Receptie de rămas bun la Ambasada Rusiei

DSC_0533.JPG

Ii rog pe Dan Tăpălagă si compania (n-am spus numele acesteia) să nu se enerveze. Am fost ieri la receptia de rămas bun oferită de ambasadorul Rusiei, Oleg Malginov, cu ocazia incheierii misiunii sale in tara noastră. O persoană cultivată, un bun diplomat. Imi aduc aminte de dezbaterea pe care am organizat-o impreună la Fundatia Titulescu, in urmă cu ceva timp. Sigur, contextul relatiilor bilaterale si cel al relatiilor internationale  este complicat dar tocmai din acest motiv cred că trebuie păstrate canalele de dialog. Mai ales, in conditiile in care „zona de demarcatie” intre Occident si Rusia s-a mutat, practic, pe frontiera noastră.

Cred in continuare in importanta participării noastre la NATO dar nu pot să nu văd faptul că in partida de sah intre SUA si Rusia, presedintele Clinton a mutat gresit, in urmă cu aproximativ un deceniu, „inventând” o tară – Kosovo – ceea ce a oferit un pretext Rusiei in ceea ce priveste Crimeea, ceea ce a modificat echilibrul in Marea Neagră, ceea ce…Si este clar că, după pacea Putin-Erdogan, Marea Neagră se consolideaza ca mare inchisă iar anunturile NATO in acest domeniu nu vor fi urmate de măsuri concrete. Asa incât s-ar putea ca, in viitor, să urmărim cu binoclul felul in care bărcutele lui Borisov se vor deplasa spre Yalta, sub protectia navelor de razboi ruse.

 

 

 

82 de gânduri despre “Receptie de rămas bun la Ambasada Rusiei

  1. Cutzu mci si descultz ce te crezi eroul lui Perault …
    cum iti zicea si dl Nastase nu exista popor kosovar.
    Asa cum nu exista nici popor bosniac .
    Exista doar interese si viitoare necazuri. Fiindca ar fi fost normal ca sa se accpte divizarea Kosovo sau a Bosniei.
    Insa verzxi tu glumite din asteas la care pui botul dau apa la moara rusilor… care im gnl au o doplomatie mai buna decat a amerlosilor.

  2. Angela Merkel: Time is Money, Theresa May

    Miercuri, la cateva ore dupa ce a preluat functia de premier al Marii Britanii, Theresa May a purtat discutii telefonice cu cancelarul german Angela Merkel si cu presedintele francez François Hollande.

    “Avem nevoie de timp pentru a ne pregati pentru negocierile de iesire din Uniunea Europeana”, a fost mesajul pe care noul premier britanic l-a transmis celor doi lideri europeni, potrivit purtatorului de cuvant al Theresei May.

    Joi, de la Bișkek, capitala Kârgâzstanului, unde se afla in vizita, Angela Merkel a declarat ca a invitat-o pe Theresa May pentru discutii la Berlin și că așteaptă cu nerăbdare să lucreze cu aceasta. „Abia aștept să lucrăm împreună”, a spus cancelarul german.

    Taraganarea lui May de a activa procedura de iesire a MB din UE, despre care anterior a afirmat ca o va face spre sfarsitul anului, nu este insa de bun augur financiar, pierderile curgand de ambele parti. Cu cat va trece mai mult timp, cu atat pierderile vor fi mai mari.

    Probabil ca mesajul de raspuns al Angelei Merkel se vrea o reamintire diplomatica a apoftegmei ca timpul inseamna bani. Fara indoiala, pragmatismul celebrelor cuvinte ale lui Benjamin Franklin, “Time is Money”, sunt cunoscute in City of London la fel de bine ca si in Wall Street-ul din New York City.

  3. Motanul incălţat,
    Constituirea Republicii Kosovo a fost succesul musulman în zona balcanică: constituirea unui alt stat musulman în Europa. Sârbii lui Lazăr susţinut de Mircea cel Bătrân în bătălia de la Kosopolje în anul 1389( Câmpia Mierlei), cum era numită aşezarea în Evul Mediu sau albanezii lui Skendeberg ajutat de Iancu Hunedoara în anul 1448 au încercat să oprească cucerirea acestei regiuni europene de către turci. Nu am nimic cu musulmanii medievali sau cu cei actuali dar treaba fiecăruia este să stea la ei acasă. Este cunoscut celebrul discurs al lui Putin din Parlamentul Rusiei, care se încheia astfel: ” Fiecare in ţara lui să-şi facă legea după datina lor, nu să migreze şi să-şi impuna legea lor în ţara de adopţie; astfel de manifestări sunt incompatibile cu legile noastre.Trebuie să învăţăm din greşelile altora şi să nu permitem mai mult decât drepturile omului, legat de o viaţă civilizată, condiţii minime de trai şi respectul reciproc, fără a impune religiile lor în ţara noastră. Omul în casa lui are dreptul să se manifeste cum doreşte,însă în exterior trebuie să respecte regulile statului de adopţie.”

  4. nastase

    Corect, dar si eu am spus acelasi lucru: Nu exista doua popoare ruse. In plus, cei din Crimeea nu au solicitat dreptul la autodeterminare, ci, alipirea la Rusia.
    Nu vad de ce ne-am speria ca ungurii din Covasna si Harghita ar putea sa se gandeasca si ei la legitimitatea precedentului. Romania (cu tot cu minoritari) ca si Ungaria, se afla, ambele, in UE si in NATO, unde, regulile privind drepturile minoritatilor sunt unanim acceptate. Daca este sa remarc un avantaj al prezentei Romaniei in structurile euro-atlantice, exact in aceasta zona se afla (avantajul n.r.): In cea a mentinerii unitatii statului roman. Asta nu inseamna ca mai avem suveranitate, dar intram in alta tema, pe care am mai abordat-o cu totii, pe acest blog.
    Probabil ca daca Ucraina nu ar fi intors, abrupt, spatele la Rusia (permitand NATO si SUA sa se apropie de granitele vecinului de la Rasarit), Crimeea si-ar fi pastrat fostul statut.
    Imaginati-va , prin reducere la absurd, un scenariu invers: Romania forteaza iesirea din euroatlantism si doreste sa se integreze in Eurasia, in timp ce maghiarii din Romania isi doresc sa ramana conectati la Vest.
    Este un scenariu urat, dar perfect posibil, in oglinda. Sigur, ar fi mai dificila o separare a comunitatii maghiare, chiar si in acest ipotetico-absurd scenariu, zonele in care ei sunt dominanti nefiind la granita cu Ungaria.
    ….Dar chiar si acum, din cate aud, sunt romani(repet, ROMANI) din Transilvania care nu exclud o varianta de autonomie fata de Vechiul Regat, daca ar fi sa mearga la un Referendum. Cel putin, asa se vantura prin targ. (Z)

    • ZeV,
      Exercitarea dreptului popoarelor la autodeterminare permite trei soluții – crearea unui nou stat, separarea dintr-o federatie de state (URSS, Iugoslavia, Cehoslovacia) sau alipirea la un alt stat.

  5. Vrem , nu vrem , rusii sunt vecinii nostri din est si sunt o putere mondiala . Firesc este sa avem relatii normale cu acestia , nu sa-i sfidam si sa-i provocam pentru a face altora pe plac .

    Cozi de topor si tradatori ca Talpableaga , ca Macovei , etc. sau rataciti ca noul nostru coleg Mircea Popescu vor fi întotdeauna .

    Ideea este ca politicienii sa explice oamenilor ce jocuri fac indivizii de mai sus si ce interese servesc ei .
    Eu n-am prea auzit politicieni din PSD care sa spuna oamenilor cine-i sponsorizeaza pe Talpableaga , pe Macovei , etc. si ce urmaresc acestia .

  6. Pe firul asta s-au despartit de tot cararile, fiecare isi sustine misia si cum, evident, nu se (poate) ajunge la ceva, se ajunge la nimic…

    Ce ne intereseaza pe noi Kosovo, Crimeea si alte asemenea subiecte? Nu este clar ca iese cum vor cei puternici, care apropo, au arme de foc? Avem noi d-astea? Si atunci?

    Cea mai mare eroare este sa te crezi egalul altuia!

    Exista ratiuni pt tot ceea ce nu putem, nu vrem sau nu avem noi cum intelege, ratiunile apartin evident celor care rationeaza si isi permit s-o faca. Acestia au proiecte proprii care reusesc sau sunt abandonate, dupa caz. Ar trebui ca noi sa analizam, sau sa urmam toate aceste cautari?

    Noi, romanii, avem atat de multe de facut pentru noi incat macar din bun-simt, ar trebui sa ne vedem de ale noastre… Suntem tara care a iesit cea mai pagubita dupa ’89! N-am pierdut teritorii, dar am pierdut in rest absolut totul, inclusiv forta de munca, avutia nationala, natalitatea si suveranitatea… Daca nu ne trezim, vom intra in disolutie… deja statul este blocat, incapabil sa se autoguverneze sau sa administreze ceva, iar eventualele reusite sunt jucate intru adormirea natiei… Nu mai avem viitor!

    Cat timp credeti ca va mai trece pana la „o solutie pt Romania”? Si ei au nevoie de proiecte care sa entuzismeze masele si sa le aline sperantele, atentie!

  7. Domnule prim-ministru,
    De acord cu Dvs.: nu a existat un popor kosovar – lucru asta e limpede. Insa mie mi se pare ca actele de represiune brutala ale regimului Milosevici impotriva populatiei albaneze, majoritara acolo – v. crimele de razboi care s-au petrecut acolo – au condus la agravarea situatiei si la desprinderea acestei provincii de Serbia.

    Referitor la Ucraina, daca ar fi sa facem o comparatie, nu putem vorbi de o represiune ucraineana in Crimeea, impotriva populatiei de etnie rusa sau impotriva „poporului crimeean” de acolo. Ci agresiunea a venit din partea Rusiei, pe calea unui referendum ilegal, la adresa unui stat suveran precum Ucraina.

    • Motanul Încălțat,
      Evident, Milosevici a avut un rol nefericit si a plătit pentru asta. Din păcate, acțiunea lui iresponsabila a fost un pretext pentru reorganizarea sferelor de influența in Europa, in special in Balcani.
      Nu trebuie sa apar eu acțiunea Rusiei dar a fost evident ca in condițiile „extinderii” Occidentului spre frontiera sa si in condițiile in care Maidanul de la Kiev încerca sa introducă Ucraina in „Occident”, se punea problema dacă si Crimeea, cu o populație rusa de 60-80 la suta va fi înglobata in acest proiect. Eu nu aprob acțiunea respectiva dar încerc sa o înțeleg.

  8. @ZeV
    Referitor la „tiparnita de bani” si „munca sclavilor” – deci o astfel de retorica e demna de o cauza mai buna, desigur. Apropo de sclavi: mai bine ne-am uita in propria noastra ograda. Din nenorocire!! Apoi sa-i criticam pe altii…

    Referitor la buna guvernare si anticoruptie eu cred ca e putintel invers: NATO are nevoie de asa ceva, de tari membre in care sa fie o buna guvernare si combaterea coruptiei. De aici ideea ca proasta guvernare si coruptia sunt „provocari de securitate”.

    „Mi-as fi dorit sa beneficieze si detinutii de conditii ceva mai bune, daca tot ne spuneti cat de importante sunt ,,drepturile omului” in democratie.” – acest exemplu arata ca si din aceasta cauza e necesara o buna guvernare.

  9. Astăzi, 14 iulie, este ziua naţională a Republicii Franceze, a cărei Constituţie adoptată în 1958 desemnează Franţa ( articolul 1) drept o „republică indivizibilă, laică, democratică şi socială ce asigură egalitatea în faţa legilor a tuturor cetăţenilor indiferent de originea lor”. Cum Constituţia nu recunoaşte decât poporul francez, compus din toţi cetăţenii francezi fără distincţie de origine, rasă sau religie, Consiliul Constituţional francez ( = Curtea Constituţională) statutează în 1991 că legiuitorul a greşit menţionând „poporul corsican, parte componentă a poporului francez”. Din acelaşi motiv, Franţa nu a ratificat încă – în ciuda presiunilor ONU ( raportul din 27/08/2010 ) – Convenţia 169 a Organizaţiei internaţionale a muncii, instrument juridic internaţional ce recunoaşte dreptul la auto-determinare al populaţiilor indigne şi tribale.

    Altfel spus, aplicarea principiului auto-determinării, formulat de preşedintele SUA W.Wilson la sfârşitul Primului Război Mondial, se loveşte de dificultăţi politice şi juridice ce decurg atât din ambiguitatea semantică a termenului «popor» – naţiune, adică ansamblul cetăţenilor născuţi pe un anumit teritoriu ( faimosul «jus soli» al dreptului roman ), sau comunitate naţională, lingvistică şi religioasă ? – cât şi din antinomia cu principiul integrităţii teritoriale ( drept inalienabil al unui stat suveran de a-şi apăra frontierele )
    .
    Totuşi, dreptul la auto-determinare – fără discriminare între cele două sensuri – a fost pus în practică – echitabil sau nu – de nenumărate ori în epoca contemporană : aşa s-au creat statele moderne din Europa de Est între 1918-20, inclusiv România ; aşa şi-a obţinut statul Israel independenţa în 1948 ; pe acelaşi principiu s-a bazat fenomenul decolonializării ; s-au reunificat Viêt Nam ( 1975), Germania şi Yemen ( 1990) ; a fost dezmembrată Yugoslavia ( 1991-2006) ; Sudanul de Sud s-a despărţit de cel de Nord ( 2011), etc., etc. – toate aceste schimbări geo-politice fiind recunoscute internaţional.

    Ne-existând însă un cod propriu-zis al Dreptului internaţional public, acesta se bazează – conform articolului 38 din statutul Curţii Internaţionale de Justiţie – pe surse scrise ( tratate, convenţii, organizaţii şi tribunale internaţionale ) şi nescrise ( principii generale de drept – cum ar fi egalitatea – dar şi cutume ce constituie precedent).

    În aceste condiţii, a fost sau nu a fost legal din punct de vedere al dreptului internaţional referendumul din Crimeea ?

    • Mihaela Erika Petculescu,
      acceptând referendumuri regionale, locale, riscam sa avem orașe „independente” (Londra?), poate si comune iar statele sa functioneze pe modelul păpușilor matrioshka.

  10. Ziua Nationala a Frantei: Sarbatoare in stare de urgenta

    Franta si-a sarbatorit Ziua Nationala, 14 Iulie, in stare de urgenta. Aceasta procedura exceptionala de securitate, despre care presedintele Francois Hollande a anuntat ca nu va mai fi prelungita dupa 26 iulie, a fost adoptata dupa atentatele teroriste din 13 noiembrie 2015 de la Paris.

    Presedintele Francois a prezidat, joi, festivitatile de pe Champs-Elysees. In afara de amenintarea terorista, Ziua Nationala a Frantei din acest an este marcata de un context social tensionat (v. demonstratiile violente impotriva schimbarii codului muncii) si de mizele alegerilor prezidentiale din 2017.

    La ceremonia oficiala de la Ambasada Frantei din Bucuresti, dedicata Zilei Nationale a Frantei, ambasadorul francez François Saint-Paul a declarat ca Franta a fost atinsa de terorism din cauza valorilor sale si ca raspunsul nostrum trebuie sa fie comun.

    Referindu-se la situatia post-Brexit, ambasadorul francez a afirmat ca proiectul european trebuie aparat si ca, in acest context, “a venit timpul de a defini un nou proiect pentru Romania.” Totodata, el a spus ca se pregateste “in mod activ” vizita presedintelui Hollande in Romania. La ceremonie a participat presedintele Klaus Iohannis.

    Pentru relatiile romano-franceze mi s-a parut emblematica o fraza scurta, dar cu bataie lunga, din discursul ambasadorului Frantei: “Multe lucruri ne apropie, totul ne apropie”. La multi ani, Franta! La multi ani, prieteni francezi! Contati pe Romania! Contam pe Franta!

  11. Groaznic ce se intimpla in Franta! Ma intreb de unde erau acele arme in camion, inclusiv grenadele? Cum ajung grenade in posesia unor civili?

    In alta ordine de idei, ca sa intelegem ce se intimpla in Rusia: rusii care au alte opinii decit cea oficiala despre Crimea, sau care exprima opinii pro-ucraeniene sunt fie condamnati la inchisoare fie obligati sa faca munca pentru comunitate iar laptopurile lor sunt distruse. E un fel de intoarcere la justitia NKVdista, unde orice parere exprimata public si opusa comunistilor era condamnata. Inca nu ii trimit in Gulag, dar ce tara e asta care isi condamna cetatenii la inchisoare pentru opinii care nu convin lui Putin?

    Macar sub imperiul Americii putem vorbi liberi, si exprima pareri diverse sau opuse. Putem critica America fara sa ne fie teama ca ne trimit in Alaska.

    http://www.dw.com/en/russia-uses-the-law-to-put-pressure-on-internet-users/a-19401113

  12. Mircea Popescu

    ,,…cu toata propaganda desantata anti-americana, care vad ca-i la ea acasa si pe forumul comentariilor de pe acest blog…”

    Stimate coleg, exista o sumedie de alte bloguri pe care se face propaganda exclusiv anti-ruseasca. As spune ca aceste bloguri sunt in majoritate zdrobitoare. Presupun ca au si o audienta pe masura. (Z)
    Dvs faceti urmatoarea confuzie: Pe acest blog, noi facem o propaganda pro-romaneasca. Exista, de asemeni, chiar pe acest blog, colegi inversunati pana la orbire impotriva Rusiei (vezi cazul Centru), sau extrem de echilibrati intre cele doua atitudini – vest vs est (vezi cazul T-Rex).
    In rest, nu facem altceva decat sa tinem ochii larg deschisi inspre toate azimuturile si sa ne folosim mintea din dotare.
    ..Cat despre programul Mars One (cu bilet ,,dus”), acesta exista si este o inventie privata americana, nu am scos-o eu din jobenul imaginatiei mele. Ba chiar si o romanca s-a inscris in programul de selectie. Evident ca acest program este o utopie si o ineptie, dar a aparut cu motivatia ca cineva sa castige niste dolari. Multi dolari, ACUM, manipuland si oferind iluzii. In realitate, admitand, prin absurd, ca acei oameni chiar vor debarca pe Marte, vor muri foarte repede, inainte de a se reproduce, acea planeta fiind cu totul improprie vietii si complet lipsita de apa si viata. Poate peste mii de ani, cand vom stapani procesul de ,,teraformare” si vom porni ,,motorul” magnetic al planetei (Marte neavand un camp protector la radiatia solara si cosmica asa cum are Pamantul), repet, poate atunci, vom putea coloniza masiv acea planeta. Este posibil sa fie nevoie si de generatoare gravitationale suplimentare fata de campul existent (limitat de masa redusa a planetei Marte) create special pentru ca o atmosfera densa sa ramana pe termen lung in ,,captura” campului gravitational.
    Trebuie sa va spun eu, un roman amarat neaos cum stau lucurile in America ? Confetti, reclame, benzi desenate-animate, imagini colorate, reflectoare, sunet THX – Lucas Film, areal 51, hot dog, hamburger, baseball, majorete, politie care trage apoi someaza, elevi inarmati, ipoteci duble sau triple, saraci pe banci si in corturi, hispanici si afroamericani cu tupeu (urmare a discriminarii pozitive), discursuri electorale invatate pe de rost si fara rost, etc…
    Aceasta este adevarata America, stimate coleg.
    Mie imi pare rau de amerindienii traditionali. Cred ca daca ar fi fost lasati in pace, America ar fi ramas/devenit un imens paradis al Pamantului, fara poluare si cu specii disparute inca in viata. O sansa pentru viitorul omenirii. Asa insa…..
    (Z)

  13. Motanul Incaltat

    Armata ucraineana, ca si, in genere, noul regim proamerican de la Kiev, nu recunoaste (nu recunosc) ca pe teritoriul Ucrainei exista minoritati ale caror drepturi trebuie respectate. Pentru noile autoritati, exista doar rebeli si teroristi sprijiniti de Moscova. Va mai spun ca in aceeasi situatie se afla si minoritatea romaneasca din Ucraina, diferenta constand in faptul ca romanii sunt, oriunde s-ar afla, mai docili si nu se opun regimurilor din tarile in care locuiesc. Mai mult, accepta cu stoicism sa fie transformati in ,,carne de tun”, in prima linie, in zonele de conflict Donbas si Lugansk. Singurele care isi frang mainile de deznadejde sunt mamele tinerilor de etnie romana luati cu arcanul la ,,razbel”.
    ps1
    Exist categorii diferite de sclavi, in functie de stadiul evolutiei istorice a fiecarei tari.
    In Romania, dupa cum vedem, prin satele de tigani (care au legile lor ancestrale), mai exista indivizi fortati sa munceasca. Poate asta au invatat de la ,,Senior” in perioada robiei, asa cum si animalele lui George Orwell au preluat, trecand printr-o revolutie. Au aplicat perfect lectia ,,Seniorului”. (Z)
    In alte tari, mai avansate, ,,Seniorul” a fost ceva mai abil:

    A transformat ,,animalele” in ,,motani” domestici satui cu ratia zilnica de grauntze si care dorm multumiti si torcand molcom, pe presul Stapanului, convinsi fiind ca sunt liberi. (Z)
    In realitate, raportul dintre capitalul acumulat si salariu este disproportionat, fapt care conduce la crize sistemice tot mai accentuate. Daca pe mine nu ma credeti, cred ca nu ar trebui sa-l ignorati pe Nouriel Roubini.
    ps2
    ,,NATO are nevoie…” Pe mine ma lasa rece ,,nevoile” NATO.
    Nu, stimate domn. NATO nici n-ar trebuie sa existe. NATO , un organism complet anacronic si mare consumator de bani, genereaza tensiuni si instabilitate, amenintand pacea lumii, doar pentru ca niste indivizi (foarte putini la numar) se considera mai egali decat altii si vor sa conduca discretionar lumea pentru a-si promova interesele corporatiste si a devora resursele planetei.
    Toti cei care sustineti aceasta organizatie militara agresiva, ar trebui sa va ganditi bine la viitorul copiilor vostri si, nu in ultimul rand, la viitorul planetei Pamant. Crede cineva ca omenirea are alternativa la aceasta fragila planeta, cu echilibre greu de construit, dar usor de demolat? Va spun care este convingerea mea ferma: NU ARE.

  14. @ZeV
    S-ar putea ca Dvs, sa aveti convingeri ferme gresite… NATO o organizatie anacronica? Dar revenirea titlului de „Erou al Muncii Socialiste” in Rusia la propunerea D-lui. Putin nu e anacronica? Si am dat numai un exemplu… Probabil ca pentru Dvs. ce face Dl. Putin nu e anacronic…

  15. @ Colegul Adrian B. spune:
    Vrem , nu vrem , rusii sunt vecinii nostri din est si sunt o putere mondiala . Firesc este sa avem relatii normale cu acestia, nu sa-i sfidam si sa-i provocam pentru a face altora pe plac .
    ======
    Pana la un punct de acord, da sunt vecinii nostri si AR TREBUI sa avem relatii normale.
    Dar ce te faci cand vecinul nu vrea sa aiba relatii normale ci dusmanoase. Cat de bun vecin poate fi cel care vine cu forta si-ti ia o parte din casa (Basarabia, Bucovina, Tinutul Hertei), cand iti omoara familia (1,2 milioane de romani basarabeni si bucovineni), cand iti fura averea (resursele naturale), cand iti ia bijuteriile (Tezaurul Romaniei), cand iti face ordine in casa (rastoarna cu tancurile ordinea legala instaurand una criminala – Ana Pauker, Canal, Aiud, securitate, dictatura proletariatului – subordonata intereselor lui), cand iti face cu degetul pentru tot ce faci in casa ta si tot ce spui (doresti sa-ti recapeti in intregime casa-Basarabia si bunurile)?
    Iar cand iti pui sistem de alarma ca sa-ti protejezi ce ti-a mai ramas (NATO), tot bunul si prietenosul vecin (Rusia) te ameninta cu represalii.

    @Adrian Nastase
    Domnule Prim-Ministru, idei poate lansa un neica nimeni ca Mircea Popescu. Un prim-ministru si un inalt demnitar si un om politic de anvergura dumneavoastra ACTIONEAZA de la nivelul si prestanta internationala pe care o are.
    Daca v-a scapat amanuntul, repet ideea si reformulez: clasa politica institutionalizata in partide politice. Deci nu-i vorba de ideile scrise sau rostite de complezenta si populist la diverse adunari unioniste de catre cate-un personaj politic in cautare de publicitate si/sau voturi.
    Ce se intampla cu tacerea nocturna in care se pierde respectivul personaj care nu mai intreprinde actiuni concrete?
    Daca dumneavoastra aveti constiinta ca ati actionat pentru Reintregire dincolo ce poate si ce face un om de rand, ce pot sa mai zic?

  16. @ Mircea Popescu, iulie 15, 2016 la 7:42 pm

    Sunteti „romanul” din USA…????
    De ce nu va vedeti de treburile dvs. din USA in loc sa ne plangeti noua de mila in privinta Rusiei…????

    Ce a facut NATO pentru Romania…???
    S-o luam de la…descalecatu’ lui 1990.

    Ne-a distrus tara complet industrial si economic vorbind.
    Iar atunci cand nu a mai avut ce sa fure a pus de o mica imparteala a teritoriului national al Romaniei.

    Noroc cu Federatia Rusa si cu China ca altfel mai vorbeam romaneste pe la dvs. pe acolo prin SUA……

  17. Celor care repetă ca papagalii prostia „să privim spre Vest” le spun: n-o să vă intre soarele-n ochi, dar o să vă rămână gâtul strâmb.

Lasă un răspuns