca Victor Ponta tine partea unui satrap , a unui criminal de drept comun .

    http://www.stiripesurse.ro/ponta-ii-desfiinteaza-pe-criticii-lui-erdogan-promotorii-fascismului-in-societatea-romaneasca_1143257.html

    Am gresit undeva ?

  6. Am stat în timpul studenţiei aproape doi ani pe Londrei, la nr.18 A, dar nu pot să-mi amintesc clădirea de la nr. 39.
    Recunosc şi meritele unui „străjer al hărţilor”, dar parcă mai binevenit şi meritat ar fi un articol cu „donatorul hărţilor” … 😉

  7. Combinatiile posibile intre cuvintele unie limbi nu sunt infinite. Iar daca cuvintele trebuie se exprime/redea stari, sentimente si idei similare, este practic imposibil sa nu apara, la un moment dat, formulari foarte apropiate, atat din punct de vedere semantic, cat si in privinta acelorasi cuvinte utilizate pentru a exprima sensuri identice.
    Se spune ca roata nu mai poate fi inventata. Asa este si, prin similitudine si generalizare, am putea spune ca si ideile noi sunt din ce in ce mai rare. Pe acest fond, aparitia unei suspiciuni de plagiat devine o simpla chestiune de timp.
    Din pacate, este limitata si imaginatia politicienilor atunci cand se ataca intrei ei. ,,Descopera” plagiatele exact cand au nevoie de ele in lupta politica.
    S-a intamplat in Romania, dar, cum spuneam mai sus, roata nu au inventat-o romanii. Secretul de fabricatie este de mult timp cunoscut si in SUA.
    Pana la urma, trebuie sa ne acceptam limitele, sau , sa inventam o alta limba.
    Ideal ar fi sa simtim mereu altfel si sa nu ne repetam reactiile. Dar este asa ceva posibil ? Este asa ceva de dorit ?
    Cred ca de preferat ar fi sa renuntam la ipocrizii si suficentza, repetata mereu, obsesiv, de a cauta gunoaie in curtea vecinului si a-i numara boabele de mazare din camara pentru a identifica asemanari cu boabele altui vecin. Mai bine am cauta zone neexplorate in mentalul si sufletul nostru, prin a caror activare, sa aducem ceva plus valoare patrimoniului umanitatii.

  8. Cum pleacă din țară banii românilor. Concluzii FINALE:
    Corporatismul european a tras lozul câștigător după lărgirea Uniunii

    ARTICOLE RELAȚIONATE

    Cum pleacă din țară banii românilor. Episodul 9. Fondul Proprietatea
    Cum pleacă din țară banii românilor. Episodul 5. De 2.700 de euro speranță. De căciulă. Cum pleacă din țară banii românilor.
    Cum pleacă din țară banii românilor. Episodul 3. Care este costul prețurilor mici din hipermarketuri? Cum pleacă din țară banii românilor.

    Cum pleacă din țară banii românilor? Să vorbim despre “dezintermedierea bancară”
    Am vorbit în acest serial despre bănci și modul în care ne filtrează acestea veniturile disponibile după ce ne-au supraîndatorat, ori felul în care pot trimite nestingherite depozitele românilor în străinătate în procesul de repatriere a resurselor atrase de la băncile-mamă, despre cum s-au privatizat companiile din energie și costurile suportate de clienți, efectele perverse ale prețurilor mici din hipermarketuri, dijmuirea remiterilor căpșunarilor, strategiile de optimizare fiscală prin care se ocolesc impozitele pe profit în România, felul în care a explodat datoria externă a țării și cine sunt principalii noștri creditori, rentele din telecom, transferul activelor românești destinate despăgubirilor „în integrum” către fonduri străine de invesții prin intermediul Fondului Proprietatea. Nu ne-au lipsit deci subiectele mulțumită înțeleptei guvernări din ultimii 26 de ani, în special a celei din perioada 2004-2012 când s-au accelerat „reformele”

    Prima concluzie care se desprinde din acest serial este că investițiile străinilor au țintit inteligent domeniile care le asigurau cele mai comode rente din economia românească. Distribuțiile de energie unde investițiile se fac de fapt din banii clienților, duopolul din telecom, sectorul bancar ce poate dilata artificial masa monetară, rețelele de hipermarketuri care apasă draconic pe producătorul local fără să le pese că acesta se revanșează prin calitatea slabă a produselor pe spinarea consumatorului, comisioanele uriașe pentru banii trimiși de căpșunari, achiziționarea de active subevaluate de la moștenitorii puși în posesie fără niciun fel de plafon de limitare a restituirilor (în Ungaria s-a fixat că plafon 21.000 dolari iar procesul s-a încheiat rapid la începutul anilor ’90).

    Puținele exemple în care capitalul străin s-a înșurubat în zona productivă sunt legate de prețurile super-tentante la care statul i-a invitat să preia afaceri în România (Dacia-Renault, Sidex, IMGB-Kvaerner, Automobile Craiova-Ford, Nokia-Jucu) la primul semnal de subrezire a businessului investitorii lichidandu-și însă afacerile fără ezitări.

    A două concluzie este că toate aceste costuri privind privatizările neinspirate, cedarea resurselor, acceptarea unor monopoluri sau duopoluri în sectoare importante din economie și modului neprietenos de business pentru competitorii locali ar trebui neapărat pus în balanță când se enumeră fondurile nete încasate de România de la Uniunea Europeană în ultimii ani. Nu poți privi doar aceste fonduri nete (13,9 miliarde euro în perioada 2007-2013 cum triumfător anunța Hotnews la finalul anului trecut) ignorând costurile privatizărilor din energie și utilități, cedarea sectorului bancar, procesul de liberalizare a prețurilor din energie, renunțarea la suveranitate în favoarea deciziilor implementate de la Bruxelles.

    Din păcate, procesul ce include privatizări ale sectoarelor viabile din economie și cedări ale controlului statului în zone strategice este ireversibil. În ciuda administrării proaste a statului, exista speranța că la un moment dat calitatea managementului va crește iar justiția va fi suficient de eficientă încât să descurajeze furturile și căpușarea firmelor de stat. Privatizarea lichidează furtul de la stat dar înstrăinează simultan dividendele companiilor profitabile care în loc să ajungă în sistemele publice de sănătate, învățământ, etc vor pleca definitiv în străinătate. Faptul că în sectorul de utilități fanii cedării controlului statului n-au avut nimic împotriva înlocuirii managementului de stat cu unul al altui stat (ceh, grec, etc) spune totul despre „strategia” de privatizare.

    Lucrurile puteau decurge și altfel? Corporatismul european a tras lozul câștigător după lărgirea Uniunii mai peste tot. Au primit active subevaluate achiziționate din noile state membre și au avut ocazia de a arăta pisica angajaților din țările de origine într-o concurență tot mai acerbă cu esticii dispuși să-și vândă munca ieftin.

    România a exagerat însă în cel puțin 3 direcții. Și-a vândut sectoare profitabile, ce n-aveau nevoie de investiții pentru a se moderniza, fiind necesară cel mult o simplă ajustare de tarife (distribuțiile de energie). A lichidat sub valoarea de fier vechi („privatizarea pe un euro) companii din industrie, la pachet cu ștergerea de datorii și activele din componența acestora-clădiri și terenuri (casa de cultură a IMGB vândută de noul proprietar a devenit repede unul dintre sediile Universității Spiru Haret în București).

    Investitorii care le-au preluat le-au vândut apoi la bucată iar majoritatea muncitorilor au ajuns repede șomeri. În sfârșit, restituirea proprietăților confiscate s-a întins pe mult prea mulți ani și a fost mult prea generoasă (restitutio în integrum). Statul și-a transferat astfel privaților o parte din avere, active ce au ajuns rapid în mâna străinilor, cei care dispuneau de lichidități sau credit bancar la discreție în vremurile când românii obțineau cu greutate finanțări în țară.

    Subiecte: DICTATURA CORPORAŢIILOR GLOBALISM
    http://www.activenews.ro/economie/Cum-pleaca-din-tara-banii-romanilor.-Concluzii-FINALE-Corporatismul-european-a-tras-lozul-castigator-dupa-largirea-Uniunii-128653

  9. ps- Poate a venit timpul sa ne intrebam ce am realizat cu Internetul. Un copy paste generalizat, devenit sport (inter)national. O sociatate formata din roboti si pokemoni. (Z)
    Cred ca nimeni nu-si face iluzii ca cea mai mare parte a disertatiilor de tot felul cerute elevilor si studentilor, nu sunt realizate prin celebra si comoda procedura. Eventual, cu ceva ,,cut” si ,,compilatie” si gata lucrarea….
    Deci, cand abordam subiectul ,,plagiat”, despre ce vorbim ? Mergem la esente, sau ramanem la suprafata ? Este suficient sa atasam cateva ghilimele care sa faca diferenta intre un titlu de doctor si altul ? Sau intre a fi si/sau a nu fi, ,,doctor” ? Cat dintr-o lucrare trebuie sa fie , sa spunem, originala ? 50% ? 70% ? In mod evident, 100% nu exista nicaieri in lume, nici macar la cei cu Nobel. (Z)

  10. http://www.mediafax.ro/politic/iohannis-a-retrimis-parlamentului-legea-privind-impozitul-specific-in-turism-15534398

    O reparatie binevenita la un cretinism inventat de un baiat pierdut in ceturile labirintului … Probabil ca stoparea acestei legi va mai diminua si din pierderile cofetariei neveste-sii .

    Chiar nu ma asteptam la Iohannis sa faca un asa gest benefic . Si motivatia intoarcerii legii este foarte buna .

    Aceasta lege era o noua lovitura la adresa micilor intreprinzatori romani venita ” cadou otravit ” de la d-ul Ponta ( dupa Noul cod fiscal , Legea fumatului , închiderea locatiilor cu risc seismic , etc. ) prin care se muta povara fiscala de pe umerii celor mari pe umerii celor mici .
    In conditiile in care economia este la pamant , capitalul romanesc este pe duca , asistam la un asalt al marilor lanturi de magazine straine , comertul evolueaza rapid ( e-Commerce ) , anaf-ul ii terorizeaza pe investitorii romani , etc.

    http://www.ziardecluj.ro/centrul-clujului-cimitirul-spatiilor-comerciale

    http://www.zf.ro/companii/micii-comercianti-nu-fac-fata-vanzarilor-slabe-20-de-magazine-inchise-in-centrul-comercial-unirea-4502948/poze/

    http://glasul-hd.ro/deva-sinistra-micile-afaceri-de-pe-centru-isi-canta-prohodul-galerie-foto/

    http://www.ebihoreanul.ro/stiri/ultima-or-31-6/faliment-ultra-central-de-ce-nu-rezista-spatiile-comerciale-pe-corso-114332.html

  11. Un ochi rade, altul plange. Pe de o parte, EvZ face, in sfarsit, un gest de normalitate gazetareasca, dupa mai mult de un deceniu de ostilitate. As putea intreba cum ar putea valorifica statul roman mai bine aceasta exceptionala colectie. Pe de alta parte, as putea intreba care este semnificatia gestului de apropiere facut de Elena Udrea, despre care sa spune ca este patroana ziarului. Si sa ne reamintim ce declara Elena Udrea in 2011, dupa judecarea dosarului Matusa Tamara: „Mă aşteptam la o soluţie de condamnare. Este adevărat că nu cunosc mai mult din dosar decât ştie toată lumea, mai mult decât s-a spus la televiziuni şi în media. Deci nu am alte informaţii. Dar sunt convinsă că, mai puţin în ceea ce ne priveşte pe noi, politicienii, dar în special oamenii care aşteaptă ca acest dosar de mare corupţie să se termine cu condamnări sunt dezamăgiţi de această decizie pe care a luat-o instanţa de judecată”

  12. http://aarc.ro/firemail/Radu_Beligan.jpg

    Radu Beligan nu mai este….

    A fost ultimul din Marea Trupa.

    A fost Seful Sectorului Suflete .. si toate doamnele au suspinat.
    A fost cel mai bun Richard al IIUlea pe care l-am vazut (intrigant, prasiv, viclean nu doar crud si furis pana la demenat)
    Si mai ales prin excelenta a fost Romulus (cel mai) Mare …
    A mai fost un Vrmturiano destul de bun, un Robespierre mediocru (adica in Apus exceptional!) , bun in piesele lui Sebastian mai ales in Jocul de-a vacanta

    A fost un actor de o longevitate artisctica extrema .. Voi regreta mereu ca ma scapta ocazia sa il vad in Supeul lui Brinsville…

    Si totusi … ca sa fiu cinstit – nu era de talia lui Vraca sau Calboreanu ptr roluri „serioase”. In roluri comice Birlic il depasea..

    Va dati seama ce Trupa am avut?!

    PS. recunosc de peste 10 ani nu am mai fots la teatru. Insa zic ca actor prost nu am vazut pe scenele romanesti. Si ca actorul „normal” cu prestatie „medie” egala- cel putin !- actorii fin filmele altora!

  13. CAZUL MIHAI VOINEA

    Din toată mizeria lumii, din șuvoiul nesecat de urâțenie și delir scurgându-se pe treptele istoriei recente, e ceva, totuși, ce-mi provoacă o repulsie de neoprit: nerăbdarea de a murdări memoria unui mare dispărut, când încă, dacă ești suficient de atent, mai poți auzi pasărea temătoare a sufletului său zbătându-se, uimită de atâta dezmărginire și neînțelegând de ce nu se poate întoarce în colivia trupului care i-a fost casă atâta amar de ani…

    Am văzut asta la moartea lui Adrian Păunescu și văd asta la moartea lui Radu Beligan.Un lucru atât de nefolositor și de abject…

    Oare știți, prieteni, cine este Mihai Voinea? Eu nu am știut până acum… El e …UN BĂIAT, adică un fel de Cristian Neagoe, de Cristian Ghinea, de Răzvan Cornețeanu… și nu-i nici o pierdere dacă nici ei nu vă sunt cunoscuți.

    Mihai Voinea s-a simțit dator să scrie astăzi în ADEVĂRUL.ro, la moartea celui pe care l-am iubit atât, un editorial cu titlul: „Biografia uitată a lui Radu Beligan : «Nu pot să-l înjur pe Ceauşescu, el mi-a dat bani să fac Teatrul Naţional»”. Biografia cu adevărat fabuloasă a celui care a fost Președinte de onoare pe viață al Institutului Internațional de Teatru, este expediată în câteva fraze, pentru că Mihai Voinea este nerăbdător să scormonească adânc, cu unghia lui murdară, în „biografia uitată” a acestuia. Să ajungă odată la discursul cu care l-a susținut pe Victor Ponta la ultimele alegeri prezidențiale. La scrisoarea deschisă a lui Andrei Pleșu. Poate este greu de crezut, dar din textele fermecătorului scriitor care a fost Radu Beligan, nu este preluată, în compunerea lui Mihai Voinea, nici măcar una dintre reflecțiile sale celebre, în schimb autorul lipește un amplu citat din Andrei Pleșu, în care îl ceartă pe Radu Beligan pentru că și-a permis o opțiune politică diferită de a domniei sale: „Aţi simţit nevoia la vârsta dumneavoastră, la statura dumneavoastră, să vă legaţi numele de un caraghios. Evident, aveţi dreptul să susţineţi şi să alegeţi pe cine vreţi, dar, pe de altă parte, dumneavoastră nu vă exercitaţi pur şi simplu dreptul la opinie, ci vă investiţi imaginea într-o jalnică operaţiune de propagandă, într-un exerciţiu manipulatoriu de un gust îndoielnic”.

    Asta scria în 2014 cel care ne sfătuia, în 2009, să votăm cu Băsescu Traian , pentru că acesta, măcar, spune glumițe bune!!!!

    Așa cum fac de obicei – obicei care-l enervează mult pe colegul @Adrian B. – l-am căutat pe Mihai Voinea pe blog, pentru că scrisul este oglinda perfectă și neîndurătoare a INTERIORULUI… în față s-a deschis un text autobiografic al acestuia, o poveste cu începuturile pe vremea când autorul era preșcolar.

    Până să apuc să citesc însă, doar pentru faptul că era vorba despre grădiniță, un val de căldură m-a izbit în piept…mi-am amintit mâna mea, cu mănușă de lână, în mâna bunicii, dimineața de iarnă lăptoasă, scara de lemn, lustruită, care urca până la sala de grupă, mirosul atât de tulburător al bușteanului ars în sobă, bucuria mea puțin somnoroasă … abia apoi mi-au căzut ochii pe literatura lui Mihai Voinea.

    Amintirea lui cea mai pregnantă de la grădință era aceasta: „… Nu mai ştiu nimic, în afară de faptul că grădiniţa avea o curte mică, plină de bălării, cu un bolovan mare în mijloc. În pauze ne urcam pe el şi făceam întrecere să vedem care are jetul mai puternic… Oricât aş încerca nu mă pot convinge că despre mine e vorba, că eu am fost acela, cocoţat în vârful bolovanului, cu pantalonii în vine şi cu puţa în mână. Unora li se pare că copilăria lor a fost ieri, mie mi se pare că au trecut sute de ani de atunci”.

    Citind fragmentul memorialistic, m-am gândit că, în fapt, poate că nici nu este greu de explicat de ce eu sunt atât de… AȘA… iar el este atât de… ALTFEL…

  14. M.E.P.

    Stimata doamna, scrieti foarte bine urmatorele:

    ,,Aşadar, nu aveţi dreptate : în spatele terorismului islamic se află Islamul politic, nicidecum un cod de conduită moral….”

    RASPUND:
    Da, asa este, dar in fatza terorismului islamic (cu nuclee chiar in interiorul dur al ,,civilizatiei” occidentale) se afla modul de viata decadent occidental, anxietatea si obsesia pentru nimicuri (vezi ultimul caz al razboiului mondial impotriva pokemonilor).

    si

    ,,În aceste condiţii, lupta împotriva terorismului muslman trebuie dusă simultan pe mai multe paliere : politic, poliţienesc, dar şi ideologic, iar cei ce nu se adaptează modelului social european – cu părţile lui bune şi rele – să fie trimişi înapoi de unde au venit tocmai pentru a profita de avantajele societăţii de tip occidental, căci migraţia se efectuează într-un singur sens !”

    COMENTEZ:
    1. Occidentul nu are o ideologie. Iata de ce: John Kerry condamna tentativa de puci din Turcia si spune (cu limba de lemn) doar ca ,,”Vrem să ne asigurăm că reacţia la complot va fi total în conformitate cu democraţia pe care o susţinem”, cand este mai mult decat evident ca reactia NU este in acord, de la bun inceput, cu democratia de tip occidental.
    ..Spune aceste lucruri cu moderatie diplomatica, facandu-ne sa ne intrebam ce s-ar intampla daca in Romania s-ar petrece astfel de evenimente. Probabil ca in Romania ar avea o loc o invazie americana si/sau un atac american de proportii, ca in fosta Yugoslavie, in cel mult 48 de ore .
    …iar Erdogan este si mai explicit:
    ,,……a declarat canalului Al Jazeera printr-un interpret: „Trebuie să fim mai sensibili. Relaţiile dintre ţările noastre se bazează pe interese, nu pe sentimente. Noi suntem parteneri strategici”.
    ..Vedeti ? Ce este important pentru americanul Kerry (aflat la Soci, cu Putin) la momentul puciului ? Apropo, ce-o fi avand Kerry in geanta diplomat, in precedenta intanire din luna mai cu Putin (care a si facut misto de partenerul si prietenul sau care nu avea un aghiotant care sa-i tina geanta – cititi pe google) ? (Z)

    2. Bingo ! Ati pus punctul pe i:
    ,,să fie trimişi înapoi de unde au venit tocmai pentru a profita de avantajele societăţii de tip occidental”

    Exact asa spunea ieri un francez la Nisa (care a rabufnit, precum englezii, adresandu-se unei femei cu tenul mai colorat: ,,Pleaca de unde ai venit !”
    La care femeia a replicat urland ,,Aceasta este tara mea !”
    (MAI) COMENTEZ:
    Are dreptate, imigranta. Franta nu mai apartine francezilor. Franta a fost centrul de greutate al unui mare imperiu, dar sfarseste prin a fi cucerita de propriile colonii, subminata fiind din interior.
    De fapt, migratia este o consecinta a neputintei si lipsei de vointa in a dezvolta, in mod real, coloniile. Franta a ,,supt” valori inestimabile de pe alte continente, invatand, pana la urma, de la arabi si asiatici ce inseamna igiena corporala, ce este astronomia, matematica si alte stiinte. Daca nu ar fi facut asta, Franta nu ar fi fost decat o Galie primitiva si amarata.

    Ramane sa discutam altadata cine are primatul culturii si civilizatiei pe aceasta planeta.

    Daca as fi cinic as exulta de bucurie. Dar nu pot sa ma bucur, constatand ca Romania este de asemeni transformata in zombie. Sub ochii nostri neputinciosi si in pofida tonelor de intelighentie nativa din scoartza cerebrala a plaiului mioritic.

    De aceea felicit Turcia, pentru ca da de pamant cu minoritarii intoleranti si agresivi, ,,educati” in scoli occidentale, care vor sa impuna unui popor non-cultura nihilismului laic si/sau un fel de islamism soft de tip gulenist, tolerant la nenaturalul vestului, precum crestinismul catolic din Franta (practic, devenit istorie) – crestinism timorat care lasa loc liber procesului de convertire a multor europeni la islamism. Dar si in America se petrece acest fenomen straniu (aparent).

    CITEZ ce mi se pare semnificativ in context:
    ,,Americanca Theresa s-a născut dintr-o mamă catolică şi un tată ateu. Deși a fost educată în religia catolică, a devenit ulterior agnostică. Probabil și gândirea tatălui și-a pus amprenta asupra parcursului oscilant care i-a definit spiritualitatea până la debutul adolescenței.
    Ceea ce a atras-o însă pe Theresa la învățăturile predicate de Mahomed nu a fost violența pe care acestea o invocă de multe ori, ci, din contră, toleranța, despre care vorbesc într-o mare măsură. „Islamismul învaţă toleranţa, dreptatea şi onoarea, promovează răbdarea, modestia şi echilibrul“, susține americanca. Femeia s-a convertit în urma unui studiu intens, pe fondul unei crize personale. Este de notat faptul că, după convertire, ea nu a simțit nevoia să denigreze creștinismul. Pur şi simplu, convingerea ei este că şi-a găsit împlinirea într-o opţiune de viaţă diferită de cea experimentată în copilărie.”

    De aceea, repet, Europa este vulnerabila, iar fisurile din societatea franceza se vor transforma in fracturi. Chiar si dvs conchideti in neputinta lipsei de solutii:
    ,,SA FIE TRIMISI INAPOI DE UNDE AU VENIT !”
    Vedeti ? Ati anulat prin asta o viata de credinta in anumite valori. Or fi fost toate valori autentice ? Scuze, nu vreau sa va supar, deoarece admir femeile inteligente si cultivate, chiar daca in corpul lor astral coexista un inger si un demon. Sau, un inger si mai multi demoni. (Z)

    Inchei prin a spune: Turcia are lideri. Romania a avut doar un prieten de lider care s-a speriat de o mana de derbedei ,,frumosi si liberi” manevrati de oengeurile care au impus si consolidat asazisa ,,justitie independenta” (un gestapo neo-liberal controlat de multinationale prin intermediul ambasadelor).
    Daca in Romania ar fi un Erdogan, cred ca ar bate vantul prin institutiile de forta si prin redactiile presei ,,libere”, iar penitenciarele ar exploda pur si simplu, pline ochi cu tradatori de tara.

  15. ZeV
    iulie 21, 2016 la 9:05 am

    O postare-răspuns extrem de interesantă, mai ales în partea finală .

    Nici cel suit pe-un bolovan, viitor mare golan, nu scapă de dojana mult prea blândă a luminiţei, ce se transformă în far orbitor când se îndreaptă asupra prostiei, suficienţei şi îngâmfării prosteşti a unora ce vor să iasă cu orice preţ în lumina reflectoarelor !
    P.S.
    Sunt unii cărora li se potriveşte de minune o cunoscută vorbă de spirit :
    – Dacă îţi arde de glume, sună la 112- pompieri !Mihai Voinea

  16. Buticaru’
    Ce inseamna „sa-i faci [lui Ponta] rana la sezut”?
    Mi se pare ca nu eu si ZeV („penibili”, zici) i-am face asa ceva ci chiar tu, care il tot zgârmi acolo. Cuvantul potrivit este „pervers”…

  17. Luminita Arhire

    Credeti ca Mihai Voinea este ALTFEL, doar pentru ca poarta pantaloni ? In fond, suspensorul este tot un fel de sutien, dar cu o singura cupa. Asta este…multi traim intr-o lume virtuala in care doar imaginea si vorbele (pardon, latratul) conteaza…. (Z)

  18. Adrian B.
    iulie 20, 2016 la 5:06 pm

    Plateste-ti taxele de la butic, abia dupa aceea sa o judeci pe doamna Daciana Ponta, ,,barbatule” cu pantaloni.

  19. @nastase. In urma Brexit-ului, ati facut propunerea de a prelua din institutiile europene aflate in UK. Greu posibil sau imposibil pentru diplomatia romana actuala. Intre timp s-au mai publicat doua lucruri interesante: in urma Brexit se elibereaza fonduri de cercetare de 6 miliarde de lire sterline, iar UK renunta la turul de presedintie al UE (pentru care s-a infipt cunoscuta jucatoare la doua capete, Ungaria). Poate ar trebui sa incercam sa dam si la aceste semne.

  20. cozubas

    ,,In fine,nu mai conteaza de ce, dar m-am hotarat sa-ti explic cateva fineturi zev,la care poti reflecta sau nu ”

    Dimpotriva, dupa parerea mea, conteaza (decisiv) de ce….astept ca dupa explicatii sa apara si fineturile, eventual si un plus de coerentza si concizie, totul incadrat in calmitate neutra si echilibru, dupa care vom mai sta de vorba despre raportul dintre democratie si eficientza preventiei, despre modele si antimodele si despre tot ce vor muschii tai sinaptici.
    Daca nu te descurci, cere sprijinul unui prieten, eventual, un Badin, un Tapalaga, un Banciu…. Cu cat mai multi colaboratori, cu atat audientza blogului va fi mai mare.
    Important este sa identificam solutii serioase pentru o Romanie in deriva prin Marea Neagra, prin lume si prin Univers, vorba colegului Coarna.

  21. Să citim articolul din Evenimentul ca pe un început de normalitate, de obiectivism?
    sau e un accident?
    Media ar fi credibilă dacă n-ar fi partizană și dacă ar difuza informații adevărate.

  22. Ati auzit ca escrocu e rau la paguba si hotul nu suporta sa fie furat?
    Ei bine o sa citez parerea unui recidivist care a debutat ca delapidator in RSR, s-a imbogatit peste masura .. tot pe baza de cod penal si pe urma a facut un pic de puscarie (era deja obisnuiut!)

    Ăștia au ciordit iahturile de la gurile copiilor noștri!” (fragment dintr-o declarație a unei mari corporații occidentale)
    [………………..]
    Ați trecut vreodată prin Viena, Londra, Paris, Moscova, Washington sau alte capitale de foste și actuale imperii? Ați văzut câtă bogăție, cât fast găzduiesc acestea? De unde credeți că provin banii care au dat naștere unor asemenea grandori? De ce credeți că salariile voastre sunt de rahat? De ce credeți că spitalele voastre arată mai rău ca pușcăriile? Pentru că grosul bogățiilor sunt aspirate de stăpânii voștri. Ceea ce fură afaceriștii și politicienii români reprezintă doar o mică parte a jafului uriaș care se petrece. Ceea ce nu s-a înțeles în România și celelalte țări comuniste este faptul că nu doar URSS-ul a pierdut “războiul rece”, ci și noi. Occidentul nu ne-a eliberat, ci ne-a cucerit și toate costurile pe care acesta le-a avut sunt plătite acum de fiecare dintre noi, dincolo de lozincile sforăitoare ale celor de la Bruxelles și Washington despre democrație și libertate, acolo unde au găsit indivizi de teapa lui Băsescu, nu s-au mulțumit doar cu spolierea fără milă a acelei țări, ci au și colonizat-o. Banii ciordiți de micii pungași locali ai acestor colonii s-au transformat astfel în pierderi de neconceput din propriile lor buzunare.

    In general sunt de acord cu ce scrie pungașul national. Insa nu as zice ca Sorin Ovidiu Vantau era un mic pungaș ci as zice ca era un MARE BANDIT! Procum in materie de pungașii SOV este mai tehnocrat si mai expert decat sunt experti si tehnocrati tot guvernu Ciolos plus cei 15.000 de specilaisti CDRisti!
    Sursa : http://sov.ro/2015/06/26/capitolul-18-astia-au-ciordit-iahturile-de-la-gurile-copiilor-nostri-fragment-dintr-o-declaratie-a-unei-mari-corporatii-occidentale/

  23. @ZeV

    Postarea Dvs atât de vastă, îmbrăţişând un amplu evantai de subiecte diverse, mi-a amintit de vorbele unui bun prieten de-al nostru, răposatul prof. univ. Alexandru Suceveanu, fost director ştiinţific al Institului de Arheologie al Academiei Române, care de multe ori evalua lucrările studenţilor ori ale colegilor cu cuvintele : «Ace, brice şi carice», expresie intrată în folclorul arheologiei româneşti şi a facultăţilor de istorie.

    În rest, ce să spun ? Sunteţi un mare admirator al islamului, şi un şi mai mare detractor al civilizaţiei europene. Vă repet îndemnul de a vă converti, dacă islamul răspunde nevoilor Dvs de puritate morală. Numai că înainte de a o face, ar trebui să vă gândiţi că ecumenismul inter-religios, atât de drag inimii Dvs, este incompatibil cu religiile monoteiste – care dacă l-ar accepta, ar deveni practic politeiste – şi care consideră asemenea atitudini drept sectarism. Dar cine ştie ? S-ar putea să deveniţi promotorul unei noi secte, Secta ZeV, a înfrăţirii între religii ! Eu vă doresc succes. Totuşi, nu ar fi rău să reflectaţi şi la tăcerea musulmanilor din Europa, cei ce se consideră „acasă” : de ce nu iau atitudine împotriva atentatelor teroriste, iar atunci când îi lovesc şi pe ei, mânia lor se îndreaptă, nu împotriva co-religionarilor asasini, ci împotriva autorităţilor statale care nu i-au protejat îndeajuns şi de la care aşteaptă compensaţii materiale ?

    Cât despre stima şi aprecierea pe care le purtaţi regimurilor forte şi liderilor autocraţi, este dreptul Dvs, eu însă prefer vicisitudinile democraţiei care îmi permite să gândesc şi să mă exprim liber, chiar să-i susţin – cu capacităţile mele modeste – pe cei ce încearcă să remedieze un proces de federalizare europeană prost înţeles şi să găsească soluţii la cutremurul geo-politic generat de destrămarea statelor post-coloniale.

    P.S. Nu este bine să judecăm colonialismul ( sau oricare alt eveniment istoric ) prin prisma concepţiilor noastre de astăzi. Vă trimit să citiţi – în caz că nu vă este teamă că vi s-ar putea zdruncina convingerile – articolul 22 din Pactul Societăţii Naţiunilor, organizaţia internaţională apărută în urma Primului Război Mondial cu scopul de a păstra pacea în Europa şi pe care N. Titulescu a condus-o între 1930-32, articol bazat pe principiul «misiunii sacre a colonizării» : primul paragraf al articolului postulează că există «popoare care nu sunt încă capabile să se conducă singure în condiţiile extrem de dificile ale lumii moderne» şi că «europeneizarea» acestor popoare constituie o datorie a naţiunilor «civilizate». Aceasta era viziunea vremii. Astăzi, numim o asemenea acţiune : «imperialism» ! Lumea, societatea, gândirea, totul evoluează, şi sper ca schimbul nostru de replici să se oprească aici pentru că a devenit oţios.

  24. Amintiti-va in noiembrie!

    Alertate de investirea republicana a candidaturii lui Donald Trump, de scaderea distantei in sondaje dintre candidatul republican si candidatul democrat si de perspectiva ca acesta din urma sa nu castige alegerile prezidentiale, grupurile de interese din spatele lui Hillary Clinton au comandat o interventie media care o da castigatoare cu 76% sanse.

    Prestigiosul cotidian The New York, un puternic formator de opinie, a aplicat un model complex de calcule a sanselor de succes. In esenta, modelul de calcul folosit de NYT se bazeaza pe date istorice privind modul cum au votat statele federale, dar si rezultatele a circa 300 de sondaje de opinie efectuate începând cu mijlocul lunii aprilie, care sugerează o victorie a lui Hillary Clinton în faţa lui Donald Trump. Nu este nevoie sa redemonstrez limitele metodelor statistice si volatilitatea opiniilor si intentiilor de vot, o face chiar NYT cand avertizeaza ca in cele 16 saptamani de campanie se pot schimba multe.

    Hillary Clinton nu este insa o Fifi inaripata care sa fi aterizat acum in Partidul Democrat sau care sa nu fi avut legaturi cu administratia Obama. Candidatul republican Donald Trump nu a pierdut timpul in campanie, in mentalul electoral a punctat zgomotos impotriva fostului secretar de stat, cu acuze de coruptie, de trafic de influenta, de folosire a legaturilor de partid cu justitia si politia in avantajul propriu, de musamalizare a scandalului emailsgate.

    Perceptiilor de clan si dinastie care o tintesc pe Hillary Clinton li se adauga si cele privind administratia Obama. Si nu este vorba numai de uzura politica a unui regim de opt ani al democratilor. Majoritatea populatiei este nemultumita ca dupa ce au ales un afroamerican presedinte in loc ca acest fapt sa scuteasca tara de actele rasiste consecintele au fost tocmai pe dos. Delincventa minoritara parca s-a simtit incurajata, a escaladat, atacand nu numai populatia civila, ci si fortele de ordine.

    In fata violentei rasiste multa lume se simte in nesiguranta, ca in fata unor acte de intimidare sau de teroare. Desi administratia democrata se fereste sa califice asasinatele in serie drept teroriste, uciderea si ranirea in serie a politistilor de catre persoane de culoare nu pot fi numite altfel.

    Indiferent de raspuns, o intrebare ar merita sa fie pusa. Faptul ca astfel de acte de teroare impotriva oamenilor legii sunt savarsite de persoane de culoare fosti militari, acte pe care le-au cunoascut sau la care chiar au fost supusi pe fronturile de lupta antiterorista din Orientul Mijlociu si Africa de Nord, ar putea semnala un virus, o contagiune? Nu neaparat explicativ, este un fapt ca dupa stresul psihologic al razboiului antiterorist unii si-au pierdut mintile.

    Probabil ca multi se vor gandi de doua ori inainte de a mai vota un minoritar. Donald Trump a promis stat de drept, lege si ordine. Un presedinte in egala masura nu numai al cetatenilor, dar si al politistilor si militarilor. Sa ne amintim de aceste lucruri dupa votul din noiembrie.

    http://www.mediafax.ro/externe/the-new-york-times-hillary-clinton-are-76-sanse-sa-castige-alegerile-prezidentiale-din-sua-15533826

    http://stirileprotv.ro/stiri/international/proteste-violente-in-dallas-dupa-ce-politia-a-ucis-2-barbati-de-culoare-trei-politisti-au-fost-omorati-alti-7-sunt-raniti.html

    http://www.romaniatv.net/un-nou-atac-armat-in-sua-sapte-ofiteri-de-politie-au-fost-impuscati-in-louisiana-trei-au-murit_304345.html

  25. liviu bejan
    iulie 20, 2016 la 6:23 pm

    Pentru a avea o armata puternica, Romania trebuie sa se intareasca, in primul rand, din punct de vedere economic.
    Pe de alta parte, o politica militarista si o atitudine agresiva bazate pe ipoteza (total falsa_dupa parerea mea) ca Romania este amenintata de altcineva decat de SUA, nu fac altceva decat sa ne faca mai vulnerabili in fata tuturor pericolelor. Cel mai mare potential de pericol apare atunci cand o tara isi pierde busola propriilor interese.
    Iata, spre exemplu, Turcia: Nu este in UE, dar are un cuvant mult mai important de spus si mai ales de ascultat, decat Romania, pe care nu o baga nimeni in seama. De asemeni, Turcia este in NATO, dar mentine relatii stranse cu Rusia, cele doua tari avand interese comune la Marea Neagra. Pana la urma, riveranii de la Marea Neagra trebuie sa colaboreze si sa nu permita militarizarea excesiva a acestei mari importante , situate strategic intre doua continente, intre doua lumi.
    Nimic nu s-ar fi intamplat daca NATO nu ar fi implementat o strategie de testare a rezistentei Rusiei la provocare. S-au lamurit ca au gresit si incearca prin Kerry (aflat mai tot timpul la Soci) sa dreaga busuiocul.
    La noi, un general (aparent) dobitoc si iresponsabil (Degeratu n.r.) face apel pe televiziuni la mobilizare, la reuniuni de criza ale Parlamentului si ale altor institutii, de parca Romania s-ar pregati sa declare razboi Rusiei.
    Am spus (mai sus) ,,aparent”, deoarece este foarte posibil ca acest Degeratu sa faca ce face in stare de perfecta constientza, pentru ca diversiunea ,,sperietoarei rusesti” sa ne distraga atentia de la consolidarea permanenta a statului represiv in Romania, sub coordonare americana nemijlocita. Daca a doua varianta ar fi cea adevarata, ar insemna ca Degeratu este un tradator si ar putea sa ajunga, candva, pe mana procurorilor militari…desigur, cand SI DACA Romania isi va recastiga independentza.
    ps
    De unde pana unde a rezultat, din comentariile mele, ca imi place noul coleg cozubas ? Pur si simplu, i-am dat, punctual si partial, dreptate.
    Mie imi plac doar femeile. (Z)

  26. Urmărind evoluţia evenimentelor din Turcia, atât în media românească, dar şi în cea internaţională, revăd aceleaşi clişee de la marea păcăleală din decembrie 1989 din România !
    Aceleaşi cifre năucitoare de morţi, aceleaşi averi fabuloase ale dictatorilor, la noi Ceauşescu, la ei, Erdogan, aceleaşi scheme de condamnare a tot ce nu se aliniază tăvălugului internaţional sub care sfârşeşte orice încercare de independenţă şi suveranitate ale unor naţiuni, dar mai ales aceleaşi scheme tactice şi o furibundă şi mârşavă campanie de manipulare a opiniei publice, pe care, prin unelte ca Soroş sau Gulen vor s-o atragă de partea lor !
    Şi mai ales faptul, deloc scuzabil şi de neacceptat pentru ei, că unii mai cred încă în alţi Dumnezei, decît al lor, care este Banul !
    P.S.
    Josnică, nedreaptă şi din cale-afară de murdară sentinţa unor birocraţi, puşi de stăpânii lor să-şi bată joc de pregătirea, renunţările şi eforturile inimaginabile pe care le cere sportul de performanţă !
    Motivul oficial, invocat, pentru care toată delegaţia Rusiei a fost exclusă de la Jocurile olimpice de la Rio este dopajul !
    O mizerie parşiv calculată, cu trecerea pe lista de substanţe interzise a unor
    adjuvante folosite, mai mult ca sigur de sportivi din toate ţările, dar avertizate la timp de momentul interzicerii lor !
    Şi această adevărată, modernă „vânătoare de vrăjitoare”, nu se opreşte doar la atleţi, vizează şi luptători, patinatori, mai ales domenii în care ruşii sunt recunoscuţi, dar este îndreptată, doar asupra ruşilor !
    Până şi Maria Şarapova este suspendată în martie pentru folosirea unei substanţe (meldonium, parcă) de care nici n-a ştiut că a fost interzisă de la 1 ianuarie !
    Binenţeles că Serena şi celelalte au fost avertizate la timp !
    Armstrong a bântuit un deceniu pistele de ciclism şi a cules toate premiile posibile, drogat în ultimul hal, dar nimeni nu s-a sinchisit de asta, că doar nu era rus !
    Când politica, oricare ar fi ea, ajunge să atace şi să distrugă sportul ( de fapt tinere destine, stopate prin astfel de mijloace să înfrunte adversari, astfel avantajaţi de lipsa unor posibili, dacă nu chiar siguri, învingători ), fapt pe care nici Hitler nu şi l-a imaginat, coincide cu sfârşitul !
    Nu a sportului, ci a unei asemenea politici, ce-şi zice, în bătaie de joc şi corectă ! :mrgreen:
    Nebuni de-a binelea !
    Vorba cuiva :
    Opriţi mascarada asta ! Vreau să cobor ! 😉

  27. Dacă aproape săptămânal, uneori chiar zilnic, suntem informaţi că atacatorul, sau atacatorii ce-şi fac tot mai mult de cap prin SUA, Germania, Franţa, Belgia, Olanda, Rusia, au fost împuşcaţi de forţele de ordine, fără nici un fel de proces ( ca să nu mai amintim de China care-i execută pe stadioane pe condamnaţii la moarte, pentru fapte de natură economică), de ce ne urzicăm atât de tare la auzul veştii că Turcia vrea să reintroducă pedeapsa cu moartea pentru nişte autori ( cei mai importanţi, din umbră !) ai unei lovituri de stat !?
    Care dacă reuşea, cu siguranţă că Erdogan şi cam tot atâţia dintre aliaţii lui, de câţi se face acum atâta caz că sunt arestaţi, anchetaţi sau schimbaţi din funcţie, ar fi fost mai mult ca sigur lichidaţi, fără ca massmedia să facă altceva decât să relateze şi eventual să regrete !
    Ajunşi aici, cifrele vehiculate nu sunt deloc confirmate şşi mai mult ca sigur că se repetă exagerări de tipul celor 60.000 de morţi, care până la urmă s-au dovedit doar vreo mie şi ceva, şi ăia lichidaţi mai mult de ochii lumii, la ordinele unor criminali ce nici până acum nu au păţit nimic ( mai nou, unul dintre ei, GVV este numit consilier al premierului democrat !), dar, curios, nici americanii, nici UE nu consideră necesar acest lucru ! Oare de ce ?!
    Ceea ce se întâmplă la această oră la Realitatea, B1, A3 şi alte câteva posturi TV, unde se duce o campanie furibundă şi acuzatoare asupra lui Erdogan, transformat din ţintită victimă în tiran ucigaş, mă face să iau în considerare afirmaţiile celor care susţin că treizeci şi ceva de formatori de opinie din Romania sunt plătiţi/cumpăraţi de puciştii din Turcia !
    Cine sunt ei, deocamdată nu ni se spune nimic, dar felul în care decurg manipulările nu lasă loc de dubii prea mari !
    Cel puţin la Realitatea este o dezlănţuire dementă, de zici că ei au fost învinşi şi nu l-au putut lichida pe Erdogan, dar continuă lupta mai departe ! !
    Şi asta în ciuda faptului că secretarul de stat american John Karry a declarat că SUA condamnă încercarea de lovitură de stat şi susţine conducerea democratic aleasă a Turciei !
    Şi ceva mai greoaie, oficialităţile române preferă ( şi bine fac ! ) să rămână încă în expectativă şi nu vorbesc nimic oficial, dar ceea ce se întâmplă în media românească, căreia îi sar în ajutor şi unii ruşi de pe la Munchen, pare să demonstreze zvonurile şi să nu precupeţească nimic, pentru a-şi justifica promisiunile şi a-şi plăti datoriile ! 😉
    Cine a fost în Turcia, ca simplu turist, nu poate să nu remarce progresul indiscutabil, sub toate pdv al Turciei din ultimii ani în care la conducerea ei a fost tocmai Erdogan, cel pe care alde Bogdan cu invitaţii lui, mai mai să-l linşeze şi la propriu dacă ar putea, nu doar mediatic !
    De unde atâta înverşunare ? Nu-i greu de ghicit !
    P.S.
    Turcia nu este încă membră UE, nu datorită faptului că nu îndeplineşte condiţiile, ci la fel ca România, pentru că nu se doreşte acest lucru.
    Şi nu numai de UE, mai bine zis de Germania, Franţa, care se tem de o concurenţă puternică, dar nici de Turcia, care se simte mult mai bine în postura de perpetuu candidat, refuzând subtil să-şi vîre gâtul în laţul birocratic al unei entităţi, acum pe cale de dizolvare !

  28. “Religinternul”: Sfarsitul Credintei

    Am fost intrebat ce parere am despre Sinodul Panortodox din Creta, pe care pentru hotararile ecumeniste multe biserici il numesc talharesc, pe buna dreptate.

    Marele Sinod a fost un amestec de politica si religie, asa cum este ecumenismul, care vrea sa impuna tuturor religiilor viziunea politica unipolarista a globalismului. Mai pe inteles, o lume cu o singura biserica “aleasa” si o unica religie “necesara”.

    Grabnicii varsatori de cuvinte in favoarea ecumenismului propovaduit la Marele Sinod din Creta habar nu au ce inseamna si ce urmareste ecumenismul, care reprezinta un pericol mortal pentru biserici si credinta.

    Ecumenismul se vrea o „Internationala” politica a religiilor, un fel de ReligIntern, dupa modelul ComInternului, care sa transforme bisericile in partide politice.

    Cand scopul ecumenismului va fi atins, crearea “Religinternului”, s-a terminat cu bisericile si cu credinta. Bisericile si credintele vor deveni sectii si doctrine/ideologii ale “Religinternului”, care le va modela sau excomunica/desfiinta dupa bunul plac. “Sfanta Sfintelor” din templul “Religinternului” va fi Ateismul.

  29. Dacă Erdogan este numit criminal, ăsta ce-o mai fi ?! 🙂
    O analiza mai atenta a demersurilor indica faptul ca medicul a inaintat cerere de brevetare a virusului SIDA inainte de anuntarea oficiala a existentei acestuia. La inceputul acestui an, dr. Gallo a demisionat din functia de „director de proiect” al programului federal de proiectare de virusuri cu numele Virusul Special.

    Organigrama programului si cele 15 rapoarte de progresie reprezinta o dovada incontestabila a implicarii Statelor Unite in reducerea controlata a populatiei lumii prin intermediul unui virus hibrid proiectat sa „extermine” omenirea. Avand in vedere acest lucru, se pare ca SUA este cea care le datoreaza de fapt dividende din drepturi de autor victimelor nevinovate, si nu invers, insotite bineinteles de scuze oficiale pentru pagubele ireparabile pricinuite.

    Toata atentia este atintita in prezent asupra echipei medicale din cadrul Biroului de Contabilitate SUA, aflata sub conducerea lui William J. Scanlon. Intre anii 1964 si 1978, programul virologic federal secret a cheltuit 550 de milioane de dolari din banii contribuabililor pentru crearea virusului SIDA.

    A cam sosit timpul unor despagubiri substantiale si pe scara larga pricinuite in cadrul celei mai mari campanii de crime impotriva umanitatii din istorie.
    http://www.secretele.com/2016/07/celebrul-medic-robert-gallo-recunoaste.html#more

  30. In sistemul judiciar nu se fac teste psihologice ? In tara asta , pentru orice nimic ti se cere un test psihologic . Iar astora care baga oameni nevinovati la puscarie nu le cere nimeni asa ceva ? Chiar toti defectii pot sa ajunga judecatori si procurori ?

    http://www.luju.ro/institutii/inec-inm/altul-n-au-gasit-dorel-matei-judecatorul-care-rupe-bilete-one-way-ticket-catre-jilava-si-arunca-oameni-in-puscarie-pe-infractiuni-inexistente-in-codul-penal-a-ajuns-in-comisia-de-examinare-la-concursul-de-admitere-la-inm-vestea-buna-executantul-pensionare

  31. O reactie la derapajul din Turcia?Sint foarte curios ce spuneti.Sin evenimente care cu greu vor fi intelese in urmatoarea perioada.Au legatura cu alegerile din marile capital din perioada urmatoare?

  32. Concluze bizonica in ce priveste cestiunea plagiatului lui Voctor Viorel : intecltaualii si dreapata romanessca este * imatura!
    O azi asta dupa ce am vazut in Adervarul uin artocil „Chestiunea plagiatului pe înţelesul tuturor” scris de una bucata de individ cu idei telecptuale Mircea Vasilescu careel iaste recatro sel la Dilema veche (deci intectual sef) , cufurentiar la Facultatea de Litere din București.

    Motibatie : Romania este pe locuri fruntase la TBC . Analfabnetismu progreseaza. 200.000 dfe mii de copii din Romania se culca flamanzi. Suntem campionii al trafic de femei si minori. O retea scavagista a actionat nestingherita ani de zile. Nu se stie cat din pamantul tarii este in maini straine. SI ce deranheaza pe intelctyualu sef de la Dilema veche? Ca Viorel a copiat !!!! Chestiunea plagiatului pe înţelesul tuturor este ca telecfualii nostri e infantili!

    Mentiune speciala ptr Neagu Africanu (care nu e gaga e doar … teleptual roman) ala care zicea ca Dar, mi-ar plăcea să vină mormonul, fiindcă ar da cu pumnul în Rusia fără niciun fel de jenă, ca să zic așa. Ar fi mult mai brutal. desi Donald n u este mornmaon si deja trumpizta ca artoculul ala 5 depanmda de cat bacsis primesc SUA.. Nju e gaga (adica nu varsta vnerabila este di viba) ca asa a fotas asta mereu „:intelctual adica mai proecupat de Jocul ieleleor din teasta sa decat de realitatea concreta (si nu e singuru dobi)

    *dpv mintal este un copil de 10 ani! Mintea unuia singur imapartita la N dobiboci

  33. Comentariul din 22 iul. 2:44 pm
    nu e al meu. Eu sunt o tipă. Din acorduri rezultă că cel care a postat sub numele meu e un tip.
    Vă rog, domnule, să vă alegeți alt pseudonim.

  34. Eu am scris următoarele, dar văd că n-au apărut:

    Să sperăm că Evenimentul a devenit obiectiv? sau e o întâmplare?
    Dacă media n-ar fi partizană, am fi cu adevărat informați.
    Așa, cam toate împrăștie informații neadevărate.
    Să nu mai vorbesc despre internet și în special despre Facebook!

    Când nu apare ceva, nu mă supăr, pentru că îmi dau seama că, ori s-a întâmplat ceva la wordpress, ori proprietarul n-a vrut să-l publice, ceea ce e dreptul lui.

    Nu-mi convine însă ca cineva să scrie sub numele meu.

Lasă un răspuns