O modificare aberanta

Unknown.jpegOrdonanta de urgenta referitoare la modificarea conditiilor pentru cartile din inchisori, pusa in dezbatere publica, pare ca a fost redactata in bataie de joc .

In esenta, se stabileste ca in loc de 30 de zile – reducere de pedeapsa pentru elaborarea de lucrari stiintifice, se vor acorda doar 20 de zile. Dar nu pentru O lucrare ci pentru TOATE lucrarile elaborate in timpul executarii pedepsei. Si indiferent de durata pedepsei.

a) si atunci, daca reducerea este de 20 de zile  in total, indiferent de numarul lucrarilor,  de ce sa scrii mai mult de una? Care este „incentivul” (folosesc termenul de la Bruxelles)?  De ce nu se prevede atunci ca nu ai dreptul sa scrii decat o singura lucrare in timpul detentieii? Pentru ca daca  scrii mai multe, le scrii degeaba.

b) se stabileste o discriminare fata de reducerea de pedeapsa bazata pe munca fizica. In functie de numarul de produse si de zilele lucrate, spre exemplu  pentru sicriele realizate la tamplarie, sau pentru numarul de cuie batute, pedeapsa se reduce proportional. In mod evident, o astfel de discriminare va fi sanctionata la CCR si la CEDO.

c) aceasta modificare pare ca a fost realizata din ura fata de munca intelectuala. Nici macar contemporanii Anei Pauker nu ar fi putut imagina asa ceva.

d) in loc sa se caute masuri pentru descongestionarea penitenciarelor, recuperarea pentru societate a celor condamnati, evitarea platilor la CEDO pentru conditiile din inchisori, micsorarea gradului de recidiva, cei care isi incheie peste cateva luni anul sabatic in guvernul Romaniei in domeniul justitiei si vor pleca inapoi la UE pentru a raspandi lumina democratiei pe continent, vor lasa in urma lor o reglementare rusinoasa.

e) conditiile pentru redactarea lucrarilor stiintifice trebuiau precizate in Regulamentul ce trebuia adoptat, prin hotarare de guvern,  imediat dupa apoptarea Legii executarii pedepselor. Aceasta inactiune a Ministerului Justitiei a dus la inflatia de lucrari in ultimii 2-3 ani. In loc sa fie sanctionati pentru aceasta culpa cei vinovati, sunt pedepsiti, stupid, in locul lor, cei din penitenciare (actuali si viitori) care nu au nicio vina pentru aceasta lipsa de profesionalism. Daca ar fi ajuns la Curtea Constitutionala, Robert Cazanciuc sigur ar fi sanctionat aceasta culpa!

Cititi, cu atentie, aberatiile din OUG,  inclusiv institutiile care vor trebui sa verifice lucrarile. Lipseste, din enumerare, doar Academia Romana. Oricum, cu procedurile actuale, pentru cei cu pedepse mici, pana se dau aprobarile si pana se valideaza lucrarea, se ajunge la termenul de executare a pedepsei iar cele 20 de zile devin iluzorii.

Astept, totusi, sa vad  reactia lui Dacian Ciolos, la sedinta de guvern de maine.

55 de gânduri despre “O modificare aberanta

  1. Problema rolului activitatii intelectuale in penitenciare trebuie rezolvata oarecum altfel. Nu prin echivalarea unor scrieri – greu de cuantificat dpdv stiintific si/sau literar – ci prin orele alocate instruirii detinutilor de catre cei capabili de asa ceva. Din cate imi amintesc (sper sa nu ma insel), domnul Adrian Nastase a tinut un fel de cursuri la inchisoare.
    Asta mi se pare important, nu scrieri de tot felul care apar ca prin miracol, de parca inchisoarea ar fi un mediu inspirational ideal si pe care, intr-un final, nu le citeste aproape nimeni.
    Pai atunci, stimati colegi, propun sa se creeze un penitenciar special destinat scriitorilor aflati in criza / ,,pana” de idei. Petrece omul un stagiu in celula, pana il loveste inspiratia drept in moalele capului ca o revelatie divina. Daca nu gaseste locuri, poate rezolva in alta parte, cu o caramida aruncata noaptea intr-o vitrina, dupa care suna la 112 si se autodenunta. (Z)
    Si cand te gandesti ca altii, in trecut, s-au refugiat prin vilele minunate ale Toscanei imbracate in flori si verdeata….dar lumea se schimba, nu-i asa ? Un laptop, un telefon mobil si o conexiune la internet, plus linistea si racoarea mangaietoare oferite cu generozitate de cei patru pereti din beton. Minunat cadru de creatie, vorba doamnei M.E.P. – cu care sunt rareori in dezacord.
    (Z)

  2. O chestiune de statistica. Conform unei statistici, cam 3,2 milioane de cetateni ai UE se afla in acest moment in UK, in timp ce 1,2 milioane de cetateni britanici se afla in UE. Cu alte cuvinte, in medie, dintr-o tara UE au emigrat in UK ceva mai putin de 120000 de persoane, in timp ce, tot in medie, din fiecare dintre cele patru componente ale UK au emigrat in UE aproximativ 300000 de persoane. Procentual, cam 0,8% din cetatenii UE au plecat in UK, in timp ce 1,8% din cetatenii britanici au plecat in UE. Vizibil, din toate acestea, ca dorinta britanicilor de a munci in UE este semnificativ mai mare decat aceea a cetatenilor UE de a munci in UK. Dorinta insemnand si ganduri si intentii.

  3. @ Ghita Bizonu’ iunie 28, 2016 la 11:37 am

    Contrar opiniei publice extrem de bine documentata si cultivata….(cu ardei si varza) …ca deh, anul asta se face rotatia culturilor ca sa pastram pamantul intr-o stare cat mai buna si mai fertila…sic…in Pantelimon nu traiesc numai „jmecheri” mai sunt si unii care s-au nascut in acest cartier, le este drag si nu-si judeca vecinii dupa acest sablon..

    NU, nu sunt…”jmecheri” si-si vad de viata lor pana cand alti jmecheri din Londonistan vin in Pantelimon si-i calca pe bataturi pe cei nascuti acolo, in Pantelimon, caci despre asta vorbeam nu….????

    Cat despre statul la bustul gol ce sa spun ca la Londonistan sau Paris nu se poarta in casa…..altii stau la fundul gol, unde-i problema…????

  4. Marian Nicolae

    in primul rand am zis doar de jmecherii de 2 bani …. nu ca ar fi singurii de pe Pantlimon Insa este ciudata cum la altii jmrcheri de 2 bani is cultivati si strasburgaozari sau persoen d eprima linie in politica mare … Sa zci asa noi ne-ma „multumit” cu o singra EBA!
    In al doilea rand .. bustu gol. Cum am zis temperaturi africane .. tinuta africana! Si marturisesc ca daca ajung in zona … ma „integrez” . Nu sunt chiar singurul .. sau cum zicea un cunoscut mai vechi cu care m-am intalnit in zona aia „ba daca imi ziceai ca la 65 o sa ajung in panataloni scurti, bustu gol si slapi te scuipam intre ochi!” (asta la 25 de ani nu purta sandale si pnatopni scurti nici pe munte…. dar acum .. ne cam facean jumari!)

Lasă un răspuns