Fotbal – obstescul sfarsit

 

FullSizeRender copy 8

M-am gandit ce sa scriu dupa meciul nationalei noastre de aseara. Sigur, in opinia publica si la nivelul jurnalistilor, nemultumirea si dezamagirea, in urma infrangerii cu Albania, se manifesta prin declansarea   jihadului impotriva lui Anghel Iordanescu si impotriva jucatorilor. Eu cred insa ca este vorba de o metastaza a fotbalului romanesc, urmare a unei politici gresite in ceea ce priveste cluburile de fotbal, finantarea fotbalului in general si urmare a formulelor paguboase promovate de unii impresari/antrenori. Iata ce scriam pe blog, in septembrie, anul trecut, sub titlul „Fotbal – operatia a reusit, pacientul ramane la reanimare” (e adevarat, ziua de astazi chiar imi aduce aminte de „operatie” si de reanimare…):

„De cel putin 50 de ani, sunt pasionat de fotbal. Am mers la meciuri, am sustinut (si sustin echipa Dinamo), ma consuma nervos meciurile pierdute si ma bucura victoriile echipei nationale sau ale echipelor romanesti in competitii internationale. Acum, am insa un sentiment de tristete. Performante reduse, incapacitatea echipelor noastre de a mai participa la competitiile continentale, faptul ca jucatorii nostri stau pe banca de rezerve la echipele straine, faptul ca aducem in campionatul national jucatori de mana a doua din diverse tari de pe alte continente, faptul ca cele mai multe cluburi romanesti sunt in insolventa, faptul ca echipele care mai supravietuiesc nu mai sunt sustinute la nivelul municipiilor ci la nivelul comunelor. In urma cu 10 ani, se castigau, in fiecare an, din transferurile jucatorilor romani in strainatate, 30-40 de milioane de euro. Stiu, veti spune, s-a facut curatenie in fotbal, finantatorii din fotbal au ajuns in inchisoare. Operatia a reusit. S-a dat un exemplu foarte bun. Consecinta? Nimeni nu mai investeste in fotbal. Poate cu exceptia unor primarii de comuna. Efectul l-am vazut si in meciul recent cu Ungaria. Multa vointa, dar…Semnificativa a fost doar bataia suporterilor dinamovisti cu cei stelisti, la meciul nationalei, de la Budapesta. Eu cred ca ar trebui interzisa televizarea, la noi, a meciurilor din campionatele german, spaniol, italian, francez. Distanta a inceput sa fie prea mare. La insatisfactiile vietii cotidiene, se adauga insatisfactiile milioanelor de suporteri, dezamagiti de calitatea fotbalului din campionat, de prestatia arbitrilor, de faptul ca au ramas mai multi chibiti decat jucatori.

Oamenii politici, „oamenii legii” si oamenii de fotbal” nu au inteles ca oamenii simpli au nevoie de forme de defulare sociala colectiva. „Circul” are numeroase forme de exprimare. Una dintre forme este, fara indoiala, „circul sange pe pereti” (tele-justitia). Orwell a explicat cel mai bine acest mecanism – minutul de ura la televizor. O alta forma o reprezinta fotbalul – care genereaza forme pozitive de micro- sau macro-solidaritate si defuleaza tensiunile sociale. Incercati sa urmariti cum se desfasoara acest proces, spre exemplu, in Turcia, ocupand intreaga saptamana (meciul, comentariile la servici, pregatirea psihologica pentru meciul urmator, ziarele de fotbal, pariurile). Da, dar acolo, inca se investeste in fotbal. Este un cerc viciuos. Noi ne indreptam, incet, incet, inapoi spre jocul de oina, la care avem, e adevarat o traditie de peste 600 de ani. Avantajul este ca exista tot mai multi tineri care au bate de baseball, care pot fi folosite si la oina – in timpul liber. Partea proasta este ca nu stiu daca principele Nicolae, dupa ce a fost exmatriculat din Casa Regala, se va mai putea ocupa de federatia nationala de oina – singura din lume, cred.

Salariile „transnationale” pentru fotbalisti s-au cam uniformizat. Cine mai poate plati, in Romania, un impozit de 75% pentru un salariu 100-200 de mii pentru un jucator cu cota ridicata? Nu vreau sa pledez pentru acceptarea banilor negri in fotbal dar ar trebui cautate poate unele facilitati pentru eventualii investitori, inclusiv pentru primariile mari. Daca nu, renuntam la fotbal, asa cum am renuntat la anumite atribute de suveranitate si ne uitam la televizor sa vedem cum decid altii sau cum joaca ei fotbal, avand convingerea ca putem sa ne mentinem conditia fizica band berea Bergenbier, recomandata la meciurile internationale de fotbal.

Deocamdata, pare, deci, ca operatia a reusit. Gica Popescu si colegii sai sunt la inchisoare si, probabil , s-au uitat cu tristete la meciul cu Ungaria. „Pacientul” este in camera de reanimare. Ce sanse are sa revina la viata? Nu stiu. Oricum, le doresc succes lui Anghel Iordanescu si echipei noastre in meciul cu Grecia. Dupa aceea, vor trebui cautate solutii pe termen lung.”

Acum, insa nu mai cred ca pacientul-fotbal din Romania se mai afla la reanimare. Cred ca el si-a dat obstescul sfarsit. Vor trece ani pana cand se va naste altul. Au ajuns insa la reanimare gimnastica, atletismul, canotajul. Din fericire, se dezvolta  alte sporturi – body-jumping, cursele prin noroi etc.

 

 

35 de gânduri despre “Fotbal – obstescul sfarsit

  1. Mai nou,antrenorul trebuie adus de afara,ca si premierul ,guvernatorul,niste emigranti sa joace,sa ne iasa din cap nationalismul si comunismul dupa 26 de ani!

  2. Asistam la un DEZASTRU al intregii societati romanesti .
    Ieri a fost ziua fotbalului care ne-a confirmat inca o data ca este si el in rahat alaturi de toate celelalte ramuri sportive .
    Dar sa vedeti ce va fi la OLIMPIADA …

    Pentru asta trebuie sa le ” multumim ” celor care au condus tara asta din 2005 încoace . Lui Basescu , lui Boc , MRU , DNA & Morar & Kovesi , ANAF , Ponta , Iohannis .

    Acestia au distrus efectiv aceasta tara si au avut efectul unui uragan asupra intregii societati romanesti distrugând rand pe rand toate domeniile de activitate .

    Au inceput cu arestarea oponentilor politici , cu oamenii de afaceri autohtoni , cu investitorii din lumea sportului , cu distrugerea capitalului romanesc , au continuat cu distrugerea invatamantului , cu distrugerea sanatatii , a sportului , a culturii si au terminat cu economia in ansamblul ei .

    Distrugerea fotbalului romanesc a coordonat-o DNA-ul si ANAF-ul ( incepand cu Sebastian Bodu ) ; ea a inceput in urma cu vreo 6-7 ani si astazi cred ca nu mai exista patron din Liga 1 care sanu aiba vreun dosar penal sau vreo condamnare .
    Bineinteles ca nu mai avem nici echipe de fotbal !

    Iordanescu n-are nicio vina ! Pur si simplu , acesta este nivelul fotbalului romanesc …

    Nu mai avem economie , nu mai avem sport , nu mai avem nimic .
    Dar avem stat de drept 🙂

  3. Nu cred că sunt multe de spus în legătură cu acest meci: este cel mai prost de la Euro 2016. Azi va urma celălalt cel mai prost – meciul Rusiei…

  4. Mda.
    iata un subiect potrivit pe masura inteligentei noastre.
    Catastrofa!
    Nationala de fotbal a luat bataie de la Alabania!

    Ca vreo 3 milioane de cetateni romani, majoritar etncii romani, sunt5 princele starinataturi – ce mare lucru?!
    Ca vin latii si ne fac politieaeriana ca noinu mai avem cu ce? Liptam [tr [ace toatsi!
    Ca au fost taiate padurile tarii? Mondializare ba fraiere!
    Ca 40% din pamantul tarii este cumprata de straini? Ei si ? Mai facem o tura de misto cu „prpstii care strigau nu ne vindem tara”, zicem „jos comunism” si mai zicem ceva de bascalie de celevrele cuvinte „Moldova n-a fost a strămoşilor mei, n-a fost a mea şi nu e a voastră, ci a urmaşilor voştri şi a urmaşilor urmaşilor voştri în veacul vecilor.”(o fi fost si Barbu Ştefănescu-Delavrancea comunist sau nationalcomunist ceausist impenitent?!!). Ei si ce daca maine Romania va fi a nepotilor sistranepotilor strainilor care au cumprata Romania? Zicem ceva sa nu finxenofobi si ca Romania heimatu holocuastului si mergeminate!

    Insa 11 @@@@@@ nu au dat bine cu picioru inminge si au luat-o pe coaja de la albanezi?
    Catastrofa nationala neamule!

  5. Fragmentarium

    ma asteptam sa ai ceva de zis la asta : Acum, The Wall Street Journal scrie că 50 de „diplomaţi” de rang înalt cer eliminarea lui Bashar al-Assad, pentru că doar astfel poate fi “înfrânt Statul Islamic”, adică aceeaşi organizaţie la ascesiunea căreia a contribuit tăcerea diplomaţilor americani şi care urma să fie folosită pentru îndepărtarea aceluiasi regim Assad. Diplomaţii cer acum administraţiei Obama să “întreprindă atacuri asupra guvernului de la Damasc şi să ceară schimbarea regimului, aceasta fiind singura cale pentru a înfrânge Statul Islamic”.

    The Wall Street Journa scrie că “telegrama nemulţumirii” a fost semnată de 51 de diplomati americani care sunt implicaţi în dosarul sirian. WSJ scrie că telegrama cere întreprinderea unor lovituri militare împotriva guvernului sirian, acum că acordul de încetare a focului din Siria este în pragul denunţării de către părţi. [……………………]

    Revebind diplomaţii „revoltaţi”, un fost oficial al Departamentului de Stat care a lucrat in regiunea Orientului Mijlociu arată că “este stânjenitor ca administraţia să aibă atât de mulţi membri care nu sunt de acord cu politica privind Siria”. Aceşti oficiali spun că nemulţumirea faţă de politica lui Barack Obama a fost aproape o constantă de la începutul razboiului civil, în 2011. [……………………]

    Documentul semnat de “51 de diplomaţi americani” pare să sugereze că înfrângerea organizaţiei teroriste Stat Islamic nu este de dorit, atât timp cât această victorie va fi reclamată de Siria lui Assad şi Rusia.
    http://m.cotidianul.ro/article.php?id=283125

    Nota Bioznica : Imtelectua;i unu si unu astia 51 ….
    Insa a se iobserva – totica unul cer sa fie bombardatAssad ca sa fie infrant .. ISIS. asta imi aduce aminteca acum vreo 10 ani uniii imi explicau ca ocupatiaItaculuia fost necesara ca sa se lupte cu .. teroristii! Adica sa atraga in Orac teoristii casa se poa bate cu ei …
    A da. Irac . Reconstruim Irakul și este aruncat în aer. Construim o școală? Este aruncată în aer. O cosntruim din nou? Este aruncată în aer. Știți, e o mizerie. Ai un guvern care este total corupt. Țara este total, total coruptă și coruptibilă. Liderul, adică cel care ia deciziile, care numește oamenii în funcții in Irak. Au exclus oameni, largi grupuri de oameni care în cele din urmă au devenit ISIS. Au devenit mai puternici decât ei. Lucrul trist este, am vorbit mereu despre acordul prost cu Iranul ca fiind unul dintre cele mai proaste, dar de fapt cel mai prost este că am implicat Iranul, am distrus capacitatea militară a Irakului, am distrus Irakul, punct, și Iranul preia acum controlul în Irak, în linii mari au și făcut-o după părerea mea, dar vor prelua controlul în mod oficial în viitorul apropiat […………]
    Nu ar fi trebuit să fim acolo, nu ar fi trebuit să distrugem țara. Și Saddam Hussein a fost un individ rău, dar era bun la un lucru: ucidea teroriști. Ucidea teroriști ca nimeni altul, nu? Acum acolo este Harvardul terorismului. Vrei să fii terorist, te duci în Irak. Însă el omora teroriștii. OK, am distrus asta. Apropo, era rău, asta știți oficial, vreau să spun că era băiat rau, dar era mult mai bun decât situația de astăzi. Și nu a doborât World Trade Center, OK?

    Donald Trump! Care nu este chiar o „lumina” .. dimpotriva!

    Insa chiar si el isi da seama ca este ceva cam ciudat .. Nu su cei 51 de diplomati! telctuali dom’le!

    Care tembelctuali au o explicatie : Putler este imprevizibil!
    De parca tampenia intelectocrata pripasita la Despantamantu de stat nu ar fi destul de eratica ….

    Sau poate ei fac alta politica. Si amerlosii e doar amerlosi. Adica nitel cam naivi (tampitei comparati cu Europa sau Asia. )

  6. fotbalul – obstescul basecului sfarsit in copulatie burleanu+iordanescu , este inca un „sector” al dominatiei javrei ordinare , care dispare in neant !

    vai mama noastra cate „sectoare” d’astea mai au de disparut , ca sa ne fie mai bine si sa devenim si noi normali .

    ___________________________________________________________

    Bine zis , „coruptia ucide” , la fel de bine ca si mediocritatea letală a lui herr grobihanis şi julien dacien sio(r)os !!!

    Dar tinerii aia frumosi , cinstiti si curati , cozi nenorocite de topor , si vanzatori de voturi , inteleg oare in ce directie merge Tara ?

    http://gandeste.org/general/mediocritatea-ucide-2/71025

    PS Am auzit ca papagalul a convocat cabinetul , de urgenta , ca a aflat ca sunt inundatii in Tara de vreo 2 luni !!!!!

  7. Avem un sport national nou, care se dezvolta exponential: Cererea de demisie.
    Toata lumea ,,jos” si de la capat.
    Lasand gluma de-o parte, ceea ce se intampla este un rezultat firesc al luptei anticoruptie: Decat rezultate bune la fotbal , handbal, etc, cu finantare peste limita legii (in opinia procurorilor), mai bine sa pierdem in limitele legii.
    Nu-i mai bine sarac si cinstit, cum ne invata madame Kovesi, Tolontan, Cosmin Guse, Rares Bogdan ?
    Stimabililor…nu se poate si in caruta si in teleguta.
    Degeaba scuipati efigia domnului Iordanescu, jurnalistilor dementi. Ceea ce a facut, acest om in viata lui, un Rares Bogdan, sau un badaran precum Chiotea, nu vor face nici intr-o mie de ani. Nici nu mai vorbesc de Gica Popescu. Iata, ati pus un basist ,,curat” la sefia Federatiei. Ar trebui acest ,,om” sa dea inapoi cele 92.000 de euro (folos necuvenit), pentru o calificare la Euro (fara un merit propriu la acest rezultat), sau nu ?
    Ce spuneti, justitiarilor lu’ peste prajit din colonia Romania? Ce spui, Doru Coarna ?
    ps
    Dobitocul Rares Bogdan infiera proletar demnitarii si functionarii care nu au anticipat reactia Bulgariei la propunea Romaniei de a integra flotele la Marea Neagra sub egida NATO si nu au pregatit mai bine ,,misiunea” Presedintelui.
    Derbedeilor nazisti din presa, nu pregatirea intalnirii din Bulgaria a fost proasta, ci POZITIONAREA Romaniei in raport cu politica expansionista a SUA este una total gresita.
    De aceea Romania va ramane izolata. Pur si simplu Dumnezeu a luat mintile romanilor. Din acest motiv , procesul de auto-demolare va continua neabatut.
    Sunt cinic in acest moment: Chiar imi doresc ca tarii sa-i fie cat se poate de rau. Doar prin purgatoriul raului, vom redobandi speranta de mai bine.

  8. ps pentru
    papasha
    iunie 19, 2016 la 11:35 pm

    Ce ai facut dumneata, prin comparatie cu domnul Iordanescu ?
    Sau, ce ai facut dumneata, prin comparatie cu domnul Raed Arafat ? Iata cine simte cu adevarat romaneste ! Daca ar fi sa aleg intr d-ta si domnul Arafat, este axiomatic pe cine as alege.
    Ura dumitale monstruoasa, de un grobianism rar intalnit in tot spatiul virtual, este emblematica pentru Romania prezentului. Ce frustrari ai , stimate domn ? Doar nu esti urmasul doctorului Jeckill. Retine ca doctorul Freud nu mai este in viata sa te ajute.
    Cred ca o camasa de forta este singura solutie.
    Demolati tot, stimabililor asazisi romani ! Dar va doresc sa ramaneti ,,tineri si nelinistiti” o vesnicie !

  9. Lira sterlina i-a raspuns lui Putin

    Este absurd sa crezi ca uciderea, saptamana trecuta, a parlamentarei pro-europene Jo Cox i-ar putea schimba pe xenofobii, nationalistii si euroscepticii britanici in privinta iesirii Marii Britanii din UE. Cum la fel de terifiant ar fi sa presupui ca dupa o instigare la un act cu consecinte devastatoare, care parea sa aiba succes, a fost comandata o crima politica pentru a readuce opinia publica britanica intr-o plaja majoritara non-Brexit.

    Niciuna nici alta nu pot fi confirmate sau infirmate, dar dupa consecintele manipulatoare din 2001, care au declansat razboaiele preventive, lumea s-a mai maturizat si a devenit mai circumspecta. Totusi, pe fond, in MB asistam tocmai la o rasturnare de opinie, motivata de asasinatul politic, potrivit respondentilor a trei dintre cele sase sondaje publicate in weekend, care au aratat o schimbare a trendului spre ramanerea in UE.

    Probabilitatea unui vot pentru ramanerea MB in UE a urcat la 74,6% , ceea ce s-a transmis imediat in reactiile investitorilor, indreptand in mod spectaculos lira sterlina spre cea mai buna zi din ultimii sapte ani. Un spectator mai hatru, cu simtul umorului, nu numai britanic dar si de aiurea, ar putea pune aceasta bula valutara a lirei sterline pe seama deciziei premierului Cameron de organizare a referendumului, raspunzand astfel unei intrebari a presedintelui Putin.

    „De ce a organizat el (David Cameron) acest referendum? Pentru a șantaja Europa? Sau pentru a o înfricoșa? Care este scopul, dacă el însuși este împotriva’ unei ieșiri a Regatului Unit din Uniunea Europeană?, a întrebat președintele rus, vineri, la Sankt-Petersburg, în cursul unei întrevederi cu reprezentanți ai agențiilor de presă. “Oh, nu, Mr. Putin, decizia lui Mr. Cameron a fost o decizie de afaceri!”, i-ar putea raspunde comediantul nostru.

  10. Radu Humor
    iunie 19, 2016 la 7:34 pm

    Spuneti ca doamna Luminita are o problema cu incomoda (as traduce: obraznica si implicit mediocra) Denise Rifai ? Eu cred ca aceasta jurnalista ratacita este incomoda pentru limba romana. Sau viceversa. (Z)
    Telespectatorii ferventi ai iRealitatii TV au o mare problema de adaptare. La realitate.
    (Z)

  11. Ofense ale LGBT in saptamana unor mari sarbatori crestine

    Luni, de ziua Sfintei Treimi, mare sarbatoare crestina, incepe Bucharest PRIDE 2016, festivalul drepturilor si culturii persoanelor lesbiene, gay, bisexuale si trans (LGBT) din Romania, a anuntat un comunicat de presa al organizatorilor.

    Manifestarile LGBT ne insulta public credinta, pe care nimeni nu le-ar opri sa se consume in privat. Acestea au loc toata saptamana, in zilele unor mari sarbatori crestine. Vineri, sarbatorim o alta mare sarbatoare crestina, Nasterea Sf. Prorooc Ioan Botezatorul, un desavarsit al respectarii Legii, caruia i s-a taiat capul pentru ca i-a reprosat lui Irod Antipa, tetrarhul Galileii, lipsa de rusine si dezmatul.

    Din respect fata de o tara crestina, organizatorii ar trebui sa reprogrameze manifestarile LGBT, pentru a nu impieta asupra spiritului de rugaciune, de infranare si de curatenie spirituala la care indeamna sarbatorile crestine din aceasta saptamana. Turcii nu au permis, la Istanbul, sa le fie tulburata perioada Ramadanului prin manifestari LGBT, care contravin Islamului.

  12. zev …..

    Ce scarba mi-este de tine basishist tupeist , cameleon jegos ….

    Cine m…ta- c…r te crezi tu bai omida sa critici tot ce misca pe blogul asta ?

    Tu , piticule bashist esti un fel de frustrare SULFUROASA CU STROPI ( si este foarte normal , ca doar tu estu produsul bashstului flatulat ) .

    Ce scriu eu , reprezinta genul meu de trairi , bune , rele , admirative , laudative sau critice in legatura cu un aspect al vietii noastre , sau altul .

    Eu nu ma bag peste tine nenorocit bashist , nici sa te critic , nici sa te comentez , te las sa-ti manaci haznaua bashista , cu polonicu’ , asa cum simti tu , asistatule .

    Du-te dracu’ cu expiratu’ tau de iordanescu si cu toti hotii si golanii de multi milionari din decedatul si cadavericul fotbal romanesc !

    Norocul tau , bai omida bashista , este ca traim intr-o Tara civilizata , si deci , din pacate , eu nu pot sa te bat asa , mestereste , cu mi-ar fi drag mie , dupa care , ti-as spune la urechea aia cu care o sa mai auzi un pic , ce-am facut eu in viata

    Bolnavule zev/zec , tu ai ajuns la tupeul asta , pt. ca gazda blogului cenzureaza cam toate „complimentele” adresate tie , iar tu crezi anormalule ,ca participantilor la blog le este tare drag de tine , pt. ca nu-ti raspund si/sau nu te insulta .

    PS 1 Stimata gazda , cum e cu muma si cu ciuma ?

    Pe gazda noastra , cand o mushca de coooor o jigodie de cap/rat de porc bashist ( ca tine zev/zec ) , iar acesta-i raspunde pe buna dreptate , clar , raspicat , pe romaneste , eu ma bucur din toata inima , dar cand eu vreau sa-i raspund unei jigodii bashiste , atunci cand ma musca el pe mine de coooor degeaba ,( ptiu , ptiu , jur ca nici pe ma-sa n-am cunoscut-o ! ) , si cand trimit un raspuns clar , raspicat si pe romaneste , ma lovesc de TRAIASCA CENZURA SELECTIVA !

    COANE , ORI SUNTEM BAGABONZI , ORI NU MAI SUNTEM ?

    • papasha,
      fiind un raspuns, am decis sa las acest comentariu. Dar el este ultimul de acest gen. El nu se inscrie in genul de blog pe care doresc sa-l promovez. Si nici nu doresc sa incurajez atacuri la persoana sau caracterizari inelegante. Nu aici. Acest lucru este valabil si pentru ZeV. Accept opinii diferite, contradictorii dar in limitele pe care le-am stabilit in disclaimer.

  13. @AN OMUL NU POATE SĂ FACĂ
    UN LUCRU LA TOŢI SĂ PLACĂ
    Hogea s-apucă odată ca să-şi facă un cuptor,
    Pe nevasta sa-mprejuru-i având-o de ajutor;
    După ce-l isprăvi însă, după cum lui i-a plăcut,
    Veni un vecin şi-i zise că nu e bine făcut,
    Pentru că l-a-ntors cu gura către vântul de apus,
    Ci era să fie bine spre miazăzi să-l fi pus;
    Altul viind zise iară: – Hogea, ce bine făceai
    Cătră răsărit cu gura cuptorul de-l întorceai;
    Altul iar îi zise: – Hogea, eu în locu-ţi de eram,
    Cuptorul spre miazănoapte cu gura lui îl puneam.
    Văzând Pogea că la nimeni lucrul lui nu i-a plăcut,
    Îl strică ş-apucând iarăşi, pe rotile l-a făcut;
    Dup-aceea din prieteni în vreun fel de îi zicea,
    El se apuca îndată ş-într-acolo-l întorcea.
    Şi aşa Nastratin Hogea cu cuptorul învârtit,
    Al fiecăruia gustul şi plăcerea i-a-mplinit
    Zicând: – Câtă osteneală pentr-un cuptor avui eu,
    Ca să-l fac pe gustul lumii, iar nu după placul meu.

  14. Nationala a pierdut deoarece a jucat in galben, culoarea liberalilor… Castigau in rosu si/sau albastru, culoarea celorlalte doua forte din tara…

    Nu-i de vina Iordanescu, e ca in bancul ala cu bordelul postbelic, „schimbati curvele, nu directorul”…

    PS. ZeV, tu cu mine nu ai ce discuta indiferent cate undite arunci, de cand m-ai jignit fara sa motiv si fara regrete…

  15. Ce ne mai spun deontologii neamului din presa ?
    Ca suporterii romanii au fost la inaltime, niste adevarati gentlemani care ne-au reprezentat cu cinste in Europa, in lipsa unei echipe competitive de fotbal.
    Dar iata care este adevarul, din pacate:
    ,,UEFA, forul de conducere al fotbalului european, a anunţat, luni, că a deschis procedurile disciplinare împotriva României, pe fondul incidentelor provocate de către fanii naţionalei în timpul meciului de duminică de la Euro 2016, împotriva Albania, pierdut de către „tricolori” cu scorul de 1-0.
    Acuzaţiile la adresa suporterilor români se referă la aprinderea de torţe în tribune şi aruncarea de obiecte pe teren, în timpul meciului disputat la Lyon.”

    ANTERIOR (dupa meciul cu Elvetia):
    ,,În timpul meciului, fanii României au aprins mai multe torțe pe stadion, lucru interzis de organizatori. Astfel, UEFA a decis să deschidă o procedură discpilinară împotriva „tricolorilor”, potrivit Adevărul, care citează news.ro.”

    Nici nu mai vorbesc (prea mult) despre bataile dintre suporterii lui Dinamo si cei ai Stelei, in vazul lumii civilizate. Iata ce mostra elocventa de unitate a romanilor !

    Ce rezulta de aici ?

    Sa ne calmam, sa ne facem fiecare cate o auto-analiza si sa raspundem la intrebarea:
    Poate fi fotbalul romanesc peste nivelul general de civilizatie al societatii romanesti ?
    Si la inca una:
    Poate exista performanta daca nu exista un climat de munca intensiva si sacrificii, asa cum exista in perioadele de glorie ale gimnasticii romanesti ?
    Sau ale canotajului romanesc ?
    Ceea ce ne ,,invata” jurnalistii patriei este un singur lucru: Sa ne dizolvam in scandal si sa ne unim in mediocritate.
    Dupa parerea mea, ar trebui sa ne opunem acestei ,,entropii” din toate puterile constiintelor noastre.

  16. Radu Humor
    iunie 19, 2016 la 7:34 pm

    Uite că muream prost! Nu am știut nimic de „jurnalista incomodă” Denise Rifai. M-am documentat și am aflat. Reacția Dvs la comentariul Dnei L Arhire poate fi interpretată în mai multe moduri:
    1. Tinând seama de vioiciunea „jurnalistei” vreți să o tachinați pe Dna Arhire. În acest caz, nimic de criticat, ba dimpotrivă.
    2. Sunteți ironic cu „jurnalista” și indirect o lăudați pe Dna Arhire. În regulă și aici.
    3. Chiar credeți că această gagică de cartier, cu creier interzis minorilor este o jurnalistă. Atunci Dvs aveți o problemă!

  17. Pentru că toată lumea se pricepe la fotbal, ceva scurt…. scurt! Cu toate problemele fotbalului nostru, dacă de acum doar o lună echipa era alcătuită și indrumată de pe bancă de Lucescu, nu pățeam această rușine…

  18. Cris
    iunie 20, 2016 la 1:45 pm

    Pe firul anterior m-ati distrat atat de tare, incat sunt dispus sa mai vad odata un meci cu Albania la Bucuresti in care sa mancam bataie cu 3-0, fara sa-mi dispara zambetul de pe fatza.
    😉

  19. T-Rex
    iunie 19, 2016 la 9:51 pm

    @ZeV, dialogul nostru atinge cote de invidiat:)

    ..Cote care sunt relative, ele pot fi depasite, pentru ca nimic nu este absolut.
    😉

    De exemplu, sa admitem, ca ipoteza de lucru, ca Romania ar dori sa initieze relatii mai stranse cu Turcia.

    Dar daca ne raportam la interesele Turciei (asa cum v-am provocat sa o faceti in privinta si in numele staff-ului de la Kremlin), nu putem sa nu ne reamintim urmatoarele (CITEZ):

    ,,Confirmăm (…) că președintele i-a trimis o scrisoare președintelui rus Vladimir Putin cu ocazia Zilei Rusiei’, sărbătorită pe 12 iunie, a declarat un oficial din cadrul președinției turce.

    Relațiile între Ankara și Moscova s-au deteriorat în mod brutal din noiembrie 2015, după ce aviația turcă a doborât un avion de bombardament rus la granița cu Siria.

    În urma incidentului, Rusia a decretat un val de sancțiuni economice împotriva Turciei și le-a cerut cetățenilor săi să renunțe la deplasările turistice în această țară.

    Președintele Erdogan i-a solicitat o întrevedere omologului său rus în marja summitului din decembrie de la Paris privind schimbările climatice, însă Putin l-a refuzat.

    Conform presei turce, noul prim-ministru turc Binali Yildirim i-a adresat, la rândul lui, o scrisoare omologului său rus Dmitri Medvedev.

    În weekendul trecut, Erdogan a trimis un mesaj conciliant Kremlinului, în speranța că relațiile între Ankara și Moscova ‘se vor restabili rapid’.

    ‘Prietenia noastră cu domnul Putin a permis să aducem relațiile bilaterale la un punct foarte avansat’ înaintea incidentului din noiembrie 2015, a declarat Erdogan, citat duminică de cotidianul Hürriyet.”

    COMENTEZ:
    Dupa cum se poate usor remarca, Turcia este foarte interesata de o relatie buna, chiar privilegiata (asa cum a existat pana nu demult) cu Rusia.
    Motivele sunt usor de decelat. (Z)
    Asa ca, Romania, fiind un stat riveran la Marea Neagra, ar trebui sa se focalizeze pe relatii normale cu TOTI CEILALTI riverani, trecuti si actuali la aceasta mare zbuciumata. (Z)
    Nu este problema Romaniei sa intervina, sau sa-si dea cu parerea, intr-un fel sau altul, intr-o disputa ruso-rusa, avand in vedere ca Ucraina este tot un fel de Rusie, chiar daca unii din acel spatiu vor se plimbe mai usor prin vestul Europei. (Z)
    Sa nu uitam ca avem romani in Ucraina (pare-se mai multi decat in Basarabia), care Ucraina, practica o politica de integrare intensiva si de limitare drastica a drepturilor minoritatilor.
    Poate ca aceasta realitate ar trebui sa preocupe autoritatile romane, chiar mai mult decat declaratiile amuza(n)t – ,,amenintatoare” ale unor rusi pe facebook. Cred ca ar trebui sa facem ceva, pentru a nu mai fii luati in deradere de toata lumea. Evident, ceva pasnic, serios si constructiv, daca vrem sa descurajam replicile ,,contondente” ale functionarilor de rang n-1 de la Moscova adresate unei opinii publice (cel putin) naïve.
    Dar pentru asta, ne trebuie noi ,,Titulesti”. De unde-i luam ? Ei. intrebarea asta sa o adresam analistilor de la televiziuni.
    (Z)

  20. Cunoașteți cu toții, cred, prieteni, bancul vechi cu cele patru trepte de reacție, pe care un profesor încearcă să le exemplifice elevilor săi.

    ”Așadar”, spune profesorul, ”… prima fază: CALMUL” . Și formează un număr de telefon, la întâmplare …. când se ridică receptorul, profesorul cere precipitat: «Alo, cu Popescu , vă rog!». De la celălalt capăt al firului , un glas îi răspunde amabil: «Greșeală, domnule dragă! » … ”Acum , faza a doua: IRITAREA , spune profesorul , sunând la aceeași adresă și solicitându-l din nou pe renumitul Popescu. Vocea amabilă de la început, răspunde de astă dată înțepat: «Nu-i nici un Popescu aici, v-am spus ! Ați greșit numărul! »… ”Să exemplificăm, așadar, faza a treia, murmură domol profesorul: FURIA”. Repetă numărul și, cu o voce fără inflexiuni, îl cere pe Popescu . Dincolo, deja se dezlănțuie iadul: «Ți-am spus că nu-i nici un Popescu aici, idiotule ! Ce dracului nu pricepi! »…Ascultând trântirea agasată a receptorului, profesorul rostește : ”… Și-acum ultima fază: PERPLEXITATEA” .Formează din nou numărul buclucaș și, înainte de a auzi răcnetul disperat de pe partea cealaltă , zice candid: « Alo! Sunt Popescu… m-a căutat cineva? »

    Ei bine, citind eu postarea lui @ Radu Humor, din iunie 19, 2016 la 7:34 pm, n-am trecut deloc, dar deloc, prin primele trei faze , în schimb am plonjat direct în cea de-a patra . Adică m-a ”perplexat” fundamental paralela dintre mine și doamna (mă exprim elegant, că înțeleg că are suporteri grei printre colegii noștri de blog ) Denise Rifai , cu care aș avea multe chestii în comun. A durat câteva minute, până să-mi revin. Dar, depășind faza perplexității, nu m-am mai mirat câtuși de puțin când a sunat telefonul și am auzit în receptor:”…Alo! Sunt Denise Rifai! M-a căutat cineva?”

    I-am răspuns, visătoare: ”Da, draga mea, te-a căutat un domn, Radu Humor a spus că se numește!”

  21. @ZeV: „…Nu este problema Romaniei sa intervina, sau sa-si dea cu parerea, intr-un fel sau altul, intr-o disputa ruso-rusa, avand in vedere ca Ucraina este tot un fel de Rusie…”

    LOL, accept aceasta afirmatie doar daca luam in considerare ca atit ucraeniencele cit si rusoaicele sunt cam la fel de blonde. Cum adica Ucraina e un fel de Rusie? La ce te referi? La limba? Pai nu prea sunt, dupa cum se vede, ucraenienii de la Vest nu prea au aceiasi viziune ca si populatia de la Est. E adevarat ca ii leaga o istorie. Regret ca Blogi nu mai e printre noi sa ne mai surprinda cu niste interpretari…

    Vreau pentru ca sa-ti spun 🙂 ca ucraenienii, aia de la Vest s-au cam saturat sa fie incalecati de Mama Rusie, si spera ca Unchiul Sam sa puna o sa mai moale pe ei LOL

  22. Ca sa mai uitam de „necaz”, ia uitati aici ce minunatii:

    Copii de 4 – 8 ani din SUA au răspuns la întrebarea „Ce e dragostea?”.

    Cele mai interesante răspunsuri:

    Billy, 4 ani:
    Când cineva te iubeşte, îţi spune numele altfel. Simţi că în gura lui, numele tău este în siguranţă.

    Terry, 4 ani:
    Dragostea este ce te face să zâmbeşti atunci când eşti obosit.

    Danny, 7 ani:
    Dragostea este când mami face cafea pentru tati şi înainte să îi dea ceaşca, soarbe puţin din ea să vadă dacă are gust bun.

    Emily, 8 ani:
    Dragostea este atunci când te săruţi mult. Apoi, după ce oboseşti de atâta sărutat, stai mult de vorbă. Aşa sunt mami şi tati.

    Bobby, 7 ani:
    Dragostea este la tine în cameră, de Crăciun. Dacă te opreşti din desfăcut cadouri şi asculţi, o auzi.

    Nikka, 6 ani:
    Dacă vrei să înveţi să iubeşti mai bine, începe cu un băiat care nu-ţi place.

    Noelle, 7 ani:
    Dragostea este când îi spui unui băiat că îţi place cămaşa lui şi pe urmă el vine în fiecare zi îmbrăcat cu ea.

    Tommy, 6 ani:
    Dragostea este când o băbuţă şi un moşuleţ sunt încă prieteni, deşi de foarte mult timp se cunosc foarte bine.

    Elaine, 5 ani:
    Dragostea este când mami îi dă lui tati cea mai bună bucată de friptură.

    Chris, 7 ani:
    Dragostea este când tata este obosit, transpirat şi miroase urât, şi mama îi spune că este mai frumos decât Brad Pitt.

    Laureen, 4 ani:
    Sora mea mai mare mă iubeşte pentru că mereu îmi dă mie hainele ei vechi, iar ea merge să caute altele.

    Karen, 7 ani:
    Când iubeşti pe cineva, genele tale se mişcă repede sus şi jos şi din tine ies steluţe.

    https://www.indiegogo.com/projects/what-is-love-kids-have-the-answer

    Eu votez cu Nikka…

  23. Echipa a fost ca un fel de dezinfectant. Pe eticheta parea ok. Dar nimeni, nimeni n-a facut o analiza mai de Doamne Ajuta inainte de europene. L-am auzit pe Popescu spunand ca nu-i da sanse sa se califice. Dar si el n-a pus degetul pe rana. N-are treaba ca jucatori din lot au fost de mana a III – a. Puteau sa fie altii de mana a III – a care sa fie organizati bine si sa lege 4 – 5 pase. Sa piarda la scor cu Franta, sa piarda cu Elvetia jucand ceva, acolo, si sa bata Albania, la lupta, care pe care, cu albanezii. Da’ daca te bate Albania, predandu-ti o lectie de fotbal si umilindu-te (n-are treaba c-am pierdut numai la un gol) atunci e clar ca n-am avut antrenor. Asta al nostru e foarte bun cand are echipa. Cand tre’ sa faci echipa nu-l pui. Ca te faci de rusine … Mai aud pe cate-un destept zicand c-a fost in lot ,,tot ce are mai bun” fotbalul romanesc. Tocmai asta a fost problema. Ca s-au chinuit ,,sefii astia” plantati in federatie sa selecteze tot ce ,,are mai bun” fotbalul. Nu l-a preocupat pe nici unul sa faca o echipa. Au facut albanezii si au jucat. Au facut islandezii si au jucat. Echipa Tarii Galilor a castigat grupa in timp ce slovacii i-au trimis acasa pe rusi. Dar ce sa facem daca si-n fotbal s-a dat semnalul de schimbare? Trebuia sa fie pus totul pe butuci si-n fotbalul de pe aceste melaguri. Doar si activitatea asta e pe BANI. Bani din ce in ce mai multi. Doar traim in capitalism nu? Marii capitalisti ,,cinstiti” ne bat cu armele noastre. Burlenii si condrenii sunt de-ai nostri. Da’ sunt cai troieni. I-au plantat la varf tocmai pentru a putea sa cucereasca. Sa revin la ,,fotbal”. Atat de ,,patrioti” au fost toti ca n-au indraznit sa strige ca Tatarusanu n-avea ce sa caute in lot. Ca omul nu-i in vana. A sarit mai tarziu cu Franta si ne-a costat un gol. S-a pierdut prin careul de 6 metri cu albanezii si am mai incasat un gol. Ce sa mai vorbesc de Chiriches care a fost din alt film. Omul era deja in vacanta. Rat s-a dat lovit (a simtit ca vine umilinta … doar e vulpoi batran si se pricepe cat de cat la sportul asta). Peste toate, insa, a ramas imaginea bataii pe minge pentru a se decide cine executa o lovitura libera (ca de penalti n-am mai avut parte!). In timp ce generalul avea ganduri de vacanta. Iar marele si greul Alibec sau ,,talentatul” Stancioiu …

  24. Nu particip la mărirea și decăderea fotbalului românesc, fiindcă cred că n-are nicio relevanță în privința nivelului poporului.
    Și, zicând eu acestea, mă uit la două popoare:
    japonezii și brazilienii.

    Ba, dacă stau să mă gândesc bine, e taman invers:
    fotbalul e jos, poporul e sus
    fotbalul e sus, poporul e jos.

  25. Dar daca euro acesta e doar un teatru ieftin care trebuie sa demonstreze ierarhii intre tari , relatii si mediatori si sa transmita mesaje de avertizare pt liderii anti globalisti ?

    de exemplu calificarea tarii Țara Galilor & Irlanda de nord si a Angliei nu este un mesaj transmis Brexiterilor ca daca persevereaza cu brexitu lor vor fi divizati si vor pierde controlul asupra acestor regiuni?

    Dar daca bataia dintre golanii englezi si golanii rusi e tot un mesaj creat de Globalisti pentru a demonstra ce vor patii brexitarii ??

    Si daca bataia data romanilor nu este tot un mesaj de curtare a liderilor Albanezi si o palma liderilor romani nationalisti ?

    parca si generatia de aur romana a fost tot intr-un moment in care liderii romanii trebuiau curtati pt Nato si UE :))) acuma parca nu mai ne curteaza globalistii dupa ce au furat tot ce au putut :))) nu mai au motiv 🙂

    Pana la urma poate totul e o mascarada si un spectacol de marketing pt jucatorii lor :)))

  26. Am ezitat o perioada sa fac vreun comentariu, deoarece nu eram decis unde sa il scriu, aici sau pe blogul unui corifeu al sportului, acolo unde predictasem si egalul dintre Franta si Elvetia si autoeliminarea echipei noastre. Cred ca nici nu trebuie sa jelim eliminarea, mai putin detaliul ca, palmaresianic, ne-am facut de ras si nici nu trebuie sa cautam vinovati din lotul sportiv; deoarece: 1. Iordanescu a facut proba valorii sale ca antrenor, prin rezultate, inclusiv prin calificarea de acum; 2. Jucatorii s-au calificat si ei, ca echipa, asa incat au probat si ei o anumita valoare. 3. Incasarile obtinute sunt mai mari decat costurile campaniei de calificare, adica nationala si-a scos banii si a adus profit.
    Desigur ca ramane dezamagirea de a nu accede pe un palier fotbalistic pe care urca formatii nationale care nu par a ne fi superioare. Pentru aceasta, daca vrem neaparat sa gasim vinovati, atunci putem vorbi in primul rand despre suficienta si superficialitate. Jucatorul roman de fotbal la nivelul primei linii, este un jucator bine platit pentru nivelul jocului sau si care nu are probleme existentiale. In ciuda declaratiilor facute cu batai de pumni in piept, un turneu final poate fi luat la pret de matineu cat timp nu exista probleme contractuale si cat timp exista subiectul unei vacante tentante. Mai la toate turneele finale, a existat un moment, mai sus sau mai jos in ierarhia turneului, in care jucatorii si-au zis der sa ne mai vedem si de vacanta, ca incepe campionatul. Ca la un turneu final s-au facut ca puii de gaina, ca la altul au pierdut dramatic o calificare care i-ar fi facut de neuitat, ideea calauzitoare a fost aceeasi. Ca si acum, vestiarul transformat in fumoar fiind doar ceea ce a devenit vizibil din ceea ce s-o fi petrecut pe acolo. Iordanescu, care cu siguranta ca vorbeste mai prost decat antreneaza, este, in primul rand, un antrenor in varsta. Ca si Lucescu si alti cativa. Ei pot sa spuna jucatorilor ce au de facut si cam atat, in timp ce jucatorii nostri, plini de tupeu, au nevoie de un alt tip de antrenor. Nici Dan Petrescu, desi mai tanar, nu mai face parte din tipul necesar. Si nici Olaroiu, de cand si-a pus deoparte cateva zeci de milioane de dolari. Am urmarit in rezumat prima sedinta de antrenament a lui Lucescu la rusi; vreo patru secunzi, urmareau, ca niste gealati, ca nu cumva vreun jucator sa se abata de la o vorba zisa de Lucescu, care arata ca un bunic sfatos imbracat in training.
    Mai sunt vinovati in primul rand Dragomir si, in secundar si Sandu; poate ca or fi furat, poate ca este just ca ei sa fie pusi sa plateasca 220 de milioane de euro, facandu-l pe Mititelu sa poata cumpara Barcelona cu totul. Insa ei au realizat un lucru important si pe care suporterii inca nu l-au inteles bine si anume au facut ca in fotbalul romanesc sa existe bani, chiar daca fotbalul nostru a fost un fotbal supraevaluat. Cu consecinta ca fotbalistii nostri au castigat peste ceea ce au jucat. Eu zic ca este un lucru bun prost inteles, desi sa fi avut jucatori de prima liga cu 1500 de euro pe luna, ca in unele echipe nordice, poate ca nu ar fi fost rau pentru o foame de bani si, deci, de performanta.
    Una peste alta, daca fotbalul si-a dat sfarsitul obstesc, adica pentru colectivitate, adica a murit fotbalul de stanga, in schimb o duce si o va duce foarte bine fotbalul individual, adica fotbalul de dreapta. Si cred ca ar fi bine ca si noi, ca microbisti, sa suferim mutatii: sa ne dam seama ca nu are sens sa le pretindem jucatorilor de astazi ceea ce ei nu au si nu pot avea sau obtine. Ca a fi suporter azi nu mai inseamna ceea ce insemna ieri. Altfel, riscam sa devenim la fel de penibili ca aceia, autointitulati pasionati ai tenisului, care incearca sa o judece pe dra Halep pentru pozitia ei in clasamentul international sau pentru rezultatele meciurilor. La fel, in fotbal, incercam sa emitem judecati si chiar sa dam sentinte uitand ca noi nu mai avem nici un drept si nici o chemare sa facem asta.
    Ca sa fiu onest, nu am privit mai mult de cinci minute, in total, meciurile de la acest turneu final. Mi-a facut insa placere ca, in loc de Romania- Albania la fotbal, sa urmaresc Romania – Argentina la rugby. Un meci al unor echipe pentru care tarile lor inseamna ceva, si care faceau eforturi de ramaneau, dupa cate o gramada, cate 3-4 ghete pe gazon, sarite din picioare. Incarcate de orgoliu national. Cu un sud-african naturalizat roman care a jucat cu aceeasi daruire ca si romanii si care a facut ca, pentru prima oara, treisferturile noastre sa imi aminteasca de „troacarii” francezi de odinioara (am vazut un eseu al romanilor in stilul marilor treisferturi franceze ale anilor ’70: simplu si fulgerator). De ce sa-mi mai pese de fotbalul unei tari de mititei?

  27. Dar e ok sa mai si pierzi, cateodata. Da, echipa nationala a Romaniei a pierdut calificarea, ok, ce invatam din asta? Ca se baga la lotul national flacai neexperimentati sau antrenorul e de vina, bata-l soarta?

Lasă un răspuns