La Tribunalul de la Nurenberg

20160710-200900.jpg

După ce am fost de 200 de ori in sala de ședințe penale de la Înalta Curte de Casație si Justiție din București ( cunoscuta Sala „Adrian Nastase”), m-am gândit sa vizitez si Sala 600 a Tribunalului de la Nürnberg, unde au fost judecati, in urma cu 70 de ani, principalii criminali nazisti din al doilea război mondial. Cu atât mai mult cu cât, pentru toți, acuzarea a prezentat de doua ori mai putini martori decât cei 947 de martori din procesul meu cu Afișe electorale. Fotografia pe care o vedeți este chiar din celebra sala a Tribunalului, din clădirea in care acum funcționează un tribunal german dar si un interesant muzeu. Acolo sunt mentionate si tribunalele penale speciale de după încheierea Războiului Rece, din România fiind incluse victimele de la Revoluție dar si Comisia de condamnare a comunismului?!
Nu știu de ce îmi revin in minte insa cuvintele personajului care il sfatuieste pe Spencer Tracy, in cunoscutul film, sa fie indulgent cu inculpații pentru ca s-ar putea ca ei sa mai fie necesari in viitor!

39 de gânduri despre “La Tribunalul de la Nurenberg

  1. de exemplu, seful programului de rachete naziste, ce au cazut in capul londonezilor, a devenit seful programului NASA ce a pus astronautii pe luna!!!

  2. Mare pacat ca ii lasati pe nemernicii astia sa se faleasca in continuare cu Procesele dvs si nu le atacati la CEDO……rechizitoriile respective pot fi incluse intre piesele de muzeu de la Nuremberg .

  3. Astfel de postări – spre deosebire de cele cu tematică benignă- inflamează pe FB o armată de cetățeni agitați care vă doresc din rărunchi, domnule profesor , tot ce se poate mai rău, chiar pe pagina dumneavoastră. Bine, n-au multă fantezie, e-adevărat, dar determinarea agresivă le ține loc de imaginație și, mai ales, de inteligență…Cum s-a ajuns aici? IGNORANȚA este terenul fertil pe care ura prinde extrem de ușor rădăcini, iar de întins, se întinde cu viteza unui incendiu de vegetație, în cea mai secetoasă și cea mai bătută de vânt seară din mijlocul verii…

    Și, domnule profesor, IGNORANȚA de aceea-i ignoranță, ca să nu gândească, nici din greșeală, cu capul ei. Deci, trebuie să fie ajutată…

    Mi-l amintesc pe Ion Cristoiu , intrând în casa dumneavoastră , cu echipa de filmare după el, sâsâind niște truisme și foindu-se verbal prin locuri comune, dar prietenos, de altfel… solidar cu posibil abuzatul Adrian Năstase.
    Același Ion Cristoiu, povestește însă , pe 06.01.2014, în ziua când erați condamnat la închisoare cu executare pentru a doua oară, impresiile sale de „român rupt în fund” din timpul vizitei de la reședința din Zambaccian. Adică, bănuiesc, adevărul! Iată ce spune:

    „Parcă, totuși, acei 700.000 de euro dați rapid…parcă undeva se pune întrebarea, repet, eu nu am dovezi, totuși de unde atâția bani la un om care a fost premier – cât putea să câștige?…E un om bogat, are UN BLOC ÎNTREG …, mulți alții sunt bogați, dar el e un om pricopsit. Sigur, poate să vină întrebarea: de unde? Și eu muncesc din 1990, am făcut gazete, am scris în fiecare zi, am scos cărți, dar nu mi-aș putea permite ceea ce are domnul Adrian Năstase în vecii vecilor, amin”

    IGNORANȚA, proțăpită în fața ecranului, reține așa: 700 000 de euro…atâția bani…cât putea să câștige…pricopsit…bogat …un bloc întreg…și, mai ales, DE UNDE?

    L-ați plimbat prin tot blocul, domnule profesor? Adică și la vecini? Vedeți, el nu era prietenos, era doar plin de curiozitate și ros de invidie, ca o cucoană rău îmbrăcată care intră în dressing-ul unei femei rafinate, sorbind cu nesaț parfumul, dar care, apoi, dă fuga să pună acatiste la biserica din colț, ca să i se umple ăleia stofele fine de molii…

    Presa a fost plină de IONI CRISTOIU… iar IGNORANȚA i-a crezut pe toți…și mâinile lor sunt pătate de sânge, așa cum Georgeta Gabriela Ghiță scrie despre Instanța supremă, că are mâinile pătate de sângele dumneavoastră.

    Astăzi, Ion Cristoiu, nostalgic, ne spune că regretă perioada de REALĂ DEMOCRAȚIE de după 1990, în fapt mandatul ( mandatele) lui Ion Iliescu. Pe când alegerile chiar erau alegeri. Presa chiar era liberă. Șeful partidului care câștiga alegerile avea onoarea de a fi desemnat premier. Conferințele de presă erau lungi și interesante, și nimeni nu spunea: „ vă rog, doar trei întrebări și doar la temă”, ca și cum „ trebile ” țării nu-i îngăduie nici un moment de respiro.

    ………………………………………………………………………………………
    Rana unei condamnări nedrepte, domnule profesor, nu are cum să se închidă… poate că e „curată” acum, la suprafață și în profunzime, pentru că nu mai sângerează; dar asta nu înseamnă că s-a vindecat.

  4. Istoria cu David si Goliat se repeta. Mica dar inimoasa natiune portugheza a invins aroganta Franta.
    Felicitari, Portugalia !
    Franta l-a ,,decopitat” pe Ronaldo, dar , prin efect psihologic de boomerang, Portugalia s-a unit si s-a intarit.

    Morala: In multe cazuri o natiune se descurca foarte bine si fara lideri in teren. Conteaza mai mult mitul liderului de pe margine…sau, uneori, cel/cei din istorie.
    De exemplu, Romania a avut un papagal aproape viu la Varsovia. Cred ca ieseam mai castigati daca liderul ramanea filosof la palatul Cotroceni, pentru a nu se face si a doua oara de ras dupa vizita in Bulgaria. (Z)

  5. Pentru ca replica lui Spencer Tracy sa fie auzita in salile de tribunal si cancelariile din Romania ar trebui ca sefii de partide si servicii secrete din Romania sa aiba creier , ceea ce nu au .
    Basescu era capabil sa arunce in aer admiterea noastra in UE in noiembrie 2004 , creand , prin militiile lui antrenate , o dezordine ca in Ucraina in acel moment ( militii pedeliste mobilizate , iresponsabil , demagogic , si la incendiul din clubul subteran si in strainatate , de preferinta la Paris , la alegeri , cu grupuri de ” studenti ” dandu-se in stamba cu pancarte si isterie sub ochii strainilor ) , ceea ce opozantii congolezi ai lui Kabila nu fac …
    Acelasi Basescu a suprimat orice opozitie in zece ani de domnie si a sabotat , idiot , proiecte majore de dezvoltare a tarii si de infrastructura , doar pentru ca veneau de la rivalii lui .
    Azi idioti din PDL fac campanie la Bruxelles impotriva numirii unor candidati romani propusi de rivalii lor …
    Fie iertat Corneliu Coposu , dar eu l-am auzit in ianuarie 1995 la BBC spunand ” am aratat guvernului SUA ca Romania este condusa de partide antimaghiare si antisemite , nationaliste ” … nu e lamentabil ? Gyurcsanyi sau Orban vorbesc asa unul de altul la Washington ?
    Ce diferenta fata de Antonescu , stiindu-se condamnat la moarte si oprobiu pe eternitate in caz de infrangere , care permitea si sustinea negocierile opozitiei cu Aliatii , pentru a lasa Romaniei o sansa …

  6. Astept procesul de condamnare a crimelor de razboi comise in Irak si totodata a abuzurilor politiei politice din Romania.
    Ce spuneti ? In acest univers asa ceva nu este posibil ? Bine, ma multumesc cu speranta ca exista si alte universuri paralele. Mi-as dori ca intr-unul din ele, o alta versiune a domnului Adrian Nastase sa fie echivalentul lui Spencer Tracy. Va fi, el oare, (mai) indulgent ? (Z)

  7. Eu personal m-am plictisit de atat Niuremberg. Niuremberg in sus, Niuremberg in jos , Niuremberg de la stanga la dreapta imprejur! mereu. Insa oare cati dracu mai stiu ca „razboiul preventiv” este crima de razboi cf aceluiasi prea cantat Niuremberg?! Cate guverne din cate tari democratice ar trebui spanzurate maine daca ne-ma lua dupa precedentu Niuremberg?

    Cine o vrea pielea (sau scaunul) directoarei de la Spitalului de Oftalmologie?

    Cu toate ca este una dintre cele mai vechi directoare de spital din Romania, declaratia de avere a Monicai Pop nu e nici pe departe la fel de spectaculoasa precum a colegilor de breasla care ocupa aceeasi functie. Cu un salariu de 6.000 de lei pe luna, doctorita-vedeta a reusit insa, de-a lungul timpului, sa „stranga” 4 imobile: doua in Bucuresti de 58, repectviv 70 mp (dintre care una mostenita), o alta casa in Piatra Neamt (tot mostenita) si un alt apartament in Capitala achizitionat in 1996 cu sotul ei.

    Deci cam asa : a primit 2 mosteniri. De cand este ilegal sa mostenesti o casa?! Nu de alta dar pana si comunistii nu oboectau la mostenire!!!
    A da.. un apartament cumparat in 1996 si unu fara explicatie. Deci preuspun cumprarat inainte (dna doctor este anscuta on 1953. Adica este de prsupus ca pe la 30 de ano a contractat un partament de la stat … in conditile in care creditu era pe 20 de ani si rata fixa!!!)
    Alta vina a directoarei:

    Conform actelor oficiale, doctorita primeste 58229 lei pe an pentru functia de manager al Spitalului de Oftalmologie, si 56340 lei pentru functia de profesor universitar, ceea ce inseamna un total de 114569 lei anual, adica 9547 lei pe luna! La acest total se mai adauga patru depozite bancare, in care Monica Pop mai are 6000 de dolari si circa 30000 de euro.

    Interesant este faptul ca venitul lunar real al doctoritei este sensibil mai mare decat ceea ce declara anul trecut chiar ea, intr-un interviu acordat ziarului Ring: [….] Eu, la spital, cu tot cu indemnizaţia de conducere, am un salariu de 2.700 de lei. Nu îţi poţi cumpăra reviste de specialitate, nu poţi participa la toate evenimentele ştiinţifice şi în acelaşi timp să şi trăieşti din aceşti bani”clara Monica Pop, anul trecut, pentru sursa citata.

    (sursa citatelor .wowbiz.ro)
    Eu parca as crede cestia cu 2.700 lei … insa pana la suma 58.229 cred ca inmtra diverse sporuri… (am mai cunoscut eu niste cazuri … in care chiar mi-am permis sa intreb „de fpat cat castigi nene” ca dpai sa ii zic medicului „dom’le nu stiu daca sa rad sau sa plang!”. Si era vorba de medici grei nu numa in kile….)
    Mai sunt niste acuzatii ca este angajata unei firme caria ii inchiriaza spatiul din spital. Ar trebui verificat .. eine ira et studio

    Insa ce zice dna doctor?

    „Atunci când am încheiat, era perfect legal. Care e problema? Cu ce am prejudiciat eu spitalul și sistemul sanitar dacă am dat consultații într-un cabinet privat de două ori pe săptămână, câte două ore? Care e problema? Asta e vina unui manager de 23 de ani, care a făcut operă de artă dintr-un spital?!… O prostie pe care a lansat-o… Am hotărâre de la ANI împotrivă… Mai mult de atât, într-unul din procesele cu ANI am primit și despăgubiri de la ei pentru afirmații. Deci, nici nu se pune problema. E perfect legal tot ce am făcut, iar spațiul este concesionat de Primărie pentru 49 de ani. Nu e spațiul meu. Nici spitalul nu e al meu, e a Primăriei clădirea. Nu facem ce vrem aici. Avem nevoie de aprobări. A dat aprobări toată lumea. Nu e nimic ilegal”,

    sursa: http://www.cotidianul.ro/dr-monica-pop-asta-e-vina-unui-manager-de-23-de-ani-care-a-facut-opera-de-arta-dintr-un-spital-282156/
    Deci a dat consultatii particulare intrun cabinet . Poate d eaici banii ptr cumpararea partamentului din 1996 …

    Insa ia sa vedem .. pe partea aialata:
    – „domnul doctor” Tolontan.
    – wowbiz.ro
    – George Mioc scrie , pe contributors :

    El(Vlad Voiculescu, Ministrul inSanitatii ) nu a reușit să o dea afară nici măcar pe eterna directoare a spitalului de oftalmologie, Monica Pop, deși corpul de control al ministerului Sănătății a confirmat găinăriile semnalate de presă în urmă cu peste o lună.

    Am mai auzit și în februarie promisiuni ale guvernului Cioloș de a-i reevalua pe toți managerii companiilor de stat, dar rețeaua pesedistă instalată în 2012 a rămas aproape neatinsă.

    Tei e deja prea mult ptr o coincidenta!

    A da. Devin tot mai curis – oare cine scrie artocolele lui George Mioc ?! Ca foloseste o limba romana prea culta ptr unu cu biografia lui …

  8. respect domnule prim-ministru. va veni si ziua cind adversarii Dvs vor fi ingenunchiati! noi ne-am apucat sa stringem pietre!

  9. Domnule Nastase, numarul de martori citati de acuzare a fost, probabil, pentru a arata lumii ca toata tara va era impotriva si nimeni alaturi; a iesit ceva grotesc. Grotescul a facut ca destui oameni care va erau, ca si cetateni, impotriva, sa inceapa sa se indoiasca de vinovatia dumneavoastra si sa inceapaa a avea perceptia unor farse judiciare. Faptul ca si astazi multi oameni tac, ori mint atunci cand sunt intrebati, ori ca isi exprima satisfactia ca ati patit ceva rau, dar din alte motive, nu inseamna ca ei nu au perceptia a ceea ce a fost in realitate. Ca adevarul in ceea ce priveste procesele dumneavoastra va iesi la iveala, aceasta va fi fie din intamplare fie nu va fi deloc, pentru simplul motiv ca nu avem in Romania oameni dispusi sa lupte pentru dreptate; fiecare este, cum se zicea in copilarie, pentru mamaliga lui. Cu atat mai mult cu cat a fost foarte vizibil faptul ca ai fost tratat ca un adevarat inamic al statului, ceea ce a facut sa existe oameni care sa se intrebe ce ati facut, de fapt, in realitate, pentru ca trimiterea dumneavoastra la inchisoare sa justifice o astfel de desfasurare de forte. Pare ca, in ceea ce va priveste, exista un consens general, in societatea romaneasca, ca rahatul – insemnand actiunea de scoatere a dumneavoastra din viata cetateneasca – sa fie ingropat precum acela al pisicii; avem de-a face cu o copro-ductie initiata si regizata, dupa parerea mea, de Traian Basescu si la care si-au adus contributia, in roluri deloc secundare, ambasade si cancelarii straine. Pot sa va zic ca am observat ca aveti in continuare ocheade asupra dumneavoastra si ca, in ceea ce va priveste, din cate am observat, a inceput o noua faza propagandistica, tintita pentru perioada de dupa interzicerea (neconstitutionala, cred!) a unor drepturi cetatenesti: a inceput sa se spuna ca , indiferent cum ati fost condamnat, inlaturarea dumneavoastra de la putere in 2004 era necesara. Adica, dom’le, familiar vorbind, ce sa mai caute si Nastase in politica, oricum a fost un rau pentru tara. O idee care prinde deoarece este convenabila, incepand cu faptul ca destui politicieni de maine ar trebui sa se inghesuie ca sa va faca loc. O idee in a carei logica aducerea lui Basescu la putere a fost vina lui…Nastase, de raul caruia tara nu mai putea, asa incat Basescu a fost privit ca fiind raul mai mic.
    Inteleg ironia dumneavoastra in ceea ce priveste sala, doar ca acolo au fost acuzati indivizi care chiar au comis crime si nici nu era nevoie de martori pentru a demonstra asta, asa incat ironia nu trebuie impinsa prea mult.
    Cat priveste Spencer Tracy, in viata nu trebuie sa ne luam dupa replicile din filme.

  10. Numărul mare de martori aduși în procesul dumneavoastră, comparându-l cu cel din procesul de la Nurenberg, este cea mai iimportantă dovadă a faptului că reprezentanți atunci un ” pericol” pentru cei ce v-au urmat cât și pentru grupurile de interese externe în slujba cărora s-au pus „luptătorii” anticorupției. Puțini istorici, exceptându-i pe cei ieșeni, au avut curajul, respectând adevărul istoric, să arate de ce I. Antonescu trebuia judecat și executat înaintea procesului de la Nurenberg. El reprezenta un pericol, pentru că ar fi relatat la proces fapte pe care opinia publică nu trebuia să le cunoască, privind jocul parșiv al Puterilor. Suntem singura țară, care și-a asumat holocaustul. fără să aibă vreun criminal de război judecat la celebrul proces. Este și aceasta o realitate istorică.

  11. Aroganta Franta a facut eforturi imense pentru organizarea acestui campionat european , o mare sarbatoare , un mare succes .
    Cu un risc terorist enorm , au reusit ( cu exceptia idiotilor rusi de la Marsilia , veniti sa ucida si a englezilor care au raspuns – un tanar englez singur cautand sectorul rus in stadion si fugarind patru burtosi rusi cu craniul ras ) o competitie superba , o amintire extraordinara in inima europenilor , de la islandezi la polonezi si unguri .
    Da , arogantii fotbalisti de culoare crescuti in cartierele populare din periferii – cu nume ultra-arogante ca Sissoko , Matuidi , Uititi – si arogantul Griezmann , micutul timid de 23 de ani de la Macon – au fost invinsi de modestii si timizii Ronaldo ( un exemplu de modestie ) , Pepe si Nani .
    Cum putem debita asemenea tampenii ?

  12. Ma bucur ca americanii ies in strada si condamna abuzurile ,,statului de drept”. Dar este prea putin. Ar trebui ca milioane de americani sa se destepte si sa protesteze, sistematic, impotriva militarismului agresiv american care pune pacea lumii in pericol. Pana la urma, sunt slabe sperante ca schimbarea sa vina din coloniile de zombies din estul european. Doar americanii insisi pot schimba ceva in politica institutiilor militarizate americane ! America are nevoie de un americano-maidan puternic.
    Pe de alta parte, a venit timpul ca vocea cetatenilor lumii sa se faca auzita. Altfel, datorita inconstientei si trufiei unei elite, care se pretinde egala lui Dumnezeu, omenirea va ramane fara viitor.
    ps
    Felicit premierul Bulgariei, care afirma public ca Marea Neagra trebuie demilitarizata si sa lase loc comertului, exploatarilor de petrol/gaze si turismului. De asta au nevoie oamenii, nu de tensiuni, crize si arme ! Nu-mi placeau bulgarii, dar cred ca in viitor ma voi gandi la o vacanta pe litoralul lor.
    Pentru romanii belicosi din toate straturile sociale si decizionale, adresez un mesaj fair: Sa va fie rusine, inconstientilor. Sa va fie fie rusine, Radu Tudor, Rares Bogdan, Fota, Dungaciu, Diaconescu, Geoana si tot neamul vostru de ANAListi nevertebrati de doi bani, care nu aveti nicio legatura cu interesul national.

  13. liviu bejan
    iulie 11, 2016 la 10:05 am

    Ba da, intotdeauna este nevoie de martori, inscrisuri si probe, cu incadrare stricta in limitele legii, pentru a fi demonstrata vinovatia cuiva. Chiar si in cazul domnului Ion Iliescu, vizat, de fapt, de redeschiderea asazisului dosar al Revolutiei, este nevoie de respectarea procedurilor. Altfel, riscam sa repetam, in alt registru, facatura judiciara instrumentata in cazul sotilor Ceausescu. Chiar daca Ion Iliescu are, cel putin indirect, o vina in procesul improvizat fostilor dictatori, asta nu inseamna ca trebuie sa aplicam aceleasi metode.

  14. Mă întreb, cu îngrijorare, Doamne, voi mai apuca zilele când la Înalta Curte de Casație și Justiție nu va mai exista o „sala 100, 200 sau n sute”? Sau când „balanța” justiției romanești nu va mai înclina spre neadevăr și minciuni comandate? Când niciun om din România nu va m-a fi condamnat doar pentru ca este „incomod”?
    Deși sunt un om în vârstă, cred în continuare că voi mai trai si astfel de zile! Și mai cred, Domnule Prim-ministru, că va veni ziua când CEDO (pe mâna căreia trebuie să-i dați pe netrebnicii care se fălesc cu condamnarea Dumneavoastră) va scoate la lumina adevărul și injustiția la care s-au dedat cei care au „oficiat în sala 200” a ICCJ DIN România.

  15. http://www.dcnews.ro/boureanu-s-a-luat-la-bataie-cu-un-ospatar-in-mamaia_510565.html

    Pamfletele asta de Boureanu ii blestemat ! I-a mers buhul in popor ca-i mascul Gamma , ca nu poate sa tina nicio femeie langa el si acum toti incearca sa-i ia femeile . Pe cele care n-au fugit deja de la el ca sa le faca altii plozi …
    Din articolul de mai sus reiese ca Boureanul era la masa cu Adrian Vicleanu . Deci , conform algoritmului de pana acum , Videanu va fugi cu actuala prietena a Boureanului .

    Din cate am inteles , l-a batut bine ospatarul dar nici Boureanul nu s-a lasat usor . Cica l-ar fi izbit de cateva ori pe ospatar cu barbia in testicole provacandu-i acestuia un fel de durere amestecata cu placere …

    Cred ca smecheria asta a invatat-o la Pdl pe vremea când il pupa in coor pe Basescu .

    In rest , multa sanatate lui Cristi Borcea !

  16. Interpretarea mea, daca-mi permiteti:
    … sa fie indulgent cu inculpați pentru ca s-ar putea ca ei sa mai fie necesari in viitor!
    Mascarada numita ,,justitia statului de drept” de pe aceste meleaguri, mai ales din ultima perioada, promoveaza acest tip de abordare. Astfel, de ex., gasca lui Cocos a fost tavalita putin public ca apoi sa primeasca alte insarcinari utile cauzei, banii ,,poporului” nerecuperati desigur, ajungand la cine trebuie (ca rasplata pentru indulgenta?).
    Cu toate eforturile pe care sunt convins ca le-au depus, din ce-mi dau seama, dvs. nu v-au gasit nici un rol in piesa asta trista, astfel incat, v-au tras pentru o vreme pe linie moarta. Asa-i cu capitalismul. Conduce cine are puterea. Iar cine-a vrut sa conduca a avut grija sa dobandeasca puterea. Pas cu pas …

  17. Atunci când tribunalul nu este imparţial, justiţia devine răzbunarea învingătorilor.

  18. Gura pcatoruslui adevar graieste
    Pleşu: E plină lumea de inşi fără de folos, neghiobi, tîmpi. Grav este cînd astfel de indivizi ajung să constituie „elita” ţări

    Nu prea inteleg insa de ce asta ar fi cica „elita”

  19. @ ancapad,

    seful programului de rachete naziste era altul, gen. Dornberger, raspundea de V1 si V2, von Braun era doar director tehnic al bazei Peenemunde dedicata strict lui V2, apoi nu a ajuns seful programului spatial american, desi asa spun toti inocentii, ci a ajuns director tehnic al centrului spatial Marshall din Rocketsville, Alabama, care construia rachete si le dadea catre NASA care le folosea… a avut insa intotdeauna un sef direct!

    Exista multe carti despre el, era un manager de top dar nu era vreun savant, a stiut insa sa-si tina savantii nemti aproape de-a lungul intregii sale cariere. Pana la urma a iesit din chestia asta si s-a angajat in industria civila, cu mult mai bine platita, insa a decedat prin ’74…

  20. OTAN la Varsovia: O reuniune amestecata. Esuarea unei strategii

    Apreciez rezultatele reuniunii liderilor politici ai tarilor membre OTAN la Varsovia ca fiind amestecate. Au fost si pozitii intransigente, belicoase, dar si afirmatii conciliante, pacifiste, ca OTAN nu vrea razboi rece sau conflict cu Rusia. Aparent, un fel de meniu a la carte, din care fiecare poate servi ce vrea. Nu am vazut niciodata atatea mesaje duble si contradictorii, care dau de furca neavizatilor. Nu insa si analistilor cu state vechi, nemaivorbind de diplomati. Cred ca OTAN se apropie de un moment al adevarului.

    O organizatie de aparare colectiva care se foloseste de sofismul fricii si inventeaza riscuri pentru a-si justifica existenta nu este credibila. Nu este o garantie de pace durabila, ci un risc distructiv si autodistructiv, de a provoca oricand razboiul. Dupa evaluarea mea, scopul camuflat al unei astfel de aliante este de a inalta cortine de fier, care sunt surse de tensiune, de neincredere, de razboi rece si, la limita, de conflagratie.

    Din nefericire, strategia presedintelui Klaus Iohannis la reuniunea OTAN de la Varsovia s-a inscris in aceasta logica perimata de “cortina”. Altfel spus, in pofida aplombului consilierilor de securitate ai lui Iohannis, ca Romania si-ar fi atins toate obiectivele propuse la Varsovia, strategia propusa de presedinte si aprobata de CSAT a fost un esec. Un esec nu numai politico-militar, prin respingerea initiativei privind o “flota” NATO la Marea Neagra, dar si de diplomatie, prin inotarea impotriva curentului.

    Este o evaluare exigenta, dar reala, si trebuie sa ne dea de gandit. Este esecul principalului concept de politica externa al administratiei prezidentiale Iohannis. Trebuie sa ne intrebam daca vom merge mai departe cu aceasta lipsa probata de capabilitate politico-diplomatica, in conditiile in care mize externe cel putin la fel de mari urmeaza sa confrunte Romania si sa-i stabileasca locul si rolul in noua arhitectura europeana. La rigoare, esecul strategiei de politica externa a lui Iohannis ar putea constitui un motiv in plus de a-i cere demisia.

    Axa strategica franta a lui Basescu, reconfirmata de Brexit, nu are nicio sansa sa fie reconfigurata de Iohannis, pe directia Berlin, asa cum s-a promis si s-a sperat. Germania nu impartaseste sofismul fricii fata de Rusia, un actor european si global care nu poate fi ignorat si fara de care securitatea la toate nivelurile este de neconceput. Se poate doar specula, nu si demonstra, ca ideea “flotei” navale la Marea Neagra i-a fost sugerata, pe care a preluat-o necritic, fara o analiza de securitate aprofundata.

    Daca aceasta analiza ar fi fost facuta, de catre presedinte sau consilieri, ar fi aflat ca o mare inchisa, cum este Marea Neagra, se deosebeste fundamental de marile deschise, cum ar fi Marea Baltica sau Marea Mediterana. O mare inchisa este o mare-port, de tip “acasa” sau “dormitor” pentru navele tarilor riverane, o mare lipsita de argumentul de tranzit pentru navele tarilor neriverane.

    Un neriveran nu poate ramane multa vreme, cu atat mai putin permanent, intr-o mare de tip “dormitor”. Nici chiar aciuat sub o sigla de “flota comuna”, de alianta, fara a starni sensibilitatile legitime de securitate ale unor terti riverani. Astfel de consideratii, in afara de cele de deplasament, restrictionate de trecerea prin stramtori, au justificat Conventia de la Montreux. Marea Neagra nu este nici “lac rusesc”, nu poate fi nici “lac OTAN”, ci un “lac” al riveranilor, stricto sensu, fara aditionari extra-riverane, cu toate drepturile care decurg de aici, inclusiv militare, si care, evident, fac neoperationala teza “zonei demilitarizate”.

    Deciziile de la Varsovia au adus doua mari castiguri incontestabile. In primul rand, strangerea legaturilor dintre OTAN si UE, care doar pe termen scurt pune surdina ideii vocale a armatei europene, dar care pe termen mediu si lung va evolua inevitabil in aceasta directie. Un comentariu AFP, de luni, face cunoscuta tocmai o astfel de tendinta. In noua Carta a Apararii, ce va fi prezentata miercuri, Germania isi prefigureaza ambitia de a-si depasi contradictia de “gigant economic si pitic politic”, prin formarea unei “uniuni de aparare” a tarilor din UE si asumarea “responsabilitatii de a contribui activ la formarea ordinii mondiale”, in virtutea faptului ca “este perceputa din ce in ce mai mult ca un actor central in Europa.”

    In al doilea rand, decizia reuniunii la nivel inalt de la Varsovia de a trece scutul antiracheta american de la Deveselui in responsabilitatea OTAN are potentialul unor efecte majore. Temerile Rusiei in legatura cu posibilitatea folosirii de catre SUA a sistemului antibalistic impotriva sa vor fi lasate fara obiect, cel putin teoretic. Practic, ramane de vazut cum va fi indeplinita decizia politica, care pentru un transfer real si efectiv ar trebui sa fie urmata si de un transfer al comenzii militare dinspre SUA catre OTAN. Rusia deja a conditionat prelungirea Tratatului START, de reducere a armamaentului strategic, ceruta de SUA, de atenuarea preocuparilor privind sistemele antibalistice OTAN instalate in Europa, inclusiv in Romania.

  21. Doctorul Tolontan … si inca are cinci clase peste maimutele din presa – TV aparut, dupa el …
    Cum comenta Catalin Tolontan largirea UE la cele zece state est – europene si mediteraneene in 2004 ?
    ” Simt o scarba infinita pentru clasa politica romaneasca care ne-a permis aceasta performanta . Pe harta Europei , doar Romania este tara neadmisa . Tuturor politicienilor romani , le transmit dezgustul meu ” .
    Maniera damboviteana – fanariota de a rezolva problemele , tipetele si injuraturile in strada , daca se poate datul pantalonilor jos si fuga in fundul gol prin fata strainilor , asta ne va ajuta mult .
    Catalin Tolontan pare un cazut din Marte in 2004 , unul care nu cunoaste ostracizarea Romaniei in anii 1990 ( Consiliul Europei , 1993 , Catherine Lalumiére , va amintiti ? ) , care nu stie ca in 1999 in Ilfov se dadeau batalii cu minerii , cu morti , ca pentru aderarea la UE trebuie sa ai dosar beton si sustinere , performante si o imagine , nu in ultimul rand , ca aderarea din 2004 era decisa de cativa politicieni vest – europeni cu cativa ani inainte de 2004 …

  22. Poate doar misoginismul meu latent e de vină… Căci, zgândărit, când și când, de ascensiunea fulminantă a unei noi stele pe cerul politicii românești, politică și-așa destul de vai de capul ei și fără manifestările feministe ale unor cucoane grăbite să-și piardă, de cum se aruncă în luptă, exact intuiția feminină, adică singura care ar fi putut, la o adică, să facă diferența, misoginismul meu înflorește ca mucegaiul , hrănit de umbra umedă a cotloanelor sufletești incontrolabile.

    Nu ne era de ajuns Gorghiu Alina, a cărei agresivitate rârâită și stupidă se lăfăie, odată cu apropierea alegerilor, în toată presa, de orice fel… nu ne era suficientă Pocora Cristina, o comunicatoare de tip anti-comunicare, stânjenitor de lipsită de subtilitate, care-mi lasă impresia sălcie și jenantă, de câte ori o văd, că , deși în studio e vorba despre varză, ea nu știe decât lecția despre morcov, așa că numai pe aceea o turuie, sperând ca noi să nu ne dăm seama…nu ne-am revenit , cât de cât, după nașterile de weekend, pentru ca nu cumva să piardă vreo oră din ”programul de lucru”, ale duduii Paul Adreea, …așadar, toate acestea, puse una peste alta, erau prea puțin lucru…

    Căci orice colivă meseriașă cere și-o bomboană rozalie , moț, deasupra zahărului glazurat.

    Și deoarece cofetul bombat trebuia să poarte un nume , i s-a spus Clotilde Armand!

    Vai, prieteni, noi „Republică de la Ploiești” care să zică atâtea răutăți într-o limbă română așa de franțuzită, n-am mai avut ! Clotilde e conștientă că așa cum Gorghiu Alina îl are pe „mutulică” al ei, cel care-a și făcut-o co-președintă la partid, deține și ea un necuvântător în formațiunea politică aflată în efervescența organizării , prin țară…Păi, cu Nicușor Dan, care are privirea visătoare a celui ce-și atenuează neliniștea socială rezolvând integrale pe șervețel, așa cum președintele , în momente de mare tensiune, se domolește dând la rindea și găurind cu bormașina, în demisolul vilei LAC 3, cu ăsta să-și atingă Clotilde nobilele idealuri, strict personale? Nu, prieteni, dânsa are Facebook, are tupeu, are „manualul micului propagandist” în geantă și o foame insațiabilă de publicitate…Imperturbabilă, Clotilde obișnuiește să răpăie cu Kalașnikov-ul dulcelui grai franco-român, niște populisme în urma cărora cetățeanul neaoș, dacă le-ar auzi de la un compatriot, ar da din mână a lehamite…dar așa, venind de la o persoană atât de struțocămilească, mai că ar sta să le asculte!

    Și, de parcă n-am fi avut deja doi androgini consacrați în politica dâmbovițeană , respectiv BLAGORGHIUL și ARMANICUȘORUL , s-a inventat un al treilea , și pentru PNL București, ăsta având caracteriatici feminine ițindu-se în organizație mai de curând: BUȘOSĂFTOIUL !

    Numai bietei Pocora Cristina nu i-a ieșit din alambic CRINPOCORUL, dar, după cât de hotărât pornise, era cât pe ce să-i iasă! Și nici doamnei cu nașterile în weekend înțeleg că nu i-a ieșit VOȘGRIVEIUL, pentru că după spusele lui Vasile Blaga, deși doamna a solicitat cu căldură șefia organizației de Satu Mare, Grivei, adică organizația însăsi , n-a vrut să se combine…

    Pentru conformitate, Vasile Blaga , 11.07.2016: „Da, și eu mi-aș dori multe, dar numai ce se poate, se poate. Adică trebuie să vrea și cealaltă parte. Trebuie să vrea Grivei. Grivei este organizația județeană. Am fost foarte explicit, da?!”

    Păi, dacă nici buldogul Vasile nu știe ce-și dorește Grivei, prieteni, cine altul ar putea să știe pe lumea asta?

  23. @ZeV. Din punct de vedere al formalismului judiciar da. Nu vad rostul introducerii dlui Iliescu aici; care e legatura sa cu procesul de la Nuremberg sau cu procesele dlui Nastase?

  24. David Cameron: Cantecul de lebada

    Theresa May a obtinut succesiunea la sefia conservatorilor si a guvernului. Instalarea noului premier al Marii Britanii va avea loc miercuri. Anuntul a fost facut chiar de premierul demisionar, David Cameron.

    In timp ce se indeparta de locul unde a facut declaratia, Cameron a fost auzit fredonand un cântec din desenele animate Winnie the Pooh. Unii comentatori au pus momentul pe seama bucuriei eliberarii de povara, altii pe tristetea cantecului de lebada.

    Brexitul, de convocarea caruia este in mare parte responsabil, a pus o presiune enorma pe premierul britanic. Nu vom afla insa care din cele doua stari a fost autentica decat de la Cameron insusi, daca va comenta momentul. Nu este nici exclus sa fi fost un banal episod de PR.

  25. ZeV
    iulie 11, 2016 la 12:55 pm

    Ma bucur ca americanii ies in strada si condamna abuzurile ,,statului de drept”. Dar este prea putin. Ar trebui ca milioane de americani sa se destepte si sa protesteze …
    ………………………………………………………………………………………………

    Mai nenica mai , ce facusi iara ? Iarasi te contrazici singur in decurs de numai 3 zile !!!
    Alaltaieri ne spuneai ca sistemul juridic american ( cel laudat si de Ponta ! ) este cel mai sigur si mai echilibrat din lume si bla , bla , bla
    Caracterul , inconsecventa sau batranetea ?

  26. Din pacate nu am reusit sa ajung in sala de care vorbiti dvs, muzeul era inchis in acel an! Dar am vrut si eu sa vad aceea sala ! Sa fim indulcenti cu inculpatii???? Oare la ce ne mai servesc ei? Poate ca informatiile care le stiu si nu le spun ar deveni incomode pentru alti inculpati! Lantul s ar intinde spre binele sau raul umanitatii! Ati fost victima unui proces marsav care v a imbracat fortat in faina inculpatului NECESAR la acel timp! Eu cred ca va veni vremea sa plateasca cei care trebuiau sa stea in boxa. adevaratii inculpati! Da, poate ca ar trebui sa avem grija de ei….dar oare nu e prea mult?
    Irenne Nicolaescu.

  27. Centru

    ,,cu exceptia idiotilor rusi de la Marsilia , veniti sa ucida si a englezilor care au raspuns ”

    E viceversa, daca este sa fim obiectivi. Incearca, stimate coleg, n-ar trebui sa fie atat de greu pentru un om care stie atatea detalii tehnice si contractuale despre cum se face, sau ar trebui sa se faca, infrastructura patriei.
    Daca ai vedea un englez ca da foc steagului Romaniei, ce ai face ? L-ai mangaia pe cap ? Eu as folosi o bata de baseball.
    😉

  28. Prea independenta noastra Justie devine Injustitie prin abuz de independenta. Daca acum cativa ani erau judecatori care isi lua libertatea de a face abstractie de legea sopeciala , aplicand cea generala azi aistam la noi si matretze cuceriri ale Injustitei Independente (de lege, de principii juridice, de ce mai vreti voi inlcus bun simtz)

    Doua stiri ….

    Prima – DNA a dat din nou o lovitura coruptiei din Romania!


    Procurorii DNA au efectuat o anchetă în timp record. La doar 5 zile după ce au început urmărirea penală, aceştia l-au trimis în judecată sub control judiciar pe Ion Predonu, avocat în Baroul Bucureşti, acuzat de săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă. Ion Predonu a fost candidat la funcția de decan al Baroului București, fost candidat al Partidului Dreptății Sociale la alegerile europarlamentare din 2014.

    Potrivit unui comunicat al DNA, la data de 1 iulie, avocatul Ion Predonu a pretins de la două persoane (denunţători în cauză) suma de 1.000 euro, în schimbul influenţei pe care a lăsat să se creadă că o are asupra administratorului şi preşedintelui unei asociaţii de proprietari.

    În schimbul banilor, avocatul a promis că îi va determina pe aceştia să elibereze o adeverinţă care să ateste împrejurarea că unul dintre denunţători nu înregistrează debite către asociaţia respectivă de proprietari.

    Pe 5 iulie, avocatul Ion Predonu a fost prins de procurori în timp ce primea de la unul dintre denunţători suma de 1.000 euro.

    Dosarul se va judeca la Curtea de Apel Bucureşti.

    Sursa: http://www.stiripesurse.ro/dna-anunt-de-ultima-ora-este-vizat-un-avocat-cunoscut_1142588.html
    Ca cum sa va dzicu io : INCREDIBIL!
    Si v-o zic cu taoat rapunderea mea de preserinte (cam otios) de bloc cu mari provleme (asa l-am preluat!).
    Pai sa va explic : adveerinta ca nu exosta debite (intreniere retstanta) este neceara numai in cadul vanzarii prorpietatii. In mod normal cand ai de-a face cu un rau platnic esti (ca locatr in bloc) al dracului de interesat sa il bezi pe datornic vanzand. Acu nu intreabati „da cum sa vanda daca tu Bizone nu dai adeverinta?” Ba i-o dau conditionat.. Ma duc cu aia (banzatior, cumpratior, daca e nevoie si fonctioneru bancii) si am la mine adeverinta si si adtratorul . Restantieru sau cumparatoru pri fonctioneru numa bistarii in mana adtratorului si io semnez, pun stampila si dau hartia.
    Si ce sa intervii pe langa mine?! Io (blokcotetzu) avem nevoie de bistarii aluia! BASTA! 2569119
    A, sa zicem ca datoria aluia era mare, mare. Ca presu si adtratoru erau cam „susceotibili” sa se intervina .. (se poa intampla!) insa atunci nu era nevoie de avocat! Se discuata in privat „da ba atata” ! Insa oare ce datorie avea la de ar fi dat 1.000 euroi la avocat? Eu as zice ca prea mare ca „sa te risti” (sau deja ai imputit atat de tare treaba ca nu iti mai pasa zici sa mai apuci un ultim chef![Adica deja ai furat 50.000])

    Cestia cu advocatu e ciudata rau.. Adica nu avea ce sa caute! Ca nu merge doar pe „influenta” .. cum zic v-o zic ca presedinte de bloc!
    INSA asta este o gainarie! Nu MAREA CORUPTIE ptr care a fots creat DNA! Si in timp ce vajncii Lulutzei urmareasc adtratorii de bloace vrafuri de dosare continand pl;angeri ale Corpului de Control al Primului Ministru si a Curti de Conturi zac in nelucrare. Cazuri de miloarde de lei – care sunt in compenta exlcusiva a DNA zac!!!
    Si nimeni nu intreaba „de ce fa tuco?!”
    Ca DNA este indepdendent. Nu raspunde nici in fata MariiA dunari nationale decat in fata ambasadorului SUA..

    A doua stire … Judecătorul Bogdan Alexandru Arhip di Contanta a emis mandate de aducere a unor copii copii cu vârste între 5 și 7 an! Vrea sa ii audieze in sedinta publica (normal este sala inchisa. prezenta minima) Copii au fots deja traimatizati psihic si urmeaa tratamente ..
    Oentru detalii – incredibile! – v http://www.sursazilei.ro/dosarul-gradinita-groazei-judecatorul-vrea-sa-aduca-la-audieri-cu-dubele-jandarmeriei-copii-de-5-si-6-ani/ . Zic decat ca judecatoru ala pare a avea unele probleme…

    A si ultima .. da nu in ultimu rand”: DNA ancheteaza mitropoliti! A se vedea cam de ce cult paratin tovaraseiii de la DNA …

  29. Adrian B.
    iulie 12, 2016 la 9:52 am

    Nu vad contradictia.
    Imi mentin parerea ca sistemul juridic american este unul bun si solid. De exempiu, desi era de culoare, O.J. Simpson, fost fotbalist, actor şi om de afaceri american, a fost initial achitat în urma unui proces numit „al secolului”, urmare a unui viciu de procedura, chiar daca vinovatia lui parea,multora, mai mult decat evidenta.
    ,,Juriul l-a achitat după ce echipa apărării, din care făceau parte cei mai buni avocaţi americani, între care Robert Kardashian, Johnnie Cochran şi F. Lee Bailey, a reuşit să facă juraţii să se îndoiască de vinovăţia acuzatului O.J. Simpson. Echipa de avocaţi, poreclită de presă „The Dream Team” („echipa de vis”, expresie folosită mai ales în sport), a susţinut că dovezile au fost manevrate prost de poliţişti, care ar fi „contaminat”, din neatenţie, şi nişte probe de ADN. A fost destul cât să obţină „îndoiala” că O.J. ar fi criminalul.

    Aşa-numita „reasonable doubt” din sistemul juridic american l-a salvat, aşadar, pe fostul star al fotbalului american. L-a salvat cel puţin de pedeapsa legală, căci nu i-a şters imaginea de criminal din mintea publicului…”

    Intelegeti ce spun ? Spre deosebire de Romania, unde esti de facto dclarat vinovat pe baza de ,,suspiciune rezonabila”, in SUA este exact invers. Daca exista un motiv intemeiat de ,,indoiala rezonabila”, juriul achita inculpatul.

    PS
    ,,Statul de drept” include si Politia, Garda Nationala, Paza de Coasta, Armata, Serviciile, Guvernul, Legislativul, nu se confunda doar cu sistemul juridic.

    Dar nu ma astept ca dvs sa intelegeti aceste lucruri…deh, timpul nu iarta. (Z)

  30. liviu bejan
    iulie 12, 2016 la 8:49 am

    Legatura nu o stabilesc eu. Din pacate, altii detin puterea de a decide cum si intre cine sa se faca anumite conexiuni, la momentele oportune decise tot de acestia. Metodic si sistematic, in anumite momente cheie, aceste conexiuni ne sunt sugerate, mai mult sau mai putin transparent, prin intermendiul mediei.
    Chiar va imaginati ca adversarii PSD se vor limita doar la o singura victima notabila (recte, domnul Adrian Nastase) ? In ,,procesul (generic al) comunismului”, ca si in cel (anterior) al ,,nazismului”, este musai sa cada mai multe capete.

  31. De când am auzit prima oară numărul imens de „martori” din dosarul fondurilor de campanie, mi-am dat seama de neseriozitatea acuzațiilor.
    Nici nu mi-a mai trebuit altă „probă” din dosar.

Lasă un răspuns