„Dreptul de a incuraja”

Unknown-2.jpeg

„Dreptul de a incuraja” reprezintă o dezvoltare progresivă a dreptului diplomatic. El exprimă grija paternă pe care un ambasador o exprimă pentru cetătenii tării in care este acreditat. Această evolutie s-a realizat in cadrul relatiilor de parteneriat dintre România si SUA. Astfel, ambasadorul Klemm a adresat cu grijă părintească unele indemnuri alegătorilor români..

„Eu încurajez partidele politice să selecteze candidați care nu sunt acuzați de acte de corupție și, de asemenea, încurajez românii să nu voteze candidați care au fost acuzați de corupție”.

El insă nu a ezitat să-i dojenească, cu delicatete, pe alegători pentru felul in care au votat: „Votanții români au vorbit. Au ales candidatul care le-a plăcut cel mai mult. Este greu să înțeleg modul în care ei au gândit, dar acum aleșii au șansa să facă tot ce pot pentru cei care i-au pus în funcție”.

Partidele politice trebuie insă să se concentreze asupra alegerilor parlamentare din noiembrie. Si a continuat excelenta sa, cu intelepciune: „Aș încuraja partidele să selecteze candidații care vor reprezenta România viitorului”.

Ambasadorul Klemm incurazează insă nu doar oameni si procurori ci  si institutii din România:  De exemplu: „Aș vrea să încurajez în continuare Ministerul Sănătății să facă metodele de detectare precoce a cancerului disponibile fără plată pentru toate femeile.”

E adevărat, Conventia de la Viena, din 1961, privind dreptul diplomatic, nu prevedea acest drept pentru ambasadorii străini deoarece  in timpul Războiului Rece problema aceasta nu se punea. 

Pe mine m-a impresionat insa si  ambasadorul nostru la Washington care l-a „incurajat” foarte subtil pe senatorul McCain să nu mai spună public ceea ce gândeste cu adevărat despre România: „probabil că domnul senator John McCain a comis o eroare invocând România într-o formulare nefericită care contrazice esența unei declarații oficiale sprijinită de senatorul John McCain și adoptată în unanimitate de Senatul Statelor Unite ale Americii, prin care țara noastră este apreciată tocmai pentru contribuția majoră la promovarea și respectarea principiilor democratice în regiune.”

Iata deci că se poate. In curând, probabil, ambasadorii nostri la Washington si Londra ii vor „incuraja” pe cetatenii americani si britanici să nu-si mai impuste compatriotii inaintea alegerilor sau a referendumurilor.

In final, trebuie să spun si lucrul acesta – Traian Băsescu nu mai iubeste Licuriciul. Comentariile lui, recente, la adresa ambasadorului Klemm, dovedesc faptul că sentimentele sale atlantice s-au schimbat. Oricum busola in Balcani arată diferit la Bucuresti si la Sofia.

42 de gânduri despre “„Dreptul de a incuraja”

  1. Klema ala a intrat in despartamantul de stat in 1981. In klunga sa cariera a fots sa zic asa contopistde birou.
    Unica sa iesiopre pe teren a fots in Timoru de Est .Adica jumatea estica a insulei Papua , ex colonie portugheza, apoi icauoat de indinezieni, livera din 2002.

    Mai interesanat este cum ai nostruu elitisti se comporta deparca ar mai avea oase de gaina trecur prin nari

  2. T-Rex
    iunie 16, 2016 la 11:29 pm

    Tocmai mi-ati ridicat mingea la fileu. (Z)
    Va da de gandit reticenta Bulgariei ?
    Sunt foarte mirat ca nu va deranjeaza comportamentul autist al autoritarilor romane (actualmente cele mai incompetente din ultimii 50 de ani), devenite marionete in mana intereselor geopolitice, care interese, atreneaza Romania in conflicte care nu-i apartin, chiar daca acestea se petrec la mii de km distanta. Cui foloseste ? Romania ramane o tara izolata, fara parghii de a amorsa intelegeri regionale, neimportanta decat sub definitia de ,,portavion nescufundabil” pentru ,,extraterestrii” aflati la ani lumina de noi, si la propriu si la figurat. Atat si nimic mai mult.
    Ca de obicei, adoptam pozitii si atitudini care nu numai ca nu aduc securitate si stabiltate in zona, ci, dimpotriva. Prejudicii majore economice si de securitate.
    Practic, Romania este bagata la inaintare pentru a provoca Rusia, dupa care, media romaneasca si occidentala preia imediat raspunsurile pe feisbuc ale unor demnitari de rangul doi de la Moscova, pe care analisti iresponsabili le definesc ca fiind amenintari impotriva Romaniei si tarilor de la periferia NATO. Un scenariu clar de intoxicare care sa mentina tarile satelite in stadiul prenatal de vasali obedienti.
    Dupa cum vedeti, nu numai ca nu mai cerem vize si investitii americane, ci, le pupam talpile ambasadorilor pentru ca ne ,,onoreaza” cu prezenta militara….de altfel, modica si ne-periculoasa pentru rusi. Poate pentru stolurile de pasari migratoare care tranziteaza spatiul aerian al Romaniei fara autorizatie. (Z)
    De fapt, acesta prezentza are rolul real de FORTA DE OCUPATIE, pentru a descuraja orice iesire din aliniament. Nu inteleg cum de nu vi se pare mai mult decat evidenta aceasta realitate.
    Pentru orice om lucid si ne-manipulat este axiomatic ca Rusia nu are interes sa atace, vreodata, unilateral, o tara NATO. Interesul Rusiei este sa colaboreze, cel putin economic, cu tarile riverane la Marea Neagra ce apartin UE si/sau NATO. Cred ca si Romania are exact acelasi interes, dar, din pacate, interesele romanilor conteaza prea putin pentru institutiile romanesti, falsa societate civila si presa antiromaneasca de orice culoare.
    Foarte des, in istorie, am luat decizii in defavoarea interesului national. Probabil ca asa suntem structurati dpdv genetic, recte, sa ne dam perpetuu cu stangul in dreptul.
    Romania are nevoie de o politica externa proprie, fara a fi incompatibila cu statutul de tara membra NATO si UE. Daca tarile mari isi permit sa faca afaceri si parteneriate cu Rusia, China si restul lumii, nu vad niciun argument care sa limiteze drepturi egale in aceasta materie si pentru tarile mai mici.
    Iata, Elvetia isi retrage oficial cererea de aderare la UE. Totusi, Elvetia are parteneriate si relatii economice cu statele UE mult mai stranse decat le are Romania. Mai mult, Elvetia este parte a spatiului Schengen.
    Chiar daca Marea Britanie va iesi din structurile birocratice ale UE, aceasta tara nu pleaca din Europa, unde a fost tot timpul. Sigur, Anglia a fost (si inca mai este partial) un imperiu, spre deosebire de Romania, care a fost presh de/pe care s-au sters o gramada de straini, mai mult sau mai putin civilizati. Si au lasat urme adanci in genealogia romanului. (Z)
    Domnul Nastase ne tot spune, voalat si elegant, aceste lucruri, dar poate ca ar trebui sa o faca mai explicit. Si mai des.
    PS
    Felicit autoritatile bulgare pentru moderatie, inteligenta diplomatica si responsabilitate. De asemeni, le felicit pentru ca tac si fac…autostrazi. De la un an la altul, reteaua bulgara de autostrazi, creste. Cred ca, in curand, voi merge in Grecia cu masina personala. Spre deosebire de trecut, tranzitarea Bulgariei va fi un voiaj cat se poate de agreabil,intre Ruse si Culata.

  3. @ liviu bejan

    Am auzit ca vor sa-l bage pe Mircea Basescu in aceeasi celula cu Bercea Mondialu ‘ … 🙂

  4. Adrian B.
    iunie 16, 2016 la 8:42 pm

    Felicit PSD pentru ca este capabil sa realizeze in teritoriu aliante care sa-i permita sa-si promoveze proiectele. Iata, nu se confirma aprecierile analistilor ca PSD va ramane un partid izolat pe esichierul politic romanesc, cantonat in bazinul sau electoral de 30-35%.
    Din pacate, meritul ii revine domnului Dragnea (care nu-mi este foarte simpatic) si nu domnului Victor Ponta. Mi-as fi dorit ca aceste decizii curajoase sa fi fost luate, sau cautionate, de fostul premier.
    (Z)
    ps
    Il cunosc pe domnul Movila de la Iasi (candidatul PMP), un ins cunoscator al urbei care nu se compara cu fostul consilier PNL al penalului Adomnitei (o catastrofa la Consiliul Judetean Iasi), respectiv, domnul Marius Bodea – un nevertebrat perfect.
    A nu se confunda cu verticalul Cristian Bodea, tocmai exclus din PNL, pe care mi-l doresc in PSD. Sau cel putin in ALDE.

  5. ghita bizonu’

    Antologica si teribil de tonica formularea:
    ,,A da. Nu stiu cum se face dar cam multi deficienti de degenerescenta mintala numita „intectualism” sunt fascinati intr-un mod morbid de mijloacele teroriste… si fac o frumoasa „pereche” cu arieratii sadici imbatati de sange!”

    Din acest moment, mi-ai devenit simpatic.
    (Z)

  6. Liviu bejan

    In Bulgaria vin nu doar turisti rusi, ci si din tarile UE si, nu in ultimul rand, din Romania.
    Nu cred ca trebuie sa va explic de ce.
    Eu ii respect foarte mult pe cei cu formatie militara, mai ales avand in vedere ca tatal meu a fost ofiter si a luptat atat la Cotul Donului, cat si in muntii Tatra.
    Am si acum un ,,trofeu” lasat mostenire: Un binoclu german performant luat dintr-un cuib de mitraliera de la un locotenent neamt pe care tata l-a omorat cu dintii in beregata, dupa ce respectivul individ a decimat plutonul pe care tata il conducea. In fine, la razboi, trebuie sa optezi intre umanism si supravietuire, asta este….
    Dar pe timp de pace, domnule Bejan, cred ca civilii ar trebui sa detina prioritatea deciziilor. Eu inteleg ca armata are nevoie de bani si ca domnii colonei de la popota s-au cam ingrasat si in consecinta, unii cred, probabil, ca o cura de slabire pe ,,teren” nu le-ar strica. Eu prefer, totusi, sa le platesc pensiile chiar fara sa traga cu arma altundeva decat in poligoane. E mai bine asa pentru poporul roman. Eu cred cu fermitate ca diplomatia salveaza Romania si nu scuturile si rachetele de orice fel amplasate in numele unui asazis (iluzoriu) pericol extern.

  7. Incep sa inteleg ,,jocul” americanilor, in lumina negocierilor de liber schimb cu UE.
    Strategii americani au creat un fals conflict cu Rusia (mai precis intre europeni si Rusia, relatia americano-rusa ramanand constanta pe fond – se vede asta in Siria), pentru a fezanda Europa sa se dedice cvasi-exclusiv relatiei economice cu SUA, in conditiile impuse de corporatiilor americane.
    In fapt, totul se reduce la interes economic. Asa a fost in toate epocile istorice. America are o datorie federala astronomica si are nevoie ce de aer de ,,spatiu vital” pentru corporatiilor sale.
    De aceea este nevoie de servicii. Fara ,,foc de artificii”, si ,,petarde”, opinia publica europeana ar fi mult mai greu de prost….pardon, de convins. (Z)

  8. …„să nu voteze candidați acuzați de corupție”.
    Deci, pentru Hans, acuzat = vinovat.
    Eu știu că în SUA polițiștii prind unii răufăcători ASUPRA FAPTULUI, și tot SUSPECȚI îi numesc, până ce un judecător hotărăște dacă ei sunt infractori sau nu.
    Măi, Hans, măi!

  9. Ali Baba Troglodan Pasa , turcaletele ingamfat , a inceput sa-si cam dea si el seama , pas cu pas , ca n-a prea fost bine de loc , de cum l-a tratat pe tzarul Putin intaiu’ al Rusiei !

    De atunci are numai necazuri pe toate orizonturili .
    Bai saracu ‘ .

    http://www.enational.ro/news/erdogan-tratat-cu-dosul-de-putin-540958.html/

    __________________________________________________________

    http://www.nasul.tv/stenograme-socante-din-dosarul-colectiv-apelurile-disperate-ale-medicilor-deja-au-venit-arsi-grav-60-nu-am-unde-nu-am-capacitate/

    arafat , arafat , mancatoru’ de kkaakkaatt

    Ia bai slinosule de mai fa tu o conferinta si mai explica-ne noua cum ca noi suntem niste idioti care nu intelegem ce faci tu , si ca interventiile tale total rasuflate si esuate , la toate nenorocirile care se intampla , se datoreaza faptului ca tu nu ai bani de-ajuns !!!!!

    ___________________________________________________________

    MESSIEURS LES PAPAGALOS , IESITI LA PRINS TERORISTI NU LA BATUT CERSETORI ( DE ARABETII VOSTRI RADICALIZATI DE CE NU FACETI MISTO BAI CURAJOSILOR , POATE PT. CA VA E FRICA CA VA BOMBARDEAZA SI CIRCA DE MILITIE ) , SAU DUCETI-VA DRACU LA RECICLARE SA INVATATI CUM SA MERGETI CU BARCA LA INUNDATII , CA SUNTETI DE RASUL INTERNET-ului .

    http://www.nasul.tv/tiganii-din-romania-fac-ravagii-la-paris-politistii-francezi-vorbesc-despre-lupta-cu-cersetorii-si-ii-imita-pe-cei-prinsi-la-furat/

    https://www.bing.com/videos/search?q=french+police+problem+on+the+boat+youtube&qpvt=french+police+problem+on+the+boat+youtube&view=detail&mid=02BB266D511CA41816A102BB266D511CA41816A1&FORM=VRDGAR

    LUATI BAI EXEMPLU DE LA ponta , dragnea si fa doino , CUM SE IN BARCI LA INUNDATII

    PS CE E DREPT , E DREPT ! ASTIA MACAR S-AU DUS SA VADA JALEA LA FATA LOCULUI , NU CA julien dacien sio(r)os , PE CARE-L DOARE DREPT IN CUCURUCUUUU , PALOMAAA !

    ___________________________________________________________

    S-o fi aflat , de l-a schimbat !
    ….ra-ti ai dracu de taximetristi , ca nu poate lumea sa doarma linistita de voi , cu zvonurile voastre .

    Ziceau unii una , altii alta , nu stii niciodata de te duci sau de te-ntorci , c-asa e lumea rea si carcoteste

    http://www.stiripesurse.ro/oficial-cine-este-noul-purtator-de-cuvant-al-guvernului_1139196.html

    __________________________________________________________

  10. Daca este un pamflet, este OK, altfel m-as intreba daca dl. Adrian Nastase este chiar impresionat de „grija paternă pe care un ambasador o exprimă pentru cetătenii tării in care este acreditat” si de „grija parinteasca” a ambasadorului Klemmde in a-i „indruma” pe alegatorii romani cum si pe cine sa voteze.
    Gandit prin prisma suveranitatii unui stat, ma gandesc ca, domnia sa a vrut sa spuna „grija COLEGIALA pe care un ambasadaor bla, bla, bla, bla”.
    Trag speranta ca dl. Nastase a fost doar sarcastic. Dar daca a vorbit serios?

  11. Mai intai si mai intai, nici R si nici B nu-s capabile sa detina sau sa-si construiasca flote de razboi, asa ca Iohannis n-avea ce sa propuna bulgarilor. N-am mai fi in stare nici sa le montam daca ne-ar veni sub forma de kit-uri, ca pt copii… Le-a propus o aplicatie comuna ca sa aiba ce raporta la summit-ul de la Varsovia. Premierul bulgar se vrea presedinte si a facut precum Ponta, ceva ce i-ar mai aduce voturi sovietice la toamna, fara jena, tact sau obraz…

    Tot restul este propaganda jegoasa autohtona. Intentia generala este aceea de a se putea fura lejer daca toate sursele s-au instrainat si s-au distrus, deci contra Justitiei, deci contra presedintelui si guvernului sau, iar la asta se inroleaza toti ticalosii: media, coruptii, obedientii, tradatorii, organizatorii si dezorganizatorii, dar si formatorii pe care Romania ii are din plin! Sunt tot din aluatul ce popula tribunalele poporului de odinioara, oameni prosti cu gurile mari si lipsiti de constiinta. Nici macar nationala! Dovada e faptul ca tara este mai dezorganizata si mai neperformanta, si mai furata, si mai sabotata, decat oricand.

    Acum tradatorii incep adancirea intr-o alta hazna, casa regala! De ce nu, te poate gratia regele daca furi… asta-i schepsisul perioadei! Noi vrem sa ciordim si vrem un nene, sau o tanti, sau mai multe, care sa ne sustina pe la cancelarii, noi fiind niste isteti ce trebuie cumva sa traim mult si mult mai bine decat ceilalti… Sunt isteti doar pt ca se tin de mana si joaca piesa! Cand scenariul ii scoate in culise, urla! Noi stam in sala si privim tot soiul de vedete ale caror vieti sunt demult romane de doi lei…

    Saracu’ roman, nici nu mai stie daca-i bate inima, de cat l-au ametit hotii astia dupa ’89…

  12. Adevarul e ca-i fain sa-i vezi pe toti ticalosii astia ( Basescu , Kovesi , Stanciu , Klemm , Tuciurescu , Udrea , etc. ) incaierandu-se intre ei !!!

    Imi vine sa-mi desfac o bere si sa-i incurajez si eu … sa-si dea mai tare .

  13. Cris

    Permiteti-mi sa va expun cronologia faptelor, ca sa intelegeti mai bine;

    Reproduc cele scrise de un vechi amic din alt spatiu virtual:

    CITEZ:
    ,,Conform Mediafax există:

    Patru enunţuri:

    1. Daniel Mitov (ministrul de externe bulgar) – 20 mai:
    „Bulgaria poartă discuţii cu România şi Turcia. Se discută despre suplimentarea capacităţilor militare în zona Mării Negre. Bulgaria va face tot posibilul pentru consolidarea capacităţilor militare în zona Mării Negre”

    2. Rosen Plevneliev – Presedintele Bulgariei – miercuri -15 iunie:
    „Ambele state sunt îngrijorate şi împărtăşesc aceasta şi problemele care rezultă din aceasta. Bulgaria nu numai în cuvinte, ci şi în fapte, va sprijini orice efort pentru îmbunătăţirea securităţii în regiune. Este în interesul nostru strategic. Bulgaria va contribui la crearea acestei structuri NATO în România, precum se aşteaptă să fie adoptată hotărârea la Varşovia”

    3. Andrei Kelin – directorul Departamentului pentru Afaceri Europene din cadrul Ministerului rus de Externe – miercuri seară ( imediat după Plevneliev)

    „Dacă se va lua decizia de creare a unei forţe navale permanente, sigur că acest lucru va fi un factor destabilizator; pentru că nu este o mare a Alianţei Nord-Atlantice ….. Marea Neagră nu are nicio legătură cu Alianţa Nord-Atlantică. Nu cred că o astfel de hotărâre ar conduce la îmbunătăţirea relaţiilor Rusia-NATO”

    4. Borisov – premierul Bulgariei – joi 16 iunie

    Nave NATO pot efectua patrule pe frontierele noastre doar în cazul unui aflux puternic de refugiaţi”;

    SI O PREVEDERE DINTR-UN TRATAT PARAFAT:
    (Convenţia de la Montreux)

    Ţările care nu au ieşire la Marea Neagră nu pot menţine nave militare în această zonă mai mult de 21 de zile. Dintre statele membre NATO, România, Bulgaria şi Turcia au ieşiri la Marea Neagră.”

    NOTA: De aceea navele americane vin si pleaca…..doar asa, sa ne mentinem tonusul pro-american. (Z)

    CONCLUZIILE MELE:
    1. Romania are papagali spalati pe creier si iresponsabili in institutii esentiale, care nu realizeaza gravitatea unor gesturi de politica externa provocatoare – pentru viitorul Romaniei, facute doar de dragul de a fi pe plac ,,partenerilor strategici”.
    2. Bulgarii ne-au depasit cu mult si la capitolul DIPLOMATIE, exceptand un presedinte pe duca, ce nu va mai candida ( Rosen Plevneliev).

    SI DE ACEEA, IN BULGARIA, STRAINII INVESTESC.

    Asta este soarta noastra, doamna Cris…..

    ps
    Si ai nostri au dat inapoi.
    Initial, pe site-ul Presedintiei Romaniei se vorbea despre ,,o flotila la Marea Neagra”.
    Acum, toti oficiali ne spun doar despre ,,cooperare si exercitii integrate”.

    Sa te prapadesti de ras, nu alta.
    (Z)

  14. @ZeV: si crezi ca nu pot gandi singur ca nu vin numai turisti rusi in Bulgaria?
    Iti multumesc pentru istoria cu tatal tau.
    Insa toate aceastea nu lamuresc inca de ce stai tu in rascrucea blogului, la interceptie. Fara suparare.

  15. Cetateanul moldovenesc Traian Basescu comentaseu si el vizita dlui Iohannis in Bulgaria si o criticaseu cam din aceleasi motive. Insa dupa mine. Imi pare rau, dle Basescu, insa am fost, sunt si voi fi intotdeauna mai bun decat dumneavoastra!

  16. Jurnalul National de azi da de inteles ca dna Macovei nu ar avea suficienti candidati pentru parlamentarele din toamna. Ce ziceti, candidam pe listele domniei sale? Rog raspuns numai persoane serioase, astept provincia.

  17. ZeV
    iunie 17, 2016 la 10:26 am

    ” Am si acum un ,,trofeu” lasat mostenire: Un binoclu german performant luat dintr-un cuib de mitraliera de la un locotenent neamt pe care tata l-a omorat cu dintii in beregata, dupa ce respectivul individ a decimat plutonul pe care tata il conducea. In fine, la razboi, trebuie sa optezi intre umanism si supravietuire, asta este…. ”
    ……………………………………………………………………………………………….

    Prietene , chiar nu inteleg de ce te irosesti scriind pe blogul acesta . Ai face furori daca ai scrie fictiune …

    Deci sa recapituam : neamtul respectiv le-a venit de hac la vreo 50 de romani si când a ajuns la tatal d-voastra , acesta l-a muscat de beregata si i-a luat binoclul ?
    WoW …

  18. Ghici, ghicitoarea mea: care e marele amor al unor ţări precum Ungaria, Bulgaria, Serbia, Cehia şi dacă a existat altul de câteva decenii încoace? În zonă situaţia, pentru România, e cam la fel ca pe timpul lui Ceaşcă, atunci când aceleaşi ţări ridicau coada în faţa URSs-ului. Şi în CAER, şi în Tratat.

  19. @ZeV, nu am eu prea mult timp, dar, pentru ca imi pasa, nu prea inteleg de ce afirmi ca:

    >>”Sunt foarte mirat ca nu va deranjeaza comportamentul autist al autoritarilor romane ” (am pus „>>” pentru cei care ma stiu mai demult :))

    Oare ma citesti cu adevarat, sau esti programat sa ma critici 🙂 ?

    De cind e lumea, se stiu doua stari majore: de conflict, si de destindere, cu extremele razboi si pace. Sigur, exista nuante de pace relativa, conflicte economice etc. Acum suntem intr-o perioada de conflict progresiv militar, si nu e necesar sa ii criticam pe romani neaparat. Romania este intr-o alianta militara si intr-adevar, este un aliat in care te poti baza, nu ca Bulgaria sau Grecia, cu agendele lor partizane. Ori esti intr-o relatie ori ba. Intr-o alianta militara nu poti fi doar 50% aliat. Iar daca joci la mai multe echipe…nu e bine.

    Sa fim clari: da, Occidentul s-a implicat in Ucraina, si in rasturnarea lui Ianukovici si instalarea unei puteri favorabile lor ai anti-rusesti. Dar Rusia a fost cea care a ales calea conflictului militar. Ei au ocupat Crimea, si au smuls un teritoriu unui alt stat, indiferent de motive! Rusia a incalcat dreptul international (ca si SUA in multe alte ocazii). Ei au sustinut militar razboiul din Donbas, si au incurajat fragmentarea Ucrainei. Rusia a mentinut de ani de zile conflicte inghetate, inclusiv aproape de Romania, in Transnistria. Cine e sursa de instabilitate? Cu siguranta mare, mare parte IN ZONA DE EST A EUROPEI sursa este si Rusia! O Rusie razbunatoare, pe care o cunostem bine din Istorie. Stim cum actioneaza Rusia, atunci cind e condusa de un Tzar mai puternic.

    Rusia spune ca a fost pusa pe coji de nuca de SUA si aliatii ei, dar nu a stat acolo, si s-a miscat agresiv si militar. Sa ne amintim razboiul din Osetia/Georgia.

    Da, SUA ne trateaza ca pe o colonie. Dar Rusia cum crezi ca ne-ar trata? Tot ce au facut in relatia cu Romania a fost…NIMIC. S-au trezit acum sa ne ameninte. Foarte rau, nici noi nu uitam cele multe. Iertam dar nu uitam. Si cum ne-au luat teritorii si le-au impartit Ucrainei, si cum ne-au luat Tezaurul si au uitat sa ni-l mai dea inapoi, si cum ne-au tratat dupa al doilea Razboi Mondial. Si in gereal, cum i-au tratat pe romani, deportindu-i si dezradacinindu-i.

    Asta e ce ne separa. Ce ne apropie de rusi? Suntem cica ortodocsi. Marea Neagra? Cam atit. Avem si altceva de invatat de la acest stat?

  20. ::: ☀ ☀ ☀ :::

    Românii ştiu că Americanii ne iau toți banii .
    Cu băncile lor .
    Cu FMI-ul lor . Cu gangsterii lor .
    Cu ghiutănştainii lor . Nu Ruşii .
    Românii mor pentru Americani , pentru cauzele lor , pentru interesele lor , în războaiele lor . Nu pentru Ruşi .
    Americanii vor să ne ia Roşia Montană , pe care o consideră a lor „de drept”. Nu Ruşii .
    Americanii vor Gazele de şist . Pe degeaba . Nu Ruşii .
    Românii zac acuma sub călcâi satrap , yankeu . Nu sub bocanc Rusesc . Nu sub Armata Roşie .
    Românii-s năpădiți (prin invadări , prin năpustelă !) de hoarde de armăți de-amerikani , de sabotori de CIA . Ce şi-au făcut aicea coteață şi sălaş de făcători de rele .
    Nu-s ocupați de regimente şi divizii căzăceşti (biruitoare şi sovietice !) . Americanii ne jefuiesc neruşinat , obraznic . Prin vinderea (cu japka!) de arme ruginite , nefolositoare , de gunoi . Pe care noi i le plătim americii regeşte . La prețuri uriaşe , banditeşti , de speculă . Pentru ca ei să se îngraşe din munca şi din sudoarea noastră .
    Nu ruşii fac aceste lucruri , nu pe ei îi înfundăm cu bani .
    Nu Ruşii au instalat aici pe un netrebnic şi-un trădar şcolit la îndeletnicirea groaznică de vânzător de neam a lui Pacepa . Adică pe Traian Băsescu , bimbaşa vânduților şi dușmanul feroce al tuturor Românilor . A fost ținut de gangsterii americani aici , în cin înalt , cu japka . Pentru a ne jupui pe noi şi a-i îmbuiba pe ei şi plozii lor diformi , obezi şi retardați (cuprinşi de îndobitoceală !) . Dedimpreună cu mamele lor amerikănci şi kurve .
    Americii lui Ghiutănştain îi datorăm povara asta . Nu Rusiei . Nu lui Putin .

    ★ ★ ★

    Diversiunea cu „Ruşii” este forma supremă de manipulare izvorată din creierii clociți , infecți , ai criminalului moşier Traian Băsescu . Vândutul şi duşmanul poporului român . Şi-a celor ce l-au luat pe-acesta de „maestru” , de model . De îndrumător mongol , jnapan şi criminal . De felul hitleristului Iohannis (şperțar de case şi traficant notoriu de cărnuri de copii) .
    Care îi este sălbatic şi nedemn urmaş mongolului turbat , predecesor .

    Românii însă ştiu adevărul . Şi nu pot fi prostiți . Şi nu înghit minciuna băseskară cu iz clocit de Ghiutănştain , de Iudă şi Pacepă .
    Şi scuipă-n ea cu scârbă . Şi-n ea şi în sekuritățile iohaniste şi băsiste ce o propagă cu obrăznicie , neruşinare şi tupeu de trădători , de iuzi şi de vânduți pe la străini . De inşi pomanagii , zăcaşi cu mâna întisă-n şanțuri , pe sub garduri şi la porți din alte zări . Sperând anapoda la marile răsplăți . La câini străini având covrigi în cozi .

    :::::::::::::

    Adăogire : cele ce le-ați citit sunt adevăruri primordiale , implacabile , evidente şi fără de fisură . Nu propagănzi stupide de amerikani , orăcăite din guri de dezertori pacepi , slovaci . Nu lălăieli de pleşi şi liiceni încârdăşiți cu tizmăneni spioni , transfugi . Acei ce le contestă sunt potăi , diversionişti . Năimiți de oficine din străinătate , duşmănoase nouă .

    ≡☀≡

    … în imagine se exhibă un american venal , „prietenos” . Vrea ca să vie peste voi . Să se „înfrățească” cu voi . Să vă predea „democrații” , să vă învețe ce aveți de făcut .
    Să vă arate „drepturile” ce le aveți .
    Ca să vă ia şi sufletul din voi .
    Ca să vă scoață inima din voi .
    În numele şi în batjocura „dreptăților” mincinoase , a „libertății” calpe şi-a falselor „democrații” cu iz clocit , jăpkar , jefuitor , yankeu şi iud .

    ⇓ ⇓ ⇓ … români : priviți-l bine . Că în curând o să-l vedeți pe-aici . Ca să îl slugăriți pân`oți crăpa .

    http://vaislying.com/wp-content/uploads/2014/06/VAis-fat_evil_greedy_money_loving_man__xlarge.jpg

  21. Ghita Bizonu’
    iunie 17, 2016 la 6:12 pm

    Generatiile se succed….asta este viata. Tot ce a fost nou e vechi, tot ce e nou va deveni vechi…Doar poantele bune sunt atemporale…
    (Z)

  22. Singur si nesigur

    Un Exit din UE ar face dintr-un fost comunitar, oricine ar fi el, o tara singura. Acest posibil statut, care ar fi obtinut in mod voluntar, a fost suficient de mult dezbatut, in cazul Brexit, cu concluzii economice si de securitate fara echivoc. Nimeni nu poate supravietui de unul singur.

    Aceste discutii au avut totusi o lacuna majora, deoarece s-au referit doar la UE, nu si la NATO. Discutia ar fi fost necesara, deoarece ambele structuri de integrare au ca referinta si suport teritorial un spatiu comun. Interinfluentele dintre acestea sunt, deci, obiective si inevitabile.

    Expansiunea Vestului spre Est s-a facut cu NATO si UE in tandem, cu prima inainte, celalata, dupa. UE a avut legitimitatea scopului prosperitatii, NATO pe cea a scopului de securitate pentru prosperitate. Aceste scopuri-pereche au facut necesar ca frontierele externe ale spatiului lor comun sa fie in acelasi timp frontiere NATO si UE.

    Aparteneneta la NATO si UE ofera fiecarui aliat o motivatie puternica si de nezdruncinat. Un comunitar UE si un aliat NATO este si se simte pe deplin integrat. Numai in acest caz, motivatiile economice si de securitate se suprapun, au acelasi obiect. Aceasta dualitate, de comunitar si aliat, este o sursa de incredere in UE si NATO si reciproc, interesele de ambele parti coincid.

    Cand un aliat se extrage in mod unilateral din spatiul comunitar, el isi extrage si o parte din motivatii si interese. Chiar daca ramane in NATO, o tara care iese din UE ramane singura, dar si un aliat nesigur. Motivatiei, increderii si intereselor sale ii vor lipsi ceva esential, cele comunitare, spiritul comunitar, un reper de siguranta. Concluzionand, o iesire din UE pune in cauza si NATO. Chiar daca cel care iese are alternativa. Sau poate tocmai de aceea.

  23. T-Rex

    ,,Sa fim clari: da, Occidentul s-a implicat in Ucraina, si in rasturnarea lui Ianukovici si instalarea unei puteri favorabile lor ai anti-rusesti. Dar Rusia a fost cea care a ales calea conflictului militar. Ei au ocupat Crimea, si au smuls un teritoriu unui alt stat, indiferent de motive! Rusia a incalcat dreptul international (ca si SUA in multe alte ocazii).”

    M-ati blocat. Nu stiu ce sa spun la cele de mai sus.

  24. Adrian B.
    iunie 17, 2016 la 5:00 pm

    Nu numai binoclul, ci si cizmele, munitia si ranita cu hrana.
    Aurul, bijuteriile, nu valorau nimic. Din casele din Cehoslovacia, ar fi putut sa aduca acasa kg de aur. Nu interesa pe nimeni decat ce asigura supravietuirea. Greu de inteles, dar romanii de azi , mai ales cei de la televiziuni, nu-si dau seama ce inseamna un razboi total – terestru.

  25. Doru Coarna
    iunie 17, 2016 la 3:14 pm

    Fa-ne un bine si lumineza-ne, precizand ce a furat, de exemplu, domnul Adrian Nastase. Dupa vreo 900 de martori, ceva ceva trebuie sa fi furat ex-premierul Romaniei, nu-i asa ?
    Ce a furat, domnule Doru Coarna ?
    Ce a furat domnul Corlatean, sau domnul Ponta, sau doamna Alina Bica ?
    Asa, de generalitatile dumitale cu iz stalinist, unii dintre noi ne-am cam saturat. Asa ca fii , te rog, mai explicit si lasa naibii cliseele de doi bani pe un blog citit de oameni inteligenti.
    Ajunge.
    ps
    Iata, si un celebru inventator din domeniul IT (premiat si apreciat in Occident)este acuzat ca a furat, in timp ce domnul Gitenstein e bine merci dupa traficul de influenta efectuat pe langa autoritatile romane pentru Microsoft. Dar nu se pune, bineinteles, americanii se supun doar legilor americane, oriunde ar fi, chiar daca ar ucide pe cineva in accidente, din culpa, pe aceasta planeta. Traiasca ,,forta” Jedi, ce mai…..

    Cu siguranta ca din prejudiciul recuperat, procurorii vor infiinta o noua industria IT romaneasca si mai competitiva.
    Si mai ales, vor obtine sume uriase din vanzarea la licitatie a fostului sediu al A3 dupa o expertiza profesional-perfecta si incontestabila. Cel putin, asa ne spun justitiarii Romaniei. Se poate sa nu-i credem si sa-i credem in schimb pe inculpati ? Nu se poate, ne spune Ambasada. ,,Premisa de nevinotie” nu este valabila pentru catei, ci doar pentru stapani.

  26. T-Rex

    In fine, am trecut mai departe si am dat de ceva la care, fie ca va suparati, fie ca nu, ma simt obligat sa va raspund. Din simplul motiv ca nu vreau sa-mi fie rusine sa spun ca sunt roman, dar ca nu am facut nimic, sau am tacut vinovat.
    Dvs spuneti ca un aliat loial trebuie sa fie 100% loial. La dvs exista o mare fractura de logica. Din moment ce Rusia nu a declarat razboi Romaniei, are ambasador la Bucuresti (cum a avut tot timpul, spre deosebire de SUA), in ce sens ar trebuie sa se manifeste aceasta loialitate ?
    Loialitate inseamna ca Romania trebuie sa cautioneze si sa sprijine efectiv aventurismul american in lume ? Sau sa insotim America la razboi, cum a facut Antonescu ? Sau sa transformam teritoriul national in baza militara a SUA , in parte, pe cheltuiala noastra ? Ce securitate suplimentara ne asigura un nou razboi rece ?
    Suntem pe timp de pace, domnule coleg. In aceasta situatie, relatia Romaniei cu SUA ar trebui sa fie pur economica si in interes reciproc. Asa cum ar trebui sa fie relatiile economice ale Romaniei cu orice tara din lume, IN SPECIAL CU VECINII, daca din acestea decurg avantaje si beneficii.
    In rest, daca se va pune (prin reducere la culmea absurdului) problema sa raspundem la un atac al Rusiei orientat unilateral catre Romania, avem un acord clar cu tarile NATO. Oricum, cu o fregata reconditionata in plus, sau cu cateva second-hand-uri F16, Romania nu se poate apara singura.
    Mi se pare mai important sa ne dezvoltam economic, iar partenerii, daca tin neipocrit la stabilitatea zonei, sa faca bine ne ajute financiar si economic, dupa care, vom gasi bani si pentru arme de ultima generatie, daca va fi nevoie de ele.
    Nu sa ne ,,vanda” ,,lupta anticoruptie”, in timp ce ei au inventat coruptia, ducand-o pe cele mai inalte culmi, cu ajutorul Legii, care tot de oameni este facuta, nu de Dumnezeu.
    Destul ne-am sacrificat soldatii in razboaiele altora, sau am cotizat moca la Uniunea Europeana. Primim in schimb birocratie, firme de consultantza impuse si limitari drastice in sprijinirea cu subventii a propriei industrii, fie ea mica, sau mare.
    Faptul ca SUA nu este interesata ca Romania sa se dezvolte economic, arata un lucru simplu: Nimeni din staff-urile Occidentului nu crede in asazisul ,,pericol rusesc”. In schimb, creierele infierbantate de prea mult stat la televizor de pe plaiul mioritic inghit orice, in afara de informatie veritabila si proceduri inteligente de procesare a informatiei.
    De fapt, marile puteri au nevoie de o ,,lumea a treia” in structurile lor de putere pentru a o transforma in zona tampon usor de controlat, sau piata de desfacere, sau sursa de mana de lucru ieftina.
    Este, cum am spus, un joc de sah, la care romanii participa doar in calitate de pioni. Sunteti multumit de acest statut, domnule coleg ? Eu, nu. Si nimeni pe aceasta lume nu-mi va putea aresta constiinta. Trupul este efemer. Dar daca constiinta nu e asa ?

  27. McCain nu e un diplomat ci un militar. Nu ma astept de la un ofiter sa inteleaga subtilitatile diplomatiei (vezi Musiu Basescu!), desi e de multa vreme prin Senat. Eu i-as fi spus: „Romania nu este SUA, unde institutiile acelei tari nu pot sa apere viata cetatenilor lor, si sunt paralizate de lobbyul industriei de armament. Prin lipsa unei legiferari care sa interzica armele de asalt, Administratia americana permite pierderi enorme de vieti omenesti, asa cum nu se intimpla in multe alte tari, inclusiv in colonia SUA, Romania! Pentru SUA viata cetatenilor lor nu conteaza!”

    Din punctul asta de vedere, Romania este cu un cap mai sus.

  28. Motto: ”Când ÎNDEMNI, nu uita că, de fapt, „politically correct” vorbind, ÎNCURAJEZI !”

    Valeriu Zgonea, 04 octombrie 2015 .”:.. Femeile au în față numeroase provocări. Una dintre ele este lupta cu stereotipurile.În aceste condiții, dragi doamne și domnișoare, vă ÎNDEMN să îndrăzniți mai mult”.

    Mircea Cărtărescu, 7 noiembrie 2014: ”… ÎNDEMN pe toată lumea care are încredere în mine să-l voteze în turul al doilea pe Klaus Iohannis, un om incomparabil mai bun decat oponentul sau. Nu mai e timp de nuanțări și dubii. Avem de ales între bine si rău, între vest și est, între spațiul multicolor și spațiul gri. Distribuiți cât puteți!”

    Mihai Răzvan Ungureanu , 13 noiembrie 2014 ” … Ά ¢ ¥ ¿ḗ …æ$ #&%ȸ… ȵɧ ʉʓ ʧ ʩ…ʮ ʢ ӄ…!” (adică ”…vă ÎNDEMN să votați pentru respect , cooperare și armonie!”- traducere liberă din limba maghiară)

    Monica Macovei , 15 noiembrie 2014:”…Haideți mâine la vot și ÎNDEMNAȚI-I și pe alții să voteze să ne luam România înapoi.”

    Klaus Iohannis, 17 noiembrie 2014.”…Îi ÎNDEMN pe politicieni să ia seama, să ia în considerare acest semnal dat printr-un vot covârșitor. Îi îndemn pe politicieni să judece bine ce au de făcut în zilele următoare… Acum trebuie sa ne apucăm de treabă. Eu sunt dispus să mă apuc foarte serios şi foarte hotărât de treabă”

    Nicușor Dan: 05 iunie 2016 Vă ÎNDEMN să ieșiți la vot. De câte ori oamenii au ieşit la vot în număr mare s-au produs schimbări importante în România”

    ………………………………………………………………………………………………………….
    Măi să fie… adică toți atașații ăștia, fund și izmană, sac și petic, turc și pistol, ai licuriciului strategic, n-au aflat până acum că exprimarea corectă este ” A ÎNCURAJA” și nu ”A ÎNDEMNA”? În fine, până la alegerile parlamentare din toamnă, cu puțin efort, cred că lucrurile ar putea să se îndrepte.

  29. @ nastase,

    Cred ca cineva a sabotat busola Bucurestiului…..
    Trebuie organizata o cautare profesionista si gasita bucata de fier ascunsa undeva pe langa busola Bucurestiului pentru a ne deruta directia corabiei pe apele oceanului planetar…

  30. Domnul Klemm ar trebui să înțeleagă că unii români au gândit de această dată! Nu s-au mai lăsat manipulați. Într-adevăr, este greu pentru un „illuminat” să înțeleagă cum o parte dintre românii care l-au ales de 2 ori peTraian și apoi, cu un entuziasm revoluționar, l-au ales pe Klaus, acum au ales de capul lor! Parcă noi, românii, nu ne-am mirat cum ei, americanii, i-au ales de 2 ori pe Bush și de 2 ori pe Obama ( ei care din 1865 și până de curând au încuraj, prin tăcere, acțiunile K.K.K.)! Domnul Klemm ar trebui să fie mulțumit de rezultatele celor care și-au pus în cap să „salveze” Bucureștiul și se pregătesc să „salveze” România

    ZeV
    Aveți atâta dreptate, că îmi vine să strig ca Sfântul Ioan Botezătorul: „Vox clamantis în deserto”! Am intrat în horă cu capul în pământ, trebuie să jucăm cum ni se cântă, tot cu capul în pământ!. Acesta este soarta unui popor care și-a ales prost conducătorii, ca să-i mulțumească pe cei din afară!

  31. Fragmentarium

    prea mult „intectualism” (stii deficenta aia minatala) . Nu stiu ca cum sa iti sxplic insa adaca este virbna de BREXIT cestia cu ” o iesire din UE pune in cauza si NATO” este cel putin eronata. Ca cum sa iti explic .. Anglia este al doilea fondator al NATO adica de dinaite de NATO. Cand a fost criza Berlinului pifdul aerian era asigirat de SUA si Coooonwealth .. pe vremea aia UK chiar era the head of comunitatii.
    Si poa iti mai aduci amimte da IK in CEE e cam recent si ca ani de zile Franta a fots reticenta fata de „calul trioan al Americii” (adica perfidul Albion)

    Sa nu mai zic ca ani de zile Prtigalia si Grecia erau mebre NATO nu a UE …Turcia nu este nici azi mebra a UE insa este pilonul estic al NATO.

    A da. Cica „intectualul este un individ educat dincolo de capacitaile sale naturale” .. asta este de la AC Clarke …

  32. @ZeV, sa o luam de jos in sus. Da, Romania este un pion, dar nu este singurul. Mai sunt si nebuni, si cai si ture. Deci trebuie lucrat cu toate piesele. Important e ca pionii sa nu fie sacrificati. Se poate.

    In privinta aliantei. M-am referit la alianta militara. E adevarat ca Romania a raspuns lui Bush cu 100%, si a mers in Afganistan, si Irak, tari cu care nu am avut conflict militar niciodata. A existat insa o calibrare in strategia Romaniei, si a altor tari. Am crezut ca vom avea ceva de cistigat economic, si ca stapinul ne va da niste contratztzele. Noi am dat carne de tun, ei ne-au dat niste tehnica militara veche. Degeaba nu sunt eu si cu tine de acord cu participarea Romaniei in asemena scene de razboi. Nu poti spune nu. Poti insa spune: „noi participam doar cu instructori miliatari, sau cu o brigada de Cruce Rosie”. Ceea ce noi nu am facut sperind – cred – in niste avantaje economice care nu s-au materializat. Asta a fost pe vremea domnului Iliescu cred.

    Nu sunt specialist dar ar trebui poate studiat daca SUA au ajutat Corea de Sud sa se dezvolte, sau au facut-o coreenii singuri. Pentru ca e imptresionant cum s-au dezvoltat sub umbrela americana (Coreea nefiind in NATO!). Razboiul Rece a dus la dezvoltarea fara precedent a Europei de Vest, sub umbrela americana. Sigur, au existat si alte motoare de dezvoltare, precum CEE.

    Stiu ca te-am incins un pic cu ce am spus in comentariul anterior. Romania este insa la carutza UE si NATO. Nu are voie decit sa latre la rusi. As fi preferat niste relatii economice cel putin cu rusii, si culturale. Dar nici Rusia nu a fost suficient de dornica sa aibe relatii mai bune cu Romania. Nici cu alte tari din estul Europei.

    Niciodata insa nu e prea tirziu sa intinzi mina. E nevoie de un Plan de Destindere in Europa, care sa ii includa, evident, in primul rind pe rusi. Daca rusii vor iesi din Donbas militar si se va stabiliza situatia acolo, poate ca mai avem o speranta. Revenind la metafora cu tabla de sah. Diferenta e ca piesele astea pot sa se miste si singure. Nu ne nevoie sa cadem in depresie cu mina Stapinului care le muta. Daca Romania nu cade prizonieara acestui trend de fatalism romantic, avem mai multe sanse, nu doar una.

  33. @ZeV, personal nu cred ca Rusia ar dori sa ocupe militar Romania. Sigur, ei au planuri pentru orice eventualitate. Dar Romania nu e un pericol pentru Rusia. Ei vor acces la Marea Neagra si la Marea Baltica in caz de problema militare. Atit timp cit nu ii ataca nimeni din Est, de ce s-ar obosi cu tari ca Romania, Bulgaria, Ungaria? Pe ei insa ii intereseaza ce fac americanii, pentru ca americanii au aceasta obsesie cu Rusia. Rusia a fost si ramine o obsesie istorica pentru americani! Dupa scurta aventura amoroasa cu Gorbaciov si Eltzin, cuplul americano-rus a bagat divortz. Amerikanski durak de panimaet ruski durak!

  34. Interesant ce spune Acordul de la Minsk: anume ca Ucraina trebuie sa preia controlul asupra granitelor sale si a teritoriilor ocupate de Rusia.

    Stau si ma intreb daca cineva in Romania s-a gindit sa adauge la acest acord si un amendament pentru ca si Republica Moldova sa poata sa preia controlul asupra granitei din Est, si a Transistriei, regiune a Republicii Moldova ocupata prin terti de Rusia. Daca nu au facut-o, pentru ca este un scenariu aproape identic?

    Sigur, germanilor le e simplu sa aibe o atitudine extrem de critica a activitatii NATO in Estul Europei, pentru ca ei au un interes economic major, si in final putin le-ar pasa daca Rusia ar putea sa isi recapete zona de influenta in aceasta parte a Europei.

    *******************

    The Minsk deal says “foreign”, meaning Russian, fighters, must leave Ukraine and that Russia must hand back control of the border. It also says Ukraine must devolve power to what are today Russia-occupied regions in local elections.

    https://euobserver.com/foreign/133880

    **********************

  35. Ca de obicei, Vladimir Putin a pus punctul pe i, la summit-ul economic de la Sankt Petersburg (redau din memorie):
    ,,Nu inteleg de ce domnul Cameron organizeaza un referendum, in conditiile in care el nu-si doreste iesirea din UE. Rezulta ca domnul Cameron santajeaza UE, pentru ca Marea Britanie sa obtina avantaje unilaterale. Dar asta pune in pericol stabilitatea Europei, pentru ca va declansa o competitie intre interesele nationale ale tarilor membre, ceea ce va slabi coeziunea UE”.

    Iata de ce rusii, alaturi de israelieni, surclaseaza restul lumii in materie de macro-analiza si diplomatie. Au promovat, cu cateva exceptii de-a lungul timpului, cei mai buni oameni in ierarhia statului.
    Poate invata si romanii cate ceva….apropo de ce intreba, retoric, colegul T-Rex. Da, domnilor, avem de invatat multe de la rusi. In primul rand, cum sa ne promovam propriile interese. Nu neaparat prin forta, ci intorcandu-ne la expertiza inaintasilor in materie de diplomatie.
    Rusia a avut intodeauna o relativa continuitate, chiar daca, aparent, a trecut prin epoci istorice mai cenusii decat altele. Ceea ce leaga toate aceste epoci este constiinta de mare natiune inradacinata adanc in mentalul colectiv. Nu in ultimul rand, sa ne amintim si de rolul esential in educatie al Bisericii Ortodoxe Ruse.

  36. ZeV

    oe la 1670 rusii aveau unele diferende cu China. Rusii aveai teren o pozitie mai buna.
    Oricum au incehiat un trata cu chionezii. Trataul de la Nercinsk,.
    Dupa care timo de cativa ani rusii au incercat sa dezlege enigma „cum am putut sa alergam de unii singuri si sa ajungem pe locu 4?!” Dupa ce au intels ca sunt unii ceva mai civilzati decat ei .. au invata si cum ..
    De pe la 1800 servesc aliira lectia „cum sa castigi medalia de argint cand alergi de unu singur” si sunt bizareria culturii sa zicem crestine – tara cu o polutica interna catre mizerabila si submizerabila dar cu o poltica extrerna de clasa Ia +++++!!!
    Daca ar fi fots condusi de insi capabili 1/2 in interior din performantele extrene …. hm.. hm.. nu zic ca Alaska nu ar fi americana dar si Portland sau Frisco ar fi riscat sa fie azi rusesti!

Lasă un răspuns