Acasa la Albrecht Durer

 

FullSizeRender 3.jpg

 

220px-Durerhaus-nbg.jpg

Sigur, Durer nu mai era acasa. Plecase inca din 1528. Casa lui a rămas, insă. Este acum  muzeu. In Nurnberg. Casa in care Durer se reintorcea de fiecare dată din călătoriile sale in Italia. E un semtiment ciudat să intri intr-o casă veche de aproape cinci sute de ani, să vezi cum arăta o bucătărie pe vremea aceea, mobilierul, ferestrele. Dar mai ales presa pentru gravuri. Mi s-a permis să folosesc tehnologia de atunci si să realizez o gravură, utilizand matrita existenta. Cerneala, cu care m-am murdărit pe mâini, era contemporană.

Sunt expuse, la ultimul etaj, câteva dintre gravurile sale. Tablourile sunt doar copii – bine realizate după originalele plecate in diferite locuri in lume si reunite  pentru o mare retrospectiva Durer, la el acasa, in Nurnberg.

In apropiere, in fata unor cafenele, celebrul sau iepure, mărit in bronz, stă la pândă, asteptând clientii.

 

9 gânduri despre “Acasa la Albrecht Durer

  1. Cred ca cei de la DNA ar da de urma d-lui Durer . L-ar gasi viu si nevatamat , i-ar stabili si vinovatia si prejudiciul creat in cei 500 de ani .
    Si ar mai aduce si vreo 900 de martori sa confirme rechizitoriul …

  2. Marsul popularilor

    Neasteptata fuziune, de azi, prin absorbtia de catre PMP a UNPR, arunca cu mult inainte partidul lui Traian Basescu, care va porni de la o cu totul alta linie de start in alegerile parlamentare. Abia acum inteleg reactia acida de acum doua zile a liderului popularilor la adresa copresedintelui PNL Alina Gorghiu, care declarase la un alt post de televiziune ca nu crede că PMP și ALDE vor intra în Parlament la alegerile din toamnă.

    Reamintesc comentariul lui Basescu de duminica seara, de la Romania TV, care, fie si partial, isi dezvaluie substratul dupa surprinzatoarea crestere de marti a popularilor. “Îi doresc succes să guverneze și dacă a ajuns un președinte atât de mare ca doamna Gorghiu să se ocupe de un partid atât de mic ca PMP, înseamnă că femeia asta n-are treabă. PMP-ul să-și vadă de drumul lui, acum arăta 7 procente în sondaje, nu aș vrea s-o găsesc cumva pe la egalitate cu PMP-ul pe doamna Gorghiu”, a ironizat-o Băsescu pe Gorghiu.

    Asadar asta era, liderul popularilor urma sa-si lanseze partidul in marsul fortat inceput azi, care nu va fi lung, dar va fi unul spectaculos, ca un “Basescu ante portas”, ale parlamentului, fireste. Inglobarea progresistilor este mai mult decat o crestere, care va inregistra dintr-un foc peste zece la suta, anunta o schimbare, o moderare doctrinara si ideologica. Prin venirea de pe stanga a progresistilor, care in plus a fost si un partid al generalilor, PMP se apropie de un aliaj intre “popular”,“social” si “national”.

    “Aliajul“ este incredibil, era aproape imposibil de anticipat, il anuntau doar reactiile extrem de critice fata de atenuarea sensibila a caracteristicii de “national” a PNL, celalalt “copartener” afiliat la PPE, dar semnalele erau destul de subtil ambalate in “competitia politica din interiorul dreptei”, pentru a putea fi citite in cheie doctrinar-ideologica. Este deja un fapt ca PNL si-a erodat substantial caracteristica de partid national, in favoarea celei de partid transnational. Aceasta involutie se vede cel mai bine in cochetarea PNL cu ingineriile partidistice ale lui George Soros, care sunt USB, devenita USR – Uniunea Salvati Romania (Nicusor Dan), si Initiativa Romania.

    In mod evident, “ingineriile” sorosiste s-au inspirat din FSN, o formula de succes din trecutul fluid al revolutiilor est-europene, dar care azi nu mai are nicio sansa, intr-o Europa a natiunilor si democratiilor. Poate doar sa fie cateva “revolutii stradale”, dupa schema post-“Colectiv” a “tinerilor frumosi si liberi”, care a amintit de maidanizarea politicii de la vecinii ucraineni, care i-a adus la paroxismul disperarii si dezbinarii. Semnificativa pentru inhaitarea sorosista (supranationalista) este, cred, si declaratia proaspatului presedinte desemnat al PNL Bucuresti, europarlamentarul Cristia n Busoi, ca vrea dialog cu USB. Ceea ce se intampla in PNL arata de fapt cine a preluat controlul dupa fuziunea cu PDL, care a avut o politica net neoliberala (v. austeritatea scl). Dar si cum “ingineriile” oengiste, partidistice si, atentie!, biopolitice (v. migrantii), un termen pe care nu va trebui sa-l mai scapam din vedere cand ne referim la geopolitica (v. declansarea exodurilor de catre razboaiele “preventive”), patrund in tesutul politic si social si-l imbolnavesc. In context, noul PMP, care este o adaptare, aspira sa-si transforme numele in renume.

  3. @Mircea Popescu, spuneti:

    „Cat despre „inteligenta” afirmatie ca Statele Unite constituie cauza razboiului sectar din Siria, m-ati lasat fara replica. In fond, daca propaganda ruseasca v-a facut sa credeti asta, cum as putea eu sa ma bat de unul singur cu „rt.com” sau alti troli care bantuie prin presa.”

    Domnule Popescu, eu citesc foarte rar rt.com. Citesc din toate fara teama, pentru ca stiu sa imi filtrez singur informatiile si sa le analizez. Daca dvs nu cititi media ruseasca pentru ca va e teama sa nu va spele Putin pe creier, pierderea dvs. Dar, pentru ca m-ati „expediat” rapid cu argumentul despre razboiul din Siria sprijinit de SUA prin suportul pentru „rebeli”, va spun ca exista Google. Poate nu ati aflat sau nu stiti sa cautati, asa ca va ajut eu. Iata, dintr-o publicatie „de incredere” – mult iubita de republicani – The Wall Street Journal, din patria dvs. adoptiva:

    …The CIA’s covert program has grown gradually since it was launched in 2013 with limited supplies of small arms and ammunition. In 2014, the CIA introduced advanced antitank TOW missiles on the battlefield, helping the rebels gain ground on the regime, until Russia’s intervention last year drove the fighters back…

    Daca vreti sa ne „batem” in argumente, aduceti unul credibil. Chestia cu rt.com imi spune ca media americana v-a intoxicat. E foarte util sa citim din surse variate.

    http://www.wsj.com/articles/u-s-readies-plan-b-to-arm-syria-rebels-1460509400

  4. Atât de mult îmi place Durer… nu mă gândeam că îl veți căuta acasă…

    Autoportretul lui Albrecht Durer mi se pare cu totul seducător pentru felul în care frumusețea desăvârșită a chipului este compusă, de fapt, din asimetrii explicite și bine dozate ale trăsăturilor, lucru, cred eu, neobișnuit pentru tehnica portretului, în epocă; pentru lumină, care este și ea personaj, așa cum mai târziu, avea să fie în fotografia artistică ; pentru gestul ușor crispat al mâinii, amintindu-mi mai curând de pictura modernă- figurativă, dar modernă- decât de anul de grație 1500; pentru culoarea temperată și caldă, în poetică și totală contradicție cu frigul domestic sugerat de îmbrăcamintea personajului; totul îmi place…și semnătura, atât de , cum să spun … bărbătească…dar nu știu dacă este cuvântul potrivit.

    Semnătura lui Albrecht Durer, extrem de vizibilă în toate lucrările , mi se pare că arată ca o declarație de dragoste, dulce-insolentă, pentru propria sa operă.

    Dar eu nu mă pricep…poate că toți artiștii procedau la fel, pe-atunci.

  5. http://www.cotidianul.ro/basescu-anunta-fuziunea-pmp-cu-unpr-284439/

    A fuzionat nimeni cu nimeni ! 2 securisti odiosi ! Un Moroi cu un coate goale . Mai lipseste madam Makovei cu al ei M10 si USB-ul lui NicuSOROS . Iar la final sa vina urmasul Bratienilor , d-ul Basile Vlaga si sa-i aspire cu tulumba .
    Practic , securistul ala de Steriu isi reia vechiul loc de munca . De securist si consilier al securistului Baselu .
    Se si potrivesc ; sunt exact ca hartia igienica cu rectul .

    Mai bine vindea partidul pe OLX . Sau il schimba pe produse . Putea sa ia usor pe el o damigeana de vin si un Alaindelon purtat .

    Mai sunt colectionari si excentrici din aia care cumpara aer incapsulat sau pamant pe Luna . Cred ca aia ar fi cumparat si partidul de tradatori al lui Gabi Oprea ( nasul lui Ponta ) .

    Cam asta s-a ales si de interesul national …

  6. Inteleg ca astazi e intre Durer si UNPR. Durer a fost unul dintre artistii plastici care mi-a placut si ma bucur sa aflu de la dumneavoastra ca omul a fost respectat si instarit in vremea vietii sale. Ca roman, desigur ca ma intreb cam cat o costa casa si daca as avea vreo sansa sa fac vreo invarteala ca sa pun mana pe ea: un proiect imposibil pentru un tip ca mine, insa lumea noastra este populata si de basme, nu doar de realitati. Si remarc ca, daca presa lui Durer facea gravuri, presa de la noi face, in general, mizerie. Prins, in ultimul timp, cu probleme financiare ale PMP, daca ar fi sa credem media (in sensul ca, la PMP, cine are bani nu vrea sa dea), Traian Basescu a gasit solutia in UNPR, un partid sarac in preferinta electorala dar bogat in resurse materiale. Nu vrea poporul roman sa fie progresist? Nu are nimic, odata ce dl Basescu ii ofera regresismul. Sigur ca, la carnataria politica, e o lovitura, odata ce centrul – stanga se dovedeste popular. Insa trebuie sa-i intelegem si pe generali, probabil ca ambitiile lor depasesc gratuitatea hainelor. Nu ma astept, deci, la un spor electoral semnificativ, dar ma astept la alti bani pentru partidul dlui Basescu. Ar fi interesant ce gravura ar face Durer despre aceste personaje.

Lasă un răspuns