Să-l recitim astazi pe Grigore Gafencu

 

FullSizeRender copy 6

 

 

 

 

 

 

 

 

In climatul actual din Europa, cred ca merită reamintite cuvintele lui Grigore Gafencu, din 1939, de dinaintea inceperii marii conflagratii mondiale. El incercase, prin vizitele sale in diferite capitale, să convinga de importanta unui proiect european. Cele doua pagini de discurs le-am selectat din Cuvântarea pe care el a tinut-o, ca ministru de externe, in sedinta Adunării Deputatilor, din 9 iunie 1939 („O politică vie si intelegătoare”).

In ceea ce priveste atitudinea noastra fata de Brexit, cred ca gresim ocupându-ne doar de românii care muncesc in Marea Britanie. Configuratia generala a UE se va schimba in următoarele luni. Trebuie sa stim ce vom cere. Astfel vom putea negocia.  Si nu e vorba de negocieri cu britanicii, ci de cele cu ceilalti membri ai UE. Sediile structurilor UE din Anglia vor trebui relocate. Noi ce cerem? Se va pune problema programelor si a finantărilor. Ne pregătim să vedem ce vulnerabilităti avem si cum putem să le eliminăm? Avem vointa de a iesi din siajul intereselor  tărilor importante din Uniunea Europeană. Vom invăta să spunem si NU in politica noastră externă?

IMG_20160628_0002

53 de gânduri despre “Să-l recitim astazi pe Grigore Gafencu

  1. Pai chiar asta-i eroarea fundamentala: sa cerem! Cand ceri, practic cersesti si poti obtine ceva, dar astea se numesc concesii, iar concesiile se platesc! De ce sa ceri? Riscam sa ne pricopseasca cu vreo institutie europeana, iar apoi ne vom mira cum de ne preseaza astia fix la subiect si vom tipa ca se amesteca intr-ale noastre si vai, asta nu s-a mai pomenit si nu se cuvine, asa cum spunem acum despre ambasade…

    Nu trebuie sa ceri, ci sa iei nu ceea ce vrei, ci ceea ce ai nevoie, ca drept al tau fundamental in baza unor tratate existente deja, sau a unei realitati, a unei situatii concrete. Si stiti de ce? Pt ca asta recunosc toti ceilalti si tot asa gandesc si ei! Credeti ca Germania, Franta, Italia, se gandesc sa ceara ceva? Nu, ei isi vor lua ceea ce le trebuie in acest moment fara sa ceara asta Romaniei si Bulgariei de exemplu, iar daca UE sau cineva se opune, obtine prin retorsiune, amana contributia si alte scadente si cu asta basta…

    Dar asta inseamna sa iei ceva recunoscut de ceilalti ca fiind strict necesar si care le-a fost si lor strict necesar candva… De ex. nu vrei POSDRU si alte baliverne, ei stiu ca-i pt furaciune, ci vrei bani pt autostrazi si atat, timp de 5-10 ani!
    Garantez ca vin banii!

    Insa doar nu va inchipuiti ca vreun presedinte, premier, ministru sau europarlamentar roman ar putea cere ceva pt poporul roman… Nu! Ar putea eventual cere, dar in numele altcuiva, al PPE-ului, al vreunui nene de care depinde el, chestii d-astea… comportament care de fapt este specific poporului roman incovrigat de supunere seculara, adica el e baiat bun si modest, intelege, dar altul sau altcineva ar avea nevoie de asa ceva, etc, etc… Turcisme d-astea… Apropo, Viorel era s-o pateasca in Turcia lui iubita, acum a ratat explozia insa odata s-a intors in ghips, altadata a disparut, altadata s-a intors cu o moschee, acum cica-i consigliere… Se apropie de inalta tr-, nici n-am curaj s-o scriu, asupra a ce sa consiliezi tu fost premier roman, ma rog, presedintele altei tari non-UE? Chiar trebuie sa mancam legume-fructe hyperchimizate ca sa fie Viorel consilier? Rusia le-a interzis demult!

    Mai depinde si cum ceri, daca si ceri si o mai faci si fara convingere, efectul e nul. Iar daca nici nu ceri, devii ridicol atunci cand incepi sa-ti minti cetatenii ca ai obtinut ceva, cand de fapt asta s-a dat tuturor…

    Dar pt asta trebuie sa stii exact ce ai nevoie, iar aici ametitii nostri habar n-au ce le trebuie, sigur, in afara de averi personale deduse de ex din POSDRU…

    Eu cred ca politicienii si media n-ar trebui sa fraiereasca populatia cu mari asteptari dupa BREXIT, frigiderele vor ramane la fel dar daca nu s-au prins 26 de ani, poate mai tine…

    PS. Ca sa-i scutesc pe unii, nu ma intereseaza Viorel… angajeaza-se orice oriunde… dar ca fapt divers…

  2. Nu înțeleg înverșunarea unora dintre cei care îi afurisesc pe cei 52%.
    UE e o sală în care nu există decât intrare? Ieșire nu există?
    Dacă ai intrat, ești obligat să rămâi în sală?
    Dacă nu-mi place „manifestarea”, n-am voie să ies?

  3. Elveția și Norvegia nu vor să intre în UE și văd că nu se prăbușesc.
    Ce nenorocire e să nu fi în UE?

  4. Uniunea Europeana este un cadavru ambulant care a dat anuntz „Curva recent decedata cauta necrofagi!”

  5. RĂZBOIUL PITICILOR DE GRĂDINĂ CU HĂRȚILE

    La început a fost Volodea Tismăneanu… el nici nu a intrat intrat în ”Muzeul Național al Hărților și Cărții vechi”, deoarece s-a-mpiedicat în ”blazonul” de la intrare…Deși nu i-a trecut niciodată pragul, totuși Volodea Tismăneanu știe că trebuie să fie ceva nasol acolo, insuportabil pentru un intelectual așa de rasat ,ca dânsul… Iar albumul ”Descriptio Danubii”, un fel de copil al Muzeului, i se pare de-o insolență rară, pentru că venirea lui pe lume a fost îngrijită de ICR … Cum care ICR? ICR-ul rău la suflet, de astăzi, nu acela bun și înțelept , de ieri, care-i finanța -ce mână largă !- deplasările, protocoalele , conferințele și somnul liniștit în ”Vila Lac 2”, sora lu’ ”Vila LAC 3”, cea în care sforăia nu demult , fără griji, Băsescu Traian ! Așa că are tot dreptul să fie supărat : ”:..La un ceas în care guvernul Cioloș ne promite intrarea în normalitate, această acțiune a ICR ( lansarea albumului ”Descriptio Danubii”, n.n.) este scandaloasă și revoltătoare. Valori colosale ale culturii române sunt ignorate, neglijate, repudiate”… Ei, și ca urmare, ”valoarea colosală”, neglijată într-un mod atât de reprobabil , se mai dă cu fundul de pământ preț de vreo două-trei rânduri, indignată . Nu a vizitat muzeul, nu a deschis albumul… dar, ca un adevărat intelectual, VOLODEA ȘTIE , apriori, despre ce este vorba…

    Apoi a fost Liviu Antonesei…acesta s-a informat și mai temeinic asupra albumului ”Descriptio Ponti Euxini”, tot așa, ca un adevărat intelectual: ”… Nu știu dacă este una dintre cărțile scrise în închisoare sau memoriile din închisoare, scrise la ieșire. Ceea ce știu însă este că misiunea ICR este exportul culturii românești în străinătate. Am mari dubii că străinii sunt interesați de mărfuri expirate!… ” Blogul lui Antonesei are înscris în dreapta, sus, cu caractere delicate, următoarele : „În schimb, eu știu ce înseamnă să fii un intelectual, adică un individ cerebro-spinal; să ai mintea atât de plastică pe cât este POSIBIL și coloana vertebrală atât de dreaptă pe cât e NECESAR” (Michel Foucault, 1967). Interesantă profesiune de credință…Nu a fost la BOOKFEST, nu bănuiește că textul lui mizerabil se referă la un album, cu atât mai puțin la un album cu hărți vechi …Cu toate acestea, și LIVIU ANTONESEI SE EXPRIMĂ , fără grețuri, despre ceea ce nu cunoaște de fel…

    La sfârșit, a ajuns , gâfâind de efortul de a ține pasul cu cei doi mari gânditori, și Cătă Prisăcariu, în teniși … Acesta, după cum relatează lucrurile, înclin să cred (deși nu vrea să recunoscă pe deplin) că a intrat în muzeu. Pornind de la ipoteza că vizitatorul este el însuși, observăm că s-a descurcat cu mare greutate : „Din …«întreaga colecţie ce însumează până în prezent peste 800 de piese» (e adevărat, nu doar hărți), probabil că nu sunt expuse mai mult de o sută și ceva de hărți . Pentru un novice în cartografie veche, însă, experiența se reduce la una de tip «vițel la poartă nouă»: nu există un ghid (uman, audio, electronic, pe hârtie sau oricum altcumva) al colecțiilor, nu există un traseu de vizitare, nu există nicăieri explicații despre colecții. E, practic, un muzeu numai pentru inițiați, dacă nu ți-ai făcut temele înainte să-l vizitezi, treaba ta, EȘTI CEL MAI PROST din curtea școlii”… Așa e, Cătă, sunt de acord că EȘTI CEL MAI PROST din curtea școlii, dar ești și cel mai miop? Pentru că, oricine a văzut măcar fotografii din interiorul muzeului poate remarca gruparea hărților pe panouri, după teme care sunt înscrise, cu caractere extrem de lizibile, în partea de sus a acestora. Nemulțumit că el s-a simțit inconfortabil, ca un «vițel la poartă nouă», Cătă ar vrea să se închidă muzeul, deoarece ne costă prea mult. Înțelegeți , prieteni? Din simplul motiv că nu a priceput nimic din ce-a văzut, Cătă AR VREA SĂ DISPARĂ ”Muzeul Național al Hărților și Cărții vechi”, ca să nu-l mai incomodeze intelectual…
    ……………………………………………………………………………..
    Pe masă, lângă mine, se odihnește ”Descriptio Ponti Euxinii”… lângă ea, foarte aproape, respiră ”Descriptio Danubii”. Mă uit cu duioșie la cele două surori, aproape gemene, și nu-mi pot imagina cum ele , frumoasele și nevinovatele, au reușit să să scoată atâta ură verzuie și vâscoasă din acești nefericiți și hidoși pitici de grădină…

  6. Când văd cine ne reprezintă – devenind de facto ”noi” – în complicata situație actuală, la ce să te aștepți?! Președintele e total depășit și-i succede și marinerului pe care Bruxelles- ul l-a susținut tocmai pentru alinierea, gălăgioasă în țară și slugarnic șmecherească în afara ei! Cât despre guvern, ce să zici?! Un amatorism tâmp și iresponsabil, ultima dovadă: și-a asumat imbecilitățile madamei Prună.

  7. Cris
    iunie 29, 2016 la 4:31 pm

    Inversunarea celor de la Bruxelles are o cauza simpla: FRICA DE CETATENI.
    Dar stiti, cum e: De ce ti-e frica…
    (Z)

  8. PS – Cris

    Cei ce vor UE sunt de doua feluri:

    1. Statele care au nevoie de noi piete si resurse;
    2. Statele asistate si/sau cu institutii slabe – incapabile sa se impuna in fata cetatenilor fara sustinere externa;

    Ia ghiciti in care categorie intra Romania.
    (Z)

  9. Cunosc foarte putin despre activitatea lui Grigore Gafencu, asa incat prefer sa nu dau pareri.

    Agentii ale UE la Londra sunt:
    – Agentia europeana a pentru medicina: nu cred ca dupa scandalul dezinfectatntelor ii va accepta cineva mutarea la noi;
    – Autoritatea bancara europeana; o institutie de exceptie, iar Romania a avut si are o buna activitate bancara. Insa nu cred ca o transfera la noi, devenim prea puternici.

    Mai sunt doua agentii propuse, care nu au fost locatate:
    – Biroul public european al procurorilor (mi-e teama ca asta ne asteapta!)
    – Agentia europeana pentru frontiera si garda de coasta
    De fapt, noi si cu bulgarii parem a nu avea nici o institutie europeana pe teritoriu, asa incat, domnule Nastase, aveti dreptate, e vremea sa gazduim si noi o agentie. Opinia mea e pentru agentia bancara, macar cadem de pe un cal frumos (vorba lui Teasca?)

    Forta cuvantului nostru este parte a fortei noastre. Deci: economie, armata, siguranta publica, pace sociala si ordine interna. Dupa care putem vorbi.
    Pana atunci, un nu hotarat nu-urilor din politica noastra externa!
    Si un imprumut de 10 miliarde de euro pentru inzestrare militara accelerata!

  10. Se știe că G.Gafencu, aflat în exil în SUA a făcut parte din Mișcarea Europeană care avea ca obiect realizarea unei uniuni europene și în această calitate a participat la Congresul de la Haga din 1948, numit și Congresul Europei, când s-a constituit Consiliul Europei. Dar care Putere recunoaște rolul istoric al unui stat mic, atunci când nu au niciun interes sau când interesele lor sunt afectate? Recunosc ele rolul nostru în apărarea creștinătății? Nici nu mai trebuie să-l recunoască, căci i-au chemat ei pe musulmani să populeze și să musulmanizeze Europa!
    Problema se pune în felul următor: l-a citit K.W.J.pe G.Gafencu sau măcar știe cine este? Eu cred că toți președinții care vor conduce această țară ar trebui trimiși la cursuri de formare de politică externă și bineînțeles de istorie.
    De la ce tehnocrați așteptăm noi soluții? De la cei care ne spun că trebuie să ne mulțumin cu 2 lei, că drepturile omului sunt un lux, că este o imbecilitate să-ți ceri drepturi salariale, că profesorii nu au decât să-și dea demisia ( oricum în sistem nu prea mai vin absolvenți și sunt școli care apelează la serviciile pensionarilor cu renume), care nu au fost în stare să acceseze fonduri europene și vin cu chitanțe doveditoare, ca și cum UE îți dă chitanță, ca dovadă?! Mai mare imbecilitate decât aceasta, nu am văzut!
    Domnule Năstase, cred că sunteți foarte „măgulit ” de faptul că ministrăreasa vă citește blogul, dându-vă replici la TV! Dacă tot îl citește, ar trebui să și învețe!

  11. liviu bejan
    iunie 30, 2016 la 9:52 am

    Nu a fost vorba de niciun scandal al dezinfectantelor in Romania, ci, de un scandal eminamente Hexi Pharma. De ce ? Va voi spune peste 50 de ani.
    (Z)

  12. liviu bejan
    iunie 27, 2016 la 12:05 pm
    @Luminita Arhire: scriem atat de frumos literar si asa de genial politic incat pe unii nu ii lasa inima sa ne lase comentariile sa fie publicate pe blogul dlui Nastase; ele sunt probabil colectionate pentru Blogoteca de Aur.
    Radu Humor
    iunie 27, 2016 la 4:48 pm
    liviu bejan
    iunie 27, 2016 la 12:05 pm
    Cu punctuaţia folosită, mai bine zis, prin lipsa anumitor semne folosite în asemenea cazuri, s-ar putea ca lumea să înţeleagă greşit mesajul😆

    Era un mic îndemn la modestie, la fel de maliţios precum postarea în cauză …. 😉
    Se pare că nu vă ajung laudele noastre ?! 😉

  13. Foarte sugestiv tabelul cu voturile aduse aici de Ghiţă B.
    Numai că birocraţii erijaţi în conducători nu dau doi bani pe ele ! :mrgreen:

    Martin Schultz: „It is not the EU philosophy that the crowd can decide its own fate. ” [min 26:40]

    „Nu stă în concepția UE ca mulțimea să poată decide asupra propriei soarte.”

    And all the people who are telling you „We don’t care what you voted, we’re not gonna let go of you” the people will gonna have to be prepared to say „It’s that right ? Well, then we gonna drag you out the streets and hang you of a lamppost.” [min 27:20]

    Și toţi cei care au votat şi ei vă spun :
    – „Nu ne pasă cum ați votat, nu vă lăsăm să plecați !!!” , vor trebui să fie pregătiți să le replice :
    – „Serios? Atunci vă vom tîrî pe străzi și vă vom atîrna de stîlpul felinarului„.

    P.S.
    Are dreptate mulţimea, sau….. şulţimea ?!

  14. Interesant !Dar si mai interesant… dovedirea hotului de Ponta !!!Tot mai tineti partea acestui mitoman domnule Presedinte?Ma bucur ca,nu mi-am racit gura pe degeaba anii astia’si se’pare ca,mai sunt si oameni de buna credinta / nevanduti in aceasta tara.As vrea sa vad ce se intampla cu analfabetul de Liviu Pop,executantul ( lichidatorul ) comisiei de ancheta?

    Un nesimtit si un tupeist…doar atat inseamna acest nume,…Ponta !

  15. Domnule Năstase,
    aseară, la România TV, ministrăreasa a spus că unii foști deținuți îi critică inițiativa și că fostul Prim Ministru a comentat pe blog ordonanța de urgență și ne informează că cele 20 de zile acordate sunt de fapt propunerea lui Ponta, de care a ținut cont. A spus-o cu foarte multă răutate, retrăgându-se cu demnitatea celui care este mulțumit că poate spune: „V-am făcut-o”. Atâta poate!

  16. Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie…

    Evident, după ieşirea Marii Britanii, reforme structurale sunt necesare altminteri riscăm să asistăm la un proces de dezintegrare a Uniunii şi de fărâmiţare a Europei, căci centralizarea excesivă – jugulând naţionalismul statal – a favorizat în schimb naţionalismul regional, cel al minorităţilor : Scoţia şi Irlanda de Nord vor să rămână în continuare în UE, Spania se opune pentru că se teme de segregarea Cataloniei, un Frexit ar conduce inevitabil la detaşarea Bretaniei, Corsicii şi – cu certitdine – a Alsaciei ! Un divorţ progresiv…

    Problema este însă ce fel de reforme implementăm? Toată lumea cere transformări, dar în direcţii diferite. Angela Merkel profită de slăbiciunea Franţei, ca şi de sprijinul SUA al căror principal interlocutor european a devenit, pentru a accentua sloganul drag inimii sale: «Gemeinsam» ( Împreună ), prin aceasta înţelegând alinierea tuturor statelor membre la diktatul Germaniei, principala forţă motrice a Uniunii. De cealaltă parte, premierul francez Manuel Valls cere o nouă Europă în care naţiuni suverane să conlucreze pe picior de egalitate, Italia doreşte ca UE să iasă din umbra NATO şi să-şi dezvolte o autonomie militară şi o politică proprie pe plan internaţional. Un ministru ceh pretinde demisia preşedintelui Comisiei Europene Jean-Claude Juncker, considerat responsabil de actuala criză. Şi PNL-ul nostru vrea capul lui Juncker şi înlocuirea lui cu un altul, mai puţin prieten cu Putin… Grupul de la Visegrad doreşte stoparea integrării europene. În sfârşit, o idee capabilă să reconfigureze viitorul Europei!

    Înainte de a cere ceva, România ar trebui să-şi caute aliaţi în zonă, Bulgaria eventual, pentru a se face auzită. Şi dacă e să iasă din pasivitatea ei obedientă şi să susţină o politică de consolidare a Europei Unite, va trebui să facă front comun cu Grupul de la Visegrad şi cu Franţa, în sensul slăbirii puterilor Bruxelles-ului şi ingerinţelor sale în afacerile interne ale statelor membre, conform directivelor primite de la Berlin ce reglementează totul, de la cotele de imigranţi până la cotele de femei din direcţiile companiilor ! Doar o Europă confederativă, bazată ca şi în prezent pe cele patru libertăţi – a bunurilor, capitalului, serviciilor şi persoanelor – dar care să respecte suveranitatea naţională, mai poate fi din nou atractivă în ochii europenilor. O Europă în care centralizarea să se reducă la creştere economică, legislaţia muncii, securitate şi securizarea frontierelor externe.

  17. Schimbarea la faţă a lui Erdogan

    Cu patru ore înaintea atentatului de marţi de la Istanbul, un anunţ pe Twitter avertiza că vor muri oameni nevinovaţi datorită înţelegerii dintre Turcia şi Israel.

    Într-adevăr, în ultima perioadă Recep Tayyip Erdogan a efectuat un viraj politic semnificativ : închiderea frontierei turco-siriene, reluarea relaţiilor diplomatice cu Israel, o apropiere de Damasc şi scuze oficiale adresate Kremlinului pentru doborârea în noiembrie trecut a avionului rusesc. O schimbare de politică externă ce nemulţumeşte atât electoratul ultra-religios al lui Erdogan, dar şi pe luptătorii Statului Islamic, pe care Turcia nu i-a combătut până acum, ba i-a încurajat într-o oarecare măsură. Închiderea frontierei cu Siria ( 900 km) a ridicat însă o barieră atât în calea fluxului de imigranţi, zădărnicind intenţia fundamentaliştilor de a coloniza şi islamiza Europa, cât şi a traficului de terorişti şi armament. Din motive similare, dar şi ideologice, islamiştii radicali nu pot accepta nici apropierea de Israel, Rusia ori guvernul de la Damasc.

    Aceştia din urmă au însă argumente serioase în favoara unei înţelegeri cu Turcia. Încă dinaintea izbucnirii războiului civil sirian, Bashar al-Assad întreţinea relaţii prieteneşti cu Ankara şi cu monarhiile sunite din Golf cu scopul de a conferi regimului laic introdus de familia sa alauită o legitimitate islamică. Astăzi, speră că Turcia – care nu a reuşit să-l dărâme – îl va ajuta să împiedice dezmembrarea ţării sale. La rândul ei, Rusia are interese economice majore legate în special de tranzitul energetic, dar mai ales geo-politice : alianţa cu Turcia ar sparge blocada instituită de NATO la graniţa ei estică, în special în Marea Neagră. Israelul, o putere militară regională, la fel ca şi Turcia, a început să conştientizeze pericolul apariţiei unui stat fundamentalist islamic în imediata sa apropiere şi înclină acum spre menţinerea unui statu-quo în Orientul Mijlociu. La fel şi Ankara, datorită izolării sale pe plan internaţional din cauza problemei kurde.

    Kurzii, peste 20 milioane, sunt în acest moment cel mai mare popor de pe pământ care nu au un stat al lor. În urma decupajului colonial efectuat pe cenuşa Imperiului Otoman, kurzii au fost împărţiţi între Irac, Siria şi – cea mai mare parte – Turcia, unde reprezintă 15-20% din populaţie. Statul turc nu recunoaşte însă minorităţile şi de la Ataturk încoace duce o politică de deznaţionalizare. Problema etnică se complică şi cu una politică, Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), iniţial sprijinit de URSS, a dus o luptă armată împotriva statului turc ce s-a soldat cu peste 45.000 de victime de o parte şi de alta. Iar de când Turcia a bombardat poziţii kurde în Irak şi Siria, pacea dintre cele două părţi pare mai improbabilă decât oricând. Guvernul turc este aşadar îngrijorat de existenţa Kurdistanului irakian, regiune autonomă, practic independentă faţă de Bagdad, precum şi de kurzii din Siria care au creat o regiune autonomă de facto între ISIS şi teritoriile controlate de Damasc, ambele zone implementând o guvernare laică bazată pe egalitatea dintre bărbaţi şi femei. SUA şi UE la rândul lor îi sprijină pe kurzi în lupta împotriva Califatului islamic, considerat pe bună dreptate o ameninţare la adresa întregii umanităţi ; kurzii, totodată, sunt cei mai pro-americani din întreg Orientul Mijlociu. Toate acestea fac mişcarea de independenţă a kurzilor din Turcia şi mai de temut pentru guvernul de la Ankara.

    În aceste condiţii, deşi membră NATO, Turcia pare să fi înţeles că nu va primi ajutor în această privinţă din partea Alianţei Nord-Atlantice. Aceasta este raţiunea pentru care Erdogan se arată dispus să-şi asume riscurile unei adevărate mişcări tectonice în plan geo-politic.

  18. @Oscar Wilde, iunie 30, 2016 la 10:55 am

    „Eu cred că toți președinții care vor conduce această țară ar trebui trimiși la cursuri de formare de politică externă și bineînțeles de istorie.”

    Sa stiti ca ati atins un punct nevralgic aici.
    Pe langa cursurile de mai sus, n-ar strica si ceva limbi straine, „un pic” de geopolitica…..marketing, afaceri internationale, iar aici ma gandesc la adevaratele afaceri internationale unde se discuta despre bani adevarati….

    Cunostinte aprofundate de Drept International si…PRACTICA in domeniu chiar n-ar strica la….casa presedintelui……

    N-ar strica deasemenea ca viitorii presedinti ai Romaniei sa fie si…”un pic” patrioti….”un pic” ortodocsi, ca doar un popor de crestin-ortodocsi vor conduce nu…..

    Sa cunoasca „un pic” de stiinte militare aka warfare….deasemenea intelligence cum se numeste acum mai nou…..si in general tot ce poate aduce un plus valoare acestui popor roman atat de greu incercat in ultimele sute de ani.

    Sa cunoasca cum sa negocieze contracte in beneficiul propriului popor, atentie…am zis in beneficiul propriului popor si nu al propriului interes.

    Pana la urma fisa postului presedintelui roman va trebui sa includa aceste lucruri fara de care ajungem la situatia actuala unde „reprezentantii neamului” nu sunt altceva decat niste simple guignoles…cum bine zice francezu’….

    Mai veniti si cu alte lucruri necesare
    pentru un viitor presedinte roman, va rog.

  19. Trump acuza “DNA”-ul american de implicare in alegerile prezidentiale

    Candidatul republican Donald Trump a acuzat-o, joi, pe Loretta Lynch, procurorul general al SUA, de implicare politica in campania prezidentiala, in favoarea candidatei democrate Hillary Clinton.

    Critica virulenta a lui Trump a fost o reactie la intalnirea privata, de luni seara, dintre fostul președinte Bill Clinton și procurorul general Loretta Lynch. Hillary Clinton se afla sub investigatie federala pentru utilizarea unui server de e-mail privat când era secretar de stat al președintelui Barack Obama în primul său mandat.

    Intalnirea privata a avut loc in avionul lui Lynch, după ce a aterizat la Phoenix, in timp ce Bill Clinton urma sa paraseasca aeroportul, dupa un miting pentru sotia sa, tinut mai devreme in aceeasi zi.

    Potrivit lui Trump, aceasta intalnire este dovada acuzatiilor sale ca sistemul politic din SUA este „aranjat” in favoarea elitelor politice. „Este de neconceput”, a declarat Trump la ABC News. „Cand exista această investigatie masiva asupra email-urilor, iar ei au o astfel de intâlnire”.

    Lynch, numita in post de Obama in urma cu mai mult de un an, a declarat ca nu a discutat cu Bill Clinton despre ancheta legata de e-mailuri. Insa negatia lui Lynch este privita de sceptici ca fiind pur formala, intalnirea sa privata cu Bill Clinton ramanand un fapt, in conditiile in care si presedintele Obama si vicepresedintele Biden si-au anuntat participarea la campania lui Hillary Clinton. Cu toate acestea, unii observatori cred ca rezultatul anchetei in cazul email-urilor candidatei democrate va continua sa fie o sursa majora de impredictibilitate pentru alegerile prezidentiale americane.

  20. O tâmpenie fără margini e atitudinea unora care afirmă că ei „privesc spre Vest, nu spre Est”.
    Tâmpenia cu pricina e egală cu tâmpenia din comunism, adică „noi privim spre Est, nu spre Vest”.
    Fie vorba-ntre noi, Ceaușescu ajustase idioțenia, impunând relații cu TOATE ȚĂRILE LUMII, INDIFERENT DE ORÂNDUIRE SOCIALĂ, deci era, din punctul ăsta de vedere, mai inteligent decât unii telectuali de azi.

    Dacă nu vezi decât o direcție, dacă ai ochelari de cal care-ți îngustează câmpul vizual, n-ai să vezi ce se petrece în jurul tău, deci n-ai să știi ce trebuie să faci. Ai să mergi agale pe potecuța pe care-o vezi, cu capul în jos, sperând să-i ajungi pe cei pe care-i admiri, dar care merg și ei, și-ncă mai repede decât tine.

    Exact ASTA e atitudinea pe care o blamau Titulescu și Gafencu.

  21. Unii dintre cei născuți după 1975 ne acuză pe noi, cei care eram de vârsta a doua în 1990, că nu ne-am răzvrătit împotriva dictaturii, că am fost obedienți și de ACEEA s-a perpetuat tirania.

    Pun un pariu gras că, dacă s-ar instaura o dictatură doar PE JUMĂTATE din cea comunistă, toți „vitejii” ăștia ar tăcea mâlc, ca să nu fie dați afară din slujbe, să nu fie întemnițați și să-și poată crește copiii.

  22. http://www.activenews.ro/stiri-politic/S-au-pus-bazele-infiintarii-Partidului-lui-George-Soros-cu-ONG-urile-finantate-de-el-in-Romania.-Cine-sunt-liderii-formatiunii-care-vrea-sa-castige-alegerile-parlamentare-134608
    Nu întîmpălător, alături de Nicușor Dan și Vlad Alexandrescu a fost și Fundația PACT, directorul acesteia fiind Matei Păun, directorul de campanie al lui Nicușor Dan la alegerile din București, și el client al fundațiilor Soros, conform cotidianul.ro.

    Puse cap la cap aceste informații, se poate observa că întîlnirea de la Predeal din 25-26 iunie 2016, al cărei obiectiv declarat a fost „crearea unei platforme politice comune care va participa la alegerile parlamentare din 2016”, anunță înființarea unui nou partid, format în principal din activiștii lui George Soros, împrăștiați pînă acum în diverse structuri de tip ONG.

    Așadar, în timp ce marile partide politice care formează actualul Parlament se macină în propriile probleme, ONG-urile finanțate de George Soros, care și-au construit structuri puternice în toată țara, adună toate micile formațiuni locale și pun la cale o strategie națională în vederea alegerilor parlamentare din toamnă.

    Sub conducerea lui Nicușor Dan și Vlad Alexandrescu, acestea vor să formeze un nou partid, poate chiar „Partidul Meu”, atât de dorit de Klaus Iohannis, în mod cert un partid care se poate numi generic „Partidul lui George Soros”, ca o încununare a finanțărilor venite de la miliardarul american din acești 26 de ani de la Revoluție.

    Coloana vertebrală a noii construcții politice este formată din oamenii lui Traian Băsescu și Monica Macovei, ținuți în viață de banii lui George Soros, scurși prin formidabila rețea de ONG-uri, anunță sursa citată mai sus.

  23. Marin Nicolae,
    Eu am propus cursuri de formare de politică externă și de istorie, pornind de la rolul Președintelui, conform Constituției, acela de a reprezenta statul român și de a fi garantul independenței naționale, al unității și integrității teritoriale. Mă gândeam că dacă știe istorie este și patriot, are habar și de relațiile internaționale de-a lungul veacurilor, de rolul Bisericii Ortodoxe în lupta națională, de valorile culturale românești, de evoluția economică și socială, de politicile interne din diferite epoci.
    Cred că înainte de a i se accepta candidatura, persoana respectivă ar trebui evaluată psihologic și psihiatric.

  24. Contagiunea Brexit: Cehia vrea referendum privind apartenenta la UE și NATO

    Brexitul, decis in urma unui referendum de apartenenta a Marii Britanii la UE, ameninta sa devina o moda nedorita. Sau un fel de ucenic vrajitor care este luat pe sus de propriile vraji, pe care, o data dezlantuite, nu le mai poate controla.

    Ca va fi foarte posibil ca dupa Brexit sa urmeze alte iesiri din UE a devenit aproape o asteptare. O asemenea asteptare a exprimat-o, cu o bucurie parca rautacioasa, si extremistul UKIP Nigel Farage.

    Insa nimeni nu s-ar fi gandit inainte de Brexit ca referendumurile, cea mai inalta forma de democratie directa, sa fie cerute pentru ca popoarele sa vorbeasca si in cazul apartenentei la NATO.

    Iata insa ca presedintele ceh, Milos Zeman, s-a pronunțat pentru organizarea de catre Cehia a unui referendum privitor la apartenența tarii la UE și NATO, dupa modelul referendumului britanic din 23 iunie.

    Zeman, care a marturisit ca ar sustine ramanerea Cehiei in ambele organizatii de integrare geoeconomica si geopolitica, nu are printre atributii convocarea unui referendum, care presupune aprobarea parlamentului.

    Totusi, presedintele ceh este un lider politic influent intr-o tara unde multi alegatori sunt sceptici in legătura cu U E. El a declarat ca nu este de accord cu cei care sustin iesirea din UE, dar ca va face totul ca ei sa aiba un referendum prin care sa se poata exprima.

    “Acelasi lucru este valabil si pentru o iesire din NATO”, a spus seful statului ceh intr-o intalnire cu cetatenii in orasul Velke Mezirici, din estul Cehiei.

  25. M.E.P.

    Dvs spuneti cu o relativa diminuata concentrare pe subiect, in toate nuantele lui:
    ,,SUA şi UE la rândul lor îi sprijină pe kurzi în lupta împotriva Califatului islamic, considerat pe bună dreptate o ameninţare la adresa întregii umanităţi ; ”

    Nu este chiar asa. Sau, mai bine zis , starea de lucruri este cu mult mai complicata, chiar daca si dvs aveti dreptate. Daca guvernul SUA ar fi fost de la inceput un sustinator al kurzilor, ar fi sprijinit negocieri reale intre turci si kurzi pentru detensionarea relatiilor dintre cele doua comunitati – pentru promovarea unui anumit tip de automomie, respectiv, si-ar fi folosit capacitatea de persuasiune pentru a descuraja atacurile Turciei impotriva fortelor kurde din Irak si Siria, atacuri care nu au facut altceva decat sa intareasca ISIS.
    Si SUA si Turcia au practicat un joc duplicitar, dar au constatat ca au scapat situatia de sub control (SUA pierzand astfel initiativa), teritoriul turc devenind o tinta pentru teroristi, iar Europa, o dstinatie facila pentru radicalii suniti sub acoperirea migrantilor.
    In acest context, Putin, un sahist de talia lui Karpov, a profitat (americanii neavand altceva de facut, pentru a-si minimiza pierderile de influenta, decat sa intre in siajul Rusiei):

    ,,La inceputul acestei luni (mai 2016 n.r.), Partidul Sirian al Uniunii Democratice Kurde (PYD) a deschis oficial un birou de reprezentanta in Moscova, primul de acest fel dintr-o tara straina. Intre timp, in Siria, aripa armata a PYD foloseste arme rusesti si primeste sprijin aerian rus, pentru a-si extinde controlul asupra unui teritoriu cat mai mare de-a lungul granitei siriano-turce, scrie Rusia Insider.

    Ankara nici nu avea cum sa nu intre in alerta, PYD fiind de fapt o aripa a PKK, Partidul Muncitorilor din Kurdistan, care si-a intensificat insurgenta in sud-estul Turciei unde, de peste trei decenii, lupta pentru infiintarea unui stat autonom. Evident, Erdogan a declarat ca vizeaza distrugerea PKK, dar Turcia nu a reusit sa faca acest lucru in 30 de ani.

    PKK, probabil, nu a fost niciodata mai bine pozitionat militar si diplomatic asa cum este acum. Exploatand pierderea controlului statului central asupra teritoriilor din nord, PKK a profitat construindu-si sediul central in Muntii Qandil din nordul Irakului. Recent, prin intermediul PYD, a preluat guvernarea asupra provinciei autonome Rojava din Siria.

    Cel mai important este, fara indoiala, faptul ca prin lupta sa impotriva ISIS, PKK si-a castigat legitimitatea internationala mult visata. Intrucat, in 1997, Washington declara oficial PKK ca fiind o organizatie terorista, urmandu-i Parlamentul European in aceeasi directie, astazi Fortele Speciale ale SUA antreneaza strategic si inarmeaza filiala PKK din interiorul Siriei.

    Washington isi justifica actiunea spunand ca PYD este separat de PKK, dar, pe de alta parte, se depun eforturi intense, atat in SUA cat si in Europa, de a sterge eticheta de teroristi de pe blazonul PKK.

    Odata aprinse relatiile cu Rusia si avand recunostinta Occidentului, PKK isi poate realiza visul: crearea unui stat autonom in nordul Irakului si sudul Turciei. PKK si Rusia au dusmani comuni: ISIS si Turcia. Prin colaborarea sa cu luptatorii kurzi, Moscova poate continua razboiul cu ISIS, pedepsind astfel Turcia, dejucand planurile SUA in Siria si, astfel, poate provoca o ruptura intre Turcia si SUA, afectand astfel relatile NATO.

    Observatorii internationali constata ca alianta de astazi dintre Rusia si PKK nu este ceva cu totul neobisnuit, legatura ruso-kurda fiind o trasatura constanta a geopoliticii din Orientul Mijlociu pentru mai mult de doua sute de ani, de cand Ecaterina cea Mare a comandat publicarea unei gramatici kurde in 1787.

    Interesul pentru kurzi al tarinei nu fost, insa, pur academic. Triburile de kurzi, oficial recunoscute de taristi, au fost actori importanti de-a lungul frontierelor sudice ale Rusiei. Incepand cu 1807, kurzii au jucat un rol important in razboaiele Rusiei cu Persia si Turcia Otomana.

    Kurzi aveau motivele lor pentru alianta cu Rusia: resentimente fata de persi, interferenta otomanilor in afacerile lor tribale sau, pur si simplu, din oportunism. Relatiile dintre cele doua parti au continuat de-a lungul secolelor, astfel ca s-a ajuns pana acolo unde kurzii erau instruiti in univeristatile din Rusia, incercand sa isi ridice poporul din saracie si ignoranta.”

  26. @ Radu Humor,

    sunt multi ametiti pe planeta asta care cred ca pe vreundeva sunt niste tipi ascunsi care pun ei la cale guvernanta mondiala… Nu, intr-acolo va evolua omenirea in mod obiectiv, acolo se va ajunge chiar si daca absolut toti cetatenii planetei n-ar vrea, ba chiar ar lupta toti contra chestiei asteia… Ar trebui sa se uneasca, nu?

    Guvernanta aia mondiala va fi alcatuita din mari fonduri de investitii care controleaza cam tot, deja, nu din politicieni. Politicienii locali doar vor executa, sau vor fi schimbati cu tehnocrati, asta-i tot.

    Alternativa este (haha) una singura, sa ne incaierem fiecare cu fiecare! Insa nu pt piete si resurse sau alte povesti, ci pt existenta, adica pe viata si pe moarte!

    Acum haaaai sa ne gandim cam pe cine am putea invinge noi… si caaaam cine ne-ar putea trage castana letala… asa, in stil texan.

    Stiu, internetul abunda de ciudati, de visatori si de romantici, dar daca vrem sa supravietuim trebuie sa fim realisti! Aia nu vor supravietui, din pacate…

    Si inca ceva, nu te lua dupa democrati, astia mint la fel peste tot si nu reprezinta decat cea mai conservatoare forta politica, sunt mai conservatori si decat adeptii religiosi care, cel putin, nu propovaduiesc si nu practica haloimisul general… Daca te uiti in istoria recenta a Americii, au avut cresteri cu republicanii si scaderi cu democratii, o recunosc toti americanii! Sigur, multora nu le place pt ca republicanii nu accepta poponarii, drogatii si toti deviatii din prezent, iar democratii da pt ca inseamna voturi…
    Sper sa iasa Trump, ar fi bine pt toata lumea pana la urma, cu tanti ar continua balamucul si ineficienta… si establishmentul care, ca si la noi, este vinovat de orice pungasie… Ei il vad pe Trump cam ca noi pe nea Jiji Becali, iar pe ea cam ca Daciana doar ca are studii juridice, tu cu cine ai vota? Sigur, la alta scara, in urma lui Trump ramane ceva si are viziune…

  27. Nigel Farage către parlamentarii europeni: N-ați muncit cu-adevărat în viața voastră, nu ați lucrat nicăieri, n-ați creat un loc de muncă. Ați impus europenilor o Uniune pe ASCUNS, fără să le spuneți nimic!

    Europarlamentarul britanic i-a acuzat pe colegii săi de la Bruxelles că „n-au muncit toată viața lor”, sugerând că aceștia și-au făcut un trai din a fi birocrați plătiți.

    „Știu că cei mai mulți dintre voi nu au făcut o muncă adevărată în toată viața lor, nu au lucrat în economia reală, în comerț nu au creat un loc de muncă”, a spus Nigel Farage, în corul de proteste al parlamentarilor europeni.

    Acesta a mai declarat că susținătorii UE refuză să vadă că s-a ales praful de acest proiect.

    „Am venit aici acum 17 ani și am spus că vreau să conduc campania care să scoată Marea Britanie din UE și ați râs de mine. Nu mai râdeți acum, nu? Voi, ca proiect politic, sunteți în starea de negare. Sunteți în negare pentru că nu vedeți că moneda voastră se prăbușește. Sunteți în negare când nu observați că apelul doamnei Merkel de anul trecut, care a cerut imigranților să treacă granița, a condus la diviziuni majore între țări”, a mai spus europarlamentarul UKIP.

    Acesta a încheiat afirmând că popoarele Europei au fost mințite, pentru că politicienii au pus la cale o uniune politică pe ascuns, deși oamenilor nu li s-a spus așa ceva.

    „Dar cea mai mare problemă pe care o aveți este că ați impus asupra britanicilor și celorlalți oameni din Europa o Uniune, pe ascuns, fără să le spuneți nimic. Ce s-a întâmplat joia trecută a fost un rezultat seismic. Ce au făcut oamenii obișnuiți, care au fost oprimați și care și-au văzut standardele de viață cum cad, a fost să respingă multinaționalele, băncile și au zis: ne vrem țara înapoi, granițele, vrem să fim o țară independentă și normală”, a mai spus Farage.

    Acesta a încheiat spunând că prevede că Marea Britanie nu o să fie ultima țară care va părăsi Uniunea Europeană.

    De cealaltă parte , Jean Claude Juncker susține că a discutat cu conducători ai altor planete: Sunt foarte îngrijorați ! 😉
    Un moment care i-a luat pe toți prin surprindere s-a întâmplat la Parlamentul European, atunci când Jean Claude Juncker, președintele Comisiei Europene, a vorbit în discursul său despre ieșirea Marii Britanii din UE despre faptul că ar s-ar fi văzut și ar fi discutat cu ”mai mulți conducători ai altor planete care sunt foarte îngrijorați pentru că își pun întrebări în privința căii pe care UE o va urma”.

    ”Trebuie să știm/fim conștienți că cei care ne observă de departe sunt îngrijorați. Am văzut și am ascultat mai mulți conducători ai altor planete care sunt foarte îngrijorați pentru că își pun întrebări în privința căii pe care UE o va urma. Așadar trebuie să le dăm asigurări și europenilor, și celor care ne observă de departe”, a spus Juncker, președintele comisiei europene.

    P.S. Să considere Juncker planete Rusia şi China , sau e ceva mult mai grav ?!

  28. In timpul vizitei sale in Armenia, Papa Francisc a calatorit intr-un autoturism Dacia Logan de culoare alba! Puteti verifica la http://www.photolure.am/photoset/14816 . Multumiri dlui Ion Popescu, care a facut public acest interesant detaliu.
    Domnilor presedinte, premier, ministri ai Romaniei, ati luat aminte?

    P.S. Am trait sa o vad si pe asta: Dacia, masina Papei!

  29. @ oscar wilde

    Ma repet , Raluca Pruna NU EXISTA ! Executanta asta penibila este doar o interfata a Monicai Macovei cu Min. Justitiei . Sau un avatar al lui Macovei . Când isi va termina misiunea , aceasta se va intoarce la vechea indeletnicire : sa-i care geanta si sa-i faca cumparaturile lui Macovei .
    Un rebut uman ( ca si stapana ei ) pus acolo sa faca niste treburi murdare .

    Toate mizeriile alea sunt actiunile si cuvintele fostei procuroare comuniste Macovei si actualmente tradatoare de tara in slujba lui Soros .

    Intr-o lume normala , madam Pruna ar vinde zarzavat in obor sau ar spala scarile la vreo Asociatie de Locatari de prin Ferentari .

    In concluzie , Raluca Pruna este un Rahat cu Perje de care nici nu merita sa vorbim . Pentru ca in spatele acesteia stau adevaratii TORTIONARI din asa zisa democratie …

  30. Poate pentru că am revăzut splendidul film al lui Kar Wai Wong, ”In the mood of love”…

    Pentru că am reascultat coloana sonoră a lui Shigeru Umebayashi, cu devastatoarea ei nostalgie …

    Pentru că am călătorit, împreună cu Tony Leung Chiu Wai și Maggie Cheung într-o lume de spații înguste, de cămăruțe și bucătării înghesuite, de coridoare unde oamenii trebuie să se atingă pentru ca să treacă unul pe lângă celălalt, de scări cu trepte abrupte de piatră , de becuri stradale chioare, apărate de abajururi din tablă, de pereți scorojiți de singurătate, de uși din scândură de lemn, rudimentară , de glasvanduri opacizate de timp și de elanuri reprimate mereu, de farfurii simple din sticlă mată verzuie ca apa, de ploi violente, care nu spală ci doar întind deznădejdea nebănuită pe zidurile cu tencuiala stând să cadă…

    Pentru că filmul este un mozaic de tăceri , pe toate tonurile, de la tăcerea tăcută până la tăcerea cu o sonoritate de nesuportat…

    Pentru că într-un cadru atât de strâmt, atât de sordid, atât de derizoriu, se desfășoară o poveste de-o gingășie perfectă…

    Pentru povestea despre secretul care nu poate fi destăinuit decât în crăpătura din coaja unui copac de pe munte, iar după ce l-ai șoptit trebuie să acoperi cu pământ golul, pentru ca taina să rămână pe veci închisă în scoarța tăcutului arbore…

    Pentru că , probabil, chiar asta ne spune regizorul: ”Vedeți, dragii mei, nu-i nevoie de cine știe ce, FRUMUSEȚEA SE POATE ORIUNDE” …

    Poate pentru toate acestea, prieteni, pentru toate acestea…

  31. @ Doru Coarna, iulie 1, 2016 la 3:15 pm

    „sunt multi ametiti pe planeta asta care cred ca pe vreundeva sunt niste tipi ascunsi care pun ei la cale guvernanta mondiala… ”

    Oh, Bade Coarna…..
    Daca ati sti adevarul adevarat v-ati lua cu mainile de par si ati striga in gura mare:

    – Opriti planeta, eu vreau sa cobor……

    PS. Expresia nu-mi apartine dar descrie clar cruntul adevar.

  32. @Radu Humor. In Romania, un partid care isi propune programatic dezmembrarea tarii este fie desfiintat fie nu i se aproba infiintarea.
    Marea eroare a UE a fost aceea ca a platit cu salarii grase (aproape 1 milion de euro pe mandat), parlamentari care si-au propus, tot programatic, dezmembrarea UE. Este ca si cum i-ai plati pe unii ca sa te omoare. Nigel Farage este doar unul dintre acesti ticalosi care ar trebui macar pus sa dea banii inapoi. Propunerea mea este aceea ca asa numitii-eurosceptici sa nu mai fie primiti in parlamentul UE, in viitor.
    In ceea ce priveste alte tari, este destul de clar ca Marea Britanie incearca sa atraga dupa ea acele tari care, in perioada interbelica, erau considerate in trena ei: Cehoslovacia, Polonia; din motive de rusi si de joc la doua capete, Ungaria. Ceea ce inseamna ca Marea Britanie si-a propus desfiintarea UE si nu simpla ei iesire.

Lasă un răspuns