22 iunie -Lansarea Atlasului Marii Negre la Fundatia Titulescu

descriptio-ponti-euxini.png

Va asteptam cu placere miercuri, 22 iunie, la sediul Fundatiei Europeane Titulescu, unde va fi lansat Atlasul „Marea Neagra in patru secole de cartografie”, volum pe care l-am coordonat impreuna cu Ovidiu Dumitru, directorul Muzeului National al Hartilor Vechi. Vor vorbi despre acest album, alaturi de mine, acad. Razvan Theodorescu, dna Cristina Liberis, secretar general la Institutul Cultural Roman si Ovidiu Dumitru.

Veti afla, intre altele, daca Marea Neagra a devenit „lac rusesc” si de ce bulgarii nu vor o „flota a Marii Negre”. Veti putea admira si cele 74 de harti superbe ale Pontului Euxin, incepand cu reprezentari cartografice din secolul 16.

Lansarea va avea loc la sediul Fundatiei, in Sos. Kiseleff 47, la ora 16.

 

33 de gânduri despre “22 iunie -Lansarea Atlasului Marii Negre la Fundatia Titulescu

  1. Avis a bon entendeur….
    Cei de au ochi sa vada si urechi sa auda vor intelege despre ce vorbesc aici:

    Anti-Christian Mobs Are Erupting All Over The Western World.
    Mobs In Chile Enter A Church And Destroy A Crucifix, And 75,000 People In France Riot Against Capitalism, Attack Police Officers

    By Theodore Shoebat, June 17, 2016

    Anti-Christian mobs are erupting more and more in the Western world, with a mob in Chile attacking a church and destroying a Crucifix, and tens of thousands of people rioting in France, attacking the police and creating chaos for the cause of communism. I did a whole video on this:

    http://shoebat.com/2016/06/17/anti-christian-mobs-are-erupting-all-over-the-western-world-mobs-in-chile-enter-a-church-and-destroy-a-crucifix-and-75000-people-in-france-riot-against-capitalism-attack-police-officers/

  2. Off-topic, cateva vorbe pentru un domn Steinmaier, ministru german de externe: „complicitatea cu Rusia e totdeauna fatală” – Mihai Eminescu (1878).

  3. Fara indoiala ca, dupa lansarea „olimpica” pentru elita impatimitilor cartii, editia merita si o lansare „mundana”. Chiar imi pare rau ca nu am posibilitatea sa ma deplasez miercuri in Bucuresti, am programata o deplasare in alta zi, un fel de raid pe langa oras. Inteleg unele motive pentru care bulgarii nu doresc o flota a Marii Negre, unul dintre ele a fost zis clar de premierul lor: el vrea yachturi si nu fregate. O fregata e foarte scumpa si greu de intretinut din veniturile de premier al Bulgariei; desi am vazut si yachturi care depasesc in costuri, o fregata; insa ce dracul sa faci cu un tun Otto-Melara atunci cand iesi cu amanta la un scaldat? Sa sperii pestii? Cred ca am identificat pe Youtube exact yachtul pe care cred ca il doreste premierul bulgar si care ii este , probabil, accesibil. Din aproape in aproape, cred ca vom afla si alte motive:
    https://youtu.be/5yfh2VIXAo0

  4. Insa, prins cu maretele realizari politice ale incomparabilului nostru presedinte, uitasem ca azi e duminica, adica o zi din saptamana pe care o dedic culturii, artelor si literelor. Imi fac, asadar, datoria de a reda un moment cultural. Si ce ar putea fi mai nimerit ca un dans popular bulgar, dedicat maretului nostru barbat de stat? Este un dans care ilustreaza bucuria bulgarilor la vestea sosirii turistilor straini care sa le aduca yachturi si nu fregate (sa transformam tunuri din pluguri si yachturi din fregate). Cateva momente din dans sunt dedicate ideii flotei Marii Negre, veti vedea dansatori dand cu sutul in propunerea marelui nostru presedinte. In final, par sa apara si turistii mult asteptati, aparentele, indica, dupa costume, un grup de rusoaice. Vizionare placuta, dragi cetateni si mult iubite si stimate domnule presedinte !
    https://youtu.be/ysLF7Ij-QiY

  5. T-Rex scrie:

    ,,Pe ei (pe rusi n.r.) insa ii intereseaza ce fac americanii, pentru ca americanii au aceasta obsesie cu Rusia. Rusia a fost si ramine o obsesie istorica pentru americani!”

    Foarte corect, stimate coleg. Dar daca americanii au obsesii, de ce ar trebui ca romanii sa devina la randul lor paranoici ? 😉
    Mai scrieti, domnule coleg, ca rusii ar trebui sa se retraga din Donbas (unde populatia majoritara este rusa n.r.).
    Spuneti sincer: Daca dvs ati fi lider la Kremlin, v-ati retrage, dupa ce americanii si-au bagat…coada in Eurmaidanul de la Kiev ?
    Daca raspunsul va fi ,,da”, rezulta explicatia de ce doar cativa pot fi lideri, in timp ce ceilalti, in majoritate, simpli observatori. Asta nu e ceva rau prin definitie, deoarece exista si observatori mai mult sau mai putin subiectivi decat altii.
    (Z)

  6. Doru Coarna

    Cine sa caute tehnocrati competenti ?
    Unde sa-i caute ?
    Cine spune ca Romania are o clasa politica mai corupta decat cea din SUA ?

    PS
    Va intrebasem ce a furat domnul Adrian Nastase, dar continuati cu aceleasi clisee interminabile, insipide, inodore, dar colorate in verdele PPE presarat cu stelutzele Ambasadei.
    Ma rog, daca vreti sa va auto-decredibilizati ireversibil, e problema dvs.
    Dar nu inteleg pe cine vreti sa convingeti pe acest blog sa accepte refuzul de a gandi independent si sa gandeasca ca dvs , adica, asa cum isi doresc bilderbergii pe care ii divinizati.
    Poate pe domnul Adrian Nastase, echivaland tolerantza domniei sale cu o prezumtiva labilitate a propriilor convingeri ? Mai incercati odata…si inca odata. Cine stie ? Poate gasiti o metoda virtuala de a implementa lobotomia.
    (Z)

  7. liviu bejan
    iunie 19, 2016 la 10:14 am

    Mihai Eminescu este incomod pentru evrei si pentru americani. Ma rog, si pentru cozile lor de topor din Romania, sau nascuti in Romania.
    Germanii n-au nicio problema cu poetul nostru national.

  8. @ liviu bejan

    Cred ca ” batranul de la apa ” va plati si pacatele ” batranului de la Bucuresti ” . Cu varf si indesat . Si nu numai el . Cred ca mai urmeaza nepotul , ginerii , ibovnica , etc.

    Eu chiar ma intreb daca Traian Basescu ( batranul de la Bucuresti ) , atunci când a deschis Cutia Pandorei , s-a gandit vreun moment ca vor veni si vremuri din astea …

  9. Efectul Brexit: O posibila implozie a UE

    Nu sunt de acord cu afirmatia publicației franceze La Croix, potrivit careia dezbaterea privind un eventual Brexit își găsește cu greu loc în spațiul public românesc.

    Dimpotriva, avand in vedere alerta clasei politice in privinta implicatiilor negative ale unui Brexit asupra Romaniei, pe care le apreciaza ca ar fi inevitabile si majore.

    Tocmai de aceea, prin aceste randuri incerc sa dau curs unei ingrijorari privind posibilitatea ca efectele unui Brexit sa fie mult mai mari decat cele aduse in discutie pana acum.

    Brexit ar putea declanșa acțiuni similare în alte state membre din Europa de Est, a declarat șeful diplomației luxemburgheze Jean Asselborn într-un interviu publicat duminică de cotidianul german Tagesspiegel.

    Consecinta Brexit ar putea fi insa si mai grava. Chiar fatala pentru UE, prin provocarea unei posibile implozii. Sa rememoram ce s-a intamplat cu CAER-ul, autodesfiintat in 1991, dupa toate zguduirile economice pe care i le-au provocat desprinderile de sistem, din 1989-1990.

    Marea Britanie este o tara cu un potential si cu o articulare in UE comparabile cu cele ale Germaniei si Frantei. Nimeni nu-si poate imagina o supravietuire a UE fara Germania. Asa cum de neimaginat era un CAER fara URSS.

    Chiar daca Marea Britanie a stat doua decenii in afara integrarii europene (CECO- 1952, CEE-1958, aderarea MB la CCE-1973), aceasta a devenit in scurt timp o placa turnanta a UE, alaturi de Germania si Franta.

    Ca urmare, posibilitatea unei implozii a UE, in urma unui Brexit, nu este o speculatie, ci o posibilitate foarte probabila. Datorita paienjenisului de relatii din UE in care MB a fost implicata, o UE fara MB pur si simplu nu este reformabila, ci numai refondabila.

    Concesiile care i s-au facut Marii Britanii pe seama beneficiilor sociale ale comunitarilor din ECE nu mi se par de durata. Nemultumirile vorbesc si vor vorbi. Chiar si fara un Brexit, un Estexit poate provoca un efect de domino in ECE. In acest caz, efectul de refondare va fi si mai probabil. Ce ar aduce refondarea UE? Simplu, libertate. Libertatea unor noi standarde, cel mai probabil federale, dar si libertatea readerarilor.

  10. Nu credeam să mai aud în cursul acestei agitate vieţi vreo referire la GREAUA MOŞTENIRE şi nici la harnicii legatari ai acesteia. Dar iată că domnul Julien, cu o candoare de “…nu ştiu ce să zic, nu ştiu… eu am fost în weekend…”, a găsit “GREAUA MOŞTENIRE ” înfiptă într-un par , chiar pe hol, în Palatul Victoria, şi de-atunci studiază problema pe toate părţile, dar nu-şi prea dă seama de unde s-o apuce.

    Domnul Julien ( despre care pot să afirm în continuare că îl strâng pantofii, sau cam aşa ceva, după aspectul chinuit şi rictusul specific omului cu bătături care se ambiţionează să poarte “ciocate-piele-bărbaţi”, cum frumos sunt descrise respectivele încălţări, la vânzare, pe net) zice că el n-a vrut să dea vina pe “greaua ”, şi a încercat, eroic, să se descurce cum s-a putut. Numai că “greaua” l-a dovedit, parşiva, şi atunci premierul nostru tehnocrat a hotărât, potrivit presei, să “rupă tăcerea”… să “arunce bomba”… să detoneze “nucleara”… să facă “dezvăluiri incendiare”şi să “devoaleze” simultan, de-o să ne ia mama dracului pe toţi!

    Acum, din ce-au mai clămpănit pe ici-colea, cei care au părăsit guvernul în ultimele luni, se pare că , de departe, cea mai clară direcţie a actualei guvernări a fost “mucles! lăsaţi-i să fiarbă în suc propriu, că vulgul nu e capabil să priceapă cum se conduce o ţară! ”. Eu nu înţeleg de ce au adoptat o asemenea circulară internă, când există în guvern un comunicator de forţă, başca vicepremier, Vasile Dâncu pe numele său, care ar fi putut să se plângă în fiecare zi la emisiunea lui Rareş Bogdan, cum după plecarea intempestivă a lui Victor Viorel de la Palatul Victoria, n-au mai găsit paşnicii tehnocraţi nici argintăria din sertar, nici paharele de cristal din vitrină…

    Oricum, din câte sesizez, acum toţi miniştii au planuri măreţe. Fiecare vrea să pună în practică o idee epocală, de care noi n-am mai pomenit, şi care ne va modifica, definitiv şi remontant de pozitiv, viaţa…Din nefericire însă, dincolo de parul în care stă înfiptă “GREAUAMOŞTENIRE”, pe holurile Palatului Victoria mai pândesc două lighioane cu multe piciore, care mi-e teamă că le vor ofili din nou, miniştrilor tehnocraţi, avântul creator: un monstru dintr-ăsta distrugător şi fierbinte se cheamă “VACANŢADEVARĂ “ celălalt, şi mai descurajant , se numeşte “ALEGERILEPARLAMENTARE”.

    Na, prieteni, ghinionul klausist!

    P.S. Ce uşor vă este , domnule profesor, să faceţi un om fericit! Despre Denis Rifai e vorba, persoana aceea care , în confruntarea electorală dintre Victor Ponta şi Klaus Iohannis, a reuşit să pună o întrebare de 153,64 ori mai lungă decât răspunsul. Iată ce i s-a întâmplat dânsei mai de curând:

    “DC News: Și premierul Adrian Năstase a comentat emisiunea ta. A spus că ești «excepția Denise Rifai». Cum ai văzut acestă reacție?

    Denise Rifai: M-a bucurat. Pentru că oricât de mult am muncit şi oricât de prinsă eram în pregătirea emisiunilor, răutăţile unor colegi din presă şi atacurile care veneau din partea unor vectori ai unor grupuri de interese, foarte bine plătiţi, m-au afectat. Şi apare un moment când ajungi să ai nevoie de confirmări, de susţinere că faci ceea ce trebuie ca să poţi merge mai departe. Oricât de puternic ai fi, la un moment dat, într-un astfel de context, cedezi. Şi tocmai într-o astfel de situaţie atât de tensionată, în care devine evident că «atacurile» sunt comandate, ai nevoie de sprijin public, ai nevoie ca valul negativ să fie contrabalansat de cuvântul unor oameni care contează, care au confirmat, care sunt vârfuri în domeniile lor. Nu au fost mulţi cei care ŞI-AU ASUMAT ROLUL ĂSTA, dar au fost oameni extrem de importanţi cei care au făcut-o. Iar eu m-am simţit extrem de onorată şi le mulţumesc.”

    Cumva , se înţelege că v-aţi asumat şi nişte riscuri uriaşe când aţi scris: ”…excepţie, Denis Rifai” cu continuarea “… care se razbună pentru ceea ce trebuie să facă în restul anului…”. Numai că, din miezul pericolului iminent în care v-aţi aflat, susţinând valorile reale şi contrabalansând valul negativ căruia Denis Rifai se străduia eroic să i se opună, finalul frazei n-a mai ajuns la dânsa.

    Aşa că “…am întâlnit şi jurnalişti fericiţi…”

  11. Felicitari pentru lansare!

    Putin: „America is a great power – today probably the only superpower. We accept that,” Putin said at the St Petersburg International Economic Forum. „We want to and are ready to work with the United States.”

    Exact ce vrea intreaga lume, ca cele doua puteri sa lucreze impreuna nu una impotriva celeilalte.

    http://www.reuters.com/article/us-russia-forum-putin-usa-idUSKCN0Z31G4?mod=related&channelName=worldNews

  12. Iată că după Flota României, urmează să dispară şi Flota NATO !
    Pe prima, a făcut-o dispărută Băsescu, pe cea de-a doua, nu reuşeşte s-o facă să apară, actualul …. 😉
    P.S.
    Am ajuns, iată, ca după maghiari, cehi, slovaci şi polonezi, să-i invidiem şi pe bulgari, pentru conducătorii pe care îi au ! :mrgreen:

  13. @L.A.
    Nu ştiu de ce vă alăturaţi atât de uşor, celor care vor s-o compromită pe incomoda Denis Rifai ?
    Păcat !
    Mi se părea că aveţi multe în comun ….

  14. Discurs unui om curajos , al unui pacifist si al unui mare politician …

    http://www.realitatea.net/bulgarii-iau-peste-picior-romania-dupa-propunerile-pre-edintelui-iohannis_1949340.html

    Prim-ministrul bulgar Boyko Borissov a confirmat, într-o declarație pentru jurnaliști la Sofia, că se opune ideii de creare a unei flote comune a Bulgariei, României, Turciei și Ucrainei, vizând contracararea prezenței navale a Rusiei în Marea Neagră, transmite BTA.

    Potrivit cotidianului bulgar „24 Ceasa” („24 de ore”), Borissov a dezaprobat inițiativa președintelui român Klaus Iohannis, prezentată la Sofia, în timp ce șeful statului bulgar, Rosen Plevneliev, a susținut-o. Publicația a mai scris că, în urma reacției lui Borissov, Turcia a suspendat unilateral acordul de readmisie a migranților.

    „Susțin NATO și UE, susțin interesele economice ale Bulgariei, dar această linie nu trebuie încălcată. Dacă bulgarii gândesc altfel, mă vor înlocui cu altcineva”, a declarat Boiko Borissov. El a precizat că așteaptă revenirea ministrului de externe, Daniel Mitov, din Bosnia și a ministrului apărării, Nikolai Nencev, de la Bruxelles. „Voi fi foarte nemulțumit dacă ei și-au asumat angajamente. Dacă au dat speranțe zadarnice fără să mă informeze, vor avea o problemă cu mine. Îi voi trimite să lupte pe mare”, a afirmat premierul bulgar.

    „Vreau să văd iole, iahturi, turiști, dragoste și pace în stațiunile noastre de la Marea Neagră, nu vreau fregate care să brăzdeze marea. Putem ține exerciții bulgaro-române oricând vrem, dar cealaltă variantă ar fi optarea pentru un conflict militar”, a comentat el.

    „Bulgaria este unul din cei mai loiali membri ai UE și NATO. Avem o bază bulgaro-americană, organizăm exerciții și conferințe, antrenamente au loc tot timpul, am făcut tot ceea ce trebuie făcut ca membri NATO. Chiar și în mijlocul aceste crize, ne-am revizuit politica și am majorat cheltuielile militare pentru a liniști forțele armate”, a indicat el. Borisov a făcut referire la proiectul gazoductului South Stream, când Turcia, stat membru NATO, și Rusia și-au schimbat pozițiile peste noapte.

    „Nici măcar un singur vecin sau omolog nu a vorbit în apărarea mea atunci când președintele Putin m-a admonestat la Ankara în prezența lui Erdogan, spunând că Bulgaria a pierdut totul. Noi am fost implicați în conflicte grele și, când a trebuit să ne apărăm interesele naționale în proiectele pentru oleoductul Burgas-Alexandroupolis, South Stream și centrala nucleară de la Belene, am fost mai mult decât fermi. Nu mai este nimeni ca noi în Europa”, a mai spus Borissov.

    „Am spus întotdeauna că în niciun caz Bulgaria nu va fi atacată de Rusia, ei se implică în alte tipuri de acțiuni, în majoritate economice, pe teritoriul bulgar’, a comentat Borisov.

    ‘Suntem creștini ortodocși, avem o bază comună în religie, cultură și toate celelalte. (…) Rusia poate fi un pic nervoasă în legătură cu alții, dar va fi foarte marcată dacă Bulgaria va face acest lucru”, a mai spus Borissov. Potrivit Sofia News Agency, premierul bulgar a declarat că atât el, cât și președintele Plevneliev sunt împotriva propunerii României de creare a unei flote comune la Marea Neagră, care să contracareze influența Rusiei.

    „Nave NATO ar putea patrula la frontierele noastre maritime doar în cazul unui aflux puternic de refugiați”, a afirmat el, în cadrul unei întâlniri cu președintele Plevneliev și cu ministrul apărării, Nikolai Nencev. Borisov s-a deplasat la sediul președinției pentru o întâlnire de urgență în urma relatărilor conform cărora Turcia a suspendat acordul de readmisie semnat cu Bulgaria în mai, din cauza rezistenței opuse de această țară la propunerea privind flota comună, prezentată de România, dar sprijinită și de Turcia.

    Ambasada turcă la Sofia a negat că activitățile stipulate în document au fost suspendate. „Nimeni nu ar trebui să se îndoiască de poziția noastră pro-NATO”, a declarat Borisov în cadrul întâlnirii, citat de „24 Ceasa”, insistând însă că nu este acceptabilă crearea flotei „în felul în care a fost propusă la întâlnirea cu prim-ministrul român și cu președintele român, suntem împotrivă”.

    Cotidianul a mai scris că, în timp ce Plevneliev salutase ideea unei flote la Marea Neagră, evocată cu prilejul întrevederii cu omologul său român, Borisov a respins-o în mod vehement. „Președintele și ministrul apărării” sunt și ei împotriva propunerii, au fost cuvintele lui Borissov. La rândul său, Plevneliev a afirmat că subiectul a fost discutat în timpul întrevederilor cu oficiali români, dar că nu a fost luată nicio decizie. „Să punem capăt speculațiilor că vor fi create flote împotriva cuiva”, a declarat el, citat de Focus News Agency, precizând că, la întâlnirea cu Klaus Iohannis, acesta a prezentat posibilitatea unei inițiative regionale în cadrul NATO, care ar implica manevre navale comune. Șeful statului bulgar a menționat că singurul subiect discutat a fost brigada multinațională cu sediul în România, care ar oferi instruire pe baze rotaționale și la care Bulgaria ar putea contribui cu 400 de militari.

    El a reiterat că Bulgaria și România urmează să facă o propunere comună la summitul NATO de la Varșovia, dar a exclus că aceasta are legătură cu înființarea de unități militare comune îndreptate împotriva altor state. În ce-l privește, ministrul Nencev a negat că și-ar fi asumat vreun angajament de participare a Bulgariei la unități comune la Marea Neagră, dar a admis că a fost informat de omologul său român Mihnea Motoc despre „inițiativa României și Turciei”. Subiectul trebuie discutat la nivelul Alianței, a mai spus Nencev, conform Agerpres.

  15. Frank-Walter Steinmeier a criticat, într-un interviu pentru cotidianul Bild, anunțata desfăşurare de trupe NATO în ţările apropiate de frontiera rusă – referire directă la recenta decizie a Alianţei de a trimite batalioane în România, Bulgaria, Ţările Baltice şi Polonia.

    Ministrul german de externe, Frank-Walter Steinmeier, a criticat deschis decizia NATO de a desfăşura, începând cu 2017, batalioane de luptă în România, Bulgaria, Ţările Baltice şi în Polonia, chiar la graniţele Alianţei cu Rusia.

    „Ceea ce trebuie să evităm noi astăzi este să agravăm situaţia, cu strigăte de război şi tropăit de bocanci. Cei ce cred că se creează mai multă securitate în Alianţă cu parade simbolice ale tancurilor aproape de frontiera de est se înşeală!”, a spus ministrul german de Externe.

    Oficialii NATO au anunţat la începutul săptămânii, la reuniunea miniştrilor apărării, ca Alianţa va trimite aceste batalioane pentru a contracara acţiunile agresive ale Moscovei. Însă ministrul social-democrat de Externe al Germaniei, estimează că trebuie abordată o cu totul altă politică faţă de Rusia.

    „Trebuie limitată acţiunea militară şi trebuie căutată soluţia doar printr-o politică de descurajare”, a spus șeful diplomației de la Berlin, scie digi24.ro.

    Liderii NATO au estimat însă că Rusia încearcă să îşi constituie o zonă de influenţă în Europa, prin mijloace militare. Totuşi, oficialul german, cunoscut, potrivit AFP, pentru declaraţiile sale atente la adresa Moscovei, a condamnat anexarea Crimeei de către Rusia în urmă cu doi ani şi susţinerea de către aceasta, a mişcărilor separatiste din estul Ucrainei.

    Citeste mai mult pe REALITATEA.NET: http://www.realitatea.net/germania-critica-atitudinea-razboinica-a-nato-fa-a-de-rusia_1949239.html#ixzz4C3LvV3CJ
    Follow us: @realitatea on Twitter

  16. @Adrian B. Multumesc pentru predictie, am retinut. Foarte posibil. In fond, poate ca promisiunea de protectie e doar pentru el, iar ceilalti nu sunt el.

  17. @ZeV, dialogul nostru atinge cote de invidiat 🙂

    Ma intrebi: „Spuneti sincer: Daca dvs ati fi lider la Kremlin, v-ati retrage, dupa ce americanii si-au bagat…coada in Eurmaidanul de la Kiev ?”

    Nu poti sa dai un raspuns „Da” sau „Nu” la o asemenea intrebare. Raspunsul evident trebuie sa fie nuantat, pentru ca nu stii la ce sa te astepti de la cealalta parte. Populatia rusofona si rusofila din Donbas a fost pur si simplu incitata mediatic, si apoi ajutata militar, logistic si financiar de Rusia, ca sa deschida un conflict militar cu statul ucraenian, desi nu cred ca schimbarea puterii din Ucraina ar fi dus la un genocid asupra rusilor din aceasta tara. Cam acelasi lucru s-a intimplat cu Transnistria, unde acest „stat in stat”, ajutat de Rusia, si protejat mlitar de Rusia, comite in fiecare zi acte impotriva autoritatilor din Republica Moldova. Practic acolo Rusia a reusit sa creeze doua state separate. Daca ar fi vrut relatii bune cu Romania si Ucraina, Rusia ar fi lucrat cu cele doua tari ca sa rezolve conflictul asta inghetat. Ce cistiga Rusia ca isi mentine acolo influenta? Multi neprieteni la Est.

    Imagineaza-ti ca Romania, suparata pe Ucraina, si exploatind slabiciunea administratiei acestui stat,ar incepe sa inarmeze romanii din zonele locuite compact de acestia si sa ii antreneze intr-un razboi de gherila cu statul ucraenian. Poate fi considerat ca terorism, nu? Rusia terorizeaza statul ucraenian si incearca sa il mentina divizat si slab, asa cum a reusit sa faca cu Transnistria.

    Daca m-as retrage din Donbas? Depinde care mi-ar fi obiectivele. Daca obiectivul meu ar fi sa reduc din tensiunea cu statele est europene, as face citeva miscari de „buna credinta”. Rezolvarea conflictului din Transnistria ar putea fi unul. Deocamdata insa nu asta e obictivul lor. Ii satisface diviziunea ce au produs-o in Balcani si Europa Centrala si Sudica.

    Probabil insa ca vor trebui in final sa respecte Acordul de la Minsk si in functie de evolutii sa propuna alte mijloace pasnice de rezolvare a conflictului. Parerea mea e ca intr-un numar de ani rusii vor reusi sa restabileasca relatii normale cu Ucraina. Apoi nici ca o sa ii mai interese de problemele cu Romania. Romania nu ii intereseaza decit din punct de vedere militar, si al aliantelor ce le face. Daca de exemplu Romania ar dezvolta ceva relatii speciale cu Turcia, Rusia o sa fie mult mai atenta, si poate mai binevoitoare in a explora relatii mai bune cu Bucurestiul.

  18. A murit un general adevarat , in disgratie , generalul Victor Stanculescu !
    Dumnezeu sa-l ierte !

    Un general „folbalist” analfabet si sulfuros , cu interesul national in suflet , traieste degeaba !…

  19. Generalul cu piciorul in ghips, care a hotarat soarta Revolutiei: In Memoriam Victor Atanasie Stănculescu. In trecerea scurta prin aceasta lume, unii dintre muritori au nenorocul sa fie prinsi in conjuncturi strivitoare, ca intr-o menghine. Conjuncturi care le joaca destinul ca la o ruleta a pierzaniei, la care, oricum ar fi invartita, rezultatul este necastigator. Un caz iesit din comun al unor astfel de conjuncturi este cand cel care, dus de valul unor evenimente exceptionale in pozitia de a lua decizii strategice, este chemat sa invarta roata istoriei nu numai pentru sine, ci si pentru ceilalti, care pot fi un popor, o natiune, o tara. Singurul lucru de influenta care mai poate conta in mod real in astfel de cazuri extreme si decisive, sunt calitatea umana si patriotica a celui in cauza, care, cu pretul dramei personale, poate alege ca drama colectiva sa fie cat mai mica. Acesta a fost si cazul celui care in viata pamanteana a fost generalul Victor Atanasie Stănculescu, stins din viaţă la 88 de ani, duminica, la 18.30, la un azil de bătrâni. Dupa episodul de reprimare a revoltei de la Timisoara, unde pe 17 decembrie 1989 a fost trimis de ministrul Vasile Milea, generalul Stanculescu s-a intors la Bucureşti, in noaptea de 21-22, cand, pentru a se sustrage de la implicarea în reprimarea revoluţiei, care intre timp cuprinsese Capitala si toata tara, i-a cerut in secret directorului Spitalului Militar Central, un prieten de incredere, sa-i puna un picior in ghips. In dimineata zilei de 22 decembrie 1989, a fost chemat la Comitetul Central al PCR, la ordinul lui Ceausescu, care l-a numit ministru al apărării naţionale în locul lui Vasile Milea, care s-a sinucis în cursul aceleasi dimineti. Primele ordine pe care Stanculescu le-a dat ca ministru au fost de retragere in cazarmi a trupelor din Bucuresti si din toata tara, de oprire la portile Capitalei a unitatilor militare din teritoriu pe care Ceausescu le chemase in ajutor si de reintoarcere a acestora in bazele de dislocare. Stănculescu a ocupat funcţia de ministru până în anul 1991. În 1999, generalul Stanculescu a fost condamnat de Curtea Supremă la 15 ani închisoare pentru omor deosebit de grav, săvârşit prin reprimarea revoluţiei din Timişoara, hotărâre confirmată în 2000, în urma recursului. Stanculescu a ispasit doar 5 dintre cei 15 ani de detentie, fiind eliberat conditionat. La judecata contemporanilor, generalul cu piciorul in ghips a fost gasit vinovat. Cum va fi judecat de Posteritate si de Dumnezeu, nu stim. Ceea ce stim cu claritate, azi, este ca generalul nu a avut si sufletul in ghips. Infruntandu-l pe Ceausescu, si-a asumat drama personala si a ales ca tragedia razboiului romano-roman sa fie cat mai mica. Atat cat i-a stat in putere si cat i-a permis o conjunctura exceptionala. Dumnezeu sa-l ierte si sa-l odihneasca in pace pe generalul Victor Atanasie Stănculescu.

  20. @Radu Humor. Iti marturisesc ca de ieri ma tot gandesc la fraza „Trebuie limitată acţiunea militară şi trebuie căutată soluţia doar printr-o politică de descurajare” si incerc sa imi imaginez o cum arata o politica de descurajare fara componenta militara. Incerc si sa ma obisnuiesc cu urmatorul tip de logica: daca politica de descurajare nu este in nici un caz actiune militara decat eventual limitata, atunci o actiune militara mai mult decat limitata ar putea fi o actiune de incurajare.

  21. Bănuiesc că Liviu (Liviu, Liviu, Liviu, nu Doru!) Antonesei n-o să meargă, ca să nu fie intoxicat de damful unor produse „expirate” pe care nu le vor nici românii, nici străinii…
    O, voi istorici, profesori de istorie, pasionați de istorie…cum suportați produsele expirate, ba le mai și căutați, mai și dați bani pe ele?
    Liviu (Liviu, Liviu, Liviu, nu Doru!) nu vă înțelege, și doar el e ditamai telectualu lu Băsescu, Pleșu, Mungiu, Patapievici, Liiceanu și Grupului 22 (numai 22 sunt?)…

    Mărturisesc că nici eu nu-l înțeleg pe Liviu (Liviu, Liviu, Liviu, nu Doru!), pe scurt Livache, care a scris peste o sută de studii despre filosofia culturii, filosofia intelectului, filosofia didacticii, filosofia…pfuui! dar despre câte filosofii n-a scris el?

  22. Aș vrea să-i transmit ceva lui Liviu Antonesei, și, fiindcă nu-i știu telefonul sau adresa, îi scriu aici:
    Pe mă-ta!

  23. @ Nastase
    @ Cris
    Cc @ Zev ( a relationat odata pe subiect )
    Bcc @ all

    Si pe mine m-a contrariat atitudinea lui Liviu, stiindu-l un budhist convins ( atat cat il pot e-cunoaste )….Daca era « budist », il manca Papasha si pe el, ca pe Radu Banciu. In Romania insa doar 50 % din realitate poate avea determinanti orientali….De unde si necesitatea «budismului», se pare noul «slagar global», aducator de succes pana la episodul Crimeii….Noi, cei de pe-aici, ar trebui sa fim primii care sa intelegem aceasta, tinand cont de ajutorul in materie dat de prof. Titus Filipas, Dumnezeu sa-l odihneasca !. Ma refer la « episodul fondator », Kuciuk Kanairgi ( sper ca nu ne-a zapacit degeaba «la cap»….)….E o proba de umor negru aici….Vorba lui Aya din comentariul ei asociat acelui articol al d-lui Adrian Nastase la care d-nul Dorin Tudoran a asociat printr-un comentariu o scrisoare deschisa adresata oficialilor romani care i-ar fi putut deslusi raporturile cu statul roman lui Mihai Botez : « Acesta nu-i Liviu Antonesei ( se referea la un comentariu al lui Liviu prin care incerca sa-i intareasca pozitia d-lui Dorin Tudoran ) » !
    P.S. De ce intervin asa de chirurgical ? Nu cred ca actuala «buda occidentala” are determinanti exclusiv vestici. Lucian Blaga si Arnold Toynbee ( acesta influentat de Ibn Haldun ) «au punctat» foarte precis situatia…In mod normal, oriental, ar trebui sa tac ( ramanand in tabara harazita….), occidental, sa-mi aleg tabara. Dati-mi voie sa procedez romaneste…. Asta nu-nseamna ca tradez pe cineva ! Din contra ! Poate fi si esenta unui nou inceput !

  24. Va felicit pentru aceasta carte! Pentru ca nu cred ca voi participa la acest eveniment imi permit totusi sa va urez in avans toate cele bune cu ocazia zilei de nastere.

Lasă un răspuns