Instabilitate in Balcani

20160716-085724.jpg

Care au fost oare motivațiile încercării de lovitura de stat din Turcia. Dorința revenirii la linia Ataturk? Preocuparea pentru drepturile omului? Oprirea procesului de islamizare a societății? Îngrijorarea pentru amplificarea tensiunilor cu populația kurda? Pierderea statutului privilegiat al armatei? Influența facțiunii religioase a clericului Gulen, aflat in SUA? O acțiune susținută de Rusia pentru a slabi autoritatea lui Erdogan ( deși relația cu Putin părea sa fi fost restaurată)? Nu știm încă.
In orice caz, zona de instabilitate din vestul Europei (Brexit) sau din centrul ei (atentatele din Franța) pare ca se instalează si in Balcani. In urma încercării de lovitura de stat din noaptea trecută, Turcia va rămâne o vreme in condiții de instabilitate – cu efecte economice, politice, turistice si de securitate – afectând zona de siguranță in flancul estic al NATO. Deja Grecia si-a alertat trupele iar Bulgaria, ca măsura de prevedere, a închis bariera cu Turcia. Vor fi, probabil, efecte si in ceea ce privește conflictul cu Siria sau situația din Irak, luptele cu ISIS.
Si pentru noi este importantă stabilitatea politica din Turcia, in condițiile in care România contează pe o legătura strânsă cu acest stat, atât din punct de vedere economic cât si al securitatii regionale.

61 de gânduri despre “Instabilitate in Balcani

  1. @George Ban, iulie 17, 2016 la 6:46 pm

    Va multumesc pentru link:

    HOW TO ORGANIZE A MILITARY COUP
    http://www.herebedragons.live/2016/07/16/organize-military-coup/

    In principiu, pe hartie nu suna rau, dar mai trebuie lucrat.
    Sa nu se omita cumva vreo…Coloana a V a deoarece aceea are toate sansele sa strice…”petrecerea”….

    Curajul celor care vor sa faca asa ceva….!!!!????
    Motivarea celor implicati, daca o fac pentru familie si pentru poporul lor este OK, daca o fac pentru motive meschine….nu prea.

    Factorul necunoscut trebuie luat in calcul, avand in rezerva cateva alte scenarii in caz de lucrurile nu ies asa cum ai preconizat….de regula nu ies…

    Este mult de vorbit aici si chiar cu pasiune…..

  2. Un articol bun gasiti aici:

    Trump Doctrine:
    Work with Russia, Draw Back NATO, Stop Arming Syrian Rebels

    21:32 16.07.2016(updated 06:42 17.07.2016)
    http://sputniknews.com/politics/20160716/1043135284/trump-syria-nato-daesh-putin.html

    „We will have a very good relationship with Russia” promises the mercurial Republican nominee for president who once referred to Russian President Vladimir Putin as his 60 Minutes „stablemate.”

  3. Un alt articol bun aici:

    The Implications of Europe’s Coming Tectonic Break With the USA

    17:53 13.07.2016
    http://sputniknews.com/analysis/20160713/1042906607/us-eu-geopolitical-shift-analysis.html

    Commenting on what he sees as a new attempt by US policymakers to use Europe as a battering ram against Russia, a prodigious Russian blogger and geopolitical analyst ponders the implications of the titanic efforts being made by Russia and China to detach the continent from

  4. @Marian Nicolae. Multumesc pentru efortul facut in documentare. Erdogan greseste in ceea ce face acum.

  5. Opinii despre Reintregire si altele

    @ZeV: “A, inteleg. Ar trebuie ca Ucraina sa reintre in CSI si/sau intr-o forma de re-apropiere de Rusia, dupa care, probabil, va veti reconsidera atitudinea.”
    ===Nu, nu intelegeti nimic. Dar conform zicerii “Sa vorbeasca si nea Ion ca si el este om”, comentati pe langa subiect si puneti in carca altora ceeace ganditi c’ar trebui sa gandeasca altii. Sau poate insinuati in buna traditie a propagandei moscovite.

    @Marian Nicolae: “Sunteti „romanul” din USA…???? De ce nu va vedeti de treburile dvs. din USA in loc sa ne plangeti noua de mila in privinta Rusiei…????”
    ===Nu, romanul in ghilimele din America, ci romanul Mircea Popescu care nu plange de mila problemelor voastre rusesti, ci abordeaza teme cu tenta nationala din Patria lui, Romania.

    @T-Rex:
    ===Republica Moldova inseamna ce a mai ramas din regiunea istorica a Basarabiei la care s-a adaugat in mod artificialTransnistria ca un cui al lui Pepelea.
    Deci, corect, Re-Intregirea “perfecta” si ar insemna revenirea la teritoriul Regatului Romania interbelic, deci, ca prim pas reunirea cu ce a mai ramas din Basarabia, deci nu cu Republica Moldova. Sentimental si, probabil, practic nici nu s-ar putea pretinde mai mult.
    Cu Transnistria atarnata de gat nu se va face re-unirea in vecii vecilor, deoarece:

    1. Sunt trupe rusesti care nu vor iesi de acolo oricate tratate va semna Moscova. Rusul de unde a intrat nu va iesi oricate juraminte de prietenie, de buna vecinatate, etc, etc va face. Nu-i sta in DNA si o stim pe propria piele din istorie. Tocmai de aceea este o naivitate sa se creada in bunele intentii sau sa fie luate de bune pretextele si sa se dea curs santajului acestora.
    Revin la ce-am spus: “Desi le provoaca, Moscova nu crede in lacrimi, dar naivii cred in lacrimile Moscovei”.
    Acestea fiind spuse, Europa va fi prima care se va opune revenirii la Romania a unei Republici Moldova avand trupe straine, rusesti pe teritoriul sau, deoarece ar insemna ca aceste trupe vor fi trupe care vor stationa pe teritoriul UE. Si asta deoarece Romania este membru UE.
    Deci, ar exista un conflict direct cu Rusia.

    2. Administratia Transnistriei este mentinuta prin forta trupelor de ocupatie ale Armatei a 14-a pentru a reprezenta (neoficial) interesele Rusiei, chiar daca etnicii rusi nu constituie majoritatea populatiei din teritoriul respectiv. Intr-adevar rusii erau doar in proportie de 30.37% in 2004 si in scaderea accentuata din cauza prabusirii nivelului de trai.
    De altfel, si la intregul intregii Republici Moldova (fara Transnistria) rusii constituie doar 5, 95%, adica in jur de 200.000 de persoane.
    Pentru cei care sunt speriati de “populatia compacta ruseasca” care ar destabiliza Romania in caz de Unire, la o mica socoteala ar rezulta ca de fapt acestia, intr-o Romanie reintregite, s-ar situa undeva in jurul a 1%.

    Deci, in caz de revenire acasa a Basarabiei, Transnistria se va decupla, va cere automat alipirea la Rusia, care desigur va vota favorabil.
    In acest fel, Rusia va administra oficial Transnistria si-si va intari prezenta militara tot oficial.
    Transnistria, nu numai ca va deveni un al doilea Kaliningrad, dar va deveni o “falca” a clestelui care va cuprinde si va ameninta militar Ukraina si de la Est si de la Vest.
    De asemeni, va deveni un ghimpe permanent in coasta unei Romanii (semi) intregite, a UE si a NATO.
    Dar NATO, care deja este in Romania, este folosita ca pretext pentru rusi sa verse si mai multe lacrimi si sa-si intareasca fortele la aceasta noua granita.
    Dar nu ca sa se apere de NATO, ci ca sa puna mai multa presiune pe Ucraina.
    Rogozin a trimis o amenintare voalata ca Republica Moldova va pierde Transnistria daca se va uni cu Romania.
    Tocmai de aceea, sunt convins ca Rusia isi doreste extrem de mult unirea Basarabiei cu Romania pentru a-si oficializa pozitia in Kaliningrad2=Transnistria.
    In opinia mea de nespecialist, rezolvarea problemei transnitriene este cheia stabilitatii la granita aceasta de est a UE si a revenirii Basarabiei acasa.

    Washington-ul a incercat in timpul administratie Bush sa apropie Chisinaul de Bucuresti. Domnul Prim-Ministru Adrian Nastase ar putea spune mai mult despre activitatea lui Bruce Jackson in zona, dar sunt convins ca exista anumite rezerve care-l constrang la discretie.
    Deci, nu America, ci UE este cea care se opune, dupa cum au aratat si actiunile administratiei de la Berlin, ale dnei Merkel personal care a insista in sprijinirea initiativelor Moscovei de federalizare a micului teritoriu de peste Prut pentru a crea si mai multe probleme si surse de tensiune pentru Chisinau.

  6. Faptul ca „brânca” iesirii in decor a lui Erdogan a fost data de sua,nu cred ca are echivoc pentru un om cu minime cunostinte de logica, de orientare in teren geopolitic si cat de cat familiar cu stylul americanesc de sutat guverne. Pana si-n Irak,in plina invazie ,cu armata regulata acolo,america mituia generalii irakieni…. Numai implicarea Incirlik in atentat este suficienta pentru a fi siguri de implicare americana directa,nemaiamintind infiltrarea traditionala si influenta decizionala americana in intreaga armata turca si puciurile reusite ale acesteia(vreo trei sau patru,numai in secolul xx) sub atenta asistenta americana. Insusi comportamentul “de pe closet” al autoritatilor americane impreuna cu Obama in timpul puciului ne “miroase ingrozitor” si stim ca tocmai fac caca baietii ))). Intrebarea cheie este cine l-a avertizat pe Erdogan si cine i-a pus la dispozitie consiliere si planuri de deturnare a loviturii de stat .Cine i-a soptit lui Erdogan cine sunt hingherii si de pe ce culoar vine propriul ecarisaj si maiales cu cine sa lucreze pentru a nu fi deratizat de catre militarii corciti ? Nu am nici o proba,dar sunt sigur prin simt simetric ca Turcia singura nu-l putea preveni,apara si mentine pe Erdogan la putere… Oare sa-l fi ajutat Romania,prin agilul (ca glodul) si eruditul(ca argila) presedinte iohanis? Sau poate luluta sau coldea au sarit cu perspicacitatea lor fecunda? )))))))) Dracu sa-i “cheptene” pe astia ca iar rusii au iesit deasupra…Oare acum flota atlantica din Marea Neagra ,in care noi cu marea si ei cu flota se mai face?)))))))))Hm,oare daca Turcia va fi consiliata si pentru a creste,noi o vom lua de la capat ca principate sau ca pasalâc?

  7. Buna seara , urmărarind cu interes postările dumneavoastră pe blog-ul personal , am acordat o atentie sporită comentariului despre situația din Turcia .Ca atare , doresc sa va adresez doua intrebari : Credeți ca in urma asa zis „puciului din Turcia ” ,aceastei tari de tranzit intre Europa si Asia i se va accentua amprenta de putere pe aceste doua continente , mai ales ca in anii 2016 si 2017 sunt alegeri prezidențiale in majoritatea țarilor europene ? Credeți ca Turcia va reuși sa obțină asa zisa Islamizare democratica a Orientului Mijlociu acordându-i-se libertatea de impunere a anumitor decizii de facto sau Turcia va intra intr-o degringolada afectând relația Europa -Asia ? Tin sa va multumesc pentru prezenta dumneavoastră in politica românească deoarece sunteti unul dintre puținii politicieni profesioniști si cu clară viziune despre conducerea unei tari . Cu stima ,

  8. @ cozubas, iulie 18, 2016 la 7:36 pm

    Prietenii stiu de ce.

    Prietenii stiu intotdeauna de ce, pe ce culoar vine ecarisajul, eventual numarul de la pantofi al fiecarui hingher al…ecarisajului, ii stie chiar si pe cei care au platfus la unul…sau chiar la ambele picioare….

    Prietenii ii cunosc foarte bine chiar si pe acei hingheri ai ecasisajului care poarta lenjerie de dama, numai intr-o singura zi a saptamanii, acestia neavand nici o legatura cu sexul frumos….

    Cat despre „flota atlantica” din Marea Neagra…nu cred ca mai sunt sanse sa fie resuscitata din cauza de inec prematur al zisei flote atlantice….

    Oricum la cate nave mai avem noi romanii…numai flota atlantica (a lor) la Marea Neagra (a noastra) ne mai lipsea….

    Tot la fel si aici prietenii stiu de ce.

  9. Domnule Nastase,la cel mai fin umor al unui mare politician ii trebuie niste opera.Scrieti o carte,sau carti de umor si veti ramane in sufletele oamenilor asa cum a ramas Caragiale.Puneti sa va numere din nou ouale!

Lasă un răspuns