Cod portocaliu in Uniunea Europeana

images.jpeg

In urma referendumului, Marea Britanie s-a impărtit, precum in „Urzeala tronurilor”, in două regate, unul de Nord si altul de Sud – unul care vrea IN Uniunea Europeană (inclusiv Scotia), altul care vrea AFARA. Nu stiu de ce mi-am adus aminte si de cele Două Românii, rezultate după alegerile prezidentiale din 2004. Democratia directă poate genera astfel de efecte. Va fi nevoie de mult timp pentru a „suda” la loc cele două jumătăti. Sau poate nu… După referendum, au apărut si alte segmentări: Anglia vs. Scotia, Anglia vs. Tara Galilor, Londra vs. restul Angliei, etc. Si in Europa, se vede efectul de bulgare de zapada – in Franta, in Danemarca, etc.

Se produce un reviriment al suveranitatii nationale, o redefinire a relatiei cu Bruxelles-ul (inclusiv in cadrul grupului Vishegrad) si un recul puternic al ideii europene. Formula celebra – „unul pentru toti, toti pentru unul” – se transforma in formula „unul pentru unul”, cu alte cuvinte, fiecare isi vede de propriile interese. De aceea, in ultimii ani, s-a dezvoltat mai curand o formula „UE a la carte”, cu principalele puteri europene obtinand cu usurinta derogari de la reguli. Nu a venit premierul britanic in Romania pentru a cere ca alocatiile pentru copiii romani din Anglia sa fie platite la nivelul alocatiilor din Romania (dar taxele, sigur, sa fie platite la nivelul britanic)?

Vina lui Cameron  pentru o dezechilibrare majoră a echilibrului european este imensă. O combinatie de ipocrizie politicianistă, santaj si populism a dus Europa in pragul unei crize majore. Se vede incă o dată cât de mult contează calitatea liderilor unei tări (la fel si in România – bineinteles).

La un referendum, populatia nu raspunde, de fapt, la intrebarea care este pusa. Ea isi exprima frustrarile in legatura cu nenumarate teme, adeseori de natura personala. Asa s-a intamplat si in Franta sau in Olanda, in 2005. Daca premierul britanic voia o solutie pentru problema imigratiei, el putea sa intareasca controlul la frontiera, Marea Britanie nefiind parte a intelegerii referitoare la Spatiul Shengen. Incercarea de a santaja Bruxelles-ul si celelalte tari membre UE s-a intors impotriva sa. Dar a creat si mari consecinte pentru balanta mondiale de forte. Spre exemplu, se va intari influenta axei Berlin-Moscova, marindu-se presiunile pe zona de contact de la frontiera estica a UE.

PS 1  Va ramane in continuare limba engleza limba oficiala sau limba de lucru in UE? Imi aduc aminte ca in urma cu cativa ani, am facut parte dintr-o comisie selecta, condusa de scriitorul Maurice Druon, care sa propuna utilizarea limbii franceze ca limba de referinta pentru dreptul european.

PS 2 Chiar daca Brexitul pare o chestiune cel putin la fel de grava precum imunitatea deputatului Sebastian Ghita, sau precum problemele justitiei din Romania, nu am vazut inca (poate ca e vina mea) nicio declaratie sau comunicat de ingrijorari ale ambasadorului britanic la Bucuresti, pe aceasta tema.

48 de gânduri despre “Cod portocaliu in Uniunea Europeana

  1. Nu este posibil sa ai o Europa cu dpua viteze.

    Una care aduna toata crema de pe tortul celorlalti…impreuna cu blatul respectiv….si ceilalti europeni sa ramana numai cu firimiturile, chiar daca tortul respectiv le-a apartinut din tata-n fiu.

    In alta ordine de idei, care ar fi motivul pentru care limba engleza sa ramana limba oficiala in UE, stiind ca englezii n-au stiut cum sa plece mai repede din UE……???

    Limba franceza a fost mereu limba diplomatiei europene si nu numai.
    Oare ce ar impiedica-o sa revina la vechiul statut de onoare…????

    In legatura cu ambasadorul britanic la Bucuresti:
    Probabil ca Excelenta Sa a fost prea ocupat sa-si faca bagajele, de aceea nu a avut timp sa spuna vreun cuvintel despre Brexit….

  2. Un comentariu haios de pe Twitter a 2-a zi dupa Brexit …

    Christiaan Hetzner ‏@christiaanhtznr · 24 iun.

    So the UK is out, Cameron resigned, Scotland wants to leave Great Britain, Sinn Fein plans to unify Ireland and it’s only 9:30 am #Brexit

  3. Ca și după localele de la noi, telectualii români cărora nu le convine votul celor 52% „explică doct” rezultatul:
    – au votat out bătrânii de la țară (văd pe CNN că sudul dezvoltat e acela care a votat masiv out)
    – au votat out „pesediștii” lor
    – n-au știut ce votează, abia după vot au căutat pe Google (eu cred că nici nu contează ce scrie pe Google, devreme ce mă deranjează niște țopârlani veniți de nu știu unde, care tot vin și nu se mai termină)

    Dacă în România ar năvăli fără sfârșit tot felul de giboni care s-ar lăți peste țara mea cu obiceiurile lor proaste, aș vota și eu out.
    Mi-ajung gibonii autohtoni…

    Eu înțeleg rațiunile înalte pe care le expune și d-l Năstase. Ele sunt frumoase până ce ajungi în situația concretă de a fi obligat să asculți manele sau în situația de a tremura pentru copii tăi când aceștia se duc la școală.

    Invariabil, ideile înălțătoare se evaporă în mirosul de tocană groasă care năvălește din apartamentul unui gibon care aerisește pe ușa de intrare în apartament.

    Și, da, există și imigranți care nu deranjează, aplică dictonul „ai venit la Roma? poartă-te ca romanii!”, dar ei sunt foarte, foarte puțini și n-ai cum să faci selecția.

  4. UE post-Brexit: O continuitate adaptata

    Ce ar trebui sa faca UE dupa consumarea episodului Brexit a devenit principala problema preocupanta. Pe aceasta tema, cateva opinii si idei punctuale:

    1. UE a acreditat un model istoric de integrare economica. Continuitatea readaptata a UE este o necesitate de progres, stabilitate si solidaritate europeana.

    2. Brexitul a afectat proiectul economic european, dar si alte proiecte regionale si globale. Proiectul european de unitate, solidaritate si pace a ramas neatins de Brexit.

    3. Orice pierdere economica poate fi recuperata si orice performanta este posibila daca exista unitate si solidaritate. Fara claritatea acestei conditionalitati in mintea fiecarui european, recuperarile si performantele nu ar fi fost si nu vor fi posibile.

    4. Tintele imediate trebuie sa fie refacerea UE si largirea completa a solidaritatii europene.

    5. UE nu trebuie sa-si lungeasca boala, legandu-se la cap cu asteptarea procedurilor de exit ale MB. Asteptarea va stanjeni si intarzia readaptarea, determinand cresterea pierderilor provocate de Brexit.

    Un summit si o declaratie a celor 27 de membri UE prin care sa ia act de o decizie unilaterala si sa consfinteasca astfel o stare de fapt este un demers logic, suficient si necesar. UE nu pescuieste in ape tulburi si trebuie sa ceara MB sa faca la fel.

    6. UE trebuie sa descurajeze pretentiile scizioniste sau migrationiste post-Brexit din MB (fuga de Londra si de cetatenia britanica). Locurile de la masa UE sunt pentru state independente.

    7. UE trebuie sa invete din greseala Brexit a MB, a clasei politice de fapt. Si laburistii au incercat Brexitul (Harold Wilson, 1975), pe care conservatorii lui David Cameron l-au orchestrat mai bine, in 2016, dar in rau pentru MB.

    Nereformarea sistemului politic si financiarizarea dispoportionata a economiei, care a distrus proportiile economice, sunt cele doua tare fundamentale care au tras in jos nu numai MB, ci si UE.

    8. UE nu trebuie sa lase ca istoria Brexit sa-i incurce viitorul. Chiar daca parlamentul britanic nu va valida referendumul de iesire sau daca va mai fi un al doilea, MB are nevoie de timp pentru digerarea celor deja intamplate si reforme politice, inainte de a-si mai pune problema unei eventuale intoarceri si reprimiri.

    Adevaratii britanici sunt europeni, fara indoiala, dar politica si propaganda MB ascund o problema, de au reusit sa intoarca impotriva britanicilor un rezultat electoral de nimeni asteptat, ca intr-un joc piramidal. Iar daca euroscepticii o dau la intors, cu atat mai rau, nu poti porni la drum cu schimbatorii, care fac nesigur orice proiect. Orice piatra nesigura la temelia unei constructii risca sa o surpe.

    9. Cum readaptarea va fi de durata, UE va trebui sa activeze sursele care ii pot aduce o compensare mai rapida a pierderilor provocate de Brexit. Sursa balcanica poate fi sau nu o sursa de compensare, oricum va dura ani. La randul ei, sursa central si est-europeana ar putea sa se comprime. Timpul extinderii pare sa fi trecut si sa fi sosit cel al restrangerii.

    Cea mai sigura, mai rapida si mai ieftina sursa de compensare ar fi ridicarea sanctiunilor economice impuse Rusiei, care provoaca pierderi insemnate UE. Peste 6 luni, incepand cu 1 ianuarie 2017, pana cand au fost prelungite, sanctiunile ar putea fi ridicate, daca vor continua progresele de pace in Ucraina si acordurile de la Minsk se vor apropia sensibil si ireversibil de incheierea punerii lor in aplicare (cel putin in spirit, daca nu si in litera).

    10. Nu stiu daca eschivarea de la invocarea rapida a Articolului 50 din Tratatul UE, regretele sau accentele patetice care au inceput sa apara fac parte tot din strategia de iesire. Nu ar fi exclus, avand in vedere ca punerea de bete in roate a fost manifesta inca de la inceputul aderarii comunitare.

    Oricum, toti ochii lumii sunt atintiti pe aventura britanica a Brexitului. Oriunde o plecare care nu lasa loc de buna ziua este decredibilizanta.

    11. Ar mai merita reflectat la o posibila problema. Sa fie “Brexit” o comedie, cu un final inca nescris? Nimeni nu poate garanta ca cine a obtinut cu atata usurinta o rasturnare impredictibila de situatie nu o poate obtine cu aceeasi usurinta si pe a doua, de revenire.

    Evolutii contradictorii si extrem de fluide aduc aceasta posibilitate in orizontul ipotezelor. Cu o conditie, ca relatia pavloviana dintre semnale si reactii sa functioneze stereotip. Doar ratiunea ar da peste cap folosirea de emotii si de cuvinte ca de niste coduri sparte.

    Cateva “indicii”, care ar putea fi artificiale, par sa sugereze o intorsatura. Peste 2 milioane de britanici au semnat petitia pentru un nou referendum. Tabara pro-Brexit continua sa se dezica de argumentele folosite in campanie, ultimul fiind cel privind migratia. Miliardarul american George Soros supraliciteaza efectul Brexitului, afirmand ca acesta inseamna “dezintegrarea” UE.

    Din tabara laburistilor, initiatorii primului Brexit, esuat, fostul prim ministru Tony Blair a comparat Brexitul cu un rezultat al “unor miscari politice insurgente”, care “pot prelua controlul asupra unei tari” (comparatia merita sa fie retinuta de discursul politic privind rebelii din Siria, carora este prefect aplicabila, poate de acolo a si fost preluata, deh!, gura… adevar graieste).

    Nu-mi dau seama cum va reactiona UE la o noua rasturnare sau cum va fi mai bine, daca va taia sau nu cordonul ombilical al Brexitului. Ar putea sa fie un pariu castigat de “insurgentii” rasturnarii sau un pret ridicat platit de catre acestia reformelor politice si economice, care ii vor matura de pe scena.

    12. Fosta apartenenta a MB la UE, dar si unele apartenente actuale, a aratat posibilitatea existentei unor grade diferite de integrare. Nu stiu daca acest lucru este neaparat gresit. Gresit mi se pare a pretinde unor membri sa se integreze in totalitate, chiar daca integrarea pe anumite dimensiuni nu le-ar servi interesele, ci dimpotriva. Cred ca integrarea totala a fost o modalitate deghizata de aservire politica sau de federalizare de facto, desi nu a purtat acest nume.

    Cei sase fondatori ai UE au evocat posibilitatea unei adaptari „flexibile“. Flexibilitatea ar putea capata insa si o alta forma pentru statele care ar alege sa urmeze calea MB, de integrare diferentiata in UE si de asociere cu UE pe unele dimensiuni. Ar dispare astfel sferele exclusive de influenta si imobilitatea azimutala, geopolitica si geoeconomica a statelor europene. Posibilitatea simultana de a te integra cu unii si de a te asocia cu altii ar crea o tesatura, o intretesere politica si economica a spatiului Europei, inlaturand vechile si paguboasele clivaje.

  5. De la Pacea Wesfalică (1648) – când s-a creat prima ordine politică europeană- și până în prezent, toate ordinele noi politice și economice au creat așa-zisa egalitate între Puteri ( și nici aceea în totalitate, căci întotdeauna a fost favorizată una dintre Puteri). Așadar, Anglia, care a fost favorizată cândva prin ordinea creată la Viena în anul 1815, devenind treptat cea mai mare putere colonială, ocupând un sfert din teritoriul și populația Pământului, nu poate concepe că este într-o nouă ordine vioara a doua. Populația engleză, care mai are conștiința trecutului glorios, nu va accepta niciodată ca Germania să aibă ultimul cuvânt.
    Cât despre unitatea internă a Angliei, mă îndoiesc că ar fi existat cu adevărat, având în vedere faptul că acolo trăiesc scoțieni, irlandezi, welși, care sunt băștinași, urmașii direcți ai diferitelor triburi celțice, care nu s-au lăsat nici romanizați și nici englizați în totalitate. Și mai cred că englezii se simt mai apropiați de nord- americani decât de europeni, pentru că strămoșii lor au creat un nou stat cu reguli care nu puteau fi acceptate în Anglia epocii când prejudecățile feudale se luptau cu ideile moderne iluministe!
    Am fost și rămân un eurosceptic și nu am fost de acord și nu sunt de acord cu globalizarea, pentru că știu din istorie că nu există egalitate între state puternice și state mai puțin puternice. Exact ca în fabulă!
    Dacă mă gândesc mai bine, cred că trăim într-o mare junglă!

  6. Poate ca David Cameron a ales ca inaintea echilibrului european sa puna respectul pentru democratie si pentru proprii cetateni . Adica sa consulte populatia intr-o tema majora care poate conduce la efecte ireversibile .

    Pe noi romanii ( si pe copiii nostri ) ne-a indatorat Basescu la FMI intr-o singura noapte cu 25 mld. Euro fara sa intrebe pe nimeni . Asa a vrut el . Tot Basescu impreuna cu Ponta au hotarat sa ne transforme in tinta nucleara prin baza de la Deveselu . Si multe altele …

    Deci , cum ar fi corect ?

    Fara indoiala ca cei mai mari pierzatori din acest Brexit vor fi tarile sarace , gen Romania , Bulgaria , etc. : situatia emigrantilor , renegocieri , pericolul unor noi exituri , dispare UK ca si contributor cu fonduri la UE , reduceri de fonduri pentru tarile slabe , legi mai dure …
    Practic ne vedem sperantele naruite !

    Oare dupa acest episod va mai dori cineva sa intre in UE ?

  7. Îmi pare rău, dar de la mine nu se vede că Germania ar fi câştigat războiul, nici chiar acum, după 70 de ani. Concluzia asta chiar mi se pare puţin ciudată. Mai nou, se pare că şi de la Berlin a început să se vadă ce mare ţeapă a luat Germania. Ar fi câştigat Germania dacă Anglia ar fi acceptat comanda de la Berlin, dar nici vorbă de aşa ceva. Altfel chiar nu se mai înţelege de ce pasul înapoi e făcut de Merkel. Or, tot dumneavoastră spuneţi că s-a dus vremea conceptului Europei federale, atât de drag Germaniei. Într-adevăr, aici e nevoie să vină Chireac să ne explice el.
    Scuze. Un punct de vedere puţin diferit: https://numarareainversa.wordpress.com/2016/06/26/ce-putem-intelege/#respond.

  8. Carcotasu

    ,,În fapt, Marea Britanie este incompatibilă cu federalizarea şi acceptarea unui leadership german, cu cedarea oricât de mică a prerogativelor suveranităţii.”

    EXCELENT !

    Poate ca Motanul Incaltat, Doru Coarna, si ceillalti simpatizanti ai dreptei de pe blog, vor pricepe ca ceea ce s-a intamplat in Marea Britanie este un EFECT al duplicitatii Germaniei in relatiile geopolitice. Pe de o parte, Germania este parte a NATO (dar, atentie, nu s-a implicat cu trupe nicaieri), iar pe de alta parte, Merkel si Putin sunt parteneri de afaceri globale.
    Daca Motanul nu ma crede, sa citeasca alegatiile analistului dreptac Cosmin Guse. (Z)
    Mai mult, Marea Britanie este SINGURUL aliat strategic al SUA in Europa, deci nu-i putem suspecta pe englezi de prorusism, dar de proamericanism, cu siguranta.
    America, in ciuda aparentelor, a facut tot ce putea sa faca pentru A EXTRAGE Marea Britanie din UE, pentru a contrabalansa binomul Germania – Rusia.
    Germania, Franta si ceilalti fondatori ai UE au discutat viitorul IN ABSENTA tarilor din estul european – preponderent antiruse.
    Din pacate, in Romania, avem politicieni si diplomati foarte slab pregatiti si lipsiti de viziune, care nu realizeaza pe ce lume traiesc. Din acest motiv Romania isi va accentua rolul in Europa: Cel de zero absolut. Absolut penibil.
    Exista, totusi, in Romania (din fericire), un serviciu secret profesionist: SIE.
    Din pacate, marioneta provincial-germana de la Cotroceni are alte interese: Cum sa-si pastreze proprietatile, chiar daca contesta, aiuritor, o decizie definitiva a Instantei de judecata. Sashul nu are nicio treaba cu geopolitica, prea grea pentru el.

    ps

    Si inca ceva (pentru dreapta romaneasca): Cei care fac jocul lui Putin in acest moment, sunt scotienii (partea manipulabila a Marii Britanii). De ce ?
    A cere acum referendum pentru independenta fata de Marea Britanie, este in interesul lui Vladimir Putin, cel care a anexat Crimeea, tot in baza unui referendum. (Z)
    Ce vreau, de fapt, sa spun ? Atunci cand emotia intuneca judecata, castiga intotdeauna cei lucizi. Adica, americanii si rusii. (Z)
    Problema e ca s-ar putea ca Trump sa se limiteze la Londra, iar Berlinul sa discute cu Moscova peste Marea Neagra, dar in conditiile impuse de Putin. In atare situatie, noua romanilor ne ramane un singur lucru: Sa comutam televizorul pe desene animate. (Z)

  9. Marian Nicolae, am să vă răspund eu. Motivul este strict unul pragmatic. Asta deoarece limba engleză este astăzi o limbă universală, cunoscută de cei mai mulți tineri. ”Imperialismul cultural” american (în lipsa unui termen mai potrivit) și-a spus și își spune cuvântul. Pe de altă parte limba franceză (ca și cultura franceză ori influența politică a statului francez) nu se mai bucură de același prestigiu universal deținut pe vremea monarhiei ori a imperiului condus de Napoleon. Același lucru poate să fie spus și despre limba germană, ambele fiind mult mai puțin accesibile și mult mai puțin utilizate la nivelul omului de rând decât engleza.

    Privitor la articol în sine, recrudescența tot mai vizibilă a fenomenului naționalist își găsește originile într-o sumedenie de provocări cu care ne confruntăm de ceva vreme. Criza economică ce ne-a afectat la un moment dat, politicile de austeritate, criza refugiaților și amenințarea teroriste trezesc în rândul populației acel egoism național specific oricărei perioade de crize. Un egoism combinat cu percepția unei Uniuni Europene aparent disfuncționale (spun aparent raportându-mă la nivelul cunoașterii comune) și temerile cetățenilor simpli pentru locurile de muncă. La care se poate adăuga oricând elementul de subversiune rusească prin sprijinul acordat unor formațiuni naționaliste pe tot cuprinsul continentului.

    Ce se va întâmpla mai departe ? Vom vedea. Brexit servește ca un precedent și idea este deja invocată de către politicienii populiști de pe continent. În schimb diferă condițiile geopolitice, istorice și culturale. Țările de pe continent nu au poziția privilegiată geografic a Regatului Unit (pentru cât timp ?) și nici o istorie de izolaționism asociată cu ”Perfidul Albion”. Modul în care Brexit-ul va afecta Marea Britanie (aparent negativ) o să influențeze de asemenea orice evoluții ulterioare. Din păcate trendul rămâne unul global și poate să fie asociat cu Donald Trump în SUA, Marine Le Pen în Franța și așa mai departe, soluția fiind în reformă și stabilizarea situației internaționale pentru a stopa alimentarea cu teamă a formațiunilor naționalist-extremiste.

  10. @ marian Nicolae

    Nu prea inteleg ce vreti sa spuneti cu ” cealalta fata a UK ” . Mi se pare o tara care a inteles perfect ca secretul puterii il reprezinta dezvoltarea economica si a afacerilor si care face tot ce este posibil sa atraga investitii si capitaluri si sa-si ajute proprii investitori . Probabil ca din acest plan fac parte si off shore-urile si alte metode de optimizare fiscala . Nu inteleg ce-i rau in asta atata timp cat ele exista , sunt legale si le aduc beneficii materiale .
    Cred ca noi suntem cei fraieri pentru ca nu aplicam aceleasi metode .

    Cat priveste partea a 2-a a comentariului , eu sunt de parere ca Romania a avut si perioade bune . De exemplu 1990-1996 si 2000-2005 . Au fost perioadele când s-a format o clasa de oameni de afaceri autohtoni , o clasa de mijloc si lucrurile au inceput sa se miste si in economie si in politica .
    In rest , jale .
    Sablonul acela cu ” milionarii de carton ” mi se pare o prostie si un termen jignitor la adresa celor care si-au luat soarta in propriile maini .

  11. se pare ca De Gaulle a avut dreptate cand a vazut in Anglia calul troian al Statelor Unite in a distruge Uniunea Europeana …

    din interior nu a reusit …

    asa ca a asteptat cel mai dificil moment al Uniunii Europene ca sa amorseze dezintegrarii ei …

    are cineva o alta ratiune pentru care au organizat acest referendum in acest moment …

    la anul nu se putea …

  12. ROEXIT
    Atata timp cand UE
    -ne-a umilit si ne-a depopulat ,
    ,cand ne impune nebunii gen de drepturi legate de sexualitate ,sau de droguri ,
    -cand ne corupe conducatorii…ca sa ne ARATE CU DEGETUL -drept coruptii Europei …
    -cand tiganii romani s-au transformat in rromi ,si dar nu si cei francezi in fframi ,sau cei germani in ggerami si nici cei spanioli in sspami
    -cand vor sa ne conditioneze alocarea de fonduri de primirea de emigranti arabi……
    -cand nu ne-au lasat nici o industrie in picioare ,
    -cand un sistem de irgatii nu este acceptat de ei ….
    -cand UE pur si simplu si-a batut joc de noi ….”dandu-ne bani CA IMPRUMUT PENTRU SOMERI SI PENSIONARI .., .cand nu ne-au dat drept la investitii ,sau doar la unele nerentabile ,gen :parcuri in padure ,sali de sport pentru tarani ,terenuri de fotbal in panta ,drumuri care se surpa ….. telescaune pentru ..”.ursi si rasi „(!!!)..ETC .
    .CAND AM VAZUT SI AM „GUSTAT „DIN BENEFICIILE „UE …GATA NE-AM SATURAT …….!!!!

    DUCA-SE ,SA SE TOT DUCA !
    PENTRU CA ROMANII AU CAPACITATEA DE A RENASTE DIN PROPRIA CENUSA…
    -PRIN READUCEREA IN TARA CU FACILITATI DE REINSTALARE – A CETATENILOR – CARE REPREZINTA FORTA DE MUNCA ACTIVA A ROMANIEI
    -PRIN IMPUNEREA DE TAXE DE PANA LA 90 % CELOR CARE EXTERNALIZEAZA PROFITUL ..
    -PRIN OBLIGAREA INSTRAINARII TERENURILOR PROPRIETATE PRIVATA ,A ACELORA CARE NU SUNT CULTIVATE …TIMP DE TREI ANI …
    SI CUMPARAREA CU DREPT DE PREEMTIUNE DE CATRE STATUL ROMAN -PENTRU FERME AGRICOLE CU OFERIREA DE LOCURI DE MUNCA PENTRU SOMERI .
    -PRIN INSTITUIREA MONOPOLULUI DE STAT ASUPRA DISTRBUIRII SI IMPORTULUI DE ALIMENTE …materiile prime pot fi cumparate de la particulari ,DAR CU FORME DE CONTROL STATAL -pentru prevenirea otravirii cu pesticide toxice a populatiei
    -PRIN RESPECTAREA DREPTULUI LA VIATA A ROMANILOR ,CU INSTITUIREA DE URGENTA A MONOLUL STATULUI ASUPRA PRODUCERII SI IMPORTULUI DE MEDICAMENTE ,DE VACCINURI,DE BIOCIDE …SI ALTE MATERIALE SANITARE .
    -PRIN RESPECTAREA DREPTULUI STRAMOSESC COMUN ASUPRA RESURSELOR MINERALE ,PETROLIERE ,A GAZELOR ,A APELOR ,A LACURILOR SI A MARII ….”CELEI MARI”…

  13. REF PS 1 .. Normal engleza! Nu de alta dar junii nostri fomtioneri erorrpeni mai stiu si altceva? Ca si lb romana o vorbesc englezeste!

  14. Mie „zburdalnicia” politica a lui Cameron imi pare emblematica pentu acest popor si cultura lui. Daca nu pot sa domine, se retrag. Scuza e: asa a vrut poporul, desi poporul a fost amplu manipulat in ambele tabere. Intr-adevar, democratia directa nu e de cele mai multe ori potrivita.

    Eu cred ca trebuiau sa aiba mai multe alegeri pe buletinul de vot, in afara de „Leave” si „Remain”. Erau si optiuni de genul „Reform”, „Resign”, „Negotiate”. Asa, cu doua optiuni, s-au facut doua echipe de fotbal. Celelalte echipe nu au putut sa joace. Nedemocratic!

    Eu sunt bucuros, vorbesc ruseste, asa ca pot sa devin functionar la viitoarea Komisie Europeana, cind rusa va fi limba oficiala 🙂

  15. Peisajul complet e altul! A inceput sa se vada globalizarea! UK a vazut prima si a si actionat prima!

    Cum va arata planeta dupa globalizare? Simplu descris, niste superfirme care satisfac toate nevoile unor zone formate din state care se ocupa doar de administrarea nevoilor, de securitate si liniste.

    Daca Romania sa zicem vrea autostrazi, face rost de bani de la institutiile globale specializate, apoi plateste unor firme globale care fac autostrazi in zona noastra, si asta-i tot! Daca vrem sa le construim noi, vezi sa nu… nu gasim bani, nu avem tehnologie, se fura, costa mult si daca totusi iese, iese prost si se autodemoleaza… Cu participarea mediei, desigur…

    UE nu este altceva decat o repetitie la scara continentala a globalizarii, daca iese bine treaba, si iese, atunci se da verde la intreaga planeta. Daca nu, se corecteaza erorile, facand si vazand…

    UK nu vrea sa ia parte la experiment dar ia parte fara sa vrea, odata ca-si permite sa se retraga fiind capitala pt multe chestii, odata ca se vrea sa se vada ce se intampla cu globalizarea cand unul o ia razna, cum evolueaza ulterior sistemul, cum raspunde, si trei, cu ocazia asta salvam monarhia, sau salvam o monarhie sa vedem cum iese, daca ramane sau se perimeaza in timp, si in cat timp anume si cam ce face populatia in situatia asta, cat dureaza pana uita…

    A existat si varianta militara a globalizarii, ceea ce au facut rusii in Ucraina, si nu merge, adica merge dar se lasa cu balamuc si in timpul asta vanzarile stagneaza, ori…

    In sfarsit, ajungem si la esenta: cum da Romania banii inapoi pt autostrazi? Pai e si mai simplu, nu-i da! Ramane datoare si candva va veni o firma ce a cumparat creanta acelei institutii financiare globale si va zice ca facem parte din assets-ul ei, in rest totul merge mai departe la fel, doar ca administratorii vor fi schimbati de catre CA, adica politicienii, cu tehnicienii firmei!!!!!!!!!!!!!!

    Ura! Coruptia dispare! Dispar si minciunile, dispare si democratia… In satul global, fiecare zona are propriul stapan, doar ca nu-i vreun titlu sau vreun nume particular, ci o firma sau un fond de investitii… De pe acum acestia sunt numiti „investitori”, urmariti mesajele…

    Mai trebuie sa observati un lucru cert: toti politicienii capabili sa dezvolte gandire, de oriunde, sunt scosi din joc din ratiuni superioare! Dl Nastase este primul exemplu. Deci nu Clinton, decat daca joaca jocul, ci Trump, dar doar daca si el joaca jocul… sau se vor lupta la balotaj pana cand unul din ei va depune un juramant sau garantii credibile…

    Ajutor nu va mai putea da nimeni, eu va dau doar un sfat: cumparati-va gaini sau helestee, sau mai bine case prin delta… Daca insa sunteti tineri, este vremea voastra, globalizarea are nevoie de tehnicieni! Mai observati deci ca Ciolos e ideea lui Johannis, dar in cadrul jocului tema au dat-o altii, trebuiau tehnicieni, d-aia s-a si putut… Cu un politruc, UE n-ar fi stat la discutii… Bietul Ponta trebuia plecat din orice motiv… Spun bietul pt ca sigur n-a inteles, el il dusmaneste in veci pe neamt, ca-i om hain, i-a luat jucaria…

    Un sfat tinerilor, lasati-va de politica, n-are viitor, mai ales in tari sarace… Puneti mana pe carte, deveniti specialisti si afirmati-va la scara globala! (Sincer!)

  16. ..Ambasadorul britanic ? Este prea preocupat sa participe la miscarile ,,diversitatii” de la Bucuresti. Poate ca va sprijini un demers legitim ca macar alocatiile copiilor romani adoptati de homosexuali britanici, sa fie majorate la nivel britanic.
    ps
    Personal, as expedia imediat acasa o asemenea caricatura diplomatica.
    Cat despre ,,axa Germania-Rusia”, in principiul nu este ceva rau, daca ar aduce mai multe beneficii Romaniei (trecand si pe la Bucuresti) in raport cu ,,axa lui Basescu”.

  17. Cu siguranţă, o criză majoră care însă, prin ricoşeu, va permite UE să supravieţuiscă, căci va necesita răspunsuri în sensul calmării nemulţumirilor populare şi naţionale. Brexit este un semnal de alarmă : nu trebuie să suporţi orice pentru a rămâne în Uniune. Aşa că formula « UE à la carte » va fi până la urmă în favoarea unei guvernări democratice, adică nemijlocit a statelor membre, şi nu a unor cercuri oligarhice cum s-a întâmplat până acum.

    Cât despre britanici, exuberanţi sau frustraţi, ei se îndreaptă în «trap săltat» (singura formă de echitaţie pe care am reuşit să o stăpânesc !) către o Mică Britanie, primul ministru scoţian Nicola Sturgeon anunţînd deja intenţia de a demara discuţii cu Bruxelles pentru a proteja locul Scoţiei ( regiune semi-autonomă ) în UE după ieşirea Regatului-Unit, cât şi alcătuirea în următoarele zile a unei comisii consultative a Parlamentului Scoţian în vederea realizării cadrului legislativ necesar ţinerii unui al doilea referendum referitor la obţinerea independenţei.

  18. @ Miriam,
    Roexit?
    Imposibil. N-ai aflat că la reuniunea de dizolvare a UE, România a votat să rămână IN. A doua zi, Preşedinţia, Guvernul, Parlamentul şi cine mai trebuia au hotărât adoptarea €!

  19. Brexit, Brexit, Brexit, Brexit…
    Ce să mai zic și eu?
    Îl citesc pe Fragmentarium Politic si-mi dau seama că tăcerea e de aur…

  20. Culmea obrăzniciei legată de Brexit e acuzaţia adusă Casei Regale, vinovată, dacă nu de instigare la Exit, măcar de pasivitate în susţinerea rămânerii în siajul birocratic şi hegemonist al IE !
    De aici, până la a găsi alţi vinovaţi precum Rusia sau cetăţenii mai vârstnici n-a fost decât un pas pe care l-au făcut imediat şi anal-iştii noştri, rapid aliniaţi corului bocitoarelor, urgent transformate în victime ale massmediei, nu doar britanice, dar şi europene, deşi este ştiută marea manipulare anterioară prin sondaje ce dădeau mai nult ca sigură rămânera U.K în strânsoarea birocratică !
    Dacă şi Marea Britanie, cu toate favorurile ce i s-au permis a ales să părăsească pârâitoarea ambarcaţiune, nu văd ce-ar aştepta ceilalţi aflaţi la galerele cu care este împinsă Europa spre un nou diktat de dimensiuni continentale, pândit însă de un faliment de mult anunţat !
    Când a venit vorba de mişcarea în front a Greciei s-a vorbit mult de adevăratele cauze ale impasului economico-financiar în care se afla această străveche civilizaţie căreia îi datorăm nu doar conceptul democraţiei !
    Intrarea in UE a insemnat pentru ei şi inflorirea coruptiei, au luat bani de la UE si de la FMI pe care i-au impartit cu clientela vestica (coruptia a fost dubla- elita politica greaca si cea straina !!), dar (fata de Romania) s-a si facut ceva de banii aia- cu parandarat cu tot, autostrazile, aeroporturile, constructiile de cladiri, vapoare, ferme, etc- S-AU FACUT CUMVA !!;
    -au avut niste planuri prea mari pentru o tara asa de mica, organizarea Jocurilor Olimpice i-a falimentat, constructiile facute atunci au folosit DOAR LA ACELE JOCURI- au fost bani aruncati !!
    Au avut niste cheltuieli militare (vezi Doamne sa se apere de Turcia) cu totul nejustificate (nu ii ataca nimeni, sunt tara NATO), incurajate de SUA, UK, Franta, Suedia, chiar Germania care le-au dat ce bani si arme au cerut grecii, desi stiau ca sunt bani aruncati in vant, dar ei îşi vindeau armamentul din stoc !!
    Recunoaşteţi acum aceeaşi manevră în ce ne priveşte, ameninţaţi tot timpul cu o „iminentă” invazie rusească, în timp ce suntem pe bune cotropiţi de tot felul de scuturi a căror apariţie este mincinos explicată: că ne atacă ba ruşii, ba Iranul, când de fapt ne sunt atacate doar suveranitatea şi independenţa, ba şi nivelul de trai, serios zdruncinat de nişte cheltuieli militare impuse parşiv din afară !
    Culmea este ca, dupa intrarea greciei in UE, tocmai ramurile industriale de traditie (constructii navale, industrie alimentara specifica, pescuit, etc) s-au prabusit cu globalizarea, afectand exact populatiile din orasele amintite ….
    Vă este probabil la îndemână comparaţia cu ce s-a întâmplat la noi, ceea ce nu face decât să evidenţieze clar că în spatele acestor mişcări se află aceiaşi păpuşari. Cei care au distrus nu doar Grecia, ci toate economiile mici şi mijlocii (Portugalia, Spania, Italia), dar şi ce ne interesează pe noi mai ales, România !
    In privinţa imprumuturilor, grecii nu sunt de condamnat.
    Cunoaştem foarte bine metodele prin care, UE si FMI pot obliga statele să se îndatoreze, în acelaşi timp condiţionînd împrumuturile de politici de austeritate extreme, care să împiedice orice tentativa de reviriment.
    Şi exemplul Romaniei este concludent. După trei ani de guvernare cu creştere economica semnificativă, recunoscută pe plan internaţional, s-a declanşat acţiunea de anulare a întregului progres realizat şi împingerea României spre un nou împrumut, la fel de inutil ca şi cel din guvernarea Bpsescu şi probabil, cu aceeaşi finalitate.
    Guvernul Bruxellez impus işi urmează ordinele cu multă consecvenţă şi imoralitate politică dusă la extrem, astfel că nu e de mirare ceea ce unoii ar vrea să ni se pară ieşit din comun !
    Nu domnilor, bolnavi suntem noi, cei internaţi în acest lagăr, nu cei care sunt în stare să-i sară gardul ghimpat !
    P.S.
    Unii ajung, probabil mânaţi de interese, sau de false înţelegeri, să fragmenteze mi doar politic şi şi logic realitatea celor recent întâmplate !
    Alţii ajung să ameninţe năstruşnic cu scenarii apocaliptice ce, până la un punct, păreau plauzibile, dacă accidente de parcurs, precum acest Brexit nu le-ar fi dovedit efemeritatea !

    O vorbă românească spune că pentru a le face pe plac, pe porc să-l scarpini pe burtă, iar pe prost să-l lauzi. Mai era ceva cu scărpinatul între coarne.. 😉
    Dar să nu vorbim de funie în casa spânzuratului! Sau, mă rog, a agăţatului cu orice preţ de pantalonii celui care le lasă fărămiturile cuvenite pentru apărarea cu orice preţ a unei corectitudini, ce numai celor obligaţi s-o respecte, nu le foloseşte !

  21. Ca să fiu sincer, nu văd cum de votanţii britanici cu vârste cuprinse între 55 şi 65 de ani, care potrivit unor cercetari post Brexit, ar fi inferiori din punct de vedere intelectual, ca să nu le spună direct proşti, celor acum botezaţi ( cu briciul ! 😆 ), tineri frumoşi şi liberi !
    Nu cumva primii sunt mai greu de manipulat ?
    Sau, au unii impresia că cei ajunşi în fruntea bucatelor ( naţionale, sau de grup internaţional) reprezintă cumva nişte entităţi capabile să dispună, după bunul plac, sau la comandă unică, de destinele unei comunităţi de peste cinci sute de milioane de suflete ?
    Mai toate, sau în proporţie zdrobitoare, creştini !
    În timp ce nişte minorităţi, măcar discutabile, dacă nu şi condamnabile ( etnice, religioase, sexuale, etc. să devină hotărâtoare în treburile interne ale unor state ce-şi cedează voit sau inconştient autoritatea existenţială în mâinile, uneori prea mânjite de sânge, ale unor de nimeni aleşi, dar cu obrăznicie şi impertinenţă autoproclamaţi – conducători !
    Măcar, despre un rege se spune că este unsul lui Dumnezeu !
    Dar ăştia, de cine sunt unşi, că prea-s mânjiţi, din cap până-n picioare ? 😉

  22. Doru Coarna
    iunie 26, 2016 la 3:39 pm

    Nu-ti contrazice mentorul spiritual. Daca el spune ca reteta perfecta include patru cuburi de gheata, de ce incerci fara ?
    (Z)
    ps
    Pare-se ca fiecare merge inainte cu globalizarea lui. Romania nu merge inainte, deci nu are nicio problema.
    (Z)

  23. T-Rex
    iunie 26, 2016 la 3:09 pm

    Normal ar fi ca limba romana sa devina limba oficiala, din moment ce Romania este cel mai loial sustinator al proiectului European.
    Inca din perioada negocierilor de pre-aderare.
    (Z)

  24. CONSECINȚELE MĂRUNTE ALE UNUI BREXIT ATÂT DE MARE

    1.Klaus și-a adus aminte că el nu știe ce trebuie să facă în caz că are cineva ideea bizară de a-l întreba vreo chestie pe la Consiliul European din 28-29 iunie 2016. Că Mihalache a plecat, cu tot cu medalie și fițuici. Și brusc, a simțit nevoia s-o ia ”punct și de la capăt” cu normalitatea…așa că a chemat –n-o să credeți! – partidele la consultări; mai mult decât atât, a promis că și la întoarcere le va relata pe larg despre ceea ce s-a petrecut acolo…cât de fragede au fost fursecurile… câți centimetri (sub genunchi!) avea fusta Angelei Merkel… și că lumea a citit informarea cu BREXIT-ul și se consideră informată…

    2.Duduia UNPR a văzut că unii cetățeni europeni, mai răsăriți ca dânsa, au votat să iasă din ceva în care intraseră mai demult. Domnișoarei UNPR i s-a părut o idee bună, că și ea se juca de ceva timp de-a PESEDEXIT-ul dar Liviu Dragnea, nu mai puțin grandios decât Jean Claude Juncker a zis că ”divorţul de dumneaei nu va fi amiabil, și nici povestea de dragoste…nu a fost prea intensă”. Stați să vedem dacă o mai ia acum, când nu mai prezintă interes pentru băieții din cartier, junele tomnatic PNL. Ultima oară când am văzut-o pe UNPR ședea ca bleaga-n drum, cu o vrabie în mână uitîndu-se lung și pofticios la o aripată dolofană și neagră , care pășea țanțoșă pe gard… de la mine, părea să fie un fel de cioară…

    3.În timp ce domnul Adrian Năstase își dezvolta propriile opinii despre ”pacientul englez” pe diferite canale , nici președintele nu stătea degeaba, ci expunea părerile altora despre același subiect , ”decât” că mai telegrafic, utilizând aceleași 20 de cuvinte pe care le cunoaște mai binișor: ”… tocmai Prim-ministrul M-A ASIGURAT că IMPACTUL Brexit asupra României NU ESTE MARE și acest IMPACT va fi gestionat destul de UȘOR. Am primit ASIGURĂRI de la guvernatorul BNR că IMPACTUL asupra leului NU VA FI FOARTE MARE și va fi UȘOR de echilibrat. AM FOST FOARTE BUCUROS ( el întotdeauna e ”foarte bucuros” în discursuri, indiferent la ce se referă, credeți-mă pe cuvânt, că eu le citesc pe toate, n.n.) să constat că există consens între liderii politici. Toți sunt de acord că România trebuie să rămână în UE(!!!)… ” Adică, el și-a pus problema dacă România mai vrea sau nu mai vrea în UE? Nu dorește oare să facă un Referendum, ca să știm și noi cum stăm? Cum ziceați, domnule profesor? ”Cât de mult contează calitatea liderilor unor tări…”

    4. Văzând doamna Gorghiu că ”Mişu St. Englezu’ vrea sa divorțeze / Lung prilej de vorbe şi de ipoteze”, s-a gândit că din desfacerea abruptă a căsătoriei , poate să profite politic și dânsa un pic, până apucă foștii soți să-și spargă porțelanurile-n cap. Deci : care-a fost problema cu BREXITU’ ăsta? Păi, a fost poporul ignorant și nervos! Concluzie: cetățeanul prost trebuie tras pe linia de tramvai corectă, că altfel iar ajunge în depoul PSD-ului. Iată soluția Alinei: „România trebuie să-și consolideze parteneriatul cu SUA, NATO și UE, în noile realități europene. Alegerile de la sfârșitul anului sunt esențiale. Îi îndemn pe români să aleagă doar PARTIDELE cu o orientare fermă euroatlantică… PNL, cu bune și cu rele, este SINGURUL PARTID din România care privește doar spre Vest”.

    Gata! Acum populația nu mai merge ca toanta la vot, e informată pe cine e musai să pună ștampila. Apoi , scrie dânsa ”… Unii îşi regretă azi votul, realizând că au căzut în capcana unor politicieni iresponsabili…”

    În această ultimă frază, însă, nu mi-am dat seama dacă la BREXIT se referea sau la ultimele alegeri prezidențiale din România.

  25. @nastase iunie 26, 2016 la 7:50 am

    Liviu Bejan are dreptate: comentariile cam dispar de vreo câteva luni încoace; ”net”-ul cenzurează, de capul lui, câte-un text. Acesta nu mai ”intră” nici la o a doua încercare… este ”proscris”…chiar dacă, poate, e ”binescris”.

    Din păcate pentru MARELE NET însă, nu poate el să cenzureze cât putem noi să scriem…

  26. În siajul BREXIT-ului, am citit această declaraţie absolut HALUCINANTĂ a unui demnitar german. Domnule Năstase, nemţii nu au învăţat nimic din dezastrele produse de ei de un secol şi mai bine încoace? Cum să instigi oficial la secesiunea unei regiuni dintr-o ţară, când ştii bine că de la „amănunte” ca astea (ţinând cont că vorbim totuşi despre Anglia) se poate ajunge uşor la un conflict mondial?
    http://www.mediafax.ro/externe/oficial-german-uniunea-europeana-ar-integra-rapid-scotia-independenta-15508325

  27. @ t-rex

    Când procurorii si securistii ajung la conducere , se intampla ceea ce-i astazi in Romania ; o mare mizerie . Indivizii astia aplica si ei ceea ce-au invatat la scoala … sa faca dosare penale , sa aresteze oameni , sa faca abuzuri , sa interpreteze lucrurile dupa mintea si educatia lor .

    Serios , cam ce asteptari putem avea noi romanii de la niste indivizi ca Basescu , Boc , Blaga , MRU , Ponta , Predoiu , Kovesi , Macovei , Iohannis , etc. sa inteleaga fenomene economice sau sa inteleaga in ce lume traim ?

    Menirea astora pe pamant este sa aresteze oameni , sa-si elimine adversarii politici , sa pastreze puterea cu orice pret . Cred ca au orgasm când aresteaza pe cineva sau fac un rau cuiva .

    Dumneavoastra i-ati angaja pe vreunul dintre cei de mai sus la firma proprie ?

  28. …La recitirea textului domnului Nastase, am remarcat o mica eroare.
    Propozitia de mai jos:
    ,,După referendum, au apărut si alte segmentări: Anglia vs. Scotia, Anglia vs. Tara Galilor, Londra vs. restul Angliei, etc.”

    propun sa fie reformulata:

    ,,După referendum, au apărut si alte segmentări: Anglia vs. Scotia, Anglia vs. IRLANDA DE NORD, Londra vs. restul Angliei” (fara etc).”

    ps
    Si in Romania exista doua segmente, confirmate si de alegerile ulterioare anumui 2004.
    Perdonal, as fi de acord cu un referendum la care cetatenii Transilvaniei sa-si decida soarta. Am cunostinte acolo (romani) care nu sunt convinsi ca ar dori sa ramana in cadrul Romaniei. Daca ei vor cu Germania, asa sa fie. Astfel, riscul rusificarii Romaniei va fi eliminat.
    (Z)

  29. Am vazut la televizor o femeie de origine asiatica din Londra care spune presei ca….isi regreta votul”. Adica vrea sa ne convinga ca ea a votat PENTRU iesire, iar acum, cica, ii pare rau. Sa spui asta lui mutu’, femeie. (Z)
    Mai jurnalistilor…..or fi occidentalii cam prostuti, dar sa stiti ca in Romania, inca nu suntem cu totul contaminati de regele capitalismului numit ,,MANIPULARE”.
    (Z)
    Ca sa nu mai spun de tot felul de petitii virtuale semnate de indivizi care nu au avut , in realitate, drept de vot. (Z)
    Pana la urma, indiferent cum vor evolua lucrurile, Uniunea Europeana trebuie sa schimbe ceva, pe acolo, prin partile esentiale, chiar daca acest proces va fi unul de durata.
    Romania va fi oare intrebata cum isi doreste sa arate viitoarea Uniune ? De fapt, are Romania vreo opinie clara in acest sens ?
    Voi ce credeti ?

  30. @ Adrian B. iunie 26, 2016 la 1:04 pm

    „Se intampla” sa stiu despre ce vorbesc.
    Va rog sa studiati bine problema, incepand cu Margaret Thatcher si terminand cu ultimul premier al UK.

    Daca nu ati gasit ce trebuie….incercati cu Churchill si Generalul Charles de Gaulle…..

    Daca nici in acest caz nu v-ati lamurit….mai incercati inca odata, dar de asta data incepeti cu inceputul, adica cu Caderea Troiei si ce a urmat dupa aceea.

    Cand am vorbit despre milionarii de carton am exprimat exact lucrul la care m-am gandit:

    Tipi care habar n-au despre afaceri, scosi in fata pentru a da bine, in schimb in spatele acestora gasindu-se adevaratii „combinatori”….

    Milionarii romani care s-au ridicat prin truda mintii lor, toata stima pentru acestia. Trebuia sa intelegeti ca eu nu am vorbit despre aceasta categorie de oameni.

  31. @ Alexandru Sudiţoiu, iunie 26, 2016 la 1:02 pm

    In principiu aveti dreptate.

    Cineva spunea odata ca nivelul de cultura al unei tari poate fi judecat dupa complexitatea limbii pe care acesta o vorbeste.

    Aici fac referire la Franta, dar mai ales la Federatia Rusa.

  32. Reiau opinia mea ca iesirea UK din UE a fost nu rezultatul unei erori politice personale sau de partid, ci al unei ratiuni de stat, desi nu as putea scrie care este aceasta ratiune; insa o multitudine de semne pe care le gasesc imi dau de inteles ca ea exista. Mai cred ca UK si-a lasat si o portita de intoarcere; ciudata demisie a lui Cameron, cu efect peste trei luni poate avea o astfel de semnificatie. Adica, daca daunele sunt prea mari, sa existe o cale de a repara. Cred ca UK a preciat corect din punct de vedere calitativ cu se s-ar putea confrunta la iesire, chestiunea fiind aceea daca a apreciat corect din punct de vedere cantitativ, adica daca daunele sunt suprotabile si reparabile prin sistemul Commonwealth. Dincolo de valoarea imensa a daunelor incasate in prima zi, peste 2000 de miliarde de dolari ca urmare a scaderii actiunilor, provocarea cea mai mare o reprezinta Scotia. Pare ca UK a inceput deja sa desfasoare o actiune de zapacire a scotienilor, prin inventarea de solutii alternative la ruperea uniunii ciu Anglia, care sa divizeze populatia suficient de mult astfel incat nici o solutie sa nu ma fie absolut majoritara si sa nu se poata impune intr-un referendum. Pe langa desfacerea uniunii, solutia initiala, avuta in vedere inca de la primul referendum organizat de David Cameron, a aparut solutia blocarii referendumului in parlamentul scotian, solutia discutiei cu europenii pentru a accepta o iesire a UK fara Scotia, si parca am mai citit cate ceva, toate cu scopul de a evita iesirea Scotiei din UK, care ar insemna dezastrul. Restul nu sunt, pana la urma, decat bani. Pacat ca, din cate am auzit, Japonia si Rusia au suferit pierderi financiare la bursele monetare, fata sa aiba nimic comun cu referendumul camereonic. Fruntasii UE stiu ceva ce noi nu stim, din moment ce incearca sa grabeasca un proces de iesire pe care UK doreste sa il tergiverseze nitel. Saptamana aceasta este una foarte importanta pentru procesul Brexit. UK va incepe sa isi dea seama daca pagubele politico-economice ale iesirii sunt, totusi, suportabile si daca va primi din partea Commonwealth o sustinere si un ajutor de care are nevoie. Europenii vor avea mai multa decizie si precizie, sper, in a schita organizarea noua europeana. Si noi ar trebui sa ne gandim la a ne preocupa mai mult de noi insine. Nu cred ca germanii trebuie blamati; ei sunt un popor care au muncit imens pentru ceea ce au si care au stiut sa isi apere tara si avutul chiar si cand pareau cazuti in prapastie. Ar trebui sa ne fie rusine noua, ca urmasi au unui popor care a detinut o treime din Europa si care nu am stiut sa pastram ceea ce ne-au lasat stramosii si care nu am stiut sa muncim ca lumea pentru noi, sa vorbim urat de germani. Nu ne place politica germana? Pai de ce nu suntem noi o tara mai puternica si mai bogata decat a lor, ca sa zicem noi ce sa faca ei? Cred ca Romania este o tara de catei, de creaturi fericite sa primeasca de la stapan mancare de doua ori pe zi si sa faca frumos de cate ori stapanul ii scarpina pe burta. O tara incapabila sa lucreze pentru ea insasi.
    In incheiere, un discurs al dnei Nicola Sturgeon, presedinta a Partidului National Scotian si premier al Scotiei. Desi are buze mici si subtirele, este o doamna placuta si care vorbeste o engleza interesant accentuata.

    https://youtu.be/1moPW7b9mHI

  33. @ Adrian B. iunie 27, 2016 la 2:25 am

    Iarasi faceti un fel de…bulion de cultura….
    Amestecati fosti securisti cu…….indivizi ca Basescu , Boc , Blaga , MRU , Ponta , Predoiu , Kovesi , Macovei , Iohannis etc.

    Pentru ca dvs. sa va lamuriti singur odata pentru totdeauna va sugerez sa studiati ce au in comun personajele de mai sus si ce i-a tinut pe toti legati strans impreuna in miseliile pe care le-au facut.

    Departamentul Securitatii Statului NU a fost liantul acestora…..

    Dupa ce descoperiti liantul comun, va rugam sa ni-l impartasiti si noua cu aceeasi fervoare cu care va place sa amestecati totul intr-un bulion prea putin inghitibil.

  34. liviu bejan
    iunie 27, 2016 la 10:29 am

    2000 de miliarde sunt pierderi (probabil temporare, deci recuperabile_n.r.) inregistrate de bursele intregii lumi. Nu este vorba doar de pierderile Marii Britanii.
    Doar nu va imaginati ca pierde o singura parte din acest eveniment. E adevarat ca o parte (poate doua) castiga, dar uE-ul nu este printer acestea. (Z)

  35. @Marian Nicolae. Eu citisem ca rusii au luat arhivele SSI si Sigurantei in 1944-1945. Crezi ca le-au mai luat si in ’89?

  36. @Luminita Arhire: scriem atat de frumos literar si asa de genial politic incat pe unii nu ii lasa inima sa ne lase comentariile sa fie publicate pe blogul dlui Nastase; ele sunt probabil colectionate pentru Blogoteca de Aur.

  37. @ZeV. Este vorba de scaderea actiunilor britanice, adica au legatura cu britanicii. Dar, de fapt, trebuie sa zic ca imi pasa foarte putin de cuantumul exact si cum se impart pierderile, mi se pare important ca ele au depasit asteptarile britanicilor. Sigur ca bursele actioneaza ca jocuri cu suma nula, ce pierde unul castiga altul; cu exceptia situatiei in care scade indicele intregii burse, cand pierd toti. Unele pierderi vor fi recuperate, altele nu: unele actiuni vor fi cumparate din Commonwealth, ca suport pentru UK, insa altele, legate de activitatea UK in UE, au creat pierderi care nu vor fi recuperate.

  38. @ liviu bejan, iunie 27, 2016 la 11:56 am

    „@Marian Nicolae. Eu citisem ca rusii au luat arhivele SSI si Sigurantei in 1944-1945. Crezi ca le-au mai luat si in ’89?”
    –––––––––––––––––––-
    Sincer habar nu am.
    Totusi din cate am auzit eu, s-ar parea ca dosarele respective au fost impartite intre Washington, Londra si Tel Aviv.

    Acum sa nu ma intrebati care dintre cei de mai sus au originalele caci sincer n-as sti sa va spun……

    Cautati si dvs, vedeti si-mi spuneti si mie daca aflati mai multe.

  39. @ Liviu,

    bursele nu reprezinta jocuri cu miza nula, ar fi bine sa fie asa… Jucatorii la bursa ruleaza strict capitaluri bancare, si in general in capitalism nimeni nu lucreaza cu banii lui, banii lui se tin la banca si orice altceva se face cu bani creditati din banci! Numai prostii, si aici intram si noi cu prisosinta, folosim banii proprii… La fel fac si tarile! Acesta-i motivul pt care Romania a pierdut tot, primo, si secundo, pt ca asa a vrut! O populatie saraca poate fi manata precum vitele, chiar si catre abator, adica migrare si extinctie prin pauperizare…

  40. @Adrian B, eu unul nu inteleg de ce Ponta trebuie sa stea linga ceilalti enumerati. Inca astept decizia instantei in ce-l priveste si pe urma poate imi fac alta parere (dosarul lui pare facatura politica). Dar, per ansamblu, Guvenul lui a fost cel mai performant din istoria recenta. Plus masurile reparatorii pe care le-a luat, dupa ce aia pe care ii insiruiesti chiar au luat de jos, de la pensionari, de la mame, de la bolnavi, si au dat sus, prietenilor de afaceri.

    Ponta poate sa iti placa sau nu. Mi se pare inca prea tinar pentru Presedentie. Cedeaza in momentele grele. Sa renunti la Guvernare pentru ca ti se pare ca ti s-a umplut tie paharul e semn de slabiciune. Asta e declarat public, ca atunci cind a auzit ca Iohannis a afirmat ca trebuie sa moara oameni ca sa cada Guvernul, l-a lasat inima si a demisionat. In loc sa-i dea peste botic lui Iohannis, care a fost si el magarush politic. Lupta pentru putere. Ai cahones, calci pe dusmani.

Lasă un răspuns